Marcus vertelt. Inleiding bij het evangelie volgens Marcus. De auteur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Marcus vertelt. Inleiding bij het evangelie volgens Marcus. De auteur"

Transcriptie

1 Marcus vertelt Inleiding bij het evangelie volgens Marcus De auteur De vroege kerk (Irenaeus, Papias, Tertullianus, Clemens van Alexandrië, Origines, Hiëronymus) wijst unaniem Johannes Marcus, de reisgenoot van Petrus en Paulus, aan als de auteur van het evangelie. Bij de kerkvader Papias lezen we (Eusebius, HE ) : 1 Marcus vertolkte (de stem van) Petrus. Hij schreef nauwkeurig op wat hij zich herinnerde van de woorden en daden van de Heer, maar niet in (chronologische) volgorde. Hij had immers niet zelf de Heer gehoord en hij was hem ook niet gevolgd. Later echter, zoals ik al zei, volgde hij wel Petrus. Deze stemde zijn onderricht af op de aanwezige behoeften; hij maakte geen literaire verzameling van de woorden van de Heer. Dus deed Marcus er niets verkeerd aan om sommige dingen op te schrijven, zoals hij ze zich herinnerde. Eén ding hield hij zich steeds voor ogen, niets weg te laten of te verdraaien van wat hij had gehoord. Johannes Marcus was de neef van Barnabas (Kol.4:10). Hij vergezelde Paulus en Barnabas op de eerst zendingsreis, maar keerde na een tijdje terug naar Jeruzalem. Dit viel bij Paulus duidelijk niet in goede aarde en hij weigerde hem dan ook mee te nemen op de tweede zendingsreis. Hierdoor ontstond er grote onenigheid met Barnabas (Hand. 15:36-39). Later volgt er echter een verzoening (vgl. Kol. 4:10; Fil. 24; 2 Tim. 4:11). Maria, de moeder van Johannes Marcus, bezat een groot huis, dat een ontmoetingsplaats was van de gelovigen in Jeruzalem (Handelingen. 12:12-17). Petrus moet daar regelmatig te gast zijn geweest, want het dienstmeisje herkent onmiddellijk zijn stem. Wellicht is Marcus door Petrus tot geloof gekomen. Petrus noemt hem mijn zoon (1 Petrus 5:13). Marcus is Petrus metgezel in Rome en fungeert als vertaler en tolk van Petrus. Van bepaalde gebeurtenissen in het evangelie is Marcus zelf ooggetuige geweest (Marcus 14:51, 52).

2 Plaats en tijd van ontstaan De vroege kerk associeert Marcus met Rome (vgl. Eusebius, HE ). De inhoud van het evangelie lijkt daarmee in overeenstemming: de jonge kerkgemeente in Rome beleeft woelige tijden (vgl. edict van Claudius in 49 na Chr.). Ze moeten leren dat ondanks de tegenstand de overwinning verzekerd is: ook onze Heer is doorheen lijden tot heerlijkheid gekomen. Marcus gebruikt veel Latijnse woorden en termen (12:42). Hij geeft ook toelichtingen zoals we kunnen lezen in Marcus 7: 3-4, 11. Misschien is het vertrek van Petrus uit Rome in 49 na Chr. (vanwege het edict van Claudius) de directe aanleiding geweest om Petrus verkondiging van het goede Nieuws op schrift te stellen. Het evangelie volgens Marcus 2 Het Nieuwe Testament bevat vier evangeliën. Het evangelie volgens Marcus is het kortste en volgens velen ook het oudste. Het woord evangelie betekent goede boodschap. Het genre evangelie heeft verwantschap met de biografie of levensbeschrijving, een genre dat in de Grieks-Romeinse tijd populair was. In de evangeliën vormt de beschrijving van (een deel van) het leven van Jezus het stramien van de boeken, maar de eigenlijke nadruk ligt op het doorgeven van de boodschap van Jezus, en op de oproep in hem te geloven. Het evangelie volgens Marcus zet niet in bij Jezus geboorte, zoals dat van Matteüs en Lucas, maar bij het begin van zijn openbare optreden. Kernachtige boodschap: Jezus, Gods Zoon, is de messias De belangrijkste boodschap van het boek is dat er met de komst van Jezus een nieuwe tijd is aangebroken: Jezus verkondigt dat Gods koninkrijk nabijgekomen is. (zie Marcus 1:15). De tijd is aangebroken, het koninkrijk van God is nabij: kom tot inkeer en hecht geloof aan dit goede nieuws.

3 Het evangelie roept de lezers ertoe op in Jezus te geloven en hun leven voortaan te leiden in overeenstemming met dat geloof. Een belangrijk motief hierbij is de terugkerende vraag: wie is Jezus? Op cruciale plaatsen in het evangelie wordt hij Zoon (van God) genoemd, zie hiervoor de teksten in het Marcusevangelie: 1: 1,11; 9: 7; 15: 39. In de inleiding wordt Jezus de Christus genoemd. Deze titel komt pas opnieuw voor bij de belijdenis van Petrus (Marcus 8: 29). Daarna komt de titel nog 6 maal voor, met de duidelijke bedoeling om die scherper te definiëren. Jezus is niet de langverwachte triomferende messias die het Godsvolk zal bevrijden van de Romeinse bezetter. Hij is de lijdende messias, de messias die zal sterven aan een kruis. Het Messiasgeheim 3 Bij Marcus krijgen we een geleidelijke ontsluiting van het begrip messias (Hebreeuws woord dat in het Grieks met christus wordt vertaald): de identiteit van Jezus moet geheim blijven. In het boek staan allerlei verhalen waarin Jezus na het verrichten van een wonder de omstanders opdracht geeft te zwijgen over wat ze gezien hebben, en genezen mensen mogen niet spreken over het feit dat Jezus de messias is (zie Marcus 1:25,33,44; 3:12; 4:10-12; 5:18-19, 43<). Aan de lezer wordt duidelijk gemaakt dat de messias niet alleen wonderen verricht, maar ook moet lijden, sterven, en opstaan uit de dood. Met de belijdenis van de centurio (een heidense legeraanvoerder) bij het kruis, lijkt Marcus het geheim op te heffen rond de ware identiteit van Jezus. Marcus 15:39 Werkelijk, deze mens was Gods Zoon. Wie Jezus werkelijk is, wordt pas echt duidelijk aan het einde van het evangelie. Het goede Nieuws is dat hij niet in de dood is gebleven maar is opgestaan. Hij is niet hier, hij is opgewekt uit de dood. (zie Marcus 16:6). Deze invalshoek bij Marcus staat bekend als het messiasgeheim.

4 Wellicht is Marcus 10:45 het sleutelvers, omdat het kernachtig samenvat welke het doel was van Jezus zending als Mensenzoon en Messias: Want de Mensenzoon is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen en zijn leven te geven als losgeld voor velen. Andere karakteristieken Meteen Het vele gebruik van het woordje euthus (= meteen) valt op. Dit komt 41 maal voor in het Marcusevangelie. Marcus gebruikt het als verteltechniek om vaart te houden: gebeurtenissen volgen elkaar in een snel tempo op. Marcus wil weliswaar via een geleidelijke ontsluiting, maar met een behoorlijk tempo komen tot de pointe: Jezus kruisdood en de opstanding. 4 Levendige beschrijving Marcus is een boeiend verteller. Hij hanteert een levendige stijl met tamelijk abrupte afwisselingen van scènes. Hij vertelt over wonderen die Jezus verricht en pittige twistgesprekken die hij voert met omstaanders. Ook de emoties van Jezus komen goed uit de verf: ontroering, toorn (Marcus 3:5), verontwaardiging (Marcus 10:4) en verwondering (Mc 6:6). Leerlingen We krijgen niet bepaald een fraai beeld van de leerlingen: ze begrijpen vaak de gelijkenissen niet, ze zijn hardleers en kleingelovig (Marcus 4:11-13, 33-34, 40; 6:51-52; 8:4, 14-21; 9:14-29). De vrouwelijke volgelingen brengen het er beter van af (Marcus 5:28, 34; 7:29; 12:41-44; 14:3-9). Een leerling van Jezus wordt gevraagd in het voetspoor van de messias te treden. Hem volgen is een moeilijke maar heilzame weg. Marcus wijst uitdrukkelijk op het feit dat de leerschool van Jezus ook lijden inhoudt. De belofte echter is hoopvol: waarachtig leven vinden in Christus en tot zijn bestemming komen onder Gods leiding (Marcus 8:34-38). Evangelie Marcus gebruikt het woord evangelie 7 maal (Matteüs slechts 4x; Lucas nooit). Misschien was hij wel de eerste om het verhaal over Jezus met euangelion goed Nieuws aan te duiden.

5 Opbouw van het boek Het evangelie valt duidelijk uiteen in twee delen: in het eerste deel (Marcus 1:14-8:30) wordt Jezus optreden te midden van het volk beschreven. In het tweede deel (Marcus 8:31-16:8) komt Jeruzalem in beeld, waar hij zal lijden en sterven aan een kruis. Dat is niet het einde van het evangelie. Het slot (Marcus 16: 1-8) wordt gekenmerkt door een kort maar krachtig relaas over Jezus opstanding. Het scharniermoment in het evangelie van Marcus is het ogenblik dat Petrus Jezus erkent als dè messias. Marcus 8:27-30 Toen vroeg Jezus hun: En wie ben ik volgens jullie? Petrus antwoordde: U bent de messias. Vanaf dat moment begint Jezus zijn leerlingen te onderwijzen over zijn aanstaande lijden, dood en opstanding. 5 Het lijkt erop dat het evangelie volgens Marcus een uitgewerkte schriftelijke versie is van de eerste prediking over het leven van Jezus door de vroege kerk. Vergelijk Handelingen 10: Het slot van het boek vormt een probleem. In een aantal handschriften vinden we alleen hoofdstuk 16:1-8; in andere handschriften vinden we een langer slot, namelijk 16:1-20. Door de meeste uitleggers wordt het korte slot als het oorspronkelijke beschouwd. Waarschijnlijk heeft de evangelist kernachtig als een soort apotheose over Jezus opstanding willen berichten. Al heel vroeg zouden sommige lezers en overschrijvers het als problematisch ervaren hebben dat er zo kort over de opstanding werd geschreven, en heeft men, mede naar aanleiding van de beschrijving van de opstanding in de andere evangeliën, een langer slotgedeelte toegevoegd.

6 Schematische voorstelling I. Inleiding: het begin van het evangelie (1:1-13) II. Het openbare optreden van Jezus in Galilea (1:14-8:26) A. Jezus nieuwe leer met gezag en het onbegrip van Farizeeën (1:14-3:6) B. Jezus vertelt gelijkenissen, geneest zieken en verricht wonderen, maar stuit op onbegrip van omstanders (3:7-6:6a) 6 C. Jezus richt zich niet enkel tot het Joodse volk en stuit daarbij op onbegrip van de leerlingen (6:6b-8:26) III. Jezus kijkt vooruit op zijn dood en opstanding (8:27-16:8) A. De aankondiging van Jezus dood en opstanding; en de betekenis hiervan voor de leerlingen (8:27-10:52) B. Jezus en Jeruzalem (11:1-13:37) C. het lijden, de kruisiging en opstanding (14:1-16:8) 2 de slot [van latere datum] (16:9-20)

ETS-Bijbelcursus. Programma. Marcus evangelie: Jezus de Dienaar. Wie is Hij toch? (vragen de leerlingen in 4:35-41) Tentamens

ETS-Bijbelcursus. Programma. Marcus evangelie: Jezus de Dienaar. Wie is Hij toch? (vragen de leerlingen in 4:35-41) Tentamens Programma ETS-Bijbelcursus Marcus evangelie: Jezus de Dienaar Welkom en opening Wie is Hij toch? Mededelingen Structuur van het evangelie Auteur, doelgroep en datering Mogelijke motieven en doelen van

Nadere informatie

WELKOM! Inleiding op het NT Vier getuigenissen over Jezus. NT-les 1 ETS-jaar 1

WELKOM! Inleiding op het NT Vier getuigenissen over Jezus. NT-les 1 ETS-jaar 1 WELKOM! Inleiding op het NT Vier getuigenissen over Jezus NT-les 1 ETS-jaar 1 Programma Welkom en opening Kennismaking en informatie ETS Historische achtergrond van het NT Pauze De vier Evangeliën Doelen

Nadere informatie

WELKOM! Programma Welkom en opening Kennismaking en informatie ETS Historische achtergrond van het NT Pauze De vier Evangeliën

WELKOM! Programma Welkom en opening Kennismaking en informatie ETS Historische achtergrond van het NT Pauze De vier Evangeliën WELKOM! Inleiding op het NT Vier getuigenissen over Jezus NT-les 1 ETS-jaar 1 Programma Welkom en opening Kennismaking en informatie ETS Historische achtergrond van het NT Pauze De vier Evangeliën Doelen

Nadere informatie

De evangeliën en hun betrouwbaarheid

De evangeliën en hun betrouwbaarheid De evangeliën en hun betrouwbaarheid blok F - nivo 3 - avond 3 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik en intro 19.20 Discussie: het evangelie van Judas 19.30 Historisch betrouwbaar?

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Weet je wel hoeveel God van je houdt? Het evangelie, het optreden van Jezus, laat ons dat steeds weer opnieuw zien. Een paar weken geleden zijn we begonnen

Nadere informatie

18/12/18. ETS-Bijbelcursus. Marcus evangelie: Jezus de Dienaar. Programma WELKOM & OPENING

18/12/18. ETS-Bijbelcursus. Marcus evangelie: Jezus de Dienaar. Programma WELKOM & OPENING ETS-Bijbelcursus Marcus evangelie: Jezus de Dienaar Programma Welkom en opening Wie is Hij toch? Mededelingen Structuur van het evangelie Auteur, doelgroep en datering Mogelijke motieven en doelen van

Nadere informatie

Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars,

Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars, Preek over Johannes 20 vers 18: Ik heb de HEER gezien! Paasfeest 2011 Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars, Hoe zou Jezus eruit zien? Wat denken jullie? Ik heb hier een paar plaatjes

Nadere informatie

Discipelen van de Dienstknecht

Discipelen van de Dienstknecht Discipelen van de Dienstknecht (Het Evangelie naar Markus) Voorburg 19 september 2015 Inhoudsopgave 1. Het Evangelie als boek 2. Het Evangelie: schrijvers en doelgroepen 3. Het Evangelie: beschrijving

Nadere informatie

door een engel uit de gevangenis werd bevrijd lezen we in Hand. 12:12 het volgende: Wie is Marcus

door een engel uit de gevangenis werd bevrijd lezen we in Hand. 12:12 het volgende: Wie is Marcus - 1 - Wie is Marcus Wie is Marcus? Hij is niet één van de apostelen maar hoe heeft hij dan het evangelie van Marcus kunnen schrijven? Volgens de overlevering heeft hij dit evangelie in Rome geschreven.

Nadere informatie

door een engel uit de gevangenis werd bevrijd lezen we in Hand. 12:12 het volgende: Wie is Markus

door een engel uit de gevangenis werd bevrijd lezen we in Hand. 12:12 het volgende: Wie is Markus - 1 - Wie is Markus Wie is Markus? Hij is niet één van de apostelen maar hoe heeft hij dan het evangelie van Markus kunnen schrijven? Volgens de overlevering heeft hij dit evangelie in Rome geschreven.

Nadere informatie

Boek voor beginnende Bijbellezers. Wegwijs. in de Bijbelboodschap. Nieuwe Testament. Arthur Hale en Jan Koert Davids

Boek voor beginnende Bijbellezers. Wegwijs. in de Bijbelboodschap. Nieuwe Testament. Arthur Hale en Jan Koert Davids Boek voor beginnende Bijbellezers Wegwijs in de Bijbelboodschap Nieuwe Testament Arthur Hale en Jan Koert Davids Over dit boek Op een dag zag Filippus één van Jezus dienaren een reiswagen, waarin een man

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

De daden van de vergoddelijkte Augustus, met welke hij de wereld aan het oppergezag van het Romeinse volk onderwierp.

De daden van de vergoddelijkte Augustus, met welke hij de wereld aan het oppergezag van het Romeinse volk onderwierp. Het leven van Jezus 2.0 Preek over Handelingen 1:1-5 [dia 1] Pas kregen we van mijn schoonmoeder een foto. Een foto van vroeger, van het gezin van de opa van mijn schoonmoeders moeder. Er staat geen jaartal

Nadere informatie

In het voetspoor van...

In het voetspoor van... In het voetspoor van... Bijbelse figuren en hun levensgeheim voor jongeren van 2 en 3 jaar drs. M. van Campen Zevende druk Zoetermeer Inhoud. Timotheüs - op school bij God 7 2. Adam - een gevallen mens

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus

Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1099A zondag: 11e zondag van de zomer datum: 02-09-2018 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Zacharia 8:1-4,20-23, Marcus 8: 22-26 liederen: ps 139:1,9,14;

Nadere informatie

Marcus. Raymond R. Hausoul

Marcus. Raymond R. Hausoul Marcus Raymond R. Hausoul Achtergrondgegevens 1 Marcus, Evangelie van Jezus Christus. Italië, 65 68nC a) Nadruk op onmiddelijke [41x] zegen van Godsrijk. b) Door compactheid en eenvoud vaak als tweederangs

Nadere informatie

ETS-Bijbelcursus. Programma. Jezus de Messias-Koning deel 2. Doelstellingen van deze les WELKOM & OPENING WELKOM & OPENING

ETS-Bijbelcursus. Programma. Jezus de Messias-Koning deel 2. Doelstellingen van deze les WELKOM & OPENING WELKOM & OPENING Programma ETS-Bijbelcursus Jezus de Messias-Koning deel 2 Welkom en opening Het Matteüs-evangelie in symboliek Mededelingen Indeling van het evangelie volgens Matteüs De inhoud van Matteüs 16:13-28:20

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

11. Handelingen over Verzoening.

11. Handelingen over Verzoening. 11 Handelingen over verzoening 1 11. Handelingen over Verzoening. Inleiding. Handelingen vertelt, dat Jezus na zijn opstanding uit dood veertig dagen lang verschijnt aan zijn discipelen. Hij spreekt met

Nadere informatie

Doel van Bijbelstudie

Doel van Bijbelstudie Bijbelstudie Hebreeën 4:12 Want het woord Gods is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard en het dringt door, zó diep, dat het vaneen scheidt ziel en geest, gewrichten en merg, en het

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15 De Bijbel open 14-10-15 Mijn hoop is op U Heer, G mijn kracht is in U Heer, mijn hart is van U Heer, van U. Ik prijs U met heel mijn hart, ik prijs U met al mijn kracht. Met heel mijn hart, met al mijn

Nadere informatie

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Votum en zegengroet Zingen: Psalm 21: 1, 2 en 3 Gebed Lezen: Lucas 24: 13-53 Zingen: Gezang 98: 1-3 Tekst: Zondag 17 HC Preek Thema: Opstanding:

Nadere informatie

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS?

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS? AANTEKENINGEN Alles draait om de visie op Jezus Christus. Door de eeuwen heen is er veel discussie geweest over Jezus. Zeker na de Verlichting werd Hij zeer kritisch bekeken. De vraag is waar je je op

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

Jezus is echt opgestaan!!! Laurens Touwen Pasen 2014

Jezus is echt opgestaan!!! Laurens Touwen Pasen 2014 Jezus is echt opgestaan Laurens Touwen Pasen 2014 Lucas 24:1-12 Maar op de eerste dag van de week gingen ze bij het ochtendgloren naar het graf met de geurige olie die ze bereid hadden. Bij het graf aangekomen,

Nadere informatie

Preek over Marcus 16 vers 9 tot 20 (openbare geloofsbelijdenis)

Preek over Marcus 16 vers 9 tot 20 (openbare geloofsbelijdenis) Preek over Marcus 16 vers 9 tot 20 (openbare geloofsbelijdenis) Gemeente van Jezus Christus, gasten, [dia 1 titel] We volgen in de preek de tekst en we maken zo gaandeweg de balans op van wat we hebben

Nadere informatie

Uit een betrouwbaar fragment van een zekere Papias weten we dat Marcus verslag doet van de preken van Petrus. Papias schrijft:

Uit een betrouwbaar fragment van een zekere Papias weten we dat Marcus verslag doet van de preken van Petrus. Papias schrijft: Preek Marcus 1 vs. 1-15 Gemeente van Jezus Christus, gasten, In de periode tussen Kerst en Pasen is het in veel kerken gebruik om te lezen uit één van de evangeliën: Matteüs, Marcus, Lucas of Johannes.

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Cursus voor beginnende Bijbellezers. Wegwijs. in de Bijbelboodschap. Nieuwe Testament. Arthur Hale en Jan Koert Davids

Cursus voor beginnende Bijbellezers. Wegwijs. in de Bijbelboodschap. Nieuwe Testament. Arthur Hale en Jan Koert Davids Cursus voor beginnende Bijbellezers Wegwijs in de Bijbelboodschap Nieuwe Testament Arthur Hale en Jan Koert Davids Over deze cursus Op een dag zag Filippus één van Jezus dienaren een reiswagen, waarin

Nadere informatie

ETS. Marcus portret: Jezus de Dienaar

ETS. Marcus portret: Jezus de Dienaar ETS Samenvatting Les 4 Nieuwe Testament Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Lesoverzicht en leerdoelen... 3 Welkom en opening... 3 Het begin van het evangelie... 4 Structuur van het evangelie... 4 - Indeling...

Nadere informatie

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Inleiding Paul van der Laan 1. IJsbreker: GOED NIEUWS VERSPREIDT ZICH

Nadere informatie

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265 Jaarreeks 1: Jaarreeks 1: 1. Gods eigendom Abba, Vader, U alleen U behoor ik toe. U alleen doorgrondt mijn hart. U behoort het toe. Laat mijn hart steeds vurig zijn, U laat nooit alleen U behoor ik toe.

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, We hebben zojuist uit het evangelie gelezen, hoe Petrus Jezus de Messias noemt. En hij wordt daarvoor door Jezus uitgebreid geprezen. Petrus als een

Nadere informatie

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Zondag 9 oktober 2016 - over de maaltijd van de Heer Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Vandaag vieren we met elkaar als gemeente avondmaal. Heilig Avondmaal. Eigenlijk gebruik ik die woorden

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Twee weken geleden zijn we begonnen met lezingen uit het Marcus-evangelie. Een bijzonder evangelie waarin de vraag centraal staat: wie is Jezus? Hoe

Nadere informatie

prijsgegeven aan het verderf. Het was dus onbestaanbaar dat een profeet of knecht van God aan het kruis zou sterven. Daarom waren Jezus leerlingen

prijsgegeven aan het verderf. Het was dus onbestaanbaar dat een profeet of knecht van God aan het kruis zou sterven. Daarom waren Jezus leerlingen Inhoudsopgave Inleiding 6 Christus is opgestaan 8 Christus opstanding verkondigt het kruis 13 Een venster buiten deze wereld 16 Christus of Mohammed? 25 Met Christus opgewekt 27 Vergeving van zonden in

Nadere informatie

Ik ben de opstanding en het leven

Ik ben de opstanding en het leven Ik ben de opstanding en het leven Het evangelie naar Johannes 11: 1-44 1 Inleiding Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus de Christus, dezoon van Godis dat je, gelovend, het leven hebt in zijn naam.

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

was, zei Hij tegen Maria van Magdala in Mt. 28:10: Hebreeën 2 (deel 2)

was, zei Hij tegen Maria van Magdala in Mt. 28:10: Hebreeën 2 (deel 2) - 1 - Hebreeën 2 (deel 2) 10 Want het paste Hem, om Wie alle dingen zijn en door Wie alle dingen zijn, dat Hij, om veel kinderen (zonen: NBG) tot heerlijkheid te brengen, de Leidsman van hun zaligheid

Nadere informatie

Marcus van begin tot nu. Verzamelde opstellen. Ton van den Ende

Marcus van begin tot nu. Verzamelde opstellen. Ton van den Ende Marcus van begin tot nu Verzamelde opstellen Ton van den Ende Inhoud. Marcus: twee schrijvers, één evangelie November 05 Bladzijde 4 5 6 7 Hoe een groep van 4 leerlingen uitgroeit tot apostelen Na de dood

Nadere informatie

Marcus 1:1-13. We gaan iets lezen uit het evangelie van Marcus.

Marcus 1:1-13. We gaan iets lezen uit het evangelie van Marcus. - 1 - Marcus 1:1-13 We gaan iets lezen uit het evangelie van Marcus. Wie is die Marcus eigenlijk? Hij is niet één van de apostelen maar hoe heeft hij dan dit evangelie kunnen schrijven? Volgens de overlevering

Nadere informatie

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 STUDIONLINE DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 Mattheüs 4:12-25 Vooraf We zijn aangekomen in het Nieuwe Testament. De Israëlieten die uit de ballingschap teruggekomen waren in het land Kanaän hebben met veel

Nadere informatie

GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26

GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26 DE GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26 De bovenvermelde Bijbelteksten spreken van het geheimenis dat eeuwen en geslachten lang verborgen is ge weest en verborgen is gebleven in God. Dit geheimenis

Nadere informatie

Eucharistie vieren. Dankzegging

Eucharistie vieren. Dankzegging Eucharistie Eucharistie vieren viering van de eucharistie is in de Kerk van levensbelang. Het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) noemt de viering van het EDe sacrament van de eucharistie bron en hoogtepunt

Nadere informatie

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13 Juli 2015 Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag De uitzending van Barnabas en Saulus Lezen: Handelingen 12: 23-13 God gaat aan het werk. De nieuwe fase in de geschiedenis van de wereld begint in dit

Nadere informatie

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Lieve Gemeente, Afgelopen Donderdag was het Hemelvaartsdag. De dag waarop we gedenken dat Jezus voorgoed naar de hemel gaat. De leerlingen moeten nu definitief afscheid

Nadere informatie

DE WONDEREN VAN JEZUS

DE WONDEREN VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE WONDEREN VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Inleiding op het Evangelie Jezus openbaart zijn heerlijkheid

Inleiding op het Evangelie Jezus openbaart zijn heerlijkheid Het Evangelie naar Johannes Inleiding op het Evangelie Jezus openbaart zijn heerlijkheid Age Romkes Stichting Artios, kopiëren niet toegestaan Bijbelteksten zijn met toestemming overgenomen uit de Herziene

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Terug naar de Essentie

Terug naar de Essentie 40-dagendagboek Terug naar de Essentie De gemeente als beweging van de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048

Nadere informatie

Jaarthema Wilhelminakerk: Volg mij. Week 2: Geroepen om... *******

Jaarthema Wilhelminakerk: Volg mij. Week 2: Geroepen om... ******* Jaarthema Wilhelminakerk: Volg mij Week 2: Geroepen om... Bij het thema: Het thema van deze week is een vervolg op het thema van de vorige keer. Toen hebben we stil gestaan bij het thema 'Geroepen' en

Nadere informatie

Preek 8 mei 2016 met Hemelvaart afbeeldingen

Preek 8 mei 2016 met Hemelvaart afbeeldingen Lieve gemeente, Afgelopen donderdag was het Hemelvaartsdag. Een feest waar we ons als vrijzinnigen niet zo heel veel bij voor kunnen stellen. Wat moeten we van dit verhaal nog geloven en wat heeft het

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 13 (30-03)

De Bijbel open 2013 13 (30-03) 1 De Bijbel open 2013 13 (30-03) Vandaag is het een bijzondere dag, stille zaterdag. De laatste dag van een bijzondere week. Gisteren was het Goede Vrijdag. We stonden stil bij het lijden en sterven van

Nadere informatie

Les 5 God: Zoon Ketters over Jezus

Les 5 God: Zoon Ketters over Jezus Les 5 God: Zoon Doelstelling: de catechisant kan in 1 minuut aan een ander uitleggen wie Jezus voor hem/haar is, weet welke afwijkende meningen er in de loop der tijd geweest is m.b.t. de Here Jezus en

Nadere informatie

De Bijbel is een geestelijk boek.

De Bijbel is een geestelijk boek. De essentie van deze studie is neergelegd in de blauw gekleurde tekst. De zwart gekleurde tekst dient ter verduidelijking en voor nadere studie en kan bij eerste lezing worden overgeslagen. De Bijbel is

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV Want Gods medearbeiders zijn wij 1Kor. 3:9 HSV Gods visie: Hij wil niet dat er iemand verloren gaat, maar dat alle mensen tot bekering komen. 2Petr. 3:9 HB Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en

Nadere informatie

Wondertekenen in het Johannesevangelie

Wondertekenen in het Johannesevangelie Hugo Bouter Wondertekenen in het Johannesevangelie De acht tekenen van Jezus in het Johannesevangelie Johannes 2:1 21:14 Tekenen bevestigden de prediking van het evangelie Volgens Handelingen 2:22 is het

Nadere informatie

13 september 2018 Katwijk

13 september 2018 Katwijk 13 september 2018 Katwijk 1 Aangezien velen een poging ondernamen om een verhaal op te stellen omtrent de zaken die onder ons ten volle verzekerd zijn, = exclusief Matteüs en Johannes die zelf ooggetuigen

Nadere informatie

Voorbereiding 17.2: Paulus en Barnabas naar Lystre en Derbe. Schriftgedeelte Handelingen 14:5-22. Thema Paulus en Barnabas naar Lystre en Derbe

Voorbereiding 17.2: Paulus en Barnabas naar Lystre en Derbe. Schriftgedeelte Handelingen 14:5-22. Thema Paulus en Barnabas naar Lystre en Derbe Voorbereiding 17.2: Paulus en Barnabas naar Lystre en Derbe Schriftgedeelte Handelingen 14:5-22 Thema Paulus en Barnabas naar Lystre en Derbe Exegese Handelingen 14:5-22 In dit gedeelte komen we Paulus

Nadere informatie

Wijn of zweep Relatie of religie

Wijn of zweep Relatie of religie Wijn of zweep Relatie of religie Het evangelie naar Johannes 2:1-25 dinsdag 10 februari 2015 1 Wijn of zweep? 2 Bijbeltekst Jh 2:1-6 (1) 1 En op de derde dag was er een bruiloft te Kana in Galilea; en

Nadere informatie

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Jezus en jij Tekst: Willem de Vink Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Vooraf Jezus en jij Minidagboek Vink, Willem de ISBN 978-90-8601-101-8 NUR 248, 707 Boekverzorging: Marian

Nadere informatie

CURSUS BIJBEL BASICS AVOND 5: NIEUWE TESTAMENT DEEL 1 EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 15 MEI 2019 ARIAN ELAND

CURSUS BIJBEL BASICS AVOND 5: NIEUWE TESTAMENT DEEL 1 EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 15 MEI 2019 ARIAN ELAND CURSUS BIJBEL BASICS AVOND 5: NIEUWE TESTAMENT DEEL 1 EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 15 MEI 2019 ARIAN ELAND AJRELAND@GMAIL.COM BIJBEL BASICS WAT GAAN WE DOEN? WELKOM INTRODUCTIE NT EVANGELIËN HANDELINGEN

Nadere informatie

Sunday 29 January 12 EUSTACE (EUSTAAS)

Sunday 29 January 12 EUSTACE (EUSTAAS) EUSTACE (EUSTAAS) I I Volg mij, Levi, we gaan mensen vrij zetten. Jezus Marcus 2:13-17 Jezus vertrok en ging weer naar het meer. Een grote mensenmenigte kwam naar hem toe, en hij onderwees hen. Toen

Nadere informatie

Credo 3; Matteüs 1 en Romeinen 1 GWK, 21 juli 2019

Credo 3; Matteüs 1 en Romeinen 1 GWK, 21 juli 2019 Credo 3; Matteüs 1 en Romeinen 1 GWK, 21 juli 2019 Viering van de Maaltijd van de Heer Gebed van toenadering Kyrie-gebed Gebed van de zondag Inleiding op de lezingen Vandaag gaan we verder met ons zomer-project

Nadere informatie

Kingdom Faith Cursus. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Het geschenk van God

Kingdom Faith Cursus. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Het geschenk van God Kingdom Faith Cursus KF02 ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Het geschenk van God Colin Urquhart ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com VOORBEREIDING

Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com VOORBEREIDING 27 maart 2016 (1 ste Paasdienst) Lucas 23:56-24:12 De opstanding van Jezus Thema: Liefde is vertel het maar Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com Welkom door

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15 De Bijbel open 16-09-15 2 Petr.3: 3 Dit vooral moet u weten, dat er in de laatste dagen spotters met spotternij zullen komen, die naar hun eigen begeerten wandelen, 4 en zeggen: Waar blijft de belofte

Nadere informatie

Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 2 Van roeping tot resultaat

Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 2 Van roeping tot resultaat Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 2 Van roeping tot resultaat A) Doel 1. Betekenis benoemen De jongeren horen hoe Paulus geroepen werd tot zendeling onder de heidenen, die er allemaal gebeurde voordat

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Presentatie Gemeente van onze Heer Jezus Christus, N.N. en N.N. hebben te kennen gegeven dat ze hun zoon/dochter N.N.

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

HOOP en TROOST. Daar is het Evangelie vol van. En wie het Evangelie aanvaart, ontvangt hoop en troost. Dat zien we vandaag.

HOOP en TROOST. Daar is het Evangelie vol van. En wie het Evangelie aanvaart, ontvangt hoop en troost. Dat zien we vandaag. Lezen Marcus 16:9-20 Lieve gemeente, Hoop, daar heeft elk mens behoefte aan. Toen op vrijdag 24 februari het vreselijke nieuws bekend werd dat prins Friso hersendood was, kwam dat fors aan. Dat voelden

Nadere informatie

Johannesbrieven. Nergens noemt de schrijver zijn eigen naam, maar wie hij is kan worden afgeleid uit verschillende herkenningspunten:

Johannesbrieven. Nergens noemt de schrijver zijn eigen naam, maar wie hij is kan worden afgeleid uit verschillende herkenningspunten: Johannesbrieven Algemeen Johannes lijkt op een levende spiegel, niet alleen in staat de glans van Jezus majesteit op te nemen, maar ook om die te weerspiegelen. In heel eenvoudige bewoordingen, zonder

Nadere informatie

Openbaring 1. Openbaring van God Jezus Christus Openbaring 1:1-3. Jezus. Johannes Wij

Openbaring 1. Openbaring van God Jezus Christus Openbaring 1:1-3. Jezus. Johannes Wij Openbaring 1 Bijna alle vertalingen noemen dit laatste Boek in de Bijbel Openbaring van Johannes, terwijl dit niet de oorspronkelijke titel is. Openbaring begint namelijk met de woorden Openbaring van

Nadere informatie

Week les 2. Keizer en Kerst

Week les 2. Keizer en Kerst Week les 2. Keizer en Kerst Je ouders kennen het begin van het kerstevangelie misschien nog wel uit het hoofd: En het geschiedde.... Dit lijkt heel veel op het woord geschiedenis eschiedenis. Er is ook

Nadere informatie

a. Deze Schrifttekst vertelt hoe bij Jezus doopsel de hemel openging en de Geest

a. Deze Schrifttekst vertelt hoe bij Jezus doopsel de hemel openging en de Geest Homiletische suggesties bij het doopsel van kinderen Inleiding Dit document biedt enige homiletische suggesties aan die gebruikt kunnen worden in een doopviering. Elke suggestie tracht aan de hand van

Nadere informatie

JEZUS GENEEST EEN BLINDE BEDELAAR

JEZUS GENEEST EEN BLINDE BEDELAAR Bijbel voor Kinderen presenteert JEZUS GENEEST EEN BLINDE BEDELAAR Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Kom tot ons, de wereld wacht. Kalender voor Advent en Kerst 2013

Kom tot ons, de wereld wacht. Kalender voor Advent en Kerst 2013 Kalender voor Advent en Kerst 2013 Kom tot ons, de wereld wacht Deze adventskalender heeft de vorm van een wereldbol. Want Jezus is de Redder voor de hele wereld. De meeste voorouders van Jezus kwamen

Nadere informatie

Maak discipelen (leerlingen van Jezus)

Maak discipelen (leerlingen van Jezus) Maak discipelen (leerlingen van Jezus) Inleiding Mt. 28:16-20 en Mk. 1-3 Gelijkenis van de zaaier, het zaad en de akker Mk. 4:1-9 (Mt. 13:1-9, Lk. 8:4-8) Waarom spreekt Jezus in gelijkenissen? Mk. 4:10-13

Nadere informatie

Genesis 1 en 2 enkele verzen Marcus 16: 1 8 11-04-2004. Pasen is opstaan

Genesis 1 en 2 enkele verzen Marcus 16: 1 8 11-04-2004. Pasen is opstaan Gelezen: Genesis 1 en 2 enkele verzen Marcus 16: 1 8 11-04-2004 Pasen is opstaan Gemeente, Het woord, het werkwoord dat bij Pasen hoort is: opstaan. Daarbij horen de afgeleide zelfstandige naamwoorden:

Nadere informatie

FOR THE SOWER JES.55:10 FOR THE EATER korte Bijbelse boodschappen van. Otis Q. Sellers, Bijbelleraar

FOR THE SOWER JES.55:10 FOR THE EATER korte Bijbelse boodschappen van. Otis Q. Sellers, Bijbelleraar SEED & BREAD FOR THE SOWER JES.55:10 FOR THE EATER korte Bijbelse boodschappen van Otis Q. Sellers, Bijbelleraar Vertaling Stichting Lachai Roï, Lelystad, Nederland www.lachairoi.org Nr. 129 De volgorde

Nadere informatie

Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018

Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018 Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018 Overzicht 1. Inleiding 2. De Messias in het Oude Testament 3. De komst van Christus 4. Christus en Israël 5. Christus en de heidenen

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 24, 36-47 Ochtenddienst Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Gezang 92 : 1-3 4. Schuldbelijdenis door het zingen van Gezang 170 : 1 en 2

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Vóór de 1e lijdensaankondiging staat die prachtige belijdenis van Petrus, dat Jezus is de Messias.

Vóór de 1e lijdensaankondiging staat die prachtige belijdenis van Petrus, dat Jezus is de Messias. Zondag 23 september 2012, Kogerkerk 1e zondag van de herfst, kleur groen Wijsheid 1, 1-7 & Marcus 9, 30-37 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, In het Marcus-evangelie zijn patronen te

Nadere informatie

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten Het sacrament van De eucharistie Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Bij 1 BSO worden sommige benadering door elkaar verweven. Het leven van Jezus uit de bijbelse benadering wordt geïntegreerd in het onderdeel

Nadere informatie

leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel

leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Psalm 119:105) Een uitgave van Met Open Bijbel Adres Postbus 520, 3800 AM Amersfoort Internet:

Nadere informatie

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015 Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 1 Inleiding (1) Schrijver: Johannes, discipel en apostel (noemt zichzelf: de discipel van wie Jezus hield) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

Het Evangelie volgens Marcus

Het Evangelie volgens Marcus 1 Lieve gemeente, Hoe begin je te schrijven over wat je leven heeft veranderd en vervuld? Hoe vertel je dat je een innerlijke relatie hebt met Iemand, niet zichtbaar, en dat die relatie je agenda vult

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vandaag beginnen we aan iets nieuws. Een nieuwe kerkenraad, een andere structuur, een andere organisatie. Kleiner en vooralsnog zonder voorzitter. Dat

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 18 (11-05)

De Bijbel Open 2013 18 (11-05) 1 De Bijbel Open 2013 18 (11-05) Op 14 mei is het precies 65 jaar geleden dat in 1948 de staat Israel werd uitgeroepen. U merkt wel dat daar op allerlei manieren publiciteit aan gegeven wordt, positief

Nadere informatie

Het wonder van het kruis. De omwisseling aan het kruis

Het wonder van het kruis. De omwisseling aan het kruis Het wonder van het kruis De omwisseling aan het kruis Het wonder van het kruis / De Omwisseling Vergeving Verlossing / Reiniging Genezing Bevrijding Verzoening Nieuw leven Getsemane Diezelfde avond ging

Nadere informatie

De Waarheid ten onder houden

De Waarheid ten onder houden De Waarheid ten onder houden Romeinen 1:18-20 R. Brinkman, www.yarah.nl De waarheid ten onder houden Romeinen 1:18-20 (NBG) 18 Want toorn van God openbaart zich van de hemel over alle goddeloosheid en

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Vragen over het Koninkrijk van God

Vragen over het Koninkrijk van God Hugo Bouter Vragen over het Koninkrijk van God Matteüs 13 e.a.p. Inleidende vragen Al een aantal jaren probeer ik de aspecten van het Koninkrijk van God te begrijpen en ik ben me ervan bewust dat er verschillende

Nadere informatie

U ZULT MIJN GETUIGEN ZIJN

U ZULT MIJN GETUIGEN ZIJN U ZULT MIJN GETUIGEN ZIJN Les 1 voor 7 juli 2018 Het eerste hoofdstuk van Handelingen vertelt over de laatste dagen van Jezus op aarde en de eerste reacties van de discipelen na Zijn hemelvaart. De laatste

Nadere informatie