I. Samenvatting voor de beleidsvoerder... 3 II. Context, doelstellingen en onderzoeksvragen... 10

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "I. Samenvatting voor de beleidsvoerder... 3 II. Context, doelstellingen en onderzoeksvragen... 10"

Transcriptie

1

2 2 Inhoudstafel I. Samenvatting voor de beleidsvoerder... 3 II. Context, doelstellingen en onderzoeksvragen II.1 Algemene context...10 II.2 Onderzoeksvragen...12 II.3 Aanpak onderzoek...12 III. Belangrijkste juridische en operationele conclusies aan de hand van de doorgevoerde enquêtes, interviews en gevalstudies III.1 Algemene conclusies juridisch en operationeel onderzoek...14 III.1.1. Vervoersdocumenten en gerelateerde administratieve procedures III.1.2. Douanedocumenten en gerelateerde administratieve procedures III.2 Algemene conclusies enquêtes en interviews...18 III.3 Algemene conclusies gevalstudies...21 III.3.1. Op het vlak van de documentenstroom III.3.2. Op het vlak van de douane administraties III.3.3. Op het vlak van EDI/WEB applicaties III.3.4. Op het vlak van administratieve kosten III.4 Samenvattende conclusies juridisch en operationeel onderzoek...24 IV. Antwoorden op de onderzoeksvragen IV.1 In hoeverre kunnen de huidige documenten en administratieve procedures in SSS vereenvoudigd worden?...28 IV.1.1. Vervoers- en douanedocumenten IV.1.2. Administratieve en douaneprocedures IV.2 Wat zijn de administratieve kostprijsverschillen tussen een transport per SSS versus een wegtransport?...29 IV.3 In welke mate kunnen de huidige documenten door elektronische berichten vervangen worden? Welke zijn de operationele en juridische knelpunten op dit vlak?...29 IV.4 In hoeverre dienen bepaalde wetgevingen aangepast te worden om bepaalde documenten en administratieve procedures te vereenvoudigen?...31 IV.5 In hoeverre biedt de registratie als erkende douane lijndienst, het gebruik van IMO FAL formulieren, een intermodale en/of SSS connossement enig soelaas?...32 IV.6 In hoeverre kunnen bepaalde douanedocumenten afgeschaft of vereenvoudigd worden voor Intra-Europees of niet-eu vervoer?...33 V. Beleidsaanbevelingen: SSS 12 actiepuntenprogramma... 35

3 3 I. Samenvatting voor de beleidsvoerder Gelet op de recente marktontwikkelingen in Short Sea Shipping met vele discontinuïteiten en trendbreuken is het wenselijk dat de Europese Commissie concrete acties onderneemt, teneinde de documentaire en administratieve afwikkeling bij het vervoer per SSS beter en efficiënter te maken. Op volgende vijf terreinen dienen daarom concrete acties ondernomen te worden: IMO FAL formulieren; Scheepscertificaten; Documenten voor de aangifte van vervoer van gevaarlijke goederen; Andere vervoersdocumenten en administratieve procedures; Douaneprocedures. 1. IMO FAL Formulieren Thans werden in de praktijk met betrekking tot de aanwending en het gebruik van de IMO FAL formulieren de volgende drie knelpunten vastgesteld: - Geen uniform gebruik en aanvaarding door de lidstaten van de IMO FAL formulieren: - Lay-out en formaat; - Behoud van nationale formulieren; - Scheepsagent vult (soms) IMO FAL formulieren in wat kans op fouten vergroot (kopiëren gegevens kapitein); - Worden niet of in beperkte mate gebruikt. - Wantrouwen in de sector omtrent het gebruik ervan ook naar de toekomst toe; - Thans zijn er geen web-applicaties beschikbaar die de verhandelbaarheid van de gegevens via elektronische weg zouden kunnen vereenvoudigen en zo de drempel voor de gebruikers verlagen. Om deze drie knelpunten weg te werken, wordt aan Europa gevraagd om volgende drie acties te ondersteunen. Actie 1: Het verder uniformiseren van de IMO FAL formulieren. Actie 2: Het opstarten van een voorlichtingscampagne die het wantrouwen t.o.v. het gebruik van de IMO FAL formulieren wegneemt. Actie 3: Het financieel ondersteunen van een pilootproject op Europees niveau teneinde een eenvoudige web-gerelateerde elektronische drager te creëren voor de IMO FAL formulieren. 2. Scheepscertificaten Een ander knelpunt op het vlak van vervoersdocumenten in SSS bestaat in het veelvoud van scheepscertificaten en scheepsvergunningen (IMO Conventies).

4 4 Hierbij is het belangrijk te vermelden dat in het kader van de implementatie van de MARPOL-richtlijn 2000/59, de kapitein voor het binnenvaren van een haven nog bijkomende formulieren dient in te vullen voor scheepsafval en ladingresiduen. Dit betekent opnieuw bijkomend administratief werk voor hem. Teneinde een oplossing te bieden voor deze knelpunten dient gewerkt te worden aan een verdere uniformisering en vereenvoudiging via web-gerelateerde applicaties. Actie 4: Uniformiseren en vereenvoudigen van scheepscertificaten en vergunningen (inclusief deze van bijvoorbeeld de nieuwe MARPOL-richtlijn). Ook hier dient verder geïnvesteerd te worden in web-gerelateerde oplossingen. Het recent gerealiseerd ECOWARE-project dat de Vlaamse havens hebben gerealiseerd met betrekking tot de ontwikkeling van een web-gerelateerde oplossing voor scheepsafval en ladingresten kan alvast aangewend worden als inspiratiebron. 3. Documenten voor de aangifte van vervoer van gevaarlijke goederen Net zoals bij de scheepscertificaten en vergunningen dient ook voor de documentaire afwikkeling van het vervoer van gevaarlijke goederen een uniformisering en vereenvoudiging doorgevoerd te worden. Zo werd tijdens het onderzoek vastgesteld dat: - de IMDG wetgeving meer eisen stelt op het vlak van documenten en procedures dan ADR wetgeving: - De procedure van aankomende truck op haventerminal; - De verplichting om de brandwacht in te schakelen bij het lossen van bepaalde gevaarlijke goederen; - er moeilijkheden optreden bij het intermodaal vervoer van gevaarlijke goederen: - De verschillen tussen ADR en IMDG wetgeving: volgorde vermelding op documenten van UN nummer, gevarenklasse, ; - Het ontbreken van een uniek document voor het intermodaal vervoer van gevaarlijke goederen (in concreto betekent dit een uitbreiding van het Multimodal Transport Document for Dangerous Goods zoals voorzien in de IMDG code). Het verder op elkaar afstemmen van IMDG en ADR wetgevingen rekening houdend met de specifieke kenmerken van weg- en zeevervoer onder auspiciën van de VN dient onverminderd verdergezet te worden, met het oog op het intermodaal vervoer van gevaarlijke goederen. Bovendien werd vastgesteld dat er nog steeds een gebrekkige communicatie bestaat tussen de havenautoriteiten met betrekking tot vooraanmeldingen. Het opmaken van een nieuwe richtlijn met betrekking tot het proactiever opvolgen van de gevaarlijke goederenstromen, zonder dat de transporten zelf vertraging oplopen, dringt zich voor de havenautoriteiten meer en meer op. Door de gebrekkige vooraanmeldingen en opvolgingen als gevolg van de slechte ICTapplicaties (Informatie en Communicatie Technologie) treden vaak onnodige vertragingen op.

5 5 Actie 5: Het stimuleren van initiatieven die de ADR en IMDG wetgevingen verder op elkaar afstemmen, zodat bij intermodaal vervoer in de toekomst niet langer twee documenten dienen opgemaakt te worden. Actie 6: De gegevensuitwisseling tussen de havenautoriteiten i.v.m. gevaarlijke goederen dient op Europees vlak bevorderd te worden. Daarom dient naar analogie met de MARPOL-richtlijn voor scheepsafval en ladingresten een nieuwe richtlijn opgemaakt te worden die de havenautoriteiten zou verplichten tot een pro-actievere opvolging van de gevaarlijke goederenstromen, zonder dat de transporten zelf verder vertraging oplopen. Het opstarten van een financieel ondersteund Europees pilootproject voor de pro-actieve opvolging van gevaarlijke goederenstromen via shortsea en deepsea aan de hand van nieuwe technologische applicaties zal ontegensprekelijk de efficiëntie van de doorvoer verder bevorderen. 4. Andere vervoersdocumenten en administratieve procedures Wat de andere vervoersdocumenten betreft, kwamen volgende drie knelpunten naar voor: - Zo kan het vervoer onder dekking van een cognossement bij laattijdige presentatie de goederenstroom ophouden; - Het cognossement is een bezitstitel zodat de goederen pas na voorlegging hiervan zullen worden afgeleverd. - Het ontbreken van een Internationaal Verdrag voor het intermodaal vervoer van goederen vormt een knelpunt: - UN Convention 1980 for multimodal transport of goods wordt door de belangrijkste maritieme staten niet geratificeerd; - Verschillende aansprakelijkheidsregimes tussen de diverse vervoersmodi. - Het gebrek aan een uniek document bij intermodaal vervoer (met SSS als één van de vervoersmodi) dat gelijktijdig aan alle vervoers- en douanetechnische verplichtingen voldoet. Het ontbreken van unieke multimodale documenten is een zware handicap voor SSS. Door het gebrek aan geconsolideerde internationale informatiestromen, dienen dezelfde gegevens immers een aantal keren te worden ingevoerd op verschillende dragers wat tijdrovend is en de nodige administratieve kosten met zich meebrengt. Er dient daarom werk gemaakt te worden van de ontwikkeling van een geïntegreerd intermodaal vervoers- en douanedocument. Actie 7: Het ontwikkelen van een uniek intermodaal SSS document waarbij gelijktijdig aan alle vervoers- en douanetechnische verplichtingen voldaan kan worden. In dit perspectief is het misschien opportuun het te ontwikkelen uniek intermodaal SSS document te toetsen aan de FIATA B/L. Wat de administratieve procedures betreft, is het evenwel belangrijk te vermelden dat inzake veterinaire en fytosanitaire keuringen nog steeds grote knelpunten bestaan op het terrein. Zo zorgt het niet uitvoeren van alle controles bij de finale aankomsthaven dikwijls voor bijkomende problemen.

