VISO Mariakerke - Tweede Graad - Derde Graad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VISO Mariakerke - Tweede Graad - Derde Graad"

Transcriptie

1 VISO Mariakerke - Tweede Graad - Derde Graad

2

3 VISO Industrieweg 230, 9030 Mariakerke - 2de - 3de graad

4

5 Tweede graad Mariakerke In de tweede graad maak je kennis met de basis van de fotografie en van het ontwerpen, het vormgeven en realiseren van gedrukte en elektronische communicatie. Wil je later verder bouwen op deze verworven basiskennis, dan is de tweede graad het ideale moment om in te stappen in VISO - Mariakerke. Gaat je interesse naar het maken van foto s of naar het ontwerpen en realiseren van drukwerk, internettoepassingen en applicaties voor mobiele apparaten? Dan kan je dit in VISO - Mariakerke op een professionele manier leren. Maak in de tweede graad een keuze uit één van de vier mogelijke studierichtingen: Fotografie tso, Drukken en voorbereiden bso, Grafische communicatie tso of Grafische media tso. Afhankelijk van de gekozen richting komen fotografie, ontwerp en lay-out, prepress, websitebouwen, zeefdruk, offsetdruk en afwerking in min of meerdere mate aan bod. Je maakt ook een keuze die arbeidsmarktgericht is of gericht is op hoger onderwijs (professionele bachelor). VISO Mariakerke - Tweede graad - Derde graad 1 De tweede graad Fotografie tso Samen met jou verkennen wij in de tweede graad Fotografie de wonderlijke wereld van de fotografie. Je leert zowel het artistieke als op het technische aspect van het fotograferen. In de tweede graad leg je de basis om inhoudelijk en lichttechnisch sterke beelden te maken. Je bezoekt verschillende tentoonstellingen, duikt in de geschiedenis van de fotografie en leert het werk van belangrijke fotografen kennen. Naast de fotografische vakken krijg je een pakket algemene vorming waarmee je verder kan studeren in verschillende derde graden waaronder fotografie. Na de derde graad kan je kiezen voor tewerkstelling als loontrekkende of als zelfstandige of verder studeren in de BAMA-structuur als professionele bachelor. 1.

6 2 De tweede graad Drukken en voorbereiden bso Je hebt interesse in het maken van gedrukte producten en je wil later een drukvoorbereider en/of drukker worden met kennis van zaken. De tweede graad Drukken en voorbereiden is de voorbereidende graad voor de derde graden Drukken en afwerken en Drukvoorbereiding. Je krijgt een basisvorming lay-out, prepress, zeefdruk en offsetdruk. De klemtoon ligt op het aanleren van basistechnieken en het ontwikkelen van basisvaardigheden om je in de derde graad verder te bekwamen in het drukken en afwerken (Drukken en afwerken bso) of in het voorbereiden van drukwerk (Drukvoorbereiding bso). Voor deze vaardigheden krijg je een theoretische basis in de lessen technologie. Tijdens je opleiding werk je voornamelijk met een computer met professionele grafische software en aan je werktafel. Drukoefeningen worden individueel of in kleine groep aan de zeefdruk- en de offsetpers uitgevoerd. Op het einde van de derde graad krijg je het getuigschrift secundair onderwijs. Na het volgen van een specialisatiejaar bekom je het diploma secundair onderwijs. 3 De tweede graad Grafische communicatie tso Je kiest voor een grafische, esthetische en technologische vorming om later verder te kunnen studeren in de BAMA-structuur van het hoger onderwijs. Je kiest voor een brede technologische vorming op het gebied van concept en ontwerp, vormgeven en realiseren van traditioneel gedrukte en digitale grafische producten. Grafisch verwerf je basisinzicht in concept en ontwerp, planning, productie en evaluatie van grafische producten. Ter ondersteuning van het inzichtelijke voer je tijdens een beperkt aantal uren practicum een aantal gerichte opdrachten uit in de domeinen concept en ontwerp, prepress, elektronisch publiceren en drukken. In de algemene vakken worden zowel talen, als wiskunde en wetenschappen extra geaccentueerd. 2.

7 De logische vervolgopleiding is de derde graad Grafische communicatie waarna je vervolgstudies aanvat in de BAMA-structuur als professionele bachelor. De bachelor Grafische en digitale media die door de Arteveldehogeschool georganiseerd wordt op deze campus is één van de mogelijkheden. 4 De tweede graad Grafische media tso Samen met jou verkennen wij de wereld van het ontwerpen, lay-outen, vormgeven en realiseren van print- en multimedia. De tweede graad grafische media is een voorbereiding naar de derde graden Multimedia en Printmedia. Je krijgt een basisvorming ontwerp, drukvoorbereiding, drukken en websitebouwen waarbij de klemtoon ligt op het esthetische, op het aanleren van basistechnieken en op het verwerven van technologisch en theoretisch inzicht in product en proces. Tijdens je opleiding werk je voornamelijk met een computer met professionele grafische software en aan je werktafel. Drukoefeningen worden individueel of per twee aan de zeefdruk- en de offsetpers uitgevoerd. Op het einde van de derde graad krijg je het diploma secundair onderwijs. Om met een grotere kans door te stromen naar de arbeidsmarkt volgt een meerderheid van de leerlingen na de derde graad een opleiding in Se-n-Se (Secundair na Secundair). Voor de sterkste leerlingen behoort het verder studeren in de BAMAstructuur op het niveau van de professionele bachelor tot de mogelijkheden VISO Mariakerke - Tweede graad - Derde graad 3.

8 4.

9 Derde graad Mariakerke Volgde je een tweede graad in VISO of in een andere school en ben je geïnteresseerd in het maken van foto s of in het ontwerpen en realiseren van drukwerk, internettoepassingen en applicaties voor mobiele apparaten, dan kan je dit in VISO - Mariakerke op een professionele manier leren door een keuze te maken uit één van volgende studierichtingen: Drukvoorbereiding bso, Drukken en afwerken bso, Fotografie tso, Grafische communicatie tso, Multimedia tso of Printmedia tso. Afhankelijk van je keuze kan je na de derde graad kiezen voor tewerkstelling als loontrekkende of als zelfstandige. Op VISO - Mariakerke kiest de meerderheid van de leerlingen er wel voor om na de derde graad verder te studeren via het volgen van een specialisatiejaar, een Se-n-Se opleiding of in het hoger onderwijs. Dit om hun kansen op de arbeidsmarkt te verhogen. Afhankelijk van de gekozen richting komen fotografie, concept ontwerp en layout, prepress, zeefdruk, offsetdruk en afwerking, scripting en programmeren, websitebouwen, animatie, audio en video in min of meerdere mate aan bod. Je maakt ook een keuze die arbeidsmarktgericht is of gericht is op doorstromen naar hoger onderwijs (professionele bachelor). VISO Mariakerke - Tweede graad - Derde graad 1 De derde graad Fotografie tso Interesse in een professionele opleiding als fotograaf waarna je kan kiezen voor directe tewerkstelling als zelfstandige of als loontrekkende of voor verdere studies in het hoger onderwijs? In de derde graad richt men zich vooral op de digitale fotografie. Verschillende fotografische genres zoals industriële fotografie, architectuur- en landschapsfotografie, reportage, studiowerk, reclamefotografie, portretfotografie, eigen artistiek werk, worden uitgediept. De opleiding is gericht op het verwerven van een creatieve ingesteldheid, het ontwikkelen van het waarnemingsvermogen en een (eigen)zinnig leren kijken naar de wereld. Dit gaat 5.

10 hand in hand met het verwerven van grondig technisch-technologisch inzicht, het leren werken met apparatuur, het gebruiken van professionele software en leren omgaan met variabelen zoals licht(gevoeligheid), tijd, cameratypes, We streven ernaar om jou via deze derde graad een evenwichtige artistieke, creatieve, technische en algemene vorming te geven waarna je kan doorstromen naar het hoger onderwijs als professionele bachelor in de audiovisuele kunsten of naar andere richtingen zoals de lerarenopleiding, de sociale sector, Een minderheid van de leerlingen studeert niet verder na de derde graad. Aangezien bedrijfsbeheer deel uitmaakt van het lessenpakket kan je ervoor kiezen om in loondienst of als zelfstandige toe te treden tot de arbeidsmarkt. 2 De derde graad Drukvoorbereiding bso Je werkt graag aan de computer, hebt interesse in het maken van gedrukte producten en je wil later gespecialiseerd drukvoorbereider worden. De opleiding is gericht op het leren bewerken van teksten, beelden en illustraties tot een mooi en inhoudelijk duidelijk geheel dat op papier of op andere dragers moet gedrukt worden. Je werkt veel aan de computer met professionele software. Netheid en zorg voor product en apparatuur zijn belangrijke attitudes. De derde graad Drukvoorbereiding is een ideale keuze wanneer je graag zo snel mogelijk in het werkveld terecht wil komen. Je kiest meer voor vaardigheden dan voor kennis. Waar nodig worden deze vaardigheden inzichtelijk ondersteund door een pakket technologie. Na de derde graad Drukvoorbereiding krijg je het attest van de derde graad bso en kan je toetreden tot de arbeidsmarkt als drukvoorbereider. De meeste leerlingen volgen echter één of zelfs meerdere specialisatiejaren, wat we ten zeerste aanraden omdat dit je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk verhoogt en omdat je op het einde van een specialisatiejaar bso het diploma secundair onderwijs bekomt. Dit diploma verschaft toegang tot de Se-n-Se opleidingen in VISO en tot een groot aantal beroepen waar je met het attest van de 6.

11 derde graad bso niet kan instappen. Aanvullend kom je in een specialisatiejaar bso via bedrijfsstages in contact met de realiteit van de werkvloer en kan je ervoor kiezen om als keuzevak het attest bedrijfsbeheer te behalen. 3 De derde graad Drukken en afwerken bso Je werkt graag aan machines, hebt interesse in het maken van gedrukte producten en je wil later gespecialiseerd drukker en/of afwerker worden. De opleiding is gericht op het leren bedienen van de offsetpers en de hoogdrukpers, de snijmachine en de vouwmachine. Hiervoor beschikt VISO over een ruim aanbod moderne basismachines en over een gamma geavanceerde persen met automatische sturing. Je werkt dus weinig zittend aan een schoolbank of werktafel maar veel aan machines met drukvormen, papier en inkt. Netheid en zorg voor product en apparatuur zijn belangrijke attitudes. De derde graad Drukken en afwerken is een ideale keuze wanneer je graag zo snel mogelijk in het werkveld wil gaan, wanneer vaardigheden voor jou belangrijker zijn dan kennis. Waar nodig worden deze vaardigheden ondersteund door een pakket technologie. VISO Mariakerke - Tweede graad - Derde graad Na de derde graad Drukken en afwerken krijg je het attest van de derde graad bso en kan je toetreden tot de arbeidsmarkt als offsetdrukker, afwerker snijder/vouwer. De meeste leerlingen volgen echter één of zelfs meerdere specialisatiejaren, wat we ten zeerste aanraden omdat dit je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk verhoogt en omdat je op het einde van een specialisatiejaar bso het diploma secundair onderwijs bekomt. Dit diploma verschaft toegang tot de Se-n-Se opleidingen in VISO en tot een groot aantal beroepen waar je met het attest van de derde graad bso niet kan instappen. Aanvullend kom je in een specialisatiejaar bso via bedrijfsstages in contact met de realiteit van de werkvloer en kan je ervoor opteren om als keuzevak het attest bedrijfsbeheer te behalen. 7.

