CDA Montferland WERKT!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CDA Montferland WERKT!"

Transcriptie

1 CDA Montferland WERKT! Verkiezingsprogramma

2 Voorwoord Het CDA Montferland presenteert het verkiezingsprogramma voor de komende raadsperiode Een nieuwe periode vraagt om een korte terugblik. In maart 2010 begon de CDA fractie met 10 vertegenwoordigers uit nagenoeg alle kernen van Montferland aan de klus. Er werd een programma gepresenteerd en na de onderhandelingen met de andere coalitiepartijen kwam er een ambitieus coalitieprogramma tot stand, dat grotendeels is gerealiseerd. Een greep uit de gerealiseerde voornemens: Het masterplan s-heerenberg is inmiddels gevorderd tot de herinrichting van het Stadsplein Onlangs geopende skatebanen in Didam en s-heerenberg Nieuwe functie voor Gouden Handen met de realisatie van de gemeentelijke publieksbalie en Raadzaal en prachtige appartementen Realisatie Stadspark s-heerenberg Kunstgras hoofdvelden MVR en DVC 26 2 brede scholen in Didam Renovatie Albertusgebouw Didam Realisatie Lockhorstpark Didam Herinrichting van Kilderseweg en s-heerenbergseweg in Zeddam Kerkwijk in Didam ontwikkeld Een multifunctioneel dorpsplein Loil is gerealiseerd Herinrichting en rioolrenovatie dorpskernen Loil en Nieuw-Dijk De start van de aanleg van de randweg en de ongelijkvloerse spoorkruising in Didam Afronding van de gemeentelijke huisvesting aan de Bergvredestraat in Didam Met de inbreng van de wijk-en dorpsraden en de inwoners kwamen het ivvp (integrale verkeers-en vervoersplan) en het GSP (groenstructuurplan) tot stand. Het CDA Montferland gaat niet uit van de kracht van het individu, evenmin van de kracht van de overheid, wij kiezen bewust partij voor de samenleving. De huidige tijd vraagt om nieuw beleid, echter onze koers zal gelijk blijven. Al decennia lang draagt het CDA bestuursverantwoordelijkheid in onze gemeente. Dit willen wij in de komende periode weer doen, met onze lokale vertegenwoordigers uit alle kernen. Het CDA Montferland WERKT! Bestuur CDA Montferland Helmuth Welling, voorzitter

3 Hoofdstuk 1. Het CDA en haar uitgangspunten Het CDA is een partij die met beide benen in de samenleving staat. In deze tijd waarin sprake is van crisis wil het CDA samen met een ieder bouwen aan een beter Nederland. Wij doen dat volgens de 7 CDA principes: 1. De samenleving, niet de overheid We willen dat u meer invloed krijgt op de wereld om u heen. Wij zien een overheid die naast u staat in plaats van tegenover u. We willen een samenleving waar u samen met anderen zoveel mogelijk zelf bepaalt. 2. Wij zien een taak voor iedereen Iedereen heeft een taak: je werkt, je doet vrijwilligerswerk of je volgt een opleiding. Iedereen die kan, doet mee. Maar wie niet wil, kan niet blijvend rekenen op ondersteuning. 3. Een eerlijke economie We kiezen voor een eerlijke economie, waar werken loont en sparen wordt beloond. We willen een economie waarin kleine ondernemers en familiebedrijven onze prioriteit krijgen. 4. Voor wat, hoort wat. We willen een Nederland waarin fatsoenlijke mensen de norm zijn. Een samenleving bouw je op wederkerigheid. Voor wat, hoort wat. Mensen die zich daaraan onttrekken staan we niet toe. 5. De familie is ons fundament De familie is het fundament voor onze samenleving, waar mensen voor elkaar zorgen en verantwoordelijkheid nemen. Wij kiezen voor een cultuur die de familie waardeert en duurzame relaties ondersteunt. 6. Een zelfbewust Nederland, verbonden met Europa Nederland staat vooraan in Europa, om onze economie en werkgelegenheid te versterken. We trekken wel een scherpe grens tussen wat Brussel wel en niet bepaalt. 7. De toekomst voor onze kinderen Wij kiezen voor de lange termijn boven de korte termijn. Dat vraagt om hervormingen om Nederland structureel op orde te brengen. Voor onszelf, maar vooral ook voor de toekomst voor onze kinderen. Het CDA is een moderne christendemocratische volkspartij waar ieder welkom is die zich verbonden voelt met het mens- en maatschappijbeeld van de christendemocraten. Voor ons staat de samenleving centraal en het CDA kent daarin haar eigen positie: sociaal, degelijk, realistisch en vasthoudend op het terrein van financieën, economie, milieu, duurzaamheid en normen en waarden. Wij streven naar menselijk geluk, waardigheid en wederzijds respect, veiligheid en geborgenheid, zorg voor elkaar en gemeenschapszin.

4 1.1. CDA Montferland Mensen willen graag ergens bij horen, zich thuis kunnen voelen. Het CDA Montferland is geworteld in de samenleving. Onze mensen zijn afkomstig uit alle kernen van Montferland, zij weten wat er speelt. Hiermee is het CDA Montferland de landelijke partij die lokaal functioneert. De klank van iedere kern klinkt dan ook door in de politiek CDA Montferland werkt aan de kernen Het CDA hecht veel waarde aan de eigenheid en identiteit van de (kleine) kernen. Iedere kern verdient evenveel aandacht. Niet voor niets investeren wij duurzaam in de relatie met de wijk-en dorpsraden en de belangenverenigingen. Tijdens het Rondje Montferland bezocht het CDA in de afgelopen periode veelvuldig de wijk- en dorpsraden. Dit zetten we graag voort. Het CDA wil met alle wijken en kernen in gesprek zijn en blijven over de toekomst. Het CDA wil zich inzetten om het voorzieningenniveau in de kernen op peil te houden. Hiervoor is woningbouw naar behoefte een eerste vereiste. Alleen op deze wijze kan aanwas van jeugd voor school en verenigingen op peil blijven. De huidige tijd vraagt tevens om creatieve oplossingen. Braakliggende terreinen zijn in de kernen een bron van ergernis. Het CDA vindt dat hier iets aan gedaan moet worden. Zo lang er nog niet gebouwd gaat worden, kan een dergelijk terrein prima dienst doen, bijvoorbeeld als trapveldje voor de jeugd. Meerdere voetbalverenigingen in de kleine kernen hebben te kennen gegeven te willen beschikken over een kunstgrasveld. Het CDA is bereid te investeren in kunstgras als onomstotelijk de levensvatbaarheid vast staat van de desbetreffende voetbalclub voor zowel jeugd als senioren. Het CDA wil hieraan een eenmalige bijdrage leveren, de verantwoordelijkheid voor het (onderhoud van het) kunstgrasveld ligt daarna bij de betreffende vereniging De kernpunten Azewijn Er is eindelijk (ook financieel) groen licht voor de ontbrekende schakel N316 bij Azewijn. Het CDA doet er alles aan om deze noodzakelijke verbinding zo spoedig mogelijk te realiseren. Na de totstandkoming van het ontbrekende wegvak tussen de Meilandsedijk en de Terborgseweg zal door middel van verkeersmaatregelen het doorgaande landbouw- en vrachtverkeer uit Azewijn worden geweerd. Voor de leefbaarheid in Azewijn is en blijft ook de school van groot belang. Beek/Loerbeek In nauwe samenwerking met de scholen en de dorpsraad Beek/Loerbeek wil het CDA zorgen voor een veilige verkeersroute voor de kinderen uit Loerbeek, die vanaf 2014 naar de school in Beek zullen gaan.

