Docentenhandleiding Arduino. Handleiding voor bij de module Arduino UNO kit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Docentenhandleiding Arduino. Handleiding voor bij de module Arduino UNO kit"

Transcriptie

1 Docentenhandleiding Arduino Handleiding voor bij de module Arduino UNO kit

2 Beste collega, voor u ligt de docentenhandleiding voor het vak Inleiding Robotica. In deze handleiding vindt u meer informatie met betrekking tot de module Arduino van Informatica Actief. Uitwerkingen zijn er uitgehaald! Deze zijn wel beschikbaar. Nog even een aanvulling: Opdracht is voldoende wanneer deze werkt! Veel succes bij het toepassen van Arduino in uw lessen! Johan Korten (met dank aan VO en i&i collega Remie Woudt voor het meelezen). V1.0 November 2010 V1.2 Januari 2011 V1.3 Februari 2011 V1.5 Juni 2011 Copyrights: dit werk valt onder de copyrights van Informatica Actief. Delen uit dit werk vallen onder de Creative Commons share alike licentie.

3 Inhoudsopgave 1. Over de Arduino module! Lessen! Niveau! Een Arduino is...! Leveranciers en hardware! Software en klasgebruik! 6 2. Opdrachten Verkeerslicht! Opdracht 1. Een knipperlicht (week 2)! Opdracht 2. Een verkeerslicht (week 2)! Opdracht 3. Een voetgangerslicht (week 2)! Opdracht 4. Een voetgangerslicht met knop (week 3)! Opdracht 5. Het volledige voetgangerslicht (week 3)! Opdracht 6: oversteek met auditieve signalering (week 3 extra!)! Opdracht 7: Een enkele motor aansturen met PWM (week 4)! Opdracht 8: De lijn detectie sensor (week 4)! Bij de eindopdrachten! 14 Bijlage: Inhoud Windesheim Arduino kit (Freeduino.eu)! 15 Bijlage: Lijn volgende robot - voorbeeldcode! 33!!! Weerstand Kleurcodes!!!!!!! 10

4 1. Over de Arduino module Deze module bestaat vooral uit sheets rond het onderwerp Arduino, waarmee het lesgeven met hardware opeens simpel, leuk en uitdagend wordt. Niet alleen de harde Informatica leerling, maar ook de meer op design gerichte leerling kunnen we hiermee aan haar of zijn wensen tegemoet komen. De Arduino module is ontwikkeld om meer aandacht te besteden aan de hardware kant van Informatica. We kennen de binnenkant van de computer wel min of meer maar we hebben nog weinig te bieden in de richting van Technische Informatica en Embedded Systemen. De module is ontwikkeld voor klassikaal gebruik en ook als zodanig getest. Uiteraard is het ook een geschikte module voor zaken als een PWS e.d. hoewel de opdrachten dan wel wat verder uitgebreid zouden kunnen. Er zijn geen toetsvragen in de eerste versie. Zodra er een CSE komt, zullen we als Informatica Actief ook vanuit Arduino (microcontrollers) geschikte examenvragen aandragen. 1.1 Lessen De module is gemaakt om leerlingen behoorlijk zelfstandig te laten werken. Zorg dat u een aantal (liefst alle) vingeroefeningen zelf ook al eens gedaan hebt. Via Informatica Actief en vakvereniging i&i kunt u ook kant-en-klaar maaltijdpakketjes Arduino krijgen als voorbereiding (u leert dan bijv. de verkeerslicht opdracht te maken en kunt deze meteen weer in de klas toepassen). Als leerlingen eenmaal begrijpen dat er digitale en analoge pinnen zijn welke als input of output gedefinieerd kunnen worden om waardes naar toe te schrijven of mee uit te lezen, kunnen ze al heel veel leuke projecten uitvoeren. Daarna is krijgen ze lesstof over o.a. PWM. Deze is een wat lastiger maar zeer nuttig concept, niet alleen om motoren mee aan te sturen maar ook om LED s te faden, etc. 1.2 Niveau De module is geschikt voor HAVO en VWO. Het is wel handig dat leerlingen basis programmeer concepten al kennen. Het Arduino platform is zeker heel geschikt om basis programmeer vaardigheden aan te leren, maar die insteek hebben we in deze module niet genomen. Talen zoals Python, Pascal, C# of C++ zijn erg geschikt als basis voor deze module, hoewel het met Visual Basic of eventueel iets als PHP ook al wel zou moeten kunnen.

5 1.3 Een Arduino is... een platform bestaande uit: - Een Atmel AVR microcontroller - Een Arduino bordje waarmee je de chip kunt gebruiken - Een programmeertool + taal waarmee de Arduino wat kan doen! - Het shield concept zodat extra functionaliteit in een handomdraai toegevoegd wordt aan de Arduino basis Alternatieven (o.a.): - Freeduino (in varianten) - Seeeduino - Sanguino Zie ook: Audio Shield IO Uitbreiding Shield Apple Remote Shield

6 1.4 Leveranciers en hardware Hoewel we niet aan koppelverkoop doen, toch even een paar tips over leveranciers e.d. Ten eerste staat op arduino.cc een lijst van hardware leveranciers (ook voor Nederland). Freeduino.eu heeft kits gemaakt voor een Hogeschool en daar zijn positieve ervaringen mee. Deze werden ook gebruikt door een testgroep leerlingen in het VO. Tevens heeft Freeduino kits voor de i&i conferentie in 2010 geleverd welke door docenten goed werden ontvangen. A-blocks.org heeft handige kits om zonder solderen (of alleen éénmalig solderen) sensoren en actuatoren meerdere malen toe te kunnen passen. Bij andere kits zullen LED s e.d. bij verkeerd gebruik soms vervangen moeten worden. Het is ook handig om voldoende breadboard draadjes in voorraad te hebben. Deze raken in de praktijk snel op bij opdrachten zoals het verkeerslicht. Soms is het handig als leerlingen bepaalde sensoren (bijv. voor de bumper) solderen. Dit kunt u natuurlijk ook als docent doen. Het is niet absoluut noodzakelijk maar helpt wel fouten voorkomen. Trouwens, voor de LilyPad is borduren / naaien hét geijkte middel om elektrische verbindingen tot stand te brengen (Zie bij Sparkfun de LilyPad TechStyles Kit ). Zorg ook dat u wat tangetjes, schoevendraaiers e.d. in de klas heeft zodat leerlingen snel aan de gang kunnen! 1.5 Software en klasgebruik Op Arduino.cc is de Arduino omgeving als Open Source te downloaden. Deze is op zich prima als netwerkversie te installeren. Leerlingen moeten soms wel bij de libraries map kunnen als zij bepaalde sensoren willen gebruiken of zelf de bibliotheek willen uitbreiden. Eventueel kunt u ook zelf eerst zo veel mogelijk uitbreidingen doen aan de bibliotheek en deze aan systeembeheer leveren. Arduino is overigens platform onafhankelijk en het uitpakken van de ZIP naar een USB stick is ook al voldoende om Arduino aan de praat te krijgen. Voor Fritzing geldt zo ongeveer hetzelfde qua installatie als voor Arduino. U kunt leerlingen Fritzing laten gebruiken om ontwerpen te maken van de hardware. Daarnaast kunnen ze met Fritzing nieuwe dingen doen zoals ontwikkelen van nieuwe shields.

7 2. Opdrachten Verkeerslicht In deze opdrachtenreeks gaat de leerling een aantal belangrijke Arduino concepten leren door te doen. Ze maken een Verkeerslicht. Tips en best practices: - opbouw van het breadboard uitleggen (en dat dus alle draadjes niet verplicht zijn zoals getekend in de module om toch een werkend geheel te krijgen!) - korte poot LED is min (kathode), lange is plus (anode). In Fritzing (programma van de schema s die wij gebruiken), loopt de positieve poot een stukje schuin. - weerstanden zijn niet verplicht bij een Arduino microcontroller (als je ze maar niet direct tussen de 5V en GND hangt iig. [de microcontroller levert max 20 ma dus ook als je 5V via een output pin op de µc zet gaat het op zich goed (hoewel een weerstand netter is, bepalen met de wet van ohm of voorschakelweerstandcalculator online). - In de Arduino omgeving staan heel veel voorbeelden en handige functies waaronder Tools Auto Format. Gebruik die functie als u leerlingen met vragen helpt (dan leren ze direct het voordeel van inspringen e.d.). - zie ook de onderdelenlijst en spiekbrief voor weerstanden achteraan in dit document - op Informatica Actief staan geregeld verdiepende thema s in de Arduino module. Deze zijn niet beslist noodzakelijk voor leerlingen, maar helpen wel bij het beantwoorden van vragen als hoe zit dit of hoe werkt dat. 2.1 Opdracht 1. Een knipperlicht (week 2) a. Zorg ervoor dat de Arduino LED van pin 13 gaat knipperen. (Tip! Gebruik het blink voorbeeld uit de software). b. hier boven is de hardware voor de tweede toepassing te zien. We gebruiken nu pin 9 om een gele LED te laten knipperen. Sluit de voorschakelweerstand (220Ω) aan zoals in het plaatje hier boven (in het schema hier boven is een 150Ω LED gebruikt). (uitwerkingen zie programma onder examples blink)

8 2.2 Opdracht 2. Een verkeerslicht (week 2) a. Sluit ook op pin 8 en pin 10 respectievelijk een groene en een rode LED aan (zie onder). b. Laat het verkeerslicht afwisselend op rood, geel en groen staan milliseconden op groen, 1000 milliseconden op geel en dan 5000 op rood. Dit eindeloos blijven herhalen. (uitwerkingen zie verderop)

9 2.3 Opdracht 3. Een voetgangerslicht (week 2) a. Sluit op pin 6 en pin 7 respectievelijk een tweede groene en een tweede rode LED aan. b. Negeer nu voorlopig het (hoofd)verkeerslicht en implementeer het voetgangerslicht: Rode LED Aan Groene LED Uit wacht 20 sec Rode LED Uit Groene LED Aan wacht 30 sec 7 sec groen knipperen!! Stappen:!! Stap seconden wachten!! Stap 2. rode LED uit en groene LED aan!! Stap seconden wachten!! Stap 4. dan groene LED 7 seconden laten knipperen!! Stap 5. weer naar start positie gaan (rood aan, groene uit)

10 2.4 Opdracht 4. Een voetgangerslicht met knop (week 3) a. Breid de schakeling uit opdracht 3 uit met een knop met een pull-down weerstand (zie onder). b. Breid de code uit zodat deze ook reageert op het voetgangerslicht. Rode LED Aan Groene LED Uit Ja knop gedrukt? Nee wacht 20 sec Rode LED Uit Groene LED Aan wacht 30 sec!stappen:!stap 0. Rood aan, groen uit.!! Knop ingedrukt, dan stap 1, anders herhaal stap 0!Stap seconden wachten!stap 2. rode LED uit en groene LED aan!stap seconden wachten!stap 4. dan groene LED 7 seconden laten knipperen!stap 5. weer naar start positie 0 gaan (rood aan, groene uit) 7 sec groen knipperen

11 2.5 Opdracht 5. Het volledige voetgangerslicht (week 3) a. We laten de schakeling hetzelfde. b. We voegen de code van beide verkeerslichten nu samen tot een werkende situatie. Zodra de knop ingedrukt is ga je nu geen 20 seconden wachten (dus op de plaats van wacht 20 sec) maar ga je de hoofdweg 'ontruimen': - paar seconden wachten - dan verkeerslicht op geel/oranje voor paar seconden - tenslotte verkeerslicht op rood - Daarna pas ga je verder door het voetgangerslicht op groen te zetten.

12 2.6 Opdracht 6: oversteek met auditieve signalering (week 3 extra!) a. We breiden de de schakeling tenslotte uit met een buzzer. Het is beter de buzzer via een weerstand van ca. 1KΩ aan te sluiten. Een 220Ω weerstand is ook prima. b. Stap 1. Als het voetgangerslicht op rood staat, piep je kort elke twee seconden. Stap 2. Als je het voetgangerslicht op groen zet, laat je de speaker snel achter elkaar piepen. Stap 3. Als je het voetgangerslicht groen laat knipperen doe je steeds twee piepjes, dan seconde wachten, dan weer twee piepjes, etc. tot het voetgangerslicht weer rood is.

13 2.7 Opdracht 7: Een enkele motor aansturen met PWM (week 4) a. prik het motorshield op de Arduino b. programmeer het motorshield zodat je motor eerst 10 seconden op halve kracht rechtsom draait, dan 10 seconden op halve kracht linksom, tenslotte 10 seconden op volle kracht (linksom of rechtsom) c. zorg dat je de motor commando s kunt geven vanaf de seriële terminal

14 2.8 Opdracht 8: De lijn detectie sensor (week 4) a. Maak de lijn volg sensor geschikt voor je Arduino b. Sluit de lijn volg sensor aan op je Arduino (zie document op blackboard) c. Programmeer de sensor d. Bekijk het verschil in waardes tussen een witte en zwarte oppervlakte. Noteer de waardes en laat deze opdracht aftekenen. 3. Bij de eindopdrachten Stimuleer leerlingen zo veel mogelijk om zelf een eindopdracht te verzinnen. Er worden (in de eerste fase) twee eindopdrachten aangedragen: - robot karretje als lijnvolger o.i.d. (m.b.v. LEGO basis en motoren of eventuele andere materialen) en huis - wuppie met intelligent gedrag (kunstmatige emoties, sociale robot) Voor het robot voertuigje is een normale Arduino (Duemilanove of UNO) een goede keuze. Voor de wuppie is een Lilypad Arduino met sensoren en actuatoren een betere keuze. De wuppie is een uitdagende opdracht, het zou met een iets groter groepje kunnen want het is meer werk dan een robot karretje. Kosten wuppie: ca 100 (vooral Arduino Lilypad en sensoren / actuatoren / LiPo batterij / geleidend draad) Kosten robot voertuigje: ca 75 (motoren, LEGO onderdelen, Arduino, lichtsensoren en overige sensoren, Motorshield). Er zijn tal van andere toepassingen mogelijk, zo bedachten leerlingen uit de testgroep een kubus (gemaakt in een zogenaamd FabLab met Plexiglas) met een acceleratiesensor welke verandert van kleur bij het detecteren van beweging.

