Stap voor stap weer aan het werk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stap voor stap weer aan het werk"

Transcriptie

1 Stap voor stap weer aan het werk Re-integratie en diagnose van arbeidsbelastbaarheid Volwassenenrevalidatie Kinderrevalidatie Arbeidsrevalidatie

2 Rijndam Rijndam is hét medisch geneeskundig revalidatiecentrum van de regio zuidwest Nederland. Het hoofddoel van medisch specialistische revalidatie is cliënten ondersteunen en begeleiden naar een zo zelfstandig mogelijk leven. De multidisciplinaire teams hebben aandacht voor de fysieke en cognitieve vaardigheden en de psychische en maatschappelijke aspecten. Rijndam is volledig ingericht op de revalidatie van cliënten die te maken hebben met (blijvende) gevolgen van een ziekte, aandoening of ongeval.

3 Rijndam Arbeidsrevalidatie Als werknemers te maken hebben met fysieke of cognitieve belemmeringen die nu of in de toekomst kunnen leiden tot uitval op het werk, ondersteunt Rijndam Arbeidsrevalidatie de verwijzer en werknemer. Deze ondersteuning bestaat uit begeleiding naar werkhervatting en het beantwoorden van arbeidsrelevante vragen. Elke werknemer wordt vanuit Rijndam Arbeidsrevalidatie begeleid door een arbeidsonderzoeker die gedurende het traject het aanspreekpunt is voor de werknemer en verwijzer. De eerste keer dat ik weer achter de machine stond, voelde erg vreemd. Maar nu gaat het elke dag een stukje beter.

4 Voor wie Rijndam Arbeidsrevalidatie diagnosticeert en traint mensen met een ziekteverzuim. Rijndam Arbeidsrevaldatie is in te zetten als eerdere (para-)medische behandelingen niet het gewenste resultaat hebben geleverd en er geen indicatie is voor medisch specialistische behandeling door neuroloog, chirurg of orthopeed. Het is belangrijk dat er geen revalidatiebelemmerende factoren waar te nemen zijn. Bijvoorbeeld medisch specialistische behandelbare stoornissen of belemmerende psychopathologie. Onze cliënten zijn organisaties (klein en groot) die zelf of via een bedrijfsarts of re-integratieadviseur onze hulp inschakelen bij diagnostiek van de arbeidsbelastbaarheid en de reintegratie van een medewerker. Aanpak Om een gedegen advies en behandelplan op te kunnen stellen, werkt Rijndam Arbeidsrevalidatie volgens onderstaande stappen. aanmelden intake diagnostiek diagnostiek arbeidsbelastbaarheid = zorggefinancierd Losse modules neuropsychologisch onderzoek functionele capaciteitsrevalidatie mentaal belastbaarheidsonderzoek beroepskeuze onderzoek re-integratie arbeidstraining financiering is afhankelijk van zorgverzekeraar Aanmelden Aanmelden kan op of per mail Bovenstaande arbeidsrevalidatie is geschikt bij: klachten over het houding- en bewegingsapparaat niet aangeboren hersenletsel (NAH) kanker reumatologische en gerelateerde aandoeningen fibromyalgie

5 Intake Om de verwijzer en werknemer zo goed mogelijk van dienst te zijn, wordt gestart met de intake. Tijdens deze intake verheldert de arbeidsonderzoeker de centrale vraagstelling van de verwijzer en de werknemer. Hierbij is aandacht voor de fysieke en mentale gesteldheid en voor de persoonlijke- en omgevingsfactoren. De intake wordt vervolgens besproken in het behandelteam (instroomoverleg) om tot een integraal advies te komen. Tijdens dit overleg wordt beoordeeld of Rijndam Arbeidsrevalidatie aan de vraagstelling van de werknemer en de verwijzer kan voldoen. De uitkomsten worden direct teruggekoppeld aan de verwijzer en cliënt. Diagnostiek Op basis van de uitkomsten biedt Rijndam Arbeidsrevalidatie twee mogelijkheden: de volledige diagnostiek arbeidsbelastbaarheid of de losse modules diagnostiek arbeidsbelastbaarheid. Diagnostiek arbeidsbelastbaarheid Dit onderzoek leidt tot een advies over de aanpak van behoud en terugkeer naar werk of andere passende arbeid en suggesties voor interventies die dit kunnen ondersteunen. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder supervisie van een revalidatiearts in combinatie met een multidisciplinair team. Dit team bestaat - afhankelijk van diagnose - uit de volgende disciplines: Medisch revalidatiearts, klinisch arbeidsgeneeskundige Arbeid arbeidsonderzoeker Gedrag (neuro - sport)psycholoog Fysiek FCE-testleider, ergotherapeut, fysiotherapeut, manueeltherapeut en bewegingsagoog Bij ogenschijnlijk licht hersenletsel zijn de klachten niet altijd direct herkenbaar. Wanneer dit aan de orde is, wordt de diagnostiek bij niet aangeboren hersenletsel (NAH) uitgebreid met een neuropsychologisch onderzoek en/of een mentaalbelastbaarheidsonderzoek en/of een functionele capaciteitsevaluatie om beperkingen op te sporen. Door uw vraag multidisciplinair te beantwoorden, kunnen wij een aanvullend beeld schetsen van de arbeidsbelastbaarheid van uw cliënt. Uit deze diagnostiek komt een prognose voor terugkeer naar eigen werk of ander passend werk en een advies voor mogelijke interventies. Deze kunnen bijdragen aan het beantwoorden van uw vraag en de beoogde doelstellingen van werknemer en werkgever. Zowel verwijzer als werknemer ontvangen het rapport na akkoord van de werknemer. De diagnostiek arbeidsbelastbaarheid bestaat uit een aantal modules die ook los te volgen zijn.

6 Modules diagnostiek arbeidsbelastbaarheid Het is ook mogelijk om de verschillende modules uit de diagnostiek arbeidsbelastbaarheid los af te nemen. Dit biedt de mogelijkheid specifiek expertise in te kopen op één of enkele deelterreinen. - neuropsychologisch onderzoek - functionele capaciteitsevaluatie - mentaal belastbaarheidsonderzoek - beroepskeuzeonderzoek Op basis van diagnostiek zijn er trainingen op maat mogelijk. In de trainingen speelt de duurzaamheid van arbeidsparticipatie, preventie voor terugval en gezondheid, zoals voeding en leefstijl een belangrijke rol. Arbeidstraining Op basis van de diagnostiek arbeidsbelastbaarheid biedt Rijndam Arbeidsrevalidatie een arbeidstraining op maat. De arbeidstraining richt zich op het voorkomen van langdurig arbeidsverzuim door het opbouwen van de mentale en lichamelijke (arbeids)belastbaarheid. Het doel van de training is (gedeeltelijke) werkhervatting. Tijdens de training gaat de werknemer aan de slag met de individuele doelen die zijn vastgelegd in het trainingsplan. De arbeidstraining duurt twaalf tot vijftien weken en heeft in de meeste gevallen naast een fysiek ook een cognitief en gedragsmatig karakter. Bij psychosociale problematiek is een aanvullende training met mentale coaching mogelijk. De standaardtraining bestaat uit twee vaste dagdelen per week. Maatwerk is ook mogelijk. Kosten De kosten van een arbeidstraining komen voor rekening van de werkgever. In sommige gevallen valt de arbeidstraining binnen de multidisciplinaire eerstelijns revalidatie (MER). Dit betekent dat de kosten voor een deel door de basisverzekering van de werknemer gedekt worden. De MER-regeling geldt ook voor werkgevers die een bedrijfszorgpolis (bzp) hebben afgesloten. Voor een overzicht van de aangesloten verzekeraars kunt u kijken op Begeleiding 2e spoor Binnen begeleiding 2e spoor begeleiden we uw werknemer naar passend werk. In de diagnostische fase voeren we een beroepskeuzeonderzoek uit. Hierin komt naar voren welk werk - gecombineerd met werkervaring en opleiding - aansluit bij de arbeidsbelastbaarheid van de cliënt. Na het maken van een curriculum vitae, volgt een internettraining voor het zoeken naar passend werk. De werknemer wordt gedurende negen maanden ondersteund bij het zoeken naar passend werk. Toen ik weer terug kwam, hebben we goede afspraken gemaakt. Gelukkig maar, anders had ik direct te veel hooi op m n vork genomen.

