Nog even snel kleine issues oplossen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nog even snel kleine issues oplossen"

Transcriptie

1 VNSG Magazine juni 2015 Tips & Tricks CRM/SRM Nog even snel kleine issues oplossen Introductie Zo voor de vakantie zouden we nog even snel kleine issues oplossen. In deze tips & tricks worden weer een aantal tips opgenomen, die het leven voor de consultants en gebruikers van het CRM systeem makkelijker moet maken. Zo is er aandacht voor debuggen, die consultants wel kunnen gebruiken. En voor de gebruikers is er meer dan de F2 help toets in de Web UI. Er zijn meer manieren om te achterhalen, waar de gegevens vandaan komen. En dat alles kost per tip maar weinig inspanning. Gebruiker gebaseerd Web UI debuggen Voordat we starten even wat huishoudelijke zaken. Extern debuggen is nodig voor het debuggen van de processen in de Web UI. Als we een extern breakpoint plaatsen is deze geldig voor alle sessies van de gebruiker. Maar om gebruiker gebaseerd debuggen mogelijk te maken, dient u enkele zaken te hebben geregeld. Dit dient in SAP op de applicatieserver te worden gedaan. 0. U moet dus inloggen in SAP CRM met behulp van de SAP GUI. 1. U heeft autorisatie nodig. Autorisatie object S_DEVELOP Object type DEBUG Activity 3 (=Debug) en eventueel 2 (=Wijzigen + springen in code) 2. Als het proces door een andere gebruiker ID wordt uitgevoerd, moet deze gebruiker eveneens dezelfde autorisatie hebben. 3. Ga naar transactie SE80 (Object Navigator) of naar transactie SE38 (ABAP Editor) en volg in het menu het keuze pad: Hulpmiddelen Instellingen 4. Er verschijnt een dialoog venster met de gebruikersspecifieke instellingen. Het tabblad ABAP Editor is actief. Als dat niet zo is, kiest u het ABAP Editor tabblad. In de tabbladen daaronder kiest u het tabblad Debugging.

2 Nieuw in SAP Netweaver 7.02 en 7.2 (of hoger) is de keuze om uitsluitend de huidige applicatie server te kiezen. Dat is handig als er bijvoorbeeld performance problemen bestaan op een applicatieserver maar niet op de andere. Zet in ieder geval de nieuwe debugger aan (radioknop: Nw. Debugger). Vink tevens Sessiebreakpoint direct actief aan. Bevestig met enter of een klik op de knop met het groene vinkje. 5. Als u wilt debuggen, plaatst u een extern breakpoint (of meerdere) in de betreffende ABAP code. Externe breakpoints zijn herkenbaar aan het stop icoontje (met poppetje): U kunt op de regel waar u het breakpoint wil hebben de cursor plaatsen en dan het icoontje in de knoppenbalk selecteren.

3 LET OP: Als u in de Web UI gaat werken om te kunnen debuggen, mag u niet uitloggen uit het SAP CRM systeem. Daarmee gaan alle breakpoints verloren. 6. Zodra uw functie van de Web UI een extern breakpoint tegenkomt van uw gebruiker ID, zal er een nieuw SAP dialoogscherm openen en zal de focus daarnaar toe worden verplaatst. Met andere woorden, de debugger komt in beeld en u kunt dan de gebruikelijke acties voor debuggen uitvoeren en uw issue uitzoeken. 7. Er is echter een restrictie. De Web UI maakt gebruik van http opdrachten en daar zit een time-out op. Deze time-out wordt bepaald door de informatie bij de instance profiel parameter icm/server_port_0. Die ziet er zo uit (zichtbaar via transactie RZ11): PROT=HTTP,PORT=8000,TIMEOUT=60,PROCTIMEOUT=60 De http sessie zal (hier) niet langer dan 60 seconden (1 minuut) wachten op verdere communicatie. Mocht u langer debuggen, dan is uw http sessie verlopen en dat is zichtbaar met een uitgebreide foutmelding in de Web UI. Eventueel kunt u aan beheer vragen om op uw testsysteem deze time-out te verlengen. En hoe komen we nu van de Web UI naar een ABAP programma, waar we een breakpoint kunnen plaatsen. 1. We starten vanuit SAP met de transactie CRM_UI de Web UI op en geven onze gebruiker ID met bijbehorend wachtwoord op. 2. Kies een rol, waarvoor u een issue wil onderzoeken en ga naar het scherm waar de functie wordt gestart. 3. Klik eenmaal in het scherm op het gebied met de velden of de gegevens en druk dan op de F2 toets. Als voorbeeld heb ik in Accountmanagement een contactpersoon geopend en die gebruik ik om de verdere stappen duidelijk te maken. Dit voorbeeld kunt u ook zelf naspelen in uw SAP CRM systeem.

4 F2 In het rood gemarkeerde deel bij UI-component, ziet u een naam staan. In ons geval is dat BP_CONT. Op dezelfde regel ernaast bij View ziet u de naam BP_CONT/ContactDetails staan. 4. Nu we dit weten, sluiten we de geopende schermen en de contactpersoon.

5 Sluiten kan natuurlijk door direct naar de startpagina in de Web UI te gaan. Daarna gaan we naar het SAP CRM systeem en starten de transactie SE80 op. In de Object Navigator kiezen we voor de BSP-applicatie BP_CONT. 5. We hebben de controllerklasse nodig. Die staat bij de views op het tabblad Eigenschappen of bij de controllers direct bij de definitie (sneller te bereiken). 6. We openen het navigatie menu van deze BSP applicatie, maar niet onder Views maar onder Controller en dubbelklikken op de naam ContactDetails.do. Dit opent op het rechterscherm de definitie met controller informatie: 7. Er staat meer op het scherm maar wij zijn geïnteresseerd in de controllerklasse die hier CL_BP_CONT_CONTACTDETAIL5_IMPL heet.

6 We dubbelklikken op de naam van de controllerklasse en gaan op zoek naar de methode DO_PREPARE_OUTPUT. Dit is de standaard methode, die wordt gebruikt om de uitvoer naar het Web UI scherm te verzorgen. We plaatsen een extern breakpoint bij de allereerste ABAP commando regel (dus niet bij de definities zoals data of types). In ons geval plaatsen we het extern breakpoint bij de regel: 8. We gaan terug naar de Web UI. Daar zoeken we weer naar een contactpersoon en klikken op de naam daarvan. En voilà, de debugger start op. 9. Zodra u gevonden heeft wat u wilde onderzoeken, drukt u simpelweg op F8. Daarmee sluit de debugger zich weer af en alles draait verder in de Web UI.

7 We kunnen nog meer Nadat u op F2 had gedrukt, verscheen er een venster, waar we informatie voor de debugger vandaan haalden. Dat venster heeft onderaan enkele knoppen. Probeer sluiten maar eens. Mocht de debugger opstarten bent u wellicht vergeten om het breakpoint weg te halen. Een extern breakpoint blijft maximaal 2 uren actief (dus stopt vanzelf). Maar goed het gaat ons om de knop Viewlocatie weergeven. Daarmee wordt een nieuw venster geopend met daarin de feitelijke applicatie oproep hiërarchie, zeg maar: de keten van programma objecten, die zijn opgeroepen vanuit de basis applicatie voor de functie in Web UI.

