Als uitgangspunt is gebruikt Handreiking verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg (KNMG publicatie 26 januari 2010).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Als uitgangspunt is gebruikt Handreiking verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg (KNMG publicatie 26 januari 2010)."

Transcriptie

1 1 van 7 Doel Beschrijven van de verantwoordelijkheidsverdeling tussen huisartsen en medisch specialisten bij patiënten die onder poliklinische behandeling zijn in het MST op de hier onderstaande terreinen. 1. Verantwoordelijkheid 1. Verantwoordelijkheid omtrent coördinatie van zorg. Medisch inhoudelijke verantwoordelijkheid 3. Aanspreekpunt. Communicatie 1. Verwijsbrief. Terugrapportage 3. Wijziging beleid 4. Einde behandeling 5. Informatie bij ernstige gebeurtenissen 3. Medicatiebeheer 1. Medicatieverstrekking. Wijzigingen medicatie 3. Controle medicatieveiligheid 4. Samenwerking 1. Verwijzen. Terugverwijzen 3. Doorverwijzen 4. Bereikbaarheid Leeswijzer Waar hij/zijn staat kan ook zij/haar gelezen worden. Als uitgangspunt is gebruikt Handreiking verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg (KNMG publicatie 6 januari 010).

2 van 7 1 Verantwoordelijkheid Bij patiënten waarbij poliklinische zorg wordt geleverd is het bij beschrijving van verantwoordelijkheid van belang onderscheid te maken in Coördinatie van de zorg Medisch inhoudelijk eindverantwoordelijkheid Aanspreekpunt voor vragen Anders dan beschreven bij Verantwoordelijkheidverdeling bij samenwerking in de klinische zorg wordt hier niet gesproken van hoofdbehandelaar, medebehandelaar en consulent omdat in samenwerking tussen huisarts en specialist de verantwoordelijkheid niet op eenzelfde manier op te splitsen is. Er kunnen op meerdere gebieden tegelijk medisch specialisten medisch inhoudelijk eindverantwoordelijk zijn voor een deel gebied. Hierbij is er dan sprake van medebehandelaarschap of consulentschap. De huisarts blijft in deze rolverdeling dan de hoofdbehandelaar. 1.1 Verantwoordelijkheid omtrent coördinatie van poliklinische zorg De verantwoordelijkheid van de coördinatie van de zorg voor een patiënt ligt bij de huisarts. Hij is dossierhouder, beschikt over de gehele relevante medische voorgeschiedenis en medicatie dossier. De huisarts draagt zorg voor een verwijzing voor nader onderzoek van een deelgebied en volgt op wat het resultaat is van de verwijzing. Hij kan de coördinatie voor een deelgebied tijdelijk overdragen door een patiënt te verwijzen naar een medisch specialist of eerstelijns medebehandelaar. Om coördinator van zorg te kunnen zijn, zijn in samenwerkingstraject met medisch specialist en eerstelijnszorgverleners afspraken nodig over communicatie, medicatiebeheer en samenwerking. 1. Medisch inhoudelijke verantwoordelijkheid Voor medisch inhoudelijke eindverantwoordelijkheid zijn deskundigheidsgebieden en competenties leidend. Door een patiënt te verwijzen naar de medisch specialist draagt de huisarts de medische verantwoordelijkheid tijdelijk over tav dat probleemgebied en voortvloeiend uit dat probleemgebied. Indien meerdere medisch specialisten betrokken zijn bij dezelfde patiënt draagt ieder zijn eigen medische verantwoordelijkheid. Hij dient de huisarts en medebehandelaars te informeren omtrent diagnoses, behandeling en einde van de behandeling. Communicatie dient niet via de patiënt te verlopen, maar schriftelijk of door direct contact van de ene behandelaar naar de andere. De huisarts houdt overzicht over inhoudelijke taken en verantwoordelijkheden die bij verschillende zorgverleners zijn neergelegd. 1.3 Aanspreekpunt Het aanspreekpunt van de patiënt of diens vertegenwoordiger kan op verschillende momenten tot verschillende zorgverleners behoren. Van belang is dat de patiënt duidelijk geïnformeerd wordt waar hij met vragen over poliklinische behandeling te recht kan en hoe de betreffende persoon bereikbaar is. Informatie betreffende zaken direct gekoppeld aan poliklinische behandeling moet de patiënt kunnen stellen bij de medisch inhoudelijke eindverantwoordelijke. Vragen die niet direct betrekking hebben op dat deelgebied dienen te worden doorverwezen naar de huisarts.

3 3 van 7.Communicatie Om te kunnen samenwerken rondom een patiënt dienen diverse partijen zich te houden aan afspraken op gebied van communicatie..1 Verwijsbrief Uitgangspunt hiervoor is de richtlijn van de NHG 008 Informatie uitwisseling tussen huisarts en specialist bij verwijzen. (Bijlage 1). De huisarts draagt er zorg voor dat de informatie getypt en overzichtelijk aangeboden wordt, waarbij niet relevante informatie in het licht van de vraagstelling achterwege blijft. Met name opgenomen journaalregels worden als storend ervaren en indien niet bijdragend dienen deze vermeden te worden.. Terugrapportage Hiervoor geldt eveneens bovengenoemde richtlijn als uitgangspunt ( bijlage ). De specialist streeft binnen 14 dagen na het eerste of tweede polibezoek of na afronding eerste onderzoeken zorg te dragen voor eerste rapportage. Bij langdurige behandeling draagt de medisch specialist zorg voor minimaal jaarlijkse rapportage aan de huisarts..3 Wijziging beleid Bij wijziging in beleid door specialist stuurt de specialist conform bericht naar de huisarts binnen 14 dagen na polikliniekbezoek. Indien de huisarts beleid wijzigt, ingezet door de medisch specialist waarbij de huisarts de medische inhoudelijke eindverantwoordelijkheid op dat deelgebied heeft overgedragen, heeft de huisarts de verantwoordelijkheid de specialist te informeren over de reden van wijziging en de inhoud van wijziging. Hij kan kiezen dit telefonisch of schriftelijk te doen, voor een volgend poliklinisch bezoek. In niet spoedeisende situaties overlegt de huisarts met de specialist vooraf over wijzigingen van ingestelde behandeling..4 Einde behandeling Indien een specialist een behandeling poliklinisch afgerond en beëindigd heeft informeert hij de huisarts conform bijlage. Indien hij zorg aan de huisarts overdraagt instrueert hij de patiënt wanneer de patiënt een afspraak moet maken bij de huisarts voor controle. Hij vermeldt de gegeven instructies aan patiënt in de rapportage aan de huisarts. De huisarts bewaakt het actief oproepen van de nonshows..5 Informatie bij ernstige gebeurtenissen Goede collegiale omgangsvormen gaan uit van een wederzijdse attitude waarbij de specialist en huisarts zich een beeld vormen van het belang van de ander voor het melden van ernstige bevingen en diagnoses. Van de specialist wordt verwacht dat hij bij ingrijpende diagnoses de huisarts of zijn waarnemer hierover informeert zo mogelijk op dezelfde dag als waarop de patiënt hiervan op de hoogte wordt gebracht. Uiteraard kan dit ook via een bericht aan de praktijkassistente plaatsvinden. Bij ingrijpende diagnoses in de avond of nacht draagt de verantwoordelijk specialist zorg voor informatie verstrekking aan de huisarts via fax, telefoon of digitale berichtgeving (X-Care) gedurende de volgende werkdag. De huisarts informeert bij overlijden thuis de bij de behandeling betrokken specialisten telefonisch of schriftelijk binnen een dag. De geïnformeerde specialist maakt melding van het overlijden in X-Care

4 4 van 7 zodat collegae betrokken bij deze patiënt bij openen van zijn dossier geïnformeerd worden. De huisarts kan overwegen de specialisten bij wie de patiënt onder controle stond voor nevendiagnoses zelf te informeren van overlijden of vragen de familieleden dit te doen. Gewerkt wordt aan een systeem waarbij overlijden thuis centraal verwerkt wordt in de registratie van het MST om openstaande poliklinische afspraken uit de computer te verwijderen en pijnlijke oproepen te voorkomen. Hierbij dient, om pijnlijke situaties te vermijden, bewaakt te worden dat betrokken medisch specialisten actief geinformeerd worden over het overlijden. 3.Medicatiebeheer Uitgangspunt vormt: Richtlijn van medicatieoverdracht in de keten (bijlage) 3.1 Medicatieverstrekking Om de huisarts en medisch specialist mogelijk te maken te voldoen aan de wettelijke voorschriften en te voldoen aan patiëntveiligheid is het essentieel dat alle partijen alle beschikbare informatie uitwisselen omtrent medicatie. De voorschrijver is verantwoordelijk zich te informeren over het meest actuele medicatieoverzicht van de patiënt tijdens een consult. Tevens dient hij zich te informeren omtrent contra-indicaties en intoleranties. De patiënt is verantwoordelijk voor het meebrengen van het meest actuele overzicht naar het consult. De voorschrijver draagt zorg voor een voorschrift dat reikt tot het volgende controlemoment middels herhaalrecepten. De specialist kan deze verantwoordelijkheid alleen overdragen aan de huisarts en vice versa indien zij dit samen overeen gekomen zijn. De apotheker is verantwoordelijk voor het veilig ter hand stellen en bewaken van de aan de patiënt voorgeschreven medicatie. Hij is verantwoordelijk dat het medicatieoverzicht actueel is bij elk overdrachtsmoment. Derhalve dient hij door de voorschrijver geïnformeerd te worden over alle geïnitieerde en wijzigingen in de medicatie. De voorschrijver doet dit door een geschreven bericht aan de patiënt te geven met de instructie dit ter hand te stellen van de apotheek. Dit kan dus een recept zijn of een notitie over wijziging/staken. Deze werkwijze wordt gehanteerd tot er een ondersteunend digitaal medicatiedossier voorhanden is. (zie 3.4) 3. Wijzigingen medicatie De voorschrijver is verantwoordelijk voor het registreren van alle door hem geïnitieerde wijzigingen in medicatie. Hij dient de apotheker te informeren zoals hierboven beschreven De huisarts geeft wijzigingen in medicatie door aan de specialist door de patiënt, na een wijziging een up to date medicatieoverzicht mee te geven voor poliklinische controles. De specialist stuurt een bericht bij medicatiewijziging aan de huisarts. 3.3 Controle medicatieveiligheid Bovenstaande afspraken zijn van groot belang om controle op medicatieveiligheid mogelijk te maken. Hieronder wordt verstaan interacties, allergieën en contra-indicaties. Hiervoor dient de uitgevend apotheker als partner in de zorg betrokken te worden door zowel huisarts als medisch specialist Elektronisch medicatiedossier

5 5 van 7 Om medicatie overdracht goed te laten verlopen onderschrijven alle partijen het belang van een elektronisch medicatiedossier dat inzichtelijk is voor alle betrokken zorgverleners. Alle partijen zetten zich in dit gerealiseerd te krijgen. 4.Samenwerken 4.1 Verwijzen Verwijzen vindt plaats door een verwijsbrief te faxen, door E-verwijzen of door telefonisch een afspraak te maken n.a.v. een verwijsbrief. Afspraken worden gemaakt door patiënt zelf of door de huisarts/praktijkassistente. De spreekuurorganisatie en toegangstijden zijn de verantwoordelijkheid van de medisch specialisten cq de ziekenhuisorganisatie. De wachttijden voor eerste poliklinische afspraak zijn digitaal te raadplegen op de website van het MST. Indien een huisarts om medische redenen versnelde poliklinische toegang nodig acht volgt hij de volgende procedure: 1) bij spoed belt de huisarts met de dienstdoende medisch specialist. ) bij niet spoed, maar wel reden tot versnelde toegang belt de huisarts/praktijkassistente of geeft de huisarts in de faxverwijzing aan waarom en binnen welke termijn hij verzoekt tot het zien van de patiënt. Indien er geen sprake is van bovenstaande situaties vindt er een reguliere verwijzing plaats door fax, telefonie of E-verwijzen. Patiënten zonder verwijsbrief krijgen i.p. geen afspraak op de polikliniek. Omdat controle op zelfverwijzing bij online afspraken maken moeilijk is wordt deze methode voor eerste poliklinische afspraak niet als mogelijkheid geboden. Patienten kunnen echter niet geweigerd worden bij zelfverwijzing (zorgplicht ziekenhuizen). 4. Terugverwijzen Terugverwijzen vindt plaats indien - een specialist de patiënt behandeld heeft en de behandeling is afgerond. - er een verzoek tot eenmalige consultatie is geweest na uitvoering van het consult. - in overleg met de patiënt en huisarts een zelfde behandeling in de eerste lijn kan plaats vinden. - de vraagstelling in de verwijsbrief beantwoord is, ook bij negatieve bevinding in de zin van geen afwijkingen op betreffende vakgebied. 4.3 Doorverwijzen Na poliklinische verwijzing verwijst de medisch specialist de patiënt door indien: - er sprake is van een spoedeisend karakter - het bijdraagt in zijn eigen diagnostiek/behandeling of - hij met de huisarts heeft overlegd dit te doen Een medisch specialist verwijst niet door indien - er sprake is van andere ziekten, aandoeningen niet relevant voor de eigen ontvangen verwijzing - hij niets kan vinden op zijn vakgebied.

6 6 van 7 In deze situatie verwijst hij de patiënt terug naar de huisarts. Hij is terughoudend in de communicatie naar de patiënt over verdere verwijzing door de huisarts, maar geeft dit indien van toepassing aan in de terugrapportage. Het vervolgbeleid nav diagnostisch onderzoek (rontgen/lab/emg/echo/longfuncties/ecg s) dat wordt aangevraagd door de huisarts en uitgevoerd door een medisch specialist is de verantwoordelijkheid van de huisarts tenzij - er sprake is vaneen spoedeisend karakter. - er overleg is geweest met de aanvrager - bij vooraf aangegeven instructies 4.4 Bereikbaarheid Om goede communicatie mogelijk te maken dienen up to date gegevens van de huisartsen en medisch specialisten toegankelijk te zijn. In de toekomst zal dit beschikbaar zijn in de Zorgaanbiedersgids van Zorgnet Oost. contacten en een -te ontwikkelen- intranet kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan wederzijdse terugkoppeling, samenwerking en overleg. Tot dat dit gerealiseerd is wordt door de medisch coördinator eerste tweede lijn een lijst verstrekt aan alle medisch specialisten en huisartsen met de volgende gegevens: 1 Huisartsenpraktijknummers en intercollegiale nummers Telefoonnummers voor overleg van alle vakgroepen Deze lijst is beschikbaar via Intranet MST en de LHV Huisartsenkring Twente-site. De lijst wordt jaarlijks geüpdatet. De gegevens zijn ook bekend bij de receptie van het ziekenhuis. Besluit Goede en laagdrempelige communicatie is essentieel wanneer eerste en tweede lijn gezamenlijk zorg dragen voor de patiënten. Hiervoor vormt de basis wederzijds respect en vertrouwen. Goede collegiale omgangsvormen gaan uit van een wederzijdse attitude waarbij huisarts en medisch specialist zich een beeld vormen van het belang van communicatie. Dit document hoopt daar een basis voor te vormen. Discussie over vermeende onterecht of strijdig handelen met dit reglement vindt nooit ter plekke plaats, maar indien nodig achteraf. Bij problemen of conflicten kunt u zich richten tot de medisch coördinator eerste tweede lijn, het Medisch Stafbestuur of het bestuur LHV-Huisartsenkring Twente. Opmerkingen, aanvullingen of correcties ter verbetering van dit document kunt u kenbaar maken middels een aan de auteur. Bijlagen : Richtlijn van medicatieoverdracht in de keten Informatie uitwisseling tussen huisartsen en specialisten NHG 008

7 7 van 7 Eigenaar: Naam/functie: Dr. A.D.P. van Walsum, voorzitter Auteur: Drs. A. van Kempen, medisch coordinator eerste - tweede lijn K.M. Leferink, MMI, beleidsadviseur Autorisator: Prof. dr. J.H. Kingma, voorzitter RvB Handtekening: Autorisator: Dr. A.D.P. van Walsum, voorzitter Handtekening: Revisiedatum: maart 014 Voorstellen ter verbetering kunt u door middel van een kenbaar maken bij de eigenaar met vermelding van de code van het document, uw naam, afdeling en datum.

Verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de poliklinische zorg

Verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de poliklinische zorg Verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de poliklinische zorg Afspraken over samenwerking tussen huisarts en medisch specialist op het gebied van verantwoordelijkheid, communicatie, medicatiebeheer,

Nadere informatie

Communicatie afspraken tussen huisartsen en specialisten in de regio Emmen

Communicatie afspraken tussen huisartsen en specialisten in de regio Emmen Communicatie afspraken tussen huisartsen en specialisten in de regio Emmen 1. Bereikbaarheid van huisartsen en specialisten 2 2. Verwijzing van patiënten naar polikliniek of ziekenhuis 4 3. Behandeling

Nadere informatie

Communicatie afspraken tussen huisartsen en specialisten in de regio van Treant

Communicatie afspraken tussen huisartsen en specialisten in de regio van Treant Communicatie afspraken tussen huisartsen en specialisten in de regio van Treant 1 December 2017 1. BEREIKBAARHEID VAN HUISARTSEN EN SPECIALISTEN Om een makkelijke en bevredigende communicatie tussen 1

Nadere informatie

Hij draagt in deze hoedanigheid zorg voor:

Hij draagt in deze hoedanigheid zorg voor: Inleiding Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk behandeld. In het verleden is verschillende malen geconstateerd dat de onderlinge verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Carrouselbijeenkomst 2016 Samenwerkingsafspraken Karin Jansen, relatiemanager huisartsen

Carrouselbijeenkomst 2016 Samenwerkingsafspraken Karin Jansen, relatiemanager huisartsen Carrouselbijeenkomst 2016 Samenwerkingsafspraken Karin Jansen, relatiemanager huisartsen Agenda samenwerkingsafspraken Doel en totstandkoming Waar te vinden? Waar gaat het over? Specifieke afspraken toegelicht

Nadere informatie

Communicatie C COMMUNICATIEAFSPRAKEN

Communicatie C COMMUNICATIEAFSPRAKEN Communicatie C COMMUNICATIEAFSPRAKEN 1e druk december 2009 2e druk april 2010 (ws) MCC KLIK COMMUNICATIEAFSPRAKEN TUSSEN HUISARTSEN EN SPECIALISTEN IN DE REGIO ZWOLLE 1. Bereikbaarheid van huisartsen en

Nadere informatie

Medicatieproces in de thuissituatie, 11 februari 2015

Medicatieproces in de thuissituatie, 11 februari 2015 Medicatieproces in de thuissituatie, 11 februari 2015 De praktijk? Waar loopt u tegenaan? Biedt t Convenant antwoord? Zijn er wettelijke belemmeringen? Is het uitvoerbaar? 1 Waarom gebruikt U de baxter

Nadere informatie

Privacyreglement van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze huisartsenpraktijk

Privacyreglement van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze huisartsenpraktijk Privacyreglement van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze huisartsenpraktijk Algemeen De AVG is de nieuwe wet ter bescherming van privacy en persoonsgegevens. Op grond van deze wet heeft

Nadere informatie

Medicatieoverdracht protocol Verpleeghuizen

Medicatieoverdracht protocol Verpleeghuizen Medicatieoverdracht protocol Verpleeghuizen Van toepassing op Medewerkers Zorg en cliënten Datum vaststelling Versie 18 januari 2011 Evaluatiedatum INHOUD MEDICATIEOVERDRACHT PROTOCOL 1. Doel... 1 2. Beschrijving..

Nadere informatie

Communicatie C COMMUNICATIEAFSPRAKEN

Communicatie C COMMUNICATIEAFSPRAKEN Communicatie C COMMUNICATIEAFSPRAKEN Dokter Klinkertweg 12-20 kantoor Schelfhout 8025 BS Zwolle 038-455 9851 info@mccklik.nl 1e druk december 2009 3e druk april 2016 (ws) MCC KLIK COMMUNICATIEAFSPRAKEN

Nadere informatie

Privacyreglement van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze huisartsenpraktijk

Privacyreglement van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze huisartsenpraktijk Privacyreglement van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze huisartsenpraktijk Algemeen De AVG is de nieuwe wet ter bescherming van privacy en persoonsgegevens. Op grond van deze wet heeft

Nadere informatie

Medicatie overdracht

Medicatie overdracht Medicatie overdracht + Iedere zorgverlener heeft een rol in medicatie overdracht. In dit boekje staan de regionale afspraken over medicatie overdracht tussen huisartsen, apothekers en medisch specialisten!

