INTERVIEWS MET ALUMNI

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INTERVIEWS MET ALUMNI"

Transcriptie

1 INTERVIEWS MET ALUMNI Studenten Biomedische wetenschappen van alle verschillende faculteiten verspreid in Nederland hebben het signaal afgegeven dat er veel onduidelijkheid is rondom de arbeidsmogelijkheden die zij als Biomedische Wetenschapper hebben. Het Biomedisch Studentenoverleg heeft zich hierom samen met zijn leden ingezet om deze carrièreoriëntatie te verbeteren. Verschillende alumni zijn benaderd voor een interview, waarin zij hun verhaal konden doen. Aspecten die telkens aan de orde komen zijn de studie die zij destijds hebben gevolgd en waar, welke functie zij momenteel bekleden, de bezigheden die zij dagelijks uitvoeren en welke eigenschappen zij nodig hebben voor deze functie. Als afsluiter geven alle alumni hun gouden tip aan studenten om een baan te kunnen vinden bij hem/haar past. Door middel van deze interviews hopen we dat deze concrete voorbeelden van mogelijke carrière paden, geschetst door recente alumni die werkzaam zijn in verschillende velden, studenten een duidelijker overzicht kan geven van al hun mogelijkheden. Biomedisch Studentenoverleg (2015), Lay-out: Simone Kersten Website: Telefoon: Adres: BMSO, Huispost 89 SOOS, Geert Grooteplein Noord 21, 6525EZ Nijmegen

2 Het interview is afgenomen met Riekelt Houtkooper, momenteel groepsleider in het laboratorium Genetische Metabole Ziekten van het AMC. Toen ik afstudeerde in de medische biologie waren er nog niet echt afstudeerrichtingen, alleen maar algemene medische biologie. Met de vakken en stages die ik gedaan heb zou ik nu waarschijnlijk in de track biochemie terecht komen. Ik heb gestudeerd aan de UvA en heb mijn stages heb ik gedaan in het AMC en bij de farmaceut Solvay (destijds in Weesp). Als groepsleider in het laboratorium Genetische Metabole Ziekten van het AMC werk ik samen met een team van onderzoekers (promovendi, analisten en studenten) aan het beter begrijpen van stofwisselingsziekten en het verouderingsproces, en de zoektocht naar nieuwe therapeutische mogelijkheden. Na jaren van zelf onderzoek doen in het lab bestaat het dagelijks werk meer uit het coördineren van mijn onderzoekslijnen. Hierbij moet je denken aan het begeleiden van de onderzoekers (welke proeven gaan we doen? hoe gaan we een artikel opbouwen en schrijven? hoe komt het proefschrift er uit te zien? etc), het schrijven van nieuwe subsidievoorstellen, reizen naar congressen inclusief het geven van praatjes, het peer- reviewen van wetenschappelijke artikelen. Het is erg dynamisch werk dat stimuleert tot nadenken en in teamverband creatieve wetenschappelijke ideeën formuleren. Dit motiveert me nog elke dag om de grenzen van de wetenschappelijke kennis op te zoeken. - Doorzettingsvermogen: onderzoek doen is een les in het omgaan met tegenslagen, bijvoorbeeld als experimenten anders lopen dan je gehoopt had. Het is dan een kwestie van doorzettingsvermogen om de draad weer op te pakken en met nieuwe ideeën te komen. - Creativiteit: omdat wetenschappelijk onderzoek draait om het vergaren van nieuwe kennis, is er een gezonde dosis nieuwsgierigheid en creativiteit nodig. Niets is gevaarlijker voor wetenschap dan blijven hangen in ouderwetse ideeën en dogma s. Eén gouden praktische tip is moeilijk te geven, ook omdat er niet één weg is naar een leuke baan. Belangrijk is om wezenlijk geïnteresseerd te zijn in wat je wilt gaan doen.

3 Het interview is afgenomen met Toon Lamberts, momenteel junior adviseur bij het kennisinstituut van Medisch specialisten. Ik heb een bachelor Biomedische Wetenschappen gevolgd en een master Biomedical Sciences met een hoofdvak Health Technology Assessment aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Mijn minor Public Health & Health Communication heb ik aan de Marshall University in Huntington, WV, Verenigde Staten gevolgd In mijn huidige baan als junior adviseur bij het Kennisinstituut van Medisch Specialisten houd ik mij onder andere bezig met de projectmatige en methodologische ondersteuning van richtlijnen voor medisch specialisten, daarnaast ben ik bij verschillende kwaliteitsprojecten in de medisch specialistische (tweedelijns) zorg betrokken. Ik heb voor deze baan gesolliciteerd omdat ik graag kennis uit de wetenschappelijke literatuur praktisch wilde toepassen. Dat kan heel goed bij richtlijnontwikkeling. Bij mijn werk komt veel project- en procesondersteuning kijken en het werken met deadlines is daar een belangrijk onderdeel van. Ook is goede communicatie met stakeholders en het overzichtelijk kunnen presenteren van gegevens belangrijk. Tot slot is het lezen en beoordelen van wetenschappelijke artikelen belangrijk. Netwerken! Praat met mensen, laat op tijd aan je omgeving weten dat je gaat afstuderen en op zoek bent naar een baan. Je kunt dan vragen hoe het is om bij een organisatie te werken en wat bepaalde functies echt inhouden. Zelf ben ik een driekwart jaar voor mijn afstuderen gaan rondvragen of bekenden toevallig een nog iets wisten. Drie maanden voor mijn afstuderen werd ik 'getipt' over een vacature voor mijn huidige baan en na mijn afstuderen kon ik meteen aan de slag.

