Het derdenonderzoek toegelicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het derdenonderzoek toegelicht"

Transcriptie

1 2007 Het derdenonderzoek Wat mogen wij doen als we bij u informatie willen verzamelen voor de belastingheffing of belastingschulden van anderen? Deze brochure gaat daarover. U leest wat wij aan u mogen vragen over anderen en hoe u uw medewerking moet verlenen aan een zogenoemd derdenonderzoek. En u ziet wat wij wel en niet mogen doen tijdens zo n onderzoek. Voor wie is deze brochure bedoeld? Deze brochure is bedoeld voor iedereen die een administratie bij moet houden. Het is namelijk mogelijk dat wij (delen van) deze administratie gebruiken voor onderzoek naar de belastingen van anderen. Dit noemen we een derdenonderzoek. Wie zijn verplicht om een administratie bij te houden? Er zijn twee groepen die in bepaalde gevallen verplicht zijn om een administratie bij te houden: rechtspersonen; natuurlijke personen. Natuurlijke personen zijn mensen van vlees en bloed. Dit in tegenstelling tot rechtspersonen. Onder die term valt elke instelling die rechts- en handelingsbevoegd is. ON 990-1Z*1FD Rechtspersonen Alle rechtspersonen moeten een administratie bijhouden. en van rechtspersonen zijn: naamloze vennootschappen; besloten vennootschappen; verenigingen; stichtingen; buitenlandse rechtspersonen.

2 Natuurlijke personen Natuurlijke personen kunnen verplicht zijn om een administratie bij te houden. Dat is bijvoorbeeld zo als u: ondernemer bent; werknemers in dienst heeft; geld of een gebouw in uw onderneming heeft zitten. Wie zijn niet verplicht om een administratie bij te houden? Alle overige natuurlijke personen zijn niet verplicht om een administratie bij te houden. Het kan zijn dat u wel een administratie heeft. U hoeft het dan niet goed te vinden dat wij uw administratie bekijken om informatie te krijgen over een ander. U hoeft dan ook op vragen over anderen geen antwoord te geven. Als wij wel informatie willen hebben, zullen wij u erop wijzen dat u niet verplicht bent om mee te werken. Wij vragen u of u ons vrijwillig (delen van) uw administratie wilt laten zien. Wat is een derdenonderzoek? Een derdenonderzoek is een onderzoek naar de belastingen van een ander, oftewel van een derde. en zijn een leverancier of een afnemer met wie u een zakelijke relatie hebt. Andere voorbeelden zijn overheidsinstellingen en branchegenoten. Tijdens een derdenonderzoek komt een van onze controlemedewerkers bij u. Hij verzamelt dan gegevens en inlichtingen die van belang kunnen zijn voor het heffen van belastingen en het invorderen van belastingschulden van een ander: de derde. U kunt hierbij denken aan nota s, facturen, kwitanties, declaraties, kopieën uit het kasboek en dergelijke. Iemand heeft bij uw reisbureau een reis geboekt. In zijn aangifte zien wij wel dat hij de kosten daarvan aftrekt, maar het is niet duidelijk wat voor soort kosten het zijn. Een controlemedewerker kan bij u langskomen om te beoordelen of het inderdaad om zakelijke kosten gaat, of om een privé-uitgave. Verantwoording Onze bevoegdheid om een derdenonderzoek in te stellen, is wettelijk geregeld. Als wij gegevens over derden bij u opvragen, kan dat lastig voor u zijn. Wij proberen zo min mogelijk overlast te veroorzaken. We maken altijd de afweging: weegt het belang van het onderzoek op tegen de last die u daardoor heeft? Ook vragen we niet onbeperkt gegevens op. We doen alleen onderzoek naar gegevens die van belang kunnen zijn voor de heffing of inning van belastingen. Wat gebeurt er als u niet meewerkt? U moet voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Als u dat niet doet, begaat u een strafbaar feit. Daarnaast kunnen wij u dwingen om uw verplichtingen na te komen via de rechter (in een civiel kort geding). Als de rechter ons gelijk geeft, kan hij uw medewerking afdwingen. De rechter kan u laten gijzelen (opsluiten). Of hij kan u een last onder dwangsom opleggen (dat is een bedrag dat u moet betalen voor elke dag dat u de verplichtingen niet nakomt). 2

3 Wanneer doen we een derdenonderzoek? Derdenonderzoeken kunnen deel uitmaken van verschillende soorten van onderzoek: lopend onderzoek; toekomstig onderzoek; speciaal onderzoek; internationaal onderzoek. Lopend onderzoek In het voorbeeld over het reisbureau gaat het om een derdenonderzoek bij een zakelijke relatie tijdens een lopend onderzoek. Toekomstig onderzoek Het is ook mogelijk dat wij gegevens verzamelen voor een toekomstig onderzoek naar een ander. De controlemedewerker controleert bij een zogenoemd boekenonderzoek uw belastingaangiften en administratie en noteert gegevens die hij opvallend vindt voor de belastingheffing van een ander. Later vergelijkt hij die informatie dan met de informatie van die ander. Een controlemedewerker doet een boekenonderzoek bij een ondernemer. Daarbij ziet hij een contante betaling voor de aanleg van een tuin. Hij kan deze informatie gebruiken om de omzet te controleren van de hovenier die de tuin heeft aangelegd. Speciaal onderzoek Soms organiseren we zelfs speciale onderzoeken waarbij we op grote schaal informatie opvragen binnen een bepaalde bedrijfstak. Zo hebben wij in het verleden informatie opgevraagd bij reisbureaus. Het ging om een onderzoek naar privéreizen die betaald waren door ondernemers. Internationaal onderzoek Wij krijgen regelmatig verzoeken om informatie van buitenlandse belastingdiensten. Vaak hebben we die informatie zelf nog niet en moeten we eerst een derdenonderzoek doen. Andersom vragen wij ook informatie aan buitenlandse belastingdiensten. Zij stellen dan voor ons een derdenonderzoek in. Onderzoek naar een ander, maar geen derdenonderzoek Ook als u (delen van) de administratie van een ander beheert, kunnen wij die onderzoeken. Dat heet dan geen derdenonderzoek. Wij zien u dan als een verlengstuk van die ander. U beheert gegevens van een cliënt. Bijvoorbeeld als u boekhouder bent. Als wij inzage willen in die gegevens, bent u verplicht om mee te werken. Net zoals de belastingplichtige, uw cliënt, mee moet werken als wij daarom vragen. Het gaat in dit geval niet om een derdenonderzoek, want u bent niet de eigenaar van de gegevens. U vertegenwoordigt een cliënt voor zijn belastingen. Als wij informatie willen over die cliënt, bent u verplicht om mee te werken. Omdat u gemachtigd bent door uw cliënt, beschouwen wij u als die cliënt. Het gaat hier dan ook niet om een derdenonderzoek.

