Qurrent. Samen groen groot

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Qurrent. Samen groen groot"

Transcriptie

1 Qurrent Samen groen groot

2 De allergroenste energieleverancier van Nederland In vier jaar al meer dan mensen enthousiast gemaakt voor groene energie en het energieverbruik van onze trouwe klanten met gemiddeld 17% teruggebracht. Dat noemen wij impact. Een Nederland zonder fossiele energie in Daar gaan we voor! Nieuwsgierig hoe we dit doen? Lees dan snel verder. We nemen je mee in onze missie en projecten waarmee we samen groen groot maken. 2.

3 inhoudsopgave 3.

4 energietransitie 4.

5 Grijs, groen en sjoemelstroom WAT IS ECHT GROENE STROOM? Groene energie is energie die is opgewekt met behulp van schone, onuitputtelijke bronnen zoals wind, zon en water. WAT IS DE ENERGIETRANSITIE? De overstap van fossiele energiebrandstoffen (grijs) naar volledig duurzame energiebronnen (groen). SJOEMELSTROOM Veel groene stroom bestaat alleen op papier. Nederlandse energieleveranciers kopen groene stroom certificaten uit het buitenland. En de groene stroom zelf? Die blijft in het buitenland. Nederlandse leveranciers leveren dus grijze stroom in en plakken er een groen certificaat op. Zie daar: sjoemelstroom. WAT IS GRIJZE STROOM? Grijze stroom is elektriciteit die is opgewekt met brandstoffen zoals kolen, bruinkool, gas en olie. Ook de stroomproductie uit kerncentrales valt onder grijze stroom. Net als de fossiele brandstoffen kolen, gas en olie is de voorraad uranium eindig en is het gebruik ervan schadelijk voor het milieu. Weetje: Slechts 6,6% van alle in Nederland opgewekte energie is daadwerkelijk groen. Bron: cbs 5.

6 Klimaatverandering raakt ook Nederland Opwarming aarde De aarde warmt in rap tempo op. Door CO 2 - uitstoot van fossiele brandstoffen als olie, gas en steenkool blijven de temperatuur en zeespiegel stijgen. Om niet kopje onder te gaan, is een groene koers noodzakelijk. De warmste dagen worden steeds warmer door stijgende CO 2 - concentraties. Bron: KNMI Nederlandse ambitie CO 2 - uitstoot Het doel voor 2030 is bepaald: 49% minder CO 2 - uitstoot dan in Hoe we daar gaan komen? Dat wordt dit jaar bekeken en vastgelegd in het Klimaatakkoord. De wil is er, maar er moet nog flink wat gebeuren. Niet alleen de overheid en het bedrijfsleven moeten investeren in duurzaamheid. Ook de Nederlandse burger moet zijn of haar steentje bijdragen door minder energie te verbruiken en te kiezen voor écht groene energie. De koudste dagen warmen sneller op dan andere dagen. Bron: KNMI KLIMAATAKKOORD VAN PARIJS In 2015 ondertekenden 195 landen een internationaal verdrag om de opwarming van de aarde te beperken tot minder dan 2 graden. Extreme regenval (50 mm of meer) komt twee keer zoveel voor als in De trend is het sterkst in hevige zomerse onweersbuien. Bron: KNMI Hittegolven komen vaker voor en zijn 2 à 3 graden warmer geworden sinds Bron: KNMI

7 Groene energie: Nederland Het gaat goed met Nederland, nu het klimaat nog! bungelt onderaan Het gaat ons voor de wind. Nederlanders zijn over het algemeen gelukkig, gezond en er zijn steeds meer banen. Maar deze sociale en economische groei heeft ook een andere kant. Het kopen van meer In 2016 heeft Malta ons ingehaald. Op Luxemburg na, wekt Nederland het minste groene energie op van de hele EU. co2 - uitstoot per inwoner in nederland kleding en voedsel zorgt voor meer transport. En je voelt hem al aankomen, dit zorgt voor meer CO 2 - uitstoot. Het aandeel duurzame energie in de eu 20 afgelopen jaar is die met maar liefst 8% gestegen; van 14,2 ton CO 2 per inwoner = doel in 2020 in 2016, naar 15,4 ton in Bron: cbs % van de totale energie consumptie 6% CO 2 uittoot in tonnen Het eerste kwartaal van 2018 is de CO 2 - uitstoot van huishoudens gemiddeld gestegen met 5% (ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017). Hét bewijs dat goede bedoelingen niet genoeg zijn. Er moet nu iets veranderen! Een stijging van de welvaart moet juist zorgen voor meer investeringen in groene stroom in plaats van meer CO 2 - uitstoot. Bron: cbs Europese Unie Zweden Finland Letland Oostenrijk Denenmarken Estland Portugal Kroatië Litouwen Roemenië Slovenië Bulgarije Italië Spanje Frankrijk Griekenland Tsjechië Duitsland Hongarije Slowakije Polen Ierland Cyprus UK België Malta Nederland Luxemburg 7.

8 En zo versnellen we co 2 -uitstoot 1 kwartaal % e 27,5 % 12,4 % WEG MET SJOEMELSTROOM 69% van de Nederlandse huishoudens kiest voor groene stroom maar krijgt nog vaak grijze stroom met een groen certificaat: sjoemelstroom. Dit moeten we aan de kaak stellen zoals Lubach op Zondag. Qurrent levert wel 100% groene energie uit Nederland. Bron: acm DRAAGVLAK WINDENERGIE De meest gunstige plekken zijn al vergeven. Windmolens komen dichter naar de bewoonde wereld toe. Draagvlak creëren bij burgers is cruciaal. Zoals met de Buurtmolen: lokale energie tegen het laagste energietarief van Nederltand. De Buurtmolen levert per jaar groene energie aan 460 huishoudens. IEDEREEN BESPAREN 22,2 % 25,9 % Landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid Energie-, en waterbedrijven, afvalbeheer VAN HET GAS AF Uiterlijk in 2030 gaat de gaskraan in Groningen dicht. Door onze collectieve inkoopacties op bijvoorbeeld zonneboilers en warmtepompen helpen we onze klanten van het gas af. Hierdoor hebben we gezamenlijk al ongeveer 1,5 miljoen kilo CO 2 -uitstoot bespaard. Dat staat gelijk aan bomen die een jaar lang deze CO 2 -uitstoot in hun biomassa opnemen. Willen we een betere wereld? Dan moeten we ons gedrag veranderen. En van energie besparen de gewoonste zaak van de wereld maken! Bij Qurrent doen we dat al. Onze klanten besparen gemiddeld 17% op hun energieverbruik na drie jaar klant zijn. SLIM EN BETAALBAAR Meer energie gebruiken als het aanbod van groene stroom hoog is, dat is slim. Met ons slimme energiecontract zie je in een app precies wanneer groene stroom het voordeligst is! Bekijk film Huishoudens Overige dienstverlening Transportsector EEN EERLIJKE TRANSITIE De energietransitie komt voornamelijk voor rekening van de consument. En dat terwijl de industrie nog veelal grijze stroom gebruikt en veel meer CO 2 - uitstoot. Daarom gaat Qurrent per 10 juli 2018 ook de zakelijke markt bedienen. 8.

9 qurrent 9.

10 Droom en missie Het begon met een droom om de energietransitie te versnellen Qurrent is een van de vele duurzame energie initiatieven die DOEN ondersteunt. We zijn blij met de groeiende beweging van ruim Nederlanders die kiezen voor knalgroene energie en zich inzetten om energie te besparen en zelf op te wekken en wij hopen dat deze beweging de komende jaren hard blijft groeien! Anneke Sipkens, directeur stichting DOEN ons geloof We moeten nu de verantwoordelijkheid nemen om Nederland vrij te maken van fossiele energie, zodat ook de toekomst van onze (klein)kinderen verzekerd is. En we samen het klimaatprobleem aanpakken! Wij geloven dat onze toekomst en het energieverbruik groener én slimmer moet. alles voor dat ene doel... Een Nederland zonder fossiele energie in 2030! want alleen samen maken we groen groot Daarom heeft Stichting DOEN het initiatief genomen voor het energiebedrijf van de toekomst, We Generate. In 2011 gaan Qurrent en We Generate samen. Nu hebben we de grootste energiecoöperatie en een van de meest actieve community s waarmee we samen verder werken om groen groot te maken. onze missie Qurrent verkoopt 100% groene energie van Nederlandse wind en zon. Tegen inkoopprijs uiteraard. Want verdienen aan jouw verbruik past niet bij ons geloof én de toekomst. En natuurlijk helpen we jou om zelf energie op te wekken en nog belangrijker, te besparen! 10.

11 Mijlpalen 2016 Windpark Hellegatsplein Zonder pioniers geen vooruitgang. Daarom lopen wij met trots voorop. Qurrent loopt voorop als het gaat om 2016 Online Community e buurtmolen geplaatst vernieuwing van de energiemarkt. Samen met onze leden gaan we vol voor een Nederland vrij van fossiele energie in Ons meest recente wapenfeit is de Buurtmolen Start coöperatie 2015 Introductie Windtegoed e klant verwelkomd 2015 Introductie slimme energiecontract 2017 Hoofdpartner Feyenoord 2006 Introductie Q-box 2007 Start Qurrent Renewable Energy: technologieplatform voor decentrale duurzame energieopwekking 2012 Introductie Q-box 2011 Samengaan Qurrent/We Generate 2014 Start levering 100% groene en Nederlandse energie 2015 Realisatie Zonnepark met postcoderoos regeling 11.

12 Een goed voorbeeld doet volgen Een Nederland zonder Zo inspireerden wij anderen om......energie tegen inkoopprijs te leveren. Zowel Vandebron als EasyEnergy volgden. een laagdrempelige manier te introduceren om je eigen energie op te wekken. Na Qurrent s Windtegoed is er nu ook het Stukje Zon van Eneco en de WindVanger van Greenchoice. fossiele energie in een slim energiecontract met dynamische tarieven te introduceren. Onder andere Eneco en EasyEnergy namen ons voorbeeld over. Om dat doel als relatief kleine speler te bereiken, moet je slim zijn. Als voorloper in de energiemarkt willen wij anderen inspireren, zodat er steeds meer groene energie wordt opgewekt en de energietransitie wordt versneld. En niet zonder succes gebruik te maken van de postcoderoosregeling voor een coöperatief zonnepark. Immiddels zijn meer dan 100 postcoderoosprojecten gerealiseerd!

13 Samen groen groot De wereld een beetje beter maken, iedere dag opnieuw. Daadkrachtig, met lef en ambitie. Anderen op een slimme manier aansteken. Dat is Qurrent. Zo veranderen wij de wereld. Iedere dag een klein beetje, stapje voor stapje. Alles voor dat ene hogere doel: een Nederland zonder fossiele energie in 2030! Mij elke dag inzetten voor een bedrijf dat een positieve bijdrage levert aan de maatschappij motiveert mij ontzettend. Ik geloof dat de oplossing voor de klimaatkwestie niet alleen bij machtige wereldleiders ligt. We kunnen heel veel op eigen kracht. Isabella, Accountmanager Buurtmolen Qurrent heeft een disruptief model en schudt de conservatieve energiemarkt op. Ik krijg de mogelijkheid om proposities te ontwikkelen die hieraan bijdragen. Frits, Propositie en business manager Qurrent is voor mij de ideale werkgever. Jong, fris en vooral heel erg dynamisch. Het is niet alleen ons team maar het zijn onze klanten die de familie maken. Mike, Traffic manager 13.

14 samen 14.

15 De grootste energiecoöperatie Jullie zijn echt anders, jullie doen het samen! Peter, klant van Qurrent, tijdens de ALV in juni 2018 van Nederland Samen met ruim leden maken we groen groot! Bij Qurrent ben je méér dan een klant, je bent ook lid van onze inspraak Leden groene stroom coöperatie. Want wij geloven dat we samen het verschil kunnen maken in de energietransitie. We beslissen samen aan welke duurzame projecten we gaan werken. En met een achterban van maar liefst leden kunnen we meepraten over hoe we Nederland vrij gaan maken van fossiele energie. Bedankt voor de ledendag. Hierdoor is mijn zoon ook geïnspireerd en gaat naar Qurrent overstappen! Qurrent Duurzame projecten Harry, klant van Qurrent, tijdens de ALV in juni 2018 investeren 15.

16 Samen wekken we op De leden van onze coöperatie zijn samen eigenaar van de vier prachtige windmolens bij het knooppunt Hellegatsplein in Zuid-Holland. Samen wekken we hier groene energie op. De opgewekte windenergie van deze molens bieden we onze klanten aan in de vorm van Windtegoed. Zo krijg je je eigen stukje windmolen! En de opbrengst trekken we af van je energienota. In totaal hebben onze klanten Windtegoeden! Daarmee wekken zij jaarlijks MWh op. Jouw stukje 16.

17 Community: samen het Onze leden gebruiken 100% groene Nederlandse energie, en kunnen met onze tips op de community zelf opwekken en besparen, zodat zij weer anderen inspireren om hetzelfde te doen. verschil maken We geloven dat we alleen samen het verschil kunnen maken. Dagelijks zijn we met elkaar in gesprek op onze online community. Hier delen we tips en ervaringen over opwekken en besparen. Zo inspireren we elkaar om verder te verduurzamen. Via de community kunnen leden meedenken over nieuwe en bestaande producten en diensten. Want zo bereiken we meer! Zo hebben we impact: Qurrent helpt leden met zelf opwekken en besparen Leden denken mee met Qurrent over bestaande en nieuwe producten 2017: leden reacties unieke bezoekers Samen maken we groen groot SAMEN BEREIKEN WE ONS DOEL De jaarnota verbeterd. Hij is nu zo duidelijk dat hij zelfs als voorbeeld dient in de energiemarkt! De nieuwe live chat functie en de klantenservice pagina bedacht en getest want bereikbaarheid is voor ons heel belangrijk. Verbeterpunten voor de Mijn Energie omgeving en de app opgesteld zodat we onze klanten meer grip geven op hun energieverbruik. 17.

18 Besparen en opwekken Elga warmtepomp: 'Wij zijn heel tevreden met de Elga inkoopactie, van aanvraag tot installatie." Sjoerd, klant van Qurrent Alleen groene energie leveren is niet voldoende om de energietransitie te realiseren. Qurrent wil graag klanten inspireren om thuis of lokaal aan de slag te gaan en energie te besparen en op te wekken! Inkoopacties We bieden voordelige inkoopacties met handige bespaar- en opwekproducten, waar iedereen in Nederland aan mee kan doen. Klanten van Qurrent verbruiken gemiddeld maar liefst 17% minder energie * Inkoopacties: Solarbag Zo hebben we in 2017 samen meer dan 1 miljoen kilo CO 2 bespaard! Dat staat gelijk aan maar liefst bomen! Of 8,3 miljoen kilometer rijden in een VW Golf. En, Qurrent verdient niet aan jouw verbruik. Je krijgt je energie dus tegen inkoopprijs. We willen graag dat je zo weinig mogelijk energie afneemt! * gemiddelde afname in energieverbruik tussen het 1e en 3e jaar dat iemand klant is. Ik vind het interessant om advies te krijgen. Ik kom regelmatig op de community omdat ik behoefte heb aan onafhankelijk advies over energiebesparende maatregelen. Dat kan ik hier vinden! Linda, klant van Qurrent 18.

19 groen 19.

20 100% groene energie uit Nederlandse wind en zon Bij Qurrent weet je zeker dat groen ook écht groen is. 20.

21 Leveranciers Rapportcijfer Al vier jaar de groenste! Qurrent Pure Energie om Vandebron Powerpeers Huismerk Energie Greenchoice ,6 9 8,6 8,5 Eneco HVC 7,9 7,7 Voorlopers In de vier jaar dat we energie leveren, zijn we door de Consumentenbond even zo vaak uitgeroepen tot de groenste energieleverancier van Nederland. Bron: wise en consumentenbond Oxxio Noordelijk Lokaal Duurzaam Budget Energie Nieuw-Hollands Energiebedrijf Vrijopnaam 6,1 5,9 5,7 5,7 5,7 ServiceHouse 5,6 EnergieFlex 5,5 Fenor 5,4 rapportcijfer onderzoek duurzaamheid nederlandse stroomleveranciers SEPA Green Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) Essent UnitedConsumers 5,4 5,3 5,2 5,0 Volgers 7,9 8,5 Energiedirect.nl ENGIE Nuon 5,0 4,9 4,7 De Groene Belangenbehartiger 4,6 4,7 5,2 (DGB) Qwint NieuweStroom 4,6 4,3 Anode Energie 4,1 Robin Energie E.ON 3,3 4,1 Vervuilers 21.

22 Hier komt onze stroom vandaan Onze groene stroom komt uit het hele land! Om al onze stroom van eigen bodem te garanderen, werken wij samen met lokale energieproducenten. En dat worden er steeds meer. We nemen de groene stroom af van maar liefst 47 zonneparken en 29 windparken. DE WINDMOLENS VAN QURRENT Ons windpark staat langs de A29 bij het knooppunt Hellegatsplein. Een top windlocatie die zorgt voor een optimale opbrengst van de vier windmolens. In 2019 willen we het park uitbreiden naar zes windmolens. Door langdurige contracten af te sluiten, zogenaamde Power Purchase Agreements (PPA's), verzekeren wij onze klanten ook in de toekomst van groene stroom. Die kopen wij in met bijbehorende Garanties van Oorsprong (GvO's). Dat zijn groene stroom certificaten. Qurrent neemt haar stroom en de GvO s af bij dezelfde Nederlandse producent. Zo weet je zeker dat de stroom van Qurrent ook écht groen is. Geen greintje grijs dus! Windpark Hellegatsplein 22.

23 Trots op de Buurtmolen Duurzame energie moet bereikbaar zijn voor iedereen. Daarom ontwikkelen wij initiatieven zoals de Buurtmolen. Daarmee kan je zonder te investeren toch meedoen in een windmolen. Buurtmolen Op 11 maart 2018 opende Piet Paulusma de eerste Buurtmolen van Nederland in het Friese Herbaijum. Maar liefst 460 omwonenden zijn trotse eigenaar van deze windmolen. Zij profiteren van het laagste stroomtarief van Nederland omdat er geen energiebelasting hoeft te worden betaald over de opgewekte energie. Financieel voordeel Laagste stroomtarief van Nederland. De stroom van de Buurtmolen is zo n 30% goedkoper. Gemiddeld 200,- per jaar, 15 jaar lang. Toegankelijk voor iedereen Zonder te investeren, toch participeren in een windmolen. Duurzame energie wordt toegankelijk voor arm en rijk. Meer draagvlak voor wind op land De Buurtmolen: De lusten en de lasten. Deelnemers worden eigenaar van de Buurtmolen. Klik hier voor de Buurtmolen film Lokaal initiatief professioneel georganiseerd Schaalbare blauwdruk voor coöperatieve windmolens. 23.

24 Sinds de opening in maart zijn er meer dan 60 aanvragen binnengekomen van enthousiaste gemeenten en burgers. En ook de politiek volgt ons op de voet! Ik ben trotse deelnemer aan dit unieke project in de energiewereld. De buurt profiteert. En zo hoort het. Piet Paulusma, klant van Qurrent 100% Nederlandse groene energie, toegankelijk voor alle inkomens, zonder investering. Zo komt het voordeel daar waar het hoort, bij jou in de buurt. Het is natuurlijk fantastisch dat we mee kunnen doen en onze eigen duurzame energie op kunnen wekken. Buurtbewoner Herbaijum Onze droom: een Buurtmolen in iedere Nederlandse gemeente! De Buurtmolen in Herbaijum is een molen van windmolenbouwer EWT. EWT is gevestigd in Amersfoort en gespecialiseerd in de bouw van kleinere en stillere windmolens die beter inpasbaar zijn in de bebouwde omgeving en hierdoor de perfecte Buurtmolen zijn. De Provincie vindt het een geweldig project. Wij willen juist stimuleren dat mensen in Friesland zelf hun eigen energie gaan opwekken. Dat gebeurt hier op een prachtige manier. Meer dan 400 huis- houdens maken gebruik van deze molen op een goede manier waar alle mensen bij betrokken zijn. Dat is prachtig! We moeten veel meer van dit soort projecten in Friesland hebben. Michiel Schrier, Gedeputeerde Staten Friesland 24.

25 Zonne-energie voor iedereen Qurrent maakt zonne-energie toegankelijk voor iedereen. Samen met ontwikkelpartijen als Greenspread hebben wij inmiddels 14 zonneparken gerealiseerd. Goed voor meer dan zonnepanelen. Middels postcoderoosprojecten kunnen zo steeds meer mensen gebruik maken van groene stroom van Nederlandse bodem. Ik vind het een geweldig initiatief. Ik woon hier vlakbij en heb echt het gevoel dat dit door het hele dorp en de gemeenschap hier gedragen wordt. Dit is een voorbeeld voor andere gemeenten. Deelnemer de Groene Weuste ZonnepanelenDelen maakt investeren in zonne-energieprojecten mogelijk. Het jaarlijks rendement wordt uitgekeerd op basis van de opwek. En ben je klant van Qurrent, dan krijg je een hoger rendement op je investering! Ik wil voor mijn kleinkinderen ook een leuke planeet achterlaten zodat ze met plezier kunnen leven. We gebruiken te veel energie en gaan maar door. We moeten het samen doen. Energieverbruik verminderen en zelf opwekken hoort daarbij. Deelnemer de Kwekerij Solarpark de Kwekerij 25.

26 100% groene energiebronnen Buurtmolen, Herbaijum De Windvogel, wind, Ouderkerk aan de Amstel De Amstelvogel is de windmolen van energiecoöperatie de Windvogel. Hij levert met zijn 2MW vermogen stroom aan huishoudens. Zevenster, Zuidhorn De Groene Weuste, zon, Wierden Dit fantastische zonnepark is geopend op 24 mei Het park heeft een grootte van ongeveer 9 voetbalvelden en telt zonnepanelen waarmee circa huishoudens van stroom worden voorzien! VvE Black Jack en VvE Patch 22, Amsterdam Zonnepark Spaarnezaam en de Ramplaan, Haarlem Twence, zon, Overijssel Zonnepark de Korf, Leusden Onze Zon Houten, Houten Coöperatie Blijstroom (II), Rotterdam Windpark Hellegatsplein Zonnepark de Vlaas, Deurne Het grootste postcoderoosproject van Nederland, met maar liefst zonnepanelen en 500 deelnemers. Zonnepark Laarberg, Oost Gelre Bat Hal 12, Zevenaar Blomboogerd, Tiel Zonnepark Mondriaan, Oss Zonnepark Ouverture, Eindhoven Zonnepark de Pracht, Waalre Windmolens Postcoderoos zonneparken Kies je bron De Kwekerij, zon, Hengelo De Kwekerij is een bijzonder project omdat het zonnepanelen combineert met de gelegenheid om te recreëren in de natuur. Denk aan bijvoorbeeld wadi s, nestkasten, een kleine schaapskudde en insectenhotels. Zo n combinatie is uniek! 26.

27 CO 2 uit gas compenseren Ons doel is dat heel Nederland volledig op groene stroom draait. Maar zo ver zijn we nog niet. Gas wordt nog altijd veel gebruikt. Daarom compenseert Qurrent de CO 2 - uitstoot van het gas dat wij leveren volgens de Gold Standard, het strengste keurmerk voor CO 2 -compensatie. Voor het gasverbruik in 2017 compenseerden we ton CO 2 - uitstoot. Dat staat gelijk aan ruim bomen die een jaar groeien om die CO 2 - uitstoot in hun biomassa op te nemen. Bron: klimaatplein Bos in Zimbabwe Ieder jaar kiezen Qurrent klanten de CO - 2 compensatieprojecten waarmee we het gasverbruik van onze klanten gaan compenseren. Cookstoves in Mali Wind in Taiwan 27.

28 groot 28.

29 Qurrent & Feyenoord: samen maken we groen groot! Een kans voor open doel om een groot publiek te betrekken bij onze missie. Het klimaat is de grote winnaar. Want uiteraard speelt duurzaamheid een belangrijke rol in deze samenwerking. We zijn gelijk goed begonnen. In januari 2018 is De Kuip overgestapt op knalgroene energie. Dit bespaart op jaarbasis ruim 3,7 miljoen kilogram CO 2. Gelijk aan het planten van 616 voetbalvelden vol bomen die een jaar lang groeien Om de wereld echt te verduurzamen zullen we groen denken echt moeten verbreden naar de massa in plaats van bij de enkelen die dit als early adaptor doen. Voetbal is die massa. Gerald, klant van Qurrent Onze naamsbekendheid onder Feyenoord fans is het afgelopen jaar vervijfvoudigd. De fans noemen steeds vaker Qurrent als eerste energieleverancier. Samen maken we groen groot! om de totale CO 2 - uitstoot op te nemen. Geen woorden maar daden! Bron: klimaatplein Ook de trainingscomplexen van Feyenoord, Varkenoord en 1908, staan inmiddels op groen. En zo gaan we steeds verder om samen groen groot te maken! Qurrent is tot nu toe wel de groenste, maar zeker niet de bekendste energieleverancier. Het sponsorship zal tot veel naamsbekendheid leiden en vele Feyenoordsupporters zullen overstappen. Of dit nu uit clubliefde of uit 'groene' bedoelingen komt, maakt in mijn ogen niet uit. Strategisch een zeer goede zet! Top Qurrent! Alphons, klant van Qurrent 29.

30 GROEN LEGIOEN GROEN LEGIOEN Voor klanten met een groen Feyenoordhart, is er het Groene Legioen. Inmiddels meer dan man sterk. Leden van het Groene Legioen krijgen mooie Feyenoord belevenissen zoals een exclusieve lunch met de spelers, clinics en als VIP naar een Feyenoord-wedstrijd in de officiële spelersbus. 30.

31 De zakelijke markt moet groener! Wist je dat 77,8% (!) van de CO 2 - uitstoot van bedrijven komt? Hoog tijd voor de transitie van grijs naar groen binnen de zakelijke markt. Daarom gaan we per 10 juli ook deze markt op. Dan maken we pas echt grote groene stappen! Wij gaan voor een 100% groen werkklimaat. Samen doen we grijs de das om. Kijk hier voor meer informatie. 31.

32 Groene partners We willen groen écht groot maken, door samen te werken met sterke partners. Qurrent heeft verschillende groene samenwerkingen lopen én in de maak. We zijn altijd op zoek naar interessante parnters. Want Nederland groen maken kunnen we niet alleen. Alle hulp is welkom! Felyx Vroem! In Rotterdam gaan deze zomer maar liefst 324 elektrische scooters van Felyx rijden, powered by Qurrent. Dus 100% groen! Er komen zelfs unieke gele Qurrent e-scooters. Qurrent-klanten kunnen extra voordelig kennis maken met deze bijzondere dienst. Deze e-scooters worden 100% elektrisch aangedreven, dus stil én schoon. VOORDELEN Geen CO 2 - uitstoot Geen parkeer- en brandstofkosten Je betaalt alleen de minuten dat jij de e-scooter gebruikt 32.

33 Samen je huis verduurzamen Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel Onderzoek van Motivaction geeft aan dat 43% van de Nederlanders nadenkt over het zelf opwekken van energie. Dat is goed nieuws! Maar nog beter als we het ook allemaal gaan doen! En om dat makkelijker te maken werken we nauw samen met betrouwbare en gerenommeerde leveranciers. Sungevity: zonnepanelen Ook tuinman en tv-personality Lodewijk Hoekstra maakt samen met ons groen groot. Lodewijk s hart is zo groen als gras en past dus perfect bij Qurrent. Lodewijk Hoekstra bouwde zijn duurzame droomhuis en klopte bij ons aan. Kijk hier voor alle tips. Ook test Lodewijk regelmatig onze opwek- en bespaarproducten. Zoals de waterbesparende douchekop! Het was altijd al mijn droom om een huis te bouwen op een eigen stuk grond. En als je dan gaat bouwen ja, dan moet het ook duurzaam zijn. Ik ben daarom met mijn plannen bij Qurrent langsgegaan. Techneco: specialist in warmtepompen Crownstone: voor slim gebruik van je elektrische apparaten in huis 33.

34 Onze klanten Qurrent klanten maken groen groot Hoe meer mensen gebruik maken van 100% groene energie uit Nederlandse wind en zon, hoe beter natuurlijk! Onze tevreden klanten helpen hun familie en vrienden graag om ze ook knalgroen te krijgen. Met de Qurrent vriendenkorting is dit heel gemakkelijk en ook nog eens financieel aantrekkelijk. Door de inzet van onze klanten hebben we al ruim nieuwe klanten mogen verwelkomen. Samen maken we groen groot! Weetje: 21,3% van alle elektriciteit die door Qurrent klanten wordt gebruikt, wekken zij zelf op. Ik dacht dat ik groene energie afnam bij mijn vorige energie- leverancier. Maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. Ik ben blij dat ik bij Qurrent verzekerd ben van 100% groene energie! WE GAAN VOOR DUURZAME RELATIES In de eerste helft van 2018 kiest maar liefst 79% voor een contract van 3 jaar. Zo zijn zij voor langere tijd verzekerd van 100% groene stroom van Nederlandse wind en zon. Hier worden wij blij van. En het klimaat ook! klantenaantallen OPGEWEKTE KLANTEN Esther, klant van Qurrent We helpen onze klanten om zelf op te wekken. Dat doen nu al meer dan van onze klanten! Bijvoorbeeld met een stukje windmolen (Windtegoed) Weetje: of eigen zonnepanelen. Over groen groot maken gesproken 79% van onze klanten kwam over van een grijze energieleverancier!

35 Colofon Qurrent Nederland BV Concept & redactie Martine Batenburg Linda Platvoet Tanja Goud Pim van der Marel Tomer Gal Ontwerp & realisatie Joëlle Erkamp Contact Qurrent Nederland BV Willem Fenengastraat BL Amsterdam Martine Batenburg, Manager Marketing & Communicatie Uitgave Juli

JE MOET NIET TEGEN KLIMAATVERANDERING ZIJN, JE MOET ER IETS TEGEN STICHTING DOEN STEUNT PIONIERS OP HET GEBIED VAN DUURZAME ENERGIE

JE MOET NIET TEGEN KLIMAATVERANDERING ZIJN, JE MOET ER IETS TEGEN STICHTING DOEN STEUNT PIONIERS OP HET GEBIED VAN DUURZAME ENERGIE JE MOET NIET TEGEN KLIMAATVERANDERING ZIJN, JE MOET ER IETS TEGEN STICHTING DOEN STEUNT PIONIERS OP HET GEBIED VAN DUURZAME ENERGIE PROJECTEN IN NEDERLAND 2010-2017 2010 Zestiq (Endeavour) ZonVast (Greenchoice)

Nadere informatie

Qurrent in een Notendop

Qurrent in een Notendop Qurrent 2016 in een Notendop Inhoud Wat een jaar! 3 Het idee achter Qurrent 5 Organisatie in stukjes 8 Community 9 Alles over energie 12 Qurrent wekt op 15 Leden besparen 19 Maatschappelijke impact 20

Nadere informatie

Volume: 0-49 zendingen per jaar Europa 0 2 kg 2-10 kg kg kg

Volume: 0-49 zendingen per jaar Europa 0 2 kg 2-10 kg kg kg Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan direct aan. Volume: 0-49 zendingen

Nadere informatie

Tarieven Europa: staffel 1

Tarieven Europa: staffel 1 Tarieven Europa: staffel 1 Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz)

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Lees ter voorbereiding de volgende teksten en bekijk de vragen en antwoorden van de quiz. De juiste antwoorden zijn vetgedrukt. Wat wil en doet

Nadere informatie

ENERGIE- LEVERANCIERS

ENERGIE- LEVERANCIERS ENERGIE- LEVERANCIERS JUNI 2016 Pagina 1 van 14 Inhoudsopgave Bladzijde 3 Inleiding 4 Conclusies 5 Algemene tevredenheid 6 Tevredenheid per categorie 14 Bijlage Huidige energieleverancier Pagina 2 van

Nadere informatie

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA Presentatie door de heer J.M. Barroso, Voorzitter van de Europese Commissie, voor de Europese Raad van 4 februari 2011 Inhoud 1 I. Waarom energiebeleid ertoe doet II. Waarom

Nadere informatie

100% groene energie. uit eigen land

100% groene energie. uit eigen land 100% groene energie uit eigen land Sepa green wil Nederland op een verantwoorde en transparante wijze van energie voorzien. Dit doen wij door gebruik te maken van duurzame energieopwekking van Nederlandse

Nadere informatie

presentatie over Zonnedak Holthuizen

presentatie over Zonnedak Holthuizen presentatie over Zonnedak Holthuizen 13 maart 2017 1 Zonnedak Holthuizen INHOUD presentatie: 1. introductie (FvH) 2. wat is en wat doet AGEM? (RK) 3. praktijkervaring met zonnedaken (RK) 4. Zonnedak Holthuizen

Nadere informatie

Start van Zon op het Dok. De Witte Boei Amsterdam Eric de Lange 18 oktober 2017

Start van Zon op het Dok. De Witte Boei Amsterdam Eric de Lange 18 oktober 2017 Start van Zon op het Dok De Witte Boei Amsterdam Eric de Lange 18 oktober 2017 Klimaatverandering zet door LARS EIST IJS! Wie is Zon op Nederland Iedereen in Nederland in staat stellen zelf zonnestroom

Nadere informatie

Tarieven Europa: staffel 1

Tarieven Europa: staffel 1 Tarieven Europa: staffel 1 Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan

Nadere informatie

Zonnepark Endura Rantrime. 24 oktober 2018

Zonnepark Endura Rantrime. 24 oktober 2018 24 oktober 2018 Wereldwijde energietransitie Parijs: CO2 uitstoot omlaag om opwarming vd aarde tegen te gaan en onder 2% te houden Geen fossiel maar energie winnen uit hernieuwbare bronnen, wind, zon,

Nadere informatie

Drenthe. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Drenthe. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - windmolens op land in dragen bij aan de opgave waarvoor afspraken zijn gemaakt. Als er nog extra windmolens bijkomen bovenop de huidige afspraken is een gedegen gebiedsproces voorwaarde. Het zal

Nadere informatie

Werkatelier duurzame energieopwekking

Werkatelier duurzame energieopwekking Werkatelier duurzame energieopwekking Plaats Bodegraven Datum 12 maart 2018 Presentator Jody de Graaf Duurzame energie 12 maart 2018 Pagina 1 Welkom Wethouder Kees Oskam Duurzame energie 12 maart 2018

Nadere informatie

Zon op Alphen aan den Rijn Projecten Rijnvicus en Zeegersloot. Alphen aan den Rijn Aad Brouwer 11 juni 2018

Zon op Alphen aan den Rijn Projecten Rijnvicus en Zeegersloot. Alphen aan den Rijn Aad Brouwer 11 juni 2018 Zon op Alphen aan den Rijn Projecten Rijnvicus en Zeegersloot Alphen aan den Rijn Aad Brouwer 11 juni 2018 Agenda: Waarom dit initiatief? Waarom een Coöperatie? Wie is Zon op Nederland De PostCodeRoos

Nadere informatie

BUDGETENERGIE MEEST VOORDELIGE AANBIEDER

BUDGETENERGIE MEEST VOORDELIGE AANBIEDER NATIONAAL BESPAARONDERZOEK ENERGIE NOVEMBER 2013 BespaarWijzer.nl Conclusies Nederlandse huishoudens kunnen gemiddeld 283 per jaar besparen op de energiekosten Veel consumenten hebben nog een traditionele

Nadere informatie

presentatie over Zonnedak Holthuizen

presentatie over Zonnedak Holthuizen presentatie over Zonnedak Holthuizen Frank van Heijst - 23 januari 2018 1 Zonnedak Holthuizen INHOUD presentatie: 1. Introductie 2. Zonnedak Holthuizen 3. Kosten en baten zonnedak voor BoeN 4. Kosten en

Nadere informatie

Jelle Vegt. Naam Medewerker Milieu en Duurzaamheid Stichting Natuur en Milieufederatie Limburg

Jelle Vegt. Naam Medewerker Milieu en Duurzaamheid Stichting Natuur en Milieufederatie Limburg Eigen duurzame energie Is dat mogelijk? Jelle Vegt Naam Medewerker Milieu en Duurzaamheid Stichting Natuur en Milieufederatie Limburg Waarom zouden we? 2-6-2015 3 2-6-2015 4 2-6-2015 5 Olie en gasvoorraden

Nadere informatie

solar power to the people

solar power to the people solar power to the people zonnepanelen te koop SAMEN DE BAAS Zonstation WESTPOORT KOSTEN Aanschaf De kosten per paneel zijn 690. Je wordt daarbij automatisch lid van Amsterdam Energie. In combinatie met

Nadere informatie

INFORMATIE- EN INSCHRIJFAVOND SNEEK 13 NOVEMBER 2017

INFORMATIE- EN INSCHRIJFAVOND SNEEK 13 NOVEMBER 2017 INFORMATIE- EN INSCHRIJFAVOND SNEEK 13 NOVEMBER 2017 AGENDA Het doel van de avond Wat is de stroomtuin? Rekenvoorbeelden Sicco Beerda Gerrit van der Leeuw Na de pauze Panelen berekenen WAT IS DE DROOM?

Nadere informatie

Energiecafé BECO. 16 Oktober 2014

Energiecafé BECO. 16 Oktober 2014 Energiecafé BECO 16 Oktober 2014 Programma Welkom Introductie Presentatie Voorzitter BECO Peer Verkuijlen Waarom BECO? Gemeente Bernheze wethouder Wijdeven Energiemarkt in beweging DE Unie Rense van Dijk

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering Coöperatie Qurrent U.A.

Algemene Ledenvergadering Coöperatie Qurrent U.A. Algemene Ledenvergadering Coöperatie Qurrent U.A. Datum: 9 juni 2018 Tijd: 10.00 uur Locatie: Qurrent (Willem Fenengastraat 17, 1096 BL Amsterdam) Agenda 1. Opening en welkom 2. Terugblik op 2017 en een

Nadere informatie

INSCHRIJFAVOND STROOMTUIN IJLST 6 NOVEMBER 2017

INSCHRIJFAVOND STROOMTUIN IJLST 6 NOVEMBER 2017 INSCHRIJFAVOND STROOMTUIN IJLST 6 NOVEMBER 2017 AGENDA Het doel van de avond Update van het project Rekenvoorbeelden Sicco Beerda Gerrit van der Leeuw Na de pauze Panelen berekenen EEN SOORT VOLKSTUIN,

Nadere informatie

Zonnepark Welschap Oirschot

Zonnepark Welschap Oirschot Zonnepark Welschap Oirschot 29 maart 2018 THINK GLOBAL, ACT LOCAL Doelstelling De balans vinden tussen een bedrijfsmatige opzet en het gemeenschapsleven Oirschot Organiseert Overvloed Basisschool Sint

Nadere informatie

Groenestroomklanten per product voor de consumentenmarkt

Groenestroomklanten per product voor de consumentenmarkt Groenestroomklanten per product voor de consumentenmarkt Notitie Delft, november 2014 Opgesteld door: L.M.L. (Lonneke) Wielders S. (Sofia) Cherif B.L. (Benno) Schepers 2 November 2014 3.E66.1 - Groenestroomklanten

Nadere informatie

Utrecht. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Utrecht. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2040: 100% Ja. Het CDA wil windmolens bij voorkeur plaatsen op en bij grote industrieterreinen. Ook ondersteunen wij van harte (agrarische) initiatieven voor kleine windmolens met draagvlak in de omgeving.

Nadere informatie

dorpsinformatie avond Haarle Energieneutraal

dorpsinformatie avond Haarle Energieneutraal dorpsinformatie avond Haarle Energieneutraal Agenda Opening Waarom dit Haarlese initiatief Samen denken samen doen - John Disselhorst - Alexander ter Kuile - Jet Mars Ondersteuning Gemeente Hellendoorn

Nadere informatie

Zon op Zoeterwoude. Project Kaasboerderij van Veen. Zoeterwoude 19 februari 2019

Zon op Zoeterwoude. Project Kaasboerderij van Veen. Zoeterwoude 19 februari 2019 Zon op Zoeterwoude Project Kaasboerderij van Veen Zoeterwoude 19 februari 2019 1 Even voorstellen Jos Atteveld Zoeterwoude Duurzaam 2030 Sjaak en Karin van Veen Kaasboerderij van Veen Zon op Zoeterwoude

Nadere informatie

De opkomst van all-electric woningen

De opkomst van all-electric woningen De opkomst van all-electric woningen Institute for Business Research Jan Peters Directeur Asset Management Enexis Inhoud Beeld van de toekomst Veranderend energieverbruik bij huishoudens Impact op toekomstige

Nadere informatie

Zonnepanelen huren bij Zelfstroom

Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Zonnepanelen zonder investering Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Voor uw persoonlijke dakcheck en offerte ga naar www.zelfstroom.nl klimaatneutraal natureoffice.com NL-077-729117 gedrukt Zonnepanelen

Nadere informatie

Biomassa. Pilaar in de energietransitie. Uitgangspunt voor de biobased economie

Biomassa. Pilaar in de energietransitie. Uitgangspunt voor de biobased economie Biomassa Pilaar in de energietransitie en Uitgangspunt voor de biobased economie Klimaatverandering: onze uitdaging Onze opdracht om er snel en écht iets aan te gaan doen Overeenstemming: er moet wat gebeuren!

Nadere informatie

Zon op Heuvelrug Projecten Binder Leersum en Brandweerkazerne Maarn/Maarsbergen

Zon op Heuvelrug Projecten Binder Leersum en Brandweerkazerne Maarn/Maarsbergen Zon op Heuvelrug Projecten Binder Leersum en Brandweerkazerne Maarn/Maarsbergen Leersum/Doorn Pieter Ruigewaard Eric de Lange Harrie Swarte 11/12 maart 2019 Agenda: Voorstellen Initiatiefnemers Waarom

Nadere informatie

Klimaat & CO 2, Parijs, Polen Wereldwijde doelen, NL-doelen Energie in de gemeente Wierden Opties duurzame opwek:

Klimaat & CO 2, Parijs, Polen Wereldwijde doelen, NL-doelen Energie in de gemeente Wierden Opties duurzame opwek: Scenario s Jaap de Boer Energy Watch Klimaat & CO 2, Parijs, Polen Wereldwijde doelen, NL-doelen Energie in de gemeente Wierden Opties duurzame opwek: Twence Zon (particulier, bedrijven, zonneparken) Wind

Nadere informatie

Maak werk van zon & wind Schone energie voor heel Tynaarlo. Tynaarlo

Maak werk van zon & wind Schone energie voor heel Tynaarlo. Tynaarlo Maak werk van zon & wind Tynaarlo Aanleiding Najaarsnota 2008 aankondiging plannen voor duurzame energie Voorjaar 2009 ontwikkelen scenario s Mei 2009 raadpleging inwoners Tynaarlo Juni 2009 voorstellen

Nadere informatie

De kracht van delen in lokale wind- en zonprojecten

De kracht van delen in lokale wind- en zonprojecten De kracht van delen in lokale wind- en zonprojecten Menno van Rossum De Windcentrale Jeroen Vanson Greenchoice 21 November 2014 AGENDA Greenchoice Over Greenchoice Lokale initiatieven en coöperaties De

Nadere informatie

Ook energie opwekken met je dorpsgenoten?

Ook energie opwekken met je dorpsgenoten? Dorpsmolen Ook energie opwekken met je dorpsgenoten? De windmolen van E.A.Z. Wind is 15 meter hoog en levert stroom voor 10 huishoudens. Door samen een molen aan te schaffen kan je allemaal profiteren

Nadere informatie

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2030: 49% CO2- reductie Om landelijke en internationale klimaatdoelstellingen te behalen, zijn ook grootschaliger projecten nodig. De Provincie kan een belangrijke rol vervullen door ontwikkelgebieden

Nadere informatie

Wat betekenen de SDE+, Salderen, en postcoderoos voor de netbeheerder?

Wat betekenen de SDE+, Salderen, en postcoderoos voor de netbeheerder? Wat betekenen de SDE+, Salderen, en postcoderoos voor de netbeheerder? Enexis: Wij brengen energie waar mensen licht en warmte nodig hebben. Enexis: Een rijke historie IJsselmij Frigem EGD Ruil verzorgingsgebied

Nadere informatie

Agenda. 1. Waarom Winsum Duurzaam (ideëel) 2. Ondersteuning 3. Hoe het werkt 4. Kosten en baten 5. Inschrijven en borrel

Agenda. 1. Waarom Winsum Duurzaam (ideëel) 2. Ondersteuning 3. Hoe het werkt 4. Kosten en baten 5. Inschrijven en borrel Welkom Agenda 1. Waarom Winsum Duurzaam (ideëel) 2. Ondersteuning 3. Hoe het werkt 4. Kosten en baten 5. Inschrijven en borrel Wat zijn we? We zijn een energiecoöperatie: - We hebben een bestuur en leden

Nadere informatie

Onderzoek standaard geschatte verbruiken online rekentools energieleveranciers

Onderzoek standaard geschatte verbruiken online rekentools energieleveranciers Bijlage I Onderzoek standaard geschatte verbruiken online rekentools energieleveranciers In dit onderzoek zijn de verbruiken van 17 energieleveranciers meegenomen. Het onderzoek heeft plaats gevonden op

Nadere informatie

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten)

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten) Samen Duurzaam DOEN! Leuk dat u samen met uw buren na wilt denken over duurzaamheid. Aan de hand van dit stappenplan helpen wij u graag op weg om het gesprek op gang te brengen. Dit stappenplan is bedoeld

Nadere informatie

Zonnepanelen huren bij Zelfstroom

Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Zonnepanelen zonder investering Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Voor uw persoonlijke dakcheck en offerte ga naar www.zelfstroom.nl Al duizenden Nederlanders gingen u voor! Zonnepanelen huren Bij Zelfstroom

Nadere informatie

Zon op VVE. Wormerveer Eric de Lange 19 mei 2016

Zon op VVE. Wormerveer Eric de Lange 19 mei 2016 Zon op VVE Wormerveer Eric de Lange 19 mei 2016 Waarom doen we dit? Wereldwijde klimaatcrisis Klimaat top Parijs Energie Akkoord Nederland Klimaatzaak Urgenda Maar er gebeurt nog steeds te weinig en te

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2015 tijdvak 2 economie CSE GL en TL GT-0233-a-15-2-b Zelfstandig of niet informatiebron 1 Cijfers Kamer van Koophandel over 2013 Starters 113.823 Bedrijfsbeëindigingen 136.640 informatiebron

Nadere informatie

Bijlage B4. Werken aan de start. Freek Bucx

Bijlage B4. Werken aan de start. Freek Bucx Bijlage B4 Werken aan de start Freek Bucx Inhoud Tabel B4.1... 3 Tabel B4.2... 5 Tabel B4.3... 6 Tabel B4.4... 7 Tabel B4.5... 8 Tabel B4.6... 9 Tabel B4.7... 10 Tabel B4.8... 11 Tabel B4.9... 12 Tabel

Nadere informatie

Windmolen van het dorp Tinallinge en omgeving

Windmolen van het dorp Tinallinge en omgeving Windmolen van het dorp Tinallinge en omgeving EAZ Dorpsmolen - Hoe werkt het? E.A.Z. Wind biedt speciaal voor dorpen de dorpsmolen aan. Hiermee kunnen dorpsbewoners gezamenlijk investeren en profiteren

Nadere informatie

Rev maart 2018

Rev maart 2018 Rev. 05 22 maart 2018 Doel van vanavond: Informeren zonnepark Lutten Levert Aftrap ledenwerving Algemeen: Presentatie wordt geplaatst op www.luttenleeft.nl Stel gerust vragen tijdens de presentatie Achtergrond

Nadere informatie

Zonnepanelen huren bij Zelfstroom

Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Zonnepanelen zonder investering Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Voor uw persoonlijke dakcheck en offerte ga naar www.zelfstroom.nl klimaatneutraal natureoffice.com NL-077-729117 gedrukt Al duizenden

Nadere informatie

ENERGIE IN EIGEN HAND

ENERGIE IN EIGEN HAND Zonne-energie voor bedrijven? ENERGIE IN EIGEN HAND De Stichting Beheer Bedrijvenpark Merm, heeft een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor bedrijven om d.m.v. aanbrengen van zonnepanelen op het

Nadere informatie

Stappenplan Zon op Huurwoning Amsterdam

Stappenplan Zon op Huurwoning Amsterdam Context Klimaatprobleem Er is sprake van een wereldwijd klimaatprobleem, waarbij de temperatuur over de afgelopen decennia structureel is opgelopen. Deze trend wordt veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgas,

Nadere informatie

Informatieavond 25 januari

Informatieavond 25 januari Informatieavond 25 januari Waarom is BoeN opgericht? Doelstellingen: lokaal Duurzaam Bewustwording Betaalbaar Onafhankelijk Wat wil BoeN? Werkgroepen: 1. Marketing en communicatie 2. Zonne energieprojecten

Nadere informatie

www.consumind.nl Februari 2012

www.consumind.nl Februari 2012 www.consumind.nl Februari 2012 Dit informatiepakket bevat de volgende onderdelen: Achtergrond en algemene informatie energiemarkt. Vast of variabel energiecontract? De meest gestelde vragen bij overstappen.

Nadere informatie

Flevoland. Samen voor groene energie Flevolandse Energiecooperaties

Flevoland. Samen voor groene energie Flevolandse Energiecooperaties We Flevoland Samen voor groene energie Flevolandse Energiecooperaties Lokaal opgewekte duurzame energie Van wie is de Flevolandse zon en wind? Volgens coöperaties van de Flevolanders. Energiecoöperaties

Nadere informatie

Startnotitie Energietransitie. November 2018

Startnotitie Energietransitie. November 2018 Startnotitie Energietransitie November 2018 Startnotitie Energietransitie Een klimaatneutrale stad. Dat is wat Rotterdam wil zijn. Een groene en gezonde stad met schone lucht voor iedereen. Met een economie

Nadere informatie

Klimaatcompensatie investeren in een schone toekomst

Klimaatcompensatie investeren in een schone toekomst Klimaatcompensatie investeren in een schone toekomst Van warme douche, autorit en vliegvakantie tot het verwarmen van ons huis: alles wat we in ons dagelijks leven doen, leidt tot uitstoot van broeikasgassen.

Nadere informatie

Fryslân. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie:

Fryslân. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie: CDA - We willen geen nieuwe initiatieven voor grootschalige windparken op land. Deze moeten er komen, maar dan op zee. Ook willen we onderzoek stimuleren naar het kunnen hergebruiken van bijvoorbeeld in

Nadere informatie

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN LESTIPS OP WWW.EUROPAEDUCATIEF.NL HET STARTPUNT VOOR EUROPA IN HET ONDERWIJS. werkvel - 1. Tweede Fase Havo/vwo

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN LESTIPS OP WWW.EUROPAEDUCATIEF.NL HET STARTPUNT VOOR EUROPA IN HET ONDERWIJS. werkvel - 1. Tweede Fase Havo/vwo werkvel - 1 De Europese Unie (EU). Je hebt er dagelijks mee te maken. Al is het alleen al omdat je niet alleen Nederlander bent, maar ook Europeaan. Of dat er bijvoorbeeld euro s in je portemonnee zitten.

Nadere informatie

1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij:

1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij: 9. ENERGIE 1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij: 31973 D 0045: Besluit 73/45/Euratom van de Raad van 8 maart

Nadere informatie

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening 1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% kunnen wel even wachten met grote maatregelen 17% 1 Een beetje dringend, we kunnen nog wel even wachten met grote maatregelen,

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 17 mei 2018

Voorlichtingsavond 17 mei 2018 Voorlichtingsavond 17 mei 2018 Paneeldelen Inschrijvers Voortgang Inschrijvingen 16-5-2018 6000 400 Totaal Aantal deelnemers 663 5000 350 300 Aantal paneeldelen 8.143 Gemiddeld per inschr. 12,3 4000 250

Nadere informatie

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt.

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt. CDA - Wij zijn voor kleinschalige windenergie rond boerderijen. Onduidelijk. ChristenUnie 2035: 60% 2045: 100% 2050: 100% klimaatneutraal Ja. Net als zonnedaken en windmolens op zee, zijn windmolens op

Nadere informatie

Werkblad Introductieles Eneco EnergieLab

Werkblad Introductieles Eneco EnergieLab Werkblad Introductieles Eneco EnergieLab Naam: Datum: Fossiele brandstoffen Energie laat apparaten werken. Veel apparaten gebruiken energie. Bijvoorbeeld de waterkoker, je telefoonoplader en het digibord.

Nadere informatie

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU?

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Korte omschrijving werkvorm De leerlingen gaan in tweetallen aan de slag en krijgen een werkblad. Welk land hoort bij de omschrijving? Elke lidstaat van

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 18 mei 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 18 mei 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 18 mei 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 17 mei 2017 aan: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretaris-generaal van

Nadere informatie

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03 1 van 13 5-7-2011 17:03 Enquête Enquête beheer Ingelogd als: aqpfadmin Uitloggen Enquête sta s eken Enquête beheer > De Klimaat Enquête van het Noorden > Statistieken Algemene statistieken: Aantal respondenten

Nadere informatie

Bijlage B4. Eerste treden op de arbeidsmarkt. Freek Bucx

Bijlage B4. Eerste treden op de arbeidsmarkt. Freek Bucx Bijlage B4 Eerste treden op de arbeidsmarkt Freek Bucx Inhoud Tabel B4.1... 3 Tabel B4.2... 4 Tabel B4.3... 5 Tabel B4.4... 6 Tabel B4.5... 7 Tabel B4.6... 8 Bijlage B4 Eerste treden op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Raadsakkoord energietransitie. Februari 2019

Raadsakkoord energietransitie. Februari 2019 Raadsakkoord energietransitie Februari 2019 De energietransitie in Rotterdam Een klimaatneutraal en duurzaam Rotterdam. Dat is waar we naar toe willen. Een groene en gezonde stad met schone lucht, waarin

Nadere informatie

PRESENTATOREN. Kitty de Heiden. Sander Wassink Hypotheekadviseur ABN AMRO

PRESENTATOREN. Kitty de Heiden. Sander Wassink Hypotheekadviseur ABN AMRO #BEELDBANKIEREN PRESENTATOREN Kitty de Heiden Kitty.de.heiden@nl.abnamro.com +31 6 10 619 225 Penningmeester SEH Leidinnggevende Communicatie, Portefeuille en Pricing Hypotheken ABN AMRO Klant zo makkelijk

Nadere informatie

Ontwerp Gezonde Systemen

Ontwerp Gezonde Systemen Ontwerp Gezonde Systemen Het huidige zonne-inkomen gebruiken De cycli van de natuur worden aangedreven door de energie van de zon. Bomen en planten vervaardigen voedsel op zonlicht. De wind kan worden

Nadere informatie

Zonnepanelen. zonder investering. Zonnepanelen huren bij Zelfstroom. Voor uw persoonlijke dakcheck en offerte ga naar

Zonnepanelen. zonder investering. Zonnepanelen huren bij Zelfstroom. Voor uw persoonlijke dakcheck en offerte ga naar Zonnepanelen zonder investering Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Voor uw persoonlijke dakcheck en offerte ga naar www.zelfstroom.nl Al duizenden Nederlanders gingen u voor! Nu: zonnepanelen huren Bij

Nadere informatie

Ontwikkelingen Zonne-energie

Ontwikkelingen Zonne-energie Ontwikkelingen Zonne-energie : Energieke Samenleving onderweg naar morgen Bert Bakker NIEUW: Bezuidenhoutseweg 50 2594 AW Den Haag 070 3040114 De oorsprong van (duurzame) energie De zon als energieleverancier

Nadere informatie

Raadsakkoord energietransitie. April 2019

Raadsakkoord energietransitie. April 2019 Raadsakkoord energietransitie April 2019 Inhoudsopgave De energietransitie in Rotterdam 1 De energietransitie als kans 1 Tegengaan energiearmoede 1 Klimaatakkoord van Parijs 2 Rotterdamse klimaatambitie

Nadere informatie

Samen de WIND delen Presentatie WINDcoöperatie Andijk

Samen de WIND delen Presentatie WINDcoöperatie Andijk Samen de WIND delen Presentatie WINDcoöperatie Andijk Maarten Deutekom / Wim Joosten / Henk van Ossenbruggen Het programma 1. Wie zijn wij? 2. Het Energie Akkoord & Regeling verlaagd tarief 3. Wat is de

Nadere informatie

VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT

VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT De overheid wil duurzame energie stimu leren en innovatie van duurzame energietechnieken bevor deren: meer duurzame energie in de toekomst. Doel is 16% duur

Nadere informatie

2.2. EUROPESE UNIE Droogte remt groei melkaanvoer af. Melkaanvoer per lidstaat (kalenderjaren) (1.000 ton) % 18/17

2.2. EUROPESE UNIE Droogte remt groei melkaanvoer af. Melkaanvoer per lidstaat (kalenderjaren) (1.000 ton) % 18/17 2.2. EUROPESE UNIE 2.2.1. Droogte remt groei melkaanvoer af Melkaanvoer per lidstaat (kalenderjaren) (1.000 ton) 2005 2015 2017 2018 % 18/17 België 3 022 3 988 4 025 4 190 4,1 Denemarken 4 451 5 278 5

Nadere informatie

Dit is jouw energienota

Dit is jouw energienota Sanne Dekker Dorpstraat 13H Dit is jouw energienota Beste Sanne Dekker, Hierbij ontvang je de jaarlijkse energienota voor de levering van energie op het adres:,. Je energiekosten zijn lager dan we hadden

Nadere informatie

Is flexibiliteit het nieuwe goud?

Is flexibiliteit het nieuwe goud? Is flexibiliteit het nieuwe goud? Presentatie Congres Duurzaam Gebouwd 13 november 2014 Enexis Elektriciteit: 2,7 miljoen aangeslotenen 135,000 km MS / LS 53,000 stations Gas: 2,1 miljoen aangeslotenen

Nadere informatie

Ook energie opwekken met je dorpsgenoten?

Ook energie opwekken met je dorpsgenoten? Dorpsmolen Ook energie opwekken met je dorpsgenoten? De windmolen van E.A.Z. Wind is 15 meter hoog en levert stroom voor 10 huishoudens. Door samen een molen aan te schaffen kan je allemaal profiteren

Nadere informatie

De kracht van samenwerken

De kracht van samenwerken De kracht van samenwerken Mijn naam is Jeroen Heesterbeek. Ik werk bij Eneco Zakelijk als New Business Manager. Ik geloof in samenwerken. Dat je samen sterker staat dan alleen. Samen met Jeroen Postma,

Nadere informatie

KLIMAATVERANDERING. N.B. : Voor de algemene analyse zie de analytische synthese.

KLIMAATVERANDERING. N.B. : Voor de algemene analyse zie de analytische synthese. Directoraat-generaal Communicatie EENHEID PUBLIEKE OPINIE Brussel, 15/10/2008 KLIMAATVERANDERING Speciale Eurobarometer 300 Voorjaar 2008 Eerste ruwe resultaten: Europees gemiddelde en belangrijke nationale

Nadere informatie

Raedthuys beschikt over het Milieukeur groene elektriciteit, zie www.milieukeur.nl

Raedthuys beschikt over het Milieukeur groene elektriciteit, zie www.milieukeur.nl Raedthuys gelooft in duurzame energie van Nederlandse bodem. De energie die zijn oorsprong kent in het ontstaan van ons land. Van de innovatieve, ondernemende Hollander die windenergie gebruikte om polders

Nadere informatie

Laat ZonOpDak voor je werken. Zakelijk Nederland schakelt om

Laat ZonOpDak voor je werken. Zakelijk Nederland schakelt om Laat ZonOpDak voor je werken Zakelijk Nederland schakelt om ZonOpDak De full service-oplossing van Eneco Zakelijk Besparen energiekosten én uw bedrijf snel verduurzamen? Kies dan voor kent. ZonOpDak; Nederlandop

Nadere informatie

Bouwen aan de wereld van morgen! Making more transitions together!

Bouwen aan de wereld van morgen! Making more transitions together! Bouwen aan de wereld van morgen! Making more transitions together! Fanny Claassen, Alexander Wisse, Maurice Bouwhuis, Leonieke Mevius, Thijs Meulen Doel opdracht vraag? Welke duurzame alternatieven zijn

Nadere informatie

Achtergrond informatie Eemstroom - Energiecoöperatie Amersfoort

Achtergrond informatie Eemstroom - Energiecoöperatie Amersfoort Achtergrond informatie Eemstroom - Energiecoöperatie Amersfoort Doel van dit document is het bieden van achtergrond informatie over het principe van Eemstroom -Energiecoöperatie Amersfoort. Eemstroom One

Nadere informatie

Zonnepanelen op Kattenburg: Doet u ook mee?

Zonnepanelen op Kattenburg: Doet u ook mee? Zonnepanelen op Kattenburg: Doet u ook mee? Het is zover, er komen zonnepanelen op Kattenburg! Alle procedures en technische berekeningen zijn positief afgerond, we kunnen nu echt van start. In 2016 waren

Nadere informatie

Haalbaarheid van zonneparken. Vijfhuizen, 21 maart 2019

Haalbaarheid van zonneparken. Vijfhuizen, 21 maart 2019 Haalbaarheid van zonneparken Vijfhuizen, 21 maart 2019 Zonneparken van Greenspread 2 Zonneparken van Greenspread Zonnepark A58 Aanbesteding RWS, RVB gemeente Etten-Leur Gewonnen in oktober 2018 WBR-vergunning

Nadere informatie

Energietransitie biedt kansen in de gebouwde omgeving

Energietransitie biedt kansen in de gebouwde omgeving Energietransitie biedt kansen in de gebouwde omgeving Enexis: energie in goede banen Even if you doubt the evidence, providing incentives for energy-efficiency and clean energy are the right thing to do

Nadere informatie

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep.

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep. Meander Samenvatting groep 7 Thema 2 Om ons heen Samenvatting Landschappen Landschappen in Europa zijn heel verschillend. Nederland is een heel vlak land. Frankrijk is een land met heuvels en bergen. Zweden

Nadere informatie

Salderingsoverzicht 2012 Inventarisatie van het beleid omtrent salderen en terugleveren van zonnestroom in de Nederlandse energiemarkt

Salderingsoverzicht 2012 Inventarisatie van het beleid omtrent salderen en terugleveren van zonnestroom in de Nederlandse energiemarkt Salderingsoverzicht 2012 Inventarisatie van het beleid omtrent salderen en terugleveren van zonnestroom in de Nederlandse energiemarkt Stichting Zonne-energie Wageningen Rogier Coenraads Frank Zegers Juli

Nadere informatie

Statistisch jaaroverzicht CertiQ 2017

Statistisch jaaroverzicht CertiQ 2017 Statistisch jaaroverzicht CertiQ 217 Garanties van Oorsprong Productie van duurzame elektriciteit in Nederland 216 217 (Op basis van uitgegeven Garanties van Oorsprong; in GWh weergegeven) Totaal 13.993,1

Nadere informatie

Smart Grid. Verdiepende opdracht

Smart Grid. Verdiepende opdracht 2015 Smart Grid Verdiepende opdracht Inleiding; In dit onderdeel leer je meer over het onderwerp Smart Grid. Pagina 1 Inhoud 1. Smart Grid... 3 1.1 Doel... 3 1.2 Inhoud... 3 1.3 Verwerking... 8 Pagina

Nadere informatie

SOCIAL RESPONSIBILITY

SOCIAL RESPONSIBILITY SOCIAL RESPONSIBILITY LID WORDEN SAMEN JE EIGEN WINDMOLEN Tegenwoordig draait alles om duurzaamheid en groen. Een goede tijd voor de Windcentrale. We weten allemaal dat er ergens stroom en energie vandaan

Nadere informatie

Hoe kijkt de Nederlander tegen het aankomende klimaat- en energieakkoord aan? Nathalie Vermeij 2 mei 2018 H5285

Hoe kijkt de Nederlander tegen het aankomende klimaat- en energieakkoord aan? Nathalie Vermeij 2 mei 2018 H5285 Hoe kijkt de Nederlander tegen het aankomende klimaat- en energieakkoord aan? Nathalie Vermeij 2 mei 2018 H5285 Inhoudsopgave 1 De bekendheid met en het belang van het klimaat- en energieakkoord 5 2 Drijfveren

Nadere informatie

Stand van zaken op de energiemarkt

Stand van zaken op de energiemarkt Stand van zaken op de energiemarkt Onderzoek energiemarkt consumenten Rapportage kerncijfers Tweede halfjaar 12 Majka van Doorn, research consultant Thijs Hendrix, senior research consultant 14 uari 13

Nadere informatie

Samen investeren in windparken Avri en Deil

Samen investeren in windparken Avri en Deil Samen investeren in windparken Avri en Deil meer geld meer groen meer samenleving Meedoen kan al vanaf 50,- Word lid op betuwewind.nl Hoeveel rendement wil je hebben? Samen investeren in windparken Avri

Nadere informatie

Voortgang Postcoderoosproject Hoe staat het er voor met de Energiecoöperatie Zeist?

Voortgang Postcoderoosproject Hoe staat het er voor met de Energiecoöperatie Zeist? Voortgang Postcoderoosproject Hoe staat het er voor met de Energiecoöperatie Zeist? Welkom! Wie staan er voor u? Evelien Raap, voorzitter Stichting Energie Zeist Mijn Groene Huis Arnout van Dijk, project

Nadere informatie

BECO Energievergelijker & OverstapService

BECO Energievergelijker & OverstapService BECO Energievergelijker & OverstapService 4 februari 2014 samenstelling: werkgroep productie & financiën Waarom de overstapservice? De BECO gaat voor duurzame energie Het doel is om uiteindelijk zelf energie

Nadere informatie

Eneco Groep. Duurzame energie voor iedereen

Eneco Groep. Duurzame energie voor iedereen Eneco Groep Duurzame energie voor iedereen Duurzame koploper Eneco is het grootste energiebedrijf van Nederland in publieke handen. Onze missie is betaalbare duurzame energie mogelijk maken die altijd,

Nadere informatie

JE MOET NIET TEGEN KLIMAATVERANDERING ZIJN, JE MOET ER IETS TEGEN STICHTING DOEN ZOEKT NIEUWE VOORLOPERS OP HET GEBIED VAN DUURZAME ENERGIE

JE MOET NIET TEGEN KLIMAATVERANDERING ZIJN, JE MOET ER IETS TEGEN STICHTING DOEN ZOEKT NIEUWE VOORLOPERS OP HET GEBIED VAN DUURZAME ENERGIE JE MOET NIET TEGEN KLIMAATVERANDERING ZIJN, JE MOET ER IETS TEGEN STICHTING DOEN ZOEKT NIEUWE VOORLOPERS OP HET GEBIED VAN DUURZAME ENERGIE WAT WIJ DOEN Stichting DOEN gelooft dat een groene, sociale en

Nadere informatie

Doe ook mee met energie. 125 extra korting

Doe ook mee met energie. 125 extra korting Doe ook mee met energie 125 extra korting Profiteer van 125 extra korting Profiteer nu van GroenVast 3 jaar U staat op het punt een nieuwe cv-ketel te kopen of te huren. Bij Eneco Installatiebedrijven

Nadere informatie