PRAKTISCHE KIJK OP DE MACHINERICHTLIJN. ir. Ph. Durand FOD WASO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PRAKTISCHE KIJK OP DE MACHINERICHTLIJN. ir. Ph. Durand FOD WASO philippe.durand@werk.belgie.be"

Transcriptie

1 PRAKTISCHE KIJK OP DE MACHINERICHTLIJN. ir. Ph. Durand FOD WASO

2 Inhoud. (1) - Kort overzicht van de wetgeving. - Wat is een machine? - Wat betekent overeenstemming of conformiteit? - Risico s wanneer u een niet conforme machine verkoopt. - Risico s wanneer u een niet conforme machine gebruikt. - Wat betekent in de handel brengen? - Samenstellen van machines. - Niet voltooide machine. - Verwisselbaar uitrustingsstuk. - EG - verklaring van overeenstemming voor voltooide machine of samenstel van machines.

3 Inhoud. (2) - EG - verklaring van overeenstemming voor niet voltooide machines. - Inbouwverklaring. - Taal van de EG - verklaringen. - Gebruikershandleiding. - Mag men een CE-machine wijzigen? - Advies voor de preventie adviseurs.

4 Afkortingen. - MRL machinerichtlijn - EG Europese Gemeenschap - EU Europese Unie - VVID verslag voor indienststelling - VIK veiligheidsinstructiekaart - PA preventie adviseur - WG werkgever - WN werknemer

5 Regelgeving. (1) RICHTLIJN 2006/42/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 17 mei 2006 betreffende machines en tot wijziging van Richtlijn 95/16/EG. Omgezet in Belgisch Recht naar het K.B. van 12/08/2008 betreffende het op de markt brengen van machines. (B.S 1/10/2008) In werking getreden op 29/12/2009.

6 Regelgeving. (2) Overgangsbepaling: Het op de markt brengen en in bedrijf stellen van draagbare bevestigingswerktuigen met explosieve lading en andere slagwerktuigen die in overeenstemming zijn met de bepalingen van de wet van 20 januari 1971 houdende goedkeuring van de overreenkomst tot wederzijdse erkenning van de beproevingsstempels voor draagbare vuurwapens en van het reglement met bijlagen I en II kunnen toegestaan worden tot 29 juni 2011.

7 Regelgeving. (3) Voor de constructeurs en hun gemachtigden geldt: -> de Machinerichtlijn 2006/42/EG; -> in Belgie: K.B. van 12/08/2008 Voor werkgevers in Belgie geldt: -> K.B. van 12/08/1993 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen. -> art.3: arbeidsmiddel moet geschikt zijn -> art.9: nieuwe arbeidsmiddelen moeten voldoen aan de richtlijnen die op deze arbeidsmiddelen van toepassing zijn.

8 CE. (1) -> CE staat hierbij voor Conformité Européenne, wat zoveel betekent als in overeenstemming met de Europese regelgeving. Bijzonder is op te merken dat deze term nergens in een Europese richtlijn terug te vinden is. -> De CE-markering is geen keurmerk. -> Net als ieder merk, wordt ook de CE-markering misbruikt. Sommige fabrikanten gebruiken een zeer vergelijkbare markering om aan te geven dat het product in China is gemaakt; het staat dan ook voor China Export of China Electronics. Hoewel het logo zeer sterke overeenkomsten heeft met de Europese CEmarkering, voldoet het vaak niet aan de Europese regelgeving.

9 Wat is een machine in de MRL? (1) ( Art.2 MRL) Een samenstel, voorzien van of bestemd om te worden voorzien van een aandrijfsysteem - maar niet op basis van rechtstreeks gebruikte menselijke of dierlijke spierkracht -, van onderling verbonden onderdelen of componenten waarvan er ten minste één kan bewegen, en die samengevoegd worden voor een bepaalde toepassing.

10 Wat is overeenstemming of conformiteit? (1) Enkel in overeenstemming zijn met de essentiële veiligheids- en gezondheidseisen - d.w.z. er zijn geen risico s - is niet voldoende opdat een machine in overeenstemming zou zijn met de MRL!

11 Wat is overeenstemming of conformiteit? (2) Voorwaarden of eisen! 1. Machine is in overeenstemming met de toepasselijke, in bijlage I vermelde essentiële gezondheids- en veiligheidseisen. 2. Het in bijlage VII, afdeling A, bedoelde technisch dossier moet beschikbaar zijn. 3. De gebruiksaanwijzing is aanwezig bij de geleverde machine.

12 Wat is overeenstemming of conformiteit? (3) Voorwaarden of eisen! 4. De procedures ter beoordeling van de overeenstemming uitvoeren, overeenkomstig artikel De EG-verklaring van overeenstemming opstellen overeenkomstig bijlage II, deel 1, onder A, en zeker stellen dat deze de machine vergezelt. 6. Overeenkomstig artikel 16 de CE-markering aanbrengen.

13 Risico s wanneer u een niet conforme machine verkoopt. (1) 1. De verzekeringsdekking (hetzij deze van de machine, hetzij die van de financial lease,..) vervalt of wordt op zijn minst gereduceerd. 2. In geval van ongelukken kan de ongevallenverzekering verhaal halen op de onbetrouwbare verkoper of diens gemachtigde. 3. Represailles mogelijk van andere constructeurs vanwege oneerlijke concurrentie.

14 Risico s wanneer u een niet conforme machine verkoopt. (2) 4. De klant heeft gegronde redenen om af te zien van volledige betaling voor de machine, zelfs te weigeren ook maar iets te betalen. Klant kan ook schadevergoeding vorderen. 5. Kan leiden tot opleggen van strafmaatregelen zeker wanneer ernstige risico s zich voordoen geldboetes gevangenisstraf weigering van verdere constructie en/of verkoop.

15 Risico s wanneer u een niet conforme machine gebruikt. (1) 1. Verbod tot invoer en wederverkoop als nieuwe machine (omdat deze niet voorzien kan zijn van een wettelijk geldige CE-markering noch een geldige EG conformiteitsverklaring). 2. Niet geschikt onveilig arbeidsmiddel kan ter beschikking gesteld worden aan werknemers. 3. Materieel niet gedekt door de verzekering. 4. Uitsluiting van openbare aanbestedingen.

16 Risico s wanneer u een niet conforme machine gebruikt. (2) 5. Imagoverlies van de werkgever bij bekendmaking van de overtredingen. 6. Buiten dienst stellen van de machine op basis van Welzijnswet & K.B. uitvoeringsbesluiten in de Codex. 7. Constructeur kan de garantie laten vervallen en besluiten om verder geen reserveonderdelen meer te leveren.

17 Wat betekent in de handel brengen. (1) ( Art.2 MRL) Het voor het eerst tegen vergoeding of gratis in de Europese Unie ter beschikking stellen van een machine of een niet voltooide machine met het oog op de distributie of het gebruik er van.

18 Wat betekent in de handel brengen. (2) Dit art.2 betekent dat een machine als in de handel wordt gebracht wanneer deze voor het eerst in de EU ter beschikking wordt gesteld en/of in bedrijf wordt gesteld ongeacht of deze binnen of buiten de EU werd vervaardigd. In de handel brengen is ter beschikking stellen met het oog op de distributie of het gebruik ervan; is de overdracht van de fabrikant aan de distributeur of gebruiker! Vanaf dit ogenblik moet de machine conform zijn.

19 Gevolgen: Wat betekent in de handel brengen. (3) a) MRL niet van toepassing op het in de handel brengen van machines die reeds gebruikt of ter beschikking gesteld werden binnen de EU. b) MRL is wel van toepassing voor reeds gebruikte of tweedehands machines die voor het eerst beschikbaar zijn gesteld buiten de EU, wanneer deze vervolgens voor het eerst in de handel of ter beschikking worden gesteld binnen de EU.

20 Wat betekent in de handel brengen. (4) Wie zorgt voor de conformiteit in geval van b). Ofwel de fabrikant van de machine, de gevolmachtigde, de importeur, de distributeur of de gebruiker zelf. Eén van deze moet instaan voor het conform of in overeenstemming brengen van de machine.

21 Wat betekent in de handel brengen. (5) In de handel brengen v.e. niet voltooide machine. Een niet voltooide machine wordt beschouwd als in de handel gebracht wanneer deze machine ter beschikking wordt gesteld van een fabrikant van voltooide machines waarin de niet voltooide machine wordt ingebouwd.!: de fabrikant kan ook een werkgever gebruiker zijn.

22 Wat betekent in de handel brengen. (6) In de handel brengen van samenstellen van machines. Een samenstel van machines dat op locatie van de gebruiker wordt samengesteld, wordt beschouwd als in de handel gebracht wanneer de samenstelling is voltooid en voor gebruik ter beschikking wordt gesteld.

23 Wat betekent in de handel brengen. (7) Voor scholen. Een school is dus constructeur in volgende gevallen en is de MRL betreffende het op de markt brengen van machines toepasselijk. - constructie van een volledig afgewerkte machine voor eigen gebruik in de school; - constructie van een machine in opdracht van een onderneming; - constructie van een machine voor de privé sfeer.

24 Uitzonderingen. (1) Uitzonderingen waar men niet moet voldoen aan de MRL. -> Art. 6 sub.3 van de MRL. -> Art. 6 2 van het K.B. van Machines voor jaarbeurzen, tentoonstellingen, en demonstraties.

25 Uitzonderingen. (2) Bij die uitzonderingen gelden enkele voorwaarden! -> duidelijk zichtbaar aangeven dat deze niet voldoen aan de CE conformiteit; -> alle passende veiligheidsmaatregelen nemen om de bescherming van personen te waarbor- gen; -> duidelijk zichtbaar aangeven dat ze niet te koop zijn zonder dat ze in overeenstemming zijn gebracht met de MRL.

26 Uitzonderingen. (3) Waarom die uitzondering! Volgens het commentaar van de commissie van de Europese Unie op de MRL: -> bezoekers moeten soms kunnen zien wat een machine doet en hoe het dit doet en daarbij kan het bvb. nodig zijn dat veiligheidsappendages moeten worden weg genomen.

27 Samenstellen van machines. (1) Wanneer heb je een samengestelde machine? -> samenstellende machines zijn samengevoegde machines om een gemeenschappelijke functie te vervullen - vb. maken van een afgewerkt product; -> samenstellende machines zijn zodanig verbonden dat de werking van elke eenheid rechtstreeks van invloed is op de werking van de andere eenheden of van het samenstel als geheel; -> samenstellende machines hebben een gemeenschappelijk besturingssysteem.

28 Samenstellen van machines. (2) Een groep machines die op elkaar zijn aangesloten maar onafhankelijk van elkaar werken, wordt niet beschouwd als een samenstel van machines zoals in zin op voorgaande dia.

29 Niet voltooide machine. (1) (Art.2, sub.g van de MRL). Is een samenstel dat bijna een machine vormt maar dat niet zelfstandig een bepaalde toepassing kan realiseren. Een aandrijfsysteem is een niet voltooide machine. Een niet voltooide machine is slechts bedoeld om te worden ingebouwd in of te worden samengebouwd met een of meer andere machines of andere niet voltooide machine(s) of uitrusting, tot een machine waarop deze MRL van toepassing is.

30 Niet voltooide machine. (2) Een machine die op zich de bepaalde toepassing kan realiseren, maar bvb. alleen de benodigde beveiligingsmiddelen of veiligheidscomponenten mist, wordt NIET beschouwd als een niet voltooide machine. Aangezien niet voltooide machines bijna een machine zijn, moeten zij worden onderscheiden van een machinecomponent die als zodanig niet onder de MRL vallen.

31 Niet voltooide machine. (3) ( Art. 13 van de MRL) De fabrikant van een niet voltooide machine moet zorgen dat de montagehandleiding en de inbouwverklaring beschikbaar worden gesteld aan de fabrikant van de voltooide machine waarin de niet voltooide machine wordt ingebouwd zodat dit in het technisch dossier kan worden opgenomen. En niet voltooide machine moet niet CE gemarkeerd worden.

32 Verwisselbaar uitrustingsstuk. (1) ( Art. 2 sub.b van de MRL) Is een machine! Dit is een inrichting die na inbedrijfstelling van een machine of trekker door de bediener zelf hieraan wordt gekoppeld om deze een andere of bijkomende functie te geven, voor zover dit uitrustingsstuk geen gereedschap is. -> de functie van de basismachine wordt gewijzigd; -> moet niet noodzakelijk van dezelfde fabrikant komen; -> een aparte EG-verklaring en CE-markering zijn vereist.

33 EG verklaring van overeenstemming. (1) Voor een voltooide machine of samenstel. ( Bijlage II punt 1.A van de MRL) 1. Firmanaam en volledig adres van de fabrikant en in voorkomend geval diens gemachtigde. 2. Naam en adres van diegene die gemachtigd is het technisch dossier samen te stellen; deze persoon moet in de EU gevestigd zijn. 3. Beschrijving en identificatie van de machine, de generieke benaming, de functie, model, type, serienr. & handelsbenaming.

34 EG verklaring van overeenstemming. (2) Voor een voltooide machine of samenstel. ( Bijlage II punt 1.A van de MRL) 4. Een zin waarbij uitdrukkelijk wordt verklaard dat de machine voldoet aan alle toepasselijke bepalingen van deze MRL en in voorkomend geval een soortgelijke zin om te verklaren dat de machine in overeenstemming is met andere richtlijnen van de EU en/of toepasselijke bepalingen. Er moet verwezen worden naar de in het Publicatieblad van de EU bekendgemaakte teksten.

35 EG verklaring van overeenstemming. (3) Voor een voltooide machine of samenstel. ( Bijlage II punt 1.A van de MRL) 5. In voorkomend geval naam, adres en identificatienr. van de aangemelde instantie die het EG-type-onderzoek als bedoeld in bijlage IX heeft uitgevoerd en het nr. van de verklaring van het EG-type-onderzoek. 6. In voorkomend geval naam, adres en identificatienr. van de aangemelde instantie die het in bijlage X bedoelde systeem van volledige kwaliteitsborging heeft goedgekeurd.

36 EG verklaring van overeenstemming. (4) Voor een voltooide machine of samenstel. ( Bijlage II punt 1.A van de MRL) 7. In voorkomend geval verwijzing naar de gehanteerde geharmoniseerde normen als bedoeld in art.7, lid In voorkomend geval de verwijzing naar andere gehanteerde technische normen en specificaties. 9. Plaats en datum van opstelling van de verklaring. 10. Identiteit en handtekening van degene die gemachtigd is om namens de fabrikant of diens gemachtigde de verklaring op te stellen.

37 Inbouwverklaring. (1) Voor niet voltooide machines. ( Bijlage II punt 1.B van de MRL) 1. Firmanaam en volledig adres van de fabrikant van de niet voltooide machine en in voorkomend geval diens gemachtigde. 2. Naam en adres van diegene die gemachtigd is de relevante technische documenten samen te stellen; deze persoon moet in de EG gevestigd zijn. 3. Beschrijving en identificatie van de niet voltooide machine, de generieke benaming, de functie, model, type, serienr. & handelsbenaming.

38 Inbouwverklaring. (2) Voor niet voltooide machines. ( Bijlage II punt 1.B van de MRL) 4. Een zin om te verklaren welke essentiële eisen van de MRL toegepast en vervuld zijn, waarin wordt vermeld dat de relevante technische documenten overeenkomstig bijlage VII, onder B, zijn opgesteld alsmede in voorkomend geval een verklaring van overeenstemming van de niet voltooide machine met andere toepasselijke Europese Richtlijnen. Verwezen moet worden naar de in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakte teksten.

39 Inbouwverklaring. (3) Voor niet voltooide machines. ( Bijlage II punt 1.B van de MRL) 5. Een verbintenis om op met redenen omkleed verzoek van de nationale autoriteiten de relevante informatie over deze niet voltooide machine door te geven. Deze verbintenis bevat ook een vermelding van de wijze van doorgifte en laat de intellectuele eigendomsrechten van de fabrikant van de niet voltooide machine onverlet.

40 Inbouwverklaring. (4) Voor niet voltooide machines. ( Bijlage II punt 1.B van de MRL) 6. Een verklaring dat de niet voltooide machine niet in bedrijf mag worden genomen totdat de uiteindelijke machine waarin zij zal worden ingebouwd, in overeenstemming is verklaard met de bepalingen van de MRL, waar van toepassing. 7. Plaats en datum van opstelling van de verklaring. 8. Identiteit en handtekening van degene die gemachtigd is om namens de fabrikant of diens gemachtigde de verklaring op te stellen.

41 Taal van de CE - verklaringen. (1) ( Bijlage I, punt van de MRL) De verklaringen en de vertalingen daarvan moeten worden opgesteld volgens dezelfde voorwaarden als de gebruikershandleiding. Zij moeten beschikbaar zijn in machineschrift of in handgeschreven hoofdletters.

42 Gebruikershandleiding. (1) Is een verplichting vóór dat de machine in de handel of ter beschikking wordt gesteld en MOET bij de geleverde machine aanwezig zijn. Voor werkgevers die een eigen machine hebben geconstrueerd, moet deze handleiding aanwezig zijn ook vóór dat de machine in gebruik wordt genomen Reden: (K.B. betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen - art. 6 en 7) Vergeet niet dat het verstrekken van deze noodzakelijke gebruikershandleiding wordt gezien als deel uitmakend van de al of niet conformiteit.

43 Gebruikershandleiding. (2) ( Bijlage I, punt van de MRL) ->Bij iedere machine moet een gebruiksaanwijzing zijn gevoegd in de officiële Gemeenschapstaal (of talen) van de lidstaat waar de machine op de markt wordt gebracht en/of in bedrijf gesteld. -> De bij de machine gevoegde gebruiksaanwijzing moet een oorspronkelijke of een vertaling van de oorspronkelijke gebruiksaanwijzing zijn; in het laatste geval moet bij de vertaling een oorspronkelijke gebruiksaanwijzing zijn gevoegd.

44 Gebruikershandleiding. (3) ( Bijlage I, punt van de MRL) -> Importeurs of distributeurs moeten er derhalve voor zorgen dat de gebruiksaanwijzing aan de gebruiker wordt doorgegeven. -> Er wordt geen vorm vernoemd: zeker op papier elektronische vorm + internet is nuttig bij verlies of actualisering. -> Taal: algemene uitgangspunten voor het opstellen Zie uitleg volgende dia.

45 Gebruikershandleiding. (4) Uitleg algemene uitganspunten. a) De gebruikshandleiding moet in één of meer officiële talen van de EU worden opgesteld. De fabrikant of diens gemachtigde voorziet de versie(s) die hij heeft geverifieerd van de vermelding Oorspronkelijke gebruiksaanwijzing. b) Wanneer een oorspronkelijke gebruiksaanwijzing in de officiële taal of talen van het land van gebruik ontbreekt, moet een vertaling in die taal of talen worden verstrekt door de fabrikant of diens gemachtigde dan wel door diegene die de machine in het bewuste taalgebied introduceert. Deze vertalingen moeten voorzien zijn van de vermelding vertaling van de oorspronkelijke gebruiksaanwijzing.

46 Gebruikershandleiding. (5) Het doel van deze oorspronkelijke vertalingseis is om de gebruikers in staat te stellen deze te raadplegen als ze twijfelen over de juistheid van een vertaling! *** De taaleisen van de onderhoudsinstructies bestemd voor gespecialiseerd personeel van de fabrikant of diens gemachtigde mogen hiervan afwijken en mogen enkel in de taal van dit gespecialiseerd personeel worden opgemaakt. Weliswaar niet van toepassing voor de onderhoudsinstructies die moeten uitgevoerd worden door de gebruiker of gemandateerde medewerkers.

47 Mag men een CE machine wijzigen? (1) De MRL is ook van toepassing op machines die zijn gebaseerd op gebruikte machines en zo substantieel zijn gewijzigd dat zij kunnen beschouwd worden als een nieuwe machine. De vraag doet zich voor wanneer de wijziging van een machine wordt beschouwd als de bouw van een nieuwe machine die onder de MRL valt. Exacte criteria oplijsten is niet mogelijk hierna volgen toch enkele toepasselijke practische adviezen in de diverse gevallen.

48 Mag men een CE machine wijzigen? (2) 1 Machines die worden gewijzigd vóór de eerste in bedrijfstelling. -> klant vraagt aan fabrikant machine te wijzigen vóór dat het eerst in bedrijf wordt gesteld. -> Wanneer de wijzigingen zijn voorzien of goedgekeurd door de fabrikant en onder de risicobeoordeling, de technische documenten en de EG verklaring van overeenstemming vallen, blijft de oorspronkelijke CE -markering geldig.

49 Mag men een CE machine wijzigen? (3) 2 Machines die worden gewijzigd vóór de eerste in bedrijfstelling. -> klant vraagt aan fabrikant machine te wijzigen vóór dat het eerst in bedrijf wordt gesteld. -> Wanneer de wijziging echter substantieel is, vb. verandering van functie en/of prestatie van de machine & niet is voorzien of goedgekeurd door de fabrikant wordt de oorspronkelijke CE- markering ongeldig en moet deze worden hernieuwd. Diegene die de wijziging aanbrengt, wordt bechouwd als de fabrikant.

50 Mag men een CE machine wijzigen? (4) 3 Machines die worden gewijzigd nadat ze in bedrijf zijn gesteld. Algemeen principe. De fabrikant is echter niet verantwoordelijk voor enige toevoegingen of wijzigingen aan de machines die zonder zijn toestemming zijn verricht door andere marktdeelnemers of door de uiteindelijke gebruiker.

51 Mag men een CE machine wijzigen? (6) 4 Machines die worden gewijzigd nadat ze in bedrijf zijn gesteld en waarbij door een aangemelde instantie een EG-type-onderzoek is gebeurd. (Bijlage IX punt 6 van de MRL) -> De gebruiker moet de aangemelde instantie in kennis stellen van de wijzigingen die hij wenst aan te brengen.deze instantie moet dan beslissen of de wijziging al dan niet de geldigheid van de verklaring van het EG-type-onderzoek en van de EG-verklaring van overeenstemming aantast.

52 Mag men een CE machine wijzigen? (7) 5 Machines die worden gewijzigd nadat ze in bedrijf zijn gesteld en waarbij door een aangemelde instantie een EG-type-onderzoek is gebeurd. (Bijlage IX punt 6 van de MRL) -> Kleine wijzigingen: aangemelde instantie kan een nieuwe versie van of aanvulling op de oorspronkelijke verklaring verstrekken. Indien de wijzigingen invloed kunnen hebben op de conformiteit van de machine met de essentiële veiligheidseisen, zijn nieuwe verificaties nodig om een nieuwe verklaring te verstrekken.

53 Mag men een CE machine wijzigen? (8) 6 Machines die worden gewijzigd nadat ze in bedrijf zijn gesteld en waarbij door een aangemelde instantie een EG-type-onderzoek is gebeurd. (Bijlage IX punt 6 van de MRL) -> Grote wijzigingen: die tot gevolg hebben dat de conformiteit van de machine met de toepasselijke essentiële veiligheids- en gezondheidseisen moeten worden beoordeeld of niet meer opgaat, is de oorspronkelijke CE-verklaring niet meer geldig. Indien de fabrikant de wijzigingen wil blijven doorvoeren, moet hij een nieuw EGtype-onderzoek aanvragen.

54 Mag men een CE machine wijzigen? (9) 7 Machines die worden gewijzigd nadat ze in bedrijf zijn gesteld en waarbij geen EG-type-onderzoek nodig was. (Bijlage I van de MRL) -> Indien de wijzigingen tot gevolg hebben dat de conformiteit van de machine met de toepasselijke essentiële veiligheids- en gezondheidseisen niet meer opgaat, is de oorspronkelijke CEverklaring niet meer geldig. Indien de fabrikant de wijzigingen wil blijven doorvoeren, moet hij een nieuw CE dossier opstellen.

55 Mag men een CE machine wijzigen? (10) Wat je ook kunt doen in geval van een wijziging! Je voert de wijzigingen door en beschouw het als een tweedehands machine. De CE vervalt! Voorwaarde: alle van toepassing zijnde artikelen van het K.B. van 12/08/1993 adequaat uitvoeren. -> van toepassing zijnde minimumvoorschriften uitvoeren ( bijlage 1 aan art.9 en bijlage 2 aan art.5 v.h. K.B.) -> geven van opleiding & VIK aan de werknemers ( art.6 en 7 v.h. K.B.) -> nieuw VVID opmaken ( art. 8.3 v.h. K.B.)

56 Advies aan de PA s? (1) 1 WG inlichten van de risico s bij aankoop en/of gebruik van een niet CE conforme machine. 2 WG inlichten wat conformiteit betekent en dat aan meerdere voorwaarden moet voldaan zijn. 3 Advies op de bestelbon uitbreiden met bvb.: -> de vereiste punten in de EG-verklaring van overeenstemming of in de inbouwverklaring; -> detaillering van de taal van de gebruikershandleiding en financiële acties indien deze niet met de machine geleverd wordt in de juiste taal.

57 Advies aan de PA s? (2) 4 Comité PBW in kennis stellen van de grote lijnen van deze presentatie. 5 Ziet na dat de leverancier alle vereisten in de bestelbon inzake veiligheid & gezondheid verantwoord. ( art.8.2 van K.B. Arbeidsmiddelen) 6 VVID van de werkpost opmaken waar de machine of samengestelde machine staat ; bij verplaatsing nieuw VVID opmaken. (art.8.1 van K.B. Arbeidsmiddelen) Niet nodig voor de CE conforme machine(s) in deze werkpost.

58 Einde.

PRODUCTAANSPRAKELIJKHEID. Aandachtspunten voor het onderwijs

PRODUCTAANSPRAKELIJKHEID. Aandachtspunten voor het onderwijs PRODUCTAANSPRAKELIJKHEID Aandachtspunten voor het onderwijs Wettelijke basis in België Wet van 25 februari 1991 betreffende de aansprakelijkheid voor producten met gebreken, met wijzigingen Wet van 9 februari

Nadere informatie

februari 2010 Machinerichtlijn

februari 2010 Machinerichtlijn februari 2010 Machinerichtlijn Machinerichtlijn 2 Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Vooruitgangstraat 50 B - 1210 BRUSSEL Ondernemingsnr.: 0314.595.348 http://economie.fgov.be

Nadere informatie

8.2 Bestelprocedure installaties, machines en gemechaniseerde werktuigen

8.2 Bestelprocedure installaties, machines en gemechaniseerde werktuigen 8.2 Bestelprocedure installaties, machines en gemechaniseerde werktuigen (voor het gemak, een machine = een installatie, machine of gemechaniseerd werktuigen, zoals bedoeld in het artikel 8.1 van het KB

Nadere informatie

De conformiteitsprocedures in de machinerichtlijn 2006/42/EG

De conformiteitsprocedures in de machinerichtlijn 2006/42/EG Agentschap ondernemen Dag van de CE markering 8 juni 2016 De conformiteitsprocedures in de machinerichtlijn 2006/42/EG Koen Chielens E-mail Structuur van de richtlijn 2006/42/EG

Nadere informatie

PBOSnVé progress in safety

PBOSnVé progress in safety PBOSnVé Stappenplan voor samenbouw en wijziging van arbeidsmiddelen November 2011 lr Frangois Hermans Pnosnve Vraaq Wanneer dient een samenbouw van verschillende autonome machines beschouwd te worden als

Nadere informatie

& Machineveiligheid. Regelgeving bij aanschaf, gebruik en onderhoud van machines en arbeidsmiddelen. Paul Hoogerkamp

& Machineveiligheid. Regelgeving bij aanschaf, gebruik en onderhoud van machines en arbeidsmiddelen. Paul Hoogerkamp & Machineveiligheid Regelgeving bij aanschaf, gebruik en onderhoud van machines en arbeidsmiddelen Paul Hoogerkamp Regelgeving Ten aanzien van een product : Machinerichtlijn (2006/42/EG) EMC-richtlijn

Nadere informatie

meest gestelde vragen over De Machinerichtlijn De Gier Stam &

meest gestelde vragen over De Machinerichtlijn De Gier Stam & meest gestelde vragen over De Machinerichtlijn De Gier Stam & De 10 meest gestelde vragen over De Machinerichtlijn De Gier Stam & Colofon De Gier Stam & Advocaten Lucasbolwerk 6 Postbus 815 3500 AV UTRECHT

Nadere informatie

Aankoopprocedure compacte goederenlift

Aankoopprocedure compacte goederenlift 1 JAFOR bvba Groeningenweg 13 3590 Diepenbeek info@jafor.be www.jafor.be Aankoopprocedure compacte goederenlift 1 Wat zegt de wetgeving? Volgens de machinerichtlijn 2006/42/EG kunnen wij een goederenlift

Nadere informatie

graafmachine Voldoet deze aan de Europese wetgeving? Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines

graafmachine Voldoet deze aan de Europese wetgeving? Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines die niet aan de voorschriften voldoen. Voldoet deze graafmachine aan de Europese wetgeving? INLEIDING Grondverzetmachines die voor de eerste

Nadere informatie

compacte graafmachine Voldoet deze aan de Europese wetgeving? Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines

compacte graafmachine Voldoet deze aan de Europese wetgeving? Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines die niet aan de voorschriften voldoen. Voldoet deze compacte graafmachine aan de Europese wetgeving? INLEIDING Grondverzetmachines die voor

Nadere informatie

FEDERATION EUROPEENNE DE LA MANUTENTION Productgroep. industriële trucks. Een leidraad voor identificatie van nietconforme

FEDERATION EUROPEENNE DE LA MANUTENTION Productgroep. industriële trucks. Een leidraad voor identificatie van nietconforme FEM-IT-T/N863 FEDERATION EUROPEENNE DE LA MANUTENTION Productgroep Industriële trucks FEM Een leidraad voor identificatie van nietconforme industriële trucks 05.2012 (NL) - markering van machines, documenten,

Nadere informatie

Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines. die niet aan de voorschriften voldoen. Voldoet deze. wiellader

Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines. die niet aan de voorschriften voldoen. Voldoet deze. wiellader Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines die niet aan de voorschriften voldoen Voldoet deze wiellader aan de Europese wetgeving? INLEIDING Grondverzetmachines die voor de eerste keer

Nadere informatie

Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Persoonlijke Beschermingsmiddelen Persoonlijke Beschermingsmiddelen Wettelijk kader België: ARAB: bundeling Uitv. Besluiten 1947 1993 Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming Europese kaderrichtlijn 89/391/EEG 12 juni 1989 Welzijnswet

Nadere informatie

CE-markering bij machines

CE-markering bij machines CE-markering bij machines Agoria Regulations & Standards Brussel, 20 oktober 2016 Wendy Van Aerschot FOD Economie Dienst Reglementering Veiligheid Overzicht i. Dienst Reglementering Veiligheid 1. Hoe machines

Nadere informatie

FEDERATION EUROPEENNE DE LA MANUTENTION Productgroep. mobiele hoogwerkers. Een leidraad voor identificatie van nietconforme.

FEDERATION EUROPEENNE DE LA MANUTENTION Productgroep. mobiele hoogwerkers. Een leidraad voor identificatie van nietconforme. FEDERATION EUROPEENNE DE LA MANUTENTION Productgroep Mobiele hoogwerkers FEM Een leidraad voor identificatie van nietconforme mobiele hoogwerkers 11.2011 (NL) I n d e x Sectie Pagina 0. Meest voorkomende

Nadere informatie

Introductie. en implementeren in projecten. Waarom het onderwerp Europese richtlijnen:

Introductie. en implementeren in projecten. Waarom het onderwerp Europese richtlijnen: Europese Richtlijnen: toepassen en implementeren in projecten Geleen, 31-05-2012 Waarom het onderwerp Europese richtlijnen: Toepassing in projecten niet altijd vanzelfsprekend; Regelgeving is niet altijd

Nadere informatie

Besluit van 30 juni 1992 houdende regelen betreffende de veiligheid van machines

Besluit van 30 juni 1992 houdende regelen betreffende de veiligheid van machines (Tekst geldend op: 16-03-2005) Besluit van 30 juni 1992 houdende regelen betreffende de veiligheid van machines Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz.

Nadere informatie

Machineveiligheid bij schoolprojecten 6/02/2018. Inleiding veiligheid van producten in Europa. Welke richtlijnen zijn van toepassing op mijn product?

Machineveiligheid bij schoolprojecten 6/02/2018. Inleiding veiligheid van producten in Europa. Welke richtlijnen zijn van toepassing op mijn product? Veiligheid van machines bij schoolprojecten 06/02/2018 RTC West-Vlaanderen Agenda Inleiding veiligheid van producten in Europa Welke richtlijnen zijn van toepassing op mijn product? Hoe kom ik aan een

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie juridische zaken en interne markt

EUROPEES PARLEMENT. Commissie juridische zaken en interne markt EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie juridische zaken en interne markt 16 januari 2002 PE 301.518/1-3 COMPROMISAMENDEMENTEN 1-3 Ontwerpverslag (PE 301.518) Rainer Wieland over het voorstel voor een richtlijn

Nadere informatie

De CE-markering voor de FABRIKANT ( dus niet voor de gebruiker) houdt in :

De CE-markering voor de FABRIKANT ( dus niet voor de gebruiker) houdt in : Betreft: Machinerichtlijn (verkorte uiteenzetting) 1. Europese wetgeving De Machinerichtlijn is van kracht geworden op 1-1-1995. Een Europese richtlijn is bindend voor de lidstaten en gaat boven de wetten

Nadere informatie

Bouwproductenverordening

Bouwproductenverordening Bouwproductenverordening Van kracht vanaf 1 juli 2013 - markering De CE - markering is het "paspoort" van een product, dat aangeeft dat het verhandeld mag worden in om het even welke lidstaat. Vanaf 1

Nadere informatie

NLF: Accreditatie & Certificatie

NLF: Accreditatie & Certificatie NLF: Accreditatie & Certificatie De conformiteitsbeoordeling en de rol van de aangemelde instanties Koen Chielens Product manager machinery CEN Cenelec consultant Seminarie Agoria 15 oktober 2015 Het EU

Nadere informatie

meest gestelde vragen over De Machinerichtlijn De Gier Stam &

meest gestelde vragen over De Machinerichtlijn De Gier Stam & meest gestelde vragen over De Machinerichtlijn De Gier Stam & De 10 meest gestelde vragen over De Machinerichtlijn De Gier Stam & Colofon De Gier Stam & Advocaten Lucasbolwerk 6 Postbus 815 3500 AV UTRECHT

Nadere informatie

De nieuwe Liftenrichtlijn

De nieuwe Liftenrichtlijn De nieuwe Liftenrichtlijn Agoria Regulations & standards Brussel, 20 oktober 2016 Jo Hulsmans FOD economie Dienst reglementering en veiligheid http://economie.fgov.be Overzicht Inleiding Verplichtingen

Nadere informatie

Safety Event 2015. Remko Roosjen en Didi Rinkel. Aansprakelijkheid na ingebruikname machine. www.vandiepen.com

Safety Event 2015. Remko Roosjen en Didi Rinkel. Aansprakelijkheid na ingebruikname machine. www.vandiepen.com Safety Event 2015 www.vandiepen.com Remko Roosjen en Didi Rinkel Aansprakelijkheid na ingebruikname machine Agenda Introductie Ce-uitspraken.eu Contractuele verplichtingen Europese product- en sociale

Nadere informatie

BouwMachines Kennisdag. Kennissessie Machine-aanpassingen: Veiligheid en Aansprakelijkheid

BouwMachines Kennisdag. Kennissessie Machine-aanpassingen: Veiligheid en Aansprakelijkheid BouwMachines Kennisdag Kennissessie Machine-aanpassingen: Veiligheid en Aansprakelijkheid 7 december 2016 Programma 14.15-14.20 : Opening door Jan Hommes (BMWT) 14:20-14.30 : De omslag van handig naar

Nadere informatie

Besluit van 30 juni 1992 houdende regelen betreffende de veiligheid van machines

Besluit van 30 juni 1992 houdende regelen betreffende de veiligheid van machines (Tekst geldend op: 11-03-2015) Besluit van 30 juni 1992 houdende regelen betreffende de veiligheid van machines Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz.

Nadere informatie

In deze brief worden de door de Inspectie SZW geconstateerde tekortkomingen beschreven.

In deze brief worden de door de Inspectie SZW geconstateerde tekortkomingen beschreven. > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag Fabrikanten van personenwerkbakken Inspectie SZW Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 www.inspectieszw.nl Contact contact@inspectieszw.nl T 070 333

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie L 157/24 RICHTLIJN 2006/42/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 17 mei 2006 betreffende machines en tot wijziging van Richtlijn 95/16/EG (herschikking) (Voor de EER relevante tekst) HET EUROPEES

Nadere informatie

Richtlijn 2006/42/EG van het Europees Parlement en de Raad van 17 mei 2006 betreffende machines en tot wijziging van Richtlijn 95/16/EG (herschikking)

Richtlijn 2006/42/EG van het Europees Parlement en de Raad van 17 mei 2006 betreffende machines en tot wijziging van Richtlijn 95/16/EG (herschikking) Richtlijn 2006/42/EG van het Europees Parlement en de Raad van 17 mei 2006 betreffende machines en tot wijziging van Richtlijn 95/16/EG (herschikking) HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE

Nadere informatie

CE-markering. Wat? Waarom? Hoe? Maureen Logghe Dienst Consumentenveiligheid. Infosessie VOKA 27.03.2014. http://economie.fgov.be

CE-markering. Wat? Waarom? Hoe? Maureen Logghe Dienst Consumentenveiligheid. Infosessie VOKA 27.03.2014. http://economie.fgov.be CE-markering Wat? Waarom? Hoe? Maureen Logghe Dienst Consumentenveiligheid Infosessie VOKA 27.03.2014 inhoud / overzicht CE-markering: Wat? Op welke producten? Waarom? Algemene veiligheidsverplichting

Nadere informatie

Conforme Machines: Droom of Realiteit? Welkom. Studiemoment in samenwerking met Het Provinciaal Comité ter Bevordering van de Arbeid 27 april 2009

Conforme Machines: Droom of Realiteit? Welkom. Studiemoment in samenwerking met Het Provinciaal Comité ter Bevordering van de Arbeid 27 april 2009 Conforme Machines: Droom of Realiteit? Welkom Studiemoment in samenwerking met Het Provinciaal Comité ter Bevordering van de Arbeid 27 april 2009 VERWELKOMING Dhr C. DEMEYERE Voorzitter Prebes West-Vlaanderen

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Zittingsdocument

EUROPEES PARLEMENT. Zittingsdocument EUROPEES PARLEMENT 2004 Zittingsdocument 2009 C6-0267/2005 2001/0004(COD) NL 08/09/2005 Gemeenschappelijk standpunt Gemeenschappelijk standpunt door de Raad opgesteld op 18 juli 2005 met het oog op de

Nadere informatie

RICHTLIJN 2006/42/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 17 mei 2006 betreffende machines en tot wijziging van Richtlijn 95/16/EG (herschikking)

RICHTLIJN 2006/42/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 17 mei 2006 betreffende machines en tot wijziging van Richtlijn 95/16/EG (herschikking) 2006L0042 NL 20.04.2016 004.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B RICHTLIJN 2006/42/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT

Nadere informatie

Samenvatting wetgeving omtrent Machines en Arbeidsmiddelen

Samenvatting wetgeving omtrent Machines en Arbeidsmiddelen Samenvatting wetgeving omtrent Machines en Arbeidsmiddelen De wetgeving met betrekking tot machines en arbeidsmiddelen is niet eenvoudig. Er zijn diverse richtlijnen en wetten binnen de Europese Unie en

Nadere informatie

Auteur: Dirk Van Mechelen François Hermans Datum: november 2011 Locatie: VIK Wommelgem

Auteur: Dirk Van Mechelen François Hermans Datum: november 2011 Locatie: VIK Wommelgem Auteur: Dirk Van Mechelen François Hermans Datum: november 2011 Locatie: VIK Wommelgem Wat doet Prosave? Ingenieursbureau voor technische veiligheid en preventie. Begeleiding, opleiding en expertise. Dirk

Nadere informatie

Aankoop en indienststelling van arbeidsmiddelen en/ of machines

Aankoop en indienststelling van arbeidsmiddelen en/ of machines Aankoop en indienststelling van arbeidsmiddelen en/ of machines 1. Doel Bij de aankoop van arbeidsmiddelen is het wettelijk verplicht een preventief beleid te voeren met als doel nieuwe risico's op het

Nadere informatie

Aansprakelijkheid uitgesloten

Aansprakelijkheid uitgesloten Aansprakelijkheid uitgesloten mr. M.R.F. Gerrits Van Diepen van der Kroef Advocaten Draaiboek Juridische relevantie EMC Inleiding: Wetgeving systematiek EMC enkele belangrijke (basis)begrippen EMC juridische

Nadere informatie

DE NIEUWE WETGEVING VAN TOEPASSING OP HOUTBEWERKINGSMACHINES

DE NIEUWE WETGEVING VAN TOEPASSING OP HOUTBEWERKINGSMACHINES 1 DE NIEUWE WETGEVING VAN TOEPASSING OP HOUTBEWERKINGSMACHINES DE NIEUWE FILOSOFIE De veiligheidsfilosofie die reeds verschillende jaren op Belgisch niveau bestond wordt nu ook op Europees niveau overgenomen.

Nadere informatie

Safety Event Didi Rinkel en Martin Krüger. Aansprakelijkheidskwesties rondom machines.

Safety Event Didi Rinkel en Martin Krüger. Aansprakelijkheidskwesties rondom machines. Safety Event 2016 www.vandiepen.com Didi Rinkel en Martin Krüger Aansprakelijkheidskwesties rondom machines Agenda Europese Richtlijnen Machinerichtlijn (2006/42/EG) Normen en aansprakelijkheid Contractuele

Nadere informatie

RICHTLIJNEN. (Voor de EER relevante tekst)

RICHTLIJNEN. (Voor de EER relevante tekst) L 355/42 12.12.2014 RICHTLIJNEN RICHTLIJN 2014/106/EU VAN DE COMMISSIE van 5 december 2014 tot wijziging van de bijlagen V en VI bij Richtlijn 2008/57/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende

Nadere informatie

(Tekst geldend op: ) De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

(Tekst geldend op: ) De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, (Tekst geldend op: 11-03-2015) Regeling van de Staatssecretaris van Milieu van 11 december 2012, nr. IENM/BSK-2012/218548 houdende regels met betrekking tot beperking van het gebruik van bepaalde gevaarlijke

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL INTERNE MARKT, INDUSTRIE, ONDERNEMERSCHAP EN MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF. Brussel, 1 februari 2019

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL INTERNE MARKT, INDUSTRIE, ONDERNEMERSCHAP EN MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF. Brussel, 1 februari 2019 EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL INTERNE MARKT, INDUSTRIE, ONDERNEMERSCHAP EN MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF Brussel, 1 februari 2019 VRAGEN EN ANTWOORDEN IN VERBAND MET DE TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD

Nadere informatie

WETBOEK VAN ECONOMISCH RECHT. Boek IX

WETBOEK VAN ECONOMISCH RECHT. Boek IX WETBOEK VAN ECONOMISCH RECHT Boek IX Inhoud BOEK IX. - Veiligheid van producten en diensten... 3 HOOFDSTUK 1. - Algemene veiligheidsverplichting... 3 HOOFDSTUK 2. - Informatie- en adviesstructuren... 7

Nadere informatie

De PROFIBUS, PROFINET & IO-Link dag. Edegem, 8 juni 2010. PROFIBUS Belgium VZW PROFIBUS, PROFINET & IO-Link

De PROFIBUS, PROFINET & IO-Link dag. Edegem, 8 juni 2010. PROFIBUS Belgium VZW PROFIBUS, PROFINET & IO-Link De PROFIBUS, PROFINET & IO-Link dag Edegem, 8 juni 2010 PROFIBUS Belgium VZW PROFIBUS, PROFINET & IO-Link 2010 Nieuwe Machinerichtlijn 2006/42/EC Jo Boullart Adviseur machineveiligheid Agoria jo.boullart@agoria.be

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 236 Besluit van 16 juni 2008 tot wijziging van het Warenwetbesluit machines en het Warenwetbesluit liften in verband met de implementatie van

Nadere informatie

CE-MARKERING VOOR MACHINES

CE-MARKERING VOOR MACHINES CE-MARKERING VOOR MACHINES Aangepast aan de herschikte Machinerichtlijn versie 2006/42/EG van 17 mei 2006, gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU nr. L 157 van 9 juni 2006. Rectificatie gepubliceerd

Nadere informatie

De Europese Richtlijn en Veiligheid voor MACHINES. Praktische gids

De Europese Richtlijn en Veiligheid voor MACHINES. Praktische gids De Europese Richtlijn en Veiligheid voor MACHINES Onafhankelijk Controle Bureel v.z.w. Praktische gids Richtlijn machines 89/392/EEG 91/368/EEG 93/44/EEG 93/68/EEG 98/37/EEG 2006/42/EG Controle organisme

Nadere informatie

Art. 33 van de WZW verplicht elke WG een IDPBW op te richten, waarin minstens één PAwerknemer

Art. 33 van de WZW verplicht elke WG een IDPBW op te richten, waarin minstens één PAwerknemer Nr. 910 Brussel, 12 januari 2010 BETREFT: MOGELIJKHEID VOOR MEERDERE WERKGEVERS TOT OPRICHTING VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE INTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK (GIDPBW). 1. Wetgeving

Nadere informatie

16.4.2010 A7-0101/ 001-065. Voorstel voor een richtlijn (COM(2009)0482 C7-0161/2009 2009/0131(COD)) Door de Commissie voorgestelde tekst.

16.4.2010 A7-0101/ 001-065. Voorstel voor een richtlijn (COM(2009)0482 C7-0161/2009 2009/0131(COD)) Door de Commissie voorgestelde tekst. 16.4.2010 A7-0101/ 001-065 AMENDEMENTEN 001-065 ingediend door de Commissie vervoer en toerisme Verslag Brian Simpson Vervoerbare drukapparatuur A7-0101/2010 (COM(2009)0482 C7-0161/2009 2009/0131(COD))

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 30 mei 2006 (26.06) (OR. fr) 8693/06 ADD 1 PV/CONS 22 AGRI 146 PECHE 119

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 30 mei 2006 (26.06) (OR. fr) 8693/06 ADD 1 PV/CONS 22 AGRI 146 PECHE 119 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 30 mei 2006 (26.06) (OR. fr) 8693/06 ADD 1 PV/CONS 22 AGRI 146 PECHE 119 ADDENDUM bij de ONTWERP-NOTULEN 1 Betreft: 2724e zitting van de Raad van de Europese Unie (LANDBOUW

Nadere informatie

Oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk

Oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk Oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk Inleiding Krachtens de welzijnswet dient elke werkgever een interne dienst voor preventie en bescherming op

Nadere informatie

Workshop De meerwaarde van CE markering. Van harte welkom, namens: Jasper Burgers (CarrosserieNL) & Martijn Drost (Pilz Nederland)

Workshop De meerwaarde van CE markering. Van harte welkom, namens: Jasper Burgers (CarrosserieNL) & Martijn Drost (Pilz Nederland) Workshop De meerwaarde van CE markering Van harte welkom, namens: Jasper Burgers (CarrosserieNL) & Martijn Drost (Pilz Nederland) Programma 16:00 Opening door Cintec 16:05 Pilz Nederland, Martijn Drost

Nadere informatie

KWALITEITSHANDBOEK. Beschrijving van de juridische structuur. Certificatiereglement KONHEF

KWALITEITSHANDBOEK. Beschrijving van de juridische structuur. Certificatiereglement KONHEF Blz 1/5 Artikel 1. Aanvaarding opdracht De certificatieopdracht wordt aanvaard na ontvangst van het volledig ingevulde formulier Aanvraagformulier voor certificatie door de aanvrager. Artikel 2. Geheimhouding

Nadere informatie

Toezicht CE-markering Bouwproducten

Toezicht CE-markering Bouwproducten Toezicht CE-markering Bouwproducten R. Baaten Sr. Inspecteur Stabu. Ede, 2 december 2014 Tros Radar: CE markering medische hulpmiddelen Wat komt in deze presentatie aan de orde? I. Wie is de ILT en wat

Nadere informatie

RICHTLIJN 2009/127/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

RICHTLIJN 2009/127/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD 25.11.2009 Publicatieblad van de Europese Unie L 310/29 RICHTLIJNEN RICHTLIJN 2009/127/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 21 oktober 2009 tot wijziging van Richtlijn 2006/42/EG met betrekking

Nadere informatie

Richtlijn 2006/121/EG van het Europees Parlement en de Raad. van 18 december 2006

Richtlijn 2006/121/EG van het Europees Parlement en de Raad. van 18 december 2006 30.12.2006 NL Publicatieblad van de Europese Unie L 396/849 Richtlijn 2006/121/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 december 2006 tot wijziging van Richtlijn 67/548/EEG van de Raad betreffende

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij COMMISSION IMPLEMENTING REGULATION (EU) /...

BIJLAGEN. bij COMMISSION IMPLEMENTING REGULATION (EU) /... EUROPESE COMMISSIE Brussel, 12.2.2019 C(2019) 873 final ANNEXES 1 to 7 BIJLAGEN bij COMMISSION IMPLEMENTING REGULATION (EU) /... inzake de modellen voor EG-verklaringen en certificaten voor interoperabiliteitsonderdelen

Nadere informatie

(3) Het verslag bevat feedback over de ervaringen met de overgangsmaatregelen van Verordening (EG) nr. 2076/2005 van de Commissie (4). In het verslag

(3) Het verslag bevat feedback over de ervaringen met de overgangsmaatregelen van Verordening (EG) nr. 2076/2005 van de Commissie (4). In het verslag VERORDENING (EU) VAN DE COMMISSIE van 2 februari 2017 tot vaststelling van overgangsmaatregelen voor de toepassing van de Verordeningen (EG) nr. 853/2004 en (EG) nr. 854/2004 van het Europees Parlement

Nadere informatie

RICHTLIJN 2006/42/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 17 mei 2006 betreffende machines en tot wijziging van Richtlijn 95/16/EG (herschikking)

RICHTLIJN 2006/42/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 17 mei 2006 betreffende machines en tot wijziging van Richtlijn 95/16/EG (herschikking) 2006L0042 NL 15.12.2009 002.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B RICHTLIJN 2006/42/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT

Nadere informatie

TOOLBOX VEILIG WERKEN MET MACHINES

TOOLBOX VEILIG WERKEN MET MACHINES TOOLBOX VEILIG WERKEN MET MACHINES WAAROM GEBEUREN ER MACHINE - ONGEVALLEN? Accidents are not due to lack of knowledge, but failure to use the knowledge we have. Mr. T. Kletz Ongevallen worden niet veroorzaakt

Nadere informatie

Besluit van 1 augustus 1995, tot vaststelling van een algemene maatregel van bestuur ter uitvoering van de Wet op de gevaarlijke werktuigen

Besluit van 1 augustus 1995, tot vaststelling van een algemene maatregel van bestuur ter uitvoering van de Wet op de gevaarlijke werktuigen (Tekst geldend op: 11-03-2015) Besluit van 1 augustus 1995, tot vaststelling van een algemene maatregel van bestuur ter uitvoering van de Wet op de gevaarlijke werktuigen Wij Beatrix, bij de gratie Gods,

Nadere informatie

Collectieve valbeschermingsmiddelen

Collectieve valbeschermingsmiddelen Collectieve valbeschermingsmiddelen Regelgeving m.b.t. valbescherming - Vanaf welke hoogte? - Hiërarchie - Collectieve beschermingsmiddelen - Persoonlijke beschermingsmiddelen 2 Regelgeving CBM Toepassingsgebied

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 185/6 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2015/1136 VAN DE COMMISSIE van 13 juli 2015 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 402/2013 betreffende de gemeenschappelijke veiligheidsmethode voor risico-evaluatie

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 61.354/3 van 10 mei 2017 over een voorontwerp van decreet van het Vlaamse Gewest houdende instemming met het Multilateraal Akkoord tussen bevoegde autoriteiten

Nadere informatie

Collectieve beschermingsmiddelen Wetgevende nota

Collectieve beschermingsmiddelen Wetgevende nota VL/NB Brussel, 10 oktober 2013 Collectieve beschermingsmiddelen Wetgevende nota Er is een nieuwe wettekst verschenen. Het gaat over: Koninklijk besluit van 30 augustus 2013 tot vaststelling van algemene

Nadere informatie

BIJLAGE. bij het. Gezamenlijk voorstel voor een besluit van de Raad

BIJLAGE. bij het. Gezamenlijk voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE HOGE VERTEGENWOORDIGER VAN DE UNIE VOOR BUITENLANDSE ZAKEN EN VEILIGHEIDSBELEID Brussel, 25.9.2017 JOIN(2017) 37 final ANNEX 4 BIJLAGE bij het Gezamenlijk voorstel voor een besluit van

Nadere informatie

24 & 30 november 2012. Koninklijk besluit van 12 juli 2012 Wat verandert er? Impact van de Bouwproductenverordening Jules De Windt FOD Economie

24 & 30 november 2012. Koninklijk besluit van 12 juli 2012 Wat verandert er? Impact van de Bouwproductenverordening Jules De Windt FOD Economie 24 & 30 november 2012 Koninklijk besluit van 12 juli 2012 Wat verandert er? Impact van de Bouwproductenverordening Jules De Windt FOD Economie Inhoud Van de Richtlijn naar de Verordening De Verordening

Nadere informatie

Voor de delegaties gaat hierbij de ontwerp-verordening zoals deze er na de vergadering van de Groep visa van 20 februari 2003 uitziet.

Voor de delegaties gaat hierbij de ontwerp-verordening zoals deze er na de vergadering van de Groep visa van 20 februari 2003 uitziet. Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 26 februari 2003 (10.03) (OR. en) PUBLIC 6614/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0027 (CNS) LIMITE VISA 35 COMIX 117 NOTA van: aan: nr. Comv.: Betreft: het

Nadere informatie

Praktische handleiding

Praktische handleiding Belgische veiligheidsinstantie van de spoorwegen Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen voor de aanvraag tot erkenning als centrum belast met de medische en/of psychologische onderzoeken

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 39157 4 november 2015 Overeenkomst Staat NEN en NEC Partijen: 1. De Staat der Nederlanden, waarvan de zetel is gevestigd

Nadere informatie

VEILIGHEIDS- EN MILIEUEISEN BIJ DE BESTELBON.

VEILIGHEIDS- EN MILIEUEISEN BIJ DE BESTELBON. 1 VEILIGHEIDS- EN MILIEUEISEN BIJ DE BESTELBON. IDENTIFICATIE VAN DE BESTELLING. Besteller :... Bijlage aan de bestelbon :... Leverancier :...... Bestelobject :...... Dit document vormt één geheel met

Nadere informatie

L 94/8 Publicatieblad van de Europese Unie 5.4.2008 RICHTLIJNEN

L 94/8 Publicatieblad van de Europese Unie 5.4.2008 RICHTLIJNEN L 94/8 Publicatieblad van de Europese Unie 5.4.2008 RICHTLIJNEN RICHTLIJN 2008/43/EG VAN DE COMMISSIE van 4 april 2008 tot instelling van een systeem voor de identificatie en de traceerbaarheid van explosieven

Nadere informatie

De nieuwe PBM-verordening voor economische operatoren The way to health and safety Gent, 18 & 19 oktober 2016

De nieuwe PBM-verordening voor economische operatoren The way to health and safety Gent, 18 & 19 oktober 2016 De nieuwe PBM-verordening voor economische operatoren The way to health and safety Gent, 18 & 19 oktober 2016 Wendy Van Aerschot FOD Economie Dienst Reglementering Veiligheid i. Dienst Reglementering Veiligheid

Nadere informatie

(./; KEURMERK RITRE GIS TRATI ESYSTE MEN. Gedragscode ten behoeve van ritregistratiesystemen

(./; KEURMERK RITRE GIS TRATI ESYSTE MEN. Gedragscode ten behoeve van ritregistratiesystemen Gedragscode ten behoeve van ritregistratiesystemen "Gedragscode Privacy RRS" Onderdeel van het Keurmerk RitRegistratieSystemen van de Stichting Keurmerk Ritregistratiesystemen (SKRRS) (./; KEURMERK RITRE

Nadere informatie

SAFETY 4 DUMMIES. 20 september 2017 Practical Safety Event 1

SAFETY 4 DUMMIES. 20 september 2017 Practical Safety Event 1 SAFETY 4 DUMMIES 20 september 2017 Practical Safety Event 1 Marcel van Bolhuis Sales Manager Sales Nederland Noord Tel. +31 78 615 4766 Fax +31 78 615 4311 E-Mail Marcel.van.Bolhuis@euchner.nl Mob. +31

Nadere informatie

DISCLAIMER. Pagina 1 van 5. verkoop van registergoederen van de Stichting Kenter Jeugdhulp DE ONDERGETEKENDE(N):

DISCLAIMER. Pagina 1 van 5. verkoop van registergoederen van de Stichting Kenter Jeugdhulp DE ONDERGETEKENDE(N): Pagina 1 van 5 DE ONDERGETEKENDE(N): DISCLAIMER verkoop van registergoederen van de Stichting Kenter Jeugdhulp Naam rechtspersoon: Plaats statutaire zetel: Kantooradres: Nummer Kamer van Koophandel: e-mailadres:

Nadere informatie

De verhouding tussen Richtlijn 2001/95/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning

De verhouding tussen Richtlijn 2001/95/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL ONDERNEMINGEN EN INDUSTRIE Leidraad 1 Brussel, 1.2.2010 - De verhouding tussen Richtlijn 2001/95/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning 1. IEIDING

Nadere informatie

Privacy Gedragscode Keurmerk RitRegistratieSystemen

Privacy Gedragscode Keurmerk RitRegistratieSystemen Pagina 1 van 5 Privacy Gedragscode Keurmerk RitRegistratieSystemen Inleiding Dit document dient als bijlage bij alle systemen waarbij het Keurmerk RitRegistratieSystemen (RRS) wordt geleverd en is hier

Nadere informatie

AVAN - Arbeidsveiligheid Advies Nederland

AVAN - Arbeidsveiligheid Advies Nederland Heikeshof 41 1483 XG, DE RIJP Tel: +31 (0)299-720037 Fax: +31 (0)84-7238971 info@avan.nl www.avan.nl Inhoud Algemeen 2 Werkwijze 3 CE markering 4 Risico Inventarisatie Richtlijn Arbeidsmiddelen (RIE RA)

Nadere informatie

Veiligheid van speeltoestellen

Veiligheid van speeltoestellen FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND & ENERGIE KWALITEIT EN VEILIGHEID Afdeling Veiligheid Dienst Productveiligheid Veiligheid van speeltoestellen Versie 06/02/2003 Referenties : Koninklijk

Nadere informatie

en - zonder de bepalingen met betrekking tot "in de handel gebrachte goederen" die zijn vastgesteld in het terugtrekkingsakkoord.

en - zonder de bepalingen met betrekking tot in de handel gebrachte goederen die zijn vastgesteld in het terugtrekkingsakkoord. EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL INTERNE MARKT, INDUSTRIE, ONDERNEMERSCHAP EN MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF Brussel, 6 maart 2019 VRAGEN EN ANTWOORDEN IN VERBAND MET DE TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 277/23

Publicatieblad van de Europese Unie L 277/23 18.10.2008 Publicatieblad van de Europese Unie L 277/23 VERORDENING (EG) Nr. 1024/2008 VAN DE COMMISSIE van 17 oktober 2008 tot vaststelling van gedetailleerde maatregelen ter uitvoering van Verordening

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de wederzijdse erkenning van de Gekwalificeerde Persoon binnen de Benelux

Omzendbrief met betrekking tot de wederzijdse erkenning van de Gekwalificeerde Persoon binnen de Benelux Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de wederzijdse erkenning van de Gekwalificeerde Persoon binnen de Benelux Referentie PCCB/S3/KVT/878741 Datum 16/08/2018

Nadere informatie

Titel van de presentatie

Titel van de presentatie Titel van de presentatie Conforme machines: droom of werkelijkheid De rol van de preventieadviseur Dries Wyffels Koen Van Marcke Wiels & Partners milieu-consulting Milieubureau voor Ondernemers Pres. Kennedylaan

Nadere informatie

systemen van en natte kunstwerken Safety Event 2014 Leon Uijttewaal

systemen van en natte kunstwerken Safety Event 2014 Leon Uijttewaal Machineveiligheid bij systemen van beweegbare bruggen en natte kunstwerken Safety Event 2014 Chris Tettero Leon Uijttewaal Wie zijn wij? Chris Tettero en Leon Uijttewaal Namens Expertteam Machineveiligheid

Nadere informatie

Gedragscode Privacy RRS

Gedragscode Privacy RRS Gedragscode ten behoeve van ritregistratiesystemen Gedragscode Privacy RRS Onderdeel van het Keurmerk RitRegistratieSystemen van de Stichting Keurmerk Ritregistratiesystemen (SKRRS) 7 november 2013 1 Inhoud

Nadere informatie

Gedragscode Privacy RRS

Gedragscode Privacy RRS Gedragscode ten behoeve van ritregistratiesystemen Gedragscode Privacy RRS Onderdeel van het Keurmerk RitRegistratieSystemen van de Stichting Keurmerk Ritregistratiesystemen (SKRRS) Versie no 4: 1 juli

Nadere informatie

Optimale veiligheid voor kinderen. Europese Commissie Industrie en ondernemerschap

Optimale veiligheid voor kinderen. Europese Commissie Industrie en ondernemerschap VEILIGHEID VAN SPEELGOED Optimale veiligheid voor kinderen Europese Commissie Industrie en ondernemerschap Fotolia Orange Tuesday In de EU wonen meer dan 80 miljoen kinderen jonger dan 14 jaar en stellen

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg

Codex over het welzijn op het werk. Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg Codex over het welzijn op het werk Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg Titel 2. De gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk Omzetting in Belgisch

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 29.5.2013 COM(2013) 307 final 2013/0159 (E) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD over de toepassing van Reglement nr. 41 van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde

Nadere informatie

De opbouw van de Machinerichtlijn

De opbouw van de Machinerichtlijn De pbuw van de Machinerichtlijn Vrafgaand aan de fficiële tekst van de richtlijn zijn de verwegingen van de Raad van de Eurpese Gemeenschappen pgenmen. Deze verwegingen geven aan welke uitgangspunten hebben

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) 26.4.2019 L 112/11 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/661 VAN DE COMMISSIE van 25 april 2019 betreffende het waarborgen van de vlotte werking van het elektronisch quotaregister voor het op de markt brengen

Nadere informatie

Privacy Gedragscode RitRegistratieSystemen Privacy Gedragscode RRS

Privacy Gedragscode RitRegistratieSystemen Privacy Gedragscode RRS Privacy Gedragscode RitRegistratieSystemen Privacy Gedragscode RRS Onderdeel van het Keurmerk RitRegistratieSystemen van de Stichting Keurmerk Ritregistratiesystemen (SKRRS) Versie: 1.2 (concept) Datum:

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/33)

VERSLAG (2017/C 417/33) 6.12.2017 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 417/207 VERSLAG over de jaarrekening van het Voorzieningsagentschap van Euratom betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van het

Nadere informatie