PADI Instructor Development Course (IDC)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PADI Instructor Development Course (IDC)"

Transcriptie

1 PADI Instructor Development Course (IDC) Opleidings kenmerken Minimale leeftijd: Vooropleiding: Minimaal aantal duiken: Brevetperiode: Duur: Extra dagen: 18 jaar PADI Divemaster (of gelijkwaardig) EFR Instructeur(gekoppeld aan IDCplus) 60 duiken voorafgaand aan de IDC 100 duiken voorafgaand aan het IE Een half jaar een duikbrevet bij aanvang van de IDC 8 dagen Voorbereidingsdag, 1/2 dag EFRinstructeur, 1 dag Opleidingskosten IDC 999,- of IDC plus EFRi 1.199,- PADI IDC kit 399,- PADI EFRi kit 49,- PADI Fee IDC 150,- PADI fee IE 448,- PADI fee EFRi 79,- Deelopleiding (niet van toepassing als je de hele IDC doet) AI 199,- OWSI 799,- (voor AI s) Formulieren en Administratie incl. De Gouden Stikker Aan het einde van deze informatie vind je formulieren. Je dient een medische verklaring te hebben van een arts, niet ouder dan 1 jaar op de laatste dag van het IE. Verder dien je de eerste dag in te leveren: een pasfoto, kopie van alle PADI pasjes en pasjes van andere organisaties, een bewijs van EFRinstructeur. De gouden stikker krijg je meegeleverd met je IDC Kit met je Guide to Teaching.

2 De opleiding-lesmaterialen IDC lesmateriaal Als PADI Instructeur dien je te beschikken over de volgende boeken en materialen: Uit je vooropleidingen: Nieuw voor de IDC (de IDC-kit) - Open Water manual - IDC Guide to Teaching - Advanced manual - PADI Instructor Manual (digitaal of papier)* - Rescue manual+pocketmask - Examens van Open water, Rescue, Divemaster - Divemaster manual - Cue-Cards van - RDP+E-Rdp ML Discover Scuba Diving - Diving Knowledge Workbook Open Water course, Confined & briefing - Encyclopedia Open Water course, Open water & briefing - Divemaster slates Adventure (Advanced) Rescue - CD rom Instructor Specialties Prijs IDC Kit excl. Instructor manual 349,- Prijs IDC Kit incl. Instructor manual 399,- Als PADI Instructeur dien je te beschikken over de volgende duikuitrusting: - masker, vinnen en snorkel - trimvest - ademautomaat, primair en alternatieve luchtvoorziening - drukmeter, dieptemeter, kompas - gewichtssysteem - duikpak benodigd voor zwembad en buitenwater - tijdmeetinstrument (met secondewijzer/stopwatch) - mes - 2 oppervlakte signaalinstrumenten, hoorbaar (bv fluitje) en visueel (bv surface boei, vlag, spiegeltje) * Als PADI Divemaster kun je de PADI Instructor Manual digitaal verkrijgen van de PADI Pro site

