Jaargang 7 April 2014 Nummer 59. Geluk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaargang 7 April 2014 Nummer 59. Geluk"

Transcriptie

1 Jaargang 7 April 2014 Nummer 59 Geluk Gelukkig zijn is heel eenvoudig Het geheim zit in het zijn niet in weemoed en verlangen naar wat was en wat kan zijn Maar in dat wat zich nu aandient ook al doet het nog zo'n pijn Als men dat weet te omarmen kan men echt gelukkig zijn Was geluk maar zo eenvoudig ArtemisiA ArtemisiA:

2 Zaterdag 3 mei Op zaterdag 3 mei ( uur) wordt in het Franciscushuis in Den Bosch de tweede studie- en bezinningsmiddag georganiseerd over betrokkenheid. Houd de website in de gaten voor nadere informatie: Meer informatie elders in deze nieuwsbrief. Vrijdag 6 tot en met maandag 9 juni Pinkstervoettocht in Oosterhout (N. Br). Meer informatie in het Franciscaans Maandblad dat omstreeks 3 mei a.s. verschijnt /30 augustus 2014 Franciscaanse Jongerenontmoeting: Vanuit heel Europa komen jongeren bijeen in Lourdes bijeen om samen te bidden en te vieren, voor ontmoeting en bezinning. Lees hier meer over elders in deze nieuwsbrief.

3 Zuster Petronilla Vermey overleden In de nacht van donderdag 3 op vrijdag 4 april is in haar slaap in het moederhuis van de zusters franciscanessen in Aerdenhout overleden zuster Petronilla Vermey. Ze werd 88 jaar. Op woensdag 9 april was de uitvaartplechtigheid met aansluitend de begrafenis op het kloosterkerkhof. Tekst: Peter Vrancken Zuster Petronilla werkte, samen met andere franciscaanse zusters, 34 jaar in het toenmalige Sint Josefziekenhuis in Vlissingen. Na haar pensionering zette ze zich nog ruim 22 jaar in voor de bewoners van zorgcentrum Ter Reede in Vlissingen. Ze coördineerde daar de R.K. vieringen. In 2002 droeg ze haar werkzaamheden over en in 2006 besloot ze terug te keren van het moederhuis van de franciscanessen in Aerdenhout. Ze was 59 jaar lid van de congregatie.,,zuster Petronilla, die kleine zuster, altijd in de weer voor de medemens. Zo herinnert pastoor drs. Paul de Maat van de Heilige Mariaparochie in Vlissingen de overleden zuster. In het parochieblad Getijden verscheen van de hand van Jeannette Vrancken in 2006 een uitgebreid artikel over zuster Petronilla, dat we hieronder op hoofdlijnen weergeven. Foto: Peter Vrancken Het is november 2001 dat ik tijdens een bezoek aan de zusters om hen uit te nodigen voor de adventviering in gesprek kom met zuster Petronilla. De zusters willen net gaan eten, maar nemen ruimschoots de tijd voor mij. Tijdens dit gesprek kwam aan de orde dat ik in mijn vorige woonplaats zeer actief was binnen de parochie en dat ik die activiteiten wel miste nu ik in Vlissingen woonde.

4 Zuster Petronilla stelt al vrij snel de vraag of ik niet haar taken in Ter Reede over zou willen nemen. Ik beloof haar hier over na te denken. Als ik in eerste instantie niet al te snel reageer belt zuster Petronilla mij op. Ze houdt vol!! Ik spreek met haar af dat ik af en toe mee help met de zaterdagviering. Vol ijver en enthousiasme vertelt ze dan hoe alles reilt en zeilt binnen de organisatie en hoe het is begonnen. Het was pastor Van de Riet, gesteund door dominee de Wind, die haar vroegen om vieringen te organiseren in het verzorgingshuis Ter Reede. Zij zeiden tegen haar,,doe het maar, u bent een geschikte persoon om dit te doen. Aanvankelijk was het heel erg moeilijk om alles in goede banen geleid te krijgen. Uiteindelijk leidde dat op zaterdagmiddag tot R.K.-vieringen in de kerkzaal op de bovenste verdieping die goed bezocht werden. Er waren voor de viering best veel voorbereidingen te treffen. De altaartafel moest worden klaar gemaakt en ook moesten verschillende bewoners worden opgehaald. Tijdens de viering probeerde ze altijd de mensen actief er bij te betrekken, door de zangbundels tijdens de viering op de juiste pagina te leggen. Jaar in jaar uit zette zij zich daarvoor in samen met haar dames. Maar niet alleen de zaterdagmiddag was zij aktief ook bezocht zij in haar eentje ongeveer 40 R.K.- bewoners van Ter Reede. Dit deed ze altijd met zoveel liefde en enthousiasme! Bij velen was ze geliefd in Ter Reede. Langzaam aan namen anderen haar bezoekwerk over. Op 22 februari 2003 nam zuster Petronilla afscheid in Ter Reede en heeft ze haar activiteiten beëindigd op het bezoekwerk van ongeveer 6 personen na. Uitspraken als:,,als ik ooit wat geleerd heb van het leven dan is dat daar van die ouderen. En:,,die ouderen, zij hebben zoveel wijsheid! En als er iemand eens een keer boos reageerde dan zei ze altijd:,,wacht even, dan ga ik een paraplu ophalen dan kan ik de bui opvangen! zullen we erg missen. In de zomer van 2006 nam zuster Petronilla de moeilijke beslissing om terug te keren naar het moederhuis Alverna in Aerdenhout. In de viering van 27 augustus 2006 is afscheid genomen van zuster Petronilla. Zij ontving vanuit de parochie als dank een prachtige bos bloemen en een kaars voor al die jaren van inzet en liefde voor de bewoners van Ter Reede en binnen de verdere parochie. Bron: Getijden, parochieblad van de H. Maria Parochie Walcheren