6 6 Actie 8: Het uniformiseren van de procedures en controles m.b.t. veterinaire en fytosanitaire keuringen op Europees vlak. 5. Douaneprocedures Tenslotte wat de douaneprocedures betreft, is er nog veel werk aan de winkel. Hieronder volgt een beknopte opsomming van de belangrijkste hinderpalen en de te nemen acties. - Lidstaten passen communautaire douanewetgeving niet op uniforme wijze toe: - Vereenvoudigde procedures inzake bewijzen communautaire status van goederen die vervoerd worden door niet-erkende lijndiensten zijn niet overal toegestaan en worden niet uniform toegepast; - Ook andere operationele problemen zoals: - Het niet lossen van schepen alvorens alle formaliteiten vervuld zijn, vormt een hinderpaal voor SSS; - Of alle goederen dienen gelost te zijn alvorens ze de terminal mogen verlaten: - België moet zich voornamelijk concentreren op betere en snellere informatiedoorstroming en hiertoe de nodige investeringen op technologisch vlak doorvoeren. - De spelers actief in de transportwereld beschikken over onvoldoende kennis inzake vereenvoudigde procedures; - Omslachtige douaneprocedures en controles: - De douanedocumenten dienen in de taal van het land van invoer opgesteld te worden; - De goederen onder doorvoer in het kader van SSS zijn bovendien onderworpen aan te veel douanecontroles; - De toekenning van de vergunning als erkende lijndienst is veel te omslachtig en verschilt naargelang de lidstaat die de vergunning aflevert; - De procedure voor de doorvoer van producten van dierlijke oorsprong voor (niet) humane consumptie is veel te omslachtig; - Intermodaal vervoer van goederen onder douanevervoer kan niet steeds onder één document.; - Bij het vervoer van niet-communautaire goederen via erkende lijndienst dient systematisch gebruik gemaakt te worden van de TD procedure (zwaarste procedure: TD melding ook op B/L of ander handelsdocument en vermelding van gevolgde procedure, alsmede het nummer, datum en kantoor van aangifte van het document van douanevervoer of overdracht); - Het voorleggen van hard copies is nog steeds noodzakelijk ondanks procedures die voorzien in een automatische gegevensuitwisseling (vb: zo dienen in bepaalde landen zoals Spanje de gegevens van het manifest in summiere aangifte zowel via EDI als in hard copy naar de douane in de haven, de centrale administratie douane en naar de havenautoriteiten gezonden te worden).

7 7 Actie 9: De koppeling van de status van erkende douane lijndienst aan de lijn en niet langer aan het schip. Verder kan er eveneens aan gedacht worden om de status van erkende douane lijndienst uit te breiden naar niet-eu havens in functie van de uitbreiding van de EU en bevoorrechte handelspartners. Actie 10: Het opzetten van een voorlichtingscampagne naar de douane-administraties omtrent de uniforme toepassing van communautaire douanewetgeving vooral naar de Zuiderse landen in Europa. Actie 11: Het opzetten van douanekenniscentra in alle Europese landen, waar verladers, expediteurs en scheepsagenten terecht kunnen in verband met de mogelijkheden van vereenvoudigde procedures. Deze douanekenniscentra zouden tevens moeten uitgerust worden met een proceduredatabank die eventueel via het Internet zou kunnen geraadpleegd worden. In dit verband is het tevens opportuun te vermelden dat ook een soort van logboek voor procedures dient opgesteld te worden. - Douaneafwikkeling houdt goederenstroom op: - De douanediensten zijn niet 24 op 24 uur aanwezig op kaai (een regeling inzake overwerk, gekoppeld aan het niet aanrekenen van een meerkost zou in het kader van een gelijke berechtiging van de Noord-Europese havens een positieve handelsimpuls kunnen geven ); - De aanmeldingsprocedure voor zeeschepen/kruiplijncoasters, die naar een plaats binnen het douanegebied doorvaren, heeft als gevolg dat die schepen verplicht worden in te klaren. Bovendien moeten er voor de Rijn doorvaartrechten worden betaald. - Gebrek aan elektronische communicatie tussen douaneadministraties onderling en tussen de douane en de marktspelers: - Gebrekkige communicatie tussen douane in de havens en tussen de verschillende douaneadministraties van de verschillende EU Lidstaten; - De zwakke technische uitrusting (lage informatisatiegraad) van de douane administraties; - Het chronisch gebrek aan personeel waarbij zelfs het minimumkader niet wordt ingevuld; - Het ontbreken van web-applicaties inzake douane-aangelegenheden. Actie 12: Het beter afstemmen en integreren van douanesystemen met nieuwe technologie op nationaal en Europees niveau en in relatie met de transportactoren. In concreto wordt gedacht aan de ontwikkeling van een Europese Douaneportaalsite, die zou bestaan uit subportaalsites per lidstaat. Binnen deze alomvattende Europese Douaneportaalsite zou reeds een eerste pilootproject kunnen opgezet worden voor de aanzuivering van de T-documenten. Tenslotte dient bij de verdere afstemming van de diverse douaneprocedures het knelpunt van het inklaren van een schip bij intermodaal vervoer naar bijvoorbeeld de Rijnhavens weggewerkt te worden.

8 8 De realisatie van bovenstaand SSS 12 actiepuntenprogramma naar de verschillende doelgroepen toe (zie schema op de volgende bladzijde) zal ontegensprekelijk bijdragen tot een verdere bevordering van de documentaire en administratieve afwikkeling bij het vervoer per SSS. Tenslotte is het belangrijk te vermelden dat uit de geanalyseerde gevalsstudies blijkt dat er thans geen causaal verband bestaat tussen een betere documentaire en procedurele afwikkeling en het gebruik van SSS. Omgekeerd werd echter wel vastgesteld dat een slechte documentaire afwikkeling potentiële kandidaten weerhoudt om SSS te gebruiken.

9 9 Te ondernemen actiepunten door de Promotie SSS Vlaanderen versus: Verladers Expediteurs Agenten Overheden Actie 1: Het verder uniformiseren van de IMO FAL formulieren. Europa Actie 2: Het opstarten van een voorlichtingscampagne die het wantrouwen tov het gebruik van de IMO X X X Europa FAL formulieren wegneemt. Actie 3: Het financieel ondersteunen van een pilootproject op Europees niveau teneinde een X X X Europa eenvoudige web-gerelateerde elektronische drager te creëren voor IMO FAL formulieren. Actie 4: Uniformiseren en vereenvoudigen van scheepscertificaten en vergunningen (inclusief deze van bijvoorbeeld de nieuwe MARPOL-richtlijn). Ook hier dient vanuit Europa verder geïnvesteerd te worden in web-gerelateerde oplossingen. X Europa Havens Actie 5: Het stimuleren van initiatieven die de ADR en IMDG wetgevingen verder op elkaar afstemmen, zodat bij intermodaal vervoer in de toekomst niet langer twee documenten dienen opgemaakt te worden. Actie 6: Het opmaken van een nieuwe richtlijn gekoppeld aan een financieel ondersteund Europees pilootproject die de havenautoriteiten zou verplichten tot een pro-actievere opvolging van de gevaarlijke goederenstromen, zonder dat de transporten zelf verder vertraging oplopen. Actie 7: Het ontwikkelen van een uniek intermodaal SSS document waarbij gelijktijdig aan alle vervoers- en douanetechnische verplichtingen voldaan kan worden. Actie 8: Het uniformiseren van de procedures en controles m.b.t. veterinaire en fytosanitaire keuringen op Europees vlak. Actie 9: De koppeling van de status van erkende douane lijndienst aan de lijn en niet langer aan het schip. Verder kan er aan gedacht worden om de status van erkende douane lijndienst uit te breiden naar niet-eu havens in functie van de uitbreiding van de EU en bevoorrechte handelspartners. Actie 10: Het opzetten van een voorlichtingscampagne naar de douane-administraties omtrent de uniforme toepassing van communautaire douanewetgeving vooral naar de Zuiderse landen in Europa. Actie 11: Het opzetten van douanekenniscentra in alle Europese landen, waar verladers, expediteurs en scheepsagenten terecht kunnen in verband met de mogelijkheden van vereenvoudigde procedures. Deze douanekenniscentra zouden tevens moeten uitgerust worden met een proceduredatabank die eventueel via het Internet zou kunnen geraadpleegd worden. Actie 12: Het beter afstemmen en integreren van douanesystemen met nieuwe technologie op nationaal en Europees niveau en in relatie met de transportactoren.. Het opzetten van een EU douaneportaalsite. X Europa IMO Havens Europa Havens X X X Europa, UN X X Europa Havens X Europa Europa Nationaal X X X Europa Nationaal X X X Europa Nationaal

10 10 II. Context, doelstellingen en onderzoeksvragen II.1 Algemene context Twee jaar geleden formuleerde de Europese Commissie in haar communicatie inzake het gebruik van Short Sea Shipping (SSS) (COM(1999) 317 final) drie belangrijke probleemgebieden, welke een knelpunt vormen voor de verdere ontwikkeling van SSS als alternatief en complement voor het wegvervoer. Deze drie knelpunten hebben betrekking op: het imago van SSS; een gebrek aan een degelijke werking van de havens als verbindingspunt in intermodale ketens; de complexiteit van de documentenstromen en gerelateerde administratieve procedures. Teneinde de algemeenheid van deze knelpunten te doorprikken, werd door Directoraat-Generaal voor Energie en Transport (DG TREN) beslist een bredere maatschappelijk oefening in dit perspectief te maken. Deze oefening werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met de SSS Focal Points, welke vertegenwoordigers zijn van de nationale maritieme administraties. Het eindproduct van deze oefening was tweeledig: enerzijds een algemene beschrijving en classificatie van de belangrijkste knelpunten en anderzijds een opsomming onder de vorm van fiches van de voornaamste knelpunten en de best practices. Aansluitend bij deze knelpuntenoefening werd eveneens, inspelend op de documenten en gerelateerde administratieve procedures, een diepgaand documentenstroomonderzoek verricht bij het vervoer per SSS. Dit onderzoek, ook wel het CODISSSART-rapport genoemd, vormt mede de basis van onderliggende SSS beleidsnota. Een beleidsnota die gebaseerd is op een diepgaand juridisch, knelpuntenen kostenonderzoek bij het vervoer per SSS versus wegvervoer met het accent op de afwikkeling van de vervoers- en douanedocumenten. Wat de documenten en de administratieve procedures aanbelangt, stelde de Commissie volgende concrete maatregelen voor die in grote mate steunen op de aanbevelingen, geformuleerd ter gelegenheid van de CODISSSART studie: aanvaarden van een uniforme set van in- en uitklaringsdocumenten gebaseerd op IMO FAL formulieren 1, 3, 4 en 5; slechts één enkele autoriteit gaat aan boord van het schip (overheid, havenautoriteiten of de scheepsagenten); toelaten het schip te lossen voor dat de aanmeldingsprocedures zijn doorlopen; promotie van EDI; verminderen van de bureaucratie; herdenken van de aanmeldingsprocedure voor fluvio-maritiem vervoer.

