Waterbesparing - 7 maanden douchewater*

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waterbesparing - 7 maanden douchewater*"

Transcriptie

1 Waterbesparing - 7 maanden douchewater* 29% / 11kg 47% / 18kg 51 liter 7 maanden 24% / 9kg 7382 liter % / kg jaarlijkse Vleesconsumptie per type vlees [1] Gewogen gemiddelde CO2 uitstoot per 1kg vleesconsumptie [2] Dagelijks douche waterverbruik per persoon [3] Douchewater besparing 1.4kg vleesconsumptie x 7382 liter waterverbruik per 1kg vlees = liter waterverbruik voor wekelijkse vleesconsumptie / 51 liter douchewater per dag = 203 dagen douchen oftewel 6.8 maanden aan douchewater [1] Voor de berekening van de dagelijkse vleesconsumptie zijn we uit gegaan van onze belangrijkste doelgroepo: volwassen vleeseters die op dagelijkse basis vlees consumeren. Deze 200 gram vlees per persoon per dag ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 113 gram per persoon per dag, doordat in onze berekening de flexitariërs, vegetariërs en veganisten er vanaf getrokken zijn. Wat overblijft is de dagelijkse een echte vleeseter. De uitleg en exacte berekening van de gemiddelde een volwassen vleeseter a 200 gram vlees per persoon per dag is te vinden op slide 5. [2] Het waterverbruik per type vlees per 1kg consumptie gewicht is vertaald naar een gewogen gemiddelde waterverbruik gebaseerd op de de verschillende type vlees [1]. Dit mondt uit in een equivalent van de hoeveelheid water die nodig is, uitgedrukt in douchewater. Aangezien we geen onderzoek hebben gedaan naar de herkomst van het geconsumeerde vlees is ervoor gekozen het algemene waterverbruik per type vlees te gebruiken voor de berekening. Waterverbruik vindt plaats in alle schakels van het vleesproductieproces van de productie van veevoer tot ontlasting tot daadwerkelijke fabrieksmatige verwerking. Bronnen voor de getallen: [3] Het dagelijkse douchewaterverbruik per persoon is 51 liter. Bronnen voor de getallen: *) De berekende besparing is de bruto besparing van een week geen vlees consumeren en houdt geen rekening met de impact van het vegetarische alternatief; **) De uitleg en exacte berekening van de gemiddelde een volwassen vleeseter a 200 gram vlees per persoon per dag is te vinden op slide 5.

2 Kilometer besparing km* 111 km is een onschuldige rekenfout geweest, de besparing is iets hoger: 114km. Aangezien de 111 km al breed gecommuniceerd en gedrukt is, hebben we ervoor gekozen dit niet overal te corrigeren. Actiepunt voor % / 11kg 47% / 18kg 24% / 9kg 8.7kg CO2 106 gram CO2 114 km % / kg jaarlijkse Vleesconsumptie per type vlees [1] Gewogen gemiddelde CO2 uitstoot per 1kg vleesconsumptie [2] CO2 uitstoot per kilometer [3] Kilometer besparing 1.4kg vleesconsumptie x 8.7kg CO2 uitstoot van 1kg vlees = 12.1kg CO2 uitstoot voor wekelijkse vleesconsumptie / 106 gram CO2 uitstoot per km = 114km [1] Voor de berekening van de dagelijkse vleesconsumptie zijn we uit gegaan van onze belangrijkste doelgroep: volwassen vleeseters die op dagelijkse basis vlees consumeren. Deze 200 gram vlees per persoon per dag ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 113 gram per persoon per dag, doordat in onze berekening de flexitariërs, vegetariërs en veganisten er vanaf getrokken zijn. Wat overblijft is de dagelijkse een echte vleeseter. De uitleg en exacte berekening van de gemiddelde een volwassen vleeseter a 200 gram vlees per persoon per dag is te vinden op slide 5. [2] De CO2 uitstoot per type vlees per 1kg consumptie gewicht is gebasseerd op onderzoek uit 2016 van Milieu Centraal en vertaald naar een gewogen gemiddelde CO2 uitstoot per 1kg vleesconsumptie op basis van verschillende type vlees [1]. Dit mondt uit in een equivalent van de hoeveelheid CO2 die uitgestoten wordt, uitgedrukt in auto kilometers. CO2 uitstoot vindt plaats in alle schakels van het vleesproductieproces van de productie van veevoer tot ontlasting tot daadwerkelijke fabrieksmatige verwerking. Bronnen voor de getallen: - (rekentabel op basis van cijfers van Blonk Consultants) - [3] Voor de CO2 uitstoot per kilometer is uitgegaan van nieuw verkochte auto s in Nederland in 2016 die 106 gram CO2 per kilometer uitstoten. Deze uitstoot is hoogstwaarschijnlijk lager dan de CO2 uitstoot van een gemiddelde auto in 2016 in Nederland. Eenduidige bronnen ontbraken, derhalve is gekozen voor nieuw verkochte auto s. Bron voor de getallen: - *) De berekende besparing is de bruto besparing van een week geen vlees consumeren en houdt geen rekening met de impact van het vegetarische alternatief; **) De uitleg en exacte berekening van de gemiddelde een volwassen vleeseter a 200 gram vlees per persoon per dag is te vinden op slide 5.

