Brochure ingebruikname PEPhuis. Hooiwagen en Loopkever. Vlijmen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brochure ingebruikname PEPhuis. Hooiwagen en Loopkever. Vlijmen"

Transcriptie

1 Brochure ingebruikname PEPhuis Hooiwagen en Loopkever Vlijmen

2 Woonveste brochure ingebruikname PEPhuis Pagina 2 van 15 Gefeliciteerd! U heeft de sleutel van uw PEPhuis in handen. Een comfortabele en mooie, maar vooral ook duurzame en energiezuinige woning onder het eigen label van Woonveste. PEP staat voor: Plus Energie Prestatie. Innovatief gebouwde woningen die we zó hebben opgepept dat ze energie opwekken. Hiermee kiest u voor vooruitstrevend, bewust en milieuvriendelijk wonen.

3 Woonveste brochure ingebruikname PEPhuis Pagina 3 van 15 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 Slim wonen in een PEPhuis... 4 Aan de slag!... 5 De kraan open... 5 De verwarming aan... 5 De wanden afwerken... 5 CAI- en telefoonaansluiting... 6 Aansluitpunten en contactdozen... 6 Melden verhuizing... 6 Het eerste jaar na de oplevering... 6 Bouwvocht... 6 Schimmelvorming of condens?... 6 Een hogere energierekening dan verwacht?... 6 Wonen zonder gas: mijn elektra... 7 Mijn energieleverancier... 7 Mijn installatie... 7 Mijn zonnepanelen... 8 Zonwering... 8 Mijn woning ventileren... 8 Mijn woning verwarmen... 9 Warm water... 9 Vloerverwarming... 9 Temperatuur per ruimte regelen... 9 Houd de temperatuur constant... 9 Mijn woning koelen... 9 Ik ga voor langere tijd van huis Verwarming...10 Ventilatie...10 Kranen en afvoer...10 Ik ga klussen Bevestigen in gipsplaatwand of -plafond...10 Niet te veel boren en schroeven...10 Mijn kozijnen en beglazing Dubbele beglazing Mijn installaties onderhouden Ventilatie WTW...11 Keukenventilatie (recirculatiekap)...11 Waterleiding...11 Riolering...11 Vloerverwarming...12 Warmtepomp en boiler...12 Warmte- en koudeopslag...12 Mijn woning schoonmaken FAQ/veelgestelde vragen Prettig en veilig wonen voor iedereen... 14

4 Woonveste brochure ingebruikname PEPhuis Pagina 4 van 15 Slim wonen in een PEPhuis Uw PEPhuis is voorzien van zeer goede isolatie, zonnepanelen en slimme systemen voor ventilatie en verwarming. Hiermee heeft u alles in huis om veel energie te besparen. Tenminste, als u de systemen goed gebruikt. Maar wat houdt goed gebruik in? Hoe benut u de systemen optimaal? Wij kunnen ons voorstellen dat u zeker in het begin wel wat hulp kunt gebruiken. Als u de onderstaande tips blijft toepassen, profiteert u van een lagere energierekening 1. Geen energie het raam uit! Voor frisse lucht hoeft het raam niet meer open, dankzij een doordacht ventilatiesysteem. Natuurlijk mag het wel. Maar laat ramen niet te lang open staan. Vooral niet als het buiten koud is. 2. Kies voor energiezuinige apparatuur Oude elektrische apparaten vreten energie. Vervanging kan het overwegen waard zijn. Een aantal tips: Kies een apparaat met een laag energieverbruik, te herkennen aan energielabel A+++. Dat is een stuk zuiniger dan lagere klassen. Veel mensen denken ten onrechte dat een apparaat met label A of A+ ook al heel zuinig is. Dit klopt niet bij koelkasten, vriezers, vaatwassers en wasmachines. Bij deze apparaten is A+ zelfs het minst zuinige label op de markt. Vervang energieslurpers, zoals een oude koelkast of wasmachine, door een nieuw zuinig exemplaar. Koop een apparaat op maat: een kleinere koelkast of televisie verbruikt vaak minder energie. Gebruik elk apparaat efficiënt: draai pas een was als de trommel vol is, en zet de tv uit als toch niemand kijkt. Haal apparaten helemaal van de stroom af als u ze niet gebruikt. Apparaten die op stand-by staan, verbruiken soms meer energie dan u denkt. Lever onzuinige oude apparaten in bij het gemeentelijk afvalstation, voor hergebruik van de materialen. Bron: MilieuCentraal.nl. Ga voor meer tips naar de website: 3. Houd de temperatuur constant Als u uw vloerverwarming op een constante temperatuur houdt, blijft uw woning aangenaam warm én verbruikt u minder energie. 4. Geef uw vloerverwarming de ruimte Hoogpolig tapijt en vloerkleden houden veel warmte van uw vloerwarming tegen. Uw vloerverwarming moet hierdoor extra hard werken, waardoor u het moeilijker warm krijgt in huis en onnodig veel energie verbruikt. Pas daarom op met tapijt of kies een dunne variant. Natuurlijk heeft ook de keuze van de vloerafwerking invloed. Woonveste heeft hiervoor regels opgesteld. Deze vindt u verderop in deze brochure. 5. Ventileer voldoende In de eerste maanden na de oplevering komt er nog bouwvocht vrij. En ook als u aan het koken en douchen bent, wordt het vochtiger in huis. Zet op die momenten de mechanische ventilatie wat hoger; vochtige lucht is namelijk moeilijker op te warmen en dat kost energie. Zijn de ruiten in huis beslagen? Dan zit er veel vocht in de lucht. Zet ook dan de ventilatie wat hoger.

5 Woonveste brochure ingebruikname PEPhuis Pagina 5 van Volg uw opbrengst Benieuwd hoeveel energie uw zonnepanelen opwekken? Sluit uw woning aan op de installatie van de zonnepanelen en u kunt de opbrengst per dag volgen. Uw woning is voorzien van een slimme meter. Hierop is af te lezen hoeveel energie u heeft teruggeleverd aan uw energieleverancier. 7. Gebruik volgens handleidingen Neem bij het gebruik van de woning(installaties) de handleidingen goed door en volg de instructies op. Aan de slag! U wilt natuurlijk zo snel mogelijk van uw woning een thuis maken en uw intrek nemen. Lees voordat u uw kraan opendraait of stekkers inplugt nog even de volgende aandachtspunten. De kraan open Laat uw kranen eerst een aantal minuten lopen voordat u het water drinkt of gebruikt. Zo verwijdert u eventueel vuil uit de leidingen. Reinig daarbij ook de perlator (het zeefje aan het uiteinde) van uw kranen. De verwarming aan Wij adviseren u om uw woning de eerste maanden te verwarmen tot 18 ºC. Zo is de kans op krimpverschijnselen beperkt. Na deze periode kunt u de woning geleidelijk verder opwarmen. De wanden afwerken De wanden in uw woning zijn behangklaar, met uitzondering van die in de badkamer en het toilet. Laat u bij de keuze voor wandafwerking goed informeren door een professional. Houd voor het beste eindresultaat rekening met de volgende aandachtspunten: In uw woning is nog veel bouwvocht aanwezig. Laat uw woning goed drogen en laat wanden eventueel op vochtigheid controleren voordat u afwerking aanbrengt. Te veel vocht in de wanden kan leiden tot verkleuring van de afwerklaag. Een behangklare wand kan nog oneffenheden vertonen. Wij raden u aan om de wanden hier zelf op na te lopen. Bij bepaalde wandafwerkingen is eerst een voorbehandeling van de wand nodig. Verwijder nooit de thermostaten bij het aanbrengen van wandafwerking. Dit kan storingen veroorzaken. Bij schilderwerk heeft de ondergrond en vooral de mate van zuiging invloed op het eindresultaat. Daardoor kan er kleurverschil optreden bij schilderwerk op verschillende ondergronden. Dit vangt u op met een primerlaag of een extra laag grondverf. Vooral in de eerste jaren na de bouw, kunnen materialen nog zetten en krimpen. Dit kan leiden tot scheurvorming in wanden en plafond. Als de woning langzaam droogt en opwarmt, heeft u hier minder last van dan wanneer dit heel snel gaat. Uw interieurafwerker kan u vertellen welke maatregelen u kunt nemen om scheurvorming te beperken.

6 Woonveste brochure ingebruikname PEPhuis Pagina 6 van 15 CAI- en telefoonaansluiting In de meterkast bevindt zich een centrale aansluiting voor CAI en telefoon. In de woonkamer vindt u een bedrade leiding voor CAI en telefoon, en ook in de hoofdslaapkamer vindt u een bedrade leiding voor CAI. Daarnaast is in iedere slaapkamer één loze leiding aanwezig. Deze kunt u gebruiken voor data (internet), telefoon of CAI. Wilt u een loze leiding gebruiken en heeft u hierover vragen? Raadpleeg dan een erkend elektrotechnisch installatiebedrijf. Aansluitpunten en contactdozen De aansluitingen voor uw wasmachine en (condens)droger vindt u op zolder. Deze zijn in de meterkast op een afzonderlijke groep afgemonteerd. Verder zijn in de woning diverse loze leidingen aanwezig, met name in de keuken. Bij de uitbreiding van uw keukenapparatuur kunt u deze voorzien van wandcontactdozen, waar nodig afgemonteerd op een nieuwe groep in de meterkast. Heeft u hierover vragen? Raadpleeg dan een erkend elektrotechnisch installatiebedrijf. Schadeverzekering U bent zelf verantwoordelijk voor de schade die u veroorzaakt in en aan uw woning. Zorg daarom voor de juiste verzekeringen, zoals een inboedel- en WA-verzekering. Melden verhuizing U bent zojuist nieuw in de gemeente gevestigd of u bent van adres veranderd. Vergeet niet om dit binnen vijf dagen na uw verhuizing te melden bij de gemeente. Kijk voor meer informatie op de website van uw gemeente. Het eerste jaar na de oplevering Bouwvocht In beton, metselspecie en stucwerk zit veel water. Direct na de bouw is uw woning dan ook erg vochtig. Dit is altijd zo bij nieuwbouwwoningen. Het vocht maakt dat bepaalde materialen nog even werken. Bovendien is een vochtige woning is lastiger op te warmen. Om het vocht zo snel mogelijk weg te krijgen, kunt u het volgende doen: Laat de verwarming de eerste maanden zo veel mogelijk op 18 ºC staan. Zet ramen open wanneer u thuis bent, minimaal op de kierstand. Zet de mechanische ventilatie de eerste weken op de hoogste stand en daarna minimaal op slaap- of afwezigheidsstand. Zet de ventilatie in ieder geval nooit uit. Als uw ruiten beslaan, kunt u ze het beste even afnemen met een doek. Houd er rekening mee dat er schimmelvorming kan optreden als u meubels direct tegen de (nog vochtige) wand plaatst. Houd enige ruimte tussen meubels en de wand voor luchtcirculatie. Schimmelvorming of condens? Ontstaat er ondanks bovenstaande maatregelen toch schimmelvorming op meubels, behang of stucwerk, ventileer dan extra. Eenmaal opgedroogd is schimmel makkelijk te verwijderen met een zachte borstel. Ook beslagen ruiten wijzen op te veel vocht in de ruimte. Zet de ventilatie op een hogere stand. Een hogere energierekening dan verwacht? U heeft gekozen voor een energiezuinig huis dat voorziet in het grootste deel van de energie die u verbruikt. Dat zou u moeten merken aan een lage energierekening. Houd er rekening mee dat uw gezinssamenstelling en uw gedrag mogelijk afwijken van het gemiddelde huishouden van 2,2 personen. Dit is natuurlijk van invloed op uw energierekening.

7 Woonveste brochure ingebruikname PEPhuis Pagina 7 van 15 Valt uw energierekening u toch tegen? Bekijk dan eens of u de voorzieningen in uw woning wel optimaal benut. In de volgende situaties kunt u onnodig energie verliezen: U laat uw ramen te veel of te lang openstaan. Hierdoor vloeit warme lucht weg. De temperatuur van uw vloerverwarming wisselt te veel. Het beste is deze constant aangenaam te houden op 20 tot 21 C. Uw vloerafwerking is ongeschikt. Een (warmte-isolerende) ondervloer, ondertapijt of groot kleed houdt te veel warmte van de vloerverwarming tegen. Parket, (hard)hout of laminaat kunnen wel, maar kies voor een dunne variant. De isolatiewaarde (rcwaarde) van de vloerafwerking inclusief ondervloer mag in elk geval niet groter zijn dan 0,09. U heeft oude apparaten in huis die energie slurpen. U ventileert te weinig wanneer er veel vocht in de lucht zit (bijvoorbeeld na douchen). De filters van uw ventilatiesysteem zijn vervuild. Verderop in deze brochure leest u hoe u deze schoonmaakt. Uw boiler staat onnodig op de boost-stand. Verderop in deze brochure leest u welke stand wanneer geschikt is. Het is relatief koud (geweest). In een relatief koud jaar kan uw energieverbruik hoger uitvallen dan waar gemiddeld rekening mee is gehouden. Het aantal zonuren per jaar wijkt af van waar gemiddeld rekening mee is gehouden. Uw energiecontract bevat ongunstige voorwaarden voor teruglevering. Twijfelt u over de oorzaak van de hoogte van uw energierekening? Neem voor advies contact op met Woonveste of uw energieleverancier. Wonen zonder gas: mijn elektra Uw woning is all electric en heeft geen gasaansluiting. U betaalt dus geen kosten voor gas en bijkomende posten zoals vastrecht. Daarbij wekken uw zonnepanelen een groot deel van uw benodigde energie op. Bent u zuinig met elektriciteit? Dan bespaart u dus optimaal. Mijn energieleverancier U heeft als het goed is inmiddels zelf uw energieleverancier gekozen. Een leverancier die uw opgewekte energie afneemt wanneer u een overschot heeft en dit verrekent met de stroom die u afneemt (wanneer uw zonnepanelen minder energie opwekken dan u verbruikt). Uw slimme meter houdt precies bij hoeveel elektriciteit u afneemt en teruglevert. Mijn installatie Uw elektrische installatie bevindt zich in de meterkast. Deze is verdeeld in groepen. Op het schema in uw meterkast ziet u welke groepen dit zijn. Uw installatie is beveiligd door middel van magneetschakelaars met ingebouwde aardlekschakelaars. Controleer deze minimaal eens per jaar! Dit gaat als volgt: Druk op de testknop. Het systeem schakelt onmiddellijk uit. Hierna zet u de schakelaar zelf weer om (inschakelen). Controleer vervolgens de tijdsinstellingen op apparaten, want deze kunnen zijn versprongen. Om deze reden adviseren wij u om de test uit te voeren bij de omschakeling van zomer- naar wintertijd of andersom. Dan moet u toch alle klokken nalopen. Een aardlekschakelaar kan altijd een keer uitvallen. Bij de veelgestelde vragen verderop in deze brochure leest u hoe u dit oplost.

8 Woonveste brochure ingebruikname PEPhuis Pagina 8 van 15 Mijn zonnepanelen De zon is een onuitputtelijke bron van schone energie. Uw PEPhuis maakt hier slim gebruik van. Op uw woning liggen zonnepanelen; deze leveren het grootste deel van de energie die u nodig heeft. Door het aansluiten van de zonnestroominstallatie op uw internetaansluiting kunt u de opwekking van uw zonnepanelen volgen. Gebruik hiervoor de UTP-kabel (netwerkkabel) in uw meterkast en sluit deze aan op een beschikbare poort in de modem van uw internetprovider. Als u inlogt op uw persoonlijke internetpagina, ziet u uw woninggegevens. Uw inloggegevens vindt u in de bewonersmap die u ontvangt wanneer u de woning betrekt. Zonwering Wilt u zelf zonwering plaatsen? Aan de oost-, zuid- en westgevels zijn hiervoor loze leidingen aangebracht. Het plaatsen van zonwering is alleen mogelijk als u schriftelijke toestemming heeft van Woonveste. Vergeet niet om deze aan te vragen. U krijgt dan ook informatie over de voorwaarden wat betreft kleur, grootte en vorm. Uitvalschermen zijn bijvoorbeeld niet toegestaan. Mijn woning ventileren Uw ventilatiesysteem houdt de lucht in huis fris én geeft met de warmtewisselaar warmte terug aan uw woning. Deze warmte komt samen met de vers aangezogen lucht uw woning in. In de zomernacht koelt uw ventilatiesysteem uw woning met buitenlucht tot een aangename temperatuur. Uw ventilatie bedienen De bedieningsmodule van de mechanische ventilatie vindt u in uw badkamer. Hierop ziet u drie standen en een timerstand: 1. De aanwezigheidsstand: deze kiest u in een normale situatie. 2. De aanwezigheids-/spuistand: deze gebruikt u wanneer het druk is in huis, bijvoorbeeld tijdens een feestje. 3. De hoogste stand, ofwel kookstand of douchestand: ideaal wanneer er veel vocht vrijkomt. 4. De timerstand: hiermee kunt u de ventilatie tijdelijk op stand 3 zetten. Iedere druk op de knop is goed voor 10 minuten ventilatie op de hoogste stand. Tips voor goed gebruik: Haal nooit de stekker uit het ventilatiesysteem. Extra luchten met uw ramen open is prima. Maar hoe langer uw raam openstaat, hoe meer warmte uw woning verliest en hoe meer energie het kost om uw woning weer op te warmen. De ventilatie staat standaard op stand 1. Zet de ventilatie op een hogere stand wanneer het vochtig is in huis, bijvoorbeeld bij douchen, koken en wassen, of wanneer de ruiten beslagen zijn. Zo bespaart u energie. Ook voorkomt u dat het spuitwerk op uw wanden en plafonds extra verkleurt.

9 Woonveste brochure ingebruikname PEPhuis Pagina 9 van 15 Mijn woning verwarmen Uw woning heeft geen cv-/combiketel, maar is voorzien van een duurzaam en energiebesparend warmtepompsysteem. Het grote verschil? U gebruikt helemaal geen aardgas. Dat is goedkoper én beter voor het milieu. Daarnaast heeft uw woning vloerverwarming. Daardoor zitten nergens radiatoren. Warm water Ook warm water wordt in uw woning duurzaam opgewekt. U heeft hiervoor een boiler. Houd er rekening mee dat de voorraad warm water niet oneindig is. Bij volledige opwarming bevat uw boiler 200 liter water van 60 C. Hiermee kunt u ongeveer 35 minuten douchen op 38 C. Is het warm water op? Het opnieuw opwarmen van het water gebeurt vanzelf, afhankelijk van de stand die u kiest. Er zijn drie standen: Eco-stand: alleen in de nachturen Comfortstand: in dag- én nachturen (standaard ingesteld) Boost-stand: mogelijk tijdens dag- en nachturen. Maar let op! U verbruikt hiermee twee keer zo veel stroom als met de comfortstand. Wij raden u deze stand af. Uw woning is voorzien van een energiezuinige douchekop. Een stortdouche raden wij ten sterkste af. De installatie is niet geschikt voor stortdouches. Vloerverwarming De vloerverwarming van uw woning is geregeld met de warmtepomp. Warmte uit water in de bodem wordt omhoog gepompt en door de leidingen van de vloerverwarming geleid. Temperatuur per ruimte regelen Uw vloerverwarming is een comfortabele, energiezuinige en schone manier van verwarmen. Bij goed gebruik profiteert u hier optimaal van. Lees in elk geval de instructies voor uw installatie zorgvuldig door. In de woonkamer en slaapkamers vindt u de thermostaat voor het regelen van de ruimtetemperatuur. Houd de temperatuur constant Uiteraard kunt u de temperatuur in uw woning wijzigen, maar laat de thermostaat daarna minimaal 24 uur met rust en wissel niet te veel af. De vloerverwarming reageert namelijk niet zo snel op een gewijzigde temperatuurinstelling. Door te kiezen voor een constante, aangename temperatuur van 20 tot 21 C beperkt u de energievraag. Mijn woning koelen De bodem onder uw woning werkt als een soort accu. In de winter wordt de bodemwarmte gebruikt om uw woning te verwarmen. In de zomer wordt de warmte uit uw woning gebruikt om deze bodem (accu) weer op te laden en zo wordt uw woning enkele graden gekoeld. Via de woonkamerthermostaat zijn de instellingen te regelen. Wij hebben de instellingen al voor u verzorgd: het systeem staat op automatisch koelen of verwarmen, de meest comfortabele optie. Wij adviseren u om deze instellingen niet te wijzigen. Doet u dit wel, dan kan de garantie ten aanzien van uw energielasten komen te vervallen. Met de juiste instellingen blijft uw woning in de zomer aangenaam koel, enkele graden onder de buitentemperatuur, en de bodem (accu) in balans. Ook het ventilatiesysteem zorgt voor verkoeling, door in de zomernacht koele buitenlucht uw woning in te blazen.

10 Woonveste brochure ingebruikname PEPhuis Pagina 10 van 15 Ik ga voor langere tijd van huis Verwarming Als u voor langere tijd van huis gaat, adviseren wij u om de thermostaat enkele graden lager te zetten. Verder hoeft u niets te doen aan uw verwarming. Ventilatie Zet de mechanische ventilatie nooit uit, ook niet als u weggaat. Kranen en afvoer Bent u enkele weken van huis geweest? Laat dan uw tappunten (kranen, douche) enkele minuten doorspoelen voor het eerste gebruik. Dit om legionellabesmetting te voorkomen. Wanneer u langer van huis gaat bij droog weer kunt u rioolstank ervaren bij thuiskomst. Dit voorkomt u eenvoudig door wat druppels slaolie in de sifons te doen voordat u weggaat. Ik ga klussen Gaat u klussen? Vergeet niet bij het eventueel aanbrengen van wijzigingen of voorzieningen vooraf schriftelijk bij Woonveste aan te vragen. Download voor meer informatie de folder Zelf veranderingen aanbrengen op onze website Bevestigen in gipsplaatwand of -plafond Wilt u een schilderij of fotolijst ophangen op een wand van gipsplaat? Gebruik dan hollewand- of paraplupluggen. Deze zijn verkrijgbaar van metaal en van kunststof. Verschil zit vooral in draagvermogen. Laat u daarover informeren in de doe-het-zelfzaak. Schappen, kasten en waslijnen bijvoorbeeld, trekken aan de hollewandplug. De maximale belasting is in dat geval ongeveer 15 kg per plug. Gebruik bij zwaardere voorwerpen altijd meerdere pluggen en plaats ze minimaal 30 cm uit elkaar. Een alternatief is bevestigen in achterliggende houten of metalen stijlen. Die zijn met een metaaldetector te vinden. Niet te veel boren en schroeven In de betonnen dekvloeren, boven verlaagde plafonds en in de wanden zitten elektraleidingen en andere installaties. Beperk daarom boren en schroeven. Is het noodzakelijk? Let dan hierop: Controleer goed of er leidingen zitten. Boren in betonnen dekvloeren/plafonds mag maar tot maximaal 5 cm diepte, anders loopt u risico dat u leidingen raakt die in de betonvloer zijn gestort. Het is niet toegestaan gaten te maken in brandwerende beplating, zoals verlaagde plafonds, scheidingswanden van gipsplaten tussen woningen en constructiebekleding. U mag niet spijkeren, boren of hakken in tegelwanden en tegel- en cementdekvloeren. Hierachter lopen namelijk waterleidingen en leidingen van de vloerverwarming. Gebruik als alternatief bijvoorbeeld plakhaken of boor in de voegen, zodat tegels minimaal beschadigen. Infiltratiekratten en bekabeling Onder de bestrating in uw tuin zijn voorzieningen aanwezig, zoals infiltratiekratten en een stroomkabel voor de berging. Houd hier rekening mee als u uw tuin of bestrating verandert. De infiltratiekratten zijn belangrijk voor een goede waterhuishouding in uw tuin.

11 Woonveste brochure ingebruikname PEPhuis Pagina 11 van 15 Mijn kozijnen en beglazing Dubbele beglazing Uw woning is voorzien van extra isolerend HR++ glas. Bij te grote temperatuurverschillen in het glasoppervlak kan dit uit zichzelf breken. Dit wordt thermische breuk genoemd. Thermische breuk valt niet binnen de garanties. U verkleint het risico hierop door rekening te houden met de volgende aandachtspunten: Afplakken. Misschien wilt u inkijk net na oplevering voorkomen en plakt u daarvoor uw raam af met krantenpapier. Kijk hiermee uit! Bij zonneschijn kan dit leiden tot hoge temperaturen en thermische breuk in het glas. Gordijnen. Let ook op met overgordijnen of jaloezieën. Hang deze niet te dicht bij het glas en zorg dat de lucht kan circuleren. Ook (over)gordijnen in een donkere kleur verhogen de kans op thermische breuk. Folie. Uw garantie op uw ruit vervalt geheel wanneer u er glasfolie op aanbrengt (zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde). Dit kan namelijk leiden tot spanningsverschillen binnen de ruit en die vergroten de kans op scheurvorming. Let op: als het buiten koud is, kan het voorkomen dat uw ruit aan de buitenzijde beslaat. Dit komt door de hoge isolatiewaarde van het glas en is geen gebrek. Mijn installaties onderhouden Ventilatie WTW De ventielen van uw warmteterugwininstallatie (WTW) kunt u zelf schoonmaken met een sopje. De filters vervangt Woonveste eens per jaar voor u. Zelf kunt u bijdragen aan duurzaam en effectief gebruik door de filters regelmatig met de stofzuiger schoon te maken en/of ze zelf tussentijds te vervangen. Let er wel op dat u de instellingen niet wijzigt. In de eerste weken, wanneer u nog werkzaamheden verricht in uw woning, worden de filters extra snel vuil. Geef ze dan wat extra onderhoud. Keukenventilatie (recirculatiekap) U heeft in uw keuken een afzuigkap van het type recirculatiekap. Maak de metalen filters hiervan regelmatig schoon. Zo houdt u de luchtcirculatie op peil en de lucht droog, waardoor uw verwarming minder hard hoeft te werken. Hiervoor is het ook belangrijk om de koolstoffilters regelmatig te vervangen. Hoe vaak? Dat is afhankelijk van de mate van gebruik. De kosten van vervanging zijn voor uw eigen rekening. Lees voor meer informatie de handleiding van uw recirculatiekap. Waterleiding Om te voorkomen dat de hoofdstopkraan (in de meterkast) vast komt te zitten, is het belangrijk om deze eens per jaar geheel open en dicht te draaien. Riolering Uw wastafels, aanrecht, toilet, douche en wasmachine zijn aangesloten op de huisriolering. Maak de doucheplug, de sifons van wastafels en het aanrecht regelmatig schoon. Gooi nooit etensresten, jus, olie, vet en verband in de afvoeren, ook niet in het toilet. De afvoer kan hierdoor verstopt raken. De ontstoppingskosten zijn in dat geval voor uw rekening.

12 Woonveste brochure ingebruikname PEPhuis Pagina 12 van 15 Vloerverwarming Aan uw vloerverwarming heeft u weinig onderhoud. Controleer alleen met regelmaat de druk in het systeem. Is deze lager dan 1,2 bar? Vul dan water bij tot maximaal 2,0 bar. Bij storingen adviseren wij u om contact op te nemen met de onderhoudsinstallateur. Warmtepomp en boiler Hieraan hoeft u geen onderhoud uit te voeren. Belangrijk: plaats geen spullen op de warmtepomp. Warmte- en koudeopslag Hieraan hoeft u geen onderhoud uit te voeren. Mijn woning schoonmaken Bij goed onderhoud hoort ook zorgvuldige schoonmaak. Dit is belangrijk, zeker met het oog op de langere termijn. Hieronder een aantal nuttige tips voor diverse onderdelen in uw woning. Ventielen/ventilatie: deze kunt u gewoon afdoen, maar pas de instelling niet aan! Ook belangrijk: plaats geen spullen op de ventilatie-unit. Dekvloeren: cement en kalkresten kunt u met een plamuurmes lossteken. Zorg hierbij dat de vloer niet te nat wordt. Ruiten/beglazing: gebruik water met een scheutje azijn om cement en kalkspatten te verwijderen. Pas op voor krassen door zand. Ramen en kozijnen: vuil en stof verwijdert u gemakkelijk met natuurlijke groene zeep. Gebruik vooral geen thinner, aceton of benzine op de geschilderde kozijnen. Sanitair: vuil en stof verwijdert u snel met natuurlijke groene zeep. Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen. Tegels: vuil en stof verwijdert u van uw tegels met natuurlijke groene zeep. Verfspatten poetst u weg met thinner. een achtergebleven waas van voegmiddel op uw tegels (cementsluier) lost u op met een speciale cementsluierverwijderaar, te koop bij bijvoorbeeld de bouwmarkt. Keukenkasten: verwijder vuil en stof met natuurlijke groene zeep. Gebruik voor hardnekkige vlekken spiritus of terpentine (let op gebruiksaanwijzing van de keukenleverancier). Rvs spoelbak: vuil en stof werkt u weg met verdund bleekmiddel. Geen schuursponsje of krassend middel gebruiken! Kunststof aanrechtbladen: vuil en vlekken verdwijnen met natuurlijke groene zeep. Gebruik geen thinner, aceton of benzine. Plaats geen hete pannen op uw aanrechtblad; gebruik hiervoor altijd een daarvoor bestemde onderzetter. Spuitpleisterwerk: verwijder vlekken met een harde borstel zonder water of met een zachte vlakgom. Gebruik beslist geen water of schuursponsje. Vensterbanken: vuil veegt u eraf met natuurlijke groene zeep. Binnendeuren: gebruik natuurlijke groene zeep om vuil en vlekken te verwijderen. Bij hardnekkige vlekken biedt spiritus of terpentine uitkomst. Gebruik geen schuurmiddelen. Zeefjes kranen (perlator): verwijder de vervuilde perlator, reinig deze en draai de perlator weer terug op de kraan.

13 Woonveste brochure ingebruikname PEPhuis Pagina 13 van 15 FAQ/veelgestelde vragen Mag ik iets wijzigen aan mijn woning? Dat mag, maar wij vragen u het altijd vooraf schriftelijk bij ons aan te vragen. Meer informatie vindt u in de folder Zelf veranderingen aanbrengen op onze website Ik heb me buitengesloten, wat nu? Staat u zonder sleutel voor een gesloten deur? Aannemer De Wit uit Drunen kan u helpen om de deur te openen of sloten te vervangen. De Wit is hiervoor 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar via telefoonnummer De kosten voor het openen van de deur en het vervangen van sloten zijn voor uw eigen rekening. U moet dit contant afrekenen als aannemer De Wit de deur komt openen. Dat kost u 100,00 (incl. btw) binnen kantooruren. En 140,00 (incl. btw) als het s avonds, in het weekend of op algemeen erkende feestdagen gebeurt. U krijgt dan een nieuw slot. Wilt u dat alle sloten vervangen worden, omdat u dan met één sleutel alle deuren kunt openen, dan kunt u daarvoor een offerte laten opmaken. De kosten zijn behoorlijk hoog. Wij adviseren u dan ook een extra sleutel achter te laten bij bijvoorbeeld buren of familieleden. Goed om te weten: Woonveste heeft geen sleutels van uw woning. Wij kunnen u dan ook niet helpen bij het openen van de deuren. Sleutels verloren, hoe los ik dit op? Woonveste heeft geen reservesleutel van uw woning. Mocht u door omstandigheden andere cilinders/sleutels nodig hebben, dan kunt u ze laten vervangen. De kosten zijn voor uw eigen rekening. Dit geldt ook voor kwijtgeraakte sleutels of het bestellen van extra sleutels. Wat doe ik bij schade en calamiteiten? Bij glasschade, lekkage, schade aan deuren of kozijnen kunt u tijdens kantooruren uw reparatieverzoek melden bij Woonveste. Kan uw probleem echt niet wachten? Bel dan de calamiteitendienst van Woonveste via: Onder calamiteiten vallen: Een gesprongen waterleiding. Vergeet niet eerst de hoofdkraan dicht te draaien! Een elektrastoring. Waarbij uw hele woning zonder stroom zit. Controleer eerst zelf uw installatie en het gebruikte apparaat/toestel én informeer bij de buren of zij wel stroom hebben. Is duidelijk dat de schade of calamiteiten aan u te wijten zijn, dan zijn de kosten voor uw rekening. Mijn woning wordt niet warm, en nu? Heeft u in het eerste jaar na ingebruikname een storing aan uw warmtepomp of warmwaterinstallatie? Meld uw klacht bij Woonveste via Vanaf het tweede jaar draagt de Van Delft Groep in Nieuwkuijk zorg voor schoonmaak en reparatie. U kunt dit bedrijf bij een storing ook rechtstreeks bellen:

14 Woonveste brochure ingebruikname PEPhuis Pagina 14 van 15 Mijn aardlekschakelaar is uitgevallen, wat nu? Had u een apparaat in gebruik? Haal dan de stekker van dit apparaat uit het stopcontact. Schakel alle groepsschakelaars uit. Schakel de aardlekschakelaar in. Schakel een voor een alle groepsschakelaars in. Bij het inschakelen van de gestoorde groep zal de aardlekschakelaar automatisch weer uitschakelen. Schakel de gestoorde groep weer uit en laat dit zo. Schakel de aardlekschakelaar weer in en vervolgens de overgebleven groepsschakelaars. Spoor de fout op: schemerlamp, strijkijzer, koffiezetapparaat, waterkoker, of ander toestel. Als u niets kunt vinden, laat dan de fout door een installateur opsporen. Ik ruik een rioollucht, wat nu? Controleer bij rioolstank de huisriolering op lekkage. Ook kunt u controleren of de watersloten van de sifons nog water bevatten. Dit laatste is vaak de oorzaak van een rioollucht. Wat doe ik bij verborgen gebreken? Bij de eerste oplevering hebben wij uw woning gecontroleerd. Eventuele gebreken zijn opgelost door de aannemer. Ongeveer acht weken na de sleuteloverdracht ontvangt u een formulier waarop u nieuwe verborgen gebreken kunt noteren. Wij verzoeken u dit formulier getekend naar Woonveste te sturen. De aannemer lost alle gebreken vervolgens op. Heeft u geen gebreken gevonden? Ook dan vragen wij u het formulier getekend terug te sturen. Zo weten we dat alles in orde is. Prettig en veilig wonen voor iedereen Hopelijk geniet u volop van uw nieuwe woonomgeving. En uw buren wenst u natuurlijk hetzelfde toe. Als buren heeft u een belangrijk aandeel in elkaars woongenot. Houd u daarom aan de onderstaande afspraken. Zo zorgen we samen voor een fijne woonomgeving! Veiligheid Draai toegangsdeuren altijd op slot. De medewerkers van Woonveste en aannemers kunnen zich altijd legitimeren. Vraag gerust naar een legitimatie. Rookmelders In de entreehal en/of op de overloop van uw woning is een rookmelder aangebracht. Deze wordt gevoed met 230 V (volt). Controleer de batterijen voor de noodstroomvoorziening regelmatig en vervang ze indien nodig. Is de batterij binnen één jaar na uw verhuizing al leeg? Meld het en u krijgt van Woonveste een nieuwe. Plastic en papier Afvalscheiding is een goede zaak! Oud papier bewaart u in uw woning of berging en zet u pas op de ophaaldag buiten in verband met vandalisme. Informeer voor ophaaldagen bij de gemeente. Plastic verzamelt u in door de gemeente beschikbaar gestelde plastic zakken, verkrijgbaar bij de gemeente of in de wijkwinkel. Parkeren Uw auto veilig neerzetten? U kunt parkeren in de parkeerhoven. Het is niet toegestaan om op het trottoir rond het complex te parkeren.

15 Woonveste brochure ingebruikname PEPhuis Pagina 15 van 15 Geluidsoverlast voorkomen Geluidsoverlast gaat ten koste van woonplezier. Om dit te voorkomen, vragen we u: Rekening met elkaar te houden bij bijvoorbeeld: boren, timmeren, gebruik van de wasmachine, stofzuigen, gebruik van de airco of muziek draaien. Tussen en uur zijn deze activiteiten niet toegestaan. Geeft u een keer een feestje? Licht uw buren dan even in. Ervoor te zorgen dat uw airco-unit niet te veel en te lang loeit. Uw bezoek te vragen om rekening te houden met uw medebewoners en geen overlast te veroorzaken. Auto wassen De afvoerputten rondom uw woning zijn niet aangesloten op het riool. Het (regen)water loopt via infiltratiekratten onder de bestrating rechtstreeks in het oppervlaktewater. Daarom is buiten werken met zeep of andere schoonmaakproducten verboden en vragen wij u: Uw auto niet buiten rond het complex te wassen. Gebruik daarvoor de wasstraat. Uw stoep schoon te maken met alleen water. Huisdieren Heeft u een huisdier, of wilt u er een? Zorg dan dat uw dier geen overlast veroorzaakt. Houd uw huisdier altijd aangelijnd en ruim ontlasting op. Vragen over de regels Woonveste heeft deze woon- en leefregels opgesteld. U krijgt hiervan eenmalig deze gedrukte versie. Woonveste houdt zich het recht voor om de samenstelling van de woon- en leefregels eenzijdig aan te passen. Heeft u nog vragen over deze woon- en leefregels? Dan kunt u bellen naar Woonveste, telefoonnummer (maandag t/m donderdag van 8.30 tot uur en vrijdag van 8.30 tot uur). Hoe zit het met mijn huurbetaling? Uw huur betaalt u aan Woonveste via automatische incasso. U heeft hiervoor het machtigingsformulier, bijgevoegd bij de huurovereenkomst, ingevuld en ondertekend. De afschrijving vindt plaats rond de eerste van de maand. U betaalt de huur dus vooruit. Heeft u vragen over of problemen met de betaling van de huur? Belt u dan met onze incasso medewerkers via

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VOCHT EN VENTILATIE Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VENTILEREN GEZOND LUCHT OPEN BUITENLUCHT VOCHT RAMEN WONING Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning Het voorkomen van vocht in uw woning

Nadere informatie

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

Instructie Ventilatie

Instructie Ventilatie Instructie Ventilatie Type woning Bij de bouw van een woning wordt er rekening mee gehouden dat de woning geventileerd kan worden. Hierin is onderscheid te maken in 3 type woningen; woningen met luchtkanalen,

Nadere informatie

Wonen in De Bron. Comfortabel en energiezuinig wonen 2 december 2009 Renate van Paassen Willem Bastein

Wonen in De Bron. Comfortabel en energiezuinig wonen 2 december 2009 Renate van Paassen Willem Bastein Wonen in De Bron Comfortabel en energiezuinig wonen 2 december 2009 Renate van Paassen Willem Bastein Onderwerpen Introductie Installaties in uw woning Warmte- en koudeopslag Warmtepomp Ventilatie VENDU

Nadere informatie

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning Bewonersinformatie Rosmalen Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning 2 Voorwoord Afgelopen periode heeft BAM Woningbouw in opdracht van de eigenaar van uw woning, a.s.r., uw woning verbeterd. Bij de woningverbetering

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. Bewonershandleiding. Woningen met EnergiePrestatieVergoeding

KLIMAATGARANT. Bewonershandleiding. Woningen met EnergiePrestatieVergoeding KLIMAATGARANT Bewonershandleiding Woningen met EnergiePrestatieVergoeding 2018 Bewonershandleiding Woningen met EnergiePrestatieVergoeding Inhoud Introductie 3 Wat is de EPV? 4 Wat is de Energiebundel?

Nadere informatie

14 Nul op de Meter woningen Groenhove. te Stolwijk TE HUUR! Duurzaam, energiezuinig en comfortabel wonen in Stolwijk

14 Nul op de Meter woningen Groenhove. te Stolwijk TE HUUR! Duurzaam, energiezuinig en comfortabel wonen in Stolwijk 14 Nul op de Meter woningen Groenhove te Stolwijk TE HUUR! Duurzaam, energiezuinig en comfortabel wonen in Stolwijk Deze projectdocumentatie is met zorg samengesteld. De tekst en tekeningen in deze brochure

Nadere informatie

Huurdersinformatie. Goed ventileren, erg belangrijk

Huurdersinformatie. Goed ventileren, erg belangrijk 1 Huurdersinformatie Goed ventileren, erg belangrijk Goed ventileren zorgt voor gezonde en droge lucht in uw woning. In deze brochure tips om te ventileren en om vocht te voorkomen. Inhoud Ventileren:

Nadere informatie

WONEN IN EEN ENERGIEZUINIGE WONING: PRAKTISCHE INFORMATIE EN TIPS

WONEN IN EEN ENERGIEZUINIGE WONING: PRAKTISCHE INFORMATIE EN TIPS WONEN IN EEN ENERGIEZUINIGE WONING: PRAKTISCHE INFORMATIE EN TIPS Wonen Zuid vindt duurzaam en energiezuinig bouwen belangrijk. Dit is beter voor ons milieu en huurders kunnen hiermee besparen op hun energierekening.

Nadere informatie

Handleiding NOM woning met Energie Prestatie Vergoeding

Handleiding NOM woning met Energie Prestatie Vergoeding Handleiding NOM woning met Energie Prestatie Vergoeding Een Nul Op de Meterwoning Uw woning is uitgevoerd als een Nul Op de Meter woning, ook wel NOM woning genoemd. Deze woning biedt u de mogelijkheid

Nadere informatie

ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER ALLES-IN-HUIS. Zonnepanelen. Nieuw dak. Warmtepomp. Isolerend glas. Nieuwe gevel. WTW-installatie.

ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER ALLES-IN-HUIS. Zonnepanelen. Nieuw dak. Warmtepomp. Isolerend glas. Nieuwe gevel. WTW-installatie. ALLES-IN-HUIS Zonnepanelen Warmtepomp WTW-installatie Niewe kozijnen Nieuw dak Isolerend glas Nieuwe gevel Nieuwe deuren ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER Je woning

Nadere informatie

Vocht en ventilatie. Tips voor een droger huis

Vocht en ventilatie. Tips voor een droger huis Vocht en ventilatie Tips voor een droger huis Vocht en ventilatie Een gezin produceert per dag tussen de tien en vijftien liter vocht. Door te ademen, door huisdieren en planten, maar ook door te koken,

Nadere informatie

Voorstelronde. Verhuur & Verkoop. Lisette Verboom. Geberta Epskamp. Maaike Haas. Afdeling Vastgoed

Voorstelronde. Verhuur & Verkoop. Lisette Verboom. Geberta Epskamp. Maaike Haas. Afdeling Vastgoed Welkom 2 Programma Voorstelronde Stand van Zaken Opleveringen Onderhoudstermijn (reparatie verzoeken) Uitleg technische installaties Zelf aangebrachte voorzieningen (ZAV) Voorzieningen in de woning Afwerking

Nadere informatie

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem uw nieuwe woning Water/water warmtepomp: - Verwarming in koude maanden door gebruik van bodemwarmte - Koeling in warme maanden door gebruik van

Nadere informatie

In de berging binnen is de aansluiting voor uw wasmachine, eventuele condensdroger en de opstelplaats voor de technische installaties gesitueerd.

In de berging binnen is de aansluiting voor uw wasmachine, eventuele condensdroger en de opstelplaats voor de technische installaties gesitueerd. Nieuwbouw Kerkrade-West U zoekt een ruime, energiezuinige woning met tuin en berging, in een rustige buurt? Dan is dit prachtig gelegen nieuwbouwproject aan de rand van het nog aan te leggen Park West

Nadere informatie

Beste student, Met vriendelijke groet, Afdeling Studentenhuisvesting WonenBreburg

Beste student, Met vriendelijke groet, Afdeling Studentenhuisvesting WonenBreburg Beste student, Gefeliciteerd met je appartement in PAX. In je appartement vind je voorzieningen die je misschien nog niet kent of waarvan je niet weet hoe ze werken. Dat leggen we graag aan je uit. Lees

Nadere informatie

Algemene informatie Schokkersstraat

Algemene informatie Schokkersstraat Algemene informatie Schokkersstraat Algemeen Zijn er parkeerplaatsen? Er zijn openbare parkeerplekken langs de straat. Kan er een scootmobiel gestald worden en waar kun je die opladen? In de vrijstaande

Nadere informatie

WAAROM ALLES-IN-HUIS?

WAAROM ALLES-IN-HUIS? WAAROM ALLES-IN-HUIS? ONTWIKKELD VOOR JOU Het Alles-in-Huis pakket is ontwikkeld met jou, de bewoner, als uitgangspunt. Een voorbeeld, wij weten dat veel mensen s nachts slapen met hun raam open. Daarom

Nadere informatie

Handleiding installaties 70 Appartementen Eeuwsels te Helmond

Handleiding installaties 70 Appartementen Eeuwsels te Helmond Adres : t Bogtje 12 5095 CD Hooge Mierde Tel. nr. : 013-5091268 Fax. nr. : 013-5092623 E-mail : info@schoormans.nl Bankrelatie : Rabobank Bladel-Reusel Rek. nr. : 12.28.00.370 KvK Eindhoven : 18041927

Nadere informatie

Algemene informatie over de woningen

Algemene informatie over de woningen Algemene informatie over de woningen Algemeen Zijn er parkeerplaatsen? Waar zijn de parkeerplaatsen? Kan er een scootmobiel gestald worden en waar kun je die opladen? Zijn er mogelijkheden voor meer-/minder

Nadere informatie

Pluswoning Nieuwbouw. energiezuinige woningen OP METER

Pluswoning Nieuwbouw. energiezuinige woningen OP METER Pluswoning Nieuwbouw energiezuinige woningen OP NUL DE METER Pluswoning Nieuwbouw energiezuinige woningen Levensloopbestendigheid De Pluswoning heeft een volledig woonprogramma op de begane grond inclusief

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Mozaïekpark. Groeien in het groen. Woningen Wageningen. Toelichting op het klimaatsysteem Wageningen 30 augustus 2012 Ronald Scheffer

Mozaïekpark. Groeien in het groen. Woningen Wageningen. Toelichting op het klimaatsysteem Wageningen 30 augustus 2012 Ronald Scheffer Mozaïekpark Groeien in het groen Woningen Wageningen Toelichting op het klimaatsysteem Wageningen 30 augustus 2012 Ronald Scheffer Onderwerpen NIBE organisatie Installatie in uw woning Warmte- en koudeopslag

Nadere informatie

Aangenaam duurzaam. Informatieboekje

Aangenaam duurzaam. Informatieboekje Aangenaam duurzaam Informatieboekje Handige informatie Uw woning is aangesloten op Warmtenet Hengelo. Warmtenet Hengelo zorgt ervoor dat u het in huis aangenaam warm hebt en dat u warm water uit de kraan

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Vochtoverlast en ventilatie in de woning

Vochtoverlast en ventilatie in de woning Vochtoverlast en ventilatie in de woning Soms hebben mensen last van vocht in hun woning. Vochtoverlast wordt meestal in een laat stadium ontdekt. Er komen schimmelplekken op de muur, behang laat los en

Nadere informatie

Algemene informatie over de woningen

Algemene informatie over de woningen Algemene informatie over de woningen Algemeen Zijn er parkeerplaatsen? Waar zijn de parkeerplaatsen? Waar kan de scootmobiel gestald worden en waar kun je die opladen? Zitten er zonnepanelen op de woning?

Nadere informatie

Curavie woning Nieuwbouw

Curavie woning Nieuwbouw Curavie woning Nieuwbouw energiezuinige woningen OP NUL DE METER GROSFELD VAN DER VELDE ARCHITECTEN Curavie woning Nieuwbouw energiezuinige woningen Levensloopbestendigheid De Curavie woning heeft een

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1

Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1 KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1 De energie van morgen vandaag in huis Een energiezuinige woning: het kan! De verkoop van Fase 1 van Eiland van Spijk in

Nadere informatie

Verwarmen, Koelen, Ventileren

Verwarmen, Koelen, Ventileren Gebruikershandleiding d.d. 1 mei 2015 Verwarmen, Koelen, Ventileren Appartementen dr. Struyckenplein, Rijpstraat en Jan Ligthartstraat Heeft u een storing aan de verwarming, de koeling of de ventilatie?

Nadere informatie

De energieprestatievergoeding

De energieprestatievergoeding De energieprestatievergoeding Radewijkbrink 9-15, Enschede Striepebrink 10-16, Enschede Inhoudsopgave Inleiding 2 Waarom energie opwekkende woningen? 3 Wat is gebouw- en gebruik gebonden gebruik? 4 Wat

Nadere informatie

1. Opzeggen. Opzeggen. Eerste opname. Bezichtiging met kandidaat-huurder. Overname. De nieuwe huurder is nooit verplicht iets over te nemen.

1. Opzeggen. Opzeggen. Eerste opname. Bezichtiging met kandidaat-huurder. Overname. De nieuwe huurder is nooit verplicht iets over te nemen. Verhuisfolder U gaat verhuizen. Dat begint met het opzeggen van de huur. Maar dan? Wat mag er achterblijven in een woning? Wanneer levert u de sleutel in? En hoe dient u de woning achter te laten? Deze

Nadere informatie

Dagkalender Onderhoud aan uw woning Indigostraat 292

Dagkalender Onderhoud aan uw woning Indigostraat 292 Dagkalender Onderhoud aan uw woning Indigostraat 292 Deze kalender is met veel zorgvuldigheid samengesteld door Ooijevaar bevlogen bouwers. Aan de inhoud van deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.

Nadere informatie

Verwarming, koeling, warm water en ventilatie in uw woning

Verwarming, koeling, warm water en ventilatie in uw woning Verwarming, koeling, warm water en ventilatie in uw woning Uw woning is aangesloten op een collectief, duurzaam energiesysteem. Deze installatie verwarmt in de winter, koelt in de zomer en zorgt voor warm

Nadere informatie

Installaties Wijk achter t spoor

Installaties Wijk achter t spoor Installaties Wijk achter t spoor Nul-op-de-meter Bij de realisatie van de 4 eengezinswoningen en de 10 beneden-bovenwoningen in Wijk Achter t Spoor te Vleuten staat duurzaamheid hoog in het vaandel. De

Nadere informatie

Advieswijzer: verwarmen en ventileren

Advieswijzer: verwarmen en ventileren 100% wonen Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse lucht in huis. Lees deze advieswijzer aandachtig

Nadere informatie

Vrijstaande woning in het plan Waterhof fase 3 Volgerlanden

Vrijstaande woning in het plan Waterhof fase 3 Volgerlanden Lijstkleur: Rood KOPERSKEUZENLIJST BEHORENDE BIJ DE KOOP-/AANNEMINGSOVEREENKOMST Naam :... Adres :... Postcode :... Woonplaats :... Telefoon :... (privé)... (werk) Vrijstaande woning in het plan Waterhof

Nadere informatie

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, tips en handige weetjes op het gebeid van duurzaamheid en vooral wat ook zelf kunt doen.

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, tips en handige weetjes op het gebeid van duurzaamheid en vooral wat ook zelf kunt doen. Investeren in duurzaamheid In de samenleving is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing. We gaan de komende jaren actief inzetten op duurzaam beheren. Energiezuinig wonen. Niet alleen

Nadere informatie

Ventileren in huis. Handleiding mechanisch ventilatiesysteem

Ventileren in huis. Handleiding mechanisch ventilatiesysteem Ventileren in huis Handleiding mechanisch ventilatiesysteem 2 Samen met uw huisgenoten, huisdieren en kamerplanten produceert u iedere dag gemiddeld tien liter vocht. Tel daarbij op de waterdamp die vrijkomt

Nadere informatie

Dagkalender Onderhoud aan uw woning

Dagkalender Onderhoud aan uw woning Dagkalender Onderhoud aan uw woning Vermiljoenweg Deze kalender is met veel zorgvuldigheid samengesteld door Ooijevaar bevlogen bouwers. Aan de inhoud van deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.

Nadere informatie

Warmte & ventilatie. Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning

Warmte & ventilatie. Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning Warmte & ventilatie Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning Om prettig te wonen, moet uw woning niet alleen goed onderhouden zijn, maar ook comfortabel. Een warm huis in de winter, maar ook

Nadere informatie

Uw eigen woning bouwen in Gemeente Heerenveen. Comfortabel verwarmen en koken zonder aardgas

Uw eigen woning bouwen in Gemeente Heerenveen. Comfortabel verwarmen en koken zonder aardgas Uw eigen woning bouwen in Gemeente Heerenveen Comfortabel verwarmen en koken zonder aardgas Welkom! Uw nieuwe woning, een duurzame woning Gefeliciteerd met de aankoop van uw bouwkavel. Een plek waar u

Nadere informatie

AAN DE BREESTRAAT IN MARKNESSE

AAN DE BREESTRAAT IN MARKNESSE 12 STARTERSAPPARTEMENTEN AAN DE BREESTRAAT IN MARKNESSE 100% ELEKTRISCH 1 Inhoud Inleiding 4 Woonkwaliteiten 5 Energieneutraal 6 Situatie 8 Geveltekeningen 10 Plattegronden 11 Doorsneden (perspectief)

Nadere informatie

AAN DE BREESTRAAT IN MARKNESSE

AAN DE BREESTRAAT IN MARKNESSE 12 startersappartementen aan de Breestraat in Marknesse 12 STARTERSAPPARTEMENTEN AAN DE BREESTRAAT IN MARKNESSE 100% ELEKTRISCH 1 Deze brochure is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Nadere informatie

Zuinig wonen. 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen

Zuinig wonen. 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen Hier vergelijk je de verschillende producten van de verschillende energieleveranciers. Zo kun je zien wat

Nadere informatie

Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners

Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners ENERGIE ZUINIGER WONEN! Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners 1 Energiebesparingsproject Energie besparen is een zaak van iedereen. Daarom investeert Woonpartners samen met haar huurders

Nadere informatie

> Verwarmen en ventileren

> Verwarmen en ventileren > Verwarmen en Verwarmen en Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het allemaal voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse lucht in huis. Lees

Nadere informatie

Checklist beoordelen woning

Checklist beoordelen woning Checklist beoordelen woning versie mei 2012 Algemeen Zijn er tekeningen van de woning? Zijn dit alleen indelingstekeningen of ook bouwkundige en constructieve tekeningen? Hoe recent zijn de tekeningen?

Nadere informatie

Ventileren. Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning

Ventileren. Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning Ventileren Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning Ventileren voor uw gezondheid Is het vaak drukkend in uw woning? Zijn uw ramen vaak beslagen? Dit zijn de eerste tekenen dat er teveel vocht

Nadere informatie

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Huis & Erf steekt energie in uw woning in de vorm van een compleet isolatiepakket voor uw hele woning.

Nadere informatie

A0AU011 Uitbouw begane grond achterzijde woning 0,9 m 1,00 à 9.500,00

A0AU011 Uitbouw begane grond achterzijde woning 0,9 m 1,00 à 9.500,00 Wanneer u gebruik wilt maken van één of meer opties, dan kunt u het bewuste onderdeel aankruisen en het aantal opgeven. Vervolgens tekent u de lijst voor akkoord en retourneert u één exemplaar. Uw opties

Nadere informatie

Vocht in de woning. Ventileren is gezond en bespaart energie

Vocht in de woning. Ventileren is gezond en bespaart energie Ventileren is gezond en bespaart energie We staan er meestal niet bij stil, maar de lucht om ons heen bevat vocht. Dat geldt natuurlijk ook voor de lucht in huis. Door transpiratie, douchen, koken en wassen

Nadere informatie

Bewonershandleiding. Nieuwe voorzieningen /42017

Bewonershandleiding. Nieuwe voorzieningen /42017 Bewonershandleiding Nieuwe voorzieningen 2017-033/42017 Speciaal voor u Dit boekje is gemaakt voor de huurders van de St.-Maartendreef 172-402. In deze handleiding leest u over het gebruik en het onderhoud

Nadere informatie

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel.

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel. Duurzame energie Er wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energiesystemen in gebouwen. Hiermee wordt op een natuurlijke wijze duurzame energie gewonnen om de woningen te verwarmen

Nadere informatie

Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. Met Nuon Stadswarmte en ComfortKoeling

Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. Met Nuon Stadswarmte en ComfortKoeling Comfortabel én milieuvriendelijk wonen Met Nuon Stadswarmte en ComfortKoeling Comfortabel koel of warm met oog voor het milieu Gefeliciteerd! Uw nieuwe woning kunt u zeer eenvoudig en comfortabel verwarmen

Nadere informatie

Algemene informatie 22 appartementen Hobbemaschool

Algemene informatie 22 appartementen Hobbemaschool Algemene informatie 22 appartementen Hobbemaschool Algemeen Zijn er parkeerplaatsen? Waar zijn de parkeerplaatsen? Op het binnenterrein. Is het een afgesloten parkeerterrein? Ben ik verplicht om een parkeerplaats

Nadere informatie

Algemene informatie over de woningen

Algemene informatie over de woningen Algemene informatie over de woningen Algemeen Zijn er parkeerplaatsen? Ja, 16 woningen hebben op eigen terrein een parkeerplaats aan de achterzijde van de woning. Bastionstraat 36 heeft geen eigen parkeerplaats

Nadere informatie

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl Ventileren Op adem komen doe je thuis Thuis is een huis van Servatius Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Als u na het lezen nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u terecht op onze website

Nadere informatie

8 Blok 1 Totale woon oppervlakte Woonkamer Keuken Slaapkamer 1 Slaapkamer 2 Slaapkamer 3 Zolder Garage B1 146 m 2 39,4 m 2 14,9 m 2 10,6 m 2 6,6 m 2 32 m 2 19,4 m 2 9 10 11 12 13 14 15 Type / nr. Ruimte

Nadere informatie

Ventileren in huis. Handleiding warmte-terug-win-installatie

Ventileren in huis. Handleiding warmte-terug-win-installatie Ventileren in huis Handleiding warmte-terug-win-installatie Samen met uw huisgenoten, huisdieren en kamerplanten produceert u iedere dag gemiddeld tien liter vocht. Tel daarbij op de waterdamp die vrijkomt

Nadere informatie

Voorkom schimmel. Ventileren helpt. verhuurt

Voorkom schimmel. Ventileren helpt. verhuurt Voorkom schimmel Ventileren helpt Vocht? Dat kunt u voorkomen Veel mensen hebben last van vocht in huis. Schimmel op de muur en vochtplekken in het behang zijn duidelijke gevolgen. Maar vocht in huis is

Nadere informatie

20 huurappartementen aan de Anemonenstraat en 21 huurappartementen aan de Burgemeester Lemmensstraat Geleen

20 huurappartementen aan de Anemonenstraat en 21 huurappartementen aan de Burgemeester Lemmensstraat Geleen Huren bij ZOwonen verhuurt 14.000 woningen in de gemeenten Sittard-Geleen, Beek, Schinnen, Onderbanken, Brunssum en Echt-Susteren. Wij streven ernaar om voor u een zo goed mogelijke woon- en leefsituatie

Nadere informatie

Dagkalender Onderhoud aan uw woning

Dagkalender Onderhoud aan uw woning Dagkalender Onderhoud aan uw woning Indigostraat Deze kalender is met veel zorgvuldigheid samengesteld door Ooijevaar bevlogen bouwers. Aan de inhoud van deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis

Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis 1e fase 23 woningen Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van de eerste fase met

Nadere informatie

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u!

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u! energie besparen = woonlasten verlagen VRAGEN? Bent u geïnteresseerd in één van de mogelijkheden die in deze brochure zijn beschreven, heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de kosten? Vul dan het

Nadere informatie

Algemene informatie over de woningen

Algemene informatie over de woningen Algemene informatie over de woningen Algemeen Zijn er parkeerplaatsen? Ja, algemene parkeerplaatsen voor de woningen aan de Zuiderzeestraat en naast de woningen aan de Noordzeestraat 15 en Noordzeestraat

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. over de energievergoeding, het verbruik en de energieleverancier

Veelgestelde vragen. over de energievergoeding, het verbruik en de energieleverancier Veelgestelde vragen over de energievergoeding, het verbruik en de energieleverancier Inhoudsopgave Energievergoeding Pag. 3 Energieleverancier Pag. 6 Energieverbruik Pag. 8 Vragen of opmerkingen Pag. 9

Nadere informatie

Wonen in Pijnacker. Comfortabel en duurzaam wonen

Wonen in Pijnacker. Comfortabel en duurzaam wonen Wonen in Pijnacker Comfortabel en duurzaam wonen Toelichting op het klimaatsysteem in de woningen aan de Emmastraat 3 t/m 21 (oneven), Stationsstraat 54 t/m 62a Faunalaan 1 t/m 35 (oneven) Bosmuiszoom

Nadere informatie

Uw ventilatiesysteem: Vraaggestuurde ventilatie met natuurlijke toevoer, mechanische afvoer;

Uw ventilatiesysteem: Vraaggestuurde ventilatie met natuurlijke toevoer, mechanische afvoer; Uw ventilatiesysteem: Vraaggestuurde ventilatie met natuurlijke toevoer, mechanische afvoer; Onderhoud / storing Belangrijk: Reinig de (toevoer)roosters in de gevel en de afvoerventielen minimaal 1x per

Nadere informatie

16 huurappartementen Reinoud van Gelderstraat 15 A t/m 15 S te Susteren.

16 huurappartementen Reinoud van Gelderstraat 15 A t/m 15 S te Susteren. 16 huurappartementen Reinoud van Gelderstraat 15 A t/m 15 S te Susteren. Huren bij ZOwonen verhuurt 14.000 woningen in de gemeenten Sittard-Geleen, Beek, Schinnen, Onderbanken, Brunssum en Echt-Susteren.

Nadere informatie

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis Energiebesparingswijzer STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012 Geld besparen met handige energietips voor thuis Energie besparen, snel verdiend! Ieder jaar betaal je veel geld voor een warm huis,

Nadere informatie

8 Blok 1 Totale woon oppervlakte Woonkamer Keuken Slaapkamer 1 Slaapkamer 2 Slaapkamer 3 Zolder Garage C1 139 m 2 31,7 m 2 16,4 m 2 22,6 m 2 17,2 m 2 15 m 2 19,7 m 2 C3 153,6 m 2 31,7 m 2 17,6 m 2 22,6

Nadere informatie

Meest gestelde vragen 5 woningen Theodorahof

Meest gestelde vragen 5 woningen Theodorahof Meest gestelde vragen 5 woningen Theodorahof Algemeen Zijn er parkeerplaatsen? Waar zijn de parkeerplaatsen? n.v.t. Als ik een parkeerplaats wil moet ik deze dan apart huren van deltawonen? Nee, u kunt

Nadere informatie

Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer

Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer Onderhoud / storing Belangrijk: Reinig de (toevoer)roosters in de gevel en de afvoerventielen minimaal 1x per jaar of zoveel vaker als nodig

Nadere informatie

Een nieuw thuis in Stadbroek. 22 patiowoningen Jan Steenstraat en In de Camp

Een nieuw thuis in Stadbroek. 22 patiowoningen Jan Steenstraat en In de Camp Een nieuw thuis in Stadbroek 22 patiowoningen Jan Steenstraat en In de Camp Wonen bij ZOwonen ZOwonen verhuurt 14.000 woningen in de gemeenten Sittard-Geleen, Beek, Schinnen, Onderbanken, Brunssum en Echt-Susteren.

Nadere informatie

Algemene informatie Spoorlaan

Algemene informatie Spoorlaan Algemene informatie Spoorlaan Algemeen Zijn er parkeerplaatsen? Er zijn openbare parkeerplekken aan de voorzijde van de woningen. Kan er een scootmobiel gestald worden en waar kun je die opladen? In de

Nadere informatie

Versterken naar nul-op-de-meter

Versterken naar nul-op-de-meter Versterken naar nul-op-de-meter Inhoudsopgave 1. Goed wonen voor iedereen... 2 2. Ons plan in tien stappen 3 3. Nul-op-de-meter: wat is dat? 4 4. Hoe doen we dat? 5 5. Wat kost dat? 6 2 1. Goed wonen voor

Nadere informatie

Gezond wonen. Vocht en schimmel voorkomen. r Handig stappenplan. r Oplossingen in uw woning.

Gezond wonen. Vocht en schimmel voorkomen.   r Handig stappenplan. r Oplossingen in uw woning. Gezond wonen Vocht en schimmel voorkomen r Handig stappenplan r Oplossingen in uw woning r Slim verwarmen www.vestia.nl/gezondwonen Inhoud 2 Elke woning is anders 2 4 6 4 Handig stappenplan voor elke dag

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door goede ventilatie. voltalimburg.nl/ventilatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door goede ventilatie. voltalimburg.nl/ventilatie Meer wooncomfort en minder energieverbruik door goede ventilatie voltalimburg.nl/ventilatie Wist u dat... Ventileren zelfs energie kan besparen? Het opwarmen van vochtige lucht in de woning kost meer energie.

Nadere informatie

Algemene informatie over de 9 grondgebonden woningen Transitorium

Algemene informatie over de 9 grondgebonden woningen Transitorium Algemene informatie over de 9 grondgebonden woningen Transitorium Algemeen Zijn er parkeerplaatsen? Waar zijn de parkeerplaatsen? Op het binnenterrein (eigen terrein). Als ik een parkeerplaats wil moet

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom

Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN KLIMAATGARANT EPC0 Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom EERB van morgen vandaag in huis De energie ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

Algemene informatie over de 37 appartementen Friesewal

Algemene informatie over de 37 appartementen Friesewal Algemene informatie over de 37 appartementen Friesewal Algemeen Zijn er parkeerplaatsen? Nee, er zijn geen parkeerplaatsen bij de appartementen. Wel is er onder de appartementen een parkeergarage van de

Nadere informatie

Klussen in je woning

Klussen in je woning Klussen in je woning Je wilt je woning het liefst helemaal naar eigen wens inrichten. Die wensen zijn voor iedereen verschillend: de keuken uit breiden, een dakraam plaatsen of een schuurtje in de tuin.

Nadere informatie

Energiezuinige woning Gebruikershandleiding Saenredamstraat 38 A 46

Energiezuinige woning Gebruikershandleiding Saenredamstraat 38 A 46 Energiezuinige woning Gebruikershandleiding Saenredamstraat 38 A 46 Energiezuinige Voorzieningen 4 Meterkast 5 Elektriciteit 5 Centrale verwarmingsinstallatie 5 Mechanische ventilatie 8 Waterleiding 9

Nadere informatie

Casco keuken stadsappartement 1,00 à ,00

Casco keuken stadsappartement 1,00 à ,00 Wanneer u gebruik wilt maken van één of meer opties, dan kunt u het bewuste onderdeel aankruisen en het aantal opgeven. Vervolgens tekent u de lijst voor akkoord en retourneert u één exemplaar. Uw opties

Nadere informatie

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop

Nadere informatie

Meest gestelde vragen 17 appartementen Theodorahof

Meest gestelde vragen 17 appartementen Theodorahof Meest gestelde vragen 17 appartementen Theodorahof Algemeen Zijn er parkeerplaatsen? Waar zijn de parkeerplaatsen? n.v.t. Als ik een parkeerplaats wil moet ik deze dan apart huren van deltawonen Nee, u

Nadere informatie

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Bent u voorbereid op de toekomst? Een toekomst zónder gas? Heijmans ontwikkelt op Forteneiland comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woningen.

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. Bernissepark fase 4 in Zuidland De energie van morgen vandaag in huis

KLIMAATGARANT. Bernissepark fase 4 in Zuidland De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Bernissepark fase 4 in Zuidland De energie van morgen vandaag in huis Duurzaam klimaatsysteem in uw nieuwe woning Uw nieuwe woning is voorzien van een zeer duurzaam en energie-zuinig klimaatsysteem.

Nadere informatie

U wilt verbouwen? In deze brochure leest u wat u moet weten als u veranderingen aan of in uw woning wilt aanbrengen.

U wilt verbouwen? In deze brochure leest u wat u moet weten als u veranderingen aan of in uw woning wilt aanbrengen. U wilt verbouwen? In deze brochure leest u wat u moet weten als u veranderingen aan of in uw woning wilt aanbrengen. Inhoud Wonen naar uw zin pagina 3 Waarom regels? pagina 5 Toestemming vragen pagina

Nadere informatie

Een nieuw thuis in Stadbroek. 18 eengezinswoningen Burg. Corbeijstraat

Een nieuw thuis in Stadbroek. 18 eengezinswoningen Burg. Corbeijstraat Een nieuw thuis in Stadbroek 18 eengezinswoningen Burg. Corbeijstraat Wonen bij ZOwonen ZOwonen verhuurt 14.000 woningen in de gemeenten Sittard-Geleen, Beek, Schinnen, Onderbanken, Brunssum en Echt-Susteren.

Nadere informatie

Bos en Water fase 3 te Haastrecht Woningtype: Type Cascade V10.4 (s)

Bos en Water fase 3 te Haastrecht Woningtype: Type Cascade V10.4 (s) Wanneer u gebruik wilt maken van één of meer opties, dan kunt u het bewuste onderdeel aankruisen en het aantal opgeven. Vervolgens tekent u de lijst voor akkoord en retourneert u één exemplaar. Uw opties

Nadere informatie

Algemene informatie over 41 appartementen Transitorium

Algemene informatie over 41 appartementen Transitorium Algemene informatie over 41 appartementen Transitorium Algemeen Zijn er parkeerplaatsen? Waar zijn de parkeerplaatsen? Op het binnenterrein (eigen terrein). Als ik een parkeerplaats wil moet ik deze dan

Nadere informatie

Dagkalender Onderhoud aan uw woning

Dagkalender Onderhoud aan uw woning Dagkalender Onderhoud aan uw woning Indigostraat Deze kalender is met veel zorgvuldigheid samengesteld door Ooijevaar bevlogen bouwers. Aan de inhoud van deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.

Nadere informatie

ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips

ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips 1 Je woning isoleren en begin daar waar isoleren het meeste oplevert, dus waarmee je je energievraag zo veel mogelijk terugbrengt. Veel mensen kopen eerst zonnepanelen om energie

Nadere informatie

Brochure verwarmen en koeling Noorderlicht

Brochure verwarmen en koeling Noorderlicht Brochure verwarmen en koeling Noorderlicht In uw appartementencomplex bevindt zich een centrale techniekruimte. Vanuit deze ruimte wordt verwarming of koeling geleverd aan uw woning. In elke kamer in uw

Nadere informatie

Algemene informatie over de 26 appartementen HSK20

Algemene informatie over de 26 appartementen HSK20 Algemene informatie over de 26 appartementen HSK20 Algemeen Zijn er parkeerplaatsen? Nee, er zijn geen parkeerplaatsen voor huurders bij het appartement. Voor wie zijn de parkeerplaatsen op het binnenterrein

Nadere informatie

Woonhandleiding. De Zwanenpoort

Woonhandleiding. De Zwanenpoort Woonhandleiding De Zwanenpoort 1 Inleiding Beste bewoner(s), Gefeliciteerd met uw nieuwe woning! Wij hopen dat u er met plezier zult wonen. Om zo lang mogelijk prettig en comfortabel te wonen, ontvangt

Nadere informatie

Algemene informatie over de woningen

Algemene informatie over de woningen Algemene informatie over de woningen Algemeen Hebben de woningen eigen parkeerplaatsen? Nee, parkeren kan langs de openbare weg. Kan er een scootmobiel gestald worden en waar kun je die opladen? In de

Nadere informatie