3 De opleiding-theorie Duiktheorie, jouw voorbereiding De kennis die je hebt opgedaan in je Divemaster is tevens de duiktheorie die je moet kennen voor je IDC. Het Diving Knowledge Workbook dien je van binnen en buiten te kennen en te begrijpen. Een goede voorbereiding voor de IDC is het doornemen van alle manuals en het maken van alle examens van de opleidingen Open Water t/m Divemaster. Ondervind je nog moeilijkheden hiermee, DiveSenses bereid jou optimaal voor door voorafgaand aan de IDC een theorie-update-dag te organiseren. Op deze middag gaan we in op de belangrijkste punten als de fysica en de fysiologie. Als je een cross-over doet vanuit een andere duikorganisatie is het aan te bevelen dat je deze theorie-update-dag volgt. IDC voorbereidingsdag Om goed voorbereid aan jouw IDC te kunnen beginnen, nodigen wij je uit deel te nemen aan de voorbereidingsdag. Deze zal voor elke IDC een paar keer worden gehouden. Op deze dag krijg je materialen ter voorbereiding mee en worden jouw opdrachten van de IDC toegelicht en kun je thuis al beginnen met jouw workshops, het maken van twee marketingplannen en een SWOT analyse. Laat je hierdoor niet afschrikken, alles word jou toegelicht en uitgelegd zodat je het eenvoudig kunt maken. Jouw Guide to Teaching zul je hiervoor goed kunnen gebruiken. IDC theorie De theorie die je leert in de IDC is de kennis van de Standards van PADI. De Algemene standaarden en de standaarden van alle opleidingen zijn de onderdelen die je vindt in jouw PADI Instructor Manual. Examen IDC In de IDC doe je zowel examen over de vijf topics (Fysica, Fysiologie, RDP, Duikuitrusting en Vaardigheden) als in de PADI Standaards. Dat laatste examen is een open boek examen. Theorie presentatie In de IDC ga je 3 theorie presentaties geven. Dit doe je aan de hand van een format, hetgeen je heel snel makkelijk maakt een presentatie voor te bereiden en te geven.

4 De opleiding - Skills en zwembadles Skills Het subtropisch zwembad van Vakantiepark Beekse Bergen en het Sportiom staan tot onze beschikking. Je kunt gebruik maken van alle gemakken die het te bieden heeft. In het zwembad van Beekse Bergen zul je jouw Divemaster skills perfectioneren. We gaan hiervoor ook 2x naar het Sportiom in s-hertogenbosch waar we dieper water tot onze beschikking hebben. Dat is een half uurtje van het park vandaan. Nieuw in de IDC is het geven van een zwembadles. In de zwembadles simuleer je een les uit een opleiding van PADI, de PADI Open Water Diver Course of de PADI Rescue diver course. Zwembadles Een zwembadles bestaat uit een briefing, een demonstratie, het afnemen van de les en het herkennen en corrigeren van fouten en een debriefing. Het leuke is dat je zowel de rol zult hebben van Open water cursist, van Divemaster en natuurlijk van Instructeur. In de IDC ga je 6 dagen het zwembad in voor ongeveer 2,5 uur. Ben je niet helemaal zeker van je skills? We hebben dus tijd genoeg om deze te perfectioneren. Skills voorbereidingsdag Voorafgaand aan de IDC kun je deelnemen aan een skills ochtend, waarin je in het water de skills nog een keer ziet en doet. Daarna krijg je toegelicht hoe DiveSenses de skills geeft.

5 De opleiding-buitenwater De buitenwater duiken doen we in ons eigen privé Victoria meer. In de IDC ga je twee keer het buitenwater in. In het buitenwater geef je een Buitenwater les die bestaat uit een les van de PADI Open Water Diver Course én een les van of de PADI Advanced opleiding of de PADI Rescue opleiding. De les bestaat uit 1 briefing, de twee lessen waarin je de fouten van jouw cursisten herkent en corrigeert en uit een debriefing. Ook in het buitenwater wordt geoefend op de Rescue oefening 7, de bewusteloze, niet ademende duiker naar de kant slepen.

6 Het IE, Instructor Exam Het Instructor Exam, IE, volgt aansluitend aan de IDC Het is een examen van twee dagen waarin je laat zien wat je geleerd hebt in de IDC. Je laat dus zien wat je al kunt. Het examen wordt afgenomen door een Examinator van PADI. Het examen bestaat uit: 1. Theorie examen vijf topics, Fysica, Fysiologie, RDP, Duikuitrusting en Vaardigheden 2. Theorie examen PADI Standards, open boek examen 3. Theorie presentatie 4. Zwembad Skills circuit, 5 skills 5. Zwembadles 6. Buitenwater dubbele les 7. Buitenwater Rescue oefening 7

7 Vakantiepark Beekse Bergen Verblijfsmogelijkheden Er zijn verschillende mogelijkheden om te verblijven op Vakantiepark Beekse Bergen. Gemiddeld kosten het 10 dagen verblijven tijdens de IDC en IE op basis van cottage sharing, 225 euro. Een en ander is ook afhankelijk van het seizoen. Het mooie van Vakantiepark Beekse Bergen is dat er ook mogelijkheden zijn voor kamperen. Als je jouw vrienden of gezin meeneemt, is er voor hen volop te ondernemen. Mail ons voor de aanbiedingen.