4 Het interview is afgenomen met Jennifer Verkleij, momenteel tweetalig docent Biology en General Sciences op een middelbare school in Amsterdam. Ik heb biomedische wetenschappen BSc behaald aan het LUMC te Leiden. Vervolgens heb ik de master Biomedical Sciences Communication / Research combinatie track gevolgd aan het LUMC en heb de docentenopleiding World Teachers Training Programme (Subject teacher Biology) van ICLON te Leiden gedaan. Ik ben voornamelijk bezig met het lesgeven, lessen voorbereiden/lesmateriaal maken, voortgang van mentorleerlingen bijhouden, oudergesprekken voeren, vergaderen met collega s over leerlingen en onderwijs, toetsen maken, nakijken. De veelzijdigheid en het contact met leerlingen trokken mij aan, plus dat je naast het contact als docent ook vakinhoudelijk bezig bent. Communicatieve vaardigheden, kunnen lesgeven/presenteren, je flexibel op kunnen stellen, samenwerken en zelfreflectie. Ga iets doen waar je plezier in hebt en laat je niet van je eigen pad brengen door wat anderen ervan vinden / vinden wat je zou moeten gaan doen.

5 Het interview is afgenomen met Kevin Jenniskens, momenteel junior onderzoeker op de afdeling Health Evidence aan de medische faculteit van de Radboud Universiteit. Ik heb Biomedische wetenschappen / Biomedical Sciences gedaan met een specialisatie in Health Technology Assessment en Toxicologie, en een consultancy profiel. Hoofdzakelijk heb ik in Nijmegen gestudeerd aan de Radboud Universiteit. Daarnaast heb ik voordat ik hier begon ook een jaar in Leuven gezeten (KU Leuven) en heb ik een half jaar in Vancouver Canada gezeten voor een buitenlandstage aan de University of British Columbia (UBC) Op dit moment ben ik bezig met het ontwikkelen en aanpassen van een tool om in een vroeg stadium van een technologische ontwikkeling een inschatting te kunnen maken van de kosten en baten. De motivatie om hiervoor te solliciteren was dat het onderwerp mij erg trok. Ik heb eerder een stage gedaan bij een consultancy bureau wat nagenoeg de zelfde insteek had. Daarnaast had ik al met een aantal mensen van de afdeling eerder samen gewerkt, was ik bekend op de faculteit zelf en woon ik dichtbij mijn werk. (onderschat niet hoeveel tijd je kwijt bent met elke dag op en neer reizen) Zelfstandig en in teams kunnen werken, verstand hebben van kosten- effectiviteitsonderzoek, perceptie hebben van belangrijke veranderingen die in de zorg gaan optreden in de komende decennia. Veel stages lopen. Als je veel meeloopt bij potentiële werkgevers, krijg je zelf ook een goed idee wat je er later mee kunt. Zo kun je bij BMW kijken of je fundamenteel onderzoek wilt gaan doen, communicatie, consultancy of iets wat er tussenin ligt. Daarnaast leer je mensen in het veld kennen (ook bij extracurriculaire activiteiten), wat mij ook zeker heeft geholpen bij het vinden van een baan.

6 Het interview is afgenomen met Monica Wolters, momenteel werkzaam bij Sanquin Research. Ik heb Medische biologie gestudeerd aan de UvA te Amsterdam. Ik houd me vooral bezig met het onderzoek. Hierbij moet je denken aan het bedenken en uitvoeren van proeven, onderzoekslijnen, het interpreteren van data en naast het schrijven en lezen van artikelen ook het opleiden van nieuwe onderzoekers (studenten/aio's). je vind leuk wat je doet je hebt een intrinsieke drive om meer te weten te willen komen en dat in de daad om te zetten je hebt doorzettingsvermogen en je bent volhardend. je kunt hard werken je moet informatie op kunnen nemen, die verwerken, in de context plaatsen en dan de juiste kruisverbanden leggen en de vervolgvragen te bedenken je lost problemen op of je zoekt naar alternatieve wegen. je ben een specialist in jouw vakgebied. je weet niet alles, en je kunt niet alles- daarom werk je samen Ga goed na wat je wilt en waar je goed in bent. Beslis met je buik- zo kom je toch het beste achter wat je echt leuk vindt. Stel vragen aan je zelf zoals bijvoorbeeld: vind je het leukst om kennis over te dragen, of wil je ook zelf de kennis opdoen? Promoveer niet omdat je denkt dat het moet, je vindt dat het erbij hoort, of je dan later een betere baan krijgt- doe het omdat je het onderzoek heel leuk vindt. Het is een hele leuke baan, je verdiept je in een onderwerp waar je heel veel van zult weten, en het houdt niet op, de kennis verandert ook. daardoor is het onderzoek doen een baan die flexibiliteit vergt. Je kunt deze baan alleen doen als je er echt voor gaat. Je maakt lange dagen, de drijfkracht komt uit jezelf- je leert veel, zeker ook over jezelf, en dat kan best confronterend zijn, al is het ontzettend leerzaam.

