seizoen 2017/2018 Iedereen kan goed leren schilderen!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "seizoen 2017/2018 Iedereen kan goed leren schilderen!"

Transcriptie

1 Informatieboekje opleidingen seizoen 2017/2018 Iedereen kan goed leren schilderen!

2 2 Inhoud 1 Voorpagina 2. Inhoud 3. Voorwoord 4. Realistisch schilderen: een ambacht dat iedereen kan leren 5. Opleidingsmogelijkheden realistisch schilderen e jaar 3- jarige opleiding ( jaar, week, dagopleiding ) e jaar e jaar 9. Tekenen ( 1e - en 2e jaars portret ) 10. Specialisaties en masterclass landschap dieren portret en model stilleven, 17e eeuwse technieken magisch- en hyperrealisme 16. Werk van cursisten 17. Jong talent 18. Werk van cursisten 19. Kennismakingsworkshops en landelijke workshops 20. Werk van cursisten Daagse portretacademie 23. Events en teambuilding 24. Schildervakantie 25. Demonstraties, lezingen, facultatieve activiteiten 26. Algemene voorwaarden 27. Algemeen ( nieuwsbrief, inhalen gemiste lessen, certificaten, materialen) 28. Lesroosters jaaropleidingen, 29. Lesroosters weekopleidingen 30. Lesroosters tekenen, mastergroep, jong talent en kunstbeschouwing 31. Lesroosters maandopleidingen 32. Lesroosters specialisaties, 33. Vrienden van Art Partout, open atelier 34., 35. Tarieven 36. Achterpagina; locatie, contactgegevens academie en team foto Foto omslag: een schilderij vervaardigd door bezoekers tijdens de expositie Werk van cursisten in de Lebuïnuskerk in Deventer van 27 mei t/m 4 juni 2016.

3 Voorwoord 3 Mensen met veel verbeeldingskracht die in staat is zijn ideeën vorm te geven in bijvoorbeeld een schilderij noemen we een kunstenaar. Om je eigen verbeelding te kunnen weergeven op paneel of doek is kennis en kunde nodig. Je moet immers iets weten over kleuren, schildertechnieken en compositie. We leven in een driedimensionale wereld en we willen op een tweedimensionaal vlak een stuk werkelijkheid verbeelden, al dan niet verrijkt met onze fantasie. In dit spanningsveld gaan kunst en ambacht hand in hand. Zonder ambacht geen kunst. De oude meesters beschouwden schilderen als een ambacht, iets waar tegenwoordig vaak aan voorbij gegaan wordt. Pas als we geconfronteerd worden met ons onvermogen tot goed kijken en waarnemen en de weerbarstigheid van verf en penseel, beseffen we dat voor het maken van een goed schilderij vakkennis noodzakelijk is. Toch is schilderen makkelijker dan de meeste mensen denken. Vaak zijn mensen in de veronderstelling dat schilderen alleen is weggelegd voor de kunstzinnige mens met talent. Echter het beheersen van het schilderen rust op drie pijlers; kennis, ervaring en inspiratie. Je hebt dan al de belangrijkste componenten voor talent in handen. Academie voor Realistische Schilderkunst heeft in de loop van 17 jaar veel mensen opgeleid die aanvankelijk dachten geen of weinig talent te bezitten maar binnen een jaar toch in staat bleken om prachtige werken te creëren. Enerzijds heeft dit te maken met de passie en bevlogenheid om iets te creëren. Anderzijds is het belangrijk de nodige instructies te ontvangen om effectief en op de juiste manier een ontwikkeling door te maken. Art Partout heeft niet de pretentie cursisten op te leiden tot kunstenaars. Wél heeft Art Partout de intentie om aan haar cursisten de nodige vakkennis door te geven. Elk individu bepaalt zelf welke stappen met de verworven ambachtelijke kennis gezet wordt. De lesmethode is zo ontwikkeld dat vakkennis centraal staat, op een zodanige wijze dat al schilderend stapsgewijs de technieken in een korte tijd eigen gemaakt kunnen worden. Deze opleiding is bedoeld voor zowel mensen die nog nooit een penseel in handen hebben gehad als voor de meer geoefende schilder die zijn of haar technieken wil uitbreiden of verfijnen. Voor de een is het een nieuwe betekenisvolle hobby met ongekende mogelijkheden, voor de ander een aanvulling van technische mogelijkheden voor meer inspiratie. Tomas Nagy, Directeur

4 4 Realistisch schilderen Een ambacht dat iedereen kan leren In tegenstelling tot de Belgische academies waren in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw praktisch alle klassieke onderwijsmethoden op het gebied van de realistische schilderkunst uit de Nederlandse academies verdwenen. Tomas Nagy, de oprichter van de school, zag een behoefte in de markt voor een klassieke schilderopleiding en ontwikkelde een lesprogramma in de traditie van de klassieke technieken. In september 2000 is de school van start gegaan met een groepje van zes cursisten. Inmiddels is de academie met ruim vierhonderdvijftig leerlingen en een team van veertien docenten uitgegroeid tot de grootste particuliere academie van Nederland. Art Partout Academie voor Realistisch Schilderkunst is een particulier initiatief en wordt niet door de overheid gesubsidieerd. Uit het hele land maar ook uit Duitsland en België weten mensen de academie in Deventer te vinden. De academie beschikt over ruime, lichte lokalen en uitstekende faciliteiten, waaronder een groot assortiment rekwisieten, zodat men zelf composities kan samenstellen om naar waarneming te kunnen schilderen. Men kan de opleiding in dagdelen maar ook één hele dag in de maand of een volle week volgen. Art Partout Academie voor Realistische Schilderkunst heeft als doel, cursisten de klassieke schildertechnieken op een effectieve wijze aan te leren. Fijnschilderen wordt ook beschouwd als de moeder van de schilderkunst die ook de basis vormt voor andere discipline binnen de schilderkunst. Een brede scala van technieken en onderwerpen vormen de inhoud van de driejarige opleiding. Kleurenleer, compositie, perspectief, toonwaarden, glaceren en diverse penseelvoeringen komen uitgebreid aan bod. Bij het portret- en model schilderen wordt veel aandacht besteed aan anatomie. De opleiding is bedoeld voor mensen die net een stapje verder willen en waarheidsgetrouw willen leren schilderen. Afhankelijk van inzet en tijd is het voor iedereen mogelijk, na betrekkelijk korte tijd, mooie en technisch verantwoorde werken te creëren. Naarmate de opleiding vordert zullen de werkstukken steeds gecompliceerder worden zodat de cursist permanent een progressie in de ontwikkeling zal doormaken. Niet alleen beginners maar ook gevorderde schilders kunnen veel baat hebben bij de vele technieken. Na de driejarige opleiding kan de cursist zich verder ontwikkelen door zich te specialiseren in verschillende disciplines zoals stilleven/17e eeuwse technieken, landschap, dieren/planten, magisch- en hyperrealisme en portretschilderen.

5 Opleidingsmogelijkheden realistisch schilderen te volgen op drie verschillende wijzen 5 1. Wekelijks één dagdeel gedurende 30 weken 2. Eén hele dag per maand gedurende 9 dagen 3. Eén hele week van 5 dagen + 4 terugkomdagen De volledige opleiding bestaat uit drie lesjaren. In het eerste jaar worden de belangrijke fijnschilder-technieken behandeld. Na het afronden van elk jaar kan de cursist beslissen te stoppen of door te gaan naar een volgend lesjaar. 1. Jaaropleiding: Gedurende 30 weken eenmaal per week 2.5 uur. De lessen worden op verschillende dagdelen, overdag en s avonds, gegeven. Er zijn twee instroommomenten; de 2e week van maart en de 3e week van september. Lesmethode en lesboek Het lesprogramma is zodanig van opzet dat cursisten zich de stof en de oefeningen zo snel mogelijk eigen kunnen maken. De technieken worden door de docenten uitgelegd en voorgedaan, verder wordt waar nodig ondersteund middels DVD s en PowerPoint presentaties. Van elk lesjaar is een uitgebreid lesboek met illustraties en voorbeelden, zodat de cursist een naslagwerk heeft om ook thuis aan het werk te gaan. De thema s van elk jaar zijn zeer divers en met oplopende moeilijkheidsgraad. Om iedereen maximaal aandacht te kunnen geven zijn de klassen niet groter dan tien personen. Gemiste lessen kunnen in overleg op een ander tijdstip ingehaald worden. Lesaanbod in drie varianten Om de opleiding voor iedereen toegankelijk te maken worden de lessen in drie varianten aangeboden. Alle varianten bevatten dezelfde leerstof. 2. Maandopleiding: één dag in de maand gedurende negen maanden. Voor de maandopleidingen zijn op jaarbasis diverse instapmogelijkheden. 3. Weekopleiding: één hele week + vier terugkomdagen. Voor de weekopleidingen zijn op jaarbasis diverse instapmogelijkheden. Summerschool: één week in de zomervakantiemaanden + 1 terugkomdag. Instapmomenten week en dagopleidingen Zie lesrooster op pagina voor de verschillende startmomenten. Lestijden Jaaropleidingen op verschillende dagdelen in de week, ook in de avonduren. De dagopleiding en summerschool is een hele dag en begint om 9.30 uur..

6 6 1e Jaar Het eerste jaar van de opleiding is voornamelijk gericht op het aanleren van fijnschilder-technieken en het goed leren waarnemen van vorm, verhoudingen, toonwaarden en kleur. In dit lesjaar komen alle relevante basistechnieken aan bod. De lessen worden klassikaal gegeven en elke cursist is bezig met hetzelfde onderwerp. De lessen zijn zo opgebouwd dat men bij vrijwel elk onderwerp kennis maakt met een nieuwe techniek die hoort bij dat specifieke onderwerp. Het aanbod van de lesstof gebeurt door uitleg en voordoen door de docent. Het lesprogramma wordt waar nodig ondersteund door DVD s en PowerPoint. Bij de opleiding hoort een uitgebreid lesboek met beschrijvingen en illustraties, dit vormt een naslagwerk ter ondersteuning wanneer u thuis aan het werk wilt. De onderwerpen zijn: stillevens, dieren, fruit en natuur. U leert in het eerste jaar alle belangrijke technieken zoals diverse penseelvoeringen, de uithaaltechniek, het schiften, tamponneren, withoging, grisaille schilderen, verdassen, glaceren, toonwaarden aanbrengen, stofuitdrukking, onderschildering en het mengen van verf. Er wordt geschilderd op krijtpaneel zodat het fijnschilderen in uiterste precisie tot haar recht kan komen. Naast het aanleren van schildervaardigheden worden een aantal theoretische onderwerpen behandeld zoals materiaalkennis en kleurenleer. Het is goed om thuis te oefenen maar er zijn in de eerste helft van het lesjaar geen thuisoefeningen. Het eerste lesjaar is te volgen in drie varianten: wekelijks op diverse dagdelen (ook in de avonduren), een hele week met 4 terugkomdagen (of als 6-daagse summerschool), of eens per maand een hele dag (zie pagina 5). Bij succesvol afronden van het eerste jaar ontvangt de cursist een deelcertificaat. Deel opleiding Het eerste lesjaar kan men ook volgen in een verkorte vorm, d.w.z.; - jaaropleiding in 15 dagdelen van 2,5 uur (ook in de avonduren), - weekopleiding in vijf aaneengesloten dagen, - dag/maand opleiding in vijf maanden. De deel opleiding behandelt een aantal basis technieken uit het eerste deel van het eerste jaar. De deelopleiding sluit aan op de tweede helft indien men besluit alsnog de hele opleiding van het eerste jaar te voltooien.

7 7 2e Jaar Het tweede jaar van de opleiding realistisch schilderen is een verdieping van het eerste jaar. Waar in het eerste jaar naar foto s wordt geschilderd, schildert u nu eigen composities en naar voorbeelden van meesterschilders. De onderwerpen zijn groter van formaat, de composities complexer. Het accent ligt dit jaar vooral op methodes en het weergeven van diverse stofuitdrukkingen zoals hout, textiel, metaal en glas. Daarnaast komen tonatie, perspectief, compositieleer en kleuren mengen ruimschoots aan bod. Met behulp van de vele rekwisieten van de academie leert u stilleven composities samen te stellen, belichten en gebruik maken van een z.g. black box. De onderwerpen zijn zeer uiteenlopend, ook werken van hedendaagse realisten worden als voorbeeld gebruikt. Het optisch mengen, glaceertechnieken, trompe l oeil en clair-obscur schilderen zijn onderdelen van het programma in dit jaar. DVD instructies en Power Point presentaties van een aantal theoretische onderwerpen maken eveneens deel uit van het programma. Het losbladig lesboek, verstrekt in het eerste jaar, wordt met een supplementen van de onderwerpen van dit jaar uitgebreid. Bij dit tweede jaar hoort een demonstratie portretschilderen naar levend model en een boeiende lezing over compositieleer door docenten van de academie. Deze lezing en demonstratie zijn facultatief op een zaterdag, er zijn voor cursisten geen kosten aan verbonden. Het jaar wordt afgesloten met een deelcertificaat. Na afronding kunt u besluiten door te gaan naar het derde lesjaar. Het tweede jaar is op twee manieren te volgen n.l.; - jaaropleiding van 30 dagdelen, - maandopleiding één dag in de maand gedurende 9 maanden.

8 8 3e Jaar Het derde jaar van de driejarige opleiding is een thema-jaar. In de twee voorafgaande jaren zijn veel technieken en methodes behandeld. Dit jaar is erop gericht kennis te maken met diverse disciplines binnen de schilderkunst en de daarbij behorende technieken. Zo krijgt de cursist inzicht om keuzes te kunnen maken en zich verder te ontwikkelen. De thema s dit jaar zijn: landschappen, zeegezichten, miniaturen in ei-tempera en portret. Onderdelen hierin zijn; wolken, golven, vuur, bomen, draperie en anatomie. Het thema portret wordt afgesloten met het schilderen naar levend model. Naast het maken van grotere werken op doek, al dan niet alla prima, wordt kennis gemaakt met uiterst klein werk, z.g. miniatuurschilderen met ei tempera. Ter afsluiting van het jaar worden enige vernistechnieken en het zelf vervaardigen van diverse soorten medium en glacis behandeld. In het theoretische gedeelte wordt ingegaan op het ontstaan van de pigmenten en de historische achtergronden ervan. Het losbladig lesboek wordt uitgebreid met een supplement behorende bij het 3e lesjaar. Na afronding wordt een eindcertificaat voor de driejarige opleiding verstrekt. Daarna kan de cursist zich eventueel gaan specialiseren in diverse disciplines zoals stillevens, landschappen, dieren en planten of portretten (Zie pag. 10 t/m 15.). Of onder begeleiding vrij schilderen in de masterclass. Het jaar wordt afgesloten met een eindopdracht en het eindcertificaat Het derde jaar is op twee manieren te volgen n.l.; - jaaropleiding van 30 dagdelen, - maandopleiding één dag in de maand gedurende 9 maanden.

9 Tekenen 9 Tekenopleiding Tekenen is de oudste vorm van beeldende communicatie tussen mensen en na eeuwen is het nog steeds actueel. Het blijft boeien om met lijnen op een tweedimensionaal vlak iets driedimensionaals weer te geven. Om goed te kunnen schilderen is tekenvaardigheid niet perse nodig maar het heeft wel voordelen om een schilderij met tekenen te starten. Door te tekenen krijg je ook meer inzicht in de opbouw van een werkstuk, zonder afgeleid te worden door kleur. Iedereen kan leren tekenen, door goed waarnemen, construeren en meten leert u dingen natuurgetrouw en in de juiste proporties weer te geven. De klassikale tekenopleiding, begint met goed arceren, de basisvormen en uiteindelijk complexe tekeningen. Compositie, perspectief, stofuitdrukkingen, licht/schaduw en toonwaarden zijn de onderwerpen die steeds naar voren komen. De thema s zijn stillevens, bloemen, bomen, gebouwen, landschappen, dieren, ledematen en portretten, eenvoudig beginnend met een oplopende moeilijkheidsgraad. Maak kennis met verschillende materialen zoals houtskool, grafiet, conté, stift en pentekenen met Oost Indische inkt. Tekenen in de natuur en stadsgezichten op locatie zijn ook in het programma opgenomen. Van elk lesonderdeel ontvangt u een beschrijving zodat u ook thuis kunt oefenen. Vervolg opleiding tekenen In de vervolgopleiding worden de onderwerpen complexer en er wordt dan ook met verschillende materialen gewerkt. Het zelf maken van composities en tekenen naar waarneming is de rode draad in de vervolgopleiding. Portret en modeltekenen In dit tekenjaar wordt uitsluitend portreten modelgetekend. Er wordt gestart met anatomie-studies en tekenen naar levend model.

10 10 Specialisaties en masterclass Wat kun je doen ná de 3-jarige opleiding De driejarige opleiding is een afgerond geheel en er zijn veel verschillende onderwerpen behandeld, bedoeld om een cursist breed te oriënteren en ervaring op te doen. Maar het schildersvak is erg breed en het is goed om je te verdiepen en te bekwamen in een specifiek onderdeel. In de specialisaties wordt uitsluitend in het gekozen onderdeel les gegeven en dit wordt nog verder uitgediept dan in de driejarige opleiding mogelijk was. Uitgerust met de bagage van de aangeleerde technieken van de driejarige opleiding kan de cursist zich geheel toeleggen op bijvoorbeeld landschappen/stadsgezichten, dieren/planten, stillevens/ 17e eeuwse technieken, portret- en model-schilderen of magisch- en hyperrealisme. Daar waar in de driejarige opleiding naast het schilderen van mooie werken het accent meer lag op de leerprocessen en het bekwamen in de technieken, ligt bij de specialisatielessen het accent vooral op het vervaardigen van fraaie werken en ontwikkelen van een eigen stijl. Vervolg specialisaties In de vervolg-specialisaties kan de cursist zich verder bekwamen in de gekozen richting. Zie specialisaties op pagina 10 t/m 15. Na het uitreiking van certificaten kunt u zich gaan specialiseren.. Masterclass De masterclass is bedoeld voor mensen die de driejarige opleiding hebben afgerond en daarna met regelmaat onder begeleiding van een docent vrij willen blijven schilderen. In de masterclass werkt iedereen aan zijn of haar eigen schilderij, er is geen vastomlijnd programma. Wel zijn altijd één of twee docenten aanwezig om de cursist met raad en daad bij te staan. Iedereen is vrij om te schilderen met olieverf, acryl of tempera. De masterclass is niet aan een bepaalde periode gebonden, je kunt zo lang als je wilt schilderen in de masterclass. De instapmomenten zijn in maart en september. De schilderdag voor de masterclass is op donderdag van uur. De cursist bepaalt zelf wanneer en hoe lang hij of zij aanwezig wil zijn. Er wordt gewerkt op basis van een uren knipkaart.

11 Specialisatie 11 Landschap - 19 lessen van 4 uur om de 14 dagen In de specialisatie landschapschilderen wordt dieper ingegaan op de vele facetten die u als landschapschilder tegenkomt of in ieder geval moet begrijpen en beheersen. Belangrijke onderdelen zijn het kaderen, (atmosferisch ) perspectief, de compositie van het lijnenspel, vlakverdelingen en het bepalen van het zwaartepunt. Dit heeft alles te maken met het aanleren van een andere manier van kijken, het signaleren en uitbannen van aannames. Natuurlijk komen nieuwe penseelvoeringen aan bod voor een realistische weergave van het landschap. Verder maakt u kennis met het kleurpalet dat kenmerkend is voor landschapschilders. Een ander aspect is het bepalen welke elementen je weglaat of toevoegt in het belang van een evenwichtig schilderij. Bij stadsgezichten speelt het perspectief een bijzondere rol die vooral bij het schilderen op locatie van wezenlijk belang is. In de meeste gevallen wordt geschilderd van een eigen foto. Ook het schilderen op locatie in de vrije natuur is in het programma opgenomen. In deze specialisatie worden technieken van diverse oude meesters geanalyseerd en behandeld. Er wordt geoefend met het twee- en driekleurenpalet en impressionistische technieken. Bij de opleiding hoort een aanvulling voor het lesboek. Vervolgopleiding landschap Deze vervolg-specialisatie landschapschilderen is een leerjaar waarin we nog dieper ingaan op specifieke onderdelen. Naast een goede uitvoering van het landschap wordt veel aandacht geschonken aan de ontwikkeling van een persoonlijke stijl.

12 12 Specialisatie Dieren schilderen - 19 lessen van 4 uur om de 14 dagen In de specialisatie dieren schilderen wordt ingegaan op de vele facetten bij het schilderen van vachten en veren. Zoals textuur uitdrukking maar ook anatomie en houdingen van verschillende dieren. Het schilderen van dieren in hun natuurlijke omgeving is een onderdeel waarbij veel aandacht is voor compositie, diepte, kleur en perspectief. De onderwerpen die aan bod komen zijn huisdieren, boerderijdieren, roofdieren, vogels, reptielen en insecten. In het eerste deel zal ook aandacht worden besteed aan de omgeving, zoals begroeiing en achtergronden. Er wordt kennis gemaakt met nieuwe schilder technieken en penseelvoering die specifiek van belang zijn bij het schilderen van vachten. In het tweede gedeelte van de opleiding kiest de cursist zelf de onderwerpen. Na het volgen van de specialisatie dieren schilderen heeft u veel vaardigheden geleerd en ervaring opgedaan om op realistische wijze dieren te schilderen. Vervolgopleiding In de vervolgopleiding wordt specifiek ingegaan op verschillende onderwerpen; dieren in hun omgeving, begroeiing en bomen. Het maken van meer complexe werken zoals wildlife zal in dit vervolgjaar een onderdeel zijn.

13 Specialisatie 13 Portret & model Binnen de schilderkunst is het menselijk portret één van de meest uitdagende disciplines. Na de driejarige opleiding is er een gedegen ondergrond om de portret- en modelrichting in te slaan. In deze specialisatie wordt stap voor stap het portret- en modelschilderen behandeld. Gezien de complexiteit is een nauwgezette aanpak van groot belang. De eerste lessen zijn gewijd aan anatomiestudies waarbij getekend wordt met diverse materialen. Na deze tekensessies wordt er in grisaille naar gipsmodellen geschilderd. Uiteindelijk schildert u naar levend model. Na deze klassieke aanpak is het mogelijk een gelijkend portret en het menselijk lichaam in verschillende poses te schilderen. Bij de specialisatie portret- en modelschilderen hoort een lesboek met uitgebreide informatie, te gebruiken als naslagwerk. Een gelijkend portret met de juiste uitdrukking vraagt veel studie en ervaring, de basis hiervoor wordt in deze specialisatie gelegd. In de tweede helft wordt overgestapt naar het schilderen van naakt naar levend model. De lessen worden gegeven door ervaren portrettisten. Vervolgopleiding portret en model In deze vervolgopleiding gaan we dieper in op de materie. Door het vele oefenen onder begeleiding van een ervaren portrettist ontwikkelt de cursist meer uitdrukkingsvaardigheid. Naast een goede gelijkenis wordt aandacht geschonken aan de hele compositie en wordt u gestimuleerd om een eigen handschrift te ontwikkelen.

14 14 Specialisatie Stilleven en 17e eeuwse technieken In de specialisatie stilleven schilderen wordt ingegaan op de uitvoering van de diverse methodes uit het tweede en derde opleidingsjaar. Belangrijke onderdelen zijn 17e eeuwse schildertechnieken, het optisch kleur mengen, een compositie opzetten en uitlichten naast het veelvuldig toepassen van contrast; toonwaarden, vormen en kleuren. Je leert welke elementen je weglaat, toevoegt en waarom. Eén stilleven alla prima is onderdeel van de opleiding. In de meeste gevallen wordt geschilderd naar een eigen compositie. U leert kijken naar de mogelijkheden om het stilleven sterker in beeld te brengen door weglatingen, toevoegingen, contrast verhogingen of verlagingen. De cursist leert diverse penseelvoeringen om zo een sfeervol en realistisch stilleven te laten ontstaan. Er wordt gekeken naar oude meesters en hun specifieke aanpak. Textuur schilderen blijft een belangrijk onderdeel in deze specialisatie. Vervolgopleiding specialisatie stilleven De vervolg-specialisatie stilleven is een leerjaar van veel oefenen, én het vervaardigen van meer complexe schilderstukken en het verder ontwikkelen van een eigen stijl.

15 Specialisatie 15 Magisch- en hyperrealisme De term Magisch Realisme komt voor het eerst voor als beschrijving van een stroming in Duitsland in 1925 (Neue Sachlichkeit) en is een antwoord op steeds abstractere en expressievere schilderkunst. Een magisch schilderij vraagt een realistisch geschilderde weergave zodat de illusie een werkelijkheid zou kunnen zijn. Onderdeel in de lessen is het ontwikkelen van creatief denken. Hyperrealisme Symboliek en metaforen In het magisch realisme wordt meestal gebruik gemaakt van symbolen en/of metaforen. Het gebruik en toepassen hiervan en de wijze waarop e.e.a. wordt verbeeld vraagt een gedegen voorbereiding en studie. Tijdens deze specialisatie wordt je vooral creatief uitgedaagd en natuurlijk geholpen bij de uitvoering. Hyperrealisme Hyperrealisme is een kunstvorm die het realisme overstijgt door het toepassen van extreme beeldweergave, waarbij onderdelen in close-ups hyper gedetailleerd worden weergegeven. De kunstenaar Sparnaay is hier een goed voorbeeld van. Magisch realisme

16 16 Werk van cursisten

17 17 Jong talent Evenals met sport en muziek kun je met kinderen er niet vroeg genoeg bij zijn om hun talenten te stimuleren. Kinderen zijn vaak nog onbevangen en minder beïnvloed door allerlei indrukken, waardoor creativiteit nog in spontane vorm aanwezig is. Sommige kinderen hebben een uitgesproken voorkeur om iets te creëren. Als ouders dit merken is het goed een kind de mogelijkheid te geven de aanwezige talenten verder te ontwikkelen. Er is een kleine klas voor kinderen vanaf 8 jaar op woensdagmiddagen. Het betreft 10 lessen van twee uur. Er wordt getekend met (kleur-)potlood en geschilderd met waterverf en acrylverf voor kinderen. Uiteraard wordt rekening gehouden met de voorkeur van de kinderen maar er wordt wel een programma afgewerkt dat eenvoudig begint en telkens iets complexer wordt. Tussendoor worden verhalen verteld over kunst, kunstenaars en bijvoorbeeld het ontstaan van pigmenten en zelf verf maken. Vorm en kleur zijn de rode draad die door het programma loopt.

18 18 Werk van cursisten

19 Workshops 19 Kennismaken met fijnschilderen Een keuze maken kan lastig zijn als je niet weet wat de opleiding realistisch fijnschilderen precies inhoudt. Is deze opleiding wel iets voor mij? Kan ik dit wel? Deze vragen kunnen een keuze in de weg staan. De gratis kennismakingsworkshops van de Academie voor Realistische Schilderkunst, die meerdere keren per jaar worden aangeboden, zijn bedoeld om in de praktijk kennis te maken met realistisch fijnschilderen. Tijdens deze gratis workshop schildert u met olieverf een klein stilleven dat u mee naar huis kunt nemen. Door een stap voor stap begeleiding maakt u kennis met het fijnschilderen. U zult zien wanneer u de juiste weg bewandelt u al na een paar uur een leuk schilderij heeft gemaakt. Tijdens deze workshop krijgt u alle relevante informatie over de opleiding en er is ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen. De bedoeling is dat u na deze ervaring een beeld heeft gekregen van de opleiding zodat u een juiste beslissing kunt nemen. U hoeft geen materiaal mee te nemen, alles wat u nodig heeft is aanwezig. Naast e 10,- voor materialen zijn aan deze workshop geen kosten verbonden. Koffie en thee zijn gratis. 2017: vrijdag 9 juni, zaterdag 10 juni vrijdag 25 augustus, zaterdag 26 aug. vrijdag. 1 september, zaterdag 2 sept. vrijdag 8 september, zaterdag 9 sept. vrijdag 15 september, zaterdag 16 sept. 2018: vrijdag 19 januari, zaterdag 20 januari vrijdag 26 januari zaterdag 27 januari vrijdag 9 februari zaterdag 10 februari vrijdag 2 maart zaterdag 3 maart vrijdag 25 mei zaterdag 26 mei vrijdag 8 juni zaterdag 9 juni vrijdag 24 augustus zaterdag 25 aug. vrijdag 31 augustus zaterdag 1 sept. vrijdag 7 september zaterdag 8 sept. vrijdag 14 september zaterdag 15 sept. Tijden; op vrijdagen van u. en op zaterdagen van 9.30 uur u. Landelijke workshops In het seizoen 2018 zullen in een achttal plaatsen in Nederland workshops worden georganiseerd. Het betreft telkens twee workshops, de een op vrijdag en de andere op zaterdag. Beide met een verschillend thema. De tijden zijn van tot uur. Plaatsen en tarieven zie onze website.

20 20 Werk van cursisten

21 Portretacademie 21 Achtdaagse Portretopleiding De portretacademie bestaat uit een achtdaagse opleiding waarbij het portretschilderen, één van de moeilijkste disciplines binnen de schilderkunst, uitvoerig wordt behandeld. Het eerste gedeelte van de cursus is een aaneengesloten week van maandag tot en met vrijdag van uur. Daarnaast zijn er drie terugkomdagen met thuisopdrachten. Het programma omvat een dag anatomie waarbij getekend wordt met potlood, houtskool en conté. De tweede dag maakt men studies van de onderdelen zoals oog, neus, mond en oren van het menselijk hoofd in de vorm dan kleine schilderijen van de onderdelen van het menselijk De derde dag maakt u grisaille schilderijen van gipsmodellen. De vierde en vijfde dag wordt naar levend model geschilderd. Tijdens de drie terugkomdagen wordt naar levend model geschilderd, waarbij de nadruk wordt gelegd op uitdrukking, gelaatstrekken en karakter van het model..de thuisopdracht is een zelfportret, op de laatste terugkomdag wordt dit besproken. Deze achtdaagse cursus is bedoeld voor beginners en gevorderden. Het is een pre als de cursist tenminste het eerste jaar van de opleiding realistisch fijnschilderen heeft gevolgd aangezien in dat jaar veel basistechnieken worden behandeld die bij het portretschilderen goed van pas komen. De lessen worden gegeven door ervaren portretschilders. Deze klassikale opleiding geeft een goede basis en stelt de cursist in staat een gelijkend portret te schilderen. Bij de opleiding hoort een boekje met uitgebreide informatie als handleiding. Na afronding ontvangt u een certificaat. Een arrangement met overnachting is mogelijk. Voor lesgeld en rooster zie pagina 28 t/m 32.

22 22 Schildervakantie Exposities De meeste mensen die iets creëren hebben in meer of mindere mate behoefte dit ook aan anderen te laten zien. Een kunstwerk uitsluitend voor je zelf geeft toch minder bevrediging dan wanneer je je medemens er van kunt laten genieten. En het is dan helemaal prettig wanneer je de mening van mensen over je werk kunt vernemen en dat kennissen en vrienden je werken kunnen bekijken. Exposeren en je werk verkopen is voor velen een wens maar niet iedereen is in de gelegenheid zich bij een galerie aan te sluiten. Art Partout start binnenkort een online galerie uitsluitend voor haar cursisten en oudcursisten. De cursist is vrij om werken te koop aan te bieden. Bij de gegevens van het schilderij wordt vermeld of het werk te koop wordt aangeboden. Potentiële kopers worden met de schilder in contact gebracht en zij handelen de verkoop verder zelf af. Eens per 2 jaar organiseert de academie een grote overzichtstentoonstelling van werk van cursisten. Excursies Elk jaar wordt op een zaterdag in mei een excursie georganiseerd door de academie naar een bekende, interessante expositie of een museum. De keuze valt vaak op solo exposities van gerenommeerde realisten c.q. fijnschilders. Door het kijken naar werken van professionals kun je veel inspiratie, kennis en ideeën opdoen. In de meeste gevallen zijn de kunstenaars in kwestie bereid te vertellen over hun werkwijze en techniek. We vertrekken met een touringcar (max. 50 personen) om uur en rond uur zijn we weer in Deventer. Meestal doen we twee exposities aan. Tussen de middag is er een lunch, bij aankomst een kopje koffie of thee. Het arrangement is inclusief entreegelden, lunch en vervoerskosten. Kosten: Afhankelijk van het aantal deelnemers en de afstand zijn de kosten rond de e 55,-.

23 Events & Teambuilding 23 Mensen leveren de beste prestaties als de stemming in een bedrijf goed is; onderling begrip en waardering voor elkaars werk maar ook de waardering van elkaars eigenheid dragen hieraan bij. Een positieve flow werkt als Haarlemmer olie en zorgt voor harmonie op de werkvloer, die op zijn beurt een rendement verhogend effect heeft. Wil je je omgeving positief beïnvloeden dan kun je dit het beste doen door jezelf in een goede stemming te brengen. Luister naar opgewekte muziek, herinner je een mooie ervaring of kijk naar mooie foto s. Het is gebleken dat creatief bezig zijn mensen snel en langdurig in een positieve stemming brengt. Een van de meest effectieve gymnastiekoefeningen voor creativiteit is schilderen. Werken met kleuren, composities, stofuitdrukkingen en je emoties aan het doek toevertrouwen is een proces dat al je creatieve cellen in beroering brengt. Het creëren van een schilderij geeft mensen een positieve boost en stimuleert de rechter hersenhelft, het creatieve deel van de hersenen, tot meer activiteit. Bedrijven steken veel geld en energie in technische, sociale en commerciële trainingen maar vergeten soms dat het stimuleren van creativiteit zeker zo belangrijk is. Juist die technische, commerciële en sociale vaardigheden gecombineerd met creativiteit geven een meerwaarde waardoor het bedrijf zich kan onderscheiden in slagvaardig onderhandelen, het vinden van technische oplossingen of een beter relatiebeheer. Samen met uw medewerkers een dag schilderen is een ervaring waar medewerkers lang met plezier aan terug zullen denken. Een vakkundig docent geeft de nodige instructie zodat iedere deelnemer aan het eind van de dag met een mooi schilderij naar huis gaat. Deze geheel verzorgde dag wordt aangeboden in onze academie of als in company activiteit in uw bedrijf. Alle benodigde materialen worden door de academie verstrekt en tussen de middag wordt een uitgebreide lunch geserveerd. Groepsgrootte maximaal 18 personen. Tarieven op aanvraag.

24 24 Schildervakantie Sinds 2003 organiseert Art Partout, Academie voor Realistische Schilderkunst, in de zomermaanden schildervakanties in Oost-Europa. De laatste jaren is het, in plaats van een vaste verblijfplaats, een rondreis langs mooie locaties. Tijdens deze tiendaagse rondreis wordt op de fraaiste plekken in de vrije, vaak ongerepte natuur of pittoreske dorpjes geschilderd of getekend. De groep bestaat uit maximaal 12 personen, er zijn steeds twee vakkundige docenten aanwezig voor een optimale begeleiding. Alle schilder attributen worden door de academie verstrekt, zodat u, naast uw persoonlijke bagage, niets hoeft mee te nemen. Dit 10-daagse arrangement is geschikt voor beginners en gevorderden en is inclusief volpension en vliegticket. Naast het schilderen staan diverse culturele uitstapjes zoals bezoek aan musea en bezienswaardigheden op het programma.

25 Demonstraties, lezingen en workshops 25 De academie verzorgt elk jaar diverse facultatieve activiteiten in de vorm van korte cursussen, demonstraties, lezingen en workshops. Alle Datums van de facultatieve activiteiten worden regelmatig in de nieuwsbrieven vermeld. Opgave kan per mail of op de intekenlijsten op het mededelingenbord. Demonstratie landschapschilderen: voor eerstejaars en tweedejaars cursisten. Tijdens deze drie uur durende demonstratie laat een docent zien hoe een landschap wordt opgebouwd. Deelname gratis. Demonstratie portretschilderen: voor tweedejaars cursisten, eveneens drie uur. Bij deze portretdemonstratie ziet u hoe de eerste aanzet van het gelaat vorm krijgt en hoe een portret langzaam, door de juiste verhoudingen en kleuren, gestalte krijgt. Deelname gratis. Fabricage van penselen: Penselenfabrikant Da Vinci houdt een interessante lezing met videobeelden over penselenfabricage. Voor alle cursisten. Duur twee uur. Deelname gratis. Verf en pigment: demonstratie verf maken door Piet Kempenaar van Verfmolen De Kat (Zaanse Schans). Voor alle cursisten. Kosten e 10,-. Duur 3 uur. Workshop bladgoud vergulden: u leert twee verguldmethodes. Voor alle cursisten. Duur 6 uur, kosten inclusief bladgoud en lunch e 89,-. De workshop marmeren: een introductie op de cursus marmerimitaties. Duur ca. 2.5 uur. Maximaal 20 personen. Deelname gratis. Docent Gertiene Post. Cursus marmeren: drie lessen van 2,5 uur kosten 75,00 max. 10 personen. Docent Gertiene Post. Cursus hout imitatie: drie lessen van 2,5 uur kusten 75,00 max. 10 personen. Docent Gertiene Post. Introductie kunstgeschiedenis: Tijdens deze intro door Drs. Jutka Ritter krijgt u een indruk van de cursus kunstgeschiedenis die in november wordt gegeven. Maximaal 30 personen, deelname gratis. Cursus kunstgeschiedenis: 8 avonden start do. 5 oktober 2017 Kosten e 95,-. Max. 30 personen. Vervolgcursus kunstgeschiedenis: 3 avonden, max. 30 personen. Lezing Walter Elst: De bekende Vlaamse fijnschilder Walter Elst zal een lezing verzorgen. Hij vertelt over zijn werken, technieken.en zijn kunstenaarsschap. Max. 30 pers., kosten e 10,-- p.p. Cursus miniatuurschilderen Datum volgt. Max. 15 pers., kosten e 15,-- p.p. Open atelierdagen. Op jaarbasis worden een vijftal open atelierdagen gehouden, deze zijn bedoeld om de vakanties te overbruggen en zijn voor alle cursisten vrij toegankelijk. Men kan vrij te schilder of onvoltooide werk af maken. Tijden zijn van uur. Alle Datums van de vacultatieve activiteiten worden regelmatig in de nieuwsbrieven vermeld. OIpgave kan per mail of op de intekenlijsten op het mededelingenbord. Vakanties en feestdagen Laatste lessen in de week van 12 juni (of i.o.m. docent) Zomervakantie 19 juni t/m 16 september Start lessen in de week van 18 september Herfstvakantie 14 oktober t/m 28 oktober Kerstvakantie 24 december t/m 6 januari 2018 Voorjaarsvakantie 18 februari t/m 4 maart Instroom maart v.a. 5 maart 2e paasdag 2 april Koningsdag vrijdag 27 april Meivakantie 28 april t/m 6 mei Hemelvaart 10 mei 2e Pinksterdag 21 mei Laatste lessen wk van 18 juni (of i.o.m. docent) Zomervakantie 25 juni t/m 15 september Start lessen v.a. 17 september Herfstvakantie 13 okt. t/m 28 oktober. Kerstvakantie 22 dec. t/m 6 januari 2019

26 26 Algemene voorwaarden Algemene voorwaarden Art Partout Academie voor Realistisch Schilderkunst Lessen. Voor de jaaropleiding, specialisaties en tekenopleiding heeft cursist recht op 30 lessen per jaar van 21/2 uur. Of 19 lessen van 4 uur (specialisaties). Voor de dag en weekopleiding zijn dat in totaal 9 hele dagen. Voor de masterclass zijn variabele uren, door de cursist zelf te bepalen. Dagdeel en tijdstip van de lesuren zijn voor aanvang van het cursusjaar bekend. Inschrijving kan digitaal of middels een aangevraagde inschrijfformulier. Inschrijving is vooraf mogelijk, indeling van de klassen is op volgorde van binnenkomst met een maximum van tien personen per klas. Bij onvoldoende inschrijving voor een bepaald dagdeel heeft de academie het recht om dat betreffende dagdeel te schrappen. Indien cursist geen passend alternatief in een ander dagdeel kan vinden, heeft cursist het recht om van de reeds ingeschreven cursus af te zien, eventuele betalingen worden in dit geval gerestitueerd. 2. Duur opleiding De totale opleiding realistisch schilderen voor de jaaropleiding bestaat uit 3 periodes van 1 cursusjaar. Voor de weekopleiding 3 periodes van 9 cursusdagen (1 aangesloten week 4 terugkomdagen). Voor de dagopleiding 3 periodes van 9 cursusmaanden (1 cursusdag per maand) Inschrijving voor de opleiding realistisch schilderen geldt voor een opleiding van drie periodes/jaar. Indien men toch besluit niet te willen deelnemen aan een volgende cursusperiode, dient men dit bij de jaaropleiding tenminste twee maanden voor het einde van het lopend cursusjaar schriftelijk kenbaar te maken of bij de week- en dagopleiding de laatste lesdag van de lopende cursus. Bij niet tijdige afmelding is cursist automatisch ingeschreven voor volgende periode. De tekenopleiding duurt één jaar met een eventuele vervolgjaar en een portretjaar. Masterclass is voor onbepaalde tijd. De specialisaties duren één jaar met een eventuele vervolgjaar. 3. Betalingen Het lesgeld voor één cursusperiode dient vóór aanvang van de eerste les te zijn voldaan. Hiervoor ontvangt cursist een factuur. Bij betaling binnen 14 dagen van het totale factuurbedrag mag 3% betalingskorting in mindering worden gebracht. Er bestaat de mogelijkheid het lesgeld middels automatische incasso in maximaal 12 maandelijkse termijnen te voldoen. Termijnbetaling is uitsluitend mogelijk middels een SEPA machtigingsformulier, deze wordt dan toegezonden. Materialen en facultatieve activiteiten zoals speciale workshops en excursies zijn niet in het cursusgeld opgenomen. Cursist verplicht zich na inschrijving om het cursusjaar geheel af te ronden, voortijdig onderbreking van de lessen geeft geen recht op restitutie van het reeds betaalde cursusgeld. Indien het lesgeld in termijnen wordt voldaan, is cursist verplicht om betalingen te blijven voldoen totdat het gehele bedrag van het lopend cursusjaar is voldaan. Bij het niet nakomen van de betalingsverplichting volgt een incasso procedure. 4. Verzuim In geval van verzuim, door b.v. ziekte of anderzijds, wordt cursist de mogelijkheid geboden om de gemiste lessen, op een andere tijdstip c.q. bij een andere docent in te halen. Dit is alleen mogelijk als cursist telefonisch of per mail zijn of haar verhindering gemeld heeft. Het inhalen van gemiste lessen is uitsluitend mogelijk in overleg met de docent. Inhalen in een andere klas is mogelijk, indien het maximum aantal deelnemers niet wordt overschreden. Gemiste lessen kunnen uitsluitend worden ingehaald in het lesjaar waar men op dat moment zich in bevindt. Indien cursist door ziekte of ernstige familieomstandigheden tijdelijk niet in staat is om de lessen te volgen, dan is het mogelijk de resterende cursus-delen, van het lopend cursusjaar, op een daarop volgend cursusjaar te volgen. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. Indien cursist niet meer in staat is om de cursussen te volgen dan kan op grond van een medisch verklaring het resterend cursusgeld gerestitueerd worden. 5. Certificaat In het derde leerjaar krijgt de cursist een eindopdracht die uiterlijk op de 25e lesdag ingeleverd dient te worden. Door een onafhankelijke commissie wordt het werk beoordeeld op de volgende criteria; compositie, kleurenkennis, stofuitdrukking en uitwerking van het schilderij. Verder zal door middel van een vragenlijst, cursist getoetst worden op algemene kennis over kleur, perspectief, compositie en materialen. Cursist ontvangt een certificaat op basis van de resultaten. Indien een cursist op één van de onderdelen geen voldoende heeft behaald, bestaat de mogelijkheid om in het daarop volgend seizoen gratis een aantal lessen specifiek op die onderdelen te volgen, dit in overleg met de docent, om zodoende alsnog het eindcertificaat te behalen. 6. Lesmateriaal Op al het lesmateriaal door de academie verstrekt, rust auteursrecht en copyright en mag uitsluitend voor eigen gebruik aangewend worden. Het is verboden om het te vermenigvuldigen en te verspreiden. 7. Privacy Door de cursist verstrekte informatie wordt uitsluitend door de academie gebruikt en niet aan derden verstrekt. 8. Eigendommen Door de cursist vervaardigde werken tijdens de opleiding zijn eigendom van de cursist maar zal desgevraagd beschikbaar gesteld worden aan de academie voor promotiedoeleinden, zoals presentaties, media, drukwerk en exposities.

27 Algemeen 27 Penselen: Het eerste jaar heb je een aantal hoge kwaliteit marterharen kattentong penselen, ronde, platte en een waaier nodig Het tweede jaar wordt dit uitgebreidt met een grotere kattentong- en plat penseel. Het derde jaar wordt op doek gewerkt waarvoor je een set kwaliteits varkensharen penselen nodig hebt. Penselen zijn niet goedkoop maar als je ze goed onderhoudt en op de juiste manier gebruikt kun je er jaren plezier van hebben. ten, ook op board geschilderd. In het derde jaar leert u ook hoe u zelf doek kunt opspannen. Mediums en glacis gaat u zelf maken. Nieuwsbrief: Eens per 2 maanden worden cursisten op de hoogte gehouden door een nieuwsbrief die per wordt verzonden. Inhalen van lessen: Gemiste lessen kunnen op andere tijdstippen worden ingehaald, zie hierover de algemene voorwaarden. Verf: Wij werken met olieverf met een zeer goede pigmentverhouding van de fabrikant Schmincke. Mocht u zelf al verf hebben (alleen Rembrandt van Talens, Oudt Holland en Winsor & Newton zijn geschikt voor fijnschilderen) dan kunt u dit gebruiken. De ontbrekende kleuren kunt u alsnog aanschaffen. Paneel: In het eerste en tweede jaar wordt op panelen geschilderd. Voor fijnschilderen is dit, mits goed afgewerkt, de ideale drager. U kunt deze net als alle andere materialen bij de academie aanschaffen. Tijdens de eerste lessen ontvangt u een beschrijving hoe u zelf panelen kunt maken. Doek: In het derde jaar wordt ook op doek geschilderd, uitsluitend linnen, geen katoen. Voor studie wordt, in verband met de kos- Lesboek: Bij de opleiding hoort een losbladig lesboek dat elk jaar met nieuwe suplementen wordt aangevuld. Dit geldt ook voor tekenen en de specialisaties. Op het lesboek rust auteursrechtelijke bescherming en is uitsluitend voor eigen gebruik. Het is verboden om te kopieeren of anderszins te vermenigvuldigen en/of voor cursusdoeleinden of voor derden aan te wenden. Open atelierdagen: Als overbrugging van vakantieperiodes (zomer, herfst, voorjaar en mei) zijn er open atelierdagen van tot uur. Er wordt geen lesprogramma behandeld maar er zijn ter ondersteuning wel docenten aanwezig. Je kan dan werken afmaken of nieuw werk opzetten. Toegang gratis en maximaal 30 personen. Aanmelden via de website of op het mededelingenbord.

28 28 Lesrooster 2017/2018 Jaaropleidingen realistisch schilderen 30 lessen van 2,5 uur 1e Jaars - start in september 17 start in maart 18 Maandag: uur Maandag: uur Dinsdag: uur Dinsdag: uur uur uur Woensdag: uur Woensdag: uur uur uur Donderdag: uur uur Vrijdag: uur Zaterdag: uur 2e Jaars - start in september 17 start in maart 18 Maandag: Woensdag: Donderdag: Vrijdag: uur uur uur uur Maandag: Dinsdag: Donderdag: uur uur uur 3e Jaars - start in september 17 start in maart 18 Maandag: uur Dinsdag: uur Maandag: uur Woensdag: uur Donderdag: uur uur Vrijdag: uur Tekenen - 30 lessen van 2,5 uur 1e en 2e jaars - start in september 17 Maandag uur Dinsdag uur Woensdag uur

29 Lesrooster 2017/ Weekopleidingen realistisch schilderen 5 dagen aaneengesloten + 4 terugkomdagen 1e Jaars weekopleidingen 5 hele dagen aaneengesloten + 4 terugkomdagen mei t/m 2 juni terugkomdagen 1/09, 29/09, 27/10, 24/11 16 t/m 20 oktober terugkomdagen 2/12, 6/01, 3/02, 3/03 In de zomermaanden bieden wij de weekopleiding als 6-daagse summerschool aan; 16 t/m 20 juli en een terugkomdag op zaterdag 23 september 14 t/m 18 augustus en een terugkomdag op zaterdag 23 september 21 t/m 25 augustus en een terugkomdag op zaterdag 30 september 28 aug. t/m 1 sept. en een terugkomdag op zaterdag 7 oktober 2017 (Zie ook onder Summerschool) 2e Jaars weekopleidingen 9 hele dagen 2e Lesjaar ingeroosterd als maand-opleiding. Zie pagina 31. 3e Jaars weekopleidingen 9 hele dagen 3e Lesjaar ingeroosterd als maand-opleiding. Zie pagina 31. Uitreiking van certificaten bij één van de groepen.

30 30 Lesrooster 2017/2018 Master groep start van de lessen september 16 Donderdag: uur Jong talent start van de lessen september lessen Woensdag uur Kunstbeschouwing de cursus bestaat uit 8 lessen van 2,5 uur. Van 5 oktober t/m 8 december op donderdag. M.u.v. herfstvakantie. 6 Daagse Summerschool Tijdens de zomervakantie biedt Art Partout de volgende Summerschools aan. Fijnschilderen - 1 hele week + 1 terugkomdag 17 t/m 21 juli en een terugkomdag op zaterdag 23 september 14 t/m 18 augustus en een terugkomdag op zaterdag 23 september 21 t/m 25 augustus en een terugkomdag op zaterdag 30 september 28 aug. t/m 1 sept. en een terugkomdag op zaterdag 7 oktober 2017 Portret & Model - 1 hele week + 1 terugkomdag data 14 t/m 18 augustus en een terugkomdag op zaterdag 23 september 2017 Specialisatie stilleven - 1 hele week + 1 terugkomdag 21 t/m 25 augustus en een terugkomdag op zaterdag 7 oktober 2017 Uitsluitend te volgen na de 3-jarige opleiding. Specialisatie landschap - 1 hele week + 1 terugkomdag 21 t/m 25 augustus en een terugkomdag op zaterdag 23 september 2017 Uitsluitend te volgen na de 3-jarige opleiding.

31 Lesrooster 2017/ Maandopleidingen realistisch schilderen één hele dag gedurende 9 maanden 1e Jaars maandopleidingen 9 x 1 dag in de maand (de deelopleiding is 5 dagen) 2017 Groep DM zaterdagen op: 17/06, 15/07, 16/09, 14/10, 18/11, 16/12, 20/01, /02, 17/03 Groep DM vrijdagen op: 15/09, 13/10, 10/11, 8/12, /01, 9/02, 9/03, 6/04, 11/05 Groep DM zaterdagen op: 7/10, 11/11, 9/12, /01, 10/02, 10/03, 7/04, 12/05, 9/06 Groep DM donderdagen op: 5/10, 9/11, 14/12, /01, 8/02, 8/03, 5/04, 10/05, 7/ Groep DM zaterdagen op: 13/01, 10/02, 10/03, 7/04, 12/05, 9/06, 7/07, 8/09, 13/10 Groep DM vrijdagen op: 23/03, 20/04, 25/05, 22/06, 20/07, 21/09, 26/10, 23/11, 21/12 Groep DM zaterdagen op: 19/05, 16/06, 21/07, 22/09, 27/10, 24/11, 15/12, /01, 16/02 Groep DM vrijdagen op: 7/09, 12/10, 9/11, 7/12, /01, 8/02, 8/03, 12/04, 10/05 Groep DM donderdagen op: 1/11, 6/12, /01, 7/02, 7/03, 11/04, 9/05, 6/06, 11/07 2e Jaars maandopleidingen 9 x 1 dag in de maand 2017 Groep DM vrijdagen op: 9/06, 7/07, 8/09, 6/10, 10/11, 8/12, /01, 9/02, 9/03 Groep DM zaterdagen op: 16/09, 14/10, 18/11, 16/12, 20/01, /02, 17/03, 14/04, 19/05 Groep DM vrijdagen op: 17/11, 15/12, 19/01, /02, 19/03, 13/04, 18/05, 15/06, 13/ Groep DM zaterdagen op: 3/02, 10/03, 7/04, 5/05, 2/06, 23/06, 14/07, 15/09, 13/10 Groep DM zaterdagen op: 31/03, 28/04, 26/05, 23/06, 21/07, 15/09, 20/10, 17/11, 15/12 Groep DM vrijdagen op: 1/06, 6/07, 7/09, 5/10, 2/11, 30/11, 28/12, /01, 22/02 Groep DM donderdagen op: 13/09, 4/10, 1/11, 6/12, / /01, 28/02, 28/03, 25/04 3e Jaars maandopleidingen 9 x 1 dag in de maand 2017 Groep DM vrijdagen op: 2/06, 7/07, 8/09, 6/10, 10/11, 8/12, 12/01, /02, 9/03 Groep DM zaterdagen op: 10/06, 1/07, 2/09, 30/09, 28/10, 11/11, 16/12, 13/01, 2018, 10/02 Groep DM vrijdagen op: 3/11, 1/12, 5/01, /02, 2/03, 6/04, 4/05, 8/06, 6/ Groep DM3-12A 9 zaterdagen op: 13/01, 10/02, 10/03, 7/04, 12/05, 9/06, 7/07, 8/09, 13/10 Groep DM zaterdagen op: 24/02, 24/03, 21/04, 26/05, 23/06, 7/07, 8/09, 20/10, 17/11 Groep DM vrijdagen op: 15/06, 13/07, 14/09, 19/10, 16/11, 14/12, 18/01, /02, 15/03

32 32 Lesrooster 2017/2018 Specialisaties Specialisaties september 2017 Specialisatie: Portret & Model Dinsdag: uur - 19 lessen van 4 uur om de 14 dagen* uur - 30 lessen van 2,5 uur Specialisatie: Landschap Woensdag: Woensdag: Vrijdag: Specialisatie: Stilleven Woensdag: Donderdag: uur - 19 lessen van 4 uur om de 14 dagen* uur - 30 lessen van 2,5 uur (combinatiegroep**) uur - 19 lessen van 4 uur om de 14 dagen* uur - 30 lessen van 2,5 uur (combinatiegroep**) uur - 30 lessen van 2,5 uur (combinatiegroep**) Specialisatie: Dieren Woensdag: Vrijdag: uur - 19 lessen van 4 uur om de 14 dagen* uur - 19 lessen van 4 uur om de 14 dagen* Specialisatie: Magisch- en hyperrealisme Woensdag: uur - 30 lessen van 2,5 uur (combinatiegroep**) Specialisaties Maandopleidingen Specialisatie maandopleiding: Portret & Model vrijdagen op: 8/09, 13/10, 17/11, 15/12, 19/ /02, 23/03, 20/04, 18/05 Specialisatie maandopleiding: Stilleven vrijdagen op: 29/09,27/10, 1/12, 22/12, 28/ , 23/02, 23/03, 20/04, 25/05 Specialisatie maandopleiding: Magisch- en Hyperrealisme zaterdagen op: 23/09, 21/10, 25/11, 23/12, 27/01, /02, 24/04, 21/04, 26/05

33 Meer met Art Partout 33 Gratis gebruik van atelierruimte Cursisten die thuis niet over een atelier of werkruimte beschikken hebben de mogelijkheid kosteloos gebruik te maken van één lokaal van de academie. Het aantal uren dat men aanwezig wil zijn is vrij, mits het binnen de reguliere lestijden valt en een lokaal beschikbaar is. Het is dan mogelijk om onbegeleid te werken aan je schilderij en het kan zijn dat zo af en toe een docent een kijkje neemt en advies geeft. Deze service is uitsluitend voor cursisten die lessen volgen bij de academie en vrienden van de academie. Gratis overbruggingslessen Cursisten die na een opleiding een specialisatie of tekenopleiding willen volgen maar dit door omstandigheden niet aansluitend kunnen doen, mogen in de tussenliggende tijd maximaal vier keer vier uur aansluiten bij de masterclass. Hiervoor worden geen kosten berekend. Besluit de deelnemer de voorgenomen cursus niet te volgen dan worden de uren alsnog in rekening gebracht. Kunstbeschouwing Naast diverse workshops biedt de academie ook een 8 daagse cursus kunstbeschouwing waaraan iedereen kan deelnemen. Zie pagina 30. Vrienden van Art Partout Voor cursisten die de driejarige opleiding hebben afgerond, al dan niet met een specialisatie, is het mogelijk tegen een jaartarief van e 175,- vrienden van Art Partout te worden. Hierdoor kun je gebruik maken van de volgende mogelijkheden; vier maal per jaar een dag open atelier (dagen van uur). gebruik maken (met een groep ) van een leslokaal zonder begeleiding. deelnemen aan door Art Partout georganiseerde exposities. activiteiten zoals workshops, demonstraties en lezingen. digitale feedback op je werk. korting op schildermaterialen. deelname aan excursies. advies omtrent verkoop van een schilderij. nieuwsbrieven via mail.

34 34 Tarieven Nieuwe locatie Met ingang van september 2017 start Art Partout op een nieuwe locatie aan de Zutphenseweg 55 in Deventer. Opleiding aantal lessen start lestijden Jaar opleiding 1e jrs 30 lessen maart/september 2,5 uur Jaar opleiding - 1e jrs - Deel opleiding 15 lessen maart/september 2,5 uur Jaar opleiding 2e jrs 30 lessen maart/september 2,5 uur Jaar opleiding 3e jrs 30 lessen maart/september 2,5 uur Maand opleiding 1e jrs 9 dagen zie lesrooster hele dag Maand opleiding 1e jrs - Deel opleiding 5 dagen zie lesrooster hele dag Maand opleiding 2e jrs 9 dagen zie lesrooster hele dag Maand opleiding 3e jrs 9 dagen zie lesrooster hele dag De weekopleiding is ook te volgen als 6-daagse Fijnschilderen Summerschool. De 2e en 3e jaars zijn alleen als Jaar-, e Week opleiding 1e jrs 9 dagen zie lesrooster 7,5 uur Week opleiding - 1e jrs - Deel opleiding 5 dagen zie lesrooster 7,5 uur Specialisaties jaaropleidingen 30 of 19 lessen maart/september 2,5 of 4 uur Specialisaties dagopleidingen 9 dagen zie lesrooster hele dag Masterclass variabel maart/september vrije keuze Tekenopleiding 30 lessen maart/september 2,5 uur Jong talent 10 lessen zie lesrooster 2 uur Vrienden van Art Partout kalenderjaar eigen keuze Kunstgeschiedenis 8 lessen start do. 5 okt. 2 uur Schildervakantie Hongarije 10 dagen juni/juli 2017 SUMMERSCHOOL Fijnschilderen Summerschool 6 dagen zie lesrooster hele dag Portretacademie Summerschool 6 dagen zie lesrooster hele dag Stilleven specialisatie Summerschool 6 dagen zie lesrooster hele dag Landschap specialisatie Summerschool 6 dagen zie lesrooster hele dag Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW. De opleidingen (ook de verkorte) en materialensets kunnen in 6 of 12 maandelijkse termijnen midd sche incasso worden voldaan. Bij betaling ineens kan 3% betalingskorting in mindering worden gebracht (geldt niet voor materialen. Indien men gelijktijdig meer dan één opleiding volgt, dan geldt voor de 2e opleiding een korting van 15%. *** Deze opleiding is alleen te volgen na de 3 jarige opleiding. Richtprijs materialensets per lesjaar 1e jaar: 10 penselen in houder e 92,70, 9 tubes kwaliteits olieverf 35 ml. e 63,05 en 13 panelen over het jaar verdeeld ca. e 85,-. 2e jaar : 3 kolinsky marterharen penselen grote maten e 82,50, 6 tubes olieferf 35 ml.e 35,20 en 8 panelen (grote maten) e 135,-. 3e jaar: 11 penselen e 63,95, 6 tubes olieverf 35 ml. e en canvas board of schildersdoek ca. e 95,-.

35 Tijdens de reguliere school-vakanties is de academie gesloten, met uitzondering van de summerschool en open atelierdagen. 35 frequentie lesgeld in e opmerkingen wekelijks 972,- (81,00 p.m.) excl.materiaal. wekelijks 540,- (45,00 p.m.) excl.materiaal. wekelijks 972,- (81,00 p.m.) excl.matetiaal. wekelijks 972,- (81,00 p.m.) excl.materiaal. 9 x 1dg. 972,- (81,00 p.m.) excl.materiaal. 5 x 1dg. 540,- (45,00 p.m.) excl.materiaal. 9 x 1dg. 972,- (81,00 p.m.) excl.materiaal. 9 x 1dg. 972,- (81,00 p.m.) excl.materiaal. 1 week + 4 dg. 972,- (81,00 p.m.) excl.materiaal. 1 week 540,- (45,00 p.m.) excl.materiaal. n maandopleiding te volgen/ Alle lessen worden ondersteund met een lesboek met stappenplannen en theoretische onderbouwing. wekelijks/14d. 870,- (72,50 p.m.) excl.materiaal. (Spec. portret + e 40,- model kstn.) *** 9x 1 dag 972,- (81,00 p.m.) excl.materiaal. *** wekelijks 5,- per uur Basistarief 265,- p/jr. + 5 euro per lesuur. *** wekelijks 870,- (72,50 p.m.) excl.materiaal. 10 x 1 dagdeel 150,- incl. materiaal. 175,- *** wekelijks 85,- ca. 1250,- incl. vol pension, vliegreis en werkmateriaal. 1 week + 1dg. 648,- (54,00 p.m.) excl.materiaal. 1 week + 1 dg. 693,- (57,75 p.m.) incl.model - excl. materiaal. 1 week + 1 dg. 648,- (54,00 p.m.) excl. materiaal. *** 1 week + 1 dg. 648,- (54,00 p.m.) excl. materiaal. *** els een automati- Deel opleiding Het eerste deel van het 1e lesjaar kan men ook volgen in 15 dagdelen van 2,5 uur (ook in de avonduren), de maandopleidingen in vijf dagen. De deel opleiding behandelt het eerste deel van de relevante technieken zodat men met dit gedeelte van de opleiding al een aardig resultaat kan behalen. De deel opleiding sluit aan op de tweede helft voor mensen die besluiten alsnog de hele opleiding van het eerste jaar te voltooien.

36 Art Partout team v.l.n.r: onder Tomas Nagy Directie: Alice v.d. Werfhorst Docent Annie v.d. Maten Docent Hans Jansen Administratie: Janneke Versluis Docent Tair Zairov Docent Lys Vosselman Docent Silvano Martina Docent Annelies Nijntjes Docent Gertiene Post Docent Gert Koetsier Docent René Joosten Docent Eric Prinsze Bedrijfsleiding Leslocatie: Zutphenseweg AH Deventer Correspondentieadres: Postbus AR Deventer Telefoon: b.g.g.: info@fijnschilderen.nl K.v.K. nr Bank. NL45RABO

Informatieboekje opleidingen seizoen 2015/2016

Informatieboekje opleidingen seizoen 2015/2016 Informatieboekje opleidingen seizoen 2015/2016 Iedereen kan goed leren schilderen! 2 Inhoud 1 Voorpagina 2. Inhoud 3. Voorwoord 4. Realistisch schilderen: iedereen kan het leren 5. Opleidingsmogelijkheden

Nadere informatie

Academie voor Realistische Schilderkunst

Academie voor Realistische Schilderkunst Informatieboekje opleidingen Academie voor Realistische Schilderkunst Iedereen kan goed leren schilderen! 2 Inhoud 1 Voorpagina 2. Inhoud 3. Voorwoord 4. Realistisch schilderen: een ambacht dat iedereen

Nadere informatie

10 Daagse opleiding portretschilderen. www.portretacademie.nl

10 Daagse opleiding portretschilderen. www.portretacademie.nl Portret-academie Hongarije 10 Daagse opleiding portretschilderen www.portretacademie.nl Leer in 10 Begin juli vertrekken we met een groep naar het plaatsje Zirc waar we in de plaatselijke academie gedurende

Nadere informatie

Vervolgopleiding Portretschilderen

Vervolgopleiding Portretschilderen Vervolgopleiding Portretschilderen Er blijkt bij veel professionele kunstschilders een grote behoefte te bestaan om zich verder te bekwamen in de portretschilderkunst. Niet iedereen is tevreden met de

Nadere informatie

Cursussen: Creativiteit en Vaardigheden

Cursussen: Creativiteit en Vaardigheden Keramiek Prijs: 270,00 Tijdens deze cursus wordt geleerd hoe vormen op verschillende manieren uit klei opgebouwd kunnen worden. Er wordt kennisgemaakt met o.a. de rollentechniek, plaattechniek, decoratietechniek,

Nadere informatie

Teken- en schildercursus programma

Teken- en schildercursus programma Teken- en schildercursus programma 2017-2018 Albert van Breemen albert.van.breemen@gmail.com www.albertvanbreemen.nl 18 juni 2017 Voorwoord Bedankt voor je interesse in mijn teken- en schilderprogramma

Nadere informatie

Schildervakanties. Inspirerende workshops en vrij schilderen

Schildervakanties. Inspirerende workshops en vrij schilderen Schildervakanties Kunstschilder José van den Helder-van Oudenallen geeft met veel enthousiasme schilderworkshops voor beginnende en gevorderde schilders. Op een vrije en toegankelijke manier brengt zij

Nadere informatie

kunstenacademie august de boeck asse Beeldende kunst Kasteel Vijverbeek Asse Nieuwstraat, 122 1730 Asse 02 452 63 30

kunstenacademie august de boeck asse Beeldende kunst Kasteel Vijverbeek Asse Nieuwstraat, 122 1730 Asse 02 452 63 30 Beeldende kunst Kasteel Vijverbeek Asse Nieuwstraat, 122 1730 Asse 02 452 63 30 Inlichtingen: Guido Van Elsen crejong@skynet.be en eld kunstenacademie august de boeck asse be K de ku ns t kkunstenacademie

Nadere informatie

Cursussen Botanisch Tekenen

Cursussen Botanisch Tekenen Cursussen Botanisch Tekenen 2016-2017 Inhoud van de lessen In de sen Botanisch Tekenen vertel ik je van alles over de werkwijze, materialen, vaardigheden en technieken die je nodig hebt om te komen tot

Nadere informatie

Cursusaanbod en workshops 2012-2013

Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Marc Kuyper Hans van der Pas Atelier: Wateringweg 155 email : art@marckuyper.com en hvdp@telfort.nl 2031EG Haarlem telefoon 06-11204994 (inspreken) Volop gratis parkeergelegenheid

Nadere informatie

Opleiding Nagelstyling Brochure

Opleiding Nagelstyling Brochure Opleiding Nagelstyling Brochure www.simply-you.nl www.simply-you-webwinkel.nl info@simply-you.nl tel: 0645752514 Algemene informatie opleidingen Het vak nagelstyling wint de laatste jaren enorm aan populariteit.

Nadere informatie

Lesdata en cursusgeld Blok 4 (voorjaar-zomer 2018)

Lesdata en cursusgeld Blok 4 (voorjaar-zomer 2018) Lesdata en cursusgeld Blok 4 (voorjaar-zomer 2018) Lesrooster maandagochtend 8.45-10.00u Yoga dynamisch, alle niveaus 10.15-11.30u Easy Flow Yoga, alle niveaus woensdagochtend 8.45-10.00u Yoga dynamisch,

Nadere informatie

De Foudgumse School. De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2015-2016

De Foudgumse School. De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2015-2016 De Foudgumse School De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2015-2016 De Foudgumse School is een particulier initiatief van beeldend kunstenaar Peter B. van Houten. De Foudgumse

Nadere informatie

** korting per aangebrachte cursist. CREATIEVE / WELLNESS VAKANTIE WEKEN VAN ARTFRIENDS 31 juli t/m 7 augustus 2010 7 t/m 14 augustus 2010

** korting per aangebrachte cursist. CREATIEVE / WELLNESS VAKANTIE WEKEN VAN ARTFRIENDS 31 juli t/m 7 augustus 2010 7 t/m 14 augustus 2010 Individuele en groeps deelname korting per aangebrachte cursist Gratis workshopdeelname: Creëer je eigen groep Voor een aantal cursussen en workshops kun je je individueel inschrijven. Voor die cursussen

Nadere informatie

Plannings- en kostenschema Artfriends creatieve cursussen, workshops en vakanties * Individuele en groeps deelname

Plannings- en kostenschema Artfriends creatieve cursussen, workshops en vakanties * Individuele en groeps deelname Plannings- en kostenschema Artfriends creatieve cursussen, workshops en vakanties Individuele en groeps deelname korting per aangebrachte cursist Gratis workshopdeelname: Creëer je eigen groep Voor een

Nadere informatie

Leren fotograferen Voor wie is de cursus "Leren fotograferen"? "Leren fotograferen" Leren fotograferen De cursus

Leren fotograferen Voor wie is de cursus Leren fotograferen? Leren fotograferen Leren fotograferen De cursus Leren fotograferen Voor wie is de cursus "Leren fotograferen"? De cursus "Leren fotograferen" is voor iedereen die meer wil dan lukraak fotograferen met een digitale (spiegelreflex) camera op de automatische

Nadere informatie

5-daagse Zomeracademie: grondbeginselen

5-daagse Zomeracademie: grondbeginselen 5-daagse Zomeracademie: grondbeginselen ROOSTER ZOMERACADEMIE I 8 tot en met 12 juli 2019 5 dagen schilderen o.l.v. Elvira Dik, Stijn Rietman, Carolien van Olphen, Jantien de Boer en Joost Doornik Maandag

Nadere informatie

Cursussen Botanisch Tekenen

Cursussen Botanisch Tekenen Cursussen Botanisch Tekenen 2016-2017 In de sen Botanisch Tekenen vertel ik je van alles over de werkwijze, materialen, vaardigheden en technieken die je nodig hebt om te komen tot een goede botanische

Nadere informatie

5 dagen creatieve workshops

5 dagen creatieve workshops 5 dagen creatieve workshops beeldhouwen in steen - edelsmeden boetseren met klei - mixed media Beeldhouwen in steen "De trage geduldige steen. Het denken dat even stopt. Alleen nog maar aanwezig zijn.

Nadere informatie

Cursussen. Alles is begonnen met een basiscursus met het landschap als basis.

Cursussen. Alles is begonnen met een basiscursus met het landschap als basis. Cursussen Alles is begonnen met een basiscursus met het landschap als basis. Alle cursussen zijn tien lessen van drie uur opgebouwd uit een intro en gevolgd door een demonstratie. Mijn leraar zei steeds;

Nadere informatie

Plannings- en kostenschema Artfriends creatieve cursussen, workshops en vakanties * Individuele en groeps deelname

Plannings- en kostenschema Artfriends creatieve cursussen, workshops en vakanties * Individuele en groeps deelname Plannings- en kostenschema Artfriends creatieve cursussen, workshops en vakanties Individuele en groeps deelname korting per aangebrachte cursist Gratis workshopdeelname: Creëer je eigen groep Voor een

Nadere informatie

CAROLINE GRESNIGT BEELDENDE CURSUSSEN

CAROLINE GRESNIGT BEELDENDE CURSUSSEN CAROLINE GRESNIGT BEELDENDE CURSUSSEN Modeltekenen Het menselijk lichaam is eindeloos fascinerend en een geweldig onderwerp om goed te leren kijken, studeren op vorm en licht/donker, het ontwikkelen van

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2015 Emilie Lindenbergh Een nieuw begin Binnenkort de nieuwe website! Kunstschilder

Nieuwsbrief 2015 Emilie Lindenbergh Een nieuw begin Binnenkort de nieuwe website! Kunstschilder Nieuwsbrief 2015 Emilie Lindenbergh Een nieuw begin Binnenkort de nieuwe website! Kunstschilder Exposities: Kloosterkapel, Kerkstraat 8, Vorstenbosch tot 9 maart Expositie in de (h)artgalerij in het Brinkhuis,

Nadere informatie

Zoals gebruikelijk presenteert Cultura aan het einde van het cursusseizoen met trots de resultaten van de cursisten van Cultura.

Zoals gebruikelijk presenteert Cultura aan het einde van het cursusseizoen met trots de resultaten van de cursisten van Cultura. Zoals gebruikelijk presenteert Cultura aan het einde van het cursusseizoen met trots de resultaten van de cursisten van Cultura. Opening zaterdag mei om 6.00 uur Elise Huijberts, beheerder van de Cultura

Nadere informatie

De Foudgumse School. De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2013-2014

De Foudgumse School. De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2013-2014 De Foudgumse School De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2013-2014 De Foudgumse School is een particulier initiatief van beeldend kunstenaar Peter B. van Houten. De Foudgumse

Nadere informatie

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015 19 Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015 32015 22 1843 2014 971 1840 Inhoudsopgave Algemene informatie 4 Lezingen 5 Workshops 6 Cursussen Cursus paleografie voor beginners 8 Inleiding Ook

Nadere informatie

Atelier Creso Velp. Monumentaal pand waarin gehuisvest Atelier Creso aan de Schoolstraat 12 te Velp Tekenen, Schilderen & Beeldende vormgeving

Atelier Creso Velp. Monumentaal pand waarin gehuisvest Atelier Creso aan de Schoolstraat 12 te Velp Tekenen, Schilderen & Beeldende vormgeving Atelier Creso Velp Monumentaal pand waarin gehuisvest Atelier Creso aan de Schoolstraat 12 te Velp Tekenen, Schilderen & Beeldende vormgeving cursusaanbod voor volwassenen, kinderen & jongeren Wilt u ook

Nadere informatie

Van de schoolleiding. Nummer 6, juni Geachte ouder(s)/verzorger(s), beste jongens en meisjes,

Van de schoolleiding. Nummer 6, juni Geachte ouder(s)/verzorger(s), beste jongens en meisjes, Van de schoolleiding Geachte ouder(s)/verzorger(s), beste jongens en meisjes, Inmiddels is de aanmelding voor de nieuwe brugklassen afgerond. We starten met een mavo klas en een mavo/havo klas. Hartelijk

Nadere informatie

Type cursus Datum Groep Aanvang. 2015 Vrijdag 20 februari 2015 t/m 27 maart 2015

Type cursus Datum Groep Aanvang. 2015 Vrijdag 20 februari 2015 t/m 27 maart 2015 Persoonlijke informatie deelnemer Volledige naam Roepnaam Huisadres Telefoon thuis Mobiele telefoon Fax thuis E-mailadres thuis Geboortedatum (DD/MM/JJJJ) Zakelijke informatie (indien van toepassing) Bedrijf

Nadere informatie

ART COMPANY: WORKSHOPS VOOR PLASTISCHE KUNSTEN, MET KUNSTENAARS DIE HUN PASSIE EN TECHNIEKEN DELEN MET EEN GEÏNTERESSEERD PUBLIEK

ART COMPANY: WORKSHOPS VOOR PLASTISCHE KUNSTEN, MET KUNSTENAARS DIE HUN PASSIE EN TECHNIEKEN DELEN MET EEN GEÏNTERESSEERD PUBLIEK ART COMPANY: WORKSHOPS VOOR PLASTISCHE KUNSTEN, MET KUNSTENAARS DIE HUN PASSIE EN TECHNIEKEN DELEN MET EEN GEÏNTERESSEERD PUBLIEK Art Company brengt een nieuw concept en een innoverende, meervoudige benadering

Nadere informatie

** korting per aangebrachte cursist

** korting per aangebrachte cursist Individuele en groeps deelname Voor een aantal cursussen en workshops kun je je individueel inschrijven. Voor die cursussen en workshops is een planning of de dagen van de week waarop de cursus/workshop

Nadere informatie

12 Mei 2017 JAARGANG 7, nummer 16

12 Mei 2017 JAARGANG 7, nummer 16 12 Mei 2017 JAARGANG 7, nummer 16 Nieuwe Cursus!!!! Sieraden maken á la carte Cursus met een geheel nieuw concept. In deze brede cursus leert u sieraden maken met de meest uiteenlopende technieken en materialen.

Nadere informatie

Margriet van Eijk.nl- Opleidingen

Margriet van Eijk.nl- Opleidingen Margriet van Eijk.nl- Opleidingen Opleiding: Muurschilder De opleiding Muurschilder is geschikt voor iedereen, met of zonder vooropleiding en/of ervaring. Ook professionals kunnen door deze opleiding hun

Nadere informatie

Algemene lesvoorwaarden van Muziekschool De Regenboog

Algemene lesvoorwaarden van Muziekschool De Regenboog Algemene lesvoorwaarden van Muziekschool De Regenboog 1. Aanmelding Aanmelding kan uitsluitend plaatsvinden door middel van een volledig ingevuld inschrijfformulier. De cursus kan beginnen als een ondertekend

Nadere informatie

De Foudgumse School. De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst

De Foudgumse School. De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst De Foudgumse School De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2015-2016 De Foudgumse School is een particulier initiatief van beeldend kunstenaar Peter B. van Houten. De Foudgumse

Nadere informatie

Algemene bepalingen meditatie opleiding

Algemene bepalingen meditatie opleiding DevaDeva School voor yoga en meditatie Algemene bepalingen meditatie opleiding Versie: november 2013 ALGEMENE BEPALINGEN Deze bepalingen maken onlosmakelijk deel uit van de overeenkomst tussen DevaDeva

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Zangles

Algemene voorwaarden Zangles Algemene voorwaarden Zangles 1. Inschrijving 1.1 Inschrijving vindt plaats door aanmelding via het toesturen van een volledig ingevuld inschrijfformulier aan: Willemijn van Helden Gustoweg 45 N 3029 AR

Nadere informatie

Hoe schrijf ik tekst voor mijn website?

Hoe schrijf ik tekst voor mijn website? Hoe schrijf ik tekst voor mijn website? Heb je een eigen website, maar worstel je met de teksten die je daarop kwijt wil? Volg dan dit stappenplan. Met een paar handige tips kom je vast een heel eind.

Nadere informatie

Studiegids 2018/2019 Basis opleiding niveau 1 Materiaal: Toetsing: theorietoets Stage: Na de opleiding: Na de basisopleiding De kosten

Studiegids 2018/2019 Basis opleiding niveau 1 Materiaal: Toetsing: theorietoets Stage: Na de opleiding: Na de basisopleiding De kosten Studiegids 2018/2019 Basis opleiding voor yogadocenten, niveau 1. De basisopleiding voor yogadocent leidt op tot het beroep van yogadocent voor beginners en invaldocent en is bedoeld voor mensen die verdieping

Nadere informatie

"De trage geduldige steen. Het denken dat even stopt. Alleen nog maar aanwezig zijn. Loslaten wat het moet worden, je beeld - een spiegel.

De trage geduldige steen. Het denken dat even stopt. Alleen nog maar aanwezig zijn. Loslaten wat het moet worden, je beeld - een spiegel. Beeldhouwen in steen "De trage geduldige steen. Het denken dat even stopt. Alleen nog maar aanwezig zijn. Loslaten wat het moet worden, je beeld - een spiegel." Vijf dagen beeldhouwen... tijd om je in

Nadere informatie

OLYMPIASCHOOL. Schoolmaatplan Beeldend. Huidige situatie beeldend onderwijs

OLYMPIASCHOOL. Schoolmaatplan Beeldend. Huidige situatie beeldend onderwijs OLYMPIASCHOOL Schoolmaatplan Beeldend Beeldend onderwijs is goed vertegenwoordigd op de Olympischool. Bij de kleuters wordt er dagelijks beeldend gewerkt en van groep 3 tot en met 8 hebben de kinderen

Nadere informatie

MKE B22 Schooljaar

MKE B22 Schooljaar MKE B22 Schooljaar 2016 2017 B2.2 Planning Materiaalkennis (MKE) Leerjaar 2016-2017 Docent Week Materiaalkennis (Ondergronden) 35 INTRODUCTIE 36 Ondergronden manden 37 Ondergronden manden 38 Muurkrant

Nadere informatie

Algemene bepalingen yoga opleiding

Algemene bepalingen yoga opleiding DevaDeva School voor yoga en meditatie Algemene bepalingen yoga opleiding Versie november 2013 ALGEMENE BEPALINGEN Deze bepalingen maken onlosmakelijk deel uit van de overeenkomst tussen DevaDeva en de

Nadere informatie

februari 2018

februari 2018 Nieuwsbrief 2018-1 13 februari 2018 Geen nieuwjaarsreceptie was er dit keer, maar een oudejaarsbijeenkomst met oliebollen en glühwein. De stemming zat er goed in bij het uitluiden van het jubileumjaar.

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Scheffer aan het werk in het grote atelier bij zijn woonhuis te Parijs Lamme, Ary Johannes 1851 Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud

Nadere informatie

Atelier Lokaal cursusseizoen. Bladzijde 1 van 24

Atelier Lokaal cursusseizoen. Bladzijde 1 van 24 Atelier Lokaal cursusseizoen 2014 2015 Bladzijde 1 van 24 Overzicht lessen seizoen 2014-2015 In onderstaand overzicht kunt u alle ingeplande lessen van dit seizoen terugvinden. Meer informatie vindt u

Nadere informatie

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt PROGRAMMA 2011 2012 Uitgangspunt van de lessen is dat kennis van de schilderkunstige technieken en stromingen vanuit de eigen ervaring wordt ontdekt en ontwikkeld. De opdrachten hebben betrekking op zowel

Nadere informatie

Vullerflits 09. Gorssel, 18 december 2015. KALENDER maandag 21 december 2015

Vullerflits 09. Gorssel, 18 december 2015. KALENDER maandag 21 december 2015 Vullerflits 09 Gorssel, 18 december 2015 KALENDER maandag 21 december 2015 t/m vrijdag 01 januari 2016 maandag 04 januari 2016 Kerstvakantie luizencontrole Schoolreizen en schoolkampen Hieronder ziet u

Nadere informatie

THEATERSCHOOL WESTELIJKE MIJNSTREEK

THEATERSCHOOL WESTELIJKE MIJNSTREEK THEATERSCHOOL WESTELIJKE MIJNSTREEK INFORMATIEBOEKJE 2017-2018 WELKOM Bij Theaterschool Westelijke Mijnstreek is de magie en kracht van theater steeds het uitgangspunt. Vanuit deze magie en kracht maken

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs

Algemene voorwaarden Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs ALGEMENE VOORWAARDEN NATIONALE BEROEPSOPLEIDING ZWEMONDERWIJS Algemene voorwaarden Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs Artikel 1. Definities In deze algemene voorwaarden worden de volgende definities

Nadere informatie

B Cursus lind Typen Blind Typen Je leert leuker bij Avondopleidingen SKO

B Cursus lind Typen Blind Typen Je leert leuker bij Avondopleidingen SKO Blind Cursus Typen 1 Je leert leuker bij Avondopleidingen SKO 2 Dank voor je interesse in onze opleidingen en cursussen. In deze brochure tref je alle informatie aan over de opleiding van jouw keuze. Heb

Nadere informatie

Algemene informatie en voorwaarden

Algemene informatie en voorwaarden Algemene informatie en voorwaarden Contactgegevens Nadja Spooren www.panfluitpraktijk.nl Dokter Kanterslaan 175 nadja@panfluitpraktijk.nl 5361 ND Grave 06 16034924 KvK 51654199 Lesafspraken Individuele

Nadere informatie

koelproductions (#bekoel)

koelproductions (#bekoel) Driehuis, juli 2019 Praktische informatie, lesweken overzicht en algemene voorwaarden. seizoen 2019 / 2020 Praktische informatie: Adressen: Driehuizerkerkweg 34A 1985 EL Driehuis kantoor, lesruimtes en

Nadere informatie

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 19 Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 2015-2016 32015 22 1843 2014 971 1840 Inhoudsopgave Algemene informatie 4 Cursussen Paleografie 5 Lezingen 8 Workshops 10 Inleiding Bent u geïnteresseerd

Nadere informatie

STUDIEREGLEMENT SOPHIA HEALING & READING Van toepassing op de opleidingen Healing en Reading en Healing Arts Therapie

STUDIEREGLEMENT SOPHIA HEALING & READING Van toepassing op de opleidingen Healing en Reading en Healing Arts Therapie STUDIEREGLEMENT SOPHIA HEALING & READING Van toepassing op de opleidingen Healing en Reading en Healing Arts Therapie 1. Aanmelden U kunt zich telefonisch, schriftelijk of via de website voor een opleiding

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2019-2020 Cursus/workshop Aantal lessen Aanvang Kosten p.p Keramische vormgeving 25 x 3u 16 sept 2019 397,50 Later instromen gedurende de cursus mogelijk. middag/avond

Nadere informatie

over de start in augustus van het cursusjaar voor de BBL studenten van de afdeling Verzorging

over de start in augustus van het cursusjaar voor de BBL studenten van de afdeling Verzorging Informatieboekje over de start in augustus van het cursusjaar 2017-2018 voor de BBL studenten van de afdeling Verzorging locatie Utrecht Utrecht: Vondellaan 174-176 3521 GH Utrecht Tel. 030-7541400 1 INHOUD

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN MUSICENTRAL

ALGEMENE VOORWAARDEN MUSICENTRAL Algemene lesvoorwaarden Van Musicentral, Gevestigd te Zwolle. De onderstaande tekst geldt vanaf 28 augustus 2016. 1. Toepasselijkheid 1.1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op en vormen een

Nadere informatie

Cursusprogramma Botanisch Tekenen najaar en winter

Cursusprogramma Botanisch Tekenen najaar en winter Cursusprogramma Botanisch Tekenen najaar en winter 2017-18 Ook in de herfst en winter van 2017 2018 bied ik weer 6-weekse sen aan in de omgeving van Zutphen. De locaties liggen in Warnsveld, Voorst en

Nadere informatie

Dit ben ik: selfies en portretten

Dit ben ik: selfies en portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Dit ben ik: selfies en portretten Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Nr. 1/2011 (januari 2011)

NIEUWSBRIEF Nr. 1/2011 (januari 2011) NIEUWSBRIEF Nr. 1/2011 (januari 2011) Van Studio Redzji - Reginald Koé gecertificeerd Bob Ross, Gary Jenkins en Bill Alexander schilderinstructeur Aan alle Bob Ross en Gary Jenkins cursisten en andere

Nadere informatie

Studiehandleiding. Russisch voor beginners

Studiehandleiding. Russisch voor beginners Studiehandleiding Russisch voor beginners Lay-out en opmaak: NTI DTP Studio, Leiden 1 e druk, september 2012 001204557 2012, NTI bv, Leiden Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Informatieboekje. voor de start van het cursusjaar voor studenten Laboratoriumonderwijs

Informatieboekje. voor de start van het cursusjaar voor studenten Laboratoriumonderwijs Informatieboekje voor de start van het cursusjaar 2017-2018 voor studenten Laboratoriumonderwijs INHOUD: pagina 1. Informatie voor alle 1 e jaars studenten 2 Start 2 Boeken- en leermiddelenpakket 2 Laptop

Nadere informatie

ACADEMIE. Scholing en evenementen

ACADEMIE. Scholing en evenementen ACADEMIE Scholing en evenementen 2019-2020 Beste collega, ICC-er, leerkracht, directeur, Afgelopen jaar heeft Collage met groot succes de Collage Academie geïntroduceerd. Vele leerkrachten uit het Almeerse

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. 4 vwo

Programma van Toetsing en Afsluiting. 4 vwo Programma van Toetsing en Afsluiting 4 vwo 2015 2016 Inhoudsopgave: Maatschappijleer 3 CKV 5 Lichamelijk opvoeding 7 Programma van toetsing en afsluiting voor het vak Maatschappijleer Boek: : Dilemma,

Nadere informatie

WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF

WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF Op het bedrijventerrein Zamenhofstraat in Amsterdam Noord huizen een aantal kunstenaars die regelmatig workshops en cursussen aanbieden aan volwassenen, kinderen

Nadere informatie

Horsemanship en Rijkunst

Horsemanship en Rijkunst Horsemanship en Rijkunst Janet Bos Monique de Rijk Een solide basis voor u en uw paard begint bij een goed contact, plus de juiste fysieke ontwikkeling van uw paard. En dát leert u allemaal tijdens de

Nadere informatie

Algemeen reglement Atelier Nina Moon schildercursussen

Algemeen reglement Atelier Nina Moon schildercursussen Algemeen reglement Atelier Nina Moon schildercursussen 2018-2019 Inschrijving en plaatsing cursisten: In overleg wordt de dag en de tijd bepaalt wanneer de cursist start in de groep. Ook wordt er van te

Nadere informatie

Groep. Tarief Basiscursus: o 929,85 - p.p. incl. alle benodigde materialen en grondstoffen excl. 21% BTW

Groep. Tarief Basiscursus: o 929,85 - p.p. incl. alle benodigde materialen en grondstoffen excl. 21% BTW Persoonlijke informatie deelnemer Volledige naam Roepnaam Huisadres Telefoon thuis Mobiele telefoon Fax thuis E-mailadres thuis Geboortedatum (DD/MM/JJJJ) Zakelijke informatie (indien van toepassing) Bedrijf

Nadere informatie

Opleiding Creatieve Therapie

Opleiding Creatieve Therapie Opleiding Creatieve Therapie Kunst van het leven Veel mensen vinden het lastig om te verwoorden wat zij denken, voelen en ervaren. Ze hebben er geen woorden voor of juist zoveel dat ze er geen wijs uit

Nadere informatie

Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken. Voor kinderen van 6 12 jaar

Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken. Voor kinderen van 6 12 jaar Ursula Gareis CREATIEF WERKEN MET PORTRET EN ZELFPORTRET Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken Voor kinderen van 6 12 jaar Elke pagina van dit

Nadere informatie

De Paèrdestal gaat weer open

De Paèrdestal gaat weer open De Paèrdestal gaat weer open In de Nieuwe Paèrdestal gaat weer van alles gebeuren. Welzijnsinstelling SMWO gaat in de wijk leuke, gezellige en leerzame activiteiten verzorgen voor de kinderen en jeugd

Nadere informatie

Informatie groep

Informatie groep Informatie groep 7 2017-2018 Meester Wim Jurriëns JULIANASCHOOL EDERVEEN Even voorstellen: Beste ouders/verzorgers, In 1955 ben ik geboren in Rijssen (Twente). Ik was de jongste van vijf kinderen. (4 jongens

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. 4 vwo

Programma van Toetsing en Afsluiting. 4 vwo Programma van Toetsing en Afsluiting 4 vwo 2017 2018 Inhoudsopgave: Maatschappijleer 3 CKV 5 Lichamelijk opvoeding 7 Programma van toetsing en afsluiting voor het vak Maatschappijleer Boek: : Dilemma,

Nadere informatie

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied.

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied. UITGAVE NR 2 ATELIER SPECIAAL JANUARI 2014 Eerste Atelier Speciaal een groot succes In november vond de eerste Atelier Speciaal plaats op Olivijn. Mede dankzij een groep van 16 enthousiaste vrijwilligers

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Versie 2.0

Algemene Voorwaarden Versie 2.0 Algemene Voorwaarden Versie 2.0 Algemene voorwaarden voor activiteiten georganiseerd door Mijn Stijl Fotografie Artikel 1: Definities Opdrachtnemer: Mijn Stijl Fotografie gevestigd aan de Pastoor Gillisstraat

Nadere informatie

CURSUSSEN 2013-2014. Espirit spiritueel centrum. spirituele bewustwording, kosmische kennis (esoterie), intuïtieve ontwikkeling

CURSUSSEN 2013-2014. Espirit spiritueel centrum. spirituele bewustwording, kosmische kennis (esoterie), intuïtieve ontwikkeling Espirit spiritueel centrum spirituele bewustwording, kosmische kennis (esoterie), intuïtieve ontwikkeling CURSUSSEN 2013-2014 Hoek van het IJ 29 8223 BJ Lelystad www.espirit.nl e-mail: herman.kuik@espirit.nl

Nadere informatie

Cursus - en activiteitenoverzicht Samen doen! Doe je ook mee?

Cursus - en activiteitenoverzicht Samen doen! Doe je ook mee? Cursus - en activiteitenoverzicht 2018 2019 Samen doen! Doe je ook mee? VOORWOORD Hierbij vind je het overzicht van de activiteiten en cursussen in 2018 2019. Welzijn De Meierij organiseert activiteiten

Nadere informatie

In dit informatieboekje zullen wij op een aantal zaken, die betrekking hebben op de bijlessen, iets dieper in gaan.

In dit informatieboekje zullen wij op een aantal zaken, die betrekking hebben op de bijlessen, iets dieper in gaan. Schooljaar 2012-2013 Postadres : Jos Kinds Studiebegeleiding Enkstraat 10 8102 GL Raalte Telefoon : 0572-851253 homepage E-mail : www.bijlesleidscherijn.nl : info@bijlesleidscherijn.nl 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

4. Your Musiqskool behoudt zich het recht voor (de startdatum van) een cursus uit te stellen of te annuleren bij onvoldoende aanmeldingen.

4. Your Musiqskool behoudt zich het recht voor (de startdatum van) een cursus uit te stellen of te annuleren bij onvoldoende aanmeldingen. ALGEMENE LESVOORWAARDEN YOUR MUSIQSKOOL 2016-2017 1.INSCHRIJVEN 1. Cursisten kunnen zich het gehele jaar inschrijven, maar vóór 1 juli is wenselijk i.v.m. garantie plaatsing in het nieuwe seizoen. Inschrijving

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2016 / 2017

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2016 / 2017 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2016 / 2017 Groepsworkshop: Keramische sieraden De workshop bestaat uit 2 dagdelen verspreid over 2 weken Ochtend/middag of avond (datum in overleg) 2 lessen

Nadere informatie

Algemene en annuleringsvoorwaarden van Het Talenhuis

Algemene en annuleringsvoorwaarden van Het Talenhuis Gedeponeerd bij de griffie van de Arrondissementsrechtbank te Leeuwarden onder nummer: 31-2013, d.d. 1 mei 2013. Indien u vragen of mededelingen heeft betreffende uw registratie of inschrijving voor een

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Sprekende Portretten Wouter van Riessen, zelfportret met luchtbel, aankoop 2000 Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud Het Dordrechts Museum.... p. 3 Algemene

Nadere informatie

Spelregels en voorwaarden 2012-2013

Spelregels en voorwaarden 2012-2013 Spelregels en voorwaarden 2012-2013 Inschrijving en plaatsing A) INSCHRIJVING EN PLAATSING CURSUSSEN Voor iedere cursus, workshop of andere activiteit moet je een inschrijfformulier invullen. Dat kan online

Nadere informatie

Op atelierbezoek bij Carla Schuurman.

Op atelierbezoek bij Carla Schuurman. Op atelierbezoek bij. Begin pagina English page Engelum Geschiedenis Dorpsfoto's Kerkklokken Bewoners Dorpsbelang Verenigingen Jeugdclub De oude doos Woningaanbod Sponsors K.v.Sla Raak Museum Fietsroute

Nadere informatie

Informatiebrochure over de studieplaats voor leerlingen en hun ouder(s)/verzorgers

Informatiebrochure over de studieplaats voor leerlingen en hun ouder(s)/verzorgers Informatiebrochure over de studieplaats voor leerlingen en hun ouder(s)/verzorgers Schooljaar 2015-2016 1 Trinitas College locatie Han Fortmann R.K. scholengemeenschap voor gymnasium, atheneum en havo

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8 Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851 Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling

Nadere informatie

Scrum@school - Technasium Noord 2016

Scrum@school - Technasium Noord 2016 Scrum@school - Technasium Noord 2016 Veranderingen door Scrum@school Onderzoekje onder 16 docenten bij afsluiting basistraining. -4-3 -2-1 0 +1 +2 +3 +4 1. Werkplezier leerlingen XXXX XXX XXXXXXXX X 2.

Nadere informatie

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan A-tekst De aquarel Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan In de 19de eeuw maakte de Nederlandse aquarel een ongekende bloeiperiode door. De artistieke idealen van die tijd vonden in dit medium een perfecte

Nadere informatie

Flow Painting. een verbindende techniek

Flow Painting. een verbindende techniek Flow Painting een verbindende techniek Inleiding Dit boek beschrijft de Flow Painting techniek; een techniek, die door Eelke van Hoof is ontwikkeld en die hij tevens toepast en doceert. In dit boekje vindt

Nadere informatie

2. Degene die een workshop reserveert is verantwoordelijk voor de afspraken betreffende inschrijving en betaling.

2. Degene die een workshop reserveert is verantwoordelijk voor de afspraken betreffende inschrijving en betaling. Algemene Voorwaarden Artschool Helmond Workshops en 1-daagse arrangementen voor groepen 1. Na aanmelding ontvangt u van Artschool Helmond een bevestiging en een factuur. Het verschuldigde bedrag dienen

Nadere informatie

Docentenhandleiding Buitenspel

Docentenhandleiding Buitenspel Docentenhandleiding Buitenspel Museumles bij de tentoonstelling De heksen van Bruegel (19 september 2015 t/m 31 januari 2016) Museum Catharijneconvent Utrecht Museum Catharijneconvent, 2015 Inleiding U

Nadere informatie

Verordening lesgelden Gemeentelijke Muziekschool Krimpen aan den IJssel 2012

Verordening lesgelden Gemeentelijke Muziekschool Krimpen aan den IJssel 2012 CVDR Officiële uitgave van Krimpen aan den IJssel. Nr. CVDR278324_1 26 september 2017 Verordening lesgelden Gemeentelijke Muziekschool Krimpen aan den IJssel 2012 Ontwerp-besluit De raad van de gemeente

Nadere informatie

Nieuwsbrief. LesOpMaat (Computerles bij u thuis) medewerkers. Start nieuwe lesseizoen. Open Dagen. Augustus 2013. In dit nummer

Nieuwsbrief. LesOpMaat (Computerles bij u thuis) medewerkers. Start nieuwe lesseizoen. Open Dagen. Augustus 2013. In dit nummer 2013 NUMMER 1 Nieuwsbrief Augustus 2013 In dit nummer 1 LesOpMaat 1 Start nieuwe lesseizoen 1 Open Dagen 2 Facebook pagina 2 Nadere informatie en aanmelden 3 Cursusaanbod 4 Workshops najaar 2013 5 Workshops

Nadere informatie

In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: 1. Algemene voorwaarden: deze algemene voorwaarden.

In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: 1. Algemene voorwaarden: deze algemene voorwaarden. Algemene voorwaarden opleidingen Plein C 1. Definities In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: 1. Algemene voorwaarden: deze algemene voorwaarden. 2. Cursuscontract: de specifieke afspraken

Nadere informatie

B Cursus lind Typen Blind Typen Je leert leuker bij Avondopleidingen SKO

B Cursus lind Typen Blind Typen Je leert leuker bij Avondopleidingen SKO Blind Cursus Typen 1 Je leert leuker bij Avondopleidingen SKO 2 Dank voor je interesse in onze opleidingen en cursussen. In deze brochure tref je alle informatie aan over de opleiding van jouw keuze. Heb

Nadere informatie

Studiegids 2017/2018 Basis opleiding niveau 1 Materiaal: Toetsing: theorietoets Stage: Na de opleiding: Na de basisopleiding De kosten

Studiegids 2017/2018 Basis opleiding niveau 1 Materiaal: Toetsing: theorietoets Stage: Na de opleiding: Na de basisopleiding De kosten Studiegids 2017/2018 Basis opleiding voor yogadocenten, niveau 1. De basisopleiding voor yogadocent leidt op tot het beroep van yogadocent voor beginners en invaldocent en is bedoeld voor mensen die verdieping

Nadere informatie

INHOUDSLIJST. CURSUS VOLGEN BIJ KUNST(H)ART VZW p. 3. MODELTEKENEN p. 4. BASISTEKENEN Deel 3 p. 5. ACADEMISCH TEKENEN & SCHILDEREN Deel 3 p.

INHOUDSLIJST. CURSUS VOLGEN BIJ KUNST(H)ART VZW p. 3. MODELTEKENEN p. 4. BASISTEKENEN Deel 3 p. 5. ACADEMISCH TEKENEN & SCHILDEREN Deel 3 p. INHOUDSLIJST CURSUS VOLGEN BIJ KUNST(H)ART VZW p. 3 MODELTEKENEN p. 4 BASISTEKENEN Deel 3 p. 5 ACADEMISCH TEKENEN & SCHILDEREN Deel 3 p. 6 AQUARELSCHILDEREN met Eric Vercruysse p. 7 CONTACT- & BANKGEGEVENS

Nadere informatie

Inschrijving

Inschrijving Inschrijving 2018-2019 LESVORMEN EN LESGELDTARIEVEN 2018-2019 Leerlingen tot 21 jaar 15 minuten per les* 1x per week, 38 lessen 420 (10x 42,00) 20 minuten per les 1x per week, 38 lessen 530 (10x 53,00)

Nadere informatie