Rapportage JIJ-Onderzoek. Nationaal Jeugddebat 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rapportage JIJ-Onderzoek. Nationaal Jeugddebat 2015"

Transcriptie

1 Rapportage JIJ-Onderzoek Nationaal Jeugddebat 2015 Maart 2015

2 Mantelzorg Rapportage JIJ-onderzoek Aan het onderzoek voor het Nationaal Jeugddebat van 2015 hebben 744 jongeren meegedaan. De gemiddelde leeftijd van de jongeren is 15 jaar. De groep bestaat uit 50% meisjes en 50% jongens. Van de onderzochte jongeren volgt 51% het vmbo, 1% het mbo, 36% de havo en 12% het vwo. Eén op de tien jongeren heeft ouders die geboren zijn in een niet-westers land. Zes procent heeft ouders die geboren zijn in een westers land. Ruim acht op de tien jongeren (84%) heeft ouders die beiden in Nederland zijn geboren. Bijna drie op de tien jongeren (29%) (216 in totaal) kent een jongere met een langdurig ziek of gehandicapt gezinslid. Ruim zeven op de tien jongeren (71%) kent geen jongere die een langdurig ziek of gehandicapt gezinslid heeft. Meer dan twee op de tien jongeren (21%) kennen een jongere die voor zijn of haar langdurig ziek of gehandicapt gezinslid zorgt (tabel 1). Bijna acht op de tien jongeren (79%) kent geen jongere of weet niet of hij of zij iemand kent die voor zijn of haar langdurig ziek of gehandicapt gezinslid zorgt. Het zijn vooral jongens die geen jongeren kennen die zorgen. Ja 21% Nee 63% Weet ik niet 16% Tabel 1. Ken jij een jongere die voor zijn/ haar langdurig ziek of gehandicapt gezinslid zorgt? Op de vraag of jongeren zelf een langdurig ziek of gehandicapt gezinslid hebben, antwoorden 51 jongeren (7%) dat dit het geval is. Zeven jongeren geven aan zelf langdurig ziek of gehandicapt te zijn. Bijna de helft van de 51 jongeren (49%) geeft aan voor hun langdurig ziek of gehandicapt gezinslid te zorgen. We vroegen de jongeren of ze een vriend of vriendin met een langdurig ziek of gehandicapt gezinslid ondersteunen. Ruim twee op de tien jongeren (22%) geeft aan dat zij een vriend of vriendin ondersteunen (tabel 2). Ja 22% Nee 63% Weet ik niet 15% Tabel 2. Ondersteun jij een vriend of vriendin met een langdurig ziek of gehandicapt gezinslid? Jongeren die een vriend of vriendin met een langdurig ziek of gehandicapt gezinslid hebben, ondersteunen hem of haar vooral door er voor die persoon te zijn. Ik help door hem te steunen en hij kan me alles vertellen, alles wat er die dag en zo gebeurd is. (meisje, 15, havo) Ik helpt door te praten/troosten/leuke dingen doen/om ergens anders aan te denken. (meisje, 17, havo) Ja heb ik gedaan, als het echt moest, meestal hoopte ik dat andere familieleden kwamen om te helpen. Ik ging er elke woensdag langs, ook om schooldingen uit te leggen en te praten met haar. (meisje, 16, vmbo)

3 Door er voor hem te zijn, hij wil voor de rest geen hulp. (meisje, 17, vmbo) Ik help door er altijd voor hem te zijn. (jongen, 15, havo) Een enkeling doet meer dan alleen maar praten. Ik help hem mee en kom daar regelmatig. (meisje, 17, havo) Wanneer we aan de jongeren vragen wat zij zouden doen om een vriend met een langdurig ziek of gehandicapt gezinslid te ondersteunen, geven bijna zeven op de tien jongeren (69%) aan dat ze een luisterend oor zouden zijn voor zijn of haar gevoelens (tabel 3). Vooral meisjes, havo ers en vwo ers geven dat aan. Een iets kleinere groep (66%) zou er rekening mee houden dat die persoon de zorg voor een familielid heeft. Vooral havo ers en vwo ers zouden dit doen. Bijna zes op de tien jongeren (59%) zouden hem of haar aanmoedigen om lotgenoten te vinden of ze zouden hem of haar de gelegenheid geven om zich te ontspannen. Ontspannen is iets dat vooral meisjes zouden willen doen. Je zou een luisterend oor zijn voor zijn of haar gevoelens 69% Je zou er goed rekening mee houden dat hij of zij de zorg voor dat familielid heeft 66% Je zou hem of haar aanmoedigen jongeren te vinden in dezelfde situatie (lotgenoten) 59% Je zou hem of haar de gelegenheid geven om zich te ontspannen 59% Je zou hem of haar helpen in het huishouden 37% Je zou hem of haar helpen bij zijn of haar huiswerk 36% Je zou hem of haar helpen bij het zorgen voor andere gezinsleden (bijv. broertje of 30% zusje) Tabel 3. Hoe zou jij een vriend met een langdurig ziek of gehandicapt gezinslid willen ondersteunen? (meerdere antwoorden mogelijk) De meerderheid van de jongeren (94%) weet niet waar iemand die zorgt terecht kan voor hulp. De weinige jongeren die aangeven wel te weten waar zorgende jongeren terecht kunnen, noemen instanties als de gemeente, jeugdzorg, de huisarts of de kindertelefoon. De laatste vier vragen gingen over hoe jongeren aankijken tegen het in huis nemen van hun ouders als die hulpbehoevend worden. Dat is wanneer de jongeren zelf inmiddels volwassen zijn. Als vader of moeder ouder wordt en dagelijks hulp nodig heeft bij bijvoorbeeld boodschappen doen en eten koken, is de helft van de jongeren bereid om na te denken over of ze hun vader of moeder in huis zullen nemen (tabel 4). Vooral jongeren van niet-westerse ouders zouden erover nadenken (63%). Meer dan twee op de tien jongeren (22%) zou er niet over nadenken en bijna drie op de tien (28%) weet het niet. Ja 50% Nee 22% Weet ik niet 28% Tabel 4. Stel, je vader of moeder wordt ouder en heeft dagelijks hulp nodig bij bijv. boodschappen doen en eten koken. Zou je erover nadenken om je vader of moeder dan in huis te nemen?

