thuiswedstrijd van Vitesse naar keuze. Bij de seniorenteams gaat de Fair Play prijs naar Spero 6. Zij krijgen een bijschrijving op hun teampas.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "thuiswedstrijd van Vitesse naar keuze. Bij de seniorenteams gaat de Fair Play prijs naar Spero 6. Zij krijgen een bijschrijving op hun teampas."

Transcriptie

1 1. Lieve mensen. Er is altijd meer dan hetgeen je waarneemt. En dat maakt het moeilijk de werkelijkheid te beoordelen. Als jurist weet ik dat natuurlijk. Dat is immers zo n beetje de kern van je vak. De wereld van sociale media maakt de werkelijke wereld veel kleiner. Ieder stukje ellende of verdriet wordt in extreme vorm tot ons gebracht. Daarmee wel de indruk wekkend dat er elders in de wereld alleen maar extreem verdrietige of extreem vrolijke dingen gebeuren. Maar is dat ook altijd hoe het is? Is hetgeen je ziet of hoort altijd de waarheid? Ik zou zeggen per definitie niet. Er is altijd meer. Dat zagen we bij de ramp rond MH- 17. Denk aan de foto s van de militair met de knuffels. En vervolgens aan de filmbeelden die al een hele andere kant lieten zien. En als je nog verder zou kunnen kijken weet ik zeker dat er weer een ander beeld ontstaat. Of aan de berichten op facebook die doen denken dat het leven van sommige mensen alleen maar uit feesten of vakanties bestaat. We weten allemaal dat de werkelijkheid anders is. Wat we namelijk wel zeker weten is dat ieder huis zijn kruis draagt. Dat was natuurlijk ook het geval in Een jaar dat ons veel vreugde en blijdschap bracht maar zeker ook momenten van verdriet en tegenslag. Zo ook in het huis van Spero. Eerder in het jaar hadden we onze momenten van verdriet met het veel te vroeg en plotseling overlijden van Benno Maassen, het overlijden van Jos Witjes en het overlijden van Koos Hubers. En vorige week nog met het plotseling overlijden van Jan Willem van Noord op slechts 66- jarige leeftijd. Jan Willem was zo n stille maar oh zo sterke kracht die altijd bereid was te helpen en dat zonder veel woord of gebaar gewoon deed. We zullen hen missen. Ongetwijfeld zijn u in 2014 mensen ontvallen die u liefhad. Misschien kunnen we die even staande en in stilte gedenken. 2. We hebben gebroken met een traditie. En op 3 januari gevoetbald in plaats van 1 januari. Dat hebben we naar het schijnt eerder geprobeerd doch toen zijn we er op teruggekomen. Alles heeft echter zijn tijd en we vonden het tijd het toch nog eens te proberen. Met de opkomst van vandaag lijkt het zeker herhaling waard. Er werd dus gevoetbald op 3 januari. En het was te zien. Iedereen was aanmerkelijk fitter dan in voorgaande jaren. Het huidige eerste won met 3-0 door doelpunten van Maarten Nieuwenstein, Niels Kleijn en een eigen doelpunt. Er was meer publiek dan bij voorgaande edities en er stonden een vader en zoon tegenover elkaar: Peter en Ruben Jacobs. Hans Rutgers was weer coach van oud 1. Als we het dan over loyaliteit aan Spero hebben, Hans doet dat al jaren. De loyaliteit van Hans gaat zo ver dat hij als scout van NEC naar Vitesse overstapte toen hij er achter kwam dat Spero een convenant met Vitesse heeft. Gelukkig heeft iedereen het zonder problemen doorstaan en dat is ook goed omdat het eerste volgend weekend naar Barcelona

