Docentenhandleiding Arduino. Handleiding voor bij de module Arduino UNO kit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Docentenhandleiding Arduino. Handleiding voor bij de module Arduino UNO kit"

Transcriptie

1 Docentenhandleiding Arduino Handleiding voor bij de module Arduino UNO kit

2 Beste collega, voor u ligt de docentenhandleiding voor het vak Inleiding Robotica. In deze handleiding vindt u meer informatie met betrekking tot de module Arduino van Informatica Actief. Uitwerkingen zijn er uitgehaald! Deze zijn wel beschikbaar. Nog even een aanvulling: Opdracht is voldoende wanneer deze werkt! Veel succes bij het toepassen van Arduino in uw lessen! Johan Korten (met dank aan VO en i&i collega Remie Woudt voor het meelezen). V1.0 November 2010 V1.2 Januari 2011 V1.3 Februari 2011 V1.5 Juni 2011 Copyrights: dit werk valt onder de copyrights van Informatica Actief. Delen uit dit werk vallen onder de Creative Commons share alike licentie.

3 Inhoudsopgave 1. Over de Arduino module! Lessen! Niveau! Een Arduino is...! Leveranciers en hardware! Software en klasgebruik! 6 2. Opdrachten Verkeerslicht! Opdracht 1. Een knipperlicht (week 2)! Opdracht 2. Een verkeerslicht (week 2)! Opdracht 3. Een voetgangerslicht (week 2)! Opdracht 4. Een voetgangerslicht met knop (week 3)! Opdracht 5. Het volledige voetgangerslicht (week 3)! Opdracht 6: oversteek met auditieve signalering (week 3 extra!)! Opdracht 7: Een enkele motor aansturen met PWM (week 4)! Opdracht 8: De lijn detectie sensor (week 4)! Bij de eindopdrachten! 14 Bijlage: Inhoud Windesheim Arduino kit (Freeduino.eu)! 15 Bijlage: Lijn volgende robot - voorbeeldcode! 33!!! Weerstand Kleurcodes!!!!!!! 10

4 1. Over de Arduino module Deze module bestaat vooral uit sheets rond het onderwerp Arduino, waarmee het lesgeven met hardware opeens simpel, leuk en uitdagend wordt. Niet alleen de harde Informatica leerling, maar ook de meer op design gerichte leerling kunnen we hiermee aan haar of zijn wensen tegemoet komen. De Arduino module is ontwikkeld om meer aandacht te besteden aan de hardware kant van Informatica. We kennen de binnenkant van de computer wel min of meer maar we hebben nog weinig te bieden in de richting van Technische Informatica en Embedded Systemen. De module is ontwikkeld voor klassikaal gebruik en ook als zodanig getest. Uiteraard is het ook een geschikte module voor zaken als een PWS e.d. hoewel de opdrachten dan wel wat verder uitgebreid zouden kunnen. Er zijn geen toetsvragen in de eerste versie. Zodra er een CSE komt, zullen we als Informatica Actief ook vanuit Arduino (microcontrollers) geschikte examenvragen aandragen. 1.1 Lessen De module is gemaakt om leerlingen behoorlijk zelfstandig te laten werken. Zorg dat u een aantal (liefst alle) vingeroefeningen zelf ook al eens gedaan hebt. Via Informatica Actief en vakvereniging i&i kunt u ook kant-en-klaar maaltijdpakketjes Arduino krijgen als voorbereiding (u leert dan bijv. de verkeerslicht opdracht te maken en kunt deze meteen weer in de klas toepassen). Als leerlingen eenmaal begrijpen dat er digitale en analoge pinnen zijn welke als input of output gedefinieerd kunnen worden om waardes naar toe te schrijven of mee uit te lezen, kunnen ze al heel veel leuke projecten uitvoeren. Daarna is krijgen ze lesstof over o.a. PWM. Deze is een wat lastiger maar zeer nuttig concept, niet alleen om motoren mee aan te sturen maar ook om LED s te faden, etc. 1.2 Niveau De module is geschikt voor HAVO en VWO. Het is wel handig dat leerlingen basis programmeer concepten al kennen. Het Arduino platform is zeker heel geschikt om basis programmeer vaardigheden aan te leren, maar die insteek hebben we in deze module niet genomen. Talen zoals Python, Pascal, C# of C++ zijn erg geschikt als basis voor deze module, hoewel het met Visual Basic of eventueel iets als PHP ook al wel zou moeten kunnen.

5 1.3 Een Arduino is... een platform bestaande uit: - Een Atmel AVR microcontroller - Een Arduino bordje waarmee je de chip kunt gebruiken - Een programmeertool + taal waarmee de Arduino wat kan doen! - Het shield concept zodat extra functionaliteit in een handomdraai toegevoegd wordt aan de Arduino basis Alternatieven (o.a.): - Freeduino (in varianten) - Seeeduino - Sanguino Zie ook: Audio Shield IO Uitbreiding Shield Apple Remote Shield

6 1.4 Leveranciers en hardware Hoewel we niet aan koppelverkoop doen, toch even een paar tips over leveranciers e.d. Ten eerste staat op arduino.cc een lijst van hardware leveranciers (ook voor Nederland). Freeduino.eu heeft kits gemaakt voor een Hogeschool en daar zijn positieve ervaringen mee. Deze werden ook gebruikt door een testgroep leerlingen in het VO. Tevens heeft Freeduino kits voor de i&i conferentie in 2010 geleverd welke door docenten goed werden ontvangen. A-blocks.org heeft handige kits om zonder solderen (of alleen éénmalig solderen) sensoren en actuatoren meerdere malen toe te kunnen passen. Bij andere kits zullen LED s e.d. bij verkeerd gebruik soms vervangen moeten worden. Het is ook handig om voldoende breadboard draadjes in voorraad te hebben. Deze raken in de praktijk snel op bij opdrachten zoals het verkeerslicht. Soms is het handig als leerlingen bepaalde sensoren (bijv. voor de bumper) solderen. Dit kunt u natuurlijk ook als docent doen. Het is niet absoluut noodzakelijk maar helpt wel fouten voorkomen. Trouwens, voor de LilyPad is borduren / naaien hét geijkte middel om elektrische verbindingen tot stand te brengen (Zie bij Sparkfun de LilyPad TechStyles Kit ). Zorg ook dat u wat tangetjes, schoevendraaiers e.d. in de klas heeft zodat leerlingen snel aan de gang kunnen! 1.5 Software en klasgebruik Op Arduino.cc is de Arduino omgeving als Open Source te downloaden. Deze is op zich prima als netwerkversie te installeren. Leerlingen moeten soms wel bij de libraries map kunnen als zij bepaalde sensoren willen gebruiken of zelf de bibliotheek willen uitbreiden. Eventueel kunt u ook zelf eerst zo veel mogelijk uitbreidingen doen aan de bibliotheek en deze aan systeembeheer leveren. Arduino is overigens platform onafhankelijk en het uitpakken van de ZIP naar een USB stick is ook al voldoende om Arduino aan de praat te krijgen. Voor Fritzing geldt zo ongeveer hetzelfde qua installatie als voor Arduino. U kunt leerlingen Fritzing laten gebruiken om ontwerpen te maken van de hardware. Daarnaast kunnen ze met Fritzing nieuwe dingen doen zoals ontwikkelen van nieuwe shields.

7 2. Opdrachten Verkeerslicht In deze opdrachtenreeks gaat de leerling een aantal belangrijke Arduino concepten leren door te doen. Ze maken een Verkeerslicht. Tips en best practices: - opbouw van het breadboard uitleggen (en dat dus alle draadjes niet verplicht zijn zoals getekend in de module om toch een werkend geheel te krijgen!) - korte poot LED is min (kathode), lange is plus (anode). In Fritzing (programma van de schema s die wij gebruiken), loopt de positieve poot een stukje schuin. - weerstanden zijn niet verplicht bij een Arduino microcontroller (als je ze maar niet direct tussen de 5V en GND hangt iig. [de microcontroller levert max 20 ma dus ook als je 5V via een output pin op de µc zet gaat het op zich goed (hoewel een weerstand netter is, bepalen met de wet van ohm of voorschakelweerstandcalculator online). - In de Arduino omgeving staan heel veel voorbeelden en handige functies waaronder Tools Auto Format. Gebruik die functie als u leerlingen met vragen helpt (dan leren ze direct het voordeel van inspringen e.d.). - zie ook de onderdelenlijst en spiekbrief voor weerstanden achteraan in dit document - op Informatica Actief staan geregeld verdiepende thema s in de Arduino module. Deze zijn niet beslist noodzakelijk voor leerlingen, maar helpen wel bij het beantwoorden van vragen als hoe zit dit of hoe werkt dat. 2.1 Opdracht 1. Een knipperlicht (week 2) a. Zorg ervoor dat de Arduino LED van pin 13 gaat knipperen. (Tip! Gebruik het blink voorbeeld uit de software). b. hier boven is de hardware voor de tweede toepassing te zien. We gebruiken nu pin 9 om een gele LED te laten knipperen. Sluit de voorschakelweerstand (220Ω) aan zoals in het plaatje hier boven (in het schema hier boven is een 150Ω LED gebruikt). (uitwerkingen zie programma onder examples blink)

8 2.2 Opdracht 2. Een verkeerslicht (week 2) a. Sluit ook op pin 8 en pin 10 respectievelijk een groene en een rode LED aan (zie onder). b. Laat het verkeerslicht afwisselend op rood, geel en groen staan milliseconden op groen, 1000 milliseconden op geel en dan 5000 op rood. Dit eindeloos blijven herhalen. (uitwerkingen zie verderop)

9 2.3 Opdracht 3. Een voetgangerslicht (week 2) a. Sluit op pin 6 en pin 7 respectievelijk een tweede groene en een tweede rode LED aan. b. Negeer nu voorlopig het (hoofd)verkeerslicht en implementeer het voetgangerslicht: Rode LED Aan Groene LED Uit wacht 20 sec Rode LED Uit Groene LED Aan wacht 30 sec 7 sec groen knipperen!! Stappen:!! Stap seconden wachten!! Stap 2. rode LED uit en groene LED aan!! Stap seconden wachten!! Stap 4. dan groene LED 7 seconden laten knipperen!! Stap 5. weer naar start positie gaan (rood aan, groene uit)

10 2.4 Opdracht 4. Een voetgangerslicht met knop (week 3) a. Breid de schakeling uit opdracht 3 uit met een knop met een pull-down weerstand (zie onder). b. Breid de code uit zodat deze ook reageert op het voetgangerslicht. Rode LED Aan Groene LED Uit Ja knop gedrukt? Nee wacht 20 sec Rode LED Uit Groene LED Aan wacht 30 sec!stappen:!stap 0. Rood aan, groen uit.!! Knop ingedrukt, dan stap 1, anders herhaal stap 0!Stap seconden wachten!stap 2. rode LED uit en groene LED aan!stap seconden wachten!stap 4. dan groene LED 7 seconden laten knipperen!stap 5. weer naar start positie 0 gaan (rood aan, groene uit) 7 sec groen knipperen

11 2.5 Opdracht 5. Het volledige voetgangerslicht (week 3) a. We laten de schakeling hetzelfde. b. We voegen de code van beide verkeerslichten nu samen tot een werkende situatie. Zodra de knop ingedrukt is ga je nu geen 20 seconden wachten (dus op de plaats van wacht 20 sec) maar ga je de hoofdweg 'ontruimen': - paar seconden wachten - dan verkeerslicht op geel/oranje voor paar seconden - tenslotte verkeerslicht op rood - Daarna pas ga je verder door het voetgangerslicht op groen te zetten.

12 2.6 Opdracht 6: oversteek met auditieve signalering (week 3 extra!) a. We breiden de de schakeling tenslotte uit met een buzzer. Het is beter de buzzer via een weerstand van ca. 1KΩ aan te sluiten. Een 220Ω weerstand is ook prima. b. Stap 1. Als het voetgangerslicht op rood staat, piep je kort elke twee seconden. Stap 2. Als je het voetgangerslicht op groen zet, laat je de speaker snel achter elkaar piepen. Stap 3. Als je het voetgangerslicht groen laat knipperen doe je steeds twee piepjes, dan seconde wachten, dan weer twee piepjes, etc. tot het voetgangerslicht weer rood is.

13 2.7 Opdracht 7: Een enkele motor aansturen met PWM (week 4) a. prik het motorshield op de Arduino b. programmeer het motorshield zodat je motor eerst 10 seconden op halve kracht rechtsom draait, dan 10 seconden op halve kracht linksom, tenslotte 10 seconden op volle kracht (linksom of rechtsom) c. zorg dat je de motor commando s kunt geven vanaf de seriële terminal

14 2.8 Opdracht 8: De lijn detectie sensor (week 4) a. Maak de lijn volg sensor geschikt voor je Arduino b. Sluit de lijn volg sensor aan op je Arduino (zie document op blackboard) c. Programmeer de sensor d. Bekijk het verschil in waardes tussen een witte en zwarte oppervlakte. Noteer de waardes en laat deze opdracht aftekenen. 3. Bij de eindopdrachten Stimuleer leerlingen zo veel mogelijk om zelf een eindopdracht te verzinnen. Er worden (in de eerste fase) twee eindopdrachten aangedragen: - robot karretje als lijnvolger o.i.d. (m.b.v. LEGO basis en motoren of eventuele andere materialen) en huis - wuppie met intelligent gedrag (kunstmatige emoties, sociale robot) Voor het robot voertuigje is een normale Arduino (Duemilanove of UNO) een goede keuze. Voor de wuppie is een Lilypad Arduino met sensoren en actuatoren een betere keuze. De wuppie is een uitdagende opdracht, het zou met een iets groter groepje kunnen want het is meer werk dan een robot karretje. Kosten wuppie: ca 100 (vooral Arduino Lilypad en sensoren / actuatoren / LiPo batterij / geleidend draad) Kosten robot voertuigje: ca 75 (motoren, LEGO onderdelen, Arduino, lichtsensoren en overige sensoren, Motorshield). Er zijn tal van andere toepassingen mogelijk, zo bedachten leerlingen uit de testgroep een kubus (gemaakt in een zogenaamd FabLab met Plexiglas) met een acceleratiesensor welke verandert van kleur bij het detecteren van beweging.

15 Bijlage: Inhoud i&i 2011 Arduino kit (Floris.cc) Inhoud starterkit Arduino 1x Arduino UNO 1x USB Cable 1x Breadboard Clear Self-Adhesive. 10x M/M Jumper wires 3x yellow LED5 3x green LEDs 3x red LEDs 5x 10kΩ resistor 5x 1kΩ resistor 5x 330Ω resistor 3x push button 1x buzzer 1x Microswitch - 2 Terminal 1x Mini Photocell 1x doosje om kit in te bewaren

16 (Tip: Google: resistor color code calculator )

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

TAAL X VAK = SUCCES 2

TAAL X VAK = SUCCES 2 TAAL X VAK = SUCCES 2 Eindverslag van het project 'Docenten aan zet bij taal in alle vakken' 2012/2013 Inhoud Voorwoord 3 Inleiding 4 Opbrengsten 6 Evaluatie 11 Conclusie en aanbevelingen 14 Bijlage 1

Nadere informatie

Van installatie tot je eerste sale!

Van installatie tot je eerste sale! MagentoBasics Van installatie tot je eerste sale Voorwoord Beste lezer, Allereerst wil ik je bedanken voor het downloaden van deze handleiding. Ik hoop dat jij net zo enthousiast bent als ik was en nog

Nadere informatie

Checklist Internet Project Plan

Checklist Internet Project Plan Functioneel ontwerp Checklist Internet Project Plan Een onmisbaar ebook met handige tips & tricks voor de internet-bewuste ondernemer! Geschreven door Sandra van der Heijden www.adviesmies.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

Plan van Aanpak. voor je website en/of huisstijl

Plan van Aanpak. voor je website en/of huisstijl Plan van Aanpak voor je website en/of huisstijl Uitgave maart 2015 Je hebt mijn hulp ingeroepen voor het bouwen van een website en/of het ontwerpen van een huisstijl. Hier vind je informatie over dat proces.

Nadere informatie

Webdesign voor ondernemers

Webdesign voor ondernemers e-boek Webdesign voor ondernemers Veelgestelde vragen over het laten maken van een website Bart van den Bosch Inhoud 1. Zelf doen of uitbesteden? 4 2. Webdesigners 7 3. Wat is Wordpress 10 4. Maken van

Nadere informatie

Klantgerichte communicatie

Klantgerichte communicatie Hand out behorende bij de training Klantgerichte communicatie Itasc Nederland B.V. Sint Gerardusplein 26 33 5644 NG EINDHOVEN 040 2115020 www.itasc.nl Itasc Nederland B.V. WTC Amsterdam Toren C, Level

Nadere informatie

In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint in het onderwijs

In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint in het onderwijs White Paper In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint in het onderwijs Een sociaal intranet op basis van SharePoint moet goed worden voorbereid. Uiteindelijk zullen er een groot

Nadere informatie

De 10 gouden regels. Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen!

De 10 gouden regels. Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen! De 10 gouden regels Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen! Copyright 2004-2013 Antagonist B.V. 1 Inhoudsopgave Benodigdheden voor

Nadere informatie

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!] ADVIESRAPPORT Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn Opdrachtgever: BCGO! Auteur: Lieuwe Geesing & Johnny Ligtlee Groningen: Maart 11 1 Inhoudsopgaven: 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

Nadere informatie

SAMENWERKEN BINNEN REVIT. Werken met BIM. School : CAD College. Studierichting : Student : Richard den Ouden. Kees Huising

SAMENWERKEN BINNEN REVIT. Werken met BIM. School : CAD College. Studierichting : Student : Richard den Ouden. Kees Huising SAMENWERKEN BINNEN REVIT Werken met BIM Handleiding om studenten samen te laten werken binnen een Revitproject. Hierbij is gekeken naar de mogelijkheden die de gemiddelde school kan aanbieden en welke

Nadere informatie

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam)

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) Al Doende Leren Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) i.s.m. Els Kuiper (Vrije Universiteit Amsterdam) Kees Broekhof (Sardes)

Nadere informatie

EEN WORDPRESS HANDBOEK

EEN WORDPRESS HANDBOEK EEN WORDPRESS HANDBOEK COLOFON Algemeen drukwerk: Auteur : Vormgeving: Video tutorials: Angela Diks Ellen Gaasbeek Opname programma: Screenflow 5 Scriptschrijver : Angela Diks Voice over : Angela Diks

Nadere informatie

HTML 5 App. Herman van Dompseler in opdracht van SURFnet. 20 december 2012 Versie 0.91

HTML 5 App. Herman van Dompseler in opdracht van SURFnet. 20 december 2012 Versie 0.91 Herman van Dompseler in opdracht van SURFnet 20 december 2012 Versie 0.91 Contents Inleiding... 4 Wat is HTML 5... 4 Wat is er mogelijk met HTML 5?... 5 HTML 5 handige links... 8 Part 1: HTML 5 Apps...

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training. Ten behoeve van ERAcademy. ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl

Hand-out behorende bij de training. Ten behoeve van ERAcademy. ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl Hand-out behorende bij de training ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl Een nadere kennismaking ERAcademy is een partner in ontwikkeling van mensen en organisaties. Trainen

Nadere informatie

Onderwijstechnieken.nl. Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan!

Onderwijstechnieken.nl. Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan! Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan! 1 Inhoudsopgave: Voorwoord pagina 3 Inleiding pagina 4 Hoofdstuk 1 Hoe een middel een doel werd pagina 5 Hoofdstuk 2 Waar het eigenlijk om gaat pagina

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

Word. Inleiding. De basis

Word. Inleiding. De basis Word Inleiding Word is een tekstverwerkingsprogramma. Het is één van de programma s uit het Microsoft Officepakket, een softwarepakket met meerdere veelgebruikte kantoortoepassingen zoals ook een e-mailprogramma(outlook),

Nadere informatie

Zelfmanagement voor studenten met ASS. Handleiding Trainers

Zelfmanagement voor studenten met ASS. Handleiding Trainers Zelfmanagement voor studenten met ASS Handleiding Trainers 1 Colofon 2013 HAN. HAN SENECA heeft bij het samenstellen van deze handleiding de uiterste zorg nagestreefd. Desondanks kan niet volledig worden

Nadere informatie

Hoogvliegers Bouw een zweefvliegtuig. Luchtvaarttechniek Krachten Lessenserie voor groep 5 8

Hoogvliegers Bouw een zweefvliegtuig. Luchtvaarttechniek Krachten Lessenserie voor groep 5 8 Hoogvliegers Bouw een zweefvliegtuig Luchtvaarttechniek Krachten Lessenserie voor groep 5 8 Inleiding Deze lessenserie is één van verschillende ENGINEER lessenseries voor het primair onderwijs. Techniek

Nadere informatie

PROMOTIE BLIJFT ACTUEEL! NIEUWS PROMOTIE DIGITAAL STAP VOOR STAP MET UURWERK, ZO DOET DE AMBELT DAT GRATIS ACTUELE ICHTHUS COLLEGE - TALENT

PROMOTIE BLIJFT ACTUEEL! NIEUWS PROMOTIE DIGITAAL STAP VOOR STAP MET UURWERK, ZO DOET DE AMBELT DAT GRATIS ACTUELE ICHTHUS COLLEGE - TALENT PrOmotie M A G A Z I N E Magazine voor het praktijkonderwijs - Nr.7 najaar 2009 NIEUWS PROMOTIE DIGITAAL STAP VOOR STAP MET UURWERK, ZO DOET DE AMBELT DAT GRATIS ACTUELE LESBRIEF DE KREDIETCRISIS ICHTHUS

Nadere informatie

Eindverslag. Ademhaling en hartslag meten voor project Saxshirt

Eindverslag. Ademhaling en hartslag meten voor project Saxshirt Eindverslag Ademhaling en hartslag meten voor project Saxshirt Thijs ter Haar Jesse Kerkhoven Tom Kostense Koen Mulder Jaap Westera 27 juni 2014 1 Eindverslag Ademhaling en hartslag meten voor project

Nadere informatie

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken COPYRIGHT Niets uit dit werk mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsband, elektronisch of op welk andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Gebruikshandleiding. Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs. Versie 3 - April 2012

Gebruikshandleiding. Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs. Versie 3 - April 2012 Gebruikshandleiding Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs Versie 3 - April 2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 0 Informatie vooraf 2 Inleiding 3 Instructiekaart Afname ZIEN! 1 4 Instructiekaart Afname

Nadere informatie

Handleiding (Internationale) Zoekmachine & Portal Marketing

Handleiding (Internationale) Zoekmachine & Portal Marketing Handleiding (Internationale) Zoekmachine & Portal Marketing http://twitter.com/#!/geertnijkamp http://nl.linkedin.com/in/geertnijkamp www.alcius.com International Business Development 1 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Schud ze wakker! Ontwerpen van activerend onderwijs. Evelien Winters Universiteit van Amsterdam februari 2010

Schud ze wakker! Ontwerpen van activerend onderwijs. Evelien Winters Universiteit van Amsterdam februari 2010 Schud ze wakker! Ontwerpen van activerend onderwijs Evelien Winters Universiteit van Amsterdam februari 2010 In samenwerking met de Onderzoeksgroep Activerende Didactiek Montessori Lyceum Amsterdam Als

Nadere informatie

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen.

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen. 1) Hoe lees ik een tekst? Een tekst lezen is iets anders dan een tekst leren. Deze vaardigheid behandelt het zogenaamde oriënterend lezen. Dit noemt men ook wel verkennend of extensief lezen. Je leest

Nadere informatie

Test. Acceptatie. John Goeree Studentnummer: 20020985. Naam: Plaats en datum: Nieuw Buinen, 10-01-2007 Versie: v1.0

Test. Acceptatie. John Goeree Studentnummer: 20020985. Naam: Plaats en datum: Nieuw Buinen, 10-01-2007 Versie: v1.0 Test & Acceptatie Naam: John Goeree Studentnummer: 20020985 Opdrachtgever: Haagse Hogeschool Plaats en datum: Nieuw Buinen, 10-01-2007 Versie: v1.0 1 Referaat Afstudeerder: Onderwerp: John Goeree Test

Nadere informatie

Bachelor eindproject

Bachelor eindproject Technische Universiteit Delft Bachelor eindproject Faculteit: Electrotechniek, Wiskunde en Informatica Sectie: Web Information Systems DENC Docs Studenten: Martijn Berger (1123076) Michael Croes (1265180)

Nadere informatie