4 Het is je vader of moeder en zij hebben ook altijd voor jou gezorgd. (jongen, 16, vmbo) Ze kan naar een verzorgingstehuis. Daar zijn mensen die ervoor geleerd hebben. (meisje, 16, vmbo) Omdat het je moeder is, niet een wildvreemde, maar het ligt er wel aan of je dan zelf een gezin hebt. (meisje, 14, vmbo) Ik heb ook mijn werk en voor die problemen heb je instanties. (jongen, 14, vmbo) Als vader of moeder ouder wordt en dagelijks hulp nodig heeft bij bijvoorbeeld het opstaan, bij het eten en naar de wc gaan, is bijna vier op de tien jongeren (37%) bereid om na te denken om hun vader of moeder in huis te nemen (tabel 5). Het zijn vooral jongeren van niet-westerse ouders die erover zouden nadenken (58%). Drie op de tien jongeren zou er niet over nadenken en een derde (33%) weet het niet. Ja 37% Nee 30% Weet ik niet 33% Tabel 5. Stel: je vader of moeder wordt ouder en heeft dagelijks hulp nodig bij bijv. bij het opstaan, bij het eten en naar de wc gaan. Zou je erover nadenken om je vader of moeder dan in huis te nemen? Vind ik vies, als je hem of haar moet 'verschonen'. (jongen, 15, vmbo) Nu zou ik zeggen 'hee ik veeg niemands reet af, maar als dat gebeurt zou ik niet weten hoe ik zou reageren. (jongen, 16, vmbo) Als ze teveel hulp nodig hebben en ik daar geen tijd voor heb, is het beter om ze in een verzorgingstehuis onder te brengen. (jongen, 17, vwo)

5 Nieuwe kansen op de arbeidsmarkt: Rapportage JIJ-onderzoek Bijna zeven op de tien jongeren (68%) kennen veel mensen die onder een baas werken (tabel 1). Bijna drie op de tien (29%) kennen veel mensen die zelfstandig zijn. Ruim de helft van de jongeren (55%) kent maar weinig mensen die geen werk hebben. Weinig jongeren kennen mensen die naast hun vaste baan ook nog bijklussen: 8% kent mensen die werken onder een baas en daarnaast bijklussen. Een kleine groep (7%) kent mensen die geen vaste baan hebben, maar wel bijklussen. Veel Niet veel /niet Weinig Geen idee weinig Hoeveel mensen ken je die werken onder een baas? 68% 21% 5% 6% Hoeveel mensen ken je die zelfstandig zijn? 29% 33% 31% 7% Hoeveel mensen ken je die geen werk hebben? 11% 19% 55% 15% Hoeveel mensen ken je die geen vaste baan hebben, maar wel bijklussen? 7% 24% 41% 28% Hoeveel mensen ken je die werken onder een baas en daarnaast bijklussen? 8% 25% 35% 32% Tabel 1. Hoeveel mensen ken je die... De helft van de jongeren heeft een bijbaan (tabel 2). Vooral jongeren van 15 jaar en ouder geven aan een bijbaan te hebben. Drie op de tien jongeren doen klussen voor anderen zoals oppassen op kinderen of iemand helpen met de computer. Vooral meisjes geven aan klussen te doen (40%). Eén op de tien jongeren verkookt spullen op bijvoorbeeld Marktplaats. En 2% heeft een eigen bedrijf. Bijna drie op de tien jongeren (28%) doet niets om (bij) te verdienen. Je hebt een bijbaan 50% Je doet klussen voor anderen (bijv. oppassen op kinderen, helpen met iemands computer) 30% Je verkoopt spullen op bijv. marktplaats 10% Je hebt een eigen bedrijf 2% Niets 28% Tabel 2. Wat doe jij zoal om (bij) te verdienen? (meerdere antwoorden mogelijk) We vroegen de jongeren die werken of ze konden uitleggen wat hun werk precies inhoudt: bij 18% van de jongeren die iets bijverdient, gaat het om werk in de horeca. Bij 16% gaat het om werk in de supermarkt en bij 11% gaat het om oppassen. Overige bijverdiensten die jongeren noemen, zijn werken in een winkel, het boerenbedrijf of het bezorgen van kranten of folders. Bijna zeven op de tien jongeren (68%) denkt straks een baan te hebben bij een werkgever (tabel 3). Ruim drie op de tien (32%) verwacht een eigen bedrijf te runnen. Meisjes denken vooral bij een werkgever te werken (75%) en jongens verwachten eerder een eigen bedrijf (37%) te hebben.

6 Er zijn maar weinig jongeren die verwachten straks hun brood te verdienen met handelen in aandelen (8%), klussen voor anderen (4%), verkopen van spullen op bijvoorbeeld Marktplaats (4%) of professioneel gokken (2%). Via een baan bij een werkgever 68% Via een eigen bedrijf 32% Via het handelen in aandelen 8% Via klussen voor anderen (bijv. verbouwen bij iemand thuis, website bouwen voor 4% iemand) Via het verkopen van spullen op bijv. marktplaats 4% Via professioneel gokken 2% Geen idee 11% Tabel 3. Hoe verwacht jij straks zelf je brood te verdienen? (meerdere antwoorden mogelijk) Op de vraag of jongeren denken dat ze op meerdere manieren tegelijk hun brood zullen gaan verdienen (bijv. naast een betaalde baan ook klussen doen voor anderen) antwoorden de meeste jongeren (44%) dat ze dat niet weten (tabel 4). Bijna een derde (32%) antwoordt ja op die vraag. Bijna een kwart (24%) denkt niet dat ze op meerdere manieren tegelijk hun brood zullen gaan verdienen. Ja 32% Nee 24% Weet ik niet 44% Tabel 4. Denk je dat je op meerdere manieren tegelijk je brood zal gaan verdienen, bijv. naast een betaalde baan ook klussen doen voor anderen? Zeven op de tien jongeren verwachten dat de meeste mensen van hun leeftijd bij een werkgever zullen gaan werken (tabel 5). Een kleine groep (9%) verwacht dat niet en 21% weet het niet. Ja 70% Nee 9% Weet ik niet 21% Tabel 5. Verwacht je dat de meeste mensen van jouw leeftijd bij een werkgever zullen gaan werken? Op de vraag of je verwacht dat de meeste mensen van hun leeftijd op meerdere manieren tegelijk hun brood zullen gaan verdienen, antwoordt de meerderheid (42%) dit niet te weten (tabel 6). Drie op de tien jongeren verwachten dat wel, maar een iets kleiner percentage (28%) verwacht niet de meeste mensen van hun leeftijd op meerdere manieren tegelijk hun brood zullen gaan verdienen. Ja 30% Nee 28% Weet ik niet 42% Tabel 6. Verwacht je dat de meeste mensen van jouw leeftijd op meerdere manieren tegelijk hun brood zullen gaan verdienen?

7 Onderwijs Rapportage JIJ-onderzoek In het JIJ-onderzoek stelden we de jongeren vragen over hoe zij de inhoud van school ervaren. Wanneer zij het, met het oog op hun toekomst, belangrijk vinden om kennis op te doen en wanneer zij juist vaardigheden willen opdoen. We vroegen de jongeren via een open vraag van welke vakken die ze volgen, ze denken dat die nuttig zijn voor hun toekomst. Hun antwoorden zijn gecategoriseerd en daar kwam uit dat meer dan driekwart van de jongeren (77%) vindt dat het vak Engels nuttig is voor zijn of haar toekomst (tabel 1). Zes op de tien jongeren vindt dat van het vak Nederlands. Achtereenvolgens noemen de jongeren het vak wiskunde ((56%), het vak economie (41%), biologie (28% en Duits (20%). Engels 77% Nederlands 60% Wiskunde 56% Economie 41% Biologie 28% Duits 20% Natuurkunde 19% Maatschappijleer 16% Scheikunde 15% Geschiedenis 14% Rekenen 11% Aardrijkskunde 11% Lichamelijke opvoeding 10% Frans 9% Techniek 6% Management & organisatie 6% Overig (beeldende vorming, informatica, latijn, Spaans, muziek) 5% Tabel 1. Van welke vakken die je volgt denk je dat ze wel nuttig zijn voor jouw toekomst? Meer dan de helft (55%) beaamt dat er kennis is die je niet leert op school, maar die je wel nodig hebt voor je toekomst (tabel 2). Ongeveer een derde (34%) weet dit niet en 11% ontkent dit. Ja 55% Nee 11% Weet ik niet 34% Tabel 2. Is er kennis die je niet leert op school, maar die je wel nodig hebt voor je toekomst? (met kennis bedoelen we dingen die je weet) Ik zou graag algemene kennis willen van hoe dingen in elkaar zitten die je dagelijks gebruikt. (meisje, 15, vwo)

8 Ik zou graag willen weten wat de rechten van mensen zijn (grondwet). (jongen, 17, havo) Ik wil graag kennis over hoe ik mijn eigen financiën kan onderhouden. (jongen, 17, vwo) Ik wil graag weten hoe je bijvoorbeeld belastingformulieren invult. (jongen, 17, vwo) Ik wil graag kennis over hoe je een baan moet vinden, hoe je een huis moet vinden, etc. (meisje, 16, vmbo) Ik wil graag weten hoe het werkt in een rechtszaak. (meisje, 15, havo) Ik wil graag mensenkennis en hoe om te gaan met lastige situaties. (jongen, 15, vmbo) Bijna de helft van de jongeren vindt dat er vaardigheden zijn die je niet leert op school, maar die je wel nodig hebt voor je toekomst (49%) (tabel 3). Bijna vier op de tien jongeren (37%) weet het niet en 14% vindt dat er geen vaardigheden zijn die je niet leert op school. Ja 49% Nee 14% Weet ik niet 37% Tabel 3. Zijn er vaardigheden die je niet leert op school, maar die je wel nodig hebt voor je toekomst? (met vaardigheden bedoelen we dingen die je kunt) Ik wil als vaardigheid zelfstandig zijn. Leraren pushen hier nog, maar later valt dat weg. (meisje, 17, vmbo) Ik zou bepaalde dingen willen maken zoals een fiets een auto of de meterkast in je huis. Of hoe je moet koken volgens de schijf van 5. (meisje, 15, havo) Ik wil graag op de juiste manier met mensen kunnen omgaan in bepaalde omstandigheden. (meisje, 16, havo) Ik zou graag willen ondernemen en projecten willen opzetten 'in het echt' en niet alleen op papier. (meisje, 18, havo) We legden de jongeren tot slot een lijst voor met basisvaardigheden die ze nodig denken te hebben voor de toekomst en daar kwam het volgende uit. Hoe met mensen om te gaan (bijv. sociale vaardigheden) wordt in de eerste plaats genoemd (79%) (tabel 4). Op de tweede plaats noemen jongeren de basisvaardigheid klussen (73%). Achtereenvolgens noemen jongeren de basisvaardigheden organiseren (67%), kritisch denken (61%), solliciteren (58%) en presenteren (55%) Hoe met mensen om te gaan (bijv. sociale vaardigheden) 79% Plannen 73% Organiseren 67% Kritisch denken 61% Solliciteren 58% Presenteren 55%

9 Op een slimme manier informatie vinden (bijv. zoekstrategieën op internet) 48% Vakmanschap (daarmee bedoelen we een specialist zijn in jouw vak) 46% Netwerken 39% Ondernemerschap 37% Leerstrategieën (handige manieren om snel nieuwe dingen te leren) 35% Debatteren 20% Programmeren / ICT 17% Filosofie 12% Meditatie 6% Geen idee 5% Anders, namelijk... Tabel 4. Welke basisvaardigheden denk je nodig te hebben voor je toekomst? (meerdere antwoorden waren mogelijk)

10 Trend van hergebruik Rapportage JIJ-onderzoek De laatste vragen die we de jongeren stelden, gingen over hergebruik van bestaande spullen, oftewel recycling. Vintage en retro kleding wordt steeds populairder bij jongeren. En er worden ook weer platen en platenspelers gekocht. We vroegen de jongeren hoe zij denken over deze trend en in hoeverre zij daaraan meedoen. Bijna vier op de tien jongeren (38%) koopt weleens gebruikte voertuigen zoals fietsen of scooters (tabel 1). Andere tweedehandse spullen die jongeren weleens aanschaffen, zijn achtereenvolgens elektronica, zoals een GSM of tablet (31%), boeken (dus ook schoolboeken) (25%) en entertainment zoals games en CD s (24%). Ruim een derde van de jongeren (34%) koopt geen tweedehandse spullen; 66% koopt dus weleens tweedehands goederen. Voertuigen (bijv. fietsen, scooters, brommers) 38% Elektronica (bijv. GSM, tablet) 31% Boeken (bijv. schoolboeken) 25% Entertainment (bijv. games, LP s, CD s, DVD s) 24% Meubels of andere spullen voor in huis 18% Kleding (ook tassen of schoenen) 16% Sportartikelen (bijv. sportschoenen, tennisracket) 7% Geen 34% Anders, namelijk... Tabel 1. Welke tweedehandse spullen koop jij weleens? Bijna zeven op de tien jongeren verkoopt weleens tweedehandse spullen, zoals elektronica (43%), entertainment (32%) en voertuigen (32%) (tabel 2). En ook kleding (waaronder tassen of schoenen) (26%) en meubels of andere spullen voor in huis (25%) worden weleens verkocht. Elektronica (bijv. GSM, tablet) 43% Entertainment (bijv. games, LP s, CD s, DVD s) 32% Voertuigen (bijv. fietsen, scooters, brommers) 32% Kleding (ook tassen of schoenen) 26% Meubels of andere spullen voor in huis 25% Boeken (bijv. schoolboeken) 18% Sportartikelen (bijv. sportschoenen, tennisracket) 13% Geen 31% Tabel 2. Welke tweedehandse spullen verkoop jij weleens?

11 Marktplaats is veruit de meest gebruikelijke manier om tweedehands goederen te kopen (62%)(tabel 3). Veel minder vaak kopen jongeren hun tweedehands goederen via kennissen (23%). Marktplaats 62% Via kennissen 23% Kringloopwinkel 17% Vrijmarkt (bijv. Koningsdag) 17% Vintage of retro winkel 8% Ruilbeurs (bijv. kleding ruilbeurs) 3% Nergens 29% Tabel 3. Waar koop jij weleens tweedehandse spullen? Marktplaats is ook veruit de meest gebruikelijke manier om tweedehands goederen te verkopen (64%) (tabel 4). In mindere mate verkopen jongeren hun tweedehandse spullen op een rommelmarkt (21%) of via kennissen (18%). Marktplaats 64% Rommelmarkt (bijv. vrijmarkt op Koningsdag) 21% Via kennissen 18% Kringloopwinkel 9% Vintage of retro winkel 3% Ruilbeurs (bijv. kleding ruilbeurs) 3% Nergens 7% Tabel 4. Waar verkoop jij weleens tweedehandse spullen? Bijna de helft van de jongeren (46%) vindt hergebruik van spullen (heel) belangrijk (tabel 5). Ongeveer een derde (33%) vindt het niet zo belangrijk en 7% vindt het helemaal niet belangrijk. Een klein deel (9%) heeft er geen mening over. Heel belangrijk 9% Redelijk belangrijk 37% Niet zo belangrijk 33% Helemaal niet belangrijk 7% Weet niet / geen mening 9% Tabel 5. Hoe belangrijk vind jij hergebruiken (van spullen)? Zonde om dingen die goed zijn weg te doen. (jongen, 15, vmbo) Zo kan iemand anders er iets nuttigs mee doen. (meisje, 15, vmbo) Sommige mensen zijn niet erg rijk. In kringloop winkels is alles zowat 2 euro, omdat het 2e hands is. (meisje, 13, vmbo) Soms is de schat van een ander iemand anders vuil. (jongen, 17, havo)

12 Op de vraag wat jongeren motiveert om iets opnieuw te gebruiken, antwoordt de meerderheid (54%) dat het goedkoper is dan wanneer ze het nieuw aanschaffen (tabel 6). Bijna vier op de tien (37%) antwoordt op deze vraag dat het duurzaam is. Het is goedkoper dan wanneer ik het nieuw koop 54% Het is duurzaam 37% Ik kan er mijn creativiteit in kwijt (met gebruikte spullen maak ik iets nieuws) 11% Ik wil iets dat (nog) niet iedereen heeft 10% Het is hip 7% Tabel 6. Wat motiveert jou om iets opnieuw te gebruiken? Ruim vier op de tien jongeren (44%) denkt dat er in de toekomst meer gebruik gemaakt wordt van gebruikte spullen (tabel 7). Bijna twee op de tien (19%) denkt juist minder en twee op de tien denkt dat het gebruik hetzelfde blijft. Iets minder jongeren (17%) gaven aan het niet te weten. Meer 44% Minder 19% Hetzelfde 20% Weet ik niet 17% Tabel 7. Denk je dat er in de toekomst meer of minder gebruik gemaakt wordt van gebruikte spullen? Er zijn winkels waar je moet betalen voor een plastic tas. Steeds meer winkels, bijvoorbeeld kledingwinkels en warenhuizen, overwegen dit nu in te voeren. Ze hopen zo dat mensen vaker hun eigen tas meenemen. We vroegen de jongeren of zij vinden dat de overheid plastic tassen voor eenmalig gebruik moet verbieden. Vier op de tien antwoordden bevestigend, maar een iets kleinere groep was het er niet mee eens (38%) (tabel 8). Een kleinere groep (22%) wist het niet. Ja 40% Nee 38% Weet ik niet 22% Tabel 8. Vind jij dat de overheid plastic tassen voor eenmalig gebruik moet verbieden? Voorstanders voor een verbod op plastic tassen voor eenmalig gebruik Je kunt de plastic tassen ook wisselen met katoenen tassen die mensen vaker gebruiken. (meisje, 13, vmbo) Slecht voor het milieu. Behalve als het thuis gescheiden wordt van het 'gewone' afval. (jongen, 19, vwo) Plastic is niet biologisch afbreekbaar en komt vaak toch in de natuur terecht. Bovendien is het maken ervan al schadelijk voor de natuur. (meisje, 15, havo) Heel slecht voor het milieu, na 1x gebruiken wordt het weggegooid. (meisje, 17, vwo)

13 Tegenstanders voor een verbod op plastic tassen voor eenmalig gebruik Waar moeten mensen anders hun spullen laten als ze hun tas vergeten zijn. (meisje, 14, havo) Deze tassen worden ook vaak genoeg hergebruikt. (meisje, 14, havo) Het is heel handig als je een zakje krijgt. (meisje, 15, vmbo) Het onnodig verbruiken van plastic tassen is niet goed, maar verbieden vind ik overdreven. (meisje, 14, havo)

Alvast bedankt voor het invullen!

Alvast bedankt voor het invullen! Deze vragenlijst gaat over jongeren die steun of hulp geven aan een familielid. Wij zijn erg benieuwd hoeveel jongeren er binnen onze school steun of hulp geven en hoe zij dit ervaren. De vragenlijst is

Nadere informatie

Ga een boodschap doen in een Nederlandse winkel. Je moet wachten tot je aan de beurt bent. Als je wacht, luister je goed als andere mensen praten.

Ga een boodschap doen in een Nederlandse winkel. Je moet wachten tot je aan de beurt bent. Als je wacht, luister je goed als andere mensen praten. Bij hoofdstuk 16 - vragen. : Ga een boodschap doen in een Nederlandse winkel. Je moet wachten tot je aan de beurt bent. Als je wacht, luister je goed als andere mensen praten. Hoor je mensen vragen stellen?

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Tilburg DIMENSUS beleidsonderzoek December 2012 Projectnummer 507 Inhoudsopgave Samenvatting

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Plannen... 4 Hoofdstuk 2 Meubels enzo... 6 Hoofdstuk 3 Geld... 8 Hoofdstuk 4 Winkelen... 10 Hoofdstuk 5 Adreswijziging... 12 Hoofdstuk 6 De sleutel!... 14 Hoofdstuk 7 Voorbereiden...

Nadere informatie

Bijbaantjesonderzoek

Bijbaantjesonderzoek Bijbaantjesonderzoek Uitgevoerd door Scholieren.com in oktober 2014 Inhoud Voorwoord 3 Steekproefsamenstelling 4 Resultaten - Bijbaantjes 6 - Problemen op het werk 11 Conclusies 14 2 Voorwoord Scholieren.com

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Maatschappelijke stage (MAS)

Onderzoek Inwonerspanel: Maatschappelijke stage (MAS) 1 (13) Onderzoek Inwonerspanel: Maatschappelijke stage (MAS) Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 31 mei kregen de panelleden van 12 tot en met 16 jaar (89 personen) een e-mail met de vraag of zij

Nadere informatie

Desiree Piar 0824864 CMD 1B Docent : James boekbinder Project : vrijwilligers 55+ Doelgroeponderzoeksverslag

Desiree Piar 0824864 CMD 1B Docent : James boekbinder Project : vrijwilligers 55+ Doelgroeponderzoeksverslag Doelgroeponderzoeksverslag Interviews Naam: Sharlene Piar Arends leeftijd: 59 Hoe zou jij een tienermoeder helpen als jij een vrijwilliger was? En waarmee zou je een tienermoeder mee helpen? Advies geven

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel Jongerenonderzoek: alcohol

Onderzoek Inwonerspanel Jongerenonderzoek: alcohol 1 (19) Onderzoek Inwonerspanel Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 5 december kregen de panelleden van 12 tot en met 18 jaar (280 personen) een e-mail met de vraag of zij digitaal een vragenlijst

Nadere informatie

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... Stap : Wat Kan ik? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... STAP : WAT KAN IK? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs Inleiding Hieronder staan een aantal vragen. De vragen gaan allemaal over de middelbare school. Jij gaat de vragen beantwoorden.

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de taalstage. Wat kun je?

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de taalstage. Wat kun je? !!,1232!3 2!971-5+!5-/5034 985#!! 7!532#50#! 82%*98 :3-2*98! 7!583385/7#! 585 5#5835385, ;55

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... Stap : Wat Kan ik? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

PESTEN OP SCHOOL ONDERZOEK STICHTING DE KINDERTELEFOON 19 SEPTEMBER 2016

PESTEN OP SCHOOL ONDERZOEK STICHTING DE KINDERTELEFOON 19 SEPTEMBER 2016 PESTEN OP SCHOOL ONDERZOEK STICHTING DE KINDERTELEFOON 19 SEPTEMBER 2016 Wil je iets meer vertellen over het pesten? Ik werd vanaf de brugklas gepest op de middelbare school. De leraren wisten het, ze

Nadere informatie

Erasmus Universiteit Rotterdam, Van scholier naar student BIJLAGE 1 VRAGENLIJST STUDIEKEUZEGESPREKKEN

