VISO Woord vooraf - Mariakerke, leren en leven - Hoe Viso Mariakerke bereiken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VISO Woord vooraf - Mariakerke, leren en leven - Hoe Viso Mariakerke bereiken"

Transcriptie

1 VISO Woord vooraf - Mariakerke, leren en leven - Hoe Viso Mariakerke bereiken

2

3 VISO Industrieweg 230, 9030 Mariakerke - Inleiding

4

5 Elke school vindt zichzelf uniek. Elke school is ook uniek, legt eigen accenten, heeft een eigen cultuur. Maar niet elke school is specifiek, is fundamenteel anders. Het Vrij Instituut voor Secundair Onderwijs, kortweg VISO, is uniek en specifiek. VISO Woord vooraf - Mariakerke, leren en leven - Hoe VISO - Mariakerke bereiken - Internaat 1.

6 Woord vooraf Welkom op VISO. Op onze school kan je kiezen uit vier studie- gebieden: fotografie, grafische communicatie en media, mode, en OKAN (Onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers). VISO heeft twee campussen: VISO-Gent en VISO-Mariakerke. VISO - Mar iaker ke is een deel van de HIGRO mediacampus. Ook Arteveldehogeschool (grafische campus) en KISP (volwassenenonderwijs) maken deel uit van onze campus. In de eerste graad krijg je bij ons een brede basisvorming met toch ook al wat oog voor artistieke, natuurwetenschappelijke of grafische vakken. In de tweede graad krijg je nog altijd een brede basisvorming, maar daarnaast al heel wat lesuren waarin je kennis maakt met de verschillende onderdelen van het grafische of de mode. Je kan dus al gaan kiezen voor wat je meest interesseert: mode (tso of bso), drukken en drukvoorbereiden (tso of bso), fotografie (tso), grafische media (tso) of grafische communicatie (tso). Leerlingen die een heel artistieke keuze willen maken, doen hun tweede graad in de kunsthumaniora Sint Lucas te Gent (kso). Dan komen we aan onze derde graad. In de derde graad kan je je keuze nog verfijnen. Als je sterk theoretisch wil blijven werken, kies je voor grafische communicatie (tso), een richting die je voorbereidt op het hoger onderwijs. Of misschien wil je fotografie (tso) volgen? Na je derde graad kan je je dan vestigen als fotograaf of kan je kiezen voor vervolgstudies in het hoger onderwijs. Misschien is printmedia (tso) wel jouw ideale richting? Het hele proces - van ontwerp tot afgewerkt gedrukt product - komt hier aan bod. Blijf je liever bij beeldschermen en is multimedia (tso) iets voor jou? In deze studierichting ontwerp je om tot een digitaal product te komen. Als je liever meer praktijkuren wil en niet zo van theorie houdt, kan je in bso kiezen voor drukvoorbereiding of voor drukken en afwerken. Je kiest dus tussen een richting met lay out of een richting met drukken en afwerken. In bso kan je je keuze dus echt helemaal verfijnen tot wat jouw voorkeur heeft. 2.

7 Na het zesde jaar kan je doorstromen naar het hoger onderwijs, naar één van de specialisatiejaren bso of naar een specialisatie op tso-niveau in het Secundair na Secundair (Se-n-Se). VISO - Mariakerke is de enige grafische school in Vlaanderen, alle mogelijke Se-n-Se en specialisatiejaren aanbiedt. In de loop van de jaren heeft de school een stevige naam opgebouwd binnen de grafische sector. Daar zijn we bijzonder trots op! We kunnen jou in uitstekend uitgeruste werkplaatsen lesgeven. Voor alle richtingen die we aanbieden, proberen we de contacten met de bedrijfswereld warm te houden. VISO - G ent is onze kleinere campus in hartje Gent. Daar kan je je specialiseren in het studiegebied mode. In de eerste graad krijg je, net zoals in Mariakerke, een brede basisvorming aangevuld met een aantal accenten uit de modewereld. In VISO - Gent is er niet alleen de algemene A-stroom, met keuze tussen creatie en vormgeving of grafische communicatie en media. Er is ook de B-stroom van de eerste graad. Daar kan je al onmiddellijk meer vakken krijgen die voorbereiden op de beroepswereld van de verzorging - voeding of de mode. Op de campus VISO - Gent hebben we ook OKAN: onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers. Als je tussen 12 en 18 jaar bent en nog niet zo goed Nederlands spreekt, krijg je in OKAN de mogelijkheid om op korte tijd Nederlands te leren. Daarna kan je verder in het gewone onderwijs. In de tweede graad krijg je op VISO - Gent nog altijd een brede vorming met daarnaast al heel wat lesuren waarin je kennis maakt met de verschillende onderdelen van de mode. Als je graag veel praktijkuren krijgt, dan kies je voor moderealisatie en presentatie (bso). Als je nog altijd een brede algemene vorming wil, kies je voor creatie en mode (tso). In de derde graad kan je kiezen tussen creatie en mode (tso) of moderealisatie en verkoop (bso). Na de derde graad kan je nog verder in het zevende jaar mode verkoop of kan je doorstromen naar het hoger onderwijs. VISO Woord vooraf - Mariakerke, leren en leven - Hoe VISO - Mariakerke bereiken - Internaat 3.

8 VISO beschikt zowel op de campus Mariakerke als op de campus Gent over leerkrachten en opvoeders die dicht bij hun leerlingen staan en samen met jou op pad gaan om je in de beste omstandigheden op te leiden tot degelijke vakmensen. Onze stichter is Jean-Baptiste de La Salle. Hij had vooral oog voor kansarmen. Net als hij willen wij alle jongeren die ons worden toevertrouwd met enthousiasme opleiden tot vakbekwame volwassenen die vol vertrouwen door het leven gaan. campus Mariakerke. Woon je ver van school en ga je graag op internaat? Dat kan op onze Vele jaren al getuigen onze oud leerlingen over hun aangename verblijf op onze school. We zien ze geregeld terug op onze infomomenten en opendeur activiteiten. Je bent er ook welkom! Tot op VISO! Het directieteam 4.

