Activiteit van de maand

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Activiteit van de maand"

Transcriptie

1 Activiteit van de maand Ideaal om de koude wintermaanden door te komen een activiteit om rode oortjes en warme kaken van te krijgen! De Veilig Vrijen Quiz (een uitgave van In Petto: Veilig Vrijen Quiz Duur: 60 minuten Materiaal: Je vragen,natuurlijk Schrijfgerief Bel, stopwatch of keukenwekker Groene en rode kaarten Eventueel prijzen: condooms, t-shirt, suikeren hartjes Verloop: Jonge gasten vinden testjes en wedstrijden vaak leuk. Deelname is extra aantrekkelijk als je een leuke prijs voorziet. De quiz kan op verschillende manieren gespeeld worden: Individueel (schriftelijk): - Ieder lid vult voor zichzelf de vragen in; - Je bekijkt wie de meeste vragen juist heeft en overloopt de antwoorden. In groepjes (schriftelijk): - In groepjes van 3 à 4 leden worden de antwoorden ingevuld. Hierdoor raken de leden onmiddellijk in gesprek; - Je bekijkt welk groepje de meeste vragen juist heeft. In de groep: - De groep wordt in kleinere groepjes opgedeeld. Om de beurt beantwoorden de teams een vraag. De leden van een team mogen overleggen. Om beurten moet één groepslid het antwoord geven, door middel van het opsteken van een groene (juiste) of rode (onjuiste) kaart. Een goed antwoord levert een aantal punten op. Eventueel kunnen ze ook zelf het aantal punten inzetten. Bijvoorbeeld een groene kaart met een 3 erop betekent dat ze het zeker weten en voor zichzelf 3 punten geven. - Je kan ook afspreken dat ze het antwoord mogen opzoeken wanneer ze het niet weten. De tijd wordt dan verlengd en het aantal te verkrijgen punten gehalveerd. In groep als individu: - Je kan er ook een ren je rot van maken. Je verdeelt je lokaal in in een juiste en onjuiste kant. - De spelleider staat ertussen. Deze leest de vraag luidop voor. Elk lid rent naar die kant die volgens hem/haar het juiste antwoord is op de vraag.

2 Tips: - Vergeet bij elke vraag niet te vertellen wat juist of fout is; - Maak de quiz zo echt mogelijk. Gebruik een keukenwekker of bel, stel strakke regels op en laat iemand de stand bijhouden; - Sommige leden kunnen heel gevoelig zijn voor competitie. De quiz kan dan uitlopen tot ruzie omdat iedereen wil winnen, houdt dit een beetje in de gaten.

3 Hieronder staan een aantal uitspraken over soa, aids, veilig vrijen en condoomgebruik Juist of fout? 1. Als je één keer onveilig vrijt, kan je geen soa of aids oplopen. 2. Aids kan genezen worden. 3. De pil beschermt je tegen soa of aids. 4. Je wordt gemakkelijker besmet met het aids-virus als je al een andere soa hebt. 5. Je hebt alleen kans op aids als je met een homo vrijt. 6. Insecten kunnen mensen niet besmetten met het aids-virus. 7. Alleen meisjes en jongens die vaak met iemand naar bed gaan, kunnen aids en soa oplopen. 8. Je kan met het aids-virus besmet worden door sperma in de mond. 9. Tongzoenen is een veilige manier van vrijen. 10. Als je de pil gebruikt, hoef je geen condoom te gebruiken. 11. Jezelf wassen na het vrijen helpt om een soa te voorkomen. 12. Als je een vast relatie hebt moet je geen condooms gebruiken. 13. Je moet een condoom vooraf testen (met water vullen of opblazen). 14. Pretcondooms zijn veilig. 15. Veilig vrijen is het voorkomen van soa en aids én het voorkomen van zwangerschap. 16. Een condoom wordt nooit slecht. 17. Twee condooms over elkaar is extra veilig. 18. Een condoom kan je hergebruiken als je hem uitwast. 19. Condooms kan je kopen in de supermarkt en bij de apotheker. 20. Een soa gaat vanzelf over. 21. Bij vaginale en anale seks kan je dezelfde soort condooms gebruiken. 22. Met jezelf vrijen is altijd veilig. 23. Chlamydia is een soort kamerplant. 24. Seropositief zijn en aids hebben is hetzelfde. 25. Als je een vagina likt tijdens de menstruatie, kan je besmet worden met het aids-virus. 26. Na een aantal jaren kan het aids-virus terug uit je lichaam verdwijnen. 27. Het virus bevindt zich op alles wat door een besmet persoon aangeraakt wordt. 28. Per jaar worden in België ongeveer 800 mensen met het aids-virus besmet. 29. Een condoom is het enige middel om soa of aids te vermijden als je wilt neuken. 30. Druggebruikers die spuiten delen lopen meer risico.

4 1. Als je één keer onveilig vrijt, kan je geen soa of aids oplopen. Ook als je maar één keer onveilig vrijt kan je een soa, bijvoorbeeld een besmetting met het aids-virus oplopen. 2. Aids kan genezen worden. Tot op dit moment bestaan er nog geen geneesmiddelen om aids te genezen. Als je besmet bent met het aids-virus geraak je er nooit meer vanaf. Er bestaan wel medicijnen die het aids-virus remmen, de zogenaamde aids-remmers. Zij zorgen ervoor dat je minder vlug ziek wordt. Maar deze medicijnen genezen je niet! 3. De pil beschermt je tegen soa of aids. De pil voorkomt dat je zwanger wordt, maar beschermt je niet tegen soa of aids. 4. Je wordt gemakkelijker besmet met het aids-virus als je al een andere soa hebt. Een soa verhoogt je kans op een hiv-besmetting. Doordat de meeste soa zweertjes, ontstekingen of wondjes vormen, heeft het aids-virus meer kans om je bloedbanen binnen te geraken. 5. Je hebt alleen kans op aids als je met een homo vrijt. Aids is een dodelijke ziekte die iedereen kan treffen die onveilig vrijt: oud, jong, hetero, homo 6. Insecten kunnen mensen niet besmetten met het aids-virus. Het virus wordt enkel overgedragen als besmet bloed, sperma, vaginaal vocht of etter van een persoon in de bloedbaan van een ander terechtkomt. 7. Alleen meisjes en jongens die vaak met iemand naar bed gaan, kunnen aids en soa oplopen. Ook door één keer onveilig te vrijen kan je al besmet worden. Het gaat niet om het aantal partners. Het belangrijkste is dat je veilig vrijt. 8. Je kan met het aids-virus besmet worden door sperma in de mond. Het is onveilig als er sperma, ook een klein beetje, in je mond of in die van je partner komt. Via de slijmvliezen van de mond- en keelholte bestaat het risico om door besmet sperma geïnfecteerd te raken. Je kan het risico verkleinen door een condoom te gebruiken, bijvoorbeeld een smaakcondoom, of door geen sperma in de mond te nemen.

5 9. Tongzoenen is een veilige manier van vrijen. Tongzoenen, strelen, knuffelen, masseren, elkaar met de hand bevredigen is veilig. Hierbij komt er immers geen bloed of sperma met slijmvliezen in contact. Zelfs als je iemand die besmet is een tongzoen geeft, bestaat er geen gevaar. Het aids-virus is wel in het speeksel van mensen met aids en seropositieven aanwezig, maar er is veelt eweinig virus aanwezig om iemand zo te kunnen besmetten. Tevens zitten er in speeksel allerlei stoffen die bacteriën en dergelijke onschadelijk maken. 10. Als je de pil gebruikt, hoef je geen condoom te gebruiken. De pil voorkomt wel ongewenste zwangerschap, maar geen soa en aids. 11. Jezelf wassen na het vrijen helpt om een soa te voorkomen. Water en zeep houden virussen niet tegen 12. Als je een vast relatie hebt moet je geen condooms gebruiken. Als het voor jullie beiden je eerste seksuele relatie is en jullie hebben geen soa en geen van beiden vrijt naast de vaste relatie met iemand anders dan hoef je geen condoom te gebruiken. Natuurlijk wel de pil als je niet zwanger wilt worden. Maar als je iemand pas korte tijd kent, weet je meestal niet welke seksuele contacten die persoon heeft gehad. Daarover praat je meestal niet meteen. Gebruik dus een condoom, ook als je denkt dat je een heel vaste relatie hebt. Bovendien kan een vaste relatie uitraken en opgevolgd worden door een nieuwe vaste relatie. De nieuwe vriend of vriendin had daarvoor misschien ook een vaste relatie met een ander. Veel jongeren wisselen nogal eens van relatie. Als je binnen die relatie zonder condoom vrijt, loop je wel degelijk risico dat je besmet wordt met een soa. Een van beiden kan besmet zijn met een soa (bijvoorbeeld het aids-virus) zonder het zelf te weten en kan deze doorgeven aan een ander. 13. Je moet een condoom vooraf testen (met water vullen of opblazen). Door een condoom vooraf te testen bestaat het risico dat het stuk gaat. De goedgekeurde condooms zijn in de fabriek uitgebreid getest op lekken en scheuren. 14. Pretcondooms zijn veilig. Pretcondooms zijn misschien wel grappig maar ze zijn niet veilig. De meeste zijn niet bedoeld als preventiemiddel en ze zijn vaak niet eens getest op sterkte. Er bestaan wel enkele veilige merken van pretcondooms zoals: kleurencondooms van Durex en The Hot Rubber. 15. Veilig vrijen is het voorkomen van soa en aids én het voorkomen van zwangerschap. Dit wil zeggen condoom + pil gebruiken

6 16. Een condoom wordt nooit slecht. De kwaliteit van het rubber wordt in de loop van de tijd minder en daardoor wordt het condoom onbetrouwbaar (kans op scheurtjes). Gebruik daarom nooit oude condooms. Controleer steeds de uiterste vervaldatum die op de verpakking staat (bijvoorbeeld: Exp. 03/2006 = goed tot maart 2006) 17. Twee condooms over elkaar is extra veilig. Twee condooms over elkaar lijkt extra veilig, maar dit is het juist niet. Het verhoogt de kans op scheuren. 18. Een condoom kan je hergebruiken als je hem uitwast. Een condoom kan je maar één maal gebruiken. Daarna, knoop indoen en weggooien. 19. Condooms kan je kopen in de supermarkt en bij de apotheker. Ook kan je condooms kopen in het JAC, het CGSO, bij postorderbedrijven (zoals MJA) en in steeds meer cafés, discotheken en jeugdhuizen hangen condoomautomaten. 20. Een soa gaat vanzelf over. Een soa, behalve herpes soms, gaat nooit vanzelf over. Je moet dus altijd behandeld worden. Heb je onveilig gevreeën of ontdek je ongewone dingen bij je penis, vagina of anus, ga dan naar een dokter. Ook als de verschijnselen vanzelf zijn overgegaan. Soa die niet worden behandeld, kunnen ernstige gevolgen hebben. Je kunt er ontstekingen van krijgen en onvruchtbaar door worden. Spreek er ook over met je partner. Wanneer jullie onveilig vrijen, is je partner hoogstwaarschijnlijk ook besmet, zelfs al heeft hij/zij geen klachten. In ieder geval moeten jullie beiden worden behandeld, anders geven jullie de ziekte keer op keer aan elkaar door. 21. Bij vaginale en anale seks kan je dezelfde soort condooms gebruiken. ON Bij anale seks of kontneuken zijn extra stevige condooms én extra glijmiddel nodig omdat hierbij de wrijving groter is dan bij vaginale seks. Anale seks is zowel voor vrouwen en mannen een groter risico als er geen extra sterk condoom wordt gebruikt. In de anus zitten veel kleine haarvaatjes en bevat bovendien kwetsbaar slijmvlies. Er kunnen gemakkelijk wondjes ontstaan. 22. Met jezelf vrijen is altijd veilig.

7 23. Chlamydia is een soort kamerplant. Chlamydia is een bacteriële soa die in België waarschijnlijk het meest voorkomt. Deze soa treft vooral jonge vrouwen. Besmetting kan alleen via seksueel contact. Vrouwen hebben vaak geen (duidelijke) klachten. De ziekte kan dan doorgegeven worden aan de partner(s). Verschijnselen bij vrouwen die kunnen wijzen op een chlamydia-infectie zijn: méér of andere afscheiding dan normaal, pijn bij het plassen, abnormaal bloedverlies na het vrijen, pijn bij geslachtsgemeenschap of pijn in de onderbuik. Vrouwen die de pil nemen, kunnen last hebben van bloedverlies tussen twee menstruaties. Verschijnselen bij de man: afscheiding uit de penis, pijn bij het plassen. Een onbehandelde chlamydia kan bij mannen leiden tot bijbalontsteking. Een chlamydia-infectie is goed te genezen (pillen) als deze tijdig wordt ontdekt. Een onbehandelde chlamydia kan bij vrouwen ernstige complicaties veroorzaken, bijvoorbeeld ontstekingen van de baarmoederwand en/of eileiders met mogelijke onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap tot gevolg. 24. Seropositief zijn en aids hebben is hetzelfde. Iemand die met het aids-virus besmet is, is seropositief. Dat betekent niet dat die persoon onmiddellijk aids heeft of zeker aids zal krijgen. Vanaf de bestemming duurt het gemiddeld acht tot tien jaar voor de diagnose aids gesteld wordt. Met de huidige medicijnencocktails kan men de aidsdiagnose afremmen. Gedurende de periode dat het virus in je lichaam slaapt en je seropositief bent, ben je niet ziek. Je kan wel anderen besmetten. 25. Als je een vagina likt tijdens de menstruatie, kan je besmet worden met het aids-virus. Er is kans op besmetting als je bloed in de mond krijgt. Via de slijmvliezen van de mond- en keelholte bestaat het risico om door besmet bloed geïnfecteerd te raken. Als je tijdens de menstruatie een beflaptje/liklapje (een lapje van dun rubber) over de vagina legt, verklein je het risico. Buiten de maandstonden is likken veilig. 26. Na een aantal jaren kan het aids-virus terug uit je lichaam verdwijnen. Wie besmet is met het aids-virus, seropositief is, blijft dit altijd. Er bestaan tot nog toe geen medicijnen die je kunnen genezen. 27. Het virus bevindt zich op alles wat door een besmet persoon aangeraakt wordt. Larie en apekool dus Het aids-virus wordt enkel overgedragen als besmet bloed, sperma of vaginaal vocht van een persoon in de bloedbaan van een ander terechtkomt. In de dagelijkse omgang met mensen met hiv, is er dan ook geen enkel gevaar. 28. Per jaar worden in België ongeveer 800 mensen met het aids-virus besmet. Per dag worden er iets meer dan 2 mensen die met hiv besmet zijn, geregistreerd. Op jaarbasis zijn dit tussen de 700 à 800 mensen.

8 29. Een condoom is het enige middel om soa of aids te vermijden als je wilt neuken. Een condoom is totnogtoe het enige middel om een soa of aids te vermijden bij het neuken. Maar je kan ook op andere veilige manieren vrijen bijvoorbeeld: wederzijdse masturbatie, pijpen zonder sperma in de mond, likken van de vagina buiten de menstruatie. 30. Druggebruikers die spuiten delen lopen meer risico. Door gezamenlijk gebruik van materiaal om drugs te spuiten (naalden, lepeltjes, watten) loop je risico. Aan of in gebruikte naalden kan heel wat bloed kleven dat besmet is. Gebruik daarom enkel je eigen materiaal of steriel materiaal.

Weg met die Condoomschroom

Weg met die Condoomschroom Weg met die Condoomschroom Mannen houden er niet van en dus laten we ons verbazingwekkend vaak omlullen om het zonder te doen. Zeker tijdens de vakantie en vooral bij orale sex. Dat is niet slim. Kijk

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen Diabetes en uw apotheek Als bij u diabetes is vastgesteld, dan kunt u natuurlijk terecht bij uw apotheek. Het apotheekteam zorgt ervoor dat u: Op tijd het juiste medicijn krijgt. Medicijnen krijgt die

Nadere informatie

Seks als je ouder wordt

Seks als je ouder wordt Seks als je ouder wordt Waarom verandert het seksleven? Ruim de helft van de ouderen vindt seks belangrijk. Driekwart van hen is tevreden over hun seksuele relatie. Veel mensen geven aan dat hun seksleven

Nadere informatie

ONSCHADELIJK GEMAAKT

ONSCHADELIJK GEMAAKT niet iedereen wil het geloven, maar toch is het zo: als je hiv onmeetbaar is omdat je je medicijnen goed slikt en je hebt geen soa, kun je het niet meer overdragen. en dat is goed nieuws: het stigma wordt

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Diane-35, omhulde tabletten 2,0 mg / 0,035 mg. cyproteronacetaat / ethinylestradiol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Diane-35, omhulde tabletten 2,0 mg / 0,035 mg. cyproteronacetaat / ethinylestradiol Bijsluiter Diane-35 1 van 12 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Diane-35, omhulde tabletten 2,0 mg / 0,035 mg cyproteronacetaat / ethinylestradiol Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende

Nadere informatie

Wat u moet weten. over Mirena. al 15 jaar betrouwbaar

Wat u moet weten. over Mirena. al 15 jaar betrouwbaar Wat u moet weten over Mirena al 15 jaar betrouwbaar Inhoud 1. Algemeen 3 1.1 Wat is Mirena? 3 1.2 Hoe ziet Mirena eruit? 3 1.3 Waar wordt Mirena voor gebruikt? 4 1.4 Hoe werkt Mirena? 4 1.5 Mirena als

Nadere informatie

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure Over deze brochure Heb je een kinderwens of is er een kindje op komst? Dan wil je er alles aan doen om een gezonde baby te krijgen. De meeste mensen weten wel dat roken en drinken tijdens de zwangerschap

Nadere informatie

Immunotherapie en monoklonale antilichamen

Immunotherapie en monoklonale antilichamen Immunotherapie en monoklonale antilichamen Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Wat is kanker? 5 Het afweersysteem 8 Wat is immunotherapie en wat zijn monoklonale antilichamen? 9 Hoe werkt immunotherapie

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING NVOG Nederlandse Vereniging voor PATIËNTENVOORLICHTING Sterilisatie van de vrouw per laparoscoop No 16 2000 NVOG Het copyright en de verantwoordelijkheid voor deze brochure berusten bij de Nederlandse

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 3 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 4 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Hoe

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER. Microgynon 30, 0,15 mg/0,03 mg omhulde tabletten. levonorgestrel / ethinylestradiol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER. Microgynon 30, 0,15 mg/0,03 mg omhulde tabletten. levonorgestrel / ethinylestradiol Bijsluiter Microgynon 30 1 van 14 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER Microgynon 30, 0,15 mg/0,03 mg omhulde tabletten levonorgestrel / ethinylestradiol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 5 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 6 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Wie

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor?

Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor? Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor? Een bevalling is niet niks. Sterker: bevallen is erg spannend. Vooral als het je eerste kindje is. Maar ook bij een tweede of volgende kindje weet je natuurlijk nooit

Nadere informatie

Zorgwijzer diabetes type 1 voor kinderen en jongeren tot 18 jaar

Zorgwijzer diabetes type 1 voor kinderen en jongeren tot 18 jaar Zorgwijzer diabetes type 1 voor kinderen en jongeren tot 18 jaar Wat is diabetes? Wie doet wat? Diabeteszorg Goede zorg Diabetesvereniging Nederland 2011 Diabetesvereniging Nederland, Nederlandse Diabetes

Nadere informatie

Activiteit: Een uur over aids

Activiteit: Een uur over aids 1 Activiteit: Een uur over aids Het leiden van de activiteit. Iedereen kan deze een uur durende activiteit leiden met leerlingen, leerkrachten, en ander schoolpersoneel. Je hoeft geen expert te zijn op

Nadere informatie

Seks onder je 20ste: een grootschalig kwantitatief, exploratief onderzoek naar het seksueel leven van Vlaamse jongeren van 14 tot 20 jaar

Seks onder je 20ste: een grootschalig kwantitatief, exploratief onderzoek naar het seksueel leven van Vlaamse jongeren van 14 tot 20 jaar Seks onder je 20ste: een grootschalig kwantitatief, exploratief onderzoek naar het seksueel leven van Vlaamse jongeren van 14 tot 20 jaar Eindverhandeling tot master in de Psychologie Student: Sabrina

Nadere informatie

1. WAT IS MICROGYNON 30 EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT

1. WAT IS MICROGYNON 30 EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT Bijsluiter Microgynon 30 1 van 11 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER Microgynon 30, 0,15 mg/0,03 mg omhulde tabletten levonorgestrel / ethinylestradiol Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat

Nadere informatie

Ze had zich altijd al een buitenbeentje gevoeld tussen haar zes zussen. Maar op haar vijftiende begon Eef te vermoeden dat ze écht anders was.

Ze had zich altijd al een buitenbeentje gevoeld tussen haar zes zussen. Maar op haar vijftiende begon Eef te vermoeden dat ze écht anders was. Ze had zich altijd al een buitenbeentje gevoeld tussen haar zes zussen. Maar op haar vijftiende begon Eef te vermoeden dat ze écht anders was. Ze was nog steeds niet ongesteld en ze had gevoeld dat haar

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer Persoonlijk opleidingsplan Hulpmiddelen voor de werknemer Elk bedrijf heeft bepaalde doelstellingen. Maar ook de werknemers van een bedrijf, jij en je collega s, hebben eigen doelen. Zoals: beter worden

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Microgynon 20, 100 microgram/20 microgram omhulde tabletten levonorgestrel en ethinylestradiol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Microgynon 20, 100 microgram/20 microgram omhulde tabletten levonorgestrel en ethinylestradiol Bijsluiter Microgynon 20 1 van 16 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Microgynon 20, 100 microgram/20 microgram omhulde tabletten levonorgestrel en ethinylestradiol Lees goed de hele bijsluiter

Nadere informatie

praten met kinderen EN JONGEREN over seksualiteit en relaties

praten met kinderen EN JONGEREN over seksualiteit en relaties gids voor ouders praten met kinderen EN JONGEREN over seksualiteit en relaties Gezinsbond Colofon Redactie Telidja Klaï en Dirk Musschoots Eindredactie Kenny Hendrickx Vormgeving Volta Drukwerk Albatros

Nadere informatie

tips Rookvrij zwanger? dat bevalt beter! feiten & fabels slecht slapen. hoofdpijn. De meest voorkomende ontwenningsverschijnselen

tips Rookvrij zwanger? dat bevalt beter! feiten & fabels slecht slapen. hoofdpijn. De meest voorkomende ontwenningsverschijnselen Rookvrij zwanger? dat bevalt beter! roken infolijn 0900-1995 Roken en zwangerschap feiten & fabels eerst stoppen met roken, dan stoppen met de pil WANDA DE KANTER, LONGARTS 10 tips om te stoppen fatma

Nadere informatie

VERDER LEZEN. Wie denkt er nu aan seks? THEMABOEKJE

VERDER LEZEN. Wie denkt er nu aan seks? THEMABOEKJE VERDER LEZEN Wie denkt er nu aan seks? THEMABOEKJE OVER seksualiteit en intimiteit bij een ongeneeslijke ziekte Ik leek een andere Anderhalf jaar geleden kreeg Irene de diagnose borstkanker. Inmiddels

Nadere informatie

Kijken in de buik: de diagnostische laparoscopie

Kijken in de buik: de diagnostische laparoscopie Kijken in de buik: de diagnostische laparoscopie Een diagnostische laparoscopie is een kijkoperatie waarbij de gynaecoloog de buikholte en de organen die daarin liggen onderzoekt. Buikpijn of het uitblijven

Nadere informatie

Intimiteit en seksualiteit. na een hartaandoening

Intimiteit en seksualiteit. na een hartaandoening Intimiteit en seksualiteit na een hartaandoening Inleiding Een hartaandoening is een ingrijpende gebeurtenis voor u en uw partner. Veel zaken die vanzelfsprekend waren, staan nu op zijn kop. Naast aanpassen

Nadere informatie

NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP

NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP 1. Inleiding 2. Wat zijn groep B streptokokken (GBS)? 3. Hoe vaak komen GBS voor bij zwangeren? 4.

Nadere informatie

Voor een alcoholvrije zwangerschap. Negen Maanden Niet. Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap

Voor een alcoholvrije zwangerschap. Negen Maanden Niet. Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap Voor een alcoholvrije zwangerschap Negen Maanden Niet Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap U bent zwanger en doet er alles aan om een gezonde baby te krijgen. Eén van de

Nadere informatie