11 11 Via een Resolutie van 14 februari over de promotie van SSS, nodigde de Raad de Commissie uit om de betrokken partijen te raadplegen met het oog op het formuleren van voorstellen en het opstellen van gedragscodes die de administratieve last binnen SSS tot een minimum zouden kunnen herleiden. Concreet moeten er maatregelen komen om binnen de EU tot de uniforme toepassing van de IMO FAL formulieren te komen. In de loop van 2000/2001 nam de Commissie volgende twee belangrijke initiatieven: Voorstel tot het standaardiseren van de IMO FAL formulieren; Nota over het identificeren van bottlenecks, mogelijke oplossingen en succesverhalen bij SSS. De nota weerhield volgende hinderpalen op het vlak van documenten en procedures: documenten: formaat en lay-out van IMO FAL formulieren binnen de EU uniform maken; procedures: slechts één autoriteit gaat aan boord van het schip; toelaten van lossen voordat alle procedures zijn afgehandeld. vervoer van gevaarlijke goederen: verschillen tussen ADR en IMDG reglementering; douaneprocedures: complexiteit van procedures. De vergadering van de SSS Focal Points van 29 november 2000 besliste om de nota publiekelijk kenbaar te maken via het Internet. Daarnaast zouden de SSS Focal Points, de industrie en de verschillende lidstaten worden uitgenodigd om hun commentaren en suggesties voor einde 2001 over te maken. De hoofddoelstelling van deze beleidsnota bestaat er dan ook in, na te gaan in hoeverre de documenten en administratieve procedures in SSS vereenvoudigd zouden kunnen worden, teneinde concrete actiepunten te formuleren die op Europees niveau het gebruik van SSS verder zouden kunnen aanmoedigen. De Promotie Short Sea Shipping Vlaanderen, ondersteund door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Administratie Waterwegen en Zeewezen van het Vlaams Gewest en het Federaal Ministerie van Verkeer en Infrastructuur, Bestuur van de Maritieme Zaken en van de Scheepvaart, wensen in het kader van het Belgisch Voorzitterschap van de Europese Unie voorliggende beleidsnota aan te wenden om een concreet actieprogramma voor de verdere bevordering van SSS in Europa op te zetten. Alvorens meer tekst en uitleg te verschaffen bij de te ondernemen acties, is het belangrijk even stil te staan bij een aantal vragen waarop een antwoord diende geformuleerd te worden. 1 Resolutie van de Raad betreffende short sea shipping Pbl C , p.3-4.

12 12 II.2 Onderzoeksvragen In deze beleidsnota zal concreet een antwoord geformuleerd worden op volgende onderzoeksvragen: In hoeverre kunnen de huidige documenten en administratieve procedures in SSS vereenvoudigd worden? Wat zijn de administratieve kostprijsverschillen tussen een transport per SSS versus een wegtransport? In welke mate kunnen de huidige documenten door elektronische berichten vervangen worden? Welke zijn de operationele en juridische knelpunten op dit vlak? In hoeverre dienen bepaalde wetgevingen aangepast te worden om bepaalde documenten en administratieve procedures te vereenvoudigen? In hoeverre biedt de registratie als erkende douanelijndienst, het gebruik van IMO FAL formulieren, een intermodaal en/of SSS connossement enig soelaas? In hoeverre kunnen bepaalde douanedocumenten afgeschaft of vereenvoudigd worden voor Intra-Europees of niet-eu vervoer? II.3 Aanpak onderzoek Rekening houdend met bovenstaande onderzoeksvragen, werd in de eerste plaats de juridische context en wetgeving van de documentenstroom bij het vervoer per SSS geanalyseerd. In de tweede plaats werd gekeken naar de knelpunten en kosten die gepaard gaan met het vervoer per SSS versus het wegvervoer. Het in kaart brengen van de knelpunten en kosten is gebeurd aan de hand van een zevental gevalstudies. In deze gevalstudies werden zoveel mogelijk dimensies op het vlak van de documentenstroom onderzocht. Tenslotte werden in onderhavig document beleidsaanbevelingen onder de vorm van een SSS beleidsnota geformuleerd, teneinde te komen tot haalbare oplossingen met betrekking tot vereenvoudigde administratieve afhandelingen bij het vervoer per SSS. Om de hele studie niet te verengen tot een aantal gevalstudies, werd eerst en vooral een inventaris opgemaakt van de knelpunten op basis van bestaand onderzoeksmateriaal. Daarna werd een beperkte telefonische enquête (20 verladers en 10 expediteurs) verricht op basis van de knelpunten die werden gedetecteerd uit het bestaande onderzoeksmateriaal. Gelijktijdig werden een aantal interviews afgenomen met belangrijke stakeholders (expediteurs, scheepsagenten, reders en verladers) actief in de maritieme sector in België. Op basis van deze interviews, de telefonische enquête en het bestaand onderzoeksmateriaal werden vervolgens de knelpunten getoetst aan de hand van de gevalstudies. Voor iedere gevalstudie werd een case profile chart opgesteld die de hinderpalen binnen de geschetste context samenvat.

13 13 Hieruit konden reeds een aantal indicaties gegeven worden met betrekking tot wetgevende, administratieve dan wel mogelijke technologische oplossingen of verbeteringen. Gelijktijdig met de knelpuntendetectie werden eveneens de transportprijzen en de kosten van de documenten bij SSS met deze in het wegvervoer vergeleken. Bij de keuze van de gevalstudies werd voornamelijk getracht zoveel mogelijk verschillende situaties te bestuderen, waarbij verschillende vervoersdocumenten aan de orde komen en een hoog SSS-potentieel aanwezig is. Het is evident, in de context van deze studie, dat de gevalstudies betrekking hadden op transporten van en naar Belgische havens. Het was belangrijk volgende dimensies in te bouwen: intra-communautair vs. extra-communautair vervoer; erkende lijndienst (vanuit douane-technisch oogpunt) vs. niet-erkende lijndienst; verschillende verschijningsvormen: container/conventioneel/ro-ro; aansluitende inlandverbindingen; gevaarlijke goederen; veterinaire keuringen. Buiten de verschillende dimensies komen alle belangrijke Belgische Zeehavens aan bod. Aan de hand van de hierboven geciteerde dimensies werden volgende gevalstudies geselecteerd: Antwerpen - Finland en terug; Antwerpen - Tallinn Moskou; Antwerpen Istanbul/Tanger; Gent Göteborg; Zeebrugge Santander Madrid; Zeebrugge Rijn; Willebroek Portugal.

14 14 III. Belangrijkste juridische en operationele conclusies aan de hand van de doorgevoerde enquêtes, interviews en gevalstudies Na kennisname van de context, doelstellingen en onderzoeksvragen is het belangrijk stil te staan bij de voornaamste conclusies van het juridisch en operationeel onderzoek (desk research, enquêtes, interviews en gevalstudies). Zoals aangegeven in de inleiding werden enkel de documentenstromen en gerelateerde administratieve procedures bekeken. III.1 Algemene conclusies juridisch en operationeel onderzoek Allereerst dient er algemeen gewezen te worden op de verschillende interpretaties zowel op het vlak van douane- als van vervoersdocumenten. Die interpretaties kunnen zowel verschillend zijn van land tot land, ze kunnen verschillen van haven tot haven of zelfs binnen éénzelfde haven. Bovendien wordt in de praktijk een gebrek aan harmonisatie en aanvaarding van sommige vervoers- en douanedocumenten vastgesteld. Een tweede vastelling is dat bij intermodaal vervoer (met SSS als één van de vervoersmodi), er geen uniek document (zowel vervoers- als douanetechnisch) bestaat dat gelijktijdig aan alle vervoers- en douanetechnische verplichtingen voldoet. Het ontbreken van unieke intermodale documenten is een zware handicap voor SSS. Door het gebrek aan geconsolideerde internationale informatiestromen, dienen dezelfde gegevens immers een aantal keren op verschillende dragers ingevoerd te worden wat tijdrovend is en de nodige administratieve kosten met zich meebrengt. Zowel op vervoers- als douanetechnisch vlak dient met bepaalde vooraanmeldingen en termijnen rekening te worden gehouden wat het gebruik van SSS minder flexibel maakt t.o.v. wegvervoer. Bijkomende en meer specifieke knelpunten inzake administratieve procedures en documentenstromen behelzen volgende punten (voor meer details zie Deel I en II juridische context, analyse knelpunten en kosten). III.1.1. Vervoersdocumenten en gerelateerde administratieve procedures IMO FAL formulieren De grote verschillen tussen landen met betrekking tot het gebruik van aankomst- en vertrekdocumenten is problematisch. De IMO FAL formulieren worden niet overal uniform aanvaard. Er zijn geen geconsolideerde informatiesystemen die alle gegevens binnen de logistieke keten behandelen naar de eisen van IMO FAL. Deze IMO FAL formulieren zullen binnenkort verplicht worden op EU-niveau.

15 15 Momenteel ligt er een voorstel van richtlijn voor betreffende meldingsformaliteiten voor schepen die aankomen in of vertrekken uit een EU-haven. Dit voorstel van richtlijn bevat volgende aandachtspunten: EU lidstaten kunnen geen andere gegevens opvragen dan diegene die voorkomen op de desbetreffende IMO FAL formulieren (1, 3, 4 en 5); De IMO FAL formulieren 2 (vrachtlijst) en 6 (passagierslijst) worden buiten beschouwing gelaten; EU lidstaten kunnen geen andere documenten of formaten eisen om te voldoen aan de formaliteiten waarvoor de IMO FAL formulieren bedoeld zijn; De verplichting slaat op schepen die de haven van een EU lidstaat aandoen ongeacht de nationaliteit van de vlaggenstaat; EU lidstaten hoeven niet alle gegevens die voorkomen op IMO FAL formulieren op te vragen; EU lidstaten worden niet verplicht om formaliteiten in te voeren die nu ook niet behoeven te worden vervuld; EU lidstaten zijn vrij om met betrekking tot andere onderwerpen en formaliteiten op een andere wijze informatie te vragen conform andere communautaire en/of internationale regels voor zover deze onderwerpen of formaliteiten niet ressorteren onder de IMO FAL formulieren (o.a. douaneprocedures); EU lidstaten dienen afwijkingen van de standaards en aanbevolen praktijken zoals voorzien door het IMO FAL Verdrag in te trekken voor zover zij niet verenigbaar zijn met de doelstelling van deze richtlijn; Bij elektronische overdracht en het afprinten van gegevens van de IMO FAL formulieren dienen de verhoudingen van het elektronisch eindformaat gevolgd te worden. Er kan voorgesteld worden om het huidige manuele document Generale verklaring voor binnenkomende schepen "Benelux 20" te vervangen door reeds bestaande elektronische berichten CUSREP en/of CUSCAR die in principe de noodzakelijke gegevens bevatten zowel voor de douane als voor de diensten die verantwoordelijk zijn voor de zeevaartstatistiek. Dit impliceert dat de betrokken dienst (douaneposten en de dienst voor zeevaartstatistiek) in staat zullen moeten zijn (via elektronische link) om deze elektronische berichten te ontvangen en te verwerken. Gevaarlijke goederen Het vervoer van gevaarlijke goederen via SSS stelt meer eisen op het vlak van documenten en procedures dan wegvervoer. Een concreet voorbeeld van dergelijke procedure is de brandwacht bij het lossen van bepaalde gevaarlijke goederen uit schepen. Bovendien zijn er vooraanmeldingen noodzakelijk die het SSS-vervoer van gevaarlijke goederen ingewikkelder maken. Een concreet voorbeeld is Hamburg waar de Wasserschutzpolizei de IMDG-documenten voor weekeindeverschepingen ten laatste om 15.00u vrijdagnamiddag dient te ontvangen. Er moet worden gestreefd naar het gebruik van een document voor gevaarlijke goederen dat kan gebruikt worden bij gecombineerd transport. Tenslotte valt het op te merken dat de communicatie tussen havens aangaande gevaarlijke goederen nog steeds gebrekkig blijft. Veterinaire en fytosanitaire keuringen

16 16 Bijkomende documenten en procedures bij SSS zijn de veterinaire en fytosanitaire keuringen in de havens. Er zijn verschillende soorten veterinaire controles: Fysische controle; Identificatie; Documentgebonden controle. Dierlijke producten, wanneer zij afkomstig zijn uit derde landen, moeten gecontroleerd worden bij hun binnenkomst in de EU aan de grensinspectiepost. Bij maritiem vervoer zijn de zendingen die in een grensinspectiepost aankomen, maar die bestemd zijn om via een andere grensinspectiepost te worden ingevoerd en die slechts een beperkte tijd (< 7 dagen kennisgevingplicht, tussen 7 en 14 dagen documentencontrole) op de loskaai verblijven, niet onderworpen aan materiële controles. Deze materiële controles zullen plaatsvinden op de grensinspectiepost waar de goederen effectief worden ingevoerd. Bij maritiem vervoer mogen de fysische controles bij de finale aankomsthaven geschieden. Het niet uitvoeren van alle controles op dezelfde plaats zorgt dikwijls voor problemen. Het originele veterinair certificaat vergezelt immers niet altijd de goederen, omdat het dikwijls als garantiedocument voor de banken dient. Verladers klagen eveneens over de verschillende soorten en de verschillende grondigheid van controles in de lidstaten. Dit veroorzaakt onzekerheid en brengt vaak kosten met zich mee. Het doel van de Europese Commissie bestaat erin alle controles naar de finale loshaven te verschuiven, al moet de mogelijkheid blijven bestaan om administratieve controles uit te voeren in de haven van vertrek. III.1.2. Douanedocumenten en gerelateerde administratieve procedures Harmonisatie Het gebrek aan harmonisatie inzake documenten, interpretatie, taalgebruik, procedures en controles is een grote handicap voor SSS. Concreet voorbeeld van gebrek aan harmonisatie van documenten zijn EU-goederen die in Spanje worden ingevoerd: de importgoederen moeten van het SSS cargo manifest omgezet worden in een declaracion sumaria die met EDI naar het hoofdkantoor van de douane in Madrid moeten worden overgemaakt alsook naar de douane in de haven en naar de havenautoriteiten. Bovendien moeten hard copies van de declaratie naar de douane in de havens worden gestuurd. In vele landen moeten documenten in de nationale taal worden vertaald. Operationele problemen In de meeste havens is de beschikbaarheid van de douane op alle kaaien zowel in aantal als in uren beperkt en dient met deadlines en afwikkelingssnelheid van procedures rekening te worden gehouden. In Nederland moeten douanedocumenten bijvoorbeeld 24 uur voor verscheping klaar zijn door de moeilijke douaneprocedures. In sommige landen laat de overheid niet toe met het lossen van het schip aan te vangen vooraleer alle administratieve formaliteiten vervuld zijn (bv. Italië).

17 17 In andere landen dient gewacht te worden totdat alle goederen gelost zijn vooraleer geloste goederen de terminal mogen verlaten (bv. Griekenland). Het bewijs van de communautaire status is via T2 en T2L-documenten soms moeilijk voor te leggen. De douane zou eveneens overal een gewaarmerkt manifest of B/L moeten aanvaarden. EDI/web-applicaties Het gebrek aan EDI/web-gerelateerde mogelijkheden en de zwakke technische uitrusting van de douane-administraties zijn problematisch. Bij een aantal douaneadministraties kunnen zekere procedures via EDI worden vervuld. Meer gebruiksvriendelijke en drempelverlagende web-based applicaties vormen echter de grote uitzondering. Bovendien vereisen de meeste procedures die via EDI uitgevoerd worden nog steeds het aanbieden van de originele documenten. Komt daarbij nog dat de EDI-netwerken van de verschillende douane-administraties vooralsnog onvoldoende met elkaar verbonden zijn. Dit heeft op zijn beurt voor gevolg dat documenten vaak fysisch moeten vervoerd worden voor bijvoorbeeld transporten tussen Antwerpen en Rotterdam. Elektronische manifesten en elektronische stempels worden in alle lidstaten aanvaard waar aangepaste EDI-systemen ter beschikking staan. Rederijen en grote verladers maken echter in groeiende mate gebruik van Internettoepassingen en geïntegreerde oplossingen. In deze context zullen overheden met deze nieuwe en gebruiksvriendelijke communicatietechnologieën naar de toekomst toe rekening moeten houden. Procedures In het geval van een intermodaal vervoer dienen er voor elke modus douanedocumenten te worden opgesteld en procedures te worden gevolgd. Gegevens moeten daarom verschillende keren op andere documenten ingevuld, gecontroleerd en gewaarmerkt worden. Kustvaarders en kruiplijncoasters naar de Rijnhavens moeten in Nederland inklaren en worden verplicht doorvaartrechten te betalen. Het betalen van de doorvaartrechten geldt eveneens voor schepen die via Antwerpen de Rijn opvaren. Indien er bijvoorbeeld een specifiek wettelijk kader (met vereenvoudigde douaneprocedures) zou worden gecreëerd voor SSS-terminals, volgt automatisch een efficiëntere en snellere afwikkeling zoals bij begeleid ro/ro verkeer. Erkende douane lijndienst Een erkende douane lijndienst bekomen, is in sommige lidstaten een administratief ingewikkelde procedure. Een algemene vereenvoudiging op dit vlak dringt zich dan ook op. In sommige gevallen kan geen optimale route door SSS schepen gevaren worden, omdat erkende douane lijndiensten geen havens van niet-eu landen mogen combineren in een vaart. Rederijen, die dit wel doen, worden dan feitelijk gediscrimineerd, aangezien ze hun erkenning verliezen.

18 18 III.2 Algemene conclusies enquêtes en interviews De gedetecteerde knelpunten uit het bestaand studiemateriaal (SSS-studie voor de haven van Antwerpen, Studie van de Europese Commissie die alle knelpunten inzake SSS in kaart bracht, Codisssart rapport, e.d.) werden getoetst aan de hand van een telefonische enquête en interviews bij belangrijke expediteurs, verladers en rederijen (voor meer details zie Deel II analyse knelpunten en kosten). Teneinde tot doelgerichte conclusies te komen inzake het gebruik en de tevredenheid inzake vervoersdocumenten en douaneprocedures, werd aan de actoren gevraagd om een antwoord te geven volgens drie gradaties (troef, hinderpaal of neutraal voor SSS). De enquête bij de expediteurs leverde volgende resultaat op: Expediteurs Troef Hinderpaal Neutraal I. Imago SSS II. Gebruik huidige vervoersdocumenten IMO FAL formulieren Niet relevant Intermodal B/L EDI-applicaties voor vervoersdocumenten Web-applicaties voor vervoersdocumenten III. Tevredenheid huidige douaneprocedures Vereenvoudigde procedures Status erkende lijndienst EDI-applicaties voor douanedocumenten Web-applicaties voor douanedocumenten Legende Hinderpaal Troef Neutraal Samenvattend kan gesteld worden dat de expediteurs eerder geloven in het gebruik van EDIFACT-standaarden dan webtechnologie, zowel voor vervoers- als douanedocumenten. Hun standpunt inzake de aanwending van een intermodale B/L blijkt neutraal, daar zij menen dat soelaas kan gevonden worden in het gebruik van het FIATA B/L. Wat het gebruik van vereenvoudigde procedures betreft in SSS, menen zij dat dit een troef voor SSS kan betekenen, doch dient vermeld te worden dat hun kennis op dit vlak eerder beperkt is. Hun mening omtrent de IMO FAL formulieren is eigenlijk niet relevant daar zij hier eigenlijk niet mee geconfronteerd worden. De enquête bij de verladers geeft enigszins een ander beeld (zie tabel op de volgende bladzijde). Net zoals de expediteur staat men eerder wantrouwig t.o.v. SSS. De verladers geloven eerder in de ontwikkeling van webtechnologische toepassingen om de documentenstroom te vereenvoudigen. Deze stellingname is in tegenstelling tot het gebruik van EDI-technologie, welke dure investeringen vraagt en minder flexibel is.

19 19 Hetzelfde kan gezegd worden voor de afwikkeling van douaneprocedures. De belangrijkste verladers actief in België onderstreepten de noodzaak om over te schakelen naar drempelverlagende applicaties die voor iedere speler actief in de transportsector toegankelijk zouden zijn. De erkenning als lijndienst door de douane vormt ontegensprekelijk een troef voor SSS, toch blijkt dat deze vorm van vereenvoudiging nog verder kan uitgebreid worden. Ook de aanwending van vereenvoudigde procedures blijkt intern binnen de douaneafdelingen van de grote verladers slecht gekend te zijn. Verladers worden zoals expediteurs eigenlijk niet met IMO FAL formulieren geconfronteerd. Verladers Troef Hinderpaal Neutraal I. Imago SSS II. Gebruik huidige vervoersdocumenten IMO FAL formulieren Niet relevant Intermodal B/L EDI-applicaties voor vervoersdocumenten Web-applicaties voor vervoersdocumenten III. Tevredenheid huidige douaneprocedures Vereenvoudigde procedures Status erkende lijndienst EDI-applicaties voor douanedocumenten Web-applicaties voor douanedocumenten Legende Hinderpaal Troef Neutraal De enquête bij de rederijen tenslotte geeft dan weer een beeld dat ligt tussen de standpunten van de expediteurs en verladers. Bepaalde rederijen (voornamelijk deepsea carriers ) vinden het imago van SSS slecht, anderen dan weer niet. Op dit vlak zijn de meningen duidelijk verdeeld. Wat het gebruik van de huidige vervoersdocumenten betreft, bestaat er in hun hoofde een groot wantrouwen. Steeds meer en meer agenten krijgen de administratieve last doorgeschoven, omdat de kapitein van het schip deze bijkomende formaliteiten niet te zijnen last wil nemen. Wanneer we praten met hoofdkantoren van de rederijen valt hun geloof in webapplicaties zeer sterk op, dit in tegenstelling tot hun onafhankelijke agenten die meer geloven in EDI-oplossingen. Ook uit de interviews met de grote rederijen valt het op dat zij het Internet beschouwen als de aanzet tot een revolutie in de transportindustrie en meer specifiek in de scheepvaartindustrie. Deze revolutie moet geplaatst worden in zijn macroeconomische context.

20 20 Door de globalisatie, worden de klanten gedwongen transport en logistiek te integreren in hun operaties om zo de efficiëntie te verhogen, de kosten te verlagen en hun klanten beter te bedienen. Klanten willen door-to-door oplossingen van de expediteurs en rederijen, en niet enkel een port-to-port (haven/haven) service. Er wordt meer transparantie geëist in het interne proces van de transporteur, om zo snel te kunnen inspelen op wijzigende omstandigheden. Dankzij het Internet, kunnen fabrieken en kleinhandelaars de efficiëntie en flexibiliteit van hun aanbodsketen enorm verbeteren. Zij zullen in staat zijn om hun productie, distributie en marketingactiviteiten te optimaliseren. De verdiensten zullen mogelijk zijn omdat men veel meer flexibiliteit zal hebben in het beheren van de goederen en geldstroom. Rekening houdend met de veranderende marktvoorwaarden en nieuwe opportuniteiten zal de klant met één enkele muisklik zijn bestelling kunnen vertragen of versnellen. Wat supply chain management betreft, moeten de rederijen de transportbehoeften van hun klanten in een breder kader plaatsen, namelijk als een deel van de gehele goederenstroom tussen klanten, leveranciers, verkopers en groothandelaars. De rederijen die zich vroeger vooral richtten op port-to-port vervoer en het transport bekeken als een serie van opeenvolgende transacties, evolueren meer en meer naar een Supply Chain Model dat alle opeenvolgende transacties integreert. Bijgevolg zullen de bestaande grenzen tussen expediteurs en reders verdwijnen. Expediteurs en rederijen proberen door nauw samen te werken en partnerships te vormen, een antwoord te vinden op deze nieuwe behoeften. Dit kan leiden tot integratie van rederij en expediteur. De structuur van de intermodale industrie zal wijzigen wanneer Internetsystemen meer verspreid zullen worden gebruikt. De analyse van de documentenstroom bij SSS moet daarom in een bredere context van een elektronische transportmarkt bekeken worden. Rederijen hechten een groeiend belang aan web-gerelateerde applicaties en gebruiken dit meer en meer als een selectiecriterium voor de aanloop van havens. Daarom moeten de eerste stappen in deze richting zo snel mogelijk gezet worden. Het is van cruciaal belang dat douanetransacties verder worden geautomatiseerd en dat web-based applicaties voor deze formaliteiten worden ontwikkeld. De enquête en de interviews geven alvast een goede indicatie waar bepaalde spelers in de sector naartoe willen.

21 21 Rederijen Troef Hinderpaal Neutraal I. Imago SSS Standpunt Deep-sea carriers Standpunt Short-sea carriers II. Gebruik huidige vervoersdocumenten IMO FAL formulieren Intermodal B/L EDI-applicaties voor vervoersdocumenten Web-applicaties voor vervoersdocumenten III. Tevredenheid huidige douaneprocedures Vereenvoudigde procedures Status erkende lijndienst EDI-applicaties voor douanedocumenten Web-applicaties voor douanedocumenten Legende Hinderpaal Troef Neutraal III.3 Algemene conclusies gevalstudies Tenslotte wat de gevalstudies zelf betreft, werden knelpunten gedetecteerd op volgende gebieden (voor meer details zie Deel II analyse knelpunten en kosten): Documentenstroom; Douane administraties; EDI/web applicaties; Administratieve kosten. III.3.1. Op het vlak van de documentenstroom Een vereenvoudiging van de documentenstroom kan SSS enkel ten goede komen. Het gebruik van de Liner Way Bill (LWB), wordt samen met de voordelen van erkende douane lijndiensten als een grote vooruitgang beschouwd door de lijnen en agenten die hiervan gebruik maken t.o.v. de traditionele documentenstroom, die wel als een belangrijk knelpunt aanzien wordt. Zoals aangegeven in het manifest van de Antwerpse Scheepvaartvereniging, is de LWB een niet-verhandelbaar document, maar maakt wel het vervoerscontract van punt "A" naar punt "B" uit. Het werken met "Proof of Delivery" (POD) is geen eigendomstitel, maar kan evengoed via het transportcontract bewezen worden. Het neemt de plaats in van het origineel cognossement (B/L) voor wat het deel van de lading betreft dat erin is beschreven. In dit geval dienen de voorwaarden wel vooraf te worden vastgelegd in een contract.

22 22 Verder is er bij de ondervraagde bedrijven voor de gevalstudies zeker geen unanimiteit voor de verplichte invoering van IMO FAL formulieren, integendeel. Ondanks het elektronisch doorzenden van manifesten, zijn fysieke verplaatsingen en stempels van de douane op kaai (in principe voor lossing bij invoer en voor vertrek van het schip bij uitvoer) nog steeds vereist. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor documenten die via SADBEL (Systeem voor Automatische Dedouanering in België En Luxemburg) aangezuiverd worden. In de praktijk blijken er toch problemen voort te spruiten uit het bewijs van communautaire status, dat geleverd dient te worden. De bijkomende vereiste van bewijs van communautaire status kan concurrentievervalsend werken ten aanzien van rederijen die naast EU havens ook niet-eu havens bedienen. Een duidelijke correlatie met ladingsverlies kan hierbij echter niet bewezen worden. Samenvattend kan gesteld worden dat op het vlak van documenten de voorziene IMO FAL regeling thans in hoofde van de agenten moeilijk ligt. Bovendien dient in dit verband tevens naar een technologische oplossing gezocht te worden van deze IMO FAL regeling. Het promoten van papieren documenten zal geenszins bevorderend werken voor het transport via SSS III.3.2. Op het vlak van de douane administraties Veel interpretatieverschillen inzake communautaire douanewetgeving en kleine misbruiken zijn hinderlijk voor de vlotte documentendoorstroming. In sommige havens wordt een T2L geëist, in andere volstaat een bevestiging van de verlader. Een ander voorbeeld met betrekking tot de toekenning van de vereenvoudiging bij het bewijs van communautaire oorsprong in het geval van een toegelaten afzender duurt 3 dagen in Stockholm, maar neemt in Antwerpen 6 maanden in beslag. Dezelfde vereenvoudigde procedures worden niet overal toegepast. Bij het ontbreken van T2L aanvaarden niet alle douane-administraties de alternatieve bewijzen. Verder zijn de douane procedures voor SSS complexer dan bij het wegvervoer. Sedert 1/7/1998 worden immers alle goederen, die gelost of geladen worden uit of in een zeeschip, beschouwd als zijnde niet-communautair. Voor Europese goederen dient bijgevolg een bewijs voorgelegd van Europese (communautaire) oorsprong in tegenstelling tot het wegvervoer, waarvoor binnen de EU grenzen geen documenten nodig zijn. Alle EU-lidstaten zouden de alternatieve bewijsvoering van de communautaire status van goederen moeten aanvaarden, zoals afgetekende commerciële transportdocumenten (cargo manifest en B/L). Uit de interviews blijkt dat deze versoepeling reeds bestaat, maar nog niet door alle beambten even soepel wordt toegepast.

23 23 Lijndiensten kunnen erkend worden door de douane om bepaalde controles te vereenvoudigen. De procedure voor het bekomen van deze erkenning loopt evenwel niet steeds even flexibel. Bovendien komen schepen die een niet-eu haven aanlopen niet in aanmerking voor de vereenvoudigde procedure. Tenslotte blijkt uit de gevalstudies dat de aanzuivering van T1 documenten nog steeds een probleem is. Samenvattend kan gesteld worden dat douaneproblemen niet lokaal, maar Europees moeten worden aangepakt. III.3.3. Op het vlak van EDI/WEB applicaties In de gevalstudies werd verschillende malen gestipuleerd dat de communicatie- en instapkost voor het verzenden van EDI-berichten te hoog ligt en alzo door de kleine spelers als een hinderpaal wordt aanzien. Aan de andere kant vinden belangrijke rederijvertegenwoordigers en industrieverladers deze EDI-kosten aanvaardbaar in ruil voor de geboden snelheid en veiligheid. De huidige gedifferentieerde prijs per communicatie in de Belgische havens stuit eveneens op kritiek. Een verdere automatisering van de exportprocedures wordt met de nodige voorzichtigheid door de geïnterviewde spelers ingeschat. Vooral de problemen omtrent de praktische implementatie worden gevreesd. Hierbij wordt onder meer aan de douane en de moeizame communicatie tussen hun diensten en de transportspelers gedacht. Naar de toekomst toe wordt van alle partijen in de haven application providing verwacht, wat inhoudt dat zij web-based applicaties zouden kunnen aanbieden, daarbij rekening houdend met de voordelen van XML (extended Markup Language) die EDI en Internet combineert. Samengevat kan gesteld worden dat op het vlak van ICT, web-applicaties dienen te worden ontwikkeld die complementair zijn aan de bestaande EDI-EDIFACT standaarden voor de afwikkeling van de transacties. Voornamelijk de douane administraties blijven de zwakke schakel in de technologische ontwikkeling. III.3.4. Op het vlak van administratieve kosten Wat de kosten verbonden aan de vervoers- en douanedocumenten betreft, werden minimale verschillen opgetekend in de diverse gevalstudies. Over de verwerkingssnelheid van de vervoersdocumenten zijn de meningen duidelijk positief. Wat de verwerkingssnelheid bij de Douane betreft, blijkt zoals reeds hiervoor werd aangegeven, de aanzuivering van T1 documenten nog steeds voor problemen te zorgen evenals de terugzending van het exemplaar 3 van de uitvoeraangifte.

Studie in verband met de documentenstroom en de administratieve procedures bij het vervoer per Short Sea Shipping

Studie in verband met de documentenstroom en de administratieve procedures bij het vervoer per Short Sea Shipping Ministerie van Verkeer en Infrastructuur Promotie Short Sea Shipping Vlaanderen Ministère des Communications et de l Infrastructure Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Studie in verband met de documentenstroom

Nadere informatie

De KMO en zijn import-export WORKSHOP. De KMO en zijn import--export in het Shortseagebied. in het Shortseagebied. (Europa) Maandag 27 oktober 2008

De KMO en zijn import-export WORKSHOP. De KMO en zijn import--export in het Shortseagebied. in het Shortseagebied. (Europa) Maandag 27 oktober 2008 WORKSHOP De KMO en zijn import-export in het Shortseagebied (Europa) Maandag 27 oktober 2008 De rol van de expediteur in de import-export van de KMO Spreker: Dhr. Marc Huybrechts Voorzitter VEA (Vereniging

Nadere informatie

DG CONTROLEBELEID. Directie Plantenbescherming en Veiligheid van de Plantaardige Productie

DG CONTROLEBELEID. Directie Plantenbescherming en Veiligheid van de Plantaardige Productie DG CONTROLEBELEID Directie Plantenbescherming en Veiligheid van de Plantaardige Productie NIEUWE PROCEDURE VOOR FYTOSANITAIRE INVOERCONTROLE Sinds 1 januari 2005 is de wetgeving over de fytosanitaire invoercontroles

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN BELASTINGEN EN INVORDERING Administratie der Douane en Accijnzen DOUANEPROCEDURES OVERGANGSMAATREGELEN NCTS D.I. 521.103 D.D 247.252 Bijlage één schema Brussel, 26 juni

Nadere informatie

AEOF-certificaat factsheet

AEOF-certificaat factsheet Europese Commissie - AEO Opleidingsmodule voor Marktdeelnemers AEOF-certificaat factsheet oktober 2007 AEOF betekent AEO-certificaat voor Douanevereenvoudigingen en Veiligheid. Een AEO-certificaat voor

Nadere informatie

D.I. 521.103. Omdeling door de gewestelijke directeurs aan:

D.I. 521.103. Omdeling door de gewestelijke directeurs aan: Federale Overheidsdienst Financiën Administratie der douane en accijnzen Douaneprocedures D.I. 521.103 Mededeling aansluiting douanekantoren op het NCTSnetwerk _ D.D. 243.574 Brussel, 7 februari 2003 Bijlagen:

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 19.7.2016 COM(2016) 477 final 2016/0229 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD houdende wijziging van Verordening (EU) nr. 952/2013 tot vaststelling