7 Het interview is afgenomen met Sebastiaan van Heesch, momenteel werkzaam als postdoctoraal onderzoeker ( postdoc ) op het Max Delbrück Centrum (MDC) in Berlijn. Tussen 2003 en 2007 heb ik een bachelor opleiding Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht gevolgd en afgesloten met een bachelor scriptie over genetica en epilepsie aan het UMC Utrecht. Ik heb er destijds voor gekozen mijn bachelor scriptie te combineren met een vrijwillige stage van 6 maanden, om ervaring op te doen en om mijn kansen te vergroten op een plek bij het Master programma dat ik voor ogen had. Dit zorgde er wel voor dat ik 4 jaar met mijn Bachelor bezig ben geweest, maar had ook als resultaat dat ik toegelaten werd tot het beoogde Master programma Cancer, Stem cells and Developmental Biology (destijds Cancer Genomics & Developmental Biology ), wat ik van 2007 tot 2010 gevolgd heb, ook aan de Universiteit Utrecht. Tijdens deze Master heb ik stage gelopen bij de onderzoeksgroep van Prof. dr. Edwin Cuppen op het Hubrecht Instituut voor Ontwikkelingsbiologie en Stam Cel Onderzoek en bij de onderzoeksgroep van Prof. dr. Frank Holstege aan het UMCU. Gedurende mijn studie heb ik veel getwijfeld over de richting die ik na mijn afstuderen op wilde gaan; blijven in de wetenschap (dus, promoveren) of kiezen voor de bedrijfswereld. Een aanbieding van Prof. dr. Edwin Cuppen om in zijn onderzoeksgroep op het Hubrecht Instituut mijn promotieonderzoek te mogen doen maakte deze keuze een stuk eenvoudiger. Het Hubrecht Instituut is een plek waar enkel onderzoek op wereldniveau gedaan wordt. In combinatie met de uitstekende werksfeer op dit instituut zorgt dit voor een unieke werkomgeving waar ik graag nog 4 jaar wilde blijven. Op dit onderzoek, wat zich vooral richtte op DNA en veranderingen daarin, ben ik in Juli 2014 gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht. Ik heb mijn volledige studie in Utrecht gevolgd. Achteraf gezien was ik graag naar het buitenland gegaan voor een stage, bijvoorbeeld naar Boston of San Diego. Ik heb daar destijds niet voor gekozen omdat ik het gevoel had veel daarvoor op te moeten geven, maar ik zou het nu iedereen willen aanraden. De ervaring die je op doet met een internationale stageplek is cruciaal voor je verdere carrière. Ik wilde graag voor het vervolg van mijn wetenschappelijke carrière naar het buitenland. Binnen Berlijn kon ik op een aantal topinstituten terecht, uiteindelijk heb ik gekozen voor het MDC waar ik in September 2014 begonnen ben met werken. Binnen mijn nieuwe functie combineer ik, net als tijdens mijn promotieonderzoek, veel labwerk met computer analyses. In vergelijking met mijn vorige baan ben ik als postdoc nog net iets zelfstandiger. Ook ben ik druk bezig met het aanvragen van beurzen, wat inhoudt dat ik projectvoorstellen indien bij nationale en internationale organisaties om geld binnen te halen voor mijn onderzoek en salaris. Wat mij motiveerde voor deze baan is dat ik wederom binnen een wetenschappelijke topinstelling kon gaan werken, die zich kan meten met de grootste universiteiten en bekendste onderzoeksinstituten ter wereld. Ook wilde ik graag voor een aantal jaar het avontuur aangaan in het buitenland. Berlijn als stad trok me heel erg en het was voor mij en mijn vriendin ook redelijk eenvoudig deze stap te maken omdat we niet vastzaten aan bijvoorbeeld een koophuis. Voor studenten die willen gaan promoveren, zou ik wel aanraden dit gewoon in Nederland te doen. Nederlandse promovendi staan hoog aangeschreven in het buitenland, staan bekend om hun zelfstandigheid en creativiteit en hebben vaak al meer gepubliceerd dan wat in andere landen gebruikelijk is.

8 Er wordt van je verwacht dat je goed functioneert binnen een internationale groep aan wetenschappers. Je moet dus sociaal en communicatief sterk zijn, met enkel intelligentie kom je er niet. Voor mijn type onderzoek, waarbij erg veel data gegenereerd wordt door middel van zogenaamde sequencing apparaten, is het handig dat je ook overweg kunt met computers, of in ieder geval met gespecialiseerde bioinformatici die helpen de data te analyseren. Ik zou alle studenten willen aanraden de basis van bioinformatica onder de knie te krijgen, dit maakt je zeer zelfstandig en minder afhankelijk van anderen. Wat ook erg belangrijk is en wat ik misschien wel het mooiste vind aan werken in de wetenschap is dat je continu creatief moet zijn. Niet alleen in het bedenken van oplossingen, maar ook in het leggen van verbanden en in het zien van nieuwe mogelijkheden. Het geeft een ontzettend goed gevoel wanneer jouw eigen idee, dat je ooit zo maar ineens te binnen schoot in een creatieve bui, na jaren hard werk resulteert in een mooie publicatie. Ik denk dat een carrière op twee manieren kan verlopen. Als je van begin af aan al weet welke richting je op wil, kies dan je Master programma en stageplaatsen wijs. Mocht je nog niet weten wat je wil gaan doen, investeer dan in de breedte. Volg management cursussen in combinatie met wetenschappelijke stages. Verbreed je netwerk en wacht op de juiste opportunities, want die komen vanzelf (maar niet als je thuis gaat zitten). Ikzelf heb altijd gekeken wat op mijn pad kwam en ik heb nooit van tevoren bepaalde richtingen uitgesloten. Voor het vinden van een baan in de wetenschap geldt: ga bij meerdere onderzoeksgroepen langs en kijk ook vooral verder dan alleen de kwaliteit van de onderzoeksgroep zelf. Kijk naar de reputatie en sfeer van het instituut of gedeelte van de universiteit waar je zou komen te werken. Werkt de groep veel samen met andere groepen, zowel binnen het instituut als internationaal? Publiceert de groep goed en constant? Hebben ze veel geld te besteden aan het onderzoek waarin je geïnteresseerd bent? Bevindt de groep zich in een jonge en dynamische werkomgeving? Al deze dingen dragen bij aan een prettige werksfeer en zorgen ervoor dat jouw eerste baan een goede kennismaking wordt met de wetenschap!

