VISO Mariakerke - Specialisatiejaren - Se-n-Se - Bijkomend studiegetuigschrift

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VISO Mariakerke - Specialisatiejaren - Se-n-Se - Bijkomend studiegetuigschrift"

Transcriptie

1 VISO Mariakerke - Specialisatiejaren - Se-n-Se - Bijkomend studiegetuigschrift

2

3 zelfkennis is het begin van alle wijsheid VISO Industrieweg 230, 9030 Mariakerke - Specialisatie

4

5 Specialisatiejaren bso Mariakerke Het volgen van een specialisatiejaar bso vergroot je kansen op tewerkstelling. Je behaalt er het diploma secundair onderwijs en je kan ervoor kiezen om het attest bedrijfsbeheer te behalen waarmee je als zelfstandige aan de slag kan op de arbeidsmarkt. Naast het behalen van extra grafische beroepskwalificaties is het behalen van het diploma secundair onderwijs een belangrijke troef. Dit diploma verschaft toegang tot een groot aantal beroepen waarvoor je na de derde graad bso niet kan solliciteren. De logische instapvereisten worden vermeld bij de beschrijving van de specialisatiejaren. Wanneer je een specialisatiejaar wil volgen zonder dat je een derde graad van het studiegebied Grafische communicatie en media gevolgd hebt, kan dit enkel na een positief advies van de toelatingsklassenraad. VISO Specialisatiejaren - Se-n-Se - Bijkomend studiegetuigschrift 1 Het specialisatiejaar Digitaal drukker bso Je wil het diploma secundair onderwijs behalen en je hebt interesse in het ontwerpen, voorbereiden en drukken van kwaliteitsdrukwerk in kleine oplagen met een digitale pers, in print on demand en drukken van variabele data? Dan is dit specialisatiejaar iets voor jou. Dit specialisatiejaar is een logisch vervolgtraject na de derde graad Drukvoorbereiding bso en een optie van het vroegere specialisatiejaar Grafische opmaaksystemen bso. Op het einde van dit specialisatiejaar kan je de lay-out en de opmaak verzorgen van een drukorder voor digitaal drukken (kleine oplage, print on demand, drukken van variabele data). Je maakt de gevraagde afdrukken en werkt de oplage af via nasnijden, vouwen en eenvoudige bindtechnieken. Via stages maak je kennis met de realiteit van het beroep in een reële arbeidssituatie. Stages maken deel uit van de opleiding in alle specialisatiejaren. 1.

6 2 Het specialisatiejaar Drukvoorbereider bso Je wil het diploma secundair onderwijs behalen en je hebt interesse in het ontwerpen, voorbereiden en belichtingsklaar maken van drukwerk via geautomatiseerde workflow? Dan is dit specialisatiejaar iets voor jou. Dit specialisatiejaar is een logisch vervolgtraject na de derde graad Drukvoorbereiding bso en een optie van het vroegere specialisatiejaar Grafische opmaaksystemen bso. Op het einde van dit specialisatiejaar kan je recto-verso meerkleurendrukwerk voor verschillende druktechnieken en substraten lay-outen, voorbereiden en belichtingsklaar maken. Je maakt de impositie van de belichtingsklare pagina s en belicht de grootmontage. Via stages maak je kennis met de realiteit van het beroep in een reële arbeidssituatie. Stages maken deel uit van de opleiding in alle specialisatiejaren. 3 Het specialisatiejaar Grafisch vormgever bso Je wil het diploma secundair onderwijs behalen en je bent gepassioneerd door grafische vormgeving, typografie, lay-out, ontwerp- en illustratietechnieken? Dan is dit specialisatiejaar iets voor jou. Dit specialisatiejaar is een logisch vervolgtraject na de derde graad Drukvoorbereiding bso en een actualisering van het vroegere specialisatiejaar Bedrijfsgrafiek bso. Je specialiseert je in het klantgericht ontwerpen, lay-outen en illustreren van twee- en driedimensionale, grafische producten of elementen ervan op basis van een concept. Via stages maak je kennis met de realiteit van het beroep in een reële arbeidssituatie. Stages maken deel uit van de opleiding in alle specialisatiejaren. 2.

7 4 Het specialisatiejaar Offsetdrukker vellenpers/drukafwerker bso Je wil het diploma secundair onderwijs behalen en je hebt interesse in het bedienen van een volautomatische drukpers, in meerkleurendruk, nabewerken, veredelen en afwerken van drukwerk? Dan is dit specialisatiejaar iets voor jou. Dit specialisatiejaar is een logisch vervolgtraject na de derde graad Drukken en afwerken bso en een optie van het vroegere specialisatiejaar Meerkleurendruk-drukwerkveredeling bso. Op het einde van dit specialisatiejaar kan je als offsetdrukker het drukproces sturen voor meerkleurendruk met nabewerkings- en veredelingselementen (nummeren, indrukken, perforeren en snijtoepassingen) en kan je drukken met lak en vernis. Als drukafwerker bedien je een vergaar- of verzamelmachine en kan je boekblokken vervaardigen (naaien, lijmen en nieten). Via stages maak je kennis met de realiteit van het beroep in een reële arbeidssituatie. Stages maken deel uit van de opleiding in alle specialisatiejaren. VISO Specialisatiejaren - Se-n-Se - Bijkomend studiegetuigschrift 5 Het specialisatiejaar Rotatiedrukker/drukafwerker bso Je wil het diploma secundair onderwijs behalen, je bent geïnteresseerd in rotatiedruktechniek, in afwerken van drukwerk en in een opleiding die gedurende twee dagen per week doorgaat in één of twee grafische bedrijven? Dan is dit specialisatiejaar iets voor jou. Dit specialisatiejaar is een logisch vervolgtraject na de derde graad Drukken en afwerken bso en een optie van het vroegere specialisatiejaar Meerkleurendruk-drukwerkveredeling bso. Op het einde van dit specialisatiejaar maak je als rotatiedrukker (drukken van de rol) meerkleurendrukwerk aan de rotatiepers. Als drukafwerker bedien je de snij- en vouwmachine en een vergaarof verzamelmachine. Twee dagen per week verwerf je de vereiste vaardigheden via werkplekleren in een grafisch bedrijf en maak je kennis met de realiteit van het beroep in een 3.

8 reële arbeidssituatie. 6 Het specialisatiejaar Zeefdrukker/inktjetoperator bso Je wil het diploma secundair onderwijs behalen, je bent geïnteresseerd in het maken van klantgericht drukwerk in creatieve druktechnieken (zeefdruk en inkjet), in belettering en in creatieve druk- en printtoepassingen in het algemeen? Dan is dit specialisatiejaar iets voor jou. Dit specialisatiejaar is een logisch vervolgtraject na de derde graad Drukvoorbereiding bso of Drukken en afwerken bso en een optie van het vroegere specialisatiejaar Zeefdruk bso. Op het einde van dit specialisatiejaar beheers je het ontwerpen, het voorbereiden, het afdrukken en het afwerken van zeefdruk- en inkjettoepassingen en kan je een beletteringopdracht tot een goed einde brengen.. Via stages maak je kennis met de realiteit van het beroep in een reële arbeidssituatie. Stages maken deel uit van de opleiding in alle specialisatiejaren. Secundair na Secundair (Se-n-Se) Mariakerke Een Se-n-Se opleiding bestaat uit 28 uren beroepsgerichte vorming en het 3-uursvak Taal en communicatie. Bijkomend kan je ervoor kiezen om het attest bedrijfsbeheer te behalen waarmee je als zelfstandige aan de slag kan op de arbeidsmarkt. Uit een jaarlijkse studie van de VDAB blijkt dat na het volgen van een Se-n-Se jaar je kans op tewerkstelling optimaal is. Via de Se-n-Se opleidingen verwerf je de nodige competenties om in te stappen in een aantal grafische beroepen. De opleidingen werden in nauwe samenwerking met de grafische industrie vormgegeven. De logische instapvereisten worden vermeld bij de beschrijving van de opleidingen. Wanneer je een Se-n-Se opleiding wil volgen zonder dat je het diploma 4.

9 van secundair onderwijs in het studiegebied Grafische communicatie en media behaalde, kan dit enkel na een positief advies van de toelatingsklassenraad. 1 De Se-n-Se opleiding Drukvoorbereider, digitaal drukker Je hebt interesse in het ontwerpen, voorbereiden en belichtingsklaar maken van drukwerk via geautomatiseerde workflow en in het digitaal drukken van kwaliteitsdrukwerk? Je wil een drukorder van bestelbon tot afgewerkt product leren plannen en begeleiden? Dan is deze opleiding iets voor jou. Deze Se-n-Se opleiding is een logisch vervolgtraject na de derde graad Printmedia tso of Multimedia tso en een optie van het vroegere specialisatiejaar Tekst- en beeldintegratietechnieken tso. Op het einde van de opleiding kan je een drukorder van bestelbon tot afgewerkt product plannen en begeleiden. Als drukvoorbereider leer je recto-verso meerkleurendrukwerk lay-outen, voorbereiden, in impositie plaatsen en belichten via geautomatiseerde workflow. Als digitaal drukker kan je de lay-out en de opmaak verzorgen van een druk order voor digitaal drukken (kleine oplage, print on demand, drukken van variabele data). Je maakt de gevraagde afdrukken en werkt de oplage af via nasnijden, vouwen en eenvoudige bindtechnieken. Via stages maak je kennis met de realiteit van het beroep in een reële arbeidssituatie. Stages maken deel uit van alle Se-n-Se opleidingen. VISO Specialisatiejaren - Se-n-Se - Bijkomend studiegetuigschrift 2 De Se-n-Se opleiding Grafisch vormgever, zeefdrukker/inkjetoperator Je bent gepassioneerd door grafische vormgeving, typografie, layout, ontwerp- en illustratietechnieken en geïnteresseerd in belettering en in creatieve druk- en printtoepassingen (zeefdruk en inkjet)? Je wil een drukorder van bestelbon tot afgewerkt product leren plannen en begeleiden? Dan is deze opleiding iets voor jou. 5.

10 Deze Se-n-Se opleiding is een logisch vervolgtraject na de derde graad Printmedia tso of Multimedia tso en een optie van het vroegere specialisatiejaar Tekst- en beeldintegratietechnieken tso. Op het einde van de opleiding kan je twee- en driedimensionale, lineaire en interactieve grafische producten klantgericht ontwerpen, lay-outen en illustreren. Je kan eveneens creatieve zeefdruk- en inkjettoepassingen voorbereiden, afdrukken en afwerken. Je leert eveneens een drukorder van bestelbon tot afgewerkt product plannen en begeleiden. Via stages maak je kennis met de realiteit van het beroep in een reële arbeidssituatie. Stages maken deel uit van alle Se-n-Se opleidingen. 3 De Se-n-Se opleiding Offsetdrukker vellenpers, afwerker snijder en vouwer, drukafwerker Je hebt interesse in het geleiden van een volautomatische drukpers, in meerkleurendruk, nabewerken, veredelen, snijden en vouwen, en afwerken van drukwerk? Je wil een drukorder van bestelbon tot afgewerkt product leren plannen en begeleiden? Dan is deze opleiding iets voor jou. Deze Se-n-Se opleiding is een logisch vervolgtraject na de derde graad Printmedia tso en een actualisering van het vroegere specialisatiejaar Gestandaardiseerde en geprogrammeerde druktechnieken tso. Je leert het volledige drukproces sturen voor meerkleurendrukwerk met nabewerkings- en veredelingselementen (nummeren, indrukken, perforeren en snijtoepassingen) en je kan drukken met lak en vernis. Als afwerker snijder en vouwer en drukafwerker bedien je de snij- en vouwmachine, een vergaar- of verzamelmachine en kan je boekblokken vervaardigen (naaien, lijmen, nieten). Je leert eveneens een drukorder van bestelbon tot afgewerkt product plannen en begeleiden. Via stages maak je kennis met de realiteit van het beroep in een reële arbeidssituatie. Stages maken deel uit van alle Se-n-Se opleidingen. 6.

11 4 De Se-n-Se opleiding Rotatiedrukker, afwerker snijder en vouwer, drukafwerker Je hebt interesse in rotatiedruktechnieken (drukken van de rol), in snijden, vouwen en afwerken van drukwerk en in een opleiding die gedurende twee dagen per week doorgaat in ten minste twee grafische bedrijven? Dan is deze opleiding iets voor jou. Deze Se-n-Se opleiding is een logisch vervolgtraject na de derde graad Printmedia tso en een actualisering van het vroegere specialisatiejaar Rotatiedruktechnieken tso. Op het einde van dit specialisatiejaar maak je als rotatiedrukker (drukken van de rol) meerkleurendrukwerk aan de rotatiepers in ten minste twee druktechnieken (offset, flexo, diepdruk). Als afwerker snijder en vouwer en drukafwerker bedien je de snij- en vouwmachine en een vergaar- of verzamelmachine. Twee dagen per week verwerf je de vereiste vaardigheden via werkplekleren in een grafisch bedrijf en maak je kennis met de realiteit van het beroep in een reële arbeidssituatie. VISO Specialisatiejaren - Se-n-Se - Bijkomend studiegetuigschrift 5 De Se-n-Se opleiding Webontwikkelaar/multimediaoperator Je hebt interesse in het ontwerpen, voorbereiden, assembleren en programmeren van cliënt en server side webapplicaties, in 3D-vormgeving en animatie, beeld- en mediacultuur, web-to-print en in nieuwe technologieën voor de media en communicatiesector? Dan is deze opleiding iets voor jou. Deze Se-n-Se opleiding is een logisch vervolgtraject na de derde graad Multimedia tso en een actualisering van het vroegere specialisatiejaar Interactieve Multimediatechnieken tso. Op het einde van dit specialisatiejaar kan je grafisch verantwoorde elementen en structuren ontwerpen voor interactieve en dynamische internettoepassingen en programma s, interactiviteit toevoegen aan websites en programma s en webapplicaties sturen met een server side scriptingtaal. Je kan een opgemaakt bestand converteren naar een universeel 7.

12 formaat en een digitaal document maken voor multiplatform gebruik. Je verwerft inzicht in de wereld van de beeldtaal, de media en het medialandschap. Als 3D-vormgever kan je eenvoudige modellen maken, oppervlaktekarakteristieken meegeven, taferelen belichten, camera s hanteren en renderen. Via stages maak je kennis met de realiteit van het beroep in een reële arbeidssituatie. Stages maken deel uit van alle Se-n-Se opleidingen. 8.

13 Bijkomend studiegetuigschrift Mariakerke Bijkomend studiegetuigschrift bso Vanuit om het even welke andere richting of school kan je in onderstaande opleidingen terecht, op voorwaarde dat je reeds een derde graad met succes beëindigd hebt. Dan kies je ervoor om minimum nog twee jaar verder te studeren en een tweede, bijkomende kwalificatie te behalen op het niveau van de derde graad bso. Bijkomend studiegetuigschrift Drukvoorbereiding bso Je werkt graag aan de computer, hebt interesse in het maken van gedrukte producten en je wil later gespecialiseerd drukvoorbereider worden. De opleiding is gericht op het leren bewerken van teksten, beelden en illustraties en deze verder te verwerken tot een esthetisch en communicatief verantwoord geheel dat op papier of op andere dragers moet gedrukt worden. Je werkt veel aan de computer met professionele software. Netheid en zorgzaamheid voor product en apparatuur zijn belangrijke attitudes. De invalshoek van deze opleiding is het uitvoerende en het praktische. Je lessenpakket bestaat uit 27 lesuren per week waarvan 4 lesuren algemene vakken en 23 lesuren practicum en technische vakken. VISO Specialisatiejaren - Se-n-Se - Bijkomend studiegetuigschrift Bijkomend studiegetuigschrift Drukken en afwerken bso Je werkt graag aan machines, hebt interesse in het maken van gedrukte producten en je wil later gespecialiseerd drukker en/of afwerker worden. De opleiding is gericht op het leren bedienen van de offsetpers en de hoogdrukpers, de snijmachine en de vouwmachine. Hiervoor beschikt VISO over een ruim aanbod moderne basismachines en over een gamma geavanceerde persen met automatische sturing. Je werkt dus weinig zittend aan een schoolbank of werktafel maar veel aan machines met drukvormen, papier en inkt. Netheid en 9.

14 zorgzaamheid voor product en apparatuur zijn belangrijke attitudes. De invalshoek voor deze opleiding is het uitvoerende en het praktische, je lessenpakket bestaat uit 27 lesuren per week waarvan 4 lesuren algemene vakken en 23 lesuren practicum en technische vakken. Bijkomend studiegetuigschrift tso Vanuit om het even welke andere richting of school kan je in onderstaande opleidingen terecht, op voorwaarde dat je reeds een derde graad aso, kso of tso met succes beëindigd hebt. Dan kies je ervoor om minimum nog twee jaar verder te studeren en een tweede, bijkomende kwalificatie te behalen op het niveau van de derde graad tso. Bijkomend studiegetuigschrift Fotografie tso Interesse in een professionele opleiding als fotograaf waarna je kan kiezen voor directe tewerkstelling als zelfstandige of als loontrekkende of voor verdere studies in het hoger onderwijs? In deze opleiding richt men zich vooral op de digitale fotografie. Verschillende fotografische genres zoals industriële fotografie, architectuur- en landschapsfotografie, reportage, studiowerk, reclamefotografie, portretfotografie, eigen artistiek werk, worden uitgediept. De opleiding is gericht op het verwerven van een creatieve ingesteldheid, het ontwikkelen van het waarnemingsvermogen en het (eigen)zinnig leren kijken naar de wereld. Dit gaat hand in hand met het verwerven van een grondig technisch-technologisch inzicht, het leren werken met apparatuur, het gebruiken van professionele software en het leren omgaan met variabelen zoals licht(gevoeligheid), tijd, cameratypes, Je lessenpakket bestaat uit 20 lesuren per week waarvan 4 lesuren algemene vakken en 16 lesuren practicum, kunst- en technische vakken. Wie het attest bedrijfsbeheer reeds in zijn bezit heeft hoeft deze lessen (2 lesuren per week) niet te volgen. 10.

15 Bijkomend studiegetuigschrift Multimedia tso Je bent geïnteresseerd in het ontwerpen, programmeren en assembleren van websites, animaties, video, toepassingen voor mobiele apparaten zoals ipad, In deze opleiding leer je met verschillende media een gamma aan digitale communicatieve producten te maken. Je leert grafische publicaties ontwerpen, beeldbewerking, illustratief tekenen, websites en 3D-animaties te maken en je wordt ingewijd in de geheimen van digitale audiovisuele producten. Deze opleiding is op maat gemaakt wanneer je gepassioneerd bent door digitale technieken in de media- en communicatiewereld. Een publicatie voor beeldscherm, tablet pc, smartphone, vergt een aangepaste vormgeving en typografie die dynamisch en interactief is. Het programmeren van een website, bewerken van stilstaande en bewegende beelden en geluid vragen specifieke kennis en vaardigheden. Om inzicht te verwerven in de complementariteit tussen gedrukte en digitale producten leer je ook als DTP er teksten, foto s en tekeningen voorbereiden en assembleren tot een drukklaar bestand. Je lessenpakket bestaat uit 19 lesuren per week waarvan 2 lesuren algemene vakken en 17 lesuren practicum en technische vakken. VISO Specialisatiejaren - Se-n-Se - Bijkomend studiegetuigschrift Bijkomend studiegetuigschrift Printmedia tso Je bent geïnteresseerd in ontwerpen, beeldbewerking, illustratief tekenen, paginaopmaak en drukken van allerlei gedrukte media. In deze opleiding leer je gedrukte media ontwerpen, voorbereiden en realiseren. Je leert drukwerk lay-outen, grafische publicaties en elementen ontwerpen, beelden bewerken en manipuleren, illustratief tekenen, pagina opmaak, drukken met de offsetvellenpers en drukwerk op maat snijden. Hoe maak je kwalitatief drukwerk? Dit is de kernvraag van deze opleiding. Je leert dat de voorbereiding van een drukwerk begint bij een opdrachtgever die omschrijft wat hij wil: een affiche, een folder, een boek met slappe of harde kaft, een uitnodiging, een geboortekaart, een verpakking voor een bepaald product, 11.

16 noem maar op! En je leert dat zowel vormgeving als de technische kwaliteit van groot belang zijn. Teksten, foto s en tekeningen worden digitaal, met behulp van professionele grafische programma s op de computer gemaakt, bewerkt en geassembleerd. Een print is het eerste tastbare resultaat waarop fouten worden aangeduid die digitaal worden gecorrigeerd. Na goedkeuring van de definitieve proef door de opdrachtgever gaat voor de DTP er de laatste fase van start: het drukklaar aanleveren van het digitaal bestand. Vanaf hier is het de drukker/ afwerker die de taak overneemt, met zorg de kwaliteit van de volledige oplage bewaakt en deze afwerkt. Je lessenpakket bestaat uit 19 lesuren per week waarvan 2 lesuren algemene vakken en 17 lesuren practicum en technische vakken. 12.

17

18 The first and last film IN A by Bernard De Rycke LANDSCAPE Based on many true events A short film with Nora Flamen Tom Vangindertael Adriaan Standaert Original idea Kristof Hoornaert Screenwriting Bernard De Rycke & Alina Kneepkens cinematographer Thomas Buelens Sound Johan Somers Music Stefan Meylaers Producer Jan Taildeman Assistant director Alina Kneepkens Director Bernard De Rycke

19

20

VISO Mariakerke - Tweede Graad - Derde Graad

VISO Mariakerke - Tweede Graad - Derde Graad VISO Mariakerke - Tweede Graad - Derde Graad VISO Industrieweg 230, 9030 Mariakerke - www.viso.be 2de - 3de graad Tweede graad Mariakerke In de tweede graad maak je kennis met de basis van de fotografie

Nadere informatie

LESSENTABELLEN HOOFDZETEL INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel Fax

LESSENTABELLEN HOOFDZETEL INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel Fax LESSENTABELLEN 2017-2018 HOOFDZETEL INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be EERSTE GRAAD Grafische communicatie en media leerjaar 1 leerjaar

Nadere informatie

LESSENTABELLEN HOOFDZETEL INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel Fax

LESSENTABELLEN HOOFDZETEL INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel Fax LESSENTABELLEN 2018-2019 HOOFDZETEL INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be EERSTE GRAAD Grafische communicatie en media leerjaar 1 leerjaar

Nadere informatie

LESSENTABELLEN 2014-2015. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be

LESSENTABELLEN 2014-2015. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be LESSENTABELLEN 2014-2015 INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be J.B. GUINARDSTRAAT 23, 9000 GENT Tel. 09 223 04 68 - Fax 09 269 00 88 www.viso.be

Nadere informatie

LESSENTABELLEN 2015-2016. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be

LESSENTABELLEN 2015-2016. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be LESSENTABELLEN 2015-2016 INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be J.B. GUINARDSTRAAT 23, 9000 GENT Tel. 09 223 04 68 - Fax 09 269 00 88 www.viso.be

Nadere informatie

LESSENTABELLEN 2013-2014. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be

LESSENTABELLEN 2013-2014. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be LESSENTABELLEN 2013-2014 INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be J.B. GUINARDSTRAAT 23, 9000 GENT Tel. 09 223 04 68 - Fax 09 269 00 88 www.viso.be

Nadere informatie

INLEIDING WOORD VOORAF

INLEIDING WOORD VOORAF INLEIDING Grafische Communicatie en Media Creatie en Mode Fotografie OKAN Onderwijs vanaf 12 jaar met internaat www.viso.be Industrieweg 230, 9030 Mariakerke - info@viso.be J.B. Guinardstraat 23, 9000

Nadere informatie

Advies over de actualisering van de opleidingen Se-n-Se TSO en specialisatiejaren BSO in het studiegebied Grafische communicatie en media

Advies over de actualisering van de opleidingen Se-n-Se TSO en specialisatiejaren BSO in het studiegebied Grafische communicatie en media ADVIES Raad Secundair Onderwijs 12 november 2009 RSO/JVR/ADV/003 Advies over de actualisering van de opleidingen Se-n-Se TSO en specialisatiejaren BSO in het studiegebied Grafische communicatie en media

Nadere informatie

Grafische media. & communicatie. Wegwijzer voor jongeren. Iets voor jou?!

Grafische media. & communicatie. Wegwijzer voor jongeren. Iets voor jou?! Grafische media & communicatie Wegwijzer voor jongeren Iets voor jou?! Brochure Ontdek de drukwereld gemist? Vraag ze aan bij GRAFOC: info@grafoc.be Drukwerkvoorbereiding of Prepress De printmedia industrie

Nadere informatie

Studieaanbod binnen het studiegebied Grafische communicatie en media

Studieaanbod binnen het studiegebied Grafische communicatie en media Studieaanbod binnen het studiegebied Grafische communicatie en media Screening van de studierichtingen in het studiegebied Grafische communicatie en media in het voltijds secundair onderwijs 23 april 2015

Nadere informatie

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: AFWERKING

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: AFWERKING STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: AFWERKING Modulaire opleiding Afwerker: snijder en vouwer BO GR 301 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie

Nadere informatie

Scholengemeenschap Gent Centrum

Scholengemeenschap Gent Centrum Scholengemeenschap Gent Centrum Onze scholengemeenschap groepeert 11 katholieke scholen in Gent. Leerlingen vinden er een ruim aanbod aan studierichtingen, zowel gewoon als buitengewoon, algemeen vormend,

Nadere informatie

GRAFISCH VORMGEVER - AVONDOPLEIDING

GRAFISCH VORMGEVER - AVONDOPLEIDING #GRAFISCH-AUDIOVISUEEL BESPAAR MET DE KMO-PORTEFEUILLE GRAFISCH VORMGEVER - AVONDOPLEIDING OMSCHRIJVING Introductie Het opleidingstraject "Grafisch Vormgever" is opgebouwd uit twee niveaus: Desktop Publisher

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis grafimedia. Producten

Thema: Algemene kennis grafimedia. Producten grafimedia Producten OPDRACHTKAART AK-01-01-01 Bedrijven en producten Voorkennis: geen Intro: Printmediabedrijven zijn gespecialiseerd in bepaalde producten. Een krantendrukkerij drukt geen boeken. Een

Nadere informatie

Scholengemeenschap Gent Centrum

Scholengemeenschap Gent Centrum Scholengemeenschap Gent Centrum Onze scholengemeenschap groepeert 11 katholieke scholen in Gent. Leerlingen vinden er een ruim aanbod aan studierichtingen, zowel gewoon als buitengewoon, algemeen vormend,

Nadere informatie

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: AFWERKING

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: AFWERKING STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: AFWERKING Modulaire opleiding Machinaal Boekbinder BO GR 302 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 15 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding

Nadere informatie

Eerste graad: Eerste leerjaar A Eerste leerjaar B Basisoptie Mechanica-elektriciteit Beroepenvelden Elektriciteit & Metaal.

Eerste graad: Eerste leerjaar A Eerste leerjaar B Basisoptie Mechanica-elektriciteit Beroepenvelden Elektriciteit & Metaal. Centrum Deeltijds Onderwijs 'De Rotonde' Holstraat 66 Tel.: 09 233 41 89 gent@derotondegent.be http://www.derotondegent.be Deeltijds onderwijs: Aanvuller, Administratief medewerker, Admnistratief medewerker

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-01-01 Voorkennis: Grafische vorming Intro: Er zijn verschillende druktechnieken in de printmedia. Digitaal printen is een vrij nieuw

Nadere informatie

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 2

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 2 Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 2 Beste GV2R-leerlingen Voor je ligt het eerste deel van het werkboek grafische theorie. Totaal krijg je 2 van deze werkboekjes, namelijk bij project

Nadere informatie

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1 Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1 Beste GV2R-studenten Voor je ligt het eerste deel van het werkboek grafische theorie. Totaal krijg je 2 van deze werkboekjes, namelijk bij project

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 830 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 830 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2014 gedurende 830 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 97 punten te

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 755 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 755 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2015 gedurende 755 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 12 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 103 punten te

Nadere informatie

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS Modulaire opleiding Diepdrukker BO GR 205 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 11 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding - beroep...

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 Administratie (7de jaar BSO) Leerlingprofiel Je hebt het zesde jaar Administratie of Retail achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bovendien

Nadere informatie

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS Modulaire opleiding Flexodrukker BO GR 204 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 11 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding - beroep...

Nadere informatie

Elektrotechnieken. Mechanische technieken. Technieken. Elektrische installatietechnieken Grafische media. Printmedia Multimedia

Elektrotechnieken. Mechanische technieken. Technieken. Elektrische installatietechnieken Grafische media. Printmedia Multimedia Technieken als voorbereiding op hogeschool en industrie Elektrotechnieken Elektrische installatietechnieken Grafische media Printmedia Mechanische technieken Mechanische vormgevingstechnieken THHI, een

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure HANDEL (3de graad TSO) Leerlingenprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Sint-Lievenscollege Business. De school voor jouw toekomst

Sint-Lievenscollege Business. De school voor jouw toekomst Op stap naar de derde graad Kiezen is moeilijk (keuzestress!!) Hoe moet ik kiezen? Wat zal ik kiezen? Hoe moet ik kiezen? Vanuit een positieve ingesteldheid! Rekening houdend met talent interesse/motivatie

Nadere informatie

Grafimedia. Iets voor jou? mooie dingen maken 4 6 Drukken. en prepress. 8 Nabewerking 10 Opleiding. en werk

Grafimedia. Iets voor jou? mooie dingen maken 4 6 Drukken. en prepress. 8 Nabewerking 10 Opleiding. en werk VaN MIj! Grafimedia. Iets voor jou? 2 Iedere dag mooie dingen maken 4 Media, 6 Drukken vormgeving en prepress 8 Nabewerking 10 Opleiding en werk iedere dag mooie dingen maken! Drukwerk is er altijd en

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 gedurende 860 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 15 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 101 punten te

Nadere informatie

Elektrotechnieken. Technisch. Elektrische installatietechnieken Mechanische technieken

Elektrotechnieken. Technisch. Elektrische installatietechnieken Mechanische technieken Technisch als voorbereiding op hogeschool en industrie Elektrotechnieken Elektrische installatietechnieken Mechanische technieken Mechanische vormgevingstechnieken Autotechnieken Grafische media Printmedia

Nadere informatie

VISO Woord vooraf - Mariakerke, leren en leven - Hoe Viso Mariakerke bereiken

VISO Woord vooraf - Mariakerke, leren en leven - Hoe Viso Mariakerke bereiken VISO Woord vooraf - Mariakerke, leren en leven - Hoe Viso Mariakerke bereiken VISO Industrieweg 230, 9030 Mariakerke - www.viso.be Inleiding Elke school vindt zichzelf uniek. Elke school is ook uniek,

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure HANDEL (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS Modulaire opleiding Zeefdrukker BO GR 206 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 21 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding - beroep...

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2010 gedurende 860 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 7 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen. Voor elk opdrachtnummer

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 13.30-15.00 uur GRAFISCHE TECHNIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 42 vragen.

Nadere informatie

Mediavormgeving, Gaming en Webontwikkeling

Mediavormgeving, Gaming en Webontwikkeling Mediavormgeving, Gaming en Webontwikkeling Prachtige opleidingen met vele uitdagingen en mooie creatieve producten! Een uitdagende baan in de creatieve industrie is er één van creativiteit, doorzettingsvermogen,

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA TECHNISCH INDUSTRIËLE ONDERHOUDSTECHNIEKEN SECUNDAIR NA SECUNDAIR

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA TECHNISCH INDUSTRIËLE ONDERHOUDSTECHNIEKEN SECUNDAIR NA SECUNDAIR SECUNDAIR NA SECUNDAIR AFDELING MECHANICA ONDERHOUDSTECHNIEKEN Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering Maths TECHNISCH

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Grafische technieken

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Grafische technieken RLLL-RLLL-EXT-ADV-002bijl8 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Grafische technieken Opleiding Grafisch ontwerper BO GR 1 (Ontwerp) Versie 1.0 ontwerp Pagina 1 van 23 Inhoud Vlaams Ministerie van

Nadere informatie

Advies over de vernieuwing van het studiegebied Grafische technieken

Advies over de vernieuwing van het studiegebied Grafische technieken ADVIES Raad Secundair Onderwijs 26 april 2005 RSO/GCO/ADV/010 Advies over de vernieuwing van het studiegebied Grafische technieken VLAAMSE ONDERWIJSRAAD, LEUVENSEPLEIN 4, 1000 BRUSSEL www.vlor.be Advies

Nadere informatie

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRE-PRESS

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRE-PRESS STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRE-PRESS Modulaire opleiding Digitaal drukker BO GR 104 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 25 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 4 1.1 Korte beschrijving... 4 1.1.1 Relatie opleiding

Nadere informatie

VORMINGEN VOOR OPERATOREN IN PRINTMEDIA

VORMINGEN VOOR OPERATOREN IN PRINTMEDIA VORMINGEN VOOR OPERATOREN IN PRINTMEDIA 2015 Editie Oost- en West-Vlaanderen In samenwerking met: INHOUDSTAFEL PRINTMEDIA INTRODUCTIEWEEK 3 PRINTMEDIA OPERATOR 4 DIGITAL PRINT OPERATOR 6 POSTPRESS OPERATOR

Nadere informatie

Kerntaak 1: Verricht voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van een media-uiting

Kerntaak 1: Verricht voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van een media-uiting Kerntaak 1: Verricht voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van een media-uiting Werkproces 1.1: Organiseert (eigen) werkzaamheden en werkplek De maakt een planning of volgt de planning die voor

Nadere informatie

Behaal je diploma secundair onderwijs

Behaal je diploma secundair onderwijs www.diplomasecundair.be Behaal je diploma secundair onderwijs INTKO is dé school voor Tweedekansonderwijs in de regio Halle-Vilvoorde. Ben je ouder dan 18 en heb je je diploma secundair onderwijs nog niet

Nadere informatie

ONS STUDIEAANBOD. 1ste graad A

ONS STUDIEAANBOD. 1ste graad A ONS STUDIEAANBOD 1ste graad A 1ste jaar A met keuze Latijn / economie - wetenschappelijk werk / taalverrijking 2de jaar A met optie Latijn / moderne wetenschappen / artistieke vorming 2de graad ASO met

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Volgend schooljaar is het zover! De langverwachte onderwijshervorming begint op 1 september 2019.

Volgend schooljaar is het zover! De langverwachte onderwijshervorming begint op 1 september 2019. Beste, Volgend schooljaar is het zover! De langverwachte onderwijshervorming begint op 1 september 2019. Maar wat verandert er nu precies? De basisvorming (27 uur) blijft voor iedereen hetzelfde. Daarbij

Nadere informatie

De middenschool is ten einde. Iedereen vertrekt naar een andere school

De middenschool is ten einde. Iedereen vertrekt naar een andere school De middenschool is ten einde Iedereen vertrekt naar een andere school Een stapsgewijs proces Een gezamenlijk proces Leerling Ouders School CLB STAP 1: werken aan keuzerijpheid Wie ben ik? Rapportonderzoek

Nadere informatie

Naar de 2 de graad secundair onderwijs

Naar de 2 de graad secundair onderwijs Naar de 2 de graad secundair onderwijs 2018-2019 Waarom is deze keuze belangrijk? Inhoud 1. Hoe kiezen? 2. Studieaanbod 3. Hulpbronnen 1. Hoe kiezen? 1. Jezelf goed inschatten 2. Weten wat er te kiezen

Nadere informatie

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: NON-PRINT

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: NON-PRINT STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: NON-PRINT Modulaire opleiding Webontwikkelaar BO GR 503 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 14 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 Administratie (7de jaar BSO) Leerlingprofiel Je hebt het zesde jaar Administratie achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bovendien een

Nadere informatie

Grafimedia. Iets voor jou? mooie dingen maken 4 6 Drukken. en prepress. 8 Nabewerking 10 Opleiding. en werk

Grafimedia. Iets voor jou? mooie dingen maken 4 6 Drukken. en prepress. 8 Nabewerking 10 Opleiding. en werk VaN MIj! Grafimedia. Iets voor jou? 2 Iedere dag mooie dingen maken 4 Media, 6 Drukken vormgeving en prepress 8 Nabewerking 10 Opleiding en werk iedere dag mooie dingen maken! PrEprEss media vormgeven

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding grafisch vormgever

Voltijdse dagopleiding grafisch vormgever Voltijdse dagopleiding grafisch vormgever Kies je voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, dan kan je rekenen op een professionele opleiding die steeds vertrekt vanuit de praktijk. Je krijgt les

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 Administratie (7de jaar BSO) Leerlingprofiel Je hebt het zesde jaar Administratie achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bovendien een

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO

IVV Sint-Vincentius. Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO IVV Sint-Vincentius Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Je bent sociaal

Nadere informatie

PRINTMEDIA DERDE GRAAD TSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. september 2008 VVKSO BRUSSEL D/2008/7841/025

PRINTMEDIA DERDE GRAAD TSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. september 2008 VVKSO BRUSSEL D/2008/7841/025 PRINTMEDIA DERDE GRAAD TSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS september 2008 VVKSO BRUSSEL PRINTMEDIA DERDE GRAAD TSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS VVKSO BRUSSEL (vervangt D/2003/0279/013 met ingang van 1 september

Nadere informatie

programmaboekje doe dagen.indd 1 25-6-2009 23:01:31

programmaboekje doe dagen.indd 1 25-6-2009 23:01:31 programmaboekje doe dagen.indd 1 25-6-2009 23:01:31 Inleiding Welkom op De Eindhovense School. Vandaag ga je ontdekken wat jij allemaal te bieden hebben. Je krijgt negen minilesjes uit de verschillende

Nadere informatie

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRE-PRESS

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRE-PRESS STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRE-PRESS Modulaire opleiding DTP-Operator BO GR 105 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 24 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 4 1.1 Korte beschrijving... 4 1.1.1 Relatie opleiding

Nadere informatie

IMK Dilsen-Stokkem. Imk Lanklaar Rotem. Jeugd- en gehandicaptenzorg 3 de graad

IMK Dilsen-Stokkem.  Imk Lanklaar Rotem. Jeugd- en gehandicaptenzorg 3 de graad www.instituutmariakoningin.be IMK Dilsen-Stokkem Jeugd- en gehandicaptenzorg 3 de graad Imk Lanklaar Rotem vzw KSO Zusters van de Voorzienigheid Rijksweg 168 3650 Dilsen-Stokkem Eerste graad IMK Lanklaar

Nadere informatie

Kerntaak 1: Verricht voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van een media-uiting

Kerntaak 1: Verricht voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van een media-uiting Kerntaak 1: Verricht voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van een media-uiting Werkproces 1.1: Organiseert (eigen) werkzaamheden en werkplek De maakt een planning of volgt de planning die voor

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN RLLL-RLLL-EXT-ADV-002bijl7 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN Opleiding Fotograaf BO GR 701 (Ontwerp) Versie {1.0} Ontwerp Pagina 1 van 16 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bladzijde 4/5 Bladzijde 4 Bladzijde 4 Bladzijde 5

Inhoudsopgave. Bladzijde 4/5 Bladzijde 4 Bladzijde 4 Bladzijde 5 Mediavormgeving Inhoudsopgave Wat doet een mediavormgever? - Waar werkt een mediavormgever - Welke taken verricht een mediavormgever? - Welke eigenschappen heeft een mediavormgever Typering beroepengroep

Nadere informatie

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: AFWERKING

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: AFWERKING STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: AFWERKING Modulaire opleiding Papier- en kartonoperator BO GR 401 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 10 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie

Nadere informatie

Studie 200. Beroepsopleidingsprofiel Offsetdrukker-vellenpersen

Studie 200. Beroepsopleidingsprofiel Offsetdrukker-vellenpersen Studie 200 Beroepsopleidingsprofiel Offsetdrukker-vellenpersen Studie 200 Beroepsopleidingsprofiel Offsetdrukker-vellenpersen Studiegebied: Grafische technieken Sector: grafische Beroep: offsetdrukker

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen digitale bestanden en een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen digitale bestanden en een uitwerkbijlage. Examen VMBO-BB 2011 gedurende 860 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen digitale bestanden en een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 13 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 92 punten

Nadere informatie

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS Modulaire opleiding Hulpdrukker BO GR 201 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 15 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding - beroep...

Nadere informatie

Op weg naar een keuze. Naar het secundair onderwijs. CLBGO! Deinze - Eeklo. Hoe werken we? Wie zijn wij? Enkele jongeren aan het woord

Op weg naar een keuze. Naar het secundair onderwijs. CLBGO! Deinze - Eeklo. Hoe werken we? Wie zijn wij? Enkele jongeren aan het woord Naar het secundair onderwijs CLBGO! Deinze - Eeklo Team: Maatschappelijk werker Psycholoog Verpleegkundige Arts Vestiging Eeklo, De Pinte, Waregem, Tielt www.clbgoeeklo.be 1 2 Wie zijn wij? Hoe werken

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2012 gedurende 860 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 11 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 87 punten

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker)

Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker) Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker) Klas: 3 de graad basisonderwijs Leervak: WO techniek maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de Printmedia Beginsituatie:

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Integrale Veiligheid Se-n-Se specialisatiejaar TSO Veiligheidsberoepen 7de specialisatiejaar BSO

IVV Sint-Vincentius. Integrale Veiligheid Se-n-Se specialisatiejaar TSO Veiligheidsberoepen 7de specialisatiejaar BSO IVV Sint-Vincentius Veiligheidssector: iets voor jou? Integrale Veiligheid Se-n-Se specialisatiejaar TSO Veiligheidsberoepen 7de specialisatiejaar BSO Veiligheidsberoepen BSO - Integrale Veiligheid Se-n-Se

Nadere informatie

1A en 1B. Lessentabel 1 ste gr. A 1 ste gr. B. Guido Gezellelaan Heule Tel

1A en 1B. Lessentabel 1 ste gr. A 1 ste gr. B. Guido Gezellelaan Heule Tel 1A en 1B Na het 6de leerjaar kunnen leerlingen starten in de aanpassingsklas (1B) waar ze kunnen proeven van verschillende technieken om zo gemakkelijker een beroepskeuze te kunnen maken. Ofwel kiezen

Nadere informatie

I. Inleiding. Beroepsinformatie: Drukker. De weg van ontwerp tot verspreiding. Werkbundel De grafische sector

I. Inleiding. Beroepsinformatie: Drukker. De weg van ontwerp tot verspreiding. Werkbundel De grafische sector I. Inleiding Beroepsinformatie: Drukker Je plaatst de drukvorm (het beeld dat je wil drukken) in de drukpers en stelt de machine in om afdrukken op papier, folie, blik, karton tot stand te brengen. Je

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 Retail (7de jaar BSO) Leerlingprofiel Je hebt het zesde jaar Retail of Administratie achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bovendien

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 ADMINISTRATIE (7de jaar BSO) Leerlingenprofiel Je hebt het zesde jaar Administratie of Retail achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en

Nadere informatie

Functieomschrijving. Vereiste studies. Talenkennis. Werkervaring. 3de graad technisch secundair onderwijs (TSO3)

Functieomschrijving. Vereiste studies. Talenkennis. Werkervaring. 3de graad technisch secundair onderwijs (TSO3) Terug naar alle zoekresultaten Meer info over PUBLI-FDM Mail Print PUBLI-FDM in SINT-LIEVENS-HOUTEM zoekt GRAFISCH BEDIENDE SIGNBEDRIJF + KLANTENSERVICE Vaste Job - Online sinds 7 okt. 2016 - Gewijzigd

Nadere informatie

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS Modulaire opleiding Offsetdrukker vellenpers BO GR 202 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 25 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap vrijdag 5 mei 2006 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

BEDRIJFSGRAFIEK DERDE LEERJAAR DERDE GRAAD BSO (GRAFISCH VORMGEVER) LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. september 2010 VVKSO BRUSSEL D2010/7841/088

BEDRIJFSGRAFIEK DERDE LEERJAAR DERDE GRAAD BSO (GRAFISCH VORMGEVER) LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. september 2010 VVKSO BRUSSEL D2010/7841/088 BEDRIJFSGRAFIEK (GRAFISCH VORMGEVER) DERDE LEERJAAR DERDE GRAAD BSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS september 2010 VVKSO BRUSSEL D2010/7841/088 BEDRIJFSGRAFIEK (GRAFISCH VORMGEVER) DERDE LEERJAAR DERDE GRAAD

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Nieuwe leerplannen en lessentabellen met ingang van 1 september 2010 In de regel worden alle graadleerplannen (en bijhorende

Nadere informatie

Visualize your ideas KTA BRUGGE. Nieuw! Apps + Web

Visualize your ideas KTA BRUGGE. Nieuw! Apps + Web Visualize your ideas Nieuw! Apps + Web KTA BRUGGE een specialisatie van de 2e en de 3e graad KSO Beeldende en Architecturale Kunsten, Toegepaste Beeldende Kunsten Ben je gefascineerd door de wereld van

Nadere informatie

7de JAAR TSO EEN STUDIEKEUZE DIE BIJ JOU PAST. Algemeen TSO BSO

7de JAAR TSO EEN STUDIEKEUZE DIE BIJ JOU PAST. Algemeen TSO BSO 7de JAAR TSO EEN STUDIEKEUZE DIE BIJ JOU PAST 8 Se-n-Se INTERNAATSWERKING Se-n-Se LEEFGROEPENWERKING 9 EEN SPRINGPLANK NAAR HET ECHTE LEVEN Se-n-Se INTERNAATSWERKING TSO WELKOM IN INTERNAATSWERKING BIJ

Nadere informatie

Op stap naar het SECUNDAIR ONDERWIJS

Op stap naar het SECUNDAIR ONDERWIJS Op stap naar het SECUNDAIR ONDERWIJS met accent op het secundair onderwijs? 1A? Structuur van het Secundair Onderwijs 3 2 6 5 4 3 Oriëntatie naar Doorstroming (ASO/TSO/KSO) Oriëntatie naar Arbeidsmarkt

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Administratie & Retail (2de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 14-15 jaar. Je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

STUDIEGEBIED HANDEL (bso)

STUDIEGEBIED HANDEL (bso) (bso) Tweede graad... Kantoor Derde graad Kantoor Kantooradministratie en gegevensbeheer (7de jaar) Studierichting Kantoor de graad Een woordje uitleg over de studierichting... Interesse voor werken met

Nadere informatie

De Kalender. Projectwijzer Periode 6. Medewerker DTP. Cohort naam. nummer

De Kalender. Projectwijzer Periode 6. Medewerker DTP. Cohort naam. nummer De Kalender Projectwijzer Periode 6 Medewerker DTP Cohort 2013 naam nummer 1 De Kalender INLEIDING Voor je ligt de laatste projectwijzer van deze opleiding. Voor de allerlaatste keer ga je bewijzen dat

Nadere informatie

ONS STUDIEAANBOD. 1ste graad A

ONS STUDIEAANBOD. 1ste graad A ONS STUDIEAANBOD 1ste graad A 1ste jaar A met keuze Latijn / economie - wetenschappelijk werk / taalverrijking 2de jaar A met optie Latijn / moderne wetenschappen / artistieke vorming 2de graad ASO met

Nadere informatie

Contactgegevens Opleider. Thomas BAREZ. Competenties verworven tijdens de opleiding. Competentierapport IBO

Contactgegevens Opleider. Thomas BAREZ. Competenties verworven tijdens de opleiding. Competentierapport IBO Competentierapport IBO Competentierapport IBO-Junior Webdesigner 21/10/2015 tot 15/03/2016-YOOLS-22-02-2016 Contactgegevens Opleider Tom Rochtus mede-zaakvoerder YOOLS Emile Jacqmainlaan 4 bus 15, 1000

Nadere informatie

Spelregels zijn als volgt:

Spelregels zijn als volgt: Vormgeving, opmaak (DTP), correcties én drukken voor absolute bodemprijzen! Voor theatermakers, culturele evenementen en kleinschalige projecten maak ik al enkele jaren grafische uitingen zoals posters,

Nadere informatie

Maak kennis met de richting kantoor

Maak kennis met de richting kantoor Maak kennis met de richting kantoor De 2de en de 3de graad kantoor BSO ONZE-LIEVE-VROUW-WAVER Leerlingen 6 kantoor (begeleiding: Van Peer Karina) Inhoud a Wat mag je verwachten in de 2 de graad?... 3 b

Nadere informatie

Schoolcultuur: een inleiding

Schoolcultuur: een inleiding Schoolcultuur: een inleiding De Academie voor Beeldende Kunsten in Aalst is de plaats bij uitstek waar je in een programma van voltijds secundair onderwijs een opleiding in de beeldende kunsten krijgt.

Nadere informatie

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: NON-PRINT

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: NON-PRINT STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: NON-PRINT Modulaire opleiding Webserverbeheerder BO GR 504 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 13 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding

Nadere informatie

2015 / 04 - INCLUSIEF BTW EVO REPRO PRINTMEDIA, RECLAME & DESIGN

2015 / 04 - INCLUSIEF BTW EVO REPRO PRINTMEDIA, RECLAME & DESIGN 2015 / 04 - INCLUSIEF BTW EVO REPRO PRINTMEDIA, RECLAME & DESIGN WIJ MAKEN ONS NIET DRUK Wij houden van persoonlijkheid, snelheid en scherpe prijzen. Geen dertien in een dozijn maar producten en diensten

Nadere informatie

CURRICULUM VITAE. opleidingen. studies. werkervaring SOFTWARE

CURRICULUM VITAE. opleidingen. studies. werkervaring SOFTWARE CURRICULUM VITAE werkervaring studies opleidingen SOFTWARE Personalia Naam De Haes Stefan Adres Guido Gezellelaan 35-2640 Mortsel GSM 0485 60 86 14 E-mail stefan_de_haes@hotmail.com Web www.stefandehaes.be

Nadere informatie

Elektrotechnicus - Duaal

Elektrotechnicus - Duaal BSO Zevende jaar LESSENTABEL Vak Type Totaal Vak 7de jaar Op school: algemene vorming Godsdienst 2 Lichamelijke Opvoeding 2 Frans 2 Project Algemene Vakken 4 Wiskunde 2 4 Op school: TV/PV: in samenspraak

Nadere informatie

EFTA-BENELUX FLEXO AWARDS 2015

EFTA-BENELUX FLEXO AWARDS 2015 EFTA-BENELUX FLEXO AWARDS 2015 - RICHTLIJNEN VOOR DE JURY - INLEIDING EFTA-Benelux (EFTA) heeft deze richtlijnen voor u samengesteld om door te nemen vóór het jureren zodat ze een hulpmiddel kunnen zijn

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO 2004

Examenopgaven VMBO 2004 Examenopgaven VMBO 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei 13:30-15:00 uur GRAFISCHE TECHNIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 41 vragen.

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 RETAIL (7de jaar BSO) Leerlingenprofiel Je hebt het zesde jaar Retail of Administratie achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bovendien

Nadere informatie

GRAFISCHE OPMAAKSYSTEMEN

GRAFISCHE OPMAAKSYSTEMEN GRAFISCHE OPMAAKSYSTEMEN (KEUZEPAKKET DRUKVOORBEREIDER) DERDE LEERJAAR DERDE GRAAD BSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS september 2010 VVKSO BRUSSEL D2010/7841/089 GRAFISCHE OPMAAKSYSTEMEN (KEUZEPAKKET DRUKVOORBEREIDER)

Nadere informatie

In het eerste leerjaar A kies je ofwel voor de richting Handel of voor de richting Creatie en vormgeving.

In het eerste leerjaar A kies je ofwel voor de richting Handel of voor de richting Creatie en vormgeving. Heilige Familie In de Heilige Familie bieden we je opleidingen in het technisch, beroeps- en kunstsecundair onderwijs. Hier ligt de nadruk vooral op creativiteit en ondernemen. In het eerste leerjaar A

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie