Bee Deals Nieuwsbrief September 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bee Deals Nieuwsbrief September 2017"

Transcriptie

1 Bee Deals berichten September 2017 Bee Deals Nieuwsbrief September 2017 Bee Deals heeft niet bepaald stil gezeten sinds afgelopen winter. We zijn inmiddels doorgegroeid naar 10 Bee Deals. De partners van het eerste uur besloten tijdens hun halfjaarlijks overleg in juni jl. om voorlopig geen nieuwe Bee Deals aan te gaan maar met deze 10 te werken aan verdieping en verankering. René van de Aarde in het Noordhollandse Hem is één van de 25 Bee Deals telers wiens producten, in zijn geval peren, via The Greenery in de Jumbo Supermarkten terecht komen. René houdt bij het telen al jarenlang rekening met bijen en andere nuttige insecten, zoals oorwurmen en lieveheersbeestjes. Afgelopen voorjaar plantte hij zo n 300 meter bloeiende windkering, van hazelaar, vuilboom, kornoelje en haagbeuk, om aan de bijen ook buiten het hoogseizoen voedsel te bieden. De bomen kwamen van boomkweker De Labie, een Bee Deal teler uit Zundert. Zo werkt het netwerk! Tijdens een bezoek van een Greenery-delegatie aan zijn bedrijf, demonstreerde René ook een nieuwe boomgaardmaaier die een bloeiende middenbaan kan laten staan. Tijdens de afsluitende borrel gaf hij de Bee Deal partners mee eens serieus te gaan nadenken over het ontwikkelen van een Bee Deal appel/perensap. <.=26.(&(>.6(?

2 Bee Deals Berichten September 2017 Korte berichten In de Utrechtse Kromme Rijnstreek ondertekenden op 23 maart jl. de gemeenten, het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de ANV, veehouders en fruittelers hun Bee Deal, de 7e van het programma. De telers hebben veel ingezaaid, verrijkt met nieuwe borden langs wandelroutes. Maar ook veel burgers hebben gebruik gemaakt van de mengsels. Er is veel promotie geweest voor de Bee Deals tijdens het druk bezochte Oogstfeest in Cothen op 26 augustus jl. Samen met kinderen uit de regio zijn daar meer dan 50 kleine bijenhotels gebouwd. In Deventer tekenden 6 partijen met elkaar de 8ste Bee Deal op 30 augustus. Deventer is al een pioniergemeente wat betreft bijenmaatregelen, vooral in de stad. In deze Bee Deal worden onder andere voor de nieuwe woonwijk Steenbrugge, en in de bufferzone Epse Noord bijvriendelijke inrichtingsmaatregelen aangekondigd. Daarbij worden imkers ingeschakeld. Agrariërs worden aangemoedigd om op hun bedrijf Goede Bijen Praktijken op te pakken, met steun uit de Bee Deals Materialenpot. Pagina 2 van 6

3 V.l.n.r. vertegenwoordigers van NME/Ulebelt, Imkersvereniging Deventer, ANV Groen Salland, Waterschap Drents Overijsselse Delta, Gemeente Deventer, LTO Salland en Stichting IJsselandschap. Het Zeeuwse waterschap Scheldestromen neemt het initiatief voor een Bee Deal Zeeland. Bijzonder is dat het waterschap verantwoordelijk is voor het beheer van alle Zeeuwse (nietrijks)bermen. Bee Deals sluit goed aan bij het project Schoon Water Zeeland ( waarin het waterschap met andere partners samenwerkt om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. Het waterschap is al actief de leefomgeving voor de bijen te verbeteren op een van de RWZI s geinspireerd door de aanpak van Bee Deal partner waterschap Aa en Maas. Zodra de andere partners bekend zijn (gemeenten en/of agrarische partijen) zal ook in het Zeeuwse een deal worden ondertekend. Het aantal boomkwekers betrokken bij de Bee Deal Zundert is weer uitgebreid. De kwekers zaaien bloemenmengsels en plaatsen insectenhotels. De gemeente en Waterschap Brabantse Delta werken aan de inrichting van oude en nieuwe ecologische verbindingszones. Die worden ook weer verrijkt met schuilplaatsen voor de insecten. In de Bee Deal Boskoop wordt er nu op een aantal golfbanen onderzocht wat voor bijvriendelijke maatregelen daar genomen kunnen worden. Hierbij kijken we specifiek naar een langdurige bloeiboog van bomen en heesters en de mogelijkheden voor bloemrijke graslanden buiten het speelveld. In Boskoop is er dit jaar ook weer voor m! aan zaaigoed voor bijvriendelijke randen ingezaaid door boomkwekers. Daarnaast zijn er vanuit de Beedeal Boskoop in samenwerking met het project Blij met de Bij twee nieuwe toolkaarten ontwikkeld gericht op bijvriendelijke vaste planten en heesters voor gemeenteplantsoenen. In de Bommelerwaard komen de partijen in september bij elkaar om te kijken welke maatregelen mogelijk zijn op braakliggende terreinen en in de uiterwaarden van Munnikenland. Medewerkers van de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel hebben naar aanleiding van hun deelname aan de Veldwerkplaats Bijvriendelijk bermbeheer concrete stappen gezet met hun eigen bermbeheer. <.=26.(*(>.6(?

4 In de Bee Deal Buulder Aa zijn er het afgelopen jaar weer tal van maatregelen genomen met als neusje van de zalm een nieuw insectenhotel gemaakt van lokaal hout door de vrijwilligers van de agrarische natuurvereniging Land van Cranendonck. Daarnaast heeft de lokale IVN zich aangesloten bij deze Bee Deal. Deze samenwerking biedt nieuwe kansen voor een betere communicatie van de Bee Deal richting burgers. Insectenhotel Cranendonck De Bee Deal van Jumbo en The Greenery met de 25 telers speelt een belangrijke rol in het verduurzamingsprogramma dat Jumbo en The Greenery vorig jaar voor AGF hebben ingezet. Op 24 april jl. werd het seizoen 2017 van Bee Deals geopend op het bedrijf van Dick en Arjan van Ieperen in Benschop. Pieter van Breugel, wilde bijenexpert, trok met de telers door de boomgaard en showde hen het rijke insektenleven. In juli vonden bezoeken plaats aan de bedrijven van vollegrondsgroenteteler Jan Willem Bakker en fruitteler René vd Aarde (zie boven). Kwaliteitsmanager Edwin Schijvens, Jan Willem Bakker, Eric Hees en Greenery accountmanager Christ Spierings bewonderen de bloemenweide achter de bedrijfsloods. Na de geslaagde acties die The Greenery in 2016 organiseerde rond bijenmengsels en bijenhotels, voor de klanten van Jumbo, worden deze in 2017 herhaald. Binnenkort sluit Jumbo ook een Bee Deal met Jansen Dongen, huisleverancier van tafelaardappelen en een aantal andere telers. Naast de bedrijfsvestiging in Tilburg wordt een terrein van meer dan 10 hectare ingezaaid met een bloeiend mengsel. Bij de telers worden bloeiende akkerranden aangelegd. Dit jaar zijn weer veel bloem- en kruidenzaden opgevraagd. Van Dijke Zaden levert weer één- <.=26.(J(>.6(?

5 en meerjarige mengsels, de zogenaamde Bloeiend Bedrijf mengsels. Daarnaast werd het ook mogelijk, met name voor kleinere oppervlakten, een inheems mengsel van Biodivers op te vragen. Daarvoor is het wel belangrijk om meer inzicht te hebben in locatie en grondsoort. Na de startbijeenkomst van de Veldwerkplaats Bij-vriendelijk bermbeheer in Culemborg in december volgde in mei de tweede bijeenkomst in Wijk bij Duurstede en Houten. Onder leiding van Peter de Groot (Biodivers) werden verschillende bermtrajecten bezocht en de kansen voor bijvriendelijk beheer beoordeeld. Op 20 september gaan de gemeentemedewerkers - samen met de uitvoerders van het bermbeheer - kijken hoe de bermen in Maasdriel en Zaltbommel bij-vriendelijker kunnen worden gemaakt. Peter de Groot bemonstert de berm onder toeziend oog van de bermbeheerders Op een deel van het CLM-kantoor in Culemborg is in juni een groen dak gelegd, of liever een groen/geel biodiversiteitsdak. De gemeente Culemborg heeft hiervoor een subsidie beschikbaar gesteld. Tijdens de opening met vertegenwoordigers van Culemborgse bedrijven en gemeente werd duidelijk dat buur-bedrijven ook geïnteresseerd zijn in zo n dak. Bijendak mét bijen op CLM kantoor Jaarlijkse bijentafel Oss Op 15 februari was de jaarlijkse bijentafel in Oss, georganiseerd vanuit Bee Deals. Een divers gezelschap van veehouders, medewerkers van gemeente, waterschap en drinkwaterbedrijf, Landschapsbeheer, IVN, bijenverenigingen en Jumbo wisselde van gedachten over voortgang van de Bee Deal in Oss. Jan Willem Straatsma vertelde namens Friesland Campina over het Foqus Planet programma en biodiversiteit. Veehouders willen zeker met biodiversiteit aan de slag, maar gras-klaver die goed is voor koe en bij, is mogelijk ook een ganzentrekker!! Inmiddels heeft CLM uitgezocht dat rode klaver wel goed is voor de bij, en weinig aantrekkelijk voor ganzen. De veehouders gaven het signaal af naar Friesland Campina en Jumbo dat ze wel een beloning willen voor hun inspanningen. Ook de andere partners zijn actief met verschillende initiatieven voor de bij. Zo is Brabant Water druk bezig met erfbeplanting bij het waterwingebied in Lith. Er komt struweel van Elstar, Prunus en Walnoot, alle drie soorten die voedsel geven voor wilde bijen. De Landerij van Tosse ( waar het diverse gezelschap te gast was, is bezig met houtwallen, jeneverbosjes op terrein, en aanplant van vuilboom. Tosse kent 35 ha akkerland, bloemrijk grasland, 150 fruitbomen, akkers met rogge en <.=26.(K(>.6(?

6 Bee Deals Berichten September 2017 verschillende bijenhotels en bijenstallen. Als afsluiting was er een rondleiding op de landerij, en is de grote, nieuwe bijenstal officieus geopend. Om te onderzoeken of gras-klaver mengsels een uitkomst zijn voor veehouders, zijn een aantal percelen in Oss ingezaaid met een klavermix. Een aantal daarvan is mooi opgekomen. Ivo Raemakers van Ecologica heeft twee metingen gedaan. De resultaten volgen spoedig. Contact Meer weten of belangstelling voor zaden, planten, bomen, groene daken, bijenhotels? Neem contact op met: Eric Hees, Marije Hoogendoorn, Pagina 6 van 6

Al het natuur- en milieuaanbod in Holland Rijnland onder één dak. Samen Duurzaam wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten in Holland Rijnland.

Al het natuur- en milieuaanbod in Holland Rijnland onder één dak. Samen Duurzaam wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten in Holland Rijnland. 13 mei 2015 nummer 2/2015 Al het natuur- en milieuaanbod in Holland Rijnland onder één dak. Samen Duurzaam wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten in Holland Rijnland. Bijen special Dit keer staat de

Nadere informatie

Bijen en zo. Villa Augustus 6 mei 2014. Adriaan Guldemond, CLM Eva Cossee

Bijen en zo. Villa Augustus 6 mei 2014. Adriaan Guldemond, CLM Eva Cossee Bijen en zo Villa Augustus 6 mei 2014 Adriaan Guldemond, CLM Eva Cossee Maar eerst een BIJENQUIZ Alle antwoorden staan in Het lied van de honing Vraag 1: Hoe lang leeft een bijenkoningin? 1 jaar of 5 jaar

Nadere informatie

Bij en insectvriendelijk beheer van sport en recreatieterreinen

Bij en insectvriendelijk beheer van sport en recreatieterreinen 1 INDIENER PROJECTNAAM KORTE OMSCHRIJVING (één regel!) Paragraaf 2 Leefgebied van de Bij CLM Onderzoek en Advies BV ehees@clm.nl Imkervereniging Ambrosius Tilburg / Udenhout mjmhorck@online.nl W&B consultants

Nadere informatie

Bij-vriendelijk Beheer

Bij-vriendelijk Beheer Bij-vriendelijk Beheer Sabine van Rooij en Anjo de Jong, Wageningen Environmental Research 13 november 2018, Klantendag Benchmark Gemeentelijk Groen Waarom? Voor welke soorten? Bijen o 358 soorten in Nederland:

Nadere informatie

Wat is een vlinderidylle?

Wat is een vlinderidylle? M E M O Datum: 7 november 2016 Onderwerp: Vlinderidylles in de gemeente Gilze en Rijen De Vlinderstichting heeft, samen met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) en financieel gesteund door de Postcodeloterij,

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

Gemeente Helmond, 15 juli 2015

Gemeente Helmond, 15 juli 2015 Projectplan bij subsidie-aanvraag in het kader van de Subsidieregeling natuur en samenleving Noord-Brabant 4 Gemeente impuls voor groen burgerinitiatief Gemeente Helmond, 15 juli 2015 Het projectgebied

Nadere informatie

Biodiversiteit preventie en communicatie

Biodiversiteit preventie en communicatie Biodiversiteit preventie en communicatie Verantwoord omgaan met bijen maatregelen en communicatie Resultaten 2017 Introductie project Bijen zijn erg belangrijk voor de bestuiving van vele gewassen. 80%

Nadere informatie

Samenwerken aan een productieve en kleurrijke Haarlemmermeer

Samenwerken aan een productieve en kleurrijke Haarlemmermeer Green BASE: Samenwerken aan een productieve en kleurrijke Haarlemmermeer September 2017 Project in het kort Vijf organisaties gaan samenwerken voor meer kleur in het agrarisch gebied van de Haarlemmermeer.

Nadere informatie

Food4bees en Oirschot

Food4bees en Oirschot Food4bees en Oirschot 2012 food4bees alle rechten voorbehouden Van monument in het groen naar monument in de BLOEM BeePort Brabant Burgerinitiatief ontstaan Juli 2012: als burgerinitiatief gestart Kempische

Nadere informatie

Coöperatie Gebiedscollectief Noordoost-Twente U.A. Oldenzaalsedijk PD Deurningen.

Coöperatie Gebiedscollectief Noordoost-Twente U.A. Oldenzaalsedijk PD Deurningen. Coöperatie Gebiedscollectief Noordoost-Twente U.A. Oldenzaalsedijk 14 7562 PD Deurningen info@gebiedscollectiefnot.nl www.gebiedscollectiefnot.nl Programma 19.45 uur Inloop met koffie 20.00 uur Opening

Nadere informatie

Anne Pieter Nicolai (0511) Z /S

Anne Pieter Nicolai (0511) Z /S Raadsvoorstel Vergadering Agendapunt Status Programma Portefeuillehouder Behandelend ambt. Email Telefoonnummer Zaak / Stuknummer : 23 januari 2014 11 Opiniërend (3) Infrastructuur mw H. Rijpstra Anne

Nadere informatie

Aanleg & beheer van bloemenweides. Warme Winteravonden in 't Dijleland

Aanleg & beheer van bloemenweides. Warme Winteravonden in 't Dijleland Aanleg & beheer van bloemenweides Warme Winteravonden in 't Dijleland Wat en waarom een bloemenweide? Soorten bloemenweides Aanleg en beheer van een bloemenweide WWW.ECOFLORA.BE Wat is een bloemenweide?

Nadere informatie

Kunnen bloemrijke bermen helpen om EPR te voorkomen?

Kunnen bloemrijke bermen helpen om EPR te voorkomen? Kunnen bloemrijke bermen helpen om EPR te voorkomen? Frans van Alebeek (PPO-AGV, Lelystad) Expert Meeting EPR, 20 maart 2013 Inhoud Akkerranden en natuurlijke plaagbeheersing in de akkerbouw (FAB) Succes-

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Inhoud. Van de voorzitter. November Van de voorzitter.1. Droogte als kans...3. Zonnepark Endona...4. Landgoed Frieswijk...

Nieuwsbrief. Inhoud. Van de voorzitter. November Van de voorzitter.1. Droogte als kans...3. Zonnepark Endona...4. Landgoed Frieswijk... Nieuwsbrief November 2018 Inhoud Van de voorzitter.1 Droogte als kans....3 Zonnepark Endona...4 Landgoed Frieswijk... 4 Akkerranden......5 ANLB...6 Snoeicursus.....6 Marktplaats...6 ANV Groen Salland Boxbergerweg

Nadere informatie

Wat hebben bijen nodig?

Wat hebben bijen nodig? Wat hebben bijen nodig? Plek om te nestelen en te schuilen Genoeg voedsel Bijen zijn volledig afhankelijk van bloemen: stuifmeel (bouwstof) en nectar (brandstof). Hoe meer floristische diversiteit, hoe

Nadere informatie

AKKERRANDEN. Akkerranden in Flevoland Past dat bij mij(n bedrijf)? En waar op te letten?

AKKERRANDEN. Akkerranden in Flevoland Past dat bij mij(n bedrijf)? En waar op te letten? Akkerranden in Flevoland Wim Stegeman (Mts Klein Swormink, Lelystad) Frans van Alebeek (PPO-AGV, Lelystad) Excursie St. Veldleeuwerik 29 juni 2015 AKKERRANDEN Past dat bij mij(n bedrijf)? En waar op te

Nadere informatie

Natuurmengsels Mengsels met kruiden, granen, vlinderbloemigen, grassen etc.

Natuurmengsels Mengsels met kruiden, granen, vlinderbloemigen, grassen etc. Natuurmengsels Mengsels met kruiden, granen, vlinderbloemigen, grassen etc. NIEUW Biotoopmengsel KNJV en Plukweidemengsel Mengsels met bloemen en kruiden geven een impuls aan de ontwikkeling van de natuur.

Nadere informatie

Ecologische bij-structuur: het beheer

Ecologische bij-structuur: het beheer Ecologische bij-structuur: het beheer Bijvriendelijk beheer = ecologisch beheer Verschralingsbeheer Aanleg Beheer gras en kruidachtige vegetatie Beheer ruigtekruiden Beheer houtachtige vegetatie Beheer

Nadere informatie

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 24 januari 2018, Zwartewaal

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 24 januari 2018, Zwartewaal Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 24 januari 2018, Zwartewaal Rode draad in deze presentatie Waarom bloemenranden op je bedrijf? Natuurlijke plaagbestrijding is dichtbij.

Nadere informatie

Eindverslag Bijen en Vlinders in de Akkers

Eindverslag Bijen en Vlinders in de Akkers H Eindverslag Bijen en Vlinders in de Akkers Versie december 2015 Praktijk inventarisatie 2014-2015 Uitdaging In 2009 was in de VS en Canada de bijensterfte opgelopen tot 30%, bijna 4x hoger dan de natuurlijke

Nadere informatie

Wat hebben bijen nodig?

Wat hebben bijen nodig? [Naam docent] Wat hebben bijen nodig? Een zoemende tuin biedt: Nestelgelegenheid Variatie in soorten (en dus in bloeitijden) Variatie in structuur (hoog, laag) Variatie in onderhoud (in ruimte en in tijd)

Nadere informatie

Dit kun je zelf doen om insectensterfte te voorkomen

Dit kun je zelf doen om insectensterfte te voorkomen Dit kun je zelf doen om insectensterfte te voorkomen 15 februari 2019 16:53 Laatste update: 12 uur geleden De komende decennia neemt het aantal insecten met 40 procent af, meldde het wetenschappelijke

Nadere informatie

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg 16-8-2018 VM aanleg 3000 m 2 natuur Bij de aanleg en onderhoud van het stuk natuur achter de woonbestemming gelegen op de locatie Leiweg ongenummerd perceel

Nadere informatie

De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen.

De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen. De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen. Tekeningen Ciel Broeckx, juni 2010. 1 De Europese Unie heeft in 2002 afgesproken om het verlies aan biodiversiteit

Nadere informatie

Horstee Flits Jaargang 15 - nr. 2 Maart 2014

Horstee Flits Jaargang 15 - nr. 2 Maart 2014 - 1 - is de maandelijkse nieuwsbrief van agrarische natuurvereniging Vallei Horstee. Het eerste deel gaat over de algemene activiteiten van de vereniging (met gele kopteksten). Het tweede deel gaat over

Nadere informatie

Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! Steun het Landschapsfonds Vechtvallei

Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! Steun het Landschapsfonds Vechtvallei Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! Steun het Landschapsfonds Vechtvallei LANDSCHAPSFONDS VECHTVALLEI Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! De Vechtstreek is een uniek gebied in de dicht bevolkte Randstad,

Nadere informatie

Maatregelen voor (bestuivende) insecten op en rond het fruitteeltbedrijf

Maatregelen voor (bestuivende) insecten op en rond het fruitteeltbedrijf Maatregelen voor (bestuivende) insecten op en rond het fruitteeltbedrijf Wat is de toegevoegde waarde, en hoe bereiken we die? Arjen de Groot en Sabine van Rooij Wageningen Environmental Research (Alterra)

Nadere informatie

Introductie van het sleepdoek in Groningen. Demonstratie bijeenkomst

Introductie van het sleepdoek in Groningen. Demonstratie bijeenkomst Introductie van het sleepdoek in Groningen Demonstratie bijeenkomst Introductie van de sleepdoek in Groningen Demonstratiebijeenkomst Yvonne Gooijer (CLM) Wyncko Tonckens (DLV Plant) Jacob Dogterom (DLV

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1064559, Datum: Behandeld door: 9 September 2013 P. Bakker Afdeling/Team: Stadsbeheer/ Staf Stadsbeheer Onderwerp: Bevordering bijenstand Purmerend

Nadere informatie

Inrichtingsconcept: Kosten in controle

Inrichtingsconcept: Kosten in controle Inrichtingsconcept: Kosten in controle Stichting Het Groene Spoor is een burgerinitiatief die een samenwerking zoekt met de gemeente Amersfoort voor het vergroten van (stedelijke) biodiversiteit door groene

Nadere informatie

Handreiking Bijenweides

Handreiking Bijenweides Handreiking Bijenweides Bloeiende bloemen, zoemende bijen, fladderende vlinders en fluitende vogels, wie wordt daar niet blij van? Iedereen is enthousiast over een kleurrijke omgeving met een uitbundig

Nadere informatie

WELKOM! Eerste studieavond kennisverbreding Akkernatuur 30 januari 2017 Obdam

WELKOM! Eerste studieavond kennisverbreding Akkernatuur 30 januari 2017 Obdam WELKOM! Eerste studieavond kennisverbreding Akkernatuur 30 januari 2017 Obdam Programma 20.00 uur Opening door Johan van Nieuwenhuyzen, bestuurslid 20.10 uur Toelichting op ANV Hollands Noorden door Ellen

Nadere informatie

reijrink heijmans landschappelijk inpassingsplan druisdijk 10 alphen LAND S CHAPS I N R I C H T I N G werkdocument: vormverandering bouwblok

reijrink heijmans landschappelijk inpassingsplan druisdijk 10 alphen LAND S CHAPS I N R I C H T I N G werkdocument: vormverandering bouwblok landschappelijk inpassingsplan druisdijk 10 alphen werkdocument: vormverandering bouwblok opdrachtgever: J A M Leijten Druisdijk 10 5131 NP Alphen-Chaam datum: 25-11-2013 versie: definitief REIJRINK-HEIJMANS

Nadere informatie

Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal. (Agrarisch) natuurbeheer in ons ANV gebied: activiteiten, resultaten en kansen

Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal. (Agrarisch) natuurbeheer in ons ANV gebied: activiteiten, resultaten en kansen Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal (Agrarisch) natuurbeheer in ons ANV gebied: activiteiten, resultaten en kansen ALV 14 april 2016 Ernst Verwer Gebiedscoördinator Inhoud van de presentatie 1) Missie

Nadere informatie

U ontvangt op dit moment subsidie voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer van de Provincie Zeeland.

U ontvangt op dit moment subsidie voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer van de Provincie Zeeland. bericht op brief van: - Zie adreslijst uw kenmerk: - ons kenmerk: afdeling: Water, Bodem en Natuur bijlage(n): behandeld door: W. Maljaars doorkiesnummer: 17 26 onderwerp: Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer

Nadere informatie

Den Haag Bij voorbeeld. Initiatiefvoorstel voor bijvriendelijk handelen

Den Haag Bij voorbeeld. Initiatiefvoorstel voor bijvriendelijk handelen Den Haag Bij voorbeeld Initiatiefvoorstel voor bijvriendelijk handelen Inleiding Bijensterfte neemt wereldwijd en in Nederland alarmerend toe. Door het grootschalige gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen

Nadere informatie

verde vistaplas zoeterwoude Een bijenidylle met speeleilanden

verde vistaplas zoeterwoude Een bijenidylle met speeleilanden verde vistaplas zoeterwoude Een bijenidylle met speeleilanden huidige situatie verdiepte A4 aan zijde van Hoge Rijndijk Luchtfoto: Joop van Houdt luchtfotografie concept Verde vistaplas Een bijenidylle

Nadere informatie

Even (nou even..) bijpraten

Even (nou even..) bijpraten Even (nou even..) bijpraten Reageren? info@collectiefnhz.nl Meer informatie, ook persoonlijke documenten: www.collectiefnhz.nl Beste leden van Collectief Noord-Holland Zuid, De drukke tijd is voor iedereen

Nadere informatie

wonen aan de WONEN IN SYLVA S BOS definitief inrichtingsplan april 2019 Buro Lubbers in opdracht van Dutch Housing Company

wonen aan de WONEN IN SYLVA S BOS definitief inrichtingsplan april 2019 Buro Lubbers in opdracht van Dutch Housing Company wonen aan de WONEN IN SYLVA S BOS definitief inrichtingsplan april 2019 Buro Lubbers in opdracht van Dutch Housing Company Wonen aan een eigen laan rond een historische boerderij aan de Zandweg te Utrecht

Nadere informatie

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam Ecologisch Beheer Speeldernis.nl, Rotterdam Inleiding Koen van der Hauw Ecologisch: Aandacht voor mens Aandacht voor inheemse planten en dieren Aandacht voor milieu Groenling: Ecologisch Beheer 2 Opbouw

Nadere informatie

Insecten op de dijk. School: Bedrijf: Titel project:

Insecten op de dijk. School: Bedrijf: Titel project: School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Het rivierengebied: gevormd door overstromingen, met eindeloos slingerende dijken en overal water. Een van de mooiste gebieden van Nederland.

Nadere informatie

BEHEERPLAN BATENDIJK (ONG.) TE BORCULO

BEHEERPLAN BATENDIJK (ONG.) TE BORCULO BEHEERPLAN BATENDIJK (ONG.) TE BORCULO Rapportage beheerplan Batendijk (ong.) te Borculo Opdrachtgever Bosch & van Rijn Groenmarktstraat 56 3521 AV Utrecht Rapportnummer 8015.004 Versienummer Status D1

Nadere informatie

bestaande 0,80m zomerhuis 1,80m moeraseik verlichting rijbaan van gebakken klinkers, roodbruin, keiformaat in keperverband en elleboogverband

bestaande 0,80m zomerhuis 1,80m moeraseik verlichting rijbaan van gebakken klinkers, roodbruin, keiformaat in keperverband en elleboogverband wonen aan de profiel A profiel B bestaande noot nieuwe knotwilgen natuurlijke oever bestaand 4 bestaande lindes els 3 5 2 groepen nieuwe knotwilgen hoog 1 bestaande haag haagbeuk nieuwe bomen aan watergang:

Nadere informatie

MIJN BERM BLOEIT! Foto: Joop Verburg

MIJN BERM BLOEIT! Foto: Joop Verburg MIJN BERM BLOEIT! Foto: Joop Verburg Michiel Verhofstad Edwin Dijkhuis Groene aders Buiten bos- en natuurgebieden is er voor wilde planten vooral nog plek in bermen, water / slootkanten, parken en braakliggend

Nadere informatie

No regret maatregelen voor de natuur

No regret maatregelen voor de natuur No regret maatregelen voor de natuur Laaghangend fruit en maatregelen op maat Arjen de Groot Wageningen Environmental Research Platform Groen Haarlemmermeer Hoofddorp, 28 januari 2019 Natuurherstel in

Nadere informatie

Imkervereniging de korenbloem. Bart Bakker Jan Breembroek

Imkervereniging de korenbloem. Bart Bakker Jan Breembroek Wees erbij! Imkervereniging de korenbloem Bart Bakker Jan Breembroek 1 Imkervereniging de korenbloem Gemeente Renkum plus stukje Betuwe 50 leden 102 jaar oud Bestuur: Bart Bakker Jan-Joris van Kampen Jan

Nadere informatie

Versie Een gehele akker max 5 ha. Meetellen mestplaatsingsruimte. 4 blokken met een verschillend mengsel. Patrijs, gele kwikstaart, bijen

Versie Een gehele akker max 5 ha. Meetellen mestplaatsingsruimte. 4 blokken met een verschillend mengsel. Patrijs, gele kwikstaart, bijen Pakketvoorwaarden A16a1 Versie 2018 Vogelakker (voor Patrijzen) Beschrijving Deze vogelakker biedt dekking, foerageer- en nestelmogelijkheden voor de patrijs en andere akkervogels. De vogelakker bestaat

Nadere informatie

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping.

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping. BIJLAGE A. BEELDBOEK GROEN KERNEN In de wijken krijgt de openbare ruimte een gemiddelde kwaliteit. Dit onderhoudsniveau noemen we basis. In de wijken dragen inwoners vervolgens zelf bij aan het beheer

Nadere informatie

Evaluatiebijeenkomst 2014

Evaluatiebijeenkomst 2014 Evaluatiebijeenkomst 2014 Boki Luske Leen Janmaat Kees van Veluw Dave Dirks Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland Terugblik Kernvraag: Wie heeft de gewasbescherming

Nadere informatie

HEEL HET LANDSCHAP! Jaarbericht 2012 Stichting Landschapsbeheer Gelderland

HEEL HET LANDSCHAP! Jaarbericht 2012 Stichting Landschapsbeheer Gelderland HEEL HET LANDSCHAP! Jaarbericht 2012 DESKUNDIG INSPIREREND ONDERSTEUNEND DAADKRACHTIG ZORG VOOR ONS LANDSCHAP! is een ideële organisatie die zich inzet voor het cultuurlandschap; het landschap met heggen,

Nadere informatie

Flevolands Agrarisch Collectief. Akkerranden

Flevolands Agrarisch Collectief. Akkerranden Flevolands Agrarisch Collectief Akkerranden Past een akkerrand bij mij(n bedrijf)? Intrinsieke motivatie Leuk of omdat het moet? Wat/wie wil je er mee bereiken? Natuurlijke plaagbeheersing, voedsel bijen/hommels,

Nadere informatie

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 6 september 2017, Kronenberg

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 6 september 2017, Kronenberg Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 6 september 2017, Kronenberg Rode draad in deze presentatie Waarom bloemenranden op je bedrijf? Natuurlijke plaagbestrijding is dichtbij.

Nadere informatie

Wijkgroenplan Leidsche Rijn

Wijkgroenplan Leidsche Rijn Wijkgroenplan Leidsche Rijn www.utrecht.nl Uitwerking Waterwinpark 8 september 2016 Wensen voor een fleuriger Waterwinpark - meer kleur en ecologische waarde - meer bomen - aanvullende wensen trapveld

Nadere informatie

Beheerpakketten Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Open akkerland

Beheerpakketten Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Open akkerland Beheerpakketten Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Open akkerland 15 Wintervoedselakker Beschrijving Wintervoedselakkers zijn belangrijk voor in Nederland overwinterende vogels. Niet geoogste zaden

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1099724 Datum: Behandeld door: 15 oktober 2013 P.Bakker Afdeling/Team: Stadsbeheer/ Staf Stadsbeheer Onderwerp: Bevordering bijenstand Purmerend Samenvatting:

Nadere informatie

Project Operatie Steenbreek Watervriendelijk Tuinieren

Project Operatie Steenbreek Watervriendelijk Tuinieren Project Operatie Steenbreek Watervriendelijk Tuinieren Bijdrage Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (Impulsregeling Klimaatadaptatie in de Stad 2018) Startbijeenkomst Op 14 november 2017 heeft de

Nadere informatie

IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief

IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief Nieuwsbrief IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van het Integraal Gebiedsprogramma (IGP) Laarakkerse Waterleiding. In deze brief vindt u informatie over een

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2018

Nieuwsbrief april 2018 Nieuwsbrief april 2018 Uitnodiging Algemene Ledenvergadering 14 mei De jaarlijkse ledenvergadering hebben we genoteerd op 14 mei. En iedereen is uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen. Je kunt op

Nadere informatie

J A A R V E R S L A G 2016

J A A R V E R S L A G 2016 J A A R V E R S L A G 2016 In 2016 zijn door de Stichting Educatie Stal BIJ De Heerlijkheid de volgende activiteiten georganiseerd: - educatieprogramma BIJ en WIJ, - promotieactiviteiten, - columns in

Nadere informatie

Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage[n] Behandeld door Doorkiesnummer Vries M. Teekens januari 2013

Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage[n] Behandeld door Doorkiesnummer Vries M. Teekens januari 2013 Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage[n] 2013003374 Behandeld door Doorkiesnummer Vries M. Teekens 0592 266 662 30 januari 2013 Aan de bewoners van dit pand adres Onderwerp: Bloemen of gras? Geachte

Nadere informatie

4 november Afsluiten beheercontracten 2017

4 november Afsluiten beheercontracten 2017 4 november 2016 Op 1 januari 2016 is collectief Noord West Overijssel officieel van start gegaan met de uitvoering van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Het weidevogelseizoen zit erop, voor landschapsbeheer

Nadere informatie

reijrink heijmans Landschappelijke inpassing Fam. Duis, Bladel LAND S CHAPS I N R I C H T I N G

reijrink heijmans Landschappelijke inpassing Fam. Duis, Bladel LAND S CHAPS I N R I C H T I N G Landschappelijke inpassing Fam. Duis, Bladel werkdocument: 0mschakeling van een melkveehouderij naar een vleeskalverenhouderij opdrachtgever: Fam. K.A.C. Duis De Elsten 3 5531 NS Bladel datum: 07-10-2013

Nadere informatie

Nieuwsbrief. «postcode en woonplaats» «Voornaam» «naam» «adres» Uitgave no. 34 november 2012. Postadres Akkerseweg 11, Hedel

Nieuwsbrief. «postcode en woonplaats» «Voornaam» «naam» «adres» Uitgave no. 34 november 2012. Postadres Akkerseweg 11, Hedel Postadres Akkerseweg 11, Hedel «Voornaam» «naam» «adres» «postcode en woonplaats» Nieuwsbrief Uitgave no. 34 november 2012 VAN DE VOORZITTER WILT U STEENUILEN OP UW ERF? BAANBREKERSPAD MAATSCHAPPELIJKE

Nadere informatie

ADVIEZEN VOOR EEN BIJENRIJKER SINGELPARK. Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) Robbert Snep (Alterra) Augustus 2015 INLEIDING

ADVIEZEN VOOR EEN BIJENRIJKER SINGELPARK. Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) Robbert Snep (Alterra) Augustus 2015 INLEIDING ADVIEZEN VOOR EEN BIJENRIJKER SINGELPARK Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) Robbert Snep (Alterra) Augustus 2015 INLEIDING De gemeente Leiden werkt aan de inrichting van een ringvormig stadspark

Nadere informatie

Nieuws brief. Dijkverbetering Munnikenland. Beste lezer, Stand van zaken

Nieuws brief. Dijkverbetering Munnikenland. Beste lezer, Stand van zaken Nieuws brief APRIL 2012 6 Dijkverbetering Munnikenland Beste lezer, In deze nieuwsbrief leest u meer over de ondernomen stappen om agrarisch natuurbeheer in dit gebied mogelijk te maken en over de vaststelling

Nadere informatie

LANDSCHAPPELIJK INPASSINGSPLAN ADRIAANS - MILHEEZE

LANDSCHAPPELIJK INPASSINGSPLAN ADRIAANS - MILHEEZE LANDSCHAPPELIJK INPASSINGSPLAN ADRIAANS - MILHEEZE Opdracht Landschappelijke inpassing inpassing perceel Opdrachtgever Adriaans Handel en Bestrating Peeldijk 2 5763 PC Milheeze SIEBERS TUINPROJECTEN Renseweg

Nadere informatie

reijrink heijmans Landschappelijk inpassingsplan Gemertseweg 26, Beek en Donk Werkdocument: Uitbreiding agrarisch bouwblok.

reijrink heijmans Landschappelijk inpassingsplan Gemertseweg 26, Beek en Donk Werkdocument: Uitbreiding agrarisch bouwblok. Landschappelijk inpassingsplan Gemertseweg 26, Beek en Donk Werkdocument: Uitbreiding agrarisch bouwblok. Opdrachtgever: Dhr. G. J. Kouwenberg, Gemertseweg 26, 5741 PE Beek en Donk. Datum: 23-06-2014 08-09-2014

Nadere informatie

Van Akkerranden tot Functionele-Agro-Biodiversiteit. Dave Dirks, 26 januari 2017, Maasbree

Van Akkerranden tot Functionele-Agro-Biodiversiteit. Dave Dirks, 26 januari 2017, Maasbree Van Akkerranden tot Functionele-Agro-Biodiversiteit Dave Dirks, 26 januari 2017, Maasbree Inhoudsopgave: - Waarom bloemrijke akkerranden? - Verschillende randen voor verschillende doelen. - Natuurlijke

Nadere informatie

Biedt de nieuwe GLB kansen voor voedergewassen? L.Tjoonk Kennisontwikkelaar ruwvoerteelt

Biedt de nieuwe GLB kansen voor voedergewassen? L.Tjoonk Kennisontwikkelaar ruwvoerteelt Biedt de nieuwe GLB kansen voor voedergewassen? L.Tjoonk Kennisontwikkelaar ruwvoerteelt Hervorming Gemeenschappelijk Europees Landbouwbeleid Toeslagrechten 2014 Betalingsrechten 2015 Nationale invulling

Nadere informatie

Natuurlijke plaagbeheersing in de akkerbouw Recente resultaten uit onderzoek & praktijk

Natuurlijke plaagbeheersing in de akkerbouw Recente resultaten uit onderzoek & praktijk Natuurlijke plaagbeheersing in de akkerbouw Recente resultaten uit onderzoek & praktijk WUR Onderwijsaanbod Gewasbescherming 2007 Modules Akkerbouw Frans van Alebeek (PPO-AGV, Lelystad) frans.vanalebeek@wur.nl

Nadere informatie

Project bloemrijke bermen 2015

Project bloemrijke bermen 2015 .333++ MW/GN 049/jh ++ Project bloemrijke bermen 2015 Gemeente Berkelland Gemeente Berkelland College van Burgemeester en Wethouders Postbus 200 7270 AH Borculo Gemaakt door t Brendeke 10, 7152 BT Eibergen

Nadere informatie

Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk. Jan Stronks

Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk. Jan Stronks Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk Jan Stronks Stand van zaken huidig landschap Bos en natuur in de plus! Agrarisch cultuurlandschap sterk in de min: Natuurwaarde holt achteruit

Nadere informatie

Fietspad door het Bentwoud open

Fietspad door het Bentwoud open Fietspad door het Bentwoud open Enkele weken geleden is het zogenoemde oost-west fietspad (tussen de toekomstige fietstunnel onder de N209 en het Schravenwildertpad) opengesteld. Ook het fietspad langs

Nadere informatie

Samenwerken aan een rijke flora. Bijen zijn NIET hot!!!!!! Bijen zijn van levensbelang!!!!!

Samenwerken aan een rijke flora. Bijen zijn NIET hot!!!!!! Bijen zijn van levensbelang!!!!! Samenwerken aan een rijke flora. Bijen zijn NIET hot!!!!!! Bijen zijn van levensbelang!!!!! Aat Rietveld. Ambassadeur groen van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. En nog zo wat z(t)aken. Voorzitter

Nadere informatie

Beheerpakketten akkerfaunabeheer Collectief Midden Groningen 2017

Beheerpakketten akkerfaunabeheer Collectief Midden Groningen 2017 Beheerpakketten akkerfaunabeheer Collectief Midden Groningen 2017 11 Rietzoom en klein rietperceel Met een rietzoom kunnen verbindingen worden gelegd tussen (beheerde) elementen of percelen. Tevens kan

Nadere informatie

GROTE POLDER ZOETERWOUDE. Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend

GROTE POLDER ZOETERWOUDE. Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend GROTE POLDER ZOETERWOUDE Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend Inventarisatiekaart van het aanwezige groen op het bedrijventerrein zelf Nassaupad Energieweg Energieweg Industrieweg

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Grondeigenaren die bijdragen aan een mooi landschap Een bedrijfslandschapsplan in de praktijk Nieuw wandelpad vormt ingang Duurzaamheidsvallei, Moerenburg- Opening Duurzaamheidsvallei

Nadere informatie

Samen werken aan herstel van biodiversiteit in en rond het water in natuurgebieden, landbouwgebieden, stad en dorp

Samen werken aan herstel van biodiversiteit in en rond het water in natuurgebieden, landbouwgebieden, stad en dorp Van: de fracties Water Natuurlijk, PvdA en Natuur Geborgd in Waterschap Drents Overijsselse Delta Datum: februari 2019 Inleiding Internationaal en landelijk komt het thema biodiversiteit steeds breder

Nadere informatie

Kleurkeur: keurmerk voor goed bermbeheer. Context: steeds minder insecten. -76% insectenbiomassa Anthonie Stip

Kleurkeur: keurmerk voor goed bermbeheer. Context: steeds minder insecten. -76% insectenbiomassa Anthonie Stip Kleurkeur: keurmerk voor goed bermbeheer Context: steeds minder insecten Anthonie Stip 1 juni 2018 anthonie.stip@vlinderstichting.nl @birdingstip -76% insectenbiomassa 1 Insectenverlies vooral na mei Biodiversiteit

Nadere informatie

Over bijtjes, bloemetjes en mensen

Over bijtjes, bloemetjes en mensen Over bijtjes, bloemetjes en mensen Inhoud 05 Wil je wat meer weten over de bijen? 06 De plaats van de bijen in het dierenrijk 07 De rol van de bijen voor landbouw en in de natuur 08 Zijn bijen gevaarlijk?

Nadere informatie

Projectplan. Maatregelen voor de Patrijs Versterking van het leefgebied, landsdeel Zuid

Projectplan. Maatregelen voor de Patrijs Versterking van het leefgebied, landsdeel Zuid Projectplan Maatregelen voor de Patrijs Versterking van het leefgebied, landsdeel Zuid A. Wieland & J. Sloothaak september 2012 Projectplan Project: Maatregelen voor de Patrijs Periode: 1 januari 2013

Nadere informatie

Over bijtjes, bloemetjes en mensen

Over bijtjes, bloemetjes en mensen Over bijtjes, bloemetjes en mensen In het project Platteland in de bloemetjes zetten we bijen op een voetstuk. Bijen zijn op veel vlakken onmisbaar, maar ze hebben het op dit moment niet altijd gemakkelijk

Nadere informatie

Versie bij voorkeur breder

Versie bij voorkeur breder Pakketvoorwaarden A19c2 Versie 2019 Patrijzenrand Beschrijving Deze rand biedt dekking, foerageer- en nestelmogelijkheden voor de patrijs en andere akkervogels. De rand bestaat uit 3 stroken. Eén strook

Nadere informatie

GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN

GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN ROUTE 15 km 20 17 De Groene Loper verbindt groene initiatieven, zo ook in het Vechtdal. Ontdek in Ommen een aantal plekken waar gezamenlijk is gewerkt aan het vergroten van

Nadere informatie

Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe

Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe foto sake elzinga 2016 Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe Het boerenland, het dorpsgroen, het zandpad naar de hei. Het is de gewone leefomgeving die Drenthe bijzonder maakt. Landschapsbeheer Drenthe

Nadere informatie

Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe

Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe foto sake elzinga Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe Het boerenland, het dorpsgroen, het zandpad naar de hei. Het is de gewone leefomgeving die Drenthe bijzonder maakt. Landschapsbeheer Drenthe werkt

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jaargang 2019, nr. 7 (April) Belangstellende versie -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- In

Nadere informatie

Samen maken we het groen!

Samen maken we het groen! Samen maken we het groen! 10 tips voor meer natuur in je omgeving Een groene omgeving is leuk om naar te kijken, maar ook gezonder om in te leven en wonen en beter voor het klimaat. Planten en bomen houden

Nadere informatie

INVESTERINGSREGELING RUIMTELIJKE KWALITEIT VELD-OOSTENRIJK 14, HORST

INVESTERINGSREGELING RUIMTELIJKE KWALITEIT VELD-OOSTENRIJK 14, HORST INVESTERINGSREGELING RUIMTELIJKE KWALITEIT VELD-OOSTENRIJK 14, HORST INVESTERINGSREGELING RUIMTELIJKE KWALITEIT VELD-OOSTENRIJK 14, HORST COLOFON Investeringsregeling Ruimtelijke kwaliteit Veld-Oostenrijk

Nadere informatie

Horstee Flits Jaargang 12 - nr. 2 April 2011

Horstee Flits Jaargang 12 - nr. 2 April 2011 - 1 - Nieuw project Randenbeheer aanmelden kan nog! Het project Randenbeheer op maïsland heeft een vervolg gekregen. Wel met een iets andere aanpak. Het heet nu Bloeiend Bedrijf is een samenwerkingsproject

Nadere informatie

Rapportage Bezemactie Schoon Water Zeeland

Rapportage Bezemactie Schoon Water Zeeland Rapportage Bezemactie Schoon Water Zeeland CLM Onderzoek en Advies Postbus: Bezoekadres: T 0345 470 700 Postbus 62 Gutenbergweg 1 F 0345 470 799 4100 AB Culemborg 4104 BA Culemborg www.clm.nl Inhoud 1.

Nadere informatie

Stikstofproblematiek: kader voor duurzame voedselproductie

Stikstofproblematiek: kader voor duurzame voedselproductie Stikstofproblematiek: kader voor duurzame voedselproductie Jan Willem Erisman Arnhem, 24 januari 2018 Louis Bolk (1866-1930) Hoe ruimer zou onze opvatting van het leven zijn, indien het ons gegeven was

Nadere informatie

Jaarbericht. Landschapsbeheer Drenthe

Jaarbericht. Landschapsbeheer Drenthe 2018 Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe Het kwam in 2018 meer dan eens aan bod: de kwaliteit van het cultuurlandschap en de natuur van Drenthe staan ernstig onder druk. Het landschap verschraalt en plant-

Nadere informatie

Belanghebbenden bijeenkomst Lievelde. Zonnepark Lievelde

Belanghebbenden bijeenkomst Lievelde. Zonnepark Lievelde Belanghebbenden bijeenkomst Lievelde Zonnepark Lievelde 14 Juni 2018 1 Belanghebbenden bijeenkomst Lievelde Inhoud 1. Introductie 3. Gemaakte afspraken 2 1. Introductie Introductie De bijeenkomst De bijeenkomst

Nadere informatie

«LATEM ZOEMT! DEURLE ZOEMT» ACTIEPLAN BIJENWERKGROEP ZZZ INT-MARTENS-LATEM

«LATEM ZOEMT! DEURLE ZOEMT» ACTIEPLAN BIJENWERKGROEP ZZZ INT-MARTENS-LATEM «LATEM ZOEMT! DEURLE ZOEMT» ACTIEPLAN BIJENWERKGROEP ZZZ INT-MARTENS-LATEM 0. Inhoud 0. Inhoud... 1 1. Inleiding... 1 1.1. Bijenwerkgroep Sint-Martens-Latem... 1 1.2. Charter bijvriendelijke gemeente...

Nadere informatie

BIJENPLAN GEMEENTE RIJKEVORSEL

BIJENPLAN GEMEENTE RIJKEVORSEL BIJENPLAN GEMEENTE RIJKEVORSEL Inhoud Inhoud...2 I. Inleiding: waarom een gemeentelijk bijenplan...3 1. Waarom een gemeentelijk bijenplan?...3 2. In praktijk: Naar een bijenvriendelijke omgeving...4 3.

Nadere informatie

Wat is natuurinclusieve landbouw?

Wat is natuurinclusieve landbouw? Wat is natuurinclusieve landbouw? Jan Willem Erisman 's-hertogenbosch, 3 april 2018 Louis Bolk instituut Natuurinclusief: denken, ontwerpen en doen J.P. Thysse Waar wij wonen RV www.louisbolk.org Consumentenprijs

Nadere informatie

OOSTERSPOORBAANPARK-ZUID

OOSTERSPOORBAANPARK-ZUID OOSTERSPOORBAANPARK-ZUID UTRECHT BEWONERSAVOND 23 MEI 2017 2 PROGRAMMA WELKOM & DOEL CONTEXT OPGAVE REACTIES BEWONERSAVOND ALS BASIS VOOR ONTWERP 1. TOEGANKELIJKHEID 2. ERFAFSCHEIDINGEN 3. GROENINRICHTING

Nadere informatie