9 Het interview is afgenomen met Jaap Schreurs, momenteel senior associate bij The Boston Consulting Group. Ik heb Biomedical Sciences gestudeerd aan het LUMC te Leiden en ben gespecialiseerd in management. Adviseren van bedrijven, overheden, (zorg)instellingen op het gebied van strategie en organisatie. Werd gemotiveerd door deelname aan business course en het bijzonder leuk vinden van (1) de mensen, (2) de uitdagingen, (3) de werkzaamheden, (4) de kans veel te leren. (1) leergierigheid, (2) in staat zijn complexe problemen te doorgronden, te structureren en hypotheses over de oplossing te ontwikkelen, (3) in staat zijn kwantitatieve en kwalitatieve analyses uit te voeren om hypotheses te toetsen, (4) communicatie vaardigheden, overtuigingskracht. Er veel over praten met mensen in je omgeving en veel gaan kijken (stages, business courses, in house dagen, etc.)

Kim van de Ven kimvdven@gmail.com

Kim van de Ven kimvdven@gmail.com Kim van de Ven kimvdven@gmail.com September, 2012 BioMedische Technologie BMT 7 jaar gestudeerd (2000-2007) Begonnen met 5 jarige opleiding, uiteindelijk 6 jaar bachelor / 3 jaar master (2 jaar overlap)

Nadere informatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Programma - Wat kan er in de opleiding - Hoe kies je? - Loopbaan oriëntatie en Studieloopbaankeuzes, binnen

Nadere informatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Programma - Wat kan er in de opleiding - Hoe kies je? - Loopbaan oriëntatie en Studieloopbaankeuzes, binnen

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld:

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld: Inleiding Deze Loopbaan-stappenwijzer is bestemd voor OBP-medewerkers en geeft praktische tips over loopbaanpaden, carrièremogelijkheden en mobiliteit. Ben je toe aan nieuwe uitdaging? Heb je behoefte

Nadere informatie

International Study Project

International Study Project International Study Project International Study Project Het International Study Project (ISP) is een studie project in het buitenland, waarbij een groep van 24 laatstejaars bachelor- en masterstudenten

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Bètadag 2015. Bèta In Leiden

Bètadag 2015. Bèta In Leiden + Bètadag 2015 + Bèta In Leiden In samenwerking met de landelijke stichting bètadag organiseert Universiteit Leiden dit jaar de bètadag. Een Hele dag vol activiteiten zodat scholieren kunnen ervaren hoe

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel leerlingen die overwegen om deel te nemen aan de U-Talent Academie hebben vragen over het programma, de selectie, de zwaarte van het programma. In dit

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit Uitdaging in bèta en techniek voor vwo ers Zoek je meer uitdaging

Nadere informatie

Jong en veelbelovend

Jong en veelbelovend Jong en veelbelovend Geen bedrijf kan zonder jong talent. Ook Facilicom niet. Maar in tijden van krimp is het moeilijk om plekken voor hen te creëren. Hoe gaan jonge talenten hiermee om? Denken ze een

Nadere informatie

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne.

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Bij research Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Opdracht 1 Stagelogboek De eerste dag heb ik bij Ron Steijvers stage gelopen en die is project leider ontwikkelaar, vooral

Nadere informatie

Deze brochure schetst de onderwijsvisie van onze universiteit op hoofdlijnen. De doelen die horen bij die visie kunnen we alleen samen bereiken.

Deze brochure schetst de onderwijsvisie van onze universiteit op hoofdlijnen. De doelen die horen bij die visie kunnen we alleen samen bereiken. ONDERWIJSVISIE OP HO OFDLIJNEN Geachte collega s, 1 Deze brochure schetst de onderwijsvisie van onze universiteit op hoofdlijnen. De doelen die horen bij die visie kunnen we alleen samen bereiken. We

Nadere informatie

HOE KIES IK EEN MASTER?

HOE KIES IK EEN MASTER? HOE KIES IK EEN MASTER? MASTERKEUZE-STAPPENPLAN W W W.UVA.NL / MASTERKEUZE INHOUD Het masterplan - een master kiezen doe je zo 3 Je huidige opleiding 4 Aansluiting tussen studie en werk 6 Masterkeuze

Nadere informatie

Boost uw carrière. Zo kiest u de MBAopleiding die bij u past. Deze whitepaper is mede mogelijk gemaakt door

Boost uw carrière. Zo kiest u de MBAopleiding die bij u past. Deze whitepaper is mede mogelijk gemaakt door Boost uw carrière Zo kiest u de MBAopleiding die bij u past Deze whitepaper is mede mogelijk gemaakt door Introductie Update uw kennis De wereld om ons heen verandert in een steeds hoger tempo. Hoe goed

Nadere informatie

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG STUDENTEN DOEN UITSPRAKEN OVER DE ACADEMISCHE WERELD, HET VAKGEBIED EN HET BEROEPENVELD.. onderzoek niet zo saai als ik dacht werken in

Nadere informatie

Dr. ir. Marijn Vlaming Research Scientist

Dr. ir. Marijn Vlaming Research Scientist Working@TNO Dr. ir. Marijn Vlaming Research Scientist marijn.vlaming@tno.nl Introduction Dr.ir. Marijn Vlaming 1997 2003 Biomedical engineering (TU/e) afstudeerrichting Biomolecular Engineering Stage en

Nadere informatie

Voorbereiding assessment

Voorbereiding assessment Voorbereiding assessment 1. Zelfportret gemaakt door malou... 1 2. Samenvatting... 3 3. Zelfportret door een docent... 5 4. Zelfportret door Slc er... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 5. Aanvullende

Nadere informatie

Opleiden voor Public Health. Prof dr Gerhard Zielhuis Epidemiologie, UMC St Radboud

Opleiden voor Public Health. Prof dr Gerhard Zielhuis Epidemiologie, UMC St Radboud Opleiden voor Public Health Prof dr Gerhard Zielhuis Epidemiologie, UMC St Radboud Public Health = alles wat we doen om de volksgezondheid te verbeteren Cellen > individuen -> maatschappij Preventie Effectiviteit

Nadere informatie

Wat kies jij? Wegwijzer in het fasemodel

Wat kies jij? Wegwijzer in het fasemodel Wat kies jij Wegwijzer in het fasemodel Van inkomen naar inkomen dit helpt PostNL helpt je op verschillende manieren. Met name via een financiële vergoeding, begeleiding van werk naar werk door Mobility

Nadere informatie

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten AVONTURENKAART Reflectieopdrachten Je hebt aangegeven dat je het niet weet; je hangt niet erg aan je huidige baan maar hebt ook niet de ambitie om naar een andere baan op zoek te gaan. Geef hieronder kort

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden Verslag Studenten Evaluatie Videoproject Door Tonny Mulder, a.b.mulder@uva.nl, 26 sept 213 De studenten van de opleidingen Biologie, Biomedische Wetenschappen en Psychobiologie krijgen in het 1 ste jaar

Nadere informatie

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK. Wat is dat? Eva van de Sande. Radboud Universiteit Nijmegen

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK. Wat is dat? Eva van de Sande. Radboud Universiteit Nijmegen WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK Wat is dat? Eva van de Sande Radboud Universiteit Nijmegen EERST.. WETENSCHAPSQUIZ 1: Hoe komen we dingen te weten? kdsjas Google onderzoek boeken A B C 1: We weten dingen door

Nadere informatie

Loopbaan na Leiden Profiel van een Leids academicus

Loopbaan na Leiden Profiel van een Leids academicus Loopbaan na Leiden Profiel van een Leids academicus Even voorstellen Drs. Loes Nordlohne Loopbaanadviseur Studenten Loopbaan Service Geesteswetenschappen De WO-Monitor - Landelijk onderzoek onder alle

Nadere informatie

Presenteren & Promoveren Presentatietraining voor promovendi

Presenteren & Promoveren Presentatietraining voor promovendi Presenteren & Promoveren Presentatietraining voor promovendi Ik kon na de training echt vol vertrouwen, met rust en enthousiasme mijn proefschrift verdedigen! Spies&Spreken Glasfabriek, Daalsedwarsweg

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN WAAROM DIT BOEKJE? 1. Denk jij, na het lezen van deze bladzijde dat dit boekje nuttig voor jou kan zijn? a. Ja,.. b. Nee, want c. Dat weet ik nog niet, omdat 2. Wat hoop jij na

Nadere informatie

tips voor het sollicitatiegesprek

tips voor het sollicitatiegesprek tips voor het sollicitatiegesprek algemeen In elk gesprek komen vragen voor die op meer manieren te beantwoorden zijn. Hiermee probeert een selecteur duidelijkheid te krijgen over je echte motivatie, persoonlijkheid

Nadere informatie

Verslag Creatief Denken en Pitchen

Verslag Creatief Denken en Pitchen Verslag Creatief Denken en Pitchen Jeroen Dusseldorp 2041664 PM1DV Leraar: Serge verwiel 1 Voorwoord Korte evaluatie van trainingen De beroepsvaardigheden trainingen vond ik dit blok toch wel het leukste

Nadere informatie

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Voorlichtingsdag Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde PROGRAMMA Bedrijfskunde@VU: hoe, wat en waarom? Prof. dr. W.E.H. Dullaert, Opleidingsdirecteur bachelor bedrijfskunde

Nadere informatie

EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK

EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK INHOUD Over ons 1 Finance 2 Business support 3 Voorbereiding 4 De juiste indruk achterlaten 5 Het sollicitatiegesprek 7 Sollicitatievragen beantwoorden 8 OVER ONS Walters

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor De opleiding interior design & Styling - hbo bachelor Mensen zien hun omgeving steeds meer als een verlengstuk van hun persoonlijkheid.

Nadere informatie

Werken in een andere sector of branche: iets voor u?

Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Uw hele loopbaan blijven werken in dezelfde sector of branche? Voor veel werknemers is het bijna vanzelfsprekend om te blijven werken in de sector of

Nadere informatie

MONTAGETOOL MONTAGETOOL. voor docenten. voor studenten. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in het mbo. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in het mbo

MONTAGETOOL MONTAGETOOL. voor docenten. voor studenten. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in het mbo. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in het mbo MONTAGETOOL voor docenten voor studenten Loopbaanoriëntatie en begeleiding in het mbo MONTAGETOOL Loopbaanoriëntatie en begeleiding in het mbo Fig. 08 Docenten Montagetool Bouw ook samen met je medestudenten

Nadere informatie

Inspirerend Presenteren

Inspirerend Presenteren Inspirerend Presenteren Door Kai Vermaas & Charis Heising Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Inleiding Wil je leren hoe jij een presentatie kunt geven waar je zeker bent van je verhaal? En

Nadere informatie

Vernieuwing masterfase UU Inputsessies met studenten. Sessie 3 Keuzemogelijkheden en interdisciplinariteit

Vernieuwing masterfase UU Inputsessies met studenten. Sessie 3 Keuzemogelijkheden en interdisciplinariteit Vernieuwing masterfase UU Inputsessies met studenten Sessie 3 Keuzemogelijkheden en interdisciplinariteit Resultaten van inputsessie 10 juni 2014 Introductie Deze PowerPoint bevat de resultaten van de

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen.

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Leerstijlentest van David Kolb Mensen, scholieren dus ook, verschillen nogal in de wijze waarop ze leren. Voor

Nadere informatie

TANDARTSASSISTENTE. Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013. Sectorwerkstuk HET ASSINK LYCEUM

TANDARTSASSISTENTE. Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013. Sectorwerkstuk HET ASSINK LYCEUM TANDARTSASSISTENTE Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013 HET ASSINK LYCEUM Sectorwerkstuk Inhoudsopgave Inleiding... 3 Waarom heb je voor deze opleiding gekozen? Waarom zou je voor deze opleiding kiezen?... 3

Nadere informatie

Blok 1 - Voeding en ziekte

Blok 1 - Voeding en ziekte Reflectie jaar 2 Algemeen Nadat ik mijn propedeuse heb behaald kon ik mij in het volgende studiejaar compleet richten op het begin van de hoofdfase. Ik heb in het tweede jaar veel geleerd en mijzelf verder

Nadere informatie

Onderwijs en Kennisoverdracht

Onderwijs en Kennisoverdracht Onderwijs en Kennisoverdracht Ontwikkelingen in de duurzame landbouw in Suriname Prof. Tiny van Boekel, Decaan voor Onderwijs/Vice-rector, Wageningen University & Research Centre, NL Inhoud lezing Ontwikkelingen

Nadere informatie

U levert maatwerk, wij ook. Zakelijke taaltrainingen op maat.

U levert maatwerk, wij ook. Zakelijke taaltrainingen op maat. Klantbeoordelingen 2015 - zakelijke taaltrainingen januari t/m december 2015, n = 1.247 Klantenwaardering Vraagstelling Uitstekend Goed Voldoende Onvoldoende Slecht Wat vindt u van het gebruikte lesmateriaal?

Nadere informatie

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business Masterclass Value of Information Waarde creëren voor de business Informatie en informatietechnologie maken het verschil bij de ontwikkeling van nieuwe business ideeën. Met informatie kunnen nieuwe innovatieve

Nadere informatie

Heb je een vraag over Meet the Professor? Stuur ook dan even een bericht naar Eline.

Heb je een vraag over Meet the Professor? Stuur ook dan even een bericht naar Eline. Beste leerkracht, Leuk dat jouw klas meedoet aan Meet the Professor 2018! Op woensdag 28 maart 2018 komt tussen 11:00 12:00 uur een professor op bezoek bij jou in de klas. In deze gouden envelop vind je:

Nadere informatie

Promoveren: Geschikt / Ongeschikt?

Promoveren: Geschikt / Ongeschikt? Promoveren: Geschikt / Ongeschikt? Naam: Email: Is promoveren bij het Welten-instituut (Open Universiteit) iets voor mij? Vraag 1 van 15 Ik voldoe aan de eisen van voldoende vooropleiding om te promoveren,

Nadere informatie

Vacature: medewerker internationaal secretariaat. Bedrijfsinformatie:

Vacature: medewerker internationaal secretariaat. Bedrijfsinformatie: Vacature: medewerker internationaal secretariaat Bedrijfsinformatie: Het Internationaal Secretariaat (IS) staat onder leiding van Marije Laffeber, Internationaal Secretaris van de PvdA. Het IS draagt zorg

Nadere informatie

Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Medewerkerstevredenheidsonderzoek Medewerkerstevredenheidsonderzoek Dit medewerkerstevredenheidsonderzoek bestaat uit een aantal standaard onderwerpen die vaak gebruikt worden in medewerkerstevredenheidsonderzoeken. Afhankelijk van de

Nadere informatie

WERKEN IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS? je eerste stap is HeT indicatief intakegesprek

WERKEN IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS? je eerste stap is HeT indicatief intakegesprek WERKEN IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS? je eerste stap is HeT indicatief intakegesprek Je denkt eraan om leraar te worden in het voortgezet onderwijs. Je hebt je georiënteerd, er met anderen over gesproken

Nadere informatie

Tweetalig vwo op Eijkhagen. That s interesting!

Tweetalig vwo op Eijkhagen. That s interesting! Tweetalig vwo op Eijkhagen That s interesting! Meer dan 75% van de lessen in het Engels Find out if TTO is right for you! Wat is tweetalig onderwijs? Als je kiest voor het tweetalige vwo van Eijkhagen

Nadere informatie

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein Oefening 5 Persoon 1: Annet Kok (moeder) Talent: Prestatiegericht Betrouwbaar Humoristisch Optimistisch Vasthoudend Concreet voorbeeld: Tijdens de hockeywedstrijden Dat ze klaarstaat voor haar vrienden

Nadere informatie

Biologen bij ARCADIS. Conferentie Matchmaking. Jasper Ohm Specialist Ecologie en natuurwetgeving. Imagine the result

Biologen bij ARCADIS. Conferentie Matchmaking. Jasper Ohm Specialist Ecologie en natuurwetgeving. Imagine the result Biologen bij ARCADIS Conferentie Matchmaking Jasper Ohm Specialist Ecologie en natuurwetgeving Imagine the result Het vak adviseur Consultants they steal your watch and tell you the time De GOEDE adviseur

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Welkom in de derde klas!

Welkom in de derde klas! Welkom in de derde klas! De meeste van jullie zijn twee jaar leerling van onze school geweest. Jullie weten wel hoe het hier werkt. Wat er van je verwacht wordt. Wat wel en niet geaccepteerd wordt. Dat

Nadere informatie

Persoonlijk opleiding plan

Persoonlijk opleiding plan Persoonlijk opleiding plan Een opdrachtgever adviseren Hem vertellen wat jou de beste optie lijkt. Het klopt dat ik deze competenties zo had ingevuld. Ik heb hiermee ervaring doordat ik vaak op forums

Nadere informatie

nee Ja, ook Engels gedeeld appartement

nee Ja, ook Engels gedeeld appartement ID 124 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Bachelor derde studiefase (hoofdinschrijving) opleiding Psychologie optie: Klinische- en Gezondheidspsychologie Land (bestemming) Spanje Aan welke

Nadere informatie

Joost Verberk, Business Consultant en oud-trainee

Joost Verberk, Business Consultant en oud-trainee verbind jezelf aan Cofely sprak me aan omdat ze behalve technisch ook qua duurzaamheid vooroploopt. En haar ambities omzet in concrete producten voor klanten. Zo heb ik tijdens mijn traineeship een Energie

Nadere informatie

Eerste hulp bij jouw CV met ouders!

