Halfgeleiders LDR. experiment -1. gemakkelijk middelmatig moeilijk. demonstratie-experiment leerlingenpracticum

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Halfgeleiders LDR. experiment -1. gemakkelijk middelmatig moeilijk. demonstratie-experiment leerlingenpracticum"

Transcriptie

1 experiment -1 Halfgeleiders LDR 3de graad - Halfgeleiders Onderwerp: LDR LDR, multimeter Meet de weerstand van de LDR zonder dat die afgedekt is. Meet de weerstand als je de LDR afdekt. Waar zou je een LDR kunnen voor gebruiken? R niet 5 k ; R afgedekt 20 k

2 experiment -2 Diode 3de graad - Halfgeleiders Onderwerp: Diode diode, lampje (6 V, 3 W), regelbare gelijkspanningsbron Maak de schakeling. Drijf langzaam de spanning van de bron op tot ongeveer 6 V. Zet de spanning op nul en draai de diode om. Herhaal het vorige. Verklaar je waarneming.

3 experiment -3 Black box met diodes 3de graad Halfgeleiders Onderwerp: black box met diodes black box (2 lampjes en 2 schakelaars gemonteerd op een doos, 4 diodes gemonteerd in de doos) gelijkspanningsbron 6 V Verbind de blackbox met de spanningsbron Zoek hoe de schakeling gemaakt is. jacky

4 experiment -4 Weerstand als functie van de temperatuur R NTC ( ) (1) 3de graad R(T) Onderwerp: R NTC ( ) NTC, multimeter, beker met warm water of haardroger 1. Meet met de multimeter rechtreeks de weerstand van de NTC bij kamertemperatuur. 2. Warm de NTC op door de sensor in een beker met warm water te steken of rechtstreeks met de haardroger. R kamer 5 k R warm 2 k

5 experiment -5 R NTC ( ) (2) 3de graad R( ) Onderwerp: R NTC ( ) NTC (bij voorkeur met afzonderlijke sensor anders de sensor in plastieken zak steken), multimeter, bekerglas gevuld met heet water, thermometer 1. Zet de sensor van de NTC en de thermometer in het bekerglas met water. 2. Meet rechtstreeks de weerstandswaarde van de NTC met de multimeter. 3. Bepaal R en bijvoorbeeld elke C. 4. Maak de grafiek. Verlaar de naam NTC.

6 experiment -6 R PTC ( ) (1) 3de graad R(T) Onderwerp: R PTC ( ) PTC, regelbare gelijkspannngsbron, lampje (0,03 A ), beker met warm water of haardroger 1. Sluit het lampje en de PTC in serie aan op de bron. 2. Regel de spannig van de bron zo dat het lampje juist brandt. 3. Warm met de haardroger de PTC op of steek de sensor in een beker met warm water. Verklaar je waarneming. Je kunt ook, zonder de PTC in een schakeling te zetten, de weerstandswaarde ervan opmeten bij kamertemperatuur en bij verwarming.

7 experiment -7 R PTC ( ) (2) 3de graad R( ) Onderwerp: R PTC ( ) PTC (bij voorkeur met afzonderlijke sensor anders de PTC in een plastieken zakje steken), multimeter, bekerglas gevuld met heet water, thermometer 1. Zet de sensor van de PTC en de thermometer in het bekerglas met heet water. 2. Meet rechtstreeks de weerstandswaarde van de PTC met de multimeter. 3. Bepaal R en bijvoorbeeld om de C. 4. Maak de grafiek. Verklaar de naam PTC.

8 experiment -8 Magnetisme Veldlijnen bij permanente magneten 3de graad - Magnetisme Onderwerp: veldlijnen bij permanente magneten middelmatig magneten (verschillende vormen), ijzervijlsel, glazen plaat of plexi plaat, 3D-model van staafmagneet in ijzervijlsel, kompasnaaldjes op voet, overheadprojector 1. Plaats achtereenvolgens magneten van verschillende vorm op de overhead. Leg er een glasplaat of een plexiplaat op. Strooi een fijne laag ijzervijlsel op de plaat. Observeer het veldlijnenpatroon. 2. Plaats 2 staafmagneten in elkaars verlengde, op een paar cm van elkaar. Eerst met tegengestelde polen naar elkaar, daarna met gelijksoortige polen naar elkaar. Herhaal het vorige. 1. Neem het veldlijnenpatroon over. 2. Zoek de richting en de zin van de veldlijnen bij een homogeen veld en een dipolair veld. 3. Vergelijk met de elektrische veldlijnenspectra (verschillen/ overeenkomsten). 1. Vermijd zorgvuldig het rechtstreeks contact tussen magneten en ijzervijlsel. Leg eerst de magneet op de overheadprojector, daar bovenop de glasplaat waarop je met een strooibus (b.v. een zoutvat) een fijne laag ijzervijlsel strooit. Tik zachtjes tegen de plaat. 2. Je kunt ook een staafmagneet tegen een ijzeren staaf plaatsen en het veld bestuderen.

9 experiment -9 Krachten tussen magnetische polen 3de graad - Magnetisme demonstratie-experiment Onderwerp: krachten tussen magnetische polen middelmatig staafmagneten, kompasnaald, paperclips 1. Duw een staafmagneet in een bakje paperclips. 2. Nader met een staafmagneet een andere magneet (of een kompasnaald). Draai de magneet om. 3. Stapel ringvormige magneten op elkaar. Gebruik hierbij de houder. Verklaar telkens je waarnemeningen. 1. Als je de proeven uitvoert als demonstratie, prik je voor een betere zichtbaarheid best een stukje papier op de noordpool van de kompasnaalden. 2. Je kan ook gebruik maken van doorzichtige kompasdozen die je op een overheadprojector plaatst.

10 experiment -10 Kenmerken van permanente magneten 3de graad - Magnetisme Onderwerp: kenmerken van permanente magneten middelmatig gebroken magneet (ofwel set van supermagneten), staafmagneet, ijzerdraad, kompasnaald, paperclips, metalen plaatjes, staaf in ijzer en staafmagneet met identiek uiterlijk, (bier)kaarten 1. Haal de stukken van een gebroken magneet uit elkaar en toon aan dat dit 2 afzonderlijke magneten zijn (b.v. met een kompasnaald of met ijzervijlsel). Breng de 2 stukken van een gebroken magneet tegen elkaar. Toon aan dat je nu 1 magneet hebt. 2. Breng het uiteinde van de ijzerdraad in de omgeving van een kompasnaald. Wrijf een paar keer, steeds in dezelfde zin, met een magneet langs de ijzerdraad. Breng het uiteinde opnieuw in de omgeving van de kompasnaald. Breng ook het andere uiteinde in de omgeving van de kompasnaald. 3. Leg een magneet bovenop de bierkaartjes. Hang een paperclip onderaan. Schuif verschillende plaatjes tussen de bierkaarten. 1. Verklaar telkens je waarnemingen. 2. Zoek uit welke de magneet is als je beschikt over 2 staven met een identiek uiterlijk. Als je de gemagnetiseerde draad in 2 stukken knipt bekom je dan 2 magneten.

11 experiment -11 Curietemperatuur 3de graad - Magnetisme Onderwerp: curietemperatuur 2 isolerende klemmen op voet, ijzerdraadje (diam = 0,4 mm, l =10cm), duimspijker, ronde bordmagneet, gelijkspanningsbron (15V, 5A) 1. Bevestig het ijzerdraadje tussen de klemmen en verbind deze met de bron. 2. Zet een duimspijker met de platte kant tegen de magneet en hang het geheel met de punt aan de ijzerdraad. 3. Laat de stroom door de draad toenemen tot 5A. 1. Verklaar. ( curie (Fe) = 767 C) 2. Waarom moet er een duimspijker tussen de ijzerdraad en de magneet?

12 experiment -12 Elektromagneten Proef van Oersted bij een rechte geleider en een cirkelvormige winding. 3de graad - Elektromagneten Onderwerp: proef van Oersted bij een rechte en een cirkelvormige geleider horizontale plooibare geleider (b.v. soldeerdraad of dikke koperdraad), isolerende voeten, kompasnaald op staander, gelijkspanningsbron (tot 15 A) en snoeren 1. Plaats een kompasnaald onder de rechte geleider. Zorg er voor dat beide evenwijdig zijn. Schakel de stroom in. 2. Keer de stroomzin om. 3. Plooi de draad tot een cirkelvormige winding en herneem de proef. Plaats de kompasnaald binnen de cirkel en ook net buiten de cirkel. Observeer de richting en de oriëntering van de kompasnaald t.o.v. de geleider en de stroomzin. 1. Herneem, indien dat mogelijk is, de proef met een kompasnaald boven de geleider. 2. Prik een stukje papier op de noordpool van de kompasnaald voor een betere zichtbaarheid.

13 experiment -13 B bij een rechte geleider: richting en zin 3de graad - Elektromagneten Onderwerp: richting en zin van B bij een rechte geleider dikke, rechte geleider (Cu) met aansluitklemmen en horizontaal tafeltje, kompasnaalden, spoel en horizontaal tafeltje, ijzervijlsel, gelijkspanningsbron (tot 10 A), snoeren 1. Plaats enkele kompasnaalden op het tafeltje. 2. Verbind de geleider met de bron. Schakel de stroom in. 3. Verbind de spoel met de bron. Strooi ijzervijlsel op het tafeltje en tik er een paar keer tegen. Schakel de stroom in. 4. Keer de stroomzin om en herneem de proef. Observeer de richting en de oriëntatie van de kompasnaalden. 1. Strooi het ijzervijlsel in een dunne gelijkmatige laag op het tafeltje en tik een paar keer op het tafeltje als de stroom opstaat. De veldlijnen zijn dan duidelijk zichtbaar. 2. Als je het geheel op een overheadprojector zet is het beeld duidelijk voor iedereen.

14 experiment -14 B bij een rechte geleider (1) 3de graad - Elektromagnetisme Onderwerp: B bij een rechte geleider rechthoekig kader met 30 windingen, ampèremeter, gelijkspanningsbron (tot 8 A) en snoeren, teslameter op statief gemonteerd, meetlat. Plaats de hallsonde van de teslameter vlakbij de rechte geleider. Oriënteer deze zorgvuldig, houd rekening met de oriëntatie van de hallsonde. Pas de nulstand van de teslameter aan. Meet de afstand r tussen de hallsonde en de geleider. 1. Schakel daarna de stroom in. Noteer de waarde van B. 2. Keer de stroomzin om, vergelijk de waarde van B met de voorgaande. 3. Verhoog bij een vaste positie van de hallsonde, de stroom in 4 stappen tot 8 A. Noteer telkens de waarde van B en van I. 4. Houd de stroom constant (max. 8A) en verplaats de hallsonde in stappen steeds verder van de rechte geleider. Meet bij elke stand r de bijhorende waarde van B. 1. Maak beide grafieken, B(I) en B(1/r). 2. Bereken de regressielijn door de meetpunten. 3. Bereken hieruit de waarde van μ o.

15 experiment -15 B bij een rechte geleider (2) 3de graad Magnetisme Onderwerp: B bij een rechte geleider groot rechthoekig stroomkader met 30 wikkelingen, meter, computer met interface en hallsensor, gelijkspanningsbron (0-8 A zonder rimpel), ampèremeter, verbindingsdraden, statiefmateriaal Omdat het kader groot is, is een zijkant ervan te beschouwen als een rechte stroomvoerende geleider. De stroom is gelijk aan de afgelezen stroom x aantal windingen. 1. Sluit het kader en de ampèremeter aan op de bron. 2. Klem de hallsensor vast loodrecht op de zijkant van het kader. 3. Stel de computer en de interface in. 4. Meet B bij verschillende waarden van I (0 tot 8 A) op een vaste afstand van de geleider. 5. Meet B als functie van de afstand r tot de geleider. voor een vaste stroom (7 A). 1. Leid het verband tussen B en I af. 2. Maak de grafiek B (1/r). Leid het wiskundig verband af.

16 experiment -16 B bij een spoel (1) 3de graad - Elektromagnetisme Onderwerp: B bij een spoel B(I), B(1/l) en B(N/l) uitrekbare spoel met 24 windingen, ampèremeter, gelijkspanningsbron (tot 8 A), snoeren, teslameter op statief gemonteerd, meetlat Plaats en oriënteer zorgvuldig de hallsonde van de teslameter zodat de veldlijnen opgevangen worden in het midden van de spoel. Pas de nulstand van de teslameter aan. 1. Start met de spoel op maximale lengte en meet deze lengte l. 2. Schakel de stroom in. Verhoog deze in 4 stappen tot 8 A. Meet telkens de waarde van B. 3. Verander bij een constante stroom (b.v. 8 A) de lengte van de spoel in 4 stappen. Meet telkens de waarde van l en van B. 1. Maak de grafieken B(I) en B(1/l). 2. Bereken de regressielijn door de meetpunten. 3. Bereken hieruit de waarde van μ o. B (mt) 1,40 1,20 1,00 0,80 0,60 0,40 0,20 0,00 l =27cm N=30 B = 0,125 I I(A) 0,0 2,0 4,0 6,0 8,0 10,0 B (mt) 2,50 2,00 1,50 1,00 0,50 0,00 N=30 I=8,0A B = 0,22 / l + 0,18 1/ l (1/m) 0,0 5,0 10,0 15,0

17 experiment -17 B bij een spoel (2) 3de graad Magnetisme Onderwerp: B bij een spoel spoel met constant aantal wikkelingen en variabele lengte, meter, computer met interface en hallsensor, gelijkspanningsbron (0-8 A zonder rimpel), stroommeter, verbindingsdraden, statiefmateriaal 1. Sluit de spoel en de ampèremeter aan op de bron. 2. Afhankelijk van de meetmethode van de hallsensor, schuif je deze in de spoel of in de opening in de zijkant van de spoel. 3. Stel de computer en de interface in. 4. Meet B bij verschillende waarden van I (0 tot 8 A) bij een vaste instelling van de spoel. 5. Meet B als functie van de windingsdichtheid bij een vaste waarde van I (bv. 7 A) door de lengte van de spoel te veranderen. 1. Leid het verband tussen B en I af. 2. Maak de grafiek B (1/lengte van de spoel). Leid het wiskundig verband af.

18 experiment -18 B bij een spoel (3) 3de graad Magnetisme Onderwerp: B bij een spoel spoel, gelijkspanningsbron (0-8 A zonder rimpel), stroommeter, verbindingsdraden, statiefmateriaal, (sterke) magneet Sluit de spoel aan op de bron. Zet de magneet op de balans. Schuif het geheel onder de spoel. Tarreer de balans. Schakel de stroom in. Meet de grootte van de kracht F als functie van de stroom I. Maak de grafiek F (I). Leid het wiskundig verband af.

19 experiment -19 Elektromagnetische kracht Kooldraadlamp in een magnetisch veld 3de graad Elektromagnetische kracht Onderwerp: kooldraadlamp in kooldraadlamp (220 V) met houder en aansluitingsdraden, magneet Monteer de lamp in de houder. Steek de stekker in het stopcontact. Houd de magneet met een pool in de buurt van de kooldraad, loodrecht op het vlak an de wikkeling van de draad. Wat neem je waar? Verklaar. Pas goed op als je de magneet bij de draad brengt opdat de windingen niet door elkaar komen.

20 experiment -20 Richting en zin van de laplacekracht 3de graad Magnetisme Onderwerp: laplacekracht: richting en zin gelijkspanningsbron (5 V), vaste opstelling laplacekracht ofwel hoefijzer magneet, metalen staaf met ophangingsdraden en statiefmateriaal 1. Sluit de bron aan of maak de opstelling 2. Draai de zin van de stroom om. 1. Beschrijf je waarneming. 2. Bepaal de richting en de zin van de stroom en de richting en zin van het magnetisch veld in het metalen staafje. 3. Bepaal de richting en de zin van de kracht op het staafje.

21 experiment -21 Krachten tussen evenwijdige geleiders - krachten op een spoel 3de graad Elektromagnetische kracht Onderwerp: krachten tussen evenwijdige geleiders krachten op een spoel spanningsbron (15 A), twee geleidende linten, verbindingsstukken(zwart gedeelte is een isolator), spoel bevestigd aan een lint 1. Evenwijdige geleiders met tegengestelde stroomzin. Schakel de twee linten in serie en gebruik hierbij de verbindingsstukken. Plaats de linten verticaal en evenwijdig met elkaar zodat de afstand tussen de linten ongeveer gelijk is aan 5 cm. Schakel een stroomsterkte van ongeveer 8 A in. 2. Evenwijdige geleiders met dezelfde stroomzin. Schakel de twee linten in parallel en gebruik hierbij de verbindingsstukken. Plaats de linten vertikaal en evenwijdig met elkaar zodat de afstand tussen de linten ongeveer gelijk is aan 5 cm. Schakel een stroomsterkte van ongeveer 8 A in. 3. Plaats de spoel tussen de polen van een hoefijzermagneet en schakel de stroom in. Verklaar telkens de verschijnselen die optreden.

22 experiment -22 Kracht op een gespannen draad 3de graad Elektromagnetische kracht Onderwerp: kracht op een gespannen draad wisselspanningsbron, Ni-Cr-draad, hoefijzermagneet, isolerende voeten 1. Maak de opstelling. Schakel de stroom in, deze moet kleiner dan 200 ma zijn. 2. Regel de spanningkracht in de draad door te voeten te verschuiven tot er staande golven ontstaan in de draad. Verklaar.

23 experiment -23 Laplacekracht 3de graad Elektromagnetische kracht Onderwerp: lorentzkracht gelijkspanningsbron, vaste opstelling voor de lorentzkracht, digitale balans (0,1 g)

24 experiment -24 Elektromagnetische inductie Inductieverschijnsel (1) 3de graad Inductie Onderwerp: magneet in spoel sterke cilindervormige magneet, spoel (N = 1200), sterke LED, suikertje en banaanstekkers Verbind de LED via het suikertje en de banaanstekkers met de uiteinden van de spoel. Laat een sterke magneet door de spoel vallen. Wat neem je waar? Verklaar. 1. Laat de magneet op mousse vallen. Gebruik een stuk plastic buis b.v. elektriciteitsbuis om de magneet door te laten vallen. 2. Om een sterke magneet te krijgen kun je verschillende kleine mageten aan elkaar koppelen. 3. Maak een vaste opstelling met behulp van een spoel die je uit een elektrisch apparaat hebt gerecupereerd. 4. Je kunt een draad winden om een elektriciteitsbuis waarbij je op regelmatige afstanden de draad als een spoel wikkelt. De spanning in de spoel moet je dan opnemen met een computer en een interface.

25 experiment -25 Inductieverschijnsel (2) 3de graad Inductie Onderwerp: vallende magneet 1. Al of Cu buis (l 1,5 m, 15 mm), sterke cilindervormige magneet met diameter kleiner dan de diameter van de buis 2. Alternatief: 2 Al ringen waarvan 1 doorgesneden (ofwel apparaat), staafmagneet, eventueel statiefmateriaal 1. Houd de buis verticaal. Laat de magneet door de buis vallen. 2. Alternatief: hang de ringen met touwtjes op (of gebruik het apparaat). Breng een staafmagneet in elke ring. Verklaar je waarneming. 1. Zet onderaan een doos met een stukje mousse in zodat de magneet niet breekt. 2. Je kunt tegelijkertijd een magneet en een voorwerp dat dezelfde vorm heeft als de magneet laten vallen door 2 identieke buizen. 3. Je kunt een buis in de verticale richting doorzagen met een heel dunne zaag zodat je niet ziet dat de buis doorgezaagd is. Laat dan 2 identieke magneten door op het eerste gezicht identieke buizen vallen.

26 experiment -26 Geïnduceerde spanning U i 3de graad Inductie Onderwerp: geïnduceerde spanning U i spoel ( windingen), magneet, computer met interface en spanningsensor, verbindingsdraden 1. Verbind de spoel met de spanningsensor. 2. Stel de computer en de interface in. 3. Laat de magneet door de spoel vallen. 4. Herneem met de spoel 180 gedraaid. Verklaar je waarnemingen. Als variante kun je een stuk elektriciteitsbuis nemen waar een koperen draad om de 10 cm tot een spoel is gewikkeld. Verbind de uiteinden van de draad met de spanningsensor. Verklaar.

27 experiment -27 Toepassingen Elektrische motor 3de graad -Toepassingen Onderwerp: Elektrische motor batterij type AA, blank koperdraadje Φ = 1,0 mm geplooid zoals op de foto, 1 of 2 supermagneetjes 1. Plaats de batterij bovenop de magneetjes, schuif de koperen ring over de constructie. 2. leg het koperen contactpunt bovenop de + pool van de batterij. 3. Geef een zijdelingse tik aan het kader. Verklaar de werking. Controleer of de onderste ring op 2 plaatsen raakt aan de magneet. Schuur eventueel het contactpunt wat af.

28 experiment -28 Magnetische demping (1) 3de graad Toepassingen Onderwerp: magnetische demping spiraalveer, staafmagneet, spoel (N groot), positiesensor, interface, computer, statiefmateriaal, snoeren, schakelaar, vlag 1. Bevestig de staagmagneet aan één uiteinde van de veer. Hang het andere uiteinde van de veer aan een statief zodat de veer en de magneet verticaal hangen. 2. Bevestig een vlag aan het ondereinde van de magneet. 3. Maak de spoel vast zodat de bovenkant van de magneet er ongeveer midden in hangt. Verbind de schakelaar met de spoel. 4. Zet de positiesensor onder de vlag. Er moet ongeveer 30 cm tussen deze 2 zijn. 5. Meet de positie van de vlag met de schakelaar open en met de schakelaar toe. Verklaar je waarneming. Meet met een spanningssensor tegelijkertijd de spanning over de spoel. Verklaar.

29 experiment -29 Magnetische demping (2) 3de graad Toepassingen Onderwerp: magnetische demping sterke magneet opgehangen aan een koordje, Al plaat, statiefmateriaal Laat de magneet slingeren op maxim. 1 cm boven een tafelblad. Schuif de Al plaat onder de slingerende magneet. Verklaar je waarneming.

30 experiment -30 Transformator 3de graad - Toepassingen Onderwerp: transformator spanningsbron (220 V), transformator1( prim. 500 W, sec W) + gebogen staven vonkenboog, transformator2( prim. 600 W, sec. 6 W), transformator1( prim. 600 W, sec. ringvormig pannetje), water Voorzichtig zijn bij de uitvoering van de proeven! 1. Optransformeren van de spanning. Plaats de gebogen staven op de secundaire spoel met W. Schakel de tranformator1 in met de schakelaar. 2. Opwekken van een grote stroomsterkte in de secundaire spoel. De secundaire spoel (6 windingen) wordt afgesloten met een nagel. Schakel de tranformator in. 3. Opwekken van een grote stroomsterkte in de secundaire spoel. De secundaire spoel bestaat uit een ringvormig pannetje. Vul het pannetje met water en schakel de tranformator in. Verklaar telkens de verschijnselen die optreden. Gebruik een beschermkap bij de uitvoering van proef 1 of leerlingen op voldoende afstand houden (spanning van V tussen de staven).

Kernfysica Straling rondom ons

Kernfysica Straling rondom ons experiment -31 Kernfysica Straling rondom ons 3de graad Kernfysica Onderwerp: straling rondom ons Geigermullerteller, radioactieve voorwerpen (paranoten, kaliumsulfaat, oude wekker,...), eventueel computer

Nadere informatie

We willen dat de magnetische inductie in het punt K gelijk aan rul zou worden. Daartoe moet men door de draad AB een stroom sturen die gelijk is aan

We willen dat de magnetische inductie in het punt K gelijk aan rul zou worden. Daartoe moet men door de draad AB een stroom sturen die gelijk is aan jaar: 1995 nummer: 28 Twee zeer lange draden zijn evenwijdig opgesteld. De stroom door de linkse draad ( zie figuur) is in grootte gelijk aan 30 A en de zin ervan wordt aangegeven door de pijl. We willen

Nadere informatie

Opgave 1. Voor de grootte van de magnetische veldsterkte in de spoel geldt: = l

Opgave 1. Voor de grootte van de magnetische veldsterkte in de spoel geldt: = l Opgave 1 Een kompasnaald staat horizontaal opgesteld en geeft de richting aan van de horizontale r component Bh van de magnetische veldsterkte van het aardmagnetische veld. Een spoel wordt r evenwijdig

Nadere informatie

Opgave 5 Een verwarmingselement heeft een weerstand van 14,0 Ω en is opgenomen in de schakeling van figuur 3.

Opgave 5 Een verwarmingselement heeft een weerstand van 14,0 Ω en is opgenomen in de schakeling van figuur 3. Opgave 5 Een verwarmingselement heeft een weerstand van 14,0 Ω en is opgenomen in de schakeling van figuur 3. figuur 3 De schuifweerstand is zo ingesteld dat de stroomsterkte 0,50 A is. a) Bereken het

Nadere informatie

Elektro-magnetisme Q B Q A

Elektro-magnetisme Q B Q A Elektro-magnetisme 1. Een lading QA =4Q bevindt zich in de buurt van een tweede lading QB = Q. In welk punt zal de resulterende kracht op een kleine positieve lading QC gelijk zijn aan nul? X O P Y

Nadere informatie

Mkv Magnetisme. Vraag 1 Twee lange, rechte stroomvoerende geleiders zijn opgehangen in hetzelfde verticale vlak, op een afstand d van elkaar.

Mkv Magnetisme. Vraag 1 Twee lange, rechte stroomvoerende geleiders zijn opgehangen in hetzelfde verticale vlak, op een afstand d van elkaar. Mkv Magnetisme Vraag 1 Twee lange, rechte stroomvoerende geleiders zijn opgehangen in hetzelfde verticale vlak, op een afstand d van elkaar. In een punt P op een afstand d/2 van de rechtse geleider is

Nadere informatie

Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen)

Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen) Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen) Ga na of de onderstaande beweringen waar of niet waar zijn (invullen op antwoordblad). 1) De krachtwerking van een magneet is bij

Nadere informatie

Opgave 3 Staafmagneten, hoefijzermagneten, naaldmagneten en schijfmagneten.

Opgave 3 Staafmagneten, hoefijzermagneten, naaldmagneten en schijfmagneten. Uitwerkingen 1 Opgave 1 IJzer, nikkel en kobalt. Opgave 2 ermanente magneten zijn blijvend magnetisch. Opgave 3 Staafmagneten, hoefijzermagneten, naaldmagneten en schijfmagneten. Opgave 4 Weekijzer is

Nadere informatie

Uitwerkingen opgaven hoofdstuk Het magnetisch veld

Uitwerkingen opgaven hoofdstuk Het magnetisch veld Uitwerkingen opgaven hoofdstuk 4 4.1 Het magnetisch veld Opgave 1 a Het koperen staafje is het staafje dat geen van de andere staafjes aantrekt en niet door de andere staafjes wordt aangetrokken. Het is

Nadere informatie

NASK1 SAMENVATTING ELEKTRICITEIT. Wanneer loopt er stroom? Schakelingen

NASK1 SAMENVATTING ELEKTRICITEIT. Wanneer loopt er stroom? Schakelingen NASK1 SAMENVATTING ELEKTRICITEIT Wanneer loopt er stroom? Elektrische apparaten werken alleen als er een stroom door loopt. Om de stroom te laten lopen is er altijd een spanningsbron nodig. Dat kan een

Nadere informatie

Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. stroomkring 1 stroomkring 2

Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. stroomkring 1 stroomkring 2 Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. Bekijk de twee stroomkringen op de foto s hieronder. stroomkring 1 stroomkring 2 Noem voor beide stroomkringen

Nadere informatie

Opgave 3 Staafmagneten, hoefijzermagneten, naaldmagneten en schijfmagneten.

Opgave 3 Staafmagneten, hoefijzermagneten, naaldmagneten en schijfmagneten. Uitwerkingen 1 Opgave 1 IJzer, nikkel en kobalt. Opgave 2 ermanente magneten zijn blijvend magnetisch. Opgave 3 Staafmagneten, hoefijzermagneten, naaldmagneten en schijfmagneten. Opgave 4 Weekijzer is

Nadere informatie

jaar: 1989 nummer: 10

jaar: 1989 nummer: 10 jaar: 1989 nummer: 10 Gegeven een cylindervomtige geleider van 1 m lengte met een diameter van 5 mm. De weerstand van de geleider is R. De draad wordt uitgerekt tot een lengte van 1,2 m terwijl het volume

Nadere informatie

Newton - HAVO. Elektromagnetisme. Samenvatting

Newton - HAVO. Elektromagnetisme. Samenvatting Newton - HAVO Elektromagnetisme Samenvatting Het magnetisch veld Een permanente magneet is een magneet waarvan de magnetische werking niet verandert Een draaibare kompasnaald draait met zijn noordpool

Nadere informatie

Hoe kun je de weerstand van voorwerpen vergelijken en bepalen?

Hoe kun je de weerstand van voorwerpen vergelijken en bepalen? werkblad experiment 4.5 en 5.4 (aangepast) naam:. klas: samen met: Hoe kun je de weerstand van voorwerpen vergelijken en bepalen? De weerstand R van een voorwerp is te bepalen als men de stroomsterkte

Nadere informatie

VWO-gymnasium. VWO gymnasium practicumboek. natuurkunde

VWO-gymnasium. VWO gymnasium practicumboek. natuurkunde VWO-gymnasium 3 VWO gymnasium practicumboek natuurkunde natuurkunde 3 vwo gymnasium Auteurs F. Alkemade L. Lenders F. Molin R. Tromp Eindredactie P. Verhagen Met medewerking van Th. Smits Vierde editie

Nadere informatie

NATUURKUNDE 8 29/04/2011 KLAS 5 INHAALPROEFWERK HOOFDSTUK

NATUURKUNDE 8 29/04/2011 KLAS 5 INHAALPROEFWERK HOOFDSTUK NATUURKUNDE KLAS 5 INHAALPROEFWERK HOOFDSTUK 8 29/04/2011 Deze toets bestaat uit 3 opgaven (32 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes! Opgave 1: Afbuigen van geladen

Nadere informatie

De startmotor. Student booklet

De startmotor. Student booklet De startmotor Student booklet De startmotor - INDEX - 2006-04-10-14:04 De startmotor De startmotor is een elektrische motor, en bij een elektrische motor draait het allemaal om magneten en magnetisme:

Nadere informatie

Vak: Elektromagnetisme ELK Docent: ir. P.den Ouden nov 2005

Vak: Elektromagnetisme ELK Docent: ir. P.den Ouden nov 2005 Onderstaande opgaven lijken op de de verwachten tentamenvragen. Getallen bij beweringen kunnen zijn afgerond, om te voldoen aan de juiste significantie. BEGIN TOETS 1 Een magnetisch veld kan worden voorgesteld

Nadere informatie

Schakelingen Hoofdstuk 6

Schakelingen Hoofdstuk 6 Schakelingen Hoofdstuk 6 Een schakeling... I = 0,1 A = 100 ma U = 6 V Geen grote stroom door de lamp. Dit komt door de weerstand van die lamp. De weerstand kunnen we berekenen. Presentatie H6 1 De weerstand

Nadere informatie

E3 H3 Elektromagneten. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

E3 H3 Elektromagneten. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur Its Academy Laatst gewijzigd Licentie Webadres 08 May 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/51306 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4 Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4 Samenvatting door Roy 1370 woorden 5 maart 2017 6,8 14 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova Samenvatting h4 NaSk1 4.1 Elke keer dat je een apparaat aanzet,

Nadere informatie

NaSk 1 Elektrische Energie

NaSk 1 Elektrische Energie NaSk 1 Elektrische Energie Algemeen Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. Tijd Open vragen Geef niet méér antwoorden dan er worden gevraagd. Als er bijvoorbeeld twee

Nadere informatie

VWO Module EM. Elektromagnetisme

VWO Module EM. Elektromagnetisme VWO Module EM1 Elektromagnetisme Bouw een eigen luidspreker of elektromotor. Naam: VWO Module EM P a g i n a 1 30 Titel: Auteur: Eigenfrequentie, VWO module EM1: Elektromagnetisme Simon de Groot Datum:

Nadere informatie

3.1 Magneten en elektromagneten

3.1 Magneten en elektromagneten 3.1 Magneten en elektromagneten 1 a De punt van de magneet die naar het geografische noorden wijst, heet de magnetische noordpool van de magneet. Dat is afspraak. Hij wordt aangetrokken door een ongelijke

Nadere informatie

Om een lampje te laten branden moet je er een elektrische stroom door laten lopen. Dat lukt alleen, als je een gesloten stroomkring maakt.

Om een lampje te laten branden moet je er een elektrische stroom door laten lopen. Dat lukt alleen, als je een gesloten stroomkring maakt. Samenvatting door een scholier 983 woorden 8 april 2011 6,8 988 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Nova Natuurkunde H5 par 1 t/m 5 samenvatting Par. 1 Een stroomkring maken Om een lampje te laten branden

Nadere informatie

MAGNETISME & ELEKTRICITEIT

MAGNETISME & ELEKTRICITEIT Hoofdstuk 1 MAGNETISME & ELEKTRICITEIT 1.1 Doelstelling In tegenstelling tot praktisch alle handboeken start je met elektromagnetisme. De reden is eenvoudig omdat alle elektrische toepassingen steeds gepaard

Nadere informatie

JAN Denk aan ALLE letters van FIRES! Geef duidelijke berekeningen. Er zijn 4 opgaven. Totaal 34 punten.

JAN Denk aan ALLE letters van FIRES! Geef duidelijke berekeningen. Er zijn 4 opgaven. Totaal 34 punten. NATUURKUNDE KLAS 4 INHAALPROEFWERK HOOFDSTUK 2 JAN.. 2009 Denk aan ALLE letters van FIRES! Geef duidelijke berekeningen. Er zijn 4 opgaven. Totaal 34 punten. Opgave 1 (3 + 4 pt) De batterij in de hiernaast

Nadere informatie

Practicum Zuil van Volta

Practicum Zuil van Volta Practicum Zuil van Volta Benodigdheden Grondplaat, aluminiumfolie, stuivers (munten van vijf eurocent), filtreerpapier, zoutoplossing, voltmeter, verbindingssnoeren, schaar Voorbereidende werkzaamheden

Nadere informatie

Over Betuwe College Oefeningen H3 Elektriciteit deel 4

Over Betuwe College Oefeningen H3 Elektriciteit deel 4 1 Door een dunne draad loopt een elektrische stroom met een stroomsterkte van 2 A. De spanning over deze draad is 50 V. Bereken de weerstand van de dunne draad. U = 50 V I = 2 A R = 50V 2A R = 25Ω 2 Een

Nadere informatie

NATUURKUNDE KLAS 5. PROEFWERK H8 JUNI 2010 Gebruik eigen rekenmachine en BINAS toegestaan. Totaal 29 p

NATUURKUNDE KLAS 5. PROEFWERK H8 JUNI 2010 Gebruik eigen rekenmachine en BINAS toegestaan. Totaal 29 p NATUURKUNDE KLAS 5 PROEFWERK H8 JUNI 2010 Gebruik eigen rekenmachine en BINAS toegestaan. Totaal 29 p Opgave 1: alles heeft een richting (8p) Bepaal de richting van de gevraagde grootheden. Licht steeds

Nadere informatie

Natuur- en scheikunde 1, elektriciteit, uitwerkingen. Spanning, stroomsterkte, weerstand, vermogen, energie

Natuur- en scheikunde 1, elektriciteit, uitwerkingen. Spanning, stroomsterkte, weerstand, vermogen, energie 4M versie 1 Natuur- en scheikunde 1, elektriciteit, uitwerkingen Werk netjes en nauwkeurig Geef altijd een duidelijke berekening of een verklaring Veel succes, Zan Spanning, stroomsterkte, weerstand, vermogen,

Nadere informatie

-Zoek de eventuele benodigde gegevens op in het tabellenboek. -De moeilijkere opgaven hebben een rood opgavenummer.

-Zoek de eventuele benodigde gegevens op in het tabellenboek. -De moeilijkere opgaven hebben een rood opgavenummer. Extra opgaven hoofdstuk 7 -Zoek de eventuele benodigde gegevens op in het tabellenboek. -De moeilijkere opgaven hebben een rood opgavenummer. Gebruik eventueel gegevens uit tabellenboek. Opgave 7.1 Door

Nadere informatie

Opgave 5 V (geschreven als hoofdletter) Volt (voluit geschreven) hoeft niet met een hoofdletter te beginnen (volt is dus goed).

Opgave 5 V (geschreven als hoofdletter) Volt (voluit geschreven) hoeft niet met een hoofdletter te beginnen (volt is dus goed). Uitwerkingen 1 Opgave 1 Twee Opgave 2 30 x 3 = 90 Opgave 3 Volt (afgekort V) Opgave 4 Voltmeter (ook wel spanningsmeter genoemd) Opgave 5 V (geschreven als hoofdletter) Volt (voluit geschreven) hoeft niet

Nadere informatie

N 200.664 Elektromotor met permanente magneet

N 200.664 Elektromotor met permanente magneet Elektromotor met permanente magneet Naam: Groep/klas: Inhoud: enodigd gereedschap: 1 triplex 200 x 70 x 10 mm potlood, liniaal, passer 1 triplex 190 / 20 x 10 mm,, 2 x boormachine 1 latje 150 x 10 x 5

Nadere informatie

Deze toets bestaat uit 3 opgaven (34 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes!

Deze toets bestaat uit 3 opgaven (34 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes! NATUURKUNDE KLAS 5 PROEFWERK HOOFDSTUK OOFDSTUK 8 03/05/2010 Deze toets bestaat uit 3 opgaven (34 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes! Opgave 1: Eerste elektromotor

Nadere informatie

Practicum magneten. Naam: Klas:

Practicum magneten. Naam: Klas: Naam: Klas: Practicum magneten Benodigdheden 2 staafmagneten, kompasje, grote spijker, twee kleine spijkertjes, figuurzaagje, rode en blauwe stickertjes, kunststof plaat, ijzervijlsel in een strooipotje,

Nadere informatie

Deel 1: Elektrische arbeid en stroomsterkte

Deel 1: Elektrische arbeid en stroomsterkte Elektrische stroom is een werkman Elke dag maken we gebruik van elektriciteit. Door elektriciteit kan een lamp branden, kan de tv beelden leveren, Elektriciteit is een belangrijke werkman geworden in ons

Nadere informatie

2 Elektriciteit Elektriciteit. 1 A De aal heeft ca 4000 elektrische cellen van 0,15 volt, die in serie geschakeld zijn.

2 Elektriciteit Elektriciteit. 1 A De aal heeft ca 4000 elektrische cellen van 0,15 volt, die in serie geschakeld zijn. 2 Elektriciteit 1 2.1 Elektriciteit 1 A De aal heeft ca 4000 elektrische cellen van 0,15 volt, die in serie geschakeld zijn. 2 mp3-speler dynamo fiets accu lamp op je kamer stopcontact auto batterij 3

Nadere informatie

5 Weerstand. 5.1 Introductie

5 Weerstand. 5.1 Introductie 5 Weerstand 5.1 Introductie I n l e i d i n g In deze paragraaf ga je verschillende soorten weerstanden bestuderen waarvan je de weerstandswaarde kunt variëren. De weerstand van een metaaldraad blijkt

Nadere informatie

Werking van een zekering

Werking van een zekering Naam: Klas: Datum: Werking van een zekering Doelstelling Leerlingen moeten inzien dat een zekering de elektrische stroom kan onderbreken bij oververhitting als gevolg van een kortsluiting. Inleidende proef

Nadere informatie

Naam: Klas Practicum elektriciteit: I-U-diagram van lampje Nodig: spanningsbron, schuifweerstand (30 Ω), gloeilampje, V- en A-meter, 6 snoeren

Naam: Klas Practicum elektriciteit: I-U-diagram van lampje Nodig: spanningsbron, schuifweerstand (30 Ω), gloeilampje, V- en A-meter, 6 snoeren Naam: Klas Practicum elektriciteit: I-U-diagram van lampje Nodig: spanningsbron, schuifweerstand (30 Ω), gloeilampje, V- en A-meter, 6 snoeren Schakeling In de hiernaast afgebeelde schakeling kan de spanning

Nadere informatie

vaardigheden [ TO ] gereedschappen oefeningen 1 2 3 klas 1 graa 3 werkstukken

vaardigheden [ TO ] gereedschappen oefeningen 1 2 3 klas 1 graa 3 werkstukken vaardigheden [ TO ] gereedschappen oefeningen 1 2 3 klas 1 graa 3 werkstukken Voordat je zelf gaat ontwerpen, leer je eerst hoe je van een tekening een werkstuk maakt. In het werkboek leer je wat een stroomkring

Nadere informatie

Energie. Jouw werkbladen. In de klas. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Naam: Klas: Energie Onderbouw havo/vwo Leerlingen In de klas versie 04-2014 1

Energie. Jouw werkbladen. In de klas. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Naam: Klas: Energie Onderbouw havo/vwo Leerlingen In de klas versie 04-2014 1 Energie Jouw werkbladen In de klas Naam: Klas: Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Energie Onderbouw havo/vwo Leerlingen In de klas versie 04-2014 1 Energie op aarde Energie, fossiele brandstoffen, groene

Nadere informatie

Geleider: (metaal) hierin kunnen elektronen bewegen, omdat de buitenste elektronen maar zwak aangetrokken worden tot de kern (vrije elektronen)

Geleider: (metaal) hierin kunnen elektronen bewegen, omdat de buitenste elektronen maar zwak aangetrokken worden tot de kern (vrije elektronen) Boekverslag door B. 1240 woorden 16 juni 2015 7.6 10 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Pulsar Hoofdstuk 3, Elektriciteit 1 1 Lading en stroom Elektrische lading kan positief of negatief zijn. Gelijke

Nadere informatie

Energie : elektriciteit : stroomkringen

Energie : elektriciteit : stroomkringen Energie : elektriciteit : stroomkringen De netspanning is uitgevallen! Pas dan merk je wat elektriciteit voor ons betekent. Geen licht, geen computer, geen playstation, het eten op het elektrisch fornuis

Nadere informatie

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (8N010)

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (8N010) TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (8N010) 25 april, 2008, 14.00-17.00 uur Opmerkingen: 1. Dit tentamen bestaat uit 4 vragen met in totaal 18 deelvragen. 2. Het is toegestaan gebruik te maken van bijgeleverd formuleblad

Nadere informatie

Deel 1: Metingen Bouw achtereenvolgens de onderstaande schakelingen en meet de klemspanning en de stroomsterkte. VOORKOM STEEDS KORTSLUITING!!

Deel 1: Metingen Bouw achtereenvolgens de onderstaande schakelingen en meet de klemspanning en de stroomsterkte. VOORKOM STEEDS KORTSLUITING!! Practicum elektronica: Spanningsbron Benodigdheden: Niet-gestabiliseerde voeding of batterij, 2 multimeters, 5 weerstanden van 56 Ω (5 W), 5 snoeren, krokodillenklemmen. Deel : Metingen Bouw achtereenvolgens

Nadere informatie

1 Overzicht theorievragen

1 Overzicht theorievragen 1 Overzicht theorievragen 1. Wat is een retrograde beweging? Vergelijk de wijze waarop Ptolemaeus deze verklaarde met de manier waarop Copernicus deze verklaarde. 2. Formuleer de drie wetten van planeetbeweging

Nadere informatie

Examen HAVO. natuurkunde 1,2 Compex. Vragen 1 tot en met 13. In dit deel van het examen staan vragen waarbij de computer niet wordt gebruikt.

Examen HAVO. natuurkunde 1,2 Compex. Vragen 1 tot en met 13. In dit deel van het examen staan vragen waarbij de computer niet wordt gebruikt. Examen HVO 2008 tijdvak 1 vrijdag 23 mei totale examentijd 3 uur natuurkunde 1,2 Compex Vragen 1 tot en met 13 In dit deel van het examen staan vragen waarbij de computer niet wordt gebruikt. ij dit examen

Nadere informatie

MAGNETISME. 1 Magneten 2 Magnetische veldlijnen 3 Elektromagneten 4 Inductiespanning 5 Inductiestroom 6 Transformatoren

MAGNETISME. 1 Magneten 2 Magnetische veldlijnen 3 Elektromagneten 4 Inductiespanning 5 Inductiestroom 6 Transformatoren MAGNETISME 1 Magneten 2 Magnetische veldlijnen 3 Elektromagneten 4 Inductiespanning 5 Inductiestroom 6 Transformatoren 1 Magneten Magneten Magneten hebben de eigenschap dat ze drie stoffen kunnen aantrekken,

Nadere informatie

OntdekZelf - magnetisme

OntdekZelf - magnetisme Werkwijze Alle OntdekZelf experimenten zijn bedoeld voor de leerling om zelf te ontdekken. Laat de leerling vanaf het begin werken met zijn materialen en ontdekken hoe hij tot een antwoord of een werkende

Nadere informatie

Elektriciteit! Om van te bibberen! Of niet? Klas: Namen: Elektriciteit Om van te bibberen! Of niet? Stephanie Vermeulen (2 BALO WPL) 1

Elektriciteit! Om van te bibberen! Of niet? Klas: Namen: Elektriciteit Om van te bibberen! Of niet? Stephanie Vermeulen (2 BALO WPL) 1 Elektriciteit! Om van te bibberen! Of niet? Klas: Namen: 5... Elektriciteit Om van te bibberen! Of niet? Stephanie Vermeulen (2 BALO WPL) 1 1. Taakverdeling! Iedereen in de groep krijgt een taak! Wie doet

Nadere informatie

1 Elektriciteit Oriëntatie 1.1 Elektrische begrippen Elektrische stroomkring

1 Elektriciteit Oriëntatie 1.1 Elektrische begrippen Elektrische stroomkring 1 Elektriciteit Oriëntatie Om met je auto of een tractor te kunnen rijden heb je elektriciteit nodig. Ook voor verlichting en je computer is veel elektriciteit nodig. Ook als je de mobiele telefoon aan

Nadere informatie

b. Bereken de vervangingsweerstand RV. c. Bereken de stroomsterkte door de apparaten.

b. Bereken de vervangingsweerstand RV. c. Bereken de stroomsterkte door de apparaten. Oefenopgaven vervangingsweerstand en transformator 1 Twee lampjes L1 en L2 staan in serie: R1 = 5,0 Ω en R2 = 9,0 Ω Bereken de vervangingsweerstand van de twee lampjes. 2 Twee apparaten, weerstand R1 =

Nadere informatie

In deze proevenserie gaan we kijken wat elektriciteit is en wat je er mee kunt doen.

In deze proevenserie gaan we kijken wat elektriciteit is en wat je er mee kunt doen. In deze proevenserie gaan we kijken wat elektriciteit is en wat je er mee kunt doen. Als je onderdelen van een stroomkring aan elkaar vastmaakt, noem je dit schakelen of aansluiten. Sommige onderdelen

Nadere informatie

Uitwerkingen Hoofdstuk 2 - deel 2

Uitwerkingen Hoofdstuk 2 - deel 2 Uitwerkingen Hoofdstuk 2 - deel 2 4 VWO 2.6 Serie en parallel 51. Vervanging 52. Bij de winkelstraat zijn de lampen parallel geschakeld en bij de kandelaar in serie. 53. Voorbeeld: Serie De stroom moet

Nadere informatie

Over Betuwe College Oefeningen H3 Elektriciteit deel 4

Over Betuwe College Oefeningen H3 Elektriciteit deel 4 1 Door een dunne draad loopt een elektrische stroom met een stroomsterkte van 2 µa. De spanning over deze draad is 50 V. Bereken de weerstand van de dunne draad. U = 50 V I = 2 µa R = 50V 2µA R = 2,5 10

Nadere informatie

b. Bereken de vervangingsweerstand RV. c. Bereken de stroomsterkte door de apparaten.

b. Bereken de vervangingsweerstand RV. c. Bereken de stroomsterkte door de apparaten. Oefenopgaven vervangingsweerstand en transformator 1 Twee lampjes L1 en L2 staan in serie: R1 = 5,0 Ω en R2 = 9,0 Ω Bereken de vervangingsweerstand van de twee lampjes. gegeven: R1 = 5,0 Ω, R2 = 9,0 Ω

Nadere informatie

NATUURKUNDE OLYMPIADE EINDRONDE 2013 PRAKTIKUMTOETS

NATUURKUNDE OLYMPIADE EINDRONDE 2013 PRAKTIKUMTOETS NATUURKUNDE OLYMPIADE EINDRONDE 13 PRAKTIKUMTOETS Opmerkingen 1. Schrijf bovenaan elk papier je naam.. Nummer elke bladzijde. 3. Schrijf op de eerste pagina het totale aantal bladen dat je inlevert. 4.

Nadere informatie

Werkbladen In de klas. Energie. Naam. onderbouw havo/vwo School. Klas

Werkbladen In de klas. Energie. Naam. onderbouw havo/vwo School. Klas Werkbladen In de klas Energie Naam onderbouw havo/vwo School Klas Energie op aarde Energie, fossiele brandstoffen, groene stroom en duurzaamheid. Je hoort er vast wel eens iets over. Maar wat betekent

Nadere informatie

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (1)

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (1) Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (1) E. Gernaat, ISBN 978-90-808907-3-2 1 Magnetisme 1.1 Het magnetische veld Voor de beschrijving van een magnetisch veld gaan we uit van een staafvormige

Nadere informatie

Tentamen Elektromagnetisme 1 (NS-103B)

Tentamen Elektromagnetisme 1 (NS-103B) Tentamen Elektromagnetisme (NS-B) woensdag 8 april 5: 8: uur Het gebruik van literatuur of een rekenmachine is niet toegestaan. U mag van navolgende algemene gegevens gebruik maken. Bij de opgaven zelf

Nadere informatie

Uitwerkingen VWO deel 1 H2 (t/m par. 2.5)

Uitwerkingen VWO deel 1 H2 (t/m par. 2.5) Uitwerkingen VWO deel 1 H2 (t/m par. 2.5) 2.1 Inleiding 1. a) Warmte b) Magnetische Energie c) Bewegingsenergie en Warmte d) Licht (stralingsenergie) en warmte e) Stralingsenergie 2. a) Spanning (Volt),

Nadere informatie

Spanning en sensatie!!! Wat een weerstand!! Elektriciteit. 3HV H3 elektriciteit les.notebook February 13, Elektriciteit 3HV

Spanning en sensatie!!! Wat een weerstand!! Elektriciteit. 3HV H3 elektriciteit les.notebook February 13, Elektriciteit 3HV 3HH3elektriciteitles.notebook February 13, 2016 Spanning en sensatie!!! Elektriciteit Elektriciteit 3H Wat een weerstand!! Spanning en Lading + + + + 3HH3elektriciteitles.notebook February 13, 2016 + +

Nadere informatie

XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE LEICESTER, GROOT BRITANNIË PRACTICUM-TOETS

XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE LEICESTER, GROOT BRITANNIË PRACTICUM-TOETS XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE LEICESTER, GROOT BRITANNIË PRACTICUM-TOETS 12 juli 2000 72 --- 13 de internationale olympiade De magnetische schijf 2,5 uur Geef in dit experiment een schatting

Nadere informatie

De wet van Ohm anders

De wet van Ohm anders De wet van Ohm anders Elektrische stroom gaat niet altijd even gemakkelijk door een stroomdraad. Soms gaat het zelfs erg moeilijk of bijna niet. We zeggen dan: de draad heeft een weerstand. Er moet moeite

Nadere informatie

HANDLEIDING MAGNETISCH VELD VAN EEN STROOM P9160-5U

HANDLEIDING MAGNETISCH VELD VAN EEN STROOM P9160-5U Leerlingexperimenten HANDLEIDING MAGNETISCH VELD VAN EEN STROOM P9160-5U NTL & CMA INHOUDSOPGAVE 5. STROOM VEROORZAAKT MAGNETISCH VELD... 3 5.1. Magnetische veldlijnen rond een rechte stroom voerende geleider...

Nadere informatie

We hangen drie metalen bollen aan een draad en we geven ze alledrie een positieve of negatieve lading. Bol 1 en 2 stoten elkaar af en bol 2 en 3 stoten elkaar af. Wat kun je nu zeggen? 1. 1 en 3 hebben

Nadere informatie

7 Elektriciteit en magnetisme.

7 Elektriciteit en magnetisme. 7 Elektriciteit en magnetisme. itwerkingen Opgae 7. aantal 6, 0 9,60 0 8 elektronen Opgae 7. aantal,0 0,0 0 A,60 0 s 9,5 0 6 elektronen/s Opgae 7. O-atoom : +8-8 0 O-ion : +8-0 - Lading O-ion - x,6 0-9

Nadere informatie

Maandag 15 juni, uur

Maandag 15 juni, uur MAV0-4 Il EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1981 MAV0-4 Maandag 15 juni, 9.00-11.00 uur NATUUR- EN SCHEIKUNDE I (Natuurkunde) Dit examen bestaat uit 10 opgaven. Bijlage: 1 antwoordblad

Nadere informatie

Impedantie V I V R R Z R

Impedantie V I V R R Z R Impedantie Impedantie (Z) betekent: wisselstroom-weerstand. De eenheid is (met als gelijkstroom-weerstand) Ohm. De weerstand geeft aan hoe goed de stroom wordt tegengehouden. We kennen de formules I R

Nadere informatie

Elektriciteit Inhoud. Elektriciteit demonstraties

Elektriciteit Inhoud. Elektriciteit demonstraties Elektriciteit Inhoud Inleiding : Deze les Spanning: Wat is dat, hoe komt dat? Stroom(sterkte) : Wat is dat, hoe komt dat? Practicum: (I,)-diagram van een lampje en een weerstand Weerstand : Wet van Ohm

Nadere informatie

I A (papier in) 10cm 10 cm X

I A (papier in) 10cm 10 cm X Tentamen: Fysica en Medische Fysica 2 Tijd: 15:15-18:00 uur, donderdag 28 mei 2009 Plaats: TenT blok 4 (met bijlage van formules, handrekenmachine is toegestaan) Docent: Dr. K.S.E. Eikema Puntentelling:

Nadere informatie

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (3D020)

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (3D020) TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (3D020) 10 augustus 1999, 14.00 17.00 uur UITWERKING 1 a) De totale weerstand in de keten wor gegeven door de som van de weerstanden van 1 Ω, 5Ω, de parallelschakeling van 30

Nadere informatie

1 Je moet weten welke stand een staafmagneet inneemt, als je hem zó ophangt dat hij vrij kan draaien. [P1, T1]

1 Je moet weten welke stand een staafmagneet inneemt, als je hem zó ophangt dat hij vrij kan draaien. [P1, T1] LEERDOELEN 1 Je moet weten welke stand een staafmagneet inneemt, als je hem zó ophangt dat hij vrij kan draaien. [P1, T1] 2 Je moet de noord- en zuidpool van een staafmagneet kunnen bepalen. [P1, T1] 3

Nadere informatie

Diffractie door helix structuren (Totaal aantal punten: 10)

Diffractie door helix structuren (Totaal aantal punten: 10) Pagina 1 van 6 Diffractie door helix structuren (Totaal aantal punten: 10) Inleiding De Röntgen diffractie foto van DNA (Figuur 1), gemaakt in het laboratorium van Rosalind Franklin, staat bekend als Photo

Nadere informatie

Inleiding 3hv. Opdracht 1. Statische elektriciteit. Noem drie voorbeelden van hoe je statische elektriciteit kunt opwekken.

Inleiding 3hv. Opdracht 1. Statische elektriciteit. Noem drie voorbeelden van hoe je statische elektriciteit kunt opwekken. Inleiding hv Opdracht Statische elektriciteit Noem drie voorbeelden van hoe je statische elektriciteit kunt opwekken Opdracht Serie- en parallelschakeling Leg van elke schakeling uit ) of het een serie-

Nadere informatie

Naam: Klas: Repetitie natuurkunde voor havo (versie A) Getoetste stof: elektriciteit 1 t/m 5

Naam: Klas: Repetitie natuurkunde voor havo (versie A) Getoetste stof: elektriciteit 1 t/m 5 Naam: Klas: Repetitie natuurkunde voor havo (versie A) Getoetste stof: elektriciteit 1 t/m 5 OPGAVE 1 Teken hieronder het bijbehorende schakelschema. Geef ook de richting van de elektrische stroom aan.

Nadere informatie

AAN DE SLAG Arbeid verricht door de wrijvingskracht (thema 1)

AAN DE SLAG Arbeid verricht door de wrijvingskracht (thema 1) Arbeid verricht door de wrijvingskracht (thema 1) Is de arbeid die moet verricht worden op een voorwerp om dat voorwerp over een afstand h omhoog te brengen, afhankelijk van de gevolgde weg? Kies een van

Nadere informatie

Dit examen bestaat uit 11 opgaven Bijlage: 1 antwoordblad

Dit examen bestaat uit 11 opgaven Bijlage: 1 antwoordblad EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWUS IN 1982 MAVO-4 Vrijdag 7 mei, 9.00-1 1.00 uur NATUUR- EN SCHEIKUNDE I (Natuurkunde) MAV0-4 1 Dit examen bestaat uit 11 opgaven Bijlage: 1 antwoordblad Deze

Nadere informatie

punten toekenning: richting veldlijnen - vervorming tgv. stuk ijzer - veldlijnen snijden elkaar niet - geen andere fouten.

punten toekenning: richting veldlijnen - vervorming tgv. stuk ijzer - veldlijnen snijden elkaar niet - geen andere fouten. Magnetisme PERMNENTE MGNEET Tussen de polen van een hoefijzermagneet leggen we een stuk weekijzer. Schets het veld zoals je dat verwacht. De veldlijnen lopen van N(rood) naar zuid (groen-wit) Het asymmetrisch

Nadere informatie

OPDRACHT 1 Vul zelf de juiste fase in.

OPDRACHT 1 Vul zelf de juiste fase in. Het technologisch proces. Om een technisch probleem op te lossen gaan we altijd werken volgens een bepaalde methode. OPDRACHT 1 Vul zelf de juiste fase in. FASE 1:.. We willen zelf een voorwerp maken om

Nadere informatie

1 Je gaat een elektromotor bouwen. 2 Wat zit er in het bouwpakket? 3 Dit heb je ook nog nodig. Bouwbeschrijving

1 Je gaat een elektromotor bouwen. 2 Wat zit er in het bouwpakket? 3 Dit heb je ook nog nodig. Bouwbeschrijving 1 Je gaat een elektromotor bouwen In dit bouwpakket vind je alle materialen die je nodig hebt om een eenvoudige elektromotor te bouwen. Het is belangrijk dat je nauwkeurig werkt en deze bouwbeschrijving

Nadere informatie

1. Langere vraag over de theorie

1. Langere vraag over de theorie . Langere vraag over de theorie. Bereken het magneetveld dat veroorzaakt wordt door een lange, cilindervormige stroomvoerende geleider met straal R en stroom (uniforme stroomdichtheid) en dit zowel binnen

Nadere informatie

De condensator en energie

De condensator en energie De condensator en energie Belangrijkste onderdelen in de proeven De LEGO-condensator De condensator heeft een capaciteit van 1 Farad en is beschermd tegen een overbelasting tot 18 Volt. Wanneer de condensator

Nadere informatie

www. Fysica 1997-1 Vraag 1 Een herdershond moet een kudde schapen, die over haar totale lengte steeds 50 meter lang blijft, naar een 800 meter verderop gelegen schuur brengen. Door steeds van de kop van

Nadere informatie

Vrijdag 8 juni, 9.00-12.00 uur

Vrijdag 8 juni, 9.00-12.00 uur EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1979 Vrijdag 8 juni, 9.00-12.00 uur NATUURKUNDE Dit examen bestaat uit 4 opgaven ft Deze opgaven zijn vastgesteld door de commissie bedoeld in artikel 24 van

Nadere informatie

1. Een karretje op een rail

1. Een karretje op een rail Natuurkunde Vwo 1986-II 1. Een karretje op een rail Een rail, waarvan de massa 186 gram is, heeft in het midden een knik. De beide rechte stukken zijn even lang. De rail wordt. slechts in de twee uiterste

Nadere informatie

4,1. Samenvatting door L. 836 woorden 21 november keer beoordeeld. Natuurkunde. Natuurkunde samenvattingen Havo 4 periode 2.

4,1. Samenvatting door L. 836 woorden 21 november keer beoordeeld. Natuurkunde. Natuurkunde samenvattingen Havo 4 periode 2. Samenvatting door L. 836 woorden 21 november 2012 4,1 51 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Pulsar Natuurkunde samenvattingen Havo 4 periode 2. Hoofdstuk 3 Stroom, spanning en weerstand. * Elektrische

Nadere informatie

1. Twee lichamen zijn op een afstand van 30 cm van elkaar opgesteld. Het ene lichaam is negatief geladen met een lading van

1. Twee lichamen zijn op een afstand van 30 cm van elkaar opgesteld. Het ene lichaam is negatief geladen met een lading van Vraagstukken Theoretische Elektriciteitsleer Elektronica Technicus (Rens & Rens) 1. Twee lichamen zijn op een afstand van 30 cm van elkaar opgesteld. Het ene lichaam is negatief geladen met een lading

Nadere informatie

inkijkexemplaar Energie voor de lamp Techniek 1

inkijkexemplaar Energie voor de lamp Techniek 1 Nota s: Energie voor de lamp 1. Probleemstelling 50 2. Transport van elektriciteit in een kring 50 2.1. Wat is een elektrische stroomkring? 50 2.2. Stromen van water - stromen van elektriciteit 51 2.3.

Nadere informatie

LESMODULE OVER WINDENERGIE

LESMODULE OVER WINDENERGIE YOUNG ENERGY PROJECT - STUDENTEN LESMODULE OVER WINDENERGIE Inhoudsopgave Instructiebladen Les 1 Module windenergie, Instructieblad 1.1 4 Les 1 Ontdek, Instructieblad 1.2 5 Les 2 Onderzoek, Instructieblad

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. natuur- en scheikunde 1 CSE BB. tijdvak 1 maandag 18 mei 13.30-15.00 uur. Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje.

Examen VMBO-BB. natuur- en scheikunde 1 CSE BB. tijdvak 1 maandag 18 mei 13.30-15.00 uur. Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Examen VMBO-BB 2015 tijdvak 1 maandag 18 mei 13.30-15.00 uur natuur- en scheikunde 1 CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Gebruik het BINAS informatieboek.

Nadere informatie

NATUURKUNDE. Donderdag 5 juni, uur. MAVO-C Il EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN C - niveau

NATUURKUNDE. Donderdag 5 juni, uur. MAVO-C Il EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN C - niveau MAO-C Il EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN OORTGEZET ONDERWIJS IN 986 C - niveau Donderdag 5 juni, 9.00-.00 uur NATUURKUNDE Dit examen bestaat uit 3 opgaven Bijlage: antwoordpapier 2 Waar nodig mag bij de opgaven

Nadere informatie

5,6. Samenvatting door R woorden 24 januari keer beoordeeld. 1 Een stoomkring maken.

5,6. Samenvatting door R woorden 24 januari keer beoordeeld. 1 Een stoomkring maken. Samenvatting door R. 1985 woorden 24 januari 2016 5,6 130 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Nova 1 Een stoomkring maken. Je komt in huis allerlei apparaten tegen die op elektriciteit werken. Apparaten die

Nadere informatie

De Permanent Magneet Motor: Thierry Dejaegere. Thinnov Lomolenstraat 2 9880 Aalter Lotenhulle België www.thinnov.be

De Permanent Magneet Motor: Thierry Dejaegere. Thinnov Lomolenstraat 2 9880 Aalter Lotenhulle België www.thinnov.be De Permanent Magneet Motor: door: Thierry Dejaegere Thinnov Lomolenstraat 2 9880 Aalter Lotenhulle België www.thinnov.be I. Voorwoord De zoektocht naar alternatieve energiebronnen is reeds lange tijd aan

Nadere informatie

Hoofdstuk 27 Magnetisme. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Hoofdstuk 27 Magnetisme. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Hoofdstuk 27 Magnetisme Hoofdstuk 27 Magneten en Magnetische Velden Electrische Stroom Produceert Magnetisch Veld Stroom oefent kracht uit op magneet Magneetveld oefent kracht uit op een Electrische Stroom

Nadere informatie

6.0 Elektriciteit 1 www.natuurkundecompact.nl

6.0 Elektriciteit 1 www.natuurkundecompact.nl 6.0 Elektriciteit 1 www.natuurkundecompact.nl 6.1 a Stroomkring b Geleiders en isolatoren 6.2 Chemische spanningsbron 6.3 a Schakelingen b Schakelingen (Crocodile) 6.4 a Stroom meten (Crocodile) b Schakelingen

Nadere informatie

INLEIDING. Veel succes

INLEIDING. Veel succes INLEIDING In de eerste hoofdstukken van de cursus meettechnieken verklaren we de oorsprong van elektrische verschijnselen vanuit de bouw van de stof. Zo leer je o.a. wat elektrische stroom en spanning

Nadere informatie