15 Bijlage: Inhoud i&i 2011 Arduino kit (Floris.cc) Inhoud starterkit Arduino 1x Arduino UNO 1x USB Cable 1x Breadboard Clear Self-Adhesive. 10x M/M Jumper wires 3x yellow LED5 3x green LEDs 3x red LEDs 5x 10kΩ resistor 5x 1kΩ resistor 5x 330Ω resistor 3x push button 1x buzzer 1x Microswitch - 2 Terminal 1x Mini Photocell 1x doosje om kit in te bewaren

16 (Tip: Google: resistor color code calculator )

Bouw je eigen minicomputer

Bouw je eigen minicomputer Bouw je eigen minicomputer Soldeer stap-voor-stap de Diavolino, een open-source computerplatform 1 1 2 3 Je hebt nodig: kniptang, soldeerbout, soldeerdraad, batterijhouder, Diavolino kit van Evil Mad Scientist:

Nadere informatie

Bouw je eigen minicomputer

Bouw je eigen minicomputer Soldeer stap-voor-stap de Fabschoolino, een open source Arduino. 1 2 3 Je hebt nodig: soldeerbout, soldeersel, batterijhouder, Fabschoolino board (het PCB, ATMEGA 328P (ic) en de losse componenten + beschrijving

Nadere informatie

Wat is Arduino? Arduino = microprocessor (Atmel)

Wat is Arduino? Arduino = microprocessor (Atmel) Intro tot Arduino Wat is Arduino? Volgens de website: Arduino is an open-source electronics prototyping platform based on flexible, easy-to-use hardware and software. It's intended for artists, designers,

Nadere informatie

Boe-Bots - Arduino robots

Boe-Bots - Arduino robots Boe-Bots - Arduino robots Voorbereiding - wat hebben we allemaal nodig? 1) Een laptop met de Arduino IDE 2) Een Boe-Bot 3) Een USB printerkabel 4) De Boe Bot Library én NewPing library. Hier te downloaden.

Nadere informatie

Arduino. Workshop. 20 juni 2014 Peter Struwe Stichting De Jonge Onderzoekers Groningen

Arduino. Workshop. 20 juni 2014 Peter Struwe Stichting De Jonge Onderzoekers Groningen Arduino Workshop Beta-docentendag 20 juni 2014 Peter Struwe Stichting De Jonge Onderzoekers Groningen Wat is een microcontroller? Maak een computer met alleen het meest noodzakelijke: processor geheugen

Nadere informatie

Arduino. HCC Vlaanderen - Mechelen 7 februari 2011. Luc De Cock

Arduino. HCC Vlaanderen - Mechelen 7 februari 2011. Luc De Cock Arduino HCC Vlaanderen - Mechelen 7 februari 2011 Luc De Cock Inhoud Wat is Arduino? Wat hebben we nodig? Arduino IDE Voorbeelden Extra tools Uitbreidingen Wat is Arduino? Open source electronica platform

Nadere informatie

A R D U I N O. addendum bij: Leren programmeren, meten en sturen met de Arduino. 3 e druk INHOUD

A R D U I N O. addendum bij: Leren programmeren, meten en sturen met de Arduino. 3 e druk INHOUD addendum bij: Leren programmeren, meten en sturen met de Arduino 3 e druk A R D INHOUD Errata Aanwijzigen en tips (inclusief errata) Basisset en aanvullingsset U I N O 2 Errata derde druk Pag. 71, afbeelding

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. robotcar.nl

Gebruikershandleiding. robotcar.nl Gebruikershandleiding robotcar.nl Inhoudsopgave 1 Introductie 2 2 Inventaris 3 3 Uno: een Arduino variant 4 3.1 De pinnen op het Uno board.................... 4 3.2 De Arduino software omgeving...................

Nadere informatie

Hand-out Introductieworkshop LED programmeren

Hand-out Introductieworkshop LED programmeren Hand-out Introductieworkshop LED programmeren Inleiding Deze hand-out is bedoeld als naslag voor de introductie workshop LED programmeren. In deze handout vind je de uitleg over LEDs, Arduino s en LED

Nadere informatie

MAKERKLAS WORKSHOP ARDUINO. Maandag 7 december 2015

MAKERKLAS WORKSHOP ARDUINO. Maandag 7 december 2015 1 MAKERKLAS WORKSHOP ARDUINO Maandag 7 december 2015 2 AAN DE SLAG! ONDERDELEN Je hebt de beschikking over een Arduino Starter Kit met een heleboel onderdelen. We gaan ze in de ze workshop niet allemaal

Nadere informatie

1. Sluit de LED aan zoals afgebeeld 2. Sluit de USB-kabel aan op de Arduino 3. Klik op de knop uploaden 4. De LED begint te knipperen

1. Sluit de LED aan zoals afgebeeld 2. Sluit de USB-kabel aan op de Arduino 3. Klik op de knop uploaden 4. De LED begint te knipperen Workshop Arduino Inleiding In deze workshop werk je in tweetallen met een Arduino microcontroller. Dit is een kleine computer die je kunt programmeren om te doen wat jij wilt. Om dit te doen gebruik je

Nadere informatie

Een verkeerslicht met Arduino

Een verkeerslicht met Arduino Een verkeerslicht met Arduino FASE 1: DE ARDUINO VERKENNEN We zullen zelf een verkeerslicht bouwen. Welke componenten zijn er daarvoor zeker nodig? Denk aan auto s, maar ook aan voetgangers. Wat met slechtzienden

Nadere informatie

Programmeren met Arduino

Programmeren met Arduino Programmeren met Arduino Lieve Van Bastelaere Programmeren met Arduino. 1. Werken met een breadboard. a. Wat is een breadboard? Een breadboard is een bord waarop je elektronische schakelingen kunt maken

Nadere informatie

Meet the Arduino FAMILY

Meet the Arduino FAMILY www.arduino.cc Arduino is HARDWARE Meet the Arduino FAMILY Mega Lilypad Ethernet Mini En meer... Gemeenschappelijke kenmerken Printkaartje met een ATMEL microcontroller Digitale en analoge in- en/of uitgangen

Nadere informatie

4x4x4 LED cube deel 2

4x4x4 LED cube deel 2 4x4x4 LED cube deel 2 Dit deel beschrijft een mogelijke opbouw van de led cube. De constructie moet voor mij makkelijk in en uit elkaar te halen zijn. De Arduino is te interessant om zijn leven alleen

Nadere informatie

Workshop Arduino voor beginners. door TkkrLab Enschede

Workshop Arduino voor beginners. door TkkrLab Enschede Workshop Arduino voor beginners door TkkrLab Enschede Tkkrlab TkkrLab (Tukkerlab) bestaat uit een groep mensen die geïnteresseerd zijn in in technologie, digitale techniek en wetenschap, kortom geeks.

Nadere informatie

Bouw het schema zoals beschreven in de RBBB handleiding in de handout, maar dan op het breadboard.

Bouw het schema zoals beschreven in de RBBB handleiding in de handout, maar dan op het breadboard. Physical Computing Workshop 20, 21 en 28 mei 2010, 13.00 17.00 uur Lennart Herlaar V1.1 (relaisschakeling aangepast) Programma van de workshop 1. Uitdelen workshop kits en handouts, aftekenen lijst. 2.

Nadere informatie

Arduino[4KIDS] Maak je eigen muziekinstrument!

Arduino[4KIDS] Maak je eigen muziekinstrument! Arduino[4KIDS] Maak je eigen muziekinstrument! Wat is een Arduino? Open jullie doos! Hierin vind je: Wat is een Arduino? Er gaat slechts één 'programma' op Dit gaat via de USB ingang, met de USB kabel:

Nadere informatie

Workshop Arduino Uno. Touw dag 6 juni 2015 Harold Pootjes en Simon Pauw

Workshop Arduino Uno. Touw dag 6 juni 2015 Harold Pootjes en Simon Pauw Workshop Arduino Uno Touw dag 6 juni 2015 Harold Pootjes en Simon Pauw Arduino Uno Pagina 2 Een programmeerbare controller The Arduino Uno is a programmable microcontroller board based on the ATmega 328.

Nadere informatie

Bouw het schema zoals beschreven op pagina 5 in de RBBB handleiding in de handout, maar dan op het breadboard.

Bouw het schema zoals beschreven op pagina 5 in de RBBB handleiding in de handout, maar dan op het breadboard. Physical Computing Workshop 23 en 30 november 2010, 09.00 13.00 uur en 13.00 17.00 uur Lennart Herlaar V2.0 (aangepast voor de tweede serie workshops) Programma van de workshop 1. Uitdelen workshop kits

Nadere informatie

Bouw een deel van het JeeNode schema zoals beschreven op pagina 5 in de JeeNode handleiding in de handout, maar dan op het breadboard.

Bouw een deel van het JeeNode schema zoals beschreven op pagina 5 in de JeeNode handleiding in de handout, maar dan op het breadboard. Domoticaforum Arduino Workshop 28 november 2010 Lennart Herlaar & Robert Hekkers v1.0 Programma van de workshop 1. Uitdelen workshop kits en handouts. 2. Uitpakken workshop kits en controleren inhoud.

Nadere informatie

EM2 Microcontroller Project. LED cube

EM2 Microcontroller Project. LED cube EM2 Microcontroller Project LED cube Door: Dennis Koster Klas: Tc202 Studentnummer: 536496 Docent: Jan Derriks & Ruud Slokker Versie 1.0 (12-1-2009) Inhoudsopgave Inleiding 3 De onderdelen 4 t/ m 6 Het

Nadere informatie

Over Betuwe College. Lego Mindstorm project

Over Betuwe College. Lego Mindstorm project Inhoudsopgave 1 Het aansluiten van onderdelen.... 3 2 De lego software.... 4 2.1 Het programeerscherm.... 5 2.2 Programma naar NXT... 6 3 Introductie tot programmeren.... 7 3.1 De druksensor.... 7 3.2

Nadere informatie

by Jody Culkin Bronnen die gratis gebruikt, verspreid of aangepast kunnen worden. meestal software of hardware.

by Jody Culkin Bronnen die gratis gebruikt, verspreid of aangepast kunnen worden. meestal software of hardware. Wat is een Arduino??? Vertaling naar NL: Johan Korten by Jody Culkin Arduino is een open source elektronica prototype platform. Wat houdt dat in? Open Source Bronnen die gratis gebruikt, verspreid of aangepast

Nadere informatie

Tweede workshop Arduino

Tweede workshop Arduino Tweede workshop Arduino In deze workshop zal veel gewerkt worden met voorbeelden die meegeleverd worden met de Arduino IDE. Deze zijn te vinden onder het menu File >Examples. Oefening 1 - Seriële communicatie

Nadere informatie

KAEDU : Outputs en inputs

KAEDU : Outputs en inputs KAEDU : Outputs en inputs LED Er zijn in totaal 6 LEDS (exclusief de IR) die je kan gebruiken. Hiervoor moeten de overeenkomstige jumpers wel in de juiste stand staan. Zoals je op onderstaande foto ziet

Nadere informatie

Flashing Eye Robot! Knipperlicht Circuit! Clubjesmiddag 18 Mar Adam Dorrell

Flashing Eye Robot! Knipperlicht Circuit! Clubjesmiddag 18 Mar Adam Dorrell NL Flashing Eye Robot! Knipperlicht Circuit! Clubjesmiddag 18 Mar 2014 Adam Dorrell Agenda Maak een "Flitsende Robot" We maken gebruik van elementaire elektronische schakeling jullie leren hoe het werkt

Nadere informatie

Ontwerp een robot die helpt bij rampen

Ontwerp een robot die helpt bij rampen Ontwerp een robot die helpt bij rampen Waar werk je? Je werkt bij de fictieve hulporganisatie "Robots to Rescue" die robots inzet bij rampen. Situatie Na een aardbeving zoals in Haïti in 2010 is het moeilijk

Nadere informatie

Parallelle poort interface.

Parallelle poort interface. Parallelle poort interface. Bouwbeschrijving kant en klare PCB interface met LUMI led s. Naam : Klas: 2008-2009 EduTechSoft Pagina 2 van 8 Inleiding. Deze bouwbeschrijving hoort bij het project Digitale

Nadere informatie

Workshop FLL. Leer robots programmeren. Marieke Peelen Lennart de Graaf Daryo Verouden -

Workshop FLL. Leer robots programmeren. Marieke Peelen Lennart de Graaf Daryo Verouden - Workshop FLL Leer robots programmeren Marieke Peelen Lennart de Graaf Daryo Verouden - 1 Student-coaches 2 FIRST LEGO League 3 FLL Core values We zijn een team We doen zelf het werk met hulp van onze coaches.

Nadere informatie

PLANTENROLSTOEL WEETJE INTRODUCTIE. Dit heb je nodig: HELP EEN PLANT NAAR HET LICHT! Thema: reageren & anticiperen. (2 kleuren) koperdraad

PLANTENROLSTOEL WEETJE INTRODUCTIE. Dit heb je nodig: HELP EEN PLANT NAAR HET LICHT! Thema: reageren & anticiperen. (2 kleuren) koperdraad INTRODUCTIE Planten hebben licht nodig om te kunnen leven en groeien. Zet een plant in de vensterbank en binnen het uur draaien de bladeren naar het licht en de stengeltop is binnen een dag richting het

Nadere informatie

Aansluitles Les 1 Overzicht van de Componenten. Basis

Aansluitles Les 1 Overzicht van de Componenten. Basis Overzicht van de Componenten Lichtsensor Lichtsensoren worden gebruikt om licht te meten. Straatverlichting, sommige fietslampjes of tuinlampjes gebruiken een lichtsensor. Zo gaan ze pas aan als het donker

Nadere informatie

AVR-DOPER MINI ASSEMBLAGE HANDLEIDING + LAYOUT. Geschreven door: Tom Vocke

AVR-DOPER MINI ASSEMBLAGE HANDLEIDING + LAYOUT. Geschreven door: Tom Vocke AVR-DOPER MINI ASSEMBLAGE HANDLEIDING + LAYOUT Geschreven door: Tom Vocke Datum: 28-09-2010 Inleiding: Dit document bevat alle hardware informatie betreffende de AVR-Doper mini. Het eerste deel zal zich

Nadere informatie

Single Board computers. Ruud van der Meer (voor HCC d.d. 4 dec2017 Leiderdorp)

Single Board computers. Ruud van der Meer (voor HCC d.d. 4 dec2017 Leiderdorp) Microcontroller projecten Single Board computers Ruud van der Meer (voor HCC d.d. 4 dec2017 Leiderdorp) Micro Controllers Wat ging er aan vooraf: De 8051 Basic controller De Basic-Stamp. De C-Control van

Nadere informatie

LocoServo Handleiding

LocoServo Handleiding LocoServo Handleiding HDM12 Disclaimer van Aansprakelijkheid: Het gebruik van alle items die kunnen worden gekocht en alle installatie-instructies die kunnen worden gevonden op deze site is op eigen risico.

Nadere informatie

RCL Arduino Workshop 1

RCL Arduino Workshop 1 RCL Arduino Workshop 1 Leren door doen april 2015 - slides voor RCL Arduino workshop 1 ON4CDU & ON8VQ Workshop Leren door doen Werken in een groep Beperkte tijd Alleen essentiele vragen stellen Thuis oefenen

Nadere informatie

by Jody Culkin Bronnen die gratis gebruikt, verspreid of aangepast kunnen worden. meesta software of hardware.

by Jody Culkin Bronnen die gratis gebruikt, verspreid of aangepast kunnen worden. meesta software of hardware. Wat is een Arduino??? Vertaling naar NL: Johan Korten by Jody Culkin Arduino is een open source elektronica prototype platform. Wat houdt dat in? Open Source Bronnen die gratis gebruikt, verspreid of aangepast

Nadere informatie

BBR programmeren met Ardublock

BBR programmeren met Ardublock BBR programmeren met Ardublock Robotkamp 2017 www.e2cre8.be VTI Torhout Middenschool Sint-Rembert 1 Motoren Beide motoren kunnen: Vooruit of achteruit draaien Versnellen of vertragen van 0 tot 255 Let

Nadere informatie

Arduino. Arduino UNO. Sam Decoster. CoderDojo Roeselare. Sam Decoster

Arduino. Arduino UNO. Sam Decoster. CoderDojo Roeselare. Sam Decoster Arduino Arduino UNO Sam Decoster CoderDojo Roeselare Sam Decoster Inleiding Arduino is een open-source ontwikkelbord, waarmee het mogelijk wordt om informatica te koppelen aan fysieke objecten. Het is

Nadere informatie

Inleiding Tijdens deze les programmeren de leerlingen hun eigen verkeerslicht. Lesdoelen. Materiaal

Inleiding Tijdens deze les programmeren de leerlingen hun eigen verkeerslicht. Lesdoelen. Materiaal Leerkrachtenhandleiding Inleiding Tijdens deze les programmeren de leerlingen hun eigen verkeerslicht. Lesdoelen De leerlingen zijn in staat om: zelf een verkeerslicht te programmeren; te herkennen wat

Nadere informatie

Weerstation. Weerstation met Arduino C.G.N. van Veen. HiSPARC. 1 Weerstation. 2 Arduino. 2.1 Werking van Arduino

Weerstation. Weerstation met Arduino C.G.N. van Veen. HiSPARC. 1 Weerstation. 2 Arduino. 2.1 Werking van Arduino Weerstation HiSPARC Weerstation met Arduino C.G.N. van Veen 1 Weerstation Inleiding Naast het meten aan kosmische straling met het HiSPARC meetstation kunnen leerlingen het HiSPARC station uitbreiden met

Nadere informatie

Inhoud. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Opdracht 1 - Brainstormen. Opdracht 2 - Je eigen controller. informatie - makey makey

Inhoud. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Opdracht 1 - Brainstormen. Opdracht 2 - Je eigen controller. informatie - makey makey Naam: Klas: inhoud Inhoud Opdracht 1 - Brainstormen Opdracht 2 - Je eigen controller informatie - makey makey Blz. 3 Blz. 4 Blz. 5 Opdracht 3 - Aan de slag met Scratch Blz. 6 informatie - Scratch Opdracht

Nadere informatie

Naam + Klas: Laptop Nr: Cijfer:

Naam + Klas: Laptop Nr: Cijfer: Naam + Klas: Laptop Nr: Cijfer: Les 1a: 1: Verander de aan - en uit tijden in de sketch en bekijk het resultaat. 2: Je hebt 14 (0 t/m 13) digitale pinnen ter beschikking om je ledje op aan te sluiten.

Nadere informatie

Algemene Breadboard tips

Algemene Breadboard tips Hoe gebruik ik een breadboard? Een breadboard is een handig hulpmiddel om schakelingen snel en gemakkelijk uit te testen voordat je ze definitief gaat bouwen. Het voordeel van een breadboard is dat je

Nadere informatie

Workshop IOT. Handleiding V5 Vincent Verheggen 6 november Taal: Nederlands.

Workshop IOT. Handleiding V5 Vincent Verheggen 6 november Taal: Nederlands. Workshop IOT Handleiding V5 Vincent Verheggen 6 november 2017 Taal: Nederlands Meer informatie: Contact: www.vincentverheggen.nl/workshop vincent@vincentverheggen.nl Woord vooraf Voor je ligt de handleiding

Nadere informatie

modellering met Arduino project module

modellering met Arduino project module 2016 modellering met Arduino project module F. Vonk versie 1 2-9-2016 inhoudsopgave 1. inleiding... - 2-2. regelsystemen... - 3-3. lichtsterkte meten... - 4-4. een knop uitlezen... - 8-5. aansturen van

Nadere informatie

Handleiding bij de Booktest Generator

Handleiding bij de Booktest Generator Handleiding bij de Booktest Generator Het programma voor het maken van toetsen bij boeken. (c) 2005/2009 Visiria Uitgeversmaatschappij Twisk Inleiding Onze dank voor het aanvragen van de Booktest Generator.

Nadere informatie

Ar-doe-wie-no. Voorwoord

Ar-doe-wie-no. Voorwoord www.conrad.nl Ar-doe-wie-no Voorwoord Leuk dat je meer wilt weten over Arduino. Wij helpen je graag een eindje op weg. De Conrad Arduino Starterkit dient om je te inspireren en biedt je een introductie

Nadere informatie

Clifford Electronics Benelux bv. Tel.+31 20 40 40 919 Fax. +31 20 40 40 948

Clifford Electronics Benelux bv. Tel.+31 20 40 40 919 Fax. +31 20 40 40 948 Clifford Electronics Benelux bv. Tel.+31 20 40 40 919 Fax. +31 20 40 40 948 Belangrijke informatie Gefeliciteerd met de aankoop van uw voertuig beveiligingsysteem. Het is ontworpen om jaren van probleemloze

Nadere informatie

Onderdelen. Programmeer Kabel. button. Reset. Transistor. npn. Breadbord. Infrarood lampje. Fabschoolino. Draadjes

Onderdelen. Programmeer Kabel. button. Reset. Transistor. npn. Breadbord. Infrarood lampje. Fabschoolino. Draadjes Onderdelen Programmeer Kabel Reset button Weerstand 1K ohm Weerstand 10K ohm npn Transistor Infrarood lampje Breadbord Draadjes Fabschoolino Dit is een overzicht van alle componenten uit zakje 2 plus de

Nadere informatie

Je kunt de mbot ook draadloos programmeren via Bluetooth of met 2.4G Wireless. Bekijk de instructies op mbot draadloos.

Je kunt de mbot ook draadloos programmeren via Bluetooth of met 2.4G Wireless. Bekijk de instructies op mbot draadloos. Wat is een mbot? mbot is een robot die je eerst zelf in elkaar moet zetten en daarna kunt programmeren. De programmeer omgeving die je erbij kan installeren is mblock welke lijkt op Scratch 2.0 : mblock

Nadere informatie

Workshop Arduino - deel 2

Workshop Arduino - deel 2 Workshop Arduino - deel 2 Inleiding In het vorige deel van de workshop Arduino heb je voor het eerst kennis gemaakt met deze microcontroller. In dit deel, deel 2, ga je meer leren over de software: het

Nadere informatie

Arduino Workshop. door Geert Roumen (CC) BY-SA. lemio.nl/arduino/

Arduino Workshop. door Geert Roumen (CC) BY-SA. lemio.nl/arduino/ Arduino Workshop door Geert Roumen (CC) BY-SA lemio.nl/arduino/ Arduino? Arduino is een open-source ontwikkelbord, waarmee het mogelijk wordt om informatica te koppelen aan fysieke objecten. Het is dus

Nadere informatie

Inhoud Inhoud. Inleiding 1 Leerdoelen 1

Inhoud Inhoud. Inleiding 1 Leerdoelen 1 v Inhoud Inhoud Inleiding 1 Leerdoelen 1 1 Aftrap 3 1.1 Aanschaf 3 1.2 Arduino UNO R3 of Arduino MEGA 2560? 4 1.3 Poorten en voeding 5 1.4 Systeemeisen 6 1.5 Software 6 1.6 Arduino met pc verbinden 10

Nadere informatie

Nascholing voor leerlingen. Software-ontwikkeling met behulp van Lego Mindstorms

Nascholing voor leerlingen. Software-ontwikkeling met behulp van Lego Mindstorms Nascholing voor leerlingen Software-ontwikkeling met behulp van Lego Mindstorms Lego Mindstorms Hardware - RCX (programmeerbare legosteen) - Sensoren - Motoren Software - Robotics Invention System 2.0

Nadere informatie

Logo quiz Project Inleiding op de Logo!

Logo quiz Project Inleiding op de Logo! Logo quiz Project Inleiding op de Logo! Project ontwikkelt door: Tim van Schuylenburg Ben van Kruisbergen Inhoudsopgave Projectbeschrijving en Planning 2 Blz. De benodigdheden en aansluitschema 4-8 Complete

Nadere informatie

Besturing van de Miniatuurwereld OC32. Apparaatdefinities (Generiek)

Besturing van de Miniatuurwereld OC32. Apparaatdefinities (Generiek) Besturing van de Miniatuurwereld OC32 Apparaatdefinities (Generiek) Auteur: Leon J.A. van Perlo Versie: 2013/03/25 Datum: 27 maart 2013 Release beheer Deze handleiding is van toepassing op Software o OC32Config

Nadere informatie

One-touch raambediening D.I.Y. NA/NB

One-touch raambediening D.I.Y. NA/NB One-touch raambediening D.I.Y. NA/NB Wil je je ramen automatisch openen/sluiten terwijl je je dak open/dicht doet zodat je voortaan 10 seconden eerder binnen bent op je werk? Wil je lekker sportief door

Nadere informatie

Useless Machine. Saxion Hogeschool Enschede ACT Kunst en Techniek Project Creative Solutions

Useless Machine. Saxion Hogeschool Enschede ACT Kunst en Techniek Project Creative Solutions Saxion Hogeschool Enschede ACT Kunst en Techniek Project Creative Solutions H.J.M. Sanderink 17-9- 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Onderdelenlijst Herkenning van de onderdelen Laseren Bouwen

Nadere informatie

modellering met Arduino extra module

modellering met Arduino extra module 2017 modellering met Arduino extra module F. Vonk versie 2 27-7-2017 inhoudsopgave 1. inleiding... - 3-2. meet- en regelsystemen... - 5-3. lichtsterkte meten... - 6-4. een knop uitlezen... - 10-5. (optioneel)

Nadere informatie

Stealth X1Plus. Hardware installatie handleiding

Stealth X1Plus. Hardware installatie handleiding Stealth X1Plus Hardware installatie handleiding RHO-DELTA Automotive & Consumer Products BV Villa California Building Escudostraat 2-2991 XV BARENDRECHT T:010-497 11 12 Stealth verkoop T:010-497 11 10

Nadere informatie

Microcontrollers. Robert Langenhuysen, PA0RYL

Microcontrollers. Robert Langenhuysen, PA0RYL Microcontrollers Robert Langenhuysen, PA0RYL 1 RF Seminar B&D 2013 Eisen Niet al te ingewikkeld Kits, geschikt voor experimenteren, rapid prototyping, etc. I/O mogelijkheden HDMI, VGA, SD, analoog, digital,

Nadere informatie

Peripheral Interface Controllers. BRAC clubavond 5-105 PE2WDO

Peripheral Interface Controllers. BRAC clubavond 5-105 PE2WDO Peripheral Interface Controllers -10 PE2WDO Programma Introductie Wat is een PIC Wat heb je nodig om te beginnen Praktijkopdrachten: Voorbeeld met uitleg Opdrachten pag. 2 Wat is een PIC Programmable Intelligent

Nadere informatie

Ventilator les 3 Leerkrachthandleiding. groep 5/6

Ventilator les 3 Leerkrachthandleiding. groep 5/6 Ventilator les 3 Leerkrachthandleiding groep 5/6 Inleiding Tijdens deze les maken de leerlingen hun eigen ventilator. Ze ontdekken via de app hoe ze een ventilator kunnen programmeren. Lesdoelen De leerlingen

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

Sensoren- en actorenoverzicht

Sensoren- en actorenoverzicht Sensoren- en actorenoverzicht Via internet worden veel sensorkits aangeboden met een grote diversiteit aan sensoren en actoren. Veelal is onduidelijk waartoe al die sensoren/actoren dienen, terwijl informatie

Nadere informatie

Project If This Then That

Project If This Then That Project If This Then That WiFi bestuurbare woonhuis ventilator Cairan Steverink G&I1D 17-01-2016 Johan Otten E 17-1-2016 Conceptbeschrijving Een woonhuis ventilator is tegenwoordig aanwezig in bijna alle

Nadere informatie

Montagevoorschriften

Montagevoorschriften Montagevoorschriften BCU Mont_BCU1_NL.Doc 1/9 Inhoudsopgave 1. Montage van de onderdelen... 3 2. Aansluitingen van de 8 polige stekker... 3 3. Aansluitingen van de 10 polige stekker... 4 4. Opstarten...

Nadere informatie

Keuzedeel Programmeren van microcontrollers (K0730, 240 uur)

Keuzedeel Programmeren van microcontrollers (K0730, 240 uur) Keuzedeel Programmeren van microcontrollers (K0730, 240 uur) Docentendag btg ICT en Creatieve Industrie 22 maart 2017 μc of MCU 2017 FC, Jan J. Zuur MEd Formulier Keuzedeel Lesprogramma Examineren Vragen

Nadere informatie

ES1 Project 1: Microcontrollers

ES1 Project 1: Microcontrollers ES1 Project 1: Microcontrollers Les 2: Architectuur ATmega32 en STK500 Door Hugo Arends, september 2012 Architectuur ATmega32 Een uitgebreide en gedetailleerde beschrijving van de ATmega32 microcontroller

Nadere informatie

Oefening 1 - Seriële communicatie via USB

Oefening 1 - Seriële communicatie via USB Werkbladen voor Arduino workshop 2 In deze workshop zal gewerkt worden met de voorbeelden die meegeleverd worden met de Arduino IDE. Deze zijn te vinden onder het menu Bestand->Voorbeelden. Oefening 1

Nadere informatie

Project 7 Pratende plant Docent Project 7 - Pratende Plant Docent

Project 7 Pratende plant Docent Project 7 - Pratende Plant Docent Project 7 Pratende plant Docent Project 7 - Pratende Plant Docent Titel Pratende Plant 2 lessen Doel De leerlingen leren in deze twee lessen een opdracht namaken en een nieuw prototype maken met behulp

Nadere informatie

Temperatuur Les 8 Leerkrachtenhandleiding. Basis

Temperatuur Les 8 Leerkrachtenhandleiding. Basis Leerkrachtenhandleiding Inleiding Deze les maken de leerlingen een automatische ventilator. Ze ervaren dat temperatuur niet altijd goed gemeten kan worden met de hand. Lesdoelen De leerlingen zijn in staat

Nadere informatie

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (4)

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (4) De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek () E. Gernaat (ISBN 978-90-7930--6) De Atmel ATmega38/P microcontroller. Uitvoering De ATmega38 is een microprocessor van de Amerikaanse firma ATMEL

Nadere informatie

LocoServo Handleiding

LocoServo Handleiding LocoServo Handleiding HDM12 Disclaimer van Aansprakelijkheid: Het gebruik van alle items die kunnen worden gekocht en alle installatie-instructies die kunnen worden gevonden op deze site is op eigen risico.

Nadere informatie

Lego Mindstorms NXT practicum Middag 1

Lego Mindstorms NXT practicum Middag 1 Lego Mindstorms NXT practicum Middag 1 SmartProducts 24 april 2015 Mindstorms NXT practicum Lego Mindstorms NXT practicum Doel Vertrouwd raken met de mogelijkheden van Lego Mindstorms NXT Onderdeel van

Nadere informatie

Verkeerslichten. De Verkeerslichten & de PLC in het TIBBLTO / VICTO lokaal. Werkplek 1. Leer & werkboek.

Verkeerslichten. De Verkeerslichten & de PLC in het TIBBLTO / VICTO lokaal. Werkplek 1. Leer & werkboek. Verkeerslichten. Werkplek 1 De Verkeerslichten & de PLC in het TIBBLTO / VICTO lokaal. Leer & werkboek. Bij dit boek hoort een antwoordboekje waarin de antwoorden, op de vragen uit dit boek, geschreven

Nadere informatie

Werkbladen voor Arduino workshop 1

Werkbladen voor Arduino workshop 1 De aansluitingen van de Arduino Uno Werkbladen voor Arduino workshop 1 Arduino Arduino is een open-source ontwikkelbord, waarmee het eenvoudig is om informatica aan fysieke objecten te koppelen. Je kunt

Nadere informatie

Programmering Tiny45 voor de DCC locdecoder

Programmering Tiny45 voor de DCC locdecoder Programmering Tiny45 voor de DCC locdecoder Dit is een beschrijving voor het programmeren van de Tiny45 van de locdecoder. Voor de eerste programmering is een programmer voor Atmel AVR mikrocontrollers

Nadere informatie

RTC Opleidingen Beckhoff TwinCAT. Voorbereiding

RTC Opleidingen Beckhoff TwinCAT. Voorbereiding Voorbereiding Beckhoff Automation bvba Belgium Rudi Grouset v3.3-10/11/2014 Voorbereiding voor het volgen van de Beckhoff training Om de opleidingsdagen bij Beckhoff succesvol te laten doorgaan vragen

Nadere informatie

Inleiding LEGO MINDSTORMS Education EV3-programmeerapp

Inleiding LEGO MINDSTORMS Education EV3-programmeerapp Inleiding LEGO MINDSTORMS Education EV3-programmeerapp LEGO Education presenteert met trots de tablet-editie van de LEGO MINDSTORMS Education EV3-software een leuke, gestructureerde manier om uw LEGO MINDSTORMS

Nadere informatie

Topic: College 3 opdrachten - analoge IO Modified: 27 september :12

Topic: College 3 opdrachten - analoge IO Modified: 27 september :12 Topic: College 3 opdrachten - analoge IO Modified: 27 september 2017 23:12 Opdrachten analoge I/O Leerconcept: de opdrachten zijn ideëen om met analoge I/O te leren programmeren. Advies is om nivo 1 opdrachten

Nadere informatie

ES1 Project 1: Microcontrollers

ES1 Project 1: Microcontrollers ES1 Project 1: Microcontrollers Les 1: Installeren en verifiëren van de SDE Door Hugo Arends, augustus 2012 Microcontrollers Een microcontroller is een elektronische component dat gebruikt wordt om (complexe)

Nadere informatie

Eé va de versies va i o ays die ik geprobeert heb te ake

Eé va de versies va i o ays die ik geprobeert heb te ake Arduino Pong Over de loop van het project heb ik een aantal verschillende ideeën gehad. Ten eerste wilde ik een The Wit her A ulet ake dat zou reagere op tast. Wa eer ie a d het a ulet aa raakte zou het

Nadere informatie

Stroomschema s maken in Word

Stroomschema s maken in Word 1 Stroomschema s maken in Word Een programma direct maken in Scratch gaat vaak wel goed als het een klein programma is. Als het programma groter en moeilijker is, is het lastig om goed te zien welk commando

Nadere informatie

Lijnvolgers: van basis tot proportioneel

Lijnvolgers: van basis tot proportioneel 1 GEAVANCEERDE EV3 PROGRAMMEERLES Lijnvolgers: van basis tot proportioneel Door Droids Robotics 2 leerdoelen 1. Eigenschappen van verschillende lijnvolgers 2. Leer met het concept evenredig een proportionele

Nadere informatie

stap 1 Pak de Lunchbox uit En controleer of je alle componenten hebt~ Als je vragen hebt, neem dan contakt op met: info@unitunlikely.

stap 1 Pak de Lunchbox uit En controleer of je alle componenten hebt~ Als je vragen hebt, neem dan contakt op met: info@unitunlikely. stap 1 Pak de Lunchbox uit En controleer of je alle componenten hebt~ Als je vragen hebt, neem dan contakt op met: info@unitunlikely.com Dit onderdeel wordt de PCB (printed circuit board) genoemd. Alle

Nadere informatie

19/02/2019. Ilse Engelen

19/02/2019. Ilse Engelen ARDUINO VOOR BEGINNERS 19/02/2019 Ilse Engelen ilse.engelen@uhasselt.be 2 MATERIAAL 3 VOORBEREIDING - INSTALLATIE 4 A. Installatie van Arduino IDE 4 B. Arduino Create 9 1. BLINK 11 2. LED 15 3. ULTRASOON

Nadere informatie

Raspberry Pi Interfacing.

Raspberry Pi Interfacing. Als je met je Raspberry Pi contact wil maken met de buitenwereld heb je het GPIO ( General Purpose Input Output) interface van de RPi nodig. Met het GPIO interface kun je besturingen maken voor heel veel

Nadere informatie

Accelerometer project 2010 Microcontroller printje op basis van de NXP-LPC2368

Accelerometer project 2010 Microcontroller printje op basis van de NXP-LPC2368 Accelerometer project 2010 Microcontroller printje op basis van de NXP-LPC2368 Handleiding bij het gebruik van een microcontroller in het Accelerometerproject (Project II) Er zijn speciaal voor het Accelerometerproject

Nadere informatie

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Design Document If This Then That HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Concept Iedereen ervaart wel eens stress of een drukke ruimte die ze even teveel wordt waar ze even weg van moeten gaan om tot

Nadere informatie

Weerstation. Weerstation met Arduino C.G.N. van Veen. HiSPARC. 1 Weerstation. 2 Arduino. 2.1 Werking van Arduino

Weerstation. Weerstation met Arduino C.G.N. van Veen. HiSPARC. 1 Weerstation. 2 Arduino. 2.1 Werking van Arduino Weerstation HiSPARC Weerstation met Arduino C.G.N. van Veen 1 Weerstation Inleiding Naast het meten aan kosmische straling met het HiSPARC meetstation kunnen leerlingen het HiSPARC station uitbreiden met

Nadere informatie

Parallelle poort interface.

Parallelle poort interface. Parallelle poort interface. Bouwbeschrijving van de print interface met standaard led s. Naam : Klas: 2008 EduTechSoft Pagina 2 van 8 Inleiding. Deze bouwbeschrijving hoort bij het project Digitale Technieken

Nadere informatie

MORSE aan een draadje

MORSE aan een draadje MORSE aan een draadje UBA HOMEBREW 2014 Maarten van Achte ON3LOL SECTIE WLD Inhoud 1 INLEIDING... 2 2 HET IDEE... 2 3 BESPREKING VAN HET SCHEMA... 4 3.1 Het schema... 4 3.2 De componenten... 5 3.2.1 Overzicht...

Nadere informatie

Ringspiraal Stalen zenuwen en Arduino als scheidsrechter

Ringspiraal Stalen zenuwen en Arduino als scheidsrechter Elektor Post Project No. Ringspiraal Stalen zenuwen en Arduino als scheidsrechter Dit gezelschapsspel (voor maximaal personen) is een versie van de gevreesde ringspiraal : Hierbij moeten de deelnemers

Nadere informatie

Mindstorms NXT practicum

Mindstorms NXT practicum Mindstorms NXT practicum 2014/2015 Dagdeel 2 SmartProducts 1 mei 2015 Mindstorms NXT practicum 2014/2015 Inhoud Lego sensoren gevorderd Extra elektronica & sensoren Mindstorms programmeren gevorderd Opdracht

Nadere informatie

Workshop Arduino voor beginners deel 2

Workshop Arduino voor beginners deel 2 Workshop Arduino voor beginners deel 2 Voor deze workshop is het van belang dat je deel 1 van de workshop hebt afgerond. In deze workshop zitten meerdere opdrachten die elkaar niet allemaal op hoeven te

Nadere informatie

ES1 Project 1: Microcontrollers

ES1 Project 1: Microcontrollers ES1 Project 1: Microcontrollers Les 3: Eenvoudige externe hardware & hardware programmeren in C Hardware programmeren in C Inmiddels ben je al aardig op gang gekomen met het programmeren van microcontrollers.

Nadere informatie

aan/uit indicatie-led

aan/uit indicatie-led 0 Zone LED FController De ATECTA LED draadloos controller Play0 is is gemaakt om of max. 0 draadloos LEDdrivers te sturen, waarbij het ook mogelijk is om elke driver individueel te sturen Functies: of

Nadere informatie