7 Kosten - voortraject en intake zorggefinancierd - diagnostiek arbeidsbelastbaarheid zorggefinancierd (tot één jaar na eerste ziektedag) - modules diagnostiek arbeidsbelastbaarheid - expertises commercieel gefinancierd op basis van een offerte - multidisciplinaire screening - neuropsychologisch onderzoek - functionele capaciteitsevaluatie - mentaal belastbaarheidsonderzoek - beroepskeuzeonderzoek - arbeidstraining, afhankelijk van zorgverzekeraar en de door de werknemer afgesloten polis Kijk voor meer informatie over tarieven op arbeidsrevalidatie Behandelaanbod en diagnosegroepen Arbeidsrevalidatie bij klachten over het houdings- en bewegingsapparaat (al dan niet in combinatie met mentale klachten) In dit palet van klachten wordt een diversiteit aan benamingen gebruikt zoals: chronische pijn, fibromyalgie, whiplash, rug- en nekklachten, chronisch vermoeidheidssyndroom. Fysieke en mentale arbeidsbelemmerende factoren kunnen in kaart worden gebracht. Arbeidsrevalidatie bij niet-aangeboren hersenletsel (NAH) Mensen met niet aangeboren hersenletsel kunnen naast fysieke beperkingen ook stoornissen in cognitie (geheugen, aandacht), emotie en gedrag hebben. Ook hebben mensen met NAH vaak last van vermoeidheidsklachten. Vooral bij ogenschijnlijk licht hersenletsel kunnen de klachten niet direct waarneembaar zijn en pas in een later stadium voor problemen zorgen. Arbeidsrevalidatie bij kanker Oncologische patiënten ondervinden na behandeling vaak energetische beperkingen. De diagnostiek van de arbeidsbelastbaarheid is al een grote stap voorwaarts. Deze werknemers kenmerken zich doorgaans door een enorme drive het leven weer op te pakken, terwijl het lichaam niet direct mee wil. Arbeidsrevalidatie bij reumatologische en gerelateerde aandoeningen Tijdens de inflammatoire fase kan advies over arbeidsomstandigheden en participatief overleg met werkgever, bedrijfsarts en werknemer al op een eenvoudige wijze terugkeer naar werk bevorderen. Wanneer de klachten in remissie zijn na het instellen op medicatie, kan er worden getraind om terugkeer naar werk weer mogelijk te maken.

8 Contact Rijndam Arbeidsrevalidatie Westersingel 300, 3015 LJ Rotterdam Albert Schweitzerplaats 25, 3318 AT Dordrecht Telefoon: Rijndam Arbeidsrevalidatie is partner binnen het landelijk netwerk

adelante arbeidsreïntegratie assessment functioneel arbeidsadvies Vroege Interventie

adelante arbeidsreïntegratie assessment functioneel arbeidsadvies Vroege Interventie adelante arbeidsreïntegratie assessment functioneel arbeidsadvies Vroege Interventie 1 Adelante is een zorggroep voor volwassenenrevalidatie, arbeidsreïntegratie, kinderrevalidatie, onderwijs en wonen

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie programma s

Poliklinische revalidatie programma s Poliklinische revalidatie programma s Mensen met chronische pijnklachten van het bewegingsapparaat (rug, nek, schouder, knie) kunnen revalideren met behulp van gespecialiseerde revalidatieprogramma s.

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie programma s

Poliklinische revalidatie programma s Poliklinische revalidatie programma s Mensen met chronische pijn van het bewegingsapparaat (rug, nek, schouder, knie) kunnen revalideren met behulp van gespecialiseerde revalidatieprogramma s. Er is meer

Nadere informatie

Winnock brengt uw medewerkers in beweging!

Winnock brengt uw medewerkers in beweging! Winnock brengt uw medewerkers in beweging! Informatie voor de werkgever Heeft u medewerkers die: Verminderd functioneren door langdurige gezondheidsklachten of overgewicht? Frequent (kort) verzuimen? Langdurig

Nadere informatie

Niet- Aangeboren Hersenletsel en werk

Niet- Aangeboren Hersenletsel en werk PATIENTENVERSIE Niet- Aangeboren Hersenletsel en werk Een richtlijn voor patiënten. Inleiding: Niet aangeboren hersenletsel (NAH) Deze richtlijn gaat over de terugkeer naar werk van patiënten met niet-aangeboren

Nadere informatie

Langdurige gezondheidsklachten?

Langdurige gezondheidsklachten? Langdurige gezondheidsklachten? En wordt u daardoor belemmerd in uw dagelijkse leven? Werk met Winnock Zorg aan duurzaam herstel van functioneren en wees uw klachten de baas Printversie Winnock Zorg 2015

Nadere informatie

Werkwijze en Productbeschrijvingen Maas groep 2012

Werkwijze en Productbeschrijvingen Maas groep 2012 Werkwijze en Productbeschrijvingen Maas groep 2012 Wie alleen maar een hamer heeft ziet elk probleem als een spijker Re-integratie bij Maas groep is altijd maatwerk. Dit wil zeggen dat wij niet werken

Nadere informatie

!"#$%&""#%'(#)* Informatie re-integratie 1 e, 2 e en 3 e spoor

!#$%&#%'(#)* Informatie re-integratie 1 e, 2 e en 3 e spoor Informatie re-integratie 1 e, 2 e en 3 e spoor Weer aan het werk na verzuim Verzuim en ook langdurig verzuim komt voor in elk bedrijf. Bij elke vorm van verzuim is het voor werkgever en werknemer van belang

Nadere informatie

Wat u kunt lezen in de Livvit Gids

Wat u kunt lezen in de Livvit Gids Livvit Gids 2013 2 Wat u kunt lezen in de Livvit Gids De hogescholen hebben voor de ondersteuning van hun gezondheidsmanagement weer voor Livvit gekozen, en zo hun vertrouwen uitgesproken in Zilveren Kruis

Nadere informatie

Arbeidstoeleiding en Jobcoaching

Arbeidstoeleiding en Jobcoaching Arbeidstoeleiding en Jobcoaching Arbeidstoeleiding & Jobcoaching 2 Inhoudsopgave Arbeidstoeleiding en Jobcoaching Inleiding blz. 4 Kennismakingsgesprek blz. 6 Individuele Re-integratie Overeenkomst (IRO)

Nadere informatie

Fit Voor Werk, de multidisciplinaire aanpak voor werkzoekenden

Fit Voor Werk, de multidisciplinaire aanpak voor werkzoekenden 18 Fysiek, mentaal èn sociaal in beweging komen Fit Voor Werk, de multidisciplinaire aanpak voor werkzoekenden Tekst: Caroline Mangnus Beeld: Alice Kalis Een groep waar men niet gelijk aan denkt in de

Nadere informatie

LOOPBAANBEGELEIDING 7 MAATSCHAPPELIJK WERK 9 ZIEKTEVERZUIM 11 OUTPLACEMENT 13 RE-INTEGRATIE 15 RE-INTEGRATIE 1E SPOOR 17 RE-INTEGRATIE 2E SPOOR 19

LOOPBAANBEGELEIDING 7 MAATSCHAPPELIJK WERK 9 ZIEKTEVERZUIM 11 OUTPLACEMENT 13 RE-INTEGRATIE 15 RE-INTEGRATIE 1E SPOOR 17 RE-INTEGRATIE 2E SPOOR 19 2 Mensen terugbrengen naar de arbeidsmarkt of ze begeleiden naar een ander beroep. Dat is de missie van WerkCompleet. We beschikken over alle competenties en kwaliteiten die voor dit inspirerende werk

Nadere informatie

Helpdesk Livvit (038) 456 28 20 helpdesk.livvit@achmea.nl. Handboek Livvit 2010. 902903-1001.indd 1 17-12-2009 11:30:35

Helpdesk Livvit (038) 456 28 20 helpdesk.livvit@achmea.nl. Handboek Livvit 2010. 902903-1001.indd 1 17-12-2009 11:30:35 Handboek Livvit 2010 902903-1001.indd 1 17-12-2009 11:30:35 902903-1001.indd 2 17-12-2009 11:30:35 Voorwoord Beste Livvit klant, Iedere hogeschool is gebaat bij gezonde en vitale medewerkers. Meer dan

Nadere informatie

VOOR AL UW FYSIOTHERAPEUTISCHE BEHANDELINGEN PREVEN SPOR -TIEF TRAINEN ONDER DESKUNDIGE BEGELEIDING

VOOR AL UW FYSIOTHERAPEUTISCHE BEHANDELINGEN PREVEN SPOR -TIEF TRAINEN ONDER DESKUNDIGE BEGELEIDING Al 12 jaar een begrip in Uithoorn en omstreken!! VOOR AL UW FYSIOTHERAPEUTISCHE BEHANDELINGEN PREVEN SPOR -TIEF TRAINEN ONDER DESKUNDIGE BEGELEIDING Wiegerbruinlaan 8a 1422 CB Uithoorn 0297-562234 www.motion-fysiotherapie.nl

Nadere informatie

WELKOM TERUG! AAN HET WERK NA LANGDURIG VERZUIM HANDREIKING RISICOGROEPEN LANGDURIG VERZUIM EN WIA

WELKOM TERUG! AAN HET WERK NA LANGDURIG VERZUIM HANDREIKING RISICOGROEPEN LANGDURIG VERZUIM EN WIA WELKOM TERUG! AAN HET WERK NA LANGDURIG VERZUIM HANDREIKING RISICOGROEPEN LANGDURIG VERZUIM EN WIA Voorwoord Reïntegratie bij verzuim komt in de bestaande verzuimprocedures en protocollen wel aan de orde,

Nadere informatie

Via het NAH-centrum sterker in de samenleving! 2 van 24

Via het NAH-centrum sterker in de samenleving! 2 van 24 Via het NAH-centrum Via het NAH-centrum sterker in de samenleving! 2 van 24 Via het NAH-centrum sterker in de samenleving! 3 van 24 Inhoudsopgave Inleiding 4 1. Het NAH-centrum een onmisbare schakel binnen

Nadere informatie

Hersenletsel hoe nu verder?

Hersenletsel hoe nu verder? Model voor de organisatie van zorg in het ziekenhuis rondom de neuropsychologische gevolgen van hersenletsel. Opdrachtgever: Stichting Hersenletsel Organisaties Nederland () drs. J.M. Carlier drs. G.J.A.

Nadere informatie

Present! Gids 2015 Oplossingen voor uw gezondheidsmanagement. Altijd zeker van goede Zorg

Present! Gids 2015 Oplossingen voor uw gezondheidsmanagement. Altijd zeker van goede Zorg Present! Gids 2015 Oplossingen voor uw gezondheidsmanagement Altijd zeker van goede Zorg 2 Inhoudsopgave 5 Present! van Avero 6 Praktische zaken 8 Begrippenlijst Present! Persoonlijk 12 Werkplekonderzoek

Nadere informatie

HEADwerk: Een regionale en multidisciplinaire aanpak voor de re-integratie van mensen met niet-aangeboren hersenletsel

HEADwerk: Een regionale en multidisciplinaire aanpak voor de re-integratie van mensen met niet-aangeboren hersenletsel HEADwerk: Een regionale en multidisciplinaire aanpak voor de re-integratie van mensen met niet-aangeboren hersenletsel Bevindingen van een experiment in de regio Oost-Brabant Wilma Ritzen, Branko Hagen,

Nadere informatie

Overzicht van Interventies VIER L

Overzicht van Interventies VIER L Overzicht van Interventies VIER L Versie januari 2015 Vier L B.V. Postbus 5053 5201 GB s-hertogenbosch Tel. 088-1184400 info@vierl.nl www.vierl.nl Inhoud Inleiding... 3 1 Intake... 4 2 Loopbaanassessment...

Nadere informatie

Handboek Present 2009

Handboek Present 2009 Handboek Present 2009 1 Voorwoord Beste klant, Iedere werkgever is gebaat bij gezonde en vitale medewerkers. Meer dan ooit investeren werkgevers daarom in de gezondheid van hun medewerkers. Niet alleen

Nadere informatie

Oktober 2012. Wilt u ook een bijdrage aanleveren aan een volgende nieuwsbrief? Uw kopij kunt u mailen naar onderstaande adressen!

Oktober 2012. Wilt u ook een bijdrage aanleveren aan een volgende nieuwsbrief? Uw kopij kunt u mailen naar onderstaande adressen! Nieuwsbrief Niet- aangeboren Hersenletsel (NAH) Noord-Holland Inhoud Oktober 2012 Nieuws uit Noord-Holland 1. Symposium NAH en arbeid/dagbesteding 10 december 2012. 2. Een beroerte en dan? 3. Digitale

Nadere informatie

VERANTWOORD BEWEGEN. Praktijk voor fysiotherapie & fysiofitness WWW.FYSIOSPORTENTRAINING.NL

VERANTWOORD BEWEGEN. Praktijk voor fysiotherapie & fysiofitness WWW.FYSIOSPORTENTRAINING.NL VERANTWOORD BEWEGEN Praktijk voor fysiotherapie & fysiofitness WWW.FYSIOSPORTENTRAINING.NL FYSIOFITNESS PERSONAL TRAINING GEWICHTSVERLIES HARDLOOP BEGELEIDING FYSIO- THERAPIE ARTROSE FITKIDS VALPREVENTIE

Nadere informatie

BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG

BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 7 10 12 15 17 19 22 24 26 Verantwoording 30 Bouwstenen Zelfmanagement en passende zorg pag 2 van 32 INLEIDING De ggz levert in Nederland een onmisbare

Nadere informatie

Staat uw leven in het teken van drank en drugs? Een opname biedt uitkomst!

Staat uw leven in het teken van drank en drugs? Een opname biedt uitkomst! Staat uw leven in het teken van drank en drugs? Een opname biedt uitkomst! KLINISCHE BEHANDELING: ALS U DE CONTROLE OVER UW LEVEN TERUG WILT Onderdeel van Arkin Stoppen met alcohol of drugs en uw manier

Nadere informatie

Mensen kunnen vaak meer dan ze zelf denken. Ze bewust maken van die mogelijkheden is wat de inzet van Shared Ambition succesvol maakt.

Mensen kunnen vaak meer dan ze zelf denken. Ze bewust maken van die mogelijkheden is wat de inzet van Shared Ambition succesvol maakt. Mensen kunnen vaak meer dan ze zelf denken. Ze bewust maken van die mogelijkheden is wat de inzet van Shared Ambition succesvol maakt. 2014 Het aanbod van Shared Ambition Inhoudsopgave Shared Ambition

Nadere informatie

ZORGPROGRAMMA MER MULTIDISCIPLINAIRE EERSTELIJNS REVALIDATIE

ZORGPROGRAMMA MER MULTIDISCIPLINAIRE EERSTELIJNS REVALIDATIE STAC Mens en arbeid HOOFDVESTIGING Antoniusplein 2 4664 BK Lepelstraat T 0164 630 145 F 0164 687 766 E info@stac.nl I www.stac.nl OOK GEVESTIGD IN Tilburg Oudenbosch Goes Breda ZORGPROGRAMMA MER MULTIDISCIPLINAIRE

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Geselecteerde dienstverleners:

Inhoudsopgave. Geselecteerde dienstverleners: Inhoudsopgave Voorwoord 5 Van verzuim naar duurzame inzetbaarheid 6 Project Gezond SW 7 Stappenplan 8 Totaalconcept 10 Vijf kwadrantenmodel (eigen regiemodel) 11 Handleiding bij de staalkaart en internetportal

Nadere informatie

E mail@dehaancoaching.net Pallasbaan 15 WWW.dhcwerkt.nl 8802 BP Franeker KvK 01110756 0000 Iban NL71RABO0115858652. Verzuim & re-integratie diensten

E mail@dehaancoaching.net Pallasbaan 15 WWW.dhcwerkt.nl 8802 BP Franeker KvK 01110756 0000 Iban NL71RABO0115858652. Verzuim & re-integratie diensten Verzuim & re-integratie diensten Arbeidsdeskundige Expert Wat is een arbeidsdeskundige? Arbeidsdeskundigen zijn specialisten in de 3 hoek Mens Werk en Inkomen. Zij zorgen voor een onafhankelijke, professionele

Nadere informatie