8 Verder leren als je PADI Instructeur bent Instructeurs Specialties en MSDT Na je IDC ben je OWSI, Open Water Scuba Instructor. Je mag les geven in de opleidingen Sealteam, Bubblemaker, Discover Scuba Diving, Open water, Adventure en Advanced, Rescue, EFR en Divemaster. Tevens kun je direct lesgeven in de specialties Aware en PPB. De Nitrox Instructor Specialty ontvang je gratis in de IDC van DiveSenses. Daarvoor dien je wel al user te zijn. Wil je in de IDC ook jouw Nitrox opleiding volgen, dan betaal je 99,- in plaats van 129,-. Je duikt dan een van de duiken van de opleiding met nitrox. Het MSDT Specialty pack is een opleiding van een weekend waarin je de 5 PADI Instructor Specialties volgt die nodig zijn om MSDT te worden. De specialties worden in overleg bepaald. Om het brevet van MSDT te kunnen aanvragen dien je 25 PADI brevetten te hebben uitgeschreven. Informeer bij ons naar de mogelijkheden voor stage om hier snel aan te kunnen voldoen. In drie tot 4 weken geef je de opleidingen die resulteren in deze brevetten. DAN Instructeur De DAN provider en DAN instructeur opleidingen zijn zeer leuke opleidingen gericht op het geven van Oxygen aan een ademende persoon/duiker en Oxygen aan een niet ademende persoon/duiker, het bedienen van de AED en het handelen bij verwondingen door het zeeleven.

