Leidschenhof Den Haag. Uitgebreide omschrijving WKO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leidschenhof Den Haag. Uitgebreide omschrijving WKO"

Transcriptie

1 Leidschenhof Den Haag Uitgebreide omschrijving WKO

2 Het project Leidschenhof te Leidschenveen is een zorgcomplex met appartementen dat in opdracht van WoonInvest is ontwikkeld. Het gebouw bestaat uit de volgende functies. Bouwdeel D Algemene ruimten zoals kerk, kinderdagverblijf e.d. Zorgdeel op de eerste tot en met vierde verdieping. Appartementen op de vijfde verdieping Bouwdeel E Commerciële ruimten Zorgdeel op de eerste tot en met vierde verdieping Appartementen op de vijfde verdieping WKO installatie Het complex krijgt een collectief verwarmings- en koelsysteem. Hierbij wordt warmte geleverd voor ruimteverwarming en tapwaterverwarming en koude voor koeling. Het systeem bestaat uit een warmte-/ koudeopslag in de bodem, warmtepomp, ketels en een zonneenergiedak. De reden waarom gekozen is voor deze installatie is omdat het een duurzame, hoogwaardige voorziening is die warmte en koeling levert aan een doelgroep die met name aan koude behoefte heeft (in warme periodes). Een andere installatie kon geen optimale kwaliteit leveren (met radiatoren). Dit systeem heeft alles in de vloer zitten.

3 Opwekking Het complex krijgt een collectief verwarmings- en koelsysteem met warmte-/ koudeopslag in de bodem, warmtepomp, ketels en een zonne-energiedak voor het leveren van warmte voor ruimteverwarming en tapwaterverwarming en koude voor comfortkoeling. De technische installatie voor opwekking van de warmte wordt geplaatst in een techniekruimte per gebouw. Vanuit de techniekruimte wordt de warmte en koude door middel van een distributienet naar de woningen, commerciële ruimten en zorgfuncties getransporteerd. Het duurzame energiesysteem bestaat uit de volgende hoofddelen. Eén centraal energieopslagsysteem. Een watervoerend pakket is een ondergrondse zandlaag waardoor of waartussen grondwater stroomt (De geologische opbouw van de ondergrond is immers gelaagd). Bovenstaand plaatje geeft aan dat in de zomer koude wordt ontrokken uit de koudebron en warmte van de warmtepomp wordt geladen in de warmtebron. De bronnen elkaar niet kunnen beïnvloeden. Hierop wordt de warmte- en koudeopwekking van de bouwdelen aangesloten. De bouwdelen worden voorzien van een installatie met energieopslag en warmtepomp. Deze installatie levert energie voor zowel warmteopwekking als koudeopwekking. s Winters wordt koude geladen in de bodem. De koudebron wordt geladen met koud water, dit water komt oorspronkelijk (via de warmtewisselaar van de warmtepomp) uit de warmtebron. met behulp van de warmtepompen. De koude van de warmtepompen komt vrij doordat de warmtepompen warmte leveren aan de warmteafnemers. Indien dit nodig is, leveren de cv-ketels aanvullende warmte bij lage buitentemperaturen. De warmtepomp werkt net als een koelkast. Bij een koelkast wordt door de verdamper warmte onttrokken vanuit de koelkast. Deze warmte wordt vrijgegeven via de condensor aan de omgeving. Met behulp van de warmtepomp wordt de warmte niet afgegeven aan de omgeving maar opgeslagen in de bron. In de zomer levert de energieopslag koeling. Uit de energieberekeningen blijkt dat de jaarlijkse hoeveelheid ontrokken warmte uit de bodem meer is dan de jaarlijkse hoeveelheid ontrokken koude uit de bodem. Voor het aanvullend laden van warmte in de bodem is een energiedak aanwezig. Er moet een thermisch evenwicht zijn. Door bepaalde regelgeving is het zo dat de temperatuur van de bodem (binnen een bepaalde periode) gelijk moet blijven. Dit dient tevens jaarlijks gerapporteerd te worden aan de provincie.

4 Een warmtewisselaar is een apparaat dat warmte van het ene medium (bronwater) overbrengt naar het medium (systeemwater), zonder dat er een vermenging van de twee systemen plaatsvindt. Per bouwdeel is een installatie aanwezig voor opwekking van warmte- en koude middels het energiedak, warmtepomp en ketels. Warmtepomp Op het dak van beide bouwdelen is een warmtepomp geplaatst. Deze dient voor de ruimtekoeling en de luchtkoeling. De geïsoleerde leidingen worden via het dak en de woningschachten aangebracht. De warmtepomp levert 's winters warmte aan het laag temperatuurverwarmingssysteem in het gebouw en zorgt in de zomer voor de koeling. Bij het ontstaan van de warmtevraag schakelt de warmtepomp in winterbedrijf en heeft warmtelevering de eerste prioriteit. De opgewekte koude door de warmtepomp wordt dan benut om de energieopslag te laden. De warmtepomp werkt op dat moment in koelbedrijf. De condensorwarmte wordt afgevoerd via de droge koeler. Definitie warmtepomp De definitie van een warmtepomp wil niet zeggen dat deze warmte verpompt net zoals dat een koelkast dit ook niet doet. Een warmtepomp bestaat uit 5 delen, namelijk; verdamper, expansieventiel, condensor, compressor en een leiding tussen deze componenten. Om koude en warmte -water te creëren voor het systeem maakt de warmtepomp gebruik van natuurkundige wetten en de eigenschappen van een koudemiddel. Om hier gebruik van te maken wordt er een mechanische kringloop gecreëerd tussen de componenten. Deze kringloop wordt gerealiseerd door het koelmiddel door de compressor te comprimeren waardoor het onder een hoge druk naar de verdamper stroomt. Via de verdamper wordt het koelmiddel verdampt. Om het koelmiddel te laten verdampen in de verdamper moet er warmte worden ontrokken van het 1 e watercircuit (bron/systeem), waardoor koudewater ontstaat. Het verdampte koudemiddel gaat hierna door het expansieventiel waardoor het een lage druk krijgt en bij de condensor terechtkomt. In de condensor heeft het verdampte koelmiddel, koude nodig om te kunnen condenseren in de condensor. Hierbij wordt dus koude ontrokken van het 2 e watercircuit (systeem/bron), waardoor warmwater ontstaat. Na het condenseren is het koelmiddel weer vloeistof en wordt het door de compressor weer op een hoge druk gecomprimeerd waarna het weer naar de verdamper stroomt. Dit gecreëerde koude- en warme water wordt gebruikt voor de installatie of (indien deze genoeg vermogen over heeft) gebruikt voor het laden van de bronnen. Definitie laag temperatuurverwarmingssysteem Een laag temperatuurverwarmingssysteem is een systeem wat op respectievelijk lage temperaturen verwarmt (toevoer temperatuur 27 C i.p.v. 90 C bij conventionele verwarming). De warmtepomp werkt ook op deze temperaturen waardoor het systeem een hoger rendement krijgt. Definitie condensorwarmte De condensorwarmte is de warmte die het proces van het condenseren afgeeft aan het systeemwater of bronwater.

5 Energiedak Er moet een thermisch evenwicht zijn. Door bepaalde regelgeving is het zo dat de temperatuur van de bodem (binnen een bepaalde periode) gelijk moet blijven. Dit dient tevens jaarlijks gerapporteerd te worden aan de provincie. Om een evenwicht te waarborgen dient aanvullend warmte te worden geladen door middel van een energiedak. De jaarlijkse opbrengst van een energiedak is circa 450 kwh. HR-verwarmingsketels In de technische ruimte op het dak van beide bouwdelen zijn twee CV-ketels met hoog rendement opgesteld. Deze ketels dienen aanvullend voor de ruimteverwarming, de luchtverwarming en de bereiding van warm tapwater. Wanneer de benodigde warmwateraanvoertemperatuur voor de verwarming van de ruimtes onvoldoende door de warmtepomp geleverd kan worden, zal naverwarming plaatsvinden met de HR-ketel. Eén ketel is voor de warmwatervoorziening en de andere ketel is voor de luchtbehandelingskasten en vloerverwarmingsinstallatie (ruimteverwarming). Warmtapwater De warmwateropwekking vindt centraal plaats in de techniekruimte per bouwdeel. Indien zonnewarmte beschikbaar is vanuit het energiedak, wordt het tapwater voorverwarmd in het voorraadvat van het energiedak. Naverwarming vindt plaats met behulp van een indirect gestookte boiler. Door middel van een warmtapwatercirculatienet naar de woningen wordt warm water aan de woningen geleverd. De aanvoertemperatuur van het warmtapwatercirculatienet is minimaal 65 C. Op diverse plaatsen wordt de temperatuur bewaakt om legionellavorming te voorkomen. Per woning wordt een aansluiting op dit centrale tapwatersysteem gemaakt. Luchtbehandelingskast De in de appartementen en de woningen toe te voeren lucht wordt centraal behandeld in een op het dak van beide bouwdelen te plaatsen luchtbehandelingskast. Hierin wordt de lucht gefilterd en verwarmd of gekoeld. Om het energiegebruik voor verwarming tot een minimum te beperken wordt de luchtbehandelingskast voorzien van warmteterugwinning. Hiermee wordt circa 70% energie teruggewonnen uit de afgezogen lucht zonder risico van vermenging met de toegevoerde lucht. Via een centraal kanalensysteem langs de liften en in het verlaagd plafond van de gangen wordt de behandelde buitenlucht aan de woon- en slaapkamers toegevoerd. De vervuilde lucht wordt via de spleet van de badkamerdeur en via de keuken door middel van afzuigrozetten teruggevoerd naar de luchtbehandelingskast. Afgifte

6 Ieder appartement wordt voorzien van een leidingnet in de vloer waarmee wordt voorzien in een basisverwarming of basiskoeling. Op een centrale plaats wordt omgeschakeld van verwarmen naar koelen. Dit gebeurt op basis van de buitentemperatuur, maar ook op basis van de werkelijk gemeten binnentemperatuur in de ruimten. De in te stellen thermostaten van de bewoner staan in verbinding met het centrale systeem. Als er boven de 50% van de thermostaten wordt ingesteld dat ze koeling willen hebben, ondanks dat er buiten een wintertemperatuur heerst, wordt er alsnog gekoeld. Het systeem reageert immers op het temperatuur verschil wat gecreëerd wordt tussen de binnentemperatuur en de ingestelde temperatuur van de bewoner (thermostaat). De ruimten worden mechanisch geventileerd door middel van een kanalenstelsel met roosters in een koof in de ruimten. De lucht wordt door middel van een centraal systeem toegevoerd en afgezogen. De toegevoerde lucht wordt in de winter centraal verwarmd en in de zomer centraal gekoeld. De ingeblazen hoeveelheid lucht kan echter worden gevarieerd waardoor de ruimtetemperatuur kan worden beïnvloed. Om ervoor te zorgen dat de balans tussen toegevoerde en afgezogen lucht gehandhaafd blijft wordt dan ook de afgevoerde lucht gevarieerd. In de woonkamer is een apparaat gemonteerd waarmee de bewoner op eenvoudige wijze de gewenste ruimtetemperatuur +/- 2 graden kan instellen. Dit systeem is een beproefde techniek, betrouwbaar en bovendien onderhoudsvrij voor wat betreft in de zorgwoningen en -kamers. Het voordeel van vloerverwarming/koeling is dat het hygiënisch en goed schoon te maken is, wat een voordeel is in de zorgomgeving.

7 Tapwatersysteem Om legionellavorming via de koudwaterleiding te voorkomen in de centrale koudwaterleidingen op z.g. hotspots regelafsluiters voorzien, welke bij een leidingtemperatuur boven 25 C de koudwaterdoorstroming in het betreffende leidingdeel verhogen. Om de totale balans in evenwicht te houden wordt de doorstroming van de gunstigste hotspot juist verlaagd. Als de koudwatertemperatuur blijft toenemen wordt een spuiklep geopend. Om de boilers in dit geval van koudwater te voorzien wordt een koudwaterbypassklep open gestuurd. Voor het watersysteem is een innovatief hygiënesysteem toegepast. Dit systeem zorgt voor een maximale doorstroming van het koudtapwaternet, het zorgt ervoor dat er weinig tot geen stilstaand water is in de hoofdleidingnet en hierdoor is het dus preventief tegen legionella (Het systeem is ook speciaal tegen preventie van legionella gekozen). Het werkingsprincipe van de stromingsdeler berust op het principe van de Venturi straaltechniek. Door de vernauwing (Venturi straalpijp) in de standleiding (boven de aftakking, A) wordt er een overdruk gecreëerd, hierdoor wordt het tapwater geforceerd om via de aftakking (A) te stromen. Bij de tweede tak (B) wordt het omgeleide water weer samengevoegd. Door de tweede aansluiting op de stromingsdeler (B) wordt het geforceerd doorstromende drinkwater weer samengevoegd met de resterende drinkwatervolumestroom (tot 100%).Daarmee zijn de voorwaarden voor de geforceerde doorstroming van de waterleidingen gegarandeerd.

Duurzame klimaatinstallaties in Etten-Leur Woonbond Kennis- en Adviescentrum 6-11-2015 Siem Goede

Duurzame klimaatinstallaties in Etten-Leur Woonbond Kennis- en Adviescentrum 6-11-2015 Siem Goede Duurzame klimaatinstallaties in Etten-Leur Woonbond Kennis- en Adviescentrum 6-11-2015 Siem Goede Vraagstelling Inventariseren van de WKO-installaties van de complexen Wachter-Valpoort en Contrefort-Chrispijn.

Nadere informatie

DE WERKING VAN DE WARMTEPOMP

DE WERKING VAN DE WARMTEPOMP De duurzame energiebron is onuitputtelijk, maar heeft een te laag temperatuurniveau om de CV rechtstreeks op aan te kunnen sluiten. De temperatuur zal dus eerst verhoogd moeten worden, waardoor wij onze

Nadere informatie

Informatieblad. Warmtepompen INLEIDING

Informatieblad. Warmtepompen INLEIDING INLEIDING Vanwege de oprakende fossiele brandstoffen worden we met zijn alle gedwongen op zoek te gaan naar verbeterde of alternatieve energieopwekkers. Van hout naar kolen naar olie naar gas en nu naar

Nadere informatie

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel.

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel. Duurzame energie Er wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energiesystemen in gebouwen. Hiermee wordt op een natuurlijke wijze duurzame energie gewonnen om de woningen te verwarmen

Nadere informatie

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem uw nieuwe woning Water/water warmtepomp: - Verwarming in koude maanden door gebruik van bodemwarmte - Koeling in warme maanden door gebruik van

Nadere informatie

Warmtepompen en warmtebronnen. Warmtepompen

Warmtepompen en warmtebronnen. Warmtepompen Warmtepompen en warmtebronnen (augustus 2006) Warmtepompen Wat is een warmtepomp? Warmtepompen zijn duurzame energiesystemen die energie uit de omgeving, zoals buitenlucht, bodem of grondwater, omzetten

Nadere informatie

Aardwarmte / Luchtwarmte

Aardwarmte / Luchtwarmte 2015 Aardwarmte / Luchtwarmte Verdiepende opdracht Inleiding; In dit onderdeel kun je meer leren over het onderwerp Aardwarmte/Luchtwarmte. Pagina 1 Inhoud 1.Aardwarmte / luchtwarmte...3 1.1 Doel van de

Nadere informatie

100% Warmte, warm tapwater en koude. Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. duurzame energie van eigen bodem

100% Warmte, warm tapwater en koude. Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. duurzame energie van eigen bodem 100% duurzame energie van eigen bodem Warmte, warm tapwater en koude Comfortabel én milieuvriendelijk wonen U gaat voor nul! Comfortabel én milieuvriendelijk wonen Warmte, warm tapwater en koude van Eteck

Nadere informatie

Installatie overzicht bij EPC-concepten

Installatie overzicht bij EPC-concepten Installatie overzicht bij EPC-concepten Dit boekje geeft een overzicht van de belangrijkste installaties zoals die nu op de markt aanwezig zijn. PelserHartman probeert u een zo volledig mogelijk overzicht

Nadere informatie

White Paper Warmtepompsysteem

White Paper Warmtepompsysteem White Paper Warmtepompsysteem Inleiding Een warmtepompsysteem is voor veel mensen inmiddels een bekend begrip, toch ontstaat er nog steeds veel onduidelijkheid over de werking van het systeem. Dit blijkt

Nadere informatie

100% Warmte, warm tapwater en koude. Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. duurzame energie van eigen bodem

100% Warmte, warm tapwater en koude. Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. duurzame energie van eigen bodem 100% duurzame energie van eigen bodem Warmte, warm tapwater en koude Comfortabel én milieuvriendelijk wonen U gaat voor nul! Comfortabel én milieuvriendelijk wonen Warmte, warm tapwater en koude van Eteck

Nadere informatie

De meest optimale installatie is een zuinige installatie. Daarvoor dienen 3 componenten goed op elkaar te worden afgesteld:

De meest optimale installatie is een zuinige installatie. Daarvoor dienen 3 componenten goed op elkaar te worden afgesteld: Besteco wil aan de hand van een korte, eenvoudige uitleg algemene informatie verstrekken omtrent warmtepompinstallaties en waar de aandachtspunten liggen. De meest optimale installatie is een zuinige installatie.

Nadere informatie

Warmte in de koudetechniek, een hot item

Warmte in de koudetechniek, een hot item Wijbenga info sheet 5: Warmte in de koudetechniek, een hot item In het ontwerp van een koelinstallatie wordt steeds meer aandacht besteed aan het energieverbruik. Dit kan bereikt worden door een zo hoog

Nadere informatie

UW NIEUWE APPARTEMENT DUURZAAM EN COMFORTABEL

UW NIEUWE APPARTEMENT DUURZAAM EN COMFORTABEL groen woonbastion in het centrum van Maastricht UW NIEUWE APPARTEMENT DUURZAAM EN COMFORTABEL UW NIEUWE APPARTEMENT IS ZEER DUURZAAM EN COMFORTABEL Gefeliciteerd met uw nieuwe appartement in ons project

Nadere informatie

Informatieblad. verwarmingsinstallatie. Comfortabel klimaatsysteem. Rokade

Informatieblad. verwarmingsinstallatie. Comfortabel klimaatsysteem. Rokade Informatieblad verwarmingsinstallatie Rokade 2011 Comfortabel klimaatsysteem Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem Duurzaamheid is een centraal thema in Rokade. Als bewoner profiteert u daarvan.

Nadere informatie

BE 2 Installatietechniek Bieschboshal warmtepomp

BE 2 Installatietechniek Bieschboshal warmtepomp BE 2 Installatietechniek Bieschboshal warmtepomp Pagina 1 van 7 Joran van Reede MBGOO17B4..-05-2019 Pagina 2 van 7 Inleiding Voor u ligt een verslag over de installatie techniek van de Bieschbos hal. In

Nadere informatie

Eneco WarmteWinner. Eneco Smart Energy. Postbus BA Rotterdam EBE.CSM.WARMTEWINNER.10/17

Eneco WarmteWinner. Eneco Smart Energy. Postbus BA Rotterdam   EBE.CSM.WARMTEWINNER.10/17 Eneco WarmteWinner Eneco Smart Energy Postbus 1014 3000 BA Rotterdam www.eneco.nl/warmtewinner EBE.CSM.WARMTEWINNER.10/17 Inhoud Introductie Introductie 3 De Eneco WarmteWinner 4 Werkingsprincipe 7 Hybride

Nadere informatie

Duurzaam verwarmen en koelen met bodemenergie

Duurzaam verwarmen en koelen met bodemenergie Postbus 47 7710 AA Nieuwleusen Rollecate 61 7711 GG Nieuwleusen Tel. 0529 484315 fax 0529 484537 E-mail: info@luinstra.nl Internet: www.luinstra.nl K.v.K. nr. 05080406 BTW nr. NL8155.26.490.B01 IBAN: NL78RABO0127841741

Nadere informatie

Optimale prijs/ prestatie energieopslagsystemen

Optimale prijs/ prestatie energieopslagsystemen Meer doen met minder Optimale prijs/ prestatie energieopslagsystemen Met steun van de NOVEM is er een onderzoek gedaan ter verbetering van de prijs/prestatie van energieopslagsystemen. De investeringen

Nadere informatie

Open en gesloten WKO systemen. Open systemen

Open en gesloten WKO systemen. Open systemen Open en gesloten WKO systemen Open systemen Een kenmerk van open systemen is dat er grondwater onttrokken en geïnfiltreerd wordt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen doubletsystemen, monobronsystemen

Nadere informatie

Recycle je warmte. De Eneco WarmteWinner

Recycle je warmte. De Eneco WarmteWinner Recycle je warmte De Eneco WarmteWinner Inhoudsopgave Een kleine warmtepomp naast je cv-ketel, een grote stap richting onafhankelijkheid. Geschikt voor plaatsing bij iedere cv-ketel, eenvoudig geïnstalleerd.

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Heerhugowaard 37 woningen in Nieuw Waard fase 3

Een nieuwe woning in Heerhugowaard 37 woningen in Nieuw Waard fase 3 KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Heerhugowaard 37 woningen in Nieuw Waard fase 3 De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van de woningen in het project Nieuw

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Techneco Blomberg warmtepompboiler. Typen: BL 160 BL 200 BL 250 BL 300 E,V,W

Gebruikershandleiding Techneco Blomberg warmtepompboiler. Typen: BL 160 BL 200 BL 250 BL 300 E,V,W Gebruikershandleiding Techneco Blomberg warmtepompboiler Typen: BL 160 BL 200 BL 250 BL 300 E,V,W Voorwoord Geachte klant, Met de Techneco warmtepompboiler heeft u een apparaat aangeschaft, waarmee u de

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Ursem 24 woningen in de Tuinen van Ursem

Een nieuwe woning in Ursem 24 woningen in de Tuinen van Ursem KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Ursem 24 woningen in de Tuinen van Ursem De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van 24 woningen in het project de Tuinen

Nadere informatie

Energiezuinig en optimaal comfort

Energiezuinig en optimaal comfort SUPER DUURZAAM WONEN OP HET ZEEBURGEREILAND AMSTERDAM Energiezuinig en optimaal comfort ZEEBURGEREILAND * AMSTERDAM APPARTEMENTEN MET EEN DUURZAAM KLIMAATSYSTEEM Duurzaam klimaat systeem in De BrouwerIJ

Nadere informatie

Wonen in Pijnacker. Comfortabel en duurzaam wonen

Wonen in Pijnacker. Comfortabel en duurzaam wonen Wonen in Pijnacker Comfortabel en duurzaam wonen Toelichting op het klimaatsysteem in de woningen aan de Emmastraat 3 t/m 21 (oneven), Stationsstraat 54 t/m 62a Faunalaan 1 t/m 35 (oneven) Bosmuiszoom

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Zoetermeer 32 woningen in Oosterheem Groene Hart fase 2

Een nieuwe woning in Zoetermeer 32 woningen in Oosterheem Groene Hart fase 2 KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Zoetermeer 32 woningen in Oosterheem Groene Hart fase 2 De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van de woningen in het project

Nadere informatie

100% Vastrecht bronenergie van Eteck. Comfortabel wonen en bouwen aan de toekomst. Duurzame energie van eigen bodem

100% Vastrecht bronenergie van Eteck. Comfortabel wonen en bouwen aan de toekomst. Duurzame energie van eigen bodem 100% Duurzame energie van eigen bodem Vastrecht bronenergie van Eteck Comfortabel wonen en bouwen aan de toekomst U gaat voor nul! Comfortabel wonen en bouwen aan de toekomst Vastrecht bronenergie van

Nadere informatie

Informatie bij energieprestatieberekening (EPC) en Energieconcepten

Informatie bij energieprestatieberekening (EPC) en Energieconcepten Informatie bij energieprestatieberekening (EPC) en Energieconcepten Deze brochure geeft u informatie over de infiltratiewaarde (luchtdoorlatendheid) en een overzicht van de belangrijkste installaties zoals

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door een warmtepomp voltalimburg.nl/warmtepomp Tip! Vraag subsidie aan bij de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kw is

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Zoetermeer 42 woningen De Blauwe Tuinen

Een nieuwe woning in Zoetermeer 42 woningen De Blauwe Tuinen KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Zoetermeer 42 woningen De Blauwe Tuinen De energie van morgen vandaag in huis Project in Rijswijk Een energieneutrale woning: het kan! Binnenkort start de verkoop van

Nadere informatie

Warmtepompen. Werking warmtepomp 19-10-2015

Warmtepompen. Werking warmtepomp 19-10-2015 Warmtepompen Om een woning te verwarmen zijn diverse mileu vriendelijke mogelijkheden. Één van de mogelijkheden is een warmtepomp. Er zijn diverse verschillende soorten warmtepompen maar de proces werking

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Den Haag 46 woningen Binck Plaats

Een nieuwe woning in Den Haag 46 woningen Binck Plaats KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Den Haag 46 woningen Binck Plaats De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van 46 woningen Binck Plaats in Den Haag is gestart.

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Rockanje 38 woningen De Lange Stallen

Een nieuwe woning in Rockanje 38 woningen De Lange Stallen KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Rockanje 38 woningen De Lange Stallen De energie van morgen vandaag in huis Een zeer energiezuinige woning: het kan! Binnenkort start de verkoop van 38 woningen in het

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Zoetermeer NEXUM

Een nieuwe woning in Zoetermeer NEXUM KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Zoetermeer NEXUM De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van 18 nul op de meter woningen in project NEXUM is gestart. Duurzame

Nadere informatie

Ruimteverwarming met warmtepompen:

Ruimteverwarming met warmtepompen: Ruimteverwarming met warmtepompen: principes en werking van verschillende warmtepompsystemen en toepassingen in woningbouw TRIAS ENERGETICA 2 1 Dus 1. Eerst goed isoleren en luchtdicht bouwen (de warmtebehoefte

Nadere informatie

Techneco ELGA warmtepomp Gebruikershandleiding. Type 3.0

Techneco ELGA warmtepomp Gebruikershandleiding. Type 3.0 Techneco ELGA warmtepomp Gebruikershandleiding Type 3.0 April 2015 INHOUDSOPGAVE 1 Introductie 1 2 Bediening binnenunit 2 3 Thermostaat instellen 3 3.1 Instelling controleren 3 3.2 Koelen of verwarmen

Nadere informatie

Verwarming, koeling, warm water en ventilatie in uw woning

Verwarming, koeling, warm water en ventilatie in uw woning Verwarming, koeling, warm water en ventilatie in uw woning Uw woning is aangesloten op een collectief, duurzaam energiesysteem. Deze installatie verwarmt in de winter, koelt in de zomer en zorgt voor warm

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1

Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1 KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1 De energie van morgen vandaag in huis Een energiezuinige woning: het kan! De verkoop van Fase 1 van Eiland van Spijk in

Nadere informatie

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Een warmtepomp genereert op een efficiënte manier warmte om uw huis comfortabel te verwarmen of van warm water te voorzien. Warmtepompen hebben

Nadere informatie

Verwarmen, Koelen, Ventileren

Verwarmen, Koelen, Ventileren Gebruikershandleiding d.d. 1 mei 2015 Verwarmen, Koelen, Ventileren Appartementen dr. Struyckenplein, Rijpstraat en Jan Ligthartstraat Heeft u een storing aan de verwarming, de koeling of de ventilatie?

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Westergouwe 53 woningen Wijdeblik

Een nieuwe woning in Westergouwe 53 woningen Wijdeblik KLIMAATGARANT EPC0 Een nieuwe woning in Westergouwe 53 woningen Wijdeblik EERB van morgen vandaag in huis De energie ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem A++ Uw nieuwe woning

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem A++ Uw nieuwe woning Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem A++ Uw nieuwe woning 2.800,- subsidie WPU XL A ++ A + A Water/water warmtepomp: - Verwarming in koude maanden door gebruik van bodemwarmte - Koeling

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Rockanje, 8 XL-bungalows in De Lange Stallen fase 1B

Een nieuwe woning in Rockanje, 8 XL-bungalows in De Lange Stallen fase 1B KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Rockanje, 8 XL-bungalows in De Lange Stallen fase 1B De energie van morgen vandaag in huis Een zeer energiezuinige woning: het kan! Binnenkort start de verkoop van de

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. De energie van morgen vandaag in huis

KLIMAATGARANT. De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! is gestart met de verkoop van woningen in het project. Duurzame woningen, want wordt een wijk

Nadere informatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Verwarm uw woning elektrisch Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Bespaar op energiekosten én het milieu De meeste woningen in Nederland gebruiken een cv-ketel op gas. Hiermee verwarmen

Nadere informatie

Eneco Broncomfort. Titel brochure

Eneco Broncomfort. Titel brochure Eneco Broncomfort Titel brochure 1 Verwarmen en koelen op een bijzondere manier In uw nieuwe woning kunt u het hele jaar door rekenen op een aangenaam en gelijkmatig binnenklimaat. Het is misschien even

Nadere informatie

Informatiepakket. duurzame energievoorziening WKO

Informatiepakket. duurzame energievoorziening WKO Informatiepakket duurzame energievoorziening WKO 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Het principe en de werking van een Warmte- Koudeopslag (WKO)... 4 3. De collectieve levering van

Nadere informatie

Warmtepomp type WPU-3 en WPU-5

Warmtepomp type WPU-3 en WPU-5 Toepassing De Itho warmtepompunit wordt toegepast in grondgebonden woningen en appartementen. De unit is een onderdeel van het Itho Energiewoning concept. Omschrijving De Itho warmtepompunits, type WPU-3

Nadere informatie

NOTITIE. 1 Inleiding. 2 Bouwkundige maatregelen

NOTITIE. 1 Inleiding. 2 Bouwkundige maatregelen NOTITIE Project Nieuwbouw Van Lodenstein College Barneveld Datum 7 juni 2011 Onderwerp Conceptenstudie Status Definitief 1 Inleiding Voor de nieuwbouw van het Van Lodenstein College te Barneveld worden

Nadere informatie

In 10 stappen een Active House

In 10 stappen een Active House In 10 stappen een Active House Wat is een Active House? Een Active House is een woning waar de mens centraal staat en elementen als energie, milieu en comfort in balans zijn. Dit resulteert in een gezonde,

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Waddinxveen De energie van morgen vandaag in huis

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Waddinxveen De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Waddinxveen De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! Tetteroo is gestart met de verkoop van 10 woningen aan de Tuinbouwweg in het project

Nadere informatie

De totaaloplossing - Ventileren, Verwarmen, Koelen en Warmwatervoorziening. vloeroppervlak

De totaaloplossing - Ventileren, Verwarmen, Koelen en Warmwatervoorziening. vloeroppervlak De totaaloplossing - Ventileren, Verwarmen, Koelen en Warmwatervoorziening op minder dan 0,5 m 2 vloeroppervlak VP 18 EK is een totaaloplossing voor ventilatie, warmteterugwinning, warmwatervoorziening,

Nadere informatie

Voorwaarden aansluiting appartementen en woningen op WKO bron DSKII

Voorwaarden aansluiting appartementen en woningen op WKO bron DSKII Voorwaarden aansluiting appartementen en woningen op WKO bron DSKII Stichting Spaarnesant 04 februari 2014 9X3803 Entrada 301 Postbus 94241 1090 GE Amsterdam +31 20 569 77 00 Telefoon 020-5697701 Fax info@amsterdam.royalhaskoning.com

Nadere informatie

Itho Daalderop 0,EPC formule. nieuwbouw. totaalformule

Itho Daalderop 0,EPC formule. nieuwbouw. totaalformule Itho Daalderop 0,EPC formule nieuwbouw totaalformule 0, EPC - nieuwbouw totaalformule voor optimale energieprestatie Minimaal energieverbruik maximaal wooncomfort Wooncomfort, een gezond binnenklimaat

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis Een energiezuinige woning: het kan! De verkoop van 24 woningen Engelenweide in Herwijnen is gestart.

Nadere informatie

18 april KIVI. Warmtepompen. Erwin Janssen Hoofd Product Management Nathan Systems B.V.

18 april KIVI. Warmtepompen. Erwin Janssen Hoofd Product Management Nathan Systems B.V. 18 april 2018 -KIVI Warmtepompen Erwin Janssen Hoofd Product Management Nathan Systems B.V. Presentatie inhoud Even voorstellen Wat is een warmtepomp en welke varianten zijn er? Waarom een warmtepomp?

Nadere informatie

Het Nieuwe Telen van Amaryllis Amazone Amaryllis Deel 2 : energiemonitoring

Het Nieuwe Telen van Amaryllis Amazone Amaryllis Deel 2 : energiemonitoring Het Nieuwe Telen van Amaryllis Amazone Amaryllis 2011-2012. Deel 2 : energiemonitoring Het Nieuwe Telen Amaryllis : Deel 2 Energiemonitoring projectnummer 1400007415 Januari 2013 Energiemonitoring Plantmonitoring

Nadere informatie

Danfoss Warmtepompen. Verwarm uw woning met opgeslagen zonne-energie

Danfoss Warmtepompen. Verwarm uw woning met opgeslagen zonne-energie Danfoss Warmtepompen Verwarm uw woning met opgeslagen zonne-energie Goed voor uw portemonnee en goed voor het milieu Warmtepompen, de technologie van de toekomst! Stelt u zich eens voor. De zonneenergie

Nadere informatie

Regeneratie met Energydak

Regeneratie met Energydak Regeneratie met Energydak Door ing. Marcel Barnhoorn Themabijeenkomst NVOE, 5 november 2009 Regeneratie met Energydak Energydak 1 Wat is Energydak? Energydak Oorsprong van Energydak Lamellen ontstaan uit

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom

Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN KLIMAATGARANT EPC0 Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom EERB van morgen vandaag in huis De energie ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

Verwarming, koeling, warm water en ventilatie in uw woning

Verwarming, koeling, warm water en ventilatie in uw woning Verwarming, koeling, warm water en ventilatie in uw woning Uw woning is aangesloten op een collectief, duurzaam energiesysteem. Deze installatie verwarmt in de winter, koelt in de zomer en zorgt voor warm

Nadere informatie

Minder, anders en efficiënter

Minder, anders en efficiënter De Zonne-arc vzw Energiezuinig anders De warmtepomp, de natuur als bron van verwarming. Willy Lievens, Z.O.T. (Zacht Onthechte Technoloog) N.U.L. (Niet Uitgebluste Leraar) Minder, anders en efficiënter

Nadere informatie

Het technische rendement van zonnepanelen Opdracht 2.5 Warmteopslag Aquifer, WKO Ondergrondse warmte en koudeopslag

Het technische rendement van zonnepanelen Opdracht 2.5 Warmteopslag Aquifer, WKO Ondergrondse warmte en koudeopslag van de stroomkosten en een actuele rentestand. Zo kunt u de juiste keuze of u wilt investeren in zonnepanelen. Lees meer informatie over de Standaard Rekenmethode. Het technische rendement van zonnepanelen

Nadere informatie

Miel Karthaus Martijn de Gier

Miel Karthaus Martijn de Gier Miel Karthaus Martijn de Gier Fig 1 1/5 13 3 5 1 17 12 11 18 2 11 31 16 15 12 14 8 7 4 6 22 21 20 19 9 10 e versus WarmBouwen 8 Verhouding tussen warmteweerstand en warmtestroomdichtheid

Nadere informatie

LZTi. Lucht / water warmtepompen. De ideale alles-in-één oplossing

LZTi. Lucht / water warmtepompen. De ideale alles-in-één oplossing LZTi Lucht / water warmtepompen LZTi De ideale alles-in-één oplossing De ideale alles-in-één oplossing Lucht, een eindeloze bron van energie. Een geschenk van moeder natuur dat onze aarde niet vervuilt,

Nadere informatie

Fase I Plan de Ooi Huurdersinformatieavond 16 januari 2019 W O O N S E R V I C E I J S S E L L A N D 9 3 W O N I N G E N D O E S B U R G

Fase I Plan de Ooi Huurdersinformatieavond 16 januari 2019 W O O N S E R V I C E I J S S E L L A N D 9 3 W O N I N G E N D O E S B U R G Fase I Plan de Ooi Huurdersinformatieavond 16 januari 2019 Introductie Introductie Energieneutrale woning Woning bouwkundig Woning installatie WTW installatie Warmtepomp Woonpunten Planning Introductie

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis

Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis 1e fase 23 woningen Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van de eerste fase met

Nadere informatie

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Bent u voorbereid op de toekomst? Een toekomst zónder gas? AM ontwikkelt in Park Centraal comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woningen. Deze

Nadere informatie

Wonen in De Bron. Comfortabel en energiezuinig wonen 2 december 2009 Renate van Paassen Willem Bastein

Wonen in De Bron. Comfortabel en energiezuinig wonen 2 december 2009 Renate van Paassen Willem Bastein Wonen in De Bron Comfortabel en energiezuinig wonen 2 december 2009 Renate van Paassen Willem Bastein Onderwerpen Introductie Installaties in uw woning Warmte- en koudeopslag Warmtepomp Ventilatie VENDU

Nadere informatie

Energie uit oppervlaktewater

Energie uit oppervlaktewater Energie uit oppervlaktewater Thema: De theoretische benadering Dr. ir. Kees Wisse Ir. Kundert de Wit DWA installatie en energieadvies Inhoud Open en gesloten, diep, ondiep Installatieconcepten Vereenvoudigde

Nadere informatie

Frisse Lucht GREEN PACKAGE. Energie uit de lucht - 100% duurzaam

Frisse Lucht GREEN PACKAGE. Energie uit de lucht - 100% duurzaam GREEN PACKAGE Energie uit de lucht - 100% duurzaam Het comfort van vloerverwarming, koeling en warmtapwater in een duurzaam energiesysteem voor bij u thuis. Frisse Lucht Green Package, duurzame energie

Nadere informatie

Producten. Lucht/water-warmtepomp, verwarmingscapaciteit van 18,2 t/m 31,0 kw/h (A2/W35) Bouwgrootte: Eco-9 t/m 16 LS-T en LS-T/HG

Producten. Lucht/water-warmtepomp, verwarmingscapaciteit van 18,2 t/m 31,0 kw/h (A2/W35) Bouwgrootte: Eco-9 t/m 16 LS-T en LS-T/HG Producten Lucht/water-warmtepomp, verwarmingscapaciteit van 18,2 t/m 31,0 kw/h (A2/W35) Bouwgrootte: Eco-9 t/m 16 LS-T en LS-T/HG Besturingseenheid (standaard) Afstandbediening Ruimtethermostaat 1 Eco-9

Nadere informatie

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Bent u voorbereid op de toekomst? Een toekomst zónder gas? Heijmans ontwikkelt op Forteneiland comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woningen.

Nadere informatie

Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. Met Nuon Stadswarmte en ComfortKoeling

Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. Met Nuon Stadswarmte en ComfortKoeling Comfortabel én milieuvriendelijk wonen Met Nuon Stadswarmte en ComfortKoeling Comfortabel koel of warm met oog voor het milieu Gefeliciteerd! Uw nieuwe woning kunt u zeer eenvoudig en comfortabel verwarmen

Nadere informatie

ATC Afd. Apeldoorn Presentatie Duurzame energievoorziening d.d

ATC Afd. Apeldoorn Presentatie Duurzame energievoorziening d.d ATC Afd. Apeldoorn Presentatie Duurzame energievoorziening d.d. 18-09-2017 Vanavond is onze spreker Jan Putman samen met Tim Hulshorst van het bedrijf 'Solar Energie Booster' te Duiven. Na de volle aardgasbel

Nadere informatie

Een nieuwe woning in De Volgerlanden

Een nieuwe woning in De Volgerlanden KLIMAATGARANT EPC0 Een nieuwe woning in De Volgerlanden De energie EERB van morgen vandaag in huis ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN ENERGIE EXPLOITATIE SPIJKENISSE Rijswijk Een energieneutrale woning:

Nadere informatie

DUURZAAM BOUWEN IN PLAN DRENKELING

DUURZAAM BOUWEN IN PLAN DRENKELING DUURZAAM BOUWEN IN PLAN DRENKELING Bij de ontwikkeling van Landgoed Drenkeling heeft duurzaamheid een hoge prioriteit. Duurzaamheid betekent in dit geval dat de gebouwde omgeving voldoet aan hoge duurzaamheidseisen

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING TECHNISCHE INSTALLATIES. - MorgenWonen -

GEBRUIKERSHANDLEIDING TECHNISCHE INSTALLATIES. - MorgenWonen - GEBRUIKERSHANDLEIDING TECHNISCHE INSTALLATIES - MorgenWonen - Inhoud I - Zon-PV systeem II - Luchtwarmtepomp III - Balansventilatiesysteem met WTW - 1-1 mei 2014 I ZON-PV INSTALLATIE 1.1 Omschrijving systeem

Nadere informatie

Concepten EPC 0.4. Bouwkundige uitgangspunten

Concepten EPC 0.4. Bouwkundige uitgangspunten Concepten EPC 0.4 Om een EPC 0.4 te realiseren voor de referentiewoningen zijn er verschillende concepten ontwikkeld die onderling verschillen op de wijze van ventileren en verwarmen. Aan de basis van

Nadere informatie

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop

Nadere informatie

Warmte Koude Opslag. Wat is WKO? Diep onder Drenthe

Warmte Koude Opslag. Wat is WKO? Diep onder Drenthe Warmte Koude Opslag Wat is WKO? Diep onder Drenthe Klimaatbestendig Drenthe Klimaatveranderingen van vele eeuwen zijn nog steeds zichtbaar in het Drentse landschap. Voorbeelden hiervan zijn de Hondsrug

Nadere informatie

Warmwaterboilers VARIANTEN AFMETINGEN

Warmwaterboilers VARIANTEN AFMETINGEN Een boiler is een goed geïsoleerd voorraadvat waarin een bepaalde hoeveelheid drinkwater wordt opgewarmd, opgeslagen en op temperatuur gehouden. De boiler is met leidingen aangesloten op de tapwaterpunten

Nadere informatie

nieuwe woning in Austerlitz

nieuwe woning in Austerlitz KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Austerlitz EPC0 7 woningen Thuis in het Loo De energie van morgen vandaag in huis EERB ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

Techneco Elga warmtepomp. Gebruikershandleiding

Techneco Elga warmtepomp. Gebruikershandleiding Techneco Elga warmtepomp Gebruikershandleiding Versie 15.3 Behorende bij firmware versie 15.3 en hoger 28-7-2017 Inhoudsopgave 1 Introductie...1 2 Bediening binnenunit...2 3 Thermostaat instellen...3

Nadere informatie

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten Tuinen van Sion fase 13 De energie van morgen vandaag in huis

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten Tuinen van Sion fase 13 De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een nieuwe woning in RijswijkBuiten Tuinen van Sion fase 13 De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! Tussen 2013 en 2023

Nadere informatie

JORIS VAN DYCK JORIS VAN DYCK WARMTEPOMPTECHNIEKEN JVD WARMTEPOMPTECHNIEKEN B.V.B.A.

JORIS VAN DYCK JORIS VAN DYCK WARMTEPOMPTECHNIEKEN JVD WARMTEPOMPTECHNIEKEN B.V.B.A. WARMTEPOMPTECHNIEKEN Verwarmen met een warmtepomp de energie van natuurelementen JVD warmtepomptechnieken bvba Oostmalsebaan 5 B-2960 Brecht Tel.: +32 (0) 3 313 85 39 info@warmtepomptechnieken.be www.warmtepomptechnieken.be

Nadere informatie

Verwarmen en koelen zonder zorgen

Verwarmen en koelen zonder zorgen Eneco Totaalcomfort Verwarmen en koelen zonder zorgen Thuiskomen is nog nooit zo prettig geweest! Dankzij Eneco Totaalcomfort kunt u in uw nieuwe woning direct genieten van een aangenaam en gelijkmatig

Nadere informatie

De vijfde generatie water/water warmtepomp

De vijfde generatie water/water warmtepomp Itho Daalderop Warmtepomp WPU 5G A +++ De vijfde generatie water/water warmtepomp Energiezuinig en comfortabel verwarming tapwater Itho Daalderop introduceert de vijfde generatie water/water warmtepompen:

Nadere informatie

Duurzaam klimaatsysteem

Duurzaam klimaatsysteem KLIMAATGARANT Duurzaam klimaatsysteem in Buitenhof Delft Next NRG Duurzaam klimaatsysteem in Buitenhof Delft De woningen in Buitenhof zijn voorzien van een zeer duurzaam en energiezuinig klimaatsysteem.

Nadere informatie

Handleiding installaties 70 Appartementen Eeuwsels te Helmond

Handleiding installaties 70 Appartementen Eeuwsels te Helmond Adres : t Bogtje 12 5095 CD Hooge Mierde Tel. nr. : 013-5091268 Fax. nr. : 013-5092623 E-mail : info@schoormans.nl Bankrelatie : Rabobank Bladel-Reusel Rek. nr. : 12.28.00.370 KvK Eindhoven : 18041927

Nadere informatie

Itho Energiewoning. De perfecte balans tussen comfort en energiebesparing.

Itho Energiewoning. De perfecte balans tussen comfort en energiebesparing. Itho Energiewoning De perfecte balans tussen comfort en energiebesparing. Minimaal energieverbruik maximaal wooncomfort Wooncomfort, een gezond binnenklimaat en energiebesparing worden steeds belangrijker.

Nadere informatie

Thema avond warmtepompen

Thema avond warmtepompen Thema avond warmtepompen Onderwerpen: Type warmtepompen; Principe van de warmtepomp; Regeling warmtepomp; Onderhoud warmtepomp. Type warmtepompen woningbouw: Bodem water warmtepomp (gesloten bron); Water

Nadere informatie

Overal Energie Neutraal

Overal Energie Neutraal Voorlopig ontwerp, mei 2016 Overal Energie Neutraal Deze opdracht betreft het voorlopig ontwerp van een nieuw te bouwen woonhuis, zoveel mogelijk energie neutraal. Deze relatief grote woning (265 m2) komt

Nadere informatie

Kenniscentrum InfoMil Energiebesparing bij een sportclub

Kenniscentrum InfoMil Energiebesparing bij een sportclub Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Energiebesparing bij een sportclub 23 januari 2017 Inhoudsopgave Energiebesparing bij een sportclub 3 Energiezuinige sportveldverlichting 3 Opwekken

Nadere informatie

Techneco Elga. Regeling en Extra s

Techneco Elga. Regeling en Extra s Techneco Elga Regeling en Extra s Versie D7.3 4 maart 2011 Inhoud 1 Regeling... 1 1.1 Algemeen... 1 1.2 Regelstrategie... 1 1.3 Opentherm en aan/uit... 1 1.4 Kamerthermostaat... 1 1.5 Elga of ketel...

Nadere informatie

nieuwe woning in project Nieuwe Haven, onderdeel van de gebiedsontwikkeling Iseldoks in Doetinchem

nieuwe woning in project Nieuwe Haven, onderdeel van de gebiedsontwikkeling Iseldoks in Doetinchem KLIMAATGARANT EenEPC0 nieuwe woning in project Nieuwe Haven, onderdeel van de gebiedsontwikkeling Iseldoks in Doetinchem De energie EERB van morgen vandaag in huis AMSTELVEEN RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

Combi Warmtepomp. type WPU-3 en WPU-5

Combi Warmtepomp. type WPU-3 en WPU-5 Combi Warmtepomp type WPU-3 en WPU-5 Introductie Bij de keus van duurzame techniek in de woningbouw staan comfort, gezondheid en energiebesparing centraal. De warmtepomp van Itho zorgt voor een optimaal

Nadere informatie

NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS DUURZAAM EN COMFORTABEL

NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS DUURZAAM EN COMFORTABEL NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS DUURZAAM EN COMFORTABEL Gefeliciteerd, u gaat straks uw eigen woning (ver) bouwen! Dit betekent heel veel mogelijkheden en complexe vraagstukken. En moet u dan ook nog iets met

Nadere informatie

Een nieuwe woning in project De Nieuwe Wetenschappers te Schiedam

Een nieuwe woning in project De Nieuwe Wetenschappers te Schiedam EERB KLIMAATGARANT EPC0 Een nieuwe woning in project De Nieuwe Wetenschappers te Schiedam EERB van morgen vandaag in huis De energie Een energieneutrale woning: het kan! In 2020 komen er in de wijk de

Nadere informatie