Drainage bij een pneumothorax

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Drainage bij een pneumothorax"

Transcriptie

1 Patiënteninformatie Drainage bij een pneumothorax rkz.nl

2 U bent opgenomen omdat u een pneumothorax heeft, ook wel een ingeklapte long genoemd. Deze folder gaat in op de behandeling van een pneumothorax en wat er verder bij komt kijken. Wat is een pneumothorax Onze longen worden omsloten door twee vliezen, een longvlies en een borstvlies. Het binnenste vlies ofwel longvlies is vergroeid met de longen. Het buitenste vlies ofwel borstvlies is vergroeid met de borstwand (zie afbeelding). Tussen deze twee vliezen heerst een vacuüm, dat zorgt dat de vliezen aan elkaar geplakt zitten en zodoende met de ademhaling meebewegen. Bij een ingeklapte long (pneumothorax) is er lucht in de borstholte gekomen, in de ruimte tussen het longvlies en het borstvlies. Door de elastische eigenschappen van de long valt deze samen. De long kan gedeeltelijk of geheel samenvallen. Een pneumothorax ontstaat doordat er een gaatje is in het binnenste longvlies, waardoor er lucht tussen de twee vliezen is gekomen. Het vacuüm tussen de twee vliezen is sterk verminderd of zelfs totaal weg. De long klapt hierdoor in en doet maar gedeeltelijk of helemaal niet mee met de ademhaling.

3 Drainage bij een pneumothorax Oorzaken van een pneumothorax Een pneumothorax ontstaat vaak spontaan, maar kan ook na een medische ingreep of bij ziekten van het long-, of borstvlies ontstaan. Een spontane pneumothorax ontstaat als in een zwakke plek van het longvlies een lek ontstaat. Meestal bevindt deze plek zich in het bovenste gedeelte van de long. De reden waarom dit op een bepaald moment optreedt is niet bekend. Wel is bekend dat de aandoening vaker voorkomt bij magere mannen jonger dan 40 jaar. Een spontane pneumothorax komt vaker voor bij rokers dan bij niet rokers. Mensen die meer dan 20 sigaretten per dag roken hebben 100 maal vaker de kans dat dit zou kunnen ontstaan. Er is bij rokers sprake van een ontstekingsreactie die opstopping geeft in de kleinere luchtwegen. Hierdoor is er een toename van druk in de longblaasjes. Als gevolg van de toename van deze druk kan er door een ventiel mechanisme een gaatje in het longvlies ontstaan. Een pneumothorax kan ook ontstaan ten gevolge van een ongeval, waarbij u dan kunt denken aan een gebroken rib. De gebroken rib veroorzaakt een gaatje in de vliezen door deze te doorboren waardoor het vacuüm geheel of gedeeltelijk verdwijnt. Medische ingrepen kunnen ook een aanleiding zijn tot het ontstaan van een pneumothorax. Dit kan zijn ten gevolge van een longoperatie waarbij een deel van de long verwijderd wordt, of wanneer bijvoorbeeld de long wordt aangeprikt wanneer er weefsel nodig is onderzoek. Diagnose De diagnose van een pneumothorax wordt gesteld aan de hand van de klachten die u als patiënt hebt aangegeven, lichamelijk onderzoek en door het maken van een röntgenfoto. Hierop is de samengevallen long meestal goed te herkennen. Klachten die mensen meestal aangeven zijn: lichte of hevige pijn op de borst en kortademigheid. De pijn kan gevoeld worden in de rug, op de borst, in de schouders, rond het sleutelbeen of zelfs in de buik. Sommige mensen krijgen ook last van een droge hoest.

4 Behandeling Een kleine pneumothorax hoeft niet te worden behandeld en herstelt spontaan. Wel wordt aangeraden de eerste dagen rust te houden en wordt er met behulp van een nieuwe röntgenfoto gecontroleerd of de long zich spontaan herstelt. Een grotere pneumothorax moet wel worden behandeld. Hiervoor wordt een drain (slangetje) in de borstholte gebracht, tussen de twee longvliezen, waardoor de lucht uit de borstholte kan ontsnappen. Dit geeft ook het doel van de behandeling weer: de opgehoopte lucht kan uit de borstholte ontsnappen waardoor het vacuüm dat tussen de twee longvliezen heerst zich kan herstellen. Hierdoor zal de long zich gaan ontplooien. Als de long na enkele dagen niet meer samenvalt kan de drain weer worden verwijderd. Thoraxdrainage De longarts heeft bij u een drain ingebracht, ook wel thoraxdrain genoemd. Dit is een stugge plastic slang, die aangesloten wordt op een systeem bestaande uit twee potten en een slang die op de drain wordt aangesloten. Hierdoor kan lucht en eventueel vocht aflopen (passief). Aan dit systeem zit ook een slang die aan een vacuumsysteem in de muur aangesloten kan worden. Hiermee kan actief gezogen worden om de long te kunnen laten ontplooien. Wanneer deze slang niet op deze klok wordt aangesloten is er geen sprake van zogenaamde actieve zuigdrainage. Er kan dan wel lucht aflopen via de drain naar de afvoerpot. Dit wordt genoemd de drain staat op waterslot. De afgevoerde lucht kan niet weer tussen de vliezen komen daar de lucht terechtkomt in het water van de afvoerpot en vrijkomt in de buitenlucht. Dit is een eenrichting systeem. Vandaar de term waterslot. Om te kunnen beoordelen of de long zich goed ontplooit wordt er geregeld een longfoto gemaakt. Dit kan aan bed gebeuren omdat de drain niet van de zuigklok afgekoppeld mag worden. Wanneer de drain op waterslot staat wordt de foto op de röntgenafdeling gemaakt.

5 Drainage bij een pneumothorax Als de longfoto uitwijst dat de long goed ontplooid is, en dit ook zo blijft nadat de drain lang genoeg op waterslot heeft gestaan en er geen lucht meer vrijkomt via het waterslot, wordt de volgende stap genomen. De drain wordt afgeklemd. Dit gebeurt door middel van twee metalen klemmen die eruit zien als scharen (kochers). Als blijkt dat na het afklemmen van de drain de long nog steeds goed ontplooit is en het vacuüm tussen de vliezen is hersteld, wordt de drain verwijderd door de arts. Duur van de behandeling De behandeling kent een duur van gemiddeld vijf dagen maar u zult begrijpen dat dit per patiënt verschillend kan zijn. Hierbij gaat men dan uit van de ideale uitgangssituatie. Soms lukt het niet om door middel van thoraxdrainage de pneumothorax op te heffen en kan dit alleen operatief hersteld worden. Thoraxdrainage op de verpleegafdeling U wordt opgenomen op de verpleegafdeling van de longziekten. Het hebben van een thoraxdrainage heeft voor u een aantal gevolgen waar hier verder op in gegaan wordt. Het inbrengen van de thoraxdrain en het bewegen terwijl u deze heeft, kan pijnlijk zijn. De arts schrijft daarom pijnstilling voor. Het is belangrijk dat u deze pijnstilling inneemt op de voorgeschreven wijze en tijden. Door het schema aan te houden bouwt u een spiegel op in het bloed en werkt de pijnstilling beter. De pijnstilling bestaat meestal uit paracetamol eventueel gecombineerd met codeïne. De pijnstilling wordt voorgeschreven om een aantal redenen.het maakt de pijn dragelijk en u kunt beter doorademen en slijm ophoesten. Het doorademen is heel belangrijk. Hierdoor hebben bacteriën minder de kans om bijvoorbeeld een longontsteking te veroorzaken. Daarnaast wordt pijnstilling ook gegeven wanneer patiënten aangeven pijn in de arm of schouder te hebben aan de zijde waar de drain is ingebracht. Hierdoor kan het zijn dat u de arm of schouder ontziet, waardoor deze stijver en pijnlijk wordt. Om dit te voorkomen wordt door de verpleegkundige bij opname de fysiotherapeut ingeschakeld, welke dagelijks bij u aan bed komt voor schouder- en armoefeningen en ook voor het doorademen.

6 In het belang van het herstel is het nodig u bedrust voor te schrijven. U bent hierdoor erg beperkt in uw bewegingsvrijheid. Dit kan vervelend zijn maar is in de meeste gevallen niet voor een lange tijd. Bedrust houdt in dat u de meeste tijd op bed doorbrengt. U mag wel even op een stoel of op de rand van het bed zitten. In verband met de bedrust heeft u een verhoogde kans op trombose. Om dit te voorkomen wordt er een keer per dag een injectie onder de huid toegediend. Deze vloeistof heet fraxiparine. s Morgens krijgt u van de verpleegkundige kommen met water aangeboden om u te kunnen wassen. Dit gebeurt ook op bed. Voor de stoelgang kunt u gebruik maken van een postoel. De verpleegkundige kan deze voor u klaar zetten. De stoelgang kan ten gevolge van de bedrust wel eens klachten geven van verstopping (obstipatie). Dit wordt ook bevorderd door het gebruik van de codeïne die u krijgt als pijnstilling. Om klachten te voorkomen wordt u 1 of 2 keer per dag een drankje aangeboden (lactulose). Verwijderen van de thoraxdrain De drain wordt door de longarts of zaalarts verwijderd. De handeling is meestal pijnloos. De plaats waar de drain heeft gezeten wordt verbonden met steriele vaseline en gazen. Dit verband blijft nog twee dagen zitten en hierna kunt u weer douchen zonder verband. Dit is om het sluiten te bevorderen van de wond. Een enkele keer wordt de wond met een hechting gesloten. Deze hechting wordt verwijderd na vijf tot 7 dagen bij uw huisarts. Met een hechting mag u dezelfde dag nog douchen. Na het verwijderen van de drain wordt er nog een controlefoto gemaakt, meestal de volgende dag. Ontslag Op de dag van het ontslag krijgt u een kaart mee met daarop een controle afspraak. Twee tot vier weken na ontslag komt u terug op de poli bij de longarts en voorafgaand wordt er een controle foto gemaakt. Indien u nog een hechting heeft krijgt u ook een afspraak mee om op de wondjespoli van het ziekenhuis deze hechting te laten verwijderen. In verband met uw herstel en het voorkomen van een nieuwe pneumothorax adviseren wij u zich aan onderstaande leefregels te houden.

7 Drainage bij een pneumothorax Leefregels Niet roken Rustig aan doen; niet sporten, geen gewichten heffen e.d. Werk/naar school in overleg met de longarts Drukverhogende activiteiten vermijden zoals persen bij toiletgang, bukken, bovenhands werken of reiken Niet tillen Niet vliegen Niet snorkelen Nooit meer duiken met perslucht Letten op de ademhaling; uitademen als u neigt te gaan persen. Deze regels in acht nemen tot aan de controleafspraak bij de longarts en dan in overleg met de arts bekijken wat wel en nog niet kan. Indien er nog vragen zijn Indien u naar aanleiding van deze informatie nog vragen heeft kunt u deze stellen aan de verpleegkundige en uw behandelend arts.

8 Redactie: Afdeling Communicatie Vondellaan LE Beverwijk T : +31 (0) W : rkz.nl /RKZ.BrandwondencentrumBeverwijk /RodeKruisZH /company/rode-kruis-ziekenhuis Zorg van de Zaak Het RKZ maakt deel uit van het Zorg van de Zaak Netwerk. HD NL

Pneumothorax (Klaplong)

Pneumothorax (Klaplong) Longziekten Pneumothorax (Klaplong) Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep U bent opgenomen in verband met een pneumothorax, ook wel klaplong genoemd.

Nadere informatie

Pneumothorax Ingeklapte long

Pneumothorax Ingeklapte long U bent opgenomen op de longafdeling van het MCL met een pneumothorax. Dit wordt in de volksmond ook wel een ingeklapte long genoemd. In deze brochure vindt u informatie over wat een pneumothorax is en

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. De behandeling van een. klaplong. op de afdeling Longgeneeskunde van het Maasstad Ziekenhuis

PATIËNTEN INFORMATIE. De behandeling van een. klaplong. op de afdeling Longgeneeskunde van het Maasstad Ziekenhuis PATIËNTEN INFORMATIE De behandeling van een klaplong op de afdeling Longgeneeskunde van het Maasstad Ziekenhuis 2 PATIËNTENINFORMATIE U bent opgenomen op de afdeling Longziekten van het Maasstad Ziekenhuis

Nadere informatie

Thoraxdrain Bij een klaplong of bij vocht rondom de longen. Maatschap Longziekten IJsselland Ziekenhuis

Thoraxdrain Bij een klaplong of bij vocht rondom de longen. Maatschap Longziekten IJsselland Ziekenhuis Thoraxdrain Bij een klaplong of bij vocht rondom de longen Maatschap Longziekten IJsselland Ziekenhuis Inleiding Waarom een thoraxdrain? 2 Wat is een thoraxdrain? 3 Werking van de thoraxdrain 4 Plaatsing

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. De behandeling van. pleuravocht. op de afdeling Longgeneeskunde van het Maasstad Ziekenhuis

PATIËNTEN INFORMATIE. De behandeling van. pleuravocht. op de afdeling Longgeneeskunde van het Maasstad Ziekenhuis PATIËNTEN INFORMATIE De behandeling van pleuravocht op de afdeling Longgeneeskunde van het Maasstad Ziekenhuis U bent opgenomen op de afdeling Longziekten van het Maasstad Ziekenhuis voor de behandeling

Nadere informatie

Klaplong pneumothorax

Klaplong pneumothorax Klaplong pneumothorax Inleiding In deze brochure vindt u informatie over een klaplong. Ook kunt u iets lezen over de behandeling ervan door middel van een zogeheten thoraxdrainage. Wat is een klaplong?

Nadere informatie

Klaplong (Pneumothorax)

Klaplong (Pneumothorax) Klaplong (Pneumothorax) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is een klaplong? 1 Klachten 2 Oorzaken 2 Behandelingsmogelijkheden 3 Adviezen/leefregels voor thuis 4 Waarschuwen bij

Nadere informatie

Pulmonologie. Pneumothorax

Pulmonologie. Pneumothorax Pulmonologie Pneumothorax 1 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 4. Wat is een pneumothorax 4. Oorzaken van een pneumothorax 5. Wat zijn de klachten 5. De behandeling 6. Leefregels 7. Tot slot 7. 3 Inleiding U bent

Nadere informatie

Klaplong Pneumothorax

Klaplong Pneumothorax Klaplong Pneumothorax U bent opgenomen in het ziekenhuis vanwege een klaplong. De medische benaming voor klaplong is pneumothorax. Bij een klaplong is er lucht terechtgekomen in de borstholte, de ruimte

Nadere informatie

Klaplong. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Klaplong. Ziekenhuis Gelderse Vallei Klaplong Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 4 Wat is een klaplong? 4 Klachten 5 Oorzaken 5 1. Spontaan 5 2. Ter gevolge van een longziekte 5 3. Door ongeluk 5 4. Door medisch ingrijpen 6 Roken

Nadere informatie

Pneumothorax Klaplong

Pneumothorax Klaplong Pneumothorax Klaplong Inleiding In deze folder vindt u informatie over een pneumothorax. Dit wordt ook wel klaplong genoemd. U leest over de oorzaken, behandelmethoden en leefregels na de behandeling.

Nadere informatie

LONGGENEESKUNDE. Een klaplong

LONGGENEESKUNDE. Een klaplong LONGGENEESKUNDE Een klaplong Een klaplong U bent in het ziekenhuis opgenomen vanwege een klaplong. De medische term hiervoor is pneumothorax. In deze folder leest u wat een klaplong precies is en hoe die

Nadere informatie

Klaplong. Pneumothorax. Wat is een klaplong? Waardoor ontstaat een klaplong? Figuur 1. Klaplong

Klaplong. Pneumothorax. Wat is een klaplong? Waardoor ontstaat een klaplong? Figuur 1. Klaplong Klaplong Pneumothorax Zowel de longen als de binnenzijde van de borstkas zijn omgeven door een vlies; het long- en borstvlies. Onder normale omstandigheden schuiven dit long- en borstvlies soepel over

Nadere informatie

Pneumothorax (klaplong) Poli Longziekten

Pneumothorax (klaplong) Poli Longziekten Pneumothorax (klaplong) Poli Longziekten Inleiding U bent opgenomen in het Waterlandziekenhuis voor de behandeling van een pneumothorax (klaplong). In deze folder wordt informatie gegeven over de oorzaken,

Nadere informatie

U bent opgenomen in het Havenziekenhuis, omdat u een klaplong heeft. In deze folder vindt u informatie over de behandeling van deze aandoening.

U bent opgenomen in het Havenziekenhuis, omdat u een klaplong heeft. In deze folder vindt u informatie over de behandeling van deze aandoening. Klaplong Pneumothorax U bent opgenomen in het Havenziekenhuis, omdat u een klaplong heeft. In deze folder vindt u informatie over de behandeling van deze aandoening. Wat is een klaplong? De longen liggen

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Thoraxdrain. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Thoraxdrain. rkz.nl Patiënteninformatie Thoraxdrain rkz.nl Uw behandelend arts heeft u uitgelegd dat u een thoraxdrain moet krijgen. Deze folder is een aanvulling op de mondelinge informatie van uw arts over het onderzoek.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Thoraxdrainage

Patiënteninformatie. Thoraxdrainage Patiënteninformatie Thoraxdrainage Thoraxdrainage Verpleegafdeling 1D, route 1.6 Telefoon (050) 524 5540 Algemeen Neem bij ieder bezoek aan het ziekenhuis uw ziekenhuispasje en identiteitsbewijs mee;

Nadere informatie

Een ingeklapte long Pneumothorax

Een ingeklapte long Pneumothorax Een ingeklapte long Pneumothorax Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Longziekten december 2011 pavo 0492 Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen met een ingeklapte long. Dit wordt een pneumothorax

Nadere informatie

Longgeneeskunde. Klaplong.

Longgeneeskunde. Klaplong. Longgeneeskunde Klaplong www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl LON011 / Klaplong / 20-05-2016 2 Klaplong U bent opgenomen op verpleegafdeling Longgeneeskunde

Nadere informatie

Klaplong Radboud universitair medisch centrum

Klaplong Radboud universitair medisch centrum Klaplong U bent opgenomen in het ziekenhuis omdat u een klaplong (pneumothorax) heeft. In deze folder krijgt u informatie over deze aandoening. Mocht u na het lezen van de folder nog vragen hebben, stel

Nadere informatie

Thoraxdrainage op Heelkunde

Thoraxdrainage op Heelkunde Thoraxdrainage op Heelkunde Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Ligging van de longen 1 Klaplong (pneumothorax) 2 Andere redenen om een thoraxdrainage te verrichten 2 Wat is een thoraxdrainage

Nadere informatie

Empyeem: pus in de ruimte tussen de longvliezen

Empyeem: pus in de ruimte tussen de longvliezen Longgeneeskunde Empyeem: pus in de ruimte tussen de longvliezen www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl LON029 / Empyeem: pus in de ruimte tussen

Nadere informatie

Longgeneeskunde Klaplong (pneumothorax)

Longgeneeskunde Klaplong (pneumothorax) Longgeneeskunde Klaplong (pneumothorax) 2 Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen met klachten van benauwdheid en kortademigheid en omdat u pijn had bij uw borstholte, rug of schouders. De Longarts

Nadere informatie

Pleurodese. Het plakken van het longvlies. Maatschap Longziekten IJsselland Ziekenhuis

Pleurodese. Het plakken van het longvlies. Maatschap Longziekten IJsselland Ziekenhuis Pleurodese Het plakken van het longvlies Maatschap Longziekten IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent opgenomen in het ziekenhuis voor een klaplong of vocht achter de longen. Uw arts heeft aan de hand

Nadere informatie

Pneumothorax Chirurgie Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis

Pneumothorax Chirurgie Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Pneumothorax Chirurgie Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Chirurgie Waregem_Versie 1_Sep 2016 Inleiding In deze folder krijgt u algemene informatie over de behandeling van een ingeklapte long, een zogenaamde

Nadere informatie

Empyeem spoelen. Albert Schweitzer ziekenhuis december 2011 pavo 0855

Empyeem spoelen. Albert Schweitzer ziekenhuis december 2011 pavo 0855 Empyeem spoelen Albert Schweitzer ziekenhuis december 2011 pavo 0855 Inleiding U bent opgenomen op de afdeling Longziekten omdat u een empyeem bij de longen heeft. In deze folder leest u meer over deze

Nadere informatie

Thoracoscopie en drainage bij de Longfunctieafdeling

Thoracoscopie en drainage bij de Longfunctieafdeling Thoracoscopie en drainage bij de Longfunctieafdeling Albert Schweitzer ziekenhuis Longfunctieafdeling mei 2015 pavo 0506 Inleiding Binnenkort krijgt u een thoracoscopie. (Een kijkoperatie in de borstkas.)

Nadere informatie

Thoraxdrain bij vocht achter de long of klaplong

Thoraxdrain bij vocht achter de long of klaplong Thoraxdrain bij vocht achter de long of klaplong Op deze pagina leggen we u uit wat een thoraxdrainage is en wat u hierbij kunt verwachten. Voordat u deze behandeling ondergaat, geven de arts en de verpleegkundige

Nadere informatie

Pneumothorax Wat is een pneumothorax?

Pneumothorax Wat is een pneumothorax? Pneumothorax Pneumothorax Zowel de longen als de binnenzijde van de borstkas zijn omgeven door een vlies; het long- en borstvlies. Onder normale omstandigheden schuiven dit long- en borstvlies soepel over

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. De behandeling van een. klaplong. op de afdeling Longgeneeskunde van het Maasstad Ziekenhuis

PATIËNTEN INFORMATIE. De behandeling van een. klaplong. op de afdeling Longgeneeskunde van het Maasstad Ziekenhuis PATIËNTEN INFORMATIE De behandeling van een klaplong op de afdeling Longgeneeskunde van het Maasstad Ziekenhuis 2 PATIËNTENINFORMATIE U bent opgenomen op de afdeling Longgeneeskunde van het Maasstad Ziekenhuis

Nadere informatie

Longgeneeskunde. Thoracoscopie.

Longgeneeskunde. Thoracoscopie. Longgeneeskunde Thoracoscopie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl LON017 / Thoracoscopie / 20-05-2016 2 Thoracoscopie In deze folder vindt u

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Pleurapunctie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Pleurapunctie. rkz.nl Patiënteninformatie Pleurapunctie rkz.nl Uw behandelend arts heeft u uitgelegd dat u een pleurapunctie moet ondergaan. Deze folder is een aanvulling op de mondelinge informatie van uw arts over het onderzoek.

Nadere informatie

Klaplong. Pneumothorax. afdeling longziekten

Klaplong. Pneumothorax. afdeling longziekten Klaplong Pneumothorax afdeling longziekten U bent opgenomen op verpleegafdeling longziekten C4 omdat u een klaplong heeft. In medische termen wordt deze aandoening een pneumothorax genoemd. In deze brochure

Nadere informatie

Klaplong (Pneumothorax)

Klaplong (Pneumothorax) Klaplong (Pneumothorax) Inleiding Zowel de longen als de binnenzijde van de borstkas zijn omgeven door een vlies; het long- en borstvlies. Onder normale omstandigheden schuiven dit long- en borstvlies

Nadere informatie

VATS. Longgeneeskunde. Kijkoperatie in de borstkas. Inleiding VATS

VATS. Longgeneeskunde. Kijkoperatie in de borstkas. Inleiding VATS Longgeneeskunde VATS Kijkoperatie in de borstkas Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u een kijkoperatie in de borstholte krijgt, ook wel VATS (Video Assisted Thoracic Surgery) genoemd.

Nadere informatie

De behandeling van pleuravocht

De behandeling van pleuravocht PATIËNTEN INFORMATIE De behandeling van pleuravocht op de afdeling Longgeneeskunde van het Maasstad Ziekenhuis U bent opgenomen op de afdeling Longgeneeskunde van het Maasstad Ziekenhuis voor de behandeling

Nadere informatie

Datum afspraak: PLEUR-X KATHETER. Tijd:

Datum afspraak: PLEUR-X KATHETER. Tijd: Datum afspraak: PLEUR-X KATHETER 17821 Tijd: Afspraak Voor uw afspraak kunt u zich melden bij de afdeling Longziekten op de vijfde verdieping in het Sint Franciscus Gasthuis. Als u bent opgenomen op de

Nadere informatie

Thoracoscopie/VATS. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Thoracoscopie/VATS. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Thoracoscopie/VATS Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! U hebt met uw behandelend arts afgesproken dat u binnenkort een kijkoperatie in de borstholte (thoracoscopie/vats) ondergaat.

Nadere informatie

LONGGENEESKUNDE VATS BEHANDELING

LONGGENEESKUNDE VATS BEHANDELING LONGGENEESKUNDE VATS BEHANDELING VATS Met uw longarts hebt u afgesproken dat u een VATS zult ondergaan: een operatie in uw borstkas met behulp van videobeelden. In deze folder vindt u meer informatie over

Nadere informatie

Thoraxdrainage bij een pneumothorax

Thoraxdrainage bij een pneumothorax patiënteninformatie bloedvatenheelkunde Thoraxdrainage bij een pneumothorax ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

Endoscopie afdeling. Thoracoscopie

Endoscopie afdeling. Thoracoscopie Endoscopie afdeling Thoracoscopie 1 De longarts heeft met u afgesproken dat er een thoracoscopie bij u wordt gedaan. Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken bij een thoracoscopische

Nadere informatie

VATS ingreep. Chirurgie

VATS ingreep. Chirurgie VATS ingreep Chirurgie Inhoudsopgave Inleiding...4 Wanneer een VATS?...5 Voorbereiding op de operatie...6 Opnamegesprek...6 Het verloop van de operatie...7 Nazorg...8 Medicijnen...8 Drains en hechtingen...8

Nadere informatie

Longoperatie: VATS lobectomie

Longoperatie: VATS lobectomie Longoperatie: VATS lobectomie Met uw arts heeft u afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een longoperatie vanwege een tumor in uw long. In deze folder vindt u meer informatie over de gang van

Nadere informatie

Leefregels na een longoperatie

Leefregels na een longoperatie Leefregels na een longoperatie U hebt in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis een longoperatie ondergaan waarbij: er een onderzoek is gedaan naar aanleiding van uw klachten (kortademigheid), een biopsie

Nadere informatie

Nazorg hartcatheterisatie via de lies

Nazorg hartcatheterisatie via de lies Patiënteninformatie Nazorg hartcatheterisatie via de lies rkz.nl Inleiding Vandaag heeft u een hartkatheterisatie (ook wel CAG genoemd) ondergaan. In deze folder kunt u nalezen welke instructies van belang

Nadere informatie

VATS (Video Assisted Thoracic Surgery)

VATS (Video Assisted Thoracic Surgery) VATS (Video Assisted Thoracic Surgery) Kijkoperatie in de borstholte Met uw longarts heeft u afgesproken dat u een VATS (Video Assisted Thoracic Surgery) krijgt. Dit is een kijkoperatie in uw borstkas

Nadere informatie

Longontsteking (pneumonie)

Longontsteking (pneumonie) Longontsteking (pneumonie) In deze folder informeren wij u over wat een longontsteking is, hoe de behandeling verloopt en welke adviezen er zijn om uw herstel te bevorderen. Wat is een longontsteking?