Eerste hulp bij jouw CV met ouders! Heb jij al een CV? Daarin zet je alle belangrijke dingen die je hebt gedaan: bijvoorbeeld je opleiding(en) en baantjes. Hiermee laat je aan werkgevers zien wie je bent en wat je kunt: dat is dus heel belangrijk

Nadere informatie

Het traject Bèta and Life Science

Het traject Bèta and Life Science Informatiebijeenkomst Honours College Het traject Bèta and Life Science Eline Bergijk (W&N) Peter van den Broek (LUMC) Honours College Universiteit Leiden nieuw vanaf 2009/10 +30 EC (!) extracurriculair

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie

Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière. 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv

Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière. 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv Programma Korte toelichting Nutri-akt Arbeidsmarkt Sollicitatieproces Zelfreflectie Sollicitatiebrief

Nadere informatie

Reflectie Verslag. 25 januari. Game Developement Informatica Hogeschool v. Amsterdam

Reflectie Verslag. 25 januari. Game Developement Informatica Hogeschool v. Amsterdam Reflectie Verslag 25 januari 2013 Het reflectie verslag met nabeschouwing en beoordelingen over de stage van Simon Karman bij het bedrijf Sticky Studios. Game Developement Informatica Hogeschool v. Amsterdam

Nadere informatie

Honours College Geneeskunde Inhoud en doel

Honours College Geneeskunde Inhoud en doel Honours College Geneeskunde Inhoud en doel Het LUMC biedt studenten Geneeskunde een gevarieerd Honours College-programma aan, waarin verbreding, verdieping en vooral onderzoek meer aandacht krijgen dan

Nadere informatie

DOOR NAAR HET MBO DE KEUZE EN CONSEQUENTIES VAN EEN BBL-OPLEIDING

DOOR NAAR HET MBO DE KEUZE EN CONSEQUENTIES VAN EEN BBL-OPLEIDING DOOR NAAR HET MBO DE KEUZE EN CONSEQUENTIES VAN EEN BBL-OPLEIDING DOOR NAAR HET MBO DE KEUZE EN CONSEQUENTIES VAN EEN BBL-OPLEIDING Na het behalen van je vmbo-diploma, is het tijd om door te gaan naar

Nadere informatie

Ondernemerschap in Nederland

Ondernemerschap in Nederland Ondernemerschap in Nederland Je neemt deel aan het profiel Ondernemerschap. Dit betekent dat je erover denkt om in de toekomst als ondernemer te gaan werken. Dat is anders dan werken in loondienst. Dan

Nadere informatie

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014 Growth & Reflection Growth & Reflection Opleverdatum: 18 juni 2014 Multimediaal Reclamebureau 2013/2014 Inleiding Er zit alweer een half jaar bij MMR op en ik heb weer veel nieuwe dingen geleerd en nieuwe

Nadere informatie

Post-hbo opleiding psychosociale zorg door oncologieverpleegkundigen

Post-hbo opleiding psychosociale zorg door oncologieverpleegkundigen mensenkennis Ik heb ruime ervaring, maar door deze opleiding heb ik me gerealiseerd dat de zorg voor de patiënt beter kan. Post-hbo opleiding psychosociale zorg door oncologieverpleegkundigen Psychosociale

Nadere informatie

Interview stagiaires van Bijsterveldt en Daamen B.V., april 2013

Interview stagiaires van Bijsterveldt en Daamen B.V., april 2013 In de periode januari 2013 tot en met april 2013 zijn er 5 stagiaires bij vanbijsterveldt&daamen geweest. Zij hebben hierover interviews afgenomen bij elkaar. Vlnr: Tjeerd Donker, Harm Aaldering, Roy Meister,

Nadere informatie

Arbeidsmarktonderzoek Nederlands Instituut voor Biologie. Matchmaking. Ingeborg Scheurwater

Arbeidsmarktonderzoek Nederlands Instituut voor Biologie. Matchmaking. Ingeborg Scheurwater Arbeidsmarktonderzoek Nederlands Instituut voor Biologie Matchmaking Ingeborg Scheurwater Discipline Biologie Discipline Informatica Discipline Wiskunde Discipline Scheikunde Discipline Natuurkunde Missie:

Nadere informatie

STAGEGIDS BACHELOR EN MASTER (MEDISCHE) BIOLOGIE

STAGEGIDS BACHELOR EN MASTER (MEDISCHE) BIOLOGIE 2011 2012 STAGEGIDS BACHELOR EN MASTER (MEDISCHE) BIOLOGIE De stagegids is de manier voor studenten van de opleiding (medische) biologie op de Radboud Universiteit om er achter te komen wat andere studenten

Nadere informatie

Science. De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen

Science. De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen Science De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen Waarom een brede natuurwetenschappelijke opleiding? Je krijgt een brede natuurwetenschappelijke basis met vakken uit de

Nadere informatie

Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student

Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student 30-5-2016 1 Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student Geartsje Zondervan Anneke Schrik Bart Borghols Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen 30-5-2016 2 30-5-2016 3 Even voorstellen Geartsje

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach.

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach. 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Wijs ze op en de online coach. Vermijd stressverhoging: dat blokkeert het leren nog meer. Wijs je kind steeds weer op wat het al wel

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Hoge school van Amsterdam. Jeroen Zonneveld [POP VERSLAG] BU Keuzen verslag Jeroen Zonneveld. Publieke versie

Hoge school van Amsterdam. Jeroen Zonneveld [POP VERSLAG] BU Keuzen verslag Jeroen Zonneveld. Publieke versie 2013 Hoge school van Amsterdam Jeroen Zonneveld [POP VERSLAG] BU Keuzen verslag Jeroen Zonneveld Publieke versie Contents Inleiding... 3 Zelfportret... 4 Persoonlijke doelstellingen... 5 Korte termijn....

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

Hans van Rooij VERSTAG

Hans van Rooij VERSTAG Hans van Rooij VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen van

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de taalstage. Wat kun je?

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de taalstage. Wat kun je? !!,1232!3 2!971-5+!5-/5034 985#!! 7!532#50#! 82%*98 :3-2*98! 7!583385/7#! 585 5#5835385, ;55

Nadere informatie

Het financiële struisvogelgedrag van vrouwen. Financiële educatie aan vrouwen: hoe doe je dat?

Het financiële struisvogelgedrag van vrouwen. Financiële educatie aan vrouwen: hoe doe je dat? Het financiële struisvogelgedrag van vrouwen. Financiële educatie aan vrouwen: hoe doe je dat? Even voorstellen Lianne Bertling Onderzoeker Maatschappij en Recht Annemarie Reintjes Financieel gedragstrainer

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk!

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief De 10 Stappen Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief: De 10 Stappen! Dit stappenplan is bestemd voor iedereen die opzoek is naar een betaalde baan/stageplek en wil

Nadere informatie

Jobcoaching. De Bakfiets. Onze diensten richten zich op de volgende programma s:

Jobcoaching. De Bakfiets. Onze diensten richten zich op de volgende programma s: Jobcoaching De Bakfiets Methodiek De Bakfiets Onze benadering begint altijd met het maken van persoonlijk contact. Door elkaar te leren kennen ontstaat een beeld van wat er leeft en wat het doel is. Vervolgens

Nadere informatie

Vacatures. Adviseurs voor Ruimte en Strategie

Vacatures. Adviseurs voor Ruimte en Strategie Vacatures Vind jij deze opgave leuk? Centrumgebieden vormen het hart van onze steden en dorpen. Teruglopende bezoekersaantallen en faillissementen van grote winkelketens als Sissy-Boy, Coolcat, Intertoys

Nadere informatie

Verpleegkundige in opleiding

Verpleegkundige in opleiding Volg je hart, gebruik je hoofd Verpleegkundige in opleiding Opleiding verpleegkunde Zoek je zinvol werk en wil je graag voor mensen zorgen? Word dan verpleegkundige! Kom naar VUmc. Wij zijn je ideale partner

Nadere informatie

December 2013. Vriendelijke groet, betasteunpunt@org.hanze.nl d.j.schorren@pl.hanze.nl 050-595 7821 06-13 222 700/ 050-595 5552.

December 2013. Vriendelijke groet, betasteunpunt@org.hanze.nl d.j.schorren@pl.hanze.nl 050-595 7821 06-13 222 700/ 050-595 5552. December 2013 Het Betasteunpunt van de Hanzehogeschool is het eerste aanspreekpunt voor scholieren en docenten uit het voortgezet onderwijs (VO) met interesse voor techniek en ict. In het schooljaar 2013-2014

Nadere informatie

Studeren in Nijmegen Biomedische wetenschappen

Studeren in Nijmegen Biomedische wetenschappen Studeren in Nijmegen Biomedische wetenschappen Is biomedische wetenschappen studeren in Nijmegen misschien iets voor jou? Ik wil relevant zijn: bijdragen aan de gezondheid van mensen Gezondheidszorg heeft

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Maak de test YOUNGWORKS MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN. Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten.

Maak de test YOUNGWORKS MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN. Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten. YOUNGWORKS OVER ONS BINNENSTEBUITEN 16 november 2015 - CSG Jan Arentsz - Langedijk & Alkmaar CONCLUSIE Tijd inruimen voor lichaamsbeweging leidt tot betere leerprestaties! YOUNGWORKS JAMES SMITH james@youngworks.nl

Nadere informatie

Bio-informatica. Bachelor of Science - Voltijd

Bio-informatica. Bachelor of Science - Voltijd 2019 2020 Bio-informatica Bachelor of Science - Voltijd In het kort Puzzelen achter de computer met gegevens over plant, mens en dier. Dat is de kern van de bio-informatica. Als bio-informaticus help je

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan

Persoonlijk ontwikkelingsplan Persoonlijk ontwikkelingsplan Naam Danny Yang Studienummer 14131889 Datum 29-01-2015 Coach Van Tiel 1. Reflectie Wie ben ik? Persoon Ik ben Danny Yang geboren op 26-02-1996. Ik heb een havo diploma op

Nadere informatie

Inventarisatie 2012.3 De coassistent in het buitenland

Inventarisatie 2012.3 De coassistent in het buitenland Inventarisatie 2012.3 De coassistent in het buitenland Inleiding Veel coassistenten maken gebruik van de mogelijkheid om in het buitenland een deel van de master te doen, zoals de wetenschappelijke stage

Nadere informatie

Inhoud. Subject: Taak 1.2.16 Wat is een portfolio? Paul van der Linden MT1a Periode 2 School Docoments, user 9994 Year 2007-2008

Inhoud. Subject: Taak 1.2.16 Wat is een portfolio? Paul van der Linden MT1a Periode 2 School Docoments, user 9994 Year 2007-2008 Inhoud Taak 1.2.16 Inhoud... 1 Voorwoord... 2... 3 Wat is de inhoud van een portfolio?... 3 Persoonlijk CV... 3 Persoonlijke Competenties... 4 Dossier... 4 Persoonlijk Ontwikkelingsplan... 4 Hoe kan ik

Nadere informatie

Steun in de rug voor studenten

Steun in de rug voor studenten Steun in de rug voor studenten Het Leids Universiteits Fonds (LUF) zet zich sinds 1890 in voor de bloei van de Universiteit Leiden, met subsidies voor wetenschappers en studenten. Eén van de fondsen waarmee

Nadere informatie