9 VISO Mariakerke, leren en leven! Een school is er niet alleen om kennis door te geven. Een school is veel meer. We willen er ook voor zorgen dat je leert samenleven. Er zijn op VISO veel activiteiten die ervoor zorgen dat je een mens kan worden die oog heeft voor de andere, voor de natuur, voor alles wat je leven boeiend en aangenaam kan maken. Bij het begin van elk schooljaar gaan vele klassen op leefdagen. Via trektochten en andere openluchtactiviteiten in volle natuur leer je elkaar waarderen en met elkaar samenwerken. Zo komt iedereen wat dichter tot elkaar. Door de activiteiten van de leerlingenraad kan je je stem laten horen. Je kan meewerken aan één of meer projecten die je interesseren. In de eerste graad doe je tijdens de middagpauze aan omnisport of aan gezelschapspelen. Misschien heb je andere hobby s? Surf je liever in een van onze multimedia lokalen? Of gaat je voorkeur uit naar filosoferen, gitaarspelen, schaken of waarnemingstekenen? Het kan allemaal op onze school. We willen van jou ook een wereldburger maken. Dus is het nodig je blik te verruimen. In oktober nemen we deel aan de Schrijf-ze-vrij-actie van Amnesty International. In de periode voor Pasen zetten we ons in voor een vastenproject. Wie wil kan de handen uit de mouwen steken en helpen bij de verkoop van Wereldwinkelproducten. Ook proef je op onze school van cultuur. Een theatervoorstelling, een concert- of filmbezoek, interessante tentoonstellingen: je maakt het op onze school allemaal mee. En wat is er beter dan een studiereis om je blik op de wereld te verruimen? In sommige richtingen op onze school ga je zelfs op buitenlandse stage! Met de praktijkleerkrachten ga je op studiebezoek bij vormgevers, drukkerij en of papierbedrijven. Ook belangrijke vakbeurzen (o.a. Drupa) staan op het programma. Je merkt het: al deze activiteiten zullen je leven en je leren vorm geven VISO Woord vooraf - Mariakerke, leren en leven - Hoe VISO - Mariakerke bereiken - Internaat 5.

10 Hoe VISO - Mariakerke bereiken Via de E17 vanuit Antwerpen Nader je Gent via de E17 vanuit Antwerpen, rij dan via de verkeerswisselaar op de E40 richting Oostende en neem op die E40 afrit Zelzate/R4/ Eeklo/Expo. Volg de pijlen R4/Eeklo. Na een rotonde en een lus rijd je naast de Ringvaart. Ongeveer 9 km verder loopt de weg omhoog en neem je de afrit Eeklo (N9) aan de eerste verkeerslichten rechtsaf onder de brug. Na 50 m (aan de verkeerslichten) opnieuw rechtsaf en je bevindt je op de Industrieweg. 200 m verderop sla je linksaf naar een kleine asfaltweg en onmiddellijk aan de linkerkant vind je de Higro-mediacampus. Er is parkeergelegenheid op de campus. Via de E17 vanuit Kortrijk Neem afrit 8 (N60/De Pinte) en sla rechtsaf richting N60 Gent. Na 5 km, over de brug van de E40, ga je rechtsaf richting R4/N9/Zelzate/Eeklo. Je rijdt ongeveer 9 km langs de ringvaart en dan neem je afrit N9/Eeklo aan de eerste verkeerslichten. Rechtsaf onder de brug. 200 m verderop sla je linksaf naar een kleine asfaltweg en onmiddellijk aan de linkerkant vind je de Higro-mediacampus. Er is parkeergelegenheid op de campus. Via de E40 vanuit Oostende Neem afrit Gent-West (13). Volg dan richting Drongen/Gent-West, tot voorbij het rond punt. Over de brug rechtsaf neem je de R4 richting Eeklo/ Zelzate. Na ongeveer 2 km neem je afrit N9/Eeklo. Aan de eerste verkeerslichten rechtsaf en aan de volgende lichten (slechts 50 m verder) opnieuw rechtsaf. Je bevindt je nu op de Industrieweg. Na 200 m sla je linksaf naar een kleine asfaltweg en onmiddellijk aan je linkerkant vind je de Higro-mediacampus. Er is parkeergelegenheid op de campus. 6.

11 Via de E40 vanuit Brussel Neem afrit 16 (Merelbeke) en volg richting R4/Eeklo (opgelet: na 850 m een zeer scherpe bocht van 270 maken!). Over een afstand van 15 km rijd je langs de Ringvaart tot afrit Eeklo/N9 aan de eerste verkeerslichten rechtsaf onder de brug. Na 50 m (aan de verkeerslichten) opnieuw rechtsaf en je bevindt je op de Industrieweg. 200 m verderop sla je linksaf naar een kleine asfaltweg en onmiddellijk aan de linkerkant vind je de Higro-mediacampus. Er is parkeergelegenheid op de campus. Met het openbaar vervoer Aan het Sint-Pietersstation neem je bus 65 of 67. Stap af aan de halte Industrieweg (of Higro- VISO ). Je volgt de Speystraat over een afstand van 300 m en bereikt zo de Higro-Mediacampus. Op schooldagen zijn er meerdere bussen die vanuit Gent Sint-Pieters en Sint-Jacobs vertrekken. Tussen uur en uur stap je op aan Gent Sint-Pieters perron 7 of 8. Deze rechtstreekse bussen stoppen op de campus. VISO Woord vooraf - Mariakerke, leren en leven - Hoe VISO - Mariakerke bereiken - Internaat 7.