12 4 De derde graad Grafische communicatie tso Kiezen voor de derde graad Grafische communicatie is kiezen voor doorstromen naar het hoger onderwijs. In de algemene vakken wordt zowel aan talen, wetenschappen als wiskunde extra aandacht besteed. In grafische context leer je in deze derde graad eenvoudige communicatievragen analyseren en product- en procesgerichte oplossingen aanreiken voor print, druk en elektronische publicaties (internet, mobiele apparaten, ). Je verwerft esthetische vaardigheden, technisch-technologisch inzicht, kennis over het grafisch product en de grafische processen. Het verwerven van een pakket vaardigheden om na deze derde graad direct toe te treden tot de arbeidsmarkt behoort niet tot het profiel. Na deze derde graad kan je dus niet terecht op de arbeidsmarkt maar studeer je verder in de BAMA-structuur, meestal als professionele bachelor. De bachelor Grafische en digitale media die door de Arteveldehogeschool georganiseerd wordt op deze campus is één van de mogelijkheden wanneer je verder wil studeren in de gra fische sector. 5 De derde graad Multimedia tso Je bent geïnteresseerd in het ontwerpen, programmeren en assembleren van websites, animaties, video, toepassingen voor mobiele apparaten zoals ipad, gsm, Kies dan voor de derde graad Multimedia. In deze studierichting leer je met verschillende media een ruim aanbod aan digitale communicatieve producten maken. Je leert grafische publicaties ontwerpen, beelden bewerken, illustratief tekenen, websites en 3D-animaties maken en je wordt ingewijd in de geheimen van digitale audiovisuele producten. Deze richting is op maat gemaakt wanneer je gepassioneerd bent door digitale technieken in de media- en communicatiewereld. Een publicatie voor beeldscherm, tablet pc, smartphone, vergt een aangepaste vormgeving en typografie die dynamisch en interactief is. Het programmeren van een website, 8.

13 bewerken van stilstaande en bewegende beelden en geluid vragen specifieke kennis en vaardigheden. Om inzicht te verwerven in de samenhang tussen gedrukte en digitale producten leer je ook teksten opmaken, foto s en tekeningen voorbereiden en klaarzetten tot een drukklaar bestand. In de derde graad Multimedia kies je voor het verwerven van vaardigheden om toe te kunnen treden tot de arbeidsmarkt als webdesigner en als grafisch ontwerper. Veel leerlingen kiezen na deze derde graad voor het volgen van een Se-n-Se opleiding in VISO, wat we ten zeerste aanraden omdat dit je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk verhoogt. Wanneer je goed presteert in talen, wetenschappen en wiskunde kan je verder studeren als professionele bachelor in de BAMA-structuur van het hoger onderwijs. Een aantal leerlingen kiest er jaarlijks voor om de stap naar het hoger onderwijs met een jaar uit te stellen en eerst een Se-n-Se opleiding te volgen. VISO Mariakerke - Tweede graad - Derde graad 6 De derde graad Printmedia tso Je bent geïnteresseerd in ontwerpen, beeldbewerking, illustratief tekenen, paginaopmaak en drukken van allerlei gedrukte media. Kies dan voor de derde graad Printmedia. In deze studierichting leer je gedrukte media ontwerpen, voorbereiden en realiseren. Je leert drukwerk lay-outen, grafische publicaties en elementen ontwerpen, beelden bewerken en manipuleren, illustratief tekenen, paginaopmaak, drukken met de offsetvellenpers en drukwerk op maat snijden. Hoe maak je kwalitatief drukwerk? Dit is de kernvraag van deze opleiding. Je leert dat de voorbereiding van een drukwerk begint bij een opdrachtgever die omschrijft wat hij wil: een affiche, een folder, een boek met slappe of harde kaft, een uitnodiging, een geboortekaart, een verpakking voor een bepaald product noem maar op! En je leert dat zowel de vormgeving als de technische kwaliteit van groot belang zijn. Teksten, foto s en tekeningen worden digitaal, met behulp van professionele grafische programma s op de computer gemaakt, bewerkt en geassembleerd. Een print is het eerste tastbare resultaat waarop fouten worden aangeduid die digitaal worden gecorrigeerd. Na goedkeuring van de definitieve proef door de opdrachtgever gaat voor de ontwerper de laatste fase van start: 9.

14 het drukklaar aanleveren van het digitaal bestand. Vanaf hier is het de drukker/ afwerker die de taak overneemt, met zorg de kwaliteit van de volledige oplage bewaakt en deze afwerkt. De nadruk in de derde graad Printmedia ligt vooral op offsetvellendruk maar je verwerft ook inzicht in andere basisdruktechnieken en print. In de derde graad Printmedia kies je voor het verwerven van vaardigheden om toe te kunnen treden tot de arbeidsmarkt als creatief ontwerper of als meerkleurenoffsetdrukker. Veel leerlingen kiezen na deze derde graad voor het volgen van een Se-n-Se opleiding in VISO, wat we ten zeerste aanraden omdat dit je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk verhoogt. Wanneer je goed presteert in talen, wetenschappen en wiskunde kan je verder studeren als professionele bachelor in de BAMA-structuur van het hoger onderwijs. Een aantal leerlingen kiest er jaarlijks voor om de stap naar het hoger onderwijs met een jaar uit te stellen en eerst een Se-n-Se opleiding te volgen. 10.

15 VISO Mariakerke - Tweede graad - Derde graad

16 2017

17 Bereidingswijze Stop de bosbessen met de suiker en het citroensap in een steelpan (die niet reageert op zuur). Ingrediënten 280 gram verse bosbessen 80 gram witte basterdsuiker 2 eetlepels citroensap 240 ml ongeklopte slagroom 250 ml (2 bakjes) zure room CULINAIR INDIGO Zet de pan op het vuur en breng het mengsel aan de kook. Laat 6 8 minuten koken totdat de bosbessen voor het grootste deel één homogene massa zijn geworden. Haal de pan van het vuur. Voeg de room en de zure room toe en roer door elkaar. Proef het ijs en voeg eventueel nog wat citroensap toe. Laat afkoelen en stop in de koelkast totdat het mengsel door en door koud is. Stop het ijs in een ijsmachine en draai in ongeveer 30 minuten tot ijs. Stop in de vriezer. Zet 15 minuten voor het serveren in de koelkast. BOSBESSENIJS Julie Van Steenbrugghe

18

19

20

VISO Mariakerke - Specialisatiejaren - Se-n-Se - Bijkomend studiegetuigschrift

VISO Mariakerke - Specialisatiejaren - Se-n-Se - Bijkomend studiegetuigschrift VISO Mariakerke - Specialisatiejaren - Se-n-Se - Bijkomend studiegetuigschrift zelfkennis is het begin van alle wijsheid VISO Industrieweg 230, 9030 Mariakerke - www.viso.be Specialisatie Specialisatiejaren

Nadere informatie

LESSENTABELLEN 2014-2015. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be

LESSENTABELLEN 2014-2015. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be LESSENTABELLEN 2014-2015 INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be J.B. GUINARDSTRAAT 23, 9000 GENT Tel. 09 223 04 68 - Fax 09 269 00 88 www.viso.be

Nadere informatie

LESSENTABELLEN HOOFDZETEL INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel Fax

LESSENTABELLEN HOOFDZETEL INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel Fax LESSENTABELLEN 2018-2019 HOOFDZETEL INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be EERSTE GRAAD Grafische communicatie en media leerjaar 1 leerjaar

Nadere informatie

LESSENTABELLEN HOOFDZETEL INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel Fax

LESSENTABELLEN HOOFDZETEL INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel Fax LESSENTABELLEN 2017-2018 HOOFDZETEL INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be EERSTE GRAAD Grafische communicatie en media leerjaar 1 leerjaar

Nadere informatie

LESSENTABELLEN 2015-2016. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be

LESSENTABELLEN 2015-2016. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be LESSENTABELLEN 2015-2016 INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be J.B. GUINARDSTRAAT 23, 9000 GENT Tel. 09 223 04 68 - Fax 09 269 00 88 www.viso.be

Nadere informatie

LESSENTABELLEN 2013-2014. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be

LESSENTABELLEN 2013-2014. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be LESSENTABELLEN 2013-2014 INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be J.B. GUINARDSTRAAT 23, 9000 GENT Tel. 09 223 04 68 - Fax 09 269 00 88 www.viso.be

Nadere informatie

INLEIDING WOORD VOORAF

INLEIDING WOORD VOORAF INLEIDING Grafische Communicatie en Media Creatie en Mode Fotografie OKAN Onderwijs vanaf 12 jaar met internaat www.viso.be Industrieweg 230, 9030 Mariakerke - info@viso.be J.B. Guinardstraat 23, 9000

Nadere informatie

Elektrotechnieken. Mechanische technieken. Technieken. Elektrische installatietechnieken Grafische media. Printmedia Multimedia

Elektrotechnieken. Mechanische technieken. Technieken. Elektrische installatietechnieken Grafische media. Printmedia Multimedia Technieken als voorbereiding op hogeschool en industrie Elektrotechnieken Elektrische installatietechnieken Grafische media Printmedia Mechanische technieken Mechanische vormgevingstechnieken THHI, een

Nadere informatie

Elektrotechnieken. Technisch. Elektrische installatietechnieken Mechanische technieken

Elektrotechnieken. Technisch. Elektrische installatietechnieken Mechanische technieken Technisch als voorbereiding op hogeschool en industrie Elektrotechnieken Elektrische installatietechnieken Mechanische technieken Mechanische vormgevingstechnieken Autotechnieken Grafische media Printmedia

Nadere informatie

Volgend schooljaar is het zover! De langverwachte onderwijshervorming begint op 1 september 2019.

Volgend schooljaar is het zover! De langverwachte onderwijshervorming begint op 1 september 2019. Beste, Volgend schooljaar is het zover! De langverwachte onderwijshervorming begint op 1 september 2019. Maar wat verandert er nu precies? De basisvorming (27 uur) blijft voor iedereen hetzelfde. Daarbij

Nadere informatie

GRAFISCH VORMGEVER - AVONDOPLEIDING

GRAFISCH VORMGEVER - AVONDOPLEIDING #GRAFISCH-AUDIOVISUEEL BESPAAR MET DE KMO-PORTEFEUILLE GRAFISCH VORMGEVER - AVONDOPLEIDING OMSCHRIJVING Introductie Het opleidingstraject "Grafisch Vormgever" is opgebouwd uit twee niveaus: Desktop Publisher

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel

Nadere informatie

Sint-Lievenscollege Business. De school voor jouw toekomst

Sint-Lievenscollege Business. De school voor jouw toekomst Op stap naar de derde graad Kiezen is moeilijk (keuzestress!!) Hoe moet ik kiezen? Wat zal ik kiezen? Hoe moet ik kiezen? Vanuit een positieve ingesteldheid! Rekening houdend met talent interesse/motivatie

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA MECHANISCHE (VORMGEVINGS-) TECHNIEKEN TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA MECHANISCHE (VORMGEVINGS-) TECHNIEKEN TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD TWEEDE EN DERDE GRAAD AFDELING MECHANICA MECHANISCHE (VORMGEVINGS-) TECHNIEKEN Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK AFDELING ELEKTRICITEIT ELEKTRICITEIT ELEKTRONICA TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD

ZEKER WERK STERK AFDELING ELEKTRICITEIT ELEKTRICITEIT ELEKTRONICA TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD TWEEDE EN DERDE GRAAD AFDELING ELEKTRICITEIT ELEKTRICITEIT ELEKTRONICA Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA TECHNISCH INDUSTRIËLE ONDERHOUDSTECHNIEKEN SECUNDAIR NA SECUNDAIR

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA TECHNISCH INDUSTRIËLE ONDERHOUDSTECHNIEKEN SECUNDAIR NA SECUNDAIR SECUNDAIR NA SECUNDAIR AFDELING MECHANICA ONDERHOUDSTECHNIEKEN Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering Maths TECHNISCH

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure HANDEL (3de graad TSO) Leerlingenprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

In het eerste leerjaar A kies je ofwel voor de richting Handel of voor de richting Creatie en vormgeving.

In het eerste leerjaar A kies je ofwel voor de richting Handel of voor de richting Creatie en vormgeving. Heilige Familie In de Heilige Familie bieden we je opleidingen in het technisch, beroeps- en kunstsecundair onderwijs. Hier ligt de nadruk vooral op creativiteit en ondernemen. In het eerste leerjaar A

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure ADMINISTRATIE & RETAIL (3de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 16-17 jaar. Je kiest voor een studierichting in de derde graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

Advies over de vernieuwing van het studiegebied Grafische technieken

Advies over de vernieuwing van het studiegebied Grafische technieken ADVIES Raad Secundair Onderwijs 26 april 2005 RSO/GCO/ADV/010 Advies over de vernieuwing van het studiegebied Grafische technieken VLAAMSE ONDERWIJSRAAD, LEUVENSEPLEIN 4, 1000 BRUSSEL www.vlor.be Advies

Nadere informatie

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico.

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico. STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD 0-0 WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.be www.shn.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel van het

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure HANDEL (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Administratie & Retail (2de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 14-15 jaar. Je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico.

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico. STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD 2011-2012 WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46 info@shn.be www.shn.be www.wico.be STUDEREN IN DE TWEEDE GRAAD

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure ADMINISTRATIE & RETAIL (2de graad BSO, Kantoor & Verkoop) Leerlingprofiel Je bent 14-15 jaar. Je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wilt meer te

Nadere informatie

BEELDENDE EN ARCHITECTURALE KUNSTEN

BEELDENDE EN ARCHITECTURALE KUNSTEN tweede graad KSO BEELDENDE EN ARCHITECTURALE KUNSTEN De tweede graad KSO beeldende en architecturale kunsten is een theoretisch artistiek-creatieve studierichting. In deze studierichting krijg je een uitgebreide

Nadere informatie

VISO Woord vooraf - Mariakerke, leren en leven - Hoe Viso Mariakerke bereiken

VISO Woord vooraf - Mariakerke, leren en leven - Hoe Viso Mariakerke bereiken VISO Woord vooraf - Mariakerke, leren en leven - Hoe Viso Mariakerke bereiken VISO Industrieweg 230, 9030 Mariakerke - www.viso.be Inleiding Elke school vindt zichzelf uniek. Elke school is ook uniek,

Nadere informatie

Op weg naar een keuze. Naar het secundair onderwijs. CLBGO! Deinze - Eeklo. Hoe werken we? Wie zijn wij? Enkele jongeren aan het woord

Op weg naar een keuze. Naar het secundair onderwijs. CLBGO! Deinze - Eeklo. Hoe werken we? Wie zijn wij? Enkele jongeren aan het woord Naar het secundair onderwijs CLBGO! Deinze - Eeklo Team: Maatschappelijk werker Psycholoog Verpleegkundige Arts Vestiging Eeklo, De Pinte, Waregem, Tielt www.clbgoeeklo.be 1 2 Wie zijn wij? Hoe werken

Nadere informatie

Op stap naar het SECUNDAIR ONDERWIJS

Op stap naar het SECUNDAIR ONDERWIJS Op stap naar het SECUNDAIR ONDERWIJS met accent op het secundair onderwijs? 1A? Structuur van het Secundair Onderwijs 3 2 6 5 4 3 Oriëntatie naar Doorstroming (ASO/TSO/KSO) Oriëntatie naar Arbeidsmarkt

Nadere informatie

STUDIEGEBIED HANDEL (bso)

STUDIEGEBIED HANDEL (bso) (bso) Tweede graad... Kantoor Derde graad Kantoor Kantooradministratie en gegevensbeheer (7de jaar) Studierichting Kantoor de graad Een woordje uitleg over de studierichting... Interesse voor werken met

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Maak kennis met de richting kantoor

Maak kennis met de richting kantoor Maak kennis met de richting kantoor De 2de en de 3de graad kantoor BSO ONZE-LIEVE-VROUW-WAVER Leerlingen 6 kantoor (begeleiding: Van Peer Karina) Inhoud a Wat mag je verwachten in de 2 de graad?... 3 b

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK HOUTTECHNIEKEN AFDELING HOUT TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD

ZEKER WERK STERK HOUTTECHNIEKEN AFDELING HOUT TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD TWEEDE EN DERDE GRAAD AFDELING HOUT HOUTTECHNIEKEN Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering Maths TECHNISCH STERK

Nadere informatie

Volwaardige POSTSECUNDAIRE DAGOPLEIDINGEN

Volwaardige POSTSECUNDAIRE DAGOPLEIDINGEN Volwaardige POSTSECUNDAIRE DAGOPLEIDINGEN Je wil een nieuwe uitdaging direct na je secundaire opleiding? Je studeert aan het hoger onderwijs en kiest resoluut voor verandering? Kies voor een voedingsberoep!

Nadere informatie

ONS STUDIEAANBOD. 1ste graad A

ONS STUDIEAANBOD. 1ste graad A ONS STUDIEAANBOD 1ste graad A 1ste jaar A met keuze Latijn / economie - wetenschappelijk werk / taalverrijking 2de jaar A met optie Latijn / moderne wetenschappen / artistieke vorming 2de graad ASO met

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Administratie & Retail (2de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 14 jaar en je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Administratie Retail (3de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Je wil meer te weten komen over het beroep

Nadere informatie

Op stap met het werkboekje!?

Op stap met het werkboekje!? Werking CLB Op stap met het werkboekje!? 6 studiekeuzetaken Wat betekent kiezen? Ik leer mezelf kennen Ik verken de beroepenwereld Ik leer het Secundair Onderwijs kennen Ik maak een keuze Ik ben zeker

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 Administratie (7de jaar BSO) Leerlingprofiel Je hebt het zesde jaar Administratie of Retail achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bovendien

Nadere informatie

Schoolcultuur: een inleiding

Schoolcultuur: een inleiding Schoolcultuur: een inleiding De Academie voor Beeldende Kunsten in Aalst is de plaats bij uitstek waar je in een programma van voltijds secundair onderwijs een opleiding in de beeldende kunsten krijgt.

Nadere informatie

Welkom. Op stap naar het Secundair Onderwijs

Welkom. Op stap naar het Secundair Onderwijs Welkom Op stap naar het Secundair Onderwijs 4 domeinen - Preventieve gezondheidszorg - Leren en studeren - Psychisch en sociaal functioneren - Onderwijsloopbaanbegeleiding Naar de grote school Kiezen

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE TWEEDE GRAAD

Nadere informatie

Behaal je diploma secundair onderwijs

Behaal je diploma secundair onderwijs www.diplomasecundair.be Behaal je diploma secundair onderwijs INTKO is dé school voor Tweedekansonderwijs in de regio Halle-Vilvoorde. Ben je ouder dan 18 en heb je je diploma secundair onderwijs nog niet

Nadere informatie

Kwaliteit en kansen voor elke leerling

Kwaliteit en kansen voor elke leerling Kwaliteit en kansen voor elke leerling Voorstel van de Commissie Monard St.A.M. 21 oktober 2009 Hilde Meysman Vooraf perspectief aanpak 1. Krijtlijnen voor de vernieuwing Het Vlaams secundair onderwijs

Nadere informatie

De middenschool is ten einde. Iedereen vertrekt naar een andere school

De middenschool is ten einde. Iedereen vertrekt naar een andere school De middenschool is ten einde Iedereen vertrekt naar een andere school Een stapsgewijs proces Een gezamenlijk proces Leerling Ouders School CLB STAP 1: werken aan keuzerijpheid Wie ben ik? Rapportonderzoek

Nadere informatie

Starten in het secundair onderwijs

Starten in het secundair onderwijs Starten in het secundair onderwijs Een overzicht Inleiding Structuur van het secundair onderwijs Wat verandert er in de toekomst? PAUZE Verhalen van kinderen Een goede schoolkeuze Waarmee rekening houden?

Nadere informatie

een SCHOOL met een HART

een SCHOOL met een HART een SCHOOL met een HART KWALITEIT WARM NEST begeleiding van leerlingen een luisterend oor LEREN LEREN LEREN LEVEN sociale vaardigheden groei naar volwassenheid bouwen aan de toekomst zorg dragen voor iedereen

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK AFDELING ELEKTRICITEIT ELEKTROTECHNIEKEN TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD

ZEKER WERK STERK AFDELING ELEKTRICITEIT ELEKTROTECHNIEKEN TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD TWEEDE EN DERDE GRAAD AFDELING ELEKTROTECHNIEKEN Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering Maths TECHNISCH STERK

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Organisatie & Logistiek (2de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 14 jaar en je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA LASSEN-CONSTRUCTIE TECHNISCH SPECIALISATIE FOTOLASSEN DERDE GRAAD

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA LASSEN-CONSTRUCTIE TECHNISCH SPECIALISATIE FOTOLASSEN DERDE GRAAD DERDE GRAAD AFDELING MECHANICA LASSEN-CONSTRUCTIE SPECIALISATIE FOTOLASSEN Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering

Nadere informatie

studieaanbod studiegebieden aansluitend bij de interesses en talenten van de jongeren

studieaanbod studiegebieden aansluitend bij de interesses en talenten van de jongeren van harte welkom logo studiegebieden aansluitend bij de interesses en talenten van de jongeren studiegebieden auto bouw elektriciteit grafische hout koeling en warmte mechanica abstractieniveaus denkers

Nadere informatie

Talen en wetenschappen

Talen en wetenschappen Talen en Grieks- Industriële Latijn-moderne talen Latijn- Moderne talen-wiskunde Wetenschappen-wiskunde Techniek- Studieaanbod derde graad 1 Grieks Aardrijkskunde 1 2 Esthetica 1 0 Grieks 4 4 Biologie 2 1

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

Infoavond Op stap naar de tweede graad

Infoavond Op stap naar de tweede graad Infoavond Op stap naar de tweede graad Programma 1. Welkom 2. Uitleg door een klassenleraar 2A over het project: Op stap naar de tweede graad 3. Onderscheid tussen doorstroomrichting en finaliteitsrichting

Nadere informatie

Overzicht modulefiches Webdesigner

Overzicht modulefiches Webdesigner Overzicht modulefiches Webdesigner Inhoud TSO 3 Websiteproductie 1... 2 TSO 3 Websiteproductie 2... 3 TSO 3 Project webdesign... 4 TSO 3 Digitale beeldverwerking... 5 Digitale beeldverwerking 1... 5 Interfacedesign...

Nadere informatie

Starten in het Secundair onderwijs. 6 de leerjaar

Starten in het Secundair onderwijs. 6 de leerjaar Starten in het Secundair onderwijs 6 de leerjaar p. 1 De grote stap! De grote stap p. 2 Het S.O in vogelvlucht 7 6 5 4 3 2 1 3 de graad 2 de graad 1 ste graad p. 3 Het S.O in vogelvlucht 7 6 5 4 3 2 1??

Nadere informatie

VTI School voor wetenschap en techniek

VTI School voor wetenschap en techniek VTI School voor wetenschap en techniek Het VTI staat bekend als de school voor wetenschap en techniek. We bieden je opleidingen in het technisch en het beroepssecundair onderwijs aan. In het eerste leerjaar

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit

1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit 1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit School: Sint-Jozefinstituut Onderwijsvorm: Graad: Studierichting: 1ste graad 1 ste leerjaar A 2 de leerjaar Industriële wetenschappen

Nadere informatie

Hoe behaal je een Informaticacertificaat?

Hoe behaal je een Informaticacertificaat? Hoe behaal je een Informaticacertificaat? Hoe een Certificaat behalen voor een opleiding in het studiegebied Informatie- en communicatietechnologie Certificaat Start to ICT Code 70001551 Aan de slag met

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Secretariaat-Talen (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting TSO Secretariaat-Talen

Nadere informatie

OLFA EDEGEM. WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs

OLFA EDEGEM. WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs OLFA EDEGEM WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs Wat na het zesde leerjaar??? KIEZEN = PROCES gebeurt STAP VOOR STAP (boekje klas): ) ik denk na over kiezen ) ik leer mezelf

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

ONS STUDIEAANBOD. 1ste graad A

ONS STUDIEAANBOD. 1ste graad A ONS STUDIEAANBOD 1ste graad A 1ste jaar A met keuze Latijn / economie - wetenschappelijk werk / taalverrijking 2de jaar A met optie Latijn / moderne wetenschappen / artistieke vorming 2de graad ASO met

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Secretariaat-talen (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Secretariaat-talen iets

Nadere informatie

Modernisering secundair onderwijs

Modernisering secundair onderwijs Modernisering secundair onderwijs Prof. dr. Lieven Boeve Directeur-generaal Naam van de spreker of dienst 1 Om de kwaliteit van onderwijs te bewaken en te verbeteren Onderwijs is niet in crisis maar er

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure SECRETARIAAT-TALEN (3de graad TSO) Leerlingenprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting TSO Secretariaat-Talen iets

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA ELEKTRO MECHANICA TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA ELEKTRO MECHANICA TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD TWEEDE EN DERDE GRAAD AFDELING MECHANICA ELEKTRO MECHANICA Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering Maths TECHNISCH

Nadere informatie

Infoavond secundair onderwijs. Torhout, 16 januari 19

Infoavond secundair onderwijs. Torhout, 16 januari 19 Infoavond secundair onderwijs Torhout, 16 januari 19 Op stap naar het secundair onderwijs Wat komt er aan bod? KIEZEN AANBOD begeleiding school en CLB ouders hoe kiezen? keuzeproces keuzetaken structuur

Nadere informatie

Eerste jaar van de eerste graad. Leren leren

Eerste jaar van de eerste graad. Leren leren Eerste jaar van de eerste graad Bij de start van het secundair onderwijs wordt er getracht de leerling een zo breed mogelijke vorming te geven en hem/haar te laten proeven van verschillende vakken. Dit

Nadere informatie

Studieaanbod 1 ste graad

Studieaanbod 1 ste graad Studieaanbod 1 ste graad A-stroom / optie Latijn / Optie moderne / Optie handel / Optie techniek / B-stroom / 1B / BVL / Verzorging-voeding en mode / Elektriciteit en metaal / aso / tso / bso 02 IKSO voor

Nadere informatie

Studieaanbod binnen het studiegebied Fotografie

Studieaanbod binnen het studiegebied Fotografie Studieaanbod binnen het studiegebied Fotografie Screening van de studierichtingen in het studiegebied Fotografie in het voltijds secundair onderwijs 23 april 2015 Inhoudstafel Inleiding... 4 1 Beeld van

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

IMK Dilsen-Stokkem. Imk Lanklaar Rotem. Jeugd- en gehandicaptenzorg 3 de graad

IMK Dilsen-Stokkem.  Imk Lanklaar Rotem. Jeugd- en gehandicaptenzorg 3 de graad www.instituutmariakoningin.be IMK Dilsen-Stokkem Jeugd- en gehandicaptenzorg 3 de graad Imk Lanklaar Rotem vzw KSO Zusters van de Voorzienigheid Rijksweg 168 3650 Dilsen-Stokkem Eerste graad IMK Lanklaar

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure INFORMATICABEHEER (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Informaticabeheer iets voor

Nadere informatie

Op stap naar. Het secundair onderwijs. Vrij CLB Roeselare Kattenstraat Roeselare

Op stap naar. Het secundair onderwijs. Vrij CLB Roeselare Kattenstraat Roeselare Op stap naar Het secundair onderwijs Onderwijsloopbaanbegeleiding een opdracht van het CLB Proces begeleiding Aanvullend aan de school Op vraag Kiezen roept veel vragen op 1. Vragen naar informatie 2.

Nadere informatie

Scholengemeenschap Gent Centrum

Scholengemeenschap Gent Centrum Scholengemeenschap Gent Centrum Onze scholengemeenschap groepeert 11 katholieke scholen in Gent. Leerlingen vinden er een ruim aanbod aan studierichtingen, zowel gewoon als buitengewoon, algemeen vormend,

Nadere informatie

STEM monitor 2015. 9 juni 2015 RITA DUNON

STEM monitor 2015. 9 juni 2015 RITA DUNON STEM monitor 2015 9 juni 2015 RITA DUNON Doelstellingen STEM-actieplan STEM-actieplan 2012-2020 streeft op middellange termijn naar: Meer starters en afgestudeerden in STEMopleidingen en richtingen die

Nadere informatie

Naar de 2 de graad secundair onderwijs

Naar de 2 de graad secundair onderwijs Naar de 2 de graad secundair onderwijs 2018-2019 Waarom is deze keuze belangrijk? Inhoud 1. Hoe kiezen? 2. Studieaanbod 3. Hulpbronnen 1. Hoe kiezen? 1. Jezelf goed inschatten 2. Weten wat er te kiezen

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (2de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 14 jaar en je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel

Nadere informatie

De grote stap naar het secundair onderwijs

De grote stap naar het secundair onderwijs De grote stap naar het secundair onderwijs 2018-2019 2 secundair onderwijs 2 1 3 4 5 6 6 5 4 3 2 lager onderwijs 1 kleuteronderwijs 1 2 3 Inhoud 1. Hoe kiezen? 2. Studieaanbod 3. Inschrijven 4. Werkmiddelen

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 Administratie (7de jaar BSO) Leerlingprofiel Je hebt het zesde jaar Administratie achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bovendien een

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 Administratie (7de jaar BSO) Leerlingprofiel Je hebt het zesde jaar Administratie achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bovendien een

Nadere informatie

Opmerking: deze les is combineerbaar met de les Sociale wetenschappen - Opruimactie als sociaal gebeuren

Opmerking: deze les is combineerbaar met de les Sociale wetenschappen - Opruimactie als sociaal gebeuren Opmerking: deze les is combineerbaar met de les Sociale wetenschappen - Opruimactie als sociaal gebeuren Doelstelling(en) Leerplandoelen Leerplan informaticabeheer Competentie 4: functionaliteit van een

Nadere informatie

Naar het secundair onderwijs

Naar het secundair onderwijs www.clbnbrussel.be Naar het secundair onderwijs Centrum voor Leerlingenbegeleiding N-Brussel Inhoud 1. Modernisering secundair onderwijs 2. Structuur secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? 3.1 Een richting

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

VTI School voor wetenschap en techniek

VTI School voor wetenschap en techniek VTI School voor wetenschap en techniek Het VTI staat bekend als de school voor wetenschap en techniek. Vanaf het eerste leerjaar A kun je in de optie Industriële Wetenschappen STEM alle facetten van STEM

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN De onderwijsvorm ASO is een breed algemeen vormende doorstroomrichting waarin de leerlingen zich voorbereiden op een academische of professionele bacheloropleiding.

Nadere informatie

Starten in het secundair onderwijs

Starten in het secundair onderwijs CLB Brugge(n) Sint Maartensbilk 2, 8000 Brugge Tel. 050 440 220 Starten in het secundair onderwijs 1 Wie zijn wij? 2 Waarvoor kan je bij het CLB terecht? zich goed voelen Josefien is erg nerveus bij toetsen.

Nadere informatie

Tweede graad tso. Techniek-wetenschappen

Tweede graad tso. Techniek-wetenschappen Tweede graad tso Techniek-wetenschappen In techniek-wetenschappen staan de wetenschapsvakken centraal. Je bouwt een grondige theoretische basis op, waarbij een stevig pakket wiskunde hoort. Bovendien verwerf

Nadere informatie

TWEEDE EN DERDE GRAAD

TWEEDE EN DERDE GRAAD 12 Bij de overgang naar het eerste leerjaar van de tweede graad kies je een STUDIERICHTING, die reeds min of meer definitief is. Er zijn vier vormen van onderwijs: ALGEMEEN SECUNDAIR ONDERWIJS TECHNISCH

Nadere informatie

Studierichtingen eerste graad

Studierichtingen eerste graad Studierichtingen eerste graad 08 WELKOM Beste ouders Beste leerling Wie aan het secundair onderwijs begint, zet, na de kleuter- en lagere school, een derde stap in de onderwijswereld. Een stap die je

Nadere informatie

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS Modulaire opleiding Flexodrukker BO GR 204 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 11 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding - beroep...

Nadere informatie