Nulmeting score 1. SITUERING 2. RISICOANALYSE. Tool 2.2 Plattegronden checklist. Tool 2.2 Plattegronden checklist. Tool 2.2 Plattegronden checklist

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nulmeting score 1. SITUERING 2. RISICOANALYSE. Tool 2.2 Plattegronden checklist. Tool 2.2 Plattegronden checklist. Tool 2.2 Plattegronden checklist"

Transcriptie

1 Hoofdstuk Nulmeting Toolbox 1.6. Engagementsverklaring Is er een engagement en draagvlak voor de opmaak van het plan? 2.1. Missie en situering van de organisatie Missie Wat is de missie van de organisatie, welke zijn de doelstellingen van de organisatie? Zijn missie en doelstellingen formeel vastgelegd? Tool 1.1. Voorbeeld engagementsverklaring Situering Tool 2.1. hecklijst situering van de organisatie Nulmeting score 1. SITUERING 2. RISIOANALYSE Opmerkingen Advies Procedureel/Organisatorisch: tool 1.1 'Engagementsverklaring' aanpassen naar de instelling toe. Procedureel/Organisatorisch: tool 1.1 'Engagementsverklaring' aanpassen naar de instelling toe. Tool 2.1. 'Identificatiefiche erfgoedinstelling' invullen en/of aanvullen. Tracht in de organisatorische doelstellingen ook een vermelding te maken naar veiligheid/beveiliging toe (EHBO, evacuatieoefening, sleutelbeleid...). Procedureel/Organisatorisch: sattelietbeeld afdrukken van de instelling (tool 2.2. 'Plattegronden' --> Sattelietbeeld). Tip : gebruik hiervoor 'Bing Maps 3D - OF Google Earth OF Google maps - en dan categorie 'maps' aanklikken Plattegronden Zijn volgende plattegronden beschikbaar en actueel? Situering op sattelietfoto met vermelding van straatnamen. Procedureel/Organisatorisch: sattelietbeeld afdrukken van de instelling (tool 2.2. 'Plattegronden' --> Sattelietbeeld). Tip : gebruik hiervoor 'Bing Maps 3D - OF Google Earth OF Google maps - en dan categorie 'maps' aanklikken. Verzamelplaats bij evacuatie (+ alternatief) Advies: Momenteel bevindt er zich geen verzamelplaats. Tracht een verzamelplaats te lokaliseren aan de hoofdbaan, afhankelijk van de aanrijroute van hulp- en interventiediensten (tracht te achterhalen hoe dit georganiseerd is voor het depot via de brandweer). Investering: begeleiding bij het opmaken van de evacuatieplannen + bepalen van de verzamelpunten. Aanduiding toegang hulp- en interventiediensten plattegronden (tool 2.2. 'hecklijst plattegronden'). Tip : maak een afspraak met de lokale brandweer, liefst met de commandant of interventieverantwoordelijke voor verdere bepaling aanvalsroute hulp- en interventiediensten. Vraag na bij de preventiedienst of deze plannen niet ter beschikking zijn bij hen.

2 Aanduiding functies van de ruimtes, bij voorkeur met unieke nummering Advies: Benoem iedere ruimte met een unieke nummering zodat men geen verwarring veroorzaakt over de verschillende ruimtes welke een zelfde benaming hebben. Een logische nummering start met O (nul) voor kelderverdieping, 1 (één) voor gelijkvloers enzovoort. Iedere ruimte krijgt dan bijvoorbeeld volgende nummering: 1.1 archief, 1.2 berging, 1.3 sanitaire ruimtes enzovoort zodat bij eeb interventie er een duidelijke verwijzing mogelijk is naar één specifieke ruimte, ook al worden ze allemaal 'archief' genoemd. Tip : indien u beschikt over inplantingsplannen in AutoAD is het zeer eenvoudig een unieke nummering (+ benaming) toe te kennen aan iedere ruimte. Normering: voor het opmaken van evacuatieplannen is er een internationaal standaard ter beschikking, namelijk ISO 23601: Aanduiding zones en compartimenten Aanduiding toegangen, (nood)uitgangen en vluchtroutes Aanduiding gevaarlijke stoffen Aanduiding hoofdaansluitingen Aanduiding brandbestrijdingsmiddelen Aanduiding technische voorzieningen Aanduiding locatie noodmaterialen (medisch + collectie) Inventaris gevaarlijke stoffen Is een lijst met gevaarlijke stoffen opgemaakt? (zie ook aanduiding op plattegrond) Tool Template inventaris gevaarlijke stoffen Advies: ga eens na bij de brandweer en/of preventiedienst of er geen plannen ter beschikking zijn betreffende compartimenten/zones. Best worden deze compartimentering/zones mee opgenomen op het evacuatieplan. Advies: indien u een elektronische versie ter beschikking heeft van de plattegrond is het makkelijk een pictogram te voorzien voor de berging waar gevaarlijke stoffen aanwezig zijn. Tip : op FARO-net kan u een presentatie terugvinden met de courante pictogrammen. Advies: indien u een elektronische versie ter beschikking heeft van de plattegrond is het makkelijk een pictogram te voorzien op de locatie waar zich de hoofdafsluiter van het water bevind. Tip : op FARO-net kan u een presentatie terugvinden met de courante pictogrammen. Advies: tracht een digitale versie ter beschikking te hebben bij de verantwoordelijke van de instelling zodat eventuele wijzigingen zeker mee kunnen opgenomen worden op plan. Tip : op FARO-net kan u een presentatie terugvinden met de courante pictogrammen. Tip : op FARO-net kan u een presentatie terugvinden met de courante pictogrammen. inventarislijst aanwezige gevaarlijke stoffen (tool 2.4. 'Inventaris gevaarlijke stoffen'). Tip : De preventiedienst heeft een heel aantal veiligheidsinstructiekaarten ter beschikking. Maak zeker gebruik van de door hen aangeboden diensten hieromtrent.

3 Is de brandweer op de hoogte van de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen? 2.2. Identificatie van kritische waarden Zijn de kritische waarden waarden geïdentificeerd die de missie van de organisatie mogelijk maken? Mensen? ollectie? Gebouw? Kritische infrastructuur? Informatie? Reputatie? Andere? Procedureel/Organisatorisch: in contact treden met plaatselijke brandweer en vragen om interventiedossier te bespreken en vastleggen op plattegrond waar zich de gevaarlijke stoffen bevinden in de instelling (tool 2.2. 'Plattegronden). Tip : plan een drie- of zes-maandelijkse vergadering met de verantwoordelijke binnen de preventiedienst om na te gaan of het geheel van aanwezige producten, plannen enzovoort nog up-to-date is. Bepalen van de meest kritische waarde voor de instelling Identificatie van dreigingen, oorzaken en MO Zijn de dreigingen, oorzaken en MO formeel geïdentificeerd? 2.4. Risicoanalyse: kans en schade Is een risicoanalyse uitgevoerd? Tool 2.4. Risicoanalyse tool 2.5. Melding en registratie van (bijna) incidenten Worden (schier)ongevallen en (bijna) incidenten gemeld en geregistreerd? Tool 2.5. Template melding en registratie van (bijna) incidenten een registratie- en meldingsformulier voor EHBOongevallen/incidenten/bijna-incidenten (tool 2.5. Melding en registratie van (bijna) incidenten). Is een integraal beleid opgesteld ter voorkoming en schadebeperking van de dreigingen (preventie, snelle detectie, snelle alarmering, snelle en juist reactie) 4.1. Organisatie Is de organisatie en uitvoering van taken vastgelegd? 3. INTEGRAAL BELEID 4. ORGANISATIE EN UITVOERING VAN TAKEN Procedureel/Organisatorisch: tool 1.1 'Engagementsverklaring' aanpassen naar de instelling toe. Advies: neem eveneens in het organigram mee op wie verantwoordelijk is voor veiligheid, nazicht EHBO-koffer enzovoort. Hoe meer informatie u opneemt des te beter worden nieuwe werknemers of tijdelijke werknemers geïnformeerd over de situatie binnen het depot Weelde.

4 4.2. Gelaagd model Wordt er een onderscheid gemaakt tussen zones met en zonder erfgoed, publiek of niet publiek toegankelijk? 5.1. Algemene principes Welke zijn de algemene principes van het huidige toegangsbeleid? 5. TOEGANGSBELEID Procedureel/Organisatorisch: voer de registratieverplichting in voor iedere bezoeker. U kan dezelfde format gebruiken als uw huidige bezoekersregistratie voor regsitratie van externen. Het belang van registratie is dat bij een evacuatie/incident de brandweer een zicht moet kunnen krijgen op het aantal aanwezigen. Advies: vraag eens na of de preventiedienst geen dergelijke registratieformulieren reeds voor handen heeft of dat er een communicatie betreffende onderhoudswerkzaamheden mogelijk is zodat u steeds op de hoogte bent van derden/externen. U bent als afgevaardigde van de werkgever verantwoordelijk voor de veiligheid van uw personeel, maar ook van alle andere aanwezige personen! Eventueel kunt u een specifiek document 'werken met derden' opstellen waarbij externen/contractors/derden een bepaalde routine moeten volgen bij het betreden van het depot Weelde (na te vragen bij preventiedienst) Perimeter- en zonebeveiliging High-level check perimeter- en zonebeveiliging 5.3. Bouwfysiche beveiliging High-level check bouwfysische beveiliging 5.4. Slot- en sluitwerk High-level check slot- en sluitwerk 5.5. Toegangcontrole High-level check controle op de toegang (organisatorisch en eventueel het toegangscontrolesysteem) Advies: Voorzie zeker bewegingsdetectie binnen het depot! Mogelijks via een mobiele totaalconcept (bijvoorbeeld Safety Box - Securitas). Advies : voer een registratiesysteem in voor het aanwezige personeel (per blad of via een elektronische oplijsting in excel). Bij evacuatie is het belangrijk om te weten wie er allemaal aanwezig is van personeel, al is het aantal (max. 4) maar klein Suppoosten - Erfgoedbewakers Zijn er suppoosten, in regel met de wetgeving daaromtrent? 6.2. Security Awareness Worden er instructies en/of opleidingen gegeven omtrent security awareness? 6.3. TV Zijn er camera's aanwezig? Zo ja, high level TV check: Zijn de doelstellingen bepaald? Zijn beelddefenities en - resoluties doeltreffend bepaald? Zijn juiste cameraposities afgeleid? Zijn de lichtomstandigheden optimaal? Heeft iedere camera 'line of sight'? Is gebruik gemaakt van het juiste type camera, lenzen Is het achterliggende netwerk doeltreffend? 6. TOEZIHTSBELEID Investering: voorzie opleidingen rond 'security awareness' voor iedere medewerker.

5 Zjn de camera's geod geïnstalleerd, worden ze goed onderhouden? Worden de camerabeelden doeltreffend gebruikt? Is camerabewaking geïntreerd in het geheel van maatregelen? 7.1. Algemene principes Is voor iedere geïdentificeerde dreiging vastgelegd hoe een snelle detectie en alarmering wordt gewaarborgd? 7.2. Branddetectie High level check branddetectie en alarmering 7.3.Intrusiedetectie High level check intrusiedetectie en alarmering 7.4. Gasdetectie High level check gasdetectie en alarmering 7.5. Detectie waterschade High level check waterschadedetectie en alarmering 7.6. Detectie technische defecten High level check detectie en alarmering technische defecten 7.7. Medisch noodgeval High level check alarmering medisch noodgeval 7.8. Schade aan de collectie 8.1. Algemene principes Is voor iedere geïdentificeerde dreiging vastgelegd hoe een snelle en juiste reactie wordt gewaarborgd? 8.2. Reactieplan brand High level check reactieplan brand Zijn er voldoende gebrevetteerde personeelsleden kleine blusmiddelen? 8.3. Reactieplan Intrusie High level check reactieplan intrusie 8.4. Reactieplan gasdetectie High level check reactieplan gasdetectie 8.5. Reactieplan waterschade High level check reactieplan waterschade 8.6. Reactieplan detectie technische High level check reactieplan defecten technische defecten 8.7. Reactieplan medisch noodgeval High level check reactieplan medisch noodgeval Zijn er voldoende gebrevetteerde E.H.B.O'ers? 7. DETETIE EN ALARMERING 8. NOOD- EN INTERVENTIEPLANNING (tool 2.3. 'Risico-analyse erfgoedinstellingen'). Investering: lekdetectie voor water laten voorzien (indien technisch haalbaar) en als het risico hoog is op waterschade/waterinsijpeling. een procedure 'hoe handelen bij medische noodgevallen'. Procedureel/Organisatorisch: procedure opstellen 'wat te doen bij schade aan collectiestukken'. (tool 2.3. 'Risico-analyse erfgoedinstellingen'). Investering: opleiding voorzien rond 'kleine blusmiddelen' + begeleiding evacuatie/brand voor de medewerkers van de instelling. Investering: EHBO-opleidingen + eerste interventieploegopleidingen voorzien voor medewerkers. Investering : voorzie een opleiding/heropfrissingscursus EHBO voor een voldoende aantal medewerkers in de instelling.

6 8.8. Reactieplan schade aan de collectie High level check reactieplan schade aan de collectie Tool 8.8. Prioriteitenlijst evacuatie van erfgoed een collectielijst + waardebepaling. Opmaken van plattegronden (tool 2.2.'Plattegronden', meer bepaald 'Plattegrond evacuatie + alternatief - collectie'). Tool 8.8. 'Prioriteitenlijst evacuatie van erfgoed' kan gebruikt worden voor het bepalen van prioriteiten/waardebepaling/evacuatie/verzamelplaats Evacuatieplan - Mensen High level check evacuatieplan - mensen Evacuatieplan - collectie High level check evacuatieplan - collectie ontactlijst betrokken instanties Is een contactlijst met betrokken instanties beschikbaar en up-to-date? 9.1. Hoofdlijnen voor de organisatie van oefeningen Worden regelmatig oefeningen gehouden? Hoe is dit geregeld? 9.EVALUATIE EN PERIODIEKE AUDITS een collectielijst + waardebepaling. Opmaken van plattegronden (tool 2.2. 'Plattegronden', meer bepaald 'Plattegrond evacuatie + alternatief - collectie'). Tool 8.8. 'Prioriteitenlijst evacuatie van erfgoed' kan gebruikt worden voor het bepalen van prioriteiten/waardebepaling/evacuatie/verzamelplaats. plattegronden (Tool 2.2. 'Plattegronden' --> plattegrond evacuatie/brand/...) + afspraken vastleggen met interventieverantwoordelijke bij lokale brandweer om oefening te houden. Opleiding: gebruik van blusmiddelen + rondgang evacuatiewegen in de instelling. Begeleiding: opmaak scenario evacuatie-oefening + begeleiding. Tip : nodig de brandweer uit om eens te komen zien hoe alles verloopt. Achteraf krijgt u een gedetailleerd verslag van de brandweercommandant welke u verder kan helpen naar de toekomst toe bij andere evacuatieoefeningen (na te vragen of dit mogelijk is binnen de preventiedienst!).

Security Radar Methodologie (SRM) 101 security vragen

Security Radar Methodologie (SRM) 101 security vragen 1. Risicoanalyse 1. Missie en situering van de erfgoedorganisatie: kritische waarden (afhankelijkheidsanalyse) 2. Melding en registratie van (bijna) incidenten + dreigingsscenario's: dreigingen, oorzaken

Nadere informatie

Brandpreventie- dossier. Caroline Deleu. Activity Manager B.U. Environment, Safety & Sustainability

Brandpreventie- dossier. Caroline Deleu. Activity Manager B.U. Environment, Safety & Sustainability Brandpreventie- dossier Caroline Deleu Activity Manager B.U. Environment, Safety & Sustainability KB 28/03/14 Verplichtingen Werkgever Minimale preventiemaatregelen Brandbestrijdingsdienst Maatregelen

Nadere informatie

Bedrijfshulpverleningsplan

Bedrijfshulpverleningsplan Bedrijfshulpverleningsplan voor de openbare apotheek te Datum opmaak: bijlage 8 61 Inhoud 1 Basisgegevens Apotheek Arts Ziekenhuis met EHBO-post Aanwezige bedrijfshulpverleners 2 Informatie/instructie

Nadere informatie

Interne evacuatieplanning

Interne evacuatieplanning Interne evacuatieplanning Nieuwe inzichten 2 IOS International Eensoftwareontwikkeling-en/of dienstverleningsbedrijfdatzichbezighoudtmet het opmakenenbeherenvan eeninventarisvan de veiligheidsmiddelenvan

Nadere informatie

Het Intern Noodplan. BrandPreventie-Dossier.be. Een praktische toelichting. Weet wat te doen bij brand!!

Het Intern Noodplan. BrandPreventie-Dossier.be. Een praktische toelichting. Weet wat te doen bij brand!! Het Intern Noodplan Een praktische toelichting BrandPreventie-Dossier.be Weet wat te doen bij brand!! KB28/03/2014 Inleiding tot het intern noodplan - Een praktische gids Er bestaat vaak nogal verwarring

Nadere informatie

Tijdens elke activiteit een hoofdverantwoordelijke aanduiden en minstens 1 keer per jaar een evacuatie-oefening houden zijn de belangrijkste taken!

Tijdens elke activiteit een hoofdverantwoordelijke aanduiden en minstens 1 keer per jaar een evacuatie-oefening houden zijn de belangrijkste taken! Pagina 1 van 10 We raden met klem aan om dit document eenmaal per jaar te doorlopen met de hele leidingsploeg en de lokalenverantwoordelijken. Goede en duidelijke afspraken vooraf kunnen mensenlevens redden.

Nadere informatie

Handleiding voor het opstellen van een bedrijfsnoodplan

Handleiding voor het opstellen van een bedrijfsnoodplan Handleiding voor het opstellen van een bedrijfsnoodplan HR-CentruM Samenwerken aan je loopbaan! November 2010 Inhoudsopgave Inleiding 3 Bedrijfsnoodplan 4 Belangrijke bedrijfsgegevens 4 De bedrijfshulpverleningsorganisatie

Nadere informatie

Veiligheidsplan. bijlage evenementvergunning aanvraag

Veiligheidsplan. bijlage evenementvergunning aanvraag Veiligheidsplan bijlage evenementvergunning aanvraag De gemeente Geldermalsen wil, net als u, het evenement veilig laten verlopen. Daar hoort ook het onderdeel Veiligheid bij. Als u een vergunningsplichtig

Nadere informatie

Leidraad voor opstellen interventiedossier

Leidraad voor opstellen interventiedossier Leidraad voor opstellen interventiedossier HVZ TAXANDRIA - 1 - Leidraad voor opstellen interventiedossier Inhoud Algemeen... 3 Concept... 3 Wettelijke verplichting... 3 Toepassingsgebied... 3 Inhoud...

Nadere informatie

BRANDPREVENTIE. op de arbeidsplaatsen.

BRANDPREVENTIE. op de arbeidsplaatsen. BRANDPREVENTIE op de arbeidsplaatsen. Overzicht Wat was het? KB 28/03/2014 : toepassingsgebied en definities Risicoanalyse: risicofactoren Risicoanalyse en preventiemaatregelen Specifieke preventiemaatregelen

Nadere informatie

- Zelfredzaamheid! - Opvang brandweer (IP) - Brandcommando - CP-OPS - KB 2006 NOODPLANNING

- Zelfredzaamheid! - Opvang brandweer (IP) - Brandcommando - CP-OPS - KB 2006 NOODPLANNING Voormiddag 1 Luik: BRANDWEER - advies & IDPBW - DE brandweer??? - Taken binnen preventie - Wettelijk kader - Brandveiligheid bedrijf - Voorafgaand INTERVENTIEPLAN Namiddag 2 Luik: Calamiteit & IDPBW -

Nadere informatie

Preventieproject DE BEVELANDEN

Preventieproject DE BEVELANDEN Preventieproject DE BEVELANDEN Werkbijeenkomst 1 25 september 2007 1 De documentatie / leesmoment: 15 minuten Handleiding voor het maken van een calamiteitenplan Werkmap Calamiteitenwijzer Waterschadewiel

Nadere informatie

Infosessie bijscholing preventieadviseurs

Infosessie bijscholing preventieadviseurs Infosessie bijscholing preventieadviseurs Hoe stel ik mijn brandpreventiedossier samen? sept-okt 2016 Peter Coninckx Brandpreventiedossier: Wat? (art. 25) Brengt alle documenten samen m.b.t. brandpreventie

Nadere informatie

ARBO BIJLAGE D0 AANWIJZINGEN ONTRUIMINGSPLAN: OP TE STELLEN DOOR DE ARBO- COÖRDINATOR

ARBO BIJLAGE D0 AANWIJZINGEN ONTRUIMINGSPLAN: OP TE STELLEN DOOR DE ARBO- COÖRDINATOR ARBO BIJLAGE D0 AANWIJZINGEN ONTRUIMINGSPLAN: OP TE STELLEN DOOR DE ARBO- COÖRDINATOR Opstellen ontruimingsplan: Uitgaan van aanwezigheid gebruikersverklaring en gekeurd centraal meldsysteem (slow whoop)

Nadere informatie

Circulaire 2015 02 BRANDPREVENTIE

Circulaire 2015 02 BRANDPREVENTIE Brandpreventie op de arbeidsplaatsen PRINCIPE De nieuwe wetgeving betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen (KB van 28 maart 2014) legt duidelijk uit welke maatregelen de werkgevers moeten nemen

Nadere informatie

BHV plan van... (Instructie: vul de naam en adres van uw bureau in) Plaats, datum:.

BHV plan van... (Instructie: vul de naam en adres van uw bureau in) Plaats, datum:. BHV plan van... (Instructie: vul de naam en adres van uw bureau in) Plaats, datum:. 1 Inhoud 1. Basisgegevens bureau 2. BHV-organisatie 3. BHV-materialen 4. Instructies voor het personeel 5. Noodkaarten

Nadere informatie

Circulaire BRANDPREVENTIE

Circulaire BRANDPREVENTIE OP DE ARBEIDSPLAATSEN PRINCIPE De wetgeving betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen ( Codex Boek III, Titel 3) legt duidelijk uit welke maatregelen de werkgevers moeten nemen inzake brandpreventie.

Nadere informatie

BHV Bedrijfshulpverleningsorganisatie VOOR JOU

BHV Bedrijfshulpverleningsorganisatie VOOR JOU BHV Bedrijfshulpverleningsorganisatie VOOR JOU BHV voor jou In het kader van het project: Duurzaam inzetbaar dakwerk Veilig en gezond op het dak Wet- en regelgeving Aanpak risico s en BHV op basis van

Nadere informatie

Digitale Interventie Plannen (DIP)

Digitale Interventie Plannen (DIP) 1 Collaboratief platform voor directe communicatie tussen brandweer en exploitant en opmaak Digitale Interventie Plannen (DIP) Spreker Dhr. Koen Desmet Luitenant koen.desmet@stad.antwerpen.be Info@iosint.be

Nadere informatie

Welke elementen ondernemen om oudere appartementsgebouwen veiliger maken

Welke elementen ondernemen om oudere appartementsgebouwen veiliger maken Welke elementen ondernemen om oudere appartementsgebouwen veiliger maken Randvoorwaarden Wetgeving brandveiligheid van toepassing op het gebouw? Een wetgeving helpt ons een bepaald brandveiligheidsniveau

Nadere informatie

ExpErt in brandpreventie

ExpErt in brandpreventie ExpErt in brandpreventie Studiebureau voor brandbeveiliging Preventie en beveiliging Hulp nodig bij de brandbeveiliging van uw gebouw? Doe beroep op GoldFire! Opheffing van het arab De risicoanalyse: verplicht

Nadere informatie

3.3.1.1 Algemeen 14 3.3.1.2 Raad van beheer 16 3.3.1.3 Intern crisisteam 16 3.3.1.4 Eerste interventieploeg 17 3.3.1.5 Aantal personeelsleden 17

3.3.1.1 Algemeen 14 3.3.1.2 Raad van beheer 16 3.3.1.3 Intern crisisteam 16 3.3.1.4 Eerste interventieploeg 17 3.3.1.5 Aantal personeelsleden 17 Canvas intern noodplan woonzorgcentra 3 Inhoud 1. Inleiding 5 1.1 Waarom dit noodplan? 5 1.2 Doel canvas 5 1.3 Doel van het intern noodplan 6 1.4 Wat is een noodsituatie? 7 2. Wetgeving 9 3. De voorbereiding

Nadere informatie

Evacuatie- en brandrichtlijnen

Evacuatie- en brandrichtlijnen Schooljaar 2012-2013 Evacuatie- en brandrichtlijnen Veiligheid en gezondheid op school is:. zorg dragen voor de medemens en onszelf. een elementair onderdeel van de opvoeding. bijdragen tot algemene vorming.

Nadere informatie

Tot slot is het belangrijk het plan te bewaren op een plek waar iedereen bij kan en te zorgen voor reserveexemplaren.

Tot slot is het belangrijk het plan te bewaren op een plek waar iedereen bij kan en te zorgen voor reserveexemplaren. Werkgevers zijn verplicht schriftelijk vast te leggen hoe de bedrijfshulpverlening (BHV) is georganiseerd in hun bedrijf en welke maatregelen er zijn genomen. Deze informatie bij elkaar vormt het BHV-plan.

Nadere informatie

www.bradyeurope.com Brandpreventie & -Bestrijding VEILIGHEIDSSIGNALERING Het uitbouwen van een efficiënt preventieplan wordt steeds belangrijker.

www.bradyeurope.com Brandpreventie & -Bestrijding VEILIGHEIDSSIGNALERING Het uitbouwen van een efficiënt preventieplan wordt steeds belangrijker. Het uitbouwen van een efficiënt preventieplan wordt steeds belangrijker. De meeste branden worden veroorzaakt door menselijke tekortkomingen zoals onvoorzichtigheid, onwetendheid en onoplettendheid. Brandpreventie

Nadere informatie

3/06/2014. Rob Nachtergaele HSE-Advisor Unilin Stag. Onderluitenant Brandweer Pittem. 10/06/2014 Studiedag brand Prebes INHOUD:

3/06/2014. Rob Nachtergaele HSE-Advisor Unilin Stag. Onderluitenant Brandweer Pittem. 10/06/2014 Studiedag brand Prebes INHOUD: 1 10/06/2014 Studiedag brand Prebes Rob Nachtergaele HSE-Advisor Unilin Stag. Onderluitenant Brandweer Pittem INHOUD: 1. Nieuwe wetgeving -> belang van RA-brand 2. Welke methodieken zijn er beschikbaar?

Nadere informatie

KB van 28 maart 2014 Brandpreventie op de arbeidsplaatsen

KB van 28 maart 2014 Brandpreventie op de arbeidsplaatsen KB van 28 maart 2014 Brandpreventie op de arbeidsplaatsen Situering Het koninklijk besluit (KB) van 28 maart 2014 betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen vervangt en verruimt artikel 52 van

Nadere informatie

safety fl@sh ORGANISATIE VAN EEN EVACUATIEOEFENING

safety fl@sh ORGANISATIE VAN EEN EVACUATIEOEFENING safety fl@sh Het koninklijk besluit van 27.3.1998 betreffende het welzijnsbeleid stipuleert in artikel 22 dat de werkgever een intern noodplan moet opstellen naar aanleiding van de vaststellingen gedaan

Nadere informatie

Gezamenlijk actieplan Haags Cultureel Preventie Netwerk (HPN) preventie & respons evacuatie van collectie

Gezamenlijk actieplan Haags Cultureel Preventie Netwerk (HPN) preventie & respons evacuatie van collectie Gezamenlijk actieplan Haags Cultureel Preventie Netwerk (HPN) preventie & respons evacuatie van collectie Den Haag November 2017 Colofon Gemeenschappelijk actieplan HPN. Preventie en repsons. Evacuatie

Nadere informatie

Voorwoord. Algemene gegevens:

Voorwoord. Algemene gegevens: pag. 1/10 Voorwoord Voorwoord Dit ontruimingsplan is bedoeld om na een brandmelding of andere calamiteit de kerkgangers het kerkgebouw zo snel mogelijk, geordend en goed georganiseerd te doen verlaten.

Nadere informatie

Hans Wijnbergen CCZ. Adviseur Veiligheid. Afdeling Advies & Monitoring

Hans Wijnbergen CCZ. Adviseur Veiligheid. Afdeling Advies & Monitoring Hans Wijnbergen CCZ Adviseur Veiligheid Afdeling Advies & Monitoring 1 Doelstelling van de afdeling Advies & Monitoring Ondersteunen van regiodirecteuren op het gebied van naleving van normen die s Heeren

Nadere informatie

BRAND- EN INTERVENTIEDOSSIER

BRAND- EN INTERVENTIEDOSSIER BRAND- EN INTERVENTIEDOSSIER Brandpreventiedossier 11 domeinen 12/10/2017 Over Mensura: wie zijn we? 3 organisaties 2 12-10-2017 Mensura Preventie & Bescherming In cijfers 3 12-10-2017 Doelstelling en

Nadere informatie

Evacuatieoefeningen houden, een praktische aanpak. September / oktober 2016 Eddy CODDENS

Evacuatieoefeningen houden, een praktische aanpak. September / oktober 2016 Eddy CODDENS Evacuatieoefeningen houden, een praktische aanpak September / oktober 2016 Eddy CODDENS Inhoud Inleiding Doelstelling van een evacuatieoefening Praktische aanpak Evalueren en bijsturen 2 Inleiding KB Brandpreventie

Nadere informatie

Brandpreventiebeleid bij AZ Delta. Steve Valcke, diensthoofd IDPBW

Brandpreventiebeleid bij AZ Delta. Steve Valcke, diensthoofd IDPBW Brandpreventiebeleid bij AZ Delta Steve Valcke, diensthoofd IDPBW Overzicht presentatie Brandpreventie ifv verzorgingsinstellingen Regelgeving Brandpreventiebeleid AZ Delta Procedure brandpreventie Procedure

Nadere informatie

Adviesverlening & begeleiding Preventie en welzijn. Brand & evacuatie gebruikers gc Berkenhof 26.11.12

Adviesverlening & begeleiding Preventie en welzijn. Brand & evacuatie gebruikers gc Berkenhof 26.11.12 Adviesverlening & begeleiding Preventie en welzijn Brand & evacuatie gebruikers gc Berkenhof 26.11.12 Agenda Algemeen Vuurdriehoek Brand blussen? Handelingen bij brand Evacuatie van gebouwen Brand in België

Nadere informatie

Checklist voor controle (audit) NEN 4000

Checklist voor controle (audit) NEN 4000 Rigaweg 26, 9723 TH Groningen T: (050) 54 45 112 // F: (050) 54 45 110 E: info@precare.nl // www.precare.nl Checklist voor controle (audit) NEN 4000 Nalooplijst hoofdstuk 4 Elementen in de beheersing van

Nadere informatie

WAT IS EEN CALAMITEITENPLAN?

WAT IS EEN CALAMITEITENPLAN? WAT IS EEN CALAMITEITENPLAN? WAT IS EEN CALAMITEITENPLAN? = stappenplan met maatregelen en acties gericht op de omgeving van een voorwerp of collectie voorwerpen met de bedoeling om toekomstige schade

Nadere informatie

Onderrichtingen voor EVACUATIE van de schoolgebouwen

Onderrichtingen voor EVACUATIE van de schoolgebouwen Evacuatiebrochure Scholengroep 5 Campus Keerbergen Sectie Internaat Onderrichtingen voor EVACUATIE van de schoolgebouwen Diane SMETS Intern Preventieadviseur 09/2012 Inhoud 1. Inleiding p.2 2. Maatregelen

Nadere informatie

De nieuwe regel voor branddetectie DTD S21-100. Inhoudelijke verschillen

De nieuwe regel voor branddetectie DTD S21-100. Inhoudelijke verschillen De nieuwe regel voor branddetectie DTD S21-100 Inhoudelijke verschillen Inleiding De DTD S21-100 bestaat uit 2 delen: DTD S21-100 deel 1: Technische regels DTD S21-100 deel 2: Kwalificaties en competenties

Nadere informatie

Risicoanalyse brandpreventie Aanpak Mensura EDPB. Stijn Tielemans Preventieadviseur niveau I stijn.tielemans@mensura.be

Risicoanalyse brandpreventie Aanpak Mensura EDPB. Stijn Tielemans Preventieadviseur niveau I stijn.tielemans@mensura.be Risicoanalyse brandpreventie Aanpak Mensura EDPB Stijn Tielemans Preventieadviseur niveau I stijn.tielemans@mensura.be Mensura 1 groep, 3 activiteiten 2 3/06/15 Mensura Preventie & Bescherming In cijfers

Nadere informatie

Evacuatierichtlijnen

Evacuatierichtlijnen Schooljaar 2018 2019 Evacuatierichtlijnen Evacuatierichtlijnen 2018 2019 v20180828 Toelichting Onze school doet inspanningen om het risico op een noodtoestand te minimaliseren. Risico s kunnen echter nooit

Nadere informatie

KB 28 maart 2014 Preventie van brand op de arbeidsplaats

KB 28 maart 2014 Preventie van brand op de arbeidsplaats KB 28 maart 2014 Preventie van brand op de arbeidsplaats GDPB 16/10/2014 gdpb@bz.vlaanderen.be www.bestuurszaken.be KB 28 maart 2014 betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen Belgisch Staatsblad

Nadere informatie

Voorbeeld INVENTARISATIE VOORZIENINGEN

Voorbeeld INVENTARISATIE VOORZIENINGEN Voorbeeld INVENTARISATIE VOORZIENINGEN VOORZIENINGEN Bestaande preventieve voorzieningen en maatregelen dienen in kaart te worden gebracht en te worden geanalyseerd. In een aantal gevallen, b.v. bij brandblusmiddelen,

Nadere informatie

NBN S21-100-1 en 2 Een nieuwe aanpak van branddetectie

NBN S21-100-1 en 2 Een nieuwe aanpak van branddetectie Brandveiligheid Technische regelgeving en normalisatie Bart Vanbever Lead Expert Fire Safety NBN S21-100-1 en 2 Een nieuwe aanpak van branddetectie Doel van deze presentatie Een handleiding voor: Toepassing

Nadere informatie

Brandpreventie in de praktijk

Brandpreventie in de praktijk Brandpreventie in de praktijk WAT TE DOEN BIJ BRAND? 2 Hoe ontstaat brand? Om een vuurtje te krijgen heb je drie zaken nodig: Zuurstof, brandstof en temperatuur Als je een van die drie zijden wegneemt,

Nadere informatie

EVACUATIEPLAN. 1. Aantal evacuatieoefeningen: 2. richtlijnen evacuatie leerlingen. 3. alarmsignaal INSTRUCTIES PERSONEEL. schooljaar 2006-2007

EVACUATIEPLAN. 1. Aantal evacuatieoefeningen: 2. richtlijnen evacuatie leerlingen. 3. alarmsignaal INSTRUCTIES PERSONEEL. schooljaar 2006-2007 EVACUATIEPLAN INSTRUCTIES PERSONEEL schooljaar 2006-2007 1. Aantal evacuatieoefeningen: - aangekondigd: eerste trimester: - niet aangekondigd: derde trimester: 2. richtlijnen evacuatie leerlingen Zie standaarddocument

Nadere informatie

BEM Ontruimingsplan. Tijdelijke huisvesting de Lindenburgh De Ambacht CV Nieuw-Vossemeer

BEM Ontruimingsplan. Tijdelijke huisvesting de Lindenburgh De Ambacht CV Nieuw-Vossemeer BEM1600789 gemeente Steenbergen Ontruimingsplan Tijdelijke huisvesting de Lindenburgh De Ambacht 18 4681 CV Nieuw-Vossemeer Ontruimingsplan tijdelijke huisvesting de Lindenburgh, CA, februari 2016 1 1.

Nadere informatie

Noodplanning in scholen. Theorie

Noodplanning in scholen. Theorie Noodplanning in scholen Theorie 1. Wettelijke basis Noodplanning in scholen (theorie) ARAB: algemeen reglement voor de arbeidsbescherming De werkgever is verplicht om de nodige maatregelen te nemen om

Nadere informatie

Evacuatierichtlijnen

Evacuatierichtlijnen Schooljaar 2017 2018 Evacuatierichtlijnen Evacuatierichtlijnen 2017 2018 v20170825 Toelichting Onze school doet inspanningen om het risico op een noodtoestand te minimaliseren. Risico s kunnen echter nooit

Nadere informatie

Overzicht wetgeving brandpreventie. Ir. Pieter De Munck

Overzicht wetgeving brandpreventie. Ir. Pieter De Munck Overzicht wetgeving brandpreventie Ir. Pieter De Munck Inleiding In België zijn de federale overheid, de gemeenschappen, de gewesten en zelfs de gemeenten in diverse hoedanigheden verantwoordelijk voor

Nadere informatie

De zin en onzin van publiek cameratoezicht

De zin en onzin van publiek cameratoezicht Provinciehuis Leuven, 6 oktober 2011 - Pag. 1 De zin en onzin van publiek cameratoezicht Provinciehuis Leuven, 6 oktober 2011 Paul VAN LERBERGHE en Danny VAN GOETHEM Provinciehuis Leuven, 6 oktober 2011

Nadere informatie

Hoe kan Provikmo u praktisch bijstaan? Infosessie September 2014

Hoe kan Provikmo u praktisch bijstaan? Infosessie September 2014 Hoe kan Provikmo u praktisch bijstaan? Infosessie September 2014 Aanbod Provikmo Uitvoeren van risicoanalyse (art. 4) met toetsing conformiteit KB Opleiding brandbestrijdingsdienst (bijlage 1) Informatie

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN EN PROCESSEN BEWOONBAARHEID, VEILIGHEID EN HYGIËNE

ONTWIKKELINGSSCHALEN EN PROCESSEN BEWOONBAARHEID, VEILIGHEID EN HYGIËNE ONTWIKKELINGSSCHALEN EN PROCESSEN BEWOONBAARHEID, VEILIGHEID EN HYGIËNE GEWOON EN BUITENGEWOON BASISONDERWIJS GEWOON EN BUITENGEWOON SECUNDAIR ONDERWIJS M.U.V. DOORLICHTINGSEENHEDEN DIE BESTAAN UIT EEN

Nadere informatie

11 Risicobeheer van de collectie

11 Risicobeheer van de collectie 11 Risicobeheer van de collectie Definitie Het inventariseren van de potentiële gevaren voor de collecties waar het museum verantwoordelijk voor is en daarop een actief beleid voeren. Het beheren en documenteren

Nadere informatie

Wetgeving rond brandveiligheid voor de kinderdagverblijven

Wetgeving rond brandveiligheid voor de kinderdagverblijven Wetgeving rond brandveiligheid voor de kinderdagverblijven Voorstelling Vrijwillig Brandweerkorps Zoersel Brandweertaken Preventie - Lt-dienstchef Yves Sepot - Olt Bart Van Winckel - Bwm Els Haest Wetgeving

Nadere informatie

Samenwerken aan een veilig winkelcentrum: Inventarisatie bedrijfshulpverlening in uw winkel

Samenwerken aan een veilig winkelcentrum: Inventarisatie bedrijfshulpverlening in uw winkel Samenwerken aan een veilig winkelcentrum: Inventarisatie bedrijfshulpverlening in uw winkel 1 Bedrijfshulpverlening en de wet Samenwerken aan veilig ondernemen: Inventarisatie bedrijfshulpverlening in

Nadere informatie

Risicoanalyse brand Beuk B, lakkerij

Risicoanalyse brand Beuk B, lakkerij Naam gebouw en gebruik Adres Postcode Naam uitvoerder risicoanalyse Risicoanalyse brand Beuk B, lakkerij Rob Nachtergaele Datum van uitvoering risicoanalyse 23/04/2014 Handtekening STAP 1 IDENTIFICEREN

Nadere informatie

BRANDPREVENTIE. op de arbeidsplaatsen.

BRANDPREVENTIE. op de arbeidsplaatsen. BRANDPREVENTIE op de arbeidsplaatsen. (In het kader van de wetgeving «welzijn op het werk») Hugo Steeman, ir - AD TWW 1 Overzicht Wat was het? Wat is het nu en de toekomst? KB 28/03/2014 : toepassingsgebied

Nadere informatie

Bedrijfshulpverlening: informatie voor werknemers

Bedrijfshulpverlening: informatie voor werknemers Bedrijfshulpverlening: informatie voor werknemers Elk bedrijf heeft één of meerdere bedrijfshulpverleners nodig. De bedrijfshulpverleners hebben een voorpostfunctie: zij treden op als voorpost van brandweer,

Nadere informatie

OVERZICHT OEFENKAARTEN 1.ALGEMEEN (THEORIE LESBRIEVEN) 1.1 BASIS BEVEILIGINGSKENNINS OEFENKAART OMSCHRIJVING

OVERZICHT OEFENKAARTEN 1.ALGEMEEN (THEORIE LESBRIEVEN) 1.1 BASIS BEVEILIGINGSKENNINS OEFENKAART OMSCHRIJVING 1.ALGEMEEN (THEORIE LESBRIEVEN) 1.1 BASIS BEVEILIGINGSKENNINS 1.1.1 FYSIEKE BEVEILIGING 2 2 1.1.2 PERSONELE BEVEILIGING 2 2 1.1.3 LOGISCHE BEVEILIGING 2 2 1.1.4 INFORMATIE BEVEILIGING 2 2 1.1.5 PERSOONSBEVEILIGING

Nadere informatie

Handboek Rubriek 5 Personeel P05.02.2 Bedrijfshulpverlening en leidraad BHV-plan

Handboek Rubriek 5 Personeel P05.02.2 Bedrijfshulpverlening en leidraad BHV-plan Wat is bedrijfshulpverlening? Bedrijfshulpverlening is het door het bedrijf georganiseerde verlenen van hulp door werknemers bij gevaarlijke situaties. Het doel hiervan is om de nadelige gevolgen van calamiteiten,

Nadere informatie

Risicoanalyse Slaapruimte kleuterschool

Risicoanalyse Slaapruimte kleuterschool Vzw Koba Metropool Risicoanalyse Slaapruimte kleuterschool School Adres Datum rondgang Datum verslag Aantal pagina s + bijlage(n) Aanwezig Verslag opgesteld door Inhoud,,,,, Directeur, Lokale Preventieadviseur

Nadere informatie

Hulpverleningszone Fluvia ten dienste van bedrijven

Hulpverleningszone Fluvia ten dienste van bedrijven Hulpverleningszone Fluvia ten dienste van bedrijven Samenwerken aan een veilige werk- en leefomgeving Bedrijventerreinmanagement Jukeboxmuseum Menen 21 januari 2012 Voorstelling Delegatie Jan Leenknecht,

Nadere informatie

Protocol Bedrijfsnoodplan en bedrijfshulpverlening

Protocol Bedrijfsnoodplan en bedrijfshulpverlening Bedrijfsnoodplan en Nederlandse Vereniging van Dierentuinen Postbus 15458 1001 ML Amsterdam 020 5246080 Info@nvddierentuinen.nl Versie D2 van juni 2012 1. Inleiding Dierenparken moeten zijn voorbereid

Nadere informatie

Ontruimingsplan van Scouting van Maasdijk Oranjewoud, maart 2014

Ontruimingsplan van Scouting van Maasdijk Oranjewoud, maart 2014 Ontruimingsplan van Scouting van Maasdijk Oranjewoud, maart 2014 Pagina 1 van 19 1. Samenvatting ontruimingsplan 3 2. Verantwoording ontruimingsplan 4 2.1 Doel en functie ontruimingsplan 4 2.2 Taken ontruimingsorganisatie

Nadere informatie

Brandbestrijdingstekens

Brandbestrijdingstekens Het uitbouwen van een efficiënt preventie- en evacuatieplan wordt steeds belangrijker. De wetgeving specifieert de algemene voorschriften die van toepassing zijn op alle ondernemingen met personeel. De

Nadere informatie

1. Aanvraagplannen werden ons overgemaakt door 2. Inplantingsplaats: Pijnven - Kerkhoven

1. Aanvraagplannen werden ons overgemaakt door 2. Inplantingsplaats: Pijnven - Kerkhoven ADVIESVERSLAG BRANDWEER BIJ VOORONDERZOEK/BOUWAANVRAAG VOOR AARDGASVERVOERLEIDING uw kenmerk ons kenmerk datum dienst ambtenaar telefoon I. Inleiding: 1. Aanvraagplannen werden ons overgemaakt door 2.

Nadere informatie

Informatiemateriaal BEZOEKERSINFORMATIE

Informatiemateriaal BEZOEKERSINFORMATIE S9 Informatiemateriaal BEZOEKERSINFORMATIE KANTOOR zoetermeer HSEQ Welkom bij GDF SUEZ E&P Nederland Neem voor uw en onze veiligheid de tijd om deze bezoekersinformatie door te lezen. Registratie Als bezoeker

Nadere informatie

Veiligheid in De Vliegert

Veiligheid in De Vliegert Veiligheid in De Vliegert PRESENTATIE : BEN JANSSEN PLAATSVERVAN GEN D PREVENTIE - EN ARBO COÖRDINATOR Beleidsuitgangspunten De veiligheid, gezondheid en het welzijn van onze medewerkers en vrijwilligers

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN BEWOONBAARHEID, VEILIGHEID EN HYGIËNE

ONTWIKKELINGSSCHALEN BEWOONBAARHEID, VEILIGHEID EN HYGIËNE ONTWIKKELINGSSCHALEN BEWOONBAARHEID, VEILIGHEID EN HYGIËNE BASISONDERWIJS SECUNDAIR ONDERWIJS M.U.V. DOORLICHTINGSEENHEDEN DIE BESTAAN UIT EEN CENTRUM VOOR DEELTIJDS ONDERWIJS 1. Toelichting bij de ontwikkelingsschalen

Nadere informatie

FESTIVITEITEN IN DE LOWAZONE AANGIFTEFORMULIER

FESTIVITEITEN IN DE LOWAZONE AANGIFTEFORMULIER FESTIVITEITEN IN DE LOWAZONE AANGIFTEFORMULIER Dit formulier moet volledig ingevuld zijn! Onvolledige formulieren worden niet behandeld! Dit formulier, samen met een ondertekende en gedateerde kopie van

Nadere informatie

Eerste InterventiePloeg FRE / FPSW

Eerste InterventiePloeg FRE / FPSW Eerste InterventiePloeg FRE / FPSW INHOUD 1. Noodstucturen UGent 2. EIP: doel en takenpakket 3. Evacuatie 4. Aandachtspunten CPBW i-groep hiërarchische lijn 1. Noodstructuren UGent GSM: 09/264.88.88 PerC

Nadere informatie

Geïntegreerde fysieke beveiligingsoplossingen voor uw school Hoe identificeert u risico's? Elke Bellekens Project leader Audit & Consultancy

Geïntegreerde fysieke beveiligingsoplossingen voor uw school Hoe identificeert u risico's? Elke Bellekens Project leader Audit & Consultancy Geïntegreerde fysieke beveiligingsoplossingen voor uw school Hoe identificeert u risico's? Elke Bellekens Project leader Audit & Consultancy G4S Audit & Consultancy dpt WAT? Security & Safety audits Lastenboeken

Nadere informatie

Brandbestrijding in het onderwijs. Lt. Jörge Engels technicus brandvoorkoming, interventieplanning, jeugdbrandweer

Brandbestrijding in het onderwijs. Lt. Jörge Engels technicus brandvoorkoming, interventieplanning, jeugdbrandweer Brandbestrijding in het onderwijs Lt. Jörge Engels technicus brandvoorkoming, interventieplanning, jeugdbrandweer Inhoud en structuur Brandfenomenen Flashover Backdraft Fire Gas Ignition Rook Gevaren Rookschade

Nadere informatie

1. Beschrijving. Afgezonderd tewerkgestelde werknemer. In gevaarlijke omstandigheden. Gevaarlijke omstandigheden

1. Beschrijving. Afgezonderd tewerkgestelde werknemer. In gevaarlijke omstandigheden. Gevaarlijke omstandigheden Preventiefiche Afgezonderd tewerkgestelde werknemers 1. Beschrijving Afgezonderd tewerkgestelde werknemer Een werknemer wordt beschouwd als afgezonderd tewerkgesteld als hij zich zowel buiten het gezichts-

Nadere informatie

RISICOBEHEERSING TIJDENS BEURZEN OF EVENEMENTEN IN KORTRIJK XPO

RISICOBEHEERSING TIJDENS BEURZEN OF EVENEMENTEN IN KORTRIJK XPO RISICOBEHEERSING TIJDENS BEURZEN OF EVENEMENTEN IN KORTRIJK XPO In de voorbereiding van een beurs neemt Kortrijk Xpo een aantal preventieve maatregelen om de risico s tijdens de opbouw de beurs zelf en

Nadere informatie

GIS binnen de brandweer van Beveren. Wim Van Zele Officier Dienstchef Brandweer Beveren

GIS binnen de brandweer van Beveren. Wim Van Zele Officier Dienstchef Brandweer Beveren GIS binnen de brandweer van Beveren Wim Van Zele Officier Dienstchef Brandweer Beveren Toepassingen GIS informatie noodzakelijk doorheen de volledige Veiligheidsketen Pro actie: analyse van de risico s

Nadere informatie

ONTRUIMINGSPLAN STICHTING DE WILG

ONTRUIMINGSPLAN STICHTING DE WILG Augustus 2014 HKZ rubriek 7: Werkomgeving en materiaal ONTRUIMINGSPLAN STICHTING DE WILG De Wilg HKZ-Handboek 12-8-2014 Pagina 1 van 12 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Hoofdstuk 1: algemene gegevens...

Nadere informatie

Veiligheid in uw bedrijf uw en onze zorg. Kapt.Bev. Serge Vander Ougstraete Versie oktober 2013

Veiligheid in uw bedrijf uw en onze zorg. Kapt.Bev. Serge Vander Ougstraete Versie oktober 2013 Veiligheid in uw bedrijf uw en onze zorg Kapt.Bev. Serge Vander Ougstraete Versie oktober 2013 Kapt.Bev. Serge Vander Ougstraete Versie oktober 2013 Wettelijk kader: - Er bestaan verschillende wetteksten

Nadere informatie

INFORMATIEFICHE VRIJWILLIGE BRANDWEER SCHOTEN 1/7

INFORMATIEFICHE VRIJWILLIGE BRANDWEER SCHOTEN 1/7 INFORMATIEFICHE VRIJWILLIGE BRANDWEER SCHOTEN 1/7 In te vullen door betreffende diensten Brandweerdossiernummer: Bouwdossiernummer: Exploitatienummer: Gebouw Benaming Bestemming I. Persoonsgegevens Eigenaar

Nadere informatie

Organisatie: Kinderdagverblijf Beerengoed Contactpersoon: Mevr. Schelberg. Het betrof een aangekondigde ontruimingsoefening.

Organisatie: Kinderdagverblijf Beerengoed Contactpersoon: Mevr. Schelberg. Het betrof een aangekondigde ontruimingsoefening. Evaluatie formulier ontruimen Organisatie: Kinderdagverblijf Beerengoed Contactpersoon: Mevr. Schelberg vpt-efo.001.doc Datum: 14 10 2013 Korte omschrijving van de situatie: Betrof een rookontwikkeling

Nadere informatie

Adres : Postcode : Plaats : Telefoon :

Adres : Postcode : Plaats : Telefoon : Adres : Postcode : Plaats : Telefoon : O N T R U I M I N G S P L A N (naam gebouw/ instelling) Dit plan is opgesteld door : naam : datum : Revisieblad Rev. nr. Datum Verwijderen Toevoegen Namen en telefoonnummers

Nadere informatie

BHV-procedures bij incidenten

BHV-procedures bij incidenten BHV-procedures bij incidenten Inclusief instructieblad met toelichting. Bij bedrijfshulpverlening voor ongevallen, brand en ontruiming is het belangrijk dat de BHV ers goede instructies en werkprocedures

Nadere informatie

(Naam organisatie) (datum)

(Naam organisatie) (datum) (Naam organisatie) (datum) Calamiteitenplan / Draaiboek / Veiligheidsplan 0 Hoofdstuk 1 Het evenement 1.1. Evenement Beschrijving Evenement Locatie (plattegrond bijvoegen als bijlage 1, let wel in geval

Nadere informatie

Model BHV-plan MKB-arbo-activiteitenprogramma

Model BHV-plan MKB-arbo-activiteitenprogramma Model BHV-plan MKB-arbo-activiteitenprogramma Elke werkgever moet schriftelijk vastleggen hoe de bedrijfshulpverlening (BHV) is georganiseerd in zijn bedrijf en welke maatregelen in dit verband zijn genomen.

Nadere informatie

NOODPLANNEN NIP - ANIP - BNIP - MONODISCIPLINAIR

NOODPLANNEN NIP - ANIP - BNIP - MONODISCIPLINAIR NOODPLANNEN NIP - ANIP - BNIP - MONODISCIPLINAIR 1 Soorten noodplannen Multidisciplinair nood- en interventieplan (NIP) Algemeen nood- en interventieplan (ANIP) Bijzonder nood- en interventieplan (BNIP)

Nadere informatie

CONTROLE BRANDVEILIGHEID VOORZIENING VOOR KINDEROPVANG T KLIMOPJE Adres: Jules de Saint-Genoisstraat 91-93, 9050 Gentbrugge

CONTROLE BRANDVEILIGHEID VOORZIENING VOOR KINDEROPVANG T KLIMOPJE Adres: Jules de Saint-Genoisstraat 91-93, 9050 Gentbrugge Departement Brandweer Preventie BRANDPRE Dienst kinderopvang Keizer Karelstraat 1 9000 Gent contactpersoon uw kenmerk ons kenmerk datum arch. Catherine Laeremans Tel. 09 268 88 56 Fax 09 268 88 58 Catherine.Laeremans@gent.be

Nadere informatie

Integratie van branddetectie, fysieke beveiliging en monitoring. FireSense & SecuSense Marc Niele

Integratie van branddetectie, fysieke beveiliging en monitoring. FireSense & SecuSense Marc Niele Integratie van branddetectie, fysieke beveiliging en monitoring FireSense & SecuSense Marc Niele Deze lezing wordt u aangeboden door: FireSense is distributeur van specialistische branddetectieapparatuur

Nadere informatie

Brandpreventie & -Bestrijding VEILIGHEIDSSIGNALERING Het uitbouwen van een efficiënt preventieplan wordt steeds belangrijker.

Brandpreventie & -Bestrijding VEILIGHEIDSSIGNALERING Het uitbouwen van een efficiënt preventieplan wordt steeds belangrijker. Het uitbouwen van een efficiënt preventieplan wordt steeds belangrijker. De meeste branden worden veroorzaakt door menselijke tekortkomingen zoals onvoorzichtigheid, onwetendheid en onoplettendheid. Brandpreventie

Nadere informatie

Bedrijfshulpverlening. Informatiebrochure

Bedrijfshulpverlening. Informatiebrochure Bedrijfshulpverlening Informatiebrochure Inhoudsopgave Algemene informatie Pagina 3 t/m 6 Instructies voor gebruik tijdens incidenten Pagina 7 Gegevens en telefoonnummers Achterzijde brochure Algemene

Nadere informatie

Informatiemateriaal BEZOEKERSINFORMATIE KANTOOR DEN HELDER

Informatiemateriaal BEZOEKERSINFORMATIE KANTOOR DEN HELDER S6 Informatiemateriaal BEZOEKERSINFORMATIE KANTOOR DEN HELDER HSEQ Welkom bij GDF SUEZ E&P Nederland Neem voor uw en onze veiligheid de tijd om deze bezoekersinformatie door te lezen. Registratie Als bezoeker

Nadere informatie

Basisinspectiemodule Bedrijfshulpverlening

Basisinspectiemodule Bedrijfshulpverlening Basisinspectiemodule Bedrijfshulpverlening Deze BasisInspectieModule (BIM) is opgesteld aan de hand van de stand van de techniek en is geschreven voor intern gebruik bij de Inspectie SZW. Verder is de

Nadere informatie

Ontruimingsplan Emmauskerk Middelharnis

Ontruimingsplan Emmauskerk Middelharnis Ontruimingsplan Emmauskerk Middelharnis Versie: 2.0 Datum: september 2016 1 Algemeen In dit ontruimingsplan is beschreven op welke wijze een snelle en veilige ontruiming van de Emmauskerk Middelharnis

Nadere informatie

BHV 10 TIPS VOOR DE BHV ER ALS DE BRANDWEER KOMT DE BEWONERS- HULPVERLENER. 1. Zorg voor herkenbaarheid van de BHV ers.

BHV 10 TIPS VOOR DE BHV ER ALS DE BRANDWEER KOMT DE BEWONERS- HULPVERLENER. 1. Zorg voor herkenbaarheid van de BHV ers. 10 TIPS VOOR DE ER ALS DE BRANDWEER KOMT DE BEWONERS- HULPVERLENER Helpt de minderzelfredzame medebewoner vluchten. Is aanspreekpunt voor externe hulpdiensten. //////////////////////////////////////////

Nadere informatie

SAFETY TROUGH TECHNOLOGY

SAFETY TROUGH TECHNOLOGY SAFETY TROUGH TECHNOLOGY camera identificatie systemen toegangscontrole systemen inbraak detectie systemen brand beveiliging systemen telecom kluizen safes intercom systemen service en onderhoud EuropeSecurity

Nadere informatie

Opstellen GPP en JAP op basis van verslagen. Els Fias

Opstellen GPP en JAP op basis van verslagen. Els Fias op basis van verslagen Els Fias GPP: Globaal PreventiePlan JAP: JaarActiePlan Wettelijke instrumenten bij de organisatie van de preventie in elke onderneming of instelling Vereisen een zorgvuldige, methodische

Nadere informatie

Checklist Bedrijfshulpverlening

Checklist Bedrijfshulpverlening Checklist Bedrijfshulpverlening Het uitgangspunt bij deze checklists is dat er een risico-inventarisatie heeft plaatsgevonden en een bedrijfshulpverleningplan is opgesteld. Onderstaande punten kunnen houvast

Nadere informatie

Nieuwe installatienorm voor branddetectie. Ing. Bart Vanbever. PgD FSE - Expert Fire Safety - Agoria. bart.vanbever@agoria.be

Nieuwe installatienorm voor branddetectie. Ing. Bart Vanbever. PgD FSE - Expert Fire Safety - Agoria. bart.vanbever@agoria.be Nieuwe installatienorm voor branddetectie Ing. Bart Vanbever PgD FSE - Expert Fire Safety - Agoria bart.vanbever@agoria.be Doel van deze presentatie De belangrijkste nieuwe aspecten in prnbn S21-100-1

Nadere informatie

Integrale beveiliging, gezien vanuit uw bedrijfsperspectief. Genk, Wim Bosman Solutions, 7 december 2009 Ibrahim Bulut Security consultant, Optimit

Integrale beveiliging, gezien vanuit uw bedrijfsperspectief. Genk, Wim Bosman Solutions, 7 december 2009 Ibrahim Bulut Security consultant, Optimit Integrale beveiliging, gezien vanuit uw bedrijfsperspectief Genk, Wim Bosman Solutions, 7 december 2009 Ibrahim Bulut Security consultant, Optimit AGENDA 1. Incidenten gebeuren 2. Risico s analyseren -

Nadere informatie

Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie

Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie Campus Leopoldstraat Campus Rooienberg Campus Zwartzustersvest Inhoudsopgave A. RICHTLIJNEN BIJ NOODGEVALLEN...

Nadere informatie