9 BIJLAGE ALGEMENE STANDAARDS EN PROCEDURES MEDISCHE VERKLARING DOSSIER VAN DE DEELNEMER (Vertrouwelijke informatie) S.v.p. zorgvuldig lezen alvorens te ondertekenen. Dit is een verklaring waarin je geïnformeerd wordt over de mogelijke gevaren die bij het persluchtduiken kunnen optreden en over het gedrag dat van je vereist wordt gedurende je duikopleiding. Jouw handtekening onderaan deze verklaring is vereist om deel te kunnen nemen aan deze duikopleiding die wordt gegeven door: Instructeur en Divecenter Gevestigd in Land Lees en bespreek deze verklaring voordat je hem ondertekend. Je moet het deel "Medische Verklaring", dat tevens medische vragen bevat, volledig invullen om aan de duikopleiding te mogen meedoen. Als je nog minderjarig bent, moet deze verklaring tevens door een van je ouders of je voogd ondertekend worden. Duiken is een opwindende en inspannende activiteit. Als je alles goed uitvoert en de juiste technieken gebruikt is het relatief veilig. Als je je echter niet houdt aan de voorgeschreven veiligheids procedures er een verhoogd risico. Om veilig te kunnen duiken kun je beter geen extreem overgewicht of een slechte conditie hebben. Onder bepaalde Medische vragen voor het duiken Aan de deelnemer: Het doel van deze medische vragen is om na te gaan of je door een arts moet worden onderzocht voordat je deelneemt aan een duikopleiding. Een positief antwoord op één van de vragen houdt niet noodzakelijkerwijs in dat je niet mag duiken. Een positief antwoord betekent dat er een lichamelijke conditie bestaat die jouw veiligheid onderwater zou kunnen beïnvloeden tijdens het duiken en dat je advies moet vragen aan een arts alvorens aan duikactiviteiten deel te nemen. Zou je zwanger kunnen zijn of probeer je dit te worden? Neem je momenteel medicijnen in op recept? (uitzondering anticonceptie en ter voorkoming van malaria) Ben je ouder dan 45 jaar en kun je één of meer van de volgende beweringen met ja beantwoorden? Ik rook pijp, sigaren of sigaretten Ik heb een hoog cholestorol gehalte In mijn familie komen hartaanvallen of beroertes voor Ik sta momenteel onder medische behandeling Ik heb een hoge bloeddruk Ik heb suikerziekte ook wanneer dit uitsluitend met dieet gereguleerd wordt Heb je ooit last gehad of heb je momenteel... Astma, of piepen bij het ademen, of piepen na een inspanning? Regelmatig of ernstige aanvallen van hooikoorts of een allergie? Regelmatig verkouden, sinusitis of bronchites? Enige vorm van een longziekte? Pneumathorax (ingeklapte long)? Andere aandoening aan de borstkas of operatie aan de borstkas? Gedragsstoornissen, geestelijke of psychologische problemen (paniekaanvallen, engte- of ruimtevrees)? Epilepsie, toevallen, stuiptrekkingen of neem je medicijnen om die te voorkomen? Regelmatig terugkerende migraine of neem je medicijnen om die te voorkomen? Black-outs of flauwvallen (volledig/ gedeeltelijk verlies van bewustzijn)? R SCUBA T COUNCIL omstandigheden kan het duiken zeer inspannend zijn. Je ademhalings- en bloed circulatie systeem moeten in goede conditie zijn. Alle luchthoudende holtes in je lichaam moeten normaal en gezond zijn. Iemand met een hartaandoening, een verkoudheid of verstopte luchtwegen, epilepsie, een ernstig medisch probleem, of iemand die onder invloed is van alcohol of drugs mag niet duiken. Wanneer je astma, hartproblemen of een andere chronische medische aandoening hebt, of wanneer je regelmatig medicamenten inneemt, dan dien je een arts en je instructeur te raadplegen alvorens aan dit programma deel te nemen en daarna regelmatig een controle van de geschiktheid voor het duiken te laten uitvoeren. Je zult van je instructeur de belangrijk veiligheidregels over het ademen en klaren tijdens het duiken leren. Het verkeerd gebruiken van persluchtapparatuur kan ernstige verwondingen tot gevolg hebben. Om het veilig te kunnen gebruiken, moet je voldoende geïnstrueerd zijn in het gebruik ervan onder directe supervisie van een gekwalificeerde instructeur. Als je vragen hebt over deze "Medische Verklaring" of over het deel met medische vragen, neem dit dan door met je instructeur voordat je deze verklaring tekent. Beantwoord de volgende vragen van je medische achtergrond (verleden of heden) met JA of NEE. Als je ergens niet zeker van bent, vul dan JA in. Als één van de beweringen op jouw van toepassing is, dan moeten we je vragen om naar een arts te gaan voordat je aan het perslucht duiken deelneemt. Jouw instructeur zal je de RSTC medische verklaring en richtlijnen voor de duik keuring meegeven voor je arts. Regelmatig of ernstig last van bewegingsziekten (zeeziekte, wagenziekte, etc.)? Uitdroging of dysenterie, waarvoor medische behandeling nodig is? Enige vorm van duikongevallen of decompressieziekte? Terugkerende rugklachten? Onmogelijkheid om een gemiddelde inspanning te leveren (bv meter lopen in 12 minuten)? In de laatste 5 jaar hoofdletsel met verlies van bewustzijn? Herhaalde problemen met de rug? Een operatie aan rug of wervelkolom? Suikerziekte? Rug-, arm- of beenproblemen na een operatie, verwonding of breuk? Hoge bloeddruk of neem je medicijnen om je bloeddruk onder controle te houden? Enige hartkwaal? Hartaanval? Angina, operatie aan bloedvaten? Ooraandoening of operatie, gerhoorverlies of evenwichtsproblemen? Regelmatig terugkerende oorproblemen? Bloedingen of andere bloed aandoeningen? Hernia? Maagzweer of maagzweeroperatie? Een colostomie of ileostomie? Gebruik van verdovende middelen of een behandeling daarvoor, of alcoholisme in de afgelopen 5 jaar? De informatie die ik heb gegeven over mijn medische geschiedenis is naar mijn beste weten correct. Ik accepteer de verantwoordelijkheid voor het achterhouden van informatie over mijn huidige medische toestand en mijn medische verleden. Handtekening Datum Handtekening van ouders Datum Form No DU (Rev. 09/01) Version 2.0 Int'l PADI, Inc. 1989, 1990, 1998, 2001 / Transl. by PADI Europe, 1995, 2002 Recreational Scuba Training Council (RSTC), Inc. 1989, 1990, 1998, 2001 Pagina 1 van 2

