DUURZAAMHEIDSSCAN. Ja/altijd Meestal Soms Meestal niet Nee/nooit Niet van toepassing

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DUURZAAMHEIDSSCAN. Ja/altijd Meestal Soms Meestal niet Nee/nooit Niet van toepassing"

Transcriptie

1 DUURZAAMHEIDSSCAN Hoe duurzaam is uw bedrijfsvoering? Deze duurzaamheidsscan geeft een globaal beeld van uw niveau van duurzaamheid en laat zien hoe maatschappelijk verantwoord u onderneemt in vergelijking met andere bedrijven binnen uw branche. Voor een zinvolle vergelijking dient u alle 73 meerkeuzevragen te beantwoorden. Beantwoord de vragen door het rondje aan te kruisen dat vóór het door u gekozen antwoord staat. U kunt steeds kiezen uit de volgende antwoorden: Als u alle vragen en gegevens heeft ingevuld kunt u de scan opsturen naar: Maaike Kokke Herengracht BV Amsterdam U ontvangt vervolgens binnen een week een gratis analyse van ons. Organisatie:.. Adres:. Telefoon: Contactpersoon:.. Functie:.. . Grootte organisatie: Branche:. Werkzaamheden:. Landen waarin uw bedrijf opereert: Landen waaruit uw bedrijf importeert:..

2 1. Strategie en beleid Algemeen beleid 1. Past u de beginselen van Good Governance van de code Tabaksblat toe? Uitleg: De Code Tabaksblat is een gedragscode voor beursgenoteerde bedrijven. De code bevat richtlijnen over onder meer het maximum aantal commissariaten dat iemand mag vervullen, de hoogte van ontslagvergoedingen en de invloed van aandeelhouders. 2. Respecteert uw bedrijf sectorspecifieke gedragscodes? 3. Heeft uw bedrijf een gedragscode opgesteld waaraan alle werknemers zich dienen te houden? 4. Heeft u naast winst- en groei doelen ook ecologische doelen voor uw bedrijf opgesteld? 5. Heeft u naast winst- en groei doelen ook sociale doelen voor uw bedrijf opgesteld? 6. Is een goede relatie met de samenleving voor uw bedrijf van belang? 7. Is het nastreven van duurzame ontwikkeling van belang voor uw bedrijf? Buitenlands beleid 8. Draagt uw bedrijf actief en bewust bij aan economische vooruitgang in de landen waarin uw bedrijf actief is om zo duurzame ontwikkeling te bevorderen? Uitleg: Bijvoorbeeld via het investeren in landen waarin u actief bent, het creëren van werkgelegenheid, samenwerking met lokale bedrijven, het uitbetalen van reële lonen e.d. 9. Draagt uw bedrijf actief en bewust bij aan sociale vooruitgang in de landen waarin uw bedrijf actief is om zo duurzame ontwikkeling te bevorderen? Uitleg: Bijvoorbeeld via armoedebestrijding, verbetering van de arbeidsomstandigheden, voorkoming van kinderarbeid, conflictpreventie, verbetering van educatie e.d. 10. Draagt uw bedrijf actief en bewust bij aan ecologische vooruitgang in de landen waarin uw bedrijf actief is om zo duurzame ontwikkeling te bevorderen? Uitleg: Bijvoorbeeld door een einde te maken aan processen waarvan de nadelige gevolgen worden verschoven naar de toekomst of worden afgewenteld op natuur en milieu. 11. Draagt uw bedrijf actief en bewust bij aan wetenschappelijke en technologische vooruitgang in de landen waarin uw bedrijf actief is? Uitleg: Alleen bedrijfsactiviteiten uitvoeren die passen binnen de wetenschappelijke en technologische beleidslijnen van landen en die nationaal en lokaal kunnen op wetenschappelijk en technologisch gebied bevorderen. 12. Werkt u tijdens uw activiteiten in het buitenland, waar mogelijk, samen met regionale stakeholders en bedrijven?

3 13. Maakt u, waar mogelijk, gebruik van plaatselijk personeel en biedt u hen opleidingsmogelijkheden aan in de landen waarin uw bedrijf opereert? 14. Kent u de wet- en regelgeving in de landen waarin uw bedrijf opereert? Uitleg: Wetgeving op het gebied van milieu, gezondheid, veiligheid, arbeid, belasting, financiële stimuli of andere aangelegenheden. 15. Is uw aanwezigheid in landen waarin u actief bent enkel van operationele en bedrijfsmatige aard of is uw bedrijf eveneens politiek actief? 16. Levert u een bijdrage aan het land waarin uw bedrijf actief is door het betalen van de lokale belastingen? Corruptie 17. Spreekt u zich consequent uit tegen corruptie, inclusief afpersing, uitbuiting en omkoping? 18. Geeft u bekendheid aan het ondernemingsbeleid tegen afpersing en omkoping om bewustwording en naleving onder het personeel te bevorderen? 19. Heeft uw bedrijf maatregelen ingesteld om corruptie te voorkomen? Uitleg: Bijvoorbeeld het invoeren van management beheersystemen die omkoping en corruptie ontmoedigen en financiële en fiscale administratie- en controlemechanismen die voorkomen dat transacties buiten de boeken worden gedaan, geheime rekeningen worden geopend en onjuiste documenten van transacties worden gemaakt. 20. Bent u, om u bedrijfsactiviteiten te kunnen uitvoeren, wel eens genoodzaakt steekpenningen te betalen? 2. Arbeidsomstandigheden Mensenrechten 21. Laat uw bedrijf zich informeren aangaande de mensenrechtensituatie in het land waarin u opereert of waarmee u zaken doet? 22. Laat uw bedrijf zich informeren aangaande de internationaal geldende plichten en verbintenissen t.a.v. mensenrechten? 23. Houdt u toezicht op het naleven van de internationaal geldende plichten en verbintenissen t.a.v. mensenrechten om er zeker van te zijn dat uw bedrijf niet medeplichtig is aan mensenrechtenschendingen? 24. Is er een gedragscode waarin de onderneming zich uitspreekt over mensenrechten?

4 25. Draagt u bij aan de bevordering van vrije vakbondsactiviteit in de landen waarin u actief bent en heeft dit operationele consequenties voor uw bedrijf? 26. Biedt u vakbonden de nodige faciliteiten en informatie om de totstandbrenging van doeltreffende collectieve arbeidsovereenkomsten te vergemakkelijken? 27. Draagt u bij aan de voorkoming van kinderarbeid in de landen waarin u actief bent en heeft dit operationele consequenties voor uw bedrijf? 28. Draagt u bij aan de voorkoming van dwangarbeid in de landen waarin u actief bent en heeft dit operationele consequenties voor uw bedrijf? 29. Draagt u bij aan de voorkoming van discriminatie op het gebied van werkgelegenheid en beroep in de landen waarin u actief bent en heeft dit operationele consequenties voor uw bedrijf? Uitleg: Discriminatie o.g.v. ras, huidskleur, geslacht, godsdienst, politieke overtuiging, nationaliteit e.d. 30. Draagt u bij aan de voorkoming van structurele onderbetaling van werknemers in de landen waarin u actief bent en heeft dit operationele consequenties voor uw bedrijf? 31. Draagt u bij aan de voorkoming van arbeid onder ongezonde, gevaarlijke of zware omstandigheden in de landen waarin u actief bent en heeft dit operationele consequenties voor uw bedrijf? Personeelsbeleid 32. Besteed uw bedrijf bij werving en selectie aantoonbaar aandacht aan gehandicapten, minderheden en andere problematische groepen op de arbeidsmarkt? 33. Voert u periodiek functioneringsgesprekken uit waarvan de resultaten schriftelijk worden vastgelegd? 34. Voert u periodiek beoordelingsgesprekken uit waarvan de resultaten schriftelijk worden vastgelegd? 35. Kunnen werknemers die bij uitvoering van het werk geconfronteerd worden met een ethisch dilemma of een integriteitskwestie terecht bij een onafhankelijke vertrouwenspersoon? 36. Neemt u doeltreffende maatregelen om de gezondheid en veiligheid van uw werknemers in de werkomgeving te waarborgen? 37. Streeft uw bedrijf bewust en actief naar een grotere werknemerstevredenheid? 38. Streeft uw bedrijf bewust en actief naar een grotere werknemersbetrokkenheid?

5 3. Klanten 39. Gaat u na of goederen en diensten die u levert voldoen aan alle overeengekomen en voorgeschreven normen t.a.v. gezondheid en veiligheid van de consumenten? 40. Licht uw bedrijf de klanten actief in over productgebruik ten einde gezondheid en veiligheid van de klanten te waarborgen? 41. Gaat u na of juiste en duidelijke informatie wordt verstrekt over samenstelling, gebruiksveiligheid, onderhoud, opslag en verwijdering van de door u geleverde producten? 42. Licht uw bedrijf de klanten actief in over duurzaam product gebruik? Uitleg: Bijvoorbeeld ten aanzien van zuinig productgebruik, afvalrecycling, verantwoord gebruik e.d. 43. Maakt u uw klanten bewust van de milieueffecten van het gebruik van uw producten of diensten? 44. Voert u periodiek klanttevredenheidsonderzoeken uit? 45. Heeft uw bedrijf inzicht in het aantal en de aard van de klachten/opmerkingen van klanten? 46. Houdt u toezicht op de privacy van de consument en de bescherming van persoonsgegevens? 4. Leveranciers 47. Weet u meer van uw leveranciers dan alleen de prijs van het product? Uitleg: Bijvoorbeeld over de milieustandaarden die de leverancier hanteert of de arbeidsomstandigheden waaronder de producten worden gemaakt (aspecten als kinderarbeid, onderbetaling arbeiders e.d.). 48. Selecteert u uw leveranciers actief op milieu-effecten van hun productieproces of arbeidsomstandigheden waaronder hun producten zijn gemaakt? 49. Controleert u, of een externe partij zoals een brancheorganisatie, uw leveranciers actief op milieu-effecten van hun productieproces of arbeidsomstandigheden waaronder hun producten zijn gemaakt? 50. Stimuleert u uw leveranciers om hun beleid t.a.v. milieu of arbeidsomstandigheden te verbeteren? 51. Weigert u wel eens leveranciers doordat hun beleid niet overeenkomt met het beleid dat u voert?

6 5. Milieu 52. Heeft u een schriftelijk vastgesteld actief en integraal milieubeleid voor uw activiteiten en productie in binnen en buitenland waarin meetbare doelen worden gesteld? Uitleg: Relevante onderwerpen in een milieubeleid zijn: aard van de gebruikte grondstoffen, aard van de eindproducten, energieverbruik, afvalrecycling e.d. 53. Zijn uw medewerkers bekend met het milieubeleid? 54. Controleert uw bedrijf regelmatig op vorderingen t.a.v. milieudoelstellingen? 55. Evalueert uw bedrijf de milieudoelstellingen periodiek? 56. Neemt uw bedrijf regelmatig maatregelen om milieubelasting van de werkzaamheden te verminderen en de milieuprestaties op lange termijn te verbeteren? 57. Doet u actief aan energiebesparing? 58. Werkt uw bedrijf actief aan afvalvermindering, afvalscheiding en recycling? 59. Is de te verwachte belasting van het milieu een belangrijk en beslissend aandachtspunt bij de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten? 60. Neemt uw bedrijf alleen duurzame producten en diensten in het assortiment op? 61. Geeft uw bedrijf de werknemers training over milieu-, gezondheids- en veiligheidskwesties? 6. Maatschappij 62. Hecht u belang aan klachten/opmerkingen/suggesties van externe stakeholders? Uitleg: Stakeholders zijn belanghebbenden zoals consumenten, buurtbewoners, NGO's, aandeelhouders, leveranciers, overheden, onderwijsinstellingen e.d. 63. Houdt u bij het opstellen van uw ondernemingsbeleid rekening met de opinie van externe stakeholders? 64. Houdt u bij het uitvoeren van uw bedrijfsactiviteiten rekening met de opinie van externe stakeholders? 65. Draagt u actief of financieel bij aan goede doelen?

7 66. Geeft u uw medewerkers de mogelijkheid hun capaciteiten te gebruiken voor maatschappelijke activiteiten (vrijwilligerswerk)? 7. Transparantie 67. Zijn de financiële gegevens van uw bedrijf voor derden in grote lijnen inzichtelijk? 68. Zijn de ecologische en sociale gegevens van uw bedrijf voor derden in grote lijnen inzichtelijk? 69. Worden kwaliteitseisen aan deze informatieverstrekking gesteld die zijn afgeleid uit geldende normen of een specifiek beleid? 70. Besteedt u op uw bedrijfswebsite aandacht aan uw maatschappelijke verantwoordelijkheden en de invulling daarvan? 71. Brengt u naast de financiële verslaglegging ook een sociaal en/of duurzaamheidsverslag uit of heeft uw bedrijf duurzaamheidsinformatie opgenomen in het financiële jaarverslag? 72. Houdt u hierbij de Global Reporting Initiative(GRI) Richtlijnen aan? Uitleg: De missie van het GRI is de ontwikkeling en verspreiding van wereldwijd toepasbare richtlijnen voor de rapportage over duurzaamheid. Deze richtlijnen kunnen vrijwillig worden toegepast door organisaties voor hun verslaggeving over de economische, milieu- en maatschappelijke dimensies van hun activiteiten, producten en diensten. 73. Worden de gegevens jaarlijks op dezelfde manier gepubliceerd, zodat de informatie over de jaren heen vergelijkbaar is? Indien u nog opmerkingen heeft kunt u deze hieronder noteren:

Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de Houthandelindustrie september 2015

Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de Houthandelindustrie september 2015 Maatschappelijk verantwoord beleggen Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de Houthandelindustrie september 2015 Beleid ten aanzien van Maatschappelijk verantwoord beleggen Inleiding BPF Houthandel draagt

Nadere informatie

MVO gedragscode gavilar B.V.

MVO gedragscode gavilar B.V. PAGINA 1 MVO gedragscode B.V. Documentgegevens Bedrijf Adres Opgesteld Gecontroleerd Akkoord : B.V. : Kamerlingh Onnesweg 63, 3316 GK Dordrecht : R. ten Hove : QHSE-coördinator : P. Klijs : Operations

Nadere informatie

GEDRAGSCODE VOOR LEVERANCIERS

GEDRAGSCODE VOOR LEVERANCIERS INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 1.1 DOELSTELLING 1.2 STREKKING 1.3 NALEVING 1.4 ERKENNING 2 BEHANDELING VAN WERKNEMERS 2.1 ANTI-DISCRIMINATIE 2.2 VRIJHEID VAN VERENIGING EN COLLECTIEVE ONDERHANDELINGEN 2.3 DWANGARBEID

Nadere informatie

Code VINCI Leveranciers Global Performance Commitment

Code VINCI Leveranciers Global Performance Commitment Code VINCI Leveranciers Global Performance Commitment Contents P. 2 Introductie P. 2 VINCI s commitments P. 4 Leveranciers commitments P. 6 Implementatie 1 15 april 2012 Introductie Deze Code «Global Performance

Nadere informatie

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wordt ook wel maatschappelijk ondernemen, maatschappelijk betrokken ondernemen, duurzaam ondernemen of ethisch

Nadere informatie

Gedragscode. Inhoudsopgave RESPECT VOOR COLLEGA'S, HANDELSPARTNERS EN DE GEMEENSCHAP... 4

Gedragscode. Inhoudsopgave RESPECT VOOR COLLEGA'S, HANDELSPARTNERS EN DE GEMEENSCHAP... 4 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 DOEL VAN DE MANUCHAR GEDRAGSCODE... 3 TOEPASSINGSGEBIED... 3 TOEZICHT OP DE NALEVING... 3 GEDRAGSCODE... 4 RESPECT VOOR COLLEGA'S, HANDELSPARTNERS EN DE GEMEENSCHAP... 4 NALEVING

Nadere informatie

MN Supplier Code of Conduct

MN Supplier Code of Conduct MN Supplier Code of Conduct Visie Maatschappelijk Verantwoorde Bedrijfsvoering Een duurzame uitvoering van de pensioen- en sociale regelingen en verzekeringen van onze opdrachtgevers geven wij vorm door

Nadere informatie

PEOPLE STAKEHOLDER(S) PEOPLE STAKEHOLDER(S)

PEOPLE STAKEHOLDER(S) PEOPLE STAKEHOLDER(S) Nr. ISO 26000 Indicator MVO Kernthema II: Arbeidsomstandigheden en volwaardig werk Stakeholder(s) Meten Uitvoering Voldoet Ja/Nee Doelstelling 2018 Paragraaf (Paragraaf 6.4) 1 6.4.1 Werkgelegenheid Safety

Nadere informatie

Bijlage 7. Conversie juni 2010 naar 2013 (info)

Bijlage 7. Conversie juni 2010 naar 2013 (info) Bijlage 7. Conversie juni 2010 naar 2013 (info) was wordt onderwerp tekstbron Versie juni Opmerking: Standaardteksten en Versie 2013 2010 hoofdstukindeling vertaald uit Guide 83 H 1 tm 4 Deel A Eisen Managementsysteem

Nadere informatie

gedragscode voor leveranciers van Quintiles

gedragscode voor leveranciers van Quintiles gedragscode voor leveranciers van Quintiles 2 Quintiles maakt zich sterk voor duurzame zakelijke praktijken. Op basis van internationaal erkende normen, is deze gedragscode voor leveranciers ( Code ) gericht

Nadere informatie

MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen)

MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) STRAXS Nederland BV draagt zorg voor het welzijn van haar medewerkers. Dit doet zij door het zeker stellen van de werkgelegenheid en het nakomen van

Nadere informatie

Gedragscode zakelijke partner

Gedragscode zakelijke partner Gedragscode zakelijke partner Inhoud Inleiding 1.1 Achtergrond en reikwijdte van de code 1.2 Evaluatie en naleving van zakelijke partners 1.3 Vertrouwelijkheid 1.4. Onderaannemers De bedrijfsvoering van

Nadere informatie

ZAKENPARTNER GEDRAGSCODE

ZAKENPARTNER GEDRAGSCODE ZAKENPARTNER GEDRAGSCODE LORD Corporation ( LORD ) zet zich in voor zakendoen met integriteit en hoge ethische normen. Daarnaast verplichten wij onszelf tot de naleving van alle wetgeving en voorschriften

Nadere informatie

Supplier Code of Conduct. Samen op weg naar een succesvolle, uitdagende en duurzame toekomst

Supplier Code of Conduct. Samen op weg naar een succesvolle, uitdagende en duurzame toekomst Supplier Code of Conduct Samen op weg naar een succesvolle, uitdagende en duurzame toekomst Bij Kramp gaan we voor zakelijk succes op de lange termijn. Daarbij voelen we een sterke verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Principes voor gedrag door de onderneming

Principes voor gedrag door de onderneming Uitgegeven september 2005 Gereviseerd april 2012 Gereviseerd oktober 2017 Principes voor gedrag door de onderneming Epson vervult haar sociale verantwoordelijkheid door te handelen in lijn met de onderstaande

Nadere informatie

PostNL Business Principles

PostNL Business Principles 3 december 2014 PostNL N.V. PostNL Business Principles Raad van Bestuur Auteur Director Audit & Security Titel PostNL Business Principles Versie 1.1 Dit document is een vertaling van de Engelstalige versie.

Nadere informatie

Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers

Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers RBW-621-L Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers Januari 2014 Pagina 1 van 6 Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers 1. Missie Koninklijke Boskalis Westminster

Nadere informatie

Gedragscode voor Leveranciers

Gedragscode voor Leveranciers AUTEUR Corporate Compliance & Integrity Corporate Social Responsibility Corporate Procurement VERSIE 1.0 STATUS Definitief PAGINA 1 of 8 Gedragscode voor Leveranciers PAGINA 2 of 8 Index 1. Inleiding 3

Nadere informatie

Normen De MVO-Wijzer

Normen De MVO-Wijzer Normen De MVO-Wijzer Pagina 1 Inhoudsopgave 1. MODEL 3 2. OVERZICHT MVO-THEMA S 4 3. OVERZICHT MVO-NORMEN 5 Copyright november 2014, Stichting De MVO-Wijzer, Breda Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

GRI-tabel - ANWB MVO-jaarverslag 2012

GRI-tabel - ANWB MVO-jaarverslag 2012 GRI-tabel - ANWB MVO-jaarverslag 2012 Verwijzing paginanummers Visie en strategie 1.1 Verklaring van de directie. 1. Voorwoord 1.2 Beschrijving van belangrijke gevolgen, risico's en mogelijkheden. 1. Voorwoord,

Nadere informatie

De Code van Bedrijfsethiek voor Leveranciers van Smiths

De Code van Bedrijfsethiek voor Leveranciers van Smiths De Code van Bedrijfsethiek voor van Smiths Als een internationaal bedrijf werkt de Smiths Group overal ter wereld samen met klanten, aandeelhouders en leveranciers. Deze belanghebbenden, tezamen met de

Nadere informatie

Gedragscode MGG Netherlands B.V.

Gedragscode MGG Netherlands B.V. MGG Netherlands B.V. is een van de grootste zandgieterijen in Europa en biedt aan zo n 600 mensen een arbeidsplek. Onze mensen vormen het hart van ons bedrijf en zijn het belangrijkste kenmerk waarmee

Nadere informatie

Gedragscode MGG Netherlands B.V

Gedragscode MGG Netherlands B.V Gedragscode MGG Netherlands B.V. MGG Netherlands B.V. is een van de grootste zandgieterijen in Europa en biedt aan zo n 700 mensen een arbeidsplek. Onze mensen vormen het hart van ons bedrijf en zijn het

Nadere informatie

Duurzaamheid en Responsible Care

Duurzaamheid en Responsible Care Duurzaamheid en Responsible Care Verbond van Handelaren in Chemische producten Maart 2017 Samenvatting ESG Om te komen tot een meer duurzame wereld, vraagt het VHCP aandacht voor ESGfactoren Hoofdthema

Nadere informatie

MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring

MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring 1 Waarom MVO? Moeten: Horen: Lonen: gedrag af MVO handelen wordt afgedwongen MVO handelen o.b.v. vrijwilligheid (morele motivatie) De markt beloont MVO en straft

Nadere informatie

Ethische Code van Compass Group

Ethische Code van Compass Group van Compass Group Versie 1.2 Compass Group & UN Global Compact Als wereldleider in onze branche moeten we de allerhoogste eisen stellen aan de kwaliteit van de diensten die we leveren en aan de professionele

Nadere informatie

ING ENVIRONMENTAL APPROACH

ING ENVIRONMENTAL APPROACH ING ENVIRONMENTAL APPROACH Mensenrechten op de werkplek 3 De uitgangspunten 4 Vrijheid van organisatie en het recht op collectieve onderhandeling 5 TABLE OF CONTENTS Dwangarbeid 6 Kinderarbeid 7 Discriminatie

Nadere informatie

NSG Group Gedragscode voor leveranciers

NSG Group Gedragscode voor leveranciers Inleiding NSG Group Gedragscode voor leveranciers Het doel van NSG Group is om op professioneel, juridisch en ethisch vlak de hoogst mogelijke wereldwijde reputatie te genieten voor de manier waarop wij

Nadere informatie

Verklaring omtrent de sociale rechten en de industriële betrekkingen bij LEONI

Verklaring omtrent de sociale rechten en de industriële betrekkingen bij LEONI Verklaring omtrent de sociale rechten en de industriële betrekkingen bij LEONI Preambule LEONI legt aan de hand van deze verklaring de principiële sociale rechten en beginselen vast. Deze vormen de basis

Nadere informatie

ETHISCHE CODE LEVERANCIERS

ETHISCHE CODE LEVERANCIERS ETHISCHE CODE LEVERANCIERS WAT VERWACHTEN WIJ VAN ONZE LEVERANCIERS? Lyreco zet zich in om zaken te doen met een krachtig engagement voor de rechten van het individu en de ecologie van onze planeet. Enkele

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Beleggingsbeleid

Maatschappelijk Verantwoord Beleggingsbeleid Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Houthandel en Maatschappelijk Verantwoord Beleggen In dit document wordt het Maatschappelijk Verantwoord Beleggingsbeleid (MVB-beleid) van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds

Nadere informatie

2012 MVO Jaarverslag

2012 MVO Jaarverslag 2012 MVO Jaarverslag MVO-beleid Tomingroep Als mensontwikkelbedrijf werkt Tomingroep aan duurzaamheid in de volle breedte. Wij willen op een maatschappelijk verantwoorde wijze zaken doen in samenwerking

Nadere informatie

Zo gaan we om met de maatschappij. Deelcode 4

Zo gaan we om met de maatschappij. Deelcode 4 Zo gaan we om met de maatschappij Deelcode 4 x Zo gaan we om met de maatschappij We helpen de maatschappij door mensen te verbinden We gaan verantwoord om met mensen, middelen en milieu Inhoud: 1. Algemeen

Nadere informatie

MVO stakeholder enquête 2014

MVO stakeholder enquête 2014 MVO stakeholder enquête 2014 Datum : 1 mei 2014 1 Voorwoord In de afgelopen jaren is Heerkens van Bavel Bouw zich steeds meer bewust geworden, van de rol die zij spelen in de maatschappij en de effecten

Nadere informatie

Leveranciersgedragscode

Leveranciersgedragscode Leveranciersgedragscode 1. Achtergrond en uitgangspunten Het Ronald McDonald Kinderfonds vangt gezinnen op van ernstig zieke kinderen. In onze bedrijfsvoering streven wij naar optimaal en verantwoord rendement

Nadere informatie

Vattenfall Gedragscode voor leveranciers

Vattenfall Gedragscode voor leveranciers Vattenfall Gedragscode voor leveranciers Introductie Vattenfall levert energie voor de maatschappij van vandaag en draagt bij aan het energiesysteem van morgen. Bij de uitvoering van onze bedrijfsactiviteiten

Nadere informatie

MVO en OR. Welke rol voor de OR? Maatschappelijk verantwoord ondernemen met de OESO-richtlijnen. Catelene Passchier, Lid NCP Nederland

MVO en OR. Welke rol voor de OR? Maatschappelijk verantwoord ondernemen met de OESO-richtlijnen. Catelene Passchier, Lid NCP Nederland MVO en OR Maatschappelijk verantwoord ondernemen met de OESO-richtlijnen. Welke rol voor de OR? Catelene Passchier, Lid NCP Nederland Rana Plaza 2013 5 jaar later?? MVO dilemma s zijn overal: 3 Deze presentatie:

Nadere informatie

BIJLAGE 1: GEDRAGSCODE DUURZAME HANDEL

BIJLAGE 1: GEDRAGSCODE DUURZAME HANDEL BIJLAGE 1: GEDRAGSCODE DUURZAME HANDEL INLEIDING Als ketenspeler die wereldwijd opereert rusten op Superunie bepaalde verantwoordelijkheden. In dat kader streven wij er naar maatschappelijk verantwoord

Nadere informatie

Duurzaamheidsverklaring

Duurzaamheidsverklaring DUURZAAMHEIDSVERKLARING Ondergetekende: [Naam Leverancier en rechtsvorm [ ], statutair gevestigd te [plaats], aan de [straat, nummer en postcode] (KvK ), hierna te noemen Leverancier, hierbij rechtsgeldig

Nadere informatie

Zakelijke gedragscode. The Binding Site Group Limited. Maart 2017

Zakelijke gedragscode. The Binding Site Group Limited. Maart 2017 Zakelijke gedragscode The Binding Site Group Limited Maart 2017 Deze Zakelijke Gedragscode is van toepassing op iedereen bij The Binding Site Group Limited, met inbegrip van de wereldwijde dochterondernemingen

Nadere informatie

GRI Tabel Duurzaamheidsverslag 2015

GRI Tabel Duurzaamheidsverslag 2015 GRI Tabel Duurzaamheidsverslag 2015 BMA Ergonomics b.v. rapporteert volgens de core variant van versie G4 van de richtlijnen van het Global Reporting Initiative. Op de indicatoren en de informatie in het

Nadere informatie

I M T E C H N. V. B U S I N E S S P R I N C I P L E S

I M T E C H N. V. B U S I N E S S P R I N C I P L E S I M T E C H N. V. B U S I N E S S P R I N C I P L E S Algemeen Het beleid van Imtech N.V. is gericht op de continuïteit van de onderneming als een winstgevende organisatie, die met haar bedrijven en medewerkers

Nadere informatie

CleanLease International Business principles: onze normen en waarden

CleanLease International Business principles: onze normen en waarden Versie definitief Datum, 21 december 2011 CleanLease International Business principles: onze normen en waarden Inhoud 1 Inleiding CleanLease normen en waarden 2 Normen en waarden: medewerkers 3 Normen

Nadere informatie

ALGEMEEN. Vestiging (plaats) Naam/namen geïnterviewde personen. Naam student(en)

ALGEMEEN. Vestiging (plaats) Naam/namen geïnterviewde personen. Naam student(en) ALGEMEEN Naam bedrijf/organisatie: Vestiging (plaats) Naam/namen geïnterviewde personen Naam student(en) 1 In wat voor sector is het bedrijf waar je stage loopt werkzaam? 2 Wat is het karakter van de hoofdactiviteit

Nadere informatie

Nutreco Gedragscode. Inleiding. Wout Dekker, CEO Oktober 2011

Nutreco Gedragscode. Inleiding. Wout Dekker, CEO Oktober 2011 Nutreco Gedragscode Inleiding Nutreco is een transparante onderneming. Wij verwachten een open en integere houding van iedereen die voor Nutreco werkt en dat iedereen zijn zakelijke activiteiten verricht

Nadere informatie

Duurzaamheidsanalyse bedrijven

Duurzaamheidsanalyse bedrijven De inspanningen van bedrijven op het vlak van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen worden door KBC Asset Management beoordeeld volgens een evaluatiemodel dat werd opgesteld in samenwerking

Nadere informatie

Algemene Informatie. Naam van beleid Gedragscode voor leveranciers aan NSG Group Goedgekeurd door Procurement Policy Steering Committee Datum van

Algemene Informatie. Naam van beleid Gedragscode voor leveranciers aan NSG Group Goedgekeurd door Procurement Policy Steering Committee Datum van Algemene Informatie Naam van beleid Gedragscode voor leveranciers aan NSG Group Goedgekeurd door Procurement Policy Steering Committee Datum van 17.06.2009 goedkeuring Doelpubliek Dit beleid geldt voor

Nadere informatie

Gedragscode. SCA Gedragscode

Gedragscode. SCA Gedragscode SCA Gedragscode 1 Gedragscode SCA Gedragscode SCA wil op sociaal- en milieutechnisch verantwoorde wijze omgaan met haar belanghebbenden en op basis van respect, verantwoordelijkheid en uitmuntendheid een

Nadere informatie

De Gunnebo gedragscode

De Gunnebo gedragscode De Gunnebo gedragscode 2 Woord vooraf van de CEO Het is de visie van Gunnebo om wereldwijd toonaangevend leverancier te worden van een veiligere toekomst. Om deze visie te realiseren, moeten wij wereldwijd

Nadere informatie

Gedrag om trots op te zijn

Gedrag om trots op te zijn Gedrag om trots op te zijn Oversluizen Thermal Engineering B.V. geeft aandacht aan de belangen van haar klanten, medewerkers, zakenpartners en onze omgeving. Door dit uitgangspunt altijd voor ogen te houden

Nadere informatie

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Mensenrechten Beleid (goedgekeurd door de raad van bestuur vergadering nr.2/2013 op 22 februari 2013) Herziening 1 (goedgekeurd door de raad van bestuur vergadering

Nadere informatie

Rapportage. 25 September 2018

Rapportage. 25 September 2018 Rapportage 25 September 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Positionering advies 3 1.2 Algemeen 3 1.3 Leeswijzer 4 2. Nulsituatie en positiebepaling 4 2.1 Werkwijze 4 2.2 Nulsituatie 5 2.3 Ambitieniveau

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2014 Van verbruik naar gebruik Pagina 1 van 6 Inleiding: Voor u ligt het MVO beleid van Hef & Hijs Nederland. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Ondernemen is

Nadere informatie

Raad van Commissarissen NV HVC. Profielbeschrijving

Raad van Commissarissen NV HVC. Profielbeschrijving Raad van Commissarissen NV HVC Profielbeschrijving Februari 2018 HVC - Missie, Visie, en Strategie Missie HVC is een toonaangevend nutsbedrijf van en voor gemeenten en waterschappen. HVC s opdracht is

Nadere informatie

Leveranciers- normen

Leveranciers- normen Leveranciersnormen Als onderdeel van Arconics voortdurende toewijding aan duurzaam en ethisch ondernemerschap, zetten we ons in voor samenwerking met onze leveranciers, aannemers, consultants en anderen

Nadere informatie

Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers

Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers RBW-621-L Augustus 2017 Pagina 1 van 6 1. Missie Koninklijke Boskalis Westminster N.V. ( Boskalis ) is een toonaangevende internationale dienstverlener op het gebied van baggeren, maritieme infrastructuur

Nadere informatie

Duurzaam ondernemen Musea

Duurzaam ondernemen Musea Duurzaam ondernemen Musea Kunst voor bedrijfsvoering Rob van Tilburg Mei 2012 DHV 2012 All rights reserved Alleen voor intern gebruik Welkom en agenda Definitie en duiding duurzaam ondernemen Omgang bedrijven

Nadere informatie

HCI is een toonaangevende dienstverlener op het gebied van industriële services.

HCI is een toonaangevende dienstverlener op het gebied van industriële services. Algemene gedragscode voor toeleveranciers 1. Missie HCI is een toonaangevende dienstverlener op het gebied van industriële services. Onze activiteiten zijn gericht op industriële reiniging, uitvoering

Nadere informatie

GEDRAGSCODE INVERKO N.V. December 2014

GEDRAGSCODE INVERKO N.V. December 2014 GEDRAGSCODE INVERKO N.V. December 2014 1 Gedragscode Inverko N.V. Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doelstellingen 3. Stakeholders 4. Naleving van wet- en regelgeving 5. Werkklimaat 6. Integer handelen van

Nadere informatie

Gedragscode. www.polygongroup.com/nl

Gedragscode. www.polygongroup.com/nl Gedragscode Always By Your Side. www.polygongroup.com/nl Our Responsibility Introductie op de Gedragscode van Polygon In onze Gedragscode worden de belangrijkste principes beschreven die Polygon nastreeft

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wint aan terrein in het bedrijfsleven en in de samenleving als geheel. Het verwachtingspatroon

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Beleggingsbeleid

Maatschappelijk Verantwoord Beleggingsbeleid SPMS en Maatschappelijk Verantwoord Beleggen In dit document wordt het Maatschappelijk Verantwoord Beleggingsbeleid (MVB-beleid) van Stichting Pensioenfonds Medisch Specialisten (SPMS) uiteengezet. Dit

Nadere informatie

Ethische bedrijfsprincipes

Ethische bedrijfsprincipes Ethische bedrijfsprincipes Vepo Cheese b.v. Beneluxweg 1 2411NG Bodegraven Nederland 1 Ethische bedrijfsprincipes Inhoudsopgave Blz. Gedragsregels 3 1. Algemene bedrijfsprincipes 3 2. Naleving 3 3. Melden

Nadere informatie

GRI-tabel. duurzaamheidsverslag 2016

GRI-tabel. duurzaamheidsverslag 2016 GRI-tabel duurzaamheidsverslag 2016 general standard disclosures visie en strategie verslag opmerkingen G4-1 Verklaring van de hoogste beslissingsbevoegde van de organisatie. Voorwoord p.3 organisatieprofiel

Nadere informatie

Maatschappelijk Jaarverslag 2012

Maatschappelijk Jaarverslag 2012 Maatschappelijk Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave Blad Voorwoord 2 1. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) 3 2. MVO en Prins Bouw 3 3. Beleid 4 4. Speerpunten 5 5. Duurzaam bouwen 9 6. Toekomst 10

Nadere informatie

VERKLARING VAN RENAULT INZAKE FUNDAMENTELE ARBEIDSRECHTEN

VERKLARING VAN RENAULT INZAKE FUNDAMENTELE ARBEIDSRECHTEN VERKLARING VAN RENAULT INZAKE FUNDAMENTELE ARBEIDSRECHTEN De groei- en concurrentiestrategie van RENAULT is gebaseerd op vakmanschap, kwaliteit en aantrekkelijkheid van producten, tevredenheid van klanten,

Nadere informatie

De Atlas Copco Groep. Gedragscode

De Atlas Copco Groep. Gedragscode De Atlas Copco Groep Gedragscode Inhoud De Atlas Copco Groep 1 First in Mind First in Choice 2 Kernwaarden 3 Relaties 4 Maatschappij en milieu 5 Werknemers 6 Klanten 7 Zakelijke partners 8 Aandeelhouders

Nadere informatie

Manuchar Group Gedragscode

Manuchar Group Gedragscode Manuchar Group Gedragscode Datum op maak: 15th of Juni, 2016. Inhoudstafel Inleiding 3 Doel van de Manuchar Gedragscode 3 Toepassingsgebied 3 Toezicht op de naleving 3 Respect voor collega s, handelspartners

Nadere informatie

Wij streven naar doorlopende verbetering van duurzaamheid als kernpunt in al onze activiteiten.

Wij streven naar doorlopende verbetering van duurzaamheid als kernpunt in al onze activiteiten. Werkplekbeleid van de Groep Let op: dit is een vertaling van het Engelstalige origineel Werkplekbeleid van de Groep. De vertaling dient uitsluitend voor informatieve doeleinden. Indien er een discrepantie

Nadere informatie

NSG Group Gedragscode voor leveranciers

NSG Group Gedragscode voor leveranciers Inleiding NSG Group Gedragscode voor leveranciers Het doel van NSG Group is om op professioneel, juridisch en ethisch vlak de hoogst mogelijke wereldwijde reputatie te genieten voor de manier waarop wij

Nadere informatie

GRI-tabel. duurzaamheidsverslag 2015

GRI-tabel. duurzaamheidsverslag 2015 GRI-tabel duurzaamheidsverslag 2015 general standard disclosures visie en strategie verslag opmerkingen G4-1 Verklaring van de hoogste beslissingsbevoegde van de organisatie. duurzaamheidsverslag 2015

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 905 Voorstel van wet van de leden Koenders en Rabbae tot wijziging van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek en van het Wetboek van Burgerlijke

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Voor Meijers, familiebedrijf sinds 1973, zijn de zeven principes van MVO zo vanzelfsprekend als ze maar kunnen zijn. Want principes die gaan over een duurzame

Nadere informatie

en dit zijn onze principes

en dit zijn onze principes en dit zijn onze principes Inhoud Dit zijn onze principes Dit zijn onze principes We doen het samen We werken duurzaam We tonen respect We hebben aandacht Verder wegwijs 03 08 10 12 14 18 Alle bedrijven

Nadere informatie

Nederlands Nationaal Contactpunt voor de OECD Richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Lodewijk de Waal Voorzitter NCP 16 november 2016

Nederlands Nationaal Contactpunt voor de OECD Richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Lodewijk de Waal Voorzitter NCP 16 november 2016 Nederlands Nationaal Contactpunt voor de OECD Richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen Lodewijk de Waal Voorzitter NCP 16 november 2016 MVO: dilemma s zijn overal: 2 De ondernemingsraad en MVO MVO

Nadere informatie

Gedragsregels van GEA AG

Gedragsregels van GEA AG Gedragsregels van GEA AG Bochum 05.06.2003 Overeenkomst over de principes van sociale verantwoording / Gedragsregels van GEA AG Preambule GEA AG verklaart nadrukkelijk als wereldwijd actieve onderneming

Nadere informatie

Bedrijfsethiek, integriteit en sociale verantwoordelijkheid 4. Sleutelpunten van onze code 6. Onze principes 8. Onze waarden 9

Bedrijfsethiek, integriteit en sociale verantwoordelijkheid 4. Sleutelpunten van onze code 6. Onze principes 8. Onze waarden 9 GEDRAGSCODE ÍNDEX 03 Bedrijfsethiek, integriteit en sociale verantwoordelijkheid 4 Sleutelpunten van onze code 6 Onze principes 8 Onze waarden 9 Integriteit 10 - Onze klanten en zaken partners respecteren

Nadere informatie

De leden van de beleggingscommissie. 10 januari 2011 Beleid Maatschappelijk Verantwoord Beleggen

De leden van de beleggingscommissie. 10 januari 2011 Beleid Maatschappelijk Verantwoord Beleggen NOTITIE Van Aan CC Datum Betreft Sjoerd Hoogterp De leden van de beleggingscommissie 10 januari 2011 Beleid Maatschappelijk Verantwoord Beleggen Inleiding Het pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI)

Nadere informatie

Xylem Inc. Ombudsmanprogramma voor leveranciers.

Xylem Inc. Ombudsmanprogramma voor leveranciers. Xylem Inc. Ombudsmanprogramma voor leveranciers. Het richtlijnprincipe bij Xylem Inc. is onze gedragscode (de Xylem gedragscode). De gedragscode geldt ook voor onze leveranciers bij hun zaken met Xylem

Nadere informatie

Wij leggen rekenschap af over:

Wij leggen rekenschap af over: VRAGEN Het afleggen van rekenschap. ANTWOORDEN TOELICHTING / VOORBEELDEN VRAAG 1. Onze organisatie legt rekenschap af over onze effecten op de maatschappij, de economie en het milieu. Welke activiteiten

Nadere informatie

In het kader van deze verklaring verwijst Renewi naar alle rechtspersonen onder Renewi plc.

In het kader van deze verklaring verwijst Renewi naar alle rechtspersonen onder Renewi plc. Renewi plc Verklaring Moderne Slavernij 2018 Inleiding Deze verklaring berust op artikel 54 van de Modern Slavery Act 2015 van het Verenigd Koninkrijk (de Wet ). In deze verklaring staan de maatregelen

Nadere informatie

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven alleen succesvol kunnen zijn in maatschappijen waarin mensenrechten beschermd en gerespecteerd worden. Wij erkennen

Nadere informatie

GEDRAGSCODE ALUMEXX N.V. d.d. 1 maart 2018

GEDRAGSCODE ALUMEXX N.V. d.d. 1 maart 2018 GEDRAGSCODE ALUMEXX N.V. d.d. 1 maart 2018 1 Gedragscode Alumexx N.V. Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doelstellingen 3. Stakeholders 4. Naleving van wet- en regelgeving 5. Werkklimaat 6. Integer handelen

Nadere informatie

DATUM: 17 MAART 2014, VERSIE: 2.0 LEVERANCIERSVERKLARING

DATUM: 17 MAART 2014, VERSIE: 2.0 LEVERANCIERSVERKLARING DATUM: 17 MAART 2014, VERSIE: 2.0 LEVERANCIERSVERKLARING 1 / 5 Geachte leverancier, Sapa is een gediversifieerd industrieconcern dat wereldwijd actief is. Sapa s waarden en onze cultuur van duurzame ontwikkeling

Nadere informatie

Januari 2011. Visiedocument Bestuurdersaansprakelijkheid Woningcorporaties. Governance, Risk & Compliance

Januari 2011. Visiedocument Bestuurdersaansprakelijkheid Woningcorporaties. Governance, Risk & Compliance Januari 2011 Visiedocument Bestuurdersaansprakelijkheid Woningcorporaties - Governance, Risk & Compliance Agenda Bespreken ontwikkelingen Governance, Risk & Compliance Invloed op bestuurdersaansprakelijkheid

Nadere informatie

Wij streven naar doorlopende verbetering van duurzaamheid als kernpunt in alle activiteiten waarin wij betrokken zijn.

Wij streven naar doorlopende verbetering van duurzaamheid als kernpunt in alle activiteiten waarin wij betrokken zijn. WERKPLEKREGELS VOOR DE LEVERANCIER VAN ELECTROLUX Let op: dit is een vertaling van de originele Engelstalige Werkplekregels voor de Leverancier. De vertaling dient uitsluitend voor informatieve doeleinden.

Nadere informatie

Hengelo, april 2013. 02 Gedragscode Twence

Hengelo, april 2013. 02 Gedragscode Twence Gedragscode Twence Twence in Hengelo is een (inter)nationale speler op de markt van grondstoffen en duurzame energie met hoogwaardige verwerking van afvalstromen en biomassa. Met innovatieve technieken

Nadere informatie

RSM - General Counsel - mensenrechtenbeleid SURVEY

RSM - General Counsel - mensenrechtenbeleid SURVEY RSM - General Counsel - mensenrech Projects Contacts Library Help Survey Distributions Data & Analysis Reports RSM - General Counsel - mensenrechtenbeleid - 2017 SURVEY ENQÛETE - De rol van de GC in het

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016 Van verbruik naar gebruik Pagina 1 van 5 Inleiding: Voor u ligt het MVO beleid van ABIRD Industrial Rental Services. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam

Nadere informatie

MVO verklaring

MVO verklaring Voor u ligt het MVO beleid van Kamphuis Lastechniek BV. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Ondernemen is verankerd in ons bedrijfsbeleid. Voor nu, en voor de toekomst. Doordat Kamphuis Lastechniek

Nadere informatie

IJveren voor verantwoordelijkeaankopen binnen onze toeleveringsketen Zakelijke gedragscode bestemd voor leveranciers

IJveren voor verantwoordelijkeaankopen binnen onze toeleveringsketen Zakelijke gedragscode bestemd voor leveranciers IJveren voor verantwoordelijkeaankopen binnen onze toeleveringsketen 2 Inhoud 3 Voorstelling van de verantwoordelijke aankopen bij LafargeHolcim 4 Ons engagement te aanzien van de leveranciers Manier van

Nadere informatie

Internationaal ondernemen: maatschappelijk verantwoord met de OESO-richtlijnen

Internationaal ondernemen: maatschappelijk verantwoord met de OESO-richtlijnen Nationaal Contactpunt OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen Internationaal ondernemen: maatschappelijk verantwoord met de OESO-richtlijnen omesantodomingowashingtonaddisababacaracasdaressalaamlimamanilariyadhsaopaulowarsawalgierscapetowndhakakuwaitmaputoriodejaneirosarajevovilniusammancanberra

Nadere informatie

Versiegeschiedenis. Vaststelling door Raad van Bestuur 13 mei 2013.

Versiegeschiedenis. Vaststelling door Raad van Bestuur 13 mei 2013. Inkoopbeleid 2013 Versiegeschiedenis Vaststelling door Raad van Bestuur 13 mei 2013. Goedkeuring van Actualisatie artikel 4.3 Actualisatie artikel 4.4 Toevoegen bijlage 7.1. 29 januari 2014. Samenvatting

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Beleid en doelstellingen / directieverantwoordelijkheid

Hoofdstuk 2 Beleid en doelstellingen / directieverantwoordelijkheid Hoofdstuk 2 Beleid en doelstellingen / directieverantwoordelijkheid 2.1 KAM beleidsverklaring De directie van Axent Groen BV onderschrijft het volgende KAM-beleid: Het beleid is er op gericht te willen

Nadere informatie

MVO. MVO Prestatieladder. Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s. People Planet Profit. MVO kan bijdragen om deze balans te vinden.

MVO. MVO Prestatieladder. Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s. People Planet Profit. MVO kan bijdragen om deze balans te vinden. MVO meetbaar gemaakt Themabijeenkomst VNO NCW 22 november 2010 MVO-Prestatieladder MVO Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s People Planet Profit MVO kan bijdragen om deze balans te vinden Wat valt

Nadere informatie

Gedragscode VESUVIUS: black 85% PLC: black 60% VESUVIUS: white PLC: black 20% VESUVIUS: white PLC: black 20%

Gedragscode VESUVIUS: black 85% PLC: black 60% VESUVIUS: white PLC: black 20% VESUVIUS: white PLC: black 20% Gedragscode 2 Vesuvius / Gedragscode 3 Bericht van de CEO Deze gedragscode onderstreept het belang dat wij hechten aan ethisch handelen en naleving van wet- en regelgeving Beste collega s, Deze gedragscode

Nadere informatie

DoubleDividend Management B.V.

DoubleDividend Management B.V. DoubleDividend Management B.V. Onze visie op het uitsluiten van ondernemingen vanwege betrokkenheid bij controversiële activiteiten Amsterdam, oktober 2016 DoubleDividend Management B.V. Herengracht 320

Nadere informatie

Freeport-McMoRan Gedragscode Leveranciers. Augustus 2014

Freeport-McMoRan Gedragscode Leveranciers. Augustus 2014 Freeport-McMoRan Gedragscode Leveranciers Augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Gedragscode leveranciers... 3 Inleiding... 3 Mensenrechten en arbeid... 3 Veiligheid en gezondheid... 4 Drugs- en

Nadere informatie

BELEID. Gedragscode DUSTIN GROUP

BELEID. Gedragscode DUSTIN GROUP BELEID Gedragscode DUSTIN GROUP Pagina 1 van 6 Gedragscode van Dustin Inleiding Ons streven is om de eerste keuze voor klanten te zijn en de standaard te zetten voor efficiënte IT. De mate van succes in

Nadere informatie

Renewi plc. Verklaring Moderne Slavernij Inleiding

Renewi plc. Verklaring Moderne Slavernij Inleiding Renewi plc Verklaring Moderne Slavernij 2019 Inleiding Deze verklaring berust op artikel 54 van de Modern Slavery Act 2015 van het Verenigd Koninkrijk (de "Modern Slavery Act"). In deze verklaring staan

Nadere informatie