Nadere informatie

BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0145)

BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0145) BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0145) Hulpdeclarant (m/v) 1. GLOBAAL 1.1 Titel Hulpdeclarant (m/v) 1.2 Definitie De hulpdeclarant staat in voor het ondersteunen van alle douaneformaliteiten (het verzorgen van

Nadere informatie

CASUS DEEL 2 Supersauna (20 vragen)

CASUS DEEL 2 Supersauna (20 vragen) CASUS DEEL 2 Supersauna (20 vragen) Casus Supersauna is een handelsonderneming voor sauna s en toebehoren van sauna s. Supersauna heeft in Indonesië 50 handgemaakte hardhouten sauna s gekocht. Deze worden

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de fytosanitaire invoercontroles

Omzendbrief met betrekking tot de fytosanitaire invoercontroles Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de fytosanitaire invoercontroles Referentie PCCB/S1-4/1173544 Datum 01/08/2017 Huidige versie 2.0 Van toepassing

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN MEDEDELING AAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN AAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN MEDEDELING AAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN AAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 31.05.2001 COM(2001) 289 definitief MEDEDELING AAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN AAN DE RAAD Strategie ter voorbereiding van de kandidaat-lidstaten

Nadere informatie

Brexit in de Nederlandse havens. Marty van Pelt Manager Business Relations & Communications

Brexit in de Nederlandse havens. Marty van Pelt Manager Business Relations & Communications Brexit in de Nederlandse havens Marty van Pelt Manager Business Relations & Communications Wie zit er in de zaal? Portbase: slim samenwerken Impact Brexit Douaneformaliteiten Ketenoplossing Brexit checklist

Nadere informatie

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE 2004D0292 NL 19.07.2005 002.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 30 maart 2004 betreffende

Nadere informatie

Studie in verband met de documentenstroom en de administratieve procedures bij het vervoer per Short Sea Shipping

Studie in verband met de documentenstroom en de administratieve procedures bij het vervoer per Short Sea Shipping Ministerie van Verkeer en Infrastructuur Promotie Short Sea Shipping Vlaanderen Ministère des Communications et de l Infrastructure Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Studie in verband met de documentenstroom

Nadere informatie

1. AANGIFTE IN DE GIP 2 2. CONTROLES 2 3. VERVOER NAAR SCHEEPSBEVOORRADER 3 4. ERKENNINGSVOORWAARDEN VOOR SCHEEPSBEVOORRADER 3

1. AANGIFTE IN DE GIP 2 2. CONTROLES 2 3. VERVOER NAAR SCHEEPSBEVOORRADER 3 4. ERKENNINGSVOORWAARDEN VOOR SCHEEPSBEVOORRADER 3 SCHEEPSBEVOORRADER 1. AANGIFTE IN DE GIP 2 2. CONTROLES 2 3. VERVOER NAAR SCHEEPSBEVOORRADER 3 4. ERKENNINGSVOORWAARDEN VOOR SCHEEPSBEVOORRADER 3 5. VOORWAARDEN VOOR INSLAG, OPSLAG EN UITSLAG 4 5.1. INSLAGVOORWAARDEN

Nadere informatie

Maak uw fiscale doelen waar!

Maak uw fiscale doelen waar! Tax Corner juli 2015 Maak uw fiscale doelen waar! De digitale eengemaakte markt van de Europese Unie: btw-initiatieven voor grensoverschrijdende e-commerce Buitenlandse bankrekeningen moeten gemeld worden

Nadere informatie

TIPS. Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) www.hlb-van-daal.nl

TIPS. Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) www.hlb-van-daal.nl TIPS Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) Handel en BTW In dit memo worden aspecten van BTW behandeld, die van toepassing kunnen zijn bij internationale handel. Het is geen volledig overzicht, maar

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 29.11.2007 COM(2007) 761 definitief 2007/0266 (ACC) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD over het standpunt van de Gemeenschap in het Gemengd Comité EG-Faeröer

Nadere informatie

BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0146)

BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0146) BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0146) Douanedeclarant (m/v) 1. GLOBAAL 1.1 Titel Douanedeclarant (m/v) 1.2 Definitie De douanedeclarant staat in voor het adviseren over en het verzorgen van de volledige afhandeling

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 171/100 26.6.2019 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/1084 VAN DE COMMISSIE van 25 juni 2019 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 142/2011 wat betreft de harmonisatie van de lijst van erkende of geregistreerde

Nadere informatie

Workshop Shortsea en Breakbulk/project cargo. Mei, 2012

Workshop Shortsea en Breakbulk/project cargo. Mei, 2012 Workshop Shortsea en Breakbulk/project cargo Mei, 2012 Hoe SHORTSEA beter afstemmen op de noden van de staalindustrie. 1ArcelorMittal Logistics Shanghai 1 ArcelorMittal Logistics en Europese Shortsea 2011-8,2

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID Brussel, 27 februari 2018 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD KONINKRIJK EN EU-REGELS OP HET GEBIED VAN

Nadere informatie

SELF ASSESSMENT - Toelichting voor maritieme agenten

SELF ASSESSMENT - Toelichting voor maritieme agenten BIJLAGE IV ter SELF ASSESSMENT - Toelichting voor maritieme agenten Toelichting : NVT = Niet Van Toepassing S = AEO Security certification C = AEO Customs certification F = AEO Full certification Scheepsagent

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 364 Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 ter implementatie van de Richtlijn 2010/65/EU van het Europees Parlement en de Raad van 20 oktober

Nadere informatie

Excise Movement and Control System (EMCS)

Excise Movement and Control System (EMCS) Excise Movement and Control System (EMCS) EMCS EMCS?? Oh EMCS!! Dan begrijp ik wat u bedoelt European Modular Cultivation System Sfg A New Experiment Facility for Biological Research on the International

Nadere informatie

GOEDERENSTROOM LUCHTVRACHT

GOEDERENSTROOM LUCHTVRACHT INHOUDSTAFEL ALGEMEEN... 3 Verplichte velden... 5 Toon detail - Excelrapport maken... 5 Hyperlinks... 6 Navigatie Pad... 6 Foutmeldingen... 8 Berichtspecificaties... 8 A01 - RAADPLEGEN AANKOMST VAN EEN

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 14.1.2012 Publicatieblad van de Europese Unie L 12/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN VERORDENING (EU) Nr. 28/2012 VAN DE COMMISSIE van 11 januari 2012 tot vaststelling van voorschriften voor

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van de regelgeving

Nadere informatie

Voorop in de ontwikkeling van multimodale ketenregie

Voorop in de ontwikkeling van multimodale ketenregie Voorop in de ontwikkeling van multimodale ketenregie Overseas Logistics Multimodal Inland Locations Supply Chain Solutions Advanced logistics for a smaller world Als het gaat om het optimaal beheersen

Nadere informatie

code BIPVS-13 versie 1.3 ingangsdatum pag. 1 van 7

code BIPVS-13 versie 1.3 ingangsdatum pag. 1 van 7 code BIPVS-13 versie 1.3 ingangsdatum 28-05-2015 pag. 1 van 7 Versie Goedkeuring datum 3.1 28-05-2015 Wijzigingen ten opzichte van vorige versie Aanpassing van de tekst, aangegeven d.m.v. kantlijn. Opmaak

Nadere informatie

WG BINNENBRENGEN. Nationaal Forum 24 februari 2017

WG BINNENBRENGEN. Nationaal Forum 24 februari 2017 WG BINNENBRENGEN Nationaal Forum 24 februari 2017 VERGADERING 14/02/2017 ANALYSE INKOMEND PROCES - Analyse ENS volgt later (rekening houden met MRN) - Aangifte TO zal moeten refereren naar MRN ENS - Basis

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.8.2014 COM(2014) 527 final MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ over de EU-strategie en het actieplan

Nadere informatie

Voorstel voor een. VERORDENING (EU) Nr. VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een. VERORDENING (EU) Nr. VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Voorstel voor een Brussel, 6.10.2010 COM(2010) 544 definitief 2010/0272 (COD) C7-0316/10 VERORDENING (EU) Nr. VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot intrekking van Verordening (EG)

Nadere informatie

Europese Gemeenschap. Derde landen. Land van Land van Binnenkomst Inspectie Douanebestemming na inspectie

Europese Gemeenschap. Derde landen. Land van Land van Binnenkomst Inspectie Douanebestemming na inspectie Land van Land van Binnenkomst Inspectie Douanebestemming na inspectie NL Europese Gemeenschap Derde landen Elektronisch aanmelden (CLIENT) NL NL Invoer in NL NL NL Entrepot in NL NL lidstaat Invoer / Entrepot

Nadere informatie

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN, WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE VEREENVOUDIGDE DOUANEPROCEDURES IN DE KUSTVAART:

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN, WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE VEREENVOUDIGDE DOUANEPROCEDURES IN DE KUSTVAART: DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN, Brussel, 17.3.2004 SEC(2004) 333 WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE VEREENVOUDIGDE DOUANEPROCEDURES IN DE KUSTVAART: TOEGELATEN LIJNDIENST NL NL

Nadere informatie

Nationaal forum D&A. Werkgroep Uitgaan van goederen 17 februari Dorothy Cardoen NF Werkgroep Uitgaan van goederen

Nationaal forum D&A. Werkgroep Uitgaan van goederen 17 februari Dorothy Cardoen NF Werkgroep Uitgaan van goederen Nationaal forum D&A Werkgroep Uitgaan van goederen 17 februari 2017 1 Bericht van uitgang Kantoor van uitgang informeert het kantoor van uitvoer Artikel 333 IA 2447/2015 Uiterlijk de werkdag volgend op

Nadere informatie

Uw bericht van Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) D.C. 239.308

Uw bericht van Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) D.C. 239.308 Federale Overheidsdienst FINANCIEN Brussel, 15 juni 2009 BELASTINGEN EN INVORDERING correspondentieadres Dienst Invordering en Geschillen North Galaxy Toren A, Koning Albert II laan 33, bus 37 te 1030

Nadere informatie

17/05/2018 MARITIEME IMPORT VAN RESTSTROMEN STEVE SEL, MANAGER PROJECTEN EN VALORISATIE A.I. 23/05/2018, Gent. De logistieke cluster

17/05/2018 MARITIEME IMPORT VAN RESTSTROMEN STEVE SEL, MANAGER PROJECTEN EN VALORISATIE A.I. 23/05/2018, Gent. De logistieke cluster MARITIEME IMPORT VAN RESTSTROMEN STEVE SEL, MANAGER PROJECTEN EN VALORISATIE A.I. 23/05/2018, Gent De logistieke cluster 2 1 Flanders Recycling Hub Deelnemers: Partners: Klankbordgroep: 3 Aanleiding Gunstige

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RvV 506 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over een voorontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 8 mei 2014 betreffende het op de markt aanbieden en het gebruiken van biociden

Nadere informatie

Aanpassingen PLDA 1/5/2016

Aanpassingen PLDA 1/5/2016 Aanpassingen PLDA 1/5/2016 Overzicht Entrepots AV terugbetaling BOD Summiere aangifte voor tijdelijke opslag Entrepots Opmaak aangifte opslag in entrepot na 1/5 Vak 49 Tot 30/4/2016 Vanaf 1/5/2016 A B

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 2012R0028 NL 25.06.2012 001.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B VERORDENING (EU) Nr. 28/2012 VAN DE COMMISSIE van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 821 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 1995.

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 1995. RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 12 juni 2008 (13.06) (OR. fr) Interinstitutioneel dossier: 2008/0110 (COD) 10637/08 ADD 2 AGRILEG 104 CODEC 769 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU,

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN BELASTINGEN EN INVORDERING Administratie der Douane en Accijnzen DOUANEPROCEDURES NCTS BEËINDIGING VAN DE REGELING COMMU- NAUTAIR/GEMEENSCHAPPELIJK DOUANE- VERVOER ALTERNATIEF

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de fytosanitaire invoercontroles

Omzendbrief met betrekking tot de fytosanitaire invoercontroles Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de fytosanitaire invoercontroles Referentie PCCB/S1-4/1173544 Datum 01/08/2017 Huidige versie 21.0 Van toepassing

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen 9.3.2002 NL Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen L 67/31 RICHTLIJN 2002/6/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 18 februari2002 betreffende meldingsformaliteiten voor schepen die aankomen

Nadere informatie

TYPES INSTRUMENTEN OVERZICHT

TYPES INSTRUMENTEN OVERZICHT TYPES INSTRUMENTEN OVERZICHT Aanbeveling... 2 Advies... 2 Algemeen commentaar... 2 Beleidsdocument... 3 Besluit... 3 Decreet... 3 Europees besluit... 3 Grondwet... 3 Koninklijk besluit... 3 Mededeling...

Nadere informatie

Stroomschema documentcontrole fytorichtlijn

Stroomschema documentcontrole fytorichtlijn Plantenziektenkundige Dienst Stroomschema documentcontrole fytorichtlijn 1. De documentcontrole (document = fyto-certificaat) wordt gebaseerd op de elektronische vooraanmelding. Indien de vooraanmelding

Nadere informatie

ISSN Benelux Publicatieblad

ISSN Benelux Publicatieblad ISSN 0005-8777 Benelux Publicatieblad Datum uitgifte 29/09/2014 Inhoudstafel Benelux Publicatieblad Paginanummer 2 Beschikkingen 3 BESCHIKKING van het Benelux Comité van Ministers betreffende het grensoverschrijdend

Nadere informatie

Nationaal forum D&A. Werkgroep Uitgaan van goederen 28 april Dorothy Cardoen NF Werkgroep Uitgaan van goederen

Nationaal forum D&A. Werkgroep Uitgaan van goederen 28 april Dorothy Cardoen NF Werkgroep Uitgaan van goederen Nationaal forum D&A Werkgroep Uitgaan van goederen 28 april 2017 1 Alternatief bewijs Alternatief bewijs van uitgang (uitvoer) Artikel 335 IA 2447/2015 Alternatief bewijs van zuivering (transit) Artikel

Nadere informatie

Augustus Deze instructiebundel beschrijft de modaliteiten inzake pre-attestatie en precertificatie.

Augustus Deze instructiebundel beschrijft de modaliteiten inzake pre-attestatie en precertificatie. I. Toepassingsgebied Omschrijving van het product GN-code Land Broedeieren Levende dieren Sperma Embryo s Eicellen Producten van dierlijke oorsprong bestemd voor humane consumptie Diervoeders Levensmiddelen

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL INTERNE MARKT, INDUSTRIE, ONDERNEMERSCHAP EN MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF. Brussel, 1 februari 2019

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL INTERNE MARKT, INDUSTRIE, ONDERNEMERSCHAP EN MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF. Brussel, 1 februari 2019 EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL INTERNE MARKT, INDUSTRIE, ONDERNEMERSCHAP EN MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF Brussel, 1 februari 2019 VRAGEN EN ANTWOORDEN IN VERBAND MET DE TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD

Nadere informatie

Vertaling. Overwegende:

Vertaling. Overwegende: Vertaling Protocol van akkoord over de voorwaarden voor de grensoverschrijdende handel in slachtdieren en slachtpluimvee tussen het Koninkrijk België, het Groothertogdom Luxemburg en de Franse Republiek.

Nadere informatie

P5_TA(2002)0269. Toekomstige ontwikkeling van Europol

P5_TA(2002)0269. Toekomstige ontwikkeling van Europol P5_TA(2002)0269 Toekomstige ontwikkeling van Europol Aanbeveling van het Europees Parlement aan de Raad over de toekomstige ontwikkeling van Europol en zijn volledige opneming in het institutioneel bestel

Nadere informatie

INHOUD DEEL I TECHNISCHE UITLEG... 8 I. WETTELIJKE BEPALINGEN... 9 II. ALGEMENE BEPALINGEN... 10

INHOUD DEEL I TECHNISCHE UITLEG... 8 I. WETTELIJKE BEPALINGEN... 9 II. ALGEMENE BEPALINGEN... 10 INHOUD DEEL I TECHNISCHE UITLEG... 8 I. WETTELIJKE BEPALINGEN... 9 II. ALGEMENE BEPALINGEN... 10 III. VERSCHULDIGDHEID EN BETALING VAN DE ACCIJNZEN... 14 1. AANGIFTE... 14 1.1 VORM EN GEBRUIK... 14 1.1.1.

Nadere informatie

GOEDERENSTROOM ZEEVRACHT

GOEDERENSTROOM ZEEVRACHT INHOUDSTAFEL ALGEMEEN... 3 Verplichte velden... 5 Toon detail Excelrapport maken... 5 Hyperlinks... 5 Navigatie Pad... 6 Foutmeldingen... 7 Berichtspecificaties... 7 TR1 - RAADPLEGEN TRANSHIPMENT DETAIL...

Nadere informatie

Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH)

Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) Klantentevredenheidsonderzoek voorzieningen Methodologie 2 Computer Aided Telephone Interviewing (CATI) Aankondiging van onderzoek d.m.v. introductiebrief

Nadere informatie

Voorwoord. Wie Wat Waarom. 10/02/2015 Infosessie VEA jongeren 2

Voorwoord. Wie Wat Waarom. 10/02/2015 Infosessie VEA jongeren 2 1 Voorwoord Wie Wat Waarom 10/02/2015 Infosessie VEA jongeren 2 Verkoop Beginnen bij het begin: Hoe geraken we binnen bij een nieuwe klant? Alle bovenstaande manieren zijn mogelijk maar 1 van de meest

Nadere informatie

HET ATA CARNET Het paspoort voor uw goederen

HET ATA CARNET Het paspoort voor uw goederen HET ATA CARNET Het paspoort voor uw goederen Federatie van Belgische Kamers van Koophandel Louizalaan 500 1050 Brussel Tel.: 02/209.05.50 Fax: 02/209.05.68 E mail: ata@belgianchambers.be De Federatie van

Nadere informatie

Nieuwe Security velden : enkel bij EXPORT documenten

Nieuwe Security velden : enkel bij EXPORT documenten Nieuwe Security velden : enkel bij EXPORT documenten Opgelet : Hieronder worden enkel de velden opgegeven die nieuw zijn en in het kader van de security regels ( E.U. ver. 1875 en amend.) en aan de bestaande

Nadere informatie

De leden van CEB zijn de architecten van het transport en regisseren de logistieke keten via zee, binnenvaart, short sea, spoor, weg of luchtvervoer.

De leden van CEB zijn de architecten van het transport en regisseren de logistieke keten via zee, binnenvaart, short sea, spoor, weg of luchtvervoer. De leden van CEB zijn de architecten van het transport en regisseren de logistieke keten via zee, binnenvaart, short sea, spoor, weg of luchtvervoer. JAARRAPPORT CEB 2010 A. DOUANETHEMA S Traditiegetrouw

Nadere informatie

A. Implementatie SOLAS wereldwijd

A. Implementatie SOLAS wereldwijd SOLAS (Safety Of Life At Sea) Container Weight Verification Requirement July 1st 2016 Geachte klant, Het verschil tussen de gedeclareerde en de feitelijke bruto massa van een volle container kan leiden

Nadere informatie

HET ATA-CARNET Het paspoort voor uw goederen

HET ATA-CARNET Het paspoort voor uw goederen HET ATA-CARNET Het paspoort voor uw goederen Federatie van Belgische Kamers van Koophandel Louizalaan 500 1050 Brussel Tel.: 02/209.05.50 Fax: 02/209.05.68 E-mail: info@belgianchambers.be De Federatie

Nadere informatie

NT3849nl03 Page 1/5 26/12/13. Informatienota: Europese regelgeving voor de export/import van bio producten

NT3849nl03 Page 1/5 26/12/13. Informatienota: Europese regelgeving voor de export/import van bio producten NT3849nl03 Page 1/5 26/12/13 Inleiding Informatienota: Europese regelgeving voor de export/import van bio producten Een bio product afkomstig uit een niet-europees land moet bij elke inklaring steeds vergezeld

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de DOUANE en ACCIJNZEN DOUANEPROCEDURES SUMMIERE AANGIFTE BIJ BINNENKOMST EN BIJ UITGAAN INVOER EN UITVOER NAAR IRAN, NOORD-KOREA EN LIBIE

Nadere informatie

Bekende Afzender (Known Consignor)

Bekende Afzender (Known Consignor) Bekende Afzender (Known Consignor) & AEO (Authorized Economic Operator) 26-05-2011 Godfried Smit EVO Wat is AEO Wat is AEO AEO staat voor Authorized Economic Operator, gecertificeerd marktdeelnemer. Wat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 27 OKTOBER 2015 P.14.1783.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.14.1783.N I BELGISCHE STAAT, fod Financiën, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, met kantoor te 1000 Brussel, Wetstraat

Nadere informatie

VR DOC.0850/1BIS

VR DOC.0850/1BIS VR 2017 0809 DOC.0850/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Bouwstenen van de douanetechniek. Jan Norbruis Douane

Bouwstenen van de douanetechniek. Jan Norbruis Douane Bouwstenen van de douanetechniek Jan Norbruis Douane Het Douanewetboek van de Unie en de Vrije zone type II op Schiphol Douane Nederland DLK/VT&I/CDW 18 februari 2016 Even opfrissen de Vrije Zone type

Nadere informatie

Het GNB verdrag. Verwachtingen, bedenkingen bij de klant

Het GNB verdrag. Verwachtingen, bedenkingen bij de klant GNB Infodag 24 oktober 2006 Het GNB verdrag Verwachtingen, bedenkingen bij de klant Xavier van Engelen Antwerpse Scheepvaartvereniging VZW Het GNB verdrag Verwachtingen en bedenkingen bij de klant Evolutie

Nadere informatie

Handleiding Degroepage en Splitsing voor Brokers. Oktober 2018

Handleiding Degroepage en Splitsing voor Brokers. Oktober 2018 Handleiding Degroepage en Splitsing voor Brokers Oktober 2018 1 Inhoudsopgave 1 Master vrachtbrief... 3 1.1 Wanneer moet je degroeperen?... 3 1.2 Handmatig degroeperen van een master vrachtbrief... 4 1.3

Nadere informatie

10044/17 mak/adw/sl 1 DG G 2B

10044/17 mak/adw/sl 1 DG G 2B Raad van de Europese Unie Brussel, 8 juni 2017 (OR. en) Interinstitutionele dossiers: 2016/0370 (CNS) 2016/0372 (E) 2016/0371 (CNS) 10044/17 FISC 131 ECOFIN 505 UD 146 NOTA I/A-PUNT van: aan: het voorzitterschap

Nadere informatie

23.3.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 77/25

23.3.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 77/25 23.3.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 77/25 VERORDENING (EU) Nr. 284/2011 VAN DE COMMISSIE van 22 maart 2011 tot vaststelling van specifieke voorwaarden en gedetailleerde procedures voor de invoer

Nadere informatie

Foutmelding Betekenis Te ondernemen actie Opmerkingen

Foutmelding Betekenis Te ondernemen actie Opmerkingen Federale Overheidsdienst FINANCIEN Brussel, 3 januari 2019 Algemene administratie van de DOUANE en ACCIJNZEN Operations Centrale Component - Werkmethodes North Galaxy Toren A12 bus 372, Koning Albert II-laan,

Nadere informatie

Reglement voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Rijn (ADNR)

Reglement voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Rijn (ADNR) Protocol (CCR) Reglement voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Rijn (ADNR) Besluit I; CCR onder verwijzing naar haar Besluit 2000-II-5 en 2000-I-25 op voorstel van haar Comité voor gevaarlijke

Nadere informatie

87% Application Services. Verhoog de efficiëntie en de prestaties van uw bedrijfsactiviteiten. Optimaliseer uw informatiestromen

87% Application Services. Verhoog de efficiëntie en de prestaties van uw bedrijfsactiviteiten. Optimaliseer uw informatiestromen Application Services Optimaliseer uw informatiestromen Verhoog de efficiëntie en de prestaties van uw bedrijfsactiviteiten Uw organisatie krijgt steeds meer informatie te verwerken die via verschillende

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE. De blauwe gordel, naar een scheepvaartruimte zonder grenzen

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE. De blauwe gordel, naar een scheepvaartruimte zonder grenzen EUROPESE COMMISSIE Brussel, XXX [ ] [ ](2013) XXX draft MEDEDELING VAN DE COMMISSIE De blauwe gordel, naar een scheepvaartruimte zonder grenzen NL NL MEDEDELING VAN DE COMMISSIE De blauwe gordel, naar

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 29.5.2017 COM(2017) 265 final 2017/0105 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het namens de Unie in te nemen standpunt in het subcomité voor sanitaire en fytosanitaire

Nadere informatie

Voorstel van het BDF voor het uitwerken van een Europese legitimatiekaart inzake handicap Voorstelling aan de RvB van het EDF van Praag Februari 2009

Voorstel van het BDF voor het uitwerken van een Europese legitimatiekaart inzake handicap Voorstelling aan de RvB van het EDF van Praag Februari 2009 Voorstel van het BDF voor het uitwerken van een Europese legitimatiekaart inzake handicap Voorstelling aan de RvB van het EDF van Praag Februari 2009 1. Situering van het voorstel 2. Erkenningsprincipes

Nadere informatie

VR DOC.0389/1BIS

VR DOC.0389/1BIS VR 2019 2903 DOC.0389/1BIS VR 2019 2903 DOC.0389/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit

Nadere informatie

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 03 / 2004 van 15 maart 2004

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 03 / 2004 van 15 maart 2004 KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hallepoortlaan 5-8, B-1060 Brussel Tel. : +32(0)2/542.72.00 Email : commission@privacy.fgov.be Fax.: : +32(0)2/542.72.12 http://www.privacy.fgov.be/ COMMISSIE VOOR DE

Nadere informatie

Gids voor douaneregelingen voor de kustvaart WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE

Gids voor douaneregelingen voor de kustvaart WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE Gids voor douaneregelingen voor de kustvaart WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE Directoraat-Generaal Belastingen en Douane-Unie Directoraat-Generaal Energie en Vervoer EN EN COMMISSIE VAN DE

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie 19.2.2004 L 49/11 VERORDENING (EG) Nr. 282/2004 VAN DE COMMISSIE van 18 februari 2004 betreffende de vaststelling van een document voor de aangifte en de veterinaire controle van uit derde landen afkomstige

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de wederzijdse erkenning van de Gekwalificeerde Persoon binnen de Benelux

Omzendbrief met betrekking tot de wederzijdse erkenning van de Gekwalificeerde Persoon binnen de Benelux Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de wederzijdse erkenning van de Gekwalificeerde Persoon binnen de Benelux Referentie PCCB/S3/KVT/878741 Datum 16/08/2018

Nadere informatie

Bark Verpakkingen. Outsourcing Concept

Bark Verpakkingen. Outsourcing Concept Bark Verpakkingen Outsourcing Concept Outsourcing Bark Verpakkingen BV als uw partner in strategisch verpakkingsmanagement. De win-win relatie tussen 'outsourcing' en uw 'core business efficiency'. Met

Nadere informatie

Zedis: Nieuwe formulieren voor ingave Dangerous and Polluting Goods (DPG)

Zedis: Nieuwe formulieren voor ingave Dangerous and Polluting Goods (DPG) Zedis: Nieuwe formulieren voor ingave Dangerous and Polluting Goods (DPG) Inleiding Aangezien de bestaande gevaarlijk goed formulieren in Zedis niet voldoende mogelijkheden boden om alle vereiste informatie

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 10 juli

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 10 juli A D V I E S Nr. 1.414 -------------------------------- Zitting van woensdag 10 juli 2002 --------------------------------------------- Centralisatie van de geld- en informatiestromen met betrekking tot

Nadere informatie

Stroomlijn uw logistieke activiteiten en verleg grenzen. Leidraad bij internationaal ondernemen

Stroomlijn uw logistieke activiteiten en verleg grenzen. Leidraad bij internationaal ondernemen Stroomlijn uw logistieke activiteiten en verleg grenzen Leidraad bij internationaal ondernemen Stroomlijn uw logistieke activiteiten en verleg grenzen is een uitgave van Flanders Investment & Trade Gaucheretstraat

Nadere informatie

NAAR EEN PAPIERLOOS DOUANEVERVOER BINNEN DE BENELUX: ERVARINGEN EN VOORUITZICHTEN SEPTEMBER 2015

NAAR EEN PAPIERLOOS DOUANEVERVOER BINNEN DE BENELUX: ERVARINGEN EN VOORUITZICHTEN SEPTEMBER 2015 NAAR EEN PAPIERLOOS DOUANEVERVOER BINNEN DE BENELUX: ERVARINGEN EN VOORUITZICHTEN SEPTEMBER 2015 SECRETARIAAT-GENERAAL SECRÉTARIAT GÉNÉRAL Verantwoordelijke uitgever Dr. J.P.R.M. van Laarhoven Secretariaat-Generaal

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 10.3.2016 COM(2016) 133 final 2016/0073 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in de Gemengde Commissie die

Nadere informatie

17217/2/10 REV 2 bar/lep/mv 1 DG I 1A

17217/2/10 REV 2 bar/lep/mv 1 DG I 1A RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 10 december 2010 (14.12) (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2008/0241 (COD) 17217/2/10 REV 2 ENV 824 MI 510 CODEC 1413 NOTA - HERZIENE VERSIE van: het secretariaat-generaal

Nadere informatie

Advies. Besluit energieprestatiecertificaat bij verkoop en verhuur van niet-residentiële gebouwen

Advies. Besluit energieprestatiecertificaat bij verkoop en verhuur van niet-residentiële gebouwen Brussel, 10 september 2008 Advies besluit energieprestatiecertificaat bij verkoop Advies Besluit energieprestatiecertificaat bij verkoop Inhoud 1. Situering... 3 2. Advies... 4 2.1. Neem maatregelen om

Nadere informatie

*LGVYRRUGRXDQHUHJHOLQJHQ YRRUGHNXVWYDDUW :(5.'2&80(179$1'(',(167(19$1'(&200,66,(

*LGVYRRUGRXDQHUHJHOLQJHQ YRRUGHNXVWYDDUW :(5.'2&80(179$1'(',(167(19$1'(&200,66,( *LGVYRRUGRXDQHUHJHOLQJHQ YRRUGHNXVWYDDUW :(5.'2&80(179$1'(',(167(19$1'(&200,66,( 'LUHFWRUDDW*HQHUDDO%HODVWLQJHQ HQ'RXDQH8QLH 'LUHFWRUDDW*HQHUDDO(QHUJLH HQ9HUYRHU COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN

Nadere informatie

Nationaal forum D&A. Werkgroep Uitgaan van goederen 6 februari Dorothy Cardoen & Jan Robbroeckx NF Werkgroep Uitgaan van goederen

Nationaal forum D&A. Werkgroep Uitgaan van goederen 6 februari Dorothy Cardoen & Jan Robbroeckx NF Werkgroep Uitgaan van goederen Nationaal forum D&A Werkgroep 6 februari 2019 Uitgaan van goederen 1 AGENDA Alternatieve bewijzen zuivering doorvoer Vereenvoudigd bericht van wederuitvoer Nieuwe definitie exporteur STAVAZA CODECO IN

Nadere informatie

Speaking Notes. e-invoicing: Juridisch luik

Speaking Notes. e-invoicing: Juridisch luik Speaking Notes e-invoicing: Juridisch luik 1 Op 1 januari 2013 treden er in België nieuwe factureringsregels in werking in verband met de belasting over de toegevoegde waarde. Deze wijzigingen werden aangebracht

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 277/23

Publicatieblad van de Europese Unie L 277/23 18.10.2008 Publicatieblad van de Europese Unie L 277/23 VERORDENING (EG) Nr. 1024/2008 VAN DE COMMISSIE van 17 oktober 2008 tot vaststelling van gedetailleerde maatregelen ter uitvoering van Verordening

Nadere informatie

code BPR-17 versie 08 ingangsdatum 02-04-2015 pag. 1 van 7

code BPR-17 versie 08 ingangsdatum 02-04-2015 pag. 1 van 7 code BPR-17 versie 08 ingangsdatum 02-04-2015 pag. 1 van 7 Versie Goedkeuring datum 08 02-04-2015 Wijzigingen ten opzichte van vorige versie In deze versie is de lay-out aangepast met een verandering van

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie 4.5.2005 L 117/13 VERORDENING (EG) Nr. 648/2005 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 13 april 2005 houdende wijziging van Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad tot vaststelling van het communautair

Nadere informatie

MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING VLAAMS MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME

MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING VLAAMS MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING VLAAMS MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME VLAAMS MINISTER VAN FINANCIEN EN BEGROTING EN RUIMTELIJKE ORDENING NOTA AAN DE VLAAMSE

Nadere informatie

***II ONTWERPAANBEVELING VOOR DE TWEEDE LEZING

***II ONTWERPAANBEVELING VOOR DE TWEEDE LEZING Europees Parlement 2014-2019 Commissie juridische zaken 2013/0119(COD) 17.3.2016 ***II ONTWERPAANBEVELING VOOR DE TWEEDE LEZING betreffende het standpunt van de Raad in eerste lezing met het oog op de

Nadere informatie