3 Diergewicht besparing - 1 Blije Kip* 2.3kg 1.6kg Gemiddeld levend gewicht van 1 Kip [2] Gemiddeld slachtgewicht voor consumptie van 1 Kip [3] 1 Blije Kip besparing 1.4kg vleesconsumptie / 1.6kg gemiddeld slachtgewicht voor consumptive van 1 Kip = vleesconsumptiebesparing is equivalent van 0.9 Kip [1] Voor de berekening van de dagelijkse vleesconsumptie zijn we uit gegaan van onze belangrijkste doelgroep: volwassen vleeseters die op dagelijkse basis vlees consumeren. Deze 200 gram vlees per persoon per dag ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 113 gram per persoon per dag, doordat in onze berekening de flexitariërs, vegetariërs en veganisten er vanaf getrokken zijn. Wat overblijft is de dagelijkse een echte vleeseter. De uitleg en exacte berekening van de gemiddelde een volwassen vleeseter a 200 gram vlees per persoon per dag is te vinden op slide 5. [2] Een levende kip (of vleeskuiken zoals de industrie het oneervol noemt) weegt gemiddeld 2 kilo. Dit is een equivalent van de hoeveelheid dierenvlees dat we eten. Bronnen voor de getallen: (2015) gemiddeld levend gewicht van 2.3kg per kip [3] Het consumptieve gewicht dat overblijft na slachting is berekend op basis van cijfers van het CBS van oktober Totale slachtgewicht in kilogram van vleeskuikens in 2017 was 85.4 miljoen kg o.b.v miljoen slachtingen hetgeen een geslacht gewicht voor consumptie oplevert van circa 1.6kg per geslachte kip (circa 70% van het levend gewicht). Bronnen voor de getallen: (2013) - (2015) gemiddeld slachtgewicht voor consumptie van 1.4kg per kip *) De berekende besparing is de bruto besparing van een week geen vlees consumeren en houdt geen rekening met de impact van het vegetarische alternatief; **) De uitleg en exacte berekening van de gemiddelde een volwassen vleeseter a 200 gram vlees per persoon per dag is te vinden op slide 5.

4 Boombesparing 7 maanden werken* 1.7kg CO2 8.7kg CO2 Gewogen gemiddelde CO2 uitstoot per 1kg vleesconsumptie [2] CO2 compensatie per maand per boom [3] 7 maanden CO2 compensatie besparing 1.4kg vleesconsumptie x 8.7kg CO2 uitstoot van 1kg vlees = 12.1kg CO2 uitstoot voor wekelijkse vleesconsumptie / 1.7kg CO2 uitstoot compensatie vermogen per boom per maand = 7.1 maanden aan compensatie werken [1] Voor de berekening van de dagelijkse vleesconsumptie zijn we uit gegaan van onze belangrijkste doelgroep: volwassen vleeseters die op dagelijkse basis vlees consumeren. Deze 200 gram vlees per persoon per dag ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 113 gram per persoon per dag, doordat in onze berekening de flexitariërs, vegetariërs en veganisten er vanaf getrokken zijn. Wat overblijft is de dagelijkse een echte vleeseter. De uitleg en exacte berekening van de gemiddelde een volwassen vleeseter a 200 gram vlees per persoon per dag is te vinden op slide 5. [2] De CO2 uitstoot per type vlees per 1kg consumptie gewicht is gebasseerd op onderzoek uit 2016 van Milieu Centraal en vertaald naar een gewogen gemiddelde CO2 uitstoot per 1kg vleesconsumptie op basis van verschillende type vlees [1]. Dit mondt uit in de hoeveelheid tijd die een boom nodig heeft, om het equivalent van de uitgestoten CO2, uitgedrukt in autokilometers, uit de lucht te zuiveren. CO2 uitstoot vindt plaats in alle schakels van het vleesproductieproces van de productie van veevoer tot ontlasting tot daadwerkelijke fabrieksmatige verwerking. Bronnen voor de getallen: - (rekentabel op basis van cijfers van Blonk Consultants) - [3] Voor de CO2 compensatie die een boom gemiddeld per maand kan genereren is uitgegaan van een volwassen boom in Nederland. Bronnen voor de getallen: *) De berekende besparing is de bruto besparing van een week geen vlees consumeren en houdt geen rekening met de impact van het vegetarische alternatief; **) De uitleg en exacte berekening van de gemiddelde een volwassen vleeseter a 200 gram vlees per persoon per dag is te vinden op slide 5.

5 Dagelijkse een vleeseter 12.5 miljoen mensen 113 gram per dag 793 gram per week 453 gram per week 4 dagen a 113 gram per dag 200 gram per dag 700k 70k Nederlandse bevolking jaar [1] totale populatie [2] Flexitariër 6.9 miljoen ~ 55% Correctie op totale populatie [3] Vleesconsumptie correctie populatie [4] volwassen vleeseter 12.5 miljoen mensen x 113 gram per dag x 7 dagen per week = 9.9 miljoen kilo per week totale vleesconsumptie. Deze populatie bevat 6.9 miljoen flexitariërs die slechts 4 dagen in de week vlees eten, 770 duizend vegetariërs en veganisten die geen vlees eten. Totale deze populatie is 3.1 miljoen kilo per week. Dus de totale dagelijkse vleeseters is 6.8 miljoen kilo per week. Omgerekend naar persoon per dag: 6.8 miljoen kilo per week / 4.9 miljoen mensen die dagelijks vleeseten / 7 dagen per week = 200 gram vlees per dag [1] In de berekening maken we gebruik van de bevolkingscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De Nederlandse populatie van jarigen betreft 12.5 miljoen mensen. Bron voor de getallen: - [2] Voor de gegevens over de Nederlandse vleesconsumptie maken we gebruik van het overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu met daarin de gebruikelijke rood, wit en bewerkt vlees in gram per dag. In de leeftijdscategorie van jaar komt dit neer op een gemiddelde voor mannen en vrouwen van 113 gram vlees per persoon per dag. Bron voor de getallen: - [3] Deze gemiddelde 113 gram per persoon per dag is niet gecorrigeerd voor de populatie flexitariërs, vegetariërs en veganisten in Nederland. Het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Voedingscentrum geven beide aan dat in Nederland circa 55% van de bevolking (6.9 miljoen van de onderzochte populatie) een flexitarisch eetpatroon heeft, er tevens (4%) vegetariërs en (0.5%) veganisten zijn. Dit betekent dat er 4.9 miljoen dagelijkse vleeseters zijn in Nederland in de leeftijd van jaar. Bronnen voor de getallen: [4] De totale de correctie populatie betreft 3.1 miljoen kilo per week, berekend op de 55% flexitariërs die volgens de gegevens van het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Voedingscentrum 4 dagen per week vlees eten. Dit betekent dat de populatie dagelijkse vleeseters 6.8 miljoen kilo vlees per week eet. Wanneer je dit deelt door de populatie dagelijkse vleeseters, komt dit neer op 200 gram per vleeseter per dag. Additionele bron: -