5 Zorg dragen voor een goede herbestemming van het leegkomende schoolgebouw in Loerbeek. Het goed onderhouden van onze onverharde wegen heeft onze aandacht. De mogelijkheden onderzoeken om recreatieve fietspaden te realiseren zoals een fietspad van de Oude Eltenseweg via t Peeske naar Stroombroek. Braamt Om de leefbaarheid in Braamt op pijl te houden zal het CDA ondersteuning bieden aan instanties, verenigingen en groepen waarbij de belangrijkste gesprekspartners de dorpsraad en de verenigingsraad zijn. De woningbehoefte zal goed worden bekeken en op basis hiervan zullen woningen voor jong en oud gerealiseerd worden. Het CDA wil graag werken aan de verbetering van de kwaliteit van de trottoirs in de gemeente, te beginnen in Braamt. Ook wil het CDA de toegang tot Braamt vanaf de Hooglandseweg aanpakken; er zal een plan gemaakt worden voor de herinrichting van de Langestraat. Verder verdienen de onverharde (zand)wegen in Montferland onze aandacht. Didam In de komende periode zal de laatste hand gelegd worden aan de zuidelijke randweg. Het centrum van Didam kan dan verkeersluw en aantrekkelijker worden gemaakt. Het CDA pleit voor de opstelling en uitvoering van een verkeerscirculatieplan. Daarnaast maakt het CDA zich sterk voor: - De ontwikkeling van een gedegen en fraai centrumplan met aandacht voor het historische karakter van Didam. In samenwerking met onder andere het kerkbestuur dient ook het Onze Lieve Vrouwe plein als hart van Didam daar bij betrokken te worden. - De verdere ontwikkeling van Kerkwijk. - Een passende herbestemming voor het vrijkomende terrein van het huidige gemeentehuis. - Het CDA is blij dat het Albertusgebouw in oude luister is hersteld. Culturele activiteiten moeten daar blijvend een plek kunnen behouden. - De N813 verdient stil asfalt. Dit zou de geluidsoverlast voor de aanwonenden sterk beperken. Het CDA wil samen met de aanwonenden in overleg met de provincie om dit gerealiseerd te krijgen. Daarnaast dienen andere geluidswerende maatregelen onderzocht te worden. De verkeerskundige knelpunten (o.a. kruising Domela Nieuwenhuisstraat) moeten worden opgelost. - Het CDA is content met de stappen die gezet zijn door Agruniek (in overleg met de wijkraad) om de stankoverlast tegen te gaan.

6 s-heerenberg Voor wat betreft de locatie Langenberg aan de Lengelseweg pleit het CDA er voor om in gesprek gaan met de eigenaar en de Woningstichting Bergh om te komen tot een duurzame en energiezuinige bouwlocatie, met daarbij in het ontwerp oog voor historie. Dit komt het beeld vanaf de Plantsoensingel Noord en de Dahliastraat zeker ten goede. Het CDA wil voor s-heerenberg een sterk en compact winkelgebied in het oude stadscentrum. Daarvoor is een herontwikkeling van het gebied van de voormalige Coöp aan het Villersgengske een noodzaak. Ter afronding van het gebied Achter de Kom wordt er met de eigenaren van de voormalige douaneloodsen naar een verantwoorde invulling gezocht. Alle mogelijkheden tot subsidies dienen te worden aangeboord. Het openbare gebied in de eerste na-oorlogse uitbreidingswijk de Nekkum dient na de rioolwerkzaamheden in overleg met bewoners te worden heringericht. Daarbij verdient de verkeerssituatie rondom de Mariaschool bijzonder aandacht. Ook de verkeerssituatie rondom openbare basisschool t Montferland dient in samenspraak met school en buurtbewoners in kaart te worden gebracht en waar nodig op maat verbeterd te worden. In samenspraak met de Heemkundekring Bergh wil het CDA graag een historisch en financieel verantwoorde invulling geven aan het leegkomende monumentale Stadhuis van s-heerenberg. Kilder Het CDA zet zich in voor een goede verkeersafwikkeling van het regionaal bedrijventerrein en daarmee ook voor het weren van het vrachtverkeer door de Hoofdstraat. Wij willen in Kilder in samenwerking met de dorpsraad, verenigingen en het Kelrehuus de mogelijkheden onderzoeken voor meervoudig gebruik van de gemeenschappelijke buitenruimte om zo een ontmoetingsplek te realiseren waar zowel de verenigingen, de Stichting Kelrehuus, de basisschool, de naschoolse opvang alsmede de Kilderse bevolking gebruik van kunnen maken. Het CDA maakt zich sterk voor woningbouw aan de Zinderberg en de Sportlaan. Wij willen graag inzetten op levensloop bestendige woningen, met daarbij speciale aandacht voor starters en 55+ ers en pleiten voor enkele rijwoningen bij het voetbalveld. Lengel Het realiseren van een dorpshuis en de woningbouwlocatie aan de Tramweg zijn van groot belang voor de leefbaarheid in Lengel. Loil Woningbouw voor starters, ouderen en huurders in de kern heeft voor Loil de grootste prioriteit. Hierdoor blijven jongeren in het dorp en is er ruimte voor nieuwvestiging. Het CDA zal dit stimuleren. Combinatiebouw (oud en jong) is hierbij een optie. Bij voldoende vraag wil het CDA ook de provincie proberen te bewegen om de woningcontour aan te passen.

7 Leefbaarheid van het dorp wordt mede bepaald door de aanwezigheid van een basisschool en een ontmoetingscentrum. Het CDA wil dat de school in Loil gehandhaafd blijft en hierover met het schoolbestuur in gesprek blijven om te zorgen voor een solide toekomstbestendige school. De Zomp moet als gemeenschapsaccommodatie blijven bestaan. Om de exploitatie van de Zomp beheersbaar te houden wil het CDA mede zoeken naar een betaalbare oplossing (b.v. eigen beheer door de gebruikers). In het kader van toekomstige ontwikkellingen is kunstgras een wens van SV Loil. Het CDA is bereid hieraan mee te werken, met inachtneming van de genoemde voorwaarden. Om het toerisme te stimuleren moet er een TIP (Toeristisch InformatiePunt) op het vernieuwde dorpsplein worden geplaatst. Het ommetje Loil kan dan ook hierop vermeld worden. Nieuw-Dijk In Nieuw-Dijk wil het CDA de gemaakte woningbouwplannen (die in nauwe samenwerking met VLN tot stand kwamen) realiseren. Het CDA vindt het ook voor Nieuw-Dijk van groot belang dat de basisschool als kloppend hart van de samenleving blijft bestaan. Een goede blijvende invulling van de Meikever blijft van belang. Het CDA ondersteunt (d.m.v. een pilot project) graag de initiatieven van het Jeugdwerk in Nieuw-Dijk, om in de Meikever een seniorenclub te starten. (Te denken valt hierbij aan gezellig samen koffie drinken, biljarten, kooklessen voor ouderen, 60+ gym, koersbal, jeu de boules etc.) Stokkum Het CDA wil er alles aan doen om samen met de nieuwe dorpsraad en de ouders alternatieven te onderzoeken voor het openhouden van de basisschool zo lang de kwaliteit van het onderwijs gewaarborgd is. Het CDA pleit er voor om met de nieuwe dorpsraad, inwoners en verenigingen een kort en bondige dorpsplan op te stellen. In overleg met de woningcorporatie willen wij graag nadere afspraken maken over aanpassing toewijzingsbeleid huurwoningen om het mogelijk te maken dat Stokkumse jongeren in Stokkum kunnen blijven wonen. Daarnaast kent Stokkum slechts een paar toegangswegen. Bij evenementen (bijvoorbeeld Wielerronde, Hardloopevenement) dient Stokkum goed ontsloten te blijven. Inwoners moeten zo min mogelijk overlast hiervan ondervinden. Zeddam Het CDA houdt de onderwerpen (zwaar) landbouwverkeer (over de rondweg) en het doortrekken van de rondweg hoog op de agenda. Het centraal gelegen Europaplein ligt er al jaren belabberd bij. Met de grondeigenaar dient nog in 2014 over de afronding overeenstemming te worden bereikt.

8 Het CDA wil graag een toeristisch informatiepunt realiseren in Zeddam om recht te doen aan het toeristische karakter van het dorp Het CDA werkt aan onderwijs Het CDA zet actief in op het behoud van basisscholen in de kernen als daarvoor lokaal draagvlak is. De komende raadsperiode blijven de scholen wat het CDA betreft gewoon open. De kwaliteit van het onderwijs staat daarbij vanzelfsprekend voorop. Daar waar nodig zoeken de scholen in samenspraak met ouders naar praktische oplossingen Realisatie en doorontwikkeling brede scholen Het CDA is een voorstander van brede scholen. Hiermee worden scholen bedoeld die, naast het reguliere onderwijs, beschikken over buitenschoolse opvang (voor, tussen en na), een sporthal, peuterspeelzaal etc. Er wordt gestreefd naar een meervoudig gebruik van door de gemeente gefinancierde onderwijsinstellingen. In Didam zijn er nu twee brede scholen gerealiseerd. Door het meervoudige gebruik zijn meerdere scholen in Kleine Kernen eveneens als brede school te beschouwen en spelen daarmee een grote rol in de leefbaarheid van de Kern Historische lessen Kennis van en onderzoek naar de eigen leefomgeving vinden wij belangrijk. Op het gebied van Heemkunde kan lesmateriaal ontwikkeld worden voor de basisscholen. Hierbij kunnen de OVD en de Heemkundekring Bergh ingeschakeld worden in samenspraak met het onderwijsveld Leerlingenvervoer De kosten van het leerlingenvervoer zijn de laatste jaren enorm gestegen. Om deze kosten te beperken zijn creatieve oplossingen noodzakelijk. De vervoersmogelijkheden zouden voor zowel de dagbesteding van ouderen als het leerlingenvervoer gebruikt kunnen worden. 1.4.Verenigingen Verenigingen vormen het cement van de samenleving. Het CDA ondersteunt de verenigingen, ook in de komende raadsperiode. Wij dragen cultuurfeesten zoals schuttersfeesten, kermis en carnaval een warm hart toe. Wij staan altijd open voor goede suggesties vanuit de dorpen en van organiserende verenigingen. Het CDA werkt aan beweging en wil graag samen met vrijwilligers (sport) projecten en clinics opzetten voor de schooljeugd om deelname aan sport te stimuleren. Verenigingen vormen het kloppend hart van de kern. Bijna iedereen is wel lid van een vereniging. Door gemeentelijke subsidies kunnen verenigingen activiteiten blijven aanbieden voor jong en oud. Het CDA wil stimuleren dat er voor de verenigingen voldoende vrijwilligers zijn en blijven.

9 1.5. Veiligheid Mensen moeten zich veilig kunnen blijven voelen. Het CDA wil hier graag (projectmatig) samen met een beveiligingsbedrijf en stadswachten aandacht aan schenken. Speciaal aandachtsveld daarbij zijn jeugdoverlast en diefstal. Uiteraard geschiedt dit altijd in overleg met de politie en de BOA's Infrastructuur en bereikbaarheid De bereikbaarheid van onze gemeente, ontsloten via de A12, A18 en A3, is goed, getuige ook het recent vastgestelde Integrale Verkeer- en Vervoerplan. De realisatie van de zuidelijke randweg in Didam, alsmede de ontbrekende schakel N316 bij Azewijn in de komende periode maken het plaatje compleet. De realisatie van dubbelspoor is noodzakelijk voor een goede robuuste bereikbaarheid door middel van het openbaar vervoer. Daarnaast is ook digitale bereikbaarheid zeker in het buitengebied van groot belang. Glasvezel mag in het buitengebied niet ontbreken. CDA Gelderland heeft dit onderwerp op de agenda gezet en zet zich hier sterk voor in Veilig naar school Gevaarlijke situaties rondom schoolroutes dienen te worden vermeden. Veel gebruikte schoolroutes worden in het straatbeeld zichtbaar gemaakt voor alle weggebruikers. Oversteekplaatsen bij de schoolingang moeten veilig zijn, zodat de jeugd niet direct de straat op kan rennen als de school verlaten wordt. Snelheidscontroles dienen binnen de bebouwde kom gericht te worden ingezet. Het moet voor de inwoners duidelijk zijn dat de gemeente alles in het werk stelt om kinderen veilig naar school te kunnen laten gaan. Ook bij de Ongelijkvloerse Spoorkruising Didam moet dit (tijdens de bouwfase en daarna) leidend zijn Water (overlast) In Montferland is in samenwerking met het waterschap Rijn & IJssel en met de inbreng van diverse instanties en de wijk-en dorpsraden een lokaal waterplan opgesteld. Dit plan is een leidraad bij het opstellen van nieuwe plannen maar draagt ook bij aan de bewustwording van burgers en bedrijven. Het CDA vindt deze bewustwording belangrijk. Door klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met extremen, langdurige periodes van droogte en meer en heftigere buien. Ook in Montferland hebben we te maken gekregen met extreme buien die voor de nodige overlast hebben gezorgd. Het CDA pleit ervoor om in nauwe samenwerking met het waterschap te blijven kijken naar (creatieve) oplossingen. Daarnaast blijft voorlichting over water noodzakelijk om ook samen met inwoners te kijken wat we zelf kunnen doen.

10 Hoofdstuk 2. Het CDA werkt aan eigen verantwoordelijkheid 2.1. Van grenzen naar ruimte Het CDA wil graag minder regels en meer mogelijkheden. In deze veranderde samenleving verwachten we meer van onze inwoners. We doen een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van onze inwoners. Vertrouwen geven, is vertrouwen ontvangen. Om lokale problemen op te kunnen lossen zal er in veel gevallen sprake moeten zijn van maatwerk, waarbij niet het toepassen van strakke regels maatgevend moet zijn, maar het zoeken naar mogelijkheden om oplossingen te bieden. Hiervoor is inzet en inbreng van bewoners onmisbaar. Een goed voorbeeld hiervan is het onderhoud van plantenbakken. Ook kan hierbij gedacht worden aan het inzetten van wijkteams van vrijwilligers die in de wijk helpen met b.v. klussen voor mensen (ouderen) die dat niet (meer) kunnen (b.v. boodschappen, kleine tuinklussen, sneeuw ruimen etc.). Goede voorbeelden (onderhoud van het Meikamerbos in Nieuw-Dijk door vrijwilligers) kunnen navolging vinden Bedrijfsleven Het bedrijfsleven vormt de motor van onze economie. In deze economisch moeilijke tijden moeten we ondernemers ruimte geven om te ondernemen. Minimale regelgeving en maximale hulp o.a. bij het invullen van aanvragen. Wij moeten ons inzetten voor het behoud van bestaande werkgelegenheid en ons sterk maken voor het realiseren van nieuwe werkgelegenheid. Het CDA maakt zich ook landelijk sterk om het midden- en kleinbedrijf weer tot een florerend motorblok van onze economie te maken. Het CDA stelt voor de winstbelasting voor kleinere bedrijven te halveren (tot 10 procent), de loondoorbetalingsplicht voor zieke werknemers van twee naar één jaar terug te brengen en startende ondernemers drie jaar lang een korting op hun werkgeverslasten te geven voor de eerste drie werknemers. Na vijf jaar crisis en steeds weer oplopende werkgeverslasten moet het roer echt om Aanbestedingen Het CDA wil bij aanbestedingen dat ook kleinere (lokale en regionale) bedrijven een kans krijgen om mee te doen. Opknippen van grotere opdrachten kan daarbij een hulpmiddel zijn Lokale woningbouwmarkt en bouwen in de kleine kernen Het CDA wil in alle kernen een adequaat en direct uitgeefbaar kavel en woningaanbod voor starters, jonge gezinnen en senioren. Bij voldoende aanvraag willen we bewerkstelligen dat de provincie de woningbouwcontouren aanpast Het CDA is bereid om een prijsstaffel toe te passen voor middelgrote en grote kavels. Bijvoorbeeld kavels boven 500 vierkante meter deels met korting aanbieden.

11 De gemeente Montferland heeft er groot belang bij dat woningbouwlocaties tot ontwikkeling komen. Het CDA stelt voor om bij te dragen in de advertentiekosten, om zo de woningen aan de man te brengen. Deze kosten willen wij betalen uit de reserve volkshuisvesting Het CDA wil de startersleningen en ook de duurzaamheidssubsidies in de komende periode doorzetten Welstandsvrij bouwen Het CDA stelt welstand niet meer verplicht. Het is aan de aanvrager om te bepalen of hij/ zij advies vraagt van de welstand. Hiermee legt het CDA de verantwoordelijkheid voor het (ver)bouwen van een huis of bedrijfspand meer bij de eigenaar. Uitzonderingen zullen blijven gelden zoals b.v. de oude binnenstad van s-heerenberg en het gebied rondom de Kemnade in Wijnbergen Verkeer: natuurlijk sturen Ook in het verkeer stimuleert het CDA de eigen verantwoordelijkheid. Natuurlijk sturen is een cultuuromslag bij de weggebruiker om zelf verantwoordelijkheid te nemen en de eindeloze hoeveelheid verkeersmaatregelen een halt toe te roepen. Natuurlijk sturen probeert met gebiedseigen kenmerken het gedrag van de verkeersdeelnemers positief te veranderen. De weg van A naar B is daarbij niet langer leidend, maar de omgeving. Daar wordt de omgeving niet alleen veiliger van maar ook fraaier en dat is in onze toeristische omgeving mooi meegenomen. In navolging van Zeddam wil het CDA de kernen, daar waar mogelijk zo veel mogelijk verkeersbordenvrij maken Buitengebied Het CDA is bij uitstek de partij, die zich inzet voor een kwalitatief goed buitengebied. Wij streven naar een gezond evenwicht tussen natuur, landschap, landbouw en recreatie. -Het CDA staat achter de boeren en pleit voor een landbouwvriendelijk beleid. -Het CDA pleit voor het faciliteren van inwoning van ouders, realiseren van woningsplitsing. - Het CDA wil bij het herbestemmen van agrarische gebouwen goed kijken naar de mogelijkheden en niet in de eerste plaats kijken naar (beperkende) regels. -Het CDA zal niet instemmen met het boren naar schaliegas in de gemeente Montferland.

12 2.7. Carnavalswagens Mede dankzij het CDA is het nu (legaal) mogelijk om carnavalswagens te bouwen in het buitengebied en op industrieterreinen, maar daarmee zijn we er nog niet. Het CDA is bereid grond te kopen dan wel af te staan voor het bouwen van een hal voor wagenbouwers in Didam en in s-heerenberg. Het CDA maakt hier euro voor vrij! Daarbij willen wij ook een budget reserveren om andere (kleinere) verenigingen te helpen Recreatie & toerisme Montferland is een prachtige recreatieve en toeristische gemeente. Het CDA vindt dat we optimaal moeten samen werken in de beide regio s (Achterhoek en Stadsregio (Liemers)) en met onze Duitse buren (Stadt Emmerich). Daarnaast vindt het CDA dat Montferland zichzelf nog beter op de kaart moet zetten door eigen promotie en marketing van Montferland. De nieuwe eigen VVV in Gouden Handen is daarvoor een prima start. Om de toeristisch ondernemers in deze economisch zware tijden tegemoet te komen, is het CDA van mening dat de toeristenbelasting op hetzelfde niveau gehandhaafd moet blijven en dus niet verhoogd mag worden. Om te stimuleren dat ook fietsers en mensen op skeelers onze mooie gemeente bezoeken is het van belang om een goed fietspadennetwerk te hebben. Ter voorkoming van lekke banden en valpartijen is het nodig dat bij aanleg en renovatie hiervan glad asfalt gebruikt wordt en geen steenslag of tegels. In samenwerking met Emmerich willen wij de mogelijkheid onderzoeken om voor toeristen gratis fietsen ter beschikking te stellen tussen s-heerenberg en Emmerich. Hoofdstuk 3. Het CDA werkt aan zorg Mensen maken zich zorgen om hun werk en inkomen. Daarnaast wordt Montferland geconfronteerd met nieuwe taken en bevoegdheden die door het Rijk worden overgeheveld naar de gemeenten. De decentralisatie van de begeleiding Awbz naar de WMO (per ) De participatiewet (per ) De decentralisatie van de Jeugdzorg (per ) Passend onderwijs per (zorgplicht per ) 3.1 Transitie en decentralisatie in het Sociaal Domein In deze onzekere tijd waarin het woord crisis regelmatig valt komt ook transitie en decentralisatie aan de orde. Transitie wil zeggen dat een ombuiging/samenvoeging van Rijkstaken plaats vindt. Met decentralisatie wordt bedoeld dat deze taken worden overgeheveld naar de gemeenten. Dit betreft een 3-tal taakvelden in het Sociaal Domein:

13 1. De nieuwe WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). De huidige AWBZ wordt gedeeltelijk ondergebracht in de WMO en tegelijkertijd sterk versoberd. Denk daarbij o.a. aan de huishoudelijke hulp. 2. De nieuwe Participatiewet ter vervanging van de WWB (Wet Werk en Bijstand). Tegelijkertijd vindt aanpassing plaats van de WSW (Wet Sociale Werkvoorziening) en de Wajong (Wet Werk en Arbeidsondersteuning Jonggehandicapten), waardoor er een grote toename is van personen die onder de Participatiewet vallen. 3. De nieuwe Jeugdwet, waarbij de volledige jeugdzorg wordt overgeheveld (van provincie, justitie en GGD) naar gemeente. Ook de wet Passend Onderwijs kan gevolgen hebben voor toename van jeugdzorg onder verantwoordelijkheid van de gemeente. Door decentralisatie van deze taken komt de verantwoordelijkheid (ook de financiële) voor deze taken bij de gemeente te liggen. Het budget hiervoor wordt echter ook gekort, m.a.w. de gemeente moet dezelfde taken uitvoeren met (veel) minder geld. Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Dit alles moet ingaan op 1 januari Op het moment van schrijven van dit programma staat echter nog lang niet alles vast en moet het kabinet op meerdere terreinen nog knopen doorhakken. Ook dit vindt het CDA zorgelijk. Men weet niet waar men aan toe is! Ondanks alle veranderingen zal het CDA er samen met u voor zorgen dat ieder de zorg krijgt die hij nodig heeft. Het CDA vindt dat ieder mens telt en er niemand aan de kant mag komen te staan. We gaan echter wel van Zorgen Voor, naar Zorgen Dat Dit wil zeggen dat wij vinden dat ieder meer verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn eigen leven en hierover zelf de regie moet houden. Wat kun je zelf nog en wat kan de directe omgeving voor je betekenen. Familie en samenleving spelen hierbij een grote rol. D.m.v. de zogenaamde Keukentafelgesprekken kijkt de gemeente wat je zelf kunt organiseren, met hulp van familie en samenleving, en waarbij je extra hulp nodig hebt. In situaties waarin je niet meer in staat bent om dit te realiseren kun je op ondersteuning rekenen en worden de benodigde hulporganisaties ingeschakeld. Het CDA Montferland laat niemand in de kou staan: Iedereen telt en doet mee! In de samenleving doet iedereen mee. Je werkt, volgt een opleiding of doet vrijwilligerswerk. Ieder die dat kan doet mee. Wie niet wil hoeft niet blijvend te rekenen op ondersteuning, dat is niet rechtvaardig. Het CDA vindt dat lusten en lasten eerlijk verdeeld moeten zijn.

14 Hoofdstuk 4. Financiën Net als in de voorgaande verkiezingsprogramma s willen we met de lastendruk niet boven het landelijk gemiddelde uitkomen. Het CDA staat voor een financieel gezonde gemeente Montferland. Daarbij streeft het CDA naar kostendekkendheid van de gemeentelijke dienstverlening, voor zover dat maatschappelijk verantwoord is. Ter dekking van mogelijke jaarlijkse tekorten op de begroting kunnen de woonlasten met maximaal 3 % worden verhoogd indien mogelijkheden tot besparing op uitgaven en de verbetering van efficiency niet tot het noodzakelijke resultaat leiden. Tot slot Het CDA Montferland werkt samen. Het CDA vindt samenwerken essentieel. Montferland heeft een gunstige ligging in twee regio s, de Achterhoek en de Stadsregio (de Liemers). Deze unieke schakelfunctie werpt zijn vruchten af en wil het CDA graag behouden. Daarnaast is Montferland gelegen aan de Duitse grens, een positie die het CDA nog veel meer wil benutten, op het vlak van economie maar zeker ook op het terrein van Recreatie en Toerisme. Kennis van de Duitse taal is daarbij onontbeerlijk en zou wat het CDA betreft bij jongeren via het onderwijs gestimuleerd moeten worden. Het CDA gaat voor de Montferlandse maat en ziet niets in een (van boven af opgelegde) gemeentelijke herindeling. Wij zijn prima in staat onze huidige en toekomstige taken uit te voeren.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING Berkelland BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING met elkaar voor elkaar Verkort verkiezingsprogramma 2014-2018 Kijk voor het volledige CDA verkiezingsprogramma op onze website www.cdaberkelland.nl www.cdaberkelland.nl

Nadere informatie

Continuïteit en stabiliteit geven zekerheid aan de inwoners van de gemeente Sluis Gemeenteprogramma CDA Sluis 2014 2018 SAMEN VERDER! 1 Voorwoord Door een goed financieel beleid en verbeterde onderlinge

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

Menselijke maat in het landelijk gebied

Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Mensen maken het landelijk gebied. Het zijn juist de trotse en betrokken bewoners die zorgen voor een landelijk gebied dat

Nadere informatie

Activiteitenterrein Rouveen

Activiteitenterrein Rouveen Speerpunten CDA Staphorst: Zwembad moet open blijven Activiteitenterrein Rouveen Slagen NU inrichten Meer burger, minder overheid Centrum: fiets-veiliger De ZORG = voor IEDEREEN Glasvezel JA! Het CDA wil

Nadere informatie

CDA Koggenland. Verkiezingsprogramma

CDA Koggenland. Verkiezingsprogramma CDA Koggenland Verkiezingsprogramma 2018-2022 De samenleving zijn wij samen CDA Koggenland staat voor een gemeente waar het fijn wonen, goed werken en plezierig recreëren is. Daarom investeren we in voorzieningen

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Meerjarenplan Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Inleiding Dit meerjarenplan is het vervolg op het meerjarenplan 2009 2012. Veel uit het vorige plan is gerealiseerd, maar er zijn ook projecten

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Dit is de laatste keer deze raadsperiode dat we onze beschouwingen uit mogen spreken over de politieke gang van zaken en de daarmee samenhangende begroting.

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg

Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg Inleiding Wij zijn CDA Woudenberg. Sinds jaar en dag een actieve partij binnen de gemeentepolitiek in ons dorp. Wij leveren een positieve bijdrage aan het

Nadere informatie

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma 2014-2018 Algemeen: De Partij van de Arbeid in de Noord-Bevelandse samenleving De leidende gedachte voor de PvdA is een mensvriendelijke samenleving,

Nadere informatie

Meer aandacht voor onze inwoners

Meer aandacht voor onze inwoners Verkiezingsprogramma 2018-2022 Rucphen Meer aandacht voor onze inwoners D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Hoofdstukken 1 Bestuur en dienstverlening 3 2. Wonen 5 3 Leven 7 4. Werk en Inkomen 13 3 Bestuur

Nadere informatie

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo, 5 november 2010 Begroting 2011-2014 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo moet bezuinigen. Bezuinigen betekent dat de gemeenteraad vandaag besluit te stoppen met wat we gisteren

Nadere informatie

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ!

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! 1 NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! WaterlandNatuurlijk, lokaal onderscheidend van de landelijke partijen door onafhankelijke politiek. De inwoners van Waterland zijn heel goed in staat om zelf te kiezen waar

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad 2018-2022 Wij zijn Zoeterwoude Voor CDA Zoeterwoude staat de samenleving centraal. Alleen samen kunnen we ons sterk maken voor een goede toekomst voor

Nadere informatie

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma PVDA GELDERLAN D PvdA Gelderland Verkiezingsprogramma 2019-2023 Verkiezingsprogramma 2019-2023 Zeker zijn Onderwijs is de sleutel tot een zinvol leven. Goed onderwijs geeft niet alleen toegang tot werk,

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA

VERKIEZINGSPROGRAMMA VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 MIDDEN-DRENTHE Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar Verkiezingsprogramma Kies voor de ander Gewoon oog voor elkaar VERKIEZINGSPROGRAMMA IN GEWONE TAAL 2018 2022 Gewoon oog voor elkaar VOORWOORD In november 2018 gaan we stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad.

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 19 maart 2014

Gemeenteraadsverkiezingen 19 maart 2014 Gemeenteraadsverkiezingen 19 maart 2014 Verkiezingsprogramma CDA, lijst 3 Lingewaard Midden in de samenleving 1. Van vrijblijvend naar betrokken; mensen maken hun leefomgeving 1.1. Wij gaan voor een transparant

Nadere informatie

Keuzes voor een beter Lopik. Verkiezingsprogramma Diana Rooken

Keuzes voor een beter Lopik. Verkiezingsprogramma Diana Rooken Keuzes voor een beter Lopik Verkiezingsprogramma 2018-2022 Diana Rooken Voorwoord Het CDA is een brede volkspartij, geworteld in alle lagen van de samenleving. Daarom biedt deze partij plaats aan veel

Nadere informatie

MIDDEN-DRENTHE. Verkiezingsprogramma

MIDDEN-DRENTHE. Verkiezingsprogramma MIDDEN-DRENTHE Verkiezingsprogramma 2018-2022 Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. okale artij ergeijk

Verkiezingsprogramma. okale artij ergeijk Verkiezingsprogramma okale artij ergeijk 2018-2022 Inleiding. De Lokale Partij Bergeijk is een onafhankelijke partij, die de belangen van alle inwoners van de gemeente Bergeijk wil behartigen. LPBergeijk

Nadere informatie

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg RHENEN IS VAN ONS ALLEMAAL! PROGRAMMA RAADSPERIODE 2014 2018 De PvdA wil dat Rhenen een gemeente is waar - iedereen gelijke kansen heeft - het veilig leven, wonen en werken is - het kwetsbare wordt beschermd

Nadere informatie

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni Voorzitter, CDA Zaltbommel laat zich inspireren door christelijke waarden en normen. We spreken mensen aan op gedeelde waarden zoals menselijk geluk, wederzijds respect en fatsoen en het omzien naar elkaar.

Nadere informatie

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen!

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen! PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma 2014-2018 Gewoon doen! 1 De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten Solidair, samen en een stimulerende (ondersteunende) overheid De PvdA werkt aan een solidaire

Nadere informatie

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0!

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Algemene en Financiële beschouwingen: Voorjaarsrapportage 2014 Inleiding De raad geeft vandaag bij de algemene beschouwingen haar visie op de eerste voorjaarsrapportage

Nadere informatie

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zicht op Zetten Wij zijn Zicht op Zetten, een burgerinitiatief waarvoor circa twintig Zettenaren zich vrijwillig inzetten. We zijn gestart met de wens om vanuit

Nadere informatie

Coalitieprogramma s regio Oost

Coalitieprogramma s regio Oost Coalitieprogramma s regio Oost Van: Aan: C.c.: Datum: 7 juli 2014 H.M. Immink t +31 (0)55 3 686 868 e h.immink@bouwendnederland.nl Betreft: Coalitieprogramma s gemeenten regio oost Inleiding: 83 coalitieprogramma

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Leefbare en vitale dorpen in Berkelland 5 Doelenboom Wat speelt er? 6 Bewust worden? Veranderingen in Berkelland en de regio Achterhoek door de krimp lijken

Nadere informatie

Belanghoudersbijeenkomst

Belanghoudersbijeenkomst V e r s l a g Belanghoudersbijeenkomst Donderdag 17 november was u met ruim 30 andere genodigden aanwezig bij de belanghoudersbijeenkomst van Woningstichting Bergh. Een bijeenkomst waarbij wij graag twee

Nadere informatie

Leefbaarheidplan Zwaagdijk-West 2012-2016. Opgesteld door Dorpsraad Zwaagdijk West d.d. september 2012

Leefbaarheidplan Zwaagdijk-West 2012-2016. Opgesteld door Dorpsraad Zwaagdijk West d.d. september 2012 Leefbaarheidplan Zwaagdijk-West 2012-2016 Opgesteld door Dorpsraad Zwaagdijk West d.d. september 2012 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 3 2. Algemene informatie dorp / kern 4 2.1 Historie 2.2 Ligging,

Nadere informatie

Thema s 2 e Debat van Baarle. Bruisend centrum. Natuur & Landschap

Thema s 2 e Debat van Baarle. Bruisend centrum. Natuur & Landschap Thema s 2 e Debat van Baarle Bruisend centrum Het centrum van Baarle-Nassau maakt ontegenzeggelijk onderdeel uit van de kwaliteiten die het dorp rijk is; de enclavesituatie, het rijke winkelaanbod, het

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2 Tegenbegroting 2015 Inleiding Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democratie. In deze tegenbegroting 2015 vertaalt de PvdA Utrecht deze

Nadere informatie

Het CDA staat voor : de kracht van de samenleving.

Het CDA staat voor : de kracht van de samenleving. Zelfbewust samen De kracht van Landerd Verkiezingsprogramma CDA Landerd 2014-2018 Het CDA staat voor : de menselijke maat. - Ieder mens vormt een onderdeel van de samenleving. Als deelnemers aan die samenleving

Nadere informatie

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma "Naar een transparante en eerlijke toekomst"

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma Naar een transparante en eerlijke toekomst Verkiezingsprogramma 2014 2018 "Naar een transparante en eerlijke toekomst" Inleiding De afgelopen vier jaar heeft Liberaal Hardenberg als eenmansfractie steeds de strijd aangebonden met gevestigde opvattingen

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen!

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Samenvatting ondernemingsplan Samenvatting ondernemingsplan Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Dat is

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

CDA Weststellingwerf. Visie en programma

CDA Weststellingwerf. Visie en programma CDA Weststellingwerf Visie en programma 2014 2018 HELDER GROEN Vertrouwen Verbinden Verantwoordelijkheid Visie Het CDA draagt het christelijk democratisch gedachtegoed uit. De samenleving staat hierbij

Nadere informatie

Afdeling OIRSCHOT DE BEERZEN. Verkiezingsprogramma 2014 2018

Afdeling OIRSCHOT DE BEERZEN. Verkiezingsprogramma 2014 2018 Afdeling OIRSCHOT DE BEERZEN Secretariaat: De Korenaar 21 5688 TS Oirschot Telefoon: 0499 479060 E mail: secretaris@vvdoirschot.nl Internet: www.vvdoirschot.nl Economisch herstel Verkiezingsprogramma 2014

Nadere informatie

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017 Algemene beschouwingen 2017 programmabegroting 2018 9 november 2017 Algemene Beschouwingen 2018 Inleiding Zestien van de zeventien warmste jaren ooit zijn gemeten tussen 2000 en 2017. Er wordt sinds 1706

Nadere informatie

Verleden, heden en toekomst van Borkel en Schaft:

Verleden, heden en toekomst van Borkel en Schaft: Verleden, heden en toekomst van Borkel en Schaft: Wat is er nodig om ook de komende 30 in een prachtig dorp te leven? Volledige resultaten beschikbaar op www.dorpsinitiatiefbes.nl 6 oktober 208 Introductie

Nadere informatie

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. "Alles van waarde is weerloos"

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. Alles van waarde is weerloos Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018 Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard "Alles van waarde is weerloos" Lucebert Dat moet dus beschermd worden 1 December 2013 Inhoud 1. Maatschappelijke

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO Wat is de naam van uw partij? PvdA Hillegom Wie is uw lijsttrekker? Annemieke van Dijk en Fred van Loenen Wie is uw wethouderskandidaat? De PvdA heeft in Hillegom

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma PvdA Heeze-Leende

Verkiezingsprogramma PvdA Heeze-Leende Verkiezingsprogramma PvdA Heeze-Leende 2018-2022 Bepaal samen met ons de toekomst! Na ons toetreden tot het college van burgemeester en wethouders van Heeze-Leende in mei 2016 met Toon Bosmans als nieuwe

Nadere informatie

Bijlage a rapportage e W-vraag 6

Bijlage a rapportage e W-vraag 6 Bijlage a rapportage e W-vraag 6 2.1 Ruimtelijke ordening Uitvoeren vertalingsslag provinciale Omgevingsvisie O G G Op 9 juli 2014 is door Provinciale Staten de Omgevingsvisie Gelderland vastgesteld. De

Nadere informatie

Slochteren: niet aan grenzen gebonden. Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen

Slochteren: niet aan grenzen gebonden. Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen Slochteren: niet aan grenzen gebonden Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen Afdeling PvdA Slochteren Slochteren, oktober 2013 Slochteren: niet aan grenzen gebonden Voor u ligt waarschijnlijk het

Nadere informatie

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Algemene Beschouwingen begrotingsraad, 8 november 2018 Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Voorzitter, Voor de eerste keer ooit een algemene beschouwing van

Nadere informatie

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken!

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken! KADERNOTA 2016 Venlo: Effe geen cent te makken! FINANCIEEL RAADSDEBAT Concept 7 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2016, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd.

Nadere informatie

Vertrouwen in de toekomst, Samen Verder

Vertrouwen in de toekomst, Samen Verder Vertrouwen in de toekomst, Samen Verder Verkiezingsprogramma Samen Verder Raadsperiode 2014-2018 Waar staat Samen Verder voor?! Daadkrachtig Bestuur Samen Verder staat voor een daadkrachtig bestuur van

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018 1 De VVD Oostzaan is trots op haar inwoners en op het dorp. Een dorp met vele mogelijkheden. Oostzaan is een groene buffer tussen Zaanstad, Purmerend en Amsterdam. Oostzaan heeft een rijk verenigingsleven

Nadere informatie

Stellingen Provinciale Staten

Stellingen Provinciale Staten Stellingen Provinciale Staten Thema s en onderwerpen Toelichting... 2 Algemene informatie... 3 Thema: Economie... 3 1.1 Samenwerking Duitsland *... 3 2.1 Landbouw... 3 3.1 Recreatie en toerisme... 4 Thema

Nadere informatie

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en VERKIEZINGS- PROGRAMMA VOORWOORD Het is met veel plezier dat ik het voorwoord schrijf voor het verkiezingsprogramma van Trots Pijnacker-Nootdorp (TPN). Op 21 maart aanstaande zal Trots wederom meedoen

Nadere informatie

2.3 Programma 3: De werkende gemeente

2.3 Programma 3: De werkende gemeente 2.3 Programma 3: De werkende gemeente Wat willen we bereiken? Algemeen Als gemeente kiezen we voor een strategische focus op werken en leren. Door het versterken van de economische ontwikkeling in onze

Nadere informatie

Kernpunten VVD Loon op Zand

Kernpunten VVD Loon op Zand Kernpunten VVD Loon op Zand 2014-2018 Jouw VVD Jouw Gemeente Kies VVD Loon op Zand: Krachtig en Transparant! Inhoudsopgave Voorwoord... 3 I. Solide en eerlijk bestuur... 4 II. Minder regels en meer ondernemerschap...

Nadere informatie

Presentatie vergadering dorpsraad Gerwen 28 oktober 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities

Presentatie vergadering dorpsraad Gerwen 28 oktober 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities De drie transities Jeugdwet, Wmo 2015 en Participatiewet Presentatie vergadering dorpsraad Gerwen 28 oktober 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities Nieuwe verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Zelfstandig Oudewater pakt door!

Zelfstandig Oudewater pakt door! Zelfstandig Oudewater pakt door! Coalitieprogramma 2016-2018 Onze stad is al meer dan 750 jaar een stad om trots op te zijn. We zijn trots op onze dorpskernen, ons buitengebied, onze monumenten en onze

Nadere informatie

SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES

SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES verkiezingsprogramma 2018-2022 FRACTIE VANDERVEERE is een politieke fractie in de gemeenteraad van Harderwijk. Wij zetten ons in voor de leefbaarheid

Nadere informatie

Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010.

Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Deze lokale politieke partij is voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Dinsdag 8-sep 14.45-15.45 Nieuw Dijk grasveld in bos (naast vv De Sprinkhanen) Antoniusschool

Dinsdag 8-sep 14.45-15.45 Nieuw Dijk grasveld in bos (naast vv De Sprinkhanen) Antoniusschool Weeknr. Dag Datum Tijdstip Dorp/Stad Locatie School 37 Maandag 7-sep 15.30-16.30 Braamt (de parkeerplaats) bij het voetbalveld van St. Joris Boomgaard 38 Dinsdag 8-sep 14.45-15.45 Nieuw Dijk grasveld in

Nadere informatie

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM ARENADEBAT 1 Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM PROGRAMMA 19.30 uur: welkom, wethouder Teus van Houwelingen 19.40 uur: toelichting gespreksleider Bas Verbruggen 19.45 uur: eerste

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA!

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE 2014-2018 HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal Het kan anders Ons land verandert snel. Niet alleen kennen we op dit moment in Nederland financieel

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

Heukelum. Zicht op de Linge

Heukelum. Zicht op de Linge Heukelum Zicht op de Linge Het stadje Heukelum is een van de vijf kernen van de gemeente Lingewaal. Heukelum ligt in de Tielerwaard, aan de zuidoever van de rivier de Linge, in een van de meest westelijke

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

CDA Losser. Met respect naar een stabiele toekomst. Verslingerd aan de Dinkel

CDA Losser. Met respect naar een stabiele toekomst. Verslingerd aan de Dinkel CDA Losser Met respect naar een stabiele toekomst Verslingerd aan de Dinkel Verkiezingsprogramma 2010-2014 INHOUDSOPGAVE I. INLEIDING 2 II. KORTE TERUGBLIK 2 III. SPEERPUNTEN 3 1. Losser, een zelfstandige

Nadere informatie

Voorzitter 1. Zorg voor iedereen

Voorzitter 1. Zorg voor iedereen Voorzitter, Wat de ChristenUnie betreft maken we deze Algemene Beschouwingen zo concreet mogelijk. Ik begin daarom meteen met een belangrijke conclusie: met het voorliggende collegewerkprogramma en de

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Montferland

Verkiezingsprogramma CDA Montferland Verkiezingsprogramma CDA Montferland 2018-2022 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Samen durven doen...4 Kernen...5 Beleven...6 Aantrekkelijk wonen en bereikbaarheid...7 Zorgen doen we samen...8 Werken...9 Punten

Nadere informatie

Stellingen voor de bijeenkomst van 8 maart 2018

Stellingen voor de bijeenkomst van 8 maart 2018 Stellingen voor de bijeenkomst van 8 maart 2018 Stelling 1: Voor de economische ontwikkeling van Ouder-Amstel is het beter wanneer Duivendrecht bij Diemen (of Amsterdam) wordt ondergebracht en Ouderkerk

Nadere informatie

Resultaten Samen Anders gemeente Bronckhorst 9 oktober 2013

Resultaten Samen Anders gemeente Bronckhorst 9 oktober 2013 Resultaten Samen Anders gemeente Bronckhorst 9 oktober 2013 Wat merk je? - rust - leegstand van huizen, winkels en buitengebied - functies verdwijnen uit dorpen - veel praat bijeenkomsten - burgen bevragen,

Nadere informatie

TJUCHEM. Dorp met een visie

TJUCHEM. Dorp met een visie TJUCHEM Dorp met een visie 2017-2027 Inhoud. Inleiding. Blz. 1 Plan van aanpak dorpsvisie 2017 2027. Blz. 2 Zwakke en sterke punten van Tjuchem. Blz.3 Kansen en bedreigingen voor Tjuchem. Blz.4 Visie verkeer.

Nadere informatie

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014 ChristenUnie Vlissingen Verkiezingsprogramma 2014 gezinnen vrijwilligers werknemers ondernemers verslaafden HART voor VLISSINGEN ouderen jongeren zorgverleners werkzoekenden Mensen met een beperking Verkiezingsprogramma

Nadere informatie

De VVD heeft de ambitie om De Wolden verder op de kaart te zetten als een gemeente waar het prettig en veilig wonen, werken en leven is.

De VVD heeft de ambitie om De Wolden verder op de kaart te zetten als een gemeente waar het prettig en veilig wonen, werken en leven is. Algemene beschouwingen Kadernota 2017 Fractie VVD gemeente De Wolden Marcel Hulst Hilda Mulder Henny Scheper Speerpunten van de VVD Een veilige leefomgeving Hoog voorzieningenniveau Stimuleren van economische

Nadere informatie

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG PROVINCIAAL BELEID In maart 2015 zijn er weer provinciale statenverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

U schrijft in uw aanbiedingsbrief dat het economisch en financieel beter gaat, gelukkig wel maar houd er rekening mee dat het lijntje heel dun is.

U schrijft in uw aanbiedingsbrief dat het economisch en financieel beter gaat, gelukkig wel maar houd er rekening mee dat het lijntje heel dun is. Politieke Vereniging Gemeentebelangen Coevorden Aan : Het College van B en W Van de gemeente Coevorden Coevorden, 8 november 2016. Geacht College, Gemeentbelangen wil allereerst het college bedanken voor

Nadere informatie

COALITIEAKKOORD

COALITIEAKKOORD 1 COALITIEAKKOORD 2014-2018 INLEIDING Dit coalitieakkoord is gebaseerd op de verkiezingsprogramma s van de deelnemende partijen en de constructieve besprekingen tussen de coalitiepartners Ameland 82, CDA

Nadere informatie

Leefbaar Grashoek. Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014

Leefbaar Grashoek. Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014 Leefbaar Grashoek Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014 Kerngesprekken, met wie? November 2013: verenigingen: sport en spel December 2013: verenigingen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma PvdA Kapelle 2014-2018

Verkiezingsprogramma PvdA Kapelle 2014-2018 Verkiezingsprogramma PvdA Kapelle 2014-2018 De afgelopen jaren hebben zich in onze samenleving veel en verschillende veranderingen voorgedaan, zo ook in Kapelle. We zijn onder andere geconfronteerd met

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 AANDACHT VOOR VITALE KLEINE KERNEN IN TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 AANDACHT VOOR VITALE KLEINE KERNEN IN TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 AANDACHT VOOR VITALE KLEINE KERNEN IN TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Politieke partijen schrijven daarvoor hun verkiezingsprogramma

Nadere informatie

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans VVD- Best Verkiezingsprogramma 2014-2018 Best in Balans 20 oktober 2013 Best in Balans Voor u ligt het verkiezingsprogramma 2014-2018 genaamd Best in Balans. Met dit verkiezingsprogramma willen we u laten

Nadere informatie

Met deze verkiezingseditie informeren wij u over onze motivatie, rode draad en ons verkiezingsprogramma en stellen wij u onze 19 kandidaten voor.

Met deze verkiezingseditie informeren wij u over onze motivatie, rode draad en ons verkiezingsprogramma en stellen wij u onze 19 kandidaten voor. Met deze verkiezingseditie informeren wij u over onze motivatie, rode draad en ons verkiezingsprogramma en stellen wij u onze 19 kandidaten voor. Gemeente Belangen Korendijk Gemeente Belangen Korendijk

Nadere informatie

De kracht van samen!

De kracht van samen! De kracht van samen! Toespraak burgemeester Van Rooij nieuwjaarsontmoeting Meierijstad, 2 januari 2019 Opening en welkom In Meierijstad ontstaat de kracht van samen! Onze samenwerking, onze denkkracht,

Nadere informatie

Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg

Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg 2018-2022 Inleiding Doesburg is een prachtige stad, die we als Stadspartij Doesburg onafhankelijk willen houden. Samenwerken doen

Nadere informatie

*BM1400514* BM1400514

*BM1400514* BM1400514 *BM1400514* BM1400514 Verslag : Beeldvormende vergadering Woonvisie Datum : 18 februari 2014 Tijd : 19:30 uur Lokatie : raadszaal gemeentehuis Onderwerp : Woonvisie Aanwezig : Zie presentielijst Afwezig

Nadere informatie

GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA

GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 1 VOORWOORD Op 21 maart 2018 vinden de volgende gemeenteraadsverkiezingen plaats. De VVD is een volkspartij voor vrijheid van alle burgers, waarbij

Nadere informatie

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 De sociale ambitie: Zaanstad manifesteert zich binnen de metropoolregio Amsterdam

Nadere informatie

Raadsprogramma concept in 48 punten

Raadsprogramma concept in 48 punten Raadsprogramma concept in 48 punten Fracties formuleren gezamenlijke visie Op 2, 8 en 9 april zijn afgevaardigden van de verschillende fracties met elkaar aan tafel gegaan en hebben zij 86 punten besproken.

Nadere informatie

VOORWOORD. Suzanne Breedveld de Ruiter, lijsttrekker

VOORWOORD. Suzanne Breedveld de Ruiter, lijsttrekker VOORWOORD Voor u ligt het verkiezingsprogramma van CDA Rucphen, Ons Rucphen want samen maken wij ons dorp tot wat het is. De gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 geven ons als CDA Rucphen de mogelijkheid

Nadere informatie

Buurtsportcoaches en de grote transformaties van het sociale domein. Robby Aldenkamp.

Buurtsportcoaches en de grote transformaties van het sociale domein. Robby Aldenkamp. Buurtsportcoaches en de grote transformaties van het sociale domein Robby Aldenkamp. Drie decentralisaties in het sociale domein: 1. AWBZ WMO 2. Participatiewet 3. Jeugdwet Wat verandert er met ingang

Nadere informatie