DUURZAAM BOUWEN IN PLAN DRENKELING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DUURZAAM BOUWEN IN PLAN DRENKELING"

Transcriptie

1 DUURZAAM BOUWEN IN PLAN DRENKELING Bij de ontwikkeling van Landgoed Drenkeling heeft duurzaamheid een hoge prioriteit. Duurzaamheid betekent in dit geval dat de gebouwde omgeving voldoet aan hoge duurzaamheidseisen en de inrichting van het openbaar gebied een duurzame uitstraling heeft. Voor de 19 uit te geven bouwkavels De Erven betekent dit concreet dat de volgende randvoorden zijn gesteld: De energieprestatie van de te bouwen woningen een Energie Prestatie Coëfficiënt van 0 heeft; Er geen gasinfrastructuur aanwezig is; Dit betekent dat de energieprestatie van uw woning aan de toekomstige eisen voldoet en er geen gebruik gemaakt wordt van gas voor verwarming van CV en tapwater. Wat heeft u nodig om uw woning duurzaam te maken Isolatie Een woning die gasloos is, en een EPC van nul heeft, dient een goede isolatiewaarde te hebben. Hoe minder men hoeft te verbruiken voor het verwarmen van een woning, hoe minder er moet worden opgewekt. Daarom wordt geadviseerd om uit te gaan van een minimale eis van Rc* van 6 m 2 *K/W voor de verwarmde delen van de woning. Zo zorgt u er voor dat er weinig warmte verloren gaat en is de woning geschikt voor het toepassen van energiezuinige installaties zoals een warmtepomp. Volgens de nu geldende berekeningen ligt bij een Rc-waarde van 6,0 ook ongeveer het brake-even point. De kosten voor hogere Rc-waarden wegen dan niet op tegen de baten. **Wat is de Rc waarde bij isolatie? De isolatiewaarde (R-waarde) van een bepaald materiaal is in het leven geroepen om aan te geven hoe goed, of hoe slecht, een isolatiemateriaal isoleert. De Rc-waarde zegt iets over de warmteweerstand van een complete constructie. Een constructie kan bijvoorbeeld een spouwmuur of een dak zijn. De Rc laat zien hoe groot het isolerend vermogen is van de complete constructie. Simpeler gezegd: hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter een woning is geïsoleerd.

2 Beschikbare Isolatiematerialen In de bouw onderscheiden we drie soorten isolatiematerialen: Synthetisch, mineraal en natuurlijk. Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen bijzondere eigenschappen. De keuze is aan u. Synthetisch Synthetische isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld EPS, hardschuim, PUR. Met deze isolatiematerialensoort kan met minder materiaal een hogere isolatiewaarde gehaald worden in vergelijking met andere materialen. Het basisproduct voor deze materialen is aardolie. Omdat deze materialen goed bestand zijn tegen water, worden ze vaak gebruikt voor toepassingen aan de buitenzijde van de gevel. De dikte voor deze materialen ligt rond de 170 mm om een Rc-waarde van 6m 2 K/W te bereiken. De prijs per m 2 ligt rond 35,- Mineraal Minerale isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld glaswol en steenwol. Minerale isolatie is misschien wel de meest toegepaste soort in de bouw. Deze isolatiematerialen hebben een dikte van ongeveer 210 mm nodig om een Rc-waarde van 6 m 2 K/W te bereiken. De prijs per m 2 ligt rond 18,-

3 Natuurlijke isolatiematerialen Natuurlijke isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld houtwol, cellulose, schapenwol of vlaswol. Natuurlijke materialen hebben zeer goede bouwfysische eigenschappen. Natuurlijke materialen hebben in het algemeen een grote warmtebuffer en vochtregulerend vermogen. Dit houdt in dat het materiaal de warmte beter vasthoudt, waardoor de geleiding kleiner wordt. Hierdoor ontstaan er minder temperatuurschommelingen. Dit helpt tegen kou, maar ook tegen warmte. De milieubelasting van het materiaal is tevens laag. De dikte voor deze materialen ligt rond de 230 mm om een Rc-waarde van 6 m 2 K/W te bereiken. De prijs per m 2 ligt rond 27,- Duurzame energie en installaties Gasloos wonen brengt een aantal nieuwe zaken met zich mee. Zo is er geen gasketel meer in de woning en is de kans groot dat er geen radiatoren zijn in huis. Dat heeft ook voordelen en biedt nieuwe kansen. Zo is het gasloos wonen een stuk veiliger, bent u minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en is uw woning toekomstbestendig. De rijksoverheid wil dat in 2050 alle gebouwen zijn afgekoppeld van het gas. Voor nieuwbouw geldt nu al dat op korte termijn geen aansluiting op het gasnet meer mogelijk is. Verwarmen van de woning Om uw woning van warmte te voorzien zijn er diverse opties. Belangrijk om te weten is dat deze alternatieven het beste werken met een laag temperatuursysteem. Bij een standaard radiator is de temperatuur van de radiator ongeveer 70 graden. Bij bijvoorbeeld vloerverwarming is dit zo rond de 45 graden. Dit betekent dat er minder energie nodig is om uw woning te verwarmen. Bovendien kan zo n laagtemperatuursysteem in de zomer uw woning naar een aangename temperatuur koelen.

4 Warm tapwater in de woning Als er een installatie met lage temperatuuraanvoer wordt gemaakt in de woning mag dit niet ten koste gaan van het comfort. Dat gebeurt niet omdat het systeem een lage temperatuur, gebruikt, omdat er niet meer energie nodig is. De binnentemperatuur van een woning ligt gemiddeld tussen 19 en 22 graden, afhankelijk van uw wensen. Voor warm tapwater geldt uiteraard een hogere temperatuur: rond 40 graden of hoger. Dit kan uw warmtepomp en/of het bijbehorende elektrische boilervat gemakkelijk bijverwarmen. Omdat boilervaten zijn voorzien van een legionella bescherming, betekent dit dat het boilervat immers boven 55 graden moet uitkomen. Warmtepompen Een warmtepomp is een apparaat dat energie overdraagt van het ene medium naar het andere. Het voordeel van een warmtepomp is dat de pomp energie uit de omgeving (buitenlucht, bodem) haalt, waardoor er minder energie nodig is om dit bij te verwarmen om aan de gewenste temperatuur te komen. Er is een aantal typen warmtepompen die gebruik maken van een ander soort natuurlijke energiebron, zoals de bodem of de buitenlucht. Wilt u weten hoe efficiënt uw systeem is, dan kunt u de COP van het systeem te bekijken. De afkorting COP staat voor Coëfficiënt of Performance en vertelt u hoe efficiënt uw systeem is. Een COP van een bodemwarmtepomp bijvoorbeeld kan zo rond de 5 liggen. Dit houdt in dat voor elke gebruikt kilowatt het systeem 5 kilowatt verwarmt. Lucht/water-warmtepomp Een lucht/water-warmtepomp gebruikt de warmte uit de lucht en geeft deze af aan het water in uw installatie. Deze energie wordt verzameld in uw boilervat. De investering voor een lucht/water-warmtepomp ligt lager dan die van een bodem warmtepomp, maar is ook minder efficiënt. Bodem/water-warmtepomp Een bodem/waterwarmtepomp onttrekt met een gesloten systeem de energie uit de grond. Dit betekent dat er een lus van ongeveer 80 tot 150 meter de grond in gaat om bodemwarmte op te halen (te onttrekken uit de bodem). De lengte van de lus is afhankelijk van de capaciteit die u nodig heeft. Deze warmte wordt s zomers weer teruggevoerd naar de bodem.

5 Pellet CV kachel Ook een Pellet CV kachel kan worden toegepast als verwarming van uw woning. Hier zijn veel opties voor; van volledig geautomatiseerde systemen tot een pellet kachel als bijverwarming of gewoon voor de sfeer. Veelal wordt het als bijverwarming in de winterperiode gebruikt, waarbij sfeer vaak de belangrijkste reden is. Wilt u een pellet CV kachel als hoofdverwarming aanschaffen, dan moet u rekening houden met het frequent bijvullen van de installatie met pellets als brandstof. Deze installatie vraagt daarom veel persoonlijke aandacht om te kunnen blijven functioneren. Zonneboiler Een zonneboiler is een zeer effectieve manier om gebruik te maken van de grootste natuurlijke warmtebron van onze aarde. Door water in buizen of platen op het dak te verwarmen kan de temperatuur van het systeem eenvoudig en snel oplopen. In de zomer kan met een zonneboiler alle energie worden opgewekt die nodig is voor het verwarmen en koelen van uw woning. Vanwege de lage stand van de zon wekt het systeem echter in de winter te weinig energie op om de woning volledig van warmte te voorzien. Daarom wordt het systeem vaak als bijverwarming gebruikt. Elektrisch verwarmen U kunt de gehele woning ook elektrisch verwarmen. Dat kan door middel van infrarood panelen of vloerverwarmingsmatten. Met elektrisch verwarmen wordt geen gebruik gemaakt van gratis energiebronnen zoals zon, bodem of lucht. De gebruikskosten van elektrisch verwarmen zijn aanzienlijk hoger.

6 Ventilatie Ventilatie Bij een goed geïsoleerd huis is ventilatie een belangrijk aandachtspunt. Door de woning goed te isoleren ontsnapt er ook minder lucht door kieren en gaten, waardoor er minder frisse lucht in de woning komt. In de meeste woningen worden, om een natuurlijke toevoer te creëren, ventilatieroosters toegepast in combinatie met een mechanische afvoer. Deze afvoerpunten van lucht zitten in de keuken, het toilet en de badkamer. WTW-ventilatie units Bij een huis, waarbij u zo min mogelijk warmte wilt verliezen, is het niet logisch om de woning eerst zo dicht mogelijk te maken, om daar vervolgens openingen in te maken waar de koude lucht direct weer de woning inkomt. Om dit te voorkomen zijn er zogenaamde Warmte-Terug-Win (WTW) installaties ontwikkeld. De WTW ventilatie unit zuigt de warme, vervuilde lucht uit de woning af, bewaart 90 % van de warmte, die weer wordt toegevoegd aan de lucht die van buiten wordt aangezogen. Dit gebeurt door middel van een warmtewisselaar.

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door een warmtepomp voltalimburg.nl/warmtepomp Tip! Vraag subsidie aan bij de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kw is

Nadere informatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Verwarm uw woning elektrisch Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Bespaar op energiekosten én het milieu De meeste woningen in Nederland gebruiken een cv-ketel op gas. Hiermee verwarmen

Nadere informatie

Kees Bakker

Kees Bakker Kees Bakker info@energiehuishelmond.nl Vrijwilliger Energiehuis op cover blad Eigen Huis! Ervaringsdeskundige! Verwarmen van een woning verwarmt met aardgas gestookte CV verwarmt elektrisch met warmtepomp

Nadere informatie

Concepten EPC 0.4. Bouwkundige uitgangspunten

Concepten EPC 0.4. Bouwkundige uitgangspunten Concepten EPC 0.4 Om een EPC 0.4 te realiseren voor de referentiewoningen zijn er verschillende concepten ontwikkeld die onderling verschillen op de wijze van ventileren en verwarmen. Aan de basis van

Nadere informatie

Specialist in warmtepompen LORIA LUCHT/WATER WARMTEPOMP DUURZAAM VERWARMEN, KOELEN EN WARM WATER VOOR ELKE WONING

Specialist in warmtepompen LORIA LUCHT/WATER WARMTEPOMP DUURZAAM VERWARMEN, KOELEN EN WARM WATER VOOR ELKE WONING Specialist in warmtepompen LORIA LUCHT/WATER WARMTEPOMP DUURZAAM VERWARMEN, KOELEN EN WARM WATER VOOR ELKE WONING LUCHT/WATER WARMTEPOMP UITSTEKENDE ENERGIEPRESTATIE Aangename warmte in de winter, verfrissende

Nadere informatie

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel.

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel. Duurzame energie Er wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energiesystemen in gebouwen. Hiermee wordt op een natuurlijke wijze duurzame energie gewonnen om de woningen te verwarmen

Nadere informatie

BE 2 Installatietechniek Bieschboshal warmtepomp

BE 2 Installatietechniek Bieschboshal warmtepomp BE 2 Installatietechniek Bieschboshal warmtepomp Pagina 1 van 7 Joran van Reede MBGOO17B4..-05-2019 Pagina 2 van 7 Inleiding Voor u ligt een verslag over de installatie techniek van de Bieschbos hal. In

Nadere informatie

Begrippenlijst Naar groen is goed te doen

Begrippenlijst Naar groen is goed te doen Begrippenlijst Naar groen is goed te doen Begrip Trias Energetica Toelichting De drie stappen van de Trias Energetica zijn basisvuistregels bij het duurzaam ontwerpen en verbouwen van gebouwen, ontworpen

Nadere informatie

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem uw nieuwe woning Water/water warmtepomp: - Verwarming in koude maanden door gebruik van bodemwarmte - Koeling in warme maanden door gebruik van

Nadere informatie

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Bent u voorbereid op de toekomst? Een toekomst zónder gas? AM ontwikkelt in Park Centraal comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woningen. Deze

Nadere informatie

BUVA EcoClimate warmtepomp. Duurzaam verwarmen, koelen en warm water voor elke woning.

BUVA EcoClimate warmtepomp. Duurzaam verwarmen, koelen en warm water voor elke woning. BUVA EcoClimate warmtepomp Duurzaam verwarmen, koelen en warm water voor elke woning. Aangename warmte in de winter, verfrissende koeling in de zomer en warmwatercomfort. Dat kan met de BUVA EcoClimate

Nadere informatie

nieuwe woning in Austerlitz

nieuwe woning in Austerlitz KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Austerlitz EPC0 7 woningen Thuis in het Loo De energie van morgen vandaag in huis EERB ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

Duurzaamheid en hete lucht verwarming??

Duurzaamheid en hete lucht verwarming?? Duurzaamheid en hete lucht verwarming?? Hete Lucht verwarming 05-09-2018 20:00-22:00 Duurzaam Heiloo Pieter Jan Duineveld Balgweg 4 1764 KB Breezand Werkzaam bij Installatie bedrijf WILMS Den Helder Wilms

Nadere informatie

ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER ALLES-IN-HUIS. Zonnepanelen. Nieuw dak. Warmtepomp. Isolerend glas. Nieuwe gevel. WTW-installatie.

ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER ALLES-IN-HUIS. Zonnepanelen. Nieuw dak. Warmtepomp. Isolerend glas. Nieuwe gevel. WTW-installatie. ALLES-IN-HUIS Zonnepanelen Warmtepomp WTW-installatie Niewe kozijnen Nieuw dak Isolerend glas Nieuwe gevel Nieuwe deuren ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER Je woning

Nadere informatie

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Bent u voorbereid op de toekomst? Een toekomst zónder gas? Heijmans ontwikkelt op Forteneiland comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woningen.

Nadere informatie

Warmtepompen. Een introductie

Warmtepompen. Een introductie Warmtepompen Een introductie Inhoud presentatie Introductie 040energie Warmtepompen: Principe Varianten Financieel Is mijn huis geschikt? Vragen? Introductie 040Energie 040energie is een vereniging van

Nadere informatie

IS UW HUIS GESCHIKT VOOR EEN WARMTEPOMP?

IS UW HUIS GESCHIKT VOOR EEN WARMTEPOMP? IS UW HUIS GESCHIKT VOOR EEN WARMTEPOMP? 8 NOVEMBER 2018 PIETER NAP FRANS DEN BRABER Wat is BENG! Biltse Energie Neutrale Gemeenschap www.beng2030.nl BENG! is een lokale duurzame energie coöperatie. BENG!

Nadere informatie

Miel Karthaus Martijn de Gier

Miel Karthaus Martijn de Gier Miel Karthaus Martijn de Gier Fig 1 1/5 13 3 5 1 17 12 11 18 2 11 31 16 15 12 14 8 7 4 6 22 21 20 19 9 10 e versus WarmBouwen 8 Verhouding tussen warmteweerstand en warmtestroomdichtheid

Nadere informatie

SolarFreezer. Comfort zonder aardgas. Maart 2018

SolarFreezer. Comfort zonder aardgas. Maart 2018 SolarFreezer Comfort zonder aardgas Maart 2018 Wie zijn we? Geschiedenis: 2013 SolarFreezer BV opgericht 2015 Investeringsronde 2016 SolarFreezer systeem volledig functionerend 2017 7 systemen operationeel

Nadere informatie

Installatie overzicht bij EPC-concepten

Installatie overzicht bij EPC-concepten Installatie overzicht bij EPC-concepten Dit boekje geeft een overzicht van de belangrijkste installaties zoals die nu op de markt aanwezig zijn. PelserHartman probeert u een zo volledig mogelijk overzicht

Nadere informatie

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop

Nadere informatie

Op maat duurzaam. Voordelen van een Starline Tiny House

Op maat duurzaam. Voordelen van een Starline Tiny House Op maat duurzaam Wij bouwen volgens het bouwbesluit, naar uw wens en conform uw financiële mogelijkheden luxueuze over de weg door geheel Europa verplaatsbare Tiny Houses. De Starline Tiny House heeft

Nadere informatie

Frisse Lucht GREEN PACKAGE. Energie uit de lucht - 100% duurzaam

Frisse Lucht GREEN PACKAGE. Energie uit de lucht - 100% duurzaam GREEN PACKAGE Energie uit de lucht - 100% duurzaam Het comfort van vloerverwarming, koeling en warmtapwater in een duurzaam energiesysteem voor bij u thuis. Frisse Lucht Green Package, duurzame energie

Nadere informatie

NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS DUURZAAM EN COMFORTABEL

NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS DUURZAAM EN COMFORTABEL NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS DUURZAAM EN COMFORTABEL Gefeliciteerd, u gaat straks uw eigen woning (ver) bouwen! Dit betekent heel veel mogelijkheden en complexe vraagstukken. En moet u dan ook nog iets met

Nadere informatie

ADVIES ENERGIECONCEPT BUREAU NIEMAN KLUSWONINGEN CAPADOSESTRAAT 9-11 DEN HAAG

ADVIES ENERGIECONCEPT BUREAU NIEMAN KLUSWONINGEN CAPADOSESTRAAT 9-11 DEN HAAG ADVIES ENERGIECONCEPT BUREAU NIEMAN KLUSWONINGEN CAPADOSESTRAAT 9-11 DEN HAAG Beschrijving voorgesteld (energetisch) maatregelenpakket om EPC 0,2 te halen. De maatregelen die benodigd zijn om een EPC van

Nadere informatie

De Warmtepomp. Het creëren van draagvlak. Rimme van der Ree Directeur

De Warmtepomp. Het creëren van draagvlak. Rimme van der Ree Directeur De Warmtepomp Het creëren van draagvlak Rimme van der Ree Directeur Wat kost / is potentiele energie? Elektra = kwh Aardgas = m³ Wat kost / is potentiële energie? Elektra Aardgas Propaan LPG Stadsverwarming

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1

Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1 KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1 De energie van morgen vandaag in huis Een energiezuinige woning: het kan! De verkoop van Fase 1 van Eiland van Spijk in

Nadere informatie

WAAROM ALLES-IN-HUIS?

WAAROM ALLES-IN-HUIS? WAAROM ALLES-IN-HUIS? ONTWIKKELD VOOR JOU Het Alles-in-Huis pakket is ontwikkeld met jou, de bewoner, als uitgangspunt. Een voorbeeld, wij weten dat veel mensen s nachts slapen met hun raam open. Daarom

Nadere informatie

90% DOUBLE300. Voor een gezonder luchtklimaat. WarmeTerugWinning rendement (WTW)

90% DOUBLE300. Voor een gezonder luchtklimaat. WarmeTerugWinning rendement (WTW) DOUBLE300 Voor een gezonder luchtklimaat De Double300 bestaat uit 1 unit die werkt op basis van een Fancoil met WTW (WarmteTerugWinning). De unit kan ventileren, direct verwarmen en eventueel koelen op

Nadere informatie

Is uw huis geschikt voor een warmtepomp?

Is uw huis geschikt voor een warmtepomp? Is uw huis geschikt voor een warmtepomp? 14 februari 2019 Pieter Nap Frans den Braber Wie is BENG! www.beng2030.nl Energiecoöperatie BENG! is in juli 2013 opgericht en groeit sindsdien gestaag. We hebben

Nadere informatie

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam Bouwloket Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam (ver)bouwen Energie besparen Zelf duurzame energie opwekken Subsidies en regelingen ~38% Energielabel D of lager Anticiperen op

Nadere informatie

Ruimte. PIR Isolatiemateriaal

Ruimte. PIR Isolatiemateriaal Ruimte Het model Allegro M87 (incl. veranda) heeft een zeer ruime woonkamer met open keuken, ruime hal en luxe badkamer. De slaapkamer is bijzonder praktisch ingedeeld met een badkamer en-suite. De bungalow

Nadere informatie

Trias energetica. Verdiepende opdracht

Trias energetica. Verdiepende opdracht 2015 Trias energetica Verdiepende opdracht Inleiding; In dit onderdeel kun je meer leren over de Trias energetica, een strategie voor het bereiken van een zo duurzaam mogelijke energievoorziening. Pagina

Nadere informatie

Overal Energie Neutraal

Overal Energie Neutraal Voorlopig ontwerp, mei 2016 Overal Energie Neutraal Deze opdracht betreft het voorlopig ontwerp van een nieuw te bouwen woonhuis, zoveel mogelijk energie neutraal. Deze relatief grote woning (265 m2) komt

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Rockanje, 8 XL-bungalows in De Lange Stallen fase 1B

Een nieuwe woning in Rockanje, 8 XL-bungalows in De Lange Stallen fase 1B KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Rockanje, 8 XL-bungalows in De Lange Stallen fase 1B De energie van morgen vandaag in huis Een zeer energiezuinige woning: het kan! Binnenkort start de verkoop van de

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis Een energiezuinige woning: het kan! De verkoop van 24 woningen Engelenweide in Herwijnen is gestart.

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis

Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis 1e fase 23 woningen Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van de eerste fase met

Nadere informatie

Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Voor onafhankelijke informatie en advies over: Raoul Santibanez Voor onafhankelijke informatie en advies over: Energie besparen en energie opwekken Luchtkwaliteit in huis Comfortverbetering in huis Levensloopbestendig wonen Klimaat adaptief wonen Subsidies,

Nadere informatie

Opwekking duurzame energie en terugverdientijden. Niek Tramper

Opwekking duurzame energie en terugverdientijden. Niek Tramper en terugverdientijden Niek Tramper en terugverdientijden Zonneboiler geeft warm tapwater Zonnepanelen geven elektriciteit Warmtepomp geeft verwarming Pelletkachel geeft verwarming Zonneboiler Uitgangspunt:

Nadere informatie

Schothorst Amersfoort

Schothorst Amersfoort Schothorst Amersfoort Veel voorkomende Vragen/problemen Achterstallig onderhoud Verouderde installaties Klachten over tocht en kou Ventilatie problemen ( buitenluchtkwaliteit en binnenklimaat) Verouderde

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom

Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN KLIMAATGARANT EPC0 Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom EERB van morgen vandaag in huis De energie ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

Minder, anders en efficiënter

Minder, anders en efficiënter De Zonne-arc vzw Energiezuinig anders De warmtepomp, de natuur als bron van verwarming. Willy Lievens, Z.O.T. (Zacht Onthechte Technoloog) N.U.L. (Niet Uitgebluste Leraar) Minder, anders en efficiënter

Nadere informatie

Warmtepompen. Werking warmtepomp 19-10-2015

Warmtepompen. Werking warmtepomp 19-10-2015 Warmtepompen Om een woning te verwarmen zijn diverse mileu vriendelijke mogelijkheden. Één van de mogelijkheden is een warmtepomp. Er zijn diverse verschillende soorten warmtepompen maar de proces werking

Nadere informatie

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam Bouwloket Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam (ver)bouwen Energie besparen Zelf duurzame energie opwekken Duurzame financiering Subsidies ~45% Energielabel D of lager Een gemiddeld

Nadere informatie

PROJECT GASTHUISKWARTIER DEN BOSCH. Lucht/waterwarmtepomp LWD

PROJECT GASTHUISKWARTIER DEN BOSCH. Lucht/waterwarmtepomp LWD PROJECT GASTHUISKWARTIER DEN BOSCH Lucht/waterwarmtepomp LWD Lucht/water-warmtepompen Nederland gaat gasloos! Nederland gaat gasloos. Hierdoor is de klassieke gasketel niet meer mogelijk. Goede alternatieven

Nadere informatie

Hoogste kwaliteitseisen

Hoogste kwaliteitseisen Hoogste kwaliteitseisen Het design model Cube is een nieuw ontworpen mobiele bungalow dat voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. De bungalow heeft in de woonkamer meestal twee schuifpuien en is voorzien

Nadere informatie

Technieken en financiering van de aardgasvrijoplossingen

Technieken en financiering van de aardgasvrijoplossingen Nieuwbouw is relatief eenvoudig aardgasvrij te realiseren. Er zijn grofweg twee alternatieven: - Verzwaard elektriciteitsnet met een lucht- of bodemwarmtepomp in de woning (all electric) - collectieve

Nadere informatie

Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden.

Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden. Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden www.maakgoudaduurzaam.nl spouwmuur isolatie De groenste energie is energie die je niet gebruikt! Een spouwmuur bestaat uit twee muurdelen

Nadere informatie

Itho Daalderop 0,EPC formule. nieuwbouw. totaalformule

Itho Daalderop 0,EPC formule. nieuwbouw. totaalformule Itho Daalderop 0,EPC formule nieuwbouw totaalformule 0, EPC - nieuwbouw totaalformule voor optimale energieprestatie Minimaal energieverbruik maximaal wooncomfort Wooncomfort, een gezond binnenklimaat

Nadere informatie

NIEUWBOUW HUURWONINGEN TOLHUIZEN

NIEUWBOUW HUURWONINGEN TOLHUIZEN NIEUWBOUW HUURWONINGEN Elkien realiseert 14 gezinswoningen in Tolhuizen, Leeuwarden. Dit zijn comfortabele en energiezuinige woningen met een zeer lage energierekening. Graag leggen wij u uit wat de kenmerken

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Rockanje 38 woningen De Lange Stallen

Een nieuwe woning in Rockanje 38 woningen De Lange Stallen KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Rockanje 38 woningen De Lange Stallen De energie van morgen vandaag in huis Een zeer energiezuinige woning: het kan! Binnenkort start de verkoop van 38 woningen in het

Nadere informatie

ALLE MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJTJE VOOR EEN IDEAAL WOON-EN LEEFKLIMAAT WWW.ENERGIESERVICE.NL

ALLE MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJTJE VOOR EEN IDEAAL WOON-EN LEEFKLIMAAT WWW.ENERGIESERVICE.NL ALLE MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJTJE VOOR EEN IDEAAL WOON-EN LEEFKLIMAAT WWW.ENERGIESERVICE.NL Klimaatmakers Veilig en vertrouwd! Warmte en ventilatie zijn essentieel voor een heerlijk klimaat in uw woning.

Nadere informatie

Rijksoverheid. Veel besparingsmogelijkheden t/m t/m 100. Dubbel glas. Dubbel glas. Niet extra geïsoleerd. Niet van toepassing. Nee.

Rijksoverheid. Veel besparingsmogelijkheden t/m t/m 100. Dubbel glas. Dubbel glas. Niet extra geïsoleerd. Niet van toepassing. Nee. Rijksoverheid Energielabel woning Westvest 191 2611BZ Delft BAG-ID: 0503010000010395 Veel besparingsmogelijkheden Energielabel B Registratienummer 863374920 Datum van registratie 13-01-2016 Geldig tot

Nadere informatie

Kenniscentrum InfoMil Energiebesparing bij een sportclub

Kenniscentrum InfoMil Energiebesparing bij een sportclub Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Energiebesparing bij een sportclub 23 januari 2017 Inhoudsopgave Energiebesparing bij een sportclub 3 Energiezuinige sportveldverlichting 3 Opwekken

Nadere informatie

M-Thermal warmtepompen

M-Thermal warmtepompen M-Thermal warmtepompen Lucht/water warmtepompen De systemenen: M-Thermal Introductie Zonnecollectoren Lage temperatuur radiator M-Thermal Monobloc Monobloc unit Zonnecollector Toepassing Verwarmen, koelen,

Nadere informatie

INSTALLATIESET. Universele gasloze installatieset voor duurzame seriematige bouw en renovatie van woningen

INSTALLATIESET. Universele gasloze installatieset voor duurzame seriematige bouw en renovatie van woningen Universele gasloze installatieset voor duurzame seriematige bouw en renovatie van woningen Bedrijfsklare lucht-water pomp, ruimteverwarming (en evt. -koeling), sanitair warm water, WTW-ventilatie in één

Nadere informatie

NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST

NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST Deze folder is een uitgave van de gemeente Winterswijk NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS; VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST Per 1 juli 2018 is in heel Nederland de aansluitplicht

Nadere informatie

Wonen in Pijnacker. Comfortabel en duurzaam wonen

Wonen in Pijnacker. Comfortabel en duurzaam wonen Wonen in Pijnacker Comfortabel en duurzaam wonen Toelichting op het klimaatsysteem in de woningen aan de Emmastraat 3 t/m 21 (oneven), Stationsstraat 54 t/m 62a Faunalaan 1 t/m 35 (oneven) Bosmuiszoom

Nadere informatie

Itho Daalderop Hybride lucht/water warmtepompen. innovatief. & energiezuinig

Itho Daalderop Hybride lucht/water warmtepompen. innovatief. & energiezuinig Itho Daalderop Hybride lucht/water warmtepompen innovatief & energiezuinig HP Cube en Base Cube: HP Cool Cube en Base Cube: - Aanzienlijke besparing op energiekosten - Bekende en beproefde componenten

Nadere informatie

UW NIEUWE APPARTEMENT DUURZAAM EN COMFORTABEL

UW NIEUWE APPARTEMENT DUURZAAM EN COMFORTABEL groen woonbastion in het centrum van Maastricht UW NIEUWE APPARTEMENT DUURZAAM EN COMFORTABEL UW NIEUWE APPARTEMENT IS ZEER DUURZAAM EN COMFORTABEL Gefeliciteerd met uw nieuwe appartement in ons project

Nadere informatie

Stichtse Vecht Isoleert 1.0 Nut & Noodzaak

Stichtse Vecht Isoleert 1.0 Nut & Noodzaak Stichtse Vecht Isoleert 1.0 Nut & Noodzaak Doel van deze presentatie energie besparen lagere energie rekening comfort verhogend máár? Duurzame Vecht - van Dijk B&A isolatie actie bestaande bouw Nov. 2016

Nadere informatie

Brochure Zo gaat u voor nul! uitstoot 100% Uw nieuwe woning is EPC = 0. duurzame energie van eigen bodem

Brochure Zo gaat u voor nul! uitstoot 100% Uw nieuwe woning is EPC = 0. duurzame energie van eigen bodem 0% uitstoot Brochure 2017 Zo gaat u voor nul! 0 Uw nieuwe woning is EPC = 0 100% duurzame energie van eigen bodem U gaat voor nul! Welkom in uw energieneutrale woning Eteck, aangenaam Al meer dan 10 jaar

Nadere informatie

oppeling DE CV-KETEL ERUIT WHITEPAPER Wat zijn goede alternatieven?

oppeling DE CV-KETEL ERUIT WHITEPAPER Wat zijn goede alternatieven? oppeling WHITEPAPER DE CV-KETEL ERUIT Wat zijn goede alternatieven? Inhoudsopgave 1 Inleiding pag. 3 2 Wel of geen nieuwe cv-ketel? pag. 4 3 Alternatieve oplossingen pag. 6 4 De klant adviseren pag. 10

Nadere informatie

Verwarmen, Koelen, Ventileren

Verwarmen, Koelen, Ventileren Gebruikershandleiding d.d. 1 mei 2015 Verwarmen, Koelen, Ventileren Appartementen dr. Struyckenplein, Rijpstraat en Jan Ligthartstraat Heeft u een storing aan de verwarming, de koeling of de ventilatie?

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Westergouwe 53 woningen Wijdeblik

Een nieuwe woning in Westergouwe 53 woningen Wijdeblik KLIMAATGARANT EPC0 Een nieuwe woning in Westergouwe 53 woningen Wijdeblik EERB van morgen vandaag in huis De energie ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

SolarFreezer. Comfort zonder aardgas

SolarFreezer. Comfort zonder aardgas SolarFreezer Comfort zonder aardgas Jacques Mathijsen April 2017 1 Energie per woning Gemiddeld energie verbruik in Nederland woning met 2.2 personen Elektrische energie 100% = 3.500 kwh Thermische energie

Nadere informatie

Nieuw Kortenoord Tuinwijk Nul op de Meter Woning

Nieuw Kortenoord Tuinwijk Nul op de Meter Woning Nieuw Kortenoord Tuinwijk Nul op de Meter Woning INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 9 Nul Op de Meter woningen in detuinwijk... 4 Wat houdt monitoring in?... 6 Energiecoach als extra service... 7 Een duurzame

Nadere informatie

Informatieavond energiebesparing en comfortabel wonen. Opening wethouder Binnendijk

Informatieavond energiebesparing en comfortabel wonen. Opening wethouder Binnendijk Informatieavond energiebesparing en comfortabel wonen Opening wethouder Binnendijk Programma 1. Welkom door Wethouder Binnendijk 2. Bewonersinitiatief Klimaat in jouw straat 3. Introductie wijkaanpak;

Nadere informatie

WAAR MOETEN WE VERSNELLEN?

WAAR MOETEN WE VERSNELLEN? WAAR MOETEN WE VERSNELLEN? Electriciteit Warmte Vervoeren Producten TOTAAL % EINDVBR Industrie 166 410 557 1133 46% 576 Huizen 80 339 419 17% 419 Gebouwen (diensten) 120 127 247 10% 247 Mobiliteit / transport

Nadere informatie

Energieadvies VvE de Wetering Blaricum

Energieadvies VvE de Wetering Blaricum Energieadvies VvE de Wetering Blaricum Samenvatting van het advies Inleiding De voorstellen, die door SeinENergie zijn ontwikkeld, zijn gebaseerd op de kennis en ervaring die in ruim 30 jaar zijn opgedaan.

Nadere informatie

MERCURIA & ERIA TOWER

MERCURIA & ERIA TOWER Specialist in warmtepompen MERCURIA & ERIA TOWER LUCHT/WATER WARMTEPOMPEN DUURZAAM VERWARMEN, KOELEN EN WARM WATER VOOR ELKE WONING LUCHT/WATER WARMTEPOMPEN UITSTEKENDE ENERGIEPRESTATIE Aangename warmte

Nadere informatie

een toekomst zonder aardgas? Warmtepomp Het Warmte Effect

een toekomst zonder aardgas? Warmtepomp Het Warmte Effect een toekomst zonder aardgas? Warmtepomp Het Warmte Effect Programma 20.00 uur Opening Wethouder Johan Aalberts 20.05 uur De initiatiefnemers: ZMf & Zeeuwind 20.15 uur Alles over de warmtepomp Niek Tramper,

Nadere informatie

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem A++ Uw nieuwe woning

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem A++ Uw nieuwe woning Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem A++ Uw nieuwe woning 2.800,- subsidie WPU XL A ++ A + A Water/water warmtepomp: - Verwarming in koude maanden door gebruik van bodemwarmte - Koeling

Nadere informatie

Duurzaam bouwen in de gemeente Raalte

Duurzaam bouwen in de gemeente Raalte Duurzaam bouwen in de gemeente Raalte Denk je na over het kopen van een kavel in de gemeente Raalte? Ben je plannen aan het maken om een eigen huis te bouwen? Een nieuwe woning brengt veel vragen met zich

Nadere informatie

Aardgasloos wonen! de ENERGIEVAKMAN wil u graag helpen bij uw zoektocht. Programma: Presentatie in Trefpunt Heeten -- 4 oktober

Aardgasloos wonen! de ENERGIEVAKMAN wil u graag helpen bij uw zoektocht. Programma: Presentatie in Trefpunt Heeten -- 4 oktober Aardgasloos wonen! de ENERGIEVAKMAN wil u graag helpen bij uw zoektocht Presentatie in Trefpunt Heeten -- 4 oktober 2018 -- Programma: Even voorstellen Begrippen BENG (2020) Schil Ventileren Anders verwarmen

Nadere informatie

Handleiding bewijslast

Handleiding bewijslast Handleiding bewijslast 1 Inhoudsopgave Wat voor type glas heeft uw huis? 2 Is uw gevel na de bouw extra geïsoleerd? 5 Is uw dak na de bouw extra geïsoleerd? 7 Is uw vloer na de bouw extra geïsoleerd? 9

Nadere informatie

ENERGIE 0 IN DE PRAKTIJK KOSTEN EN OPBRENGSTEN EXACT GEMETEN

ENERGIE 0 IN DE PRAKTIJK KOSTEN EN OPBRENGSTEN EXACT GEMETEN ENERGIE 0 IN DE PRAKTIJK KOSTEN EN OPBRENGSTEN EXACT GEMETEN Wim van den Bogerd HOGERE DOEL Woonwijken met gezonde, energiezuinige en kwalitatief hoogstaande woningen waar het fantastisch wonen is! PROGRAMMA

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Een warmtepomp genereert op een efficiënte manier warmte om uw huis comfortabel te verwarmen of van warm water te voorzien. Warmtepompen hebben

Nadere informatie

Menukaart Klimaatneutrale Zelfbouw

Menukaart Klimaatneutrale Zelfbouw Menukaart Klimaatneutrale Zelfbouw project Patch 22, Buiksloterham Gemeente Amsterdam Gemeente Amsterdam Programma Bureau Klimaat en Energie Voor u ligt de Menukaart Klimaatneutrale Zelfbouw. Deze is door

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. Bernissepark fase 4 in Zuidland De energie van morgen vandaag in huis

KLIMAATGARANT. Bernissepark fase 4 in Zuidland De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Bernissepark fase 4 in Zuidland De energie van morgen vandaag in huis Duurzaam klimaatsysteem in uw nieuwe woning Uw nieuwe woning is voorzien van een zeer duurzaam en energie-zuinig klimaatsysteem.

Nadere informatie

Bedrijfspresentatie. Gemeenteraad Delft 27 november 2018 Delft

Bedrijfspresentatie. Gemeenteraad Delft 27 november 2018 Delft Bedrijfspresentatie Gemeenteraad Delft 27 november 2018 Delft Even voorstellen oprichting in 1995 (23 jaar), vestiging in Delft (60 medewerkers) duurzaam bedrijfspand ontwikkeling, productie, verkoop,

Nadere informatie

NUL-OP- DE-METER. FidesWonen maakt uw huis weer als nieuw Comfortabel & duurzaam

NUL-OP- DE-METER. FidesWonen maakt uw huis weer als nieuw Comfortabel & duurzaam NUL-OP- DE-METER FidesWonen maakt uw huis weer als nieuw Comfortabel & duurzaam IEDEREEN OP GOEREE-OVERFLAKKEE VERDIENT EEN VEILIG, COMFORTABEL, DUURZAAM EN BETAALBAAR HUIS. Dat geldt natuurlijk ook voor

Nadere informatie

Ke u ze p l a n e n e rg i e - e n i n stallatieconcept. K e i z e r l i b e l Te r B o r c h 2 9 n o v e m b e r

Ke u ze p l a n e n e rg i e - e n i n stallatieconcept. K e i z e r l i b e l Te r B o r c h 2 9 n o v e m b e r Ke u ze p l a n e n e rg i e - e n i n stallatieconcept K e i z e r l i b e l Te r B o r c h 2 9 n o v e m b e r 2 0 1 7 C o n t a c t g e g e v e n s BV Bouwbedrijf KOOI Appingedam Kanaalweg 4 9902 AN

Nadere informatie

Het nieuwe luxueuze model Moderato van Starline is een modern ontworpen bungalow met strakke lijnen en een vriendelijke huiselijke uitstraling.

Het nieuwe luxueuze model Moderato van Starline is een modern ontworpen bungalow met strakke lijnen en een vriendelijke huiselijke uitstraling. Het nieuwe luxueuze model Moderato van Starline is een modern ontworpen bungalow met strakke lijnen en een vriendelijke huiselijke uitstraling. Dat laatste werd bereikt door de deels inpandige veranda

Nadere informatie

De klimaatdoelen van Parijs komen met deze aanpak binnen handbereik. SSW Van Houtenweg. Het verhaal SSW Van Houtenweg.

De klimaatdoelen van Parijs komen met deze aanpak binnen handbereik. SSW Van Houtenweg. Het verhaal SSW Van Houtenweg. Het verhaal CHIEL Het bijzondere project aan de van Houtenweg demonstreert hoe sociale woningbouw vergaand verduurzaamt en daarbij comfortabel, gezond en betaalbaar wordt. De klimaatdoelen van Parijs komen

Nadere informatie

BUVA EcoStream WTW-unit

BUVA EcoStream WTW-unit Ontdek alles over de BUVA EcoStream BUVA EcoStream Hoog rendement Links/rechts omkeerbaar Actieve zone sturing Modulair uitbreidbaar Fluisterstil Energiezuinig App-bediend Autonoom Compact Voordelig BUVA

Nadere informatie

Roy Janssen, Product Manager Warmtepompen ATAG Verwarming Nederland B.V. Lichtenvoorde. En nu de route naar CO 2 neutraal

Roy Janssen, Product Manager Warmtepompen ATAG Verwarming Nederland B.V. Lichtenvoorde. En nu de route naar CO 2 neutraal Roy Janssen, Product Manager Warmtepompen ATAG Verwarming Nederland B.V. Lichtenvoorde En nu de route naar CO 2 neutraal ATAG Verwarming b.v. Lichtenvoorde ATAG produceert: - HR-Ketels; - levert zonneboilersystemen

Nadere informatie

Warmtepompen - de toekomst. Hans Wiessner Welkom

Warmtepompen - de toekomst. Hans Wiessner Welkom Warmtepompen - de toekomst Hans Wiessner 21-06-2018 Welkom Moderne techniek als de Warmtepomp heeft de toekomst Installatietechniek, regeltechniek, LT afgifte systemen, wooncomfort Wat is een warmtepomp

Nadere informatie

Toolkit: uw eigen aardgasvrije woning bouwen in gemeente Heerenveen

Toolkit: uw eigen aardgasvrije woning bouwen in gemeente Heerenveen Toolkit: uw eigen aardgasvrije woning bouwen in gemeente Heerenveen Comfortabel verwarmen en koken zonder aardgas Deze toolkit wordt u aangeboden door de gemeente Heerenveen. De toolkit is ontworpen door

Nadere informatie

HOE CREËER IK MIJN EIGEN ENERGIE- CENTRALE?

HOE CREËER IK MIJN EIGEN ENERGIE- CENTRALE? duurzaamheidsprijs hof van twente HOE CREËER IK MIJN EIGEN ENERGIE- CENTRALE? Leerstof voor bovenbouw basisonderwijs en leerlingen voortgezet onderwijs uitgangspunten voor deelname uitgangspunten voor

Nadere informatie

Comfort in optima forma // M-Thermal warmtepompen

Comfort in optima forma // M-Thermal warmtepompen Comfort in optima forma // M-Thermal warmtepompen Lucht/water warmtepompen Geniet u ook zo van de zon? De warmte van de zon is niet alleen een bron voor leven maar ook een bron voor. Een MDV lucht/water

Nadere informatie

Checklist. Dakisolatie. In deze checklist staan tips en aandachtspunten voor als je het dak van je huis wilt isoleren.

Checklist. Dakisolatie. In deze checklist staan tips en aandachtspunten voor als je het dak van je huis wilt isoleren. Checklist Dakisolatie In deze checklist staan tips en aandachtspunten voor als je het dak van je huis wilt isoleren. Hierdoor weet je zeker dat jij een isolatie specialist de juiste vragen stelt en de

Nadere informatie

Warmtepompen. WoonWijzerWinkel service. Warmtepompen

Warmtepompen. WoonWijzerWinkel service. Warmtepompen en 1 WoonWijzerWinkel service en 2 1 Waarom deze themadag? Rijk, provincies en gemeenten sturen aan op energieneutraal wonen. Als het aan de overheid ligt is in 2050 geen woning meer aan het gasnet gekoppeld.

Nadere informatie

VvE en isolatie. Rotterdam, 14 maart 2019 Frank Spruit

VvE en isolatie. Rotterdam, 14 maart 2019 Frank Spruit VvE en isolatie Rotterdam, Frank Spruit Inhoud 1. Waarom isoleren? 2. Warmteverlies 3. Termen en aandachtspunten 4. De isolatiemaatregelen 5. Proces en offertes aanvragen VvE en Isolatie Dia 2 Isoleren

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door goede ventilatie. voltalimburg.nl/ventilatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door goede ventilatie. voltalimburg.nl/ventilatie Meer wooncomfort en minder energieverbruik door goede ventilatie voltalimburg.nl/ventilatie Wist u dat... Ventileren zelfs energie kan besparen? Het opwarmen van vochtige lucht in de woning kost meer energie.

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Zoetermeer NEXUM

Een nieuwe woning in Zoetermeer NEXUM KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Zoetermeer NEXUM De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van 18 nul op de meter woningen in project NEXUM is gestart. Duurzame

Nadere informatie

Spouwmuurisolatie. Tips spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie. Tips spouwmuurisolatie Spouwmuurisolatie Wilt u besparen op uw stookkosten maar heeft u geen groot budget voor gevelisolatie? Overweeg dan spouwmuurisolatie. U doet daarmee ook het milieu een groot plezier. Energie besparen

Nadere informatie

Blendle - Ontdek de beste journalistiek

Blendle - Ontdek de beste journalistiek 1 van 5 12-12-2018 07:21 blendle.com Blendle - Ontdek de beste journalistiek KAJ VAN ARKEL 6-7 minuten Zo haal je het optimale rendement De klassieke, gasgestookte cv-ketel heeft zijn langste tijd gehad.

Nadere informatie