6 Overige geraadpleegde bronnen DISCLAIMER: Middels het initiatief van Stichting Nationale Week Zonder Vlees trachten we de consument erop attent te maken dat er bewustere en duurzamere voedingskeuzes gemaakt kunnen worden welke minstens even smaakvol zijn. De beschikbare literatuur is het er unaniem over eens dat onze huidige vleesconsumptie een grote negatieve impact heeft op het milieu, dierwelzijn en onze gezondheid. Deze impact is vele malen groter, dan die van het plantaardig alternatief. Stichting Nationale Week Zonder Vlees wil daarom een wezenlijke bijdrage leveren aan het verkleinen van onze vleesconsumptie, op een positieve en inspirerende manier. Hiervoor zijn er bij het berekenen van de besparingen in de methodologie bepaalde aannames gedaan, gebaseerd op enkele tientallen van de vele beschikbare bronnen. Hierbij dient de kanttekening gemaakt te worden dat de diverse bronnen niet eenduidig zijn over de daadwerkelijk gemeten vleesconsumptie per vleesetende volwassene, consumptiegewicht versus karkasgewicht, en de impact van onze vleesconsumptie op waterverbruik en CO2. Daarom is veelal gekozen voor de mediaan (midden van een verdeling of gegevensverzameling), om zo tot een zo realistisch mogelijk beeld te komen van de potentiële besparing van een week geen vlees eten. Jaarlijks zullen wij deze cijfers herzien, indien er nieuwe relevante inzichten zijn. Gelukkig is de wetenschap wel unaniem als het aankomt op de meest duurzame keuze op lange termijn: Ga voor groen. En precies daar proberen wij met de Stichting Nationale Week Zonder Vlees een belangeloze bijdrage aan te leveren Aiking, H., De Boer, J. & Vereijken, J.M. (eds.) Sustainable protein production and consumption: Pigs or peas? Environment & Policy Vol. 45. ISBN Dordrecht: Springer. Terluin, I., Dagevos, H., Verhoog, D., Wijsman, H Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, Universiteit van Wageningen Markiewicz, K The economics of meeting future protein demand. Universiteit van Wageningen De Boer, J., Helms, M. & Aiking, H Protein consumption and sustainability: Diet diversity in EU-15. Ecological Economics 59, (Factsheet 4, Uitgespaarde Dieren, Nederlandse vegetariersbond, Sytske de Waart, November 2017) Terluin, I., D. Verhoog, H. Dagevos, P. van Horne en R. Hoste, Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, WUR, in opdracht van Wakker Dier Voor vragen en/of opmerkingen neem gerust contact met ons op via: +31 (0)

Nederlandse Vegetariersbond Utrecht, november 2017 FACTSHEET 4 UITGESPAARDE DIEREN

Nederlandse Vegetariersbond Utrecht, november 2017 FACTSHEET 4 UITGESPAARDE DIEREN Nederlandse Vegetariersbond Utrecht, november 2017 FACTSHEET 4 UITGESPAARDE DIEREN Nederlandse Vegetariersbond, Sytske de Waart November 2017 Inhoud Inhoud 2 Versiebeheer... 3 Factsheets Vegetariërsbond...

Nadere informatie

Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2014. David Verhoog, Hans Wijsman en Ida Terluin

Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2014. David Verhoog, Hans Wijsman en Ida Terluin Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2014 David Verhoog, Hans Wijsman en Ida Terluin Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2014 David Verhoog, Hans Wijsman

Nadere informatie

WAKKER DIER ONDERZOEK NAAR RECEPTEN OP SUPERMARKTPRODUCTEN

WAKKER DIER ONDERZOEK NAAR RECEPTEN OP SUPERMARKTPRODUCTEN februari 2019 ` 2 / 13 In Nederland consumeren we onnodig veel vlees. En hoewel de groep flexitariërs steeds groter wordt, daalde de vleesconsumptie de afgelopen jaren nauwelijks (WUR, 2018). Jaarlijks

Nadere informatie

Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, Ida Terluin, David Verhoog, Hans Dagevos, Peter van Horne en Robert Hoste

Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, Ida Terluin, David Verhoog, Hans Dagevos, Peter van Horne en Robert Hoste Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2016 Ida Terluin, David Verhoog, Hans Dagevos, Peter van Horne en Robert Hoste Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2016

Nadere informatie

Voedselconsumptie Vergeleken met de Richtlijnen goede voeding Belangrijkste bevindingen

Voedselconsumptie Vergeleken met de Richtlijnen goede voeding Belangrijkste bevindingen Voedselconsumptie 212-214 Vergeleken met de Richtlijnen goede voeding 215 Het RIVM onderzoekt de voedselconsumptie in Nederland. Deze factsheet geeft in het kort weer hoe volwassenen (19-79 jaar) in de

Nadere informatie

FACTSHEET 1 CONSUMPTIECIJFERS EN AANTALLEN VEGETARIËRS

FACTSHEET 1 CONSUMPTIECIJFERS EN AANTALLEN VEGETARIËRS FACTSHEET 1 CONSUMPTIECIJFERS EN AANTALLEN VEGETARIËRS Nederlandse Vegetariersbond, Sytske de Waart Maart 2017 Inhoud 1.1 Eiwitconsumptie... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Consumptiecijfers eiwitrijke

Nadere informatie

FACTSHEET 1 CONSUMPTIECIJFERS EN AANTALLEN VEGETARIËRS

FACTSHEET 1 CONSUMPTIECIJFERS EN AANTALLEN VEGETARIËRS FACTSHEET 1 CONSUMPTIECIJFERS EN AANTALLEN VEGETARIËRS Nederlandse Vegetariersbond, Sytske de Waart Maart 2018 Versiebeheer Versie Verandering datum 1.0 Nieuw factsheet Maart 2017 1.1 Consumptiemotieven

Nadere informatie

Steeds meer mensen zijn bewust flexitariër

Steeds meer mensen zijn bewust flexitariër bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 F +31 (0)20 589 83 00 W www.motivaction.nl Steeds meer mensen zijn bewust

Nadere informatie

Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, Hans Dagevos, David Verhoog, Peter van Horne en Robert Hoste

Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, Hans Dagevos, David Verhoog, Peter van Horne en Robert Hoste Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2017 Hans Dagevos, David Verhoog, Peter van Horne en Robert Hoste Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2017 Hans

Nadere informatie

Onderzoek: Vlees eten

Onderzoek: Vlees eten Onderzoek: Vlees eten Mei 2018 Over dit onderzoek 3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel en stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. De uitslagen worden

Nadere informatie

MEMO. Bijdrage van voedingsmiddelengroepen aan de inneming van mono- en disachariden en energie. Resultaten van VCP 2007-2010.

MEMO. Bijdrage van voedingsmiddelengroepen aan de inneming van mono- en disachariden en energie. Resultaten van VCP 2007-2010. MEMO Bijdrage van voedingsmiddelengroepen aan de inneming van mono- en disachariden en energie Resultaten van VCP 2007-2010 Pagina 1 van 19 Colofon RIVM 2013 Delen uit deze publicatie mogen worden overgenomen

Nadere informatie

Verzurende stoffen: emissies per beleidssector (NEC),

Verzurende stoffen: emissies per beleidssector (NEC), Verzurende stoffen: emissies per beleidssector (NEC), 1990-2009 Indicator 26 mei 2011 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt

Nadere informatie

Voetafdruk van de Nederlandse consumptie, 2005

Voetafdruk van de Nederlandse consumptie, 2005 Indicator 14 juni 2013 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De hoeveelheid land die nodig is

Nadere informatie

CO2-uitstoot Nederlandse deelnemers EU ETS

CO2-uitstoot Nederlandse deelnemers EU ETS Indicator 4 september 2018 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De circa 435 Nederlandse bedrijven

Nadere informatie

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet Jong & Duurzaam Klimaat Dieet Wie zijn wij en waarom zijn we hier? Wij zijn Wij zijn Werkgroep Jong & Duurzaam Eefke Wij zijn De jongerenvertegenwoordigers Wij zijn 1. 2. 3. 4. Klimaat dieet Duurzame Kleding

Nadere informatie

Nieuwe wegen naar gezonde voeding

Nieuwe wegen naar gezonde voeding Nieuwe wegen naar gezonde voeding 1 Wat eten we en wordt het beter? Matthijs van den Berg Hoofd van het Centrum Voeding, Preventie en Zorg bij het RIVM. 2 Wat eten we en wordt het beter? Matthijs van den

Nadere informatie

Verhoudingen - Voorbeeldtoets bij 'Handig met getallen, 2', hoofdstuk 1

Verhoudingen - Voorbeeldtoets bij 'Handig met getallen, 2', hoofdstuk 1 Verhoudingen - Voorbeeldtoets bij 'Handig met getallen, 2', hoofdstuk 1 Deze toets bestaat uit 20 opgaven. Voor elke goede oplossing krijg je 2 punten; vanaf 28 punten is de toets voldoende. Je kunt de

Nadere informatie

CO2-uitstoot Nederlandse deelnemers EU ETS

CO2-uitstoot Nederlandse deelnemers EU ETS Indicator 4 september 2017 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De 450 Nederlandse bedrijven

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 23 juli 2014

PERSBERICHT Brussel, 23 juli 2014 1/7 PERSBERICHT Brussel, 23 juli 2014 Minder vleesconsumptie in België maar aanzienlijk meer uitvoer Vleesconsumptie daalt in België. De productie van de vleessector blijft echter hoog dankzij de uitvoer.

Nadere informatie

Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden.

Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden. Gebeurteniskaarten positieve gebeurteniskaarten Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden. Jullie hebben samen betoogd tegen het kappen

Nadere informatie

Hoe groot is onze CO 2 afdruk?

Hoe groot is onze CO 2 afdruk? Hoe groot is onze CO 2 afdruk? Hoe groot is onze CO 2 afdruk? Hoeveel bomen zouden er nodig zijn om onze CO 2 weer uit de lucht te halen? Hoeveel CO 2 haalt een boom uit de lucht? Hoeveel CO 2 haalt een

Nadere informatie

CO2-emissie per voertuigkilometer van nieuwe personenauto's,

CO2-emissie per voertuigkilometer van nieuwe personenauto's, CO2-emissie per voertuigkilometer van nieuwe personenauto's, 1998-2009 Indicator 8 juni 2010 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

7. 123 187 45 - - - - - - + 355 8. 35/595\17 59 35 245 245

7. 123 187 45 - - - - - - + 355 8. 35/595\17 59 35 245 245 Antwoorden CITO 14-15 1. 295 187 - - - - - - + 482 2. 11/935\85 93 Hoe vaak past 11 in 93 88 8*11=88, dit is het grootste getal dat we van 93 af kunnen halen. 55 93-88=5 dan schuiven we de andere 5 ook

Nadere informatie

WAKKER DIER: (ON)WETENDHEID OVER JONG DIER OP BORD

WAKKER DIER: (ON)WETENDHEID OVER JONG DIER OP BORD WAKKER DIER: (ON)WETENDHEID OVER JONG DIER OP BORD De perceptie van jonge dieren volgens de Nederlandse consument Judith de Roij van Zuijdewijn Karin Ursem 31369 Intomart GfK 2012 Wakker Dier Jonge dieren

Nadere informatie

Fruitconsumptie van 4-12-jarigen Resultaten van VCP

Fruitconsumptie van 4-12-jarigen Resultaten van VCP gram/dag A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl KvK Utrecht 30276683 T 030 274 91 11 F 030 274 29 71 info@rivm.nl Belangrijkste bevindingen Fruitconsumptie van

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde A. tijdvak 2 woensdag 23 juni 13.30-16.30 uur

Examen HAVO. wiskunde A. tijdvak 2 woensdag 23 juni 13.30-16.30 uur Examen HAVO 2010 tijdvak 2 woensdag 23 juni 13.30-16.30 uur wiskunde A Dit examen bestaat uit 21 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 83 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten met

Nadere informatie

Broeikasgasemissies in Nederland,

Broeikasgasemissies in Nederland, Indicator 8 september 2010 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De totale uitstoot van broeikasgassen

Nadere informatie

Netto milieulasten in de industrie en energiesector,

Netto milieulasten in de industrie en energiesector, Indicator 27 maart 2014 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De netto milieulasten van bedrijven

Nadere informatie

Milieukosten per sector,

Milieukosten per sector, Indicator 15 april 2014 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De milieudienstverlenende bedrijven

Nadere informatie

NIEUWE EIWITTEN OP JE BORD

NIEUWE EIWITTEN OP JE BORD ONDERZOEK ALTERNATIEVEN VOOR VLEES NIEUWE EIWITTEN OP JE BORD 1 WAT ZIJN ALTERNATIEVEN VOOR WIE MINDER VLEES WIL ETEN? De mening van consumenten Thomas Cammelbeeck, Linda de Gouw en Nelleke Polderman Consumentenbond,

Nadere informatie

Nederlands vlees wordt minder zout. : Zo zout wordt het gegeten. week mei 2013 C

Nederlands vlees wordt minder zout. : Zo zout wordt het gegeten. week mei 2013 C Nederlands vlees wordt minder zout : Zo zout wordt het gegeten In nagenoeg al ons eten zit zout. De belangrijkste bronnen van zout in onze voeding zijn de bewerkte producten. Geschat wordt dat deze voor

Nadere informatie

Verduurzamen van de voedselconsumptie in Nederland: Waarom, wie en wat?

Verduurzamen van de voedselconsumptie in Nederland: Waarom, wie en wat? Verduurzamen van de voedselconsumptie in Nederland: Waarom, wie en wat? Expert duurzaam eten Corné van Dooren @DuurzaamEten NAV voedingsforum 8 maart 2018 Missie Het Voedingscentrum informeert consumenten

Nadere informatie

VEGETARIËR ZIJN. zonder tekorten op te lopen, zelfs voor zwangere vrouwen of kinderen.

VEGETARIËR ZIJN. zonder tekorten op te lopen, zelfs voor zwangere vrouwen of kinderen. VEGETARIËR ZIJN Het boek is gebaseerd op een vegetarisch voedingspatroon, deels omdat ik vegetariër ben en deels om te laten zien dat dit ook verrassend lekker kan zijn. De meest voorkomende vormen van

Nadere informatie

Curaçao Carbon Footprint 2015

Curaçao Carbon Footprint 2015 Willemstad, March 2017 Inhoudsopgave Inleiding 2 Methode 2 Dataverzameling 3 Uitstoot CO2 in 2010 3 Uitstoot CO2 in 2015 4 Vergelijking met andere landen 5 Central Bureau of Statistics Curaçao 1 Inleiding

Nadere informatie

Praktische tips voor klimaat en portemonnee. Klimaatsparen

Praktische tips voor klimaat en portemonnee. Klimaatsparen Praktische s voor klimaat en portemonnee Klimaatsparen CO 2 en geld besparen De gemiddelde Nederlander stoot per jaar 12.000 kg CO 2 uit (28.000 kg CO 2 per huishouden). De meeste kilo s gaan op aan verwarming,

Nadere informatie

Menu van de Toekomst: Eiwittransitie

Menu van de Toekomst: Eiwittransitie Menu van de Toekomst: Eiwittransitie kennisspecialist duurzaam eten Corné van Dooren Week van de Akkerbouw, Biddinghuizen, 23 juni 2016 Missie Het Voedingscentrum informeert consumenten over en stimuleert

Nadere informatie

EERSTE EDITIE 5-11 MAART 2018

EERSTE EDITIE 5-11 MAART 2018 EERSTE EDITIE 5-11 MAART 2018 Nationale Week Zonder Vlees is een campagne met als doel Nederland op een concrete manier bewust maken van de positieve impact van minder vlees eten, en laten zien hoe gemakkelijk

Nadere informatie

Milieucijfers SuperWijzer

Milieucijfers SuperWijzer Milieucijfers SuperWijzer Achtergrond onderzoek Geert Bergsma en Marieke Head Ketenanalysegroep CE Delft Doelstelling onderzoek CE Delft Wat is de milieubelasting van verschillende eiwitproducten te koop

Nadere informatie

Gemiddelde consumptie van groente

Gemiddelde consumptie van groente gram/dag A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl KvK Utrecht 30276683 T 030 274 91 11 F 030 274 29 71 info@rivm.nl Belangrijkste bevindingen Groenteconsumptie

Nadere informatie

Voedselconsumptie Vergelijking met de Richtlijnen goede voeding Belangrijkste bevindingen

Voedselconsumptie Vergelijking met de Richtlijnen goede voeding Belangrijkste bevindingen Voedselconsumptie 12-16 Vergelijking met de Richtlijnen goede voeding 15 Het RIVM onderzoekt de voedselconsumptie in Nederland. Van ruim mensen in de leeftijd van 1 tot en met 79 jaar is van 12 tot en

Nadere informatie

LNV flitsmeting. Duurzaamheid. Manuel Kaal 11 april 2018 H5198

LNV flitsmeting. Duurzaamheid. Manuel Kaal 11 april 2018 H5198 LNV flitsmeting Duurzaamheid Manuel Kaal 11 april 2018 H5198 Inleiding Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ontwikkelt een visie op landbouw, natuur en voedselkwaliteit. Daartoe

Nadere informatie

Duurzaamheid in de Schijf van Vijf

Duurzaamheid in de Schijf van Vijf Duurzaamheid in de Schijf van Vijf Expert duurzaam eten Dr.ir. Corné van Dooren @DuurzaamEten Congres Duurzame Voeding, FCInstitute, 19 juni 2018 Disclosure belangen spreker Geen potentiële belangenverstrengeling

Nadere informatie

Milieu-investeringen door bedrijven,

Milieu-investeringen door bedrijven, Indicator 27 maart 2014 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In 2012 hebben Nederlandse bedrijven

Nadere informatie

Het verschil tussen de huidige situatie en de situatie 10 jaar geleden

Het verschil tussen de huidige situatie en de situatie 10 jaar geleden Klimaatimpact van de 0,5 liter PET-fles Het verschil tussen de huidige situatie en de situatie 10 jaar geleden Openbare notitie Delft, april 2011 Opgesteld door: M.M. (Marijn) Bijleveld G.C. (Geert) Bergsma

Nadere informatie

Werkgelegenheid en verhouding wonen en werken per gemeente, 2013

Werkgelegenheid en verhouding wonen en werken per gemeente, 2013 Werkgelegenheid en verhouding wonen en werken per gemeente, 2013 Indicator 10 september 2014 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

UNIVERSITEIT UTRECHT CARBON FOOTPRINT Field in a Box

UNIVERSITEIT UTRECHT CARBON FOOTPRINT Field in a Box UNIVERSITEIT UTRECHT CARBON FOOTPRINT 2016 23-05-2017 Field in a Box Waarom een footprint? Klimaatverandering Het uitstoten van broeikasgassen draagt bij aan klimaatverandering. Het meest voorkomende broeikasgas

Nadere informatie

Energielabels voor personenauto's,

Energielabels voor personenauto's, Indicator 21 december 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Onder nieuw verkochte auto's

Nadere informatie

Gezondheidsenquête, België Inleiding. Wetenschap ten dienste van Volksgezondheid, Voedselveiligheid en Leefmilieu.

Gezondheidsenquête, België Inleiding. Wetenschap ten dienste van Volksgezondheid, Voedselveiligheid en Leefmilieu. Inleiding Wetenschap ten dienste van Volksgezondheid, Voedselveiligheid en Leefmilieu. Inleiding 1. Context De vergrijzing van de bevolking in onze samenleving is een heuse uitdaging op het gebied van

Nadere informatie

BEREIDINGS- EN CONSUMPTIETIJD VAN MAALTIJDEN. AUTEUR Sarah BEL

BEREIDINGS- EN CONSUMPTIETIJD VAN MAALTIJDEN. AUTEUR Sarah BEL BEREIDINGS- EN CONSUMPTIETIJD VAN MAALTIJDEN AUTEUR Sarah BEL Dankwoord Dit werk kon niet worden gerealiseerd zonder de medewerking van een aantal personen. Onze bijzondere dank gaat uit naar: De deelnemers

Nadere informatie

Combinaties van risicofactoren

Combinaties van risicofactoren Achtergronddocument Combinaties van risicofactoren Vóórkomen van risicofactoren en clustering Zowel overgewicht als roken clusteren met zwaar alcoholgebruik Zowel overgewicht als dagelijks roken gaan samen

Nadere informatie

INLEIDING Iedereen waterdrager!

INLEIDING Iedereen waterdrager! INLEIDING We gebruiken dagelijks water : tanden poetsen, wassen, drinken, koken, kleren wassen, toilet doorspoelen Het volstaat om de kraan open te draaien om proper en drinkbaar water te hebben. Maar

Nadere informatie

Voortgang doelstellingen 2015/2016 CO2-prestatieladder 18 november 2016

Voortgang doelstellingen 2015/2016 CO2-prestatieladder 18 november 2016 Voortgang doelstellingen 2015/2016 CO2-prestatieladder 18 november 2016 CO2-prestatieladder niveau 3. Voortgang reductiedoelstellingen Breukelen, 18 november 2016 Peggy Nab Akkoord namens directie Datum:

Nadere informatie

Belasting van het oppervlaktewater met vermestende stoffen,

Belasting van het oppervlaktewater met vermestende stoffen, Belasting van het oppervlaktewater met vermestende stoffen, 1990-2016 Indicator 27 september 2018 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere

Nadere informatie

Welzijnsevaluatie FitCheck. Relatie tussen voeding en gezondheid Bodyscan Voedingsanalyse Proeven TRY-OUT mogelijkheid

Welzijnsevaluatie FitCheck. Relatie tussen voeding en gezondheid Bodyscan Voedingsanalyse Proeven TRY-OUT mogelijkheid Welzijnsevaluatie FitCheck Relatie tussen voeding en gezondheid Bodyscan Voedingsanalyse Proeven TRY-OUT mogelijkheid Er wordt meer van ons lichaam gevraagd Hierdoor vervuilt ons lichaam en heeft ons lichaam

Nadere informatie

teruggerekend naar één medewerker.

teruggerekend naar één medewerker. Rapport Jaar Resultaat CO 2 Boekhouding 2010 Auteur: T.R. Breetveld 1 Datum: 15 februari 2011 Status: Definitief 1 ISO 14064-1, 7.3.1, onderdeel b Pagina: 1 van 6 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 1.1 Organisatiegrenzen

Nadere informatie

Energielabels voor personenauto's,

Energielabels voor personenauto's, Indicator 28 april 2017 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Het aandeel auto's met het zuinigste

Nadere informatie

Hernieuwbare elektriciteit,

Hernieuwbare elektriciteit, Indicator 17 juli 2013 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De productie van hernieuwbare elektriciteit

Nadere informatie

Belasting van het oppervlaktewater met vermestende stoffen,

Belasting van het oppervlaktewater met vermestende stoffen, Belasting van het oppervlaktewater met vermestende stoffen, 1990-2015 Indicator 2 oktober 2017 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

Risicobeoordeling van lange-termijn inname van fipronil via de consumptie van ei en ei-producten

Risicobeoordeling van lange-termijn inname van fipronil via de consumptie van ei en ei-producten Risicobeoordeling van lange-termijn inname van fipronil via de consumptie van ei en ei-producten Datum: 26-09-2018 Versie: definitief Onderwerp De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft fipronil

Nadere informatie

Figuur 1: Mogelijke veranderingen dagelijks eetpatroon

Figuur 1: Mogelijke veranderingen dagelijks eetpatroon CONSUMENTENPLATFORM Ons voedsel over 10 OPINIEONDERZOEK In september 2003 heeft het onderzoeksbureau Survey@ te Zoetermeer onder 600 Nederlanders een representatieve steekproef gehouden. De vragen in het

Nadere informatie

Wat stelt De Nationale DenkTank 2012 voor om de voedselketen te verduurzamen*?

Wat stelt De Nationale DenkTank 2012 voor om de voedselketen te verduurzamen*? Samenvatting van de bevindingen van de Nationale DenkTank 2012 boer Consument Wat stelt De Nationale DenkTank 2012 voor om de voedselketen te verduurzamen*? verwerker *De voorstellen van de denktank voor

Nadere informatie

Energielabels voor personenauto's,

Energielabels voor personenauto's, Indicator 19 december 2011 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De verkopen van nieuwe auto's

Nadere informatie

Effect van Digestarom 1301 op de technische resultaten van witvleeskalveren

Effect van Digestarom 1301 op de technische resultaten van witvleeskalveren Effect van Digestarom 1301 op de technische resultaten van witvleeskalveren Uitgevoerd door: Feed Innovation Services BV Wageningen In opdracht van: Speerstra Feed Ingredients BV Lemmer Mei 2007 Digestarom

Nadere informatie

Klimaatbenchmark ASN Beleggingsfondsen

Klimaatbenchmark ASN Beleggingsfondsen Klimaatbenchmark ASN Beleggingsfondsen Hoe presteren de ASN Beleggingsfondsen vergeleken met geselecteerde benchmarks? Opgesteld voor: Opgesteld door: Mark Schenkel (Senior Consultant) & Giel Linthorst

Nadere informatie

Marktoverzicht van de Belgische varkenssector 25 januari 2019

Marktoverzicht van de Belgische varkenssector 25 januari 2019 Marktoverzicht van de Belgische varkenssector 25 januari 2019 1 4 7 10 13 16 19 22 25 28 31 34 37 40 43 46 49 52 175 1/ Prijzen Nationale prijzen varkenskarkassen, gewogen gemiddelde S/E-klasse /100kg

Nadere informatie

Belangrijkste bevindingen

Belangrijkste bevindingen gram/dag tijdens ontbijt A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl KvK Utrecht 30276683 T 030 274 91 11 F 030 274 29 71 info@rivm.nl Belangrijkste bevindingen Ontbijtgewoonten

Nadere informatie

CO 2 Footprint 2015 ZAVIN C.V. Conform de CO 2 - Prestatieladder. Datum: januari 2016 Auteur: Nicole Deylius Rapport nr.: 2016/CO2 Footprint/Q1/1.

CO 2 Footprint 2015 ZAVIN C.V. Conform de CO 2 - Prestatieladder. Datum: januari 2016 Auteur: Nicole Deylius Rapport nr.: 2016/CO2 Footprint/Q1/1. CO 2 Footprint 2015 ZAVIN C.V. Conform de CO 2 - Prestatieladder Datum: januari 2016 Auteur: Nicole Deylius Rapport nr.: 2016/CO2 Footprint/Q1/1.0 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Emissies... 4 CO 2 -Footprint

Nadere informatie

Presenta/e door Jan de Kraker - 5 mei 2014. Energie in Beweging

Presenta/e door Jan de Kraker - 5 mei 2014. Energie in Beweging Presenta/e door Jan de Kraker - 5 mei 2014 Energie in Beweging Wat is Well to Wheel Met Well to Wheel wordt het totale rendement van brandstoffen voor wegtransport uitgedrukt Well to Wheel maakt duidelijk

Nadere informatie

Bevolkingsomvang en aantal huishoudens,

Bevolkingsomvang en aantal huishoudens, Indicator 4 juli 2017 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Per 1 januari 2017 bedraagt de Nederlandse

Nadere informatie

Gaan gezond en duurzaam eten hand in hand?

Gaan gezond en duurzaam eten hand in hand? Gaan gezond en duurzaam eten hand in hand? Expert duurzaam eten Corné van Dooren 19 november 2016, VELT, Brussel Missie Het Voedingscentrum informeert consumenten over en stimuleert hen tot een gezonde

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2007 tijdvak 1 economie CSE GL en TL 700013-1-608b De goedkoopste auto van Nederland Informatiebron 1: Advertentie Daihatsu Cuore Wist u dat Daihatsu de kroon spant wanneer we praten

Nadere informatie

Emissies naar lucht door huishoudens,

Emissies naar lucht door huishoudens, Indicator 1 mei 2012 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De emissies van kooldioxide, stikstofoxiden

Nadere informatie

aantal bron hiervoor kun je http://www.vosabb.nl/gemiddelde-afstand-tot-basisschool-ietsgroter-geworden/

aantal bron hiervoor kun je http://www.vosabb.nl/gemiddelde-afstand-tot-basisschool-ietsgroter-geworden/ De huidige acht- tot twaalfjarigen zijn Generatie Climate: Generatie C. Zij zijn de eerste toekomstige generatie die in alle aspecten van hun leven het effect van klimaatverandering zal ondervinden. Maar

Nadere informatie

docentenhandleiding Vlees vervangen? Vijf portretten Waarom kiezen zij voor vleesvervangers?

docentenhandleiding Vlees vervangen? Vijf portretten Waarom kiezen zij voor vleesvervangers? docentenhandleiding Vlees vervangen? Vijf portretten Waarom kiezen zij voor vleesvervangers? Een lespakket voor de onderbouw VO (versie vmbo en versie havo-vwo) Handleiding lesbrief Inhoud 1 Algemene informatie...

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2019-2023 www.weekzondervlees.nl Stichting Nationale Week Zonder Vlees weekzondervlees@gmail.com 06 46 53 53 63 De Lairessestraat 119-2, 1075 HH Amsterdam Inhoud Inleiding... 3 1. Opzet van

Nadere informatie

Hernieuwbare elektriciteit,

Hernieuwbare elektriciteit, Indicator 9 april 2015 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In 2014 (voorlopige cijfers) bedroeg

Nadere informatie

CO₂-nieuwsbrief. De directe emissie van CO₂ - vanuit scope 1 is gemeten en berekend als 1.226 ton CO₂ -, 95% van de totale footprint.

CO₂-nieuwsbrief. De directe emissie van CO₂ - vanuit scope 1 is gemeten en berekend als 1.226 ton CO₂ -, 95% van de totale footprint. Derde voortgangsrapportage CO₂-emissie reductie Hierbij informeren wij u over de uitkomsten van onze Carbon Footprint en de derde CO₂ -emissie inventarisatie, betreffende de periode van juni 2014 tot en

Nadere informatie

Dilemma s Triodos Bank

Dilemma s Triodos Bank Dilemma s Triodos Bank December 2018 Contact: Maaike Jongsma T: 050-3171777 E: maaikejongsma@kienonderzoek.nl Groningen / Haarlem W: www.kienonderzoek.nl twitter.com/panelwizardnl facebook.com/panelwizardnl

Nadere informatie

Energielabels voor personenauto's,

Energielabels voor personenauto's, Indicator 17 februari 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Onder nieuw verkochte auto's

Nadere informatie

Belasting van het oppervlaktewater met vermestende stoffen,

Belasting van het oppervlaktewater met vermestende stoffen, Belasting van het oppervlaktewater met vermestende stoffen, 1990-2008 Indicator 29 september 2010 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere

Nadere informatie

FACTSHEET 3. Kosten vegetarisch eten

FACTSHEET 3. Kosten vegetarisch eten FACTSHEET 3 Kosten vegetarisch eten Vegetariersbond, Sytske de Waart September 2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Samenvatting... 3 Zijn vegetarische alternatieven goedkoper dan vlees en vis?... 3 Is

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend.

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend. Beoordelingsmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend. De goedkoopste auto van Nederland 1 B 2 maximumscore 1 7.498-2.024 = 5.474 3 maximumscore 2 De brandstofkosten

Nadere informatie

Vermeden broeikaseffect door recycling van e-waste

Vermeden broeikaseffect door recycling van e-waste Vermeden broeikaseffect door recycling van e-waste 29-214 Datum: 27 juli 215 Versie: 1.1 In opdracht van: Opgesteld door: Hendrik Bijker Wecycle Laura Golsteijn Marisa Vieira Dit rapport is geschreven

Nadere informatie

Geschat effect van lagere suikergehalten in voedingsmiddelen

Geschat effect van lagere suikergehalten in voedingsmiddelen Geschat effect van lagere suikergehalten in voedingsmiddelen op de dagelijkse suikerinname in Nederland In het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) hebben verschillende partijen afgesproken het

Nadere informatie

klas 2-3 - 4 "Eenheden"

klas 2-3 - 4 Eenheden Naam: klas 2-3 - 4 "Eenheden" Klas: Het woord eenheid betekent dat dingen hetzelfde zijn. In de natuurkunde, scheikunde en techniek kan van alles gemeten worden. Iedereen kan elkaars metingen pas gebruiken

Nadere informatie

18.1 Intro. ANTWOORDENBOEK Cijfers in orde 1. b 1366 c d 81 e 111 f g 20 miljoen h i 51,3 j 225

18.1 Intro. ANTWOORDENBOEK Cijfers in orde 1. b 1366 c d 81 e 111 f g 20 miljoen h i 51,3 j 225 18.1 Intro 1 a 81 b 1366 c 115000 d 81 e 111 f 33000 g 20 miljoen h 25000 i 51,3 j 225 2 Handel, bevolking (geboorten, huwelijken,...), gezondheid, financiën (inkomsten, faillisementen,...), verkeer (aantallen

Nadere informatie

Opbrengst van belastingen op een milieugrondslag,

Opbrengst van belastingen op een milieugrondslag, Indicator 22 januari 2019 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De opbrengst van belastingen

Nadere informatie

Emissies naar lucht door de industrie,

Emissies naar lucht door de industrie, Indicator 25 maart 2019 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De industrie levert voor alle

Nadere informatie

Afzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen,

Afzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen, Indicator 6 november 2018 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De afzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen

Nadere informatie

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden.

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden. Stelling door T. 1429 woorden 12 juni 2014 7,8 2 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Stelling 1: openbaar vervoer moet gratis worden 1: km autorijden levert dan per passagier gemiddeld zeven keer

Nadere informatie

Emma Coles Be Vitality en Voeding Leeft

Emma Coles Be Vitality en Voeding Leeft Emma Coles Be Vitality en Voeding Leeft Fors deel van Nederland is chronische ziek Fors deel van Nederland is chronische ziek 16,6m 17,5m 32% 5,3m 7m 40% 1,2 miljoen mensen hebben diabetes en per week

Nadere informatie

Opinieonderzoek Klimaatakkoord

Opinieonderzoek Klimaatakkoord bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 W www.motivaction.nl Opinieonderzoek Klimaatakkoord Beknopt rapport Natuur

Nadere informatie

Bevolkingsomvang en aantal huishoudens,

Bevolkingsomvang en aantal huishoudens, Indicator 6 mei 2019 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Per 1 januari 2019 telde Nederlandse

Nadere informatie

Broeikasgasemissies in Nederland,

Broeikasgasemissies in Nederland, Indicator 19 mei 2009 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De totale uitstoot van broeikasgassen

Nadere informatie

Energielabels voor personenauto's,

Energielabels voor personenauto's, Indicator 21 september 2012 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De verkopen van nieuwe personenauto's

Nadere informatie

VOETAFDRUKKEN VAN NEDERLANDSE CONSUMPTIE

VOETAFDRUKKEN VAN NEDERLANDSE CONSUMPTIE VOETAFDRUKKEN VAN NEDERLANDSE CONSUMPTIE De ecologische effecten van Nederlandse consumptie in het buitenland PBL-Notitie Trudy Rood, Harry Wilting en Aldert Hanemaaijer 22 januari 2016 Colofon Voetafdrukken

Nadere informatie

Duurzaamheid in de melkveehouderij Perspec7ef van de consument en retail

Duurzaamheid in de melkveehouderij Perspec7ef van de consument en retail Duurzaamheid in de melkveehouderij Perspec7ef van de consument en retail 21 november 2013 Marc Jansen Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL Het CBL is de belangenbehar7ger en spreekbuis van de 4300

Nadere informatie

Bruto toegevoegde waarde en werkgelegenheid,

Bruto toegevoegde waarde en werkgelegenheid, Indicator 11 december 2014 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Uit voorlopige cijfers blijkt

Nadere informatie

Achtergrond van de basisverlegging CPI 2010

Achtergrond van de basisverlegging CPI 2010 Achtergrond van de basisverlegging CPI 2010 Jaarlijkse basisverlegging CPI De Consumentenprijsindex (CPI) meet de prijsontwikkeling van het pakket van goederen en diensten dat de gemiddelde consument afneemt.

Nadere informatie

AquaPath Module 4 DUURZAME LEVENSSTIJLEN EN WATER

AquaPath Module 4 DUURZAME LEVENSSTIJLEN EN WATER AquaPath Module 4 DUURZAME LEVENSSTIJLEN EN WATER SAMENVATTING Weet je dat de meeste van onze dagelijkse activiteiten, inclusief voedsel, kleding en reizen, een hoog waterverbruik betekenen en daarmee

Nadere informatie