::DE COCKPIT VAN UW PC

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "::DE COCKPIT VAN UW PC"

Transcriptie

1 2 ::DE COCKPIT VAN UW PC U LEERT IN DEZE LES: De computer starten en afsluiten. Rondneuzen en klikken met de muis. Windows Verkenner openen en sluiten. Gerechten in het menu Start kiezen.

2 3 ::01 DE COCKPIT VAN UW PC Misschien kijkt u voor de eerste maal naar Windows, misschien bent u al bekend met een oudere versie van Windows. Hoe ervaren u ook bent, Windows 7 bevat zoveel nieuwe elementen, dat een schone start een goede basis is om met Windows 7 te leren werken. In dit eerste hoofdstuk maakt u kennis met de muis en met de elementen die het bureaublad opsieren en tevens toegang geven tot de kracht van uw computer. U krijgt ook de hoognodige kennis en informatie over uw computer mee, die eraan bijdraagt dat u begrijpt wat uw computer doet. Bekijk de video van les 1 Bij dit boek horen instructievideo s. U vindt ze op de site van deze reeks ( en bij Digitaal Leerplein ( Hier treft u uitleg en oefeningen aan. In de bijlage achter in dit boek staat beschreven hoe dit in zijn werk gaat. Wellicht is het nodig dat een ervaren iemand u op weg helpt. Afbeelding 1.1 Een ongezellig zwart scherm met weinig zeggende teksten. DE COMPUTER STARTEN Voordat u doorgezaagd wordt in dit eerste hoofdstuk over Windows, is het handig om de computer aan te zetten. What You See Is What You Get wat u ziet, is wat u krijgt. 1 Zorg dat de computer is aangesloten op een stopcontact. 2 Zorg dat het beeldscherm bij uw computer aanstaat. Hebt u een laptop, dan wordt het ingebouwde beeldscherm natuurlijk automatisch met de computer aan- en uitgezet. 3 Druk op de aan/uit-knop van uw computer. Apparaten leren praten Een computer is een kast vol onderdelen die los van elkaar volstrekt niets kunnen. Er zit geheugen in, een processor die al het denk- en rekenwerk doet, een grafische kaart die zorgt dat de computer van alles op uw beeldscherm kan laten zien, een vaste schijf waarop bestanden bewaard blijven als de computer geen stroom krijgt, en een moederboard. Het moederboard koppelt alle onderdelen in de computerkast aan elkaar. Dit alles bij elkaar heet hardware. Wat al die onderdelen doen, is interessant genoeg, maar is volstrekt niet relevant om met de computer te kunnen werken. Net zoals u bij een auto eigenlijk niet hoeft te weten hoe de motor en andere onderdelen werken. Als u maar weet hoe u stuur en pedalen moet bedienen.

3 ::01 De cockpit van uw pc 4 De computer heeft stroom nodig, maar dan nog doen al die onderdelen van koper, kunststof en silicium niets zinnigs. Een computer kan immers pas iets doen als u daar opdracht voor geeft. En praten met een zwart scherm met witte letters is mogelijk, maar niet erg handig. Tot 1984 was typen op het toetsenbord in een zwart scherm overigens de enige manier om met de computer te praten. Pas toen Apple in 1984 het systeem met vensters, muis en pictogrammen op de markt bracht, veranderde dit. Sinds 1984 lijkt er meer veranderd in de wereld dan in duizend jaar middeleeuwen. De computer heeft in de tijd leren praten in beelden en leren luisteren naar een rollend aanwijsapparaat de muis op uw tafelblad. Het toetsenbord is voor de besturing van de computer niet meer van belang. Alleen om tekst in te voeren is het toetsenbord nog bijna onmisbaar. Om met muis, toetsenbord en beeldscherm met de onderdelen in uw computerkast te kunnen praten, is een intelligente tussenlaag nodig. Een soort tolk die begrijpt wat u wilt en uw wensen kan uitleggen aan de harde onderdelen in de kast de genoemde hardware. Het antwoord van de hardware wordt door die intelligente tolk weer omgezet in beeld en geluid, wat u weer kunt begrijpen. Aangezien u dit boek in handen hebt, is Windows 7 hoogstwaarschijnlijk uw tolk om met de computer te kunnen praten. Windows 7 bestaat niet uit harde onderdelen, maar is software. Windows 7 is een uitgebreid pakket met programmacode dat precies past bij de onderdelen in de computer. Start u de computer door de aanknop op de kast in te drukken, dan wordt Windows 7 ook automatisch gestart, zodat u meteen Windows in beeld krijgt. U hoeft dus nooit in een andere taal met de computer te praten dan in de beeldtaal van Windows. Afbeelding 1.2 Na het starten van de hardware, wordt Windows gestart. Eerst in een zwart scherm... Afbeelding maar na even wachten wordt het al vrolijker in uw beeldscherm. Na ongeveer twintig tellen wachten, is Windows klaar voor gebruik. U ziet tijdens de rondleiding in dit hoofdstuk allerlei onderdelen die niet willekeurig gekozen zijn door een ontwerper, maar die gedurende ruim vijftien jaar geëvolueerd zijn tot wat u nu ziet. Voordat u met de muis naar allerlei plekken stuurt, is het handig eerst de beeldtaal van Windows toe te lichten. Afbeelding 1.4 Windows is klaar voor gebruik. Afbeelding 1.2 Afbeelding 1.3 Afbeelding 1.4

4 5 De beeldtaal van Windows De beeldtaal van Windows is niet door Microsoft bedacht, maar lang daarvoor door Xerox en Apple. Het is een beproefde beeldtaal waarmee alle moderne besturingssystemen voor computers werken. De gekozen beeldtaal draait om het aloude bureau. Uw bureau, met een pennenbak, een klokje ergens in de hoek, ladebakken eronder waarin u gereedschappen als niettang en perforator, maar ook papieren en dossiers bewaart. Onder uw bureau staat een prullenbak. De beeldtaal van Windows gaat uit van dit bureau. En veel van wat u ziet of doet verwijst hiernaar. Het bureaublad zelf is het grote vlak midden in het scherm. Nu ziet u daar een plaatje van het logo van Windows, maar verderop in dit boek kunt u uw eigen afbeelding kiezen. Op dit bureaublad kunt u van alles neerleggen. Zoals een document waaraan u werkt, of een map vol foto s die u wilt bekijken. Linksboven op het bureaublad staat de Prullenbak. Het is een beetje moeilijk om deze daadwerkelijk onder het bureaublad van Windows te plaatsen, maar de vergelijking is duidelijk. De prullenbak gebruikt u om dingen weg te gooien die u niet meer nodig hebt. Aan de onderrand van het beeldscherm ligt een balk: de taakbalk. Deze kunt u vergelijken met de ladebakken onder het bureau. Via de taakbalk gaat u gereedschappen activeren, documenten openen en zaken raadplegen. Zoals datum en tijd die permanent rechts in de taakbalk zichtbaar zijn. Drie belangrijke onderdelen in de beeldtaal zijn de gereedschappen (programma s), mappen en documenten. In een map vindt u een of meer documenten. Misschien dat in de map ook nog andere mappen zitten. Om een document te bewerken, hebt u gereedschap nodig. Bijvoorbeeld een pen of typemachine om iets op papier te schrijven. RONDNEUZEN MET DE MUIS De muis is het onderdeel van de computer waarmee u dingen in Windows aanwijst. De route die de muis op uw bureaublad aflegt, wordt nauwgezet gevolgd door Windows en wordt in het beeldscherm weergegeven met een pijl. Die witte pijl heet muisaanwijzer. Tijdens het sturen met de muis over het tafelblad kijkt u op het beeldscherm naar de bewegingen van de muisaanwijzer. In de volgende oefening wordt van alles aangewezen met de muis en voorzien van een korte toelichting. Klik nog nergens op met de muisknoppen; er wordt alleen maar gestuurd met de muis en aangewezen met de muisaanwijzer. 1 Stuur de muisaanwijzer naar rechtsboven in het beeldscherm, door de muis over het tafelblad naar rechtsboven te rollen. Laat de muis goed op het tafelblad rusten; til de muis niet op tijdens het sturen. 2 Stuur de muisaanwijzer nu naar linksonder in het beeldscherm, door de muis diagonaal naar linksonder over het tafelblad te rollen. Afbeelding 1.5 Stuur de muisaanwijzer naar linksonder in het scherm.

5 ::01 De cockpit van uw pc 6 Gewone muis op laptop Hebt u een laptop, dan moet u al meteen leren werken met een veel moeilijker te bedienen touchpad. Wellicht is het handiger om een gewone muis op uw laptop aan te sluiten. Een muis koopt u voor ongeveer 15 euro in elke computerwinkel. De winkelier helpt u graag bij het aansluiten ervan. Afbeelding 1.6 Stuur de muisaanwijzer boven het pictogram Prullenbak. 3 Stuur de muis nu tot boven het pictogram Prullenbak. Let op dat u nog nergens op klikt. Het pictogram van de prullenbak wordt met een witte achtergrond gemarkeerd. U wijst de prullenbak nu aan met de muis. Zodra u de muisaanwijzer wegstuurt van de prullenbak, verdwijnt het witte vlak. Deze prullenbak is duidelijk nog leeg. Als er iets in zit, dan ziet u proppen papier in de korf. Pictogrammen De beeldtaal van Windows maakt gebruik van pictogrammen. Een pictogram in het Engels icon is een klein plaatje van een gereedschap, map of document. Vrijwel elke handeling die u met Windows verricht draait om pictogrammen. Taalkundig wordt het Engelse woord icon nogal eens verbasterd tot het Nederlandse icoon een geschilderde beeltenis van Christus. In dit boek wordt het woord pictogram gebruikt voor al die kleine plaatjes in Windows 7. 4 Stuur de muisaanwijzer van de prullenbak linksboven tot boven de datumvermelding rechtsonder in het beeldscherm. Uw muis hangt nu boven het berichtgebied van de taakbalk. De datum wordt in keurig Nederlands vermeld in een schermtip. Afbeelding 1.7 Stuur de muisaanwijzer boven de datumvermelding. De schermtip Bij allerlei onderdelen van Windows 7 wordt in een schermtip wat extra informatie gegeven. U kunt de schermtips volstrekt negeren. U hoeft er niet op te klikken en u hoeft ze ook niet weg te klikken of iets dergelijks. De schermtip verdwijnt vanzelf. 5 Stuur de muisaanwijzer iets naar links tot boven het kleine pictogram van de luidspreker. Een schermtip vertelt u hoe hoog het volume van Windows staat. Dit hoeft niets te zeggen over de hoeveelheid geluid uit uw luidsprekers, want ook daarop kan een volumeknop zitten. Meer hierover leest u in hoofdstuk 7.

6 7 Afbeelding 1.8 Plaats de muisaanwijzer boven het pictogram van de luidspreker. Afbeelding 1.9 Stuur de muisaanwijzer boven het vlaggetje. Afbeelding 1.8 Afbeelding Stuur de muis boven het vlaggetje. Ziet u dit vlaggetje niet in uw taakbalk, dan heeft uw computer blijkbaar niets te melden over de beveiliging van uw computer. Het vlaggetje in dit voorbeeld laat zien dat er één belangrijk bericht is over een probleem dat moet worden opgelost. In hoofdstuk 9 leest u meer hierover. Het berichtgebied Het rechtergedeelte van de taakbalk waarin onder andere de datum te zien is, heet het berichtgebied (ook wel het systeemvak). Hierin vindt u pictogrammen die u op de hoogte houden over zaken in Windows. Zoals het volume, of het Onderhoudscentrum. Hier verschijnen schermtips als Windows een reparatie-update van internet wil halen. Of als u geen antivirusprogramma geïnstalleerd hebt. Meer hierover leest u in hoofdstuk 9. De muis wordt dadelijk verhuisd naar het middengedeelte van de taakbalk. In dit middengedeelte dat nu nog bijna leeg is liggen drie pictogrammen van onderdelen die volgens Microsoft echt standaard bij Windows horen. Afbeelding 1.10 Plaats de muisaanwijzer boven het pictogram Windows Media Player. Afbeelding 1.11 Stuur de muisaanwijzer boven het pictogram Windows Verkenner. Afbeelding 1.10 Afbeelding 1.11

7 ::01 De cockpit van uw pc 8 Afbeelding 1.12 Stuur de muisaanwijzer boven het pictogram Internet Explorer. 7 Stuur de muis naar links over de taakbalk tot aan het pictogram met de schermtip Windows Media Player. Windows Media Player is het standaardprogramma van Windows om muziek en video mee af te spelen. In de hoofdstukken 7 en 8 komt dit onderdeel uitgebreid aan de orde. 8 Stuur de muis iets verder naar links over de taakbalk tot de schermtip Windows Verkenner verschijnt. Windows Verkenner is het programma waarmee de inhoud van mappen en de computer bekeken kan worden. In de vergelijking van Windows met een bureau, is Windows Verkenner de ladebak van Windows. In de komende hoofdstukken leert u werken met deze Windows Verkenner. 9 Stuur de muis nog verder naar links over de taakbalk tot de schermtip Internet Explorer in beeld verschijnt. Internet Explorer is de internetbrowser van Microsoft en zit sinds jaar en dag standaard in Windows. Met Internet Explorer kunnen websites op internet bezocht worden. Internet Explorer of Er is veel te doen geweest over de integratie van Internet Explorer met Windows. De Europese en Amerikaanse mededingingsautoriteiten zijn tegen deze integratie, omdat daardoor concurrerende browsermerken geen kans hebben binnen Windows. Microsoft, de makers van Windows en Internet Explorer, hebben beloofd dat Windows 7-gebruikers zelf een browser mogen kiezen waarmee ze willen surfen: Internet Explorer, Google Chrome, Firefox of een ander merk browser. Wanneer u een computer hebt waarop Windows 7 al is geïnstalleerd door de computerfabrikant, computerwinkel of een handige kennis bestaat de kans dat Internet Explorer of een andere browser al is geïnstalleerd. U mag altijd later een andere browser kiezen. Wij gaan in dit boek uit van Internet Explorer van Microsoft. Afbeelding 1.13 Stuur de muis boven de knop van het menu Start. U bent bijna bij het begin van de taakbalk en tevens bij het begin van Windows: de startknop. 10 Stuur de muis nog verder over de taakbalk naar links tot boven de knop met het Windows-logo met de schermtip Starten. Dit is de startknop van Windows. In oudere versies stond op deze knop het woordt Start vermeld, vandaar de naam startknop. Onder deze knop gaat het menu Start van Windows verborgen. Dat menu biedt toegang tot alles wat Windows te bieden heeft.

8 9 KLIKKEN MET DE MUIS Hetzelfde rondje als hiervoor gaat u nog een keer maken, maar deze keer klikt u met de linkermuisknop op de onderdelen. Een muisklik is simpelweg eenmaal de linkermuisknop indrukken en meteen weer loslaten. Klikken doet u als de muis stil ligt. Klikken terwijl u met de muis rolt, geeft een ander effect. De linkermuisknop heet ook primaire muisknop, omdat u hiermee zaken aanwijst en activeert. De rechtermuisknop noemt men de secundaire muisknop. Bent u linkshandig, dan kunt u de muisknoppen omdraaien. In dat geval is de rechtermuisknop de primaire knop en de linker de secundaire. In dit boek gaan we voor het gemak uit van een rechtshandige muis. Klikken gebeurt dus met de linkermuisknop. De rechter- of secundaire muisknop wordt alleen voor één specifiek doel gebruikt, wat in een volgend hoofdstuk aan de orde komt. Al het andere gebeurt altijd met de linker- of primaire muisknop; dit wordt dan expliciet vermeld. Muis linkshandig instellen Bent u linkshandig, dan is het erg handig om de muis ook linkshandig in te stellen. In hoofdstuk 11 Onder de motorkap staat beschreven hoe u dit doet. Wellicht is het in deze fase van het boek handig als u daar even hulp bij inroept. Afbeelding 1.14 Stuur de muis boven het pictogram Prullenbak. Afbeelding 1.15 Klik eenmaal met de muis midden op het bureaublad. Afbeelding 1.14 Afbeelding Stuur de muis tot boven de Prullenbak. 2 Klik dan één keer met de linkermuisknop op de Prullenbak. Het pictogram van de prullenbak krijgt weer een wit kader, maar nu nog iets witter. Wat u zojuist gedaan hebt, heet selecteren. Klikt u eenmaal op een onderdeel dat op het bureaublad of in de Windows Verkenner ligt, dan heet dat selecteren. 3 Stuur de muis boven een lege plek midden op het bureaublad en klik eenmaal met de muis.

9 ::01 De cockpit van uw pc 10 U hebt zojuist niet iets geselecteerd, maar wel de Prullenbak gedeselecteerd, een woord dat niet in Van Dale voorkomt. Oftewel: door op niets te klikken, zorgt u ervoor dat een eerder geselecteerd onderdeel niet meer geselecteerd is. De Prullenbak is nu niet meer geselecteerd en is het witte kader kwijt. Selecteren en deselecteren zijn veelvoorkomende handelingen in Windows. Bij vrijwel alle programma s moet u constant dingen selecteren en deselecteren. U komt deze twee uitdrukkingen ook in dit boek veel tegen. HET BERICHTGEBIED 1 Stuur de muis voor de tweede maal naar de datumvermelding rechts in de taakbalk. 2 Klik nu eenmaal op de datum- en tijdsvermelding. Een paneel wordt geopend met daarin een kalender de datum is gemarkeerd en een klok met de huidige tijd. Er wordt zelfs even vermeld wanneer de zomertijd eindigt. Klikt u op een onderdeel in de taakbalk, dan klikt u op een knop. De onderdelen in de taakbalk zijn allemaal knoppen waarmee u een bepaalde functie activeert. 3 Klik ergens op een lege plek op het bureaublad, zodat het paneel Datum en tijd verdwijnt. 4 Stuur de muis tot boven de knop met de vlag, rechts in de taakbalk. 5 Klik dan met de muis eenmaal op de vlag. Een paneel verschijnt met informatie over het belangrijke bericht. Windows vindt het belangrijk dat u een antivirusprogramma in uw computer hebt. In hoofdstuk 9 komt het downloaden en installeren van een gratis antivirusprogramma aan de orde. 6 Klik weer ergens op het bureaublad van Windows om het paneel te sluiten. Afbeelding 1.16 Stuur de muis boven de datumvermelding en klik erop. Afbeelding 1.17 Klik met de muis op de knop met de vlag. Afbeelding 1.16 Afbeelding 1.17

10 11 DE VERKENNER OPENEN EN SLUITEN De onderdelen rechts in het berichtgebied laten steeds een paneel verschijnen als u erop klikt. Met de onderdelen in het midden van de taakbalk opent u een programma. Veruit het belangrijkste onderdeel van Windows is Windows Verkenner. Dankzij deze verkenner kunt u de inhoud van de schijfstations bekijken, waarop dus ook weer alle mappen en documenten te vinden zijn. Afbeelding 1.18 Stuur de muis boven het pictogram Windows Verkenner en klik erop. 1 Stuur de muis tot boven de knop van Windows Verkenner in de taakbalk. 2 Klik eenmaal met de linkermuisknop op de knop Windows Verkenner. Meteen wordt een venster geopend dat een groot deel van het bureaublad bedekt. Aan dit fenomeen heeft Windows zijn naam te danken: het venster. Een dergelijk venster bestaat uit een rand (is dat dan het kozijn?) waarbinnen zich van alles af kan spelen. In het venster van de verkenner ziet u in de linkerkolom een verticale lijst met vermeldingen van plekken in uw computer. Zoals de Favorieten, de Bibliotheken en de Computer. In het grote middenpaneel worden de vier belangrijkste bibliotheken van Windows 7 getoond: Afbeeldingen, Documenten, Muziek en Video s. Dezelfde vier onderdelen komt u ook tegen in de linkerkolom als onderdelen van de vermelding Bibliotheken. De vermelding Bibliotheken in de linkerkolom is van een wit balkje voorzien, wat erop wijst dat dit onderdeel geselecteerd is. U kunt dit ook zien in de horizontale balk boven in het venster, waar Bibliotheken vermeld staat.

11 ::01 De cockpit van uw pc 12 Afbeelding 1.19 Klik eenmaal met de linkermuisknop op de sluitknop. Afbeelding 1.20 Klik op de knop van het menu Start. Afbeelding 1.21 Stuur de muis, zonder te klikken, boven de knop Documenten. Alle onderdelen die in een wit vlak in dit venster liggen, kunt u selecteren door er met de muis op te klikken. Alle onderdelen die in de grijsblauwe balken van het venster liggen, zijn knoppen die een bepaalde taak activeren. In de volgende hoofdstukken leert u werken met de verkenner. 3 Stuur de muis naar de rechterbovenhoek van het venster, om precies te zijn: naar de kleine knop met het rode kruis erin. Deze knop heet al sinds de eerste versie van Windows het sluitvak, hoewel iedereen het over de sluitknop of de knop Sluiten heeft. Vrijwel elk venster heeft een sluitknop, waarmee het venster gesloten kan worden. 4 Klik eenmaal met de linkermuisknop op de sluitknop. Het venster wordt gesloten. Dit venster bood u uitzicht op de inhoud van de bibliotheken in Windows. Door het venster te sluiten, verandert er niets aan de bibliotheken zelf. U neemt alleen het uitzicht weg. HET MENU START Het menu Start is te vergelijken met de menukaart in een restaurant. U ziet de populairste gerechten en de voorkeursgerechten van de chef prominent in het menu liggen. Voor de andere gerechten moet u even doorbladeren in het menu. Afbeelding 1.20 Afbeelding 1.21

12 13 1 Klik met de linkermuisknop op de knop van het menu Start, links in de taakbalk. Meteen klapt het menu Start uit. Links in de witte kolom ziet u de laatste en meest gebruikte onderdelen in uw computer. De inhoud van dit deel verandert aan de hand van uw gebruik van Windows. Rechts in de grijze kolom vindt u de onderdelen die bij de standaardindeling van Windows horen. Zoals de drie bibliotheken Documenten, Afbeeldingen en Muziek. 2 Stuur de muis zonder ergens op te klikken tot boven de knop Documenten. Een schermtip toont wat u kunt vinden onder deze knop. In het volgende hoofdstuk ziet u dat u met een klik op deze knop Windows Verkenner opent. De inhoud van de bibliotheek Documenten is in het grote vlak van de verkenner te zien. Afbeelding 1.22 Stuur de muis boven de knop Alle programma's en wacht even. Afbeelding 1.23 Het menu Start toont na even wachten de inhoud van de rubriek Alle programma's. Afbeelding 1.22 Afbeelding Stuur de muis tot boven de knop Alle programma s, linksonder in het menu en wacht twee tellen. Het menu Start toont na heel even wachten de inhoud van de rubriek Alle programma s. Dit is de werkelijke inhoud van het menu Start. Boven ziet u pictogrammen waarmee allerlei programma s geopend worden. Zoals Windows Media Player, waarvan ook een knop standaard in de taakbalk ligt.

13 ::01 De cockpit van uw pc 14 Daaronder ziet u gele mappen waarin nog weer andere onderdelen liggen die via het menu Start bereikt kunnen worden. Deze onderverdeling in mappen is noodzakelijk, omdat het menu Start honderden onderdelen kan bevatten die natuurlijk niet allemaal in één kolom getoond kunnen worden. De muis is niet verplaatst en hangt nu boven de knop Vorige weergave. Klikt u hierop, dan ziet u het hoofdmenu weer. 4 Klik zoals altijd met de linkermuisknop ergens op een lege plek op het bureaublad om het menu Start te sluiten. HET SNELMENU DE RECHTERMUISKNOP U hebt nu een aantal malen met de linker- of primaire muisknop geklikt om dingen in Windows te selecteren, of om via een knop onderdelen te activeren. In de loop van het boek worden veel van deze items besproken en getoond. De muis kan echter meer kunstjes dan deze ene klik met de primaire muisknop: klikken met de rechtermuisknop; dubbelklikken; tripelklikken; klikken en slepen; Ctrl+klikken, Shift+klikken en meer combinaties met toetsen. Al deze handelingen komen aan de orde. In deze laatste paragraaf van dit hoofdstuk krijgt u een voorproefje van klikken met de rechter- of secundaire muisknop. Al is het maar zodat u niet schrikt als u dat per ongeluk doet. Afbeelding 1.24 Afbeelding 1.25 Klik met de rechtermuisknop op een lege plek op het bureaublad. 1 Klik met de rechtermuisknop op een lege plek op het bureaublad. Meteen verschijnt een menu als een klein vlak boven het bureaublad. U hebt zojuist een snelmenu tevoorschijn getoverd. Een snel- Afbeelding 1.25 Stuur de muis naar de vermelding menu toont altijd opdrachten die handig zijn bij het onderdeel Nieuw. waarop u met de rechtermuisknop geklikt hebt. Bij elk onderdeel in Windows toont een snelmenu dus andere opdrachten.

14 15 2 Stuur de muis door het snelmenu naar de vermelding Nieuw. Het snelmenu klapt verder uit en vertoont een vervolgmenu. Zolang u nergens op klikt, wordt er niets geactiveerd en kunt u rustig door dit snelmenu en vervolgmenu bladeren. Er zijn twee manieren om een snelmenu te sluiten. Ofwel door op een lege plek op het bureaublad te klikken met de linkermuisknop, ofwel door op het toetsenbord op de toets Esc (escape betekent ontsnappen) te drukken. Deze toets zit vrijwel altijd linksboven op het toetsenbord. Het snelmenu verdwijnt uit beeld. In de loop van dit boek wordt geregeld met een snelmenu gewerkt als tweede en meestal handige methode om een bepaalde plek of een bepaald ding in Windows te bereiken. PANIEK Zeker tijdens de eerste hoofdstukken kan het voorkomen dat u per ongeluk ergens op klikt en dat er iets gebeurt. Iets verschijnt in uw beeldscherm waar u niet op gerekend had. Paniek, maar gelukkig nergens voor nodig. Het volgende kunt u achtereenvolgens proberen als er een venster, menu of iets anders spontaan verschijnt. Druk op de toets Esc, linksboven op het toetsenbord. Klik met de linkermuisknop eenmaal op de rode sluitknop rechtsboven van een spontaan geopend venster en wacht even af. Sluit de computer af. WINDOWS EN DE COMPUTER AFSLUITEN Windows afsluiten en de computer afsluiten zijn eigenlijk hetzelfde. De computer wordt automatisch uitgezet nadat u Windows hebt afgesloten, hoewel er ook computers zijn die na het afsluiten van Windows in het beeldscherm melden dat u de computer met de aan- en uitknop nog moet uitzetten. Na het uitzetten van Windows, is het ook raadzaam om het beeldscherm uit te zetten, als u een computer met een los beeldscherm hebt. Dit om stroom te besparen. Een computer met beeldscherm die samen aanstaan, vergen honderden watt aan stroom, vergelijkbaar met circa vijftig spaarlampen. Laat computer of beeldscherm dus niet onnodig aanstaan, maar sluit de computer af als u gaat koffiedrinken of eten. Dat geeft de computer ook even de tijd om af te koelen. Het uitzetten van Windows gaat als volgt. 1 Klik op de knop van het menu Start, links in de taakbalk, zodat het menu Start verschijnt. 2 Klik dan onder in de grijze kolom van het menu Start op de knop Afsluiten. Afbeelding 1.26 Klik op de knop van het menu Start.

15 ::01 De cockpit van uw pc 16 Afbeelding 1.27 Klik in het menu Start op Afsluiten. Windows laat zien dat het systeem wordt afgesloten en normaliter zou uw computer daarna ook volledig uit moeten gaan. Het scherm wordt zwart en gaat in de stand-bymodus. Dat moet dus nog met de knop worden uitgezet. Afbeelding 1.28 Windows laat zien dat het systeem wordt afgesloten.

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: De cockpit van uw pc Hoofdstuk 2: Bureau met uitzicht Hoofdstuk 3: Typen en teksten

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: De cockpit van uw pc Hoofdstuk 2: Bureau met uitzicht Hoofdstuk 3: Typen en teksten INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: De cockpit van uw pc 2 De computer starten 3 De beeldtaal van Windows 3 Apparaten leren praten 4 Rondneuzen met de muis 5 Klikken met de muis: altijd links, behalve... 8 Het

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: De cockpit van uw pc Hoofdstuk 2: Bureau met uitzicht Hoofdstuk 3: Typen en teksten

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: De cockpit van uw pc Hoofdstuk 2: Bureau met uitzicht Hoofdstuk 3: Typen en teksten INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: De cockpit van uw pc 2 De computer starten 3 De beeldtaal van Windows 3 Apparaten leren praten 4 Rondneuzen met de muis 5 Klikken met de muis: altijd links, behalve... 8 Het

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: De cockpit van uw pc Hoofdstuk 2: Bureau met uitzicht Hoofdstuk 3: Typen en teksten

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: De cockpit van uw pc Hoofdstuk 2: Bureau met uitzicht Hoofdstuk 3: Typen en teksten INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: De cockpit van uw pc 1 De computer starten 1 De beeldtaal van Windows 1 APPARATEN LEREN PRATEN 2 Rondneuzen met de muis 3 Klikken met de muis: altijd links, behalve... 6 Het

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Ook daarna is er nog een aantal kleine updates verschenen. Deze updates

Nadere informatie

De 20 handigste tips en trucs voor Windows 10

De 20 handigste tips en trucs voor Windows 10 De 20 handigste tips en trucs voor Windows 10 www.personalcomputercare.nl Menig computergebruiker werkt al jaren met Windows en gebruikt de pc misschien iedere dag wel even. Maar zelfs dat is veelal niet

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Ook daarna is er nog een aantal kleine updates verschenen. Deze updates

Nadere informatie

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend.

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Aanmelden Als je de computer aanzet, wordt Windows opgestart. Windows is een besturingssysteem. Tijdens het opstarten kun je zien met welke versie van Windows 7 je werkt. Voordat

Nadere informatie

1. Starten met Windows 7

1. Starten met Windows 7 17 1. Starten met Windows 7 U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

Bureaublad. Windows Sidebar

Bureaublad. Windows Sidebar Werken met de computer en Windows Vista doet u via de zogeheten gebruikersomgeving, het gedeelte dat u op uw (computer)- beeldscherm ziet. Dit wordt ook wel het bureaublad genoemd, alhoewel die benaming

Nadere informatie

1. Starten met Windows 8

1. Starten met Windows 8 13 1. Starten met Windows 8 U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld.

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2 Windows, inleiding Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2.1 Windows, een eerste verkenning In het vorige hoofdstuk heb je gezien wat een besturingssysteem is. Nu ga je werken

Nadere informatie

1. Starten met Windows Vista

1. Starten met Windows Vista 21 1. Starten met Windows Vista U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

1. Starten met Windows 10

1. Starten met Windows 10 19 1. Starten met Windows 10 U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

1. Starten met Windows 8.1

1. Starten met Windows 8.1 19 1. Starten met Windows 8.1 U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

HANDLEIDING Windows XP Deel 1

HANDLEIDING Windows XP Deel 1 HANDLEIDING Windows XP Deel 1 Bureaublad en Beeldscherm aanpassen Gemaakt door: De Spanjehelpdesk http://www.spanjehelpdesk.nl Voorwoord Windows XP is het besturingssyteem van uw PC. Het besturingssysteem

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

1. Starten met Windows 7

1. Starten met Windows 7 21 1. Starten met Windows 7 U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

1. Starten met Windows 8

1. Starten met Windows 8 17 1. Starten met Windows 8 Microsoft, de maker van Windows, heeft in de loop der jaren diverse Windowsversies uitgebracht. Windows 8 is de nieuwste versie. Als u eerder met Windows 7, Windows Vista of

Nadere informatie

Windows 7. Inleiding. Zoekvenster

Windows 7. Inleiding. Zoekvenster Windows 7 Inleiding Windows 7 is het meest recente besturingssysteem van Microsoft. In dit arrangement worden zaken uitgelegd die nieuw zijn in dit besturingssysteem of die ervoor kunnen zorgen dat je

Nadere informatie

Extra les Muis en toetsenbord

Extra les Muis en toetsenbord Wegwijs in Windows 8.1 Extra les Muis en toetsenbord Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2015 Deze extra les over het werken met de muis en het toetsenbord hoort bij Wegwijs

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Les 1: De cockpit van uw pc Les 2: Bureau met uitzicht Les 3: Typen en teksten

INHOUDSOPGAVE Les 1: De cockpit van uw pc Les 2: Bureau met uitzicht Les 3: Typen en teksten INHOUDSOPGAVE Les 1: De cockpit van uw pc 2 De computer starten 3 Apparaten leren praten 3 De beeldtaal van Windows 4 De tegelwand 5 Twee besturingssystemen 5 Op weg naar de tegels 6 Apps aan- en uitzetten

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

1. Starten met Windows 7

1. Starten met Windows 7 21 1. Starten met Windows 7 U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

Maak kennis met Linux. Dit programma heet LinuxMint13. U leest nu een korte inleiding over de mogelijkheden.

Maak kennis met Linux. Dit programma heet LinuxMint13. U leest nu een korte inleiding over de mogelijkheden. Leer in deze mooie dure tijden onnodige uitgaven te vermijden, doe niet mee met "Er is geen oplossing of ik maak er een probleem voor:! want ook het wiel is er al. Maak kennis met Linux Dit programma heet

Nadere informatie

1. Starten met Windows 10

1. Starten met Windows 10 17 1. Starten met Windows 10 Microsoft, de maker van Windows, heeft in de loop der jaren diverse Windowsversies uitgebracht. Windows 10 is de nieuwste versie. In alle versies van Windows voor Windows 8

Nadere informatie

1. Starten en stoppen met Windows

1. Starten en stoppen met Windows 15 1. Starten en stoppen met Windows De computer die u voor u heeft staan wordt ook wel PC genoemd, de afkorting voor Personal Computer. Deze PC heeft de laatste twintig jaar een stormachtige opmars gemaakt

Nadere informatie

Werken met de muis. De aanwijzer

Werken met de muis. De aanwijzer Werken met de muis De aanwijzer Met de muis kunt u op het bureaublad en in een venster allerlei bewerkingen uitvoeren. De positie en de beweging van de muis wordt op het scherm met een figuurtje aangegeven.

Nadere informatie

1. Starten met Windows 10

1. Starten met Windows 10 13 1. Starten met Windows 10 U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Contents. GfK Internet Monitor v3 1

Contents. GfK Internet Monitor v3 1 Contents Handleiding GfK Internet Monitor versie 15.4... 2 Deel 1 (Installatie voor alle Windows versies)... 3 Deel 2 (Inschakelen op alle browsers)... 6 Deel 3 (Pauzeknop)... 8 Deel 4 (Inschakelen extensie

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

1. Starten met Windows 7

1. Starten met Windows 7 13 1. Starten met Windows 7 U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

Vaardigheid met het toetsenbord

Vaardigheid met het toetsenbord Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De volgorde van lezen... 11 Website... 11 Toets uw kennis... 11 Voor

Nadere informatie

De bollebozen van Microsoft slaan met Windows 8.1 een nieuwe weg in. Windows 8.1 richt zich niet alleen op de bureaucomputer met muis en ongevoelig

De bollebozen van Microsoft slaan met Windows 8.1 een nieuwe weg in. Windows 8.1 richt zich niet alleen op de bureaucomputer met muis en ongevoelig De bollebozen van Microsoft slaan met Windows 8.1 een nieuwe weg in. Windows 8.1 richt zich niet alleen op de bureaucomputer met muis en ongevoelig beeldscherm, maar stuurt ook aanraakscherm en tablet

Nadere informatie

196 CEWE *)zie einde les

196 CEWE *)zie einde les www.sencomp.nl 196 CEWE *)zie einde les laatst gewijzigd 29 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met CEWE. Deze cursus bestaat uit 5 delen.indien u gekozen heeft voor Hema lees Hemafotoboek

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 10

1. Kennismaken met Windows 10 13 1. Kennismaken met Windows 10 Net als in bijna alle versies van Windows is in Windows 10 het bureaublad het beginscherm voor het werken op uw pc. Compleet met het populaire menu Start (ook wel startmenu

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek? De schermafbeeldingen...

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek? De schermafbeeldingen... Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 11 De schermafbeeldingen... 12 1. Starten met Windows 7 13 1.1 Desktopcomputer of laptopcomputer...

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie Inhoud Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.2.5... 2 Voor deelname aan GfK Digital Trends voor pc is het volgende nodig... 2 Deel 1 Installatie voor alle Windows versies... 3 Stap 1 Downloaden...

Nadere informatie

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u:

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u: 7 Windows Defender Veel internetgebruikers downloaden wel eens een gratis programma van internet. Vaak realiseren zij zich niet dat sommige programma s onderdelen bevatten die informatie over de gebruikers

Nadere informatie

2. Kennismaken met Windows 7

2. Kennismaken met Windows 7 31 2. Kennismaken met Windows 7 Ook als u thuis bent op een Windows XP- of Windows Vista-computer, is de overstap naar het vernieuwde Windows 7 waarschijnlijk even wennen. Het uiterlijk is bijvoorbeeld

Nadere informatie

Beginnersles 2 Computerles Windows 7

Beginnersles 2 Computerles Windows 7 Beginnersles 2 Computerles Windows 7 Ik geef hier nogmaals een overzicht van de belangrijkste Toets-Combinaties: (Ik gebruik ze al jaren, en heb daar veel gemak van ) Ctrl + A = Selecteren Ctrl + C = Kopiëren

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

Instructieblad. 6.1 PDF-bestand downloaden

Instructieblad. 6.1 PDF-bestand downloaden 6.1 PDF-bestand downloaden PDF-bestand downloaden Als je teksten, foto s of muziek van het internet wil opslaan op je computer, noem je dat downloaden. De teksten, foto s en de muziek noemen we bestanden.

Nadere informatie

1. Starten met Windows 8

1. Starten met Windows 8 17 1. Starten met Windows 8 Microsoft, de maker van Windows, heeft in de loop der jaren diverse Windowsversies uitgebracht. Windows 8 is de nieuwste versie. Als u eerder met Windows 7, Windows Vista of

Nadere informatie

Windows 10: privacy en basisinstellingen

Windows 10: privacy en basisinstellingen Windows 10: privacy en basisinstellingen Privacy Windows 10 bevat veel privacy-instellingen. Denk aan instellingen voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties en het doorsturen van locatiegegevens.

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Met Google Drive kunt u bestanden, mappen en Google documenten opslaan en openen, waar u ook bent. Wanneer u een bestand op internet, uw computer of een

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie

Antwoorden op de vragen

Antwoorden op de vragen Wegwijs in Windows 8.1 Antwoorden op de vragen Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2015 Deze antwoorden horen bij de vragen in Wegwijs in Windows 8.1 van Hannie van Osnabrugge.

Nadere informatie

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox.

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox. Dropbox Weg met USB-sticks, leve Dropbox! Met het programma wisselt u eenvoudig bestanden (foto's, documenten, muziek) uit tussen verschillende gebruikers en apparaten. Stap 1: Downloaden Klik hierboven

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 Website...

Nadere informatie

Antwoordenboek Tekstverwerken

Antwoordenboek Tekstverwerken Antwoordenboek Tekstverwerken Tekstverwerken 1 Antwoordenboek Opdracht 3 De charms verschijnen. Beweeg je de cursor naar boven, dan gaat de balk met de charms er zo uitzien: Tekstverwerken 2 Antwoordenboek

Nadere informatie

Aanvullend bestand bij de tweede druk Windows 8.1 voor senioren

Aanvullend bestand bij de tweede druk Windows 8.1 voor senioren 1 Aanvullend bestand bij de tweede druk Windows 8.1 voor senioren Recentelijk is een update van het besturingssysteem Windows 8.1 verschenen. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen. In dit aanvullende

Nadere informatie

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.1

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.1 Inhoud Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.1... 2 Voor deelname aan GfK Digital Trends voor pc is het volgende nodig... 2 Deel 1 Installatie voor alle Windows versies... 3 Stap 1 Downloaden...

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Aan de slag met Windows 10

Aan de slag met Windows 10 Aan de slag met Windows 10 Titel Aan de slag met Windows 10 Eerste druk December 2017 De module Aan de slag met Windows 10 is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERK-portal.nl is een product van SBCM

Nadere informatie

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker 1 Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker In april 2018 is er een update verschenen van Windows 10. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige

Nadere informatie

5. Diavoorstellingseffecten

5. Diavoorstellingseffecten 5. Diavoorstellingseffecten Zoals u in de voorgaande modules heeft kunnen zien, is de overgang tussen opeenvolgende dia s in een presentatie steeds hetzelfde: de oude dia verdwijnt en de nieuwe dia komt

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

1. Kijk, hier is Windows 8

1. Kijk, hier is Windows 8 Inhoudsopgave Registreer dit e-book! Volg ons op de sociale media 1. Kijk, hier is Windows 8 Windows 8 en Windows 8 Hard of zacht toetsenbord Snel met sneltoetsen Klaar voor Windows 8 2. Startscherm Windows

Nadere informatie

GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows Vista, Windows 7 & Windows 8

GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows Vista, Windows 7 & Windows 8 GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows Vista, Windows 7 & Windows 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem:

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Voor docenten 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Voor docenten 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Voor docenten... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets

Nadere informatie

inhoudsopgave hoofdstuk 1: de cockpit van uw pc hoofdstuk 2: bureau met uitzicht hoofdstuk 3: typen en teksten

inhoudsopgave hoofdstuk 1: de cockpit van uw pc hoofdstuk 2: bureau met uitzicht hoofdstuk 3: typen en teksten Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: De cockpit van uw pc 3 De computer starten 3 Op reis met de Metro 6 Apps aan- en uitzetten 8 Van Start naar het bureaublad en weer terug 9 De Metro-muur 11 Het snelmenu van Start

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

Les 4. Bestanden beheren met Windows Verkenner. Pagina 110-111. 1 Als u in het startscherm de eerste letters van verkenner typt, ziet u:

Les 4. Bestanden beheren met Windows Verkenner. Pagina 110-111. 1 Als u in het startscherm de eerste letters van verkenner typt, ziet u: Les 4 Bestanden beheren met Windows Verkenner Pagina 110-111 1 Als u in het startscherm de eerste letters van verkenner typt, ziet u: 2 De Verkenner ziet er in Windows 8.1 anders uit. Aan de linkerkant

Nadere informatie

WINDOWS 8.1 VOOR PC EN LAPTOP

WINDOWS 8.1 VOOR PC EN LAPTOP :: INLEIDING Windows 8 is met de komst van Windows 8.1 bijna volwassen geworden. Windows 8 toonde aan dat Microsoft graag een verbinding wil maken tussen de wereld van de personal computer en de wereld

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Toets uw kennis... 11

Nadere informatie

De Verkenner heeft bij de meeste mensen een vast plekje op de Taakbalk, rechts van de

De Verkenner heeft bij de meeste mensen een vast plekje op de Taakbalk, rechts van de De Verkenner (Windows 10) Via de Verkenner zoekt en opent u de bestanden op de computer. Weet hoe het programma werkt en u houdt gemakkelijk orde in uw bestanden. De Verkenner In de Windows Verkenner ziet

Nadere informatie

Kennismaking met de computer. ibuurt-project OCMW Merelbeke. In deze cursus ontdek je stap voor stap de computer.

Kennismaking met de computer. ibuurt-project OCMW Merelbeke. In deze cursus ontdek je stap voor stap de computer. Kennismaking met de computer ibuurt-project OCMW Merelbeke In deze cursus ontdek je stap voor stap de computer. IT-huis 2010 Colofon is een product van het IT-huis, een project van KlasCement dat ondersteuning

Nadere informatie

2. Aanpassen van uw bureaublad

2. Aanpassen van uw bureaublad 41 2. Aanpassen van uw bureaublad In Windows 10 kunt u allerlei standaardinstellingen van het besturingssysteem zelf wijzigen. Windows 10 bevat veel handigheidjes die het werken met de computer kunnen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Erratum Windows 8.1 voor senioren deel Starten met Windows 8

Erratum Windows 8.1 voor senioren deel Starten met Windows 8 1 Erratum Windows 8.1 voor senioren deel 1 Recentelijk is een update van het besturingssysteem Windows 8.1 verschenen. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen. In dit aanvullende PDF-bestand krijgt

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 11

Nadere informatie

1 Kijk, hier is Windows 8.1 1. 2 Startscherm Windows 8.1 21. 3 Bureaublad Windows 8.1 51. 4 Bestanden en mappen 93

1 Kijk, hier is Windows 8.1 1. 2 Startscherm Windows 8.1 21. 3 Bureaublad Windows 8.1 51. 4 Bestanden en mappen 93 1 Kijk, hier is Windows 8.1 1 Wie leest dit boek 2 Afspraken in dit boek 6 Muis of hand 8 Hard of zacht toetsenbord 12 Snel met sneltoetsen 13 Klaar voor Windows 8.1 14 2 Startscherm Windows 8.1 21 Eerste

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Windows 8.1. Wat brengt Windows 8.1 ons voor nieuws. Hoe zit het nu met de Startknop. En nog iets meer. HCC-Haaglanden Tim Woldring

Windows 8.1. Wat brengt Windows 8.1 ons voor nieuws. Hoe zit het nu met de Startknop. En nog iets meer. HCC-Haaglanden Tim Woldring Windows 8.1 Wat brengt Windows 8.1 ons voor nieuws. Hoe zit het nu met de Startknop. En nog iets meer. HCC-Haaglanden Tim Woldring Het is ondoenlijk om alle verschillen en/of vernieuwingen in Windows 8.1

Nadere informatie

Besturingssystemen Windows Verkenner

Besturingssystemen Windows Verkenner Deze opdracht is gemaakt voor het besturingssysteem Windows 7. Vul de tekst aan waar nodig en voer de doe-opdrachten uit. Voor deze opdracht moet je weet hebben van volgende knop en toets: Start -knop

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 De schermafbeeldingen... 11 1. Starten met

Nadere informatie

Instructie Instellen Citrix (thuis)werkplek Detron-Online

Instructie Instellen Citrix (thuis)werkplek Detron-Online Instructie Instellen Citrix (thuis)werkplek Detron-Online Pagina: 1/ 26 Inhoudsopgave Algemeen...3 Microsoft Windows...4 Instellen Internet Explorer...4 Certificaten installeren:...4 Weergave aanpassen:...6

Nadere informatie

Handleiding voor het downloaden en installeren van

Handleiding voor het downloaden en installeren van Handleiding voor het downloaden en installeren van i-link Software Handleiding software i-link ver-1.0 Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 Downloaden van i-link Software met Windows XP of Windows Vista pagina 3

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 13 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Windows 10. Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1.

Windows 10. Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1. Windows 10 Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1. Opstarten Bij het opstarten met lokaal of microsoft account (zie verder) verschijnt het bureaublad,.

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

2. Meer muisgebruik in Windows ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 3. Vaardigheid met het toetsenbord 107 ... ... ... ...

2. Meer muisgebruik in Windows ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 3. Vaardigheid met het toetsenbord 107 ... ... ... ... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 Website... 18 De schermafbeeldingen... 19 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 8

1. Kennismaken met Windows 8 13 1. Kennismaken met Windows 8 Met de introductie door Microsoft van Windows 8 (inmiddels Windows 8.1) is er een brug geslagen tussen het werken met computers en tablets of smartphones. In Windows 8.1

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Toets uw kennis...

Nadere informatie

:: INLEIDING. Victor Peters

:: INLEIDING. Victor Peters :: INLEIDING In dit boek maakt u kennis met de mogelijkheden van Microsoft Office 2010. Met de installatie van Office 2010 krijgt u niet één maar zeker vijf programma s op uw computer, waaronder Microsoft

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Mail 36 Agenda 38 Rekenmachine 39 Gamebalk 42 Groove 42 Kaarten 43 Films en tv 45 Paint 45 Foto s 47 WordPad 49

Inhoudsopgave. Mail 36 Agenda 38 Rekenmachine 39 Gamebalk 42 Groove 42 Kaarten 43 Films en tv 45 Paint 45 Foto s 47 WordPad 49 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Inleiding 9 Het toetsenbord van je pc 9 Groot en klein 9 Snel programma s oproepen met een toetscombinatie 11 Windows 10 13 Algemeen 14 Combinaties met de Windows-toets 17 Opdrachtprompt

Nadere informatie

Windows Windows voor beginners

Windows Windows voor beginners Windows/beginners/23-02-15/pag 1/8 Windows Windows voor beginners Deze cursus is voor de echte beginner, dus voor iemand die nog net eerder met een computer werkte. Na het volgen van deze cursus zult u

Nadere informatie

8.1. Het systeemvak. Overige taakbalk opties

8.1. Het systeemvak. Overige taakbalk opties 8.1. Het systeemvak Geheel rechts in de Taakbalk [Task bar] ziet u een aantal pictogrammen in het zogenaamde Systeemvak. Sommigen zijn daar permanent te zien, anderen alleen als er een melding is. Klik

Nadere informatie