handvatten voor het doorbreken van stagnatie. Binnen onze verslaglegging streven wij naar overzichtelijkheid en duidelijkheid.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "handvatten voor het doorbreken van stagnatie. Binnen onze verslaglegging streven wij naar overzichtelijkheid en duidelijkheid."

Transcriptie

1 Handout BirdView Stagnatie in werk Stagnatie in werk is een veelvoorkomend probleem. Zowel werkgever als werknemer ondervinden hiervan nadelige gevolgen. Om duurzame inzetbaarheid te bevorderen en langdurig (psychisch) ziekteverzuim te voorkomen biedt onafhankelijk psychologisch en psychiatrisch onderzoek uitkomst. Diagnostiek geeft hierbij richting binnen de zoektocht naar passend werk. BirdView heeft de overtuiging dat werk de geestelijke gezondheid bevordert en stagnatie in werk ongewenst is. Maatschappelijke participatie is betekenisvol. Expertises BirdView staat voor psychologische en psychiatrische expertises gericht op de mens in zijn/haar werkcontext. Afhankelijk van de onderzoeksvraag zoomen we in op verschillende psychologische facetten. Uitzoomen leidt tot een volledig beeld in relatie tot de werkcontext. BirdView gaat in haar onderzoeken nadrukkelijk opzoek naar handvatten om stagnatie in werk op te heffen en ontwikkeling te bevorderen. Bij onze expertises kan multidisciplinaire deskundigheid gewenst zijn, dan wordt naast de psycholoog ook een psychiater ingezet en/of een onafhankelijke arbeidsdeskundige. Elk (standaard)onderzoek kan worden uitgebreid naar aanleiding van specifieke vragen of problemen met bijvoorbeeld een persoonlijkheidsonderzoek of onderzoek naar intelligentie. Deze uitbreidingen zijn bedoeld om aanvullend aandacht te besteden aan aspecten welke mogelijk ook een rol spelen in huidige problematiek. Onderzoeksvraag BirdView besteedt bijzondere aandacht aan het helder krijgen van de onderzoeksvraag, waarna wij passende diagnostiek bedrijven. Snel waar dat kan, diepgaand waar dat moet en met (kosten)effectiviteit als leidraad. In onze onderzoeken gaan we nadrukkelijk op zoek naar

2 handvatten voor het doorbreken van stagnatie. Binnen onze verslaglegging streven wij naar overzichtelijkheid en duidelijkheid. Bij stagnatie in werk is het van belang dat: - het probleem helder is: Samen met de opdrachtgever wordt gezocht naar een concrete vraagstelling. Hoe meer helderheid er is over de behoefte en vraag, des te passender het antwoord. BirdView werkt met een specifieke vragenlijst om de vraagstelling helder te krijgen. - het antwoord helder is: Naast een formeel diagnostisch antwoord, werken we met een functioneringsmodel, waarbij elementen zoals persoonlijkheid, omgevingsfactoren en vaardigheden betrokken worden. De antwoorden zijn pragmatisch, gericht op herstel en groei en bieden oplossingen om stagnatie te doorbreken. Daarnaast worden zij toegespitst op de specifieke werkcontext. Opdrachtgevers BirdView richt zich op de arbeidssector. Onze opdrachtgevers zijn onder meer werkgevers, UWV, gemeenten en letselschadebureaus. Verwijzing vindt in de meeste gevallen plaats door de bedrijfsarts, verzekeringsarts of bedrijfspsycholoog. Ook kan de arbeidsdeskundige, HR of casemanager een aanmelding voor een expertise indienen. Organisatie BirdView organiseert haar dienstverlening vanuit haar hoofdvestiging in Utrecht. De expertises kunnen worden uitgevoerd op verschillende locaties: Amsterdam, Amersfoort, Den Haag, Eindhoven, Utrecht en Zwolle. In overleg kan onderzoek ook plaats vinden op locatie.

3 Aan BirdView zijn diverse deskundigen verbonden, zoals (neuro)psychologen, psychiaters en arbeidsdeskundigen. BirdView heeft directe communicatielijnen tussen alle deskundigen. Rapportage De rapportages van BirdView zijn overzichtelijk en specifiek gericht op de context. Desgewenst wordt er naast een inhoudelijk rapport (met medisch beroepsgeheim) voor de arts, een niet-medisch rapport opgesteld voor de opdrachtgever om goed met de geformuleerde adviezen uit de voeten te kunnen. Expertiseaanbod Hieronder volgt een overzicht van de verschillende expertises, die wij bieden. In overleg kan er ook onderzoek opmaat gemaakt worden, passend voor een specifieke vraagstelling of context. Arbeidspsychologisch Wanneer er spraken is van stagnatie van het re-integratietraject, of als dit traject om onduidelijke redenen niet van de grond komt. Tevens kan dit type onderzoek ingezet worden wanneer er problemen worden geobserveerd in het functioneren in werk en duidelijkheid gewenst is over de passendheid van de huidige functie en aanpassingsmogelijkheden. Inhoud onderzoek: Er wordt onderzoek gedaan naar de psychische belastbaarheid (verhouding draagkracht en draaglast), als onderzoek en analyse van mogelijkheden en beperkingen in verhouding tot specifieke functie-eisen. Er wordt onder andere een beeld gevormd van persoonskenmerken, copingvaardigheden en zelfbeeld. Daarnaast wordt aandacht besteed aan

4 situationele en contextuele factoren die een faciliterende of belemmerende rol kunnen spelen in het functioneren van een persoon. Opzet onderzoek Het onderzoek bestaat uit een uitgebreide anamnese, gevolgd door aanvullend psychologisch testonderzoek. Het onderzoek duurt gemiddeld 4 tot 6 uur. Een uitgebreide rapportage over bevindingen en aanbevelingen wordt ter inzage gestuurd naar de cliënt en eventueel besproken. De uitkomsten vormen vaak aanleiding tot een teruggavegesprek met de verwijzer of opdrachtgever, welke eventueel (met toestemming van cliënt) kan plaatsvinden in een persoonlijk driegesprek. Neuropsychologisch Wanneer er sprake is van stagnatie in het functioneren in werk en/of privé en er vermoedens, of aanwijzingen zijn voor een cognitieve functiestoornis. Ook kan neuropsychologisch onderzoek worden ingezet om na te gaan welke mogelijke gevolgen (reeds bekende) hersenschade heeft voor het functioneren in werk. Inhoud onderzoek: Onderzoek richt zich op het in kaart brengen van het cognitief functioneren, zoals geheugen, concentratie, aandacht en planning/organisatie van taken. Daarnaast wordt er gekeken naar eventuele (secundaire) emotionele problemen welke van invloed kunnen zijn op het functioneren. In onze neuropsychologische onderzoeken is er bijzondere aandacht voor de belastbaarheid en wordt er een vertaalslag gemaakt naar de cognitieve mogelijkheden en randvoorwaarden in werk. Opzet onderzoek:

5 Neuropsychologisch onderzoek duurt een dag of twee dagdelen. Het onderzoek bestaat uit het afnemen van de anamnese en een uitgebreid testonderzoek. Wanneer heteroanamnese noodzakelijk wordt geacht, wordt tevens de partner of andere belangrijke naaste uitgenodigd. Bij de uitnodiging ontvangt de cliënt informatie over de gang van zaken tijdens het onderzoek. Na afloop van het onderzoek ontvangt de cliënt informatie over de bevindingen uit het onderzoek, waarna wordt gerapporteerd aan de verwijzer. Psychiatrisch Psychiatrische expertise kan worden aangevraagd bij vermoeden van aanwezige psychiatrische problematiek, waarbij er behoefte is aan een inschatting van de ernst van de problematiek, prognose en behandelmogelijkheden. Inhoud onderzoek: Deze expertise is voornamelijk gericht op het in kaart brengen van aanwezige psychopathologie (DSM-IV classificatie) en bepaling van de ernst deze klachten. Daarnaast wordt er gekeken naar passende behandelmogelijkheden en wordt er een schatting gegeven van prognose en psychische belastbaarheid na behandeling. Opzet onderzoek: Het onderzoek is opgebouwd uit een psychiatrische anamnese van ca. 2 uur en psychiatrisch testonderzoek. Resultaten worden besproken in psychiatrisch rapportage. Loopbaan Loopbaan onderzoek kan uitkomst bieden in de zoektocht naar passende (nieuwe) functie of functie-eisen.

6 Inhoud onderzoek: Beroepsvoorkeur wordt in kaart gebracht en afgezet tegen competenties en capaciteiten. Eveneens worden persoonskenmerken, copingvaardigheden, motiverende factoren en zelfbeeld meegenomen in de beeldvorming. Wanneer nodig wordt er tevens een sterkte-zwakte analyse uitgevoerd en worden loopbaan en doorgroeimogelijkheden ingeschat. Opzet onderzoek: Het onderzoek bestaat uit een uitgebreide anamnese gesprek en aanvullend psychologisch testonderzoek. Het onderzoek duurt gemiddeld 4 tot 6 uur. Een uitgebreide rapportage over bevindingen en aanbevelingen wordt standaard middels een teruggave-gesprek besproken met de cliënt. Mogelijk kan ook verwijzer of opdrachtgever bij dit gesprek aanwezig zijn in een persoonlijk driegesprek (enkel met toestemming van de cliënt). Persoonlijkheid Wanneer er sprake is van stagnatie in het functioneren in werk en/of privé en er terugkerende patronen worden gesignaleerd in het gedrag, dan kan persoonlijkheidsonderzoek nagaan of dit voortkomt uit disfunctioneren van de persoonlijkheid. Inhoud onderzoek: Binnen dit type onderzoek wordt er multidisciplinair onderzoek uitgevoerd naar persoonlijkheidstrekken, traits en eventuele persoonlijkheidsproblematiek. Opzet onderzoek:

7 Dit onderzoek is opgebouwd uit een anamnese, psychologisch testonderzoek en aanvullend psychiatrisch onderzoek. Psychologische bevindingen worden door psychiater in een tweede gesprek verder onderzocht, om een uitspraak te doen over persoonlijkheidsproblematiek. Daarnaast worden effecten op functioneren in kaart gebracht. Gesprekken vinden op verschillende dagen plaats en worden in overleg met cliënt gepland. Bij vermoedens van persoonlijkheidsproblematiek is een multidisciplinaire aanpak van meerwaarde, waar deze problematiek veelal naar voren komt in de interactie. De betrouwbaarheid van het onderzoek wordt hiermee dan ook verhoogt. Intelligentie Wanneer er onduidelijkheid bestaat over intelligentieniveau en er sprake is van stagnatie in het functioneren in werk en/of privé, wordt nagegaan of dit te verklaren is door een niet passend intelligentieprofiel. Inhoud onderzoek: Onderzoek naar het intelligentieniveau (IQ score) met analyse van het intelligentieprofiel. Tevens wordt onderzocht of er sprake is van disbalans tussen verschillende deelaspecten van de intelligentie. Opzet onderzoek: Intelligentie onderzoek bestaat uit anamnese gesprek en afname van WAIS-IV intelligentietest (cultuursensitieve alternatieven zijn mogelijk). Na afloop van het onderzoek ontvangt de cliënt informatie over de bevindingen uit het onderzoek, waarna wordt gerapporteerd aan de verwijzer. Diagnostische screening

8 Wanneer onduidelijkheid bestaat over de aanwezigheid van psychische problematiek, of passend onderzoekstraject kan de diagnostische screening uitkomst bieden. Inhoud onderzoek: Middels afname van een triage van psychische klachten wordt aanwezige problematiek inzichtelijk gemaakt. Er wordt aan de hand van deze inventarisatie een advies gegevens voor wel/ niet benodigd vervolg traject (specifieke vervolg diagnostiek, of therapeutische suggesties). Opzet onderzoek: De diagnostische screening bestaat uit afname van uitgebreid online testonderzoek en rapportage van onderzoeksbevindingen. Deze resultaten kunnen aanleiding zijn tot bespreking van mogelijk vervolgtraject. Dit kan plaatsvinden in een persoonlijk driegesprek met verwijzer of opdrachtgever (met toestemming van cliënt). Additionele modules Aan bovenstaande expertises kan, indien van toepassing, desgewenst een additionele module toegevoegd worden. Deze modules zijn bedoelt om, naast eerder geïnventariseerde problematiek aandacht te schenken aan eventueel bijkomende factoren, of extra informatie over bepaalde problematiek te verzamelen. De volgende modules zijn naar eigen inzicht, of in overleg met psycholoog in te zetten: Module belastbaarheidsonderzoek Analyse van psychische klachten en factoren die deze klachten veroorzaken en/of in stand houden. Er wordt een inschatting gemaakt van de psychische belastbaarheid gericht op de specifieke werkcontext en advies gegeven over mogelijke aanpassing(en) in taken en/of werkomgeving. Tevens wordt er advies gegeven over therapeutische

9 mogelijkheden om de belastbaarheid te verbeteren en worden er verwachtingen geformuleerd over mogelijk herstel door behandeling. Module loopbaan advies Aanvullend onderzoek naar passende functie-eisen en/of beroepsvoorkeur. Persoonlijkheidseigenschappen, capaciteiten en competenties worden in kaart gebracht, evenals motiverende factoren en sterke en zwakke kanten. Daarnaast kan er een inschatting gemaakt worden van de doorgroeimogelijkheden. Module psychiatrische expertise Naast anamnese gesprek met psycholoog wordt cliënt afzonderlijk gezien door psychiater. Deze gaat dieper in op de problematiek en eventuele comorbiditeit. Psychiatrische bevindingen worden opgesteld, waarbij uitspraak wordt gedaan over ernst van de klachten en de beperkingen in het functioneren. Tevens wordt, wanneer mogelijk, therapeutische suggesties en prognose beschreven. Module persoonlijkheidsonderzoek Aanvullend onderzoek naar bijkomende persoonlijkheidsproblematiek. Deze module kan ingezet worden, wanneer er naast andere problematiek ook sprake lijkt van terugkerende patronen in het gedrag, welke het functioneren in werk en privé belemmeren. Binnen dit type onderzoek wordt er multidisciplinair onderzoek uitgevoerd naar persoonlijkheidskenmerken, traites en eventuele pathologie. Naast anamnese gesprek met psycholoog vindt er ook een gesprek plaats met psychiater, welke verder onderzoek doet naar onder andere de interactie. Gesprekken vinden op verschillende dagen plaats en worden in overleg met cliënt gepland. Bij vermoedens van persoonlijkheidspathologie is een multidisciplinaire aanpak van meerwaarde, waar deze problematiek veelal naar voren

10 komt in de interactie. De betrouwbaarheid van het onderzoek wordt hiermee dan ook verhoogt. Module intelligentieonderzoek Aanvullend onderzoek naar het IQ en analyse van het intelligentieprofiel. Deze module kan ingezet worden als er naast andere problematiek ook onduidelijkheid bestaat over het intelligentieniveau, en/of om inzicht te krijgen in eventuele disbalans tussen verschillende deelaspecten van de intelligentie. Intelligentieniveau wordt bepaald middels afname van de WAIS-IV intelligentietest. Cultuursensitieve alternatieve zijn ook mogelijk. Module neuropsychologische screening Aanvullend onderzoek naar specifieke cognitieve klachten, zoals geheugen, concentratie, aandacht en planning/organisatie van taken. Wanneer er cognitieve klachten worden gerapporteerd, maar duidelijke (medische) oorzaak niet bekend is. Cognitieve functies worden middels testonderzoek geëvalueerd en op afwijkingen gescreend. Testonderzoek beslaat gemiddeld 3 á 4 uur. Module letselschade In kaart brengen van de ernst en de aard van cognitieve beperkingen, alsook secundaire klachten in relatie tot een specifieke gebeurtenis (verkeers-, werk gerelateerd, of ander ongeval), waarbij vermoedens zijn van neurologische schade. Er wordt een uitspraak gedaan over de waarschijnlijkheid dat aangetoonde stoornissen, beperkingen en/of handicaps veroorzaakt zijn door hersenbeschadigingen als gevolg van deze gebeurtenis. Restschade kan hiermee in het verdere letselschade proces bepaald worden. Het onderzoek bestaat uit studie van het medisch dossier (wanneer aanwezig), uitgebreid anamnese- (en heteroanamnese) gesprek en neuropsychologisch testonderzoek. Er wordt aanvullend getest op

11 onderpresteren, coping stijl en persoonlijkheid. Dit alles beslaat een tot twee dagen/ dagdelen. Module driegesprek Wanneer het onderzoek is afgerond en onderzoeksrapportage is opgesteld kan de mogelijkheid geboden worden om de resultaten met alle betrokken partijen (cliënt, medische verwijzer, en/of werkgever/ leidinggevende, of andere), onder begeleiding van een psycholoog, te bespreken. Dergelijk gesprek kan als opstap dienen naar de volgende stap binnen het traject. Cliënt wordt om toestemming gevraagd voor het driegesprek met de specifieke deelnemers. Module dossierstudie Wanneer (medisch) dossier van cliënt beschikbaar is en de informatie mogelijk van belang kan zijn zal deze meegenomen worden. Informatie wordt uitvoerig bestudeert en wanneer relevant betrokken bij het beantwoorden van de vraagstelling. Conclusies zullen afgezet worden tegen eventuele eerdere conclusies en adviezen. Medisch dossier dient aangeleverd te worden door verwijzer. Eventueel kan dit bij derde opgevraagd worden (Module opvragen gegevens). Module opvragen gegevens Medisch dossier, of eerdere rapportages / gegevens kunnen op aanvraag opgevraagd worden bij derde. Tevens kan informatie ingewonnen worden bij al betrokken specialisten. Hiervoor dient cliënt schriftelijk toestemming te geven. Contact Niasstraat 1 (hoofdvestiging) 3531 WR Utrecht

12

inhoud onderzoek opzet onderzoek Bij een psychiatrische expertise is sprake van multidisciplinair onderzoek.

inhoud onderzoek opzet onderzoek Bij een psychiatrische expertise is sprake van multidisciplinair onderzoek. Hand-out BirdView Stagnatie in werk Stagnatie in werk is een veelvoorkomend probleem. Zowel werkgever als werknemer ondervinden hiervan nadelige gevolgen. Om duurzame inzetbaarheid te bevorderen en langdurig

Nadere informatie

antwoord. BirdView werkt met een specifieke vragenlijst om de vraagstelling helder te krijgen. - het antwoord helder is; Naast een formeel diagnostisc

antwoord. BirdView werkt met een specifieke vragenlijst om de vraagstelling helder te krijgen. - het antwoord helder is; Naast een formeel diagnostisc Hand-out BirdView Stagnatie in werk Stagnatie in werk is een veelvoorkomend probleem. Zowel werkgever als werknemer ondervinden hiervan nadelige gevolgen. Om duurzame inzetbaarheid te bevorderen en langdurig

Nadere informatie

inhoud onderzoek Binnen het onderzoek wordt gekeken naar de specifieke ASS problematiek en

inhoud onderzoek Binnen het onderzoek wordt gekeken naar de specifieke ASS problematiek en Hand-out BirdView De loopbaan is geen statisch gegeven, maar is juist dynamisch van aard en altijd in beweging. Dit maakt dat op verschillende momenten verandering in functioneren maar ook behoeftes of

Nadere informatie

(Neuro) psychologisch onderzoek

(Neuro) psychologisch onderzoek PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE (Neuro) psychologisch onderzoek ONDERZOEK (Neuro) psychologisch onderzoek Uw behandelend arts of psychotherapeut/psycholoog heeft u verwezen voor een (neuro)psychologisch onderzoek

Nadere informatie

(Neuro) psychologisch onderzoek

(Neuro) psychologisch onderzoek PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE (Neuro) psychologisch onderzoek ONDERZOEK (Neuro) psychologisch onderzoek Uw behandelend arts of psychotherapeut/psycholoog heeft u verwezen voor een (neuro)psychologisch onderzoek

Nadere informatie

Psychologische expertise Maarsingh & van Steijn

Psychologische expertise Maarsingh & van Steijn Psychologische expertise Veel verzuim op het werk wordt veroorzaakt door psychische problemen. Maarsingh & van Steijn heeft zich gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van problemen op het vlak

Nadere informatie

Stap voor stap weer aan het werk

Stap voor stap weer aan het werk Stap voor stap weer aan het werk Re-integratie en diagnose van arbeidsbelastbaarheid Volwassenenrevalidatie Kinderrevalidatie Arbeidsrevalidatie Rijndam Rijndam is hét medisch geneeskundig revalidatiecentrum

Nadere informatie

Arbeidsrevalidatie bij NAH

Arbeidsrevalidatie bij NAH Arbeidsrevalidatie bij NAH Diagnostisch traject voor mensen met nietaangeboren hersenletsel gericht op arbeid Informatie voor patiënten Quickscan NAH Werknemers met niet-aangeboren hersenletsel, die (dreigen)

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek bij ouderen

Neuropsychologisch onderzoek bij ouderen Neuropsychologisch onderzoek bij ouderen Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wat is neuropsychologie en wat is een neuropsycholoog... 1 Mogelijke gevolgen van een hersenbeschadiging... 1 Wat is een neuropsychologisch

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie programma s

Poliklinische revalidatie programma s Poliklinische revalidatie programma s Mensen met chronische pijnklachten van het bewegingsapparaat (rug, nek, schouder, knie) kunnen revalideren met behulp van gespecialiseerde revalidatieprogramma s.

Nadere informatie

Experts in diagnostiek

Experts in diagnostiek Experts in diagnostiek Het beste in een kind naar boven halen Elk kind heeft zijn eigen talenten. Dit betekent niet dat alle kinderen even goed mee kunnen komen op school. Sommige kinderen hebben onvoldoende

Nadere informatie

het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam

het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam informatie voor patiënten en verwijzers november 2016 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Wat is het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam?

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologisch onderzoek Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wat is neuropsychologie?... 1 Mogelijke gevolgen van hersenproblematiek... 1 Wat is een neuropsychologisch onderzoek?... 2 Voorbeelden van neuropsychologisch

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie programma s

Poliklinische revalidatie programma s Poliklinische revalidatie programma s Mensen met chronische pijn van het bewegingsapparaat (rug, nek, schouder, knie) kunnen revalideren met behulp van gespecialiseerde revalidatieprogramma s. Er is meer

Nadere informatie

Een bezoek aan de kinder- en jeugdpsycholoog

Een bezoek aan de kinder- en jeugdpsycholoog Een bezoek aan de kinder- en jeugdpsycholoog Uw behandelend (kinder)arts heeft u en uw kind verwezen naar de kinder- en jeugdpsycholoog. In deze folder leest u meer over de kinder- en jeugd- psycholoog

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek Volwassenen. Medische Psychologie

Neuropsychologisch onderzoek Volwassenen. Medische Psychologie 00 Neuropsychologisch onderzoek Volwassenen Medische Psychologie 1 Wie kan doorverwijzen voor onderzoek? Meestal is het een medisch specialist die u doorverwijst voor een neuropsychologisch onderzoek.

Nadere informatie

Arbeidsrevalidatie bij NAH

Arbeidsrevalidatie bij NAH Arbeidsrevalidatie bij NAH Diagnostisch traject voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel gericht op arbeid Informatie voor patiënten Quickscan NAH Werknemers met niet-aangeboren hersenletsel, die (dreigen)

Nadere informatie

Arbeidsrevalidatie bij NAH

Arbeidsrevalidatie bij NAH Arbeidsrevalidatie bij NAH Traject voor diagnostiek en advies voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en arbeidsproblemen Informatie voor verwijzers Werknemers met niet-aangeboren hersenletsel, die

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek Patiënteninformatie Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek U bent door een specialist van het ziekenhuis verwezen

Nadere informatie

Psychologisch onderzoek

Psychologisch onderzoek Psychologisch onderzoek U bent door uw behandelaar verwezen voor een psychologisch onderzoek. Het psychologisch onderzoek is een diagnostisch onderzoek. Hieronder staat uitgelegd wat een psychologisch

Nadere informatie

De functionele mogelijkheden van neuropsychologisch onderzoek

De functionele mogelijkheden van neuropsychologisch onderzoek De functionele mogelijkheden van neuropsychologisch onderzoek Max van Dormolen Registerpsycholoog NIP / arbeid en organisatie MfN Registermediator (Potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek bij volwassenen

Neuropsychologisch onderzoek bij volwassenen Neuropsychologisch onderzoek bij volwassenen Uw behandelend arts heeft u verwezen naar de afdeling medische psychologie voor een neuropsychologisch onderzoek (NPO). In deze folder vindt u meer informatie

Nadere informatie

ADVIES VOOR ARBEID EN GEZONDHEID

ADVIES VOOR ARBEID EN GEZONDHEID ADVIES VOOR ARBEID EN GEZONDHEID VOOR DE DOORBRAAK IN COMPLEXE LOOPBAAN-, VERZUIM- EN RE- INTEGRATIETRAJECTEN HELDERE DIAGNOSE HELDER PERSPECTIEF ADVIES VOOR ARBEID EN GEZONDHEID WWW.LYTTON.NL 2015 PAGINA

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologisch onderzoek V1_2011 Naam cliënt: Afdeling: U hebt een afspraak op Met: U wordt opgehaald van de afdeling voor bovenstaande afspraak. Waarom een neuropsychologisch onderzoek? Een neuropsychologisch

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek en behandeling door de psycholoog in het ziekenhuis

Neuropsychologisch onderzoek en behandeling door de psycholoog in het ziekenhuis Neuropsychologisch onderzoek en behandeling door de psycholoog in het ziekenhuis Inleiding In deze folder kunt u lezen over neuropsychologie in het Gemini Ziekenhuis. Aan de orde komen onder meer: met

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek Patiënteninformatie Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek U bent door een specialist van het ziekenhuis verwezen

Nadere informatie

Het neuropsychologisch onderzoek. Informatie voor de patiënt en verwijzer

Het neuropsychologisch onderzoek. Informatie voor de patiënt en verwijzer Het neuropsychologisch onderzoek Informatie voor de patiënt en verwijzer Wat is neuropsychologie en wat is een neuropsycholoog? De neuropsychologie is het vakgebied dat de relatie bestudeert tussen het

Nadere informatie

Het neuropsychologisch onderzoek

Het neuropsychologisch onderzoek Het neuropsychologisch onderzoek Afdeling medische psychologie U bent doorverwezen door de behandelend arts of psycholoog voor een neuropsychologisch onderzoek. In deze folder informeren we u over dit

Nadere informatie

Vaardighedentoets (Portfolio) gezondheidszorgpsycholoog diagnostiek en indicatiestelling (volwassenen en ouderen)

Vaardighedentoets (Portfolio) gezondheidszorgpsycholoog diagnostiek en indicatiestelling (volwassenen en ouderen) Vaardighedentoets (Portfolio) gezondheidszorgpsycholoog diagnostiek en indicatiestelling (volwassenen en ouderen) Doelstelling De volgende twee Kerncompetenties en vaardigheden in de Regeling periodieke

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek Afdeling medische psychologie.

Neuropsychologisch onderzoek Afdeling medische psychologie. Neuropsychologisch onderzoek Afdeling medische psychologie www.nwz.nl Inhoud Neuropsychologisch onderzoek 3 Wat is een neuropsychologisch onderzoek? 3 Stoornissen door een hersenbeschadiging 3 Het onderzoek

Nadere informatie

De Kinder- en Jeugdpsycholoog. Informatie voor ouders of verzorgers

De Kinder- en Jeugdpsycholoog. Informatie voor ouders of verzorgers De Kinder- en Jeugdpsycholoog Informatie voor ouders of verzorgers Inhoudsopgave Inleiding... 2 Het eerste gesprek... 2 Wat houdt een psychologisch onderzoek in... 2 Hoe kunt u uw kind voorbereiden...

Nadere informatie

Behandeling & Diagnostiek

Behandeling & Diagnostiek Behandeling & Diagnostiek Inhoud Voorwoord Wat doet de GGZ Groep? Werkwijze Wanneer kan de GGZ Groep u helpen? Wanneer kan de GGZ Groep u niet helpen? Diagnostiek Werkwijze Kwaliteit Vergoeding Tot slot

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek Op de afdeling Medische Psychologie

Neuropsychologisch onderzoek Op de afdeling Medische Psychologie Neuropsychologisch onderzoek Op de afdeling Medische Psychologie Albert Schweitzer ziekenhuis Medische Psychologie februari 2014 pavo 0356 Inleiding U bent door uw specialist verwezen naar de afdeling

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek bij kinderen Vakgebied dat de relatie bestudeert tussen het gedrag en de werking van de hersenen

Neuropsychologisch onderzoek bij kinderen Vakgebied dat de relatie bestudeert tussen het gedrag en de werking van de hersenen Neuropsychologisch onderzoek bij kinderen Vakgebied dat de relatie bestudeert tussen het gedrag en de werking van de hersenen Folder voor ouders en kind Neuropsychologisch onderzoek bij kinderen Wat is

Nadere informatie

De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum. Medische Psychologie

De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum. Medische Psychologie De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum Medische Psychologie In deze folder informeren we u over de manier van werken van de psycholoog, verbonden aan de afdeling Medische psychologie van Zuyderland

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek Patiënteninformatie Neuropsychologisch onderzoek Onderdeel van de medische psychologie 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Doel van het onderzoek 4 Hoe verloopt een neuropsychologisch onderzoek 5

Nadere informatie

Richtlijnen aanpak verzuim om psychische redenen

Richtlijnen aanpak verzuim om psychische redenen Richtlijnen aanpak verzuim om psychische redenen HR&O november 2014 Opgesteld door: Asja Gruijters, adviseur HR&O 1 1. Inleiding Om te komen tot een integraal PSA-beleid is het belangrijk richtlijnen op

Nadere informatie

Intakegesprek psycholoog

Intakegesprek psycholoog Intakegesprek psycholoog Wanneer u een psycholoog bezoekt is het belangrijk dat u uw relevante problematiek goed kunt bespreken. Het is daarom belangrijk om tijdens een intakegesprek voldoende informatie

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologisch onderzoek U bent door uw behandelend specialist verwezen naar de afdeling Medische Psychologie voor een neuropsychologisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek worden uw cognitieve functies

Nadere informatie

Inleiding Deze folder geeft u informatie over de gang van zaken rond de geheugenpolikliniek van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. Wij adviseren u de

Inleiding Deze folder geeft u informatie over de gang van zaken rond de geheugenpolikliniek van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. Wij adviseren u de Geheugenpolikliniek Inleiding Deze folder geeft u informatie over de gang van zaken rond de geheugenpolikliniek van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. Wij adviseren u de informatie zorgvuldig te lezen.

Nadere informatie

het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam

het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam informatie voor patiënten en verwijzers maart 2016 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Wat is het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam?

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting Langdurig ziekteverzuim is een erkend sociaal-economisch en sociaal-geneeskundig probleem op nationaal en internationaal niveau. Verschillende landen hebben wettelijke maatregelen genomen

Nadere informatie

Medische psychologie. Onderzoek en behandeling van kinderen en jeugdigen

Medische psychologie. Onderzoek en behandeling van kinderen en jeugdigen Medische psychologie Onderzoek en behandeling van kinderen en jeugdigen Inleiding Uw kind is door een specialist van het ziekenhuis naar de afdeling Medische Psychologie verwezen. In deze brochure kunt

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark. Neuropsychologisch onderzoek

Libra R&A locatie Leijpark. Neuropsychologisch onderzoek Libra R&A locatie Leijpark Neuropsychologisch onderzoek Graag willen we u met deze folder informeren over de gang van zaken bij een neuropsychologisch onderzoek bij Libra Revalidatie & Audiologie, locatie

Nadere informatie

Afdeling Medische Psychologie

Afdeling Medische Psychologie Afdeling Medische Psychologie In de meeste ziekenhuizen is een afdeling medische psychologie; ook in het St. Annaziekenhuis. U bent door uw medisch specialist naar deze afdeling doorverwezen. In deze folder

Nadere informatie

Psychische versus cognitieve stoornissen

Psychische versus cognitieve stoornissen Psychische versus cognitieve stoornissen De rol van de neuropsycholoog in dementiediagnostiek Drs. M.C. Verhaaf GZ-psycholoog Klinische neuropsychologie Het bestuderen van veranderingen in cognitie en

Nadere informatie

Richtlijn depressie. Voor bedrijfsartsen en verzekeringsartsen

Richtlijn depressie. Voor bedrijfsartsen en verzekeringsartsen Richtlijn depressie Voor bedrijfsartsen en verzekeringsartsen 10 APRIL 2018 Indeling Presentatie Bespreking richtlijn depressie Werkwijzer poortwachter Een casus met een re-integratieverslag 10 APRIL 2018

Nadere informatie

Psychologisch onderzoek

Psychologisch onderzoek Psychologisch onderzoek Ouderen Psychologisch onderzoek Introductie Tijdens uw behandeling kan aan u gevraagd worden om mee te werken aan een psychologisch onderzoek. Dit onderzoek vindt plaats onder verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek bij ouderen. Na verwijzing door de klinisch geriater

Neuropsychologisch onderzoek bij ouderen. Na verwijzing door de klinisch geriater Neuropsychologisch onderzoek bij ouderen Na verwijzing door de klinisch geriater 2 De klinisch geriater heeft u verwezen naar de afdeling medische psychologie voor een neuropsychologisch onderzoek (NPO).

Nadere informatie

De medisch psycholoog

De medisch psycholoog De medisch psycholoog 2 Uw behandelend arts heeft u voor een onderzoek of behandeling verwezen naar de medisch psycholoog. In deze folder staat de manier van werken van de medisch psycholoog in het Canisius-Wilhelmina

Nadere informatie

Praktische vaardigheden in het objectiveren van psychische klachten. Sascha Russo, psychiater 1 juni 2018

Praktische vaardigheden in het objectiveren van psychische klachten. Sascha Russo, psychiater 1 juni 2018 Praktische vaardigheden in het objectiveren van psychische klachten Sascha Russo, psychiater 1 juni 2018 Disclosure belangen spreker (Potentiële) belangenverstrengeling Voor deze bijeenkomst mogelijk relevante

Nadere informatie

Handleiding Arbeidstherapie

Handleiding Arbeidstherapie Secretariaat Reitseplein 1 Tilburg Correspondentie-adres Postbus 90154 5000 LG Tilburg tel.: 013-594 44 66 fax: 013-468 68 72 email: raltex@wispa.nl www.raltex.nl Handleiding Arbeidstherapie Om zieke medewerkers

Nadere informatie

De kinder- en jeugd psycholoog

De kinder- en jeugd psycholoog Patiënteninformatie De kinder- en jeugd psycholoog Onderdeel van de afdeling Medische Psychologie 1234567890-terTER_ De kinder- en jeugd psycholoog U heeft een afspraak in Tergooi bij de afdeling Medische

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek. Op de afdeling Medische Psychologie

Neuropsychologisch onderzoek. Op de afdeling Medische Psychologie Neuropsychologisch onderzoek Op de afdeling Medische Psychologie Inleiding Uw specialist heeft u verwezen naar de afdeling Medische Psychologie van het Albert Schweitzer ziekenhuis. In deze folder leest

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologisch onderzoek.indd 1

Patiënteninformatie. Neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologisch onderzoek.indd 1 Patiënteninformatie Neuropsychologisch onderzoek 20160084 Neuropsychologisch onderzoek.indd 1 06-12-16 09:28 Neuropsychologisch onderzoek Polikliniek Medische Psychologie, route 2.7 Telefoon (050) 524

Nadere informatie

Uw kind en dyslexie. Brochure voor ouders

Uw kind en dyslexie. Brochure voor ouders Uw kind en dyslexie Brochure voor ouders Dyslexie, wat is dat eigenlijk? Dyslexie is een aangeboren handicap die iedereen kan treffen. Onafhankelijk van intelligentie. Dyslexie is een hardnekkig probleem

Nadere informatie

CONSULTATIEBUREAU DE VEST. Deelwerking vzw Centrum Ambulante Diensten

CONSULTATIEBUREAU DE VEST. Deelwerking vzw Centrum Ambulante Diensten CONSULTATIEBUREAU DE VEST Deelwerking vzw Centrum Ambulante Diensten OPBOUW PRESENTATIE 1. Wat is het consultatiebureau De Vest? 2. Gespecialiseerde arbeidsonderzoeksdienst (GA): Werkvragen Aanbod GA 3.

Nadere informatie

PSYCHOLOGIE. De klinisch psycholoog in het ziekenhuis

PSYCHOLOGIE. De klinisch psycholoog in het ziekenhuis PSYCHOLOGIE Medische psychologie De klinisch psycholoog in het ziekenhuis In deze folder kunt u lezen over de manier van werken van de klinisch psycholoog, verbonden aan de afdeling Medische Psychologie

Nadere informatie

Intelligentieonderzoek bij Edu & ik

Intelligentieonderzoek bij Edu & ik Intelligentieonderzoek bij Edu & ik Testen Er zijn verschillende soorten intelligentietesten beschikbaar. Wij hebben de RAKIT-2 (4 tot 12,5 jaar), WISC-V (6 tot en met 16 jaar) en WAIS-IV (16 tot en met

Nadere informatie

Medische Psychologie

Medische Psychologie Medische Psychologie Inleiding Deze brochure geeft u informatie over de afdeling Medische Psychologie van Zuyderland Medisch Centrum. Aan de orde komt onder meer: Met welke klachten en vragen kan iemand

Nadere informatie

Verwijzing naar de klinisch psycholoog voor kinderen en jeugdigen Informatie voor ouders

Verwijzing naar de klinisch psycholoog voor kinderen en jeugdigen Informatie voor ouders Medische Psychologie Verwijzing naar de klinisch psycholoog voor kinderen en jeugdigen Informatie voor ouders Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Nadere informatie

Medische Psychologie

Medische Psychologie Medische Psychologie Inleiding U bent door één van de medisch specialisten hier in het ziekenhuis verwezen naar onze afdeling. Op onze afdeling vindt diagnostiek en behandeling plaats (van kinderen, volwassenen

Nadere informatie

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Onderzoek, diagnostiek en behandeling bij: Verklaarde- en onverklaarde lichamelijke klachten gecombineerd met psychische klachten Informatie voor patiënten Lichamelijke

Nadere informatie

Arbeidsrevalidatie. Huizen en Almere

Arbeidsrevalidatie. Huizen en Almere Arbeidsrevalidatie Huizen en Almere Arbeidstraining bij De Trappenberg is voor werknemers met chronische pijnklachten aan het houdings- en bewegingsapparaat zonder duidelijke oorzaak, al dan niet gecombineerd

Nadere informatie

Afdeling Medische Psychologie

Afdeling Medische Psychologie Patiënteninformatie Afdeling Medische Psychologie rkz.nl Inleiding U bent door één van de medisch specialisten hier in het ziekenhuis verwezen naar onze afdeling. Op onze afdeling vindt diagnostiek en

Nadere informatie

HET ASSESSMENT INFORMATIE

HET ASSESSMENT INFORMATIE HET ASSESSMENT INFORMATIE HET ASSESSMENT U bent uitgenodigd voor een assessment. In de praktijk blijkt dat bij veel kandidaten vragen leven met betrekking tot dit soort onderzoek. In het hiernavolgende

Nadere informatie

Arbeidsrevalidatie bij klachten aan houding- en bewegingsapparaat. Informatie voor de verwijzer, werkgever en werknemer

Arbeidsrevalidatie bij klachten aan houding- en bewegingsapparaat. Informatie voor de verwijzer, werkgever en werknemer Arbeidsrevalidatie bij klachten aan houding- en bewegingsapparaat Informatie voor de verwijzer, werkgever en werknemer De werkgever heeft in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter een grote verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Psychodiagnostisch onderzoek voor kinderen en jeugdigen jonger dan 16 jaar. Informatie voor jeugdigen (12-16 jaar)

Psychodiagnostisch onderzoek voor kinderen en jeugdigen jonger dan 16 jaar. Informatie voor jeugdigen (12-16 jaar) Psychodiagnostisch onderzoek voor kinderen en jeugdigen jonger dan 16 jaar Informatie voor jeugdigen (12-16 jaar) Psychodiagnostisch onderzoek bij kinderen en jeugdigen jonger dan 16 jaar Informatie voor

Nadere informatie

Psychologisch onderzoek bij kinderen en jeugdigen. Informatie voor ouders of verzorgers

Psychologisch onderzoek bij kinderen en jeugdigen. Informatie voor ouders of verzorgers Psychologisch onderzoek bij kinderen en jeugdigen Informatie voor ouders of verzorgers Uw kind wordt voor psychologisch onderzoek bij de afdeling medische psychologie opgeroepen. In deze folder geven wij

Nadere informatie

Diagnostiek en onderzoek naar autisme bij dubbele diagnose. Annette Bonebakker, PhD, klinisch neuropsycholoog CENTRUM DUBBELE PROBLEMATIEK DEN HAAG

Diagnostiek en onderzoek naar autisme bij dubbele diagnose. Annette Bonebakker, PhD, klinisch neuropsycholoog CENTRUM DUBBELE PROBLEMATIEK DEN HAAG Diagnostiek en onderzoek naar autisme bij dubbele diagnose Annette Bonebakker, PhD, klinisch neuropsycholoog CENTRUM DUBBELE PROBLEMATIEK DEN HAAG 1 Autisme spectrum stoornissen Waarom dit onderwerp? Diagnostiek

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Neuropsychologisch onderzoek

PATIËNTEN INFORMATIE. Neuropsychologisch onderzoek PATIËNTEN INFORMATIE Neuropsychologisch onderzoek PATIËNTENINFORMATIE Binnen het Maasstad Ziekenhuis kan neuropsychologische diagnostiek deel uitmaken van het onderzoek en/of de behandeling. In deze folder

Nadere informatie

Drs. I. Visser, psychiater/neuropsycholoog Psyon

Drs. I. Visser, psychiater/neuropsycholoog Psyon Drs. I. Visser, psychiater/neuropsycholoog Psyon Stellingen Een neuropsychologisch onderzoek (NPO) is de gouden standaard bij het objectiveren van cognitieve klachten. Neuropsychologisch onderzoek kan

Nadere informatie

PersonaCura. Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren

PersonaCura. Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren PersonaCura Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren Inleiding We willen allemaal oud worden, maar het liever niet zijn. Ouder worden betekent immers omgaan met verlies van gezondheid, van

Nadere informatie

De kinder- en jeugdpsycholoog in het ziekenhuis

De kinder- en jeugdpsycholoog in het ziekenhuis PSYCHOLOGIE De kinder- en jeugdpsycholoog in het ziekenhuis Uw kind is door een medisch specialist van het Laurentius Ziekenhuis verwezen naar de afdeling Medische Psychologie. Deze folder geeft informatie

Nadere informatie

De Hondsberg Tijdelijke opname

De Hondsberg Tijdelijke opname De Hondsberg Tijdelijke opname Observatie, diagnostiek en exploratieve behandeling 1 Samen op eigen kracht 2 Koraal-locatie De Hondsberg in Oisterwijk biedt landelijk specialistische observatie, diagnostiek

Nadere informatie

Re-integratieverplichting zieke ex-werknemers

Re-integratieverplichting zieke ex-werknemers Re-integratieverplichting zieke ex-werknemers Op 1 januari 2013 is de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa) ingevoerd. Eén van de uitgangspunten van deze wet is dat

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Neuropsychologisch onderzoek

PATIËNTEN INFORMATIE. Neuropsychologisch onderzoek PATIËNTEN INFORMATIE Neuropsychologisch onderzoek Binnen het Maasstad Ziekenhuis kan neuropsychologische diagnostiek deel uitmaken van de behandeling. In deze folder wordt hierover uitleg gegeven. Neuropsychologisch

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie voor ouders over onderzoek en/of behandeling van uw kind terTER_

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie voor ouders over onderzoek en/of behandeling van uw kind terTER_ Patiënteninformatie Medische Psychologie Informatie voor ouders over onderzoek en/of behandeling van uw kind 1234567890-terTER_ Medische Psychologie Informatie voor ouders over onderzoek en/of behandeling

Nadere informatie

Verwijzing naar de klinisch psycholoog

Verwijzing naar de klinisch psycholoog Verwijzing naar de klinisch psycholoog Deze folder geeft u informatie over de manier van werken van de klinisch psycholoog. Waar in deze folder gesproken wordt over u, kan het ook om uw kind gaan. Aan

Nadere informatie

Arbeidsrevalidatie bij klachten aan houding- en bewegingsapparaat. Informatie voor de verwijzer

Arbeidsrevalidatie bij klachten aan houding- en bewegingsapparaat. Informatie voor de verwijzer Arbeidsrevalidatie bij klachten aan houding- en bewegingsapparaat Informatie voor de verwijzer Arbeidsrevalidatie bij De Trappenberg is voor werknemers met chronische pijnklachten aan het houdings- en

Nadere informatie

Ambulante behandeling Ouderen

Ambulante behandeling Ouderen Ambulante behandeling Ouderen Locaties Parkstad en Maastricht-Heuvelland Ambulante behandeling Ouderen Wanneer u vijfenzestig wordt merkt u vaak dat het leven anders wordt. U stopt met werken, de kinderen

Nadere informatie

Welkom bij GGz Breburg. Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten

Welkom bij GGz Breburg. Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten Welkom bij GGz Breburg Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten 2 Inhoudsopgave 1. Aanmelding... 5 2. Onderzoek... 6 3. Hoe gaat uw behandeling verder?... 8 4. Waar kunnen familie

Nadere informatie

Afdeling Medische psychologie

Afdeling Medische psychologie Afdeling Medische psychologie U bent door uw medisch specialist doorverwezen naar de afdeling Medische psychologie. In deze folder leest u meer over de behandeling door de medisch psycholoog, met welke

Nadere informatie

3. Een psychodiagnostisch onderzoek gericht op de onderwijsbelemmeringen als gevolg van de

3. Een psychodiagnostisch onderzoek gericht op de onderwijsbelemmeringen als gevolg van de Richtlijnen voor de dossiervorming van aanvragen voor extra ondersteuning en plaatsing in speciaal (basis)onderwijs van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften Zeer moeilijk leren Syndroom van Down

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG!

INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG! INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG! 1 Copyright MHS-04042018 Behoudens uitzonderingen door de Wet gesteld mag zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende(n) op het auteursrecht,

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG!

INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG! INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG! 1 Copyright MHS-01102017 Behoudens uitzonderingen door de Wet gesteld mag zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende(n) op het auteursrecht,

Nadere informatie

Samen Sterk naar Werk

Samen Sterk naar Werk Meedoen in de maatschappij is voor iedereen belangrijk. Zeker ook voor mensen met een beperking. Door (weer) actief mee te doen, wordt de stap naar betaald werk kleiner. Mensen voelen zich gezonder. Daardoor

Nadere informatie

Handreiking signalering en begeleiding GGZ-problematiek bij diabetes

Handreiking signalering en begeleiding GGZ-problematiek bij diabetes Handreiking signalering en begeleiding GGZ-problematiek bij diabetes September 2017 Handreiking signalering en begeleiding GGZ-problematiek tgv diabetes 1 Vooraf Patiënten met diabetes kampen met veel

Nadere informatie

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Onderzoek, diagnostiek en behandeling bij: onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten combinatie van psychische en lichamelijke klachten Informatie voor cliënten

Nadere informatie

Medische psychologie. Onderzoek en behandeling. van kinderen en jeugdigen

Medische psychologie. Onderzoek en behandeling. van kinderen en jeugdigen Medische psychologie Onderzoek en behandeling van kinderen en jeugdigen 1 2 Inleiding Uw kind is door een specialist van het ziekenhuis naar de afdeling Medische Psychologie verwezen. In deze folder kunt

Nadere informatie

De resultaten van het project

De resultaten van het project De resultaten van het project Project (On)Beperkte Opvang Mensen met Licht Verstandelijke Beperkingen in de Maatschappelijke Opvang Peter van den Broek Landelijk projectleider Agenda Het project De instrumenten

Nadere informatie

COACHVAARDIGHEDEN VOOR BEDRIJFSARTSEN

COACHVAARDIGHEDEN VOOR BEDRIJFSARTSEN BIJSCHOLINGSPROGRAMMA COACHVAARDIGHEDEN VOOR BEDRIJFSARTSEN VOOR ARBEIDS- EN BEDRIJFSGENEESKUNDIGE PROFESSIONALS Coaching Plaza Rotterdam Redactie: Hans Polak Andrea Bierhuizen augustus 2011 cp/ba-9201

Nadere informatie

De kinder- en jeugdpsycholoog in het ziekenhuis

De kinder- en jeugdpsycholoog in het ziekenhuis PSYCHOLOGIE De kinder- en jeugdpsycholoog in het ziekenhuis Uw kind is door een medisch specialist van het Laurentius Ziekenhuis verwezen naar de afdeling Medische Psychologie. Deze folder geeft informatie

Nadere informatie

Neuropsychologie en neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologie en neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologie en neuropsychologisch onderzoek Inleiding Neuropsychologie is het vakgebied dat de relatie bestudeert tussen gedrag en de werking van de hersenen. De neuropsycholoog stelt met een psychologisch

Nadere informatie

Onderzoek en behandeling door de medisch psycholoog

Onderzoek en behandeling door de medisch psycholoog Onderzoek en behandeling door de medisch psycholoog Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u informatie gekregen over het maken van een afspraak met een medisch psycholoog van de afdeling

Nadere informatie

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Promenzo werkt

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Promenzo werkt Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen Promenzo werkt Promenzo begeleidt en ondersteunt mensen met ernstige psychiatrische of psychische problemen bij het zoeken naar, vinden en behouden van

Nadere informatie

Dienstenoverzicht Philips Health support 2017

Dienstenoverzicht Philips Health support 2017 Dienstenoverzicht Philips Health support 2017 Overzicht van de diensten D9791-201610 Samen voor een perfect verzekerde toekomst DigiDocs Philips Health support 2017 2 Leeswijzer Wij geven u op de volgende

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting Op grond van klinische ervaring en wetenschappelijk onderzoek, is bekend dat het gezamenlijk voorkomen van een pervasieve ontwikkelingsstoornis en een verstandelijke beperking tot veel bijkomende

Nadere informatie

Criteria voor de toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs cluster 3 en 4 1

Criteria voor de toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs cluster 3 en 4 1 Criteria voor de toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs cluster 3 en 4 1 Inleiding De scholen in een samenwerkingsverband stellen minstens eenmaal in de vier jaar een

Nadere informatie

MH ID. Richtlijnen en principes. 29 maart Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking

MH ID. Richtlijnen en principes. 29 maart Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking Richtlijnen en principes MH ID Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking 29 maart 2011 Barbara Pot, orthopedagoge/gz psychologe Meest voorkomende

Nadere informatie