4 Uw bedrijf heeft een dochter-, zuster- of een moedermaatschappij. Voor een boekenonderzoek van uw bedrijf hebben wij informatie van een van die andere bedrijven nodig. Wij stellen dan geen derdenonderzoek in, maar verplichten u om die informatie op te vragen bij die andere bedrijven. Wij beschouwen die (verbonden) bedrijven namelijk als een verlengstuk van uw bedrijf. Bij buitenlandse bedrijven geldt een speciale regeling. Ook in dit voorbeeld gaat het dus niet om een derdenonderzoek. Aan welke eisen moet uw administratie voldoen? In deze brochure bedoelen we met administratie de administratie van uw vermogenstoestand en uw bedrijfsactiviteiten. Waaruit moet uw administratie bestaan? Een administratie bestaat uit: facturen; bestellingen; contracten; agenda s; managementrapportages; notulen van de ondernemingsraad; enzovoort. Het gaat niet alleen om stukken op papier, maar ook om elektronische bestanden. Alles wat normaal gesproken vastgelegd wordt, moet u aan ons kunnen laten zien. Deze papieren, boeken, bestanden en dergelijke moet u in uw bezit hebben. Ook bent u verplicht om deze stukken minimaal zeven jaar te bewaren. Inrichting van de administratie U hoeft uw administratie niet op een bepaalde manier in te richten om derdenonderzoeken te vergemakkelijken. Wel moet uw administratie zodanig zijn ingericht dat een normale belastingcontrole binnen een redelijke termijn mogelijk is. Informatieplicht U moet ons uw hele administratie laten zien als wij daarom vragen. Bovendien mogen wij u vragen om nadere inlichtingen te geven. Privégegevens die geen fiscaal belang hebben, horen hier niet bij. Hoe voeren wij een derdenonderzoek uit? Onze medewerkers mogen in heel Nederland een derdenonderzoek doen. Dat kan op drie manieren: Wij vragen u om ons telefonisch informatie te geven. Wij vragen u om ons informatie per post toe te sturen. Wij komen op bezoek bij uw bedrijf. Dit kan zijn vanwege bijvoorbeeld de hoeveelheid gegevens of geheimhouding. Deze vorm van derdenonderzoek komt het meeste voor. Bedrijfsbezoeken Er zijn twee soorten bedrijfsbezoeken: vooraf aangekondigd; niet vooraf aangekondigd.

5 Vooraf aangekondigd Als wij een derdenonderzoek bij u willen instellen, kondigen we dat meestal ruim van tevoren met een brief aan. Vaak laten we in deze aankondigingsbrief weten welke onder-delen van uw administratie voor het derdenonderzoek nodig zijn, zodat u de juiste spullen klaar kunt leggen. De controlemedewerker die bij u komt, zal zich legitimeren als u daarom vraagt. Niet vooraf aangekondigd Wij mogen ook zonder aankondiging een derdenonderzoek doen. De controlemedewerker die bij u komt, zal zich uit zichzelf legitimeren. Als wij een derdenonderzoek niet vooraf per brief kunnen aankondigen, laten wij u achteraf per brief weten wat wij hebben onderzocht. Toegang tot uw bedrijfsruimte U bent verplicht om onze medewerkers toegang te geven tot uw bedrijfsruimte. Maar zij mogen niet zonder te vragen archiefkasten en dergelijke openmaken. Als het nodig is dat uw personeel een toelichting geeft, moet u dat mogelijk maken. Uitleg over uw administratie Daarnaast moet u onze medewerker uitleg geven over de opzet en de werking van uw administratie. Het kan zijn dat wij u om een toelichting vragen over de gegevens die u beschikbaar stelt. Dit geldt ook als een ander uw administratie verzorgt. Toegang tot uw woning Het kan zijn dat wij toestemming vragen om uw woning in te gaan. Als u dat niet goed vindt, mogen wij uw woning alleen binnengaan als we daarvoor een machtiging hebben van een (hulp)officier van justitie of van de burgemeester. Geheimhoudingsplicht Wij werken zo discreet mogelijk en we proberen de persoonlijke levenssfeer van mensen zoveel mogelijk te respecteren. Onze medewerkers hebben geheimhoudingsplicht. Als ze hun werk doen, krijgen ze allerlei informatie onder ogen. Deze informatie mogen ze niet aan anderen doorgeven. Uitzondering De geheimhoudingsplicht geldt niet altijd. Heel af en toe moeten onze medewerkers bijvoorbeeld de naam noemen van degene waarover we gegevens vragen. Dit doen we alleen als het anders niet mogelijk is om bepaalde informatie van u te krijgen. Een van onze controlemedewerkers onderzoekt de administratie van onderneming X. Deze medewerker wil van u weten welke inkopen u heeft gedaan bij die onderneming. Hij vraagt dat omdat hij die wil vergelijken met de verkopen van onderneming X. In dit geval moet onze medewerker de naam van de onderneming wel noemen. Geheimhoudingsplicht ook voor u of anderen Als wij u informatie geven over een andere belastingplichtige, bent u verplicht om die informatie geheim te houden. En als wij gegevens over u aan een ander bekendmaken, dan heeft die ander ook geheimhoudingsplicht. Als u of die ander zich niet aan de geheimhoudingsplicht houdt, is dat een strafbaar feit.

6 Geen of minder informatieplicht Er bestaan uitzonderingen op of beperkingen van de informatieplicht. Het kan dan gaan om: banken; verenigingen en stichtingen; belastingconsulenten; accountants. Bepaalde beroepsgroepen Mensen die een bepaald beroep uitoefenen hoeven soms geen informatie te geven. Het gaat om: geestelijken, zoals een priester, dominee of imam; notarissen en advocaten; artsen en apothekers. Zij hoeven geen informatie te geven over hun gemeenteleden, cliënten of patiënten. Maar ze moeten wel inzage geven in hun eigen administratie. Een van onze controlemedewerkers onderzoekt de administratie van onderneming Y. Hij wil weten of de advocaatkosten wel zakelijk zijn. Hij mag dan de administratie van de advocaat bekijken. Daarin mag hij nagaan of de werkzaamheden van de advocaat voor de onderneming waren of voor privézaken van de ondernemer. Maar de advocaat hoeft onze medewerker geen inzage te geven in de adviezen zelf. Banken Nederland kent geen bankgeheim. De algemene regel is dat wij gegevens eerst bij de persoon zelf moeten opvragen. Dat levert mogelijk niets op. Of het is niet wenselijk, omdat we sommige informatie voor het onderzoek niet willen prijsgeven. In zo n geval kunnen we bij de bank gegevens over een cliënt opvragen. Belastingconsulenten Als belastingconsulent heeft u wel informatieplicht. Toch vragen wij van u geen inzage in fiscale adviezen en correspondentie die daarbij hoort. Ook als zulke stukken bij uw cliënt aanwezig zijn, zullen wij deze niet onderzoeken. Accountants Als accountant bent u verplicht om informatie over uw cliënten en controlewerkzaamheden te verstrekken. Maar u hoeft ons geen inzage in hun volledige controledossier te geven. Wij kunnen wel inzage vragen in de uitkomsten van een bepaalde controle. Dit kan alleen als we met feiten kunnen onderbouwen dat iets fiscaal onjuist is. Let op! Deze beperkingen gelden alleen voor externe adviseurs. De dossiers van bijvoorbeeld interne accountants horen bij de administratie van de onderneming bij wie zij in dienst zijn. Daarom zijn zij wel verplicht om inzage in hun dossiers te geven. Verenigingen en stichtingen Wij willen de activiteiten van verenigingen en stichtingen met erkende maatschappelijke doelen niet onnodig hinderen. Dit zou zo kunnen zijn als wij naar de identiteit van leden en donateurs vragen. Daarom kijken we bij een derdenonderzoek meestal alleen naar de uitgaven. Soms vragen we toch gegevens over inkomsten zoals contributies en schenkingen.

7 Vragen? In deze brochure staat algemene informatie over het derdenonderzoek door de Belastingdienst. Heeft u nog vragen? Kijk dan op Daar kunt u onder andere ook de volgende brochures downloaden: Uw geautomatiseerde administratie en de fiscale bewaarplicht; Welke rechten heeft u bij de Belastingdienst; Wet bescherming persoonsgegevens; Waarneming ter plaatse; Belastingcontrole met de auditfile. Of bel de BelastingTelefoon: , bereikbaar van maandag tot en met donderdag van tot uur en op vrijdag van tot uur. 7

Wat is een derdenonderzoek en wat zijn de spelregels voor u en voor ons?

Wat is een derdenonderzoek en wat zijn de spelregels voor u en voor ons? Belastingdienst Derdenonderzoek, wat betekent dat voor u? Wat is een derdenonderzoek en wat zijn de spelregels voor u en voor ons? Waarom deze folder? Doet de Belastingdienst onderzoek bij u over anderen?

Nadere informatie

Wat is een derdenonderzoek en wat zijn de spelregels voor u en voor ons?

Wat is een derdenonderzoek en wat zijn de spelregels voor u en voor ons? Belastingdienst Derdenonderzoek, wat betekent dat voor u? Wat is een derdenonderzoek en wat zijn de spelregels voor u en voor ons? Waarom deze folder? Doet de Belastingdienst onderzoek bij u over anderen?

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren 1 Waarom deze brochure Wanneer u als ondernemer goederen of diensten levert aan een andere ondernemer, bent u meestal verplicht een factuur uit te reiken aan die andere ondernemer.

Nadere informatie

Waarneming ter plaatse

Waarneming ter plaatse Waarneming ter plaatse Eén manier van controleren Waarneming ter plaatse is één manier van controleren: de Belastingdienst komt op uw bedrijf kijken naar de dagelijkse gang van zaken. De Belastingdienst

Nadere informatie

Waarneming ter plaatse

Waarneming ter plaatse Waarneming ter plaatse Inhoud 1. Waarom deze brochure? 3 2. Wat is waarneming ter plaatse? 4 3. Regels voor de Belastingdienst 6 3.1 Schriftelijke aankondiging 6 3.2 Legitimatie 6 3.3 Zo min mogelijk overlast

Nadere informatie

De Verklaring arbeidsrelatie

De Verklaring arbeidsrelatie De Verklaring arbeidsrelatie Zekerheid voor u en uw opdrachtgever over de inhouding en afdracht van loonheffingen Werkt u voor een opdrachtgever, bijvoorbeeld als freelancer of zelfstandige zonder personeel?

Nadere informatie

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 Inhoud 1 Waarom deze brochure? 2 2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 4 4 Wat staat er in de Verklaring arbeidsrelatie? 4 4.1 De inkomsten behoren tot

Nadere informatie

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 Inhoud 1 Waarom deze brochure? 2 2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 4 4 Wat staat er in de Verklaring arbeidsrelatie? 4 4.1 De inkomsten behoren tot

Nadere informatie

Even over de Zakelijke Rechtsbijstandverzekering. U doet graag zaken zonder zorgen

Even over de Zakelijke Rechtsbijstandverzekering. U doet graag zaken zonder zorgen Even over de Zakelijke Rechtsbijstandverzekering. U doet graag zaken zonder zorgen Inhoud U doet graag zaken zonder zorgen. 4 Daarom kiest u voor de Zakelijke Rechtsbijstandverzekering. 4 Een uitgebreide

Nadere informatie

Uw bedrijf en het afrekensysteem

Uw bedrijf en het afrekensysteem 2007 Uw bedrijf en het afrekensysteem 12345 1. Waarom deze brochure? Wanneer u gebruikmaakt van een afrekensysteem doet u dat omdat u het belangrijk vindt de (primaire) transacties, zoals de verkopen,

Nadere informatie

Als u een bedrijfs pand gaat kopen of verkopen Gevolgen voor de btw

Als u een bedrijfs pand gaat kopen of verkopen Gevolgen voor de btw Gevolgen voor de btw Gaat u een bedrijfspand kopen of verkopen? Dan hebt u te maken met bepaalde btw-regels. De verkoop van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld van btw. In sommige situaties is het

Nadere informatie

Inhoud. 10326-bro-AL93 29-11-2001 09:34 Pagina 3. 1 Waarom deze brochure? 4. 2 Wie kan een verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5

Inhoud. 10326-bro-AL93 29-11-2001 09:34 Pagina 3. 1 Waarom deze brochure? 4. 2 Wie kan een verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5 10326-bro-AL93 29-11-2001 09:34 Pagina 3 Inhoud 1 Waarom deze brochure? 4 2 Wie kan een verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 6 4 Wat staat er in de Verklaring arbeidsrelatie?

Nadere informatie

Bedrijfsbezoek van ACM

Bedrijfsbezoek van ACM ACM op bezoek Bedrijfsbezoek van ACM De Autoriteit Consument & Markt is actief op veel verschillende terreinen: van het bestrijden van het niet naleven van de garantieregels door bedrijven tot het tegengaan

Nadere informatie

Formeel recht -- Deel 4

Formeel recht -- Deel 4 Formeel belastingrecht les 4 programma Verplichtingen informatieverplichtingen administratieveverplichtingen Rente Heffingsrente Invorderingsrente Invordering Informatieplicht De informatieplicht valt

Nadere informatie

De Verklaring arbeidsrelatie

De Verklaring arbeidsrelatie Belastingdienst De Verklaring arbeidsrelatie Zekerheid voor uw opdracht gevers over het inhouden en betalen van loonheffingen Werkt u voor opdrachtgevers, bijvoorbeeld als freelancer of zelfstandige zonder

Nadere informatie

Als u een bedrijfs pand gaat huren of verhuren Gevolgen voor de btw

Als u een bedrijfs pand gaat huren of verhuren Gevolgen voor de btw Gevolgen voor de btw Gaat u een bedrijfspand huren of verhuren? Dan hebt u te maken met bepaalde btw-regels. De verhuur van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld van btw. Vaak is het voordelig om de

Nadere informatie

Elektronisch aangeven voor ondernemers

Elektronisch aangeven voor ondernemers Elektronisch aangeven voor ondernemers Vanaf 1 januari 2005 bent u als ondernemer verplicht om elektronisch aangifte te doen. Wat betekent dit voor u? En hoe bereidt u zich daarop voor? 12345 Inhoud 1

Nadere informatie

Privacyreglement Accountantskantoor Sterkenburg

Privacyreglement Accountantskantoor Sterkenburg Privacyreglement Accountantskantoor Sterkenburg Inhoudsopgave Inleiding 2 Begripsbepalingen 2 Artikel 1 Reikwijdte en doelstelling van het reglement 3 Artikel 2 Doel en verwerking van de persoonsgegevens

Nadere informatie

Als u kosten maakt voor kinderopvang

Als u kosten maakt voor kinderopvang 2004 Als u kosten maakt Als u kosten maakt in verband met uw werk kan dit gevolgen hebben voor uw belasting. U mag namelijk onder bepaalde voorwaarden een deel van deze kosten aftrekken. Of dat ook voor

Nadere informatie

Btw bij onderaanneming en uitlening van personeel

Btw bij onderaanneming en uitlening van personeel Btw bij onderaanneming en uitlening van personeel De verleggingsregeling Bent u ondernemer in de bouw, de scheepsbouw, de metaalconstructie of de confectie-industrie? Dan hebt u waarschijnlijk regelmatig

Nadere informatie

Formeel recht -- Deel 4

Formeel recht -- Deel 4 Formeel belastingrecht les 4 programma Verplichtingen informatieverplichtingen administratieveverplichtingen Rente Heffingsrente Invorderingsrente Invordering Informatieplicht De informatieplicht valt

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling Belastingdienst De kleineondernemersregeling OB 201-1Z*13FD Heeft uw onderneming een lage omzet en betaalt u per jaar minder dan 1.883 btw? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling.

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure

Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure Voor wie is deze folder bedoeld? Deze folder is voor u van belang als u een aanvraag tot uitkering wilt indienen op uw arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als u

Nadere informatie

Als u een bedrijfspand gaat kopen of verkopen

Als u een bedrijfspand gaat kopen of verkopen Als u een bedrijfspand gaat kopen of verkopen Gevolgen voor de BTW Gaat u een bedrijfspand kopen of verkopen? Dan heeft u te maken met bepaalde BTW-regels. De verkoop van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld

Nadere informatie

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z81FD (2126)

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z81FD (2126) 2008 Als u gaat scheiden Als u gaat scheiden, heeft dit gevolgen voor de belasting van u en uw echtgenoot. Voor de belastingheffing wordt u als gescheiden beschouwd, als u niet meer bij elkaar woont. Om

Nadere informatie

Versie: 1.0 Eigenaar: Management Psy-zo! Vastgesteld op: 29-4-2014 Geldig tot: 31-12-2016. Privacyreglement

Versie: 1.0 Eigenaar: Management Psy-zo! Vastgesteld op: 29-4-2014 Geldig tot: 31-12-2016. Privacyreglement Versie: 1.0 Eigenaar: Management Psy-zo! Vastgesteld op: 29-4-2014 Geldig tot: 31-12-2016 Privacyreglement Bij Psy-zo! stellen wij hoge eisen aan de mate van privacy van onze cliënten. Voor elke behandeling

Nadere informatie

De Verklaring arbeidsrelatie

De Verklaring arbeidsrelatie 12345 De Verklaring arbeidsrelatie Zekerheid voor u en uw opdrachtgever over het inhouden en afdragen van loonheffingen Werkt u voor een opdrachtgever, bijvoorbeeld als freelancer of zelfstandige zonder

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst in Alkmaar. Datum: 5 december Rapportnummer: 2013/183

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst in Alkmaar. Datum: 5 december Rapportnummer: 2013/183 Rapport Rapport over een klacht over de Belastingdienst in Alkmaar Datum: 5 december 2013 Rapportnummer: 2013/183 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Belastingdienst onjuiste, onvolledige en tegenstrijdige

Nadere informatie

Privacy policy Mindy Noten Massagetherapeute

Privacy policy Mindy Noten Massagetherapeute Privacy policy Mindy Noten Massagetherapeute Ik hecht veel waarde aan uw privacy. Ik ben ook op de hoogte van uw rechten en zal deze daarom ten alle tijden respecteren. Ik hou mij ten alle tijden aan de

Nadere informatie

Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren

Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren Gevolgen voor de btw Gaat u een bedrijfspand huren of verhuren? Dan hebt u te maken met bepaalde btw-regels. De verhuur van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld

Nadere informatie

Uw medisch dossier. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Uw medisch dossier. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Uw medisch dossier Voor een goede medische behandeling is het noodzakelijk dat uw behandelend arts een dossier bijhoudt. Dit dossier bevat aantekeningen over uw gezondheidstoestand en gegevens over de

Nadere informatie

In dit reglement geeft ADMINISTRATIEF & LOGISTIEK SERVICEBUREAU ADR aan op welke wijze het omgaat met privacy en persoonsgegevens.

In dit reglement geeft ADMINISTRATIEF & LOGISTIEK SERVICEBUREAU ADR aan op welke wijze het omgaat met privacy en persoonsgegevens. Bedrijf: ADMINISTRATIEF & LOGISTIEK SERVICEBUREAU ADR Nieuwe Kerkstraat 59b, 4421 JZ Kapelle Inschrijving Kamer van Koophandel onder nummer 55836518. E-mail: adr@zeelandnet.nl Privacyreglement In dit reglement

Nadere informatie

Regeling taken en bevoegdheden functionaris gegevensbescherming gemeente Waalwijk

Regeling taken en bevoegdheden functionaris gegevensbescherming gemeente Waalwijk Regeling taken en bevoegdheden functionaris gegevensbescherming gemeente Waalwijk Artikel 1 In deze regeling wordt verstaan onder: a. WBP: Wet bescherming persoonsgegevens; b. FG: De Functionaris Gegevensbescherming

Nadere informatie

Onderwerp: Uitvoeringsregeling informatieverstrekking 2014. De directeur van de gemeenschappelijke regeling Cocensus ;

Onderwerp: Uitvoeringsregeling informatieverstrekking 2014. De directeur van de gemeenschappelijke regeling Cocensus ; Besluit 2013/D007 Onderwerp: Uitvoeringsregeling informatieverstrekking 2014. De directeur van de gemeenschappelijke regeling Cocensus ; gericht op de uitvoering van de werkzaamheden welke op grond van

Nadere informatie

Inhoud. 1 Waarom deze brochure? 4. 2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5. 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 6

Inhoud. 1 Waarom deze brochure? 4. 2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5. 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 6 Inhoud 1 Waarom deze brochure? 4 2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 6 4 Wat staat er in de Verklaring arbeidsrelatie? 7 4.1 De inkomsten behoren tot

Nadere informatie

Als u een belastingaanslag

Als u een belastingaanslag Als u een belastingaanslag Het kan gebeuren dat u uw belastingaanslag niet kunt betalen. Wat komt er dan allemaal op u af? Mag u nog even wachten met betalen? Kunt u helemaal niet betalen? Krijgt u een

Nadere informatie

Erf- en schenkbelasting en de bedrijfsopvolgingsregeling

Erf- en schenkbelasting en de bedrijfsopvolgingsregeling Erf- en schenkbelasting en de 2012 Als u een onderneming erft of geschonken krijgt, dan moet u over de waarde van die onderneming erf- of schenkbelasting betalen. Zet u de onderneming voort, dan kunt u

Nadere informatie

Privacy beleid. Verwerking van persoonsgegevens van klanten

Privacy beleid. Verwerking van persoonsgegevens van klanten Privacy beleid Post Belastingadviseurs vindt uw privacy erg belangrijk en gaat zorgvuldig met uw persoonsgegevens en andere data om. Hieronder staat precies hoe wij omgaan met persoonsgegevens. Post Belastingadviseurs

Nadere informatie

Als u gaat werken in Duitsland

Als u gaat werken in Duitsland DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 3.1.2.313 Als u gaat werken algemene informatie bronnen Brochure Belastingdienst, uitgave 2008; www.belastingdienst.nl Als u in Nederland woont en gaat werken, gaat

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling Belastingdienst De kleineondernemersregeling OB 201-1Z*14FD Heeft uw onderneming een lage omzet en betaalt u per jaar minder dan 1.883 btw? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleineondernemersregeling.

Nadere informatie

Uit er aar d zijn wij

Uit er aar d zijn wij Uiteraard zijn wij Wie kunnen BTW terugvorderen? Alle particulieren die op of na 20 juni 2013 (factuurdatum is geldend) een zonnepaneel installatie hebben aangeschaft kunnen de BTW terugvorderen. Particulieren

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING BEAURAING

PRIVACYVERKLARING BEAURAING PRIVACYVERKLARING BEAURAING Deze privacyverklaring geldt voor de verwerking van persoonsgegevens (hierna ook gegevens ) door Beauraing. Onder Beauraing wordt begrepen: Beauraing B.V., en iedere individuele

Nadere informatie

Privacy Reglement Domijn

Privacy Reglement Domijn Privacy Reglement Domijn Uw privacy De bescherming van uw privacy is belangrijk voor ons. Persoonlijke gegevens behandelen en beveiligen we dan ook met de grootst mogelijke zorgvuldigheid. Dit geldt als

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden Wat doet de gemeente voor u?

Hulp bij het huishouden Wat doet de gemeente voor u? Hulp bij het huishouden Wat doet de gemeente voor u? hoorn.nl Hulp bij het huishouden Wat doet de gemeente voor u? Bent u door lichamelijke of psychische beperkingen niet meer in staat uw huishouden te

Nadere informatie

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z71FD (1019)

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z71FD (1019) Als u gaat scheiden Als u gaat scheiden, heeft dit gevolgen voor de belasting van u en uw echtgenoot. Voor de belastingheffing wordt u als gescheiden beschouwd, als u niet meer bij elkaar woont. Om welke

Nadere informatie

Digitale post van de Belastingdienst

Digitale post van de Belastingdienst Belastingdienst Digitale post van de Belastingdienst Steeds meer mensen regelen via internet allerlei zaken. Denk bijvoorbeeld aan het bestellen van een boek, het boeken van een vakantie en internetbankieren.

Nadere informatie

Als uw onderneming de belasting niet kan betalen

Als uw onderneming de belasting niet kan betalen Als uw onderneming de belasting niet kan betalen Uw onderneming heeft een belastingaanslag ontvangen en u kunt deze niet betalen. U kunt dan vragen om kwijtschelding van belastingen. De Belastingdienst

Nadere informatie

Vragen van prostituees over belasting, beantwoord door de Belastingdienst. 1. Hoe vertrouwelijk zijn mijn gegevens bij de Belastingdienst?

Vragen van prostituees over belasting, beantwoord door de Belastingdienst. 1. Hoe vertrouwelijk zijn mijn gegevens bij de Belastingdienst? Onderstaande vragen zijn voor ons door de belastingdienst beantwoord. Let wel: wij als Rode Draad/Vakwerk zeggen altijd dat het je individuele verantwoordelijkheid is of je belasting betaalt of niet. De

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt en nu?

Arbeidsongeschikt en nu? AEGON Arbeidsongeschiktheidsverzekering Arbeidsongeschikt en nu? Als u arbeidsongeschikt raakt, heeft u veel te regelen. U bent niet alleen bezig met beter worden, maar u heeft daarnaast nog de zorg over

Nadere informatie

Informatie over de eigen bijdrage

Informatie over de eigen bijdrage 2008 Centraal Administratie Kantoor Bijzondere Zorgkosten Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) CAK-BZ CAK-BZ is de afkorting van Centraal Administratie Kantoor Bijzondere Zorgkosten. Het CAK-BZ is

Nadere informatie

Teruggaaf van bpm voor taxi s

Teruggaaf van bpm voor taxi s Belastingdienst Teruggaaf van bpm voor taxi s en personenauto s die voor openbaar vervoer worden gebruikt Gebruikt u een personenauto voor taxivervoer of openbaar vervoer? Dan kunt u de belasting van personenauto

Nadere informatie

Elektronische aangifte verplicht vanaf 1 januari 2005

Elektronische aangifte verplicht vanaf 1 januari 2005 2004 Elektronische aangifte verplicht vanaf 1 januari 2005 Vanaf 1 januari 2005 zijn ondernemers verplicht om belasting elektronisch aan te geven. Wat verandert er voor u? En hoe bereidt u zich daarop

Nadere informatie

Privacyreglement Bureau Streefkerk B.V.

Privacyreglement Bureau Streefkerk B.V. Privacyreglement Bureau Streefkerk B.V. Inleiding Van alle personen die door Bureau Streefkerk worden begeleid, dat wil zeggen geadviseerd en ondersteund bij het zoeken, verkrijgen en behouden van een

Nadere informatie

Privacyreglement Reglement voor de verwerking persoonsgegevens van Joost Heijmans Administratiekantoor

Privacyreglement Reglement voor de verwerking persoonsgegevens van Joost Heijmans Administratiekantoor Privacyreglement Reglement voor de verwerking persoonsgegevens van Joost Heijmans Administratiekantoor Inleiding: De Wet bescherming persoonsgegevens (Wpb) en de per 25 mei ingetreden wet AVG is van toepassing.

Nadere informatie

arbeidsongeschiktheidsverzekering Informatie voor de ondernemer Arbeidsongeschikt Hoe nu verder

arbeidsongeschiktheidsverzekering Informatie voor de ondernemer Arbeidsongeschikt Hoe nu verder arbeidsongeschiktheidsverzekering Informatie voor de ondernemer Arbeidsongeschikt Hoe nu verder 2 Arbeidsongeschikt Hoe nu verder Deze brochure is voor u van belang als u een aanvraag tot uitkering wilt

Nadere informatie

Bewaartermijn. 10 jaar na datum opstellen. Fiscale aangiften en. 5 jaar na het jaar waarop dit betrekking heeft. Aangifte erfbelasting met

Bewaartermijn. 10 jaar na datum opstellen. Fiscale aangiften en. 5 jaar na het jaar waarop dit betrekking heeft. Aangifte erfbelasting met Privacy Statement Algemeen Dit document dient om aan u als cliënt en/of belanghebbende uit te leggen hoe onze organisatie met privacy omgaat. Immers de bescherming van uw gegevens, de geheimhouding daarvan

Nadere informatie

Even vooraf Dit is ons doel Dan maken wij gebruik van uw gegevens Dit is het doel van dit reglement

Even vooraf Dit is ons doel Dan maken wij gebruik van uw gegevens Dit is het doel van dit reglement Even vooraf De bescherming van uw privacy is belangrijk voor ons. Persoonlijke gegevens behandelen en beveiligen we dan ook met de grootst mogelijke zorgvuldigheid. Dit geldt zowel voor de gegevens van

Nadere informatie

Aansprakelijkheid van bestuurders

Aansprakelijkheid van bestuurders Als uw onderneming de belastingen en premies niet kan betalen Bent u bestuurder van een onderneming? Kan uw onderneming de belastingen en premies niet betalen? Dan moet u dat tijdig melden bij de Belastingdienst

Nadere informatie

Convenant Franchise Supermarkten uitgelegd

Convenant Franchise Supermarkten uitgelegd Belastingdienst Convenant Franchise Supermarkten uitgelegd Deze informatie is bedoeld voor franchisenemers die willen deelnemen aan het convenant Franchise Supermarkten. Die deelname is van betekenis voor

Nadere informatie

Administratieve valkuilen startende ondernemers

Administratieve valkuilen startende ondernemers Administratieve valkuilen startende ondernemers Barneveld, 29 november 2011 Cooster coaching accountants Jan van Leeuwen AA Agenda Starten Administratie Belastingen Accountant, boekhouder of.. Starten

Nadere informatie

Klachtencommissie NBA. Informatie voor de indiener van een klacht

Klachtencommissie NBA. Informatie voor de indiener van een klacht Informatie voor de indiener van een klacht 2014 NBA Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

Informatie over de eigen bijdrage

Informatie over de eigen bijdrage 2008 Centraal Administratie Kantoor Bijzondere Zorgkosten Wmo CAK-BZ CAK-BZ is de afkorting van Centraal Administratie Kantoor Bijzondere Zorgkosten. Het CAK-BZ is verantwoordelijk voor de administratie

Nadere informatie

Uw geautomatiseerde administratie en de fiscale bewaarplicht

Uw geautomatiseerde administratie en de fiscale bewaarplicht administratie en de fiscale bewaarplicht Als ondernemer moet u alle gegevens uit uw geautomatiseerde administratie bewaren die belangrijk zijn voor de belastingheffing. Deze geldt in principe voor een

Nadere informatie

Privacyreglement Triage Medisch Adviesbureau

Privacyreglement Triage Medisch Adviesbureau Privacyreglement Triage Medisch Adviesbureau In dit reglement wordt verstaan onder: 1. AVG: Algemene Verordening Gegevensbescherming: De AVG moet worden gezien als een aanscherping van de thans al geldende

Nadere informatie

2015 Erf- en schenkbelasting en de bedrijfsopvolgingsregeling

2015 Erf- en schenkbelasting en de bedrijfsopvolgingsregeling 2015 Erf- en schenkbelasting en de bedrijfsopvolgingsregeling Als u een onderneming erft of geschonken krijgt, dan moet u over de waarde van die onderneming erf- of schenkbelasting betalen. Zet u de onderneming

Nadere informatie

1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon.

1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. 1. Begripsbepalingen 1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. 1.2. Gezondheidsgegevens Persoonsgegevens die direct of indirect betrekking

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013 Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Privacyreglement verwerking cliëntgegevens voor: HorecaMonitor

Privacyreglement verwerking cliëntgegevens voor: HorecaMonitor Privacyreglement verwerking cliëntgegevens voor: HorecaMonitor Geactualiseerde versie mei 2018 Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: a. Personeel/Partners: bij of voor het

Nadere informatie

Uitstelregeling voor belastingconsulenten

Uitstelregeling voor belastingconsulenten 11 Uitstelregeling voor Als belastingconsulent kunt u uitstel aanvragen voor het inleveren van de aangiften inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting van uw cliënten. In deze brochure leest u wat de

Nadere informatie

Wanneer wij van u als opdrachtgever een opdracht in ontvangst nemen, vragen wij voor de uitvoering van deze dienstverlening om persoonsgegevens.

Wanneer wij van u als opdrachtgever een opdracht in ontvangst nemen, vragen wij voor de uitvoering van deze dienstverlening om persoonsgegevens. Privacyverklaring Financial Plaza B.V. 1. Wie zijn wij Financial Plaza B.V. is een administratiekantoor, we ondersteunen zelfstandige ondernemers bij het voeren van een deugdelijke administratie, het uitvoeren

Nadere informatie

c) persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon;

c) persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon; Privacyreglement ArboVitale ArboVitale vindt het belangrijk dat u uitleg krijgt over hoe ArboVitale persoonsgegevens beschermt en hoe onze medewerkers om gaan met privacygevoelige informatie. Paragraaf

Nadere informatie

Digitale post van de Belastingdienst

Digitale post van de Belastingdienst Belastingdienst Digitale post van de Belastingdienst Steeds meer mensen regelen via internet allerlei zaken. Denk bijvoorbeeld aan het bestellen van een boek, het boeken van een vakantie en internetbankieren.

Nadere informatie

Eigen bijdrage Wmo 2009. Informatie

Eigen bijdrage Wmo 2009. Informatie Eigen bijdrage Wmo 2009 Informatie CAK Het CAK berekent en incasseert de eigen bijdragen voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de Wmo en is verantwoordelijk voor de financiering van AWBZ-instellingen.

Nadere informatie

PRIVACY STATEMENT ADMINISTRATIES BV

PRIVACY STATEMENT ADMINISTRATIES BV PRIVACY STATEMENT Servicebureau West Administraties & Assurantiën BV respecteert de privacy van haar cliëten en die van de website en dragen er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verstrekt

Nadere informatie

Handleiding controle Belastingdienst

Handleiding controle Belastingdienst Handleiding controle Belastingdienst Inhoud Inleiding... 3 1. Startpunt van de controle... 4 1.1 Boekenonderzoek... 5 1.2 Bedrijfsbezoek... 6 1.3 Waarneming ter plaatse... 6 1.4 Derdenonderzoek... 7 1.4.1.

Nadere informatie

Als u uw belasting niet kunt betalen

Als u uw belasting niet kunt betalen Als u uw belasting niet kunt betalen U hebt een belastingaanslag ontvangen en kunt deze niet betalen. Misschien komt u dan in aanmerking voor kwijtschelding van uw belastingen of premie. U hoeft de aanslag

Nadere informatie

Voor iedereen die beroepshalve met kinderen te maken heeft INFORMATIE

Voor iedereen die beroepshalve met kinderen te maken heeft INFORMATIE Voor iedereen die beroepshalve met kinderen te maken heeft INFORMATIE Als beroepskracht krijgt u soms of regelmatig te maken met kinderen van wie van u vermoedt dat zij thuis mishandeld worden. In deze

Nadere informatie

Privacy Statement Sa4-zorg

Privacy Statement Sa4-zorg Privacy Statement Sa4-zorg Artikel 1 Begripsbepalingen 1.1 Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG) Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende

Nadere informatie

arbeidsongeschiktheidsverzekering Informatie voor de ondernemer Arbeidsongeschikt Hoe nu verder?

arbeidsongeschiktheidsverzekering Informatie voor de ondernemer Arbeidsongeschikt Hoe nu verder? arbeidsongeschiktheidsverzekering Informatie voor de ondernemer Arbeidsongeschikt Hoe nu verder? 2 Arbeidsongeschikt Hoe nu verder? Deze brochure is voor u van belang als u een beroep wilt doen op uw arbeids

Nadere informatie

Als uw instelling bijdraagt aan het algemeen belang

Als uw instelling bijdraagt aan het algemeen belang Als uw instelling bijdraagt aan het algemeen belang Zet uw instelling zich in voor algemeen nuttige doelen? Uw instelling heeft belastingvoordelen, als wij uw instelling aanwijzen als algemeen nut beogende

Nadere informatie

Digitaal aangeven. Ondernemers doen digitaal aangifte. Wat betekent dit voor u? En hoe doet u digitaal aangifte?

Digitaal aangeven. Ondernemers doen digitaal aangifte. Wat betekent dit voor u? En hoe doet u digitaal aangifte? 12345 Digitaal aangeven Ondernemers doen digitaal aangifte. Wat betekent dit voor u? En hoe doet u digitaal aangifte? 1 Digitaal aangifte doen Als ondernemer bent u verplicht om digitaal aangifte te doen.

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt, wat nu?

Arbeidsongeschikt, wat nu? Arbeidsongeschikt, wat nu? Inhoud Een goede basis bij arbeidsongeschiktheid. 3 U heeft gevraagd om een uitkering. 4 U krijgt een uitkering. 7 U heeft een klacht over Centraal Beheer Achmea. 10 Goed om

Nadere informatie

Eerste inschrijving in de Nederlandse bevolkingsadministratie. De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens

Eerste inschrijving in de Nederlandse bevolkingsadministratie. De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens Eerste inschrijving in de Nederlandse bevolkingsadministratie De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens 1 Inleiding 3 2 Waarom een basisadministratie persoonsgegevens? 3 3 Hoe werkt de basisadministratie

Nadere informatie

Aansprakelijkheid van bestuurders

Aansprakelijkheid van bestuurders Aansprakelijkheid van bestuurders Bent u bestuurder van een onderneming? Kan uw onderneming de belastingen en premies niet betalen? Dan moet u dat tijdig melden bij de Belastingdienst of het Bedrijfspensioenfonds.

Nadere informatie

Rechten en plichten. Uw rechten

Rechten en plichten. Uw rechten Rechten en plichten Als er met uw gezondheid iets aan de hand is, heeft u de hulp van een arts of een andere deskundige nodig. Zodra de behandelaar u gaat onderzoeken of behandelen, is er sprake van een

Nadere informatie

Vermindering van btw voor kleine ondernemers

Vermindering van btw voor kleine ondernemers Vermindering van btw voor kleine ondernemers De kleineondernemersregeling Hebt u een onderneming en maakt u weinig omzet? Dan is er voor u de kleineondernemersregeling. Volgens deze regeling kunt u in

Nadere informatie

Wij verwerken deze gegevens in onze administratie.

Wij verwerken deze gegevens in onze administratie. Privacyreglement Hoe is uw privacy geregeld bij Aquamarijn Training, coaching en advies? U leest het in dit privacyreglement. De u in dit document bent u: de klant van Aquamarijn training, coaching en

Nadere informatie

Jachtseizoen op zwartspaarders geopend

Jachtseizoen op zwartspaarders geopend Jachtseizoen op zwartspaarders geopend Het jachtseizoen op zwartspaarders is vol geopend. Inmiddels is gebleken dat het ministerie van Financiën geen enkel middel schuwt. Nu is zelfs bekend gemaakt dat

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 5 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 6 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Wie

Nadere informatie

Informatie van medische aard is in ieder geval vertrouwelijk in de zin van dit artikel.

Informatie van medische aard is in ieder geval vertrouwelijk in de zin van dit artikel. Hieronder staat beknopt de belangrijkste informatie over de praktijkvoering. Dit om eventuele misverstanden te voorkomen. Art. 1. Toepasselijkheid Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle

Nadere informatie

Jouw rechten en plichten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Jouw rechten en plichten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Jouw rechten en plichten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Recht op informatie over medicijnen 4 Spreekkamer 5 Ophalen van medicijnen 6 Verplicht

Nadere informatie

Medi-Office gebruikt verschillende categorieën van persoonsgegevens.

Medi-Office gebruikt verschillende categorieën van persoonsgegevens. Privacyverklaring U deelt uw persoonsgegevens met ons als u zelf met ons contact opneemt, of als wij contact met u opnemen in het kader van onze dienstverlening. Wij gaan zorgvuldig met deze gegevens om.

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt. En nu? Klantbrochure

Arbeidsongeschikt. En nu? Klantbrochure Arbeidsongeschikt. En nu? Klantbrochure U heeft zich arbeidsongeschikt gemeld bij uw verzekeraar. In deze folder leest u wat u nu kunt verwachten. U leest onder andere hoe uw verzekeraar uw arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Hoe werkt dat in de relaxbranche?

Hoe werkt dat in de relaxbranche? Belasting Hoe werkt dat in de relaxbranche? Werk je in een seksclub, massagesalon, privéhuis, sauna of escortservice? Of in een vergelijkbaar bedrijf? Ben je dan in loondienst of niet? Hoe zit dat? En

Nadere informatie

Privacyreglement. 1. Wie zijn wij? 2. Waarom dit privacyreglement? 3. Om welke gegevens gaat het?

Privacyreglement. 1. Wie zijn wij? 2. Waarom dit privacyreglement? 3. Om welke gegevens gaat het? Privacyreglement Privacyreglement Hoe is uw privacy geregeld bij Mary van Mourik Loopbaancoaching? U leest het in dit privacy-reglement. De u in dit document bent u: de klant van Mary van Mourik Loopbaancoaching.

Nadere informatie

Onze relatie met u! Een goed gesprek over

Onze relatie met u! Een goed gesprek over Een goed gesprek over Onze relatie met u! Wij houden van ons vak. Ons vak is u te helpen bij het organiseren van uw financiële zekerheid. Daar praten we veel en graag met u over. In die gesprekken stellen

Nadere informatie

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen 2004 Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen Als u een kapitaalverzekering heeft, bijvoorbeeld bij uw spaar-, leven- of beleggingshypotheek, kan dit gevolgen hebben voor uw belasting. Of en hoeveel

Nadere informatie

Het waarom, wat en hoe van uw medische keuring. Bij de aanvraag van een Generali Overlijdensverzekering of Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het waarom, wat en hoe van uw medische keuring. Bij de aanvraag van een Generali Overlijdensverzekering of Arbeidsongeschiktheidsverzekering Het waarom, wat en hoe van uw medische keuring Bij de aanvraag van een Generali Overlijdensverzekering of Arbeidsongeschiktheidsverzekering Inhoudsopgave Waarom een medische keuring? 3 2 Wanneer keuren?

Nadere informatie

In deze instructie leest u wat de handelingen zijn om van het BTW voordeel gebruik te maken.

In deze instructie leest u wat de handelingen zijn om van het BTW voordeel gebruik te maken. INSTRUCTIE BTW BTW VOORDEEL VOOR DE PARTICULIER ALS ONDERNEMER In deze instructie leest u wat de handelingen zijn om van het BTW voordeel gebruik te maken. Let op: Ondanks dat we met zorg deze instructie

Nadere informatie