8 Uit het venster kunt u direct de objecten kiezen met de bijbehorende view naam. Daarmee bespaart u zichzelf een hoop zoekwerk naar bovenliggende views. En elke view heeft ook weer een controller, die weer een controllerklasse bevat. En daarmee verkort u de zoektijd naar een geschikte kandidaat voor debuggen. Maar wat ik wil lukt niet op deze manier Dan gaan we naar een manier, waarmee alle zaken zijn te achterhalen. Je wilt weten waar de gegevens vandaan komen. Je wilt weten, wat er allemaal mee wordt gedaan en bovenal wil je weten, welk ABAP component dat doet, zodat je precies een breakpoint kunt plaatsen. We gaan een paar technieken combineren om tot een goed resultaat te komen. Daarvoor gebruiken we de SAP tracer. En hier moet u enige voorzichtigheid in acht nemen. Als de tracer wordt ingeschakeld, zal die alle activiteit in het trace bestand opslaan. Dat wilt u niet, dus u zorgt ervoor, dat u in de Web UI al vast vlak voor het stukje proces staat, dat u wilt onderzoeken. Als voorbeeld neem ik weer onze contactpersoon, maar nu wil ik weten waar de gegevens vandaan komen en met welk programma object dat gebeurd. 1. In de Web UI gaan we naar het zoeken van de contactpersoon. Selecteer de zoekgegevens en laat de lijst met mogelijke contacten op het scherm

9 verschijnen. AUB geen contactpersoon selecteren. We moeten eerst de tracer starten. 2. We gaan naar het SAP CRM systeem toe met de SAP GUI en starten daar de transactie ST05 op. Schakel SQL Trace (voor de data trace) en eventueel RFC Trace (voor RFC oproepen naar andere systemen) in en druk op de knop:

10 3. Schakel daarna terug naar de Web UI en klik op de contactpersoon uit de lijst. Wacht totdat het scherm volledig is opgebouwd. 4. Onthoudt het tijdstip, dat u bent gestart. 5. Ga daarna terug naar SAP CRM en schakel de trace uit met de knop: Onthoudt tevens het tijdstip hiervan. 6. Daarna maken we de trace beschikbaar voor onderzoek met de knop: Het scherm is al voor u ingevuld: De voorgestelde datum en tijdstip moeten de door u onthouden tijdstippen overlappen. Als dat niet het geval is, pas dan de tijdstippen aan. Druk op Uitvoeren (F8): 7. Zelfs onze zeer korte tijd levert al een behoorlijk lange lijst op. En daar moeten we wel doorheen gaan. Toch hoeft u niet alles te bekijken. De eerste paar regels tot de laatste vermelding van object naam ST05_TRACE kunt u overslaan. Verder zijn er regels, die de technische verwerking in de Web UI ondersteunen. De objectnamen daarvan beginnen met O2. Die mag u vergeten. Evenals REPOLOAD, REPOTEXT en objectnamen die beginnen met DD. Blijft er nog genoeg over.

11 Met de zoekfunctie kunt u het trace bestand (in een richting) doorzoeken. Dat is bijvoorbeeld handig als u al iets weet van de gegevens. Een contactpersoon heeft een nummer en als u dat nummer gebruikt om te zoeken, vindt u de regels waar het nummer wordt gebruikt. 8. Het programma is zichtbaar in de kolom Program Name en als u daaronder bij de geselecteerde regel de cursor op plaats, kunt u de ABAP oproep locatie weergeven door een druk op de knop: maar eenvoudiger is het om op de programmanaam te dubbelklikken. 9. En de ABAP broncode wordt weergegeven en u heeft een plekje gevonden om een breakpoint te plaatsen, zodat u naar hartenlust kunt debuggen. Het plekje geeft de selectie uit de database weer en daarmee heeft u de fysieke locatie gevonden waar de gegevens vandaan komen of worden opgeslagen. En daarmee hebben we nu alle middelen om het debuggen een succes te maken. En u weet op deze wijze waar de data vandaan komt. Tot slot Op het internet zwerven diverse documenten rond, die u kunnen helpen met debuggen en verder onderzoek. Ik geef er een paar. The New ABAP Debugger (SAP Help):

12 a42189d/content.htm?frameset=/en/63/fb4e6db3ae4def8f97cb32f559fa58/frameset.ht m&current_toc=/en/64/d255cb986147f3a7bad0a000d88174/plain.htm&node_id=361&s how_children=false ABAP Testing and Troubleshooting (SDN): Deze tip is aangeleverd door Superp Technology Consultants BV (http://www.superp.nl/). Voor vragen of extra informatie over dit onderwerp kunt u via contact opnemen met Robbie Veenstra

Eigen Widgets in CRM. Introductie. Limitering. Widgets beschikbaar stellen. Tips & Tricks Eigen Widgets in CRM

Eigen Widgets in CRM. Introductie. Limitering. Widgets beschikbaar stellen. Tips & Tricks Eigen Widgets in CRM Tips & Tricks Eigen Widgets in CRM Eigen Widgets in CRM Introductie De WebUI van CRM 7.0 maakt het mogelijk om je eigen widgets te maken en deze in je eigen view te gebruiken. Dat kan door gebruik te maken

Nadere informatie

HANDLEIDING I-CONTENT

HANDLEIDING I-CONTENT HANDLEIDING I-CONTENT INHOUDSOPGAVE Introductie 3 Inloggen 4 Overzicht menu 5 Vorige / Volgende 5 Eerste / Laatste 5 Zoeken 5 Nieuwe Pagina 6 Pagina bewerken 6 Pagina verwijderen 7 Sluiten 7 Overzicht

Nadere informatie

SSL Communicatie. Tips & Tricks SSL Communicatie

SSL Communicatie. Tips & Tricks SSL Communicatie Tips & Tricks SSL Communicatie SSL Communicatie Introductie Met een SAP CRM systeem is het mogelijk om communicatie met webservices mogelijk te maken. Of het nu gaat om webservices, die we ter beschikking

Nadere informatie

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios NotuBiz Trias III K.P. v.d. Mandelelaan 110 3062 MB Rotterdam Telefoon: 010-789 09 90 E-mail:

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

Handleiding SpinOffice CRM April 2013

Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Als nieuwe gebruiker van SpinOffice CRM is het van belang een goed beeld te hebben van de mogelijkheden van onze slimme applicatie. SpinOffice voegt een centraal adressenbestand

Nadere informatie

Microsoft Office Word 2007

Microsoft Office Word 2007 Microsoft Office Word 2007 Inhoudsopgave 1 WORD 2007... 3 1.1 Easy Learning... 3 1.2 Vind je Easy Learning leuk?... 3 1.3 Sneller werken met Word... 3 Links direct doorklikken... 3 Documenten direct in

Nadere informatie

Omniwize. Handleiding

Omniwize. Handleiding Omniwize Handleiding www.omniwize.net Handleiding Omniwize pag. 1 Handleiding Omniwize... 1 1. Omniwize... 5 1.1 De modules... 5 1.1.1 Agenda... 5 1.1.2 Rapport... 5 1.1.3 Leerlingen... 5 1.2 Het gebruik

Nadere informatie

Web Cursisten Manager WCM

Web Cursisten Manager WCM Web Cursisten Manager WCM 2011, Behoudens de in de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze documentatie worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Via Intramed en de applicatie ZorgMail van E-novation Lifeline, kunt u elektronisch en beveiligd gegevens uitwisselen met andere zorgverleners. Dit gaat via

Nadere informatie

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail Online foto s delen Tja, dan zit de vakantie er weer (bijna) op. Genoten van de zon, lekker uitgerust, en alle mooie momenten vastgelegd met de camera. Misschien hebt u wel honderden foto's op een geheugenkaartje

Nadere informatie

Handleiding. BaseNet Internet Projects

Handleiding. BaseNet Internet Projects Handleiding BaseNet Internet Projects Handleiding: BaseNet Internet Projects Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 1 2. Relatiebeheer... 2 1. Een particulier aanmaken... 2 2. Een bedrijf aanmaken... 2 3. Contactpersoon

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Introductie Maestro

Hoofdstuk 1 Introductie Maestro Maestro Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Introductie Maestro 2 1.1 Versies 3 1.2 Kosten 3 1.3 Hoe neemt de school Maestro in gebruik 4 1.4 Is Maestro veilig? 4 1.5 Oriëntatie en support 4 Hoofdstuk 2 Mobiel apparaat

Nadere informatie

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven Eerste keer inloggen... 1 Werken in extranet... 2 Mijn gegevens... 3 Uitloggen... 4 Boek rit... 4 Ritten... 8 Home... 10 Zoeken... 10 Wachtwoord

Nadere informatie

KPN ÉÉN Software Integratie Outlook. Handleiding

KPN ÉÉN Software Integratie Outlook. Handleiding KPN ÉÉN Software Integratie Outlook Handleiding Inhoud 1. Inleiding 3 2. Installeren 4 3. Snel starten 5 3.1 Telefoonscherm 5 3.2 Preview venster 6 4. Bellen 7 4.1 Bellen met een telefoonnummer op papier

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van de Cyclos-software

Handleiding voor het gebruik van de Cyclos-software Inhoudsopgave Inleiding.......1 Inloggen...... 2 Menu Home..... 3 Wijzig wachtwoord.. 4 A d vertenties ( v ra a g e n aanbod)...... 5 Contacten...... 6 Referenties..... 6 Rapportages..... 7 Menu Rekening....7

Nadere informatie

Handleiding. alexioncrm. alexion. s o f t w a r e

Handleiding. alexioncrm. alexion. s o f t w a r e Handleiding alexioncrm alexion s o f t w a r e INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 6 Missie... 6 Inleiding... 6 Doelstellingen... 7 Support via Hulp op Afstand... 8 1 Basis Alexion CRM... 9 1.1

Nadere informatie

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Outlook Web App 2010 - CLOUD Versie: 22 oktober 2012 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web App 2010 - CLOUD Voorblad Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inloggen...4

Nadere informatie

HIPIN Desktop Integratie

HIPIN Desktop Integratie HIPIN Desktop Integratie Applicatie Integratie met HIP Telefonie Gebruikershandleiding Versie: 1.1 Datum: 18-11-2013 Pagina 2 van 21 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Installeren... 4

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

Outlookkoppeling installeren

Outlookkoppeling installeren Outlookkoppeling installeren Voordat u de koppeling kunt installeren, moet outlook afgesloten zijn. Stappenplan Controleer of het bestand VbaProject.OTM aanwezig is. (zie 3.2) Controleer of de map X:\RADAR\PARAMETERS\

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

Handleiding website menu s en pagina s

Handleiding website menu s en pagina s Handleiding website menu s en pagina s Versie 0.1 januari 2012 INHOUD INHOUD... 2 1 Inleiding... 3 2 Het opzetten van de menubalken van de website... 3 3 Het opzetten van de pagina s achter het menu...

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken COPYRIGHT Niets uit dit werk mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsband, elektronisch of op welk andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Handleiding Risk Processor Corporate

Handleiding Risk Processor Corporate Handleiding Risk Processor Corporate Enterprise Risicoregister Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Installatie van de software en backup 4 2.1 Installatie 4 2.2 Backup 5 2.3 Beveiliging tabbladen 5 2.4 Start

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM

H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM Inhoudsopgave Introductie en inloggen 3 Overzicht van de basisfuncties 5 Voor content-editors 7 Maken en bewerken inhoud 8 Werken met afbeeldingen en documenten

Nadere informatie

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN V1.02 Mark Jansen 2 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 LEES DIT EERST! 4 Disclaimer 4 Copyright 4 INLEIDING 5 WAAROM IS SNELHEID ZO BELANGRIJK? 6 Gebruikerservaring van bezoekers

Nadere informatie

Handleiding. PersoneelsSysteem - HorecaSysteem - ZorgSysteem

Handleiding. PersoneelsSysteem - HorecaSysteem - ZorgSysteem Handleiding PersoneelsSysteem - HorecaSysteem - ZorgSysteem Voorwoord Bedankt voor het downloaden van deze handleiding. De handleiding kan gebruikt worden voor het PersoneelsSysteem (www.personeelssysteem.nl),

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie