Informatieboekje opleidingen seizoen 2015/2016

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatieboekje opleidingen seizoen 2015/2016"

Transcriptie

1 Informatieboekje opleidingen seizoen 2015/2016 Iedereen kan goed leren schilderen!

2 2 Inhoud 1 Voorpagina 2. Inhoud 3. Voorwoord 4. Realistisch schilderen: iedereen kan het leren 5. Opleidingsmogelijkheden realistisch schilderen e jaar 3- jarige opleiding ( jaar, week, dagopleiding ) e jaar e jaar 9. Tekenen ( 1e en 2e en portret ) 10. Specialisaties en masterclass landschap dier en natuur portret en model stilleven, 17e eeuwse technieken 15. Art Partout jong talent 16., 17. Werk van cursisten 18. Kennismakingsworkshops en landelijke workshops 19. Portretacademie 20. Online galerie 20. Excursies 21. Art Partout Events & Teambuilding 22. Schildervakantie 23. Demonstraties, lezingen, facultatieve activiteiten 24. Algemene voorwaarden 25. Algemeen ( nieuwsbrief, inhalen gemiste lessen, certificaten, materialen) 26. Lesroosters jaaropleidingen, masterclass en specialisaties 27. Vrienden van Art Partout, open atelier 28., 29. Lesroosters week- en dagopleidingen, tekenen en jong talent 30., 31. Tarieven 32. Achterpagina; locatie, contactgegevens academie en teamfoto Foto omslag: een mozaïekschilderij vervaardigd door 240 cursisten i.v.m. het 12 ½ bestaan van de Academie in 2013.

3 Voorwoord 3 Iemand met veel verbeeldingskracht die in staat is zijn ideeën vorm te geven in bijvoorbeeld een schilderij noemen we een kunstenaar. Om je eigen verbeelding te kunnen weergeven op paneel of doek is kennis en kunde nodig. Je moet immers iets weten over kleuren, schildertechnieken en compositie. We leven in een driedimensionale wereld en we willen op een tweedimensionaal vlak een stuk werkelijkheid verbeelden, al dan niet verrijkt met onze fantasie. In dit spanningsveld gaan kunst en ambacht hand in hand. Zonder ambacht geen kunst. De oude meesters beschouwden schilderen als een ambacht, iets waar tegenwoordig vaak aan voorbij gegaan wordt. Pas als we geconfronteerd worden met ons onvermogen tot goed kijken en waarnemen en de weerbarstigheid van verf en penseel, beseffen we dat voor het maken van een goed schilderij vakkennis noodzakelijk is. Toch is schilderen makkelijker dan de meeste mensen denken. Vaak zijn mensen in de veronderstelling dat schilderen alleen is weggelegd voor de kunstzinnige mens met talent. Echter het beheersen van het schilderen rust op drie pijlers; kennis, ervaring en inspiratie. Je hebt dan al de belangrijkste componenten voor talent in handen. De academie heeft in de loop van 15 jaar veel mensen opgeleid die aanvankelijk dachten geen of weinig talent te bezitten maar binnen een jaar toch in staat bleken om prachtige werken te creëren. Enerzijds heeft dit te maken met je eigen passie en bevlogenheid om bezig te zijn en je (verborgen) creativiteit te ontplooien. Anderzijds is het belangrijk de nodige instructies te ontvangen om effectief en op de juiste manier een ontwikkeling door te maken. Art Partout heeft niet de pretentie cursisten op te leiden tot kunstenaars, dat zou ook niet mogelijk zijn. Elk individu bepaalt zelf welke stappen met de verworven ambachtelijke kennis gezet worden. De lesmethode is zo ontwikkeld dat vakkennis centraal staat, op zodanige wijze dat al schilderend stapsgewijs de technieken in een korte tijd eigen gemaakt kunnen worden. Deze opleiding is zowel bedoeld voor mensen die nog nooit een penseel in handen hebben gehad als voor de meer geoefende schilder die zijn of haar technieken wil uitbreiden of verfijnen. Voor de een is het een nieuwe betekenisvolle hobby met ongekende mogelijkheden, voor de ander een aanvulling van technische mogelijkheden voor meer inspiratie. Tomas Nagy, directeur

4 4 Realistisch schilderen Een ambacht dat iedereen kan leren In september 2000 is de school van start gegaan met een groepje van zes cursisten. Tomas Nagy, de oprichter van de school, zag de behoefte in de markt voor een klassieke schilderopleiding en ontwikkelde een lesprogramma in de traditie van de klassieke technieken. In tegenstelling tot de Belgische academies waren in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw praktisch alle klassieke onderwijs-methoden op het gebied van realisme uit de Nederlandse academies verdwenen. Art Partout Academie voor Realistische Schilderkunst heeft als doel om cursisten deze klassieke schildertechnieken te leren. Kleurenleer, compositie, perspectief, toonwaarden, glaceren en diverse penseelvoeringen komen uitgebreid aan bod. Naast het aanleren van technieken van het fijnschilderen, die aan de basis liggen van de klassieke schilderkunst, komen ook de onderschildering en grisaille techniek aan de orde. Bij het portret- en modelschilderen wordt veel aandacht besteed aan anatomie. De uiteenlopende onderwerpen vormen de opleiding realistisch schilderen die in drie jaar afgerond kan worden. De ontwikkelde lesstof en -methode van Art Partout sloeg zo goed aan dat het cursistenaantal uitgroeide tot tegen de vierhonderd cursisten. De lessen worden gegeven in Deventer, de academie beschikt over vijf grote, lichte lokalen met uitstekende faciliteiten, waaronder een groot assortiment rekwisieten, zodat men zelf composities kan maken om naar waarneming te kunnen schilderen. De opleiding is bedoeld voor mensen die naast de ontspannen bezigheid van het schilderen dit ook goed en waarheidsgetrouw willen leren en realistisch werk willen vervaardigen. Afhankelijk van inzet en tijd is het voor iedereen mogelijk, na betrekkelijk korte tijd, mooie en technisch verantwoorde werken te creëren. Naarmate de opleiding vordert zullen de werkstukken steeds gecompliceerder worden zodat de cursist permanent een progressie in de ontwikkeling zal doormaken. Niet alleen beginners maar ook gevorderde kunstenaars kunnen veel baat hebben bij de vele technieken.

5 Jaar-, week- of dagopleidingen 5 Opleidingsmogelijkheden realistisch schilderen De volledige opleiding bestaat uit drie lesjaren. In het eerste jaar worden de belangrijke fijnschilder-technieken behandeld. Het is niet noodzakelijk om alle drie de jaren te volgen. Na het afronden van elk jaar kan de cursist beslissen te stoppen of door te gaan naar een volgend lesjaar. Lesmethode en lesboek Het lesprogramma is zodanig van opzet dat de cursisten zich de stof en de oefeningen zo snel mogelijk eigen kunnen maken. De technieken worden uitgelegd en voorgedaan, verder wordt waar nodig ondersteund middels DVD s en PowerPoint presentaties. Van elk lesjaar is een uitgebreid lesboek met illustraties en voorbeelden, zodat de cursist een naslagwerk heeft om ook thuis aan het werk te gaan. De thema s van elk jaar zijn zeer divers en met oplopende moeilijkheidsgraad. Om iedereen maximaal aandacht te kunnen geven zijn de klassen niet groter dan tien personen. Gemiste lessen kunnen in overleg op een ander tijdstip ingehaald worden. Na de driejarige opleiding kan de cursist zich specialiseren in verschillende disciplines zoals stilleven/17e eeuwse technieken, landschap, dieren/planten en portret. Informatie specialisaties pag. 9 t/m 14. Lesaanbod in drie varianten Om de opleiding voor iedereen toegankelijk te maken worden de lessen in drie tijdsvarianten aangeboden. Variant 2 en 3 zijn vooral bedoeld voor mensen die verder weg wonen. De drie varianten bevatten dezelfde leerstof. 1. Jaaropleiding: Gedurende 30 weken eenmaal per week 2.5 uur. De lessen worden op verschillende dagdelen, overdag en s avonds, gegeven. Er zijn twee instroommomenten; de 2e week van maart en de 3e week van september. In maart zijn 4 en september 10 groepen ingepland. 2. Weekopleiding: 9 volle dagen, waarvan een aaneengesloten week en vier terugkomdagen. De lestijden zijn van 9.30 uur tot uur. Op jaarbasis zijn 8 groepen gepland. Zie lesrooster op pagina 28. Tijdens de middagpauze wordt een uitgebreide lunch geserveerd. Een arrangement met hotelovernachting is mogelijk. 3. Dagopleiding: één dag in de maand gedurende negen maanden, steeds op een vrijdag of een zaterdag. Voor de dagopledingen zijn op jaarbasis 12 instapmogelijkheden, de lestijden zijn van 9.30 uur tot uur. Tijdens de middagpauze wordt een uitgebreide lunch geserveerd. Voor lesgeld en rooster zie pagina 26 t/m 31.

6 6 Jaaropleiding 1e Jaar Het eerste jaar van de opleiding is voornamelijk gericht op het aanleren van fijnschilder-technieken en het goed leren waarnemen van vorm, verhoudingen, toonwaarden en kleur. In dit lesjaar komen alle relevante basistechnieken aan bod. De lessen worden klassikaal gegeven en elke cursist is bezig met hetzelfde onderwerp. De lessen zijn zo opgebouwd dat men bij vrijwel elk onderwerp kennis maakt met een nieuwe techniek die hoort bij dat specifieke onderwerp. Het aanbod van de lesstof gebeurt door uitleg en voordoen door de docent. Het lesprogramma wordt waar nodig ondersteund door DVD s en PowerPoint. Bij de opleiding hoort een uitgebreid lesboek met beschrijvingen en illustraties, dit vormt een naslagwerk ter ondersteuning wanneer u thuis aan het werk wilt. De onderwerpen zijn: stillevens, dieren, fruit en natuur. U leert in het eerste jaar alle belangrijke technieken zoals diverse penseelvoeringen, de uithaaltechniek, het schiften, tamponneren, withoging, grisaille schilderen, verdassen, glaceren, toonwaarden aanbrengen, stofuitdrukking, onderschildering en het mengen van verf. Er wordt geschilderd op krijtpaneel zodat het fijnschilderen in uiterste precisie tot haar recht kan komen. Naast het aanleren van schildervaardigheden worden een aantal theoretische onderwerpen behandeld zoals materiaalkennis en kleurenleer. Het is goed om thuis te oefenen maar er zijn in de eerste helft van het lesjaar geen thuisoefeningen. Het eerste lesjaar is te volgen in drie varianten: wekelijks op diverse dagdelen (ook in de avonduren), een hele week met terugkomdagen of eens per maand een hele dag (zie pagina 5). Bij succesvol afronden van het eerste jaar ontvangt de cursist een deelcertificaat. De cursist kan met de opgedane kennis alleen verder of doorleren in het tweede lesjaar met nieuwe componenten. Verkorte opleiding Het eerste lesjaar kan men ook volgen in een verkorte vorm, d.w.z. de jaaropleiding in 15 dagdelen van 2,5 uur, (ook in de avonduren) de weekopleiding in vier aaneengesloten dagen en één terugkomdag. De dagopleiding in vier maanden, één dag in de maand. De verkorte opleiding behandelt een belangrijk deel van de relevante technieken zodat men met dit gedeelte van de opleiding al een aardig resultaat kan behalen. De verkorte opleiding sluit aan op de tweede helft voor mensen die besluiten alsnog de hele opleiding van het eerste jaar te voltooien.

7 Jaaropleiding 7 2e Jaar Het tweede jaar van de opleiding realistisch schilderen is een verdieping van het eerste jaar. Waar in het eerste jaar naar foto s wordt geschilderd, schildert u nu een eigen compositie naar voorbeelden van meesterschilders. De onderwerpen zijn groter van formaat, de composities complexer. Het accent ligt dit jaar vooral op methodes en het weergeven van diverse stofuitdrukkingen zoals hout, textiel, metaal en glas. Daarnaast komen tonatie, perspectief, compositieleer en kleuren mengen ruimschoots aan bod. Met behulp van de vele rekwisieten van de academie leert u stillevencomposities samen te stellen, belichten en gebruik te maken van een black box. De onderwerpen zijn zeer uiteenlopend, ook werken van hedendaagse realisten en werken van oude meesters uit de 17e eeuw worden als voorbeeld gebruikt. Het optisch mengen, glaceertechnieken, trompe l oeil en clair-obscur schilderen zijn onderdelen van het programma in dit jaar. DVD instructies en Power Point presentaties van een aantal theoretische onderwerpen maken eveneens deel uit van het programma. Het losbladig lesboek, verstrekt in het eerste jaar, wordt met de onderwerpen van dit jaar uitgebreid. Bij dit tweede jaar hoort een demonstratie portret-schilderen naar levend model en een boeiende lezing over compositieleer door docenten van de academie. Deze lezing en demonstratie zijn facultatief op een zaterdag, er zijn voor cursisten geen kosten aan verbonden. Het jaar wordt afgesloten met een eindopdracht en deelcertificaat. Na afronding kunt u besluiten door te gaan naar het derde lesjaar. Het tweede jaar is ook op de drie manieren te volgen: week-, dag- en jaaropleiding. Zie pagina 5.

8 8 Jaaropleiding 3e Jaar Het derde jaar van de driejarige opleiding is een thema-jaar. In de twee voorafgaande jaren zijn veel technieken en methodes behandeld. Dit jaar is erop gericht kennis te maken met diverse disciplines binnen de schilderkunst en de daarbij behorende technieken. Zo krijgt de cursist inzicht om keuzes te kunnen maken en zich verder te ontwikkelen. De thema s dit jaar zijn: landschappen, zeegezichten en portret. Onderdelen hierin zijn; wolken, golven, vuur, bomen, draperie en anatomie. Het thema portret wordt afgesloten met het schilderen naar levend model. Naast het maken van grotere werken op doek, al dan niet alla prima, wordt kennis gemaakt met uiterst klein werk, z.g. miniatuurschilderen met ei tempera. Ter afsluiting van het jaar worden enige vernistechnieken en het zelf vervaardigen van diverse soorten medium en glacis behandeld. In het theoretische gedeelte wordt ingegaan op het ontstaan van de pigmenten en de historische achtergronden ervan. Het losbladig lesboek wordt uitgebreid met beschrijvingen van de in dit jaar behandelde thema s. seren in diverse disciplines zoals stillevens, landschappen, dieren en planten of portretten. Of onder begeleiding vrij schilderen in de masterclass. (Zie bij specialisaties van pagina 10 t/m 14.) Ook het derde jaar wordt op drie verschillende wijzen aangeboden; wekelijks op diverse dagdelen (ook in de avonduren), negen hele dagen, of eens in de maand gedurende 9 maanden. Zie pagina 5. Na afronding wordt een eindcertificaat voor de driejarige opleiding verstrekt. Daarna kan de cursist zich gaan speciali-

9 Tekenen 9 Tekenopleiding Tekenen is de eerste vorm van vastgelegde communicatie tussen mensen en na eeuwen is het nog steeds actueel. Het blijft boeien om met lijnen op een tweedimensionaal vlak iets driedimensionaals weer te geven. Om goed te kunnen schilderen is tekenvaardigheid niet persé nodig maar het heeft wel voordelen om een schilderij met tekenen te starten. Door te tekenen krijg je ook meer inzicht in de opbouw van een werkstuk, zonder afgeleid te worden door kleur. Iedereen kan leren tekenen, door goed waarnemen, construeren en meten leert u dingen natuurgetrouw en in de juiste proporties weer te geven. De klassikale tekenopleiding, beginnend met goed arceren en basisvormen, leert u uiteindelijk complexe tekeningen te vervaardigen. Compositie, perspectief, stofuitdrukkingen, licht/schaduw en toonwaarden zijn de onderwerpen die steeds naar voren komen. Tekenen in de natuur en stadsgezichten op locatie zijn ook in het programma opgenomen. Van elk lesonderdeel ontvangt u een beschrijving zodat u ook thuis kunt oefenen. Vervolg opleiding tekenen In de vervolgopleiding worden de onderwerpen complexer en er wordt dan ook met verschillende materialen gewerkt. Het zelf maken van composities en tekenen naar waarneming is de rode draad in de vervolgopleiding. De thema s zijn stillevens, bloemen, bomen, gebouwen, landschappen, dieren, ledematen en portretten, eenvoudig beginnend met een oplopende moeilijkheidsgraad. Maak kennis met verschillende materialen zoals houtskool, grafiet, conté, stift en pentekenen met Oost Indische inkt. Portret en modeltekenen In dit tekenjaar wordt uitsluitend portreten modelgetekend. Er wordt gestart met anatomie-studies en tekenen naar levend model. Voor lesgeld en rooster zie pagina 26 t/m 31.

10 10 Specialisaties en masterclass Wat kun je doen ná de 3-jarige opleiding De driejarige opleiding is een afgerond geheel en er zijn veel verschillende onderwerpen behandeld, bedoeld om een cursist breed te oriënteren en ervaring op te doen. Maar het schildersvak is erg breed en het is goed om je te verdiepen en te bekwamen in één onderdeel. In de specialisaties wordt uitsluitend in het gekozen onderdeel les gegeven en dit wordt verder uitgediept dan in de driejarige opleiding mogelijk was. Uitgerust met de bagage van de aangeleerde technieken kan de cursist zich geheel toeleggen op bijvoorbeeld landschappen/ stadsgezichten, dieren/planten, stillevens/ 17e eeuwse technieken, portret- en modelschilderen. Daar waar in de driejarige opleiding naast het schilderen van mooie stukken het accent meer lag op de leerprocessen en het bekwamen in de technieken, ligt bij de specialisatielessen het accent vooral op het vervaardigen van fraaie werken en ontwikkelen van een eigen stijl. Vervolg specialisaties In de vervolgopleiding wordt nog dieper ingegaan op de materie van de gekozen specialisatie, met als bedoeling de cursist verder te bekwamen en te laten groeien in het ontwikkelen van een eigen stijl. Zie specialisaties op pagina 11 t/m 14. Masterclass De masterclass is bedoeld voor mensen die de driejarige opleiding hebben afgerond en daarna met regelmaat onder begeleiding van een docent vrij willen blijven schilderen. In de masterclass werkt iedereen aan zijn of haar eigen schilderij, er is geen vastomlijnd programma. Wel zijn altijd één of twee docenten aanwezig om de cursist met raad en daad bij te staan. Iedereen is vrij om te schilderen met olieverf, acryl of tempera. De masterclass is niet aan een bepaalde periode gebonden, je kunt zo lang als je wilt schilderen in de masterclass. De instapmomenten zijn in maart en september. De lesdag voor de masterclass is op donderdag de gehele dag van uur, de donderdagavond van uur en één zaterdag in de maand. De cursist bepaalt zelf wanneer en hoe lang hij of zij aanwezig wil zijn. Er wordt gewerkt op basis van een uren knipkaart. Voor lesgeld en rooster zie pagina 26 t/m 31.

11 Specialisatie 11 Landschapschilderen In de specialisatie landschapschilderen wordt dieper ingegaan op de vele facetten die u als landschapschilder tegenkomt of in ieder geval moet begrijpen en beheersen. Belangrijke onderdelen zijn het kaderen, (atmosferisch ) perspectief, de compositie van het lijnenspel, vlakverdelingen en het bepalen van het zwaartepunt. Dit heeft alles te maken met het aanleren van een andere manier van kijken, het signaleren en uitbannen van aannames. Natuurlijk komen nieuwe penseelvoeringen aan bod voor een realistische weergave van het landschap. Verder maakt u kennis met het kleurpalet dat kenmerkend is voor landschapschilders. Een ander aspect is het bepalen welke elementen je weglaat of toevoegt in het belang van een evenwichtig schilderij. Bij stadsgezichten speelt het perspectief een bijzondere rol die vooral bij het schilderen op locatie van wezenlijk belang is. In de meeste gevallen wordt geschilderd van een eigen foto. Ook het schilderen op locatie in de vrije natuur is in het programma opgenomen. In deze specialisatie worden technieken van diverse oude meesters geanalyseerd en behandeld. Er wordt geoefend met het twee- en driekleurenpalet en impressionistische technieken. Bij de opleiding hoort een aanvulling voor het lesboek. De specialisatie landschap biedt klassieke en moderne middelen om landschappen met zeggingskracht te schilderen. Vervolgopleiding landschap Deze vervolgopleiding landschapschilderen is een leerjaar waarin we nog dieper ingaan op specifieke onderdelen. Naast een goede uitvoering van het landschap wordt veel aandacht geschonken aan de ontwikkeling van een persoonlijke stijl.

12 12 Specialisatie Dieren en natuur schilderen In de specialisatie dieren en natuur wordt ingegaan op de vele facetten bij het schilderen van dieren en natuur. Allereerst met schetsen van de vormen van planten en de anatomie en houdingen van verschillende dieren. Dan volgt een verdieping in de verscheidenheid van textuurweergave van diverse soorten vacht en veren. Het schilderen van dieren in hun natuurlijke omgeving is een onderdeel waarbij veel aandacht is voor compositie, diepte, kleur en perspectief. De onderwerpen die aan bod komen zijn huisdieren, boerderijdieren, roofdieren, vogels, reptielen en insecten. Planten en bomen vragen om een andere benadering wat betreft textuur en kleurgebruik. Er wordt kennis gemaakt met nieuwe technieken en het penseelgebruik dat van specifiek belang is bij dieren en planten. In het tweede gedeelte van de opleiding kiest de cursist zelf de onderwerpen. Na het volgen van de specialisatie dieren en natuur heeft u veel vaardigheden geleerd en ervaring opgedaan om op kundige wijze dieren, bloemen en bomen te schilderen. Vervolgopleiding specialisatie dier en plant In de vervolgopleiding wordt specifiek ingegaan op verschillende onderwerpen; dieren, planten, bomen en bloemen. Het maken van meer complexe werken zal in dit vervolgjaar een onderdeel zijn.

13 Specialisatie 13 Portret & model schilderen Binnen de schilderkunst is het menselijk portret één van de meest uitdagende disciplines. Na de driejarige opleiding is er een gedegen ondergrond om de portret- en modelrichting in te slaan. In deze specialisatie wordt stap voor stap het portret- en modelschilderen behandeld. Gezien de complexiteit is een nauwgezette aanpak van groot belang. De eerste lessen zijn gewijd aan anatomiestudies waarbij getekend wordt met diverse materialen. Na deze tekensessies wordt er in grisaille naar gipsmodellen geschilderd. Uiteindelijk schildert u naar levend model. U kunt op verschillende wijzen een portret en act schilderen; door gevarieerde penseelvoeringen kunt u het karakter van het model verzachten of versterken. Deze verschillende technieken krijgen ruimschoots aandacht. Een gelijkend portret met de juiste uitdrukking vraagt veel studie en ervaring, de basis hiervoor wordt in deze specialisatie gelegd. Na deze klassieke aanpak is het mogelijk een gelijkend portret en het menselijk lichaam in verschillende poses te schilderen. Bij de specialisatie portret- en modelschilderen hoort een lesboek met uitgebreide informatie, te gebruiken als naslagwerk. Vervolgopleiding portret en model In deze vervolgopleiding gaan we dieper in op de materie. Door het vele oefenen onder begeleiding van een ervaren portrettist ontwikkelt de cursist meer uitdrukkingsvaardigheid. Naast een goede gelijkenis wordt aandacht geschonken aan de hele compositie en wordt u gestimuleerd om een eigen handschrift te ontwikkelen. In de tweede helft wordt overgestapt naar het schilderen van naakt naar levend model. De lessen worden gegeven door ervaren portrettisten.

14 14 Specialisatie Stilleven schilderen In de specialisatie stilleven schilderen wordt ingegaan op de uitvoering van de diverse methodes uit het tweede en derde opleidingsjaar. Belangrijke onderdelen zijn 17e Eeuwse schildertechnieken, het optisch kleur mengen, een compositie opzetten en uitlichten naast het veelvuldig toepassen van contrast; toonwaarden, vormen en kleuren. Je leert welke elementen je weglaat, toevoegt en waarom. Vervolgopleiding specialisatie stilleven De vervolgopleiding stilleven is een leerjaar van veel oefenen, én het vervaardigen van meer complexe schilderstukken en het verder ontwikkelen van een eigen stijl. Eén stilleven alla prima is onderdeel van de opleiding. In de meeste gevallen wordt geschilderd naar een eigen compositie. U leert kijken naar de mogelijkheden om het stilleven sterker in beeld te brengen door weglatingen, toevoegingen, contrast verhogingen of verlagingen. De cursist leert diverse penseelvoeringen om zo een krachtig realistisch stilleven te laten ontstaan. Er wordt gekeken naar oude meesters en hun specifieke aanpak. Textuur schilderen blijft een belangrijk onderdeel in deze specialisatie. De specialisatie stilleven geeft veel middelen om op kundige wijze stillevens met zeggingskracht te creëren.

15 Jong talent 15 Art Partout Jong Talent Evenals met sport en muziek kun je met kinderen niet vroeg genoeg erbij zijn om de talenten te stimuleren. Kinderen zijn vaak nog onbevangen en minder beïnvloed door allerlei indrukken, waardoor creativiteit nog spontaan aanwezig is. Sommige kinderen hebben een uitgesproken voorkeur om iets te creëren. Als ouders dit merken is het goed een kind de mogelijkheid te geven de aanwezige talenten verder te ontwikkelen. Art Partout start binnenkort een klas voor kinderen vanaf 8 jaar op woensdagmiddagen. Het betreft 10 lesssen van twee uur. Er wordt getekend met (kleur-)potlood en geschilderd met waterverf en acrylverf voor kinderen. Uiteraard wordt rekening gehouden met de voorkeur van de kinderen maar er wordt wel een programma afgewerkt dat eenvoudig begint en telkens iets complexer wordt. Tussendoor worden verhalen verteld over kunst, kunstenaars en bijvoorbeeld het ontstaan van pigmenten en zelf verf maken. Vorm en kleur zijn de rode draad die door het programma loopt. Voor lesgeld en rooster zie pagina 26 t/m 31.

16 16 Werk van cursisten

17 17

18 18 Workshops Kennismaken met fijnschilderen Een keuze maken kan lastig zijn als je niet weet wat de opleiding realistisch fijnschilderen inhoudt. Is deze opleiding wel iets voor mij? Kan ik dit wel? Deze vragen kunnen een keuze in de weg staan. De gratis kennismakingsworkshops van de Academie voor Realistische Schilderkunst, die meerdere keren per jaar worden aangeboden, zijn bedoeld om in de praktijk kennis te maken met realistisch fijnschilderen. Tijdens deze workshop schildert u met olieverf een klein stilleven dat u mee naar huis kunt nemen. Door een stap voor stap begeleiding maakt u kennis met het fijnschilderen. U zult zien wanneer u de juiste weg bewandeltd u al na een paar uur een leuk schilderij heeft gemaakt. Tijdens deze workshop krijgt u alle relevante informatie over de opleiding en er is ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen. De bedoeling is dat u na deze ervaring een beeld heeft gekregen van de opleiding zodat u een juiste beslissing kunt nemen. U hoeft geen materiaal mee te nemen, alles wat u nodig heeft is aanwezig. Naast e 10,- voor materialen zijn aan deze workshop geen kosten verbonden. Koffie en thee zijn gratis. 2015: vrijdag midd. 12 juni, zaterdag och. 13 juni, vrijdag midd. 28 aug., zaterdag och. 29 aug., vrijdag midd. 4 sept., zaterdag och. 5 sept., vrijdag midd. 11 sept., zaterdag och. 12 sept. 2016: vrijdag midd. 29 jan., zaterdag och. 30 jan., vrijdag midd. 19 febr., zaterdag och. 20 febr, vrijdag midd. 26 febr., zaterdag och. 27 febr, vrijdag midd. 4 mrt., zaterdag och. 5 mrt., vrijdag midd. 20 mei, zaterdag och. 21 mei, vrijdag midd. 27 mei, zaterdag och. 28 mei, vrijdag midd. 10 juni, zaterdag och. 11 juni. vrijdag midd. 19 aug., zaterdag och. 20 aug., vrijdag midd. 2 sept., zaterdag och. 3 sept., vrijdag midd. 9 sept. zaterdag och. 10 sept. De tijden zijn vrijdagen van u. en zaterdagen van 9.30 uur u. Landelijke workshops In het seizoen zullen in een achttal plaatsen in Nederland workshops worden georganiseerd. Het betreft telkens twee workshops, de een op vrijdag en de andere op zaterdag. Beide met een verschillend thema. De tijden zijn van tot uur. Plaatsen en tarieven zie onze website.

19 Portretacademie 19 Achtdaagse Portretopleiding De portretacademie bestaat uit een achtdaagse opleiding waarbij het portretschilderen, één van de moeilijkste maar ook boeiendste disciplines, uitvoerig wordt behandeld. Het eerste gedeelte van de cursus is een aaneengesloten week van maandag tot en met vrijdag van uur. Daarnaast zijn er drie terugkomdagen met thuisopdrachten. Het programma omvat twee dagen anatomie van het menselijk hoofd waarbij getekend wordt met potlood, houtskool en conté. De derde dag maakt u grisaille schilderijen van gipsmodellen. De vierde en vijfde dag wordt naar levend model geschilderd. De eerste terugkomdagen zijn twee dagen waarbij de thuisopdracht wordt besproken. Dit zijn tekeningen en kleine schilderijen van de onderdelen van het menselijk hoofd zoals ogen, mond, neus en oren. Tijdens deze twee dagen wordt weer naar levend model geschilderd waarbij de nadruk wordt gelegd op uitdrukking, gelaatstrekken en karakter van het model. De thuisopdracht is een zelfportret, op de laatste terugkomdag wordt dit besproken. Deze achtdaagse cursus is bedoeld voor beginners en gevorderden. Het is een pré als de cursist tenminste het eerste jaar van de opleiding realistisch fijnschilderen heeft gevolgd aangezien in dat jaar veel basistechnieken worden behandeld die bij het portretschilderen goed van pas komen. De lessen worden gegeven door ervaren portretschilders. Deze klassikale opleiding geeft een goede basis en stelt de cursist in staat een gelijkend portret te schilderen. Bij de opleiding hoort een boekje met uitgebreide informatie als handleiding. Na afronding ontvangt u een certificaat. Tussen de middag wordt een lunch geserveerd. Een arrangement met overnachting is mogelijk. Voor lesgeld en rooster zie pagina 26 t/m 31.

20 20 Schildervakantie Online galerie De meeste mensen die iets creëren hebben in meer of mindere mate behoefte dit ook aan anderen te laten zien. Een kunstwerk uitsluitend voor je zelf geeft toch minder bevrediging dan wanneer je je medemens er van kunt laten genieten. En het is dan helemaal prettig wanneer je de mening van mensen over je werk kunt vernemen en dat kennissen en vrienden je werken kunnen bekijken. Exposeren en je werk verkopen is voor velen een wens maar niet iedereen is in de gelegenheid zich bij een galerie aan te sluiten. Art Partout Academie voor Realistische Schilderkunst start binnenkort een online galerie uitsluitend voor haar cursisten en oud-cursisten en geeft hiermee de mogelijkheid om werken te exposeren. De cursist is vrij de werken te koop aan te bieden maar dit is niet noodzakelijk. Bij de gegevens van het schilderij wordt vermeld of het werk te koop wordt aangeboden. Potentiële kopers worden met de schilder in contact gebracht en zij handelen de verkoop verder zelf af. Art Partout vraagt geen provisie over het verkochte werk, wel wordt een kleine bijdrage gevraagd voor het onderhoud van de website. Excursies Elk jaar wordt op een zaterdag in mei een excursie georganiseerd door de academie naar een bekende, interessante expositie of een museum. De keuze valt vaak op solo exposities van gerenommeerde realisten c.q. fijnschilders. Door het kijken naar werken van professionals kun je veel inspiratie, kennis en ideeën opdoen. In de meeste gevallen zijn de kunstenaars in kwestie bereid te vertellen over hun werkwijze en techniek. We vertrekken met een touringcar (max. 50 personen) om uur en rond uur zijn we weer in Deventer. Meestal doen we twee exposities aan. Tussen de middag is er een lunch, bij aankomst een kopje koffie of thee. Het arrangement is inclusief entreegelden, lunch en vervoerskosten. Kosten: Afhankelijk van het aantal deelnemers en de afstand zijn de kosten rond de 55 euro.

21 Events & Teambuilding 21 Mensen leveren de beste prestaties als de stemming in een bedrijf goed is; onderling begrip en waardering voor elkaars werk maar ook de waardering van elkaars eigenheid dragen hieraan bij. Een positieve flow werkt als Haarlemmer olie en zorgt voor harmonie op de werkvloer, die op zijn beurt een rendement verhogend effect heeft. Wil je je omgeving positief beïnvloeden dan kun je dit het beste doen door jezelf in een goede stemming te brengen. Luister naar opgewekte muziek, herinner je een mooie ervaring of kijk naar mooie foto s. Het is gebleken dat creatief bezig zijn mensen snel en langdurig in een positieve stemming brengt. Een van de meest effectieve gymnastiekoefeningen voor creativiteit is schilderen. Werken met kleuren, composities, stofuitdrukkingen en je emoties aan het doek toevertrouwen is een proces dat al je creatieve cellen in beroering brengt. Het creëren van een schilderij geeft mensen een positieve boost en stimuleert de rechter hersenhelft, het creatieve deel van de hersenen, tot meer activiteit. Bedrijven steken veel geld en energie in technische, sociale en commerciële trainingen maar vergeten soms dat het stimuleren van creativiteit zeker zo belangrijk is. Juist die technische, commerciële en sociale vaardigheden gecombineerd met creativiteit geven een meerwaarde waardoor het bedrijf zich kan onderscheiden in slagvaardig onderhandelen, het vinden van technische oplossingen of een beter relatiebeheer. Samen met uw medewerkers een dag schilderen is een ervaring waar uw medewerkers lang met plezier aan terug zullen denken. Een vakkundig docent geeft de nodige instructie zodat iedere deelnemer aan het eind van de dag met een mooi schilderij naar huis gaat. Deze geheel verzorgde dag wordt aangeboden in onze academie of als incompany activiteit in uw bedrijf. Alle benodigde materialen worden door de academie verstrekt en tussen de middag wordt een uitgebreide lunch geserveerd. Groepsgrootte maximaal 18 personen. Tarieven op aanvraag.

22 22 Schildervakantie Sinds 2003 organiseert Art Partout, Academie voor Realistische Schilderkunst, in de zomermaanden schildervakanties in Oost-Europa. De laatste jaren is het, in plaats van een vaste verblijfplaats, een rondreis langs mooie locaties. Tijdens deze tiendaagse rondreis wordt op de fraaiste plekken in de vrije, vaak ongerepte natuur of pittoreske dorpjes geschilderd of getekend. De groep bestaat uit maximaal 12 personen, er zijn steeds twee vakkundige docenten aanwezig voor een optimale begeleiding. Alle schildersattributen worden door de academie verstrekt, zodat u, naast uw persoonlijke bagage, niets hoeft mee te nemen. Dit 10-daagse arrangement is geschikt voor beginners en gevorderden en is inclusief volpension en vliegticket. Naast het schilderen staan diverse culturele uitstapjes zoals bezoek aan musea en bezienswaardigheden op het programma.

23 Demonstraties en lezingen Agenda 23 De academie verzorgt elk jaar diverse facultatieve activiteiten in de vorm van demonstraties, lezingen en workshops juni Demonstratie landschapschilderen (Eric Prinsze) 22 no. Lezing inleiding compositieleer (Eric Prinsze) Voor eerstejaars cursisten is er een demonstratie landschapschilderen. Tijdens deze drie uur durende demonstratie laat een docent zien hoe een landschap wordt opgebouwd. Voor tweedejaars cursisten is er een demonstratie portretschilderen, eveneens drie uur. Bij deze portretdemonstratie ziet u hoe de eerste aanzet van het gelaat vorm krijgt en hoe een portret langzaam, door de juiste verhoudingen en kleuren, gestalte krijgt. Voor tweedejaars cursisten is er ook een interessante lezing compositieleer. De theorie wordt door middel van voorbeelden inzichtelijk gemaakt. Duur: twee uur. Penselenfabrikant Da Vinci houdt een interessante lezing met videobeelden over penselenfabricage. Toegang voor alle klassen. Duur twee uur. Deze demonstraties en lezingen zijn meestal op een zaterdag en kosteloos. Voor derdejaars cursisten is er een demonstratie verf maken verzorgd door Piet Kempenaar van Verfmolen De Kat van de Zaanse Schans. Kosten e 10,-. Duur 3 uur. De workshop bladgoudvergulden is voor alle klassen. Tijdens deze workshop worden twee verguldmethodes met bladgoud behandeld. Duur 6 uur, kosten inclusief bladgoud e 50, febr. Lezing en demonstratie fabricage van penselen (Bart Wanrooy Da Vinci) 4/5 maart Workshop: Marmer imitatie (Gertiene Post) 19 maart Workshop vergulden door firma Linova Zutphen 23 april Demonstratie verf en pigmenten (Piet Kempenaar, verfmolen De Kat Zaandam) 7 en 8 mei Demonstratie Portretschilderen (Tair Zairov) 28 mei Jaarlijkse excursie 4 juni Demonstratie landschapschilderen (Eric Prinsze) Vakanties en feestdagen Herfstvakantie 17 oktober t/m 1 november 2015 Kerstvakantie 19 december t/m 3 januari Voorjaarsvakantie 20 februari t/m 6 maart 2016 Instroom maart va.a. 14 maart 2e paasdag 28 maart 2016 Hemelvaart 5 mei ( valt in de meivakantie) Meivakantie 23 april t/m 8 mei e Pinksterdag 16 mei 2016 Zomervakantie 26 juni t/m 18 september Start lessen v.a. 19 september Kennismakingsworkshops zie pagina 18.

24 24 Voorwaarden Algemene voorwaarden Art Partout Academie voor Realistisch Schilderkunst Lessen. Voor de jaaropleiding, specialisaties en tekenopleiding heeft cursist recht op 30 lessen per jaar van twee en een half uur. Voor de dag en weekopleiding zijn dat in totaal 9 dagen van 7.5 uur. Voor de masterclass zijn variabele uren, door de cursist zelf te bepalen. Dagdeel en tijdstip van de lesuren zijn voor aanvang van het cursusjaar bekend. Inschrijving kan digitaal of middels een aangevraagde inschrijfformulier. Inschrijving is vooraf mogelijk, indeling van de klassen is op volgorde van binnenkomst met een maximum van tien personen per klas. Bij onvoldoende inschrijving voor een bepaald dagdeel heeft de academie het recht om dat betreffende dagdeel te schrappen. Indien cursist geen passend alternatief in een ander dagdeel kan vinden, heeft cursist het recht om van de reeds ingeschreven cursus af te zien, eventuele betalingen worden in dit geval gerestitueerd. 2. Duur opleiding De totale opleiding realistisch fijnschilderen bestaat uit 3 periodes, voor de jaaropleiding 3 periodes van 1 cursusjaar. Voor de weekopleiding 3 periodes van 9 cursusdagen (1 aangesloten week 4 terugkomdagen). Voor de dagopleiding 3 periodes van 9 cursusmaanden (1 cursusdag per maand) Inschrijving voor de opleiding realistisch fijnschilderen geldt voor een opleiding van drie periodes/jaar. Indien men toch besluit niet te willen deelnemen aan een volgende cursusperiode, dient men dit bij de jaaropleiding tenminste twee maanden voor het einde van het lopend cursusjaar schriftelijk kenbaar te maken of bij de week- en dagopleiding de laatste lesdag van de lopende cursus. Bij niet tijdige afmelding is cursist automatisch ingeschreven voor volgende periode. De tekenopleiding duurt één jaar met een eventuele vervolgjaar en een portretjaar. Masterclass is voor onbepaalde tijd. De specialisaties duren één jaar met een eventuele vervolgjaar. 3. Betalingen Het lesgeld voor één cursusperiode dient vóór aanvang van de eerste les te zijn voldaan. Hiervoor ontvangt cursist een factuur. Bij betaling binnen 14 dagen van het totale factuurbedrag mag 3% betalingskorting in mindering worden gebracht. Er bestaat de mogelijkheid het lesgeld en materialen boven de e 100,- middels automatische incasso in maximaal 12 maandelijkse termijnen te voldoen. Termijnbetaling is uitsluitend mogelijk middels een SEPA machtigingsformulier, deze wordt dan toegezonden. Materialen en facultatieve activiteiten zoals speciale workshops en excursies zijn niet in het cursusgeld opgenomen. Rekeningen van materialen beneden de e100,-en facultatieve activiteiten kunnen niet in termijnen worden voldaan en moeten na ontvangst van de factuur binnen 14 dagen zijn voldaan. Ook hier bestaat de mogelijkheid tot automatische incasso. Cursist verplicht zich na inschrijving om het cursusjaar geheel af te ronden, voortijdig onderbreking van de lessen geeft geen recht op restitutie van het reeds betaalde cursusgeld. Indien het lesgeld in termijnen wordt voldaan, is cursist verplicht om betalingen te blijven voldoen totdat het gehele bedrag van het lopend cursusjaar is voldaan. Bij het niet nakomen van de betalingsverplichting volgt een incasso procedure. 4. Verzuim In geval van verzuim, door b.v. ziekte of anderzijds, wordt cursist de mogelijkheid geboden om de gemiste lessen, op een andere tijdstip c.q. bij een andere docent in te halen. Dit is alleen mogelijk als cursist telefonisch of per mail zijn of haar verhindering gemeld heeft. Het inhalen van gemiste lessen is uitsluitend mogelijk in overleg met de docent. Inhalen in een andere klas is mogelijk, indien het maximum aantal deelnemers niet wordt overschreden. Gemiste lessen kunnen uitsluitend worden ingehaald in het lesjaar waar men op dat moment zich in bevindt. Indien cursist door ziekte of ernstige familieomstandigheden tijdelijk niet in staat is om de lessen te volgen, dan is het mogelijk de resterende cursus-delen, van het lopend cursusjaar, op een daarop volgend cursusjaar te volgen. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. Indien cursist niet meer in staat is om de cursussen te volgen dan kan op grond van een medisch verklaring het resterend cursusgeld gerestitueerd worden. 5. Certificaat In het derde leerjaar krijgt de cursist een eindopdracht die uiterlijk op de 25e lesdag ingeleverd dient te worden. Door een onafhankelijke commissie wordt het werk beoordeeld op de volgende criteria; compositie, kleurenkennis, stofuitdrukking en uitwerking van het schilderij. Verder zal door middel van een vragenlijst, cursist getoetst worden op algemene kennis over kleur, perspectief, compositie en materialen. Cursist ontvangt een certificaat op basis van de resultaten. Indien een cursist op één van de onderdelen geen voldoende heeft behaald, bestaat de mogelijkheid om in het daarop volgend seizoen gratis een aantal lessen specifiek op die onderdelen te volgen, dit in overleg met de docent, om zodoende alsnog het eindcertificaat te behalen. 6. Lesmateriaal Op al het lesmateriaal door de academie verstrekt, rust auteursrecht en copyright en mag uitsluitend voor eigen gebruik aangewend worden. Het is verboden om het te vermenigvuldigen en te verspreiden. 7. Privacy Door de cursist verstrekte informatie wordt uitsluitend door de academie gebruikt en niet aan derden verstrekt. 8. Eigendommen Door de cursist vervaardigde werken tijdens de opleiding zijn eigendom van de cursist maar zal desgevraagd beschikbaar gesteld worden aan de academie voor promotiedoeleinden, zoals presentaties, media, drukwerk en exposities.

25 Algemeen 25 Penselen Bij een gedegen opleiding horen goed gereedschap en materialen. Het belangrijkste gereedschap van een schilder zijn de penselen. Wij gebruiken Kolinsky marterharen penselen van top kwaliteit. Om de kosten enigszins te beperken hebben we het aantal penselen per klas beperkt. Het eerste jaar heb je een aantal kattentong penselen, ronde, platte en een waaier nodig. Het tweede jaar worden de werken wat groter waardoor je ook wat grotere kattentong en platte penselen nodig hebt. Het derde jaar wordt veel op doek gewerkt waarvoor je een set varkensharen penselen nodig hebt. Penselen zijn niet goedkoop maar als je ze goed onderhoudt en op de juiste manier gebruikt kun je er jaren plezier van hebben. Tijdens de lessen wordt hier aandacht aan besteed. Verf Wij werken met olieverf met een zeer goede pigmentverhouding van de fabrikant Schmincke. Mocht u zelf al verf hebben (alleen Rembrandt van Talens, Oudt Holland en Winsor & Newton zijn geschikt voor fijnschilderen) dan kunt u dit gebruiken. De ontbrekende kleuren kunt u alsnog aanschaffen. In het eerste jaar werken we met een beperkt kleurenpalet dat elk jaar met een aantal kleuren wordt uitgebreid. Paneel In het eerste en tweede jaar wordt op krijtpanelen geschilderd. Voor fijnschilderen is dit, mits goed afgewerkt, de ideale drager. U kunt deze net als alle andere materialen bij de academie aanschaffen. Tijdens de eerste lessen ontvangt u een beschrijving hoe u panelen kunt maken. Doek In het derde jaar wordt ook op doek geschilderd, uitsluitend linnen, geen katoen. Voor studie wordt, in verband met de kosten, ook op board geschilderd. In het derde jaar leert u ook hoe u zelf doek kunt opspannen. Mediums en glacis gaat u zelf maken. Nieuwsbrief Tenminste drie maal per jaar worden cursisten op de hoogte gehouden door een nieuwsbrief dat per wordt verzonden. Inhalen van lessen Gemiste lessen kunnen op andere tijdstippen worden ingehaald, zie hierover de algemene voorwaarden.

26 26 Lesrooster 2015/2016 Jaaropleidingen 1e Jaars - instroom september 15 instroom maart 16 2e Jaars - instroom september 15 instroom maart 16 Vrijdag: uur 3e Jaars - instroom september 15 instroom maart 16 Masterclass Maandag Dinsdag: Woensdag: Donderdag: Vrijdag: Maandag Dinsdag: Woensdag: Donderdag: uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur Maandag uur uur Dinsdag: uur Woensdag: uur uur uur Donderdag: uur Vrijdag: Donderdag: Specialisatie: Portret & Model - 1e jaars & vervolg, instroom september 15 Dinsdag: uur Maandag Specialisatie: Landschap - 1e jaars & vervolg, instroom september 15 Woensdag: Dinsdag: Donderdag: Specialisatie: Stilleven - 1e jaars & vervolg, instroom september 15 Woensdag: Donderdag: uur uur uur uur uur uur Maandag Woensdag: Donderdag: Specialisatie: Dieren & Natuur - 1e jaars & vervolg, instroom september uur uur uur uur uur uur uur uur en s avonds van uur Vrijdag: uur

27 Vrienden van Art Partout 27 Gratis gebruik van atelierruimte Cursisten die thuis niet over een atelier of werkruimte beschikken hebben de mogelijkheid kostenloos gebruik te maken van één lokaal van de academie. Het aantal uren dat men aanwezig wil zijn is vrij, mits het binnen de reguliere lestijden valt en een lokaal beschikbaar is. Het is dan mogelijk om onbegeleid te werken aan je schilderij en het kan zijn dat zo af en toe een docent een kijkje neemt en advies geeft. Deze service is uitsluitend bedoeld voor cursisten die nog lessen volgen bij de academie. Gratis overbruggingslessen Cursisten die na een opleiding een specialisatie of tekenopleiding willen volgen maar dit door omstandigheden niet aansluitend kunnen doen, mogen in de tussenliggende tijd maximaal vier keer vier uur aansluiten bij de masterclass. Hiervoor worden geen kosten berekend. Besluit de deelnemer de voorgenomen cursus niet te volgen dan worden de uren alsnog in rekening gebracht. Vrienden van Art Partout Voor cursisten die de driejarige opleiding hebben afgerond, al dan niet met een specialisatie, is het mogelijk tegen een jaartarief van e 175,- vrienden van Art Partout te worden. Hierdoor kun je gebruik maken van de volgende mogelijkheden; twee maal per jaar een hele dag opfriscursus (zaterdag van uur incl. lunch). gebruik maken (met een groep ) van een leslokaal zonder begeleiding. deelnemen aan door Art Partout georganiseerde exposities. gratis activiteiten zoals workshops, demonstraties en lezingen. digitale feedback op je werk. korting op schildermaterialen. deelname aan excursies. advies omtrent verkoop van een schilderij. deelname aan de online galerie. twee maal per jaar de nieuwsbrief.

28 28 Lesrooster 2015/2016 Dagopleidingen realistisch schilderen 1e Jaars groepen dagopleidingen 9 dagen over 9 maanden verspreidt 2015 Groep D 10-1 Vrijdag; 19/6 10/7 28/8 25/9 16/10 13/11 18/12 15/1 16 Groep D 11-1 Zaterdag; 20/6 11/7 29/8 26/9 17/10 14/11 19/12 16/1 16 Groep D 12-1 Vrijdag; 21/8 2/10 23/10 20/11 22/1 13/2 4/3 1/4 16 Groep D 13-1 Zaterdag; 22/8 3/10 24/10 21/11 23/1 14/2 5/3 2/4 16 Groep D 14-1 Vrijdag; 4/9 2/10 30/10 27/11 18/12 18/1 12/2 11/3 16 Groep D 15-1 Zaterdag; 5/9 3/10 31/10 28/11 19/12 19/1 13/2 12/3 16 Groep D 16-1 vrijdagen 2015; 09/10-06/11-11/ ; 08/01-05/02,- 04/03-08/04-06/05-10/06 Groep D 17-1 zaterdagen 2015; 21/11-19/ ; 23/01-20/02 19/03-23/04-21/05-11/06-09/ Groep D 18-1 vrijdagen 2016; 22/01-26/02-18/03-15/04-20/05-10/06-8/07,- 16/09-14/10 Groep D 19-1 zaterdagen 2016; 26/03-30/04-28/05-25/06-16/07-24/09-29/10-26/11-17/12 Groep D 20-1 vrijdagen 2016; 27/05-24/06-15/07-23/09-21/10-25/11-16/ ; 20/01-17/02 Groep D 21-1 zaterdagen 2016; 25/06-22/07-01/10-22/10-03/ ; 21/01-25/02-25/03-22/04 2e Jaars groepen dagopleidingen 9 dagen over 9 maanden verspreidt Groep D 2-2 vrijdagen 2015; 11/9 9/10 6/11 11/12 15/01/ 16 12/2 11/3 15/4 Groep D 3-2 zaterdagen 2015; 12/9 10/10 12/12 16/01/ 16 13/2 12/3 16/4 14/5 Groep D 4-2 zaterdagen 2016; 27/02-26/03-23/04-21/05-25/06-16/07-24/09-22/10-26/11 Groep D 5-2 vrijdagen 2016; 15/04-13/05-17/06-15/07-18/09-21/10-18/11-16/ ; 20/01 3e Jaars groepen dagopleidingen 9 dagen over 9 maanden verspreidt 3e jaars groepen zie weekopleiding (idem) Tekenen 1e Jaars - instroom september 15 Maandag Dinsdag: uur uur uur 2e Jaars - instroom september 15 Dinsdag Woensdag: uur uur uur Portret tekenen - instroom september 15 Dinsdag uur

29 29 Weekopleidingen realistisch schilderen 1e Jaars groepen weekopleidingen 5 dagen aaneengesloten + 4 terugkomdagen 2015 Groep W 14-1: ma. 1 juni t/m vr. 5 juni terugkomdagen i.o. Groep W 15-1: ma. 13 juli t/m vr. 17 juli terugkomdagen i.o. (Summerschool) Groep W 18-1: ma. 4 aug. t/m vr. 8 aug terugkomdagen i.o. (Summerschool) Groep W 20-1: ma. 9 nov. t/m vr. 13 nov terugkomdagen i.o Groep W 21-1: ma. 8 febr. t/m vr. 12 febr terugkomdagen i.o. Groep W 22-1: ma. 4 apr. t/m vr. 8 apr terugkomdagen i.o. Groep W 23-1: ma. 6 juni t/m vr. 10 jun terugkomdagen i.o. Groep W 24-1: ma. 11 juli t/m vr. 15 jul terugkomdagen i.o. (Summerschool) Groep W 25-1: ma. 15 aug. t/m vr. 19 aug terugkomdagen i.o. (Summerschool) 2e Jaars groepen weekopleidingen 9 dagen 2015 Groep W 5-2: vrij. 12/6 13/6 10/7 11/7 25/9 26/9 23/10 24/10 Groep W 6-2: vrij./za. 27/11 29/11 11/12 12/12 12/1/ 16 13/1 19/2 20/ Groep W 7-2: vrij./za. 5/6 febr. - 4/5 maart - 1/2 apr - 6/7 mei - 4 juni Gr.oep W 8-2: za. 27/02 26/3 23/4 21/5 25/6 16/7 24/9 22/10 26/11 3e Jaars groepen weekopleidingen 9 dagen 2015 Gr.oep W 2-3: vrij. 26/6 25/9 23/10 20/11 11/12 22/01/ 16 26/2 25/ Groep DW 3-3: vrij. 12/02 11/03 08/04 06/05 10/06 08/ 07 16/09 14/10 11/11 Groep DW 4-3: za. 18/06 9/7 10/09 8/10 12/11 10/12 07/ /02 11/03 Jong talent instroom september 15 Woensdag uur

30 30 Lesgeldtabel Opleiding aantal lessen start lestijden Jaar opleiding 1e jrs 30 lessen maart/september 2,5 uur Jaar opleiding - 1e jrs - Verkort 15 lessen maart/september 2,5 uur Jaar opleiding 2e jrs 30 lessen maart/september 2,5 uur Jaar opleiding 3e jrs 30 lessen maart/september 2,5 uur Weekopleiding 1e jrs 9 dagen zie lesrooster 7,5 uur Weekopleiding - 1e jrs - Verkort 5 dagen zie lesrooster 7,5 uur Weekopleiding 2e jrs 9 dagen zie lesrooster 7,5 uur Weekopleiding 3e jrs 9 dagen zie lesrooster 7,5 uur Dagopleiding 1e jrs 9 dagen zie lesrooster 7,5 uur Dagopleiding 1e jrs - Verkort 5 dagen zie lesrooster 7,5 uur Dagopleiding 2e jrs 9 dagen zie lesrooster 7,5 uur Dagopleiding 3e jrs 9 dagen zie lesrooster 7,5 uur Specialisaties (*) 30 lessen maart/september 2,5 uur Masterclass (*) variabel maart/september vrije keuze Tekenopleiding 30 lessen maart/september 2,5 uur Portretacademie 8 dagen zie lesrooster 7,5 uur Jong talent 10 lessen zie lesrooster 2 uur Vrienden van Art Partout kalenderjaar Schildervakantie Hongarije 10 dagen juni/juli 2016 Bij de driejarige opleiding, tekenopleiding en voor de specialisaties, stilleven, landschap, dieren en portretschilderen hoort een uitgebreid losbladig cursusboek, dat na elk lesjaar of specialisatie met een nieuw supplement wordt aangevuld. Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW. De opleidingen (ook de verkorte) en materialensets kunnen in 12 maandelijkse termijnen middels een automatische incasso worden voldaan. Bij betaling ineens kan 3% betalingskorting in mindering worden gebracht (geldt niet voor materialen) Bij een dubbele opleiding bijvoorbeeld een van de driejarige opleidingsjaren en tekenen, geldt voor het tekenen een korting van 20%. (*) Alleen ná de driejarige opleiding te volgen

seizoen 2017/2018 Iedereen kan goed leren schilderen!

seizoen 2017/2018 Iedereen kan goed leren schilderen! Informatieboekje opleidingen seizoen 2017/2018 Iedereen kan goed leren schilderen! 2 Inhoud 1 Voorpagina 2. Inhoud 3. Voorwoord 4. Realistisch schilderen: een ambacht dat iedereen kan leren 5. Opleidingsmogelijkheden

Nadere informatie

10 Daagse opleiding portretschilderen. www.portretacademie.nl

10 Daagse opleiding portretschilderen. www.portretacademie.nl Portret-academie Hongarije 10 Daagse opleiding portretschilderen www.portretacademie.nl Leer in 10 Begin juli vertrekken we met een groep naar het plaatsje Zirc waar we in de plaatselijke academie gedurende

Nadere informatie

Schildervakanties. Inspirerende workshops en vrij schilderen

Schildervakanties. Inspirerende workshops en vrij schilderen Schildervakanties Kunstschilder José van den Helder-van Oudenallen geeft met veel enthousiasme schilderworkshops voor beginnende en gevorderde schilders. Op een vrije en toegankelijke manier brengt zij

Nadere informatie

Cursusaanbod en workshops 2012-2013

Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Marc Kuyper Hans van der Pas Atelier: Wateringweg 155 email : art@marckuyper.com en hvdp@telfort.nl 2031EG Haarlem telefoon 06-11204994 (inspreken) Volop gratis parkeergelegenheid

Nadere informatie

Leren fotograferen Voor wie is de cursus "Leren fotograferen"? "Leren fotograferen" Leren fotograferen De cursus

Leren fotograferen Voor wie is de cursus Leren fotograferen? Leren fotograferen Leren fotograferen De cursus Leren fotograferen Voor wie is de cursus "Leren fotograferen"? De cursus "Leren fotograferen" is voor iedereen die meer wil dan lukraak fotograferen met een digitale (spiegelreflex) camera op de automatische

Nadere informatie

Horsemanship en Rijkunst

Horsemanship en Rijkunst Horsemanship en Rijkunst Janet Bos Monique de Rijk Een solide basis voor u en uw paard begint bij een goed contact, plus de juiste fysieke ontwikkeling van uw paard. En dát leert u allemaal tijdens de

Nadere informatie

Opleiding Nagelstyling Brochure

Opleiding Nagelstyling Brochure Opleiding Nagelstyling Brochure www.simply-you.nl www.simply-you-webwinkel.nl info@simply-you.nl tel: 0645752514 Algemene informatie opleidingen Het vak nagelstyling wint de laatste jaren enorm aan populariteit.

Nadere informatie

Plannings- en kostenschema Artfriends creatieve cursussen, workshops en vakanties * Individuele en groeps deelname

Plannings- en kostenschema Artfriends creatieve cursussen, workshops en vakanties * Individuele en groeps deelname Plannings- en kostenschema Artfriends creatieve cursussen, workshops en vakanties Individuele en groeps deelname korting per aangebrachte cursist Gratis workshopdeelname: Creëer je eigen groep Voor een

Nadere informatie

Vervolgopleiding Portretschilderen

Vervolgopleiding Portretschilderen Vervolgopleiding Portretschilderen Er blijkt bij veel professionele kunstschilders een grote behoefte te bestaan om zich verder te bekwamen in de portretschilderkunst. Niet iedereen is tevreden met de

Nadere informatie

Plannings- en kostenschema Artfriends creatieve cursussen, workshops en vakanties * Individuele en groeps deelname

Plannings- en kostenschema Artfriends creatieve cursussen, workshops en vakanties * Individuele en groeps deelname Plannings- en kostenschema Artfriends creatieve cursussen, workshops en vakanties Individuele en groeps deelname korting per aangebrachte cursist Gratis workshopdeelname: Creëer je eigen groep Voor een

Nadere informatie

Cursussen: Creativiteit en Vaardigheden

Cursussen: Creativiteit en Vaardigheden Keramiek Prijs: 270,00 Tijdens deze cursus wordt geleerd hoe vormen op verschillende manieren uit klei opgebouwd kunnen worden. Er wordt kennisgemaakt met o.a. de rollentechniek, plaattechniek, decoratietechniek,

Nadere informatie

Cursussen Botanisch Tekenen

Cursussen Botanisch Tekenen Cursussen Botanisch Tekenen 2016-2017 Inhoud van de lessen In de sen Botanisch Tekenen vertel ik je van alles over de werkwijze, materialen, vaardigheden en technieken die je nodig hebt om te komen tot

Nadere informatie

** korting per aangebrachte cursist. CREATIEVE / WELLNESS VAKANTIE WEKEN VAN ARTFRIENDS 31 juli t/m 7 augustus 2010 7 t/m 14 augustus 2010

** korting per aangebrachte cursist. CREATIEVE / WELLNESS VAKANTIE WEKEN VAN ARTFRIENDS 31 juli t/m 7 augustus 2010 7 t/m 14 augustus 2010 Individuele en groeps deelname korting per aangebrachte cursist Gratis workshopdeelname: Creëer je eigen groep Voor een aantal cursussen en workshops kun je je individueel inschrijven. Voor die cursussen

Nadere informatie

Teken- en schildercursus programma

Teken- en schildercursus programma Teken- en schildercursus programma 2017-2018 Albert van Breemen albert.van.breemen@gmail.com www.albertvanbreemen.nl 18 juni 2017 Voorwoord Bedankt voor je interesse in mijn teken- en schilderprogramma

Nadere informatie

Atelier Creso Velp. Monumentaal pand waarin gehuisvest Atelier Creso aan de Schoolstraat 12 te Velp Tekenen, Schilderen & Beeldende vormgeving

Atelier Creso Velp. Monumentaal pand waarin gehuisvest Atelier Creso aan de Schoolstraat 12 te Velp Tekenen, Schilderen & Beeldende vormgeving Atelier Creso Velp Monumentaal pand waarin gehuisvest Atelier Creso aan de Schoolstraat 12 te Velp Tekenen, Schilderen & Beeldende vormgeving cursusaanbod voor volwassenen, kinderen & jongeren Wilt u ook

Nadere informatie

Cursussen Botanisch Tekenen

Cursussen Botanisch Tekenen Cursussen Botanisch Tekenen 2016-2017 In de sen Botanisch Tekenen vertel ik je van alles over de werkwijze, materialen, vaardigheden en technieken die je nodig hebt om te komen tot een goede botanische

Nadere informatie

Hoe schrijf ik tekst voor mijn website?

Hoe schrijf ik tekst voor mijn website? Hoe schrijf ik tekst voor mijn website? Heb je een eigen website, maar worstel je met de teksten die je daarop kwijt wil? Volg dan dit stappenplan. Met een paar handige tips kom je vast een heel eind.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2015 Emilie Lindenbergh Een nieuw begin Binnenkort de nieuwe website! Kunstschilder

Nieuwsbrief 2015 Emilie Lindenbergh Een nieuw begin Binnenkort de nieuwe website! Kunstschilder Nieuwsbrief 2015 Emilie Lindenbergh Een nieuw begin Binnenkort de nieuwe website! Kunstschilder Exposities: Kloosterkapel, Kerkstraat 8, Vorstenbosch tot 9 maart Expositie in de (h)artgalerij in het Brinkhuis,

Nadere informatie

CAROLINE GRESNIGT BEELDENDE CURSUSSEN

CAROLINE GRESNIGT BEELDENDE CURSUSSEN CAROLINE GRESNIGT BEELDENDE CURSUSSEN Modeltekenen Het menselijk lichaam is eindeloos fascinerend en een geweldig onderwerp om goed te leren kijken, studeren op vorm en licht/donker, het ontwikkelen van

Nadere informatie

Atelier Lokaal cursusseizoen. Bladzijde 1 van 24

Atelier Lokaal cursusseizoen. Bladzijde 1 van 24 Atelier Lokaal cursusseizoen 2014 2015 Bladzijde 1 van 24 Overzicht lessen seizoen 2014-2015 In onderstaand overzicht kunt u alle ingeplande lessen van dit seizoen terugvinden. Meer informatie vindt u

Nadere informatie

INHOUDSLIJST. CURSUS VOLGEN BIJ KUNST(H)ART VZW p. 3. MODELTEKENEN p. 4. BASISTEKENEN Deel 3 p. 5. ACADEMISCH TEKENEN & SCHILDEREN Deel 3 p.

INHOUDSLIJST. CURSUS VOLGEN BIJ KUNST(H)ART VZW p. 3. MODELTEKENEN p. 4. BASISTEKENEN Deel 3 p. 5. ACADEMISCH TEKENEN & SCHILDEREN Deel 3 p. INHOUDSLIJST CURSUS VOLGEN BIJ KUNST(H)ART VZW p. 3 MODELTEKENEN p. 4 BASISTEKENEN Deel 3 p. 5 ACADEMISCH TEKENEN & SCHILDEREN Deel 3 p. 6 AQUARELSCHILDEREN met Eric Vercruysse p. 7 CONTACT- & BANKGEGEVENS

Nadere informatie

Cursusprogramma Botanisch Tekenen najaar en winter

Cursusprogramma Botanisch Tekenen najaar en winter Cursusprogramma Botanisch Tekenen najaar en winter 2017-18 Ook in de herfst en winter van 2017 2018 bied ik weer 6-weekse sen aan in de omgeving van Zutphen. De locaties liggen in Warnsveld, Voorst en

Nadere informatie

Type cursus Datum Groep Aanvang. 2015 Vrijdag 20 februari 2015 t/m 27 maart 2015

Type cursus Datum Groep Aanvang. 2015 Vrijdag 20 februari 2015 t/m 27 maart 2015 Persoonlijke informatie deelnemer Volledige naam Roepnaam Huisadres Telefoon thuis Mobiele telefoon Fax thuis E-mailadres thuis Geboortedatum (DD/MM/JJJJ) Zakelijke informatie (indien van toepassing) Bedrijf

Nadere informatie

Cursussen. Alles is begonnen met een basiscursus met het landschap als basis.

Cursussen. Alles is begonnen met een basiscursus met het landschap als basis. Cursussen Alles is begonnen met een basiscursus met het landschap als basis. Alle cursussen zijn tien lessen van drie uur opgebouwd uit een intro en gevolgd door een demonstratie. Mijn leraar zei steeds;

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Zangles

Algemene voorwaarden Zangles Algemene voorwaarden Zangles 1. Inschrijving 1.1 Inschrijving vindt plaats door aanmelding via het toesturen van een volledig ingevuld inschrijfformulier aan: Willemijn van Helden Gustoweg 45 N 3029 AR

Nadere informatie

De Foudgumse School. De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2013-2014

De Foudgumse School. De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2013-2014 De Foudgumse School De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2013-2014 De Foudgumse School is een particulier initiatief van beeldend kunstenaar Peter B. van Houten. De Foudgumse

Nadere informatie

Cursus Bloemschikken Nieuw Assortiment Agenda Workshops. Klik hier om de online versie te bekijken

Cursus Bloemschikken Nieuw Assortiment Agenda Workshops. Klik hier om de online versie te bekijken Cursus Bloemschikken Nieuw Assortiment Agenda Workshops Klik hier om de online versie te bekijken Cursus Bloemschikken De datums voor de nieuwe workshopseries/cursus voorjaar- en zomerperiode 2015 zijn

Nadere informatie

Algemene bepalingen meditatie opleiding

Algemene bepalingen meditatie opleiding DevaDeva School voor yoga en meditatie Algemene bepalingen meditatie opleiding Versie: november 2013 ALGEMENE BEPALINGEN Deze bepalingen maken onlosmakelijk deel uit van de overeenkomst tussen DevaDeva

Nadere informatie

** korting per aangebrachte cursist

** korting per aangebrachte cursist Individuele en groeps deelname Voor een aantal cursussen en workshops kun je je individueel inschrijven. Voor die cursussen en workshops is een planning of de dagen van de week waarop de cursus/workshop

Nadere informatie

De Foudgumse School. De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2015-2016

De Foudgumse School. De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2015-2016 De Foudgumse School De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2015-2016 De Foudgumse School is een particulier initiatief van beeldend kunstenaar Peter B. van Houten. De Foudgumse

Nadere informatie

PM ACADEMIE: EEN UITGEBALANCEERDE MIX VAN KENNIS, ERVARING, NETWERK EN PLEZIER. PM Academie

PM ACADEMIE: EEN UITGEBALANCEERDE MIX VAN KENNIS, ERVARING, NETWERK EN PLEZIER. PM Academie PM ACADEMIE: EEN UITGEBALANCEERDE MIX VAN KENNIS, ERVARING, NETWERK EN PLEZIER PM Academie PM ACADEMIE: EEN UITGEBALANCEERDE MIX VAN KENNIS, ERVARING, NETWERK EN PLEZIER Na een succesvol voorjaarsprogramma,

Nadere informatie

12 Mei 2017 JAARGANG 7, nummer 16

12 Mei 2017 JAARGANG 7, nummer 16 12 Mei 2017 JAARGANG 7, nummer 16 Nieuwe Cursus!!!! Sieraden maken á la carte Cursus met een geheel nieuw concept. In deze brede cursus leert u sieraden maken met de meest uiteenlopende technieken en materialen.

Nadere informatie

Centrum voor Thuisbeademing Maastricht

Centrum voor Thuisbeademing Maastricht Cursus Zorgvaardigheden Centrum voor Thuisbeademing Maastricht Cursusinformatie Inhoud van de scholing Voorbereidingsopdracht Programma van de scholing Thuistoets Praktijkleeropdrachten Certificaat Verrijkingsliteratuur

Nadere informatie

Opleiding Wellnesmassage

Opleiding Wellnesmassage Opleiding Wellnesmassage Op 13 september 2012 start MSP Opleidingen de nieuwe opleiding Wellnessmassage. Binnen 1 cursusjaar kunt u het ACE (Algemeen Centrum voor Examinering) diploma Wellnessmasseur behalen.

Nadere informatie

Spelregels en voorwaarden 2012-2013

Spelregels en voorwaarden 2012-2013 Spelregels en voorwaarden 2012-2013 Inschrijving en plaatsing A) INSCHRIJVING EN PLAATSING CURSUSSEN Voor iedere cursus, workshop of andere activiteit moet je een inschrijfformulier invullen. Dat kan online

Nadere informatie

In dit informatieboekje zullen wij op een aantal zaken, die betrekking hebben op de bijlessen, iets dieper in gaan.

In dit informatieboekje zullen wij op een aantal zaken, die betrekking hebben op de bijlessen, iets dieper in gaan. Schooljaar 2012-2013 Postadres : Jos Kinds Studiebegeleiding Enkstraat 10 8102 GL Raalte Telefoon : 0572-851253 homepage E-mail : www.bijlesleidscherijn.nl : info@bijlesleidscherijn.nl 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

5 dagen creatieve workshops

5 dagen creatieve workshops 5 dagen creatieve workshops beeldhouwen in steen - edelsmeden boetseren met klei - mixed media Beeldhouwen in steen "De trage geduldige steen. Het denken dat even stopt. Alleen nog maar aanwezig zijn.

Nadere informatie

kunstenacademie august de boeck asse Beeldende kunst Kasteel Vijverbeek Asse Nieuwstraat, 122 1730 Asse 02 452 63 30

kunstenacademie august de boeck asse Beeldende kunst Kasteel Vijverbeek Asse Nieuwstraat, 122 1730 Asse 02 452 63 30 Beeldende kunst Kasteel Vijverbeek Asse Nieuwstraat, 122 1730 Asse 02 452 63 30 Inlichtingen: Guido Van Elsen crejong@skynet.be en eld kunstenacademie august de boeck asse be K de ku ns t kkunstenacademie

Nadere informatie

ART COMPANY: WORKSHOPS VOOR PLASTISCHE KUNSTEN, MET KUNSTENAARS DIE HUN PASSIE EN TECHNIEKEN DELEN MET EEN GEÏNTERESSEERD PUBLIEK

ART COMPANY: WORKSHOPS VOOR PLASTISCHE KUNSTEN, MET KUNSTENAARS DIE HUN PASSIE EN TECHNIEKEN DELEN MET EEN GEÏNTERESSEERD PUBLIEK ART COMPANY: WORKSHOPS VOOR PLASTISCHE KUNSTEN, MET KUNSTENAARS DIE HUN PASSIE EN TECHNIEKEN DELEN MET EEN GEÏNTERESSEERD PUBLIEK Art Company brengt een nieuw concept en een innoverende, meervoudige benadering

Nadere informatie

Algemene bepalingen yoga opleiding

Algemene bepalingen yoga opleiding DevaDeva School voor yoga en meditatie Algemene bepalingen yoga opleiding Versie november 2013 ALGEMENE BEPALINGEN Deze bepalingen maken onlosmakelijk deel uit van de overeenkomst tussen DevaDeva en de

Nadere informatie

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015 19 Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015 32015 22 1843 2014 971 1840 Inhoudsopgave Algemene informatie 4 Lezingen 5 Workshops 6 Cursussen Cursus paleografie voor beginners 8 Inleiding Ook

Nadere informatie

Margriet van Eijk.nl- Opleidingen

Margriet van Eijk.nl- Opleidingen Margriet van Eijk.nl- Opleidingen Opleiding: Muurschilder De opleiding Muurschilder is geschikt voor iedereen, met of zonder vooropleiding en/of ervaring. Ook professionals kunnen door deze opleiding hun

Nadere informatie

Inschrijfvoorwaarden klassikale opleiding Predictive Profiling Terrorisme

Inschrijfvoorwaarden klassikale opleiding Predictive Profiling Terrorisme Inschrijfvoorwaarden klassikale opleiding Predictive Profiling Terrorisme T r i o S e c u r i t y M a n a g e m e n t C o n s u l t a n c y P o s t b u s 3 0 0 2, 1 3 0 3 A A A l m e r e 30-12- 2015 Inschrijfvoorwaarden

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN MUSICENTRAL

ALGEMENE VOORWAARDEN MUSICENTRAL Algemene lesvoorwaarden Van Musicentral, Gevestigd te Zwolle. De onderstaande tekst geldt vanaf 28 augustus 2016. 1. Toepasselijkheid 1.1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op en vormen een

Nadere informatie

Opleiding Ontspanningsmassage

Opleiding Ontspanningsmassage Opleiding Ontspanningsmassage Op 12 september 2012 start MSP Opleidingen de nieuwe opleiding Ontspanningsmassage. Binnen 1 cursusjaar kunt u het ACE (Algemeen Centrum voor Examinering) diploma Ontspanningsmassage

Nadere informatie

KvK: 4124949. Stichting Jeugd en Techniek Castricum Informatieboekje voor de ouders van de deelnemende kinderen. Zie ook: www.jetcastricum.

KvK: 4124949. Stichting Jeugd en Techniek Castricum Informatieboekje voor de ouders van de deelnemende kinderen. Zie ook: www.jetcastricum. KvK: 4124949 Stichting Jeugd en Techniek Castricum Informatieboekje voor de ouders van de deelnemende kinderen Zie ook: www.jetcastricum.nl 2 INFORMATIEBOEKJE VOOR DE OUDERS Zie ook onze website: www.jetcastricum.nl

Nadere informatie

Klik hier om de online versie te bekijken. In deze nieuwsbrief: Cursus High Tea Arrangement Binnenkort is het Pasen Bindtechniek

Klik hier om de online versie te bekijken. In deze nieuwsbrief: Cursus High Tea Arrangement Binnenkort is het Pasen Bindtechniek Klik hier om de online versie te bekijken In deze nieuwsbrief: Cursus High Tea Arrangement Binnenkort is het Pasen Bindtechniek Cursus Bloemschikken De workshopserie bloemschikken van de voorjaar- en lenteperiode

Nadere informatie

Studiehandleiding. Russisch voor beginners

Studiehandleiding. Russisch voor beginners Studiehandleiding Russisch voor beginners Lay-out en opmaak: NTI DTP Studio, Leiden 1 e druk, september 2012 001204557 2012, NTI bv, Leiden Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Examentrainingen 2013. Alle informatie op een rij. Bijles Maas en Waal

Examentrainingen 2013. Alle informatie op een rij. Bijles Maas en Waal Examentrainingen 2013 Alle informatie op een rij Bijles Maas en Waal Inhoudsopgave Wat is een examentraining?... 3 Informatieavond voor examenkandidaten... 4 Studiebegeleiding voor examenkandidaten...

Nadere informatie

Algemene lesvoorwaarden van Muziekschool De Regenboog

Algemene lesvoorwaarden van Muziekschool De Regenboog Algemene lesvoorwaarden van Muziekschool De Regenboog 1. Aanmelding Aanmelding kan uitsluitend plaatsvinden door middel van een volledig ingevuld inschrijfformulier. De cursus kan beginnen als een ondertekend

Nadere informatie

De Foudgumse School. De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst

De Foudgumse School. De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst De Foudgumse School De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2015-2016 De Foudgumse School is een particulier initiatief van beeldend kunstenaar Peter B. van Houten. De Foudgumse

Nadere informatie

Informatie MEERWAARDE

Informatie MEERWAARDE Informatie MEERWAARDE Van stichting Meerwaarde hebben wij toestemming gekregen om de activiteiten t.b.v. ouderen en volwassenen uit het programmaboekje najaar 2005 te publiceren. De activiteiten vinden

Nadere informatie

Cursusprogramma Botanisch Tekenen herfst 2017 en winter 2018

Cursusprogramma Botanisch Tekenen herfst 2017 en winter 2018 Cursusprogramma Botanisch Tekenen herfst 2017 en winter 2018 In de komende herfst en winter bied ik weer diverse 6-weekse sen en meerdaagse s aan met bijzondere thema s, alle in de omgeving van Zutphen.

Nadere informatie

WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF

WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF Op het bedrijventerrein Zamenhofstraat in Amsterdam Noord huizen een aantal kunstenaars die regelmatig workshops en cursussen aanbieden aan volwassenen, kinderen

Nadere informatie

over de start in augustus van het cursusjaar voor de BBL studenten van de afdeling Verzorging

over de start in augustus van het cursusjaar voor de BBL studenten van de afdeling Verzorging Informatieboekje over de start in augustus van het cursusjaar 2017-2018 voor de BBL studenten van de afdeling Verzorging locatie Utrecht Utrecht: Vondellaan 174-176 3521 GH Utrecht Tel. 030-7541400 1 INHOUD

Nadere informatie

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsgids ANBO Academie 2015 Voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Welkom bij ANBO... 5 3.2 Instructiebijeenkomst Ledenadministrateur...

Nadere informatie

Opleidingsovereenkomst Floranails.

Opleidingsovereenkomst Floranails. Opleidingsovereenkomst Floranails. 1. Overeenkomst Deze overeenkomst wordt gesloten tussen u als cursist en Floranails als opleider voor de duur van de opleiding waarvoor u zich als cursist heeft ingeschreven.

Nadere informatie

De Dansacker Informatieboekje seizoen 2015-2016

De Dansacker Informatieboekje seizoen 2015-2016 De Dansacker Informatieboekje seizoen 2015-2016 Welkom bij De Dansacker De Dansacker is een begrip in Pijnacker en omgeving. Al meer dan 30 jaar vinden kinderen hun weg naar de balletschool. Op een plezierige

Nadere informatie

Cursusaanbod Goretti. Locatie: Wilhelminapark 54 Tilburg

Cursusaanbod Goretti. Locatie: Wilhelminapark 54 Tilburg Cursusaanbod Goretti Locatie: Wilhelminapark 54 Tilburg 2011 Cursusaanbod Goretti locatie: Wilhelminapark 54, Tilburg lopende cursussen Linda Arts Grafische druktechnieken voor iedereen Reinoud van Vught

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Open Inschrijvingen Stenden Professionals

Algemene voorwaarden Open Inschrijvingen Stenden Professionals Algemene voorwaarden Open Inschrijvingen Stenden Professionals Deze algemene voorwaarden zijn aanvullend op de algemene leveringsvoorwaarden van Stichting Stenden hogeschool. Deze voorwaarden behoren bij

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs

Algemene voorwaarden Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs ALGEMENE VOORWAARDEN NATIONALE BEROEPSOPLEIDING ZWEMONDERWIJS Algemene voorwaarden Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs Artikel 1. Definities In deze algemene voorwaarden worden de volgende definities

Nadere informatie

Jade-Opleidingen - Doorn

Jade-Opleidingen - Doorn Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM Cursus: Meridiaan Qigong (medicinale Qigong) Studiegids 2015/2016 Meridiaan Qigong Qigong (uitgesproken als:

Nadere informatie

Schelpen naar keuze Cursus & Opleiding Nieuw assortiment. Klik hier om de online versie te bekijken

Schelpen naar keuze Cursus & Opleiding Nieuw assortiment. Klik hier om de online versie te bekijken Schelpen naar keuze Cursus & Opleiding Nieuw assortiment Klik hier om de online versie te bekijken Schelpen naar keuze Leef je eens lekker uit met schelpen, want mooie schelpen gaan het dit jaar helemaal

Nadere informatie

Nieuwsbrief zomer 2013

Nieuwsbrief zomer 2013 Nieuwsbrief zomer 2013 De vakantie is begonnen maar wij gaan deze zomer gewoon door met tal van activiteiten! Diverse bootcamps; er zijn nog enkele plaatsjes vrij! En onze zomerlessen die ook toegankelijk

Nadere informatie

Algemene en annuleringsvoorwaarden van Het Talenhuis

Algemene en annuleringsvoorwaarden van Het Talenhuis Gedeponeerd bij de griffie van de Arrondissementsrechtbank te Leeuwarden onder nummer: 31-2013, d.d. 1 mei 2013. Indien u vragen of mededelingen heeft betreffende uw registratie of inschrijving voor een

Nadere informatie

Stads- en dorpsgezichten en landschappen in de gemeente Woerden

Stads- en dorpsgezichten en landschappen in de gemeente Woerden Stads- en dorpsgezichten en landschappen in de gemeente Woerden In samenwerking met de Kunstkring Woerden Van 28 maart tot 28 juni 2015 vindt in het Stadsmuseum in Woerden een expositie plaats van de Kunstkring.

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Yoga Centrum Hoofddorp

Algemene voorwaarden Yoga Centrum Hoofddorp Algemene voorwaarden Yoga Centrum Hoofddorp Yoga Centrum Hoofddorp VOF KvK: 55247709 Vestigingsadres: Kruisweg 1016, 2131 CT Hoofddorp Versie 2: Juni 2013 Artikel 1 - Toepasselijkheid 1. Deze algemene

Nadere informatie

OLYMPIASCHOOL. Schoolmaatplan Beeldend. Huidige situatie beeldend onderwijs

OLYMPIASCHOOL. Schoolmaatplan Beeldend. Huidige situatie beeldend onderwijs OLYMPIASCHOOL Schoolmaatplan Beeldend Beeldend onderwijs is goed vertegenwoordigd op de Olympischool. Bij de kleuters wordt er dagelijks beeldend gewerkt en van groep 3 tot en met 8 hebben de kinderen

Nadere informatie

ATELIER LOKAAL 2010-2011. Bladzijde 1 van 20

ATELIER LOKAAL 2010-2011. Bladzijde 1 van 20 ATELIER LOKAAL 2010-2011 Bladzijde 1 van 20 Overzicht lessen seizoen 2010-2011 In onderstaand overzicht kunt u alle ingeplande lessen van dit seizoen terugvinden. Meer informatie vindt u op de desbetreffende

Nadere informatie

ARTIKEL 1. DEFINITIES

ARTIKEL 1. DEFINITIES ARTIKEL 1. DEFINITIES Opdrachtgever: de natuurlijke persoon of rechtspersoon, met wie een overeenkomst met betrekking tot deelname aan een cursus is gesloten. Cursist: de natuurlijke persoon die feitelijk

Nadere informatie

DE KLAPPER nr 13. Informatiebrief St. Michaëlschool Rotterdam Schooljaar 2011-2012, nr. 13, 7 februari 2012

DE KLAPPER nr 13. Informatiebrief St. Michaëlschool Rotterdam Schooljaar 2011-2012, nr. 13, 7 februari 2012 DE KLAPPER nr 13 Informatiebrief St. Michaëlschool Rotterdam Schooljaar 2011-2012, nr. 13, 7 februari 2012 st.michael@rvko.nl www.st-michael.nl Brede schoolactiviteiten Ook na de voorjaarsvakantie kunnen

Nadere informatie

Brede Scholen Fijnaart. Periode 2 Schooljaar 2015-2016

Brede Scholen Fijnaart. Periode 2 Schooljaar 2015-2016 Brede Scholen Fijnaart Periode 2 Schooljaar 2015-2016 Beste kinderen, ouders en verzorgers, Met gepaste trots bieden we u via deze weg het nieuwe halfjaarlijkse aanbod aan van onze activiteiten van de

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Nr. 1/2011 (januari 2011)

NIEUWSBRIEF Nr. 1/2011 (januari 2011) NIEUWSBRIEF Nr. 1/2011 (januari 2011) Van Studio Redzji - Reginald Koé gecertificeerd Bob Ross, Gary Jenkins en Bill Alexander schilderinstructeur Aan alle Bob Ross en Gary Jenkins cursisten en andere

Nadere informatie

Complete opleiding FOTOLEERTRAJECT. Cursusjaar 2016

Complete opleiding FOTOLEERTRAJECT. Cursusjaar 2016 Complete opleiding FOTOLEERTRAJECT Cursusjaar 2016 foto leertraject Het Foto Leertraject is een combinatie van de lesstof van de belangrijkste cursussen en workshops uit ons reguliere cursusprogramma.

Nadere informatie

Tijd voor een update van de activiteiten van Atelier Galerie VONC. Veel leesplezier en graag tot ziens! Marianne Rijvers

Tijd voor een update van de activiteiten van Atelier Galerie VONC. Veel leesplezier en graag tot ziens! Marianne Rijvers Beste kunstliefhebber, Tijd voor een update van de activiteiten van Atelier Galerie VONC. Veel leesplezier en graag tot ziens! Marianne Rijvers Atelier Galerie VONC in OET DE KUNST op radio 3ML Op vrijdag

Nadere informatie

Atelier. Lokaal Bladzijde 1 van 24

Atelier. Lokaal Bladzijde 1 van 24 Atelier Lokaal 2013-2014 Bladzijde 1 van 24 Overzicht lessen seizoen 2013-2014 In onderstaand overzicht kunt u alle ingeplande lessen van dit seizoen terugvinden. Meer informatie vindt u op de desbetreffende

Nadere informatie

INFORMATIE BOEKJE 2013-2014

INFORMATIE BOEKJE 2013-2014 INFORMATIE BOEKJE 2013-2014 WELKOM Droom jij er van om in de spotlights te staan, te acteren, te zingen of misschien wel te dansen? Dan ben je bij Theaterschool Westelijke Mijnstreek aan het juiste adres!

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN CURSUSSEN BETALEN. Inschrijven

ALGEMENE VOORWAARDEN CURSUSSEN BETALEN. Inschrijven ALGEMENE VOORWAARDEN CURSUSSEN Inschrijven Een cursist schrijft zich in met het digitale inschrijfformulier. De inschrijving geldt voor het gehele seizoen, september t/m juni. Uitzondering vormen de korte

Nadere informatie

Teken en leesles nummer 1 (groep 3 en 4) groot en klein. Inleiding

Teken en leesles nummer 1 (groep 3 en 4) groot en klein. Inleiding Teken en leesles nummer 1, Illy Lips productions 2013 Teken en leesles nummer 1 (groep 3 en 4) groot en klein Inleiding Groot en klein gaat over een kleine vogel en een grote man. De grote man zou graag

Nadere informatie

In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: 1. Algemene voorwaarden: deze algemene voorwaarden.

In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: 1. Algemene voorwaarden: deze algemene voorwaarden. Algemene voorwaarden opleidingen Plein C 1. Definities In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: 1. Algemene voorwaarden: deze algemene voorwaarden. 2. Cursuscontract: de specifieke afspraken

Nadere informatie

Samsara Yoga Opleiding www.samsara.nl info@samsara.nl KvK 58191828

Samsara Yoga Opleiding www.samsara.nl info@samsara.nl KvK 58191828 Cursus,- en betalingsvoorwaarden en mogelijkheden voor gespreide betaling van Samsara Yoga Opleiding, 4 jarige yoga docentenopleiding 2015-2019, start september 2015 De student(e) meldt zich aan via het

Nadere informatie

CURSUSSEN 2013-2014. Espirit spiritueel centrum. spirituele bewustwording, kosmische kennis (esoterie), intuïtieve ontwikkeling

CURSUSSEN 2013-2014. Espirit spiritueel centrum. spirituele bewustwording, kosmische kennis (esoterie), intuïtieve ontwikkeling Espirit spiritueel centrum spirituele bewustwording, kosmische kennis (esoterie), intuïtieve ontwikkeling CURSUSSEN 2013-2014 Hoek van het IJ 29 8223 BJ Lelystad www.espirit.nl e-mail: herman.kuik@espirit.nl

Nadere informatie

Cursus- en activiteitenoverzicht Welzijn De Meierij

Cursus- en activiteitenoverzicht Welzijn De Meierij Cursus- en activiteitenoverzicht Welzijn De Meierij 2017-2018 4-7-2017 Naam cursus/activiteit Locatie Cursustijd Duur Periode Start Schijndel - beweging + 20% Dru yoga maakt gebruik van toegankelijke,

Nadere informatie

Cursus- en activiteitenoverzicht Welzijn De Meierij

Cursus- en activiteitenoverzicht Welzijn De Meierij Cursus- en activiteitenoverzicht Welzijn De Meierij 2017-2018 26-6-2017 Naam cursus/activiteit Locatie Cursustijd Duur Periode Start Schijndel - beweging + 20% Dru yoga maakt gebruik van toegankelijke,

Nadere informatie

2.5 De prijzen op onze website zijn de actuele prijzen. Druk- en zetfouten in onze brochures, folders en studiegidsen voorbehouden.

2.5 De prijzen op onze website zijn de actuele prijzen. Druk- en zetfouten in onze brochures, folders en studiegidsen voorbehouden. Algemene Cursusvoorwaarden MarketingShake Artikel 1: Definities 1.1 MarketingShake, de gebruikers van deze algemene voorwaarden, deelnemers, de natuurlijke persoon waarmee MarketingShake als docenten of

Nadere informatie

Voorwoord Beste ouders en verzorgers,

Voorwoord Beste ouders en verzorgers, Voorwoord Beste ouders en verzorgers, Voor de tweede keer presenteren wij u met veel plezier het aanbod van naschoolse activiteiten. Dit aanbod is ook deze keer tot stand gekomen in samenwerking met Stichting

Nadere informatie

Cursus Bloemschikken Najaar

Cursus Bloemschikken Najaar Cursus Bloemschikken Najaar High Tea met Bloemschikken Open Inschrijvingen Klik hier om de online versie te bekijken Cursus Bloemschikken Najaar Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar bij de workshopserie

Nadere informatie

A l g e m e n e v o o r w a a r d e n

A l g e m e n e v o o r w a a r d e n A l g e m e n e v o o r w a a r d e n Hartelijk welkom bij De Hoekse Dolfijn. U heeft gekozen voor een bedrijf dat streeft naar een hoge kwaliteit. Duidelijkheid is ook een vorm van kwaliteit. Daarom hebben

Nadere informatie

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt PROGRAMMA 2011 2012 Uitgangspunt van de lessen is dat kennis van de schilderkunstige technieken en stromingen vanuit de eigen ervaring wordt ontdekt en ontwikkeld. De opdrachten hebben betrekking op zowel

Nadere informatie

GALERIE HONINGEN. start nieuwe kunstseizoen 5 nieuwe realisten Grégory Asselbergh Maarten Boffé Jan Willem Eskes Suzan Schuttelaar Gerard van de Weerd

GALERIE HONINGEN. start nieuwe kunstseizoen 5 nieuwe realisten Grégory Asselbergh Maarten Boffé Jan Willem Eskes Suzan Schuttelaar Gerard van de Weerd GALERIE HONINGEN S I N D S 1 9 9 7 start nieuwe kunstseizoen 5 nieuwe realisten Grégory Asselbergh Maarten Boffé Jan Willem Eskes Suzan Schuttelaar Gerard van de Weerd + nieuwe collectie aanwinsten 6 t/m

Nadere informatie

STUDIEREGLEMENT SOPHIA HEALING & READING Van toepassing op de opleidingen Healing en Reading en Healing Arts Therapie

STUDIEREGLEMENT SOPHIA HEALING & READING Van toepassing op de opleidingen Healing en Reading en Healing Arts Therapie STUDIEREGLEMENT SOPHIA HEALING & READING Van toepassing op de opleidingen Healing en Reading en Healing Arts Therapie 1. Aanmelden U kunt zich telefonisch, schriftelijk of via de website voor een opleiding

Nadere informatie

De opleiding Coachend voor de Klas is onderdeel van Het KinderCoachKasteel BV.

De opleiding Coachend voor de Klas is onderdeel van Het KinderCoachKasteel BV. De opleiding Coachend voor de Klas is onderdeel van Het KinderCoachKasteel BV. Een door het secretariaat ontvangen inschrijfformulier geldt als bevestiging van deelname aan de gekozen cursus en acceptatie

Nadere informatie

Avondbreed Een activiteit van OBS et Buut en buitenschoolse opvang et Nabuut

Avondbreed Een activiteit van OBS et Buut en buitenschoolse opvang et Nabuut Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Een tweede leven - kledingreparatie... 4 Kindertraktaties... 5 Op stap met Jeroen... 6 Sociale media - hoe geef je grenzen aan?... 7 Verstilde schoonheid keramiek 1... 8 Vogels

Nadere informatie

Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken. Voor kinderen van 6 12 jaar

Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken. Voor kinderen van 6 12 jaar Ursula Gareis CREATIEF WERKEN MET PORTRET EN ZELFPORTRET Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken Voor kinderen van 6 12 jaar Elke pagina van dit

Nadere informatie

De kunst van het aanraken

De kunst van het aanraken De kunst van het aanraken Trainingen voor Dr. Hauschka Therapeuten 2016 De kunst van het aanraken Graag bieden wij je de mogelijkheid om in 2016 de kwaliteit van aanraken te oefenen in interessante en

Nadere informatie

Opleiding Wellnesmassage

Opleiding Wellnesmassage Opleiding Wellnesmassage Op 13 september 2012 start MSP Opleidingen de nieuwe opleiding Wellnessmassage. Binnen 1 cursusjaar kunt u het ACE (Algemeen Centrum voor Examinering) diploma Wellnessmasseur behalen.

Nadere informatie

Informatieboekje. voor de start van het cursusjaar voor studenten Laboratoriumonderwijs

Informatieboekje. voor de start van het cursusjaar voor studenten Laboratoriumonderwijs Informatieboekje voor de start van het cursusjaar 2017-2018 voor studenten Laboratoriumonderwijs INHOUD: pagina 1. Informatie voor alle 1 e jaars studenten 2 Start 2 Boeken- en leermiddelenpakket 2 Laptop

Nadere informatie

Professionele basisopleiding gelnagels

Professionele basisopleiding gelnagels Professionele basisopleiding gelnagels Altijd al gedroomd om nagelstyliste te worden? Maak nu uw droom waar! Inclusief theorie 2 Gratis oefendagen Gratis examendag Gratis advies na de opleiding Erkend

Nadere informatie

4. Your Musiqskool behoudt zich het recht voor (de startdatum van) een cursus uit te stellen of te annuleren bij onvoldoende aanmeldingen.

4. Your Musiqskool behoudt zich het recht voor (de startdatum van) een cursus uit te stellen of te annuleren bij onvoldoende aanmeldingen. ALGEMENE LESVOORWAARDEN YOUR MUSIQSKOOL 2016-2017 1.INSCHRIJVEN 1. Cursisten kunnen zich het gehele jaar inschrijven, maar vóór 1 juli is wenselijk i.v.m. garantie plaatsing in het nieuwe seizoen. Inschrijving

Nadere informatie