10 BIJLAGE ALGEMENE STANDAARDS EN PROCEDURES MEDISCHE VERKLARING STUDENT S.v.p. duidelijk leesbaar invullen. Naam Adres Woonplaats Land Geb. datum Postcode (Dag/Maand/Jaar) Telefoon thuis Telefoon werk FAX Naam en adres van je familie of van je huisarts Naam Kliniek / ziekenhuis Adres Datum laatste medische keuring Nam van de keuringsarts Kliniek / ziekenhuis Adres Telefoon Is het ooit nodig geweest een onderzoek voor het duiken te ondergaan? JA NEE Indien ja, wanneer? ARTS Deze persoon wil deelnemen aan een cursus persluchtduiken of is op dit moment gebrevetteerd om met persluchtapparatuur om te gaan. Uw mening omtrent de medische geschiktheid voor het persluchtduiken wordt verzocht. Richtlijnen voor het medische onderzoek voor het persluchtduiken zijn ter informatie bijgevoegd. Algemene indruk arts Ik vind geen afwijkingen die ik in strijd acht met het duiken. Ik kan deze persoon niet goedkeuren voor duiken. Opmerkingen Handtekening arts Naam Adres Telefoon Kliniek / ziekenhuis Datum (Dag/Maand/Jaar) Form No DU (Rev. 09/01) Version 2.0 Int'l PADI, Inc. 1989, 1990, 1998, 2001 / Transl. by PADI Europe, 1995, 2002 Recreational Scuba Training Council (RSTC), Inc. 1989, 1990, 1998, 2001 Pagina 2 van 2

11

IDCNederland.nl 2015

IDCNederland.nl 2015 IDCNederland.nl 2015 Informatie over de PADI duikinstructeuropleiding (IDC Instructor Development Course) Van plan om PADI duikinstructeur te worden? en het examen van PADI (IE Instructor Examination)

Nadere informatie

Instructor development Info brochure 2013 Marco s Diving Team

Instructor development Info brochure 2013 Marco s Diving Team Instructor development Info brochure 2013 Marco s Diving Team Course Director: Marco De Paepe Instructor trainer for: Emergency First Response and Care for Children with AED, Drift, EANX, Dry suit, Emergency

Nadere informatie

gezondheidsverklaring

gezondheidsverklaring Expat Pakket gezondheidsverklaring intermediair intermediairnummer 770569(feb2011)a adresgegevens intermediair (of stempel) Expat Pakket gezondheidsverklaring waarom dit formulier? Bij een aanvraag van

Nadere informatie

Hoeveel drink ik eigenlijk?

Hoeveel drink ik eigenlijk? Hoeveel drink ik eigenlijk? 2 >> Inhoud In deze brochure 3 Hoeveel is teveel? 4 Stap 1 Meet en weet hoeveel u drinkt 8 Stap 2 Bekijk uw score 11 Stap 3 Beslis of u wilt minderen 16 Stap 4 Maak een plan

Nadere informatie

Mijn spreekbeurt gaat over: leren sportduiken

Mijn spreekbeurt gaat over: leren sportduiken Mijn spreekbeurt gaat over: leren sportduiken Waarom dit onderwerp? Redenen kunnen bijvoorbeeld zijn: Ik vind het een leuk en interessant onderwerp Ik vind de onderwater natuur erg leuk Ik snorkel graag

Nadere informatie

Overdrachtsdossier MBO Regio Breda 2015-2016

Overdrachtsdossier MBO Regio Breda 2015-2016 Overdrachtsdossier MBO Regio Breda 2015-2016 Handleiding voor de toekomstige student - Vul het overdrachtsdossier (deel A tot en met C) zo volledig mogelijk in (vraag eventueel je ouders of mentor om te

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst Uitgebreide versie Mijn afspraken met Pluryn Dienstverleningsovereenkomst Mijn afspraken met Pluryn Pluryn ondersteunt mensen met een handicap bij wonen, werken, leren en vrije tijd. Krijg je zorg van

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 3 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 4 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Hoe

Nadere informatie

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt?

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Monique Heijmans Geeke Waverijn Lieke van Houtum ISBN 978-94-6122-248-0

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 5 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 6 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Wie

Nadere informatie

Hand out behorende bij de training VOBSPAN. 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc.

Hand out behorende bij de training VOBSPAN. 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc. Hand out behorende bij de training VOBSPAN Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. St. Gerardusplein 26 33 WTC Amsterdam 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc.nl

Nadere informatie

Wat vraag ik aan mijn arts?

Wat vraag ik aan mijn arts? Wat vraag ik aan mijn arts? Tips voor in de spreekkamer gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Tijdens het consult 3 Uw voorbereiding 3 Informatie die u kunt geven aan uw arts 4 Vragen over het onderzoek 5

Nadere informatie

Geneeskundige en Gezondheidsdienst. You vs Soa. You vs Soa. Evaluatie 2011. www.gggd.utrecht.nl

Geneeskundige en Gezondheidsdienst. You vs Soa. You vs Soa. Evaluatie 2011. www.gggd.utrecht.nl Geneeskundige en Gezondheidsdienst You vs Soa You vs Soa Evaluatie 2011 www.gggd.utrecht.nl Colofon uitgave Unit Soa GG&GD Gemeente Utrecht Postbus 2423 3500 GK Utrecht 030 286 3333 gggd@utrecht.nl in

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

E-training met 4 high-tech NLP technieken voor Authentiek Leiderschap

E-training met 4 high-tech NLP technieken voor Authentiek Leiderschap E-training met 4 high-tech NLP technieken voor Authentiek Leiderschap Hallo, fantastisch dat je dit e-book In iedereen schuilt een leider! hebt aangeschaft. Laten we de gebruikelijke introductie eens een

Nadere informatie

Waterrecreatie Vereniging Het Twiske

Waterrecreatie Vereniging Het Twiske Voorwoord Met veel inspiratie maar vooral ook transpiratie is het gelukt. Het handboek voor instructeurs is geboren en zie daar het resultaat: een eerste versie van de handleiding die bewijst dat zeilles

Nadere informatie

Commerciële vaardigheden

Commerciële vaardigheden Hand-out behorende bij de training Commerciële vaardigheden Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. Strijp-S, Videolab 3.038 WTC Amsterdam Torenallee 20 Toren C, level 14 5617 BC EINDHOVEN 1077 NX AMSTERDAM

Nadere informatie

Het Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP)

Het Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) Versie 2.2 Het Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) Instructie voor MCH medewerkers Leeswijzer Deze instructie helpt u als medewerker bij het maken van uw POP en het bespreken van uw POP met uw leidinggevende.

Nadere informatie

Gezondheidsverklaring

Gezondheidsverklaring Gezondheidsverklaring Levensverzekering Waarom dit formulier? Bij een aanvraag van een levensverzekering ontvangt u als (kandidaat-)verzekerde deze gezondheidsverklaring. U vult op dit formulier uw medische

Nadere informatie

In gesprek. Over resultaat en ontwikkeling. Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken.

In gesprek. Over resultaat en ontwikkeling. Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. In gesprek Over resultaat en ontwikkeling Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. 2008 Universiteit Leiden en Eric den Heijer training, coaching, advies Aan deze brochure kunt u geen rechten

Nadere informatie

De invloed van de consument op het gebruik van zorg

De invloed van de consument op het gebruik van zorg De invloed van de consument op het gebruik van zorg Achtergrondstudie uitgebracht bij het advies Gepaste zorg Zoetermeer, 2004 De invloed van de consument op het gebruik van zorg 1 Inhoudsopgave Voorwoord

Nadere informatie

Albert Sonnevelt. minicursus leven zonder stress: deel 1. 1 minicursus: leven zonder stress. deel 1

Albert Sonnevelt. minicursus leven zonder stress: deel 1. 1 minicursus: leven zonder stress. deel 1 Albert Sonnevelt minicursus: leven zonder stress deel 1 1 minicursus: leven zonder stress STRESS inleiding 2 STRESS Het lijkt of je het voortdurend van iedereen die je kent hoort: Ik ben ZO gestresst!.

Nadere informatie

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af?

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af? Leerpakket Wmo Competenties Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af INHOUDSOPGAVE 1. Introductie van de competentie 3 2. Teamopdrachten 5 1. Netwerkanalyse 5 2. Pitch jouw organisatie naar de

Nadere informatie

Het maken van back-ups voor het MKB

Het maken van back-ups voor het MKB Het maken van back-ups voor het MKB Recent heb ik op mijn blog (http://blog.zandstra.it) al een stuk hierover gewijd. Aangezien dit wellicht toch meer uitweiding verdiend, maar dit niet afdoende in een

Nadere informatie

Informatie. voor mensen onder antistollingsbehandeling

Informatie. voor mensen onder antistollingsbehandeling Informatie voor mensen onder antistollingsbehandeling 2 Inhoudsopgave Inleiding 4 Informatie over trombose 5 Wat is trombose? 5 De bloedsomloop 5 Ziekten door trombose 6 De behandeling van trombose 7 De

Nadere informatie

Academie voor Counselling en Coaching (ACC) Counselling en Coaching opleidingen door heel Nederland www.counselling.nl - www.coachacademie.

Academie voor Counselling en Coaching (ACC) Counselling en Coaching opleidingen door heel Nederland www.counselling.nl - www.coachacademie. Academie voor Counselling en Coaching (ACC) Counselling en Coaching opleidingen door heel Nederland www.counselling.nl - www.coachacademie.nl Praktijkboek De dagen waarop we de praktijktrainingen geven

Nadere informatie

Slimmer met Outlook 1 uur tijdwinst per dag!

Slimmer met Outlook 1 uur tijdwinst per dag! Slimmer met Outlook 1 uur tijdwinst per dag! Auteur: Hugo Bakker Dit e-book is geschreven door Hugo Bakker en beschrijft hoe jij FOCUS kunt creëren en MS Outlook gebruiken om je daarbij te ondersteunen

Nadere informatie

STAGEWIJZER ALLES WAT JE MOET WETEN ALS JE STAGE GAAT LOPEN STAGE? APPELTJE EITJE MET

STAGEWIJZER ALLES WAT JE MOET WETEN ALS JE STAGE GAAT LOPEN STAGE? APPELTJE EITJE MET STAGEWIJZER ALLES WAT JE MOET WETEN ALS JE STAGE GAAT LOPEN STAGE? APPELTJE EITJE MET INHOUD 1 IK GA STAGE LOPEN! 4 1.1 Hoe kom ik aan een stage? 4 1.2 School wijst je een stage toe 4 1.3 School helpt

Nadere informatie

B e h a n d e l - c e n t r u m S G LV G

B e h a n d e l - c e n t r u m S G LV G B e h a n d e l - c e n t r u m S G LV G Kliniek voor mensen met een licht verstandelijke beperking, ernstige gedragsstoornissen en/of psychiatrische aandoeningen S G LV G - K l i n i e k De SGLVG-Kliniek

Nadere informatie

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen.

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen. 1) Hoe lees ik een tekst? Een tekst lezen is iets anders dan een tekst leren. Deze vaardigheid behandelt het zogenaamde oriënterend lezen. Dit noemt men ook wel verkennend of extensief lezen. Je leest

Nadere informatie