Nadere informatie

verwijderen eerste rib

verwijderen eerste rib patiënteninformatie verwijderen eerste rib (ribresectie) U heeft last van pijn aan uw schouder, arm of hand. Soms is dan het verwijderen van de eerste rib een oplossing. Er ontstaat zo meer ruimte voor

Nadere informatie

bloedvatenheelkunde informatiebrochure Thoraxdrainage bij een pneumothorax

bloedvatenheelkunde informatiebrochure Thoraxdrainage bij een pneumothorax bloedvatenheelkunde informatiebrochure Thoraxdrainage bij een pneumothorax Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Voorstelling van de dienst 4 3. Wat is een pneumothorax 5 4. Diagnosestelling 6 5. Behandeling

Nadere informatie

Thoracoscopie. Onder algehele verdoving

Thoracoscopie. Onder algehele verdoving Thoracoscopie Onder algehele verdoving 2 Uw longarts heeft met u afgesproken om bij u een thoracoscopie te doen. De longarts kan met een thoracoscopie uw longen en borstwand bekijken. Dit onderzoek wordt

Nadere informatie

Thoracoscopie LONGGENEESKUNDE. Kijkoperatie in de borstholte

Thoracoscopie LONGGENEESKUNDE. Kijkoperatie in de borstholte LONGGENEESKUNDE Thoracoscopie Kijkoperatie in de borstholte Binnenkort wordt bij u een thoracoscopie (kijkoperatie in de borstholte) verricht. Dit wordt ook VATS (Video Assisted Thoracoscopic Surgery)

Nadere informatie

Informatie voor thuis na een longoperatie

Informatie voor thuis na een longoperatie Informatie voor thuis na een longoperatie Wanneer naar huis? U bent opgenomen (geweest) voor een longoperatie op afdeling C1. Als alles voorspoedig verloopt kunt u bij een kijkoperatie meestal tussen

Nadere informatie

KIJKOPERATIE BORSTHOLTE THORACOSCOPISCHE INGREEP FRANCISCUS GASTHUIS

KIJKOPERATIE BORSTHOLTE THORACOSCOPISCHE INGREEP FRANCISCUS GASTHUIS KIJKOPERATIE BORSTHOLTE THORACOSCOPISCHE INGREEP FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Deze folder geeft u een overzicht van de gebruikelijke gang van zaken bij een kijkoperatie in de borstholte. Deze operatie

Nadere informatie

Wat is een longontsteking?

Wat is een longontsteking? Longontsteking Wat is een longontsteking? Een longontsteking is een infectie van de longblaasjes en het omliggende weefsel. De infectie kan veroorzaakt worden door een bacterie of een virus, die u via

Nadere informatie

De longen. Wat is een thoracoscopie

De longen. Wat is een thoracoscopie Thoracoscopie/VATS In overleg met de longarts heeft u besloten om een kijkoperatie in de borstholte uit te laten voeren. Deze kijkoperatie heet thoracoscopie. Deze folder geeft informatie over de bouw

Nadere informatie

Pijnbehandeling op de verpleegafdeling na een longoperatie

Pijnbehandeling op de verpleegafdeling na een longoperatie Pijnbehandeling op de verpleegafdeling na een longoperatie In deze folder willen wij u informeren over het belang van een goede pijnbehandeling na uw operatie en hoe de pijn na de operatie onder controle

Nadere informatie

Fysiotherapie en ademhaling

Fysiotherapie en ademhaling Paramedische afdeling Fysiotherapie en ademhaling Inleiding Het is voor u erg belangrijk om ademhalingsoefeningen te doen. Dit is omdat u het risico loopt op het krijgen van longproblemen of omdat u longproblemen

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om uw galblaas te laten verwijderen. In deze brochure vindt u

Nadere informatie

V.A.T.S. Kijkoperatie in de borstholte

V.A.T.S. Kijkoperatie in de borstholte V.A.T.S. Kijkoperatie in de borstholte In deze brochure vindt u informatie over een kijkoperatie in de borstholte (V.A.T.S). Ook de gang van zaken rondom deze operatie wordt beschreven. V.A.T.S V.A.T.S.

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hernia in de onderrug. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hernia in de onderrug. rkz.nl Patiënteninformatie Hernia in de onderrug rkz.nl Wat is het? Een hernia nuclei pulposi (HNP, kortweg hernia) is een uitstulping van een tussenwervelschijf die een zenuw beknelt die naar het been loopt.

Nadere informatie

Melanoom Okselklierdissectie. Poli Dermatologie Poli Chirurgie

Melanoom Okselklierdissectie. Poli Dermatologie Poli Chirurgie 00 Melanoom Okselklierdissectie Poli Dermatologie Poli Chirurgie In deze folder vindt u uitleg over een okselklierdissectie na behandeling voor een melanoom. Bij deze ingreep worden de lymfeklieren uit

Nadere informatie

Ingrepen longziekten

Ingrepen longziekten Ingrepen longziekten Op welke manieren kunnen uw longen onderzocht worden Om uw longen te onderzoeken kan een longarts verschillende onderzoeken doen. In deze folder leest u welke onderzoeken er zijn en

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Trechterborst Inleiding In deze brochure vindt u informatie over de klachten en verschijnselen van een trechterborst. Ook de gang van zaken rondom een hersteloperatie van een trechterborst wordt beschreven.

Nadere informatie

Een longoperatie kan nodig zijn bij een hardnekkig ontstekingsproces of een goedaardige afwijking, maar meestal is longkanker de reden.

Een longoperatie kan nodig zijn bij een hardnekkig ontstekingsproces of een goedaardige afwijking, maar meestal is longkanker de reden. Longoperatie Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht over de gebruikelijke gang van zaken rond een longoperatie. Het is goed te realiseren dat bij het vaststellen van een aandoening de situatie

Nadere informatie

Longembolie Onderzoek en behandeling. www.nwz.nl

Longembolie Onderzoek en behandeling. www.nwz.nl Longembolie Onderzoek en behandeling www.nwz.nl Inhoud Wat is een longembolie? 3 Welke onderzoeken krijgt u? 4 Behandeling van een longembolie 5 Behandeling met bloedverdunnende medicijnen 7 Naar huis

Nadere informatie

Thoracoscopie Inleiding Ligging van de longen De thoracoscopie

Thoracoscopie Inleiding Ligging van de longen De thoracoscopie Thoracoscopie Inleiding Deze folder geeft u algemene informatie over thoracoscopische ingrepen. Informatie over de opname en de narcose (algehele verdoving) vindt u in de folders Welkom in het HagaZiekenhuis,

Nadere informatie

Fast Track, versneld herstel na een dikke darm (colon) operatie

Fast Track, versneld herstel na een dikke darm (colon) operatie Patiënteninformatie Fast Track, versneld herstel na een dikke darm (colon) operatie rkz.nl Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u binnenkort een dikke darm operatie ondergaat. U neemt

Nadere informatie

Chirurgische thoracoscopie

Chirurgische thoracoscopie Chirurgische thoracoscopie Albert Schweitzer ziekenhuis augustus 2012 pavo 0420 Inleiding De longarts heeft met u besproken dat u een longoperatie zult ondergaan. Uw operatie zal met behulp van een zogenaamde

Nadere informatie

Een longembolie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Een longembolie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Een longembolie U heeft een longembolie gehad en bent hiervoor opgenomen bij Rijnstate. In deze folder leest u meer over een longembolie, de behandeling ervan en adviezen voor thuis. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Longontsteking Behandeling via het zorgpad

Longontsteking Behandeling via het zorgpad Longontsteking Behandeling via het zorgpad Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1043 Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking. Dit wordt ook wel een pneumonie genoemd.

Nadere informatie

Kijken in de borstholte

Kijken in de borstholte PATIËNTEN INFORMATIE Kijken in de borstholte Thoracoscopie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over het onderzoek thoracoscopie. Wij adviseren

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Besnijdenis (circumcisie) rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Besnijdenis (circumcisie) rkz.nl Patiënteninformatie Besnijdenis (circumcisie) rkz.nl Inleiding In overleg met uw arts zal er bij u een circumcisie worden verricht. Bij een circumcisie ofwel besnijdenis wordt een gedeelte of de gehele

Nadere informatie

Longembolie Onderzoek en behandeling.

Longembolie Onderzoek en behandeling. Longembolie Onderzoek en behandeling www.nwz.nl Inhoud Wat is een longembolie? 3 Welke onderzoeken krijgt u? 4 Behandeling van een longembolie 5 Behandeling met bloedverdunnende medicijnen 7 Naar huis

Nadere informatie

fysiotherapie na een longoperatie

fysiotherapie na een longoperatie patiënteninformatie fysiotherapie na een longoperatie Binnenkort wordt u geopereerd aan uw long(en) of u heeft onlangs een operatie ondergaan. Waarom is fysiotherapie belangrijk na deze operatie? Hoe kunt

Nadere informatie

Subclavia katheter. Algemene informatie

Subclavia katheter. Algemene informatie Subclavia katheter Algemene informatie Inleiding U behandelend arts heeft met u afgesproken om een zogenaamde 'subclavia katheter' in te brengen. Dit is nodig in verband met uw verdere medische behandeling.

Nadere informatie

H Laparoscopisch herstel van een navelbreuk

H Laparoscopisch herstel van een navelbreuk H.331675.0214 Laparoscopisch herstel van een navelbreuk 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie om uw navelbreuk te laten herstellen. U wordt voor één dagverpleging opgenomen. Een

Nadere informatie

Inleiding De longen Waarom een longoperatie?

Inleiding De longen Waarom een longoperatie? LONGOPERATIE 17815 Inleiding Deze folder geeft u een overzicht over de gebruikelijke gang van zaken bij een longoperatie. Het is goed dat u zich realiseert dat uw situatie kan verschillen van de in deze

Nadere informatie

Fixateur externe bij polsbeuken

Fixateur externe bij polsbeuken Patiënteninformatie Fixateur externe bij polsbeuken rkz.nl Uw polsbreuk wordt behandeld met een fixateur externe. In deze folder wordt u geïnformeerd over de functie van een fixateur externe. Tevens wordt

Nadere informatie

Verzakking van de endeldarm Ventrale rectopexie (kijkoperatie)

Verzakking van de endeldarm Ventrale rectopexie (kijkoperatie) Patiënteninformatie Verzakking van de endeldarm Ventrale rectopexie (kijkoperatie) rkz.nl In overleg met uw chirurg wordt u binnenkort in het Rode Kruis ziekenhuis (RKZ) geopereerd aan een verzakking van

Nadere informatie

Richtlijnen na pacemaker implantatie

Richtlijnen na pacemaker implantatie Patiënteninformatie Richtlijnen na pacemaker implantatie rkz.nl Twee tot zes weken na de implantatie Doe geen zwaar huishoudelijk werk zoals ramenlappen en stofzuigen. probeer repeterende/herhalende handelingen

Nadere informatie

Longontsteking. Pneumonie

Longontsteking. Pneumonie Longontsteking Pneumonie Inleiding U bent opgenomen in het ziekenhuis en de arts heeft bij u de diagnose longontsteking (pneumonie) gesteld. De informatie in deze brochure is bedoeld als aanvulling op

Nadere informatie

Operatie wegens een verwijding van de grote buikslagader aneurysma van de aorta abdominalis

Operatie wegens een verwijding van de grote buikslagader aneurysma van de aorta abdominalis Patiënteninformatie Operatie wegens een verwijding van de grote buikslagader aneurysma van de aorta abdominalis rkz.nl Inleiding Bij u is een verwijding van de grote buikslagader vastgesteld (zie afbeelding

Nadere informatie

Het verwijderen van een nier

Het verwijderen van een nier Het verwijderen van een nier Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0127 Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een nier. In deze folder leest u over

Nadere informatie

Blaasoperatie (Bricker-operatie)

Blaasoperatie (Bricker-operatie) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Urologie Blaasoperatie (Bricker-operatie) 1 Blaasoperatie (Bricker-operatie) Binnenkort gaat u naar het ziekenhuis voor een blaasoperatie.

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Wilson operatie aan de voet. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Wilson operatie aan de voet. rkz.nl Patiënteninformatie Wilson operatie aan de voet rkz.nl Inleiding Wanneer U last heeft van een brede voorvoet, en een pijnlijke knobbel aan de basis van de grote teen heeft, dan kan daar door een operatie

Nadere informatie

Liesbreukoperatie bij volwassenen

Liesbreukoperatie bij volwassenen Liesbreukoperatie bij volwassenen Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten veroorzaakt door een liesbreuk. Ook worden de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden besproken.

Nadere informatie

Bricker operatie (aanleg van een urinestoma) Afdeling Urologie

Bricker operatie (aanleg van een urinestoma) Afdeling Urologie Bricker operatie (aanleg van een urinestoma) Afdeling Urologie Uw uroloog heeft bij u een aandoening geconstateerd waarvoor het nodig is uw blaas te verwijderen en een urinestoma aan te leggen. Bij deze

Nadere informatie

Transthoracale punctie

Transthoracale punctie Transthoracale punctie Aanprikken van een longafwijking Informatie voor patiënten F0932-4380 april 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

PICC Radboud universitair medisch centrum

PICC Radboud universitair medisch centrum PICC Inhoud De PICC 3 Waarom een PICC? 4 Inbrengen 4 Complicaties 5 Leefregels 6 Verzorging insteekplaats 6 Het heparineslot 7 Contact opnemen 7 Tot slot 7 In overleg met uw behandelend arts is besloten

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Radicale Prostatectomie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Radicale Prostatectomie. rkz.nl Patiënteninformatie Radicale Prostatectomie rkz.nl Geachte heer, U wordt in het ziekenhuis opgenomen, voor een operatie waarbij de gehele prostaat wordt weggenomen. Dit is nodig omdat bij u prostaatkanker

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hartfalenpolikliniek. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hartfalenpolikliniek. rkz.nl Patiënteninformatie Hartfalenpolikliniek rkz.nl Uw eigen gegevens: Sticker patiënt Contactpersoon:... Apotheek:... Neem bij ieder bezoek op de polikliniek uw recente medicijnlijst en dit info boekje mee!

Nadere informatie

Na een operatie vanwege borstkanker. Nazorg

Na een operatie vanwege borstkanker. Nazorg Na een operatie vanwege borstkanker Nazorg Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen geweest in verband met een operatie aan de borst en/of okselklieren. Deze folder bevat adviezen en praktische tips

Nadere informatie

H Port-a-Cath

H Port-a-Cath H.334274.0214 Port-a-Cath Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het plaatsen van een implanteerbare centraal veneuze katheter. Ook wel volledig implanteerbaar toedieningsysteem,

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Poli Chirurgie

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Poli Chirurgie 00 Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Poli Chirurgie Deze folder geeft u informatie over galsteenlijden en de behandeling hiervan. U heeft ingestemd met het operatief verwijderen van de galblaas

Nadere informatie

Ontslag na een borstoperatie

Ontslag na een borstoperatie Ontslag na een borstoperatie U bent opgenomen voor een borstoperatie. Met deze folder willen wij u voorbereiden op het ontslag vanuit het ziekenhuis. Na het ontslag uit het ziekenhuis kunt u uw dagelijkse

Nadere informatie

Datum en tijd afspraak: THORACOSCOPIE. Meld u bij de afdeling Longziekten op de zesde etage

Datum en tijd afspraak: THORACOSCOPIE. Meld u bij de afdeling Longziekten op de zesde etage Datum en tijd afspraak: THORACOSCOPIE 264 Meld u bij de afdeling Longziekten op de zesde etage Afspraak Voor uw afspraak kunt u zich melden bij de afdeling Longziekten op de zesde verdieping in het Sint

Nadere informatie

Kijkoperatie in de borstholte Thorascopische ingrepen

Kijkoperatie in de borstholte Thorascopische ingrepen Kijkoperatie in de borstholte Thorascopische ingrepen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Ligging van de longen 1 De thoracoscopie 1 Redenen voor een thoracoscopie of een thoracoscopische

Nadere informatie

Navelbreuk / bovenbuikbreuk

Navelbreuk / bovenbuikbreuk Navelbreuk / bovenbuikbreuk Chirurgie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een breuk? 3 Wat is een navelbreuk? 3 Wat is een bovenbuikbreuk? 4 Uw voorbereiding 5 Opname 5 Na de operatie 6 Complicaties 6 Controleafspraak

Nadere informatie

Dialysekatheter Radboud universitair medisch centrum

Dialysekatheter Radboud universitair medisch centrum Dialysekatheter In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot de aanleg van een katheter. Deze is noodzakelijk om te kunnen dialyseren. Deze folder geeft informatie over de dialysekatheter,

Nadere informatie

Methotrexaat bij de Ziekte van Crohn

Methotrexaat bij de Ziekte van Crohn Patiënteninformatie Methotrexaat bij de Ziekte van Crohn rkz.nl Uw MDL-arts (maag-,darm-,leverarts) heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van de Ziekte van Crohn. Om dit medicijn goed

Nadere informatie