Nadere informatie

Privacyreglement Huisartsenpraktijk de Boekhorst

Privacyreglement Huisartsenpraktijk de Boekhorst Privacyreglement Huisartsenpraktijk de Boekhorst Algemeen De AVG is de nieuwe wet ter bescherming van privacy en persoonsgegevens. Op grond van deze wet heeft een organisatie die met persoonsgegevens werkt

Nadere informatie

Privacyverklaring van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze praktijk

Privacyverklaring van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze praktijk Privacyverklaring van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze praktijk Algemeen De AVG is de nieuwe wet ter bescherming van privacy en persoonsgegevens. Op grond van deze wet heeft een

Nadere informatie

Privacyreglement van onze praktijk

Privacyreglement van onze praktijk Privacyreglement van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze huisartsenpraktijk Algemeen De AVG is de nieuwe wet ter bescherming van privacy en persoonsgegevens. Op grond van deze wet heeft

Nadere informatie

Elektronisch patiëntendossier Zoetermeer - Benthuizen

Elektronisch patiëntendossier Zoetermeer - Benthuizen Elektronisch patiëntendossier Zoetermeer - Benthuizen Informatiefolder voor patiënten Uitgave: Stichting Georganiseerde eerstelijnszorg Zoetermeer Versie: oktober 2012 Deze folder wordt u ter beschikking

Nadere informatie

Privacy Policy Verloskundigen Ridderhof

Privacy Policy Verloskundigen Ridderhof Privacy Policy Verloskundigen Ridderhof Algemeen: Verloskundigen Ridderhof hecht veel waarde aan de bescherming van persoonsgegevens. In dit privacy beleid willen we heldere en transparante informatie

Nadere informatie

Medicatieoverdracht op de polikliniek

Medicatieoverdracht op de polikliniek Medicatieoverdracht op de polikliniek Themaconferentie Medicatieveiligheid, 26-11-15 Dr. S. Natsch, ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog, Radboudumc Definitie en Doel Uiteindelijk doel Iedere zorgverlener

Nadere informatie

Gij zult elektronisch voorschrijven!

Gij zult elektronisch voorschrijven! Gij zult elektronisch voorschrijven! Richtlijn Elektronisch Voorschrijven Mr.dr. Sjaak Nouwt Juridisch adviseur KNMG Agenda 1. Elektronisch voorschrijven = 2. Aanleiding 3. Praktijk 4. Aanpak 5. Hoofdregel

Nadere informatie

HANDREIKINGEN VOOR ZES

HANDREIKINGEN VOOR ZES HANDREIKINGEN VOOR ZES OVERDRACHTSSITUATIES B I J L A G E B I J D E C O N C E P T R I C H T L I J N O V E R D R A C H T VAN M E D I C A T I E G E G E V E N S Handreikingen De invulling van de concept richtlijn

Nadere informatie

Afspraken over verwijzen, terugverwijzen en ontslag in de GGZ regio Arnhem voor patiënten/cliënten van 18 jaar en ouder

Afspraken over verwijzen, terugverwijzen en ontslag in de GGZ regio Arnhem voor patiënten/cliënten van 18 jaar en ouder Afspraken over verwijzen, terugverwijzen en ontslag in de GGZ regio Arnhem voor patiënten/cliënten van 18 jaar en ouder Verwijzen Criteria voor verwijzen vanuit de huisartsenpraktijk 1 Uit Landelijke samenwerkingsafspraken:

Nadere informatie

UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP

UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Ziekte, blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terecht komen bij een onbekende

Nadere informatie

REGIONALE AFSPRAKEN MEDICATIEOVERDRACHT REGIO NIJMEGEN E.O.

REGIONALE AFSPRAKEN MEDICATIEOVERDRACHT REGIO NIJMEGEN E.O. REGIONALE AFSPRAKEN MEDICATIEOVERDRACHT REGIO NIJMEGEN E.O. Deelnemers: Apothekersvereniging Het Rijk van Nijmegen Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis CIHN Dienstapotheek Nijmegen e.o./farmazorg LHV Huisartsenkring

Nadere informatie

UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP

UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Ziekte, blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terecht komen bij een onbekende

Nadere informatie

REGIONALE AFSPRAKEN MEDICATIEOVERDRACHT REGIO NIJMEGEN E.O.

REGIONALE AFSPRAKEN MEDICATIEOVERDRACHT REGIO NIJMEGEN E.O. REGIONALE AFSPRAKEN MEDICATIEOVERDRACHT REGIO NIJMEGEN E.O. Deelnemers: Apothekersvereniging Het Rijk van Nijmegen Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis CIHN Dienstapotheek Nijmegen e.o./farmazorg LHV Huisartsenkring

Nadere informatie

Medicatieveiligheid Midden/Noord Zeeland Samenwerkingsafspraken

Medicatieveiligheid Midden/Noord Zeeland Samenwerkingsafspraken Medicatieveiligheid Midden/Noord Zeeland Samenwerkingsafspraken SMWA MV Zeeland 1 Inhoud Inleiding Verantwoordelijkheden bij medicatieveiligheid Begrippen bij medicatieveiligheid Leeswijzer Gebruikte afkortingen

Nadere informatie

Protocol overdracht van medicatiegegevens tussen ziekenhuizen, openbare apotheken en apotheekhoudende huisartsen

Protocol overdracht van medicatiegegevens tussen ziekenhuizen, openbare apotheken en apotheekhoudende huisartsen Protocol overdracht van medicatiegegevens tussen ziekenhuizen, openbare apotheken en apotheekhoudende huisartsen Inleiding Dit protocol is opgesteld door de stuurgroep Medicatieoverdracht Groninger Apotheken

Nadere informatie

Medicatieoverdracht. Protocollen in Zuidwest Friesland

Medicatieoverdracht. Protocollen in Zuidwest Friesland Medicatieoverdracht Protocollen in Zuidwest Friesland Medicatieoverdracht Protocollen in Zuidwest Friesland PATIËNTVEILIGHEID, MEDICATIEVEILIGHEID, MEDICATIEBEWAKING Datum 1 september 2014 Versienummer

Nadere informatie

uw medische gegevens elektronisch delen?

uw medische gegevens elektronisch delen? patiënteninformatie uw medische gegevens elektronisch delen? Dat kan via het LSP Ziekte, blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terecht komen bij een (onbekende) arts, een andere

Nadere informatie

Medicatieveiligheid Midden/Noord Zeeland. Samenwerkingsafspraken. December 2014

Medicatieveiligheid Midden/Noord Zeeland. Samenwerkingsafspraken. December 2014 Medicatieveiligheid Midden/Noord Zeeland Samenwerkingsafspraken December 2014 Werkgroep Medicatieveiligheid Midden en Noord Zeeland mevrouw M. van Werkhoven, directeur Stichting Ketenzorg Midden en Noord

Nadere informatie

Recht op inzage Hoe vraag ik inzage in een patiëntendossier?

Recht op inzage Hoe vraag ik inzage in een patiëntendossier? ALGEMEEN Recht op inzage Hoe vraag ik inzage in een patiëntendossier? In deze folder vindt u de volgende informatie: Onderscheid klinisch dossier, poliklinisch dossier en radiologische gegevens Verzoek

Nadere informatie

AVG Privacy Verklaring

AVG Privacy Verklaring AVG Privacy Verklaring Uw toestemming Door u in te schrijven bij de apotheek, gaat u akkoord met de manier waarop de apotheek uw gegevens verwerkt zoals is beschreven in dit document. Ook verklaart u de

Nadere informatie

1. Bereikbaarheid van huisartsen en specialisten Verwijzing van patiënten naar polikliniek of ziekenhuis Behandeling in het ziekenhuis 5

1. Bereikbaarheid van huisartsen en specialisten Verwijzing van patiënten naar polikliniek of ziekenhuis Behandeling in het ziekenhuis 5 1. Bereikbaarheid van huisartsen en specialisten 2 2. Verwijzing van patiënten naar polikliniek of ziekenhuis 4 3. Behandeling in het ziekenhuis 5 4. Specialistenbrief na ontslag uit het ziekenhuis 6 5.