Erasmus Universiteit Rotterdam, Van scholier naar student BIJLAGE 1 VRAGENLIJST STUDIEKEUZEGESPREKKEN Erasmus Universiteit Rotterdam, Van scholier naar student BIJLAGE 1 VRAGENLIJST STUDIEKEUZEGESPREKKEN VRAGENLIJST STUDIEKEUZEGESPREKKEN ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM VWO-6 Over de vragenlijst Deze vragenlijst

Nadere informatie

Factsheet persbericht

Factsheet persbericht Factsheet persbericht Nut vakbonden onbekend bij jongeren 30 november 2011 Inleiding Van oktober 2011 tot november 2011 hield Zoekbijbaan.nl het Nationale Bijbanen Onderzoek. Aan het onderzoek deden 2464

Nadere informatie

Artiesten interview. Artiest1

Artiesten interview. Artiest1 Artiesten interview Artiest1 Ben jij vaak creatief bezig met oude spullen door hier op wat voor manier dan ook (kunst meubilair e.d.) weer nieuwe dingen uit te creeren? En waarom hergebruik je hiervoor

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

WIJ en jij Wet investeren in jongeren

WIJ en jij Wet investeren in jongeren Ik heb een WW-uitkering. Krijg ik een werkleeraanbod? Je krijgt pas een werkleeraanbod als je WW-uitkering is afgelopen. Zolang je een WW-uitkering krijgt, geldt voor jou de sollicitatie- en reintegratieplicht

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies.

U leert in deze les om raad vragen. Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. OM RAAD VRAGEN les 3 spreken inleiding en doel U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. Het is belangrijk

Nadere informatie

Publiekstekst Wet investeren in jongeren

Publiekstekst Wet investeren in jongeren Publiekstekst Wet investeren in jongeren Juni 2009 Deze publicatie is gemaakt door Stimulansz in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Stimulansz spreekt haar dank uit aan alle

Nadere informatie

Stap je toekomst in... Informatie voor de leerlingen. Compleet onderwijs voor vmbo-t havo vwo

Stap je toekomst in... Informatie voor de leerlingen. Compleet onderwijs voor vmbo-t havo vwo Stap je toekomst in... Informatie voor de leerlingen Compleet onderwijs voor vmbo-t havo vwo Op zoek Je zoekt een nieuwe school, want op de basisschool ben je (bijna) klaar. De basisschool was wel erg

Nadere informatie

Amsterdam-Noord en de recessie

Amsterdam-Noord en de recessie Amsterdam-Noord en de recessie Sinds november 2009 kunnen bewoners van Amsterdam-Noord lid worden van het digitale bewonerspanel. In deze rapportage worden de resultaten van de eerste meting gepresenteerd.

Nadere informatie

Het Ludger College. Jouw talent is er thuis.

Het Ludger College. Jouw talent is er thuis. Het Ludger College Jouw talent is er thuis. Algemene informatie over het Ludger College Het Ludger College is een school voor mavo, havo en vwo (atheneum en gymnasium) in Doetinchem. Er is ook een programma

Nadere informatie

Over: www.bewareofloverboys.nl

Over: www.bewareofloverboys.nl 1 Naam: www.bewareofloverboys.nl Voordat je begint met de opdrachten? Lees dit door: Als je je niet prettig voelt bij het lezen van bepaalde dingen: Stop met het lezen van deze site. Praat erover met iemand

Nadere informatie

1. Hoeveel uur per week zaten jongeren op internet in 2009?

1. Hoeveel uur per week zaten jongeren op internet in 2009? Hoofdstuk 1 - Oefening 17 Leesdossier Opdracht 1 Lees de tekst Wat doen jongeren op internet? U gebruikt de leeskaart: zoekend lezen. Beantwoord daarna de vragen. Wat doen jongeren op internet? Onder 13-

Nadere informatie

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Rapportage Juli 2013 Meer informatie: info@wijzeringeldzaken.nl Samenvatting (1/3) 1. Veel 17-jarigen maken de indruk verstandig om te gaan

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen Rapportage Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen In opdracht van: Mediawijzer.net Datum: 22 november 2013 Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies

Nadere informatie

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top.

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Heb je een mavo- of mavo/havo-advies en wil je het beste uit jezelf halen? Kom dan eens

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Algemene informatie 86. Na het vmbo 88. Uitleg Profielwijzer 92. Profielen 93

Algemene informatie 86. Na het vmbo 88. Uitleg Profielwijzer 92. Profielen 93 In de bovenbouw van het vmbo volg je een profiel. Dat betekent dat je een bepaalde beroepsrichting op gaat. Je krijgt vakken die daarbij horen. Maar voordat het zover is moet je eerst een keuze maken voor

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

Thema Kinderen en school

Thema Kinderen en school http://www.edusom.nl Thema Kinderen en school Lesbrief 20. Het adviesgesprek. Wat leert u in deze les? Advies vragen. / woorden die hetzelfde betekenen. Advies geven. / woorden die hetzelfde betekenen.

Nadere informatie

1. Koop je wel eens tweedehands spullen?

1. Koop je wel eens tweedehands spullen? Tweedehands 8 7 1. Koop je wel eens? 72% 6 5 4 3 27% 2 1 Ja Nee Weet niet 1 Ben altijd al voorstandster geweest van hergebruik ( veel beter woord dan het Engelse recycling). Ik breng zelf ook overbodige

Nadere informatie

29 november 2014. Onderzoek: Veranderingen in de zorg en mantelzorg

29 november 2014. Onderzoek: Veranderingen in de zorg en mantelzorg 29 november 2014 Onderzoek: Veranderingen in de zorg en mantelzorg Veranderingen in de zorg en mantelzorg 29 november 2014 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 40.000

Nadere informatie

INFORMATIE VMBO BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL

INFORMATIE VMBO BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL INFORMATIE VMBO 2014 BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL Eigenlijk houd ik niet zo van leren, maar meer van doen. Daarom doe ik ook kader. Dan heb je wat minder leerstof en wat meer praktijk.

Nadere informatie

Leren als een expert!

Leren als een expert! Leren als een expert! Welk vak vind jij lastig? Wiskunde, of juist Frans? Ken je iemand die heel goed is in dat vak? En heb je wel eens aan diegene gevraagd hoe hij/zij voor dat vak leert? Als je dat weet,

Nadere informatie

Inleiding. Veel plezier!

Inleiding. Veel plezier! Inleiding In dit boek lees je over Danny. Danny is een jongen van 14 jaar. Er zijn veel dingen die Danny verkeerd doet. Hij rent door de school. Hij scheldt zomaar een klasgenoot uit. Of hij spuugt op

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Milieuopdrachten Sarahs Wereld

Milieuopdrachten Sarahs Wereld Milieuopdrachten Sarahs Wereld Om de wereld milieuvriendelijker te maken, heeft Sarah zeven milieutips. 1. De ruil je rijk! tip 2. De koop tweedehands! tip 3. De kijk uit wat je koopt! tip 4. De haal het

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Wat doen jongeren op internet?

Wat doen jongeren op internet? Hoofdstuk 1 - Oefening 17 - Leesdossier Opdracht 1 Lees de tekst Wat doen jongeren op internet? U gebruikt op de leeskaart Zoekend lezen. Beantwoord daarna de vragen. Leeskaart Zoekend lezen Wat doen jongeren

Nadere informatie

Wie weet wat Avri doet?

Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 Welkom Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 antwoord Welkom Wie weet wat Avri doet? In Rivierenland zamelt Avri afval in. Opdracht 2 Woordweb Als je het woord afval hoort, waar denk je dan aan?

Nadere informatie

Wat was het afgelopen schooljaar het meest op jou van toepassing? Doe je deze zomer betaald vakantiewerk? Ik ging naar de middelbare school 53,9%

Wat was het afgelopen schooljaar het meest op jou van toepassing? Doe je deze zomer betaald vakantiewerk? Ik ging naar de middelbare school 53,9% Wat was het afgelopen schooljaar het meest op jou van toepassing? Ik ging naar de middelbare school 53,9% Ik volgde een MBO-opleiding 9,1% Ik volgde een HBO-opleiding 20,2% Ik studeerde aan de universiteit

Nadere informatie

Wet investeren in jongeren (WIJ)

Wet investeren in jongeren (WIJ) Wet investeren in jongeren (WIJ) WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Dit is een nieuwe wet die ervoor moet zorgen dat alle jongeren tot 27 jaar een opleiding volgen of werken. Wat is de WIJ?

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Wet WIJ

Veelgestelde vragen Wet WIJ Veelgestelde vragen Wet WIJ Wat is de WIJ? WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Deze nieuwe wet gaat in per 1 oktober 2009 en moet ervoor zorgen dat alle jongeren tot 27 jaar een opleiding

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Uw antwoorden bij de opdrachten 1 tot en met 6 moeten kort zijn. U hebt 20 seconden spreektijd.

Uw antwoorden bij de opdrachten 1 tot en met 6 moeten kort zijn. U hebt 20 seconden spreektijd. Hoofdstuk 6 - Extra spreekopdrachten 1 tot en met 6 Uw antwoorden bij de opdrachten 1 tot en met 6 moeten kort zijn. U hebt 20 seconden spreektijd. Soms staan er plaatjes of een stukje tekst bij de opdracht.

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

Stadsenquête Leiden 2001

Stadsenquête Leiden 2001 Hoofdstuk 9. Milieu Samenvatting De Milieustraat is een (vrij nieuwe) voorziening waar bewoners zich kunnen ontdoen van hun grof huishoudelijk afval. Ruim twee op de tien Leidenaren heeft hier al eens

Nadere informatie

Hoofdstuk 18. Volwasseneneducatie

Hoofdstuk 18. Volwasseneneducatie Hoofdstuk 18. Volwasseneneducatie Samenvatting Vier op de tien Leidenaren heeft na zijn 25 e jaar een opleiding of volwassenenonderwijs gevolgd. Dit kunnen studies zijn (meestal HBO, Universitair of MBO)

Nadere informatie

Onderzoek Vakantiewerk

Onderzoek Vakantiewerk Onderzoek Vakantiewerk Publicatiedatum: 05-07- 2013 Over dit onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 21 juni tot 1 juli 2013, deden 2261 jongeren mee. Op het moment van invullen hadden 1302 deelnemers

Nadere informatie

Hand-out digiboard presentatie

Hand-out digiboard presentatie Hand-out digiboard presentatie Bij werkboekje Groepen 6, 7 en 8 basisonderwijs Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 In Rivierenland zamelt AVRI afval in. Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 Opdracht 2 Woordweb

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen Inleiding heeft een afspraak met de manager voor een sollicitatiegesprek. Deze les gaat over het eerste deel van het

Nadere informatie

Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe!

Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe! HAVO/ VWO Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe! VAN ONDER - NAAR BOVENBOUW Wie binnen Openbare Scholengroep Sevenwolden overgaat van het tweede leerjaar basisvorming naar het derde leerjaar havo of vwo,

Nadere informatie

MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN

MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN Veel jongeren hebben al vroeg de zorg voor een gezinslid. Maar wie zorgt er eigenlijk voor hen? De klassieke verzorgingsstaat verandert in

Nadere informatie

WIJ-Wet Investeren in Jongeren

WIJ-Wet Investeren in Jongeren WIJ-Wet Investeren in Jongeren Afdeling Samenleving Bezoekadres: 1 e bezoek: Publiekscentrum Raadhuisplein 2 Krimpen aan den IJssel Openingstijden: Maandag; 08.30 12.30 uur Dinsdag; 08.30 12.30 uur Woensdag;

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Demet TV. Lesbrief 7. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken

Thema Op zoek naar werk. Demet TV. Lesbrief 7. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken Thema Op zoek naar werk. Demet TV Lesbrief 7. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken Inleiding Maria heeft een sollicitatiegesprek met de manager. Deze les gaat over het tweede deel van het gesprek. Maria