5 Zuster Petronilla begraven in Aerdenhout Zuster Petronilla is op woendag 9 april begraven op het kloosterkerkhof van de zusters Franciscanessen in Aerdenhout. Tekst: Peter Vrancken,,De heer heeft mij gezien en onverwacht ben ik opnieuw geboren en getogen Dat was de spreuk bovenaan de overlijdenskaart van zuster Petronilla. Voor de begrafenis was er een plechtige uitvaartdienst, waarin kloosterpastor Marlies Roelofs voorging. Op de kist lag een toepasselijk tegeltje:,,het gebed is de sleutel voor de ochtend en de grendel voor de avond. Veel bloemen sieren het graf van zuster Petronilla Foto: Jeannette Vrancken Enkele citaten uit de overweging van kloosterpastor Marlies Roelofs Er zijn woorden te geven aan dat alles wat zij was. Woorden die zuster Petronilla tekenen. In plaats van tekenen zouden we sieren moeten zeggen: er zijn woorden die haar siéren. Een daarvan is het woord eenvoud. Maar een eenvoudig leven leiden betekent veel meer dan geen behoefte hebben aan luxe. Voor zuster Petronilla betekende eenvoud je nergens op laten voorstaan, je niet nodeloos op de voorgrond dringen. In plaats daarvan richtte zij haar aandacht op medemensen. Leven in eenvoud, zoals zuster Petronilla deed, houdt dus in veel ruimte laten en geven aan de ander; ook aan de Ander met een hoofdletter, die wij God noemen. In het leeg en vrij houden van de innerlijke ruimte past een ander woord dat haar zo siert. En dat is het woord dankbaarheid. Ze dankte voor alle grote en kleine dingen, en vooral voor de goede zorg die ze kreeg. Ze vroeg weinig tot niets voor zichzelf, ze was in alles een gévende vrouw. Wilt u de volledige overweging van pastor Marlies Roelofs lezen? Stuur dan een mailtje naar onze redactie via custodiezeeland@gmail.com en we sturen de overweging omgaand naar u toe.

6 Vreemdelingendetentie: gevangenissen voor illegale vreemdelingen bij Schiphol, Zeist en in Rotterdam Foto: Ans Pieper (Franciscaans Maandblad)

7 Uitgeprocedeerde asielzoekers, partners die niet aan de verblijfsvoorwaarden voldoen, toeristen die langer blijven dan hun visum toestaat, families uit Syrië die asiel aanvragen allemaal migranten die hier verblijven zonder verblijfsvergunning. Illegaal verblijf is niet strafbaar, maar vastzetten ter fine van uitzetting mag wel. Nederland zet jaarlijks zo n vreemdelingen vast. De meesten kunnen niet uitgezet worden, maar worden na een verblijf in detentie van een half jaar weer op straat gezet, zonder rechten, zonder voorzieningen. De omstandigheden in vreemdelingendetentie zijn vergelijkbaar met die in een gewone gevangenis. s Avonds en s nachts zijn de deuren op slot. Bezoek is twee uur per week mogelijk, bezoekers moeten van tevoren aangemeld worden. Er ontbreekt een toekomstgerichte dagbesteding: er is geen werk en nauwelijks onderwijs of educatie, waardoor het aangeboden dagprogramma niet als zinvol wordt ervaren. Er zijn ook klachten over de medische zorg en het eten. Protesterende vreemdelingen worden nogal eens afgezonderd in isoleercellen. De Franciscaanse Gideonsbende roept op tot een wake op Goede Vrijdag 18 april 2014 van uur georganiseerd door de Franciscaanse Vredeswacht (Justitieel Complex Schiphol, Duizendbladweg 100, Badhoevedorp). Een teken van solidariteit laat je betrokkenheid zien: grenzeloos! Een aantal suggesties: * Doe mee aan een wake bij de detentiecentra: Zeist, 1e zondag van de maand, uur Rotterdam, 1e zondag van de maand, uur Amsterdam, 2e zondag van de maand, uur * Koop telefoonkaarten voor vreemdelingen in detentie (niet zelf aan te schaffen) via wakegroep Zeist of via de Franciscaanse Beweging o.v.v. Gideon1014: NL95TRIO * Ga op bezoek bij vreemdelingen in detentie; neem contact op met de bezoekgroepen via de bovengenoemde wakegroepen. * Stort een bijdrage voor de aanschaf van speelgoed en kinderboeken via de Franciscaanse Beweging o.v.v. Gideon2014: NL95TRIO * Lees en praat over vreemdelingendetentie met vrienden en kennissen. Maak daarbij gebruik van informatie op de sites Meer informatie:

8 Tweede studie- en bezinningsmiddag over betrokken zorg op zaterdag 3 mei Gelukkig de mens die zijn naaste in diens broosheid draagt, zoals hij door hem gedragen wil worden, als hij in een soortgelijke situatie verkeert. Wijsheidsspreuken Franciscus 18 Betrokken zijn, betrokken worden, nabij zijn of nabij worden. Mooie woorden om aan te geven waar het om gaat in een zorgzame relatie en/of betrokken zorg. In onze samenleving gaat het alsmaar over participatie en over de uit de kluiten gewassen kosten en ontslagen in de zorg. Maar waar gaat het over als we spreken van betrokkenheid in relatie tot zorg? En hoe zit het met onze eigen draagkracht? Foto: Lidwine Klunder Bij Franciscus zien we dat hij betrokken was op ieder die hij tegenkwam op zijn levensweg. Niet alleen was hij betrokken op mensen, maar ook op dieren, planten en de gehele schepping. Zijn betrokkenheid ging over alle grenzen heen - zelfs over alle tijden heen. Inleidingen 1 Op wie en wat is franciscaanse spiritualiteit betrokken? Om te zien hoe Franciscus betrokken raakte op mensen die te lijden hebben, kijken we naar zijn bekeringsverhaal. Maar hij was ook betrokken op de gehele schepping: de vogels, de Schepper, de zon, de maan en de sterren, de aarde in al haar vier elementen etc. Hans Sevenhoven heeft meerdere publicaties over franciscaanse spiritualiteit geschreven. Hij is theoloog, Gestalttherapeut en Master Practitioner NLP en werkzaam als stafmedewerker bij La Verna Amsterdam.

9 Spiritualiteit vergeten factor of inspiratie voor gezondheid en welzijn? Is de term participatiesamenleving wel een vlag die de lading dekt of verhult deze eerder een verborgen agenda? Het gaat in het leven om verbondenheid, betrokkenheid en cohesie, kortom: liefdevol samenleven. Wat is dat en vooral: wat betekent dat voor de gezondheid? Wat betekent spiritualiteit voor gezondheid? Myriam Steemers - van Winkoop is werkzaam als Hoofd dienst geestelijke zorg in een woonzorgcentrum, voorzitter van de Stichting Spiritualiteit en gezondheid en auteur van meerdere boeken. Workshops 1 Verhalen van betrokkenheid uit de franciscaanse traditie N.a.v. de inleiding wordt dieper ingegaan op de verhalen vanuit de franciscaanse traditie over de betrokkenheid van Franciscus en wat dit voor ons kan betekenen in deze tijd. Hans Sevenhoven 2 Spiritualiteit vergeten factor of inspiratie voor gezondheid en welzijn? Het thema van de inleiding wordt nader uitgewerkt aan de hand van casussen uit de praktijk. Voor zorgdragers, -verleners, mantelzorgers en geïnteresseerden. Myriam Steemers - van Winkoop 3 Uit de bronnen van Franciscus: betrokken en zorgzaam In deze workshop staan enkele citaten uit oude franciscaanse bronnen centraal. Aan de hand van tekstfragmenten gaan we dieper in op Franciscus' opvatting over zorgzame betrokkenheid. Hubert Bisschops ofs is auteur van Franciscus van Assisi: mysticus en mystagoog en verbonden aan de Franciscaanse Beweging (werkgroep Studie & Vorming en redactie Franciscaans Leven). Programma vanaf uur Inloop met koffie en thee uur Woord van welkom uur Inleiding Hans Sevenhoven uur Pauze uur Inleiding Myriam Steemers van Winkoop uur Pauze uur Workshops 1 e ronde (workshop 1, 2 en 3) uur Workshops 2 e ronde (workshop 1, 2 en 3) uur Afsluiting Aanmelding via: Franciscaanse Beweging, Van der Does de Willeboissingel 11, 5211 CA Den Bosch. Telefoon: ; info@franciscaansebeweging.nl Voor deelname aan de studie- en bezinningsmiddag vragen we een bijdrage van 20,- (leden van de Franciscaanse Beweging betalen 15,-). Ter plaatse te voldoen. Routebeschrijving Het Franciscushuis is eenvoudig te bereiken. Vanaf NS-station s-hertogenbosch is het vijf minuten lopen. Vanaf het station rechtdoor lopen richting centrum en voor de brug rechts afslaan.

10 Stoutenburg: Informatiemiddagen en Koken met de seizoenen Kom naar een informatiemiddag van Milieuproject Stoutenburg als je wilt weten hoe de bewoners er wonen, wat ze doen en waarom. Je krijgt informatie over het project en een rondleiding door huis, moestuin en bos. Data en tijd: zondag 27 april, 25 mei, 31 augustus, 26 oktober en 23 november ( uur). Meer informatie: mail naar of bel naar Kosten: vrijwillige bijdrage. Koken met de seizoenen: vegetarisch koken met biologische groenten van het seizoen uit de tuin van Stoutenburg. Samen oogsten, groenten schoonmaken, een maaltijd bereiden en genieten van het (h)eerlijke eten. Data en tijd: donderdag 10 april, 8 mei, 12 juni, 10 juli, 14 augustus, 11 september, 2 oktober, 13 november en 11 december ( uur). Meer informatie en aanmelding: mail naar post@stoutenburg.nl of bel naar en vraag naar Carolien Looman. Kosten: 15,00 per keer. Locatie: Franciscaans Milieuproject, Stoutenburgerlaan 5, 3835 PB Stoutenburg. Franciscaanse spiritualiteit Wilt u meer lezen over de Franciscaanse spiritualiteit? Bezoekt u dan eens een van de onderstaande websites wordpress.comwww.stoutenburg.nl

11 Aanbod vanuit Franciscaans Jongeren Werk (18 30 jaar). Op adem komen Waarin vind jij jouw inspiratie? Wie of wat be-geest-ert jou? In dit Pinksterweekend verkennen en verdiepen we ons inzicht op wat ons begeestert. Ze leven we toe naar de viering van Pinkstermorgen in de kloosterkerk. Locatie: minderbroedersklooster Megen Data: 6 8 juni 2014 Prijs: 60,00 Jongerenreis naar Assisi/Italië We maken kennis met Franciscaanse plekken in Assisi en omgeving, we horen de verhalen die daarmee verbonden zijn en we genieten van het Umbrische land. We hebben een eigen onderkomen in Assisi zelf en we reizen met een busje met één overnachting in een klooster. Data: juli 2014 Prijs 500,00 Europese Franciscaanse Jongerenontmoeting in Lourdes/Frankrijk Vanuit heel Europa komen die dagen jongeren bijeen om samen te bidden en te vieren, voor ontmoeting en bezinning. Data: 25-29/30 augustus 2014 Prijs: 350 of 450,00 Franciscaans Jongeren Treffen 2014 Data: oktober 2014 in Megen. Thema van dit jaar is: Goed nieuws! Informatie en opgave Theo van Adrichem ofm Kloosterstraat 6, 5366 BH Megen Telefoon: / fjwmegen@hetnet.nl website: op weg

12 Disclaimer Deze gratis digitale nieuwsbrief verschijnt onregelmatig, maar in ieder geval zodra er nieuws te melden is. De nieuwsbrief wordt verspreid onder alle leden van de Franciscaanse Beweging in Zeeland, waarvan wij het adres kennen. Bovendien wordt deze nieuwsbrief ook verstuurd naar alle overige custodieën en personen, die op enigerlei wijze betrokken zijn bij de Franciscaanse Beweging alsmede naar andere geïnteresseerden. Kent u wellicht mensen die de nieuwsbrief niet hebben ontvangen, maar hem wel graag willen ontvangen? Persoonlijk aanmelden kan door een te sturen aan de redactie: custodiezeeland@gmail.com. Afmelden kan met een naar hetzelfde adres. Vermeld a.u.b. wel altijd de onderwerpregel in de laatste aan u verzonden nieuwsbrief. Nieuws? Heeft u ook nieuws voor onze digitale nieuwsbrief? Graag een naar de redactie: custodiezeeland@gmail.com. Wilt u in ieder geval uw naam en telefoonnummer vermelden, zodat we in voorkomend geval contact met u kunnen opnemen? Foto s? Wanneer u ons foto s stuurt kunnen wij deze uitsluitend plaatsen, wanneer daarvoor geen rechten (ook aan derden) zijn verschuldigd. Wilt u dat uitdrukkelijk in uw vermelden? Met toezending van foto s verklaart u zich hiermee bekend. Wilt u altijd de naam van degene die de foto heeft gemaakt vermelden? Fotoverantwoording De foto in de kop van deze nieuwsbrief is gemaakt door Peter Vrancken Overname van tekst uit deze digitale nieuwsbrief is uitsluitend toegestaan onder vermelding van: ''Bron: digitale nieuwsbrief Franciscaanse Beweging, custodie Zeeland''. Voor het overnemen van beeldmateriaal is voorafgaande schriftelijke toestemming van de redactie nodig.

Jaargang 7 Juli 2014 Nummer 62. Ruïne in het water

Jaargang 7 Juli 2014 Nummer 62. Ruïne in het water Jaargang 7 Juli 2014 Nummer 62 Ruïne in het water Ik kan je zien en toch ook niet een donkere schim die afsteekt tegen de door de zon beschenen en vanuit het water omhoog rijzende toppen Glinsterende golven

Nadere informatie

Berichten uit de parochie Paus Johannes XXIII

Berichten uit de parochie Paus Johannes XXIII Berichten uit de parochie Paus Johannes XXIII Mantelzorgers Kromme-Rijnstreek worden verwend In memoriam In Memoriam Liturgierooster 7 juni t/m 18 juli 2014 Zaterdag 7 juni Zondag 8 juni Pinksteren

Nadere informatie

Custodie Zeeland. Jaargang 7 Augustus 2014 Nummer 63. Zomaar gesproken woorden

Custodie Zeeland. Jaargang 7 Augustus 2014 Nummer 63. Zomaar gesproken woorden Jaargang 7 Augustus 2014 Nummer 63 Zomaar gesproken woorden dat ik je raakte Mijn niet doordachte zomaar gesproken woorden bleken vast te hechten aan pijnlijke plekken dat ik er was maar niet voor jou

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING juli 2016

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING juli 2016 NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING 252 29 juli 2016 Petrus en Pauluskerk Onze Lieve Vrouwekerk Dishoek Domburg Vrouwenpolder Zoutelande Reactie Nederlandse Bisschoppenconferentie

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 8 AFLEVERING 203 25 juli 2015

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 8 AFLEVERING 203 25 juli 2015 NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 8 AFLEVERING 203 25 juli 2015 Petrus en Pauluskerk Onze Lieve Vrouwekerk Dishoek Domburg Vrouwenpolder Zoutelande Een lezersreactie, die we u niet willen

Nadere informatie

Open Dag La Verna zaterdag 19 september 2015

Open Dag La Verna zaterdag 19 september 2015 Open Dag La Verna zaterdag 19 september 2015 Vanaf 13.30 uur: inloop met koffie/thee [grote zaal/tuin] 14.00 uur: Opening door coördinator Fer van der Reijken [grote zaal] Drie rondes activiteiten Ronde

Nadere informatie

F r a n c i s c u s. v a n. Leven met aandacht. w e g D e. Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot

F r a n c i s c u s. v a n. Leven met aandacht. w e g D e. Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot Leven met aandacht Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot w e g D e v a n F r a n c i s c u s 2 Leven met aandacht Inhoud 1 De weg van Franciscus 9 2 De oprichting van de congregatie

Nadere informatie

Leren en inspireren in de Emmaüsparochie Apeldoorn 2014-2015. Onderweg met Franciscus

Leren en inspireren in de Emmaüsparochie Apeldoorn 2014-2015. Onderweg met Franciscus Leren en inspireren in de Emmaüsparochie Apeldoorn 2014-2015 Onderweg met Franciscus We gaan iets nieuws beginnen... Deze folder gaat over iets nieuws. In het komend seizoen bieden we een aantal activiteiten

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

40 e jaargang nr 1 Programma 2015

40 e jaargang nr 1 Programma 2015 40 e jaargang nr 1 Programma 2015 Het programma van de basisgroep De Vier Handen moet nog nader worden ingevuld. Wel staan de data grotendeels vast. Het bestuur doet bij dezen een dringend beroep om je

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING augustus 2016

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING augustus 2016 NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING 254 26 augustus 2016 Petrus en Pauluskerk Onze Lieve Vrouwekerk Dishoek Domburg Vrouwenpolder Zoutelande Franciscus ter schure in Open Deur

Nadere informatie

Jaargang 6 Januari 2013 Nummer 43. Br. Jan Scheffers heeft deze aarde verlaten

Jaargang 6 Januari 2013 Nummer 43. Br. Jan Scheffers heeft deze aarde verlaten Jaargang 6 Januari 2013 Nummer 43 Br. Jan Scheffers heeft deze aarde verlaten Afgelopen vrijdagmiddag, 25 januari 2013, is ons aller broeder Jan Scheffers ofmcap (1936-2013) overleden. Zaterdag 2 februari

Nadere informatie

Wensen bij overlijden 1

Wensen bij overlijden 1 Wensen bij overlijden 1 Voorwoord Doelstelling Het is niet gemakkelijk om te praten over verdrietige onderwerpen. Ziek zijn, doodgaan en op een goede manier afscheid nemen is zo n moeilijk onderwerp. De

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 8 AFLEVERING 212 9 oktober 2015

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 8 AFLEVERING 212 9 oktober 2015 NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 8 AFLEVERING 212 9 oktober 2015 Petrus en Pauluskerk Onze Lieve Vrouwekerk Dishoek Domburg Vrouwenpolder Zoutelande Jongerenviering op 25 oktober in Vlissingen

Nadere informatie

Het jaar 2016 is door Paus Franciscus uitgeroepen tot het Jaar van de

Het jaar 2016 is door Paus Franciscus uitgeroepen tot het Jaar van de NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING 260 14 oktober 2016 Petrus en Pauluskerk Onze Lieve Vrouwekerk Dishoek Domburg Vrouwenpolder Zoutelande Het Jaar van de Barmhartigheid Het

Nadere informatie

Oecumenische Kerkgemeenschap. De Ark. Hoofddorp Overbos-Floriande. Orde van dienst zondag 18 oktober 2015

Oecumenische Kerkgemeenschap. De Ark. Hoofddorp Overbos-Floriande. Orde van dienst zondag 18 oktober 2015 Oecumenische Kerkgemeenschap De Ark Hoofddorp Overbos-Floriande Orde van dienst zondag 18 oktober 2015 Tafeldienst, Voorganger: Mia Versteege Thema: Miscommunicatie m.m.v. Frans Leijten, orgel VOORBEREIDING

Nadere informatie

Het Manteltje. Overige Agenda, wo. 28 okt t/m wo. 25 nov.

Het Manteltje. Overige Agenda, wo. 28 okt t/m wo. 25 nov. Het Manteltje No 10, 2015, 41 e jaargang. E-mail: st-henricus@katholiekamersfoort.nl Bankrekening nummer Geloofsgemeenschap St. Henricus: NL84INGB0003002792. Agenda ontmoetingsruimte, wo. 28 okt t/m wo.

Nadere informatie

Dienst Geestelijke Verzorging

Dienst Geestelijke Verzorging Dienst Geestelijke Verzorging Patiënt en dan? U bent in het ziekenhuis opgenomen en er komt veel op u af. Deze situatie kan veel vragen oproepen en geestelijk behoorlijk zwaar zijn. Als u behoefte hebt

Nadere informatie

Christelijke Begrafenisverzorging J. Veenendaal-Meilink

Christelijke Begrafenisverzorging J. Veenendaal-Meilink Christelijke Begrafenisverzorging J. Veenendaal-Meilink Wilsbeschikking van: Herikhof 15 3831 AM Leusden Telefoon: 033-433 76 17 E-mail: info@veenendaalmeilink.nl www.begrafenisverzorgingleusden.nl In

Nadere informatie

Wij hebben ervaren hoe velen hebben meegeleefd, tijdens de ziekte en na het overlijden van mijn/onze... Voornaam Achternaam

Wij hebben ervaren hoe velen hebben meegeleefd, tijdens de ziekte en na het overlijden van mijn/onze... Voornaam Achternaam Wij hebben ervaren hoe velen hebben meegeleefd, tijdens de ziekte en na het overlijden van mijn/onze... Een ieder koos hiervoor een eigen manier: in de vorm van woorden, bloemen, praktische hulp of een

Nadere informatie

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Intredelied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting P. In de naam van de Vader, de Zoon en de

Nadere informatie

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God?

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God? Geliefde mannen, Nog een poosje en dan wordt de mannenconferentie van 2015 gehouden. Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar

Nadere informatie

Deze week is bedoeld om die vraagtekens vanuit een ander perspectief te ervaren.

Deze week is bedoeld om die vraagtekens vanuit een ander perspectief te ervaren. Deze 6 daagse retreat, midden in de prachtige bergen van Transsylvanië, heeft als thema de integratie van jouw Goddelijke talenten hier op aarde. Je wilt een (door)start maken met iets nieuws, meer duidelijkheid

Nadere informatie

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Koffiehuis & branderij Coffyn is al jaren een geliefde plek in Nijmegen. Gasten komen bij Coffyn genieten

Nadere informatie

Jaargang 7 September 2014 Nummer 64. Bron van ons bestaan

Jaargang 7 September 2014 Nummer 64. Bron van ons bestaan Jaargang 7 September 2014 Nummer 64 Bron van ons bestaan Onze Vader, bron van ons bestaan De eenheid verbindt ons Het licht schijnt in ons De liefde vult ons hart In de hemel en hier op aarde Inspireer

Nadere informatie

Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt

Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt (voor de bovenbouw) Hier willen we je op weg helpen bij het maken van een spreekbeurt. Je hebt ervoor gekozen om je spreekbeurt te houden over daklozen, of

Nadere informatie

LES 6. Nu zie je Hem wel, nu zie je Hem niet.

LES 6. Nu zie je Hem wel, nu zie je Hem niet. LES Nu zie je Hem wel, Sabbat Doe Lees Lukas 4. 40 nu zie je Hem niet. Heb je weleens een moment gehad dat je het gevoel had dat God heel dicht bij je was? Misschien door een liedje, een bijbelvers, een

Nadere informatie

Pastoraat wat is dat?

Pastoraat wat is dat? Pastoraat wat is dat? Eigenlijk best een lastige vraag! Pastoraat daar zijn heel veel dikke boeken over geschreven. Maar na het lezen weet je het soms nog niet!? Daarom mogen jullie een paar minuten daar

Nadere informatie

Franciscus van Assisi ( )

Franciscus van Assisi ( ) Franciscus van Assisi (1182-1226) Franciscus, waarom loopt iedereen achter jou aan? Je bent maar klein, niet mooi en je bent niet geleerd. En toch lopen massa s mensen achter je aan. Hoe krijg je dat voor

Nadere informatie

Niets vragen, niets weigeren

Niets vragen, niets weigeren Franciscus van Sales (1567-1622) leefde in het Franse stadje Annecy, in een tijd van politieke verwarring en godsdienstoorlogen. Hij is bekend als schrijver van twee belangrijke en invloedrijke handleidingen

Nadere informatie

Mijn bijbeltekst Mijn gebed voor 2019:

Mijn bijbeltekst Mijn gebed voor 2019: Bid dat de heilige Geest je een mooie bijbeltekst zal geven als leidraad voor het komende jaar en schrijf hem hier op: Mijn bijbeltekst Mijn gebed voor 2019: God wil zijn genade en liefde geven aan iedereen

Nadere informatie

Mantelzorg nieuwsbrief Oktober 2018

Mantelzorg nieuwsbrief Oktober 2018 Mantelzorg nieuwsbrief Oktober 2018 ACTIVITEIT MAAND OKTOBER BOOTCAMP SGZ Zevenbergen Een bootcamp is samen sportief bezig zijn in de buitenlucht. Gedurende een uur zal een fitnessinstructeur van SGZ ons

Nadere informatie

VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING

VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus van elke viering een belangrijke betekenis en functie. De afstand die in het dagelijkse leven tussen God en mens is

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

Niet bang zijn! God maakt je sterk!

Niet bang zijn! God maakt je sterk! Niet bang zijn! God maakt je sterk! Aangepaste dienst Zondag 22 november 2015 Br. Peter Zuidema Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen:E & R 230 - Jezus is de goede Herder 1. Jezus is de goede herder

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 8 AFLEVERING 191 18 april 2015

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 8 AFLEVERING 191 18 april 2015 NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 8 AFLEVERING 191 18 april 2015 Petrus en Pauluskerk Onze Lieve Vrouwekerk Dishoek Domburg Vrouwenpolder Zoutelande Mevrouw Ger van Waegeningh wint vrijwilligersprijs!

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

Voor christenen is de Bijbel met name een geloofsboek. Dat betekent

Voor christenen is de Bijbel met name een geloofsboek. Dat betekent De Bijbel Een geloofsboek EWe kunnen vele wegen gaan met de Bijbel. De één ervaart het vooral als een mooi kunstobject. Vele kunstenaars hebben er inspiratie in gevonden om een kunstwerk te maken. We kennen

Nadere informatie

I N H O U D. Voorwoord. Mantelzorgmeerdaagse. Mantelzorgtest. Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg

I N H O U D. Voorwoord. Mantelzorgmeerdaagse. Mantelzorgtest. Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg I N H O U D Voorwoord Mantelzorgmeerdaagse Mantelzorgtest Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg Loopt u mee? Workshop Mindfulness Voorwoord Beste lezer,

Nadere informatie

Oasemoment 'Leer mij hoe ik bidden moet' Emmaüsparochie - donderdag 26 juni 2014

Oasemoment 'Leer mij hoe ik bidden moet' Emmaüsparochie - donderdag 26 juni 2014 Oasemoment 'Leer mij hoe ik bidden moet' Emmaüsparochie - donderdag 26 juni 2014 Muziek: Klokkengelui Gedicht Gij badt op enen berg alleen, en... Jesu, ik en vind er geen waar 'k hoog genoeg kan klimmen

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Heer, leer ons biddden (Lucas 11, 1). Deze vraag stelden de

Heer, leer ons biddden (Lucas 11, 1). Deze vraag stelden de GGebed Heer, leer ons bidden! Heer, leer ons biddden (Lucas 11, 1). Deze vraag stelden de leerlingen aan Jezus, nadat ze een tijd met Hem op weg waren gegaan. Ze waren tot de ontdekking gekomen dat Jezus

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Schooljaar 2015/2016 nr. 3 - oktober 2015. kleedjesboekenmarkt. gr.7-8 vrij i.v.m. mijnpleinstudiedag. herfstvakantie.

Nieuwsbrief. Schooljaar 2015/2016 nr. 3 - oktober 2015. kleedjesboekenmarkt. gr.7-8 vrij i.v.m. mijnpleinstudiedag. herfstvakantie. Nieuwsbrief Schooljaar 2015/2016 nr. 3 - oktober 2015 Belangrijke data: Oktober 2015 M 5 12 19 26 hofdluiscontrole D 6 13 kleedjesboekenmarkt 14.30 uur 20 27 schoolverpleegkundige spreekuur 13.00 uur W

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

ZEGENING VAN... Zorg dragen voor elkaar behoort tot het meest menselijke van ons bestaan.

ZEGENING VAN... Zorg dragen voor elkaar behoort tot het meest menselijke van ons bestaan. ZEGENING VAN... Zorg dragen voor elkaar behoort tot het meest menselijke van ons bestaan. Zorg dragen voor elkaar behoort tot het wezen van ons christen-zijn. Stille overweging dagelijks worden we geconfronteerd

Nadere informatie

Zondag 12 april 2015 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: de heer G.A. Slabbekoorn uit Goes

Zondag 12 april 2015 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: de heer G.A. Slabbekoorn uit Goes LITURGISCHE WERKGROEP VOOR AANGEPASTE GEZINSDIENSTEN Corr. Adr.: Mevr. J. Pelle - Tel. 0115-694737 e-mail: japelle@zeelandnet.nl Dhr. A. Scheele - Tel. 0115-563188 e-mail: ascheele@hetnet.nl THEMA: Zondag

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal De mensen van voorbij Zij worden niet vergeten De mensen

Nadere informatie

Lieve cursisten, Voor jullie ligt de 3 e nieuwsbrief vol met wetenswaardigheden en geplande activiteiten, ik wens jullie veel leesplezier!

Lieve cursisten, Voor jullie ligt de 3 e nieuwsbrief vol met wetenswaardigheden en geplande activiteiten, ik wens jullie veel leesplezier! Lieve cursisten, Voor jullie ligt de 3 e nieuwsbrief vol met wetenswaardigheden en geplande activiteiten, ik wens jullie veel leesplezier! BEURS PIJNACKER - WITTE HUIS Op 11 april houdt Oberon haar jaarlijkse

Nadere informatie

WORKSHOPS SEPTEMBER MEGEN FRANCISCAANS JONGEREN TREFFEN (FJT) OCHTEND EN MIDDAGPROGRAMMA

WORKSHOPS SEPTEMBER MEGEN FRANCISCAANS JONGEREN TREFFEN (FJT) OCHTEND EN MIDDAGPROGRAMMA 23 25 SEPTEMBER MEGEN OCHTEND EN MIDDAGPROGRAMMA Tijdens het ochtend programma worden we meegenomen door franciscaan Guy Dilweg (links) en jezuïet Nikolaas Sintobin (rechts) in hoe hun ordestichters de

Nadere informatie

wensenboek deel cliënten

wensenboek deel cliënten wensenboek deel cliënten Wensenboek Iedereen gaat een keer dood. Weet jij wat doodgaan is? Wat denk jij dat er gebeurt als je dood gaat? Dit boek helpt je hierover te praten en op te schrijven wat voor

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

Genieten van het echte leven

Genieten van het echte leven Genesis 3: 19 Tot de dag van je dood zul je zwetend het land bewerken om te kunnen leven. 1 De Hamvraag Mag ik genieten en wat is dan eigenlijk genieten? Het leven is toch vooral lol maken! X Het moet

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Geestelijke verzorging

Geestelijke verzorging ALGEMEEN Geestelijke verzorging Op verhaal komen Geestelijke verzorging is er voor u als patiënt en uw naasten. In deze folder vindt u meer informatie over: Wat Geestelijke verzorging is Een persoonlijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juni 2015

Nieuwsbrief Juni 2015 Nieuwsbrief Juni 2015 Nieuwsbrief Juni 2015 Jaargang 22, nummer 6 In dit nummer: Van het bestuur 3 Cursus samen sterk 4 Van alles wat 5 Interactieve avond: Ik zie ik zie. 6 Congres autminds 7 Deelname

Nadere informatie

LEVEN MET LEF Bijbelstudie 6: Een vrouw voor Izak: Op zoek naar de ware Jacob(a)

LEVEN MET LEF Bijbelstudie 6: Een vrouw voor Izak: Op zoek naar de ware Jacob(a) LEVEN MET LEF Bijbelstudie 6: Een vrouw voor Izak: Op zoek naar de ware Jacob(a) Bijbelstudie 6 Leven met lef Een vrouw voor Izak: op zoek naar de ware Jacob(a) Hervormde Gemeente van Enter Contact: Ds.

Nadere informatie

Tjimmie van der Wal: Zodra iedereen binnen is beginnen we met:

Tjimmie van der Wal: Zodra iedereen binnen is beginnen we met: 14 september 2014, 16.30 uur, Goede Herderkerk Zangdienst: Samen zingend het nieuwe seizoen in, Thema van de landelijke startdag is met hart en ziel. Verbinden. Tjimmie van der Wal: Hans van de Pol: Jaap

Nadere informatie

wil ik het wensen rond overlijden

wil ik het wensen rond overlijden ZO wil ik het wensen rond overlijden Als jij mij vertelt wat je wilt, Zet ik de wereld even stil Om jouw leven gedag te zeggen En jou in ons hart neer te leggen. Wilma van Grieken, teamleider De Vaart(2012)

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp In dit nummer Geboren * Website www.leenderstrijp.com Overleden * School en winkel Leenderstrijp Nieuwe bewoners * Agenda Welzijn&Zorg * Carnaval 2015 De STRIEPER Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nadere informatie

Informatieavond Vijf Gelijke Dagen Model Dinsdag 3 februari 2015 Aanvang: 20.00 uur (Inloop vanaf 19.45 uur)

Informatieavond Vijf Gelijke Dagen Model Dinsdag 3 februari 2015 Aanvang: 20.00 uur (Inloop vanaf 19.45 uur) J a a r g a n g 1 0, n r. 5 2 1 j a n u a r i 2 0 1 5 Informatieavond Vijf Gelijke Dagen Model Toename aantal leerlingen: We starten met een derde groep 1/2. Belangrijke data 2 1 2 Informatieavond Vijf

Nadere informatie

CC-tje WEEK 37-2013 AGENDA. Personeel

CC-tje WEEK 37-2013 AGENDA. Personeel CC-tje WEEK 37-2013 Vorige week donderdag is onder grote belangstelling van familie, vrienden, collega s, ouders en kinderen onze meester Ed gecremeerd. De nabestaanden hebben laten weten enorm veel steun

Nadere informatie

Deze site gaat je niet gelukkig maken...

Deze site gaat je niet gelukkig maken... naam wachtwoord login informatie aanmelden Deze site gaat je niet gelukkig maken... Dat wil zeggen dat je hier niet leert hoe je een leven zonder teleurstelling, pijn, somberheid, angst, onzekerheid of

Nadere informatie

Verrassend en unieke 11 daagse Lachyoga, natuur- en meditatiereis op Curaçao Ga ook mee!

Verrassend en unieke 11 daagse Lachyoga, natuur- en meditatiereis op Curaçao Ga ook mee! Verrassend en unieke 11 daagse Lachyoga, natuur- en meditatiereis op Curaçao Ga ook mee! 29 augustus 8 september 2013 en/of 23 november 3 december 2013 Verrassend en unieke 11 daagse Lachyoga, natuur-

Nadere informatie

HET WENSENBOEK. Wensen die ik heb als ik erg ziek ben en niet meer beter wordt!

HET WENSENBOEK. Wensen die ik heb als ik erg ziek ben en niet meer beter wordt! HET WENSENBOEK Wensen die ik heb als ik erg ziek ben en niet meer beter wordt! Beleidsnotitie Wensenboek Auteur(s) A.Trienekens Datum September 2009 Advies/instemming Managementteam 22 september 2009 Centrale

Nadere informatie

In het voetspoor van...

In het voetspoor van... In het voetspoor van... Bijbelse figuren en hun levensgeheim voor jongeren van 2 en 3 jaar drs. M. van Campen Zevende druk Zoetermeer Inhoud. Timotheüs - op school bij God 7 2. Adam - een gevallen mens

Nadere informatie

Waar wil je heengaan?

Waar wil je heengaan? Waar wil je heengaan? Viering Oecumenische Basisgroep 3 maart 2013 Aansteken van de kaars Kaars, jij mag branden, Jij geeft ons je licht Jij bent een teken: God houdt ons in het zicht. Openingslied: Verborgen

Nadere informatie

Verder op weg met Jezus

Verder op weg met Jezus Verder op weg met Jezus Heel goed besef ik de onafheid en de onvolmaaktheid van wat ik geschreven heb. Er is nog zoveel meer te vertellen over Jezus Christus. Er is nog zoveel meer over Hem te weten en

Nadere informatie

Gerecht van je keuze. Kaarten op tafel. Hartstochten en verlangens. Uit je eigen keuken. Om aan te proeven. je eigen onderwerp

Gerecht van je keuze. Kaarten op tafel. Hartstochten en verlangens. Uit je eigen keuken. Om aan te proeven. je eigen onderwerp Uit je eigen keuken Gerecht van je keuze je eigen onderwerp We gaan rond de tafel met elkaar in gesprek over dat onderwerp dat jij graag aan wil kaarten in gezelschap van een groep vrienden en bekenden

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Jaarthema NGK Dalfsen

Jaarthema NGK Dalfsen Jaarthema NGK Dalfsen Seizoen 2015-2016 Breng ons samen Verbonden van hart tot hart Aanvaard elkaar daarom ter ere van God, zoals Christus u heeft aanvaard Romeinen 15 vers 7 Jaarthema 2015-2016: Leven

Nadere informatie

Hofbode 18 6 juli 2015. Samen beter met ouders. o.a. Schooljaar 2015-2016

Hofbode 18 6 juli 2015. Samen beter met ouders. o.a. Schooljaar 2015-2016 Hofbode 18 6 juli 2015 o.a. Schooljaar 2015-2016 Samen beter met ouders Oudergesprekken schooljaar 2015-2016 Zoals u al eerder in de Hofbode hebt kunnen lezen hebben we dit schooljaar met de werkgroep,

Nadere informatie

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof Zondag 19 januari 2014 Viering in de Week van Gebed voor de eenheid van de christenen Paulusgemeenschap en Protestantse Gemeente de Eshof Hoevelaken Thema: Is Christus dan verdeeld? (1 Kor. 1,13) 1 / 7

Nadere informatie

Wensenboek. cliënten DIT WENSENBOEK IS VAN:

Wensenboek. cliënten DIT WENSENBOEK IS VAN: Wensenboek cliënten DIT WENSENBOEK IS VAN: Beste..., Iedereen gaat een keer dood. Weet jij wat doodgaan is? Wat denk jij dat er gebeurt als je dood gaat? Dit boek helpt je hierover te praten en op te schrijven

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering 2016-4 juni 2016

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering 2016-4 juni 2016 Nieuwsbrief Aflevering 2016-4 juni 2016 In deze aflevering: - H. Hartmaand. - Eftelingactie. - Verwijsspreekuur. - Sop- en zeepplank. - Algemene gegevens. H. Hartmaand. De grote feestdagen als Pasen en

Nadere informatie

Een week tekenen, schilderen en nog zo veel meer! Het leven vieren vanuit je innerlijke kracht in verbinding met de elementen

Een week tekenen, schilderen en nog zo veel meer! Het leven vieren vanuit je innerlijke kracht in verbinding met de elementen Het leven vieren vanuit je innerlijke kracht in verbinding met de elementen In het gastvrije huis (voormalig postkantoor) van Lili en Patrick te Malancourt in Frankrijk, ongeveer 25 km ten N.W. van Verdun,

Nadere informatie

I N H O U D. Uitnodiging thema avond. Uitnodiging bijeenkomst. vrijwilligersverzekeringen. Maatjesproject. Mantelzorgdagen

I N H O U D. Uitnodiging thema avond. Uitnodiging bijeenkomst. vrijwilligersverzekeringen. Maatjesproject. Mantelzorgdagen I N H O U D Uitnodiging thema avond Uitnodiging bijeenkomst vrijwilligersverzekeringen Maatjesproject Mantelzorgdagen Activiteiten steunpunt Mantelzorg Alzheimer café Hulp bij PGB nodig? Uitnodiging thema

Nadere informatie

Diaconale Adventsactie 2012. Midden onder ons

Diaconale Adventsactie 2012. Midden onder ons Diaconale Adventsactie 2012 Midden onder ons Foto voorzijde: Midden onder ons: gevangen vreemdelingen op Schiphol Oost. De Diaconale Adventsactie van de lutherse gemeente Amsterdam loopt van 2 december

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING november 2016

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING november 2016 NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING 266 25 november 2016 Petrus en Pauluskerk Onze Lieve Vrouwekerk Dishoek Domburg Vrouwenpolder Zoutelande Dit is de actuele versie van het

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jorim Rietdijk

Nieuwsbrief Jorim Rietdijk Use this area to offer a short preview of your email's content. View this email in your browser Maar een ding weet ik zeker-en daarbij vergeet ik wat achter mij ligt en strek ik me uit naar wat voor mij

Nadere informatie

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen!

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen! MaS In de Parochie Inleiding De maatschappelijke stage (MaS) is definitief begonnen en in volle gang. In Nederland zijn middelbare scholieren verplicht gedurende hun middelbare school carrière een maatschappelijke

Nadere informatie

Bezinning & Bezieling

Bezinning & Bezieling Bezinning & Bezieling + Even op adem komen.. Stel je eens voor hoe zou het zijn om volledig te kunnen genieten van het leven? Niet meer in de kramp te schieten door allerlei belemmerende overtuigingen

Nadere informatie

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self!

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self! Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014 Selfie? Ie-self! Voorganger: Dhr. G.J. Heinen Muzikale medewerking: koor van Groot Schuylenburg uit

Nadere informatie

Voor de dienst zingen we:

Voor de dienst zingen we: Voor de dienst zingen we: Looft de Here, alle gij volken, prijst Hem, alle gij natiën, want zijn goedertierenheid is machtig over ons, en des Heren trouw is tot in eeuwigheid. Halleluja (8x) Ben je groot

Nadere informatie

Gehele lied 2x zingen 1. We zijn hier bij elkaar om de Koning te ontmoeten. We zijn hier bij elkaar om te eren onze Heer.

Gehele lied 2x zingen 1. We zijn hier bij elkaar om de Koning te ontmoeten. We zijn hier bij elkaar om te eren onze Heer. Gehele lied 2x zingen 1. We zijn hier bij elkaar om de Koning te ontmoeten. We zijn hier bij elkaar om te eren onze Heer. 2. We zijn hier bij elkaar om te vieren dat Hij goed is. En wij prijzen en aanbidden

Nadere informatie

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 20 februari 2011 thema: adem

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 20 februari 2011 thema: adem Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten zondag 20 februari 2011 thema: adem voorganger: Dik Mook organist: Erik Visser cantorij o.l.v. Leenke de Lege Orde van de dienst . orgelspel:. luiden van de klokken.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 108 uitgave 28 april 2010 Deze nieuwsbrief bevat informatie over de volgende onderwerpen:

Nieuwsbrief 108 uitgave 28 april 2010 Deze nieuwsbrief bevat informatie over de volgende onderwerpen: BASISSCHOOL DE BLOKKENBERG KERKRADE Postbus 2001, 6460 CA Kerkrade, telefoon 045-5453704 Directeur: Dhr. R. Könings Hoofdlocatie: Akkerheide 19, 6463 DC Kerkrade Dislocatie: Vincent van Goghplein 1 6464

Nadere informatie

SCHITTER - (BL)INGETJES INFOBULLETIN JAARGANG 8 UITGAVE 5 31-10-2014

SCHITTER - (BL)INGETJES INFOBULLETIN JAARGANG 8 UITGAVE 5 31-10-2014 SCHITTER - (BL)INGETJES INFOBULLETIN JAARGANG 8 UITGAVE 5 31-10-2014 Jubileum en afscheid juffrouw Jannie. Op 21 november is juffrouw Jannie 40 jaar werkzaam in het basisonderwijs. Dit is natuurlijk een

Nadere informatie

tussen haakjes voor bezinning en gebed Allerheiligen/Allerzielen 2010

tussen haakjes voor bezinning en gebed Allerheiligen/Allerzielen 2010 tussen haakjes voor bezinning en gebed Allerheiligen/Allerzielen 2010 Welkom en inleiding 1 Goede mensen, van harte welkom in deze gebedsviering naar aanleiding van het feest van Allerheiligen en Allerzielen.

Nadere informatie

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON Wijs Worden werkboek deel 1 DAMON WW wb deel 1 mei2009.indd 1 5/25/09 10:33:45 AM Hoofdstuk 1 Over wat echt belangrijk is Paragraaf 1 Inleiding Opdracht 1, p.8 Hieronder staan twaalf standpunten over wat

Nadere informatie

LES6. De wegloper belonen. Sabbat. Zondag Lees Lees 'De wegloper. Teken Teken een gympie en. Leer Begin met het uit je hoofd

LES6. De wegloper belonen. Sabbat. Zondag Lees Lees 'De wegloper. Teken Teken een gympie en. Leer Begin met het uit je hoofd De wegloper belonen Sabbat Lees Lees Filemon 1 alvast door. Heb je er ooit over nagedacht van huis weg te lopen? Hoe zou dat zijn? Waar zou je naar toe gaan? Wat zou je kunnen doen? Onesimus bevond zich

Nadere informatie

Samen zingen. Zwaai, zwaai, zwaai, met jonge groene takken. Zing, nu nader komt op een ezel nooit bereden Hij die doet wat moet gedaan.

Samen zingen. Zwaai, zwaai, zwaai, met jonge groene takken. Zing, nu nader komt op een ezel nooit bereden Hij die doet wat moet gedaan. Samen zingen Zwaai, zwaai, zwaai, met jonge groene takken. Zing, nu nader komt op een ezel nooit bereden Hij die doet wat moet gedaan. Aansteken paaskaars Om te beginnen, goede God geeft U op aarde licht;

Nadere informatie

Wij nemen afscheid van: Janneke Ellenkamp

Wij nemen afscheid van: Janneke Ellenkamp Wij nemen afscheid van: Janneke Ellenkamp *15 augustus 1965 17 november 2014 21 november 2014 OC Losserhof 1 Janneke wordt binnengedragen door familie, Tijdens het binnendragen zingen we: Dank u voor deze

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

maandag 14 april 2014 dinsdag 15 april 2014 woensdag 16 april 2014 Witte Donderdag 17 april 2014 Avondgebed 19.30 uur Ds. S. Janse

maandag 14 april 2014 dinsdag 15 april 2014 woensdag 16 april 2014 Witte Donderdag 17 april 2014 Avondgebed 19.30 uur Ds. S. Janse Sionbrief voor de Stille Week en Pasen NIEUWSBRIEF VAN DE GEREFORMEERDE SIONKERK AMEIDE JAARGANG 3 nr.15a 9-4-2014 Diensten in de Stille Week In de Stille Week, de week voor Pasen, is er op maandag, dinsdag

Nadere informatie