12 Internaat Gent - Mariakerke 2017 Ligt de school te ver van huis? Heb je gewoon zin in een nieuwe uitdaging of heb je structuur nodig? Het VISO-internaat is de ideale oplossing. Op ons internaat kunnen zowel jongens als meisjes inschrijven. Je wordt met open armen ontvangen. Het internaatsgebouw is gelegen op campus-mariakerke en telt vier verdiepingen met in totaal 95 kamers. Je beschikt over een persoonlijke kamer die je naar eigen smaak mag inrichten. Een team van opvoeders en opvoedsters zorgt voor dagelijkse studiebegeleiding maar ook voor ontspanningsmomenten. Naast het internaats gebouw bevinden zich de speelzaal en de sportzaal. In de speelzaal kan je biljarten, tafelvoetballen, pingpongen, gezelschapsspellen spelen of televisie kijken. Aan de bar kan je een frisdrank of versnapering krijgen. Regelmatig worden activiteiten buitenshuis georganiseerd zoals bowling, ijsschaatsen of Night of the Proms, Het internaatsteam ziet erop toe dat iedereen zijn beste beentje voorzet. Jouw wens is ook de onze op het einde van het schooljaar goede resultaten behalen. Internen van het eerste tot het vierde jaar studeer je onder begeleiding in de studiezaal. Vanaf het vijfde jaar kan je op je kamer studeren. Het internaatsleven is een echte uitdaging. Je leeft niet alleen maar in groep. Dit is op zich al een goede leerschool voor je toekomst. Samen eten, samen studeren, samen ontspannen en vooral samen voor een goede sfeer zorgen: dit zijn de fundamenten van een goed internaat. Interesse? Kom dan een kijkje nemen! 8.

13

14

15

16

INLEIDING WOORD VOORAF

INLEIDING WOORD VOORAF INLEIDING Grafische Communicatie en Media Creatie en Mode Fotografie OKAN Onderwijs vanaf 12 jaar met internaat www.viso.be Industrieweg 230, 9030 Mariakerke - info@viso.be J.B. Guinardstraat 23, 9000

Nadere informatie

VISO J.B. Guinardstraat 23, 9000 Gent - Gent

VISO J.B. Guinardstraat 23, 9000 Gent -   Gent VISO Gent VISO J.B. Guinardstraat 23, 9000 Gent - www.viso.be Gent VISO - Gent, leren en leven! SAMEN LEVEN VISO Gent Een school is niet alleen een plaats waar kennis en inzicht uitgewisseld worden.

Nadere informatie

Volgend schooljaar is het zover! De langverwachte onderwijshervorming begint op 1 september 2019.

Volgend schooljaar is het zover! De langverwachte onderwijshervorming begint op 1 september 2019. Beste, Volgend schooljaar is het zover! De langverwachte onderwijshervorming begint op 1 september 2019. Maar wat verandert er nu precies? De basisvorming (27 uur) blijft voor iedereen hetzelfde. Daarbij

Nadere informatie

LESSENTABELLEN 2015-2016. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be

LESSENTABELLEN 2015-2016. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be LESSENTABELLEN 2015-2016 INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be J.B. GUINARDSTRAAT 23, 9000 GENT Tel. 09 223 04 68 - Fax 09 269 00 88 www.viso.be

Nadere informatie

LESSENTABELLEN HOOFDZETEL INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel Fax

LESSENTABELLEN HOOFDZETEL INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel Fax LESSENTABELLEN 2018-2019 HOOFDZETEL INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be EERSTE GRAAD Grafische communicatie en media leerjaar 1 leerjaar

Nadere informatie

LESSENTABELLEN HOOFDZETEL INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel Fax

LESSENTABELLEN HOOFDZETEL INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel Fax LESSENTABELLEN 2017-2018 HOOFDZETEL INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be EERSTE GRAAD Grafische communicatie en media leerjaar 1 leerjaar

Nadere informatie

LESSENTABELLEN 2013-2014. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be

LESSENTABELLEN 2013-2014. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be LESSENTABELLEN 2013-2014 INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be J.B. GUINARDSTRAAT 23, 9000 GENT Tel. 09 223 04 68 - Fax 09 269 00 88 www.viso.be

Nadere informatie

INLEIDING WOORD VOORAF

INLEIDING WOORD VOORAF INLEIDING Grafische Communicatie en Media Creatie en Mode Fotografie OKAN Onderwijs vanaf 12 jaar met internaat www.viso.be Industrieweg 230, 9030 Mariakerke - info@viso.be J.B. Guinardstraat 23, 9000

Nadere informatie

Welkom. Op stap naar het Secundair Onderwijs

Welkom. Op stap naar het Secundair Onderwijs Welkom Op stap naar het Secundair Onderwijs 4 domeinen - Preventieve gezondheidszorg - Leren en studeren - Psychisch en sociaal functioneren - Onderwijsloopbaanbegeleiding Naar de grote school Kiezen

Nadere informatie

Op stap met het werkboekje!?

Op stap met het werkboekje!? Werking CLB Op stap met het werkboekje!? 6 studiekeuzetaken Wat betekent kiezen? Ik leer mezelf kennen Ik verken de beroepenwereld Ik leer het Secundair Onderwijs kennen Ik maak een keuze Ik ben zeker

Nadere informatie

In het eerste leerjaar A kies je ofwel voor de richting Handel of voor de richting Creatie en vormgeving.

In het eerste leerjaar A kies je ofwel voor de richting Handel of voor de richting Creatie en vormgeving. Heilige Familie In de Heilige Familie bieden we je opleidingen in het technisch, beroeps- en kunstsecundair onderwijs. Hier ligt de nadruk vooral op creativiteit en ondernemen. In het eerste leerjaar A

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1 Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs 1 Dag zesdeklasser Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te wachten, met nieuwe ervaringen

Nadere informatie

Eerste graad: Eerste leerjaar A Eerste leerjaar B Basisoptie Mechanica-elektriciteit Beroepenvelden Elektriciteit & Metaal.

Eerste graad: Eerste leerjaar A Eerste leerjaar B Basisoptie Mechanica-elektriciteit Beroepenvelden Elektriciteit & Metaal. Centrum Deeltijds Onderwijs 'De Rotonde' Holstraat 66 Tel.: 09 233 41 89 gent@derotondegent.be http://www.derotondegent.be Deeltijds onderwijs: Aanvuller, Administratief medewerker, Admnistratief medewerker

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1 Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs 1 Dag zesdeklasser Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te wachten, met nieuwe ervaringen

Nadere informatie

Op weg naar een keuze. Naar het secundair onderwijs. CLBGO! Deinze - Eeklo. Hoe werken we? Wie zijn wij? Enkele jongeren aan het woord

Op weg naar een keuze. Naar het secundair onderwijs. CLBGO! Deinze - Eeklo. Hoe werken we? Wie zijn wij? Enkele jongeren aan het woord Naar het secundair onderwijs CLBGO! Deinze - Eeklo Team: Maatschappelijk werker Psycholoog Verpleegkundige Arts Vestiging Eeklo, De Pinte, Waregem, Tielt www.clbgoeeklo.be 1 2 Wie zijn wij? Hoe werken

Nadere informatie

VISO Mariakerke - Tweede Graad - Derde Graad

VISO Mariakerke - Tweede Graad - Derde Graad VISO Mariakerke - Tweede Graad - Derde Graad VISO Industrieweg 230, 9030 Mariakerke - www.viso.be 2de - 3de graad Tweede graad Mariakerke In de tweede graad maak je kennis met de basis van de fotografie

Nadere informatie

LESSENTABELLEN 2014-2015. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be

LESSENTABELLEN 2014-2015. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be LESSENTABELLEN 2014-2015 INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be J.B. GUINARDSTRAAT 23, 9000 GENT Tel. 09 223 04 68 - Fax 09 269 00 88 www.viso.be

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

Brochure 1e graad A. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april u.

Brochure 1e graad A. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april u. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart 2017 17 21 u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april 2017 17 21 u. Sint-Norbertusinstituut Duffel LEREN EN LEVEN Brochure 1e graad A Sint-Norbertusinstituut

Nadere informatie

Scholengemeenschap Gent Centrum

Scholengemeenschap Gent Centrum Scholengemeenschap Gent Centrum Onze scholengemeenschap groepeert 11 katholieke scholen in Gent. Leerlingen vinden er een ruim aanbod aan studierichtingen, zowel gewoon als buitengewoon, algemeen vormend,

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO

IVV Sint-Vincentius. Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO IVV Sint-Vincentius Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Je bent sociaal

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs Folder_DEF.indd 1 1 4/12/13 00:09 Dag zesdeklasser Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd

Nadere informatie

KUNST KUNST TECHN KU WETENSC

KUNST KUNST TECHN KU WETENSC KUNST KUNST TECHN KU WETENSC OPLEIDINGSAANBOD Kunst: voor leerlingen met een uitgesproken belangstelling voor kunst, architectuur en wooncultuur Wetenschappen: voor leerlingen met een brede interesse die

Nadere informatie

Hallo! Welkom in onze school! Ga je mee op pad? Proeven en ontdekken in het eerste jaar

Hallo! Welkom in onze school! Ga je mee op pad? Proeven en ontdekken in het eerste jaar Proeven en ontdekken in het eerste jaar Hallo! Welkom in onze school! Spannend hé, de zoektocht naar een nieuwe school. Wij vinden het alvast geweldig dat je onze brochure leest. Hierin ontdek je wat onze

Nadere informatie

Technisch onderwijs West-Vlaanderen Werkt 3, 2009

Technisch onderwijs West-Vlaanderen Werkt 3, 2009 West-Vlaanderen Werkt 3, 2009 in West-Vlaanderen dr. Marie Van Looveren sociaaleconomisch beleid, WES Jongeren uit het gewone secundair onderwijs kunnen na de eerste graad kiezen voor één van de volgende

Nadere informatie

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 goed kiezen is als een puzzel maken zorg ervoor dat je alle goede puzzelstukjes verzamelt Kiezen voor het secundair onderwijs

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs Dag zesdeklasser, Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te wachten, met nieuwe ervaringen

Nadere informatie

Marathon Gent zondag 28 oktober 2018: hoe geraakt u er?

Marathon Gent zondag 28 oktober 2018: hoe geraakt u er? Marathon Gent zondag 28 oktober 2018: hoe geraakt u er? De Stad Gent, De Lijn en de organisatie van de Marathon Gent doen er alles aan om de bereikbaarheid van de Marathon Gent zo optimaal mogelijk te

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs ontwerp_def2.indd 1 1 7/02/12 17:01 Dag zesdeklasser Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

OLFA EDEGEM. WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs

OLFA EDEGEM. WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs OLFA EDEGEM WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs Wat na het zesde leerjaar??? KIEZEN = PROCES gebeurt STAP VOOR STAP (boekje klas): ) ik denk na over kiezen ) ik leer mezelf

Nadere informatie

Marathon Gent zaterdag 28 oktober 2017: hoe geraakt u er?

Marathon Gent zaterdag 28 oktober 2017: hoe geraakt u er? Marathon Gent zaterdag 28 oktober 2017: hoe geraakt u er? De Stad Gent en De Lijn doen er alles aan om de bereikbaarheid van de Marathon Gent zo optimaal mogelijk te houden. We zetten alle mogelijke vervoerswijzen

Nadere informatie

Infoavond secundair onderwijs. Torhout, 16 januari 19

Infoavond secundair onderwijs. Torhout, 16 januari 19 Infoavond secundair onderwijs Torhout, 16 januari 19 Op stap naar het secundair onderwijs Wat komt er aan bod? KIEZEN AANBOD begeleiding school en CLB ouders hoe kiezen? keuzeproces keuzetaken structuur

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD.  secundair onderwijs INFOBROCHURE e - 3e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs 017-018 Welkom in Mater Dei In een aangenaam en gestructureerd schoolklimaat vinden heel wat leerlingen in onze school de gepaste

Nadere informatie

Elektrotechnieken. Mechanische technieken. Technieken. Elektrische installatietechnieken Grafische media. Printmedia Multimedia

Elektrotechnieken. Mechanische technieken. Technieken. Elektrische installatietechnieken Grafische media. Printmedia Multimedia Technieken als voorbereiding op hogeschool en industrie Elektrotechnieken Elektrische installatietechnieken Grafische media Printmedia Mechanische technieken Mechanische vormgevingstechnieken THHI, een

Nadere informatie

Infosessie basisscholen Stedelijk Lyceum

Infosessie basisscholen Stedelijk Lyceum Infosessie basisscholen 2017-2018 Stedelijk Lyceum Programma Naar het middelbaar: een verandering! Structuur secundair onderwijs Stedelijk Lyceum Linkeroever Schoolstructuur Onze troeven Keuze voor een

Nadere informatie

Op stap naar de 1ste graad secundair onderwijs. Ik leer het secundair onderwijs kennen

Op stap naar de 1ste graad secundair onderwijs. Ik leer het secundair onderwijs kennen Op stap naar de 1ste graad secundair onderwijs Ik leer het secundair onderwijs kennen 2 Inhoud van deze avond 1. Keuzebegeleiding + werking CLB 2. Structuur Secundair onderwijs 3. Onderwijskiezer 4. Goed

Nadere informatie

IMK Dilsen-Stokkem. Imk Lanklaar Rotem. Jeugd- en gehandicaptenzorg 3 de graad

IMK Dilsen-Stokkem.  Imk Lanklaar Rotem. Jeugd- en gehandicaptenzorg 3 de graad www.instituutmariakoningin.be IMK Dilsen-Stokkem Jeugd- en gehandicaptenzorg 3 de graad Imk Lanklaar Rotem vzw KSO Zusters van de Voorzienigheid Rijksweg 168 3650 Dilsen-Stokkem Eerste graad IMK Lanklaar

Nadere informatie

INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO

INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO STRUCTUUR VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS +18 JAAR verder studeren werk 12-17 JAAR 2,5-11 JAAR SECUNDAIR ONDERWIJS

Nadere informatie

Op stap naar de tweede graad

Op stap naar de tweede graad Op stap naar de tweede graad Inhoud van deze avond 1. 2. Structuur gewoon secundair onderwijs Goed kiezen 1. Structuur secundair onderwijs Structuur Secundair onderwijs VHO Se-n-Se Se-n-Se VHO 7 de spec.

Nadere informatie

Provinciale Middenschool Gent. Iedereen telt mee!

Provinciale Middenschool Gent. Iedereen telt mee! Provinciale Middenschool Gent Iedereen telt mee! 1 PROVINCIALE MIDDENSCHOOL GENT Contactgegevens Provinciale Middenschool Abdisstraat 56 9000 Gent tel: 09 267 12 40 fax: 09 267 12 41 e-mail: info@pm-gent.be

Nadere informatie

Regina Pacis STEM SPORT STEM IT. Algemeen Secundair Onderwijs

Regina Pacis STEM SPORT STEM IT. Algemeen Secundair Onderwijs Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs STEM SPORT STEM IT 1 Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te wachten, met nieuwe ervaringen

Nadere informatie

SPEELHOFLAAN SINT-TRUIDEN tel WEBSITE

SPEELHOFLAAN SINT-TRUIDEN tel WEBSITE SPEELHOFLAAN 9 800 SINT-TRUIDEN tel. 0 68 7 E-MAIL rita.utens@ktasinttruiden.be WEBSITE www.atheneumsinttruiden.be VISIE EN PEDAGOGISCH PROJECT In de eerste graad stond een brede basisvorming centraal,

Nadere informatie

Naar het secundair onderwijs

Naar het secundair onderwijs www.clbnbrussel.be Naar het secundair onderwijs Centrum voor Leerlingenbegeleiding N-Brussel Inhoud 1. Modernisering secundair onderwijs 2. Structuur secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? 3.1 Een richting

Nadere informatie

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het olvp Beste ouder(s) Een school en studiekeuze maken na zesde leerjaar is niet gemakkelijk. U krijgt heel wat informatie en wilt met zoveel mogelijk zaken rekening houden. In deze kleine brochure maken

Nadere informatie

nfo ibrochure Iedereen telt mee! Provinciale Middenschool Gent Schooljaar

nfo ibrochure Iedereen telt mee! Provinciale Middenschool Gent Schooljaar nfo ibrochure Schooljaar 2017-2018 Provinciale Middenschool Gent Iedereen telt mee! 1 PROVINCIALE MIDDENSCHOOL GENT Contactgegevens Provinciale Middenschool Abdisstraat 56 9000 Gent tel: 09 267 12 40 fax:

Nadere informatie

New Zebra ligt op wandelafstand van het centrum en is zowel met de wagen als het openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken.

New Zebra ligt op wandelafstand van het centrum en is zowel met de wagen als het openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken. Routebeschrijving New Zebra ligt op wandelafstand van het centrum en is zowel met de wagen als het openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken. 1. Met de auto: Van de autosnelweg tot de Okapiparking, tov

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

7de JAAR TSO EEN STUDIEKEUZE DIE BIJ JOU PAST. Algemeen TSO BSO

7de JAAR TSO EEN STUDIEKEUZE DIE BIJ JOU PAST. Algemeen TSO BSO 7de JAAR TSO EEN STUDIEKEUZE DIE BIJ JOU PAST 8 Se-n-Se INTERNAATSWERKING Se-n-Se LEEFGROEPENWERKING 9 EEN SPRINGPLANK NAAR HET ECHTE LEVEN Se-n-Se INTERNAATSWERKING TSO WELKOM IN INTERNAATSWERKING BIJ

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (2de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 14 jaar en je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel

Nadere informatie

Krijg je maar geen genoeg van talen? Ga dan in het tweede jaar voor de optie Latijn aangevuld met Grieks. Een wijze keuze!

Krijg je maar geen genoeg van talen? Ga dan in het tweede jaar voor de optie Latijn aangevuld met Grieks. Een wijze keuze! Lyceum Het Lyceum biedt binnen de scholengroep de eerste graad Algemeen Secundair Onderwijs aan. In het eerste jaar maak je de keuze voor de optie Latijn, Moderne of STEM. Deze drie opties zorgen voor

Nadere informatie

HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS? Leerwegen naar de toekomst

HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS? Leerwegen naar de toekomst HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR? Leerwegen naar de toekomst Je kan op meer dan 1 manier je diploma secundair onderwijs behalen. Of een andere kwalificatie die je op weg helpt naar dat diploma. Dit zijn

Nadere informatie

Starten in het secundair onderwijs

Starten in het secundair onderwijs CLB Brugge(n) Sint Maartensbilk 2, 8000 Brugge Tel. 050 440 220 Starten in het secundair onderwijs 1 Wie zijn wij? 2 Waarvoor kan je bij het CLB terecht? zich goed voelen Josefien is erg nerveus bij toetsen.

Nadere informatie

BEELDENDE EN ARCHITECTURALE KUNSTEN

BEELDENDE EN ARCHITECTURALE KUNSTEN tweede graad KSO BEELDENDE EN ARCHITECTURALE KUNSTEN De tweede graad KSO beeldende en architecturale kunsten is een theoretisch artistiek-creatieve studierichting. In deze studierichting krijg je een uitgebreide

Nadere informatie

Regina Pacis. Algemeen Secundair Onderwijs STE

Regina Pacis. Algemeen Secundair Onderwijs STE Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs e M STE M rn e d o SPO RT STE M IT ijn Lat 1 kunstproject Piazza dell Arte Groeien op alle vlakken Kwaliteitsvol onderwijs Ons studieaanbod is ruim en we

Nadere informatie

Trefdag VVSG donderdag 12 oktober 2017: hoe geraakt u er?

Trefdag VVSG donderdag 12 oktober 2017: hoe geraakt u er? Trefdag VVSG donderdag 12 oktober 2017: hoe geraakt u er? De Stad Gent en De Lijn doen er alles aan om de weg naar Trefdag VVSG op een optimale manier te organiseren. We zetten alle vervoersmogelijkheden

Nadere informatie

Regina Pacis. Algemeen Secundair Onderwijs STE

Regina Pacis. Algemeen Secundair Onderwijs STE Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs e M STE M rn e d o SPO RT STE M IT ijn Lat 1 2 Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te

Nadere informatie

NIEUWE INVULLING IN DE EERSTE GRAAD www.sintjozefhumaniora.be HALLO Je zit nu in het zesde leerjaar en binnenkort kies je een nieuwe school. Misschien is onze school wel precies wat je zoekt. Daarom stellen

Nadere informatie

Starten in het secundair onderwijs

Starten in het secundair onderwijs Starten in het secundair onderwijs Een overzicht Inleiding Structuur van het secundair onderwijs Wat verandert er in de toekomst? PAUZE Verhalen van kinderen Een goede schoolkeuze Waarmee rekening houden?

Nadere informatie

632193_Brochure 2017_eerstejaars.indd 1

632193_Brochure 2017_eerstejaars.indd 1 632193_Brochure 2017_eerstejaars.indd 1 20/12/16 13:24 De jeugd van jouw school We moeten de congregatie van de Zusters van de Heilige Vincentius a Paulo uit Opwijk danken voor het bestaan van onze school.

Nadere informatie

Op stap naar het SECUNDAIR ONDERWIJS

Op stap naar het SECUNDAIR ONDERWIJS Op stap naar het SECUNDAIR ONDERWIJS met accent op het secundair onderwijs? 1A? Structuur van het Secundair Onderwijs 3 2 6 5 4 3 Oriëntatie naar Doorstroming (ASO/TSO/KSO) Oriëntatie naar Arbeidsmarkt

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD.   secundair onderwijs INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs 2018-2019 Welkom in Mater Dei In een aangenaam en gestructureerd schoolklimaat vinden heel wat leerlingen in onze school de gepaste

Nadere informatie

Brochure 2e, 3e graad en 7e jaar tso

Brochure 2e, 3e graad en 7e jaar tso Sint-Norbertusinstituut Stationsstraat 6, 2570 Duffel 015 30 38 58 mail@snorduffel.be www.snorduffel.be Sint-Norbertusinstituut Duffel LEREN EN LEVEN Brochure 2e, 3e graad en 7e jaar tso Schooljaar 2017-2018

Nadere informatie

Waarom modernisering?

Waarom modernisering? Waarom modernisering? Diploma secundair onderwijs Te veel studierichtingen Zittenblijven Sociale afkomst Eindtermen (wiskunde, Frans, PAV) Onderzoek: Leerlingen presteren minder sterk Inhoud van deze avond

Nadere informatie

lessentabel Eerste graad

lessentabel Eerste graad lessentabel In de 1e graad volg je een basispakket en een keuzepakket. Het basispakket is voor iedereen hetzelfde. Voor het keuzepakket kan je kiezen uit drie mogelijkheden: Pakket M extra tijd voor Frans,

Nadere informatie

Scholengemeenschap Gent Centrum

Scholengemeenschap Gent Centrum Scholengemeenschap Gent Centrum Onze scholengemeenschap groepeert 11 katholieke scholen in Gent. Leerlingen vinden er een ruim aanbod aan studierichtingen, zowel gewoon als buitengewoon, algemeen vormend,

Nadere informatie

Stadsloop Gent zondag 21 mei 2017: hoe geraakt u er?

Stadsloop Gent zondag 21 mei 2017: hoe geraakt u er? Stadsloop Gent zondag 21 mei 2017: hoe geraakt u er? De Stad Gent en De Lijn doen er alles aan om de weg naar Stadsloop Gent op een optimale manier te organiseren. We zetten alle vervoersmogelijkheden

Nadere informatie

Wil je met jouw talent verder aan de slag? UITNODIGING OPENSCHOOLDAGEN

Wil je met jouw talent verder aan de slag? UITNODIGING OPENSCHOOLDAGEN Wil je met jouw talent verder aan de slag? UITNODIGING OPENSCHOOLDAGEN Vrijdag 3 mei 2019 18.30 tot 21 u. Zaterdag 4 mei 2019 10 tot 12 u. Koninklijke Baan 28 8660 De Panne www.immaculatainstituut.be Vrijdag

Nadere informatie

De grote stap naar het secundair onderwijs

De grote stap naar het secundair onderwijs De grote stap naar het secundair onderwijs 2018-2019 2 secundair onderwijs 2 1 3 4 5 6 6 5 4 3 2 lager onderwijs 1 kleuteronderwijs 1 2 3 Inhoud 1. Hoe kiezen? 2. Studieaanbod 3. Inschrijven 4. Werkmiddelen

Nadere informatie

Barrio Cantina van woensdag 24 tot en met zondag 28 mei 2017: hoe geraakt u er?

Barrio Cantina van woensdag 24 tot en met zondag 28 mei 2017: hoe geraakt u er? Barrio Cantina van woensdag 24 tot en met zondag 28 mei 2017: hoe geraakt u er? De Stad Gent en De Lijn doen er alles aan om de weg naar Barrio Cantina op een optimale manier te organiseren. We zetten

Nadere informatie

Koninklijk Atheneum Ninove

Koninklijk Atheneum Ninove Koninklijk Atheneum Ninove Infofolder 2014 2015 1 Woord vooraf Het Koninklijk Atheneum Ninove is een schakel tussen de eerste graad in de middenschool en het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt. In onze

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING PERPETUM ENERGY BELGIUM POORTAKKERSTRAAT 102 9051 SINT-DENIJS-WESTREM +32 9 245 77 81 WWW.PERPETUM.BE

ROUTEBESCHRIJVING PERPETUM ENERGY BELGIUM POORTAKKERSTRAAT 102 9051 SINT-DENIJS-WESTREM +32 9 245 77 81 WWW.PERPETUM.BE ROUTEBESCHRIJVING PERPETUM ENERGY BELGIUM POORTAKKERSTRAAT 102 9051 SINT-DENIJS-WESTREM +32 9 245 77 81 WWW.PERPETUM.BE Huisnummer 102 is niet beschikbaar in de meeste GPS systemen. U gebruikt het beste

Nadere informatie

Tweede graad tso. Techniek-wetenschappen

Tweede graad tso. Techniek-wetenschappen Tweede graad tso Techniek-wetenschappen In techniek-wetenschappen staan de wetenschapsvakken centraal. Je bouwt een grondige theoretische basis op, waarbij een stevig pakket wiskunde hoort. Bovendien verwerf

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

Elektrotechnieken. Technisch. Elektrische installatietechnieken Mechanische technieken

Elektrotechnieken. Technisch. Elektrische installatietechnieken Mechanische technieken Technisch als voorbereiding op hogeschool en industrie Elektrotechnieken Elektrische installatietechnieken Mechanische technieken Mechanische vormgevingstechnieken Autotechnieken Grafische media Printmedia

Nadere informatie

Infofolder

Infofolder Infofolder 2016 2017 1 Woord vooraf Als GO! school in Ninove kiest het Koninklijk Atheneum ervoor een platform te zijn waarin de leerlingen hun interesses en talenten verder kunnen ontplooien in een waaier

Nadere informatie

Spes Nostra. leeft. bruist coacht luistert beweegt inspireert. leert. Heidi Denys Pieter Dhuyvetter Frederik Tack. Zie je t zitten in t Spes?

Spes Nostra. leeft. bruist coacht luistert beweegt inspireert. leert. Heidi Denys Pieter Dhuyvetter Frederik Tack. Zie je t zitten in t Spes? HEULE Spes Nostra Spes Nostra Zie je t zitten in t Spes? leeft leert bruist coacht luistert beweegt inspireert Volgens mijn broer is het hier bère! Het directieteam heet je welkom! Heidi Denys Pieter Dhuyvetter

Nadere informatie

Naar de 2 de graad secundair onderwijs

Naar de 2 de graad secundair onderwijs Naar de 2 de graad secundair onderwijs 2018-2019 Waarom is deze keuze belangrijk? Inhoud 1. Hoe kiezen? 2. Studieaanbod 3. Hulpbronnen 1. Hoe kiezen? 1. Jezelf goed inschatten 2. Weten wat er te kiezen

Nadere informatie

EERSTE GRAAD HET TWEEDE LEERJAAR: LATIJN-GRIEKS

EERSTE GRAAD HET TWEEDE LEERJAAR: LATIJN-GRIEKS EERSTE GRAAD HET TWEEDE LEERJAAR: LATIJN-GRIEKS Je wil extra uitdaging op theoretisch vlak. Je hebt doorzettingsvermogen, je werkt nauwkeurig en kunt een stevig studieritme aan. Door de 7 uren Latijn en

Nadere informatie

Woord vooraf. Helga Van der Elst directeur

Woord vooraf. Helga Van der Elst directeur Woord vooraf Als GO! school in Ninove kiezen wij ervoor een platform te zijn waarin de leerlingen hun interesses en talenten verder kunnen ontplooien in een waaier aan studierichtingen in ASO-BSO-TSO en

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Kiezen na de basisschool

Kiezen na de basisschool Kiezen na de basisschool WATHOE LEREN KIEZEN Wat gebeurt er in de klas? Het werkboekje WATHOE leren kiezen WATHOE het secundair onderwijs Hoe ziet het secundair onderwijs eruit? Wat kan ik er leren? Het

Nadere informatie

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN Latijn Maatschappij en welzijn MODERNE STEM TECHNIEKEN SPORT ZOEK HET NIET TE VER! START JE MIDDELBAAR BIJ ONS STEM WETENSCHAPPEN Beste ouder, beste zesdeklasser Straks wordt de stap gezet naar de middelbare

Nadere informatie

Pedagogisch overleg 11 mei 2017

Pedagogisch overleg 11 mei 2017 Pedagogisch overleg 11 mei 2017 Agenda Onderwijshervorming OVUR Examen- en toetsvragen 1 september 2017 Onderwijshervorming Definitief Onderwijshervorming Eerste graad: september 2018 Tweede graad: september

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk.

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk. ACADEMIEJAAR 2019-2020 OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK Graduaat in Maatschappelijk werk www.odisee.be Graduaat in Maatschappelijk werk Werk je graag met mensen, ook als ze kwetsbaar zijn? Wil je leren om ze

Nadere informatie

Inhoud info-avond. 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen

Inhoud info-avond. 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen 1 2 Inhoud info-avond 1. Hervorming secundair onderwijs 2. Huidige structuur secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen 4. Inschrijven 5. Waar vind ik verdere informatie?

Nadere informatie

Klaar voor de toekomst!

Klaar voor de toekomst! Klaar voor de toekomst! HEULE Spes Nostra Spes Nostra leeft leert bruist coacht luistert beweegt inspireert Het directieteam heet je welkom! Heidi Denys Pieter Dhuyvetter Frederik Tack Zie je t zitten

Nadere informatie

Bulletin. Ghent Orienteering- Event

Bulletin. Ghent Orienteering- Event Educatief Project voor Oriëntatiesporten v.z.w. Ondernemingsnummer: 0833.998.179 Kollebloemstraat 18 9030 Mariakerke Bulletin Ghent Orienteering- Event Rozebroeken Zaterdag 03 mei 2014 13u tot 20u30 Locatie

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

Hallo! Welkom in onze school! Ga je mee op pad?

Hallo! Welkom in onze school! Ga je mee op pad? Hallo! Welkom in onze school! Spannend hé, de zoektocht naar een nieuwe school. Wij vinden het alvast geweldig dat je in onze brochure neust. Je ontdekt hierin wat onze school allemaal voor jou in petto

Nadere informatie

Tweede graad bso. Verzorging voeding

Tweede graad bso. Verzorging voeding 4 Tweede graad bso Verzorging voeding De opleiding verzorging-voeding tweede graad bereidt de leerlingen voor op een derde graad bso waarin het contact met en de zorg voor mensen centraal staat. Naast

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO BSO KSO TSO

INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO BSO KSO TSO INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO BSO KSO TSO INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO BSO KSO TSO 1 STRUCTUUR VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS + 18 jaar VERDER STUDEREN WERK 12-17 jaar SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLICHT

Nadere informatie

vrij katholiek onderwijs schooljaar Resultaten van de spoedtelling D

vrij katholiek onderwijs schooljaar Resultaten van de spoedtelling D ALGEMEEN ONDERWIJSBELEID vrij katholiek onderwijs schooljaar 2013-2014 Resultaten van de spoed D e Cel Gegevensbeheer van de Dienst Informatica heeft in samenspraak met de Verbonden en de diocesen opnieuw

Nadere informatie

studieaanbod studiegebieden aansluitend bij de interesses en talenten van de jongeren

studieaanbod studiegebieden aansluitend bij de interesses en talenten van de jongeren van harte welkom logo studiegebieden aansluitend bij de interesses en talenten van de jongeren studiegebieden auto bouw elektriciteit grafische hout koeling en warmte mechanica abstractieniveaus denkers

Nadere informatie

Schoolcultuur: een inleiding

Schoolcultuur: een inleiding Schoolcultuur: een inleiding De Academie voor Beeldende Kunsten in Aalst is de plaats bij uitstek waar je in een programma van voltijds secundair onderwijs een opleiding in de beeldende kunsten krijgt.

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 Retail (7de jaar BSO) Leerlingprofiel Je hebt het zesde jaar Retail of Administratie achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bovendien

Nadere informatie

Studierichtingen eerste graad

Studierichtingen eerste graad Studierichtingen eerste graad 08 WELKOM Beste ouders Beste leerling Wie aan het secundair onderwijs begint, zet, na de kleuter- en lagere school, een derde stap in de onderwijswereld. Een stap die je

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 Retail (7de jaar BSO) Leerlingprofiel Je hebt het zesde jaar Retail achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bovendien een diploma van

Nadere informatie

Advies over de vernieuwing van het studiegebied Grafische technieken

Advies over de vernieuwing van het studiegebied Grafische technieken ADVIES Raad Secundair Onderwijs 26 april 2005 RSO/GCO/ADV/010 Advies over de vernieuwing van het studiegebied Grafische technieken VLAAMSE ONDERWIJSRAAD, LEUVENSEPLEIN 4, 1000 BRUSSEL www.vlor.be Advies

Nadere informatie