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

op het Hondsrug vakcollege

op het Hondsrug vakcollege op het Hondsrug vakcollege Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Jij gaat het maken! Op het Hondsrug vakcollege Ben jij een Knexx bouwer of haal je jouw mobieltje uit elkaar om te weten

Nadere informatie

op het Hondsrug vakcollege

op het Hondsrug vakcollege op het Hondsrug vakcollege Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Jij gaat het maken! Op het Hondsrug vakcollege Ben jij een Knexx bouwer of haal je jouw mobieltje uit elkaar om te weten

Nadere informatie

Kinderen leren omgaan met geld

Kinderen leren omgaan met geld Kinderen leren omgaan met geld Een onderzoek onder ouders van kinderen in groep 7 en 8 Rapportage November 2012 Samenvatting (1/4) 1.Negen op de tien kinderen in groep zeven en acht krijgen zakgeld Het

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Lesbrief over Leerplicht

Lesbrief over Leerplicht Lesbrief over Leerplicht Donderdag 19 maart 2015: Dag van de Leerplicht! Leerplicht? Hoezo? Ik ga toch gewoon naar school!? Ja, voor de meeste kinderen in Nederland is het de gewoonste zaak van de wereld

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KEUZE VAN LEERLINGEN! VMBO-BASIS/KADER VOOR DE RICHTING BWI/BOUW!

ONDERZOEK NAAR KEUZE VAN LEERLINGEN! VMBO-BASIS/KADER VOOR DE RICHTING BWI/BOUW! ONDERZOEK NAAR KEUZE VAN LEERLINGEN VMBO-BASIS/KADER VOOR DE RICHTING BWI/BOUW 2 november 2015 Inleiding De instroom in de bouwopleidingen is de afgelopen jaren sterk afgenomen. De moeilijke tijden waarmee

Nadere informatie

Inhoud Voorwoord Steekproefsamenstelling Resultaten Conclusies

Inhoud Voorwoord Steekproefsamenstelling Resultaten Conclusies Onderzoek Instagram Uitgevoerd door Scholieren.com in november 2015 Inhoud Voorwoord Steekproefsamenstelling Resultaten Conclusies Voorwoord Scholieren.com heeft haar bezoekers middels een enquête vragen

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Hoofdstuk 6 Extra spreekopdrachten 1 tot en met 6

Hoofdstuk 6 Extra spreekopdrachten 1 tot en met 6 Hoofdstuk 6 Extra spreekopdrachten 1 tot en met 6 Uw antwoorden bij de opdrachten 1 tot en met 6 moeten kort zijn. U hebt 20 seconden spreektijd. Soms staan er plaatjes of een stukje tekst bij de opdracht.

Nadere informatie

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding.

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding. Mijn kledinggebruik Wellicht weet je al dat verschillende aspecten van kleding slecht zijn voor het milieu. In deze opdracht gaan we bekijken op welke manier jij zelf je steentje bij kan dragen aan het

Nadere informatie

Burgerpanel over delen, lenen, hergebruiken

Burgerpanel over delen, lenen, hergebruiken Burgerpanel over delen, lenen, hergebruiken In maart 2016 is het panel een aantal vragen voorgelegd over het delen, lenen hergebruiken en repareren van producten. In totaal hebben 444 van de 980 panelleden

Nadere informatie

5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar 10 jaar 11 jaar 12 jaar Weet ik niet

5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar 10 jaar 11 jaar 12 jaar Weet ik niet Jeugdpeil gamen Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Jeugdjournaal onder 900 kinderen in de leeftijd van 8-14 jaar. Het Jeugdjournaal doet regelmatig onderzoeken onder kinderen, hiervoor maken

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

op het Hondsrug vakcollege

op het Hondsrug vakcollege op het Hondsrug vakcollege Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Jij gaat het maken! Op het Hondsrug vakcollege Ben jij een Knexx bouwer of haal je jouw mobieltje uit elkaar om te weten

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:...

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:... Vogelgriep Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat Boekverslag van:... Klas:... 2 Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

jongeren & psychische gezondheid Ik praat sinds kort over mijn probleem met mijn beste vriend

jongeren & psychische gezondheid Ik praat sinds kort over mijn probleem met mijn beste vriend jongeren & psychische gezondheid onderzoeksverslag njr panel in samenwerking met fonds psychische gezondheid Ik praat sinds kort over mijn probleem met mijn beste vriend Jongeren en psychische problemen

Nadere informatie

Resultaten onderzoek Kinderen en geld. Februari 2015

Resultaten onderzoek Kinderen en geld. Februari 2015 Resultaten onderzoek Kinderen en geld Februari 2015 Resultaten onderzoek kinderen en geld 2015 2 Inleiding De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) organiseert ieder jaar in De week van het geld gastlessen

Nadere informatie

Deventer investeert in jou! Informatie over de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) www.deventer.nl/wij

Deventer investeert in jou! Informatie over de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) www.deventer.nl/wij Deventer investeert in jou! Informatie over de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) www.deventer.nl/wij Wet Investeren in Jongeren (WIJ) Deze wet gaat over jou! Ben jij tussen de 16 en 27? Heb jij geen werk?

Nadere informatie

Assertiviteit. BOL 1 e jaars AG studenten

Assertiviteit. BOL 1 e jaars AG studenten BOL 1 e jaars AG studenten In de beroepspraktijk verwacht men van je dat je kunt opkomen voor jezelf en voor je opvattingen over je stage, de hulpverlening etc. Men verwacht tegelijkertijd dat je dit op

Nadere informatie

Op weg naar klas 3. september 2013. Informatieboekje voor tweedeklassers VMBO BK KT schooljaar 2013/2014 -1-

Op weg naar klas 3. september 2013. Informatieboekje voor tweedeklassers VMBO BK KT schooljaar 2013/2014 -1- Op weg naar klas 3 Informatieboekje voor tweedeklassers VMBO BK KT schooljaar 2013/2014 september 2013-1- Op weg naar klas 3 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 3 2. Hoeveel jaar heb je nog

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie