Test: Nikon Fieldscope EDG 65(A ) en Fieldscope EDG 85 (A). 11 juli 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Test: Nikon Fieldscope EDG 65(A ) en Fieldscope EDG 85 (A). 11 juli 2010"

Transcriptie

1 Test: Nikon Fieldscope EDG 65(A ) en Fieldscope EDG 85 (A). 11 juli 2010 Ongeveer een jaar na de aankondiging ontstond er de gelegenheid om deze nieuwe EGD Fieldscopes eens aan de tand te voelen. Dankzij Nikon Nederland. Nikon heeft twee soorten observatiekijkers, de goedkopere Spotting Scopes en de duurdere Fieldscopes. De EDG (spreek uit edge ) wordt door Nikon gezien als de top van wat er nu mogelijk is. De EGD Fieldscopes zijn er in een rechte of in een uitvoering met een schuin geplaatst oculair. De Telescopen werden geleverd met enkele bijbehorende oculairs, een FEP zoom, een FEP-30W en een FEP-75W keer. De andere oculairs FEP-20W, FEP-38W, FEP-50W en een FEP-25 LER waren niet aanwezig, maar voor een eerste indruk is dat niet echt nodig. Jammer is dat een EMA-1 adapter om oudere Fieldscope oculairs te kunnen gebruiken niet aanwezig was. Met deze eenvoudige ring kun je alle Fieldscope oculairs van 1981 tot nu met schroefdraad gewoon gebruiken. Voor de duidelijkheid een FEP-30W geeft een 30 keer vergroting op een Fieldscope EDG 85. Zet je dit oculair op een 65 mm dan heb je een 24 keer vergroting. Het is de grootte van de frontlens die de vergrotingsfactor mede bepaald. Een overzicht staat hieronder bij de adviesprijzen. Het bijzondere aan de EDG telescopen is dat ze dezelfde diëlektrische coating hebben als de EDG verrekijkers die sinds begin 2008 alleen in de USA te koop waren. Door deze coating zou het contrast en de transmissie beter zijn. Andere merken zoals Zeiss gebruiken al langer Van voor naar achter: Spotting Scope 60; EDG 65 A en EDG 85 A. diëlektrische coating. Ook de Monarch X verrekijkers uit begin 2009 hebben de diëlektrische coating. Binnenkort zal een nieuwe serie EDG verrekijkers ook in Europa leverbaar zijn. De diëlektrische prisma coating, ook wel thin film coating genoemd, bestaat uit dunne sub-micron lagen van transparante diëlektrische materialen. Daarnaast heeft Nikon ook een

2 fase correctie coating op de prisma's gebruikt. De EDG kijker is natuurlijk ook waterdicht, heeft een statief aansluiting met zwaartepunt correctie en ED glas om aberratie te verminderen. statief aansluiting met zwaartepunt correctie Nu gebruik ik slechts weinig een observatie telescoop. Kom ik er een tegen dan kijk ik er graag door heen, maar heb niet het geduld om uren naar een Kanoet te kijken. Om dezelfde reden ga ik ook nooit mee vissen. Ben dan ook niet in staat om een echte test te doen. Om die reden is er ook afgestemd met Jan Meijerink en Gijs van Ginkel. Personen die wel bekend zijn met kijkers en telescopen en deze ook regelmatig voor een test krijgen aangeboden. Een test van Jan Meijerink is verschenen op de website van de Twentse Vogel Werkgroep: Gijs van Ginkel publiceert in meerdere natuur en jachtbladen. Wat valt er zo op als je de telescopen zo ter hand neemt: Zwaar. Kom wel eens een Swarovski ATM 80 HD tegen en die weegt toch een halve kilo minder. Zwaar betekend in dit geval echter ook stevig en robuust. Vraag me af hoe je de telescoop mee moet nemen het veld in, er is geen ophangoog voor een draagriem en een draagtas ontbreekt in de doos. Die mag je optioneel aanschaffen. De behuizing van de EDG Fieldscopes bestaat uit een metalen legering met rubberen bekleding op de voorste helft. Doorvragen bij Nikon Nederland leerde dat er een licht-metaal voor de behuizing is gebruikt. Waarschijnlijk dus aluminium en dat is toch ongeveer 40% zwaarder dan het magnesium dat Swarovski gebruikt voor de ATM 80 HD. De EDG Fieldscopes hebben geen vizier of een richtkijker. In het veld is dat minder een probleem dan in het bos, maar kijk je met een sterke vergroting, dan wordt het toch moeilijk om die ene vogel op te sporen. Een groot compliment voor de zonnekappen en de bijbehorende afdicht kleppen. Als je ze niet wilt gebruiken zijn ze eenvoudig te verwijderen. Je duwt het rubber iets opzij en je neemt het deksel er uit. Dat gaat ook op met de deksels van het oculair, die met een rubberen bandje vast zitten wat weg te nemen is. Je kunt ze ook laten zitten en naar beneden draaien zodat ze niet in de weg zitten.

3 Op de oculairs zit een stevige rubberen rand die uit te draaien is als je zonder bril kijkt. Bij het zoom oculair heb je in de 20 keer vergroting meer oog afstand dan bij de vergroting 60 keer. de EDG fieldscope met 30 x oculair Dat is jammer, want je hebt dan net geen steun van het oogrubber. Het 75 keer oculair heeft een harde uitdraaibare ring en die geeft niet het comfort van de zacht rubberen randen. Digiscoping. Voor de test was er geen FSA L2 adapter om rechtstreeks een Nikon reflex camera op de telescoop te bevestigen. Bij het FEP-30W oculair wordt standaard wel een 2de hardere oogkap mee geleverd waardoor je een camera houder uit de FSB serie op het oculair kunt bevestigen. Je Coolpix bepaald dan welke FSB houder je nodig hebt. Op het zoom-oculair kun je geen digiscoping adapter gebruiken. De FSA-L2 is volgens mij de enige camera adapter met een ingebouwde zoom. Bij andere merken zie je zoiets niet. Met een FSA-L2 op een DX camera heb je met de 85mm telescoop een zoombereik van 500mm tot 1750mm. Met een FX camera is er zichtbare vignettering rond de 500mm en die verdwijnt bij 750mm (volgens Nikon). Op een DX is dit van 400mm tot 600mm. Nikon geeft dit zelf aan op hun website. Met een FSA-L2 heb je een vast diafragma van f/13. Je kunt de camera gebruiken in de A stand. In de zoeker zie je dan de sluitertijd. Met een 65mm scope heb je (DX camera) een bereik van 400mm tot 1400mm. Geen idee waar je op uit komt met een Coolpix maar mm is dan geen probleem. Oculairs.

4 Nikon levert zeven verschillende oculairs passend op de EDG Fieldscopes. Ze hebben allemaal een bajonet aansluiting. Voor de oudere Fieldscope oculairs met de schroefdraad is er een adapter. Alle oculairs hebben een multi coating en zijn waterdicht. Je voelt de rubberringen als je een oculair verwisseld. Alsof je een vacuüm trekt. Zit stevig in elkaar en je moet ook stevig draaien en trekken. De ontgrendelpin neem je in de draaibeweging mee, dat is geen probleem. Eigenlijk is het wel jammer dat Nikon de uit 1981 stammende schroefdraad nu heeft vervangen door een bajonet. Moeten ze niet te vaak doen. Maar veel licht vraagt veel ruimte en dat ging dus niet meer. 30x EDG oculair met Coolpix oogkap De praktijk met de EDG 85. En als je dan eens door een oculair heen kijkt: wow. Ik keek door een FEP-30W. Wat een licht, wat een scherpte, wat een helderheid. Geen spoor van kleurrandjes (color fringing). Rand-onscherpte is te wel zien, maar je moet er echt naar zoeken. En het lijkt alsof je met ogen door het oculair kunt roeren. Als je door een oude telescoop kijkt moet je met je oog op zoek naar een klein wit gaatje want dat geeft dan het beeld van de telescoop. Bij de huidige telescopen is dat lichte gaatje intussen voor je ogen wel beeldvullend geworden, maar de ruimte die je hebt als je door een FEP-30W kijkt, heerlijk. Geheel nieuw is het niet want Nagler type oculairs zijn al langer bekend.

5 Daarna eens door het FEP zoom oculair gekeken. Zelf heb ik wat tegen zooms, in de fotografie zie je soms dat het grootste diafragma in de telestand kleiner wordt. Bij een oculair staat het diafragma er niet op, maar je mist toch zo rond de 3 stops licht als je van 20 naar 60x zoomt. Als je zoomt weet je niet waar je precies zit, dat is op het oculair niet aangegeven. Op Van links naar rechts: zoom, 30x, 75x. de draairing is een klein puntje en dat kun je draaien tussen Low (20) en High (60). De ring is iets te smal en het draait niet soepel. Als je er door heen kijkt, raak je de ring niet aan en je zult dus ook niet ongewenst een andere vergroting krijgen. Bij de zoom zie ik in de telestand wel kleurrandjes ontstaan. Het voordeel van de zoom is wel dat je gemakkelijk je onderwerp kunt vinden. Ik moest wel de scherpte opnieuw instellen, dat komt niet omdat deze veranderd maar omdat een groothoek minder kritisch is. Als je terug zoomt van 60 naar 20 hoef je niet opnieuw scherp te stellen. Veel gebruikers kopen alleen een zoom oculair, zelf zou ik toch een 20 en een vaste 50 of 60 adviseren. Het FEP-75W beviel me minder. De hoeveelheid licht die er door heen komt is veel minder dan bij de FEP-30W, logisch meer vergroting kost licht. Het 75 keer oculair vraagt om een nauwkeurige scherpstelling. De scherptediepte is gering. Daarna met dezelfde oculairs ook eens door de Fieldscope EDG 65 gekeken, dat had ik dus beter anders om kunnen doen. M'n ogen waren al verpest door de kwaliteit van de EDG 85. Je mist iets helderheid, je ziet iets meer meters om je onderwerp heen. Als laatste en ter vergelijk eens door een oude (1991) Spotting Scope 60 met het bijbehorende 15x45 zoom oculair gekeken. Daar was ik toch altijd heel blij mee. Deze oudere kijker valt na het geweld van een EDG telescoop wel heel erg tegen. Nu heeft een Spotting Scope nooit de kwaliteit van een Fieldscope. Een actuele Spotting Scope 65 WP kost ongeveer de helft dan een actuele Fieldscope 60 III. En deze laatste kost weer ongeveer de helft van een actuele Fieldscope 60 ED III-A. En bij Nikon zegt de prijs alles over de kwaliteit.

6 Als je schoolcijfers zou moeten geven voor deze 3 telescopen, dan krijgt de Spotting Scope 60 een 3. De EDG 65 een 8 en de EDG85 een 9. Waarom geen 10: de mechanische kwaliteit zal best goed zijn, groot, zwaar, stevig. Maar het draaien aan de scherpte ring en het verwisselen van een oculair gaat ook zwaar. De concurrentie laat zien dat zoiets niet hoeft. Maar misschien is dat ook de EDG oculair adapter. reden dat de spullen van de concurrentie soms aanzienlijk duurder zijn. De optische kwaliteit lijkt mij uitstekend. Winkel. Je koopt niet zomaar een observatie telescoop omdat iemand er in een test iets over zegt. Je wil zelf eens de verschillen tussen een zien tussen een Leica APO Televid 82, een Kowa TSN 883, een Zeiss 85 T* FL en of een Swarovski ATM 80 HD. Je wilt het oculair met of zonder bril proberen. Je wilt er eens door heen kijken en de scherpstelling aanvoelen. In welke winkel kan dat? De prijzen. EDG Fieldscopes Nikon Consumenten adviesprijs. EDG Fieldscope 65mm EDG 65mm A EDG Fieldscope 85mm EDG Fieldscope 85mm A Oculair voor EDG Fieldscopes FEP-20W (16x/20x Wide) 399 FEP-30W (24x/30x Wide) 649 FEP-38W (30x/38x Wide) 459 FEP-50W (40x/50x Wide) 499 FEP-75W (60x/75x Wide) 549 FEP (16-48x/20-60x Zoom) 749 FEP-25LER (20x/25x LER) 589 het 30 keer oculair, links 2009, rechts 1991 Adapters FSA-L2 Camera-adapter voor DSLR 879 FS Oculair Adapter EMA-1 49 Toebehoren EDG Fieldscopes draagtas SOC-7 voor EDG 65 99

7 draagtas SOC-8 voor EDG Samenvatting. + optische kwaliteit. + prijs. + mechanische kwaliteit. - gebruiksgemak. - zwaar. Links: am1valuelbl=vaatlustorud&ssubnav2paramlbl=okulaarid%20vaatlustorudele&paramvalue= Sport+Optics&Subnav1Param=Field+%26+Spotting+Scopes&Subnav2Param=Eyepieces+Fi eldscope&subnav3param=0&runquery=l3&id=0 Y=0&ID=templatedata\nl_BE\news_article\data\BV-NR-WWA2610EDG-Fieldscopes-85-VR-an d-85-a-vr&sparamvaluelbl=nieuw&sparam1valuelbl=edg-fieldscopes+85+vr+en+85-a+ VR test Jan Meierink: test Gijs van Ginkel: Update: medio januari 2011 Gijs van Ginkel schrijft in zijn testverslag. De oogschelpen van de Nikon EDG 85 en de oude Zeiss Diascope kunnen door de gebruiker zelf niet worden verwijderd voor schoonmaken of vervangen. Bij beschadiging moet de telescoop dan naar de reparateur en dat is bij Nikon geen vreugde, want de service kwaliteit van Nikon kijkers en Nikon telescopen scoort in Nederland erg laag in vergelijking met andere top kijker merken. Waarschijnlijk bedoeld hij dat de oogschelpen van de oculairs niet gemakkelijk kunnen worden vervangen. Kijk nu even op de foto van de 30x EDG oculair met Coolpix oogkap. En dan zie je zacht rubber dat je er zelf zo af kunt halen. Daaronder zit een harde ring, bedoeld voor digiscoping. Ook het rubber van de frontlens waar de lensdeksel op gemonteerd is, is er zo af te halen. Over de Nikon Service valt op te merken dat de Nikon Service Punt (NSP) voor fotografie in Beverwijk uitstekend functioneert sinds de reorganisatie in Van de reparatie voor verrekijkers en telescopen weet ik dat deze zaken door het NSP doorgestuurd worden naar een gespecialiseerd NSP in Duitsland. Zelf ken ik hier geen klachten over. Over de service gedurende de INCA (Haarlem) periode tot 2006 ken ik meerdere personen die daar niet tevreden over waren. Hans Braakhuis.

Nikon introduceert MONARCH HG-verrekijkers met een diameter van 30 mm

Nikon introduceert MONARCH HG-verrekijkers met een diameter van 30 mm Nikon introduceert MONARCH HG-verrekijkers met een diameter van 30 mm Amsterdam, 28 juni 2018: Nikon kondigt de introductie aan van lichte, compacte verrekijkers met een diameter van 30 mm (8x30 en 10x30)

Nadere informatie

DE PRESTATIES VAN DE MEOPTA MEOSTAR B1 8x32 VERGELEKEN MET SOORTGELIJKE KIJKERS VAN LEICA, SWAROVSKI EN ZEISS.

DE PRESTATIES VAN DE MEOPTA MEOSTAR B1 8x32 VERGELEKEN MET SOORTGELIJKE KIJKERS VAN LEICA, SWAROVSKI EN ZEISS. DE PRESTATIES VAN DE MEOPTA MEOSTAR B1 8x32 VERGELEKEN MET SOORTGELIJKE KIJKERS VAN LEICA, SWAROVSKI EN ZEISS. Dr. Gijs van Ginkel Mei 2016 VOORAF. De Meopta Meostar B1 8x32 wordt gemaakt in de Meopta

Nadere informatie

Optiekcatalogus 2010

Optiekcatalogus 2010 Optiekcatalogus 2010 Dagkijkers (uittreepupil tot 3,2 mm) 8 x 20 VBN Stern Kite 8x25 8x23 Instelbaar vanaf: 2 meter 2 meter Gezichtsveld op 1000 m. 115 meter 124 meter Gewicht 365 gram 240 gram Uittreepupil

Nadere informatie

Uitleg opnamens met een digitale camera

Uitleg opnamens met een digitale camera Uitleg opnamens met een digitale camera Telescopen Telescoop 152mm William Optics van volkssterrenwacht Orion. Op dit moment staat de telescoop in gesteld voor naar de zon te kijken. Aan de voorkant van

Nadere informatie

door Dr. Gijs van Ginkel November 2010

door Dr. Gijs van Ginkel November 2010 VERGELIJKEND ONDERZOEK VAN DE PRESTATIES VAN ZES TOP OBSERVATIE TELESCOPEN: DE KITE KSP80HD, KOWA PROMINAR TSN883, LEICA APO-TELEVID 82, NIKON EDG 85, SWAROVSKI ATM80HD EN DE ZEISS DIASCOPE 85. door Dr.

Nadere informatie

Tabel Onderzoeksgegevens 10x50 kijkers

Tabel Onderzoeksgegevens 10x50 kijkers DE PRESTATIES VAN 50 MM KIJKERS IN VERSCHILLENDE PRIJSKLASSEN: DE KITE PETREL 8,5X50 EN 10X50, LEICA ULTRAVID 10X50HD, SWAROVSKI SWAROVISION EL 10X50 EN 12X50 EN ZEISS CONQUEST 8X50 EN 10X50. Dr. Gijs

Nadere informatie

TEST VAN DE NIEUWE LEICA ULTRAVID HD-Plus7X42 EN ENKELE ANDERE 7X42 KIJKERS VAN SWAROVSKI EN ZEISS Dr. Gijs van Ginkel Februari 2016

TEST VAN DE NIEUWE LEICA ULTRAVID HD-Plus7X42 EN ENKELE ANDERE 7X42 KIJKERS VAN SWAROVSKI EN ZEISS Dr. Gijs van Ginkel Februari 2016 TEST VAN DE NIEUWE LEICA ULTRAVID HD-Plus7X42 EN ENKELE ANDERE 7X42 KIJKERS VAN SWAROVSKI EN ZEISS Dr. Gijs van Ginkel Februari 2016 Vooraf. Decennia lang waren 7x42 en 7x35 kijkers populair, maar geleidelijk

Nadere informatie

VERGELIJKEND ONDERZOEK VAN DE MEOPTA MEOSTAR B1 8x56 EN DE ZEIS CONQUEST HD 8x56.

VERGELIJKEND ONDERZOEK VAN DE MEOPTA MEOSTAR B1 8x56 EN DE ZEIS CONQUEST HD 8x56. VERGELIJKEND ONDERZOEK VAN DE MEOPTA MEOSTAR B1 8x56 EN DE ZEIS CONQUEST HD 8x56. Dr. Gijs van Ginkel April 2016 VOORAF. Kijkers met een grote uittreepupil zijn bij uitstek geschikt om te gebruiken als

Nadere informatie

Oculair accessoires december 2014 INHOUDSOPGAVE

Oculair accessoires december 2014 INHOUDSOPGAVE Oculair accessoires december 2014 INHOUDSOPGAVE 1 oculair accessoires.................................................. 2 1.1 de maat van oculair accessoires.................................. 2 1.2 oculair

Nadere informatie

DRIE GROTE PORROKIJKERS ONDER DE LOEP: DE FUJINON 10X50 FMTR-SX, NIKON TROPICAL 7X50 EN NIKON TROPICAL 10X70 Dr. Gijs van Ginkel April 2013

DRIE GROTE PORROKIJKERS ONDER DE LOEP: DE FUJINON 10X50 FMTR-SX, NIKON TROPICAL 7X50 EN NIKON TROPICAL 10X70 Dr. Gijs van Ginkel April 2013 DRIE GROTE PORROKIJKERS ONDER DE LOEP: DE FUJINON 10X50 FMTR-SX, NIKON TROPICAL 7X50 EN NIKON TROPICAL 10X70 Dr. Gijs van Ginkel April 2013 Vooraf. Drie kijkers worden hier aan de tand gevoeld. Ze zijn

Nadere informatie

De beste verrekijker winkel prijslijst telescopen en accessoires per 1 juli 2016

De beste verrekijker winkel prijslijst telescopen en accessoires per 1 juli 2016 De beste verrekijker winkel prijslijst telescopen en accessoires per 1 juli 2016 telescopen en oculairs statieven en statiefkoppen tassen en paraattassen digiscoping accessoires informatie Waarom een telescoop

Nadere informatie

-c- De beeldkwaliteit. Conclusie.

-c- De beeldkwaliteit. Conclusie. DE PRESTATIES VAN DE NIEUWE ZEISS VICTORY HT 8X42 KIJKER IN VERGELIJKING MET DE BESTAANDE ZEISS VICTORY FL EN VERGELIJKBARE LEICA EN SWAROVSKI 8X42 MM KIJKERS. Dr. Gijs van Ginkel April 2013 Vooraf. Eind

Nadere informatie

VERGELIJKEND ONDERZOEK VAN TOP OBSERVATIE TELESCOPEN door Dr. Gijs van Ginkel Mei 2009

VERGELIJKEND ONDERZOEK VAN TOP OBSERVATIE TELESCOPEN door Dr. Gijs van Ginkel Mei 2009 VERGELIJKEND ONDERZOEK VAN TOP OBSERVATIE TELESCOPEN door Dr. Gijs van Ginkel Mei 2009 VOORAF. Het aanbod aan observatie telescopen op top niveau is recent verrijkt met de nieuwe Leica Apo-Televid 82 (objectief

Nadere informatie

Wat zijn tussenringen?

Wat zijn tussenringen? Wat zijn tussenringen? Om onderwerpen van heel dichtbij te kunnen fotograferen, kun je diep in de buidel tasten en een speciaal macro-objectief aanschaffen. Wat als ik je zeg dat er ook een goedkopere

Nadere informatie

TELESCOPEN EN DIGISCOPING. Gijs van Ginkel

TELESCOPEN EN DIGISCOPING. Gijs van Ginkel TELESCOPEN EN DIGISCOPING Gijs van Ginkel Van Dale s Groot woordenboek der Nederlandse taal vermeldt, dat telescoop is afgeleid van het Latijnse telescopium en dat komt dan weer van het Griekse tele=ver

Nadere informatie

Verschillende lenzen, verschillende toepassingen.

Verschillende lenzen, verschillende toepassingen. Verschillende lenzen, verschillende toepassingen. Hallo en wederom welkom bij mijn zesde blog. Deze keer wil ik het graag hebben over verschillende lenzen en hun toepassing. Ik krijg vaak de vraag: welke

Nadere informatie

KWALITEITSSPREIDING VAN DE ZEISS CONQUEST HD 8X42 EN PRESTATIES VAN DE KAHLES HELIA 8X42HD

KWALITEITSSPREIDING VAN DE ZEISS CONQUEST HD 8X42 EN PRESTATIES VAN DE KAHLES HELIA 8X42HD KWALITEITSSPREIDING VAN DE ZEISS CONQUEST HD 8X42 EN PRESTATIES VAN DE KAHLES HELIA 8X42HD Dr. Gijs van Ginkel Juli 2016 Vooraf. Onderzocht zijn vier kijkers, waarvan drie exemplaren van de Zeiss Conquest

Nadere informatie

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf Handige gidsjes Deel 1 Als je net begint te fotograferen en je hebt net je eerste digitale spiegel reflex camera gekocht begint er een nieuwe reis voor je. Een reis op een pad dat al veel betreden is en

Nadere informatie

prijslijst verrekijkers en accessoires per 1 oktober 2018

prijslijst verrekijkers en accessoires per 1 oktober 2018 prijslijst verrekijkers en accessoires per 1 oktober 2018 Assortiment verrekijkers winkel Vogelbescherming Nederland - per 1 oktober 2018. Adres: Boulevard 12 3707 BM Zeist. Openingstijden: di t/m vrij

Nadere informatie

prijslijst telescopen en accessoires per 1 juli 2018

prijslijst telescopen en accessoires per 1 juli 2018 prijslijst telescopen en accessoires per 1 juli 2018 Navigeer snel naar: telescopen en oculairs statieven en statiefkoppen tassen en paraattassen digiscoping accessoires informatie totaaloverzicht ATX

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

DE KWALITEIT VAN KIJKERS IN DE PRIJSKLASSE EURO.

DE KWALITEIT VAN KIJKERS IN DE PRIJSKLASSE EURO. DE KWALITEIT VAN KIJKERS IN DE PRIJSKLASSE 800-1200 EURO. LEICA TRINOVID HD 8X42, KITE BONELLI 2.0, ZEISS CONQUEST 8X42HD, OPTICRON AURORA 10X42BGA, MEOPTA MEOSTAR B1 7X42, MEOPTA MEOSTAR B1 8X42. APRIL

Nadere informatie

VERGELIJKEND ONDERZOEK VAN REIS- EN RUGZAK TELESCOPEN: TELESCOPEN VAN BUSHNELL, MEOPTA, OPTOLYTH, SWAROVSKI EN ZEISS Dr. Gijs van Ginkel Januari 2016

VERGELIJKEND ONDERZOEK VAN REIS- EN RUGZAK TELESCOPEN: TELESCOPEN VAN BUSHNELL, MEOPTA, OPTOLYTH, SWAROVSKI EN ZEISS Dr. Gijs van Ginkel Januari 2016 VERGELIJKEND ONDERZOEK VAN REIS- EN RUGZAK TELESCOPEN: TELESCOPEN VAN BUSHNELL, MEOPTA, OPTOLYTH, SWAROVSKI EN ZEISS Dr. Gijs van Ginkel Januari 2016 VOORAF. Reizigers en zeker zij, die met een vliegtuig

Nadere informatie

NIEUWE 65 MM TELESCOPEN ONDER DE LOEP: DE LEICA APO-TELEVID 65 EN DE SWAROVSKI ATM 65HD Dr. Gijs van Ginkel November 2009

NIEUWE 65 MM TELESCOPEN ONDER DE LOEP: DE LEICA APO-TELEVID 65 EN DE SWAROVSKI ATM 65HD Dr. Gijs van Ginkel November 2009 NIEUWE 65 MM TELESCOPEN ONDER DE LOEP: DE LEICA APO-TELEVID 65 EN DE SWAROVSKI ATM 65HD Dr. Gijs van Ginkel November 2009 VOORAF. Naast de eerder geteste nieuwe 80 mm telescopen hebben Leica en Swarovski

Nadere informatie

TEST 8X42 EN 10X42 KIJKERS: MEOPTA MEOPRO HD, MEOPTA MEOSTAR B1 EN ZEISS TERRA ED

TEST 8X42 EN 10X42 KIJKERS: MEOPTA MEOPRO HD, MEOPTA MEOSTAR B1 EN ZEISS TERRA ED TEST 8X42 EN 10X42 KIJKERS: MEOPTA MEOPRO HD, MEOPTA MEOSTAR B1 EN ZEISS TERRA ED Dr. Gijs van Ginkel Juli 2016 Inleiding. Op de Meopta Meopro kijkers staat geschreven: Assembled in the USA. Bij navraag

Nadere informatie

SCHERPSTELLEN DIGITALE FOTOGRAFIE VAN OPNAME TOT AFDRUK HOOFDSTUK 3

SCHERPSTELLEN DIGITALE FOTOGRAFIE VAN OPNAME TOT AFDRUK HOOFDSTUK 3 3 SCHERPSTELLEN HOOFDSTUK 3 DIGITALE FOTOGRAFIE VAN OPNAME TOT AFDRUK Dit is hoofdstuk 3 van het boek waarin de volledige workflow voor de digitaal werkende fotograaf wordt behandeld. Wanneer u op de hoogte

Nadere informatie

De beste verrekijker winkel prijslijst telescopen en accessoires per 1 september 2016

De beste verrekijker winkel prijslijst telescopen en accessoires per 1 september 2016 De beste verrekijker winkel prijslijst telescopen en accessoires per 1 september 2016 telescopen en oculairs statieven en statiefkoppen tassen en paraattassen digiscoping accessoires informatie Waarom

Nadere informatie

Nikon kondigt twee nieuwe18-55mm DX-zoomobjectieven aan

Nikon kondigt twee nieuwe18-55mm DX-zoomobjectieven aan Nikon kondigt twee nieuwe18-55mm DX-zoomobjectieven aan Handzame,veelzijdige objectieven voor alledaags gebruik Nikon breidt het assortiment NIKKOR-objectieven uit met twee nieuwe DX-formaat zoomobjectieven

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK VAN BUDGET 8X56 KIJKERS Dr. Gijs van Ginkel November 2009

KWALITEITSONDERZOEK VAN BUDGET 8X56 KIJKERS Dr. Gijs van Ginkel November 2009 KWALITEITSONDERZOEK VAN BUDGET 8X56 KIJKERS Dr. Gijs van Ginkel November 009 VOORAF. Eerder heb ik de kwaliteit van diverse 8x56 kijkers met en zonder ingebouwde afstandmeter onderzocht, waaronder de beste

Nadere informatie

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera.

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Prijs, vorm, kleur en koopmoment. Digitale fotocamera's met verwisselbare lens t.o.v. camera's met vaste lens. Minimum aantal pixels. Lengte breedte

Nadere informatie

NIKON 8X32 SE EN NIKON 8X30 EII KIJKERS VERGELEKEN MET 8X30/32 KIJKERS VAN KITE, LEICA, MEOPTA, SWAROVSKI EN ZEISS.

NIKON 8X32 SE EN NIKON 8X30 EII KIJKERS VERGELEKEN MET 8X30/32 KIJKERS VAN KITE, LEICA, MEOPTA, SWAROVSKI EN ZEISS. NIKON 8X32 SE EN NIKON 8X30 EII KIJKERS VERGELEKEN MET 8X30/32 KIJKERS VAN KITE, LEICA, MEOPTA, SWAROVSKI EN ZEISS. Herzien augustus 2016 Dr. Gijs van Ginkel Vooraf. Nikon maakt al decennia lang verrekijkers

Nadere informatie

Het maken van een foto met sterrensporen Dit kan je met elke camera die een M stand hebben.

Het maken van een foto met sterrensporen Dit kan je met elke camera die een M stand hebben. Het maken van een foto met sterrensporen Dit kan je met elke camera die een M stand hebben. Je hoef niet speciaal een aparte lens te hebben. Ik geef hier enkele voorbeelden met een camera die een standaard

Nadere informatie

Nikon brengt drie S-Line NIKKOR Z- objectieven en de vattingadapter FTZ uit en kondigt de ontwikkeling aan van de de 58mm f/0.

Nikon brengt drie S-Line NIKKOR Z- objectieven en de vattingadapter FTZ uit en kondigt de ontwikkeling aan van de de 58mm f/0. Nikon brengt drie S-Line NIKKOR Z- objectieven en de vattingadapter FTZ uit en kondigt de ontwikkeling aan van de de 58mm f/0.95 S Noct Exclusief ontworpen voor het Z-vattingsysteem van Nikon met een nieuwe

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR DE JUISTE VERREKIJKER

OP ZOEK NAAR DE JUISTE VERREKIJKER WWW.DE-AKSTER.NL OP ZOEK NAAR DE JUISTE VERREKIJKER EEN GOEDE KIJK OP EEN KIJKER INHOUDSOPGAVE De techniek 1. Verschillende typen verrekijkers. 2. Belangrijke termen. 3. De vergroting. 4. Het gezichtsveld.

Nadere informatie

EDM-toebehoren - overzicht

EDM-toebehoren - overzicht EDM-toebehoren - overzicht 053 530 Leica-adapter 481 700-613 Passend bij Leica Drukknopvergrendeling Offset: 34 mm Kopercoating Prisma's Ø: 62 mm 484 704 Leica Leica GPH 1 481 300-613 Passend bij Sokkia,

Nadere informatie

Nikon wint vier TIPA World Awards 2018

Nikon wint vier TIPA World Awards 2018 Nikon wint vier TIPA World Awards 2018 Nikon maakt vol trots bekend dat vier van haar producten zijn onderscheiden met een prestigieuze TIPA World Award 2018, gesponsord door de Technical Image Press Association

Nadere informatie

NIKON 8X32 SE EN NIKON 8X30 EII KIJKERS VERGELEKEN MET 8X30/32 KIJKERS VAN KITE, LEICA, MEOPTA, SWAROVSKI EN ZEISS. April 2013 Dr.

NIKON 8X32 SE EN NIKON 8X30 EII KIJKERS VERGELEKEN MET 8X30/32 KIJKERS VAN KITE, LEICA, MEOPTA, SWAROVSKI EN ZEISS. April 2013 Dr. NIKON 8X32 SE EN NIKON 8X30 EII KIJKERS VERGELEKEN MET 8X30/32 KIJKERS VAN KITE, LEICA, MEOPTA, SWAROVSKI EN ZEISS. April 2013 Dr. Gijs van Ginkel Vooraf. Nikon maakt al decennia lang verrekijkers in verschillende

Nadere informatie

Test Nikon Df januari 2014

Test Nikon Df januari 2014 Test Nikon Df januari 2014 Om met de deur in huis te vallen: voor de prijs van de Df koop je een D800 en een D7100 samen. Je komt dan ongeveer 250 Euro te kort. (prijs medio januari 2014). De Df is duur

Nadere informatie

De beste verrekijker winkel prijslijst telescopen en accessoires per 1 juli 2017

De beste verrekijker winkel prijslijst telescopen en accessoires per 1 juli 2017 De beste verrekijker winkel prijslijst telescopen en accessoires per 1 juli 2017 telescopen en oculairs statieven en statiefkoppen tassen en paraattassen digiscoping accessoires informatie totaaloverzicht

Nadere informatie

Een traditie van perfectie in verrekijkers

Een traditie van perfectie in verrekijkers Een traditie van perfectie in verrekijkers Vanaf de oprichting van het bedrijf in 1917, toen werd begonnen met de fabricage van eersteklas kijkers voor veeleisende gebruikers, heeft Nikons compromisloze

Nadere informatie

899.- VAKANTIEGELD WEKEN SONY A 68. www.ringfoto.nl BESTE PRIJS! BESTE SERVICE! PRIJSKNALLER PROFITEER TIJDENS DE

899.- VAKANTIEGELD WEKEN SONY A 68. www.ringfoto.nl BESTE PRIJS! BESTE SERVICE! PRIJSKNALLER PROFITEER TIJDENS DE SONY A 68 INCLUSIEF TAMRON 18-270 DI II PZD MEGAZOOM 79 autofocuspunten 4D focus met fasedetectie 8 beelden per seconde met automatische scherpstelling 24,2 megapixels APS-C 240 beeldsensor FOTO S met

Nadere informatie

Shanny SN600C-RF Speedlite. Review van de Shanny SN600C-RF met SN-E3-RF radio trigger

Shanny SN600C-RF Speedlite. Review van de Shanny SN600C-RF met SN-E3-RF radio trigger Shanny SN600C-RF Speedlite Review van de Shanny SN600C-RF met SN-E3-RF radio trigger STEPHAN HOEK 26-01-2015 SHANNY SN600C-RF & SN-E3-RF REVIEW Chinese fabrikant Shanny heeft een nieuwe flitser met radio

Nadere informatie

EF24-70mm f/2.8l II USM

EF24-70mm f/2.8l II USM EF24-70mm f/2.8l II USM NLD Handleiding Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Canon-product. De EF24-70mm f/2,8l II USM van Canon is een hoogwaardig standaard zoomobjectief voor gebruik met EOS-camera

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

EEN INVESTERING VOOR JE LEVEN

EEN INVESTERING VOOR JE LEVEN EEN INVESTERING VOOR JE LEVEN 2013 / 2014 BELGIË / NEDERLAND Niet-bindende adviesprijzen van de fabrikant in EURO, inclusief btw, geldig, vanaf 1 juli 2013 SEE THE UNSEEN WWW.SWAROVSKIOPTIK.COM Kijk voor

Nadere informatie

TEST MEOPTA MEORANGE 10X42HD, MEOPTA MEOPRO HD 8X56 EN MEOPTA MEOSTAR S2-82 OBSERVATIE TELESCOOP Dr. Gijs van Ginkel Juli 2017

TEST MEOPTA MEORANGE 10X42HD, MEOPTA MEOPRO HD 8X56 EN MEOPTA MEOSTAR S2-82 OBSERVATIE TELESCOOP Dr. Gijs van Ginkel Juli 2017 TEST MEOPTA MEORANGE 10X42HD, MEOPTA MEOPRO HD 8X56 EN MEOPTA MEOSTAR S2-82 OBSERVATIE TELESCOOP Dr. Gijs van Ginkel Juli 2017 Vooraf. Meopta is nog niet voor iedereen een bekende naam, maar het huidige

Nadere informatie

thema sport Sportfotografie Hoe doe

thema sport Sportfotografie Hoe doe thema sport Sportfotografie Hoe doe 1 Sportfotografie is een vorm van fotografie die niet door zo heel veel amateurfotografen wordt beoefend. En dat is jammer, want het is erg leuk om te doen. Heeft u

Nadere informatie

HÄHNEL MK200 VS. MYMYK SMARTMYK MICROFOONTEST

HÄHNEL MK200 VS. MYMYK SMARTMYK MICROFOONTEST HÄHNEL MK200 VS. MYMYK SMARTMYK MICROFOONTEST Filmen doen we tegenwoordig steeds minder met een videocamera. Met de ontwikkeling van de filmmogelijkheden van DSLR s en mirrorless camera s hebben zij in

Nadere informatie

TEST VAN DE FUJINON 7X28, MEOPTA MEOSPORT 8X25, MEOPTA MEOPRO HD 8X32 EN ZEISS TERRA ED 8X32

TEST VAN DE FUJINON 7X28, MEOPTA MEOSPORT 8X25, MEOPTA MEOPRO HD 8X32 EN ZEISS TERRA ED 8X32 TEST VAN DE FUJINON 7X28, MEOPTA MEOSPORT 8X25, MEOPTA MEOPRO HD 8X32 EN ZEISS TERRA ED 8X32 Dr. Gijs van Ginkel Juli 2016 Vooraf. In dit onderzoeksrapport komen twee kijkers aan de orde, die door hun

Nadere informatie

Hoe maak je een HDR-foto?

Hoe maak je een HDR-foto? Hoe maak je een HDR-foto? De eerste vraag is natuurlijk; wat is HDR. HDR staat voor High Dynamic Range en betekent niets meer en minder dat je gewoon een heel groot verschil van donker naar licht in je

Nadere informatie

Objectieven voor digitaal

Objectieven voor digitaal Inleiding Enige tijd geleden waren de prijzen van de digitale reflexcamera s dusdanig hoog, dat ze alleen door professionals of hobbyisten met een dikke portefeulle aangeschaft konden worden. De (serieuzere)

Nadere informatie

De beste verrekijkerwinkel prijslijst verrekijkers en accessoires per 4 mei 2017

De beste verrekijkerwinkel prijslijst verrekijkers en accessoires per 4 mei 2017 De beste verrekijkerwinkel prijslijst verrekijkers en accessoires per 4 mei 2017 overzicht Kijkermaand aanbiedingen serie compacte kijkers serie 30 / 32 modellen serie allround serie allround serie extra

Nadere informatie

EEN INVESTERING VOOR JE LEVEN 2014 / 2015 BELGIË / NEDERLAND

EEN INVESTERING VOOR JE LEVEN 2014 / 2015 BELGIË / NEDERLAND EEN INVESTERING VOOR JE LEVEN 2014 / 2015 BELGIË / NEDERLAND Niet-bindende adviesprijzen van de fabrikant in EURO, inclusief btw, geldig vanaf 1 juli 2014 SEE THE UNSEEN WWW.SWAROVSKIOPTIK.COM WIJ GAAN

Nadere informatie

Type D7000 D7100 D7200 introductie op: 15-09-10 21-02-13 02-03-15 adviesprijs bij introductie 1.189 1.179 1.199

Type D7000 D7100 D7200 introductie op: 15-09-10 21-02-13 02-03-15 adviesprijs bij introductie 1.189 1.179 1.199 Test Nikon D7200 juli-september 2015 De D7200 camera werd aangekondigd begin maart 2015. De camera vervangt de D7100 niet, die camera blijft gewoon verkocht worden. Wel met een prijsverschil om de oudere

Nadere informatie

1. Brillenglazen zijn toch gewoon brillenglazen? Merk jij het verschil tussen een glas van Pearle, Hans Anders of een dure opticien? Waarom een hele hoop euro's betalen als het ook stukken goedkoper kan.

Nadere informatie

het oog reikt en verder...

het oog reikt en verder... FOTOMARK (PRESSE HOLLANDAISE) 1/0/07 Surface approx. (cm²) : Tol zo ver het oog reikt en verder... Page 1/14 Verrekijkers en telescopen zijn hulpmiddelen waarmee je verder kunt kijken. Door het licht te

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Digitale camera Voorwoord Ik doe mijn werkstuk over de digitale camera, omdat mij dat wel interessant lijkt. Verder leek het mij een onderwerp wat niemand zou kiezen en waar de meeste kinderen niet veel

Nadere informatie

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen Fotografie: van opname tot archivering deel 1 Bruno Vandermeulen 6 7 8 9 10 11 12 1 3 Wat is een camera? Zwarte doos: camera obscura Sensor Sluiter Objectief Diafragma Sensor Pixels Grootte 15 16 Camera

Nadere informatie

De beste verrekijkerwinkel prijslijst verrekijkers en accessoires per 13 januari 2017

De beste verrekijkerwinkel prijslijst verrekijkers en accessoires per 13 januari 2017 De beste verrekijkerwinkel prijslijst verrekijkers en accessoires per 13 januari 2017 serie compacte kijkers 6,5 tot keer vergrotend zie ook uitverkoop serie 30 / 32 modellen 6 tot keer vergrotend serie

Nadere informatie

Verrekijkers en telescopen bekeken

Verrekijkers en telescopen bekeken Verrekijkers en telescopen bekeken Porro kijker Een verrekijker is een hulpmiddel voor het oog Dakkant kijker Oculair Coating is belangrijk Die voorkomt valse reflecties De coating boven is fel oranje

Nadere informatie

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER I AM YOUR FINDER I AM VISUAL PERFECTION Met Nikon 1-systeemcamera s kunt u de snelheid van het leven prachtig vastleggen. Nikon 1-systeemcamera s bieden uitzonderlijk snelle prestaties, een indrukwekkende

Nadere informatie

Ruud Gort www.zienwateris.nl contact@zienwateris.nl 06-24670522

Ruud Gort www.zienwateris.nl contact@zienwateris.nl 06-24670522 Het 5 stappenplan voor het gebruik van Nikon D3100 spiegelreflex camera: Bij elke camera is er een onderverdeling van hoofdonderdelen en aanvullingen. In deze handleiding wil ik in 5 stappen de basis,

Nadere informatie

Sterrenbeelden en sterrensporen. Orionnevel

Sterrenbeelden en sterrensporen. Orionnevel Sterrenbeelden en sterrensporen. Orionnevel Je zet je camera op de M stand. ISO waarden zet je op 800. De sluitertijd op -25 Je camera blijft dan 25 seconden open staan. Je diafragma zet op als het kan

Nadere informatie

Bring REAL to Life. Voel de natuurkracht van het leven.

Bring REAL to Life. Voel de natuurkracht van het leven. 2 0 1 4-2 0 1 5 2 Bring REAL to Life Voel de natuurkracht van het leven. Het heldere, scherpe beeldveld is tot aan de randen gevuld met de fantastische kleuren van de natuur. Beleef het gevoel er echt

Nadere informatie

LEITZ-LEICA TRINOVID-2 kijkers: 7x35, 8x40 en 10x40 ( en ????) Dr. Gijs van Ginkel November 2018

LEITZ-LEICA TRINOVID-2 kijkers: 7x35, 8x40 en 10x40 ( en ????) Dr. Gijs van Ginkel November 2018 LEITZ-LEICA TRINOVID-2 kijkers: 7x35, 8x40 en 10x40 (1963-1988 en 2018-2019????) Dr. Gijs van Ginkel November 2018 VOORAF. Leica kondigde eind 2017-begin 2018 aan, dat de oorspronkelijke -2 kijkers in

Nadere informatie

VERGELIJKEND ONDERZOEK VAN UITTREKTELESCOPEN VAN MEOPTA, OPTOLYTH EN SWAROVSKI Dr. Gijs van Ginkel November 2009

VERGELIJKEND ONDERZOEK VAN UITTREKTELESCOPEN VAN MEOPTA, OPTOLYTH EN SWAROVSKI Dr. Gijs van Ginkel November 2009 VERGELIJKEND ONDERZOEK VAN UITTREKTELESCOPEN VAN MEOPTA, OPTOLYTH EN SWAROVSKI Dr. Gijs van Ginkel November 2009 VOORAF. Compacte telescopen zijn handig in ruig terrein en in de bergen. Sommige telescoop

Nadere informatie

De ZEISS Loxia 2.4/25. Een nieuw groothoek objectief binnen de professionele Loxia objectieven voor Full-Frame Sony camera s met E vatting.

De ZEISS Loxia 2.4/25. Een nieuw groothoek objectief binnen de professionele Loxia objectieven voor Full-Frame Sony camera s met E vatting. Transcontinenta BV Tarwestraat 29-2153 GE Nieuw-Vennep T +31 (0)252 687 555 Info@transcontinenta.nl www.transcontinenta.nl KvK Haarlem 34082579 BTW NL800886483B01 Rabobank 345824024 De ZEISS Loxia 2.4/25.

Nadere informatie

TEST VAN 8X25 MM KIJKERS VAN BYNOLYT, SWAROVSKI EN ZEISS Februari 2019 Dr. Gijs van Ginkel

TEST VAN 8X25 MM KIJKERS VAN BYNOLYT, SWAROVSKI EN ZEISS Februari 2019 Dr. Gijs van Ginkel TEST VAN 8X25 MM KIJKERS VAN BYNOLYT, SWAROVSKI EN ZEISS Februari 2019 Dr. Gijs van Ginkel VOORAF. In de laatste jaren zijn als opvolgers/vervangers van de zeer compacte 20 mm mini kijkers een aantal 25

Nadere informatie

Ik zorg dat ik alleen betaal voor de mondzorg die ik nodig heb

Ik zorg dat ik alleen betaal voor de mondzorg die ik nodig heb Ik zorg dat ik alleen betaal voor de mondzorg die ik nodig heb 29, 85 per maand Ik zorg dat ik alleen betaal voor de mondzorg die ik nodig heb Ik zorg dat ik alleen betaal voor de tandarts als ik er ook

Nadere informatie

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto.

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto. Belichtingsregelingen: Creatief gebruik Dit tweede deel, over het programmakeuzewiel, behandelt het creatief gebruik van belichtingsregelingen. Deze geavanceerde belichtingsregelingen zijn tegenwoordig

Nadere informatie

NIEUW! Twee unieke Lensbaby objectieven: de Lensbaby Sol 45 én Sol 22

NIEUW! Twee unieke Lensbaby objectieven: de Lensbaby Sol 45 én Sol 22 ! PERSBERICHT NIEUW! Twee unieke Lensbaby objectieven: de Lensbaby Sol 45 én Sol 22 Nieuw-Vennep, 7 augustus 2018: Transcontinenta BV, distributeur van Lensbaby in de Benelux, introduceert twee nieuwe

Nadere informatie

Wervelbedfilters. Van glas kan je het dus ook maken zoals ik al eerder op merkte Voordeel het is goedkoper Nadeel het is kwetsbaarder

Wervelbedfilters. Van glas kan je het dus ook maken zoals ik al eerder op merkte Voordeel het is goedkoper Nadeel het is kwetsbaarder Wervelbedfilters Een nieuwe ontwikkeling opgebied van filtering is een wervelbedfilter. Deze wordt al een geruime tijd toegepast op proffesioneelgebied denk maar aan Oceaan van Dierentuin Blijdorp te Rotterdam.

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

Maak schitterende opnamen met de nieuwe Nikon D3400 en de foto s staan direct op je smartphone

Maak schitterende opnamen met de nieuwe Nikon D3400 en de foto s staan direct op je smartphone Maak schitterende opnamen met de nieuwe Nikon D3400 en de foto s staan direct op je smartphone Amsterdam, 17 augustus 2016: Nikon presenteert de D3400, een DX-formaat spiegelreflexcamera waarmee met het

Nadere informatie

TEST VAN 8x56 KIJKERS VAN LEICA, SWAROVSKI EN ZEISS Maart 2016 Dr. Gijs van Ginkel

TEST VAN 8x56 KIJKERS VAN LEICA, SWAROVSKI EN ZEISS Maart 2016 Dr. Gijs van Ginkel TEST VAN 8x56 KIJKERS VAN LEICA, SWAROVSKI EN ZEISS Maart 2016 Dr. Gijs van Ginkel Vooraf. Waarnemen onder omstandigheden bij weinig licht, zoals in de schemering, in een donker bos ed. eist kijkers met

Nadere informatie

Snelheid scherpstellen. Met of zonder beeldstabilisatie. Bereik Kleurfouten Vignettering

Snelheid scherpstellen. Met of zonder beeldstabilisatie. Bereik Kleurfouten Vignettering De Laatste les Bereik Kleurfouten Vignettering Snelheid scherpstellen Prijs Met of zonder beeldstabilisatie Canon - IS - Image Stabilisation Nikon - VR - Vibration Reduction Sony - SSS - SuperSteadyShot

Nadere informatie

MAAK KENNIS MET DE NIEUWE COOLPIX- CAMERA S MET SUPERZOOMOBJECTIEVEN VAN NIKON

MAAK KENNIS MET DE NIEUWE COOLPIX- CAMERA S MET SUPERZOOMOBJECTIEVEN VAN NIKON 17 januari 2019, 10:12 (CET) MAAK KENNIS MET DE NIEUWE COOLPIX- CAMERA S MET SUPERZOOMOBJECTIEVEN VAN NIKON Amsterdam, 17 januari 2019 - Nikon introduceert twee nieuwe COOLPIX-camera s met superzoomobjectieven

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART AV-01-02-01 De fotocamera Voorkennis: Geen Intro: We kunnen fotocamera s verdelen in twee grote groepen, namelijk analoge camera s en digitale camera s. Door middel van deze opdracht krijg

Nadere informatie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie Portretfotografie Tips & Trucs portretfotografie Tips & Trucs Ronnie Dankelman ReisReporterborrel 18 april 2009 Portretfotografie Camera instellingen Compositie Contact Er zijn drie aspecten waar je op

Nadere informatie

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie de basiskennis! Waarom? Analoog of digitaal blijft gelijk! Basiskennis is onontbeerlijk! Beter inzicht in wat

Nadere informatie

Optics Gebruiksaanwijzing

Optics Gebruiksaanwijzing Optics Gebruiksaanwijzing Verrekijker 10 x 40 SERVICE 0900-0400.672 Kosten per gesprek: EUR 0,50 (onafhankelijk van de duur van het gesprek) Bereikbaarheid: 08.00-20.00 uur MODEL: 10 x 40 Tasje Strap Reinigingsdoekje

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik LOREO MACRO 3D LENS Tips voor het gebruik De Loreo 3D Macro Lens biedt een unieke mogelijkheid voor het maken van macrofoto s in 3D. Net als elke macrolens vergt ook de Loreo een doordachte aanpak voor

Nadere informatie

Nikon wint vier TIPA Awards 2017

Nikon wint vier TIPA Awards 2017 Nikon wint vier TIPA Awards 2017 Nikon kondigt met trots aan dat vier van haar producten de prestigieuze TIPA Awards 2017 hebben ontvangen, die worden gesponsord door de TIPA (Technical Image Press Association),

Nadere informatie

Een onderzoek naar de kwaliteit van NIKKOR objectieven.

Een onderzoek naar de kwaliteit van NIKKOR objectieven. Een onderzoek naar de kwaliteit van NIKKOR objectieven. Laatste bewerking: 10 november 2015. Ranglijsten kennen vanzelfsprekend altijd een grote subjectieve component. Aantal respondenten: 39 Resultaat

Nadere informatie

VAK ANTIEGELD WEKEN BESTE PRIJS! BESTE SERVICE! SONY A 68. www.ringfoto.nl 899.PRIJSKNALLER PROFITEER TIJDENS DE

VAK ANTIEGELD WEKEN BESTE PRIJS! BESTE SERVICE! SONY A 68. www.ringfoto.nl 899.PRIJSKNALLER PROFITEER TIJDENS DE BESTE PRIJS! BESTE SERVICE! PROFITEER TIJDENS DE SONY A 68 INCLUSIEF TAMRON 18-270 DI II PZD MEGAZOOM VAK ANTIEGELD WEKEN 79 autofocuspunten 4D focus met fasedetectie 8 beelden per seconde met automatische

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

Downloaded from www.vandenborre.be MACRO PHOTO LENS. MP-E 65mm f/2.8 1-5 NLD. Handleiding

Downloaded from www.vandenborre.be MACRO PHOTO LENS. MP-E 65mm f/2.8 1-5 NLD. Handleiding MACRO PHOTO LENS MP-E 65mm f/2.8 1-5 NLD Handleiding Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Canon-product. Het Canon macrofoto-objectief MP-E 65mm f/2,8 1-5x is een macro-objectief met een hoge vergrotingsfactor.

Nadere informatie

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud Welkom op de avond Basistechniek camera Gerrit Valkenwoud 1 Basistechniek camera Nodig om je te onderscheiden van de kiekjesmaker Geeft beter voorspelbare foto s Alleen te leren door veel te doen Lees

Nadere informatie

Cameratechniek KENNISNET 2006

Cameratechniek KENNISNET 2006 Cameratechniek KENNISNET 2006 INLEIDING Met deze handleiding laten we je zien wat je kunt doen met behulp van een aantal cameratechnieken. Deze cameratechnieken zal je waarschijnlijk al eens hebben toegepast,

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Test Nikon D3300 juni 2014

Test Nikon D3300 juni 2014 Test Nikon D3300 juni 2014 Samenvatting: een dijk van een camera, met beperkingen. Het verschil met de concurrentie. Als ik zo kijk bij de Overall Score van DxOMark, dan zie je dat de de D3300 ( 500) zo

Nadere informatie

MAAK KENNIS MET DE CAMERA MET TELESCOOP EIGENSCHAPPEN.

MAAK KENNIS MET DE CAMERA MET TELESCOOP EIGENSCHAPPEN. MAAK KENNIS MET DE CAMERA MET TELESCOOP EIGENSCHAPPEN. DE COOLPIX P1000 MET MEGAZOOM Amsterdam, 10 juli 2018: Nikon introduceert de gloednieuwe COOLPIX P1000, de enige compactcamera ter wereld met 125x

Nadere informatie

De beste verrekijkerwinkel prijslijst verrekijkers en accessoires per 1 juli 2017

De beste verrekijkerwinkel prijslijst verrekijkers en accessoires per 1 juli 2017 De beste verrekijkerwinkel prijslijst verrekijkers en accessoires per 1 juli 2017 Assortiment verrekijkers winkel Vogelbescherming Nederland - per 1 juli 2017. Adres: Boulevard 12 3707 BM Zeist. Openingstijden:

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

Telelens of zoom. Een telelens is een lens met een beperkte beeldhoek Hierdoor worden verder weg gelegen objecten op groter weergegeven.

Telelens of zoom. Een telelens is een lens met een beperkte beeldhoek Hierdoor worden verder weg gelegen objecten op groter weergegeven. Telelens of zoom Een telelens is een lens met een beperkte beeldhoek Hierdoor worden verder weg gelegen objecten op groter weergegeven. Als het objectief zou bestaan uit één enkele lens met een brandpuntsafstand

Nadere informatie

14 inch Dobson. enkele technische details. paul.hellings@groept.be

14 inch Dobson. enkele technische details. paul.hellings@groept.be 14 inch Dobson enkele technische details paul.hellings@groept.be 1 ENIGE TECHNISCHE DETAILS Hoe bepaalde onderdelen gemaakt werden of aan elkaar bevestigd werden. Secundaire kooi Bestaat uit twee houten

Nadere informatie

Kinderen zullen zich graag herkennen in de grappige kleine Bever. En wie wil er niet zo n lieve, grote Beer als vriend?

Kinderen zullen zich graag herkennen in de grappige kleine Bever. En wie wil er niet zo n lieve, grote Beer als vriend? Achttien knusse voorleesverhalen over de vriendschap tussen Beer en Bever. Ideaal om voor te lezen voor het slapengaan: met humor en soms een beetje filosofisch. Beer en Bever zien elkaar elke dag. Beer

Nadere informatie

Scherptediepte. Inleiding

Scherptediepte. Inleiding Inleiding In ieder objectief vinden we een diafragma. Het diafragma bestaat uit een aantal lamellen, die tesamen openingen met verschillende diameters kunnen vormen. Doordat het diafragma deze verschillende

Nadere informatie