Nadere informatie

De inspectie zal haar toezichtbeleid bij brief communiceren aan VWS en betrokken partijen alsmede aan het zorgveld via de IGZ website.

De inspectie zal haar toezichtbeleid bij brief communiceren aan VWS en betrokken partijen alsmede aan het zorgveld via de IGZ website. > Retouradres Postbus 2680 3500 GR Utrecht Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2680 3500 GR Utrecht T 088 120 50 00 F 088 120 50 01 www.igz.nl Onderwerp Toezichtbeleid IGZ Nadere toelichting richtlijn

Nadere informatie

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN Huisartsenpraktijk (huisarts en/of POH) levert 1 e lijns zorg, d.w.z. doet diagnostisch onderzoek en behandeling t.b.v. álle inwoners in thuissituatie

Nadere informatie

Medicatieoverdracht in de keten en het LSP. Reinout Poortman, Huisarts Sneek Lid Regiegroep Medicatieoverdracht in de keten

Medicatieoverdracht in de keten en het LSP. Reinout Poortman, Huisarts Sneek Lid Regiegroep Medicatieoverdracht in de keten Medicatieoverdracht in de keten en het LSP. Reinout Poortman, Huisarts Sneek Lid Regiegroep Medicatieoverdracht in de keten Probleemstelling In Nederland zijn er jaarlijks 19.000 vermijdbare medicatiegerelateerde

Nadere informatie

Medicatieoverdracht in Zuidwest Friesland

Medicatieoverdracht in Zuidwest Friesland Medicatieoverdracht in Zuidwest Friesland Een overzicht van de protocollen zoals gepresenteerd tijdens het symposium op 17 mei 2011 Colofon Juni 2011 Deze protocollen zijn mede tot stand gekomen met medewerking

Nadere informatie

Recht op inzage Kinderen Klinisch dossier, poliklinisch dossier en radiologische gegevens Klinisch dossier

Recht op inzage Kinderen Klinisch dossier, poliklinisch dossier en radiologische gegevens Klinisch dossier Recht op inzage Indien u bij een specialist onder behandeling bent (geweest), worden gegevens over u vastgelegd in een dossier. In dit patiëntendossier staan alle gegevens die betrekking hebben op uw behandeling,

Nadere informatie

De Polikliniekapotheek. van Tergooi. Zorg, kwaliteit, service en gemak

De Polikliniekapotheek. van Tergooi. Zorg, kwaliteit, service en gemak De Polikliniekapotheek van Tergooi Zorg, kwaliteit, service en gemak Welkom bij de Polikliniekapotheek van Tergooi Zorg, kwaliteit, service en gemak: daar staat de Polikliniekapotheek van Tergooi voor.

Nadere informatie

EENDUIDIG VASTLEGGEN EN UITWISSELEN VAN MEDICATIEGEGEVENS VOOR VEILIG MEDICIJNGEBRUIK

EENDUIDIG VASTLEGGEN EN UITWISSELEN VAN MEDICATIEGEGEVENS VOOR VEILIG MEDICIJNGEBRUIK Q&A Medicatieproces Algemeen 1 Wat is de Zorgverleners hebben actuele medicatiegegevens nodig om patiënten en cliënten goede zorg te bieden. Informatie over medicatie is opgeslagen in systemen van verschillende

Nadere informatie

Afspraken met betrekking tot uw medische gegevens

Afspraken met betrekking tot uw medische gegevens Patiënteninformatie Afspraken met betrekking tot uw medische gegevens rkz.nl Voor een goede behandeling leggen behandelaars gegevens over u, als patiënt, vast in een dossier. U kunt daarbij denken aan

Nadere informatie

Herziening Richtlijn Overdracht van Medicatiegegevens in de keten Mathieu Tjoeng Ed Wiltink

Herziening Richtlijn Overdracht van Medicatiegegevens in de keten Mathieu Tjoeng Ed Wiltink Herziening Richtlijn Overdracht van Medicatiegegevens in de keten Mathieu Tjoeng Ed Wiltink Aanleiding herziening Richtlijn 2008 en nadere toelichting 2014 Geen werkend EPD of landelijk schakelsysteem

Nadere informatie

Amsterdamse Standaard Ketenzorg Antistolling (ASKA)

Amsterdamse Standaard Ketenzorg Antistolling (ASKA) Amsterdamse Standaard Ketenzorg Antistolling (ASKA) Huisartsendeel Versie november 2016 Christèle Warmerdam, SIGRA Yvonne Groenstege, FBA Inhoudsopgave Inleiding... 3 Landelijke Standaard, leidraad en

Nadere informatie

PERSOONSGEGEVENS, MEDICIJNEN EN UW PRIVACY

PERSOONSGEGEVENS, MEDICIJNEN EN UW PRIVACY PERSOONSGEGEVENS, MEDICIJNEN EN UW PRIVACY GEGEVENS OVER UZELF EN OVER UW MEDICIJNEN WAT WIL UW APOTHEKER WETEN WIE HEEFT INZAGE IN DE GEGEVENS EN WAARVOOR WAT KUNT U ZELF DOEN EN WAT ZIJN UW RECHTEN REGIONAAL

Nadere informatie

Integrale Medicatiezorg. Resultaten project Verbetering Medicatieoverdracht in de Amsterdamse zorgketen, Dr. Marcel J. Kooij

Integrale Medicatiezorg. Resultaten project Verbetering Medicatieoverdracht in de Amsterdamse zorgketen, Dr. Marcel J. Kooij Integrale Medicatiezorg Resultaten project Verbetering Medicatieoverdracht in de Amsterdamse zorgketen, Dr. Marcel J. Kooij Congres Integrale Medicatiezorg, 31 oktober 2017 Knelpunten medicatieoverdracht

Nadere informatie

Integrale Medicatiezorg

Integrale Medicatiezorg Wat doen we vanuit SIGRA - Marcel Kooij Huisarts Thuiszorg Patiënt GGZ/VVT intramuraal/... Poliklinische apotheek Afsprakenbalie/ Afdeling Openbare apotheek Integrale Medicatiezorg Resultaten project Verbetering

Nadere informatie

Protocol voor doseersystemen in de thuissituatie

Protocol voor doseersystemen in de thuissituatie Protocol voor doseersystemen in de thuissituatie Overeengekomen tussen Evean Thuiszorg en Apothekervereniging Departement Noord Holland. Doel van het protocol: Het bevorderen van juist gebruik van geneesmiddelen

Nadere informatie

Medicatieoverdracht tussen ziekenhuis en 1 e lijn Anne de Roos

Medicatieoverdracht tussen ziekenhuis en 1 e lijn Anne de Roos Medicatieoverdracht tussen ziekenhuis en 1 e lijn Anne de Roos Medicatieoverdracht vanuit het ziekenhuis. Blijven stimuleren totdat het werkt! SIGRA, 19 september 2016 35 ziekenhuizen 90% ervaart op dit

Nadere informatie

Zorg voor patiënten met een verstandelijke beperking Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant

Zorg voor patiënten met een verstandelijke beperking Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant Zorg voor patiënten met een verstandelijke beperking Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant Doelstelling Verbetering van de continuïteit van zorg bij patiënten met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Protocol Overdracht van medicatiegegevens

Protocol Overdracht van medicatiegegevens Protocol Overdracht van medicatiegegevens Voor een goede en veilige zorgverlening is het van belang dat iedere zorgverlener beschikt over een actueel medicatieoverzicht. Informatie met betrekking tot het

Nadere informatie

Zorg voor de hivseropositieve

Zorg voor de hivseropositieve Zorg voor de hivseropositieve patiënt Het Radboudumc is één van de 27 hiv-behandelcentra in Nederland. Hier werkt een team van zorgverleners dat gespecialiseerd is in de behandeling en begeleiding van

Nadere informatie

OVEREENKOMST HUISARTSENZORG IN GECLUSTERDE WOONZORGVOORZIENINGEN

OVEREENKOMST HUISARTSENZORG IN GECLUSTERDE WOONZORGVOORZIENINGEN OVEREENKOMST HUISARTSENZORG IN GECLUSTERDE WOONZORGVOORZIENINGEN DE ONDERGETEKENDEN: 1. Geclusterde Woonzorgvoorziening, geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer, statutair gevestigd en kantoorhoudende

Nadere informatie

Regionale afspraken m.b.t. farmaceutische begeleiding bij opname in en ontslag uit het ziekenhuis en polikliniekbezoek

Regionale afspraken m.b.t. farmaceutische begeleiding bij opname in en ontslag uit het ziekenhuis en polikliniekbezoek Regionale afspraken m.b.t. farmaceutische begeleiding opname in en ontslag uit het ziekenhuis en polikliniekbezoek Definities: - SAGO: vertegenwoordigt alle openbare apothekers in de regio - Openbare :

Nadere informatie

Rapportage van het inspectiebezoek aan LangeLand ziekenhuis op 20 augustus 2015 te Zoetermeer V

Rapportage van het inspectiebezoek aan LangeLand ziekenhuis op 20 augustus 2015 te Zoetermeer V Rapportage van het inspectiebezoek aan LangeLand ziekenhuis op 20 augustus 2015 te Zoetermeer V1006454 Utrecht, februari 2016 Inhoudsopgave 1 Aanleiding inspectiebezoek...3 2 Resultaten inspectiebezoek...4

Nadere informatie

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van Aminoglycosiden. Ommelander Ziekenhuis locatie Winschoten 10 januari 2018

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van Aminoglycosiden. Ommelander Ziekenhuis locatie Winschoten 10 januari 2018 Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van Aminoglycosiden Ommelander Ziekenhuis locatie Winschoten 10 januari 2018 V2003271 Utrecht, september 2018 1. Inleiding Het inspectieonderzoek TDM Aminoglycosiden

Nadere informatie

Rapportage. IVM thermometer 'Het medicatieproces op de afdeling' van verpleeghuis Rottezicht

Rapportage. IVM thermometer 'Het medicatieproces op de afdeling' van verpleeghuis Rottezicht Rapportage IVM thermometer 'Het medicatieproces op de afdeling' van verpleeghuis Rottezicht 1 Colofon Auteur Rob Essink, apotheker MPH Els Dik, apotheker Anke Lambooij, apotheker Met medewerking van Argoszorggroep

Nadere informatie

Rapportage van het inspectiebezoek aan VUmc op 5 november 2015 locatie Amsterdam V

Rapportage van het inspectiebezoek aan VUmc op 5 november 2015 locatie Amsterdam V Rapportage van het inspectiebezoek aan VUmc op 5 november 2015 locatie Amsterdam V1006603 Utrecht, februari 2016 Inhoudsopgave 1 Aanleiding inspectiebezoek...3 2 Resultaten inspectiebezoek...4 2.1 Inleiding...

Nadere informatie

Rapportage van het inspectiebezoek aan het Flevoziekenhuis op 15 oktober 2015 te Almere V

Rapportage van het inspectiebezoek aan het Flevoziekenhuis op 15 oktober 2015 te Almere V Rapportage van het inspectiebezoek aan het Flevoziekenhuis op 15 oktober 2015 te Almere V1006600 Utrecht, februari 2016 Inhoudsopgave 1 Aanleiding inspectiebezoek...3 2 Resultaten inspectiebezoek...4 2.1

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek aan Synaeda Psychomedisch Centrum te Leeuwarden, december Utrecht, maart 2016

Rapport van het inspectiebezoek aan Synaeda Psychomedisch Centrum te Leeuwarden, december Utrecht, maart 2016 Rapport van het inspectiebezoek aan Synaeda Psychomedisch Centrum te Leeuwarden, december 2015 Utrecht, maart 2016 Inhoudsopgave 1. Aanleiding inspectiebezoek 3 2. Methodiek 3 2.1 Toetsingskader 3 2.2

Nadere informatie

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN Begripsbepaling De werkgroep hanteert het NHG Standpunt. Kwetsbare ouderen zijn: ouderen met complexe problematiek, die diverse aandoeningen hebben

Nadere informatie

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van Aminoglycosiden. Wilhelmina Ziekenhuis Assen 15 december V Utrecht, september 2018

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van Aminoglycosiden. Wilhelmina Ziekenhuis Assen 15 december V Utrecht, september 2018 Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van Aminoglycosiden Wilhelmina Ziekenhuis Assen 15 december 2017 V2003209 Utrecht, september 2018 1. Inleiding Het inspectieonderzoek TDM Aminoglycosiden richt

Nadere informatie

PATIËNTENDOSSIER DIGITAAL

PATIËNTENDOSSIER DIGITAAL Uitwisseling van uw medische en medicatiegegevens bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren, tussen huisartsen, huisartsenpost, apotheek en ziekenhuis WAAROM UITWISSELING VAN MEDISCHE GEGEVENS? Uw huisarts

Nadere informatie

Mijn SKB Uw persoonlijke online zorgportaal

Mijn SKB Uw persoonlijke online zorgportaal Mijn SKB Uw persoonlijke online zorgportaal In deze folder leest u hoe Mijn SKB werkt, welke gegevens u kunt inzien en wat u kunt doen met Mijn SKB. Mijn SKB Uw persoonlijke online zorgportaal Als patiënt

Nadere informatie

Resultaten vervolgmeting stopberichten en medicatieoverzichten onder openbare apothekers uitgevoerd door SIGRA en 1 ste Lijn Amsterdam

Resultaten vervolgmeting stopberichten en medicatieoverzichten onder openbare apothekers uitgevoerd door SIGRA en 1 ste Lijn Amsterdam Resultaten vervolgmeting stopberichten en medicatieoverzichten onder openbare apothekers uitgevoerd door SIGRA en 1 ste Lijn Amsterdam Amsterdam, februari 2017 Doelstelling De vervolgmeting Stopberichten

Nadere informatie

Formulier F-012 Inschrijfformulier Patiënt

Formulier F-012 Inschrijfformulier Patiënt Persoonsgegevens Voorletters en Roepnaam Achternaam Eventueel meisjesnaam Geboortedatum Geslacht M / V Adres, Postcode & Woonplaats Telefoonnummer Mobielnummer E-mailadres Andere personen wonend op dit

Nadere informatie

Medicatieverificatie op de polikliniek & Continu verbeteren. Audrey Blenke ziekenhuisapotheker/ klinisch farmacoloog i.o.

Medicatieverificatie op de polikliniek & Continu verbeteren. Audrey Blenke ziekenhuisapotheker/ klinisch farmacoloog i.o. Medicatieverificatie op de polikliniek & Continu verbeteren Audrey Blenke ziekenhuisapotheker/ klinisch farmacoloog i.o. 1 Disclosure belangen spreker Geen Scenario-analyse poliklinische medicatieoverdracht

Nadere informatie

Blokfluitlaan 19 7577 LB Oldenzaal

Blokfluitlaan 19 7577 LB Oldenzaal Blokfluitlaan 19 7577 LB Oldenzaal Kort en overzichtelijk Dan zullen wij hier nog even wat nummers voor u op een rijtje zetten. Hr. F.P. Greeven 0541 627 030 Mw. Y.J. Schilthuis 0541 627 040 Receptenlijn

Nadere informatie

Amsterdamse Standaard Ketenzorg Antistolling (ASKA)

Amsterdamse Standaard Ketenzorg Antistolling (ASKA) Amsterdamse Standaard Ketenzorg Antistolling (ASKA) Huisartsendeel Versie mei 2016 Christèle Warmerdam, SIGRA Yvonne Groenstege, FBA Inhoudsopgave Inleiding... 3 Landelijke Standaard, leidraad en Amsterdamse

Nadere informatie

Alertheid blijft nodig bij methotrexaat. door Arianne van Rhijn, Henriëtte Leenders

Alertheid blijft nodig bij methotrexaat. door Arianne van Rhijn, Henriëtte Leenders Alertheid blijft nodig bij methotrexaat Maatregelen dragen nog geen vrucht door Arianne van Rhijn, Henriëtte Leenders - 15-06-2012 Ondanks maatregelen die zijn genomen om methotrexaat-incidenten te voorkomen,

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek (pilot) aan Virenze Riagg, locatie Riagg Parallelweg 45-47, juli 2015 te Maastricht. Utrecht, december 2015

Rapport van het inspectiebezoek (pilot) aan Virenze Riagg, locatie Riagg Parallelweg 45-47, juli 2015 te Maastricht. Utrecht, december 2015 Rapport van het inspectiebezoek (pilot) aan Virenze Riagg, locatie Riagg Parallelweg 45-47, juli 2015 te Maastricht Utrecht, december 2015 Inhoudsopgave 1. Aanleiding en doel inspectiebezoek 3 2. Methodiek

Nadere informatie

Regionale afspraken verwijzing & informatie-uitwisseling tussen huisarts en GBGGZ, SGGZ en AMW in WSD 1 (augustus 2014)

Regionale afspraken verwijzing & informatie-uitwisseling tussen huisarts en GBGGZ, SGGZ en AMW in WSD 1 (augustus 2014) Regionale afspraken verwijzing & informatie-uitwisseling tussen huisarts en GBGGZ, SGGZ en AMW in WSD 1 (augustus 2014) Verwijzing naar GBGGZ: 1. Huisarts verwijst patiënt naar de GBGGZ en stuurt een verwijsbrief

Nadere informatie

Amsterdamse Standaard Ketenzorg Antistolling (ASKA)

Amsterdamse Standaard Ketenzorg Antistolling (ASKA) Amsterdamse Standaard Ketenzorg Antistolling (ASKA) Specialisten Ouderengeneeskundedeel Versie november 2016 Christèle Warmerdam, SIGRA Yvonne Groenstege, FBA Inhoudsopgave Inleiding... 3 Landelijke Standaard,

Nadere informatie

Ketenafspraak SAGO en Tergooi

Ketenafspraak SAGO en Tergooi Ketenafspraak SAGO en Tergooi Farmaceutische begeleiding bij opname, ontslag of polikliniekbezoek/dagbehandeling Opgemaakt op 01-01-2015 Geldig tot 31-12-2015 Versie 2.2 Definities: - SAGO: vertegenwoordigt

Nadere informatie

Neurologie. Hoofdpijnpolikliniek. Slingeland Ziekenhuis

Neurologie. Hoofdpijnpolikliniek. Slingeland Ziekenhuis Neurologie Hoofdpijnpolikliniek i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent verwezen naar de Hoofdpijnpolikliniek van het Slingeland Ziekenhuis. De Hoofdpijnpolikliniek is bedoeld voor

Nadere informatie

Indicatie Advies Centrum

Indicatie Advies Centrum Geriatrie Indicatie Advies Centrum i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent door de huisarts of specialist verwezen naar het Indicatie Advies Centrum. Er is zorg of behandeling voor

Nadere informatie

Protocol overdracht van medicatiegegevens tussen ziekenhuizen, openbare apotheken en apotheekhoudende huisartsen

Protocol overdracht van medicatiegegevens tussen ziekenhuizen, openbare apotheken en apotheekhoudende huisartsen Protocol overdracht van medicatiegegevens tussen ziekenhuizen, openbare apotheken en apotheekhoudende huisartsen Documentbeheer Versie Aanpassingen Datum 1.0 Totstandkoming eerste versie 19 mei 2011 protocol

Nadere informatie

Privacyreglement Huisartsenpraktijk Bender

Privacyreglement Huisartsenpraktijk Bender Huisartsenprakijk Bender Overschie, december 2013 Auteur: P.P.M. Bender Versie 1.0 Privacyreglement Algemeen De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) is door de Nederlandse wetgever opgesteld ter bescherming

Nadere informatie

Wat mag u als patiënt van uw huisarts verwachten

Wat mag u als patiënt van uw huisarts verwachten Wat mag u als patiënt van uw huisarts verwachten 1 Vertrouwen in zorg Wat mag u als patiënt van uw huisarts verwachten? Een huisarts met het keurmerk voldoet aan kwaliteitsnormen. Deze normen zijn gebaseerd

Nadere informatie

Zorgportaal Mijn.vanweelbethesda

Zorgportaal Mijn.vanweelbethesda Zorgportaal Mijn.vanweelbethesda Als patiënt van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis heeft u toegang tot het zorgportaal Mijn.vanweelbethesda. Dit is een website die gekoppeld is aan het beveiligde Elektronisch

Nadere informatie

Medicatie overdracht, klopt er iets van?

Medicatie overdracht, klopt er iets van? Medicatie overdracht, klopt er iets van? Karen Keijsers, aios geriatrie, klinisch farmacoloog Namens: dr PAF Jansen, klinisch geriater, klinisch farmacoloog Kenmerken van de oudere patiënt Multimorbiditeit

Nadere informatie

TOESTEMMINGSVERKLARINGSFORMULIER. Ondergetekende verklaart hierbij het volgende begrepen en aanvaard te hebben:

TOESTEMMINGSVERKLARINGSFORMULIER. Ondergetekende verklaart hierbij het volgende begrepen en aanvaard te hebben: A.A.van Dinteren, arts Praktijk Dolfijnpark homeopaat - acupuncturist TCM Orthomoleculaire Voedingsadviezen en kruidenkunde lid AVIG. / N.A.A.V./ M.B.O.G. registratie code 403 01207060 48 BIG nr.arts:

Nadere informatie

BF: Eerstelijns Samenwerkingsafspraak (LESA) Apothekers en Trombosedienst SKB Winterswijk

BF: Eerstelijns Samenwerkingsafspraak (LESA) Apothekers en Trombosedienst SKB Winterswijk Inhoud: 1. Inleiding 2. Algemene gegevens Trombosedienst 2.1 Gegevens Trombosedienst 2.2 Medisch leider Trombosedienst 2.3 Voor welke vragen neemt u contact op met wie? 2.4 Lijst van afkortingen 3. Behandeling

Nadere informatie

Recht op informatie. Hoofdbehandelaar. Toestemming voor een behandeling of onderzoek

Recht op informatie. Hoofdbehandelaar. Toestemming voor een behandeling of onderzoek Rechten en plichten Weet u wat uw rechten zijn? Als patiënt heeft u bijvoorbeeld recht op informatie over behandelingen en onderzoeken. Ook heeft u recht op inzage in uw dossier. In de Wet op de Geneeskundige

Nadere informatie

Stopberichten en medicatieoverzichten

Stopberichten en medicatieoverzichten Stopberichten en medicatieoverzichten Dr. Marcel Kooij, openbaar apotheker/epidemioloog Bestuurslid SIGRA & voorzitter projectgroep Medicatieoverdracht Bestuurslid FBA september 2016 Achtergrond Een actueel

Nadere informatie

Onderzoek door de geriater

Onderzoek door de geriater Geriatrie Onderzoek door de geriater i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw huisarts of specialist heeft u voor onderzoek doorverwezen naar de geriater. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Transmuraal Incident Melden (= T.I.M.) Miriam Eliel Coördinator transmurale zorg Westfriesgasthuis m.r.eliel@westfriesgasthuis.nl

Transmuraal Incident Melden (= T.I.M.) Miriam Eliel Coördinator transmurale zorg Westfriesgasthuis m.r.eliel@westfriesgasthuis.nl Transmuraal Incident Melden (= T.I.M.) Miriam Eliel Coördinator transmurale zorg Westfriesgasthuis m.r.eliel@westfriesgasthuis.nl Symposium Patiëntveiligheid maart 2014 1 Vragen Waarom naar deze workshop?

Nadere informatie

Afspraken omtrent overdracht medische verantwoordelijkheid na ontslag uit het ziekenhuis

Afspraken omtrent overdracht medische verantwoordelijkheid na ontslag uit het ziekenhuis Afspraken omtrent overdracht medische verantwoordelijkheid na ontslag uit het ziekenhuis Kennismaking Wie zijn wij? Wie zijn jullie? Werkwijze veranderbeweging: Waarom? Uit: Handreiking KNMG (2010): Verantwoordelijkheidsdeling

Nadere informatie

UITWISSELING VAN GEGEVENS

UITWISSELING VAN GEGEVENS UITWISSELING VAN GEGEVENS IN DE MEDICATIEKETEN Disclosure In loondienst bij Als zzp er werkzaam voor www.artsenapotheker.nl Redacteur bij vakblad voor apothekersassistente 1 Met welke vragen bent u gekomen?

Nadere informatie

Persoonsgegevens, medicijnen en uw privacy

Persoonsgegevens, medicijnen en uw privacy WAT KUNT U ZELF DOEN EN WAT ZIJN UW RECHTEN MEER INFORMATIE U kunt bij uw apotheker informeren welke artsen, apothekers en andere zorgverleners gegevens over u kunnen inzien om u goede en veilige zorg

Nadere informatie

Apotheek Diaconessenhuis Leiden

Apotheek Diaconessenhuis Leiden Apotheek Diaconessenhuis Leiden Inleiding is een openbare apotheek die is gevestigd in de centrale hal van het ziekenhuis. Bezoekers, omwonenden, medewerkers en patiënten kunnen hier terecht voor hun medicijnen.

Nadere informatie

LSP verbetert kwaliteit van zorg

LSP verbetert kwaliteit van zorg LSP verbetert kwaliteit van zorg - de hele ANW toegang tot het LSP- Een interview met huisarts Eric Warmenhoven over zijn ervaringen met het LSP op de huisartsenpraktijk Verhoging van de kwaliteit van

Nadere informatie

Overal en altijd. Dat is MijnDijklander. Handleiding. Toegang tot uw medisch dossier

Overal en altijd. Dat is MijnDijklander. Handleiding. Toegang tot uw medisch dossier Toegang tot uw medisch dossier Overal en altijd Dat is MijnDijklander d Handleiding Inhoudsopgave Wat is MijnDijklander? pag. 4 Wat heeft u nodig? pag. 5 Wat is DigiD DigiD aanvragen Inloggen op MijnDijklander

Nadere informatie

Privacyreglement versie: 1 auteur: Wieneke Groot invoerdatum: maart 2014 vaststellingsdatum: herzieningsdatum: september 2015

Privacyreglement versie: 1 auteur: Wieneke Groot invoerdatum: maart 2014 vaststellingsdatum: herzieningsdatum: september 2015 Privacyreglement versie: 1 auteur: Wieneke Groot invoerdatum: maart 2014 vaststellingsdatum: herzieningsdatum: september 2015 beheerder (functie/naam): Wieneke Groot, POH management bestemd voor: patiënten,

Nadere informatie

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Het Landelijk Schakelpunt (LSP) Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie 1 Sushma Gangaram Panday Regio Manager Bart Molenaar Product Manager Medicatiedomein 2 Agenda Over VZVZ Het LSP Beveiliging

Nadere informatie

Het elektronisch beschikbaar stellen van mijn medische gegevens aan andere zorginstellingen

Het elektronisch beschikbaar stellen van mijn medische gegevens aan andere zorginstellingen Elektronische gegevensuitwisseling tussen AMC, VUmc, OLVG en Spaarne Gasthuis juni 2017 Het elektronisch beschikbaar stellen van mijn medische gegevens aan andere zorginstellingen U kunt elektronisch uw

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Verklarende woordenlijst bij toetsingskader medicatieveiligheid Utrecht, oktober 2018 Begrip Verklaring Bekwaam en bevoegd Bekwaam zijn houdt in het beschikken over kennis en vaardigheid: kennis over de

Nadere informatie

Omgaan met patiëntengegevens

Omgaan met patiëntengegevens Omgaan met patiëntengegevens Inleiding Voor een goede behandeling is het noodzakelijk dat uw behandelaar een medisch dossier (ook wel status genoemd) aanlegt. Als u in het ziekenhuis wordt opgenomen, wordt

Nadere informatie

Mag het ETZ uw medische gegevens elektronisch delen?

Mag het ETZ uw medische gegevens elektronisch delen? Mag het ETZ uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen als u dat goed vindt! Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. De juiste zorg met de juiste informatie 1 Medische gegevens inzien

Nadere informatie

Veilig uitwisselen van medische gegevens. Hoe geeft u toestemming?

Veilig uitwisselen van medische gegevens. Hoe geeft u toestemming? Veilig uitwisselen van medische gegevens Hoe geeft u toestemming? Inleiding Ziekte, een blessure of ongeval komen vaak onverwacht. U kunt daardoor zomaar in de spreekkamer van een vreemde arts, een onbekende

Nadere informatie

STAPPENPLAN. Ter implementatie van de Richtlijn Overdracht medicatiegegevens in de keten en de LESA Actueel medicatieoverzicht eerste lijn

STAPPENPLAN. Ter implementatie van de Richtlijn Overdracht medicatiegegevens in de keten en de LESA Actueel medicatieoverzicht eerste lijn STAPPENPLAN Ter implementatie van de Richtlijn Overdracht medicatiegegevens in de keten en de LESA Actueel medicatieoverzicht eerste lijn Waarom een actueel medicatieoverzicht? Tandartsen en hun medewerkers

Nadere informatie