Samen. Goed voor Soest. V e r k i e z i n g s p. r o g r a m m. CDA Soest - Soesterberg gemeenteraadsverkiezingen 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samen. Goed voor Soest. V e r k i e z i n g s p. r o g r a m m. CDA Soest - Soesterberg gemeenteraadsverkiezingen 2014"

Transcriptie

1 Samen Goed voor Soest V e r k i e z i n g s p r o g r a m m a CDA Soest - Soesterberg gemeenteraadsverkiezingen 2014

2 Colofon Programmacommissie: Peter Lucas (voorzitter) Jannelies van Berkel Jaco van Dasler Jaap van Gent René van Hal Gert Nijhoff Annet Oostrom Kees Wantenaar Rick van der Woud Versie november 2013

3 inhoud1. een sterke samenleving iedereen doet mee in Soest een bloeiende Soester economie zorgen voor elkaar toekomstgerichte oplossingen leefbaarheid en veiligheid door respect samenwerken in de regio...46

4 inleiding 1 november 2013 Geachte lezer, Op 19 maart 2014 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Voor u ligt het verkiezingsprogramma van het CDA Soest/ Soesterberg voor de periode Het CDA stelt in dit programma de inwoners van Soest centraal: we zijn er vooral voor elkaar. Het CDA wil dat de gemeente alles doet om de Soester samenleving te versterken. Het CDA is een moderne volkspartij, een partij voor iedereen die wil meedoen in de samenleving. Het CDA is daarnaast een christendemocratische partij (1). Voor het CDA staan mensen en hun gemeenschappen centraal. De betrokkenheid van mensen bij hun gezin, school, werk, buurt, vereniging of kerk; dát is de kern van de samenleving in Soest, Soestduinen en Soesterberg. Het CDA kiest als politieke partij haar eigen positie tussen andere partijen: sociaal op sociaaleconomisch gebied, degelijk als het gaat om geld, realistisch als het gaat om milieu en veiligheid, vasthoudend aan waarden en normen. Het CDA is een partij die verantwoordelijkheid wil nemen, ook in een tijd waarin ingrijpende beslissingen genomen moeten worden. We moeten realistisch zijn over wat de overheid kan. De gemeente Soest kan veel, maar kan niet alles regelen. Een gemeente heeft wettelijke taken en daar doet het CDA niets aan af. Maar door samen te werken met inwoners en hun gemeenschappen kan de gemeente taken ook door anderen laten verrichten. Het CDA gaat in dit programma uit van de eigen kracht van de samenleving. Het CDA is een lokaal actieve partij en al sinds haar oprichting stevig geworteld in de Soester en Soesterbergse samenleving. Het CDA kan makkelijk provinciale en landelijke partijgenoten aanspreken. Dat is een belangrijk voordeel dat lokale partijen missen. Deze contacten zijn ook uiterst nuttig bij het behartigen van de belangen van de inwoners van Soest. Want Soest is geen eiland: veel provinciaal, landelijk en Europees beleid heeft invloed op de Soester samenleving. 1 Zie o.a. het rapport Kiezen en Verbinden, CDA Strategisch Beraad (2012) over de discussie over het besef dat het CDA als christendemocratische partij in de bijbel en de christelijk-sociale traditie blijvende bronnen voor zingeving, inspiratie en spiritualiteit heeft.

5 verkiezingsprogramma gemeenteraadsverkiezingen 2014 Het CDA heeft in de afgelopen vier jaar waarin zij met de partijen GGS, D66 en GroenLinks het gemeentebestuur vormde veel voor elkaar gekregen. Vier jaar is er gewerkt met een sluitende begroting: in deze economisch zware tijden een belangrijke prestatie. We hebben daarnaast veel verkiezingsbeloften kunnen realiseren. Soest - Soesterberg 5 Tien resultaten die het CDA heeft behaald en waar we trots op zijn: 1. De gehele Van Weedestraat is opgeknapt en een bruisende winkelstraat geworden die de concurrentie met omliggende gemeenten aankan. 2. Soest heeft een ambitieuze onderwijsvisie vastgesteld, waarin op aangeven van het CDA staat dat er voor alle Soester kinderen in de directe woonomgeving een passend onderwijsaanbod moet zijn. 3. Soest heeft een sportvisie die de aanzet vormt voor een investering van miljoenen in de sport de komende jaren. 4. Voetbalvereniging VVZ heeft een kunstgrasveld gekregen. 5. Woningbouw is gerealiseerd of is in ontwikkeling op diverse plekken in Soest en Soesterberg, zoals de Bosstraat en de Staringlaan. 6. Een flinke slag is gemaakt in Soesterberg met het verwezenlijken van het Masterplan: de Rademakersstraat is vernieuwd, er zijn diverse verbeteringen in de openbare ruimte gerealiseerd, er ligt een plan voor een nieuw sociaal cultureel centrum, de N237 wordt overkluisd waardoor het dorp Soesterberg weer een geheel wordt, er worden bedrijven verplaatst uit Soesterberg Noord naar de Richelleweg, er komt een oostelijke route en met de westelijke route samen is de vliegbasis en Soesterberg Noord dan optimaal bereikbaar. 7. Huisvesting voor ouderen is mogelijk gemaakt op drie nieuw aangewezen plekken. 8. Lokale lasten zijn laag en behoren tot de laagste van de provincie Utrecht. 9. In Soesterberg heeft VV Vliegdorp een prachtige nieuwe accommodatie gekregen. 10. Hoofdwegen in Soest zijn op orde gebracht waardoor het verkeer goed kan doorstromen en Soest optimaal bereikbaar blijft. Ook de komende vier jaar wil het CDA bestuursverantwoordelijkheid nemen om zo nog meer te kunnen betekenen voor de inwoners van Soest.

6 In dit programma staat wat het CDA wil bereiken om van Soest een nog mooiere, prettiger en leefbaarder gemeente te maken. We geven ook aan wat dat concreet betekent en wat we willen doen om dat te bereiken. We gaan uit van 7 principes die helpen bij de keuzes die we de komende jaren maken. Zo willen we als CDA inhoud geven aan het christendemocratisch gedachtengoed. Voor ons zijn belangrijke principes: 1. We versterken de Soester samenleving door uit te gaan van goede ideeën van inwoners zelf. 2. We maken gebruiken van ieders talent; we laten niemand aan de kant staan. 3. We versterken de Soester economie, onder meer door ondernemers te benaderen vanuit vertrouwen en door de lokale economie kansen te bieden. 4. We zien het zorgen voor elkaar als het fundament van een sterke en sociale samenleving, in welk verband dan ook (gezin, familie, buurt, vrienden). Het CDA blijft zich inzetten voor mensen die buiten de boot dreigen te vallen. 5. We kiezen voor toekomstgerichte oplossingen en gaan uiterst zorgvuldig om met het aangaan van financiële verplichtingen. 6. We vergroten de veiligheid en leefbaarheid en verlangen dat iedereen zich respectvol gedraagt. 7. We werken met andere gemeenten en instellingen samen als dat voordeel oplevert. We zien Soest als onderdeel van een groter geheel, maar we koesteren de bestuurlijke zelfstandigheid van de gemeente Soest. Het verkiezingsprogramma is opgebouwd rond deze principes. Elke principe wordt in een hoofdstuk uitgewerkt. De komende jaren richt het CDA zich nog meer dan nu op: Ouderen de aandacht geven die zij verdienen. Aandacht voor gezinnen en zorg garanderen voor jong en oud. Werkgelegenheid vergroten en de Soester economie versterken. De woonomgeving leefbaar en veilig maken. De lasten laag houden, eerlijk verdelen en geen risicovolle projecten starten. Het CDA neemt het meedenken en beslissen van inwoners over oplossingen als kernpunt op in het programma. We hebben vertrouwen in de ideeën van inwoners van Soest. De gemeente is ondersteunend aan deze ideeën. Het CDA wil dat iedereen mee kan doen en wil zorgen dat niemand wordt buitengesloten. Die verantwoordelijkheid neemt het CDA erg serieus. Het CDA heeft vertrouwen in de inwoners van Soest en Soesterberg en wij zijn UW vertrouwen waard, juist nu!

7

8 1. een sterke samenleving Wat wil het CDA bereiken? Het CDA wil dat Soest een gemeente is waarin zo veel mogelijk mensen zich thuis voelen en hun bijdrage aan de samenleving kunnen leveren. We gaan ervan uit dat inwoners, verenigingen en maatschappelijke organisaties vaak goed weten welke problemen er leven en wat er gedaan kan worden om die problemen op te lossen. In Soest zien we een samenleving van betrokken burgers die meehelpen en verantwoordelijkheid dragen. Dit sociale weefsel van burgers, organisaties in wijken is een groot goed. Ook in Soest zullen we merken dat mensen langer doorwerken. Dat kan betekenen dat men minder tijd heeft voor bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of zorgtaken, voor familie of buurtgenoten. Tegelijkertijd zijn er veel activiteiten waarvoor vrijwilligers juist onmisbaar zijn: het sportieve en culturele verenigingsleven draait vaak om hen. Vanaf 2015 komen veel zorgtaken op het bordje van de gemeenten. Dat betekent dat ook de gemeente veel meer een beroep op vrijwilligers zal gaan doen om die taken ook allemaal uitgevoerd te krijgen. Vooral omdat vanuit het kabinet wel taken worden overgedragen naar gemeenten, maar tegelijkertijd het budget daarvoor flink gekort wordt. Het is in de toekomst erg belangrijk dat er genoeg vrijwilligers beschikbaar zijn. We moeten niet direct kijken naar de overheid of de markt om problemen op te lossen omdat de markt of de overheid die uiteindelijk niet blijvend kan oplossen. Het CDA legt die keuze in eerste instantie bij de samenleving: het is normaal naar elkaar om te kijken, elkaar te ondersteunen en te helpen. Zonder vrijwilligers kunnen we dat niet realiseren. We vragen namelijk méér aan mensen zelf en minder aan de overheid of aan de markt om zaken voor elkaar te krijgen. Vrijwilligers hebben in de visie van het CDA een steeds belangrijkere functie; zij vormen de ruggengraat van onze samenleving.

9 verkiezingsprogramma gemeenteraadsverkiezingen 2014 Soest - Soesterberg 9 Het CDA is trots dat in Soest en Soesterberg nu al veel betrokken vrijwilligers actief zijn. We willen dat de gemeente dat vrijwilligerswerk waardeert, stimuleert en ondersteunt. Betrokkenheid tonen bij de gemeenschap waar je deel van uitmaakt is voor de vrijwilligers en voor de samenleving van grote waarde: alleen zo krijgen we het goed voor elkaar. Om oplossingen te realiseren is het nodig dat inwoners meer invloed hebben op hun directe omgeving, dus ook in de lokale politiek. Het CDA vindt dat de gemeente de rol heeft het mogelijk te maken dat inwoners en organisaties hun zaken ook goed kunnen regelen. Het CDA wil een aan de samenleving dienstbare gemeente. De gemeente regelt geen besluitvorming, maar organiseert die. Het CDA plaatst burgerparticipatie hoog op de agenda. We willen inwoners actief betrekken in de besluitvorming, zoveel als mogelijk al vóórdat plannen worden gemaakt. Burgerinitiatieven mogen natuurlijk niet ten koste gaan van de Soester gemeenschap als geheel. De politiek zal altijd een goede afweging moeten maken tussen algemene belang en het belang van personen of groepen. We willen inwoners betrekken bij het opsporen van problemen in de wijk en het vinden van oplossingen. Het contact met burgers en de dienstverlening van de gemeente moet optimaal zijn. Zo maken we de samenleving sterk en de overheid dienstbaar.

10 een sterke samenleving Dit betekent concreet: De gemeente betrekt bewoners, belanghebbenden en relevante organisaties als cliëntenraden vóórdat er plannen worden gemaakt. De gemeente als organisatie is optimaal toegankelijk voor inwoners in Soest en in Soesterberg. Bijvoorbeeld door uitgebreide avondopenstelling, werken op afspraak of huisbezoek. Digitale dienstverlening van de gemeente wordt uitgebreid en verbeterd. De gemeente ontwikkelt een (pro)actieve communicatie via digitale media (Twitter, Facebook) en een website die actueel is. Het CDA stimuleert het werken in dorps- en wijkbewonersteams. Deze ontvangen jaarlijks een bijdrage en in goed overleg met de wijkbewoners wordt de bestemming bepaald. Op ondersteuning van vrijwilligerswerk wordt in principe niet bezuinigd. Vrijwilligers zijn de ruggengraat van de samenleving en de vrijwilligersorganisaties die binnen Soest actief zijn verdienen steun. De CDA-fractie legt minimaal 6 keer per jaar een werkbezoek af aan een buurt, bedrijf en/of vereniging. Zo laat de fractie zelf zien dat ze waarde hecht aan een goed contact met de samenleving. gemeente een dienstverlenende rol geven

11

12 een sterke samenleving Wat wil het CDA bereiken? Sport is meer dan alleen vrijetijdbesteding. Actieve deelname aan sport is ook van groot belang voor de gezondheid. Sporten leert deelnemers, waaronder jongeren, met regels omgaan, respect te hebben voor anderen en te werken in groepsverband. Het CDA vindt die aspecten van groot belang en hecht aan een bloeiend verenigingsleven in Soest. Sportverenigingen en andere verenigingen, bijvoorbeeld op het gebied van cultuuruitingen als muziek, toneel of natuur, maken het sociale cement uit van de samenleving. Er zijn in Soest voldoende mogelijkheden om te sporten en dat moet zo blijven, maar er moet wel geïnvesteerd worden in die mogelijkheden om ze voor de toekomst te behouden. Temeer omdat de financiële bijdragen vanuit de gemeente haar grenzen kent, gezien de landelijke economische situatie. Sport moet betaalbaar en bereikbaar blijven. Het is van belang het vrijwilligerswerk in het algemeen -en dus ook bij sportverenigingen- te stimuleren en dan met name onder jongeren. Sportverenigingen kunnen meer van elkaar leren en met elkaar samenwerken. Datzelfde geldt ook voor verenigingen die zich bezig houden op het vlak van cultuur, kunst, muziek of natuur. Ook in die sectoren kunnen verenigingen bestaan omdat vrijwilligers zich inzetten. Het CDA wil dat deze verenigingen meer dan in het verleden zich op eigen kracht kunnen versterken. Sport, kunst en cultuur zorgt voor verbinding tussen mensen. Veel inwoners in Soest en Soesterberg zijn actief op dit terrein. Het CDA wil samenwerking bevorderen omdat een breed en gevarieerd aanbod van cultuuruitingen en een optimaal bloeiend verenigingsleven (bijvoorbeeld op gebied van cultuur, amateurkunst, natuur, sport) van groot belang is voor de Soester samenleving.

13 verkiezingsprogramma gemeenteraadsverkiezingen 2014 Dit betekent concreet: Sportdeelname wordt voor iedereen toegankelijk gehouden. Sportverenigingen en ander verenigingen worden gestimuleerd financieel meer onafhankelijk van de gemeente te zijn. Zo zijn ze in staat zelf meer beslissingen te nemen. Bestaande voorzieningen/accommodaties dienen op termijn te voldoen aan eisen die daar in redelijkheid aan kunnen worden gesteld. Verenigingen worden gestimuleerd zoveel als mogelijk zelfstandig te functioneren. Soest - Soesterberg 13 sport- en verenigingsleven eigen kracht van verenigingen versterken

14 2. iedereen doet mee in Soest Wat wil het CDA bereiken? Het CDA streeft naar een samenleving waar iedereen erbij hoort en zijn of haar steentje kan bijdragen. Iedereen heeft talenten om bij te dragen aan een mooier een leefbaarder Soest, maar deze talenten zijn vaak niet evenredig verdeeld. De christendemocratie waardeert ieders talent en bevordert dat mensen elkaar helpen en elkaars talenten leren waarderen. De maatschappij ontwikkelt zich steeds meer van een solidariteitsmaatschappij naar een eigen kracht maatschappij. Dan is het belangrijk dat mensen eerst op eigen kracht een oplossing proberen te vinden. Het CDA hanteert het uitgangspunt dat mensen werk hebben, een opleiding volgen, vrijwilligerswerk doen of op een ander manier hun steentje bijdragen.

15 verkiezingsprogramma gemeenteraadsverkiezingen 2014 Soest - Soesterberg 15 Werk is bij uitstek een manier om deel te nemen aan de samenleving en verantwoordelijkheid te dragen voor het eigen leven of het eigen gezin. Maar niet iedereen heeft werk of is in staat te werken. De komende jaren zal het zorgen voor voldoende werkgelegenheid een belangrijk aandachtspunt zijn. De gemeente kan werkloosheid bestrijden door mensen te begeleiden van werk naar werk. Daarom is het versterken van goede relaties van de gemeente met het lokale en regionale bedrijfsleven topprioriteit. Het CDA wil verzekeren dat mensen die het niet voor wind gaat, er op kunnen vertrouwen dat de gemeente hen aan de basis ondersteunt. Naast solidariteit spreken we mensen daarbij ook aan op hun persoonlijke verantwoordelijkheden: rechten en plichten gaan hand in hand. Er zijn diverse particuliere initiatieven waarbij mensen die financieel in problemen zitten worden geholpen. Dergelijke initiatieven verdienen steun van de gemeente.

16 iedereen doet mee in Soest Dit betekent concreet: De aanpak van (jeugd)werkloosheid heeft topprioriteit. Om jongeren uit een uitkering te houden, moet de gemeente met andere partners inzetten op training, scholing, werkervaringsplaatsen en aanvullingen op het loon wanneer zij niet volledig kunnen werken. Met regionale opleidingscentra gaat de gemeente afspraken maken over de plek die jongeren krijgen als zij de entreetoets in het MBO niet halen. Investeren in het Platform voor onderwijs en arbeidsmarkt (POA) is noodzakelijk om goed zicht te krijgen op de vraag naar en aanbod van werk. De gemeente stemt opleidings- en re-integratietrajecten voor uitkeringsgerechtigden ook af met ondernemersverenigingen in Soest en Soesterberg omdat zij goed weten waar behoefte is aan personeel. De gemeente verplicht bij inkoopopdrachten de opdrachtnemer zoveel mogelijk ook kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt bij de uitvoering van de opdracht te betrekken. Deze aanpak ( social return genoemd) is mogelijk bij grote aanbestedingstrajecten. De gemeente neemt het voortouw in het organiseren van zogeheten regionale branchetafels waar ondernemers elkaar kunnen ontmoeten en plannen kunnen ontwikkelen die werk opleveren. De gemeente voert een ruimhartig schuldsaneringsbeleid en steunt initiatieven die voorkomen dat mensen in de schulden raken. De inzet van SchuldHulpMaatjes, die in goed overleg met andere partners optreden, is een mooi voorbeeld van een particulier initiatief op dit gebied. Dergelijke initiatieven verdienen (financiële) ondersteuning. mensen perspectief op werk bieden

17 verkiezingsprogramma gemeenteraadsverkiezingen 2014 Wat wil het CDA bereiken? In het omgaan met elkaar moet het de norm zijn dat men wederzijds respect toont. Het leren van de Nederlandse taal is een onmisbare voorwaarde om succesvol in te burgeren. Leeftijd, lichamelijke, psychische of verstandelijke beperkingen mogen geen belemmerende factor zijn voor deelname aan de activiteiten in samenleving. Dit betekent concreet: De gemeente bevordert zo dwingend en dringend mogelijk het leren van de Nederlandse taal. De gemeente zet in op het op zo jong mogelijke leeftijd bereiken van kinderen met een taalachterstand en zorgt dat deze kinderen een passend educatieaanbod krijgen. Ook de ouders van deze kinderen worden actief gestimuleerd een taalprogramma te volgen omdat anders het effect verloren gaat. Soest - Soesterberg 17 schulden problematiek aanpakken & iedereen mee laten doen

18 3. een bloeiende Soester economie Wat wil het CDA bereiken? Soest kent een economie die in de kern sterk en vitaal is. We hebben ook in Soest te maken met de gevolgen van de wereldwijde economische crisis. Ondanks de ondernemersgeest en het feit dat tal van Soester bedrijven wereldfaam genieten, zitten ook bedrijven in Soest in moeilijkheden. Het CDA ziet ondernemers, waaronder zzp-ers en het middenen kleinbedrijf als de drijvende kracht achter de Soester economie. Het CDA wil dat de gemeente er alles aan doet het bedrijfsleven te ondersteunen. Juist in een periode van economische tegenwind is het zaak te zorgen dat ondernemers een stevige rugwind krijgen van de gemeente. Dat kan door te zorgen voor optimale randvoorwaarden en door welwillend te kijken naar wensen vanuit het bedrijfsleven. Een sterke economie is goed voor ondernemingen zelf, voor werkenden en voor werkzoekenden. Het CDA wil dat de gemeente Soest een voor Nederland lage werkloosheid heeft. Daarom moeten we de bestaande werkgelegenheid behouden en ondernemingen in veelbelovende sectoren stimuleren zich te vestigen in Soest of Soesterberg. Dat kan door voor een positief ondernemersklimaat te zorgen. Dat is ook goed voor bestaande en startende bedrijven en zzp-ers. Maatschappelijke organisaties hebben invloed op ontwikkelingen in de economie. Ook scholen kunnen van invloed zijn op de lokale en regionale economie omdat zij leerlingen opleiden tot burgers en werknemers van de toekomst. Passende opleidingen bij passende arbeidsplaatsen zijn belangrijk en daarom is een goede samenwerking tussen onderwijs en ondernemingen in Soest en de regio van groot belang. In de beleving van het CDA gaat de koopzondag de lokale economie niet redden. Het werkt daarnaast een eenzijdig winkelaanbod van grote winkelketens in de hand. Het CDA wil de concurrentiepositie van de kleine ondernemers in de gemeente beschermen en diversiteit en veelzijdigheid van het winkelaanbod behouden. De zondag als rustdag in de week is voor het CDA een tijd waarin aandacht voor het gezin centraal staat, men zijn/haar religie kan beleven en rust en ontspanning aan de orde is. Het is ook een dag van sociale ontmoeting en een dag met ruimte voor mantelzorg en vrijwilligerswerk.

19

20 een bloeiende Soester economie Dit betekent concreet: De gemeente benadert ondernemers vanuit een positieve instelling en vanuit vertrouwen. De relatie met het bedrijfsleven in Soest wordt structureel uitgebouwd door het ondersteunen en intensiveren van bestaande contacten (bijv. Platform Onderwijs en Arbeidsmarkt, Bedrijven Platform, Bedrijven Management Organisatie (BMO), Soester ZakenKring etc.) Dit kan ook door het opzetten van netwerken, bijeenkomsten of uitwisseling tussen nieuwe en bestaande Soester ondernemers. De gemeente versterkt de toegankelijkheid voor alle ondernemers door de invoering van het 1-loket principe: één aanspreekpunt voor alle vragen van (startende) ondernemers. Een initiatief tot een lokaal ondernemersfonds van waaruit initiatieven van georganiseerde ondernemers worden gefinancierd kan op steun van het CDA rekenen. Het aanpassen en bereikbaar houden van bestaande bedrijventerreinen krijgt voorrang op de aanleg van nieuwe. De gemeente investeert daarin samen met de bedrijven. De gemeente creëert kansen voor nieuwe ondernemers in veelbelovende sectoren om zich in Soest te vestigen. ondernemers vertrouwen

21 verkiezingsprogramma gemeenteraadsverkiezingen 2014 Soest - Soesterberg 21 Nieuwe detailhandel wordt in principe alleen in de bestaande winkelcentra gevestigd, omdat die winkelcentra zo versterkt worden. Uitbreiding en verbetering van winkelcentrum Soest-zuid is een positieve ontwikkeling. Daar horen onder andere verbeteringen op het gebied van parkeren, verlichting en openbare ruimte toe. De Soester Streekmarkt is een voorbeeld van lokaal initiatief dat ondersteunt dient te worden. Het CDA is voor beperking van de openstelling van winkels op zondag. Het gemeentelijk inkoopbeleid wordt zoveel mogelijk afgestemd op het bieden van mogelijkheden aan lokale ondernemers. In het aanbestedingsbeleid moet aandacht zijn voor het stimuleren van de lokale economie: ondernemers uit Soest moeten op de eerste rij komen te zitten. lokaal ondernemerschap kansen bieden Het CDA ziet ondernemers als de drijvende kracht achter de Soester economie

22 een bloeiende Soester economie Het aantal noodzakelijke vergunningen en regelingen wordt teruggebracht. Een team vanuit gemeente en ondernemers kijkt welke 10 vergunningen het meest belemmerend werken en zonder belangrijke consequenties kunnen worden afgeschaft. Deze worden zo snel mogelijk daadwerkelijk afgeschaft. Hierbij kan ook gedacht worden aan het deels (voor bepaalde groepen) opheffen van regels. belemmerende regels afschaffen Wat wil het CDA bereiken? Het CDA staat een actief toeristisch beleid voor en wil vooral toerisme bevorderen dat zich richt op duurzaamheid en kleinschaligheid. Met het Nationaal Militair Museum (NMM) in 2014 heeft Soest er, naast de afwisselende natuur (bossen, stuifduinen, polder, de Eem) een grote toeristische trekpleister bij. Het CDA wil de kansen van het nieuwe museum en de bestaande potentie van het Soester landschap en cultureel historisch erfgoed optimaal benutten.

23 verkiezingsprogramma gemeenteraadsverkiezingen 2014 Dit betekent concreet: Initiatieven die gericht zijn op duurzaamheid en kleinschaligheid en leiden tot meer toeristen of een langere verblijfsduur, worden ondersteund. Mogelijkheden het toerisme en recreatie op passende schaal in het landelijk gebied van Soest te verbeteren worden welwillend bekeken. Het Nationaal Militair Museum op de vliegbasis moet optimale verbindingen per openbaar vervoer hebben. toerisme versterken Soest - Soesterberg 23

24

25

26 een bloeiende Soester economie Wat wil het CDA bereiken? Bereikbaarheid, verkeersveiligheid en duurzame vormen van mobiliteit zijn voor het CDA de drie pijlers in het vervoersbeleid. Het CDA wil de doorstroming op de hoofdroutes optimaliseren als dit kan tegen de laagst mogelijke kosten voor de inwoners en de hoogste opbrengst in bijvoorbeeld reistijd. De gemeente draagt zorg voor goede onderlinge verbinding van fietsroutes. bereikbaarheid en veiligheid verbeteren Dit betekent concreet: Doorstroming bij Station Soest-Zuid wordt beter door ter plaatse de situatie te optimaliseren en te werken aan doorstroming elders op de route naar Amersfoort en de A28. Dit zijn onder andere de kruisingen Soesterbergsestraat/Ossendamweg en Birkstraat/Vondellaan. Een tunnel die niet een duidelijke extra verbetering van de doorstroming oplevert of tot extra hoge kosten leidt, is voor het CDA dan ook geen optie. Bij het op orde brengen van de wegen hebben veilige trottoirs en fietspaden (vooral bij scholen) prioriteit. Sluipverkeer wordt vermeden door verkeer zoveel als mogelijk via de hoofdwegen te leiden. De gemeente spant zich in voor handhaving en uitbreiding van de dienstregeling op de spoorlijn Baarn- Soest-Den Dolder-Utrecht en de bestaande busverbindingen. Onderzoek naar de haalbaarheid van een nachtverbinding per openbaar vervoer met Amersfoort/Utrecht is daarvoor een goed begin.

27 verkiezingsprogramma gemeenteraadsverkiezingen 2014 Soest - Soesterberg 27

28 4. zorgen voor elkaar Wat wil het CDA bereiken? Ook in Soest krijgen we ermee te maken dat mensen steeds meer tijd moeten vrijmaken voor taken op het gebied van werk, zorg of vrije tijd. Daarom is het belangrijk dat het beleid van de gemeente op die terreinen, zoals zorg voor ouderen, voor jeugd, onderwijs, kinderopvang en werk op elkaar wordt afgestemd. Voor het CDA bestaat het fundament van de samenleving eruit dat we voor elkaar zorgen als dat nodig is: alleen zo kunnen we ook echt samen leven. Meestal is dat binnen familieverband, maar er zijn meer leefvormen. Het CDA ziet al die vormen waarin men met elkaar samenleeft en voor elkaar zorgt, het sociale netwerk, als het fundament van de samenleving. Het CDA waardeert dergelijke netwerken en ondersteunt duurzame relaties van welke aard dan ook. Aandacht hiervoor zal de komende jaren belangrijker worden. Tegelijkertijd is er de noodzaak om extra aandacht te hebben voor inwoners die niet zo n netwerk om zich heen hebben, die geen familie hebben of waarvan verwanten op grote afstand wonen. Juist onder hen kan vereenzaming optreden als we geen oog hebben voor deze groep. Het CDA vindt dat er een belangrijke taak voor de gemeente ligt mensen te ondersteunen die te maken krijgen met verlies van werk. Steeds meer mensen overkomt dat, of men nu in loondienst is of als ondernemer of zzp-er werkt. Het is belangrijk deze groep inwoners te begeleiden naar werk. Het CDA en het gezin horen bij elkaar. De omstandigheden waarin gezinnen leven zijn echter sterk veranderd de afgelopen jaren. De arbeidsmarkt is flexibeler, meer ouders werken beide en onderlinge relaties en gezinssamenstellingen veranderen. Steeds meer vragen komen bij gezinnen terecht. Het CDA wil dat gezinnen ondersteund worden waar dat kan. Kinderen zijn vanzelfsprekend de primaire verantwoordelijkheid van ouders, maar opvoeden gebeurt in een breder verband. Verenigingen, sportclubs, kerken, moskeeën spelen elk een eigen rol. Naast school bieden ook zij de mogelijkheid voor elkaar te zorgen, elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren. Het CDA wil uitgaan van de kracht van gezinnen. In bijna alle gevallen gaat het goed met de opvoeding.

29 verkiezingsprogramma gemeenteraadsverkiezingen 2014 Soest - Soesterberg 29 Als opvoeders niet kunnen voldoen aan hun verantwoordelijkheden moeten instellingen in staat zijn hen te ondersteunen. Het Centrum voor Jeugd en Gezin is bij uitstek geschikt om dergelijke hulp te bieden. Deze centra stimuleren ook contacten tussen ouders die elkaar behulpzaam kunnen zijn. Goede afstemming met scholen is wel een vereiste. De gemeenten worden vanaf 2015 behalve voor het jongerenwerk ook verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Het CDA ziet in een lokaal goed geregelde zorg voor de jeugd een startpunt om problemen later te voorkomen. Het CDA wil dat de hulpverlening rond jeugd en gezin regionaal op elkaar is afgestemd. Een intergemeentelijk samenwerkingsverband moet zorgen voor evenwicht in vraag naar zorg en aanbod aan zorg.

30 zorgen voor elkaar Dit betekent concreet: Er wordt snel hulp geboden aan ouders en jeugdigen als er signalen zijn dat er in de situatie van kinderen iets ernstig mis is. In dat geval moet ook achter de voordeur kunnen worden ingegrepen. Bureaucratie en fragmentatie in de hulpverlening wordt verder teruggedrongen. Waar sprake is van gezondheidsproblematiek wordt het recht op zorg gegarandeerd. De privacy van kinderen en hun ouders die met zorg- en welzijnsinstellingen te maken krijgen moet optimaal gegarandeerd zijn. Bij de overgang naar de nieuwe situatie in de jeugdzorg, wordt gegarandeerd dat de zorg en hulp voor kinderen onbelemmerd doorgaat. Bij uithuisplaatsing vindt het CDA het essentieel dat kinderen zoveel als mogelijk in pleegzorg of een gezinshuis wordt geplaatst, tenzij dit aantoonbaar niet in het belang is van de jeugdige zelf. Particulier initiatief op bijvoorbeeld het gebied van kinderopvang (gastoudergezinnen, opvangondernemers in de kinderopvang) heeft de voorkeur van het CDA. Buitenschoolse opvang kan worden gestimuleerd door met betrokkenen te kijken waar afstemming mogelijk is. gezins ondersteuning zorg aan gezinnen en jeugd snel verlenen kinderopvang afstemmen

31

32 zorgen voor elkaar Wat wil het CDA bereiken? In het onderwijs zijn verschillende partners vanuit hun eigen verantwoordelijkheid actief. Vanzelfsprekend zijn ouders als eerste verantwoordelijk voor hun kinderen en het laten volgen van onderwijs. De gemeente is vooral verantwoordelijk voor een adequaat huisvestingsplan voor het onderwijs. Als scholen voldoen aan de norm voor uitbreiding moeten tijdig de middelen beschikbaar zijn om die uitbreiding of aanpassing te realiseren. onderwijs Hoewel het CDA voorstander is van onderwijs vanuit een christelijke levensvisie, moet de gemeente vanzelfsprekend alle aanbod aan onderwijs gelijk behandelen. De gemeente faciliteert dat leerlingen in het basisonderwijs die in de eigen wijk naar school willen, daar ook terecht kunnen. Het CDA streeft naar brede buurtscholen zoals integrale kindcentra. Deze centra kunnen een spil in de wijk zijn met voorzieningen als kinderopvang, sport, culturele activiteiten en waar -indien nodig- maatschappelijke hulp aanwezig is.

33 verkiezingsprogramma gemeenteraadsverkiezingen 2014 Dit betekent concreet: Soest - Soesterberg 33 Ouders/verzorgers hebben het laatste woord waar hun kind naar school gaat (mits er plaats is). Dus geen gedwongen gemeentelijk spreidingsbeleid. Geld dat voor groot onderhoud van schoolgebouwen beschikbaar is, gaat rechtstreeks naar de schoolbesturen. Dit zorgt voor een effectieve inzet van deze middelen. De hoogte van het bedrag moet wel toereikend zijn. Om brede buurtscholen te realiseren wordt optimaal en creatief gebruik gemaakt van mogelijkheden op het gebied van huisvestingsbeleid, in samenspraak met direct betrokkenen. Initiatieven die leiden tot multifunctioneel gebruik van onderwijsgebouwen worden van harte ondersteund. Daarbij staat vanzelfsprekend het belang van de oorspronkelijke onderwijsfunctie van de school voorop. Initiatieven waarbij scholen, eventueel met de gemeente een programma opzetten om de betrokkenheid van ouders bij het onderwijs van hun kind te vergroten, krijgen steun. Speciale aandacht verdienen daarbij ouders die de Nederlandse taal nog niet voldoende beheersen. Het aantal leerlingen dat school verlaat met een diploma of een andere vorm van kwalificatie voor de arbeidsmarkt moet maximaal zijn. Diverse vormen van stages, leerwerkplekken en trajecten die kinderen in aanraking brengen met lokale en regionale ondernemers helpen daarbij. De gemeente stelt zich op als regisseur in de samenwerking tussen het bedrijfsleven en scholen. Samenwerking tussen onderwijs en ondernemers in Soest wordt verstevigd.

34 zorgen voor elkaar Wat wil het CDA bereiken? Het CDA wil dat zo snel als mogelijk mensen die hulp nodig hebben begeleid worden naar een situatie waarin zij (weer) eigen verantwoordelijkheid kunnen dragen. Mensen die zorg of hulp behoeven, moeten goed geholpen worden. Binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) heeft de gemeente veel mogelijkheden om mensen te ondersteunen die het niet (meer) zelf redden. De middelen voor de WMO moeten op peil gehouden worden en de voorzieningen waarop mensen aanspraak kunnen maken moeten minimaal op een gelijk niveau blijven. De WMO zorgt er ook voor dat burgers kunnen participeren. De WMO omvat naast zorg voor ouderen en gehandicapten ook mantelzorg, maatschappelijke opvang, openbare geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg. Door de groeiende vraag naar zorg en de gelijkblijvende of de krimpende beschikbare middelen kunnen we niet altijd naar de overheid blijven kijken als er vraag naar zorg is. Daarom is het belangrijk dat we een beroep op elkaar kunnen doen. In het omzien naar elkaar is volgens het CDA een groot potentieel aan mogelijkheden aanwezig. Mensen hebben een verantwoordelijkheid om elkaar ondersteuning te bieden waar dat nodig is. De liefdevolle zorg van partners voor elkaar, kinderen voor hun ouders of gewoon mensen voor elkaar: het zijn de mooiste vormen van zorg om te kunnen ontvangen. Het CDA waardeert deze vorm van zorg (mantelzorg) en vindt dat ook de gemeente deze moet ondersteunen. Daarnaast is aandacht vereist voor de vele vrijwilligerstaken. De maatschappelijke waardering van mantelzorg en vrijwilligerswerk komt van ons allen, maar ook de gemeente moet die waardering tot uiting brengen. Alleen samen kunnen we zorgen dat alle vrijwilligerstaken ook in de toekomst vervuld blijven worden.

35 verkiezingsprogramma gemeenteraadsverkiezingen 2014 Dit betekent concreet: De uitvoering van de WMO wordt zo min mogelijk bureaucratisch: het persoonsgebonden budget in de WMO maakt het mogelijk dat Soesters zélf hun zorg regelen zonder afhankelijk te zijn zorginstellingen. Het CDA wil dat dit gebruikersvriendelijker en beter toegankelijk wordt. De gemeente Soest let bij de aanbesteding van thuiszorgorganisaties zowel op de kwaliteit als op de kosten. Mensen moeten niet te maken krijgen met wisselende thuishulpzorg. Het voor Soest geldende ruimhartig verstrekkingensysteem blijft. De verdeling van het beschikbare budget is gericht op een rechtvaardige, eerlijke en op mensen gerichte verdeling. De financiële draagkracht van mensen wordt als criterium meegenomen. Soest - Soesterberg 35 mensen zorg dichtbij bieden Het CDA vindt dat de gemeente mantelzorgers op een goede en toegankelijke wijze moet ondersteunen

36 zorgen voor elkaar Wat wil het CDA bereiken? Ouderen hebben een leven lang gewerkt om onze samenleving met al zijn voorzieningen op te bouwen. Zij verdienen een goede oude dag. Het CDA wil een goed samenhangend ouderenbeleid met aandacht voor wonen, vervoer, zorg en verpleegvoorzieningen. De ouderenzorg moet aansluiten bij de wensen en mogelijkheden van de ouderen zelf. Maatregelen moeten gericht zijn op een brede aanpak, met zorg- en dienstverlening en aandacht voor cultuur, opleiding, beweging en andere sociale aspecten. Dit betekent concreet: De gemeente ondersteunt mantelzorgers op een goede en toegankelijke wijze. Projecten van (vrijwilligers) organisaties die de eenzaamheid voorkomen worden uitgebreid. Een goed bereikbaar loket regelt dat alle informatie over voorzieningen rond zorg, wonen en welzijn en ouderen voor iedereen beschikbaar en toegankelijk is. ouderen ondersteunen

37 verkiezingsprogramma gemeenteraadsverkiezingen 2014 Wat wil het CDA bereiken? Het aantal ouderen groeit ook in Soest de komende jaren sterk en we worden steeds ouder. Een gevolg hiervan is een groeiende behoefte aan geschikte huisvesting voor deze groep inwoners. Omdat sociale contacten voor alle groepen in de samenleving van belang zijn, wil het CDA bevorderen dat ouderen die dat willen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Soest - Soesterberg 37 wonen en zorg bij elkaar brengen Dit betekent concreet: De gemeente werkt vanuit een wijkgerichte integrale aanpak voor ieder die afhankelijk is van zorg. Soesters en Soesterbergers die zo lang mogelijk vrijwillig in eigen woning willen blijven wonen, moeten daarbij optimaal ondersteuning krijgen. De gemeente maakt daartoe zo nodig bijvoorbeeld ook meergeneratie- en mantelzorgwoningen mogelijk. De gemeente heeft een stimulerende taak in de ontwikkeling van projecten voor wonen en zorg. Voorbeelden hiervan zijn woonvormen voor dementerenden en begeleid zelfstandig wonen van licht verstandelijk gehandicapten en daarvoor in aanmerking komende GGZ-cliënten. De gemeente zet in op het vergroten van het gebruik van innovatieve technieken voor wonen en zorg zoals het gebruik van technologie en diensten ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven (ook wel domotica genoemd). Zo kunnen mensen langer zelfstandig blijven wonen. Een portefeuillehouder ouderen brengt samenhang in de aanpak van vraagstukken die ouderen in de gemeente raken.

38 5. toekomstgerichte oplossingen Wat wil het CDA bereiken? Het CDA is zeer zorgvuldig met gemeentelijke uitgaven en kijkt goed naar de kerntaken van de gemeente. Er leven in de samenleving veel wensen maar niet alles kan of hoeft door de gemeente te worden geregeld of betaald. Het CDA hecht er sterk aan zorgvuldig om te gaan met het heffen van lokale belastingen. Het CDA kiest voor oplossingen die duurzaam van aard zijn en ook in de toekomst werken. Dat levert op den duur een financiële gezonde situatie op. Dit kan betekenen dat voor goedkopere, maar zoveel mogelijk duurzame oplossingen gekozen wordt. Dit betekent concreet: financiën behoedzaam beheren De gemeente gaat zorgvuldig om met belastinggeld. Investeringen van de gemeente worden vooral beoordeeld op het rendement op lange termijn. Jaarlijks wordt bekeken of taken kunnen vervallen of efficiënter kunnen worden uitgevoerd. De gemeentelijke lasten worden voor inwoners zo laag mogelijk gehouden. Bij het bepalen van tarieven worden de lasten zo eerlijk mogelijk verdeeld. Er worden geen prestigieuze, dure en risicovolle projecten gestart. Projecten op bijvoorbeeld het gebied van ruimtelijke ordening die geld kosten moeten in balans zijn met projecten die geld opleveren. Financiële reserves worden opgebouwd en op peil gehouden en voorzieningen worden getroffen voor een duurzaam financieel meerjarenbeleid.

39 verkiezingsprogramma gemeenteraadsverkiezingen 2014 Soest - Soesterberg 39 Bestaande agrarische bedrijven moeten zich economisch en duurzaam verantwoord kunnen ontwikkelen. Het CDA is terughoudend bij teruggave van landbouwgronden aan de natuur. Als een agrarisch bedrijf stopt en er is geen agrarische overname komt vaak een groot pand leeg te staan. In die gevallen verdient een nieuwe, in het landschap passende bestemming de voorkeur (zoals wonen, zorgboerderij of een vorm van eigentijds ondernemerschap). Investeren in het landelijk gebied is noodzakelijk voor een goede balans tussen de gebruikswaarde en de belevingswaarde van het landelijk gebied. Gebouwen met publieke functies zoals scholen en de bibliotheek worden zoveel mogelijk multifunctioneel gebruikt. Dit is efficiënt, kan leiden tot besparing op energie en onderhoud en kan zinvolle en creatieve samenwerking opleveren. Projecten die dit tot doel hebben en het oorspronkelijk gebruik niet hinderen, worden bij voorrang uitgevoerd. Het CDA zet in op het behoud van de Marechausseekazerne in Soesterberg als beeldbepalend gebouw in het dorp. landelijk gebied onderhouden gebouwen nuttig gebruiken

40 Het CDA gaat uit van het principe van de rode contouren. De unieke combinatie in het Soester landschap van polders, bos, stuifduinen, heide en de Eng zijn bij het CDA in goede handen. In Soesterberg zijn veel ruimtelijke ontwikkelingen in gang gezet. Deze worden goed gefaseerd in tijd: niet alles kan tegelijk gedaan worden. Daarom worden eerst ontwikkelingen gerealiseerd die Soesterberg een fijner en beter dorp maken voor de huidige inwoners (zoals sociaal-maatschappelijke voorzieningen en commerciële activiteiten). Daar hebben Soesterbergers nu profijt van. De openbare ruimte wordt uitnodigend ingericht om bijvoorbeeld een (korte) wandeling of fietstocht te maken. Dat kan door routes van diverse afstanden mogelijk te maken (een rondje Soest) of door voldoende bankjes in bijvoorbeeld de winkelcentra te plaatsen. Fietsroutes naar en nabij scholen zijn optimaal veilig ingericht. ruimte zorgvuldig ordenen

41 verkiezingsprogramma gemeenteraadsverkiezingen 2014 Soest - Soesterberg 41 Gemeentelijke publieke gebouwen zijn in 2018 energieneutraal. Bijvoorbeeld door de plaatsing van zonnepanelen. Nieuwbouwplannen worden toegestaan als aangetoond is dat deze duurzaam en energiezuinig zijn. Afval scheiden is een kwestie van doen. Initiatieven zoals de Insingerschool voor een afvalvrije school heeft ontplooid, verdienen navolging. Initiatieven van bijvoorbeeld verenigingen of inwoners om via kleinschalige projecten zelf energie op te wekken, worden welwillend bekeken. Mobiliteit en transport worden duurzamer onder ander door het gebruik van elektrische vervoersmiddelen. De gemeente speelt hier op in door met partijen als openbaar vervoersbedrijven, taxibedrijven of koeriersdiensten een visie te ontwikkelen hoe schoon rijden in Soest kan worden gestimuleerd. Een toenemend aantal fietsers en auto s gebruikt oplaadbare accu s. Om dit verder te stimuleren voert Soest een actief beleid om een netwerk van oplaadpunten te realiseren. De gemeente kan aanbieders faciliteren bij het aanleggen hiervan. duurzaam inrichten

42 toekomstgerichte oplossingen De gemeente geeft extra aandacht aan maatregelen die doorstroom op de woningmarkt bevorderen. Bijvoorbeeld door het faciliteren van starters en van ouderen die een woning achterlaten voor jongeren. Woningbouw wordt goed afgestemd op de woningbehoefte. Gezien de demografische ontwikkelingen in Soest en omgeving is de vraag in welke mate er nieuwbouw moet plaatsvinden. Renovatie van de bestaande woningvoorraad of bedrijfspanden kan een oplossing zijn om leegstand en kapitaalvernietiging te voorkomen. Nieuwbouwprojecten worden gefaseerd uitgevoerd als de markt daar om vraagt. Bij woningbouw wordt meer rekening gehouden met duurzame en flexibele woningbouw naar leeftijdscategorieën (starters, jonge en oudere doorstromers) of financiële mogelijkheden. Herbestemming van bijvoorbeeld verzorgingshuizen voor nieuwe doelgroepen krijgt de voorkeur boven leegstand. lokale woningmarkt in beweging brengen

43 verkiezingsprogramma gemeenteraadsverkiezingen 2014 Soest - Soesterberg 43

44 6. leefbaarheid en veiligheid door respect Wat wil het CDA bereiken? Leefbaarheid kent vele facetten: openbare veiligheid, het voorzieningenniveau, het onderhoud van de omgeving, samenhorigheid in de wijk en de kwaliteit van natuur en milieu in de directe leefomgeving. Het CDA wil dat bewoners in onze gemeente betrokken zijn en zich betrokken voelen bij de straat en buurt waarin ze wonen. Dat bevordert de leefbaarheid, de veiligheid en saamhorigheid. Dit is belangrijk omdat we steeds meer zien dat het individualisme hoogtij viert. Inwoners moeten de ruimte krijgen de eigen leefomgeving vorm te geven. De openbare ruimte moet voor iedereen bereikbaar zijn; ook voor ouderen, kinderen en gehandicapten. Zo wordt het gevoel van veiligheid vergroot. Het CDA wil dat ergernissen over overlast zoals zwerfafval, fout parkeren, hondenpoep, vernielingen en geluidoverlast worden weggenomen. Het CDA wil dat iedereen zich aan normale fatsoensnormen houdt. Niet alleen burgers maar ook bedrijven moeten zich houden aan de regels die we met elkaar hebben opgesteld. Bij het respecteren van regels en het zorgen van voldoende veiligheid voor alle inwoners van de gemeente ligt een taak voor de gemeente. Als er nauwelijks sprake is van toezicht op de naleving van regels is de regelgeving een dode letter. Daarom is het belangrijk dat de gemeente Soest een adequaat handhavingsbeleid kent.

45 verkiezingsprogramma gemeenteraadsverkiezingen 2014 Soest - Soesterberg 45 Het CDA wil meer aandacht voor preventie; voorkomen is beter dan genezen. Daarnaast kan ingezet worden op het belonen van goed gedrag. De gemeente kan in haar eigen gedrag laten merken respectvol om te gaan met inwoners, verenigingen en bedrijven. Dat kan door bijvoorbeeld snel te reageren op brieven van inwoners en door toegankelijk te zijn voor uitleg van beleid. Het kan ook door duidelijk te maken dat de gemeente Soest integriteitbeleid hoog in het vaandel heeft staan. Dit betekent concreet: regels handhaven Een adequaat handhavingsbeleid is belangrijk en richt zich op prioriteiten die de gemeenteraad heeft benoemd. Voorbeelden zijn: loslopende honden/hondenpoep, foutief parkeren, negeren rookverbod, illegaal dumpen van afval of te hard rijden in 30 km zones. De wijkagent is goed zichtbaar in de buurt. De wijkagent kan met het wijkbewonersteam zorgen voor een leefbare samenleving. Machogedrag en intimidatie, de zogenaamde straatcultuur, moeten gelijk worden aangepakt; zo laten we weten dat dit niet getolereerd wordt. Het CDA zet in op preventiebeleid. Iedereen is gebaat bij goede voorlichting over bijvoorbeeld de gevolgen van alcohol- en drugsgebruik en gokverslaving. Voorlichting over de effecten van sport, goede voeding en leefgewoonten hoort daar bij. De gemeente herstelt zo snel mogelijk kleine vernielingen in de openbare ruimte. Om inwoners bewust te maken van de impact van vandalisme wordt jaarlijks een overzicht van de gemaakte herstelkosten gepubliceerd. Het milieu als essentieel onderdeel van de leefomgeving wordt verder verbeterd waarbij ook een beroep op inwoners wordt gedaan.

46 7. samenwerken in de regio Wat wil het CDA bereiken? Soest is geen eiland: ook de gemeente Soest is sterk gebonden en verbonden aan andere regio s in Nederland. Denk aan de invloed van de aanleg van een rondweg in Amersfoort, aan beslissingen over verbreding van snelwegen rondom Soest of Europese regelgeving waar ook Soester transportbedrijven mee te maken hebben, in positieve of negatieve zin. Het CDA wil dat de gemeente Soest zich in al die politieke arena s sterk maakt voor het Soester belang. Dat kan door bijvoorbeeld met andere gemeenten de vraag naar bedrijfsterreinen of kantoren af te stemmen of door samen op te trekken om in Europa te lobbyen voor het regionaal belang: ook daar profiteren Soester inwoners of bedrijven van. Het CDA kiest voor een bestuurlijke schaal waarbij het belang en betrokkenheid van inwoners en ondernemers van Soest bij hun gemeente gegarandeerd is. Wij streven niet naar grotere gemeenten omdat we vinden dat grotere gemeenten de uitdagingen van deze tijd niet beter aan kunnen dan gemeente van de huidige omvang. Wij vinden dat grootschaligheid juist ten koste gaat van de directe betrokkenheid van Soesters en Soesterbergers. Ons uitgangspunt: niet samenvoegen, maar samenwerken. Ambtelijke samenwerking met andere gemeenten is bijvoorbeeld goed mogelijk op het gebied van belastingen en financiën, ruimtelijke ordening, werkgelegenheid of (jeugd)zorg. In grotere ambtelijke samenwerkingsverbanden kan ook de professionaliteit beter gewaarborgd worden. Het is belangrijk dat de gemeente tijdig kan inspelen op ontwikkelingen die op provinciaal niveau spelen. Goede netwerken en contacten zijn voor de gemeente als organisatie maar ook voor het CDA als partij onmisbaar. Het CDA gelooft sterk in bestuurlijke kleinschaligheid. Het is goed als gemeentebestuurders direct aanspreekbaar zijn voor de inwoners van Soest en Soesterberg. Integriteit en transparantie binnen het bestuur en de ambtelijke organisatie behoren vanzelfsprekend te zijn, maar aandacht hiervoor blijft steeds nodig.

47 verkiezingsprogramma gemeenteraadsverkiezingen 2014 Dit betekent concreet: De bestuurlijke zelfstandigheid van Soest als gemeente is uitgangspunt bij beleid. Samenwerking wordt gezocht met andere gemeenten of bestuurlijke partners als dat voordeel biedt uit oogpunt van kostenbesparing, efficiency, dienstverlening of kwaliteit van beleid van de gemeente. Goed voorbeeld is de sociale dienst voor Baarn, Bunschoten- Spakenburg en Soest. Bij samenwerking wordt per onderwerp eerst naar mogelijkheden van bestaande samenwerkingsverbanden gekeken. Soest werkt met omliggende gemeenten aan een regionale aanpak om bedrijvigheid naar de regio te halen en om werkloosheid te bestrijden. Dit kan onderdeel uitmaken van een regionaal arbeidsmarktbeleid waarbij Soest het initiatief kan nemen. Soest - Soesterberg 47 samenwerken met behoud van bestuurlijke zelfstandigheid

48 gemeenteraadsverkiezingen 2014 stem voor Soest stem

Samen. Goed voor Soest. V e r k i e z i n g s p. r o g r a m m. CDA Soest - Soesterberg gemeenteraadsverkiezingen 2014

Samen. Goed voor Soest. V e r k i e z i n g s p. r o g r a m m. CDA Soest - Soesterberg gemeenteraadsverkiezingen 2014 Samen Goed voor Soest V e r k i e z i n g s p r o g r a m m a CDA gemeenteraadsverkiezingen 2014 Colofon Programmacommissie: Peter Lucas (voorzitter) Jannelies van Berkel Jaco van Dasler Jaap van Gent

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder,

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder, Voorwoord Beste Heerhugowaarder, In dit verkiezingsprogramma 2014 hebben wij onze standpunten en visie in tien thema s kort en bondig weergegeven. Onze visie komen voort uit de sociaalliberale keuzes van

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA

VERKIEZINGSPROGRAMMA VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 MIDDEN-DRENTHE Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma 2014-2018 Algemeen: De Partij van de Arbeid in de Noord-Bevelandse samenleving De leidende gedachte voor de PvdA is een mensvriendelijke samenleving,

Nadere informatie

Meer aandacht voor onze inwoners

Meer aandacht voor onze inwoners Verkiezingsprogramma 2018-2022 Rucphen Meer aandacht voor onze inwoners D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Hoofdstukken 1 Bestuur en dienstverlening 3 2. Wonen 5 3 Leven 7 4. Werk en Inkomen 13 3 Bestuur

Nadere informatie

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING Berkelland BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING met elkaar voor elkaar Verkort verkiezingsprogramma 2014-2018 Kijk voor het volledige CDA verkiezingsprogramma op onze website www.cdaberkelland.nl www.cdaberkelland.nl

Nadere informatie

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0!

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Algemene en Financiële beschouwingen: Voorjaarsrapportage 2014 Inleiding De raad geeft vandaag bij de algemene beschouwingen haar visie op de eerste voorjaarsrapportage

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Continuïteit en stabiliteit geven zekerheid aan de inwoners van de gemeente Sluis Gemeenteprogramma CDA Sluis 2014 2018 SAMEN VERDER! 1 Voorwoord Door een goed financieel beleid en verbeterde onderlinge

Nadere informatie

GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA

GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 1 VOORWOORD Op 21 maart 2018 vinden de volgende gemeenteraadsverkiezingen plaats. De VVD is een volkspartij voor vrijheid van alle burgers, waarbij

Nadere informatie

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014 ChristenUnie Vlissingen Verkiezingsprogramma 2014 gezinnen vrijwilligers werknemers ondernemers verslaafden HART voor VLISSINGEN ouderen jongeren zorgverleners werkzoekenden Mensen met een beperking Verkiezingsprogramma

Nadere informatie

Appingedam. De toekomst begint vandaag! Verkiezingsprogramma 2014-2018

Appingedam. De toekomst begint vandaag! Verkiezingsprogramma 2014-2018 Appingedam De toekomst begint vandaag! Verkiezingsprogramma 2014-2018 Voorwoord Het komt erop aan. Op 19 maart 2014 gaat Appingedam naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Voor u ligt het

Nadere informatie

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans VVD- Best Verkiezingsprogramma 2014-2018 Best in Balans 20 oktober 2013 Best in Balans Voor u ligt het verkiezingsprogramma 2014-2018 genaamd Best in Balans. Met dit verkiezingsprogramma willen we u laten

Nadere informatie

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en VERKIEZINGS- PROGRAMMA VOORWOORD Het is met veel plezier dat ik het voorwoord schrijf voor het verkiezingsprogramma van Trots Pijnacker-Nootdorp (TPN). Op 21 maart aanstaande zal Trots wederom meedoen

Nadere informatie

Keuzes voor een beter Lopik. Verkiezingsprogramma Diana Rooken

Keuzes voor een beter Lopik. Verkiezingsprogramma Diana Rooken Keuzes voor een beter Lopik Verkiezingsprogramma 2018-2022 Diana Rooken Voorwoord Het CDA is een brede volkspartij, geworteld in alle lagen van de samenleving. Daarom biedt deze partij plaats aan veel

Nadere informatie

Voor een gezond Smallingerland!

Voor een gezond Smallingerland! Voor een gezond Smallingerland! CDA verkiezingsprogramma 2010 2014 Op dinsdag 3 maart 2010 wordt er een nieuwe gemeenteraad gekozen. Het CDA wil met dit verkiezingsprogramma laten zien wat het de komende

Nadere informatie

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe W ij wonen waar anderen op vakantie gaan CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 even voorstellen In onze gemeente wonen ruim 18.500 mensen in

Nadere informatie

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg RHENEN IS VAN ONS ALLEMAAL! PROGRAMMA RAADSPERIODE 2014 2018 De PvdA wil dat Rhenen een gemeente is waar - iedereen gelijke kansen heeft - het veilig leven, wonen en werken is - het kwetsbare wordt beschermd

Nadere informatie

CDA Weststellingwerf. Visie en programma

CDA Weststellingwerf. Visie en programma CDA Weststellingwerf Visie en programma 2014 2018 HELDER GROEN Vertrouwen Verbinden Verantwoordelijkheid Visie Het CDA draagt het christelijk democratisch gedachtegoed uit. De samenleving staat hierbij

Nadere informatie

Thuis in Enkhuizen! Enkhuizen O stadje aan het IJsselmeer, Ik vind jou wonderschoon. Jij bent op aarde toch de plek, waar ik het liefste woon.

Thuis in Enkhuizen! Enkhuizen O stadje aan het IJsselmeer, Ik vind jou wonderschoon. Jij bent op aarde toch de plek, waar ik het liefste woon. Thuis in Enkhuizen! Enkhuizen O stadje aan het IJsselmeer, Ik vind jou wonderschoon. Jij bent op aarde toch de plek, waar ik het liefste woon. Uit: Het Enkhuizer Lied (J. Sikkink/R. Lippe) Deze tekst geeft

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

Samen voor jouw Toekomst!

Samen voor jouw Toekomst! Verkiezingsprogramma SGP Zederik 2014 2018 Jongeren editie Samen voor jouw Toekomst! Een principiële keus, voor nu en later V e r k i e z i n g s p r o g r a m m a S G P Z e d e r i k 2 0 1 4 2018 Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

MIDDEN-DRENTHE. Verkiezingsprogramma

MIDDEN-DRENTHE. Verkiezingsprogramma MIDDEN-DRENTHE Verkiezingsprogramma 2018-2022 Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma Sociaal Groesbeek Lijst 3 > 1. Hans Peters > 2. Wiebo Kersten > 3. William Janssen > 4. Sonja Postema- > Croonen > 5. Betty Wouters > 6. Erik Schlijper > 7. Cindy Liebers- > Gerritzen > 8. Corry Rutten

Nadere informatie

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen!

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen! PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma 2014-2018 Gewoon doen! 1 De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten Solidair, samen en een stimulerende (ondersteunende) overheid De PvdA werkt aan een solidaire

Nadere informatie

Dit zijn onze keuzes voor een verantwoord financieel beleid:

Dit zijn onze keuzes voor een verantwoord financieel beleid: Algemeen Het CDA baseert zijn politiek op vier pijlers: Gerechtigheid, Gespreide Verantwoordelijkheid, Solidariteit en Rentmeesterschap. Grote woorden, die tegelijk concrete handvatten bieden voor de alledaagse

Nadere informatie

Wat vinden wij er van? Wat verwacht(t)en wij?

Wat vinden wij er van? Wat verwacht(t)en wij? Wat vinden wij er van? Wat verwacht(t)en wij? Culturele paragrafen in de verkiezingsprogramma s CDA Soest Het is van belang het vrijwilligerswerk in het algemeen -en dus ook bij sportverenigingen- te stimuleren

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Daadkrachtig en betrokken

Verkiezingsprogramma. Daadkrachtig en betrokken Verkiezingsprogramma Daadkrachtig en betrokken Als Volkspartij voor Vrijheid en Democratie willen we betrokken zijn. Betrokken bij de inwoners en ondernemers van de Gemeente Veere. De VVD is er van overtuigd

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg

Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg Inleiding Wij zijn CDA Woudenberg. Sinds jaar en dag een actieve partij binnen de gemeentepolitiek in ons dorp. Wij leveren een positieve bijdrage aan het

Nadere informatie

Waar het CDA in De Marne voor staat:

Waar het CDA in De Marne voor staat: Waar het CDA in De Marne voor staat: 1 Samen leven: Mensen maken hun samenleving: Het CDA wil initiatieven uit dorpen steunen. Het is uw woonomgeving. 2 Verkeer: Aandacht voor verkeersveiligheid. Goede

Nadere informatie

DORPSAGENDA Gemeente Oegstgeest. mei 2014, Oegstgeest

DORPSAGENDA Gemeente Oegstgeest. mei 2014, Oegstgeest DORPSAGENDA 2014 2018 Gemeente Oegstgeest mei 2014, Oegstgeest 1. Dorpsagenda 2014-2018 Het primaat ligt bij het dorp. De gemeentelijke overheid is dienstbaar aan het dorp en stelt Oegstgeestenaren in

Nadere informatie

Uit de verkiezingsprogramma s van de huidige gemeenteraad

Uit de verkiezingsprogramma s van de huidige gemeenteraad Uit de verkiezingsprogramma s 2014-2018 van de huidige gemeenteraad CDA De relatie met het bedrijfsleven in Soest wordt structureel uitgebouwd door het ondersteunen en intensiveren van bestaande contacten

Nadere informatie

Stellingen Provinciale Staten

Stellingen Provinciale Staten Stellingen Provinciale Staten Thema s en onderwerpen Toelichting... 2 Algemene informatie... 3 Thema: Economie... 3 1.1 Samenwerking Duitsland *... 3 2.1 Landbouw... 3 3.1 Recreatie en toerisme... 4 Thema

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA

VERKIEZINGSPROGRAMMA CDA VIANEN VERKIEZINGSPROGRAMMA 2010-2014 Vianen zelfstandig, sociaal en leefbaar Uitgangspunten. Uitgangspunten voor ons verkiezingsprogramma zijn de CDA - kernwaarden: gerechtigheid, solidariteit, gespreide

Nadere informatie

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO Wat is de naam van uw partij? PvdA Hillegom Wie is uw lijsttrekker? Annemieke van Dijk en Fred van Loenen Wie is uw wethouderskandidaat? De PvdA heeft in Hillegom

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. "Alles van waarde is weerloos"

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. Alles van waarde is weerloos Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018 Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard "Alles van waarde is weerloos" Lucebert Dat moet dus beschermd worden 1 December 2013 Inhoud 1. Maatschappelijke

Nadere informatie

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN.

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. De 50PLUS-partij doet voor de tweede keer in haar bestaan mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten. Daarbij wil de partij in alle provincies haar aanwezigheid

Nadere informatie

SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES

SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES verkiezingsprogramma 2018-2022 FRACTIE VANDERVEERE is een politieke fractie in de gemeenteraad van Harderwijk. Wij zetten ons in voor de leefbaarheid

Nadere informatie

Kernwoorden programma Aalburg. ChristenUnie Aalburg

Kernwoorden programma Aalburg. ChristenUnie Aalburg Kernwoorden programma Aalburg ChristenUnie Aalburg 2014-2018 Hier vind u het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie in Aalburg in een notendop. De hoofdlijnen waar we de komende 4 jaar voor willen gaan.

Nadere informatie

Nieuw perspectief voor Westerveld

Nieuw perspectief voor Westerveld Nieuw perspectief voor Westerveld Verkiezingsprogramma voor de gemeenteraad 2014 2018 1 STERK Westerveld is een nieuwe lokale politieke kiesvereniging in de gemeente Westerveld De politieke missie van

Nadere informatie

Visiedocument en Activiteitenplan 2013

Visiedocument en Activiteitenplan 2013 Visiedocument en Activiteitenplan 2013 1. Inleiding In Leusden is in september 2006 gestart met het project Maatschappelijk Betrokken Ondernemen. De Gemeente Leusden, het bedrijfsleven en de maatschappelijke

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad 2018-2022 Wij zijn Zoeterwoude Voor CDA Zoeterwoude staat de samenleving centraal. Alleen samen kunnen we ons sterk maken voor een goede toekomst voor

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de Partij van de Arbeid. Wij staan voor een spreiding van kennis, macht

Nadere informatie

CDA Koggenland. Verkiezingsprogramma

CDA Koggenland. Verkiezingsprogramma CDA Koggenland Verkiezingsprogramma 2018-2022 De samenleving zijn wij samen CDA Koggenland staat voor een gemeente waar het fijn wonen, goed werken en plezierig recreëren is. Daarom investeren we in voorzieningen

Nadere informatie

Zelfstandig Oudewater pakt door!

Zelfstandig Oudewater pakt door! Zelfstandig Oudewater pakt door! Coalitieprogramma 2016-2018 Onze stad is al meer dan 750 jaar een stad om trots op te zijn. We zijn trots op onze dorpskernen, ons buitengebied, onze monumenten en onze

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

Slochteren: niet aan grenzen gebonden. Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen

Slochteren: niet aan grenzen gebonden. Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen Slochteren: niet aan grenzen gebonden Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen Afdeling PvdA Slochteren Slochteren, oktober 2013 Slochteren: niet aan grenzen gebonden Voor u ligt waarschijnlijk het

Nadere informatie

Het CDA staat voor : de kracht van de samenleving.

Het CDA staat voor : de kracht van de samenleving. Zelfbewust samen De kracht van Landerd Verkiezingsprogramma CDA Landerd 2014-2018 Het CDA staat voor : de menselijke maat. - Ieder mens vormt een onderdeel van de samenleving. Als deelnemers aan die samenleving

Nadere informatie

Mantelzorg, waar ligt de grens?

Mantelzorg, waar ligt de grens? Mantelzorg, waar ligt de grens? CDA Talentacademie 2014-2015 Anita Relou Wat is volgens het christendemocratisch gedachtengoed de grens van mantelzorg. Inleiding 2015. Een jaar met veel veranderingen in

Nadere informatie

Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen Enkhuizen

Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen Enkhuizen Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen 2014 - Enkhuizen Hieronder vind je het SP-verkiezingsprogramma voor gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Enkhuizen

Nadere informatie

Menselijke maat in het landelijk gebied

Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Mensen maken het landelijk gebied. Het zijn juist de trotse en betrokken bewoners die zorgen voor een landelijk gebied dat

Nadere informatie

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA!

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE 2014-2018 HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal Het kan anders Ons land verandert snel. Niet alleen kennen we op dit moment in Nederland financieel

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma PVDA GELDERLAN D PvdA Gelderland Verkiezingsprogramma 2019-2023 Verkiezingsprogramma 2019-2023 Zeker zijn Onderwijs is de sleutel tot een zinvol leven. Goed onderwijs geeft niet alleen toegang tot werk,

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

Program Vastgesteld in de ALV van 4 november 2013

Program Vastgesteld in de ALV van 4 november 2013 Program 2014-2018 Vastgesteld in de ALV van 4 november 2013 Uitgangspunten Uit Nieuwe woorden, nieuwe beelden van Commissie Hertaling Uitgangspunten (2012): Publieke gerechtigheid Het CDA staat pal voor

Nadere informatie

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING December 2012 INLEIDING Het beleidsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) 2008-2011 heeft een wettelijk bepaalde werkingsduur van vier jaren. In 2012 is besloten dit beleidsplan met één jaar te

Nadere informatie

Wmo-Menukaart. Mede mogelijk gemaakt door:

Wmo-Menukaart. Mede mogelijk gemaakt door: Wmo-Menukaart Mede mogelijk gemaakt door: Keuzemenu, onze specialiteit Onder het motto Ieder z n kracht wil Abrona werken aan een sterke samenleving, die mensen ondersteunt die het echt nodig hebben. Daardoor

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

Leefbaar Grashoek. Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014

Leefbaar Grashoek. Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014 Leefbaar Grashoek Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014 Kerngesprekken, met wie? November 2013: verenigingen: sport en spel December 2013: verenigingen

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

ChristenUnie Den Helder 'MEER DAN IK'

ChristenUnie Den Helder 'MEER DAN IK' ChristenUnie Den Helder 'MEER DAN IK' Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei. (Jeremia 29:7) Vanuit deze

Nadere informatie

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/ 2 Wonen De gemeente telt zo n 36.000 inwoners, waarvan het overgrote deel in de twee kernen Hellendoorn en Nijverdal woont. De woningvoorraad telde in 2013 zo n 14.000 woningen (exclusief recreatiewoningen).

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Werk > flexibelere arbeidsmarkt > verminderen bureaucratie > betere kansen voor startende (jonge) ondernemers Werk Algemeen Op dit moment hebben mensen die langs de kant staan te weinig kans

Nadere informatie

Ik ben trots op Nederland. Met elkaar. hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om. Nederland nog mooier te maken voor de

Ik ben trots op Nederland. Met elkaar. hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om. Nederland nog mooier te maken voor de Ik ben trots op Nederland. Met elkaar hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om Nederland nog mooier te maken voor de komende generaties aan wie we het land straks door zullen geven. Een welvarend land,

Nadere informatie

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken!

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken! Haarlemmermeer, 2 april 2013 Deze tijd vraagt om een nieuwe manier van denken met een duidelijke visie om de problemen aan te pakken. Ons motto; Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen

Nadere informatie

Daarmee willen we bijdragen aan geluk en levensvoldoening van alle mensen in Roerdalen.

Daarmee willen we bijdragen aan geluk en levensvoldoening van alle mensen in Roerdalen. Programma op hoofdlijnen 2018-2022 Samen doen. Verder werken aan geluk, op een stevig fundament Dit programma bevat de belangrijkste uitgangspunten voor de raadsperiode 2018-2022. Alle raadsfracties hebben

Nadere informatie

Lokaal economisch beleid

Lokaal economisch beleid Lokaal economisch beleid Op weg naar een dynamische agenda voor de toekomst Tweede ondernemersavond 13 oktober 2014 Programma Opening 19:30 Doel van de avond 19:35 Terugblik 1 e ondernemersavond 19:40

Nadere informatie

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ!

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! 1 NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! WaterlandNatuurlijk, lokaal onderscheidend van de landelijke partijen door onafhankelijke politiek. De inwoners van Waterland zijn heel goed in staat om zelf te kiezen waar

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018. Meppel verdient Beter!

Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018. Meppel verdient Beter! Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018 Meppel verdient Beter! Vastgesteld op de ledenvergadering van 25 november 2013 Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Gangmakers voor Bussum!

Gangmakers voor Bussum! Met de fusie tussen Bussum, Naarden en Muiden in het vizier en de op handen zijnde Raadsverkiezingen in maart 2014 geeft de Bussumse Ondernemers Vereniging (BOV) met dit pamflet haar visie op de economische

Nadere informatie

Verkiezingspamflet

Verkiezingspamflet Verkiezingspamflet 2014-2018 Dienend Betrokken Haarlemmermeer Gemeenteraadsverkiezingen 19 maart 2014 De ChristenUnie-SGP Haarlemmermeer baseert haar standpunten op de Bijbel. De Bijbel is een bron van

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Wendy Hermans Monique Speelman Karin Stevens Inhoudsopgave 1 Meedoen in Alblasserdam... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Ontwikkelingen... 3 1.3

Nadere informatie

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden Een vitale economie Economie, werk, inkomen en schulden 5 Een vitale economie We leven in één van de rijkste landen ter wereld met een zeer sterke economie. Dat is iets om dankbaar voor te zijn, maar niet

Nadere informatie

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio?

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? Transities sociale domein Gemeenten staan zoals bekend aan de vooravond van drie grote transities: de decentralisatie

Nadere informatie

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z Samen doen Zorgvisie Zorg- en dienstverlening van A tot Z Wat en hoe? 3 W Samen met de cliënt bepalen we wát we gaan doen en hóe we het gaan doen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen op diverse

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Waar staat je gemeente. Gemeente Enschede

Waar staat je gemeente. Gemeente Enschede Waar staat je gemeente Gemeente Enschede Inhoudsopgave Sheetnummer Samenvatting 3 Burgerpeiling Waar staat je gemeente & respons 4 Woon & leefomgeving Waardering & sociale samenhang 5 Veiligheid en overlast

Nadere informatie

November 2014 PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN

November 2014 PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN November 2014 PVDA PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN Een plan van De Partij van de Arbeid Voorne putten Werkgroep Economie & Werk Voorne Putten PvdA Nissewaard Gert-Jan Alberts Kim van de Kant PvdA Hellevoetsluis

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

Kansen voor alle kinderen Jeugd en onderwijs

Kansen voor alle kinderen Jeugd en onderwijs Kansen voor alle kinderen Jeugd en onderwijs 4 Kansen voor alle kinderen Kinderen hebben de toekomst. Daarom kiest de ChristenUnie voor de best denkbare basis: een veilig gezin. In een veilig gezin komen

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. okale artij ergeijk

Verkiezingsprogramma. okale artij ergeijk Verkiezingsprogramma okale artij ergeijk 2018-2022 Inleiding. De Lokale Partij Bergeijk is een onafhankelijke partij, die de belangen van alle inwoners van de gemeente Bergeijk wil behartigen. LPBergeijk

Nadere informatie

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen STRATEGISCHE VISIE BBOG zomer 2010 WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen 1. BBOG Het BBOG staat voor Buurtcentra Besturen

Nadere informatie

Bouwen in Vertrouwen SGP Overbetuwe

Bouwen in Vertrouwen SGP Overbetuwe Bouwen in Vertrouwen SGP Overbetuwe Verkiezingsprogramma 2014-2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Samenleven... 3 Zondagsrust en 24-uurs economie... 3 Mantelzorg stimuleren en meer

Nadere informatie

Bijlage 1 Vragenlijst websurvey

Bijlage 1 Vragenlijst websurvey Bijlage 1 Vragenlijst websurvey Wmo monitor 2011 - uw organisatie Vraag 1 Welk type organisatie vertegenwoordigt u? (meerdere antwoorden mogelijk) Professionele organisaties Welzijnsorganisatie Vrijwilligerscentrale

Nadere informatie

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID Apeldoorn, 15 oktober 2015 Geachte heer, mevrouw, De gemeente werkt aan beleid voor citymarketing en evenementen. Wij hebben hierover met veel Apeldoornse partijen

Nadere informatie