Executive seminarreeks. Interpreteren & toepassen van trends

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Executive seminarreeks. Interpreteren & toepassen van trends"

Transcriptie

1 Executive seminarreeks Interpreteren & toepassen van trends

2 Voorwoord Voor u ligt de brochure over een nieuwe seminarreeks met als thema het interpreteren en toepassen van trends. Deze reeks is tot stand gekomen in een nauw samenwerkingsverband tussen het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht (USBO) en TrendsActive. Daarmee is deze reeks in zichzelf al het toepassen van een trend: co-creatie is een vorm van ontwikkeling die steeds vaker wordt ingezet om innovatieve krachten tot synergie te laten leiden. Ook in deze seminarreeks denken wij dat het combineren van academische kennis en reflectie van gezaghebbende wetenschappers met praktijkgerichte casussen en ervaringen van topconsultants een meerwaarde oplevert voor onze doelgroepen. Doel van deze reeks is niet om een opsomming van de laatste trends te geven. We gaan niet mee in het over elkaar heen buitelen van trendgoeroe s bij het aankondigen van weer een nieuwe niet te missen hype. Wat we wel als doelstelling voor ogen hebben is essentiële ontwikkelingen vanuit verschillende perspectieven te duiden en vervolgens voor u praktisch toepasbaar te maken. Deze opleiding is om twee redenen uniek. In de eerste plaats is het de enige opleiding in Europa die een academische beschouwing loslaat op trends. En in de tweede plaats maakt de achtergrond en praktijkervaring van de deelnemers mede de kwaliteit van de opleiding. We presenteren niet enkel de belangrijkste ontwikkelingen in onze samenleving, maar gaan er samen met de deelnemers ook actief mee aan het werk. Wij hopen u als deelnemer te ontmoeten. Paul Adriaanse Kees Elands

3 Globale opzet De leergang Interpreteren en Toepassen van Trends geeft politici, managers en beslissers inzicht in actuele maatschappelijke vraagstukken en de betekenis ervan voor hun sector, organisatie of afdeling. Binnen de leergang vindt een voortdurende wisselwerking plaats tussen academische kennisoverdracht en de praktische toepasbaarheid van deze kennis. Na afloop hebben de deelnemers inzicht gekregen in essentiële maatschappelijke ontwikkelingen en trends die de komende jaren bepalend zijn. Eveneens hebben deelnemers de opgedane kennis onder begeleiding van ervaren consultants en moderators toegepast op hun eigen werkveld. Kenmerk van het huidige tijdsgewricht is dat mensen zowel een versnelling van ontwikkelingen als een enorme mate aan variëteit ervaren. Op het vlak van technologie, politiek, samenleving, doelgroepen, organisatievormen en managementstijlen is er een enorme hoeveelheid aan trends. De vraag is: welke zijn essentieel? En: wat is de betekenis ervan voor organisaties? Voordat gedegen antwoord gegeven kan worden op dergelijke vragen, dienen trends eerst van duiding voorzien te worden. Dat wil zeggen dat het van groot belang is om trends te onderscheiden van hypes en deze te plaatsen in het kader van bredere ontwikkelingen. In deze seminarreeks plaatsen we in de eerste plaats trends en ontwikkelingen in een breder perspectief. We geven aan vanuit welke historische, maatschappelijke, organisatorische en technologische kaders huidige trends beschouwd kunnen worden en vanuit welke context we ze kunnen analyseren. Na de duiding volgt de toepassing van de trends. Welke vragen zijn voor u en uw organisatie van belang? Wat zijn de problemen en issues voor uw organisatie, werkveld of persoonlijke leefomgeving? Tot slot van de reeks proberen we de vragen uit het vorige deel hanteerbaar te maken. U gaat onder begeleiding van ervaren wetenschappers en consultants aan de slag met het formuleren van antwoorden gebaseerd op trends. Dat kan zijn door concreet oplossingen aan te dragen, maar kan ook door een antwoord in de vorm van een gedegen plan van aanpak te formuleren.

4 Voor wie is de leergang? De leergang is bedoeld voor directeuren, politici, managers senior beleidsmedewerkers of consultants. U merkt dat veranderingen en ontwikkelingen in de wereld om u heen directe gevolgen hebben voor organisatieprocessen en het management van organisaties. De complexiteit en de snelheid waarmee veranderingen gepaard gaan, werken voortdurend door aan de binnen- en buitenkant van uw organisatie. Het heeft invloed op kwaliteit, doelmatigheid, de mate van verantwoording, flexibiliteit, aansturing van medewerkers en positionering ten opzichte van stakeholders. U staat voortdurend voor de vraag welke ontwikkelingen in de buitenwereld u op afstand volgt, waar u bovenop zit en wat u direct gaat toepassen en implementeren.

5 Kerndocenten Prof. Dr. Paul t Hart Hoogleraar bestuurskunde USBO Dr. Albert Meijer Bestuurskundige, hoofddocent/onderzoeker USBO Prof. Dr. Paul Boselie Hoogleraar human resource management USBO Drs. Paul Adriaanse Managing director USBO executive programma s Drs. Thimon de Jong Insights & strategy director TrendsActive Drs. Tessa van Asselt Insights strategist TrendsActive Kees Elands CEO TrendsActive USBO & TrendsActive De seminarreeks is ontwikkeld en wordt uitgevoerd in een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Utrecht en TrendsActive. USBO Het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) bestudeert organisaties met een publieke functie en de wissel - werking met hun maatschappelijke en bestuurlijke omgeving. Dat kunnen publieke organisaties zijn, zoals overheidsinstellingen, maar ook particuliere organisaties met een publieke taak, zoals ziekenhuizen, woningbouwcorporaties en dienstverlenende bedrijven. Het departement verzorgt opleidingen voor studenten en professionals, het verricht internationaal vooraanstaand academisch en toegepast onderzoek, en is een zeer gewaardeerde partner op het terrein van trainingen, incompany opleidingen en organisatieadvies. Kenmerkend voor haar aanpak is een combinatie van bestuursen organisatiewetenschappelijke inzichten, een praktische toepasbaarheid en grote toegankelijkheid. TrendsActive TrendsActive is het leidende trendinterpretatiebureau van Nederland. Het brengt de belangrijkste sociaal-culturele trends in kaart en vertaalt deze door naar de dagelijkse praktijk van bedrijven en organisaties. Deze doorvertalingen beslaan een breed spectrum, van strategie tot marketing communicatie en van HR beleid tot (product) design. TrendsActive heeft de afgelopen jaren gewerkt voor diverse private als publieke organisaties waaronder Ikea, Hema, Tetra Pak, Woonstad Rotterdam, Coca-Cola, Design Academy, Asics en diverse productschappen van de overheid. In 2010 won TrendsActive een TWOTY award voor beste trend implementation agency. De seminars worden gedragen door een serie kerndocenten. Deze zullen worden aangevuld door diverse gastdocenten die korte intermezzo s verzorgen.

6 Inhoud De reeks valt uiteen in drie delen, verspreid over een periode van negen maanden. In totaal zijn er acht seminars die verschillen in duur. Na een intoductieseminar volgen er drie delen. Het eerste deel geeft een overzicht van de belangrijkste maatschappelijke issues en trends. In het tweede gedeelte wordt er per deelnemer een kernvraag geformuleerd en een selectie gemaakt van trends uit deel 1 om mee te gaan werken. In het derde en laatste deel van de seminarreeks worden de trends gebruikt om een praktisch antwoord te formuleren op de kernvraag. Seminar 1 / 0,5 dag Introductie en voorbereiding Dit seminar begint met een inspirerende inhoudelijke opening waar de deelnemers onder begeleiding van trendexperts meteen de diepte in duiken. De wereld van hypes, korte en lange termijntrends wordt uiteengezet en de verschillende toepassingen hiervan worden toegelicht. Het doel van de eerste bijeenkomst is deelnemers een trendbril op te zetten. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de intentie om deel te nemen aan dit programma, zodat deelnemers uit de seminars van deel 1 de juiste informatie halen om in deel 2 mee aan de slag te gaan.

7 Deel 1 Trends Doelstelling In het eerste deel van deze leergang wordt kennis opgedaan met betrekking tot de belangrijkste maatschappelijke onderwerpen en trends in de samenleving. Hieruit worden tevens relevante lessons learned gehaald. Vorm Het eerste deel bestaat uit een serie van vier seminars die worden verzorgd door hoogleraren en trendonderzoekers. Na elke spreker begeleidt TrendsActive een interactieve sessie met als doel de trend(s) te interpreteren. Hier wordt de vraag beantwoord: welke inzichten en/of lessen zijn er uit de gepresenteerde ontwikkelingen te halen? Seminar 2 / 1 dag Maatschappelijke en politieke ontwikkelingen In de relatie tussen overheid, organisaties, uitvoeringsorganen en burgers doen zich al enige tijd veranderingen voor die van grote betekenis zijn voor de inhoud, vormgeving en het (be)sturen van commerciële organisaties en publieke diensten. Ons vertrouwde maatschappelijke middenveld lijkt verdwenen. Maatschappij en politiek gaan van polderen naar polariseren. In dit seminar wordt onderzocht waar de veranderingen vandaan komen, hoe die veranderingen er uit zien en welke betekenissen er aan toegekend kunnen worden.

8 Seminar 3 / 1 dag Trends binnen doelgroepen Niet alle trends gelden voor de gehele samenleving. Er zijn grote verschillen op het gebied van generaties, gender en afkomst. De jongste generatie staat anders in het leven dan de oudere generaties en dit zorgt voor onduidelijkheden, onzekerheid en frictie. Ook de verschillen tussen mannen en vrouwen, hebben grote implicaties voor organisaties. Daarom wordt in dit seminar aandacht besteedt aan verschillen die relevant zijn voor de interpretatie van trends. Seminar 4 / 1 dag Essentiële trendmatige ontwikkelingen In dit seminar wordt er dieper ingegaan op verschillende sociaal-culturele deelgebieden om daar de nieuwste ontwikkelingen in kaart te brengen en te duiden. Trends op het gebied van o.a. duurzaamheid, informatie overload, de onzekere samenleving, (social) media, gamification, het nieuwe werken en (visual) design komen aan de orde.

9 Seminar 5 / 1 dag Ontwikkelingen in bestuur en management (generaties, gender en minderheden) Bestuurders en managers opereren in een wereld van globalisering enerzijds en regionalisering anderzijds. Individualisering, informatisering en diversiteit zijn slechts enkele begrippen met een grote impact op het handelen van bestuurders, managers en beleidsmedewerkers. Welke recente theorieën over het managen van organisaties zijn opgekomen in het licht van bovenstaande ontwikkelingen? Dit seminar beschouwt enkele actuele ontwikkelingen vanuit het perspectief van de bestuurder en manager.

10 Deel 2 Kernvragen Doelstelling In het tweede deel van dit programma wordt een relevante kernvraag geformuleerd voor het werkveld, de organisatie, de afdeling of de persoonlijke leefomgeving van de deelnemer. Een of meerdere trends uit deel worden geselecteerd zodat in deel 3 deze vraag beantwoord gaat worden. Vorm In een seminar formuleren de deelnemers hun kernvraag en maken zij een trendselectie. Seminar 6 / 1 dag Kernvraag formulering en trendselectie In het eerste gedeelte van dit seminar werken de deelnemers aan het formuleren van een kernvraag onder leiding van ervaren professionals. In het tweede gedeelte van dit seminar worden op basis van de kernvraag een of meerdere trends geselecteerd waar mee gewerkt wordt in deel 3.

11 Deel 3 Trendlabs Doelstelling Het toepassen van de trends. Vorm In twee seminars worden de vragen uit deel 2 beantwoord en krijgen de deelnemers de handvaten mee om deze in hun organisatie te implementeren. Seminar 7/ 2 dagen Formulering antwoorden en scenarios (generaties, gender minderheden) In dit tweedaagse seminar wordt een begonnen met het beantwoorden van de kernvraag en het schetsen van diverse scenarios. Na een introductie waarbij de deelnemers associatief leren denken, volgt een workshop waarbij verschillende antwoorden en/of scenarios geformuleerd worden met betrekking tot de kernvraag. Gedurende het seminar kunnen wetenschappers en consultants individueel worden geraadpleegd in korte sessies. Dit seminar wordt afgesloten met een losse sessie waarin de antwoorden uitgewerkt worden in diverse briefings. Deze worden zo uitgewerkt dat deze praktisch toepasbaar en bruikbaar zijn binnen de eigen organisatie. In de weken na dit seminar kunnen de deelnemers hun antwoorden/scenarios en briefings nog verder aanscherpen.

12 Seminar 8 / 1 dag Eindopdracht en implementatie In dit laatste seminar presenteren de deelnemers de uitkomsten van de opdrachten uit seminar 6 en 7 aan elkaar en een groep wetenschappers/consultants. Voor de deelnemers bestaat er de mogelijkheid om in individuele sessies uitgebreide feedback en advies te krijgen naar aanleiding van de eigen presentatie. Tijdens dit seminar komen in losse sessies ook implementatie en change management experts aan het woord die de deelnemers voorbereiden om al het geleerde structureel in de praktijk te gaan brengen. Praktische informatie Organisatie Onderwijsdirecteur Managing Director USBO-EMP Programmaleiding Programmasecretariaat prof. dr. Paul Verweel Paul Adriaanse Kees Elands Thimon de Jong Paul Adriaanse Gemma Pfaff-Hoenselaar Data en kosten Een overzicht van data en kosten zijn separaat bij deze brochure gevoegd en tevens beschikbaar via de websites van USBO en TrendsActive. Locatie De seminars vinden plaats in het pand van USBO in Utrecht. Seminar 7 vindt plaats in conferentieoord Het Klooster in Amersfoort. Toetsing en certificering De toetsing van het geleerde vindt plaats aan de hand van het maken van een eindopdracht waarin de leerstof wordt toegepast op de eigen organisatie en leefwereld. Het actief volgen van het programma en het succesvol afronden van de eindopdracht resulteren in het verkrijgen van een opleidingscertificaat. Studiebelasting Het programma beslaat 9 maanden met een uitloop tot een jaar voor de eindopdracht. De deelnemer moet gemiddeld rekenen op een studiebelasting van 2 uur per seminar, exclusief de tijd voor het opstellen van de eindopdracht. Taal Voertaal is Nederlands. Een enkele keynote spreker kan kiezen voor de Engelse taal. Toelating en inschrijving U kunt zich met bijgevoegd aanmeldingsformulier of via de website van de USBO aanmelden. Het programma richt zich op HBO- of universitair gediplomeerden. Na aanmelding vindt een intakegesprek plaats met de programmaleiding als onderdeel van de toelatingsprocedure. Na het gesprek vindt de definitieve inschrijving plaats. Plaatsing geschiedt op volgorde van inschrijving voor de eerste tien plaatsen. De overige plaatsen worden toegewezen op basis van de heterogene samenstelling van de groep. Bij overschrijving wordt een wachtlijst aangelegd. Het maximum aantal deelnemers bedraagt twintig personen. Aanvullende informatie Alle informatie uit deze brochure en praktische informatie met betrekking tot het programma en de aanmeldingsprocedure kunt u vinden op: en Voor vragen kunt u ook bellen of mailen met Gemma Pfaff-Hoenselaar, projectassistent van het programma: /8101, g.t.m.pfaff@uu.nl

13

Masterclass IT Savvy. Impact van trends

Masterclass IT Savvy. Impact van trends Masterclass IT Savvy Impact van trends Regelmatig komen onderzoeksbureaus zoals Gartner en McKinsey met rapporten waarin nieuwe trends worden aangekondigd. Belangrijke vraag, en niet eenvoudig te beantwoorden,

Nadere informatie

MASTERCLASS TOEZICHT, EFFECTMETING EN COMMUNICATIE

MASTERCLASS TOEZICHT, EFFECTMETING EN COMMUNICATIE MASTERCLASS TOEZICHT, EFFECTMETING EN COMMUNICATIE NYENRODE TOEZICHT ACADEMIE NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Het functioneren van toezicht en toezichthouders staat in het middelpunt van de politieke

Nadere informatie

Responsief Beleidsonderzoek

Responsief Beleidsonderzoek Programma Driedaagse Training Course Responsief Beleidsonderzoek Hoe procedures, experimenten en technologische applicaties De bruikbaarheid van onderzoek voor beleidsmakers vergroot Donderdagen 1, 8 en

Nadere informatie

Executive onderwijs. Samenwerking tussen lokale en regionale overheden 2019

Executive onderwijs. Samenwerking tussen lokale en regionale overheden 2019 Juridisch inzicht is essentieel voor succesvolle samenwerking tussen overheden. Mr. dr. Willem Janssen v Executive onderwijs Samenwerking tussen lokale en regionale overheden 2019 Masterclass voor professionals

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Controlling & Accounting De cursus Controlling & Accounting duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS Graag vertel ik u in deze brochure over Leiders van Morgen, een Management Development (MD) netwerk dat october 2010 van start gaat. Voor meer

Nadere informatie

MASTERCLASS DE DIGITALE OVERHEID SERVICE-INNOVATIE IN DE 21STE EEUW

MASTERCLASS DE DIGITALE OVERHEID SERVICE-INNOVATIE IN DE 21STE EEUW PROFESSIONAL LEARNING & DEVELOPMENT EXECUTIVE EDUCATION MASTERCLASS DE DIGITALE OVERHEID SERVICE-INNOVATIE IN DE 21STE EEUW MASTERCLASS DE DIGITALE OVERHEID SERVICE-INNOVATIE IN DE 21STE EEUW De publieke

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Post HBO Financieel Management & Leadership De Post HBO opleiding Financieel Management & Leadership duurt onge veer 5 maanden en omvat 10 colleges van 3 uur. U volgt de opleiding met 10-15 studenten in

Nadere informatie

MASTERCLASS FINANCIEEL MANAGEMENT & BEDRIJFSVOERING IN DE PUBLIEKE SECTOR

MASTERCLASS FINANCIEEL MANAGEMENT & BEDRIJFSVOERING IN DE PUBLIEKE SECTOR PROFESSIONAL LEARNING & DEVELOPMENT EXECUTIVE EDUCATION MASTERCLASS FINANCIEEL MANAGEMENT & BEDRIJFSVOERING IN DE PUBLIEKE SECTOR MASTERCLASS FINANCIEEL MANAGEMENT & BEDRIJFSVOERING IN DE PUBLIEKE SECTOR

Nadere informatie

MASTERCLASS GOOD GOVERNANCE & INTEGRITEIT IN DE PUBLIEKE SECTOR

MASTERCLASS GOOD GOVERNANCE & INTEGRITEIT IN DE PUBLIEKE SECTOR PROFESSIONAL LEARNING & DEVELOPMENT EXECUTIVE EDUCATION MASTERCLASS GOOD GOVERNANCE & INTEGRITEIT IN DE PUBLIEKE SECTOR MASTERCLASS GOOD GOVERNANCE & INTEGRITEIT IN DE PUBLIEKE SECTOR Van overheidsinstanties

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Verandermanagement & Leadership De cursus Verandermanagement & Leadership duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Leergang januari - juni 2013. HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders

Leergang januari - juni 2013. HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders Leergang januari - juni 2013 HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders In de afgelopen jaren is er een kloof ontstaan tussen de wereld van de cao en het sociaal beleid binnen ondernemingen.

Nadere informatie

Tax Control voor Bestuurders

Tax Control voor Bestuurders www.esaa.nl Erasmus School of Accounting & Assurance Executive Program Tax Control voor Bestuurders Erasmus University Rotterdam Make it happen. Erasmus School of Accounting & Header Assurance Erasmus

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Post HBO Verandermanagement & Leadership De Post HBO opleiding Verandermanagement & leadership duurt onge veer 5 maanden en omvat 10 colleges van 3 uur. U volgt de opleiding met 10-15 studenten in Utrecht.

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus IT & Process Management De cursus IT & Process Management duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Certified Public Manager Program (CPM) voor Senior Public Controllers

Certified Public Manager Program (CPM) voor Senior Public Controllers Certified Public Manager Program (CPM) voor Senior Public Controllers The European professional practice qualification for public service leaders Inschrijving vóór 1 juli 2016 = 10% korting op inschrijvingskosten

Nadere informatie

Leergang januari - juli 2014. HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders

Leergang januari - juli 2014. HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders Leergang januari - juli 2014 HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders In de afgelopen jaren is er een kloof ontstaan tussen de wereld van de cao en het sociaal beleid binnen ondernemingen.

Nadere informatie

Eerstelijn & gemeente(n)

Eerstelijn & gemeente(n) Programma tweedaagse workshop Eerstelijn & gemeente(n) Think global, act local Doelstellingen: Aan het eind van deze workshop bent u in staat om: Veranderingen in de AWBZ, WMO en jeugdzorg te duiden en

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Leiderschap bij Transities De cursus Leiderschap bij Transities duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties.

Nadere informatie

5 Moments of Need Certificeringsprogramma L&D professionals Nederlandse Ziekenhuizen 2018 September 2018

5 Moments of Need Certificeringsprogramma L&D professionals Nederlandse Ziekenhuizen 2018 September 2018 5 Moments of Need Certificeringsprogramma L&D professionals Nederlandse Ziekenhuizen 2018 September 2018 Inleiding De L&D professionals in Nederlandse Ziekenhuizen worden in hun dagelijkse praktijk steeds

Nadere informatie

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG MEET THE EXPERTS KENNISMAKING MET LEAN IN DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG DOOR DR. VINCENT WIEGEL OP 16 OKTOBER 2014 VERBINDENDE CONTROL DOOR MR. DR. HARRIE AARDEMA OP 6 NOVEMBER 2014 INKOOP

Nadere informatie

5 Moments of Need Certificeringsprogramma L&D-professionals. Januari 2019

5 Moments of Need Certificeringsprogramma L&D-professionals. Januari 2019 5 Moments of Need Certificeringsprogramma L&D-professionals Januari 2019 Inleiding L&D-professionals worden in hun dagelijkse praktijk steeds vaker geconfronteerd met de noodzaak om het leren te innoveren

Nadere informatie

Post HBO Branded Content Strategie

Post HBO Branded Content Strategie Post HBO Branded Content Strategie De Post HBO opleiding Branded Content Strategie duurt ongeveer 5 maanden en omvat 10 colleges van 3 uur. U volgt de opleiding met 10-15 studenten in Utrecht. Hierin volgt

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Customer Relationship Management De cursus Customer Relationship Management (CRM) duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Post HBO Development & Innovatie De Post HBO opleiding Development & Innovatie duurt onge veer 5 maanden en omvat 10 colleges van 3 uur. U volgt de opleiding met 10-15 studenten in Utrecht. Hierin volgt

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Agile & Scrum Projectmanagement De cursus Agile & Scrum Projectmanagement duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business Masterclass Value of Information Waarde creëren voor de business Informatie en informatietechnologie maken het verschil bij de ontwikkeling van nieuwe business ideeën. Met informatie kunnen nieuwe innovatieve

Nadere informatie

MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE

MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 EEN KENNISUPDATE OVER DE BELANGRIJKSTE STRATEGISCHE CONCEPTEN EN REFERENTIEKADERS 2 VOORWOORD In deze economische realiteit

Nadere informatie

Controllership. De noodzaak van strong controllership

Controllership. De noodzaak van strong controllership Verdiepingscyclus Strong Controllership De noodzaak van strong controllership Maatregelen uit het regeerakkoord stellen zorgorganisaties voor nieuwe vragen het strategisch management en bestuur van organisaties

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Post HBO IT & Process Management De Post HBO opleiding IT & Process Management duurt onge veer 5 maanden en omvat 10 colleges van 3 uur. U volgt de opleiding met 10-15 studenten in Utrecht. Hierin volgt

Nadere informatie

DE VERANDEREXPEDITIE!

DE VERANDEREXPEDITIE! DE VERANDEREXPEDITIE! OP WEG NAAR EEN SUCCESVOL RESULTAAT Hands-on begeleiding voor de verandermanager Interselectgroup i.s.m dr. Marco de Witte (adviseur en veranderkundige) Visie op verandermanagement

Nadere informatie

Een Training Die Een Stap Verder Gaat. Donderdag 16 januari 2014, Utrecht

Een Training Die Een Stap Verder Gaat. Donderdag 16 januari 2014, Utrecht Donderdag 16 januari 2014, Utrecht Intensieve Training Sociale Media voor marketing-en communicatie professionals in het onderwijs Met 2 interessante praktijkpresentaties van: Ingmar Volmer : Sociale Media

Nadere informatie

Leeratelier Sociaal Ondernemerschap 2016-2017

Leeratelier Sociaal Ondernemerschap 2016-2017 Leeratelier Sociaal Ondernemerschap 2016-2017 Leeratelier Sociaal Ondernemerschap 2016 Sociale ondernemingen spelen een steeds belangrijkere rol in de lokale economie. Bedrijven zoals Taxi Electric, The

Nadere informatie

MASTERCLASS MANAGEMENT WONINGCORPORATIES

MASTERCLASS MANAGEMENT WONINGCORPORATIES PROFESSIONAL LEARNING & DEVELOPMENT MASTERCLASS MANAGEMENT WONINGCORPORATIES LOCATIE: UTRECHT MASTERCLASS MANAGEMENT WONINGCORPORATIES VERANDERINGEN ALS NIEUWE CONSTANTE VOOR DE WONINGCORPORATIE VAN MORGEN

Nadere informatie

Foundations of Management (FMA)

Foundations of Management (FMA) Foundations of Management (FMA) 1 Verbreed uw bedrijfskundig inzicht L e a d e r s h i p E n t r e p r e n e u r s h i p S t e w a r d s h i p E fma@nyenrode.nl T 0346 291 200 W www.nyenrode.nl/fma 2 Wat

Nadere informatie

!Lorem&Ipsum& Cursus%% Toekomstverkennen% September(Oktober,2013, Leer$toekomstverkenningen$in$te$$zetten$voor$ strategie,$innovatie$en$beleid$

!Lorem&Ipsum& Cursus%% Toekomstverkennen% September(Oktober,2013, Leer$toekomstverkenningen$in$te$$zetten$voor$ strategie,$innovatie$en$beleid$ Lorem&Ipsum& Cursus%% Toekomstverkennen% September(Oktober,2013, Leer$toekomstverkenningen$in$te$$zetten$voor$ strategie,$innovatie$en$beleid$ Lorem&Ipsum& 2& Toekomstverkennen,is,het,systematisch, onderzoeken,,bespreken,van,en,

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Post HBO Inkoopmanagement & Procurement De Post HBO opleiding Inkoopmanagement & Procurement duurt onge veer 5 maanden en omvat 10 colleges van 3 uur. U volgt de opleiding met 10-15 studenten in Utrecht.

Nadere informatie

MASTERCLASS DIGITAAL LEIDERSCHAP IN HET BEDRIJFSLEVEN

MASTERCLASS DIGITAAL LEIDERSCHAP IN HET BEDRIJFSLEVEN MASTERCLASS DIGITAAL LEIDERSCHAP IN HET BEDRIJFSLEVEN LEER HOE JE EEN NIEUWE MANIER VAN LEIDERSCHAP VORMGEEFT IN SAMENWERKING MET NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Veranderingen die organisaties

Nadere informatie

5 Moments of Need Certificeringsprogramma

5 Moments of Need Certificeringsprogramma 5 Moments of Need Certificeringsprogramma Juni 2019 Inleiding Learning & Development-professionals worden in hun dagelijkse praktijk steeds vaker geconfronteerd met de noodzaak om het leren te innoveren

Nadere informatie

Naar (h)erkende kwaliteit in het mbo. Zelfdiagnose, kwaliteitszorg, analyse en implementatie

Naar (h)erkende kwaliteit in het mbo. Zelfdiagnose, kwaliteitszorg, analyse en implementatie Naar (h)erkende kwaliteit in het mbo Zelfdiagnose, kwaliteitszorg, analyse en implementatie 2 Naar (h)erkende kwaliteit in het mbo Over de kwaliteit van het onderwijs bestaan maar weinig misverstanden.

Nadere informatie

BROCHURE CURSUS PRAKTIJKMANAGER

BROCHURE CURSUS PRAKTIJKMANAGER BROCHURE CURSUS PRAKTIJKMANAGER INLEIDING CURSUS PRAKTIJKMANAGEMENT Deze cursus is voor iedereen die binnen de praktijk (voor een deel) verantwoordelijk is voor het dagelijks aansturen van de organisatie,

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Post HBO Human Resources Management & Leadership De Post HBO opleiding Human Resources Management & Leadership duurt onge veer 5 maanden en omvat 10 colleges van 3 uur. U volgt de opleiding met 10-15 studenten

Nadere informatie

MASTERCLASS BELEIDSANALYSE EN BELEIDSBEOORDELING TRANSPARANTIE EN VERANTWOORDING IN DE PUBLIEKE SECTOR

MASTERCLASS BELEIDSANALYSE EN BELEIDSBEOORDELING TRANSPARANTIE EN VERANTWOORDING IN DE PUBLIEKE SECTOR PROFESSIONAL LEARNING & DEVELOPMENT EXECUTIVE EDUCATION MASTERCLASS BELEIDSANALYSE EN BELEIDSBEOORDELING TRANSPARANTIE EN VERANTWOORDING IN DE PUBLIEKE SECTOR MASTERCLASS BELEIDSANALYSE EN BELEIDSBEOORDELING

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Business Development & Leiderschap De cursus Business Development & Leiderschap duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van

Nadere informatie

MASTERCLASS PROFESSIONAL FUTURE STRATEGIST

MASTERCLASS PROFESSIONAL FUTURE STRATEGIST MASTERCLASS PROFESSIONAL FUTURE STRATEGIST WORDT IN SLECHTS 4 DAGEN OPGELEID TOT TOEKOMSTSTRATEEG NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING INSPELEN OP EEN SNEL VERANDERENDE TOEKOMST Bedrijven, overheden

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Lean- & Proces Management De cursus Lean & Process Management duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

2-daagse Masterclass Performance Management

2-daagse Masterclass Performance Management 2-daagse Masterclass Performance Management 10 PApunten KPI s Balanced Scorecard PDCA Aanpakken KPI s Dashboards Levenscyclus strategie Strategy mapping Verandermanagement In deze masterclass met mr. Leo

Nadere informatie

DATAGEDREVEN WERKEN BINNEN DE OVERHEID

DATAGEDREVEN WERKEN BINNEN DE OVERHEID Driedaagse leergang: DATAGEDREVEN WERKEN BINNEN DE OVERHEID Vrijdag 5 en 12 april en woensdag 17 april, Den Haag Doelgroep: Beleidsonderzoekers Statistici Data managers Kennismanagers binnen de overheid

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Inkoopmanagement & Procurement De cursus Inkoopmanagement & Procurement duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

MBAprogramma. MBA in Innovation & Technology (MIT) Polytechnic College Suriname. TSM Business School Nederland. Lectoraat

MBAprogramma. MBA in Innovation & Technology (MIT) Polytechnic College Suriname. TSM Business School Nederland. Lectoraat MBAprogramma MBA in Innovation & Technology (MIT) Polytechnic College Suriname TSM Business School Nederland Lectoraat Duurzaamheid & Ondernemerschap Dr. Paul C. J. Linders 2 Inleiding In de afgelopen

Nadere informatie

ADVANCED MARKETING PROGRAM

ADVANCED MARKETING PROGRAM ADVANCED MARKETING PROGRAM DE MEEST ACTUELE MASTERCLASS VOOR ERVAREN MARKETEERS DIE VERDIEPING EN VERBREDING ZOEKEN NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Het Nyenrode Advanced Marketing Program is

Nadere informatie

Executive onderwijs. Samenwerking tussen lokale en regionale overheden Succesvol samenwerken door een multidisciplinaire

Executive onderwijs. Samenwerking tussen lokale en regionale overheden Succesvol samenwerken door een multidisciplinaire i Executive onderwijs Samenwerking tussen lokale en regionale overheden 2018 Masterclass voor professionals Kijk voor meer informatie over onze opleidingen op www.uu.nl/rebo/executive Recht, Economie,

Nadere informatie

Foundations of Management (FMA)

Foundations of Management (FMA) Foundations of Management (FMA) 1 Verbreed uw bedrijfskundig inzicht L e a d e r s h i p E n t r e p r e n e u r s h i p S t e w a r d s h i p E fma@nyenrode.nl T 0346 291 200 W www.nyenrode.nl/fma 2 Wat

Nadere informatie

Online communicatie strategie & leiderschap (postdoctorale opleiding)

Online communicatie strategie & leiderschap (postdoctorale opleiding) Online communicatie strategie & leiderschap (postdoctorale opleiding) Strategisch online communicatiemanagement; de uitdaging voor de communicatieprofessional De toename aan vooral digitale media en kanalen,

Nadere informatie

Kennisteam Business Innovation. Masterclasses Nieuwe Ingenieur. Leiderschapsprogramma voor young potentials in de technische sector

Kennisteam Business Innovation. Masterclasses Nieuwe Ingenieur. Leiderschapsprogramma voor young potentials in de technische sector Kennisteam Business Innovation & Masterclasses Nieuwe Ingenieur Leiderschapsprogramma voor young potentials in de technische sector Inleiding Tijden veranderen, dat is niets nieuws. Maar de snelheid waarmee

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Programma 5. Module Strategie & Beleid 5. Module Sales & Account Management 6. Rooster 7. Docenten 7. Opleidingskosten 8

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Programma 5. Module Strategie & Beleid 5. Module Sales & Account Management 6. Rooster 7. Docenten 7. Opleidingskosten 8 1 Inhoudsopgave Inleiding 4 Programma 5 Module Strategie & Beleid 5 Module Sales & Account Management 6 Rooster 7 Docenten 7 Opleidingskosten 8 Netherlands Business Academy Postbus 6546 4802 HM Breda T.

Nadere informatie

Een praktijkgerichte opleiding naast je baan......durf jij het aan? inhollandacademy.nl

Een praktijkgerichte opleiding naast je baan......durf jij het aan? inhollandacademy.nl Een praktijkgerichte opleiding naast je baan......durf jij het aan? inhollandacademy.nl Starten met een opleiding naast je baan? Daar is durf voor nodig en dat begrijpen we bij Inholland Academy als geen

Nadere informatie

Post-hbo Strategisch vrijwilligersmanagement

Post-hbo Strategisch vrijwilligersmanagement Post-hbo Strategisch vrijwilligersmanagement Is uw personeelsbeleid klaar voor het werken met vrijwilligers? Tijden veranderen. Bezuinigingen zorgen er voor dat in veel sectoren steeds meer een beroep

Nadere informatie

MASTERCLASSES PUBLIC AUDITING. Diagnose van organisaties

MASTERCLASSES PUBLIC AUDITING. Diagnose van organisaties MASTERCLASSES PUBLIC AUDITING Diagnose van organisaties Nieuwe netwerken, sociale media, individualisering, decentralisatie, losse samenwerkingsvormen en informelere omgangsvormen, roep om transparantie:

Nadere informatie

Woningcorporaties Besturen met een kernopdracht

Woningcorporaties Besturen met een kernopdracht www.esaa.nl Executive Program Woningcorporaties Besturen met een kernopdracht Erasmus University Rotterdam Make it happen. Erasmus School of Accounting & Assurance Woningcorporaties: besturen met een kernopdracht

Nadere informatie

STARTBIJEENKOMST PROJECT EFFECTIEVE LERAREN

STARTBIJEENKOMST PROJECT EFFECTIEVE LERAREN STARTBIJEENKOMST PROJECT EFFECTIEVE LERAREN Datum : dinsdag 15 september 2015 Locatie Tijd Wie : Bestuurskantoor Kind en Onderwijs Rotterdam : 09.00 13.00 uur : Schooldirecties, Schoolopleiders, Intern

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Merkstrategie & Reputatie De cursus Merkstrategie & Reputatie Management duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN

GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN NVZD najaarscongres 25 november 2015, Nyenrode Business Universiteit, Breukelen GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN Naar permanente leiderschapsontwikkeling Ambitie De NVZD wil met dit congres onderstrepen

Nadere informatie

UITNODIGING. 5 juni 2012: CORPORATE UNIVERSITY EVENT 5 JUNI ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY SAVE THE DATE

UITNODIGING. 5 juni 2012: CORPORATE UNIVERSITY EVENT 5 JUNI ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY SAVE THE DATE ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY EXECUTIVE EDUCATION AND ORGANISATIONAL DEVELOPMENT SAVE THE DATE 5 JUNI 14:00-17:30 RSM Open Programmes UITNODIGING 5 juni 2012: CORPORATE UNIVERSITY EVENT

Nadere informatie

Controllership. De noodzaak van strong controllership

Controllership. De noodzaak van strong controllership Verdiepingscyclus Strong Controllership De noodzaak van strong controllership Maatregelen uit het regeerakkoord stellen zorgorganisaties voor nieuwe vragen het strategisch management en bestuur van organisaties

Nadere informatie

CURSUS STRATEGISCH HUMAN RESOURCE MANAGEMENT VOOR DOCENTEN HRM AAN NEDERLANDSE HOGESCHOLEN

CURSUS STRATEGISCH HUMAN RESOURCE MANAGEMENT VOOR DOCENTEN HRM AAN NEDERLANDSE HOGESCHOLEN CURSUS STRATEGISCH HUMAN RESOURCE MANAGEMENT VOOR DOCENTEN HRM AAN NEDERLANDSE HOGESCHOLEN Faculteit Recht, Economie, Bestuur & Organisatie (REBO) Departement Bestuurs- & Organisatiewetenschap (USBO) Universiteit

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Post HBO Contentstrategie & Inbound Marketing De Post HBO opleiding Contentstrategie & Inbound Marketing duurt onge veer 5 maanden en omvat 10 colleges van 3 uur. U volgt de opleiding met 10-15 studenten

Nadere informatie

Executive onderwijs. Juridisch inzicht is essentieel voor succesvolle samenwerking tussen overheden.

Executive onderwijs. Juridisch inzicht is essentieel voor succesvolle samenwerking tussen overheden. Juridisch inzicht is essentieel voor succesvolle samenwerking tussen overheden. Mr. Willem Janssen i Executive onderwijs Samenwerking tussen lokale en regionale overheden 2018 Masterclass voor professionals

Nadere informatie

EXECUTIVE MASTERCLASS PROFESSIONAL FUTURE STRATEGIST

EXECUTIVE MASTERCLASS PROFESSIONAL FUTURE STRATEGIST EXECUTIVE MASTERCLASS PROFESSIONAL FUTURE STRATEGIST EEN VERFRISSENDE MASTERCLASS MET INZICHTEN EN VAARDIGHEDEN OM STRATEGISCH DENKEN EN HANDELEN VANUIT HET TOEKOMSTPERSPECTIEF VAN UW ORGANISATIE TOE TE

Nadere informatie

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten FiT Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten Vergroot je circle of influence Niemand kan de financiële gevolgen van strategische beslissingen beter inzichtelijk maken

Nadere informatie

Bestuurdersdagen Regionalisering van de eerste lijn

Bestuurdersdagen Regionalisering van de eerste lijn Jan van Es Instituut Bestuurdersdagen Regionalisering van de eerste lijn Wetenschappelijke kennis, praktische handvatten en toekomstige mogelijkheden. Praktijkcases Zoetermeer en Manchester Tweedaagse:

Nadere informatie

Eerstelijn & gemeente(n)

Eerstelijn & gemeente(n) Programma tweedaagse workshop Eerstelijn & gemeente(n) Think global, act local Doelstellingen: Aan het eind van deze workshop bent u in staat om: Veranderingen in de AWBZ, WMO en jeugdzorg te duiden en

Nadere informatie

Post-hbo cursus Jobcoach

Post-hbo cursus Jobcoach Post-hbo cursus Jobcoach Voor veel mensen met een arbeidshandicap is terugkeer naar betaald werk geen optie. Aan de zijlijn van de samenleving staan echter ook niet. Een jobcoach helpt om een passende

Nadere informatie

MASTERCLASS STRATEGIE

MASTERCLASS STRATEGIE MASTERCLASS STRATEGIE BEGRIJP BETER DE STRATEGISCHE CONTEXT VAN JOUW ORGANISATIE EN VERGROOT JOUW STRATEGISCHE VAARDIGHEDEN NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 EEN KENNISUPDATE OVER DE BELANGRIJKSTE STRATEGISCHE

Nadere informatie

Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen

Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen mensenkennis De opleiding sluit perfect aan: sterker nog, door de theorie worden de tools die ik nu onbewust gebruik, meer bewust Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen

Nadere informatie

De kracht van sociale media in het onderwijs

De kracht van sociale media in het onderwijs De kracht van sociale media in het onderwijs Maak onderwijs effectiever met sociale media Tweedaagse leergang en eendaagse workshop Uw studenten maken volop gebruik van sociale media. Ze ontmoeten er hun

Nadere informatie

Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen.

Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen. Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen. Leergang Board Potentials Inspirerende docenten en deelnemers Leergang Board Potentials Voor de nieuwe generatie commissarissen Een commissariaat

Nadere informatie

Het gebruik van wetenschappelijke kennis bij het managen van vastgoed in de gemeentelijke sector

Het gebruik van wetenschappelijke kennis bij het managen van vastgoed in de gemeentelijke sector Het gebruik van wetenschappelijke kennis bij het managen van vastgoed in de gemeentelijke sector 1 Inhoudsopgave Introductie Onderzoekskader Methodologie Resultaten Conclusie Aanbevelingen 2 Introductie

Nadere informatie

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD master city developer Ontwikkel een eigen visie Werk je in stedelijke gebiedsontwikkeling of herstructurering dan is de MCD opleiding voor jou een

Nadere informatie

Kostbaar is de wijsheid die door ervaring wordt verkregen! Klassikale, verkorte of zelfstudie opleiding gericht op certificering

Kostbaar is de wijsheid die door ervaring wordt verkregen! Klassikale, verkorte of zelfstudie opleiding gericht op certificering IPMA B training Kostbaar is de wijsheid die door ervaring wordt verkregen! Klassikale, verkorte of zelfstudie opleiding gericht op certificering Doelgroep Projectmanagers die in de afgelopen 8 jaar meer

Nadere informatie

MASTERCLASS DIGITAAL LEIDERSCHAP IN HET BEDRIJFSLEVEN

MASTERCLASS DIGITAAL LEIDERSCHAP IN HET BEDRIJFSLEVEN MASTERCLASS DIGITAAL LEIDERSCHAP IN HET BEDRIJFSLEVEN LEER HOE JE EEN NIEUWE MANIER VAN LEIDERSCHAP VORMGEEFT NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Veranderingen die organisaties vandaag de dag doormaken

Nadere informatie

Opleiding Regisseur Maatschappelijk Domein

Opleiding Regisseur Maatschappelijk Domein Kennis van de Overheid Opleiding Regisseur Maatschappelijk Domein Sturing van (jeugd)zorg, welzijn en participatie Regisseren in het maatschappelijk domein In het maatschappelijk domein krijgt de gemeente

Nadere informatie

Leergang Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs in najaar 2017 opnieuw van start.

Leergang Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs in najaar 2017 opnieuw van start. Leergang Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs in najaar 2017 opnieuw van start. Inleiding Goed onderwijs vraagt om leraren die bekwaam en gemotiveerd zijn en de ruimte krijgen om de opbrengsten

Nadere informatie

Post Graduate Opleiding Executive Coaching Vrije Universiteit Amsterdam

Post Graduate Opleiding Executive Coaching Vrije Universiteit Amsterdam Post Graduate Opleiding Executive Coaching Vrije Universiteit Amsterdam 2012/2013 Introductie Aanleiding Coaching is een vak geworden. Zowel binnen de overheid als binnen het bedrijfsleven heeft coaching

Nadere informatie

Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen.

Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen. Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen. Leergang Board Potentials Data en locatie Data, cursustijden en locaties zijn te vinden op nationaalregister.nl Groepsgrootte en aanpak In groepen

Nadere informatie

Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen

Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen 2013, code L13-4 Voor huisartsen, managers en bestuurders van gezondheidscentra, managers en bestuurders

Nadere informatie

Programma voor Commissarissen en Toezichthouders

Programma voor Commissarissen en Toezichthouders www.esaa.nl/governance Erasmus Governance Institute Erasmus School of Accounting & Assurance Programma voor Commissarissen en Toezichthouders Erasmus University Rotterdam Make it happen. Raad en daad Bestuurders

Nadere informatie

PRAKTISCHE KENNISBIJEENKOMSTEN (VER)HUUR

PRAKTISCHE KENNISBIJEENKOMSTEN (VER)HUUR PRAKTISCHE KENNISBIJEENKOMSTEN (VER)HUUR 3 BASISTHEMA S 26 maart Huurovereenkomsten en Huurrecht 8 april Huurprijs(beleid) en servicekosten 22 april Fiscale aspecten bij scheiden van wonen en zorg 2 SPECIFIEKE

Nadere informatie

Word strategisch business partner via de CPM-Academy.

Word strategisch business partner via de CPM-Academy. UNIEKE LEERGANG VOOR MANAGERS EN HR PROFESSIONALS Word strategisch business partner via de CPM-Academy. LEERGANG 2015-2016 Powered by: Word strategisch business partner via de CPM-Academy EEN UNIEKE LEERGANG

Nadere informatie

Praktische antwoorden op de complexiteit van het sociale werkveld. Bevlogenheid terug in het werk

Praktische antwoorden op de complexiteit van het sociale werkveld. Bevlogenheid terug in het werk Kring Andragologie Praktische antwoorden op de complexiteit van het sociale werkveld Bevlogenheid terug in het werk Vijf interactieve werkcolleges met Gerard Donkers maart - mei 2014 U bent : manager,

Nadere informatie

MASTERCLASS RISICO MANAGEMENT IN DE PUBLIEKE SECTOR

MASTERCLASS RISICO MANAGEMENT IN DE PUBLIEKE SECTOR PROFESSIONAL LEARNING & DEVELOPMENT EXECUTIVE EDUCATION MASTERCLASS RISICO MANAGEMENT IN DE PUBLIEKE SECTOR MASTERCLASS RISICO MANAGEMENT IN DE PUBLIEKE SECTOR HET BEOORDELEN EN BEHEERSEN VAN PUBLIC SECTOR

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Bedrijfsovername & Bedrijfsoverdracht De cursus Bedrijfsovername & Bedrijfsoverdracht duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Branded Content Strategie De cursus Branded Content Strategie duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Seminar Y-recruiter in een dag

Seminar Y-recruiter in een dag Datum: donderdag 5 april 2012 Tijd: Locatie: Kosten: Inschrijven: 11.00 21.00 uur Olympisch Stadion Amsterdam 895,- excl. BTW www.arbeidsmarktcommunicatie.eu/inschrijven Leer in 10 uur alles op het gebied

Nadere informatie

Ondernemerschap Programma. Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf

Ondernemerschap Programma. Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf Telers Ondernemerschap Programma Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf Haal meer uit uzelf en vergroot uw kansen in de markt Niets doen is geen optie Nederlandse fruittelers

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE - 2 -

INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE - 2 - Workshops Top Secretaries 2012 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE - 2-1 TRAININGSCARROUSEL - 3-1.1. Projectmanagement - 3-1.2. Overtuigend beïnvloeden - 4-1.3. Communiceren met NLP - 5-1.4. Effectiever met emotionele

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Programma 5. Module Management Accounting & Control 5. Module Externe Verslaggeving 6

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Programma 5. Module Management Accounting & Control 5. Module Externe Verslaggeving 6 1 Inhoudsopgave Inleiding 4 Programma 5 Module Management Accounting & Control 5 Module Externe Verslaggeving 6 Module Management Control & Information Systems 7 Rooster 8 Opleidingskosten 9 Netherlands

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT. Masterclass Informatiemanagement

AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT. Masterclass Informatiemanagement AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT Masterclass Informatiemanagement AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT INTRODUCTIE Informatie is voor elke organisatie een cruciale asset. Efficiënte uitvoering van

Nadere informatie

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol zorgt ervoor dat je je managementtijd halveert en meer rust in je hoofd ervaart. Terwijl je de productiviteit en

Nadere informatie

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument SPP als pijler van hr-beleid Om als organisatie in een dynamische omgeving met veel ontwikkelingen en veranderingen

Nadere informatie