Vrijwilligers. Geïnteresseerd en 18 jaar of ouder? Lees de informatie in dit boekje goed door en kijk op pagina 10 om je aan te melden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vrijwilligers. Geïnteresseerd en 18 jaar of ouder? Lees de informatie in dit boekje goed door en kijk op pagina 10 om je aan te melden."

Transcriptie

1 Vrijwilligers

2 Vrijwilligers Weet jij al wat je doet deze zomer? Y Camps (voorheen YMCA vakanties) organiseert al meer dan 100 jaar vakanties voor kinderen en jongeren van 6 tot 16 jaar oud. Daar hebben wij jouw hulp bij nodig! Lijkt het je leuk om kinderen en tieners een onvergetelijke vakantie te bieden. Dan ben je bij ons aan het goede adres. Met een aanbod van 35 verschillende vakanties voor 5 verschillende doelgroepen zit er vast ook iets voor jou tussen. Waarom vrijwilliger worden? Met Y Camps ga je een ontzettend leuke tijd tegemoet, vol nieuwe ervaringen en vrienden. De trainingen tot Y Camps begeleider worden gegeven door ervaren trainers en zal afgesloten worden met een certificaat. Met de verschillende doelgroepen en soorten vakanties zit er vast ook iets voor jou bij! Zo hebben wij het ponykamp, game camp, bosspelen en Verschillende Doelgroepen Y Camps is een organisatie die onderdeel is van YMCA Nederland, welke al ruim 100 jaar vakanties organiseert. Vanaf 2012 biedt Y Camps alleen vakanties aan voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Zo zijn er de Y Kids voor kinderen met een lichte beperking, vakanties voor kinderen en jongeren met een vluchtelingen achtergrond, vakanties voor kinderen met diabetes en éénoudervakanties. Daarnaast zijn er enkele vakanties voor kinderen/jongeren met een specifiek beperking Samen of alleen? Sommige vrijwilligers willen graag een vakantie begeleiden samen met iemand die ze kennen. Dit is heel gezellig maar kent ook nadelen. De samenwerking kan te gezellig worden. Wees je bewust van het feit dat een fijne vakantie voor alle deelnemers en begeleiders altijd voorop zal moeten staan. Geïnteresseerd en 18 jaar of ouder? Lees de informatie in dit boekje goed door en kijk op pagina 10 om je aan te melden.

3 Inhoudsopgave Eenoudervakanties Pagina 4 Y Kids Pagina 5 Vluchtelingen vakanties Pagina 6 SugarKids Pagina 7 Y Specials Pagina 8 Stafindeling Pagina 9 Pedagogisch plan en Gedragscode Pagina 10 Ervaringen Pagina 11 Aanmelden Pagina 12 Trainingen Pagina 13

4 Eenoudervakanties Nederland telt ruim eenoudergezinnen. De meeste eenoudergezinnen zijn ontstaan door een scheiding, maar er zijn ook ouders die kiezen om alleen een kind te krijgen. Veel van deze gezinnen hebben dan gemiddeld te besteden en hebben vaak geen geld voor overbodige luxe zoals een vakantie. Bij Y Camps worden betaalbare vakanties aangeboden voor ouders en kind. De kinderen worden meerdere dagdelen vermaakt zodat de ouder even tot rust kan komen. Ook worden er activiteiten voor de ouders aangeboden. Kenmerken doelgroep Onvoldoende financiële middelen om op vakantie te gaan. Het regelen van een vakantie vormt een te zware belasting voor de ouder. Missend contact met lotgenoten. Profiel staflid Een staflid moet affiniteit hebben met zowel de kinderen als ouders. Reden om deel te nemen: Voor ouders is het contact met lotgenoten heel belangrijk. Zij voelen zich vaak minder eenzaam. Een vakantie geeft een gelegenheid tot ontspanning voor zowel kind als ouder. Kinderen kunnen hun problemen even vergeten.

5 Y Kids Y Kids vakanties zijn bedoeld voor kinderen die met meer begeleiding en/of structuur beter functioneren. De vakanties zijn ontwikkeld voor kinderen en jongeren die anders niet op vakantie kunnen gaan omdat er thuis onvoldoende geld is of vanwege problemen zoals heimwee, ADHD, stemmingswisselingen, autistische spectrum beperking, een moeilijke thuissituatie enz. Door een stafverdeling van 1 begeleider op 4 deelnemers te hanteren kunnen de deelnemers naast een gezellige vakantie ook de zorg verwachten die zij nodig hebben. Kenmerken doelgroep Stoornissen zoals: AD(H)D Autisme Hechtingstoornissen Deelnemers die gepest geworden. Deelnemers met een laag zelfvertrouwen. Deelnemers komen vaak uit gezinnen waar minder geld te besteden is. Profiel staflid Affiniteit met de doelgroep. Geduld. De doelgroep een onvergetelijke vakantie willen bieden. Structuur kunnen geven. Duidelijk kunnen zijn. Reden om deel te nemen: Er wordt de deelnemers een veilige omgeving geboden. Zorgbehoefte wordt individueel afgestemd. Goed getrainde stafleden. Deelnemers krijgen de ruimte om te groeien in een veilige en beschermde omgeving. De ouders kunnen even een weekje tot rust komen.

6 Vluchtelingen vakanties Nederland kent ruim vluchtelingen. Vluchtelingen zijn mensen die gevlucht zijn voor het oorlogsgeweld, om politieke redenen, enz. Hieronder bevinden zich ook alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama s). Mensen die in asielzoekers centra(azc) wonen hebben weinig rechten. Zij krijgen een kleine toelage om te voorzien in hun basisbehoefte, zoals eten, onderdak, kleding, computers en onderwijs binnen de AZC s. Asielzoekers zijn in vrijheid beperkt en hebben vrij weinig contact met mensen buiten de AZC s. De vluchtelingen verblijven in een AZC tot er een besluit is genomen of zij mogen blijven of niet. Dit levert vaak veel spanning op bij de kinderen. Door kinderen deel te laten nemen aan vakanties kunnen zij er ook even tussenuit. Kenmerken doelgroep Vaak onzeker. Wonen meestal in een AZC. Hebben weinig privacy in het AZC waar zij verblijven. Spreken vaak matig Nederlands. Hebben veel meegemaakt. Reden om deel te nemen: Kinderen even kind te laten zijn. Een ontsnapping aan de dagelijkse sleur en onzekerheid. De deelnemers krijgen de kans om de Nederlandse taal te leren. (Dit zal hun integratie in de Nederlandse samenleving ten goede komen) Profiel staflid Een staflid heeft enige ervaring met andere culturen en gebruiken. Eenzelfde achtergrond als de doelgroep is niet noodzakelijk. Openstaan voor de verhalen van de doelgroep. Maar onthoud, je kan alleen luisteren je bent geen maatschappelijk werker.

7 SugarKids De SugarKids vakanties zijn speciaal voor kinderen met diabetes. Kinderen hebben diabetes type 1. Dit is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem in de war is. De insulinecellen worden aangevallen en afgebroken. Kinderen met diabetes kunnen alles wat normale kinderen ook kunnen. Alleen moeten zij tijdig eten en bloedprikken om hun bloedsuikerspiegel te controleren. Om er voor te zorgen dat kinderen de goede zorg krijgen tijdens deze kampen is er een gemixt stafteam. Dit stafteam bestaat uit Y Camps stafleden maar ook uit stafleden van de Diabetes Vereniging Nederland, o.a. een kinderarts, verpleegkundigen, diëtiste. Deze mensen houden de gezondheid van de kinderen in de gaten tijdens de kampen. Kenmerken doelgroep Alle deelnemers hebben diabetes. Deelnemers zijn na een activiteit sneller moe. Voor iedere maaltijd moeten de deelnemers hun bloedwaarde meten. Kunnen tijdens een activiteit uitvallen omdat zij een hypo of hyper krijgen. Regelmatige medische begeleiding nodig. Behoefte aan lotgenotencontact. Profiel staflid Affiniteit met de doelgroep. Wil de doelgroep even hun beperking laten vergeten. Flexibel. Teamplayer Reden om deel te nemen: Doordat alle deelnemers suikerziekte hebben voelen de kinderen zich geen buiten beentje. Even een weekje ontspannen en leuke dingen doen met gelijk gestemden. Spelenderwijs leren over de balans tussen activiteiten, eten en insuline. Lotgenotencontact.

8 Y Specials De Y specials is een aparte doelgroep. Onder Y Specials valt het tandemweekend voor mensen met een visuele beperking, Het MCGkamp voor Meervoudige Complex gehandicapten en het survival kamp Oss. Deze kampen worden georganiseerd door een vaste groep vrijwilligers. Zij regelen alles zelf met een minimale steun van Y Camps. Ook voor de kampen kun je je als vrijwilliger aan melden. Er vindt hiervoor veelal een aparte selectieprocedure plaats. Tandemweekend Is een weekend met en zonder een visuele beperking in de leeftijd 18 tot 40 jaar. Samen maken zij fietstochten door de schitterende bossen, plassen en het poldergebied nabij Hilversum. Tijdens de fietstochten verblijven zij in hotel De Hoorneboeg. Survival weekend Uden-Oss. Een survivalkamp voor jongeren van 14 t/m 21 jaar, die VSO onderwijs volgen of hebben gevolgd. Het weekend vindt plaats in de Belgische Ardennen. De activiteiten bestaan uit een dropping, met kano s de rivier over varen, klimmen en veel plezier maken. Kamp voor Meervoudig complex gehandicapten (MCG) Het MCG-kamp is een week ontspannen, genieten en plezier maken voor zo n 20 meervoudig gehandicapten kinderen en jongeren (t/m 25 jaar). Niet alleen zij kunnen genieten van een weekje vakantie, ook voor hun ouders, broertjes en zusjes wordt voor een week de zorg uit handen genomen. Tijdens dit kamp heeft ieder kind een vaste begeleider. Kijk voor meer informatie op: Ook vind je hier het aanmeldingsformulier voor vrijwilligers

9 Stafindeling Binnen een kampweek zijn verschillende staftaken te vervullen. Hieronder vind je kort over elke staftaak een korte uitleg. Mocht je de rol van hoofdstaf willen vervullen, dan wordt hiervoor ook een aparte training gegeven tijdens het Kick off weekend. Je bent verplicht om deze training te volgen. Ook als je deze training al eerder gevolgd heb. Penningmeester Als penningmeester ben je verantwoordelijk voor het kampbudget. Jij beheert dit en houdt de uitgaven bij. Uiteindelijk maak je een kasboekoverzicht waarin de uitgaven verantwoord worden naar het hoofdkantoor. Medicijn beheer De medicijn beheerder is bij voorkeur in het bezit van een EHBO diploma. Staf Als staf ben je verantwoordelijke voor de uitvoering en begeleiding tijdens het programma. Samen met de andere stafleden probeer jij de kinderen een zo leuk mogelijke week te bezorgen. In sommige kampen is een aparte kookstaf aanwezig. Als kookstaf ben je verantwoordelijk voor de maaltijden, waaronder 1 warme maaltijd per dag. Je zorgt ervoor dat alle deelnemers op tijd de juiste medicijnen en dosis krijgen. Voorafgaande aan het kamp vul je samen met de ouders en of begeleiders het medicijnprotocol en schema in. Hoofdstaf Als je hoofdstaf wil worden is ervaring met het begeleiden van kamp noodzakelijk. Daarnaast moet je de aangeboden hoofdstraftraining volgen. Als hoofdstaf ben je eindverantwoordelijke tijdens het kamp en eerste aanspreekpunt voor ouders, kantoor en 3de partijen. Je hebt een extra coördinerende rol en zorgt ervoor de het team goed functioneert en je het beste uit je stafleden haalt.

10 Pedagogisch plan en Gedragscode Y Camps doet er alles aan om de veiligheid van de deelnemers te garanderen. Zo zijn er een aantal regels waaraan een staflid zich moet houden.. Deze staan geschreven in de gedragscode. Daarnaast hanteert Y Camps een pedagogisch plan. Hierin vind je informatie rondom de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Wij willen onze deelnemers daadwerkelijk wat meegeven tijdens de vakanties. Vandaar dat wij altijd handelen met het pedagogisch plan in ons achterhoofd. Hieronder vindt u de belangrijkste speerpunten van beide documenten. Mocht u de uitgebreide versie willen lezen, dan kunt u die vinden op: Speerpunten gedragscode: Speerpunten pedagogisch plan: KERNWAARDEN: veiligheid, plezier, ontspanning, gelijkwaardigheid, gelijkheid, respect, waardering voor elkaar, lerende houding, betrokken, inzet, ontwikkeling, openstaan voor feedback, betrokken, betere wereld, verantwoordelijk, openstaan voor mogelijkheden, samenwerking, grensverleggend, innovatief, vrijblijvend, zingevend, creatief, persoonlijke groei. Iedereen is gelijk. Behandeld de ander zo als je zelf behandeld wil worden. Gedrag wat andere mensen schade berokkent is niet toegestaan. De veiligheid van deelnemers is gewaarborgd. We gaan respectvol met de omgeving en materialen om. M.b.t. alcholgebruik en roken zijn er heldere regels en afspraken. Aandacht en zorg voor elkaar is een waarde die deelnemers mee gegeven wordt tijdens een vakantie. Binnen de vakanties wordt het OOS model toegepast. (Overleven- Ontlopen- Samenwerken model) Het OOS model is gekoppeld aan de piramide van Maslov. We spreken de deelnemers aan op hun verantwoordelijkheid. Stimuleer en benoem positief gedrag van een deelnemer. Onze activiteiten sluiten aan bij de ontwikkelingsbehoefte van een deelnemer. Participeren is 1 van de sleutelwoorden. Iedereen doet mee!

11 Ervaringen Ben je benieuwd hoe andere vrijwilligers het begeleiden van vakanties ervaren.? Dan is dit het hoofdstuk wat je zeker even door moet lezen. Wij hebben aan een aantal vrijwilligers en deelnemers gevraagd of zij ons over hun ervaringen konden vertellen en wat zij uit het begeleiden van of deelnemen aan een vakantie halen. Deelneemster eenoudervakanties: Vol spanning reden we naar hulshorst voor onze vakantie, Inmiddels zijn we alweer voor het derde jaar van de partij, maar het blijft enorm spannend wat de week gaat brengen. Nieuwe gezichten maar ook oude bekende! Het voelde als thuiskomen. Elke dag zijn de kinderen vanaf het ontbijt tot na het avondeten vermaakt met spelletjes, speurtochten, verven, etc., etc. Geen moment hebben ze zich verveeld, ze mochten zelfs bij het kampvuur slapen, wie wil dat nou niet? De kinderen kunnen niet wachten tot de vakantie in Marlin(6) deelnemer SugarKids: Dit kamp is heel leuk. Spelletjes doen, buiten spelen en je kunt vrienden maken. Ik vind het niet erg zonder mijn vader en moeder en het gaat goed met mijn diabetes! Rene(32) begeleider Y Camps: Op kamp gaan is superleuk. De kinderen zijn in vakantiestemming, je kunt zelf bedenken wat je leuk vindt en dus met de kinderen gaat doen en je zit lekker in het bos met andere leuke staffies. Het vraagt wel veel van je. Je hebt geen energie meer over na zo'n week en hebt soms moeilijke gesprekken met deelnemers of je eigen grenzen worden flink getest. Maar als je dan ziet hoe geweldig de kinderen het vinden of wat je soms voor hen kunt betekenen met alleen al een luisterend oor, dan besef je hoe mooi het is om dit te doen. Alle ervaring die je opdoet helpt je ook buiten de ymca. In de lerarenopleiding leverde dit me al wat vrijstellingen op, maar de kampervaring samen met de trainingen die ik volgde helpen me ook elke dag in het lesgeven op school.

12 Aanmelden Heb je na het lezen van deze brochure zin gekregen om kinderen en jongeren een onvergetelijke vakantie te bezorgen, bekijk de kampen op schrijf je dan snel in! Zodra wij het inschrijfformulier ontvangen hebben, krijg je direct een bevestigingsmail, waarin de data van de opleidingsweekenden wordt aangegeven. 4 weken voor aanvang van een training ontvang je van ons een mail met daarin de overige informatie. Heb jij andere vragen, neem dan contact op met: Y Camps, of mail naar info@ycamps.nl. Vergoedingen Zowel de tijdens de trainingen als tijdens de vakantieweek is er kost en inwoning. Reiskosten van en naar de trainingslocatie zijn voor eigen rekening, je reiskosten van en naar de kamplocatie zullen worden vergoed. VOG Iedere vrijwilliger moet voor aanvang van de vakantieweken een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) in leveren. De VOG is voor ons 2 jaar geldig, om het jaar zal je een nieuwe moeten aanvragen. De VOG wordt door Y Camps aangevraagd en vergoed, wel dien je deze eerst voor te schieten. Belangrijk: als je voor aanvang van je vakantieweek de VOG niet hebt ingeleverd mag je niet Aandachtspunten: Voor het begeleiden van kindergroepen 6-12 moet je 18+ zijn. Voor het begeleiden van groepen in de leeftijd 13 jaar en ouder moet je minimaal 21 jaar oud zijn. Mocht je aangeven meerdere vakantieweken te willen begeleiden, houd er dan rekening mee dat er minimaal 1 rustweek moet zitten tussen 2 kampweken. Houd er rekening mee dat de vrijwilligers vaak de avond voorafgaand aan het kamp al op locatie zijn.

13 Trainingen Om onze deelnemers een zo fijn en veilig mogelijke vakantie te bieden, krijgen alle vrijwilligers van Y Camps een of meerdere trainingen aangeboden. Door het grote belang dat Y Camps hecht aan goed opgeleide vrijwilligers, zijn deze trainingen dan ook verplicht. De uiteindelijk te vormen stafteams bestaan uit een mix van ervaren begeleiders en nieuwe begeleiders. Naast het feit dat je veel informatie ontvangt en druk bezig zult zijn, worden de trainingen door zowel vrijwilligers als trainers heel gezellig gevonden. Opleidingsweekend In dit weekend staat kennismaken met Y Camps en het begeleiden van vakanties centraal. Zo zullen er verschillende workshops aangeboden worden, aan: activiteiten begeleiding, groepsdynamica, doelgroep informatie. Tijdens dit weekend zullen ook specialisatie trainingen aangeboden worden per doelgroep. Dit weekend is verplicht voor alle nieuwe YMCA stafleden Wederzijdse samenwerking. Tijdens het Trainingsweekend zal met alle nieuwe vrijwilligers een kort gesprek plaats vinden. Hierin wordt gekeken naar je motivatie voor het draaien van een kamp, maar ook naar je geschiktheid. En beslis jij definitief of je nog steeds een kamp wil begeleiden. Daarnaast beslist Y Camps of je binnen het gevraagde profiel past. Wij gaan ervoor om zoveel mogelijke nieuwe vrijwilligers een plekje binnen de organisatie te geven. Voor sommige vakanties gelden andere data voor training en voorbereiding, Mini- Kick off weekend In dit weekend komen alle vrijwilligers per vakantieweek bij elkaar om zo de eerste voorbereidingen te treffen ook zullen er diverse andere trainingen gegeven worden. Het belang van elkaar leren kennen en je op elkaar af te stemmen is al het halve werk voor een geslaagde vakantie.

14 Adres Y Camps Soestdijkerweg 10b 3734 MH Den Dolder Telefoon: info@ycamps.nl Website:

Vrijwilligers Waarom vrijwilliger worden? Samen of alleen? Verschillende doelgroepen

Vrijwilligers Waarom vrijwilliger worden? Samen of alleen? Verschillende doelgroepen Vrijwilligers Weet jij al wat je doet deze zomer? Y Camps (voorheen YMCA vakanties) organiseert al meer dan 100 jaar vakanties voor kinderen en jongeren van 6 tot 25 jaar oud. Daar hebben wij jouw hulp

Nadere informatie

Vrijwilligers. Geïnteresseerd en 18 jaar of ouder? Lees de informatie in dit boekje goed door en kijk op pagina 10 om je aan te melden.

Vrijwilligers. Geïnteresseerd en 18 jaar of ouder? Lees de informatie in dit boekje goed door en kijk op pagina 10 om je aan te melden. Vrijwilligers Weet jij al wat je doet deze zomer? Y Camps (voorheen YMCA vakanties) organiseert al meer dan 100 jaar vakanties voor kinderen en jongeren van 6 tot 16 jaar oud. Daar hebben wij jouw hulp

Nadere informatie

Informatiebrochure Vrijwilligers

Informatiebrochure Vrijwilligers Informatiebrochure Vrijwilligers 1 Wat doe jij deze zomer? Y Camps organiseert vakanties voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar oud. Daar hebben we jouw hulp bij nodig! Lijkt het je leuk om kinderen

Nadere informatie

Stichting Autstede Onvergetelijk. Informatiepakket voor vrijwilligers

Stichting Autstede Onvergetelijk. Informatiepakket voor vrijwilligers Stichting Autstede Onvergetelijk Informatiepakket voor vrijwilligers Stichting Autstede Stichting Autstede houdt zich bezig met het organiseren van vakantieweekenden voor gezinnen met kinderen met stoornissen

Nadere informatie

Stichting Autstede Onvergetelijk. Informatiepakket voor deelnemers

Stichting Autstede Onvergetelijk. Informatiepakket voor deelnemers Stichting Autstede Onvergetelijk Informatiepakket voor deelnemers Stichting Autstede Stichting Autstede houdt zich bezig met het organiseren van weekendopvang voor gezinnen met kinderen met een stoornis

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Ich bön d r väör dich!

Ich bön d r väör dich! Ich bön d r väör dich! Wie zijn wij? NaoberzorgPunt is een vereniging van betrokken inwoners en ondernemers in Roggel. Wij zijn een netwerkorganisatie en werken samen met de huisartsenzorg, ondernemersvereniging,

Nadere informatie

Wat staat er in dit boekje?

Wat staat er in dit boekje? Wat staat er in dit boekje? Informatie voor ouders (scheur t maar uit voor ze!) 7 Even uitleggen 11 Ik & Zo! Dit ben ik! 15 Ik & Zo! Handig om te weten 17 Weekschema co-ouderschap 29 Planning weekenden,

Nadere informatie

Is iemand in jouw omgeving verslaafd?

Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Verslaafd aan Jou ondersteunt en informeert de omgeving van verslaafden. Vaak gaat alle aandacht uit naar de verslaafde en daardoor wordt soms niet gezien dat familie

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Handboek TMO. Tussen de middagopvang voor overblijfkrachten. SKSG Kinderopvang

Handboek TMO. Tussen de middagopvang voor overblijfkrachten. SKSG Kinderopvang Handboek TMO Tussen de middagopvang voor overblijfkrachten SKSG Kinderopvang Inhoudsopgave blz. Inleiding 3 1. Wat is TMO? 4 2. Verloop van een TMO uur 4 3. Je taken 4 4. Regels voor kinderen 5 5. Regels

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

Sport en jeugdhulp gaan heel goed samen

Sport en jeugdhulp gaan heel goed samen Jamile Zaoudi: Sport en jeugdhulp gaan heel goed samen fietsen, iets ondernemen. Tegelijkertijd werk je aan het stukje psyche: Je kunt je bijvoorbeeld niet meer verschuilen achter je vader of moeder, het

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Graag tot ziens! Het Remind Team

Graag tot ziens! Het Remind Team In dit document kun je lezen wat Remind doet, waar Remind voor staat, wat er van je verwacht wordt als trainer, welke studenten bij Remind passen, en wat je aankomende vijf maanden kunt verwachten als

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Jaaractiviteiten 2016

Jaaractiviteiten 2016 Jaaractiviteiten 2016 Je bent niet de enige! Leven met brandwonden is niet altijd eenvoudig. Contact met lotgenoten helpt je te leren leven met je veranderde uiterlijk en het verwerken van je ongeval.

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

MEE: PARTNER IN HET CJG

MEE: PARTNER IN HET CJG 1e kwartaal 2016 MEE: PARTNER IN HET CJG MEE ondersteunt mensen met een beperking zodat zij mee kunnen doen in de samenleving. Wij helpen iedereen (weer) grip op hun leven te krijgen, onder andere door

Nadere informatie

Het Vakantiekamp. Ben jij tussen de 6 en 15 jaar oud? En heb je zin in een té gekke zomervakantie? Ga dan met ons mee!

Het Vakantiekamp. Ben jij tussen de 6 en 15 jaar oud? En heb je zin in een té gekke zomervakantie? Ga dan met ons mee! Het Vakantiekamp Ben jij tussen de 6 en 15 jaar oud? En heb je zin in een té gekke zomervakantie? Ga dan met ons mee! Jeugdkamp Lutherse Kerk Den Haag Begin je zomervakantie goed en beleef een avontuurlijke

Nadere informatie

Vakanties. voor eenoudergezinnen. De Glind, Hulshorst, Halle. Georganiseerd door Y Camps en Hetvakantiebureau.nl. Y Camps

Vakanties. voor eenoudergezinnen. De Glind, Hulshorst, Halle. Georganiseerd door Y Camps en Hetvakantiebureau.nl. Y Camps Vakanties 2013 voor eenoudergezinnen De Glind, Hulshorst, Halle Georganiseerd door en Hetvakantiebureau.nl Inhoudsopgave Voor wie zijn de eenoudervakanties? Voor wie zijn de eenoudervakanties? 3 Een groepsvakantie

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Op vakantie, maak d r werk van! www.medivacature.nl

Op vakantie, maak d r werk van! www.medivacature.nl Op vakantie, maak Er zijn maar weinig chronisch zieken en gehandicapten die zelfstandig op vakantie kunnen gaan. Omdat hun ziekte of handicap het hen simpelweg onmogelijk maakt te reizen. Of omdat mensen

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

SAMEN DE GRENZEN VERLEGGEN

SAMEN DE GRENZEN VERLEGGEN SAMEN DE GRENZEN VERLEGGEN CLIËNTEN GAAN SURVIVALLEN IN DE ARDENNEN in dit artikel: > rinkelend belletje > weekend Ardennen > stuk sterker geworden > iedereen geweldig bijgedragen Al een aantal jaren worden

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding

Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding Samen doen wij dat! info Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding informatie voor cliënten Inhoud INHOUD 1. Verhogen van de kwaliteit van leven van mensen met epilepsie 4 2. Het kwaliteitskader

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Dit is de nieuwsbrief van Praktijk de Regenboog. Via regelmatige nieuwsbrieven willen wij u als ouder, collega of andere geïnteresseerde op de hoogte houden van het laatste nieuws.

Nadere informatie

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN HERKEN JE DIT? Heb je steeds het gevoel het net niet goed genoeg te doen voor iedereen? Zijn de dagen te kort voor

Nadere informatie

Trainersopleiding 2014

Trainersopleiding 2014 Trainersopleiding 2014 Remind Keizersgracht 253, Amsterdam www.remindlearning.nl trainersopleiding@remindlearning.nl Uitleg van de trainersopleiding In dit document kun je lezen wat Remind doet, waar Remind

Nadere informatie

Kleinschalige woon- en onderwijsvormen. Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag

Kleinschalige woon- en onderwijsvormen. Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag Kleinschalige woon- en onderwijsvormen Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag Doenersdreef Zorg Kinderen in Hilversum en Almere Sommige kinderen hebben iets bijzonders. Iets dat ze nét een beetje

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis KINDEREN

&Ons Tweede Thuis KINDEREN &Ons Tweede Thuis KINDEREN & & KINDEREN Inleiding Het liefst zorg je als ouder zelf voor je kind maar soms heb je hulp nodig. Bijvoorbeeld als je kind een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke,

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out Online Psychologische Hulp 2 Therapieland 3 Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Overspanning & Burn-out van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

Vakantie voor iedereen! Vakanties en weekenden voor bijzondere kinderen

Vakantie voor iedereen! Vakanties en weekenden voor bijzondere kinderen Vakantie voor iedereen! Vakanties en weekenden voor bijzondere kinderen Voor ieder kind is het belangrijk om onbezorgd plezier te maken te ontspannen en om er af en toe eens lekker tussenuit te kunnen.

Nadere informatie

Met Diabetes op de Kinderafdeling van het IJsselland Ziekenhuis. Kinderafdeling IJsselland Ziekenhuis

Met Diabetes op de Kinderafdeling van het IJsselland Ziekenhuis. Kinderafdeling IJsselland Ziekenhuis Met Diabetes op de Kinderafdeling van het IJsselland Ziekenhuis Kinderafdeling IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave Pagina 1. Behandeling 2 2. Eten en koolhydraten tellen 4 3. Naar huis en dan? 6 4. De

Nadere informatie

Studiekeuzebegeleiding bij Intermijn Individueel

Studiekeuzebegeleiding bij Intermijn Individueel Studiekeuzebegeleiding bij Intermijn Individueel Ontdek welke studie écht bij je past Intermijn is een studiekeuzeorganisatie met een duidelijke visie als het gaat om kiezen: kiezen moet je leren. Een

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Als je meer wilt dan een goede dorpsschool..."

Als je meer wilt dan een goede dorpsschool... Burgemeester Westerbeek van Eertenschool Als je meer wilt dan een goede dorpsschool..." Nieuwsbrief 13 september 2013 In dit nummer: Schoolgids 2013-2014 De schoolgids geeft in vogelvlucht inzicht in de

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

8 2 &9,97897 # " # $! # # #! $! # " "$

8 2 &9,97897 #  # $! # # #! $! #  $ 1 o o o o o o o o o o 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 VAKANTIEBOS HET HELE JAAR DOOR! Jij hoeft je voortaan nooit te vervelen in de vakanties. Wij zorgen dat elke vakantie onvergetelijk wordt. Sport, spel, knutselen,

Nadere informatie

Alle begeleiders dienen de identiteit van Y Camps te respecteren als uitgangspunt voor het werk.

Alle begeleiders dienen de identiteit van Y Camps te respecteren als uitgangspunt voor het werk. Gedragscode Omdat we duidelijk willen zijn naar enerzijds onze vrijwilligers, instructeurs, trainers en beroepskrachten en anderzijds naar onze deelnemers en klanten stellen we een aantal gedragsregels

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Ja, ik wil mij aanmelden voor de vakantieweek!

Ja, ik wil mij aanmelden voor de vakantieweek! Ja, ik wil mij aanmelden voor de vakantieweek! Achternaam M/V Roepnaam Voorletters Geboortedatum Geboorteplaats Adres Postcode Woonplaats Telefoon en/of mobiel E-mailadres School / groep / klas BSN (sofi)nummer

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Praten helpt. Verslavingspreventie Mondriaan

Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Praten helpt. Verslavingspreventie Mondriaan Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Praten helpt Verslavingspreventie Mondriaan Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Alle ouders hebben het beste voor met hun kinderen. Ouders vragen

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

Voor mensen met een verstandelijke beperking en diabetes, mantelzorgers en begeleiders. Verstandelijke beperking en diabetes: zo doe je dat samen!

Voor mensen met een verstandelijke beperking en diabetes, mantelzorgers en begeleiders. Verstandelijke beperking en diabetes: zo doe je dat samen! Voor mensen met een verstandelijke beperking en diabetes, mantelzorgers en begeleiders Verstandelijke beperking en diabetes: zo doe je dat samen! Leven met diabetes kan behoorlijk lastig zijn. Het heeft

Nadere informatie

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland 1. Individuele sociale vaardigheidstraining 2. Sociale vaardigheidstraining groep 12-/12+ 3. Gezinsbegeleiding (6+) 4. Gezinsbegeleiding (0-6 jaar) 5. Individuele

Nadere informatie

3/12/2013. Mijn broer heeft ADHD. Mijn broer heeft ADHD. Mijn grote broer heeft ADHD. Het zal je broer maar wezen. Ouders opgepast

3/12/2013. Mijn broer heeft ADHD. Mijn broer heeft ADHD. Mijn grote broer heeft ADHD. Het zal je broer maar wezen. Ouders opgepast Mijn broer heeft ADHD Mijn broer heeft ADHD Ouders hebben twee of meer kinderen Waarvan één (soms ook meerdere) stoorzender(s) Hoe houden we dit gezin in evenwicht? Waar moeten we op letten? Het zal je

Nadere informatie

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Skiën -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Survival --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl

NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl DOORSCHUIVEN GROEPEN Op maandag 29 juni en donderdag 2 juli worden de groepen

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

Commissie vakantieweken voor mensen met een beperking

Commissie vakantieweken voor mensen met een beperking Commissie vakantieweken voor mensen met een beperking J.M. Mudde-van den Berg Papaverstraat 9 2821 VT Stolwijk (0182) 34 30 29 cvb.gasten.iw@vakantiewekenvbgg.nl Stolwijk, november 2015 Geachte deelnemer,

Nadere informatie

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN Inhoud: - Zorgeloos op uitje -Wat is autisme? - Wat houd een uitje precies in? - 15 TIPS om uw uitje tot een succes te maken Marinka

Nadere informatie

Van dinsdag 11 augustus t/m vrijdag 14 augustus

Van dinsdag 11 augustus t/m vrijdag 14 augustus kindvriendelijkgoor@gmail.com www.kindvriendelijkgoor.nl kindvriendelijkgoor.facebook.com mei/juni 2015 Van dinsdag 11 augustus t/m vrijdag 14 augustus Is er weer jullie leukste week van het jaar het kinderkamp!!!

Nadere informatie

UITDAGENDE WATERSPORTACTIVITEITEN VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING INFORMATIE VOOR VRIJWILLIGERS

UITDAGENDE WATERSPORTACTIVITEITEN VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING INFORMATIE VOOR VRIJWILLIGERS UITDAGENDE WATERSPORTACTIVITEITEN VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING INFORMATIE VOOR VRIJWILLIGERS BRON VAN ENERGIE SailWise is al 40 jaar de enige aanbieder in Nederland van meerdaagse, actieve watersportactiviteiten-

Nadere informatie

I n l e i d i n g. Deze brochure bestaat uit twee delen: 1. Een verhaal waarin Kids in Action wordt uitgelegd voor kinderen (pagina 4 t/m 10).

I n l e i d i n g. Deze brochure bestaat uit twee delen: 1. Een verhaal waarin Kids in Action wordt uitgelegd voor kinderen (pagina 4 t/m 10). Leefstijlprogramma voor kinderen en jongeren met overgewicht (begeleiding door kinderarts, beweeg- & leefstijladviseur, fysiotherapeut en diëtist) Wat beweegt jou? Kids in Action 2 I n l e i d i n g Kids

Nadere informatie

Suc6 Cursussen voor mensen. Suc6 Cursusboek 2014/2015

Suc6 Cursussen voor mensen. Suc6 Cursusboek 2014/2015 Cursussen voor mensen Suc6 Cursusboek 2014/2015 Inleiding Leren is leuk. Als je iets leert, weet je meer of kun je meer! In dit boekje staan alle cursussen die je bij Suc6 kunt leren. Je kunt samen met

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 eenvoudige versie Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2016 gaan doen, en wat beter of anders kan in de zorg. Het

Nadere informatie

Nieuwsbrief. PGB WMO en ZIN.

Nieuwsbrief. PGB WMO en ZIN. Nieuwsbrief PGB WMO en ZIN. De afgelopen maanden is er veel te doen geweest rondom de AWBZ zorg. Dit is het potje met geld waaruit ook de begeleiding bij Hoeve de Kaolder door wordt gefinancierd. De AWBZ

Nadere informatie

WIE GAAT ER MEE MET AJOK VZW? AJOK vzw Postbus Deurne / ondernemingsnummer:

WIE GAAT ER MEE MET AJOK VZW? AJOK vzw Postbus Deurne / ondernemingsnummer: WIE GAAT ER MEE MET AJOK VZW? INHOUDSOPGAVE Wie zijn we?... 3 PICO... 4 NANO... 5 HECTO... 6 GIGA... 7 OP SCHOK... 8 Meer weten?... 9 WIE ZIJN WE? Alle Jongeren Op Kamp - Organiseert vakantiekampen tijdens

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die:

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die: Mentor informatie Introductie Het Mentoringprogramma is voor studenten die een begeleidingsvraag hebben. Deze begeleidingsvraag kan zeer divers van aard zijn en heeft te maken met schoolse-, persoonlijke

Nadere informatie

Online Coaching. Creatieve & Persoonlijke Ontwikkeling. Ontwikkel creatief denken! Vind inspiratie in je leven! Maak kennis met superleuke technieken!

Online Coaching. Creatieve & Persoonlijke Ontwikkeling. Ontwikkel creatief denken! Vind inspiratie in je leven! Maak kennis met superleuke technieken! Ontwikkel creatief denken! Vind inspiratie in je leven! Maak kennis met superleuke technieken! Leer spelenderwijs beter tekenen en schilderen! Leer technieken voor expressie in woord en beeld! Vind balans

Nadere informatie

Creatieve Begeleiding

Creatieve Begeleiding Creatieve Begeleiding voor bijzondere kinderen met liefdevolle aandacht voor de belevingswereld en behoefte van uw kind www.brani.nl Creatieve begeleiding met liefdevolle aandacht voor de belevingswereld

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Vrijwilligers Overeenkomst. CoderDojo Delft

Vrijwilligers Overeenkomst. CoderDojo Delft Vrijwilligers Overeenkomst CoderDojo Delft CoderDojo wordt volledig door vrijwilligers opgezet. Daarom is een goede voortgang van CoderDojo afhankelijk van alle mentoren, vrijwilligers, sponsors of supporters

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP WONEN IN EEN BEHANDELGROEP Open behandelgroep Informatie voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen Voor wie? In een open behandelgroep wonen kinderen en jongeren in de leeftijd

Nadere informatie

mini boekje 10 tips om je kind te helpen rouwen Richard Hattink, M.Ed Rouw& Advies en Begeleiding

mini boekje 10 tips om je kind te helpen rouwen Richard Hattink, M.Ed Rouw& Advies en Begeleiding mini boekje 10 tips om je kind te helpen rouwen Richard Hattink, M.Ed Rouw& Advies en Begeleiding www.rouwenadvies.nl contact@rouwenadvies.nl contact@rouwenadvies.nl - www.rouwenadvies.nl Mini zelfhulpboek

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Alle kinderen die wij gevraagd hebben om een tip voor jullie hebben gezegd: blijf je vertrouwen in mij tonen, behandel me niet als een

Nadere informatie

23-09-2009. Wie kunnen we nog werven als vrijwilliger? Werving en selectie van vrijwilligers in de praktijk. Nina Schmitz.

23-09-2009. Wie kunnen we nog werven als vrijwilliger? Werving en selectie van vrijwilligers in de praktijk. Nina Schmitz. Werkconferen)e In veilige handen 26 september 2009 Wie kunnen we nog werven als vrijwilliger? Werving en selectie van vrijwilligers in de praktijk Nina Schmitz Stichting Heppie Orthopedagoog / directeur

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Kinderen in beweging 9 t/m 12 jaar. Een groepsprogramma voor kinderen met overgewicht

Kinderen in beweging 9 t/m 12 jaar. Een groepsprogramma voor kinderen met overgewicht Kinderen in beweging 9 t/m 12 jaar Een groepsprogramma voor kinderen met overgewicht Vind je jezelf te dik? Wil je op je gewicht gaan letten, maar weet je niet zo goed hoe je dat kunt doen? Wij kunnen

Nadere informatie

PEDAGOGISCH PLAN. Y Camps YMCA Nederland

PEDAGOGISCH PLAN. Y Camps YMCA Nederland PEDAGOGISCH PLAN Y Camps YMCA Nederland Inhoudsopgave Inleiding... 2 Algemene doelstelling... 3 Y Camps... 4 Ontwikkeling... 5 Ontwikkeling in zingeving... 6 Participatie... 7 De aanpak... 8 Van pedagogisch

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT!

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT! centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT! De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt jongeren met zowel een verstandelijke beperking

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

Aanmelden. informatie over hoe wij jou helpen naar een leven zonder verslavende middelen

Aanmelden. informatie over hoe wij jou helpen naar een leven zonder verslavende middelen Aanmelden informatie over hoe wij jou helpen naar een leven zonder verslavende middelen Vind je dat je in het weekend te veel coke, speed of xtc gebruikt? Heb je weer geblowd of gedronken, terwijl je dat

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 5 Juni/Juli 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Voorwoord. JONG Nieuwsbrief Opvoedpraktijk Jong - November 2015. 1. Voorwoord 2. Nieuwsberichten 3. Thema 4. Aan het Woord 5. Agenda.

Voorwoord. JONG Nieuwsbrief Opvoedpraktijk Jong - November 2015. 1. Voorwoord 2. Nieuwsberichten 3. Thema 4. Aan het Woord 5. Agenda. JONG Nieuwsbrief Opvoedpraktijk Jong - November 2015 1. Voorwoord 2. Nieuwsberichten 3. Thema 4. Aan het Woord 5. Agenda Voorwoord Beste Lezers, We naderen al weer de laatste maand van het jaar, de maand

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

6555 BW Wat kun je doen als je te snel boos bent.indd 12

6555 BW Wat kun je doen als je te snel boos bent.indd 12 Hoofdstuk twee Een geheimpje over boosheid Iedereen wordt wel eens boos. Het is zelfs zo n gewoon gevoel dat we een heleboel woorden hebben om het te beschrijven. Hier zijn een paar woorden die allemaal

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach.

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach. 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Wijs ze op en de online coach. Vermijd stressverhoging: dat blokkeert het leren nog meer. Wijs je kind steeds weer op wat het al wel

Nadere informatie

Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63

Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63 Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63 Welkom, Welkom in het CKG Koningin Fabiola, te Ronse Hallo, Ik ben Floddertje! 1. Wat is een CKG? CKG is de afkorting van

Nadere informatie

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek,

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, 4 INZICHTEN De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, waarbij 37 trainers en coaches een seizoen lang intensief zijn gevolgd. Dit onderzoek

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Stichting Breder is een zorgaanbieder die hulp biedt aan kinderen, tieners, volwassenen en gezinnen.

Stichting Breder is een zorgaanbieder die hulp biedt aan kinderen, tieners, volwassenen en gezinnen. Stichting Breder is een zorgaanbieder die hulp biedt aan kinderen, tieners, volwassenen en gezinnen. Wij bieden verschillende vormen van ondersteuning en zijn altijd bereid om mee te denken over wat bij

Nadere informatie

Avontuur op de camping

Avontuur op de camping Programmaboekje Avontuur op de camping Onvergetelijke zomer YES! De zomervakantie komt er weer aan. Zes weken lang hebben we superleuke, uitdagende en afwisselende activiteiten en workshops, speciaal

Nadere informatie