Dolphin EasyProducer Gebruiker Handleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dolphin EasyProducer Gebruiker Handleiding"

Transcriptie

1 Dolphin EasyProducer Gebruiker Handleiding Auteursrecht Notitie Auteursrecht 2007 Dolphin Computer Access Ltd. Alle rechten voorbehouden Alle technische documentatie in zwartdruk of elektronische vorm die beschikbaar door Dolphin Computer Access Ltd. en dat auteursrechterlijk aan Dolphin Computer Access Ltd. behoort is bezit van Dolphin Computer Access Ltd. Handelsmerken RealSpeak is een geregistreerd handelsmerk van Nuance Communications Inc. Microsoft, Windows logo en Word zijn geregistreerde handelsmerken van Microsoft Corporation. Pentium is het geregistreerd handelsmerk van Intel Corporation. Dolphin EasyProducer is een product dat door Dolphin Computer Access Ltd. is ontwikkeld en gepubliceerd en alle auteursrechten behoren aan Dolphin Computer Access Ltd. en worden gepubliceerd onder licentie door Dolphin Computer Access Ltd. Andere productnamen die vermeld worden in deze handleiding kunnen handelsmerken of geregistreerde handelsmerken zijn van hun respectievelijke ondernemingen en worden hierbij erkend. Garantie De informatie in deze Gebruiker handleiding wordt geleverd als hulpmiddel. Dolphin Computer Access Ltd. kan de nauwkeurigheid ervan niet garanderen nog het gebruik ervan. Het gebruik van deze handleiding is voor risico van de gebruiker. De documentatie kan technische of andere onnauwkeurigheden bevatten. Er kunnen ook tikfouten voorkomen. Dolphin Computer Access Ltd. behoudt zich het recht voor om veranderingen aan te brengen zonder voorafgaande mededelingen. Geen enkel onderdeel van deze handleiding mag worden gekopieerd of gereproduceerd zonder uitdrukkelijke toestemming van Dolphin Computer Access Ltd. 031YURGP150

2 Systeem Vereisten Dolphin EasyProducer werkt met Microsoft Windows 2000 en XP die Microsoft Word 2000, Word XP (2002) of Word 2003 gebruiken. De minimum systeem vereisten nodig voor Dolphin EasyProducer zijn: Een Pentium II 750 MHz is het minimum, we raden een Pentium III 1 GHz aan. Microsoft Windows 2000 of XP. Microsoft Word Mb RAM is het minimum, aanbevolen 512 Mb. 200MB Harde schijf ruimte voor de installatie. Meer ruimte is benodigd voor het opslaan van DTB's. CD Rom station om de installatie CD te lezen. Super VGA ( ) of hogere resolutie scherm. Multimedia geluidskaart en luidsprekers. Aanbevolen wordt om een aparte geluidskaart te gebruiken in plaats een moederbord installatie. Opmerking: Voor de functie branden op CD, heeft u Windows XP en een CD-RW station nodig.

3 Installatie Voor de installatie van Dolphin EasyProducer: Plaatst u de Dolphin EasyProducer CD in uw CD-Rom station. Het installatieproces moet automatisch starten en er verschijnt een Welkomstscherm. Volg de instructies op het scherm en klik op de Eindigen knop als deze weergegeven wordt. Mocht de installatie van Dolphin EasyProducer niet automatisch starten: Klik dan in het Windows Startmenu op Uitvoeren en op Bladeren. Selecteer uw CD station en selecteer het bestand genaamd Setup.exe. Klik op OK en de installatie zal worden uitgevoerd. Volg nu de instructies op het scherm om de installatie te volbrengen. Voor het installeren van extra RealSpeak stemmen die u heeft aangeschaft plaatst u de tweede CD genaamd RealSpeak in het station en de installatie van de RealSpeak stem(men) zal beginnen. Als het niet automatisch start dubbelklik dan op het Setupbestand op de CD en de installatie van RealSpeak stem zal beginnen. Dit kan een paar minuten duren, dus enig geduld is geboden.

4 Welkom bij Dolphin EasyProducer Welkom bij Dolphin EasyProducer, het laatste hulpmiddel van Dolphin dat ontwikkeld is om niet alleen te luisteren naar de informatie binnen een Microsoft Word document, maar ook de mogelijkheid te hebben een Digitaal Sprekend Boek (Digital Talking Book - DTB) aan te maken met behulp van een druk op de knop. Dolphin EasyProducer is ontworpen om u de keuze te bieden de informatie op verschillende manieren tot u te nemen; of direct binnen een Microsoft Word document te beluisteren of een benaderbaar Digitaal Gesproken Boek (DTB) aan te maken. Een DTB kan worden afgeluisterd op de computer of meegenomen worden en beluisterd op een Digitaal Gesproken Boek speler. Product overzicht Dolphin EasyProducer voegt een eenvoudig te gebruiken menu en werkbalk toe aan de Microsoft Word toepassing waarmee u de mogelijkheid wordt geboden niet alleen naar de gesproken meldingen binnen het word document te luisteren via een synthesizer, maar tevens een leesbare inhoud in de vorm van een volledig gesynchroniseerd Digitaal Sprekend Boek (DTB). Door toevoeging van een eenvoudig te gebruiken werkbalk aan uw Microsoft Word toepassing biedt Dolphin EasyProducer de mogelijkheid om te beslissen hoe, wanneer en waar u de informatie wilt gaan beluisteren.

5 Vanuit deze werkbalk kunt u ervoor kiezen het lezen van het Microsoft Word document te gaan "Starten". De spraak wordt gegenereerd door de geselecteerde synthesizer en als de inhoud wordt gelezen wordt deze ook voor u gemarkeerd. U kunt eenvoudig door het document navigeren met behulp van de knoppen Vorig of Volgend. Het volgende woord, de volgende zin of alinea zal worden opgeroepen afhankelijk van de instelling die zijn gebruikt. Ook is het eenvoudig om door het document te navigeren met behulp van het verplaatsen van de cursor en het drukken op Start. Een volledig gesynchroniseerd Digitaal Gesproken Boek (DTB) kan worden gemaakt van uw word document door eenvoudig op de knop DTB te drukken. Het Digitaal Gesproken Boek kan dan eenvoudig worden afgespeeld met de meegeleverde Dolphin EasyReader toepassing of op een hardware speler. Zodra het is aangemaakt kunt u elk Digitaal Gesproken Boek (DTB) dat u heeft aangemaakt of reeds bezit openen en lezen met de meegeleverde Dolphin EasyReader speler.

6 U kunt de nieuw aangemaakte informatie meenemen om met behulp van een ander DTB speler of audio speler af te spelen. Het gewoon selecteren van de knop Brand op de werkbalk zal automatisch het DTB op een CD branden die u op een andere plaats kunt gebruiken. Dolphin EasyProducer is eenvoudig zodanig in te stellen dat het aan uw wensen voldoet. Kies eenvoudig de knop Instellingen op de werkbalk en u bent in staat de weergave van de werkbalk aan te passen, het gedrag van de Start knop te bepalen alsmede de instellingen te wijzigen die gebruikt worden bij het aanmaken van een Digitaal Gesproken Boek (DTB). U kunt ervoor kiezen om een nieuw aangemaakt boek automatisch af te laten spelen met de Dolphin EasyReader speler. De Dolphin EasyReader biedt de mogelijkheden om door de inhoud te navigeren, door titels en leesmarkeringen te springen of eenvoudig door de tekst te lopen, daarbij verzekerd te zijn van de synchronisatie van de gesproken tekst en de gemarkeerde tekst. Weinig tijd? Dolphin EasyProducer in een oogopslag Tijdens het gebruik van Dolphin EasyProducer kunt u elke functie verklaard krijgen op elk moment door gewoon te drukken op het Help symbool binnen de werkbalk of de dialoogvensters. De volgende tabel geeft een "snel" overzicht van de knoppen en functies binnen de Dolphin EasyProducer werkbalk. U kunt de werkbalk en Dolphin EasyProducer zo instellen dat het voor u het beste werkt, door selectie van de Instellingen knop. Werkbalk symbolen Naam symbool Menu Sneltoetsen Functie Start Alt P, S Leest de inhoud van het document met de geselecteerde synthesizer.

7 Stop Alt P, S Stopt het uitlezen Vorig Alt P, R Biedt de mogelijkheid te navigeren naar de vorige tekst die wordt gemarkeerd Volgende Alt P, N Biedt de mogelijkheid te navigeren naar de volgende tekst die wordt gemarkeerd DTB Alt P, D Slaat het actieve document op als een bruikbaar Digitaal Gesproken Boek (DTB). Openen Alt P, O Opent bestaande DTB s binnen Dolphin EasyReader DTB speler. Brand Alt P, V Maakt een kopie van de geselecteerde DTB op een CD Instellingen Alt P, E Help oproepen Alt P, H Naar wens instellen van Dolphin EasyProducer Levert Helpinformatie en nuttige zelfstudie op elk willekeurig moment Een meer gedetailleerde beschrijving van de knoppen en functionaliteit van Dolphin EasyProducer wordt gevonden in de hoofdstukken De werkbalk en het menu nader bekeken en Gebruiker instellingen in deze handleiding.

8 De werkbalk en het menu nader bekeken Zodra Dolphin EasyProducer is geïnstalleerd zult u zien dat na starten van Microsoft Word een nieuwe werkbalk is verschenen op het computerscherm en een nieuwe optie "EasyProducer" is geplaatst in de menubalk. De werkbalk en het menu van EasyProducer bevatten de volgende opties: Afspelen/Stoppen Vorige Volgende DTB Openen Brand Instellingen Help oproepen Alle opties en functies van Dolphin EasyProducer kunnen worden benaderd via de werkbalk of het menu van EasyProducer. Menu van Dolphin EasyProducer Het Dolphin EasyProducer menu wordt na de installatie toegevoegd aan de Microsoft Word menubalk. Dit menu levert een alternatieve manier om de opties en functies van EasyProducer te benaderen.

9 De toetsenbord sneltoetsen voor dit menu kunnen worden gevonden in de Tabel met functies in deze handleiding. Uitleg werkbalk knoppen Laten we nu eens dieper ingaan op de verschillende beschikbare functies binnen de werkbalk. De Start en Stop knoppen Het selecteren van de Start knop zal het teruglezen van de tekst, binnen het document, door EasyProducer starten. Als de Start knop is geselecteerd wordt het Stop symbool getoond. Het selecteren van de Stop knop zal het lezen stoppen. Tijdens het uitspreken van de tekst wordt deze gemarkeerd gebaseerd op de markeeropties in de Instellingen. Standaard staat de instelling op het markeren van iedere zin.

10 U kunt kiezen wat moet worden uitgelezen. Het uitlezen begint op de plaats van de cursor, indien een tekstpassage wordt gemarkeerd en de Start knop geselecteerd zal deze gemarkeerde passage worden uitgelezen. Tip: Door selectie van de Instellingen knop op de werkbalk kunt u het gedrag wijzigen, u kunt het markeren veranderen naar woord, zin of alinea, alsmede de keur van de markering. Ook is de spraakstijl aan te passen, de stem, snelheid van spreken en het volume te veranderen. De Vorig en Volgend knoppen. Door selectie van de Vorig Volgende knoppen kunt u binnen het document navigeren naar het vorige of volgende gegeven. De hoeveelheid van de navigatie hangt af van de instelling van de optie voor het markeren, namelijk woord, zin of alinea. Deze instelling is te veranderen via de Instellingen knop. Deze knoppen zijn te gebruiken om binnen het document te navigeren tijdens het uitlezen of wanneer het lezen is gestopt. Indien het lezen aan de gang is zal het selecteren van de Vorig of Volgend knoppen naar het vorige of volgende item springen en het uitlezen zal verder gaan vanaf deze nieuwe positie. Als het uitlezen niet actief is en de Vorig of Volgend knoppen worden geselecteerd wordt het vorige of volgende item worden gemarkeerd. Het afspelen begint niet voordat de startknop is geselecteerd. DTB knop Door het selecteren van de DTB knop bent u in staat om snel en eenvoudig de inhoud in de benaderbare vorm van een Digitaal Gesproken Boek (DTB) aan te maken. Om dit te bereiken selecteert u de DTB knop van de werkbalk.

11 Er zal een boodschap ter bevestiging worden getoond met de vraag of u door wilt gaan met aanmaken. Zodra de bevestiging is gegeven zal Dolphin EasyProducer een Digitaal Gesproken Boek (DTB) aanmaken van het actuele word document (alleen het actieve document wordt omgezet) met behulp van de geselecteerde synthesizer en dit opslaan in een locatie die binnen de optie Instellingen is aangegeven. Dolphin EasyProducer zal een Daisy DTB aanmaken; deze DTB wordt opgeslagen in een submap waarvan de titel de originele Microsoft Word bestandsnaam is. Indien dit een nieuw aangemaakt document is dat nog niet eerder is opgeslagen, zal Dolphin EasyProducer de eerste woorden van de tekst gebruiken als titel van de DTB. Standaard wordt een nieuwe DTB opgeslagen in \mijn documenten\mijn DTB's. U kunt binnen de optie "Instellingen" deze locatie veranderen. Indien er een conflict ontstaat bij het benoemen, omdat bijvoorbeeld de naam reeds bestaat, wordt u op de hoogte gebracht via een boodschap in een venster. Tip: Als dit gebeurt en u wilt de bestaand DTB niet overschrijven, kiest u Annuleren en slaat het Word document op met een andere naam en selecteert dan opnieuw de DTB knop.

12 Voortgangbalk Als uw document wordt omgezet naar DTB zal een voortgangsbalk weergegeven worden met de actieve status van de conversie. In dit venster is ook een "Annuleren" knop beschikbaar. Als de knop "Annuleren" wordt gedrukt tijdens het aanmaken van het DTB bestand zal het proces gestopt worden en het reeds aangemaakte bestand worden verwijderd van het systeem. De knop Openen Door selectie van de Openen knop wordt de gelegenheid geboden om de inhoud te openen en af te spelen met EasyReader. Zodra dit is geselecteerd zal een dialoogvenster Selecteer DTB verschijnen waarin u de gewenste DTB kunt openen en afspelen in EasyReader. De zojuist aangemaakte DTB zal zijn gemarkeerd in de lijst en klaar staan om geopend en afgespeeld te worden. Kies eenvoudig de gewenste DTB uit de lijst en klik op de knop Openen. Tip: In dit dialoogvenster kunt u ook zoeken naar andere DTB s die niet in de actieve map staan.

13 Als een map wordt geselecteerd die geen DTB bevat zal een tekst verschijnen met de boodschap dat er geen DTB is gevonden. Als de Openen knop wordt geselecteerd voordat er een inhoud is geproduceerd zal het openen dialoogvenster het help bestand van EasyReader weergeven als eerste DTB die geopend kan worden. EasyReader kan worden beschouwd als een speler die u kan laten zien hoe inhoud die u heeft aangemaakt eruit zal zien en hoe het zich gedraagt. Aangezien EasyReader een aparte toepassing is kan de gebruiker EasyReader verwijderen van de machine, dus als EasyReader niet aanwezig is en de Openen knop wordt geselecteerd zal er een dialoogvenster verschijnen met de boodschap dat EasyReader niet is geïnstalleerd. De inhoud kan dan noch steeds worden aangemaakt maar niet gelezen. Meer informatie over EasyReader krijgt u in het hoofdstuk Wat is EasyReader en hoe gebruik ik het? van deze handleiding. De Brand knop Om een kopie te maken van uw DTB op een CD klikt u eenvoudig op de Brand knop. Wordt dit geselecteerd dan zal gebruik worden gemaakt van een hulpprogramma van Windows XP besturingssystemen, namelijk branden van bestanden naar disk, om de inhoud van de map te branden op een CD. Deze optie is alleen beschikbaar op een XP besturingssysteem, anders wordt deze knop niet actief gemaakt.

14 Wanneer de Brand knop is geselecteerd zal er een dialoogvenster verschijnen die de mogelijkheid biedt om de gewenste DTB te selecteren en die op CD te zetten. De DTB die net is aangemaakt zal gemarkeerd zijn in de lijst met beschikbare DTB's die gekopieerd kunnen worden. Wanneer de knop Brand is geselecteerd in dit dialoogvenster zal die DTB worden doorgegeven aan het CD kopieer hulpprogramma en de CD zal worden gebrand. Tip: In dit dialoogvenster kunt u ook zoeken naar andere DTB s die niet in de actieve map staan. Als een map wordt geselecteerd die geen DTB bevat zal een tekst verschijnen met de boodschap dat er geen DTB is gevonden. Als de Brand knop wordt geselecteerd voordat enige inhoud is geproduceerd zal een boodschap worden getoond met de mededeling dat u eerst een inhoud moet aanmaken door de selectie van de "DTB" knop. De Instellingen knop Deze optie biedt de mogelijkheid om de instellingen van Dolphin EasyProducer te veranderen.

15 Wanneer de Instellingen knop is geselecteerd zal er een dialoogvenster verschijnen dat alle mogelijke opties weergeeft van de instellingen die binnen Dolphin EasyProducer gewijzigd kunnen worden. Deze instellingen zijn verdeeld over een aantal aparte tabbladen binnen het dialoogvenster die instellingen groeperen, genaamd Tekst, Audio en Woordenlijst. Een gedetailleerde beschrijving van de Instellingen functionaliteit vindt u in het hoofdstuk "Gebruiker Instellingen" van deze handleiding. De Help knop Het selecteren van de Help knop start de HTML Helpschermen van Dolphin EasyProducer. Deze handleiding is geschreven om u te verdiepen in de functies en mogelijkheden van Dolphin EasyProducer. De Helpinformatie is ideaal om even snel iets uit te zoeken en weer verder te gaan, om snelle antwoorden te krijgen op vragen die u heeft of als on-line referentie over de knoppen van de werkbalk en de toetsenbord sneltoetsen. U kunt de online Help op de volgende manieren benaderen: Selecteer Help in de Dolphin EasyProducer werkbalk. Selecteer Help in het Dolphin EasyProducer menu. Selecteer Help in elk van de dialoogvensters binnen de Instellingen opties. Plaatsen en veranderen van de weergave van de werkbalk De werkbalk kan overal binnen de Microsoft Word toepassing geplaatst worden of het kan in dok gezet worden aan de kant van de toepassing, simpelweg door te slepen met de muis.

16 Om de werkbalk weer "zwevend" te maken sleept u het gewoon naar een andere positie binnen de toepassing. De werkbalk kan op elke positie in het toepassingvenster geplaatst worden door eenvoudig verslepen met de muis. Ook is het mogelijk om de Dolphin EasyProducer werkbalk aan of uit te zetten door selectie ervan in het Microsoft Word menu. Dit wordt als volgt gedaan, kies in het "Beeld" menu de optie "Werkbalken" en verander de selectie van de EasyProducer werkbalk. Veranderen van de weergave van de werkbalk. De weergave van de werkbalk kan zodanig worden gewijzigd dat het beter aan uw wensen voldoet, en wel op de volgende manieren: Standaard Een tekst kan worden getoond onder het weergegeven symbool. De grootte van de werkbalk veranderen in: standaard of groot. Groot Deze veranderingen kunnen worden gewijzigd door selectie van de Instellingen knop. Het gebruik van deze eenvoudige methodes bieden de gelegenheid om de stijl van de werkbalk aan te passen naar eigen wensen.

17 Gebruiker "Instellingen" opties Het volgende hoofdstuk zal de verschillende Instellingen opties doornemen die beschikbaar zijn in Dolphin EasyProducer. De weergave en het gedrag van Dolphin EasyProducer kan worden gewijzigd door selectie van de Instellingen knop Het selecteren van deze knop biedt de gelegenheid om Dolphin EasyProducer in te stellen naar eigen wensen. Het opent een instellingen dialoogvenster dat drie verschillende tabbladen bevat, een Tekst tab, Audio tab en een woordenlijst tab. Ieder tabblad bevat groepen instellingen die u naar wens kunt wijzigen. Tekst tabblad In dit tabblad kunt u de visuele parameters van Dolphin EasyProducer veranderen.

18 Markeren Deze groep bepaalt wat gemarkeerd moet worden tijdens het afspelen en de navigatie. Ook wordt hier de navigatie bepaald die gebruikt wordt binnen een DTB als die wordt aangemaakt. U heeft de keuze uit drie keuzerondjes, Woord, Zin en Alinea. Door "Woord" te selecteren zal de markering gebeuren op woordniveau. Bij selectie van Zin vindt de markering op zinniveau plaats. Selecteren van Alinea markeert de tekst op alineaniveau. Markeerkleur In deze groep is een keuze te maken in de kleur van de markering gedurende het afspelen en de navigatie. U kunt uit twee opties kiezen: Het selecteren van een andere achtergrond markeerkleur. Het selecteren van een andere tekstkleur tijdens het markeren.

19 Werkbalkstijl Selecteren van het aankruisvak "Grote werkbalk" zal de standaard grootte van de werkbalk veranderen in een grotere afmeting. Met deze optie is het mogelijk om tussen twee afmetingen van de werkbalk te schakelen: standaard en groot. Opmerking : Het selecteren van de optie grote werkbalk zal ALLE werkbalken binnen de Microsoft Office toepassing vergroten. Het verwijderen van de selectie zal ALLE werkbalken weer op de standaard afmeting terugbrengen. Tekst met symbool weergeven Er is een keuze om de symbolen van de knoppen op de werkbalk te voorzien van een omschrijving door de selectie van het "Tekst met symbool weergeven" aankruisvak. Om de tekst weer te verwijderen wordt eenvoudig de selectie van dit aankruisvak weer verwijderd. De leesbare tekst kan nuttig zijn bij het onthouden van de verschillende knopfuncties van de Dolphin EasyProducer werkbalk. Afbeelding van werkbalk in dok met symbooltekst. Afbeelding van werkbalk in dok zonder symbooltekst.

20 Audio tabblad Binnen dit tabblad kunt u de audio (geluid) parameters voor Dolphin EasyProducer instellen. Synthesizer U kunt te synthesizer selecteren die u wilt gebruiken om de spraak te genereren gedurende het afspelen binnen MS Word en het aanmaken van de opgenomen audio component. ook de snelheid en het volume van de spraak kan in deze groep worden aangepast.

21 Tip: De instellingen zijn te controleren door op de knop Test te klikken, waarmee de geselecteerde synthesizer een testboodschap zal melden met de ingestelde snelheid en volume. Deze instellingen worden gebruikt bij het afspelen in MS Word en bij het aanmaken van een DTB. Audio kwaliteit Met deze optie is de gewenste kwaliteit van het geluid in te stellen met als gevolg ook de grootte van de audio bestanden in het DTB. Hoe hoger de audio kwaliteit hoe groter de audiobestanden zullen zijn. Er zijn drie mogelijke opties: Hoog, Normaal en Laag. Het selecteren van een optie zal resulteren in het aanmaken van een audio component met de volgende parameters. Hoog = 96 kbps Hz mono Normaal = 48 kbps Hz mono Laag = 24 kbps mono Algemeen gesproken zal de Normaal instelling (48Kbps) een DTB kunnen produceren met een speelduur van 30 uur die op een standaard 700 MB CD schijf geschreven kan worden. Dat is meer dan 300 A4 pagina's met tekst, ongeveer de tekst van twee goede romans op een enkele CD! Opslaan naar Pad Dit geeft het actieve pad aan, naar de plaats waar het DTB wordt opgeslagen. Dit pad kan worden gewijzigd en u kunt zoeken naar een nieuwe locatie door het drukken op de bladeren knop (aangegeven door drie puntjes). Hiermee wordt een standaard bladeren dialoogvenster geopend waar u een nieuwe locatie kunt bepalen voor het opslaan van de DTB's.

22 Weergave stijl U kunt uw DTB snel en eenvoudig aanmaken met verschillende opmaak en stijl door een optie te selecteren uit de oproepkeuzelijst Weergave stijl. Deze lijst geeft verschillende beschikbare stijlen zodat u snel een inhoud naar wens kunt aanmaken, zoals bijvoorbeeld in een grotere letter of met meer contrast. Met het selecteren van een stijl wordt het DTB aangemaakt met dat visuele formaatontwerp, dat wordt toegevoegd tijdens het conversie proces. De stijl is gegoten in de vorm van een zogenaamd stijlscript (Cascading Style Sheet of CSS). Maak u niet ongerust want de gebruiker van het DTB kan in EasyReader de instellingen nog naar wens veranderen. Tip: Dit biedt de mogelijkheid om de inhoud van het boek eruit te laten zien zoals u dat het prettigst vindt, terwijl de algemene samenhang bewaard blijft.. Aanmaken alleen-tekst DTB Het selecteren van deze optie geeft de gelegenheid om een DTB aan te maken met alleen tekst. Het aangemaakte bestand bevat dan geen audiobestanden en is daarom zeer klein van formaat. Dit maakt het geschikt voor het comprimeren (zip) en en of voor het downloaden. Een alleen-tekst DTB kan worden afgespeeld met EasyReader waarbij de spraak dan wordt gegenereerd door EasyReader dat gebruik maakt van de synthesizer die de gebruiker heeft geselecteerd. Start inhoud in EasyReader

23 Door het selecteren van deze optie zal automatisch EasyReader worden gestart aan het einde van het conversieproces; of met andere woorden de nieuwe DTB zal automatisch worden afgespeeld met EasyReader. Dit is een erg nuttige functie om snel even te bekijken wat u zojuist heeft aangemaakt. Als EasyReader niet is geïnstalleerd op uw computer zal deze optie niet actief zijn en grijs worden weergegeven. Woordenlijst Tab Binnen het tabblad Woordenlijst kan de uitspraak van de geselecteerde synthesizer worden ingesteld. Het kan voorkomen dat bepaalde woorden niet correct worden uitgesproken door de synthesizer, of u wilt bijvoorbeeld dat een afkorting volledig wordt uitgesproken en niet als afkorting. Dit tabblad kunt u zien als een uitzonderingen woordenlijst. Binnen dit tabblad kunt u aangeven welke woorden op een bepaalde manier moeten worden uitgesproken.

24 Hoe kunnen we de uitspraak van een woord wijzigen Om een woord toe te voegen typt u het gewoon in het tekstveld Te vervangen woord waarna u kunt testen hoe het nu wordt uitgesproken door de geselecteerde synthesizer met het drukken op de Test knop waardoor het woord door de synthesizer wordt gesproken. Type nu gewoon in het tekstveld Vervangen door de manier waarop de synthesizer het woord moet uitspreken, dus u typt het woord zoals u het wilt laten uitspreken en niet zoals het gespeld moet worden. Ook hier is een Test knop zodat u kunt controleren of de uitspraak nu is zoals u die wenst. Zodra u tevreden bent met de nieuwe uitspraak door de synthesizer kunt u het woord toevoegen in de uitzonderingen lijst door te drukken op de knop Toepassen. Hierdoor wordt het nieuwe woord aan de lijst toegevoegd; het originele woord wordt weergegeven samen met het woord zoals dat is vervangen. De lijst staat op alfabetische volgorde. Veranderen van de Woordenlijst De lijst met uitspraak uitzonderingen kunt u bijwerken binnen het Woordenlijst tabblad door gewoon het woord te selecteren uit de lijst. Daarna kunt u het wijzigen in elk van de tekstvelden Te vervangen woord of Vervangen door, waarmee u de gelegenheid heeft een bestaande uitzondering bij te werken.

25 Gebruik van EasyReader EasyReader is de wereldwijd zeer bekende software DTB speler van Dolphin. Dolphin EasyReader speelt DTB s af waarbij men vrij kan navigeren binnen de inhoud van het boek, naar titels, leesmarkeringen kan springen of gewoon door de tekst gaan in de overtuiging dat de audio en gemarkeerde tekst altijd synchroon lopen. U kunt aantekeningen maken bij de inhoud, leesmarkeringen (bladwijzers), tekstnotities en zelfs audio notities maken gekoppeld aan de inhoud. Het vinden van specifieke informatie is nog nooit zo eenvoudig geweest, zoek een woord in de tekst en EasyReader zal u voorzien van de visuele alsmede de audio tekst informatie. EasyReader bevat een eigen helpsysteem. Dit is op elk moment beschikbaar door op F1 te drukken. Het drukken op Esc zal de EasyReader help verlaten en terug keren naar de inhoud op dezelfde plaats waar u zich bevond. Het EasyReader Helpsysteem is beschikbaar in de vorm van een DTB, dus u kunt achterover leunen en luisteren naar de volledige tekst over de opties en functies van EasyReader. Een blik werpen op de opties van EasyReader Hieronder staat een kort overzicht van de basis functies van EasyReader om u aan de slag te helpen. Afspelen en navigeren van een DTB

26 EasyReader Symbool/knop Naam symbool Menu toetsenbord sneltoets F1 Functie Opent en speelt de EasyReader Help DTB af. Openen Ctrl + O Opent een bestaand DTB Afspelen/ Stoppen Spatiebalk of F5 Start en stopt het afspelen van de DTB Vorige Pijl naar links toets Biedt de mogelijkheid te navigeren naar de vorige tekst die wordt gemarkeerd Volgende Pijl naar rechts toets Biedt de mogelijkheid te navigeren naar de volgende tekst die wordt gemarkeerd Vorig Opschrift Volgende Opschrift Pijl omhoog toets Pijl omlaag toets Slaat het actieve document op als een bruikbaar Digitaal Gesproken Boek (DTB). Opent bestaande DTB s binnen Dolphin EasyReader DTB speler.

27 Doorzoe ken Leeswijz er Ctrl + S Ctrl +B Biedt de mogelijkheid om specifieke informatie te zoeken in de tekst en in de audio. Hiermee kunt u een leeswijzer (bladwijzer) toevoegen met daarbij eigen tekst en opgenomen audio notities binnen de DTB. Hieronder staan enige gebruiker opties en voorkeuren die mogelijk zijn binnen EasyReader. EasyReader Symbool/knop Naam symbool Navigatie centrum tonen Voorkeur en weergeve n Menu toetsenbord sneltoets Ctrl + F1 Ctrl + N Ctrl + P Functie Schakelt de stem in of uit. EasyReader biedt de mogelijkheid om mensen met een visueel probleem toch de software te benaderen. Roept het navigatie centrum op inclusief de Bibliotheek, Inhoud en Leeswijzer tabbladen. Roept het Voorkeuren dialoogvenster op waarmee u EasyReader in kunt stellen inclusief de Algemeen, Markeren, Afspelen en Weergeven tabbladen.

28 Volume verhogen /verlagen Snelheid Verhogen /verlagen F8 Ctrl + K, Ctrl + J Alt+Shift+K, Alt+Shift+J Hiermee loopt u door de verschillende visuele stijlen heen. Verhoogt of verlaagt het volume van de spraak. Verhoogt of verlaagt de snelheid van de spraak. Meer informatie over de opties en andere functionaliteit in EasyReader vindt u in het EasyReader Help DTB die u kunt benaderen door op F1 te drukken binnen EasyReader.

29 Neem contact met ons op We hopen dat u deze handleiding de meeste van uw vragen heeft beantwoord. Verdere informatie over Dolphin EasyProducer kan worden gevonden in het on-line Helpbestand. Dit wordt verkregen door het drukken op de Help knop op de werkbalk. Indien extra technische ondersteuning gewenst is neem dan contact op met uw leverancier of direct met de Helpdesk in Engeland via: support@dolphinuk.co.uk Telefoon: Ondersteuningsdesk : +44 (0) Telefoon: Ondersteuningsdesk (lokaal tarief) : Voor algemene verkoop- en productinformatie kunt u contact op te nemen met uw eigen leverancier of direct met Dolphin via: Dolphin Computer Access Ltd. Technology House Blackpole Estate West Worcester WR3 8TJ United Kingdom Tel: +44 (0) Fax: +44 (0) info@dolphinuk.co.uk. U kunt meer informatie over Dolphin Computer Access en de verschillende producten van Dolphin vinden op

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 E-mail: abonnee@dedicon.nl 1 Inhoudsopgave 1.1 De-installatie...

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 1 Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. De-installatie... 3 3. Starten

Nadere informatie

Laptop en Bureau computer Sneltoetsen Referentie

Laptop en Bureau computer Sneltoetsen Referentie Laptop en Bureau computer Sneltoetsen Referentie Dolphin Computer Access Deze informatie is beschikbaar in alternatieve formaten bij www.yourdolphin.com Introductie 1 Deze Sneltoets Referentie biedt een

Nadere informatie

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Inhoudsopgave Fase 1: maak een backup... 3 Fase 2: Installatie TouchSpeak 10 op PC... 5 Fase 3: Updaten TouchSpeak 10 op PC... 6 Fase 4: TouchSpeak

Nadere informatie

Menu. Open een document. Zoomen. Het Claro Boeklezer's menubalk bevat een aantal nuttige functies.

Menu. Open een document. Zoomen. Het Claro Boeklezer's menubalk bevat een aantal nuttige functies. Welkom Claro Boeklezer is een boek lezer die gebruikers in staat stelt om PDF bestanden te lezen of laten voorlezen met de ingebouwde schermlezer. Met deze boeklezer is het mogelijk om digitale boeken

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Head Pilot v Gebruikershandleiding

Head Pilot v Gebruikershandleiding Head Pilot v1.1.3 Gebruikershandleiding Inhoud 1 Installatie... 4 2 Head Pilot Gebruiken... 7 2.2 Werkbalk presentatie... 7 2.3 Profielen beheren... 13 2.3.1 Maak een profiel... 13 2.3.2 Verwijder een

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

Over deze handleiding

Over deze handleiding Handleiding Inhoudsopgave Over deze handleiding 3 Het startscherm 4 Hoe werkt het 5 Upload media 6 Ontwerp een thema 8 Gebruik van de design editor 10 Plan je content 12 Over deze handleiding In deze handleiding

Nadere informatie

POWER CINEMA GEBRUIKEN

POWER CINEMA GEBRUIKEN A P P E N D I X C POWER CINEMA GEBRUIKEN C-1 OPMERKING Lees zorgvuldig de volgende informatie, alvorens Power Cinema Software te installeren. 1. Om Power Cinema Software op een NIEUWE VASTE SCHIJF te installeren,

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

Aan de slag met L2S. versie 8

Aan de slag met L2S. versie 8 Aan de slag met L2S versie 8 1 Aan de slag met L2S Deze handleiding geeft u de basisinformatie over L2S. Een uitgebreide handleiding vindt u in de werkbalk van het programma onder Help. Hieronder staat

Nadere informatie

Welkom bij BOEKLEZER

Welkom bij BOEKLEZER Welkom bij BOEKLEZER Claro Boeklezer is een boek lezer die gebruikers in staat stelt om PDF bestanden te lezen of laten voorlezen met de ingebouwde schermlezer. Met deze boeklezer is het mogelijk om digitale

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers)

Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers) Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers) Over dit document Binnen uw organisatie is gekozen om WorkTimer te gebruiken voor tijdregistratie. WorkTimer is een programma waarmee u eenvoudig

Nadere informatie

Globale kennismaking

Globale kennismaking Globale kennismaking Kennismaking Tesla CMS 1. Dashboard 2. pagina beheer - pagina aanmaken - pagina aanpassen - pagina verwijderen - pagina seo opties - zichtbaarheid pagina 3. subpagina beheer - subpagina

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

WISKUNDE EN ICT. 1 Wiskundige symbolen N, R, 2 Symbolen

WISKUNDE EN ICT. 1 Wiskundige symbolen N, R, 2 Symbolen Vergelijkingseditor 2003 Module 1a en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet zo evident is,

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie

Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie Werken met OneNote: zelfstudie 1 MICROSOFT OFFICE ONENOTE 2003 ZORGT VOOR OPTIMALE PRODUCTIVITEIT DOOR EENVOUDIGE VASTLEGGING, EFFICIËNTE ORGANISATIE

Nadere informatie

Referentie voor Sneltoetsen

Referentie voor Sneltoetsen Referentie voor Sneltoetsen Sneltoetsen voor Desktop, Laptop en Aanraakschermen Deze informatie is beschikbaar in alternatieve formaten te verkrijgen op www.yourdolphin.com Introductie 1 Dit boekje geeft

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

Handleiding Nero ImageDrive

Handleiding Nero ImageDrive Handleiding Nero ImageDrive Nero AG Informatie over copyright en handelsmerken De handleiding van Nero ImageDrive en de volledige inhoud van de handleiding zijn auteursrechtelijk beschermd en zijn eigendom

Nadere informatie

Erratum Foto s, video s en muziek in

Erratum Foto s, video s en muziek in 1 Erratum Foto s, video s en muziek in In oktober 2017 is er een update verschenen van. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige schermen zijn enigszins gewijzigd qua

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Systeemvereisten... 3 3. Installeren van de software... 4 4. Programma instellingen... 5 5. Importeren van een

Nadere informatie

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen.

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. MS PowerPoint Les 2 Sjablonen (Templates) Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. In PowerPoint beschikken we over honderden

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 Website...

Nadere informatie

VS Communicator 4. Aan deslag

VS Communicator 4. Aan deslag VS Communicator 4 Aan deslag WELKOM BIJ VS COMMUNICATOR 4 De VS Communicator 4 maakt het mogelijk dat mensen met een fysieke of communicatieve handicap een computer of communicatie-apparaat kunnen gebruiken.

Nadere informatie

P-touch Editor starten

P-touch Editor starten P-touch Editor starten Versie 0 DUT Inleiding Belangrijke mededeling De inhoud van dit document en de specificaties van dit product kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden aangepast. Brother behoudt

Nadere informatie

Migreren naar Access 2010

Migreren naar Access 2010 In deze handleiding Het uiterlijk van Microsoft Access 2010 verschilt aanzienlijk van Access 2003. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u niet te veel tijd hoeft te besteden aan het leren werken

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

9. Een fotoalbum maken

9. Een fotoalbum maken 323 9. Een fotoalbum maken PowerPoint is een programma waarmee u presentaties kunt maken. Een presentatie bestaat uit dia s. Deze dia s kunt u op een computerscherm bekijken, of met een beamer op een scherm

Nadere informatie

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden Dropbox Beschrijving Dropbox is een gratis Cloudopslag-toepassing. U krijgt bij aanmelden 2GB gratis opslagruimte, waarin u foto s, documenten, kan bewaren. U kunt deze bestanden gemakkelijk benaderen

Nadere informatie

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl AAN DE SLAG AAN DE SLAG Aan de slag met Communicate Symwriter Symwriter, schrijven met symbolen, is een eenvoudige tekstverwerker, voor kinderen die beginnen met leren lezen en schrijven. De symbolen verschijnen

Nadere informatie

Aan de slag met. IntoWords voor Windows (L2S) versie 9

Aan de slag met. IntoWords voor Windows (L2S) versie 9 Aan de slag met IntoWords voor Windows (L2S) versie 9 Aan de slag met IntoWords voor Windows / L2S Deze handleiding geeft u de basisinformatie over IntoWords voor Windows / L2S. Een uitgebreide handleiding

Nadere informatie

HANDLEIDING Windows XP Deel 1

HANDLEIDING Windows XP Deel 1 HANDLEIDING Windows XP Deel 1 Bureaublad en Beeldscherm aanpassen Gemaakt door: De Spanjehelpdesk http://www.spanjehelpdesk.nl Voorwoord Windows XP is het besturingssyteem van uw PC. Het besturingssysteem

Nadere informatie

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker 1 Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker In april 2018 is er een update verschenen van Windows 10. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige

Nadere informatie

mobile PhoneTools Gebruikershandleiding

mobile PhoneTools Gebruikershandleiding mobile PhoneTools Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Vereisten...2 Voorafgaand aan de installatie...3 mobile PhoneTools installeren...4 Installatie en configuratie mobiele telefoon...5 On line registratie...7

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

file:///c:/documents%20and%20settings/swa.windows-tf3kua... Driver help

file:///c:/documents%20and%20settings/swa.windows-tf3kua... Driver help 1 van 5 17/03/2006 17:25 Driver help Wat is een driver? Waarom heb ik een nieuwe driver nodig? Welke driver heb ik nodig? Hoe download ik een driver? Hoe installeer ik een driver? Drivers downloaden Wat

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

Schermvergrotings- en schermverbeteringssoftware vermindert de vermoeidheid van de ogen. Snelstartgids

Schermvergrotings- en schermverbeteringssoftware vermindert de vermoeidheid van de ogen. Snelstartgids Schermvergrotings- en schermverbeteringssoftware vermindert de vermoeidheid van de ogen Snelstartgids Welkom bij ZoomText Express ZoomText Express is een betaalbaar en eenvoudig te gebruiken schermvergrotings

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000 PRO

Uw gebruiksaanwijzing. CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000 PRO U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000 PRO. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000

Nadere informatie

Een vocab cel maken. Vocab cellen schrijven in de zinbalk van een communicatiepagina. Deze kaart beschrijft hoe een nieuwe vocab cel gemaakt wordt.

Een vocab cel maken. Vocab cellen schrijven in de zinbalk van een communicatiepagina. Deze kaart beschrijft hoe een nieuwe vocab cel gemaakt wordt. Een vocab cel maken 1 Vocab cellen schrijven in de zinbalk van een communicatiepagina. Deze kaart beschrijft hoe een nieuwe vocab cel gemaakt wordt. Om een eenvoudige vocab cel te maken: Druk F11 om naar

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer Handleiding van de Picture Package DVD Viewer Welkom bij de Picture Package DVD Viewer Welkom bij de Picture Package DVD Viewer De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten Beelden bekijken Beelden

Nadere informatie

Nero AG SecurDisc Viewer

Nero AG SecurDisc Viewer Handleiding SecurDisc Nero AG SecurDisc Informatie over auteursrecht en handelsmerken De handleiding en de volledige inhoud van de handleiding worden beschermd door het auteursrecht en zijn eigendom van

Nadere informatie

Point2Share handleiding eindgebruikers Window 8

Point2Share handleiding eindgebruikers Window 8 Point2Share handleiding eindgebruikers Window 8 Wat is Point2Share? Met Point2Share kunt u eenvoudig vergaderingen bijwonen georganiseerd door uw bedrijf waarbij u gebruik maakt van uw Windows 8 tablet

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

Microsoft Word Selecteren

Microsoft Word Selecteren Microsoft Word 2013 Selecteren Inhoudsopgave 3. Selecteren 3.1 Tekst selecteren 3.2 Tekst verwijderen 3.3 Kopiëren, knippen, plakken en ongedaan maken 3.4 Werken met twee documenten 3.1 Tekst selecteren

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Aan de slag. Werken met OnsRooster. (voor medewerkers)

Aan de slag. Werken met OnsRooster. (voor medewerkers) Aan de slag Werken met OnsRooster (voor medewerkers) Over dit document Binnen uw organisatie is gekozen om OnsRooster te gebruiken voor roostering en tijdregistratie. OnsRooster is een programma waarmee

Nadere informatie

Microsoft WordPad Sinaleri Opleiding

Microsoft WordPad Sinaleri Opleiding Werken met WordPad WordPad is een zeer simpele tekstverwerker voor het schrijven en bewerken van tekstdocumenten. Het maakt standaard onderdeel uit van het Windows besturingssysteem van Microsoft. Voorwoord

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Gebruik Google Drive om vanaf elke gewenste locatie uw bestanden, mappen, Google-documenten, Google-spreadsheets en Google-presentaties op te slaan en te openen.

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en configuratiegids

Boot Camp Installatie- en configuratiegids Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 3 Inleiding 3 Benodigdheden 4 Installatie-overzicht 4 Stap 1: Controleren of er updates nodig zijn 4 Stap 2: Uw Mac voorbereiden voor Windows 4

Nadere informatie

LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY GEBRUIKSAANWIJZING

LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY GEBRUIKSAANWIJZING LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY DOWNLOADER Versie 1.1 GEBRUIKSAANWIJZING Inleiding Deze software Kan controleren of er nieuwe versies zijn van de gebruikte software. Indien er een nieuwe versie is,

Nadere informatie

Back-up maken met Cobian Backup

Back-up maken met Cobian Backup Back-up maken met Cobian Backup Wie geregeld gebruikmaakt van een computer, kent het belang van een back-up. Door een kopie te maken van belangrijke bestanden en documenten voorkomt u dat u ze kwijtraakt

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012 Stand-alone / Netwerkversie Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Wij willen u er op wijzen dat ons systeem FWG3.0 Cd-rom versie dit

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer. De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten. Beelden bekijken. Beelden naar een computer kopiëren

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer. De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten. Beelden bekijken. Beelden naar een computer kopiëren Welkom bij de Picture Package DVD Viewer De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten Beelden bekijken Beelden naar een computer kopiëren Gekopieerde beelden bewerken Overbodige gedeelten van films

Nadere informatie

Handleiding Back-up Online Windows Versie april 2014

Handleiding Back-up Online Windows Versie april 2014 Handleiding Back-up Online Windows Versie april 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Installatie procedure vanuit de installatie-email 4 2.2 Installatie procedure

Nadere informatie

Handleiding Certificaat RDW

Handleiding Certificaat RDW Handleiding Certificaat RDW Versie: 11.0 Versiedatum: 27 juli 2015 Beheerder: RDW Veendam - R&I-OP-E&T 3 B 0921p Wijzigingen ten opzichte van de vorige versie: - Gehele document herzien; - Afbeeldingen

Nadere informatie

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten, verkennen en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: Opstarten Word 2013 bij Windows

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Aanmelden op het Office 365 portaal

Aanmelden op het Office 365 portaal Aanmelden op het Office 365 portaal Met bovenstaande accountgegevens kan je je aanmelden op het Office 365 portaal op http://portal.office.com In het bovenste tekstveld vul je jouw gebruikersnaam in. Vergeet

Nadere informatie

Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6. Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren...

Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6. Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren... Kobo Desktop Handleiding Inhoudsopgave Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6 Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren... 7 ebooks kopen

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: WORD kan ook worden opgestart via menu Start,

Nadere informatie

Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken

Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken offfice_libreoffice_tekstdocument_gebruiken/05-03-15/pag 1/6 Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken vooral Als een tekstdocument ook zal worden gebruikt op een computer zonder LibreOffice dan kan dit

Nadere informatie

CycloAgent v2 Handleiding

CycloAgent v2 Handleiding CycloAgent v2 Handleiding Inhoudsopgave Inleiding...2 De huidige MioShare-desktoptool verwijderen...2 CycloAgent installeren...4 Aanmelden...8 Uw apparaat registreren...8 De registratie van uw apparaat

Nadere informatie

Welkom bij ClaroRead Standaard op USB

Welkom bij ClaroRead Standaard op USB Welkom bij ClaroRead Standaard op USB Welkom bij ClaroRead. ClaroRead is speciaal ontwikkeld om het werken met de computer te vereenvoudigen. De volledige integratie met Microsoft Word helpt u bij het

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten Google Drive Deel 2 documenten I) Wat? 1) De meeste mensen bewerken teksten in de tekstverwerker Word van Microsoft Office. Het is echter ook mogelijk teksten op internet te bewerken en te bewaren. Het

Nadere informatie

Bosstraat 50 bus 3 3560 Lummen Tel.: 011 76 66 62 Fax 011 76 16 12 info@bestburo.be www.bestburo.be 1 van 42

Bosstraat 50 bus 3 3560 Lummen Tel.: 011 76 66 62 Fax 011 76 16 12 info@bestburo.be www.bestburo.be 1 van 42 Inhoud 1 Outlook: Aan de slag met Outlook... 3 1.1 Voor u begint... 3 1.1.1 Het Postvak IN... 3 1.1.2 De keyboard shortcuts... 3 2 Mappen... 4 2.1 Mappenstructuur... 4 2.1.1 Map Voltooid... 4 2.1.2 Snelle

Nadere informatie

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Inloggen Ga via uw internetbrowser (bij voorkeur Google Chrome of firefox) naar www.servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl/typo3 U ziet vervolgens

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

Table of contents 2 / 15

Table of contents 2 / 15 Office+ 1 / 15 Table of contents Introductie... 3 Installatie... 4 Installatie... 4 Licentie... 7 Werken met Office+... 8 Instellingen... 8 Office+ i.c.m. module Relatiebeheer... 9 Office+ i.c.m. module

Nadere informatie

BrowseAloud. Gebruikershandleiding. Versie 1.01

BrowseAloud. Gebruikershandleiding. Versie 1.01 BrowseAloud Gebruikershandleiding Versie 1.01 Inhoudsopgave BrowseAloud blz. 3 Het opstarten van BrowseAloud blz. 4 Herkennen van websites die met BrowseAloud werken blz. 5 Voorlezen van websites blz.

Nadere informatie

Nederlands Italiano Español

Nederlands Italiano Español Nederlands Italiano Español Installatie Download Manager Aansluiten op uw PC Opmerking: u moet over de rechten van systeembeheerder beschikken om het programma onder Windows 2000 en XP te installeren.

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1600 Fashion

HANDLEIDING Q1600 Fashion HANDLEIDING Q1600 Fashion Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Kleurlijsten beheren...4 Kleurlijst groep aanmaken...6 Kleurlijst groep verwijderen...6 Kleuren (kleurnummers) aanmaken/wijzigen...7

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Met Google Drive kunt u bestanden, mappen en Google documenten opslaan en openen, waar u ook bent. Wanneer u een bestand op internet, uw computer of een

Nadere informatie

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmanagement

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmanagement Handleiding CROW Kennisbank Contentmanagement Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 - Navigeren door de inhoudsopgaven... 3 1.1 Indeling inhoudsopgave wijzigen... 3 1.2 Selecteren van titels in de navigatie...

Nadere informatie

Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan.

Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan. Een mailing verzorgen Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan. Voor deze techniek zijn twee bestanden

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Inhoud Wat is OneDrive voor Bedrijven?... 2 Eerste aanmelding... 2 OneDrive gebruiken via de webbrowser... 6 Aanmaken van een nieuwe map... 6 Waar ben ik?...

Nadere informatie

Basiskennis van PowerPoint

Basiskennis van PowerPoint Basiskennis van PowerPoint Pow erpoint is een krachtige toepassing voor presentaties. Om Pow erpoint echter zo doeltreffend mogelijk te kunnen gebruiken, hebt u eerst enige basiskennis nodig. In deze zelfstudie

Nadere informatie

Nummers en andere geluidsbestanden afspelen

Nummers en andere geluidsbestanden afspelen Muziek op de ipad Muziek en audiobestanden toevoegen U kunt op de volgende manieren muziek en audiobestanden op de ipad zetten: U kunt via de i Tunes Store op de ipad materiaal kopen en downloaden. Tik

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

Inhoudsopgave van deze FAQ

Inhoudsopgave van deze FAQ Inhoudsopgave van deze FAQ Vraag 1:...2 Ik kan mijn registratie codes niet invoeren...2 Het programma start niet meer op...2 Ik krijg en melding bij het opstarten: U heeft de applicatie langer dan 42 dagen

Nadere informatie

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmangement

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmangement Handleiding CROW Kennisbank Contentmangement 4-7-2013 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 - Navigeren door de inhoudsopgaven... 3 1.1 Indeling inhoudsopgave wijzigen... 3 1.2 Selecteren van titels

Nadere informatie

Het downloaden, de installatie

Het downloaden, de installatie Het downloaden, de installatie en de activatie! WAARSCHUWING!! U dient de SAA-Animaties direct te installeren op de computer die u ervoor wilt gebruiken. De animaties zijn daarna slechts met veel moeite

Nadere informatie

Handleiding branden in Nero

Handleiding branden in Nero Handleiding branden in Nero Hier volgt een korte uitleg over hoe u Nero moet gebruiken indien u een kopie wilt maken van een CD/DVD of uw eigen compilatie wilt maken. Deze uitleg is van toepassing op Microsoft

Nadere informatie

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Foto s die je importeert worden altijd opgeslagen in: Afbeeldingen. Windows 7 beschikt daarnaast over een apart programma om digitale foto s en videoclips

Nadere informatie

Zorgmail handleiding. Inhoud

Zorgmail handleiding. Inhoud Inhoud 1. Beginnen met Zorgmail pag. 2 2. Het instellen van Zorgmail pag. 2 3. Het gebruik van Zorgmail m.b.t. Artsen pag. 3 4. Het aanpassen van de lay-out van Zorgmail pag. 4 5. Werken met Zorgmail pag.

Nadere informatie

1 Een presentatie bekijken

1 Een presentatie bekijken 1 Een presentatie bekijken PowerPoint is een programma om presentaties te maken. In dit hoofdstuk leer je om een bestaande presentatie te bekijken. Ook maak je enkele wijzigingen in een bestaande presentatie.

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6. Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren...

Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6. Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren... Kobo Desktop Handleiding Inhoudsopgave Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6 Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren... 7 ebooks kopen

Nadere informatie