VS Communicator 4. Aan deslag

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VS Communicator 4. Aan deslag"

Transcriptie

1 VS Communicator 4 Aan deslag

2 WELKOM BIJ VS COMMUNICATOR 4 De VS Communicator 4 maakt het mogelijk dat mensen met een fysieke of communicatieve handicap een computer of communicatie-apparaat kunnen gebruiken. Het kan spraak produceren, de gebruiker in tekst of symbolen laten schrijven, berichten of s versturen en het gebruik van andere computerprogramma's mogelijk maken. Ook is het eenvoudig interactieve spelletjes, activiteiten en nog veel meer te maken. Deze handleiding behandelt de volgende onderwerpen: Installatie, opstarten en activeren van de Communicator 4 De Welkompagina en Kant-en-klare paginasets Gebruiksmodus en Bewerkmodus Wijzigen van een Kant-en-klare pagina Een nieuwe pagina maken Instellingen voor een gebruiker De Help-functie Installatie van de Communicator 4 Sla alle openstaande bestanden op uw computer op en sluit alle programma's voor u Communicator 4 gaat installeren. Stop de Communicator 4 cd in uw computer en volg de instructies op het scherm. Zorg ervoor dat u Communicator 4 en SymbolStix symbolen installeert. Als de cd niet automatisch start, kies Start op uw Taakbalk, kies Mijn computer en dubbelklik dan op de cd-speler. Installeer vervolgens de Resources-cd, die de Acapela stemmen voor kunstmatige spraak bevat. Communicator 4 opstarten Vanaf uw Windows bureaublad Installatie van deze software zet automatisch een pictogram op uw Windows bureaublad. Dubbelklik op het pictogram om het programma te starten. Vanaf het Startmenu Kies de knop Start op uw bureaublad Kies Alle programma's Selecteer Viking Software Selecteer Communicator 4 Selecteer VS Communicator 4

3 Communicator activeren Wanneer Communicator 4 start, zult u gevraagd worden een licentienummer in te voeren, dat op een sticker op de cd of de map staat. Volg de instructies op het scherm om het eenvoudige activeringsproces te voltooien, of gebruik tijdelijk de evaluatiemodus. Ieder licentienummer kan op max. drie computers werken, b.v. het communicatie-apparaat van de gebruiker, laptop van de therapeut en de computer van een assistent of leraar. Welkompagina Communicator 4 opent op de Welkompagina. 1 2 Kant-en-klare paginasets bekijken: Hiermee kunt u alle bestaande paginasets, die met Communicator 4 zijn meegeleverd, zien en proberen. Ze kunnen ook worden gebruikt als startpunt voor het maken van uw eigen paginaset. Instellingen voor een gebruiker: Hier kunt u de paginasets kiezen die de gebruiker zou willen gebruiken, een startpagina kiezen, de invoermethode, contacten, zinnen en andere persoonlijke instellingen van de gebruiker instellen. Een nieuwe paginaset maken: Opent automatisch een lege pagina in de Bewerkmodus. Heeft u eenmaal een pagina of paginaset aangemaakt en opgeslagen, dan is die te zien in de sectie Kant-en-klare pagina's onder Mijn paginasets. U kunt pagina's Afdrukken en Opslaan, Hulpmiddelen gebruiken, Instellingen wijzigen en de Help-bestanden bekijken vanuit de uitklapmenu's bovenaan de Welkompagina. Deze instellingen en opties kunnen ook worden benaderd vanuit de sectie Instellingen voor een gebruiker op de Welkompagina. Kant-en-klare paginasets Een paginaset is eenvoudig gezegd een collectie pagina's die aan elkaar zijn gekoppeld en zijn opgeslagen als één bestand. Communicator 4 wordt geleverd met verschillende Kant-en-klare paginasets, met tekst- en symboolgebaseerde communicatiepagina's, toetsenborden op het scherm, spelletjes, muziekspelers en afstandsbedieningen. 1. Klik op de tabs aan de bovenzijde van de pagina om de verschillende soorten Kant-en-klare paginasets (tekst- of symboolpagina's, toetsenborden, mail, enz.) te bekijken. 2. Klik op de pagina-afbeelding om een paginaset te bekijken of te proberen. Verken een paar van de pagina's die voor u zijn meegeleverd! U kunt terugkeren naar de Welkompagina door de Exit knop te kiezen op de pagina die u heeft bezocht of door ergens op een pagina op de rechter muisknop te klikken en dan Terug te kiezen.

4 1 Gebruiksmodus en Bewerkmodus 1. Gebruiksmodus is de bedrijfs modus van het programma, waar de interactie van de gebruiker met het programma plaatsvindt om te communiceren of de computer te bedienen. Knoppen produceren geluid of acties wanneer hierop wordt gedrukt in de Gebruiksmodus. Kies het blauwe pictogram afspelen, dat in de menu's zichtbaar is tijdens de Bewerkmodus, om naar Gebruiksmodus te gaan of druk op F Bewerkmodus is de ontwerp -modus en maakt veranderingen op bestaande pagina's mogelijk of het maken van nieuwe pagina's. Klik op een willekeurige plek op de pagina op de rechter muisknop en selecteer Bewerkmodus, om naar de Bewerkmodus te gaan of druk op Shift+F5. Een Kant-en-klare paginaset wijzigen Communicator 4 wordt geleverd met assortiment Kant-en-klare pagina's, maar u dient voor iedere gebruiker persoonlijke voorkeuren in te stellen, namen veranderen enz. Er zijn twee manieren om deze veranderingen te maken: Een pagina wijzigen in Gebruiksmodus Zorg door op F5 te drukken dat u in de Gebruiksmodus bent. Klik met de rechter muisknop op de knop die u wilt wijzigen. Kies Knop bewerken Dit start de Wizard Knop bewerken. Hier kunt de tekst op de knop (wat op de knop staat geschreven), de afbeelding of het symbool en het geluid wijzigen. Klik op Volgende en doorloop iedere stap van de wizard. Een pagina wijzigen in Bewerkmodus Zorg door op shift+f5 te drukken dat u in de Bewerkmodus bent. Klik op de knop die u wilt wijzigen. Klik op Inhoud hulpmiddelen in de sectie Hulpmiddelen bewerken. Dit opent de Inhoud hulpmiddelen-dialoog, waar u de tekst op de knop, de afbeelding en het geluid kunt wijzigen. Kies Opslaan in het dialoogvenster Inhoud hulpmiddelen om uw veranderingen op te slaan, of Opslaan en naar volgende om andere knoppen te bewerken. Wanneer u een bewerkte of nieuwe pagina opslaat, wordt u gevraagd om een naam te geven aan deze paginaset. Het wordt aanbevolen om uw paginasets in de map Mijn paginasets op te slaan, om ervoor te zorgen dat ze verschijnen in de sectie Kant-en-klare paginasets.

5 Een nieuwe pagina of paginaset maken. Nieuwe pagina's worden gemaakt in de Bewerkmodus. Kies Maak nieuwe paginaset op de Welkompagina, of kies in de Bewerkmodus (shift+f5) Bestand en dan Nieuw. U krijgt om te beginnen één nieuwe pagina. Om extra/nieuwe pagina's te maken, selecteert u Pagina in het menu, en dan Nieuwe pagina. Pagina's kunnen worden ontworpen in Rastermodus, waarin een rij nieuwe knoppen automatisch op een rasterlay-out worden geplaatst op de pagina, of in Vrije modus waarin de knoppen overal op een pagina kunnen worden geplaatst. Kies het pictogram Rastermodus om een rasterpagina te maken en makkelijk rijen of kolommen toe te voegen of te verwijderen. 1 2 Om in de Vrije modus een knop toe te voegen moet u het pictogram Knop invoegen selecteren en dan deze met de muis aanklikken en naar de plaats slepen waar u een knop wilt hebben. 1. Verken en probeer de hulpmiddelen en pictogrammen aan de bovenkant en links van het ontwerpgebied wanneer u de muis vasthoudt op ieder pictogram verschijnt er een uitleg van de functie! Hier kunt u de tekst, vorm, kleur, afbeelding, geluid of boodschap, koppelingen, acties enz. van een knop wijzigen. 2. Een serie Knopsjablonen (een knop met voorgeprogrammeerde mogelijkheden) is voor uw gemak meegeleverd. Instellingen voor een gebruiker Kies op de Welkompagina Instellingen voor een gebruiker. Klik op iedere tab (1 tot 5) om de vijf stappen te doorlopen Selecteer Tab 1: Kies uit de Kant-en-klare pagina's de paginaset die de gebruiker nodig heeft. Klik op het witte vakje naast de gewenste paginaset en controleer of er een vinkje staat. 2. Selecteer Tab 2: Kies een Startpagina voor de gebruiker. Een Startpagina geeft knoppen die naar de gekozen paginasets van de gebruiker koppelen. 3. Selecteer Tab 3: Kies de volgorde waarin de pagina's op de Startpagina moeten verschijnen. U zou de vaak gebruikte pagina's bovenaan kunnen zetten. 4. Selecteer Tab 4: Pas de gebruikersinstellingen aan, zoals invoermethode (b.v. schakelaars, oogbesturing, enz.), toevoegen van de contacten van de gebruiker voor sms en s, muziek, veel gebruikte zinnen en confi gureer de instellingen voor en sms.

6 Alle voorgaande instellingen kunnen ook worden aangepast vanuit de Instellingen tab in het Windows-menu boven aan het scherm. 5. Selecteer Tab 5: Kies hoe Communicator moet Starten: op de Welkompagina, op de Startpagina van de gebruiker, of in Bewerkmodus. Tenslotte Dit boekje bevat beperkte instructies en informatie. Kijk voor meer gegevens in de Gebruikershandleiding, die u in de map of in de software vindt. Een Help functie met zoekmogelijkheid is ook beschikbaar in de software. Kies Help en dan Gebruikershandleiding of Help voor VSC4. De informatie en functies in dit boekje verwijzen naar VS Communicator 4 Premium. Maak a.u.b. een Back-upvan uw persoonlijke paginasets en gegevens door Bestand en dan Exporteer instellingen en gegevens te kiezen. Het is ook belangrijk regelmatig op software updates te controleren. Dit kan worden gedaan vanuit de Help tab. Selecteer Controleren op updates. Hiervoor is een betrouwbare internetverbinding met hoge snelheid nodig. Neem contact op met uw locale leverancier of onze ondersteuning voor software updates als u geen beschikking heeft over een internetverbinding.

7

8 VS Communicator 4 Aan deslag 01_08-12_NL Indien u meer support, trainingsmateriaal of informatie nodig heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met uw locale leverancier of direct met Viking Software. com Telefoon: +46 (0) Viking Software. Illustraties en specifi caties hoeven niet noodzakelijk van toepassing te zijn op producten en diensten die op een specifi eke locale markt worden aangeboden. Technische specifi caties kunnen zonder aankondiging vooraf worden gewijzigd. Alle andere handelsmerken zijn eigendom van de respectievelijke eigenaren.

Gebruikershandleiding PC-gebruik

Gebruikershandleiding PC-gebruik Gebruikershandleiding PC-gebruik Versie 2.0.2.18 / 1 Februari 2011 Mextal 2011 Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Inloggen... 3 1.1 Installeren Plug-in... 4 1.2 Uitvoeren installatie controle... 5 1.2.1

Nadere informatie

Word. Inleiding. De basis

Word. Inleiding. De basis Word Inleiding Word is een tekstverwerkingsprogramma. Het is één van de programma s uit het Microsoft Officepakket, een softwarepakket met meerdere veelgebruikte kantoortoepassingen zoals ook een e-mailprogramma(outlook),

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: De Word Gebruikersinterface

Hoofdstuk 1: De Word Gebruikersinterface Hoofdstuk 1: De Word Gebruikersinterface 1.0 Inleiding Word 2007 introduceerde de nieuwe Lint interface die de tot dan toe gebruikte menu s en werkbalken verving. Dit was een drastische wijziging. In Word

Nadere informatie

1 Handleiding Picassa

1 Handleiding Picassa 1 Handleiding Picassa 1.1 Inleiding Picasa is een eenvoudig foto bewerkingsprogramma. De mogelijkheden zijn beperkt. Voor een beginneling is het een aardig programma om de basisvaardigheden onder de knie

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Microsoft Office Word 2007

Microsoft Office Word 2007 Microsoft Office Word 2007 Inhoudsopgave 1 WORD 2007... 3 1.1 Easy Learning... 3 1.2 Vind je Easy Learning leuk?... 3 1.3 Sneller werken met Word... 3 Links direct doorklikken... 3 Documenten direct in

Nadere informatie

KPN ÉÉN Software Integratie Outlook. Handleiding

KPN ÉÉN Software Integratie Outlook. Handleiding KPN ÉÉN Software Integratie Outlook Handleiding Inhoud 1. Inleiding 3 2. Installeren 4 3. Snel starten 5 3.1 Telefoonscherm 5 3.2 Preview venster 6 4. Bellen 7 4.1 Bellen met een telefoonnummer op papier

Nadere informatie

Een korte handleiding voor het maken van een website met MS Publisher.

Een korte handleiding voor het maken van een website met MS Publisher. Een korte handleiding voor het maken van een website met MS Publisher. 1 Inhoudsopgave Inhoud Starten met de Wizard... 3 Hoe nu verder?... 6 Het invoegen van tekst en afbeeldingen... 9 Achtergrond toevoegen...

Nadere informatie

Word 2010: rondleiding

Word 2010: rondleiding Word 2010: rondleiding Microsoft Word is in de eerste plaats een tekstverwerkingsprogramma, maar er is meer. Men kan standaardbrieven, memoranda, fax, enveloppen, etiketten, en andere types van documenten

Nadere informatie

les 5 stijlen en verwijzingen

les 5 stijlen en verwijzingen stijlen en verwijzingen In deze les gaan we aan de slag met mogelijkheden van Word die handig zijn bij grote documenten, zoals scripties, rapporten enzovoort. U vindt ze terug op het tabblad Verwijzingen.

Nadere informatie

Beknopte handleiding. Uw bestanden beheren Klik op Bestand om uw Word-bestanden te openen, op te slaan, af te drukken en te beheren.

Beknopte handleiding. Uw bestanden beheren Klik op Bestand om uw Word-bestanden te openen, op te slaan, af te drukken en te beheren. Beknopte handleiding Microsoft Word 2013 ziet er anders uit dan de vorige versies. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u sneller vertrouwd raakt met het programma. Werkbalk Snelle toegang

Nadere informatie

Bij Word 97 wordt geen gebruik gemaakt van de hier genoemde beveiligingsniveau s

Bij Word 97 wordt geen gebruik gemaakt van de hier genoemde beveiligingsniveau s Installatie in Microsoft Word en het gebruik van de Microsoft Word macro voor schalen van foto s en toevoegen van een index in de RTF uitvoer van GensDataPro Leest u eerst de hierna volgende richtlijnen

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Adobe Reader X. PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken

Studio Visual Steps. Adobe Reader X. PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken Studio Visual Steps Adobe Reader X PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2011 Visual Steps B.V. Mei 2011 Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

FileMaker Pro 12. Zelfstudie

FileMaker Pro 12. Zelfstudie FileMaker Pro 12 Zelfstudie 2007 2012 FileMaker, Inc. Alle rechten voorbehouden. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, California 95054, VS FileMaker en Bento zijn handelsmerken van FileMaker,

Nadere informatie

Tekstverwerking met Word 2010. Lerarenopleiding KATHO, Campus Tielt

Tekstverwerking met Word 2010. Lerarenopleiding KATHO, Campus Tielt Tekstverwerking met Word 2010 Lerarenopleiding KATHO, Campus Tielt Koen Pauwels KATHO 7/1/2010 Microsoft Office 2010 - Word - Inleiding Met Microsoft Word 2010 kan je "gemakkelijk" professioneel ogende

Nadere informatie

BlackBerry Z10 Smartphone. Gebruikershandleiding

BlackBerry Z10 Smartphone. Gebruikershandleiding BlackBerry Z10 Smartphone Gebruikershandleiding Gepubliceerd: 2014-05-07 SWD-20140507101035147 Inhoud Instellen en basisbeginselen...6 Nieuw in deze versie... 6 Uw toestel in één oogopslag... 7 Wat is

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Aan de slag... 7

INHOUDSOPGAVE. Aan de slag... 7 Handleiding INHOUDSOPGAVE Aan de slag... 7 Anatomie van jouw Kobo Arc 10HD... 8 Jouw Kobo Arc 10HD opladen... 9 Jouw Kobo Arc 10HD in slaap sussen en wakker maken... 10 Het touchscreen gebruiken... 11

Nadere informatie

Tekstverwerken les 3, Word, selecteren.

Tekstverwerken les 3, Word, selecteren. Tekstverwerken les 3, Word, selecteren. Uitleg hoe je woorden, zinnen en hele stukken tekst kunt selecteren. In deze les wil ik uitleggen hoe je woorden, zinnen en stukken tekst kunt selecteren. Dit is

Nadere informatie

Stappenplan voor een werkstuk in Word

Stappenplan voor een werkstuk in Word Werkstuk maken Secties maken We gaan een werkstuk maken over dieren in Afrika. Allereerst gaan we ruwweg een indeling maken in secties. Voor ons werkstuk maken we de volgende secties: 1. Titelpagina 2.

Nadere informatie

Word 2010 tips & trucs

Word 2010 tips & trucs Word 2010 tips & trucs I N H O U D S O P G A V E 1 Algemeen... 1 1.1 Werkbalk snelle toegang... 1 1.2 Laatst geopende document sluiten... 1 1.3 Bestand direct als e-mail bijlage... 1 1.4 Schermopnamen

Nadere informatie

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven Eerste keer inloggen... 1 Werken in extranet... 2 Mijn gegevens... 3 Uitloggen... 4 Boek rit... 4 Ritten... 8 Home... 10 Zoeken... 10 Wachtwoord

Nadere informatie

Een webkwestie bouwen in Word 2000

Een webkwestie bouwen in Word 2000 Een webkwestie bouwen in Word 2000 Doel: Met behulp van deze stap-voor-stap beschrijving kunt u geheel zelf een webkwestie als webpagina maken. Beginsituatie: U beheerst de basisprincipes van Word zoals

Nadere informatie

Word basiscursus. Wat zullen we doen? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen

Word basiscursus. Wat zullen we doen? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen Wat zullen we doen? Word basiscursus In deze cursus Word leren we tekstverwerking. Je kunt hier:? Starten met het programma Word? Invoeren en het verbeteren van tekst? Selecteren van tekst? Afdrukken van

Nadere informatie

Handige toepassingen in Outlook

Handige toepassingen in Outlook Handige toepassingen in Outlook www.hetbeterewerken.nl info@hetbeterewerken.nl t: 0343444255 of M: 0655707201 Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. hetbeterewerken

Nadere informatie

De computer. Michel Gielens Cursus PC voor beginners 1

De computer. Michel Gielens Cursus PC voor beginners 1 De computer Wat kun je met een computer doen? internetten communiceren met familie / vrienden via email conversaties houden via een chatbox reizen plannen, dagtrips uitstippelen gewoon informatie zoeken

Nadere informatie

WORD:basis,workshops,tips asishandelingen. 2 ictogram op Bureaublad zetten: 4 ettertype kiezen 4 pmaak achteraf. 5 pmaakkwast 7

WORD:basis,workshops,tips asishandelingen. 2 ictogram op Bureaublad zetten: 4 ettertype kiezen 4 pmaak achteraf. 5 pmaakkwast 7 Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail:d.grooters@home.nl WORD:basis,workshops,tips Introductie.... 2 Basishandelingen. 2 Pictogram op Bureaublad zetten: 4 Lettertype kiezen

Nadere informatie

Nieuw in versie 3.2 1

Nieuw in versie 3.2 1 Nieuw in versie 3.2 1 Introductie... 3 Nieuwe functies in it's learning 3.2... 3 Nieuwe teksteditor... 3 Nuttige functies in de editor... 4 Berichten... 6 Acties... 7 Berichtfilters... 7 De map Concepten...

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Microsoft Word

Hoofdstuk 1. Microsoft Word Handleiding Hoofdstuk 1. Microsoft Word... 2 Vet, cursief en onderstreept... 2 Opslaan van een bestand... 2 Afsluiten van een bestand... 2 Definitief Verwijderen van een bestand... 2 Beginnen met nieuw

Nadere informatie