Telelens of zoom. Een telelens is een lens met een beperkte beeldhoek Hierdoor worden verder weg gelegen objecten op groter weergegeven.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Telelens of zoom. Een telelens is een lens met een beperkte beeldhoek Hierdoor worden verder weg gelegen objecten op groter weergegeven."

Transcriptie

1 Telelens of zoom Een telelens is een lens met een beperkte beeldhoek Hierdoor worden verder weg gelegen objecten op groter weergegeven. Als het objectief zou bestaan uit één enkele lens met een brandpuntsafstand van 300 mm, dan zou de lens bij scherpstelling op oneindig op 300 mm van de sensor afstaan. Telelenzen zouden hierdoor enorm lang worden. Dit wordt bij telelenzen opgelost door lens-groepen (een samen-stelsel van lenzen) in te bouwen. Deze lensgroepen buigen de lichtbundel zó dat je met kortere objectieven toch het effect van langere brandpuntsafstanden kan bereiken. Het lijkt alsof de lichtbundel wordt opgevouwen. Door een combinatie van deze groepen worden ook fouten van de lenzen gecorrigeerd. Formaat sensor Naast brandpuntsafstand en beeldhoek van het objectief speelt ook het formaat van de sensor een belangrijke rol in de uiteindelijke telewerking. Er zijn een aantal mogelijkheden wat betreft de sensor-afmetingen die bij een aantal merken verschillend zijn. Een full Frame sensor is even groot als een 36*24 mm kleinbeeldfilm, de meeste sensoren zijn kleiner. De verhouding van de sensorformaten ten opzichte van kleinbeeldfilm wordt uitgedrukt in de cropfactor. Dit is het getal waarmee je de sensorbreedte moet vermenigvuldigen om op het 35 mm kleinbeeldformaat te komen.

2 Dure camera s hebben vaak een full frame sensor die in een aantal aspecten duidelijk voordelen biedt. De meeste modellen hebben kleinere sensoren met een bepaalde cropfactor. Bijvoorbeeld veel Canon camera s hebben een cropfactor 1,6, veel Nikon camera s hebben een factor 1,5, Panasonic een factor 2 enzovoort. De voor- en nadelen van kleine sensoren vormen een verhaal apart. Zo zijn er nadelen te noemen als je het hebt over het ruisniveau. Full frame sensoren hebben grotere pixels met een betere signaal-ruisverhouding. Een groot voordeel van kleinere sensoren komt echter om de hoek kijken als je met teleobjectieven gaat werken. Het blijkt dat door de kleinere sensor bij compactcamera s de effectieve beeldhoek beduidend kleiner is dan bij full frame wat een positieve invloed heeft op de telewerking van het objectief. Stel dat je met een camera met cropfactor 1,6 een foto maakt en de zoomlens ingesteld staat op 55 mm. Het beeld dat je op de sensor krijgt is hetzelfde als bij een full frame camera met een ingestelde focale lengte van 1,6*55 = 88 mm. Wat betreft de telewerking is dit een voordeel. Bij groothoek slaat dit om in een nadeel. Het komt er dus op neer dat een kleine sensor winst oplevert voor de telewerking. Compactcamera s, die kleine sensoren hebben, geven in dit geval voordeel ten opzichte van DSLR s. Opmerking: De cropfactor heeft directe invloed op de beeldhoek maar is niet van invloed op andere eigenschappen van het objectief zoals het perspectiefverloop. Prime of Zoom Objectieven kan je wel onderverdelen in twee soorten: primes en zoomlenzen. Een prime is een objectief met één vaste brandpuntsafstand die niet door verdraaiing van de lenselementen te veranderen is. Een zoomlens heeft een variabele brandpuntsafstand en dus een variabele beeldhoek. Een prime is dus veel minder flexibel dan een zoomlens die snel op een andere brandpuntsafstand is om te zetten, maar de prime heeft over het algemeen veel betere optische kwaliteit, is vaak lichtsterker, kleiner, lichter en veel goedkoper dan een zoomlens. Dit komt omdat het ontwerp van een prime eenvoudiger is (minder bewegende delen) en omdat een prime is geoptimaliseerd voor één enkele brandpuntsafstand terwijl een zoomlens te maken heeft met een scala aan brandpuntsafstanden.

3 Het is eenvoudiger om een aantal lensfouten zoals chromatisch aberratie op te vangen. Voor- en nadelen van prime contra zoom: Het belangrijkste voordeel van een zoomlens is zijn flexibiliteit. Door een simpele draaibeweging ga je heel snel naar een andere brandpuntsafstand, terwijl je een prime zou moeten verwisselen voor een ander objectief. Dit is zeker een niet te onderschatten voordeel van een zoom ten opzichte van een prime. Bij een zoomlens heb je minder snel last van [b]stofjes op de sensor. Bij het wisselen van lenzen heb je meer kans dat er stofdeeltjes op de sensor terecht komen en bij zoomlenzen hoef je minder vaak te verwisselen. Aan de andere kant kunnen sommige zoomlenzen door de bewegingen van de lensdelen weer een bron van stofjes zijn. Ondanks het feit dat een prime goedkoper is dan een zoomlens verdwijnt dit voordeel als sneeuw voor de zon omdat je voor een groter bereik vaak [b]meerdere primes moet aanschaffen. Dit zijn de drie belangrijkste voordelen van een zoomlens ten opzichte van een prime. Daar staan weer een aantal [b]voordelen van de prime tegenover: Vanwege de meer eenvoudige constructie kunnen primes [b]lichtsterker worden gemaakt dan zoomobjectieven. Het is bij een prime makkelijker en goedkoper om een grotere maximale lensopening in te bouwen. Dit zou een doorslaggevende reden kunnen zijn om van een prime gebruik te maken. Door de hogere lichtsterkte van primes zijn kortere belichtingstijden mogelijk wat ze meer geschikt maakt voor situaties met slechte lichtomstandigheden zoals zaalsport. Dit voordeel is tegenwoordig minder een issue omdat de betere signaal- ruisverhouding van de huidige sensoren de instelling op hoge ISO waarden beter mogelijk maakt. Ook de steeds betere techniek van beeldstabilisatie zorgt ervoor fat je langere belichtingstijden kan gebruiken. Een prime heeft kleinere afmetingen en is dus lichter en meer hanteerbaar dan een zoomobjectief. Een objectief dat is geoptimaliseerd voor één enkele brandpuntsafstand is beter te corrigeren op lensfouten zoals chromatische aberratie en levert aan de randen scherpere beelden op dan een gelijkwaardige zoomlens. Het is natuurlijk wel zo dat zoomlenzen in verschillende kwaliteitsklassen worden aangeboden. Zo is de Canon's L Lens Serie wat scherpte betreft beslist niet minder, eerder beter, dan hun prime tegenvoeters.

4 Compactcamera s hebben geen mogelijkheid om van objectief te wisselen zodat je bent aangewezen op de mogelijkheden die de zoominstelling van de camera biedt. Zoomen: Als je met een compactcamera inzoomt is dat precies hetzelfde als dat je met een zoomlens naar een langer brandpunt overgaat, maar bij compactcamera s zijn de termen zoomen en zoomfactor meer ingeburgerd. De zoomfactor is een maat voor de telewerking van een compactcamera en geeft aan hoeveel keer de kortste brandpuntsafstand kan worden verlengd. Zo kan bij bijvoorbeeld bij de Olympus SP 570 Ultra Zoom met zoomfactor 20 de brandpuntsafstand 20 keer worden verlengd, van 26 mm naar 520 mm. De term zoomfactor kan misleidend werken en je kan hem niet zonder meer gebruiken om twee objectieven te vergelijken. Het geeft alleen informatie over de vergrotende werking ten opzichte van de kleinste brandpuntsafstand van dat objectief. Bij de specificaties van compactcamera s kom je de begrippen optische zoom en digitale zoom tegen. Laat je door de digitale zoom niet misleiden. De optische zoom is echt de vergrotende werking tengevolge een andere instelling van het objectief. Het beeld beslaat de hele oppervlakte van de sensor. De gezoomde foto heeft dus de maximale resolutie. De digitale zoom is een softwaretruck die er uit bestaat dat een stukje uit het beeld tot volle beeldgrootte wordt opgeblazen. Dit gaat ten koste van de resolutie en leidt tot aanzienlijke kwaliteitsvermindering. De voorzetlenzen zijn met adapterringen aan te passen aan de lensdiameter van de camera. De prijsklasse ligt zo rond 200 euro. Voorzetlenzen werken altijd in combinatie met het oorspronkelijke objectief en als je kwaliteitseisen stelt moet je kunnen verwachten dat de optische kwaliteit van dat objectief niet wordt verminderd. De goedkope voorzetlenzen zijn kwalitatief niet optimaal.

5 Chromatische aberratie Bij breking van het licht door de lens treden altijd onnauwkeurigheden op de aberraties of lensfouten. Dat is een natuurkundig gegeven waaraan niet valt te ontkomen. Bij ieder soort objectief komen bepaalde fouten sterker naar voren zodat per soort objectief speciale aandacht wordt geschonken aan hun typische afwijkingen. Het is hier niet de bedoeling om diep op de aberraties in te gaan maar het lijkt wel verstandig om een aantal begrippen waarmee je bij de aankoop van een telelens te maken krijgt in het kort te bespreken. Telelenzen zijn vanwege hun lange brandpuntsafstand erg gevoelig voor Chromatische Aberratie (CA) en een groot deel van het ontwikkelingswerk wordt besteed om CA te minimaliseren. Wanneer licht door een lens gaat komt het samen in het brandpunt. Omdat iedere kleur iets anders wordt afgebogen komen hun lichtbundels niet in hetzelfde brandpunt samen en worden ze niet even scherp afgebeeld. Dit wordt zichtbaar als verkleuring langs scherpe randen. Deze onnauwkeurigheid wordt Chromatische Aberratie (CA) genoemd. CA is vaak erger aan de beeldranden dan in het centrum omdat de vorm van de afbeelding van een punt daar niet gecentreerd rond dat punt ligt maar een beetje uitwaaiert. Het verschijnsel is meestal te herkennen aan paarse verkleuring langs de randen en wordt ook wel purple fringing genoemd. CA is bij teleobjectieven een veelvoorkomend probleem dat kan worden opgelost door gebruik te maken van speciale glassoorten en technieken.

6 Glassoorten en technieken: Om CA tegen te gaan wordt bij de constructie van duurdere teleobjectieven gebruik gemaakt van speciale technieken zoals APO en glassoorten zoals fluorietglas en soorten met afkortingen als UD en ED. Om bij de aanschaf van een duur teleobjectief niet te verdwalen in een woud van afkortingen volgt hier een korte bespreking. APO: Apochromatische correctie is een techniek waarbij een objectief voor de drie primaire kleuren rood, groen en blauw is gecorrigeerd zodat ze na breking in hetzelfde punt samenkomen en daarmee geheel vrij is van CA. Door samengestelde systemen te maken van lenzen met een tegengestelde CA waarvan de afwijking van de ene lens die van de andere tegengaat zullen objectieven nauwelijks CA vertonen. Een composietlens die de beelden voor twee kleuren corrigeert heet een 'achromaat' en een die voor meer kleuren corrigeert heet een 'apochromaat'. Vaak worden in apochromaten duurdere glassoorten gebruikt, waardoor ze duurder zijn dan achromaten. Voor veel toepassingen is apochromatische correctie niet strikt nodig. Bij teleobjectieven heb je last van atmosferische invloeden met negatief effect op het contrast. Door apochromatische correctie wordt het contrast juist gunstig beïnvloed vandaar dat de apochromatische correctie in teleobjectieven toegepast wordt. Fluoriet geeft, in combinatie met andere glassoorten, door zijn speciale optische eigenschappen een zo goed als ideale correctie van CA. Daar natuurlijk fluoriet alleen voorkomt in kleine stukjes, kan het niet worden gebruikt voor lenzen. Dit probleem werd opgelost toen men er in slaagde een technologie te ontwikkelen voor de fabricage van grote kunstmatige kristallen. Deze dure technologie maakte het mogelijk om fluoriet te gebruiken voor fotolenzen. Perspectief Perspectief is een zaak van verhoudingen. Diepteperspectief zien wij door het verschil in relatieve grootte tussen dichtbij en veraf gelegen voorwerpen. Als je twee even grote voorwerpen hebt die achter elkaar staan lijkt het voorwerp dat met meest dichtbij ligt groter dan het verder weg gelegen voorwerp. Hoe dichter je bij het voorste voorwerp komt hoe groter het verschil wordt. Bij een foto hangt het perspectief naast de afstand van de camera tot het object ook af van de brandpuntsafstand van de lens.

7 Bij telelenzen worden veraf gelegen onderwerpen vergroot weergegeven zodat het lijkt alsof je dichter bij het object staat. Het perspectief is echter anders dan in het geval je echt dichtbij zou staan. Bij groothoeklenzen lijkt de achtergrond op grotere afstand van iets op de voorgrond, dan bij een telelens. Je hebt bij groothoek meer dieptewerking. Telelenzen hebben dus de eigenschap het beeld platter te maken. Alles in het beeld lijkt op elkaar geplakt. Dit wordt soms het plat perspectief genoemd. Bij groothoek wordt de visuele diepte vergroot, bij telelenzen juist samengedrukt. In beide gevallen is het inschatten van de afstand tussen voorwerpen niet eenvoudig. Als je met groothoek werkt kunnen door de perspectivische vertekening voorwerpen op korte afstand buitenproportioneel worden weergegeven. Dit wordt geïllustreerd in het voorbeeld hierboven. De foto links werd gemaakt met een focale lengte van 24 mm, de foto rechts werd op grotere afstand gemaakt met focale lengte 78 mm. Beide waarden zijn omgerekend naar kleinbeeldequivalent. Het verschil in perspectief is duidelijk te zien in hoe het linker verkeersbord weergegeven t.o.v. De lantaarn erachter. Ook is het goed te zien dat de achtergrond bij de teleopname sterk naar voren wordt gehaald. Scherptediepte Omdat de scherptediepte omgekeerd evenredig is met het kwadraat van de brandpuntsafstand hebben telelenzen vanwege hun lange brandpuntsafstanden een beperkte scherptediepte zodat de achtergrond eerder vaag wordt dan bij groothoek of standaardobjectieven. Voor grotere scherptediepte moet je dus meer diafragmeren wat weer tot langere belichtingstijden leidt. Vooral bij landschap fotografie is het erg belangrijk dat je een grote scherptediepte hebt want zowel voorwerpen op 5m afstand als aan de horizon moeten scherp worden weergegeven. Een telelens heeft een kleinere scherptediepte dan een groothoeklens. Deze beperkte scherptediepte, samen met de hierna te bespreken atmosferische verstoring, maakt telelenzen minder geschikt voor landschappen. Daarom worden veel landschap foto's met groothoeklenzen gemaakt.

8 Een voordeel van de beperkte scherptediepte van een telelens kan zijn dat je niet wordt afgeleid door niet boeiende details rondom het onderwerp. Alles wat er niet toe doet wordt onscherp afgebeeld. Dit maakt (lichte) telelenzen bij uitstek geschikt voor portretfotografie. Ook bij macrofotografie kan dit een voordeel zijn. Verschijnselen die bij telelenzen extra opvallen Door de typische vergrotende werking van teleobjectieven gaan een aantal hinderlijke effecten extra opvallen. Deze effecten zijn er altijd maar spelen bij telelenzen een grotere rol dan bij kortere brandpuntsafstanden. Twee zaken waarmee je bij teleobjectieven meer rekening mee moet houden zijn de atmosferische verstoring en de bewegingsonscherpte. Atmosferische verstoring Een hinderlijk verschijnsel dat bij teleobjectieven extra opvalt is de verstoring die de atmosfeer op de beeldkwaliteit uitoefent de atmosferische verstoring. Bij ver weg gelegen objecten moet het gereflecteerde licht een langere weg door de lucht afleggen. Door stof en waterdamp in de lucht zal het licht meer worden verstrooid en wordt het eigenlijke onderwerp minder contrastrijk weergegeven dan een dichtbij gelegen voorwerp. Zeker bij mist of nevel is dit effect goed merkbaar. Deze atmosferische verstoring is er altijd en heeft niets te maken met de lenskwaliteit. Het zal echter bij een normale foto niet zo opvallen omdat dan de aandacht dan is gericht op de dichterbij gelegen voorgrond en, omdat atmosferische verstoring een natuurlijk iets is, wordt de minder contrastrijke achtergrond ook als natuurlijk ervaren. Bij telelenzen ligt dat anders. Dan wordt het hele beeld gevuld met het ver weg gelegen object en de atmosferische verstoring is over het hele beeld waarneembaar. Dat komt onnatuurlijk op ons over. Het verstrooiend effect geeft aan de opname vaak een kleurvervlakkend karakter. De verschillende elementen van het landschap laten niet meer hun eigen kleur zien, maar nemen de kleur aan van het licht op dat moment. Zo kan het hele beeld geel, paars of blauw kleuren, afhankelijk van tijd en weersomstandigheden. Deze verstoring kan in een aantal gevallen storend werken maar aan de andere kant maakt het de telelens goed geschikt om de sfeer van een bepaald tijdstip weer te geven. Bovendien is de voorgrond meestal niet in beeld, waardoor het aantal elementen in het beeld ook beperkt kan blijven. Goed gebruikt versterkt dit de sfeer - er zijn immers geen afleidende delen.

9

SENSOR op stof en vlekken controleren

SENSOR op stof en vlekken controleren SENSOR op stof en vlekken controleren Camera: Jpeg. Om sneller te kunnen kijken op de computer. ISO op 100. Brandpuntsafstand 50 mm of meer. Scherpinstelling op handmatig (MF). a. Effen wit vel: Scherpstelling

Nadere informatie

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Fotografie Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Leren kijken (juiste informatie vastleggen) Technieken beheersen (camera + belichting) (Bewerken van foto s met Photoshop)

Nadere informatie

Scherp of onscherp? Omgaan met scherptediepte.

Scherp of onscherp? Omgaan met scherptediepte. Scherp of onscherp? Omgaan met scherptediepte. Lezing door Hannes Voor CGC Fotoclub 22 november 2018 Inleiding Iedere fotograaf wordt vroeg of laat geconfronteerd met onscherpte. Onscherpte kan functioneel

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

Verschillende lenzen, verschillende toepassingen.

Verschillende lenzen, verschillende toepassingen. Verschillende lenzen, verschillende toepassingen. Hallo en wederom welkom bij mijn zesde blog. Deze keer wil ik het graag hebben over verschillende lenzen en hun toepassing. Ik krijg vaak de vraag: welke

Nadere informatie

Scherptediepte. Inleiding

Scherptediepte. Inleiding Inleiding In ieder objectief vinden we een diafragma. Het diafragma bestaat uit een aantal lamellen, die tesamen openingen met verschillende diameters kunnen vormen. Doordat het diafragma deze verschillende

Nadere informatie

Basic Creative Engineering Skills

Basic Creative Engineering Skills Optische systemen Oktober 2015 Theaterschool OTT-1 1 Optische systemen In het theater: Theaterlampen Projectoren Camera s (foto, video, film) In deze les worden achtereenvolgens behandeld: Eigenschappen

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN BASIS FOTOGRAFIE In fotografie draait alles om 2 eenvoudige zaken: het beschikbare licht (dat je wil vastleggen als foto op je film of sensor) de lens die je gebruikt om dit licht te manipuleren. Bij het

Nadere informatie

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas FOTOGRAFIE BASIS Jelmer de Haas LES 3 - OBJECTIEF & SCHERPTE Maken van een foto Objectief Oefening Bespreken thuisopdracht Scherpte Toevoegen: vertekening groothoek Check dubbeling met les 2 over objectief

Nadere informatie

Objectieven voor digitaal

Objectieven voor digitaal Inleiding Enige tijd geleden waren de prijzen van de digitale reflexcamera s dusdanig hoog, dat ze alleen door professionals of hobbyisten met een dikke portefeulle aangeschaft konden worden. De (serieuzere)

Nadere informatie

7 stappen naar een onscherpe achtergrond

7 stappen naar een onscherpe achtergrond 7 stappen naar een onscherpe achtergrond Door gebruik te maken van een onscherpe achtergrond kun je de aandacht in je beeld volledig op het onderwerp leggen. Het is een veel gebruikte methode onder fotografen

Nadere informatie

Digitale fotografie onder water

Digitale fotografie onder water Digitale fotografie onder water Digitale fotografie wordt meer en meer bereikbaar voor de gewone duiker (Jan-met-de- Cap). Dit komt omdat veel camera merken goed geprijsde onderwaterhuizen leveren voor

Nadere informatie

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie de basiskennis! Waarom? Analoog of digitaal blijft gelijk! Basiskennis is onontbeerlijk! Beter inzicht in wat

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2

SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2 SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2 Inleiding Een aantal factoren speelt een rol bij het maken van een goede foto. In de eerste plaats het onderwerp en dan vooral de manier waarop het onderwerp is ingekaderd.

Nadere informatie

Lenzen. Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel?

Lenzen. Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel? Lenzen Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel? Soorten lenzen Zoom lenzen (b.v. 24-70mm) Superzooooom lenzen (b.v. 18-300mm) Vast lenzen (b.v. 50mm) Soorten lenzen Macro lenzen (b.v. 100mm) (Super)

Nadere informatie

Brandpunten en cropfactor

Brandpunten en cropfactor Inleiding Iedereen die de overstap van kleinbeeldfilm naar digitaal maakt, zal er vroeg of laat eens mee geconfronteerd worden: onze geliefde brandpunten zijn niet meer zoals ze altijd geweest zijn. De

Nadere informatie

Les 2. Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 2. Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd. Basiscursus Digitale Fotografie Les 2 Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1. Les 2. Les 3. Les 4. Les 5. Les 6. Les 7. Les 8. Bonus Les 9. Focus + Scherptediepte + Diafragma

Nadere informatie

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor Wat zijn megapixels en waarom moet ik mij daar druk om maken? De afgelopen jaren zijn alle camera fabrikanten bezig geweest met een zogenaamde Megapixel oorlog. De ene fabrikant adverteerde met de nieuwste

Nadere informatie

Objectiefkeuze. Na de keuze voor de camera volgt een andere moeilijke keuze: kies ik voor de goedkope kitlens of zijn er betere alternatieven???

Objectiefkeuze. Na de keuze voor de camera volgt een andere moeilijke keuze: kies ik voor de goedkope kitlens of zijn er betere alternatieven??? Objectiefkeuze Na de keuze voor de camera volgt een andere moeilijke keuze: kies ik voor de goedkope kitlens of zijn er betere alternatieven??? Standaard zoomobjectief Alle merken brengen bundels uit van

Nadere informatie

Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field)

Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field) Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field) Eerst en vooral een kleine herhaling: Het Diafragma of Lensopening. Als je de technische specs van je lens bekijkt,

Nadere informatie

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen 7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE voor natuurfoto s met een WOW-factor Fotograferen in de natuur.nl Toine Westen HOI! Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips.

Nadere informatie

Informatie over Lenzen

Informatie over Lenzen Informatie over Lenzen Camera CCD Sensor: De grootte van de camerabeeld sensor (CCD) beïnvloed ook de kijkhoek, waarbij de kleinere beeldsensoren een smallere kijkhoek creëren wanneer gebruikt met eenzelfde

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

Ultiem lichtsterk 14-24mm groothoekzoomobjectief met minimale vervorming

Ultiem lichtsterk 14-24mm groothoekzoomobjectief met minimale vervorming Februari, 2018 A Art SIGMA 14-24mm F2.8 DG HSM Ultiem lichtsterk 14-24mm groothoekzoomobjectief met minimale vervorming 1. Onovertroffen optische kwaliteit uit de Art lijn 2. Compatibel met Canon lens

Nadere informatie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie Portretfotografie Tips & Trucs portretfotografie Tips & Trucs Ronnie Dankelman ReisReporterborrel 18 april 2009 Portretfotografie Camera instellingen Compositie Contact Er zijn drie aspecten waar je op

Nadere informatie

Digitale fotografie, enkele stellingen ontzenuwd.

Digitale fotografie, enkele stellingen ontzenuwd. Digitale fotografie, enkele stellingen ontzenuwd. Hans van Esdonk versie 2009-02-16#1 methodes om een onscherpe opname te maken... verkeerd scherpstellen bewegen tijdens de opname vieze lens verkeerde

Nadere informatie

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen Fotografie: van opname tot archivering deel 1 Bruno Vandermeulen 6 7 8 9 10 11 12 1 3 Wat is een camera? Zwarte doos: camera obscura Sensor Sluiter Objectief Diafragma Sensor Pixels Grootte 15 16 Camera

Nadere informatie

Algemene Camera techniek

Algemene Camera techniek Mei 2010 Algemene Camera techniek Een camera zonder geheimen G.van Koppen Wat komt er aan bod... De camerafamilie Compact vs. Spiegelreflex (DSLR) Invloed van sluiter, diafragma en ISO Scherptediepte Lichtmeting

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART AV-01-02-01 De fotocamera Voorkennis: Geen Intro: We kunnen fotocamera s verdelen in twee grote groepen, namelijk analoge camera s en digitale camera s. Door middel van deze opdracht krijg

Nadere informatie

Wat zijn tussenringen?

Wat zijn tussenringen? Wat zijn tussenringen? Om onderwerpen van heel dichtbij te kunnen fotograferen, kun je diep in de buidel tasten en een speciaal macro-objectief aanschaffen. Wat als ik je zeg dat er ook een goedkopere

Nadere informatie

Instellingen. Afbeelding 3.1 Boven op een spiegelreflexcamera. draaiknop waarmee de M-stand kan worden ingesteld.

Instellingen. Afbeelding 3.1 Boven op een spiegelreflexcamera. draaiknop waarmee de M-stand kan worden ingesteld. Instellingen 3 Hoe geavanceerd de camera ook is, met mondfotografie zijn de beste resultaten te bereiken door manueel te werken. Dit hoofdstuk zal dat duidelijk maken. Omdat de instelling van de verschillende

Nadere informatie

Architectuurfotografie. Tips

Architectuurfotografie. Tips Architectuurfotografie Tips Compositie Onderwerp zien?) Abstractie detail) Standpunt vogelperspectief) Kadering (omgeving) Lijnenspel beweging) Structuur symmetrie) Contrast(en) elementen) Lichtval en

Nadere informatie

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies 1 Opdrachten In Hoofdstuk 1 De digitale camera en Hoofdstuk 2 Digitaal fotograferen van het Handboek Digitale fotografie en fotobewerking staan opdrachten die u zelf kunt uitvoeren. Als u alle opdrachten

Nadere informatie

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les Welkom bij Foto van Beloois Auteur: Frank van Beloois Bedrijf: Foto van Beloois Copyright 2015 Foto van Beloois, KvK 51968673 Alle rechten voorbehouden www.foto.vanbeloois.nl www.academy.vanbeloois.nl

Nadere informatie

M A C R O fotografie

M A C R O fotografie Macrofotografie M A C R O fotografie wat is macrofotografie welke lens sluitertijd diafragma en bokeh scherpte/diepte verlichting A F S P R AA K negatief = beeldsensor = full frame full frame (ff) = 24

Nadere informatie

Alles over de cropfactor

Alles over de cropfactor Alles over de cropfactor De cropfactor is een term die aangeeft dat een sensor kleiner is dan het daadwerkelijke equivalent van een 35mm kleinbeeldfilm. Vroeger werkten ze niet met geavanceerde digitale

Nadere informatie

Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE

Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE centrum voor VOLWASSENENONDERWIJS Heusden - Zolder Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE Uitgegeven door het CVO Heusden-Zolder Auteur: Rebecca Dekleermaeker Copyright 2010 CVO - All rights reserved http://www.cvohz.be

Nadere informatie

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag Cursus Fotografie Les 2 Nu aan de slag 1 Wat hebben we ook al weer gedaan... Verschillende standen Witbalans Grootst mogelijk? 2 Opdracht van de vorige keer Invullen vragenlijst 5 foto s maken met verschillende

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

Minicursus Digitale fotografie

Minicursus Digitale fotografie Minicursus Digitale fotografie De zomer is in aantocht: de periode waarin je digitale camera overuren draait. Omdat niet iedereen weet wat je allemaal kunt met een digitale camera, geeft het NTI je deze

Nadere informatie

HET DIAFRAGMA. Voor iedereen die er geen gat meer in ziet. Algemeen

HET DIAFRAGMA. Voor iedereen die er geen gat meer in ziet. Algemeen HET DIAFRAGMA Voor iedereen die er geen gat meer in ziet. Algemeen Allemaal gebruiken wij het, maar toch blijkt uit regelmatig terugkerende vragen op het forum dat dit gebruiken soms iets anders is dan

Nadere informatie

Av (camera stand) Av staat voor Aperture Value. Beeldhoek

Av (camera stand) Av staat voor Aperture Value. Beeldhoek http://www.fotografiebegrippen.nl/ae De afkorting AE staat voor Automatic Exposure (Automatische belichting). Op veel digitale spiegelreflexcamera's is deze knop aanwezig met de letters AE-L. In dit geval

Nadere informatie

Close-up Techniek avond. Filmen met fotocamera

Close-up Techniek avond. Filmen met fotocamera Close-up Techniek avond Filmen met fotocamera Beelden van toen 35 mm kleinbeeld film 8 mm film Geschiedenis Camcorder 1995 Digitale video band 1983 Analoge Videoband 2000 Flash memory Traditioneel Alternatieve

Nadere informatie

Nikon brengt drie S-Line NIKKOR Z- objectieven en de vattingadapter FTZ uit en kondigt de ontwikkeling aan van de de 58mm f/0.

Nikon brengt drie S-Line NIKKOR Z- objectieven en de vattingadapter FTZ uit en kondigt de ontwikkeling aan van de de 58mm f/0. Nikon brengt drie S-Line NIKKOR Z- objectieven en de vattingadapter FTZ uit en kondigt de ontwikkeling aan van de de 58mm f/0.95 S Noct Exclusief ontworpen voor het Z-vattingsysteem van Nikon met een nieuwe

Nadere informatie

DE KLEINBEELDCAMERA. zoekerlens-camera voor kleinbeeld met parallax afwijking goedkope wegwerpcamera dure camera met prallax correctie

DE KLEINBEELDCAMERA. zoekerlens-camera voor kleinbeeld met parallax afwijking goedkope wegwerpcamera dure camera met prallax correctie DE KLEINBEELDCAMERA De kleinbeeldcamera functioneert met geperforeerde 35 mm film. Het filmformaat wordt aangeduid als 135 film. Bv. 135-36 is een kleinbeeldfilm met 36 opnamen. Het effectieve filmformaat

Nadere informatie

Uitwerkingen. Hoofdstuk 2 Licht. Verkennen

Uitwerkingen. Hoofdstuk 2 Licht. Verkennen Uitwerkingen Hoofdstuk 2 Licht Verkennen I a. Teken het gebouw met de zon in de tekening. De stand van de zon bepaalt waar de schaduw terecht komt. b. Maak een tekening in bovenaanzicht. Jij staat voor

Nadere informatie

SCHERPSTELLEN DIGITALE FOTOGRAFIE VAN OPNAME TOT AFDRUK HOOFDSTUK 3

SCHERPSTELLEN DIGITALE FOTOGRAFIE VAN OPNAME TOT AFDRUK HOOFDSTUK 3 3 SCHERPSTELLEN HOOFDSTUK 3 DIGITALE FOTOGRAFIE VAN OPNAME TOT AFDRUK Dit is hoofdstuk 3 van het boek waarin de volledige workflow voor de digitaal werkende fotograaf wordt behandeld. Wanneer u op de hoogte

Nadere informatie

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald.

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald. Belichting Sluitertijd 1/4 1/8 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 Diafragma 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 ISO ruis geen ruis 3200 1600 800 400 200 100 lichter donkerder Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de

Nadere informatie

Natuur en landschapsfotografie

Natuur en landschapsfotografie Natuur en landschapsfotografie Dirk Claes Natuurfotografie is een zeer populaire vorm van fotografie. Je hoeft heus niet ver te gaan om te kunnen genieten van de natuur. Je eigen tuin, een park in de stad,

Nadere informatie

Definities en onderwerpen

Definities en onderwerpen Definities en onderwerpen Essentiële vaardigheden: Het verschil tussen een macro-opname en een close-up. De betekenis van afbeeldingsmaatstaf. Het verband tussen vergroting en pixeldichtheid. De onderwerpen

Nadere informatie

1: Definities en onderwerpen 1 Introductie 2 Definities 2 Onderwerpen 12

1: Definities en onderwerpen 1 Introductie 2 Definities 2 Onderwerpen 12 Inhoud 1: Definities en onderwerpen 1 Introductie 2 Definities 2 Onderwerpen 12 2: Gereedschap 21 Introductie 22 Camera 22 Lenzen 29 Belichting 39 Accessoires 45 Samenvatting 55 3: Instellingen 57 Introductie

Nadere informatie

Fotografiecursus - Deel 6

Fotografiecursus - Deel 6 Fotografiecursus - Deel 6 Handleiding van Auteur: OctaFish Januari 2013 Het objectief Nu we zo n beetje alle belangrijke onderdelen van de camera wel hebben gehad, wordt het tijd om eens naar het object

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

Cursus fotografie les 4. De computer les

Cursus fotografie les 4. De computer les Cursus fotografie les 4 De computer les Wat bepaalt de belichting? ISO Belichtingstijd Diafragma Extra (flits) licht 2 Verband ISO-Belichtingstijd-Diafragma ISO Diafragma Belichtingstijd 3 Voorbeeld van

Nadere informatie

Meerdere wegen naar BETERE FOTO S

Meerdere wegen naar BETERE FOTO S Meerdere wegen naar BETERE FOTO S (zonder meer apparatuur te kopen) 2013 Wim Stolwerk Mirror Image Photography, Vinkeveen Geinspireerdop publicaties van Craft& Vision Gespecialiseerde Canadese uitgeverij

Nadere informatie

SCHERPTE? Scherpte in de fotografie en wat het doet in je foto?

SCHERPTE? Scherpte in de fotografie en wat het doet in je foto? SCHERPTE? Scherpte in de fotografie en wat het doet in je foto? HET GEBRUIK VAN SCHERPTE OF JUIST ONSCHERPTE Scherpte in het algemeen benadrukt iets Onscherpte laat iets in de achtergrond of voorgrond

Nadere informatie

thema sport Sportfotografie Hoe doe

thema sport Sportfotografie Hoe doe thema sport Sportfotografie Hoe doe 1 Sportfotografie is een vorm van fotografie die niet door zo heel veel amateurfotografen wordt beoefend. En dat is jammer, want het is erg leuk om te doen. Heeft u

Nadere informatie

De apparatuur die je nodig hebt

De apparatuur die je nodig hebt Dichterbij met macro Met close-up- of macrofotografie gaat er een compleet nieuwe wereld open voor jou en je EOS. Alledaagse objecten veranderen voor het oog van je camera in fascinerende onderwerpen.

Nadere informatie

Fotograferen in de Berry

Fotograferen in de Berry Fotocursus op camping le Bonhomme met dank aan de HCC versie feb 2008 Deel 1 blad 1 Inleiding Iedereen schiet weleens een plaatje, maar het resultaat is niet altijd zoals verwacht. De foto is onscherp,

Nadere informatie

Uitwerkingen Hoofdstuk 2 Licht

Uitwerkingen Hoofdstuk 2 Licht Uitwerkingen Hoofdstuk 2 Licht Verkennen I a. Teken het gebouw met de zon in de tekening. De stand van de zon bepaalt waar de schaduw terecht komt. b. Een platte tekening. Jij staat voor de spiegel, de

Nadere informatie

Cursus: tilt-shiftlenzen voor landschaps- en architectuurfotografie

Cursus: tilt-shiftlenzen voor landschaps- en architectuurfotografie Cursus: tilt-shiftlenzen voor landschaps- en architectuurfotografie Wie aan landschaps- of architectuurfotografie doet, heeft ongetwijfeld al van een tilt-shiftlens gehoord. Het ideale instrument om zowel

Nadere informatie

Samyang introduceert 2e Autofocus objectief voor Canon Full-Frame, de AF 85mm ƒ/1.4 EF.

Samyang introduceert 2e Autofocus objectief voor Canon Full-Frame, de AF 85mm ƒ/1.4 EF. Samyang introduceert 2e Autofocus objectief voor Canon Full-Frame, de AF 85mm ƒ/1.4 EF. Nieuw-Vennep, 18 juni 2018: Transcontinenta BV, de distributeur voor Samyang in de Benelux, kondigt hierbij met trots

Nadere informatie

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg Reader 37 Workshop Fotografie September 2007 Mediatheek Moller Tilburg 2 Inhoudsopgave 1 Theorie van fotografie.. 4 1.1 Diafragma en sluitertijd. 4 1.2 Pixels. 8 1.3 Bestandgrootte.. 9 1.4 Scherpte/diepte.

Nadere informatie

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan Uitgebreid naslagwerk bij Fotografie Workshop door Boukje Canaan Inzoomen/dichtbij halen Weinig mensen realiseren zich dat ze met een zoom een prachtig instrument in handen hebben voor het maken van portretten.

Nadere informatie

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf Handige gidsjes Deel 1 Als je net begint te fotograferen en je hebt net je eerste digitale spiegel reflex camera gekocht begint er een nieuwe reis voor je. Een reis op een pad dat al veel betreden is en

Nadere informatie

PERSBERICHT. Olympus presenteert een serie M.Zuiko F1.2 PROprimelenzen met twee nieuwe producten. Eenvoudig design

PERSBERICHT. Olympus presenteert een serie M.Zuiko F1.2 PROprimelenzen met twee nieuwe producten. Eenvoudig design PERSBERICHT Eenvoudig design Olympus presenteert een serie M.Zuiko F1.2 PROprimelenzen met twee nieuwe producten. Leiderdorp, 25 oktober 2017 Olympus heeft twee nieuwe F1.2 PROprimelenzen uitgebracht:

Nadere informatie

De belichtingsdriehoek

De belichtingsdriehoek Workshop Dick Jeukens Leren en doen (LED) De uiteindelijke belichting op de foto van een scène, hoe donker of licht, wordt bepaald door een samenspel van het DIAFRAGMA, de SLUITERTIJD en de ISO LICHTGEVOELIGHEID.

Nadere informatie

HAND-OUT MACRO FOTOGRAFIE

HAND-OUT MACRO FOTOGRAFIE HAND-OUT MACRO FOTOGRAFIE RvK 3-2018 DOEL HAND-OUT Macro (en close up) fotografie kent vele stijlen en technieken ieder met zijn eigen doel om een, meestal, klein onderwerp vast te leggen. Afhankelijk

Nadere informatie

3HAVO Totaaloverzicht Licht

3HAVO Totaaloverzicht Licht 3HAVO Totaaloverzicht Licht Algemene informatie Terugkaatsing van licht kan op twee manieren: Diffuus: het licht wordt in verschillende richtingen teruggekaatst (verstrooid) Spiegelend: het licht wordt

Nadere informatie

ISO. Diafragma. Sluitertijd. Scherptediepte

ISO. Diafragma. Sluitertijd. Scherptediepte En toen was er licht! deel 2 ISO Diafragma Sluitertijd Scherptediepte 1 Er zijn 4 voorwaarden welke bepalen hoeveel licht er uiteindelijk op de camera-sensor (analoog-film) terecht komt, namelijk: 1) Hoeveelheid

Nadere informatie

Verscherpen in Photoshop

Verscherpen in Photoshop Verscherpen in Photoshop Je ontkomt er bijna zelden aan om een foto nog net iets te verscherpen in Photoshop. Of je de foto nu afdrukt of dat het puur voor internet bedoeld is, een verscherpte foto oogt

Nadere informatie

Focus Stacking in Photoshop CC

Focus Stacking in Photoshop CC Focus Stacking in Photoshop CC Focus stacking, sorry er is geen fatsoenlijke Nederlandse term, is het stapelen van verschillende foto's en die omzetten tot één foto waarop veel meer scherp is. Bij iedere

Nadere informatie

Nikon introduceert MONARCH HG-verrekijkers met een diameter van 30 mm

Nikon introduceert MONARCH HG-verrekijkers met een diameter van 30 mm Nikon introduceert MONARCH HG-verrekijkers met een diameter van 30 mm Amsterdam, 28 juni 2018: Nikon kondigt de introductie aan van lichte, compacte verrekijkers met een diameter van 30 mm (8x30 en 10x30)

Nadere informatie

Personen bij weinig licht

Personen bij weinig licht Personen bij weinig licht Camera in auto-stand: van zodra er iets minder licht is, klapt de interne flits open en gaat deze af Flitslicht is soms nuttig (zie volgend thema), maar vaak krijg je betere resultaten

Nadere informatie

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud Welkom op de avond Basistechniek camera Gerrit Valkenwoud 1 Basistechniek camera Nodig om je te onderscheiden van de kiekjesmaker Geeft beter voorspelbare foto s Alleen te leren door veel te doen Lees

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip Wanneer is Macro Macro? Een macrofoto heeft een vergrotingsfactor van 1:1. In de praktijk betekent dit dat het gefotografeerde object ongeveer even groot is als de sensor. In de andere gevallen wordt het

Nadere informatie

Basic Creative Engineering Skills

Basic Creative Engineering Skills Visuele Perceptie Oktober 2015 Theaterschool OTT-1 1 Visuele Perceptie Op tica (Gr.) Zien leer (der wetten) v.h. zien en het licht. waarnemen met het oog. Visueel (Fr.) het zien betreffende. Perceptie

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl ! Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl!! Het maken van aquarium foto's Voor veel mensen met een aquarium komt er een tijd dat men er foto's van wil maken om het behaalde resultaat voor altijd vast

Nadere informatie

PERSBERICHT. ultra-groothoekzoom in zijn klasse: - Tamron 17-35mm F/2.8-4 Di OSD (Model A037)-

PERSBERICHT. ultra-groothoekzoom in zijn klasse: - Tamron 17-35mm F/2.8-4 Di OSD (Model A037)- Tamron introduceert de kleinste en lichtste ultra-groothoekzoom in zijn klasse: - Tamron 17-35mm F/2.8-4 Di OSD (Model A037)- Nieuw-Vennep 6 augustus 2018; Transcontinenta, importeur van Tamron in Nederland,

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over Nikon-objectieven

Alles wat je wilt weten over Nikon-objectieven Alles wat je wilt weten over Nikon-objectieven We zeggen misschien vaak wel lenzen, maar dat is fout. Een lens is een element in je objectief. Een lens is een enkel stukje geslepen glas en niet de hele

Nadere informatie

Groothoek. Ultragroothoek. Fisheye: Nikon introduceert drie nieuwe NIKKOR-objectieven voor fascinerende mogelijkheden

Groothoek. Ultragroothoek. Fisheye: Nikon introduceert drie nieuwe NIKKOR-objectieven voor fascinerende mogelijkheden Groothoek. Ultragroothoek. Fisheye: Nikon introduceert drie nieuwe NIKKOR-objectieven voor fascinerende mogelijkheden Nikon breidt haar assortiment objectieven uit met het allereerste NIKKOR-fisheyezoomobjectief

Nadere informatie

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto.

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto. Belichtingsregelingen: Creatief gebruik Dit tweede deel, over het programmakeuzewiel, behandelt het creatief gebruik van belichtingsregelingen. Deze geavanceerde belichtingsregelingen zijn tegenwoordig

Nadere informatie

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera.

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Prijs, vorm, kleur en koopmoment. Digitale fotocamera's met verwisselbare lens t.o.v. camera's met vaste lens. Minimum aantal pixels. Lengte breedte

Nadere informatie

Uitleg opnamens met een digitale camera

Uitleg opnamens met een digitale camera Uitleg opnamens met een digitale camera Telescopen Telescoop 152mm William Optics van volkssterrenwacht Orion. Op dit moment staat de telescoop in gesteld voor naar de zon te kijken. Aan de voorkant van

Nadere informatie

Camerakeuze. Camera s met wisselbaar objectief: Systeemcamera zonder spiegel: door wegvallen van spiegelconstructie is body klein

Camerakeuze. Camera s met wisselbaar objectief: Systeemcamera zonder spiegel: door wegvallen van spiegelconstructie is body klein Camerakeuze Camera s met vast objectief: Gsm camera (vb iphone): altijd bij de hand, kleine sensor = slechte kwaliteit bij minder goede lichtsituaties Compact camera: klein, meer fotografische mogelijkheden

Nadere informatie

Nieuwe FUJINON GF objectieven voor Portret-, Landschap- en

Nieuwe FUJINON GF objectieven voor Portret-, Landschap- en Nieuwe FUJINON GF objectieven voor Portret-, Landschap- en Architectuurfotografie Gorinchem 19 april 2017 FUJIFILM introduceert vandaag een tweetal nieuwe objectieven die uitermate geschikt zijn voor Portret-,

Nadere informatie

11 tips voor accenten in foto s

11 tips voor accenten in foto s 11 tips voor accenten in foto s Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

a) Bepaal door middel van een constructie de plaats van het beeld van de scherf en bepaal daaruit hoe groot Arno de scherf door de loep ziet.

a) Bepaal door middel van een constructie de plaats van het beeld van de scherf en bepaal daaruit hoe groot Arno de scherf door de loep ziet. NATUURKUNDE KLAS 5 ROEWERK H14-05/10/2011 PROEWERK Deze toets bestaat uit 3 opgaven (totaal 31 punten). Gebruik van eigen grafische rekenmachine en BINAS is toegestaan. Veel succes! ZET EERST JE NAAM OP

Nadere informatie

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde Inleiding Het woord fotografie betekent letterlijk schrijven met licht. Vertaald naar de camera betekent dit, dat we een bepaald moment vastleggen op een sensor. *) We drukken op een knopje en de foto

Nadere informatie

Scherpte in de fotografie

Scherpte in de fotografie Scherpte in de fotografie Uitleg clubavond 6 September 2012 Herman Boom Waar gaat deze presentatie over? Wat is scherpte Wel Hoe mensen scherpte ervaren Wat beinvloedt scherpte - een beetje begrip Een

Nadere informatie

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3)

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Ga je voor de beste kwaliteit van je foto, in webpresentatie of afdruk? Lees dan verder, want het verscherpen van beeldmateriaal is een kritische stap in de

Nadere informatie

Zoom - optisch & digitaal

Zoom - optisch & digitaal Inleiding Nog steeds erg in je nopjes met je vorig jaar aangeschafte digitale camera met een heus 4-voudig zoomobjectief? Of begint het toch te jeuken als je foto s staat te maken, en naast je staat iemand

Nadere informatie

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik LOREO MACRO 3D LENS Tips voor het gebruik De Loreo 3D Macro Lens biedt een unieke mogelijkheid voor het maken van macrofoto s in 3D. Net als elke macrolens vergt ook de Loreo een doordachte aanpak voor

Nadere informatie

Scherptediepte. Hannes Haisma. Computer Gebruikers Club/Fotoclub 22 november 2018

Scherptediepte. Hannes Haisma. Computer Gebruikers Club/Fotoclub 22 november 2018 Scherptediepte Hannes Haisma Computer Gebruikers Club/Fotoclub 22 november 2018 Hannes Haisma 2 Hannes Haisma 3 Parameters: Instelafstand Brandpuntafstand van de lens Verstrooiingscirkel Diafragmagetal

Nadere informatie

Tips voor betere foto's

Tips voor betere foto's Tips voor betere foto's Henk Hoedemaekers December 2006 Wanneer je alles net zo fotografeert als je in het voorbijgaan ziet, krijg je zelden interessante foto's. Door met de volgende tips rekening te houden,

Nadere informatie

Ruud Gort www.zienwateris.nl contact@zienwateris.nl 06-24670522

Ruud Gort www.zienwateris.nl contact@zienwateris.nl 06-24670522 Het 5 stappenplan voor het gebruik van Nikon D3100 spiegelreflex camera: Bij elke camera is er een onderverdeling van hoofdonderdelen en aanvullingen. In deze handleiding wil ik in 5 stappen de basis,

Nadere informatie

HANDMATIG FOTOGRAFEREN

HANDMATIG FOTOGRAFEREN W W W. K L E I N E D R O M E R S. N L 2 0 1 8 K L E I N E D R O M E R S EBOOK HANDMATIG FOTOGRAFEREN Ligt jouw camera ook meer stof te verzamelen dan foto s? Dan wordt het tijd voor verandering, want die

Nadere informatie