Informatie voor leerlingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie voor leerlingen"

Transcriptie

1 Informatie voor leerlingen

2 Nou, had het niet verwacht dat die school zo leuk was. Ik vind het niks minder goed, het is gewoon goed gegaan. Jullie doen goed werk en zo door blijven gaan met jullie werk. Voor leerlingen Binnenkort kom je naar het Orthopedagogisch Didactisch Centrum (OPDC) Rotterdam. In Rotterdam zijn er twee locaties: OPDC Noord en OPDC Zuid. Op een OPDC krijg je onderwijs en hulpverlening. Misschien heb je op school al iets gehoord of hebben vrienden je het één en ander verteld. Net als op je eigen school volg je hier een onderwijsprogramma. Daarnaast besteden wij extra aandacht aan je gedrag en sociale vaardigheden. Als wij tijdens het kennismakingsgesprek aan de leerlingen vragen wat er nu precies niet goed gaat op school, zeggen zij vaak: M n gedrag! Maar er gaat ook een hoop goed, je bent tenslotte de hele dag bezig met je gedrag en het brengt je niet constant in de problemen. Deze dingen proberen we ook te benadrukken, zodat je zelf ook bewust wordt van je eigen mogelijkheden. De dingen die minder goed gaan, krijgen extra aandacht en worden de komende periode leerdoelen voor je! Samen met je mentor van het OPDC Rotterdam en hulpverlener van STEK ga je hier aan werken. Omdat je niet in één dag kunt veranderen, verwachten we ook niet dat alles meteen goed gaat. Je mag best fouten maken, zolang je er maar van leert! Om je wat meer informatie te geven over wat je van ons kunt verwachten hebben wij deze brochure gemaakt. Wij gebruiken in deze brochure het woord ouders maar we bedoelen hiermee ook pleeg- en stiefouders, grootouders, voogden, verzorgers en iedereen die de zorg en verantwoordelijkheid voor de leerling heeft. Frank-Jos Ars Directeur OPDC Rotterdam Wim van Starrenburg Teamleider OPDC Rotterdam

3 Welkom bij het OPDC Rotterdam! De meeste leerlingen zitten hier omdat ze zichzelf of anderen in de weg zitten met hun gedrag en toch naar school moeten. Dat gedrag kan op verschillende manieren naar buiten komen. De één wordt stil, de ander juist druk of gaat vechten of schelden. Sommigen komen in de knel met hun schoolwerk en krijgen zo problemen in de klas met een leraar of met andere leerlingen. Iedereen hier heeft zijn of haar eigen reden waardoor het even niet lekker loopt. Misschien heb je problemen omdat je ouders gaan scheiden, je kwam verkeerde vrienden of de politie tegen, soms is schoolwerk te moeilijk of juist te gemakkelijk waardoor je motivatie verdwijnt en natuurlijk hebben we nog de groep spijbelaars en te-laat-komers. Een (niet geplande) zwangerschap kan er ook voor zorgen dat je bij ons komt. De mensen van het OPDC Rotterdam gaan samen met jou op zoek naar die dingen, die voor jou nodig zijn om je periode hier positief af te ronden. De bedoeling is dat je daarna weer verder kunt gaan met je schoolopleiding. Tijdens je verblijf van in principe 13 weken op het OPDC Rotterdam blijf je ingeschreven op je eigen school. Die blijft dan ook verantwoordelijk voor je schoolwerk, toetsen of schoolonderzoeken. Je school staat in contact met de docenten van het OPDC om te zorgen dat jij met je schoolvakken verder kunt. Meestal gaan leerlingen terug naar hun eigen school, maar in sommige gevallen moet er een nieuwe school gevonden worden. Ook kan het voorkomen dat je toch beter af bent met een plaatsing bij een school voor speciaal onderwijs waar je precies de hulp krijgt die je nodig hebt. Grijp daarom deze kans om een nieuwe start te maken en ga er voor!

4 Je komt nieuw binnen en dan... Een grote verandering. Je wordt zomaar uit je vertrouwde omgeving gehaald en in een klas met vreemde kinderen geplaatst. Verder vraag je je misschien af wat ze van je zullen denken, of ben je benieuwd wie je gaat tegenkomen. Misschien ben je alleen maar nieuwsgierig naar hoe het allemaal in z n werk gaat en wat er van je wordt verwacht. En uiteraard, wat je van ons kunt verwachten. Op zich redenen genoeg om je druk te maken. In de praktijk blijkt dat leerlingen maar een korte -en sommige zelfs een zeer korte- periode nodig hebben om te wennen. We vinden het namelijk heel belangrijk dat de sfeer in de groep en op het OPDC Rotterdam goed is, zodat iedereen zich veilig en op z n gemak voelt. Ook gaan wij er vanuit dat iedereen anders is en je daarom ook die aandacht en begeleiding krijgt, die je verdient. Het gaat er hier namelijk niet alleen om wat je niet kunt, maar juist om wat je wél kunt! Verder vinden wij het belangrijk respectvol om te gaan met elkaar en met onze omgeving. Ook rustig op je beurt wachten hoort hierbij! Er wordt naar me geluisterd, alles wat gebeurt en wat met mij te maken heeft wordt met me besproken en me mening gevraagd als ze proberen me te begrijpen. Da s klein De klassen van het OPDC Rotterdam zijn niet zo groot als je over het algemeen gewend bent. Er zitten maximaal 13 leerlingen in de klas. Het grootste gedeelte van de week heb je te maken met één of twee vaste docenten waarvan er één ook je mentor is. Daarnaast heb je een persoonlijke hulpverlener. De mentor en hulpverlener helpen je bij allerlei zaken die voor jou van belang zijn. Geen zak chips of Turkse pizza, maar Op het OPDC Rotterdam is er een gezamenlijk ontbijt met je klas aan een tafel en pauzes met alle groepen. Ook kan het soms gebeuren dat we bij bepaalde activiteiten de groepen samenvoegen. Je krijgt geen klassikaal les, zoals je misschien gewend bent. Er kunnen kinderen in de klas zitten die in een ander leerjaar zitten of een ander niveau hebben. Op het OPDC Rotterdam delen we de groepen in naar de problemen waar je mee te maken hebt. Tussen 8.15 en 8.30 uur kom je binnen voor het ontbijt. We ontbijten samen omdat we dat gezellig vinden en omdat een ontbijt je hersens wakker schudt en je je dus beter op je schoolwerk kunt concentreren! Na het ontbijt beginnen we met de schooldag. Je krijgt een weekplanner zodat je precies weet wat je voor welk vak moet doen.

5 Ga jij maar eens even in de hoek staan Zal je bij ons niet snel horen. Maar we hebben natuurlijk wel regels op het OPDC Rotterdam en in de klas waar je je aan moet houden. Tijdens je eerste gesprek met je mentor krijg je een overzicht met alle regels en afspraken waar je ook voor moet tekenen. Zo weten we allemaal waar we aan toe zijn. Geen zware tassen sjouwen Je neemt je eigen schoolboeken mee van school en je gaat hier verder waar je gebleven bent. We hebben op het OPDC Rotterdam kluisjes waar je je boeken in op kunt bergen. Je boeken blijven over het algemeen de gehele periode op het OPDC Rotterdam behalve natuurlijk om thuis te leren. Je school zorgt voor een werkoverzicht van wat je de komende periode moet maken en leren. Ook stuurt de school toetsen op die je op het OPDC Rotterdam maakt. Op deze manier raak je niet te ver achter met je schoolwerk. Je gemaakte toetsen worden terug naar school gestuurd zodat zij daar het werk kunnen nakijken. De behaalde cijfers tellen mee voor je rapport. Lesprogramma We werken met een 32-urig programma dat bestaat uit schoolvakken en activiteiten als Action Learning, Theater als Middel en diverse trainingen die door de hulpverlening en/of docent gegeven worden zoals de ART. Omdat we voor iedere leerling een apart plan maken, kan het ook voorkomen dat een leerling een ander rooster heeft dan jij, maar wel gewoon bij jou in de klas zit. Je mentor zal naar aanleiding van de door jezelf opgestelde leerdoelen een weekevaluatie schrijven waarin je gedrag in de klas, je gedrag in het algemeen, je inzet bij trainingen en je schoolwerk worden beoordeeld. Deze evaluatie wordt opgestuurd naar je school en naar huis. Je ouders geven deze de volgende week, met hun handtekening er op, aan je mee terug naar het OPDC Rotterdam of ze geven hun akkoord via de mail door. Pauzes De leraren waren goed, hielpen me goed en er waren goeie activiteiten. Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag heb je twee keer pauze: van tot uur en van tot uur. Op vrijdag heb je alleen in de ochtend pauze. Tijdens de pauzes kun je in de kantine eten en drinken kopen. Ook kun je hier tafelvoetballen en spelletjes doen. Je kunt natuurlijk ook buiten een frisse neus halen maar je mag niet zonder toestemming het schoolplein verlaten.

6 Jeugdhulp in het OPDC Er kunnen allerlei oorzaken zijn voor problemen op school. Misschien heb je ruzie met je docenten of andere leerlingen, heb je het gevoel dat niemand naar je luistert of je begrijpt. Vaak zijn die problemen slechts van tijdelijke aard en lossen ze zich vanzelf op. Toch kan het ook gebeuren dat de problemen blijven. In dat geval kan een plaatsing op het OPDC helpen. Hier gaan hulpverleners van Stek en docenten van het OPDC samen met jou aan het werk. Wanneer je voor een OPDC wordt aangemeld, krijg je een hulpverlener toegewezen. Samen met die hulpverlener ga je bekijken wat je doelen zijn en hoe die bereikt kunnen worden. Op een OPDC heb je één of meerdere keren per week een afspraak met je hulpverlener. Tijdens die bijeenkomsten werk je stap voor stap aan oplossingen voor je problemen. Soms is het nodig om nieuwe vaardigheden te leren. Daarvoor worden zowel individuele- als groepstrainingen gegeven. Het doel is dat je uiteindelijk je schoolopleiding met succes en plezier kunt afronden. Alles: docenten, hulpverlening luisteren goed en hielpen me goed. Jullie weten hoe iedereen goed kan afsluiten op het OPDC. Samen werken aan een oplossing Problemen oplossen doe je niet alleen. Vanuit een OPDC werken we nauw samen met medewerkers van je eigen school en je ouders. Zowel je ouders als je klassenmentor en de maatschappelijk werker van school kunnen aangeven wat volgens hen nodig is om jou een nieuwe kans te geven je diploma te behalen. En nu jij wat verwachten wij van jou? Wij hebben het een en ander verteld over wat je van ons kan verwachten, maar natuurlijk verwachten we ook iets van jou, namelijk: Je doet mee met het gehele programma en hebt hierin een positieve en actieve rol. o Zonder jouw inzet en motivatie, kun je geen nieuwe start maken. Je gaat respectvol om met je medeleerlingen, het team en het gebouw. Je komt op tijd op het OPDC Rotterdam. Als je ziek bent of door een andere reden niet op het OPDC Rotterdam kunt zijn, moet één van je ouders het OPDC Rotterdam bellen om dit door te geven. Er moet voor 8.30 uur gebeld zijn. Je draagt sportkleding tijdens Action Learning. o Zorg dus voor gymschoenen! En een goed humeur is ook nooit weg! Gebouw en schoolterrein zijn rookvrij.

7 Bereikbaarheid Openbaar vervoer: Locatie Noord: Het OPDC Rotterdam, locatie Noord ligt in de wijk Kralingen, vlak bij het metrostation Oostplein. We zijn hierdoor makkelijk met de metro te bereiken. Ook rijden er trams; lijn 21 Schiedam - de Esch en lijn 7 Woudenstein - Willemsplein. Bus 47 Charlois-Crooswijk is eventueel een mogelijkheid als je vanuit Zuid komt. Locatie Zuid: Het OPDC Rotterdam, locatie Zuid ligt in de wijk Vreewijk. Vanuit het Centraal Station Rotterdam, neem je de metro Erasmuslijn richting Slinge/Spijkenisse. Je stapt uit op station Zuidplein. Daarna neem je stadsbus 76, richting Keizerswaard. Je stapt uit bij halte Molenwei. Je loopt een stukje verder en gaat voor de buurtsuper rechtsaf, de Rozegaarde in. Aan het eind van deze straat zie je ons gebouw, links. Je kunt natuurlijk ook zelf kijken op hierop kun je precies zien bij welke halte je moet uitstappen. Eigen vervoer: Ga naar toets onze postcode in en je krijgt een routebeschrijving. Natuurlijk staat niet alles in deze brochure, dat kan ook niet. Gaandeweg zul je vanzelf de gang van zaken hier doorkrijgen. Succes ermee! Ik vond goed hoe ik werd geholpen en behandeld. Ik heb veel geleerd van de trainingen.

8 Adressen en telefoonnummers Het OPDC Rotterdam Locatie Noord Slaak CR Rotterdam T / Eenheid Zorg Expertisecentrum Slaak CR Rotterdam T STEK Jeugdhulp Kralingseweg RG Rotterdam T Het OPDC Rotterdam Locatie Zuid Enk VC Rotterdam- Zuid T / LMC Voortgezet onderwijs Postbus AH Rotterdam T Het OPDC Rotterdam is een onderdeel van de Stichting LMC voortgezet onderwijs

Noord. Opvang Voorziening Rotterdam

Noord. Opvang Voorziening Rotterdam Noord KLIK Onderwijs Opvang Voorziening Rotterdam Voor leerlingen B innenkort kom je naar KLIK. Misschien heb je op school al iets over ons gehoord of hebben vrienden je het één en ander verteld. Net als

Nadere informatie

Het OPDC Rotterdam van LMC. Locatie Noord en Zuid. Informatie voor scholen

Het OPDC Rotterdam van LMC. Locatie Noord en Zuid. Informatie voor scholen Het OPDC Rotterdam van LMC Locatie Noord en Zuid Informatie voor scholen Het Ortho Pedagogisch Didactisch Centrum (OPDC) Het OPDC is bedoeld voor volledig leerplichtige leerlingen van het reguliere voortgezet

Nadere informatie

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school KRALINGEN christelijke school voor mavo+ en vmbo Je bent iemand, je kunt iets en We kennen elkaar hier allemaal Je kunt hier ook na school veel doen Kleine, veilige en sfeervolle school je hoort erbij

Nadere informatie

MELANCHTHON KRALINGEN. christelijke school voor mavo+ en vmbo JE BENT IEMAND, JE KUNT IETS EN JE HOORT ERBIJ

MELANCHTHON KRALINGEN. christelijke school voor mavo+ en vmbo JE BENT IEMAND, JE KUNT IETS EN JE HOORT ERBIJ MELANCHTHON KRALINGEN christelijke school voor mavo+ en vmbo JE BENT IEMAND, JE KUNT IETS EN JE HOORT ERBIJ Je bent iemand, je kunt iets en je hoort erbij het is hier klein, veilig en gezellig onze mavo/tl-afdeling

Nadere informatie

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren Leerstraf TACt Individueel Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf TACt Individueel volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we van jou verwachten. Inhoud 4 > Wat lees je in deze

Nadere informatie

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school KRALINGEN christelijke school voor mavo+ en vmbo Je bent iemand, je kunt iets en We kennen elkaar hier allemaal Je kunt hier ook na school veel doen Kleine, veilige en sfeervolle school je hoort erbij

Nadere informatie

Leerstraf TACt. Informatie voor jongeren

Leerstraf TACt. Informatie voor jongeren Leerstraf TACt Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf TACt volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we van jou verwachten. Inhoud 4 > Wat lees je in deze brochure? 4 > Waarom krijg

Nadere informatie

Voorwoord. Beste leerling,

Voorwoord. Beste leerling, Voorwoord Beste leerling, Binnenkort ga jij 2 weken meelopen op een middelbare school. Dat is natuurlijk ontzettend spannend, maar ook erg leuk! Dit boek gaat jou helpen om alles wat je leert en meemaakt

Nadere informatie

Signaleringslijst voor leerlingen met autisme!

Signaleringslijst voor leerlingen met autisme! Signaleringslijst voor leerlingen met autisme! Wennen en je begrepen voelen op je nieuwe school. De overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is voor iedereen even wennen. Zeker als je

Nadere informatie

Zomerboekje voor nieuwe. Lumion leerlingen

Zomerboekje voor nieuwe. Lumion leerlingen Zomerboekje voor nieuwe Lumion leerlingen Ontwerpen en ideeën van Jesse van Schaik, leerling 2V Uitvoering door Emiel Zevenhuizen, expressiedocent LumionLeren en LumionLeven Welkom op Lumion, school van

Nadere informatie

ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO

ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO Ik wist in groep 6 al dat ik naar deze school wilde. Toen ging ik met mijn broer mee naar de open dag. Ik was er direct uit. Dit is een goede school, er hangt een leuke sfeer

Nadere informatie

Dit boekje is bedoeld voor de nieuwe brugklasser van het Nieuwe IJsselcollege! Het is belangrijk dat je ouder(s)/verzorger(s) meelezen.

Dit boekje is bedoeld voor de nieuwe brugklasser van het Nieuwe IJsselcollege! Het is belangrijk dat je ouder(s)/verzorger(s) meelezen. Inhoud Jouw school!... 2 Voorwoord... 3 Je mentor/mentorlessen... 4 De brugklas... 5 Het rooster... 5 De pauzes... 5 Afwezigheid van een docent... 6 Leerlingen aan het woord... 6 De vakken... 7 Extra begeleiding...

Nadere informatie

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Veiligheid en Justitie Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf So-Cool volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we

Nadere informatie

Inhoudsopgave. De Kolibrie Pagina 3. Hoe ziet een dag eruit in de Kolibrie Pagina 4. Dagprogramma Pagina 5. Klassenregels Pagina 6

Inhoudsopgave. De Kolibrie Pagina 3. Hoe ziet een dag eruit in de Kolibrie Pagina 4. Dagprogramma Pagina 5. Klassenregels Pagina 6 1 Inhoudsopgave. De Kolibrie Pagina 3 Hoe ziet een dag eruit in de Kolibrie Pagina 4 Dagprogramma Pagina 5 Klassenregels Pagina 6 Schooltijden Pagina 6 Met welke mensen krijg je te maken Pagina 6 Gedragsondersteuning

Nadere informatie

vmbo tl en gl uidermavo de sportieve mavo op Zuid met Havo route een Calvijn school

vmbo tl en gl uidermavo de sportieve mavo op Zuid met Havo route een Calvijn school vmbo tl en gl uidermavo de sportieve mavo op Zuid met Havo route een Calvijn school Beste ouder/verzorger, Uw kind gaat binnenkort naar de middelbare school. Een spannende tijd. Samen met uw kind bezoekt

Nadere informatie

JOUW STAP NAAR DE ECHTE WERELD

JOUW STAP NAAR DE ECHTE WERELD JOUW STAP NAAR DE ECHTE WERELD WELKOM In Rotterdam Zuid staat langs de singel met fonteinen onze prachtige school Het Praktijkcollege Charlois. Ons gebouw is klein en overzichtelijk, zo weet je snel de

Nadere informatie

Voorwoord. Beste leerling,

Voorwoord. Beste leerling, Voorwoord Beste leerling, Jij gaat 2 weken meedoen op een praktijkschool. Dat is natuurlijk ontzettend spannend, maar ook erg leuk! Dit boek gaat jou helpen om alles wat je leert op te schrijven/tekenen/uit

Nadere informatie

Het pedagogisch beleid van het OPDC Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO

Het pedagogisch beleid van het OPDC Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO Het pedagogisch beleid van het OPDC Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO 1. Inleiding Er zijn soms leerlingen die tijdelijk geen onderwijs kunnen volgen op hun eigen school. De reden hiervoor is

Nadere informatie

Ondernemen, Welzijn & Sport. Hoog slagingspercentage. Wij maken leren persoonlijk. Leren, ervaren én doen! Gezellig en kleinschalig

Ondernemen, Welzijn & Sport. Hoog slagingspercentage. Wij maken leren persoonlijk. Leren, ervaren én doen! Gezellig en kleinschalig christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Ondernemen, Leren, ervaren én doen! Gezellig en kleinschalig Veel aandacht voor taal en rekenen Welzijn & Sport Onderwijs maken we samen! Wat ga je leren? Wat vind

Nadere informatie

Esdal Vakcollege Welkom Emmen. Welkom!

Esdal Vakcollege Welkom Emmen. Welkom! Www.esdalcollege.nl Pagina 2 Esdal Vakcollege Welkom Emmen Welkom! Beste jongens en meisjes, Het schooljaar in groep 8 is voorbij en nu is het vakantie. Toch kijken we even vooruit naar het nieuwe schooljaar.

Nadere informatie

vmbo tl en gl uidermavo de sportieve mavo op Zuid met Havo route een Calvijn school

vmbo tl en gl uidermavo de sportieve mavo op Zuid met Havo route een Calvijn school vmbo tl en gl uidermavo de sportieve mavo op Zuid met Havo route een Calvijn school Beste ouder/verzorger, Uw kind gaat binnenkort naar de middelbare school. Een spannende tijd. Samen met uw kind bezoekt

Nadere informatie

Tussen Schoolse Opvang K.B.S. Panta Rhei te Almere

Tussen Schoolse Opvang K.B.S. Panta Rhei te Almere Tussen Schoolse Opvang K.B.S. Panta Rhei te Almere Een enthousiast overblijfteam verzorgt al meer dan 20 jaar het overblijven op k.b.s. Panta Rhei te Almere. In die 20 jaar is er veel veranderd en is de

Nadere informatie

Leerstraf Tools4U. Informatie voor jongeren

Leerstraf Tools4U. Informatie voor jongeren Leerstraf Tools4U Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf Tools4U volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we van jou verwachten. Inhoud 4 > Wat lees je in deze brochure? 4 > Waarom

Nadere informatie

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Veiligheid en Justitie Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf So-Cool volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we

Nadere informatie

Cbs De Akker. informatie groep 7 / 8

Cbs De Akker. informatie groep 7 / 8 Cbs De Akker informatie groep 7 / 8 2015-2016 INFORMATIE van groep 7/8 In dit boekje willen we u informatie geven over het werken in de combinatiegroep 7/8. Verschillende praktische zaken komen hierin

Nadere informatie

JOUW STAP NAAR DE ECHTE WERELD

JOUW STAP NAAR DE ECHTE WERELD JOUW STAP NAAR DE ECHTE WERELD WELKOM Wat leuk dat je meer wil weten over onze school. We vertellen je graag meer, want wij zijn heel trots op onze mooie school en leerlingen. Ons gebouw is klein, zo weet

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Veiligheid en Justitie Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf So-Cool volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART

Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij School2Care! School2Care is geen gewone school, dat zul je snel genoeg

Nadere informatie

Ontwikkel. jezelf op. Roncalli. méér dan een diploma!

Ontwikkel. jezelf op. Roncalli. méér dan een diploma! Ontwikkel jezelf op Roncalli méér dan een diploma! Beste bijna-brugklasser, Het is zover: je mag je middelbare school gaan kiezen. Dat is best een pittige klus. Reden om samen met je ouder(s) op zoek te

Nadere informatie

Esdal College Boermarkeweg. woordzoeker.

Esdal College Boermarkeweg. woordzoeker. woordzoeker Www.esdalcollege.nl 1 Beste jongens en meisjes, Welkom! Het schooljaar in groep 8 is bijna voorbij en de zomervakantie komt eraan. Toch kijken we even vooruit naar het nieuwe schooljaar. De

Nadere informatie

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Info@piresearch.nl www.piresearch.nl Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Een beloningskaart helpt ouders gericht aandacht te besteden aan gewenst gedrag van hun

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Elde College Sint-Michielsgestel

Elde College Sint-Michielsgestel Elde College Sint-Michielsgestel Elke Leerling Doet Ertoe Spreekt een kleine school je aan? Een school waar je iedereen snel leert kennen? Vind je het fijn om intensief contact te hebben met je mentor?

Nadere informatie

JUNIOR COLLEGE. Doen. Eigen leerroute LEREN WIE JE BENT. Samen starten. We rk -a fm aa k- ur en. klas 1 vmbo basis/kader. vmbolelystad.

JUNIOR COLLEGE. Doen. Eigen leerroute LEREN WIE JE BENT. Samen starten. We rk -a fm aa k- ur en. klas 1 vmbo basis/kader. vmbolelystad. JUNIOR COLLEGE klas 1 vmbo basis/kader LEREN WIE JE BENT Samen starten We rk -a fm aa k- ur en Ke u z es m a ke n Doen Eigen leerroute vmbolelystad.nl Leren wie je bent Beste leerling uit groep 8, Welkom

Nadere informatie

Welkom op de Pionier

Welkom op de Pionier Welkom op de Pionier Wat lees je allemaal in dit boekje? 1. Wat is de Pionier voor een school? 2. Op school zijn verschillende klassen. 3. Zo gaat het op de Pionier. 4. Hoe ziet een schooldag er op onze

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

Wetboek van Schatjesland

Wetboek van Schatjesland Wetboek van Schatjesland Als je aardig kan zijn Dan is dat reuzefijn Alsof een kleurig lint mij aan jou verbindt maar als je scheldt dan ben je geen held en liggen we overhoop in een dikke knoop die je

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. talent ben je zelf

Praktijkonderwijs. talent ben je zelf Praktijkonderwijs talent ben je zelf open dagen zaterdag 26 januari 10:00-13:00 uur zaterdag 2 februari 10:00-13:00 uur School-in-bedrijf woensdag 16 januari woensdag 23 januari woensdag 30 januari Wat

Nadere informatie

Alles uit de kast voor een diploma!

Alles uit de kast voor een diploma! 2018-2019 ALTRA COLLEGE HAARLEMMERMEER Alles uit de kast voor een diploma! WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij Altra College! Mentor Goedemorgen, goed dat je er bent! Bij Altra College Haarlemmermeer

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

Zomerboekje voor nieuwe. Lumion leerlingen

Zomerboekje voor nieuwe. Lumion leerlingen Zomerboekje voor nieuwe Lumion leerlingen Ontwerpen en ideeën van Jesse van Schaik, leerling 1V Uitvoering door Emiel Zevenhuizen, expressiedocent LumionLeren en LumionLeven Welkom op Lumion, school van

Nadere informatie

Mijn doelen voor dit jaar

Mijn doelen voor dit jaar Mijn doelen voor dit jaar Een nieuw schooljaar betekent nieuwe kansen. Aan het begin van een nieuw kalenderjaar maken veel mensen goede voornemens. Dat gaan wij nu ook doen: het maken van voornemens of

Nadere informatie

Aan alle deelnemers en hun ouders/ verzorgers,

Aan alle deelnemers en hun ouders/ verzorgers, Aan alle deelnemers en hun ouders/ verzorgers, Op maandag 23 t/m woensdag 25 juni gaan alle leerlingen van H2a, HA2a en HA2b gezamenlijk, met de bus, op werkweek naar het C.J.V. kamp in Renesse. De werkweek

Nadere informatie

Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL

Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij School2Care! CoachJ Je coach is de komende tijd je steun en toeverlaat.

Nadere informatie

www _ 1

www _ 1 www.veenoord.info 1 Op Veenoord heb jij de regie in handen! Je volgt je eigen persoonlijke leerroute en doet waar mogelijk vakken op een hoger niveau (BB/ KB/TL). Je leert eigen keuzes maken en zet prestaties

Nadere informatie

Leerlingenreglement

Leerlingenreglement Leerlingenreglement 2017-2018 Daaf Gelukschool 1 Op de DG, tel je mee. Dat houdt in dat iedereen zichzelf kan zijn op school. We gaan respectvol met elkaar, de omgeving en met onszelf om. We hebben afspraken

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik?

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Wie ben jij & wie ben ik? Groep 6 t/m 8 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Wie ben jij & wie

Nadere informatie

JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP.

JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP. JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wanneer naar het crisismeldpunt? 4 Wat is het crisismeldpunt? 5 Drie soorten hulp 6 Hulpverleners hebben beroepsgeheim 8 Wanneer wordt informatie

Nadere informatie

De praktijk. voor jou

De praktijk. voor jou De praktijk voor jou Voorlichting 2 Vragen over o.a. procedure aanmelding ruimte voor Koers Wat is het grootste verschil met het gewone VO? Jij bent meer de baas over jouw leren. Mag ik dan helemaal zelf

Nadere informatie

MELANCHTHON MATHENESSE

MELANCHTHON MATHENESSE MELANCHTHON MATHENESSE christelijke school voor vmbo hristelijke school voor MATHENESSE, DAT BEN JIJ! Op Melanchthon Mathenesse: Vind je alle leerwegen en alle sectoren. Werk je op je eigen manier. Ga

Nadere informatie

Alles uit de kast voor een diploma!

Alles uit de kast voor een diploma! 2017-2018 ALTRA COLLEGE HAARLEMMERMEER Alles uit de kast voor een diploma! WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij Altra College! Mentor Goedemorgen, goed dat je er bent! Bij Altra College Haarlemmermeer

Nadere informatie

De beste basis voor je toekomst

De beste basis voor je toekomst Visser t Hooft Lyceum Leiderdorp KANSRIJK EN UITDAGEND De beste basis voor je toekomst i 11gymnasium 11atheneum 11havo vhl.nl 11mavo (vmbo-t) Muzenlaan 155 q Ik vind het steeds fijner worden. Je krijgt

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding

Lichamelijke opvoeding Lichamelijke opvoeding 3 de 4 de leerjaar 2018-2019 Huygens college Amsterdam READER Sportplan Lichamelijke opvoeding Beste 3de en 4 de klasser. Informatie Sportonderwijs : Het sportplan. De lessen lichamelijke

Nadere informatie

Introductieweek klas 1 vakcollege locatie Engelandlaan Stadskanaal 17 t/m 21 augustus 2015

Introductieweek klas 1 vakcollege locatie Engelandlaan Stadskanaal 17 t/m 21 augustus 2015 Introductieweek klas 1 vakcollege locatie Engelandlaan Stadskanaal 17 t/m 21 augustus 2015 blz. 2 Programmaboekje van: Naam:... Klas:... Mentor:... blz.3 Welkom Vanaf vandaag begin je op je nieuwe school,

Nadere informatie

vmbo tl en gl een Calvijn school

vmbo tl en gl een Calvijn school vmbo tl en gl Zuidermavo mavo e v e i t r o p s e d et m d i u Z p o o ute r o v a H een Calvijn school Beste ouder/verzorger, Uw kind stapt binnenkort over naar het voortgezet onderwijs. Een mooi, maar

Nadere informatie

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes http://www.edusom.nl Thema Nederlandse cultuur en gewoontes Lesbrief 32. Mag ik even uitpraten? Wat leert u in deze les? Eén lange zin maken van twee korte zinnen. Je mening geven. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Onderwijs met hoofd en hart

Onderwijs met hoofd en hart Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven Onderwijs met hoofd en hart www.altra.nl minigids_school2care.indd 1 18-06-15 14:22 Beste leerling, welkom bij School2Care! School2Care

Nadere informatie

ONDERSTEUNING-LWOO/INTERNATIONALE PRAKTIJKONDERWIJS/ VMBO MET EXTRA ALGEMEEN TOEGANKELIJK DOEN WAT WERKT! SCHAKELKLAS

ONDERSTEUNING-LWOO/INTERNATIONALE PRAKTIJKONDERWIJS/ VMBO MET EXTRA ALGEMEEN TOEGANKELIJK DOEN WAT WERKT! SCHAKELKLAS SG W.J. PRAKTIJKONDERWIJS/ VMBO MET EXTRA ONDERSTEUNING-LWOO/INTERNATIONALE SCHAKELKLAS ALGEMEEN TOEGANKELIJK DOEN WAT WERKT! SG W.J. Flevostraat 257 1442 PX Purmerend Postbus 890 1440 AW Purmerend telefoon:

Nadere informatie

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst! Datum: School: Klas: Naam docent(e): Code (optioneel): [NAAM DOCENT] Hallo, Deze vragenlijst gaat over het leerklimaat in jouw klas en hoe je het vindt op school. Hierbij gaat het om wat jij vindt van

Nadere informatie

Jij laat het zien. De havo/mavo. Voor durvers en doeners. een Calvijn school

Jij laat het zien. De havo/mavo. Voor durvers en doeners. een Calvijn school Jij laat het zien een Calvijn school De havo/mavo Voor durvers en doeners Als je niet kunt wachten om met je ideeën aan de slag te gaan, is er in Rotterdam eigenlijk maar één school voor je. Heb je gemerkt

Nadere informatie

WELKOM OP DE HUISMANSTRAAT

WELKOM OP DE HUISMANSTRAAT WELKOM OP DE HUISMANSTRAAT Wij weten dat je het kan LMC PRAKTIJK- ONDERWIJS WELKOM In Rotterdam Zuid staat tussen de havens in de wijk Charlois onze school LMC Praktijkonderwijs Huismanstraat. Wij maken

Nadere informatie

WELKOM OP DE TALINGSTRAAT

WELKOM OP DE TALINGSTRAAT WELKOM OP DE TALINGSTRAAT Jouw stap naar de echte wereld LMC PRAKTIJK- ONDERWIJS WELKOM In Rotterdam Zuid staat langs de singel met fonteinen onze prachtige school de Talingstraat. Ons gebouw is klein

Nadere informatie

Alles wat je móet weten. over onze school. mavo havo atheneum gymnasium. basisberoeps kaderberoeps mavo havo/vwo 1-2-3

Alles wat je móet weten. over onze school. mavo havo atheneum gymnasium. basisberoeps kaderberoeps mavo havo/vwo 1-2-3 brugklasmagazine Alles wat je móet weten over onze school mavo havo atheneum gymnasium basisberoeps kaderberoeps mavo havo/vwo 1-2-3 Hoi groep 8-er! Het is bijna zover! We hopen dat je voor het Elzendaalcollege

Nadere informatie

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst! Datum: School: Klas: Naam docent(e): Code (optioneel): [NAAM DOCENT] Hallo, Deze vragenlijst gaat over het leerklimaat in jouw klas en hoe je het vindt op school. Hierbij gaat het om wat jij vindt van

Nadere informatie

Huiswerk op de Sint Josephschool.

Huiswerk op de Sint Josephschool. Huiswerk op de Sint Josephschool. Informatiebrochure voor ouders / verzorgers. Deze brochure is opgezet om u als ouders/verzorgers te informeren over de rol van huiswerk op de Sint Josephschool. We hopen

Nadere informatie

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst! Datum: School: Klas: Naam docent(e): Code (optioneel): Hallo, Deze vragenlijst gaat over het leerklimaat in jouw klas en hoe je het vindt op school. Hierbij gaat het om wat jij vindt van jouw docent(e),

Nadere informatie

Beweeg-vmbo/mavo. sport & bewegend leren. maatwerk. joúw top behalen. groeien als mens. keuzevrijheid. een gezonde school

Beweeg-vmbo/mavo. sport & bewegend leren. maatwerk. joúw top behalen. groeien als mens. keuzevrijheid. een gezonde school Beweeg-vmbo/mavo sport & bewegend leren maatwerk joúw top behalen groeien als mens keuzevrijheid een gezonde school Beweeg-vmbo/mavo Beweeg-vmbo/mavo Beweeg-vmbo/mavo open dagen woensdag 16 januari 14:00-17:00

Nadere informatie

brugklasmagazine Alles wat je móet weten over onze school mavo havo atheneum gymnasium basisberoeps kaderberoeps mavo havo/vwo 1-2-3

brugklasmagazine Alles wat je móet weten over onze school mavo havo atheneum gymnasium basisberoeps kaderberoeps mavo havo/vwo 1-2-3 brugklasmagazine Alles wat je móet weten over onze school mavo havo atheneum gymnasium basisberoeps kaderberoeps mavo havo/vwo 1-2-3 Hoi groep 8-er! Het is bijna zover! We hopen dat je voor het Elzendaalcollege

Nadere informatie

Maandag 27 augustus: Eerste introductiedag

Maandag 27 augustus: Eerste introductiedag Beste leerling, Welkom op het Scala College! In dit boekje vind je het programma van de startperiode, oftewel het programma van jouw eerste tien weken op het Scala College. Maandag 27 augustus: Eerste

Nadere informatie

Ik wil ergens over praten, bij wie moet ik zijn?

Ik wil ergens over praten, bij wie moet ik zijn? Jouw toekomst telt! Brochure cliëntenvertrouwenspersonen Ik wil ergens over praten, bij wie moet ik zijn? De cliëntenvertrouwenspersoon is er voor alle cliënten van STEVIG. STEVIG wil goede ondersteuning

Nadere informatie

OPEN DAG 2015. www.staring.nl. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. Borculo Beukenlaan

OPEN DAG 2015. www.staring.nl. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. Borculo Beukenlaan OPEN DAG 2015 Borculo Beukenlaan 24 januari 10 tot 13 uur Borculo Herenlaan bovenbouw vmbo 24 januari 10 tot 13 uur Lochem Zutphenseweg 24 januari 10 tot 13 uur www.staring.nl Het Staring College daagt

Nadere informatie

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij het Purmer College Het Purmer College is geen gewone school, dat zul je snel genoeg merken.

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. pro. Talent ben jij zelf

Praktijkonderwijs. pro. Talent ben jij zelf Praktijkonderwijs pro Talent ben jij zelf Zo ziet mijn schooldag eruit Hoi, ik ben Soufiane en ik zit in klas 1c. Op de foto s laat ik zien hoe mijn schooldag er ongeveer uit ziet. Doei! 08:30 08:45 Ik

Nadere informatie

WEGWIJS IN MOBILE. contextbegeleiding. dienst voor

WEGWIJS IN MOBILE. contextbegeleiding. dienst voor dienst voor Contextbegeleiding Mobilé Groot Begijnhof 26 9040 Sint-Amandsberg tel: 09/ 238 44 40 fax: 09/ 229 34 85 e-mail: mobile@vzwdesteiger.be website: www.vzwdesteiger.be WEGWIJS IN MOBILE dienst

Nadere informatie

boxmeer gennep brugklasmagazine Alles wat je móet weten over onze school werken met je kwaliteit reach for quality mavo havo atheneum gymnasium

boxmeer gennep brugklasmagazine Alles wat je móet weten over onze school werken met je kwaliteit reach for quality mavo havo atheneum gymnasium brugklasmagazine Alles wat je móet weten over onze school boxmeer reach for quality gennep werken met je kwaliteit mavo havo atheneum gymnasium basisberoeps kaderberoeps mavo havo/vwo 1-2-3 Hoi groep 8-er!

Nadere informatie

EXAMEN INSTRUCTIE 2011 voor eindexamenkandidaten VMBO-4 BBL

EXAMEN INSTRUCTIE 2011 voor eindexamenkandidaten VMBO-4 BBL EXAMEN INSTRUCTIE 2011 voor eindexamenkandidaten VMBO-4 BBL Oosterlicht College Vianen Inhoud: Voorbereiding Examen op de computer Examenroosters Ziekte Uitsluiting Extra s Tijdens het examen: Op tijd

Nadere informatie

TAXIBELEID. Widdonckschool Heibloem

TAXIBELEID. Widdonckschool Heibloem TAXIBELEID Widdonckschool, expertisecentrum speciaal onderwijs cluster IV. Locatiedirecteur: Dhr. Pieter Classen Meijelseweg 2b 6089 ND Heibloem Telefoonnummer:0475-495091 Widdonckschool Heibloem Inhoud

Nadere informatie

Opzet continurooster. basisschool de Klim-op Haaren. Handleiding voor ouders

Opzet continurooster. basisschool de Klim-op Haaren. Handleiding voor ouders Opzet continurooster basisschool de Klim-op Haaren Handleiding voor ouders Inhoudsopgave 1. Continurooster 1.1 Lesrooster 1.2 Visie op het continurooster 2. Uitwerking continurooster 2.1 Visie op de lunch

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

EXAMENBOEK BASIS 2016

EXAMENBOEK BASIS 2016 EXAMENBOEK BASIS 2016 Aan de leerlingen van klas 4. In dit boekje vinden jullie, op datum, informatie over alles wat te maken heeft met het Centraal Examen en de afronding daarvan tot en met de diploma-uitreiking.

Nadere informatie

Welkom in de derde klas!

Welkom in de derde klas! Welkom in de derde klas! De meeste van jullie zijn twee jaar leerling van onze school geweest. Jullie weten wel hoe het hier werkt. Wat er van je verwacht wordt. Wat wel en niet geaccepteerd wordt. Dat

Nadere informatie

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM TALENT IN PRAKTIJK WELKOM Aan de rand van Rotterdam Centrum, tussen allerlei hoge huizen, staat Het Praktijkcollege Centrum. Onze school is op veel gebieden uniek. Je hebt heel veel mogelijkheden om certificaten

Nadere informatie

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM 2017-2018 WELKOM Aan de rand van Rotterdam Centrum, tussen allerlei hoge huizen, staat Het Praktijkcollege Centrum. Onze school is op veel gebieden uniek. Je hebt heel veel

Nadere informatie

Beneden in het Atrium Op het plein van de Unit In de kantine! Dit zijn de plekken waar je mag eten/drinken en je mobiele telefoon mag gebruiken.

Beneden in het Atrium Op het plein van de Unit In de kantine! Dit zijn de plekken waar je mag eten/drinken en je mobiele telefoon mag gebruiken. HUISREGELS In het kort: GOED VOORBEELD: DOET GOED VOLGEN! A: Tijdens de les gaan we op een plezierige manier met elkaar om. Je komt op tijd in de les. Je hebt al je spullen bij je. Je spreekt Nederlands.

Nadere informatie

Leren en werken voor je toekomst VAKSCHOOL ALTRA COLLEGE ZUIDOOST

Leren en werken voor je toekomst VAKSCHOOL ALTRA COLLEGE ZUIDOOST 2018-2019 VAKSCHOOL ALTRA COLLEGE ZUIDOOST Leren en werken voor je toekomst WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij Altra College! Mentor Goedemorgen, goed dat je er bent! We zijn blij dat je er bent.

Nadere informatie

Regels v.s.o. Om het gezellig en veilig te houden op v.s.o. de Beemden zijn er afspraken en regels gemaakt. Hier komen de belangrijkste:

Regels v.s.o. Om het gezellig en veilig te houden op v.s.o. de Beemden zijn er afspraken en regels gemaakt. Hier komen de belangrijkste: 1 Regels v.s.o. R Om het gezellig en veilig te houden op v.s.o. de Beemden zijn er afspraken en regels gemaakt. Hier komen de belangrijkste: 1 Kom op tijd! De school begint om 08.45 uur Als je een probleem

Nadere informatie

Welkom op de Montessori High School van OSG Piter Jelles. De Montessori High School is een kleine mavo-havoschool met ongeveer 300 leerlingen met

Welkom op de Montessori High School van OSG Piter Jelles. De Montessori High School is een kleine mavo-havoschool met ongeveer 300 leerlingen met Welkom op de Montessori High School van OSG Piter Jelles. De Montessori High School is een kleine mavo-havoschool met ongeveer 300 leerlingen met veel persoonlijke aandacht en een prettige sfeer. Onze

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders Schakenbosch in het kort Informatie voor jongeren en ouders Het lukt mij niet om vrienden te maken en te houden. Ik word zo snel boos, dat ik het zelf niet begrijp. Ik doe dingen die ik niet wil, omdat

Nadere informatie

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT?

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Dynamisch Lerend Betrokken Informatiefolder gymnasium - technasium - atheneum - havo - mavo Kom je ook naar het Dalton Lyceum Barendrecht? Zit jij in groep

Nadere informatie

St Michielsgestel. Werkweek 2 e klassen. maandag 29 oktober t/m vrijdag 2 november

St Michielsgestel. Werkweek 2 e klassen. maandag 29 oktober t/m vrijdag 2 november St Michielsgestel Werkweek 2 e klassen maandag 29 oktober t/m vrijdag 2 november 2018-0 - Beste deelnemers en ouders/verzorgers, Maandag 29 oktober vertrekken we met de tweede klassen op werkweek naar

Nadere informatie

Cliëntervaringsmonitor Jongeren Duurzame hulp

Cliëntervaringsmonitor Jongeren Duurzame hulp Cliëntervaringsmonitor Jongeren Duurzame hulp Is dit goede hulp? Je ontvangt deze vragenlijst omdat je jeugdhulp hebt. Graag willen we van jou weten wat je van de jeugdhulp vindt. Ben je tevreden of juist

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF nr oktober 2015

NIEUWSBRIEF nr oktober 2015 NIEUWSBRIEF nr. 6 26 oktober 2015 In deze nieuwsbrief: Zwangerschapsverlof Floor Kwart over 8 Inloop Sinterklaas MR nieuws Beweegwijs Nationaal schoolontbijt Sparen voor een goed doel Belangrijke data:

Nadere informatie

Beste brugklasser, Veel plezier op onze school en een fijne vakantie, Namens iedereen van het Reviuslyceum, mevrouw Van Koten teamleider onderbouw

Beste brugklasser, Veel plezier op onze school en een fijne vakantie, Namens iedereen van het Reviuslyceum, mevrouw Van Koten teamleider onderbouw KENNISMAKINGSAGENDA woensdag 17 juni 2009 Beste brugklasser, Welkom op het Reviuslyceum! Je bent vanaf 1 augustus leerling van deze school, maar vandaag kun je alvast een beetje aan ons wennen! Wat gaan

Nadere informatie

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU????

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? In het kort Als je gepest wordt ga dan naar je mentor. Als je het moeilijk vindt je mentor in vertrouwen te nemen, ga dan naar je favoriete docent, juniormentor of de vertrouwenspersoon

Nadere informatie

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij School2Care School2Care is geen gewone school, dat zul je snel genoeg merken. De essentie?

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vreedzame School

Nieuwsbrief De Vreedzame School Nieuwsbrief De Vreedzame School Algemeen Onze school werkt met het programma van de Vreedzame School. Dit programma wil een bijdrage leveren aan een positief sociaal klimaat en de vorming van actieve en

Nadere informatie