2 vertrekt voor een vierdaags verblijf. Ik wil daar wel even iets over kwijt omdat er ook wel eens vragen over komen. Een jaar of 3 geleden zijn we gestopt met het premiestelsel voor Spero 1. We dragen als Spero wel bij aan dit jaarlijkse uitje van het eerste met begeleiding. In vergelijking met het verleden is dat een zeer bescheiden bijdrage. De huidige spelers worden verder niet betaald, integendeel, betalen gewoon contributie. En dragen gewoon hun steentje bij aan activiteiten die we als Spero organiseren zoals het lopen van oud papier en vrijwilligerswerk op oa het winterfestijn. We hebben het dan wel over ons vlaggenschip. Het team dat ons bezig houdt en, zonder andere teams daarmee tekort te doen, waar we zeker met de prestaties die ze leveren en de manier waarop dat gebeurt met goed en sportief voetbal trots op kunnen zijn. Veel plezier in Barcelona mannen. 3. Wat ons ook bezig houdt is onze accommodatie. Hoe staat het eigenlijk met onze accommodatie? We zijn alweer gewend aan het kunstgras dat er sinds 2009 ligt. Weet u nog hoe het was in 2008 en daarvoor? Vorig jaar hebben we op deze plaats onze ambities gedeeld. Uitbreiding en renovatie van kleedkamers op korte termijn (zeg ) en een derde kunstgrasveld waar nu het hoofdveld ligt op middellange termijn (zeg ). Dat hebben we ook in een brief aan B&W kenbaar gemaakt. En hoe staat het daar mee? Inmiddels is duidelijk dat er een kunstgrasveld wordt aangelegd bij oa Elistha. Ze moeten daar vanaf augustus 2015 over kunnen beschikken. We hebben goed overleg met het bestuur van Elistha en afgesproken dat we vanaf dat moment iedere dag kunnen beschikken over één van hun velden voor trainingen. Dat geeft ons lucht in ons schema. Daarnaast start Elistha op zaterdag later zodat wij onze eerste ronde daar kunnen afwerken. Ook dat geeft lucht in ons wedstrijdschema. Een groepje Spero- mensen is in overleg met Elistha over de condities waarop dat allemaal moet gaan plaatsvinden. Daarover later in 2015 meer. Met de gemeente zijn we in overleg over onze kleedkamers. Frank Maassen heeft een ontwerp met begroting gemaakt hoe we dat graag zouden zien gebeuren. Onder leiding van Ronald Volmeijer wordt hierover verder met de gemeente gesproken en we hebben goede hoop dat we daar in 2015 positieve berichten over kunnen ontvangen. Het betreft dan een renovatie van de bestaande 8 kleedkamers en een uitbreiding met enkele nieuwe. 4. Ik had het over tegenslagen en vreugde. En vreugde was er gelukkig ook veel. In uw persoonlijke omgeving. Maar ook als het gaat om sportieve prestaties bij Spero.

3 D1 draait goed mee in de eerste klasse nadat het in 2013 promoveerde. Nog twee klassen te laag naar onze smaak maar de weg naar boven is ingezet en F- en E- plan lijken hun vruchten af te werpen. C1 handhaafde zich te nauwer nood in de hoofdklasse en zal dat, zij het overtuigender, ook in naar verwachting doen. De uitdaging is de komende jaren te promoveren naar districtsniveau. B1promoveerde uit de hoofdklasse overtuigend terug naar districtsniveau en draait op dit moment uitstekend mee. A1 had het de eerste helft van de competitie lastig maar handhaaft zich naar verwachting op het districtsniveau. Ieder team is zo goed als zijn reservebank. In dat opzicht is het mooi om te zien dat 2 e selectieteams ook goed meedraaien evenals lagere teams in met name C, B en A. We staan daarmee op de drempel van de top 100 amateurclubs in Nederland. De verdere versterking van de technische staf draagt daar zeer aan bij en onze verwachtingen zijn hoog. 5. De overgang van jeugd naar senioren loopt via Spero onder 23. Zij spelen een halve competitie op dinsdagavonden tegen onder 23 teams van veelal hoofd- en 1 e klassers (Bataven, DIO, Treffers, Juliana etc.). Zij doen daarin voor niemand onder en winnen veel van hun wedstrijden. Maar belangrijker, laten de jeugd wennen aan het niveau van hun voetbaltoekomst. En met vaak zeer aantrekkelijk voetbal met veel en vooral mooie doelpunten. Ik zou zeggen: kom eens kijken. Het eerste team speelde zoals verwacht het hele jaar bovenaan en wist de favorietenrol waar te maken. Met nagenoeg hetzelfde team staan zij nu opnieuw bovenin. We gaan er van uit dat zij dit jaar een periodetiteltje winnen of overnemen. Dat brengt ons weer dichter bij het doel: een stabiele 2 e klasser met incidenteel een jaartje 1 e klasse. Boven verwachting presteerde het tweede team onder aanvoering van Bert Willemsen en Casper Peters. Zij eindigden bij de bovenste drie en zijn ook dit seizoen weer goed bezig. De facto betekent dit dat Spero na Jonge Kracht en met RKHVV het beste tweede van de Betuwe heeft. 6. Over trainers gesproken: Spero heeft het contract met Berry niet verlengd. Niet omdat we niet tevreden zijn, in tegendeel. Berry heeft het uitstekend gedaan en bijna op alle fronten maximaal gepresteerd met mooi en goed voetbal. Als een groep zo hecht is als die van één en ook lang bij elkaar is en hopelijk blijft, is het goed op zijn tijd iets te veranderen. Iemand met een andere persoonlijkheid en visie vóór de groep te zetten. Vandaar dat we in zee gaan met Gerrit Jan Barten. Hopelijk is Charles Kazlauskas in de gelegenheid te blijven. Dat hang oa af van zijn verdere voetballoopbaan. Wie ook gaat vertrekken is Bert Willemsen en wel per onmiddellijk. Spero is ook zeer tevreden over Bert Willemsen. Zijn ambities reiken echter hoger: hij wil een eerste team trainen en gaat dat vanaf volgende week doen bij OSC.

4 7. Sportieve prestaties hebben een goed kader nodig. Daaraan is ook weer het afgelopen jaar gebouwd. De medische functie is goed ingevuld. Iedere zaterdag en zondag is er getrainde EHBO aanwezig. Dat geeft rust. Ook de opleiding van scheidsrechters loopt prima en zeer onlangs werden er weer aanmeldingen ontvangen voor nieuwe scheidsrechters, dit keer voornamelijk eigen jeugdleden en maar liefst 14 jeugdleden in de leeftijd tot 14 jaar. De bouwploeg staat er als vanouds en de accommodatie ligt er prima bij. Wedstrijdsecretariaat is een hels karwei maar loopt als een zonnetje. En ook het gezicht van Spero in de vorm van een geoliede bestuursdienst loopt nagenoeg probleemloos. Het clubhuis krijgt te maken met steeds strakkere regels en toezicht door de overheid. De effecten daarvan worden weleens onderschat maar Harry en Thea weten hier prima invulling aan te geven. Sponsoring was een punt waarop leden vonden dat we moesten verbeteren. Het doet ons zeer deugd dat we daarin op de goede weg zijn. Inkomsten uit sponsoring nemen toe. We zijn er echter hier nog lang niet. Communicatie via de nieuwe website heeft nog enkele verbeterpuntjes maar via Facebook en Twitter zijn aanzienlijke verbeteringen gerealiseerd. Hiervoor is nog wel dringend behoefte aan ondersteuning, met name op redactioneel gebied. Mensen die oog hebben voor de dingen die binnen de club gebeuren en daarover graag iets melden via de daarvoor geëigende media. Altijd al iets journalistieks willen doen? Grijp van nu je kans. 8. Dit jaar zijn we gestart met een Fair Play commissie. Deze is 1 oktober 2013 samengesteld en in 2014 goed aan het werk gegaan. Niet alleen om te sanctioneren maar ook om te belonen. Lees de website voor hoe we dit voor ons zien. De Fair Play commissie functioneert naast de vertrouwenspersonen. Die vertrouwenspersonen hoort u niet veel maar zij hebben zeker niet niets te doen gehad. Dat blijft echter vertrouwelijk. Terug naar de Fair Play commissie. Zij hebben, met hulp van scheidsrechters, het gedrag van teams beoordeeld en op basis daarvan teams geselecteerd die het beste presteerden op dat gebied. Bij toernooien zijn dat meestal de teams die het laagst eindigen. Bij de Fair Play commissie van Spero echter niet noodzakelijkerwijs. De teams die de afgelopen periode het best presteerden zijn in de categorie selectieteams (zij krijgen door KNVB aangewezen scheidsrechters en kunnen dus niet via de beoordelingen van Spero scheidsrechters worden beoordeeld) Spero C1. Zij gaan met het team en begeleiding naar een thuiswedstrijd van Vitesse naar keuze. Bij de overige teams in de categorie jeugd gaat de prijs naar Spero B5. Ook zij gaan naar een

5 thuiswedstrijd van Vitesse naar keuze. Bij de seniorenteams gaat de Fair Play prijs naar Spero 6. Zij krijgen een bijschrijving op hun teampas. 9. Dan hebben we ondersteunend kader gehad. Bestuurlijk werken we al enige tijd in dezelfde samenstelling. Afgelopen jaar is André Tumelaire toegetreden en is Wim van der Hoeven een ander carrière pad ingeslagen. De komende jaren zal er successievelijk meer veranderen. De huidige leden van het bestuur lopen tegen hun houdbaarheidsdatum aan (statutaire gesproken dan) en moeten worden vervangen tussen nu en 3 jaar. U heeft dus nog wel enige bedenktijd, maar niet meer zo heel lang. Naast ondersteunend kader dat zich vooral met organisatie bezig houdt hebben we natuurlijk elftalkader; mensen die direct aan een elftal of een aantal elftallen verbonden zijn. Hulde aan de jeugdcommissie die er in geslaagd is nagenoeg alle functies voor juni 2014 te hebben ingevuld. Een hels karwei. Daarin onderscheidt Spero zich ook van de andere verenigingen die hier ongelooflijk mee worstelen. Boetes moeten uitdelen om mensen in beweging te krijgen. Dat is bij ons nog niet het geval. Dit alles is de verdienste van mensen. Mensen die een band hebben met Spero. Soms al heel lang en soms pas sinds kort. En daarvoor zijn we die mensen zeer dankbaar. 10. Om dat symbolisch hard te maken hebben we een gewoonte om enkele van die mensen in het zonnetje te zetten. Dat doen we dit jaar dan ook. De verkiezing tot sportman, -vrouw/sportploeg en vrijwilliger van het jaar heeft een hoog symbolisch gehalte. De dank aan de mensen die we zo naar voren roepen geldt eigenlijk aan allen die zich voorbeeldig hebben ingezet. Of het nu gaat om sportieve prestaties dan wel om organisatorische. Het proces waarlangs het bestuur tot haar keuze komt is zeer ondoorzichtig en bevat een hoog gehalte aan willekeur. En dat willen we graag zo houden. a. De sportploeg van Net als voorgaande jaren was er veel keus. En dit jaar zelfs heel veel keus. Het team waar de prijs dit jaar naar toe gaat concurreerde met heel veel andere teams, kampioensteams zoals Spero B1, dames B1 en heel veel andere kampioenen die u op onze website voorbij zag komen. Maar onze ploeg van 2014 onderscheidde zich ook buiten het veld. Door ook met nadruk te gaan voor de Fair Play prijs. Dat wegende komen zij zelfs dit jaar uit boven het team dat meerdere prijzen pakte en een gedoodverfde favoriet was voor de erkenning, Spero 1. Maar de sportploeg 2014 is Spero 5. We waarderen dat, ook symbolisch, met een bijschrijving op de teampas. b. De prijs voor sportman en sportvrouw van het jaar 2014.

6 Onze ambitie voor vrouwenvoetbal is geen geheim meer. De sportvrouw 2014 is hierin een boegbeeld. Ook naar buiten toe. Zij manifesteerde zich de laatste maanden van 2014 ook en misschien zelfs vooral buiten De Pas, als jeugdprinses van het Elster carnaval. En daarom is Bo Stienstra onze sportvrouw van Onze ambitie is om jaarlijks spelers uit de jeugd over te laten gaan naar de selectie 1-2. Dat lukt de laatste jaren uitstekend. Onze sportman 2014 is één van die spelers. Iemand die niet opvalt maar constant presteert. Die ook daarbuiten actief is in het trainen en begeleiden van onze jeugd. Een sportman met constante kwaliteit en vooral een verenigingsmens in hart en nieren. Onze sportman van 2014 Robin Ahoud. c. De prijs voor de vrijwilliger van Hiervoor zijn we vaak op zoek naar stille krachten bij Spero. Die zijn er veel. Mensen die gewoon hun ding doen zonder veel commentaar of poeha. De vrijwilliger van 2014 doet zijn werk vaak buiten beeld. Hij is te vinden in de commissiekamer en zorgt ervoor dat zoveel mogelijk wedstrijden een echte scheidsrechter hebben en dat iedereen geïnformeerd is over tijden en plaatsen van wedstrijden. Hij is er altijd en al zolang als ik me kan herinneren bij Spero aanwezig. Ik weet dat dit voor hem niet echt hoeft maar desalniettemin gaat het gebeuren. Met deze prijs maakt het bestuur als dank een diepe buiging naar alle vrijwilligers van Spero en vandaag in het bijzonder naar Tonnie Gunsing. 11. Rest mij U te danken voor Uw aandacht en voor Uw aanwezigheid en U te vragen mij te steunen in mijn dank aan Harry en Thea voor de wederom prima verzorging van vanmiddag. Terugkomend op mijn opening: misschien is het een mooi voornemen onze zegeningen te tellen. Oog te hebben voor het bredere plaatje en niet te veel waarde te hechten aan pieken of dalen. Veel plezier nog vanavond, voor straks, zo rond een uur of 11, veilig naar huis maar bovenal een gezond en zeer gelukkig 2015.

CLUBBLAD FC BERGHUIZEN OLDENZAAL Seizoen 2009-2010 3e ui u tg t av a e

CLUBBLAD FC BERGHUIZEN OLDENZAAL Seizoen 2009-2010 3e ui u tg t av a e CLUBBLAD FC BERGHUIZEN OLDENZAAL Seizoen 2009-2010 3 e uitgave FC BERGHUIZEN Opgericht: 22 november 1947 Sportcomplex: t Venterinck Clubkleuren: groen shirt, witte broek en groene kousen met witte band

Nadere informatie

Een voorbeeld voor. De betekenis van de Krajicek Scholarship. Jeroen Vermeulen & Paul Verweel

Een voorbeeld voor. De betekenis van de Krajicek Scholarship. Jeroen Vermeulen & Paul Verweel Een voorbeeld voor jongeren in de wijk De betekenis van de Krajicek Scholarship Jeroen Vermeulen & Paul Verweel Een voorbeeld voor jongeren in de wijk De betekenis van de Krajicek Scholarship Jeroen Vermeulen

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Op weg naar een duurzame sportvereniging

Op weg naar een duurzame sportvereniging Op weg naar een duurzame sportvereniging 1 Inhoud Inleiding... 4 De fasen op een rij... 10 1. Dromen... 11 1.1 Het begint met een droom... 11 1.2 Mandaat van bestuur en leden... 12 1.3 Wijs verantwoordelijke(n)

Nadere informatie

fluitend naar je werk Bloemlezing uit honderd interviews met werknemers

fluitend naar je werk Bloemlezing uit honderd interviews met werknemers fluitend naar je werk Bloemlezing uit honderd interviews met werknemers mei 2013 Voorwoord van Minister Asscher Op 4 februari van dit jaar gingen medewerkers van mijn ministerie en ik in gesprek met honderd

Nadere informatie

1 Hoe je goed gevonden wordt

1 Hoe je goed gevonden wordt 1 Hoe je goed gevonden wordt Hoe komt het dat sommige mensen vaker worden gevraagd dan anderen? En is het zo dat de mensen die vaker gevraagd worden altijd beter zijn dan de mensen die niet voor nieuwe

Nadere informatie

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Afgelopen jaar hebben we diverse pioniers op het gebied van Foto s Ad en Clara Cultuur in de Spiegel geïnterviewd om een beeld te

Nadere informatie

De ondertoezichtstelling bij omgangsproblemen

De ondertoezichtstelling bij omgangsproblemen De ondertoezichtstelling bij omgangsproblemen De ondertoezichtstelling bij omgangsproblemen Onderzoek op eigen initiatief naar aanleiding van klachten en signalen over de Bureaus Jeugdzorg Onderzoeksteam

Nadere informatie

De geschiedenis van Quick Stick vervolg:

De geschiedenis van Quick Stick vervolg: De geschiedenis van Quick Stick vervolg: De jaren op "de Akkers" Er volgde een verhuizing naar een "complex met twee velden, daar waar nu Heerenveense Boys gevestigd is. We geloofden onze ogen niet: zo

Nadere informatie

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag COLOFON Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag Voorwoord Toen vorig jaar het boekje Cliënten in beeld - Portretten

Nadere informatie

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk Werkboek Creëer meer plezier in je werk Schouten en Nelissen ontwikkelde, samen met de universiteit van Utrecht, een training die medewerkers bewust maakt van de ruimte die zij zelf hebben om het werk

Nadere informatie

Gregory van der Wiel. De wording van... Ik zie mezelf als een artiest PROPROF SPONSORT DIRKIE. Talent Sidney Schmeltz: www.proprof.

Gregory van der Wiel. De wording van... Ik zie mezelf als een artiest PROPROF SPONSORT DIRKIE. Talent Sidney Schmeltz: www.proprof. juli 2009 8 e jaargang nummer 22, juli 2009 22 PROPROF SPONSORT DIRKIE De wording van... Gregory van der Wiel Talent Sidney Schmeltz: Ik zie mezelf als een artiest PROPROF MAGAZINE IS EEN UITGAVE VAN PROPROF

Nadere informatie

Van evalueren kun je leren

Van evalueren kun je leren Van evalueren kun je leren Voorwoord Wie zich bezighoudt met cliëntenparticipatie doet er goed aan om van tijd tot tijd stil te staan bij de praktijk van dat moment. Cliëntenparticipatie is niet iets wat

Nadere informatie

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Handleiding voor organisatie en begeleiding survivalkid.nl Monique van t Erve, Rouw na zelfdoding Petra Windmeijer, Indigo Drenthe Beilerstraat

Nadere informatie

Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt

Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt Welke zorg kunt u ontvangen als genezing niet meer mogelijk is? Palliatieve zorg is de zorg, die u ontvangt wanneer u ongeneeslijk ziek bent. Het is gespecialiseerde

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt?

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Monique Heijmans Geeke Waverijn Lieke van Houtum ISBN 978-94-6122-248-0

Nadere informatie

Gebruik mij als kompas, ik ken de richting beter dan je denkt. Over begeleiding van mensen met ASS bij studie- en beroepskeuze

Gebruik mij als kompas, ik ken de richting beter dan je denkt. Over begeleiding van mensen met ASS bij studie- en beroepskeuze Gebruik mij als kompas, ik ken de richting beter dan je denkt Over begeleiding van mensen met ASS bij studie- en beroepskeuze Marijke van Son Studentnummer: 2171084 Juni 2012, Beek en Donk Onderzoeksbegeleider:

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

E-Lab: kleine projecten met groot resultaat Nieuwbouw GGzE centrum kinder- en jeugdpsychiatrie PSV: bijzondere samenwerking

E-Lab: kleine projecten met groot resultaat Nieuwbouw GGzE centrum kinder- en jeugdpsychiatrie PSV: bijzondere samenwerking jaargang 8 nummer 2 2013 www.ggze.nl E-Lab: kleine projecten met groot resultaat Nieuwbouw GGzE centrum kinder- en jeugdpsychiatrie PSV: bijzondere samenwerking Colofon Dit magazine verschijnt vier keer

Nadere informatie

Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg? De invloed van vertrouwen en samenwerking op de organisaties binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg? De invloed van vertrouwen en samenwerking op de organisaties binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin. Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg? De invloed van vertrouwen en samenwerking op de organisaties binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin. Auteur: Eva Geesing 2 Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg?

Nadere informatie

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh zorgt Wie er straks voor mij? Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh Wie zorgt er straks voor mij? 2008 Kavanah, Dwingeloo Niets uit deze uitgave mag worden gefotokopieerd, noch in

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

Kunnen we dat niet aan vrijwilligers overlaten?

Kunnen we dat niet aan vrijwilligers overlaten? Kunnen we dat niet aan overlaten? foto: Facilicom Vrijwilligerswerk staat prominent op de agenda van politiek en beleid. Vooral in het gemeentelijk zorg en welzijnsbeleid zijn de verwachtingen van de inzet

Nadere informatie

Muziek telt! Over muziekeducatie in het basisonderwijs

Muziek telt! Over muziekeducatie in het basisonderwijs Muziek telt! Over muziekeducatie in het basisonderwijs Inhoudsopgave VOORWOORD Jan Jaap Knol, directeur Fonds voor Cultuurparticipatie 3 PORTRET VAN EEN SCHOOL Basisschool Samenspel in Amsterdam-Zuidoost

Nadere informatie

HET CLUBBLAD VAN SPORTCLUB EEFDE

HET CLUBBLAD VAN SPORTCLUB EEFDE WZN HET CLUBBLAD VAN SPORTCLUB EEFDE MEI 2014 SEIZOEN 2013-2014 DIGITALE UITGAVE WOLZAKNIEUWS SPORTCLUB EEFDE 1 INHOUDSOPGAVE WZN 04 MEE MET DE TIJD INTERVIEW MET THOMAS JANSEN OVER DE NIEUWE SITE 10 IN

Nadere informatie

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden?

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden? Waarom ik werd gepest? Ik was anders dan de rest. Had niks met roze en speelde nooit met poppen. Op de middelbare school werd het pesten zo erg dat ik in de pauzes niet meer de kantine in durfde. Als de

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie