BIBLIOTHEEK. RlJKSOleNST VOOR DE IJYSELMEERPOCDERS BEPALING VAN CHLOROFYL-A EN FEOFYTINE-A IN OPPERVLAKTEWATER. door. P.R.J. Ceelen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BIBLIOTHEEK. RlJKSOleNST VOOR DE IJYSELMEERPOCDERS BEPALING VAN CHLOROFYL-A EN FEOFYTINE-A IN OPPERVLAKTEWATER. door. P.R.J. Ceelen."

Transcriptie

1 BIBLIOTHEEK RlJKSOleNST VOOR DE IJYSELMEERPOCDERS W E R K D O C U M E N T BEPALING VAN CHLOROFYL-A EN FEOFYTINE-A IN OPPERVLAKTEWATER door P.R.J. Ceelen Bbw 7031 D I E N I T V O O R D E I J S S E L M E E R P O L D E R S S M E D I N G H U I S

2 I NHO UD INLEIDING MATERIAAL EN METHODEN Monsters en apparatuur Methoden voor de bepaling van chlorofyl-a en feofytine-a Extractie met methanol Extractie met.ethanol - ONDERZOEK Het gebruik van verschillende extractiemiddelen Invloeden op het gehalte aan chlorofyl-a bij de methode R.1J.P. Invloed van de verblijftijd van het monster in een koelkast bij 4OC Invloed van het voorbehandelen van het filter met MgC03 Invloed van het afkoelen van het extract in ijs 7 Het vergelijken van de gehalten aan chlorofyl-a 7 en feofytine-a volgens de methoden van het R.I.D. en de R.1J.P. Chlorofyl-a in water rijk aan de blauwwier 7 Oscillatoria agardhii Chlorofyl-a in water rijk aan diatomeegn 8 Feofytine-a in water rijk aan de blauwwier 9 Oscillatoria agardhii en in water rijk aan diatomeetin LITERATUUR 11 Bi jlagen 1. Bepaling van chlorofyl-a en feofytine-a volgens een modlflcatre van de methode uit het I.B.P. Handbook no Bepaling van chlorofyl-a en feofytine-a volgens de methode toegepast door de R.1J.P. 3. Berekening van het gehalte aan chlorofyl-a en aan feofytine-a.

3 INLEIDING......'.. Bij het bepalen van de phytoplanktonbiomassa in water wordt gebruik..,..... gemaakt van drie methodieken nl.:..... L,.'..... a. het tellen van de algen met behulp van een microscoop;.. ',,, b. het. bepalenvan drooggewicht en asrest; :_... c.,het bepalen van chlorofyi-a en feofytine-a. Ten aanzien'van de biologische gesteldheid van'water wordt de meeste informatie vkrkregenuit de determinatie van' de Goorkomen6e soorten algen in het phytoplankton. Het drooggewicht geeft slechts informatie over het phytoplankton in zijn totaliteit (storingen door detritus en zobplankton) endus geen exacte 'maat., Bekend-is dat - naast andere pigmenten - in algen chlorofyl a.voorkomt. Dit pigment is.bij de fotosynthese betrokken. Het is gewoonlijk het. meest aanwezige en belangrijkste pigment in levend materiaal en er is meer van bekend dan van de andere. De gehalten aan chlorofyl-a on feofytine-a (chlorofyt-a - Mg-kern) geven informatie over het phytoplankton in zijn totaliteit. Het is daarom aan te raden deze bepalihgen naast elkaar te gebruiken om een indruk te krijgen van de biomassa. Voor hetbipalen van chlorofyl-a en feofytine-a worden verschillende methoden toegepast. De verschillen liggen voornamelijk in: 1. het extractiemiddel: aceton, methanol of ethanol 2. de extractietijd: "an enkele minuten tot 24 uur' 3. de manier waarop het residu van het filter wordt losgemaakt: verwarmen in een waterbad, fijn malen met een tefton roerder in een' potterbuis... In dit verslag is een onderzoek beschreven waarinhet gebruik van extractierniddelen en diverse stappen in de bepalingsmethodiek kritisch zijn nagegaan. Hiertoe is uitgegaan van de methode genoemd in I.B.P. Handbook no. 8 (Colterman, 1969) waarbij verschiliende extractiemiddelen zijn gebruikt en van de methode toegepast door de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (R.1J.P.). Er zijn diverse soorten algen onderzocht... De in de tabeilen opgenomen gehalten zijn gemiddelden van duplobepalingen.

4 2. MATERIAAL EN METHODEN 2.1. ~onsters.kn' apparatuur,...,...,... Om verschillende groepen phytoplankton te kunnen analyseren z$jn monsters genomen uit het Veluwemeer, het IJsselmeer en de, ~uigerplas bij Lelystad. In het Veluwemeer kwamen hoofdzake'lijk bliuwwieien voor, in het IJsselmeer diatomeezn en in de Zuigerplas groene flagellaten. Omdat de dichtheid van het phytoplankton ten tijde van het onderzoek (wintermaanden) gering was, zijn de monsters aangerijkt met net-plankton. Voor het filtreren is gebruik gemaakt van afzuigringen volgens Weiss; glasfiltertrechters met afneembare wand, 0 47 mm en van glasvezelfilters, Gelman type A, 0 47 mm. Voor het homogeniseren van het filter is een Tissue Grinder met teflon stamper volgens Potter gebruikten voor het verwarmen van het waterbad een verwarmingsplaatje type.ika Combimag R.C.H. Verder zijn gebruikt reageerbuizen; 25 ml; colorimeterbuizen 6 20 mm; glascuvet 0 10 mm. De extinctiemeti6gen zijn uitgevoerd met een spectrofotometer, type Spectronic 70 (U.V.) van Bausch en Lomb. De absorptiecurven zijn opgenomen met behulp van een spectrofotometer, type Spectronic 200 (U.V.) van Bausch en Lomb voorzien van een rnulti range recorder van KIPP en Zonen Methoden voor de bepaling van chlorofyl-a en feofytine-a ~xtractie met aceton Volgens deze methode (bijlage 1); die wordt toegepast door het Rijks Instituut voor Drinkwatervoorziening (R.I.D.) wordt een bekende hoeveelheid monster. gefiltreerd over een glasvezelfilter dat met een MgCOg-oplossing is voorbehandeld. Deze behandeling bevordert: - het vasthouden van het filtraat ophet filter; - hst zuur worden van chlorofyl-a; - het stabiel' blijvenvan chlorofyl-a. Wet filter en enkele ml's aceton worden in een potterbuis gebracht en gehomogeniseerd met een teflon roerder. De suspensie wordt met aceton overgebracht in een erlenmeyer en uur in het donker. gezxtraheerd bij 20'~. Hierna wordt gefiltreerd over een glasvezelfilter waarna van het filtraat de extinetie wordt gemeten bij 665 nm en 750 nm., Het filtraat wordt vervolgens met HC1 1 n aangezuurd en opnieuw bij dezelfde golflengten gemeten. Uit deze gegevens worden de gehalten van chlorofyl-a en feofytine-a berekend zoals aangegeven in bijlage Extractie met methanol Deze methode is identiek aan die genoemd onder , met dit verschil dat als extractiemiddel methanol 90% is gebruikt Extractie met etlianol Volgens deze methode (bijlage 2), die wordt toegepast door de R.1J.P. wordt een bekende hoeveelheid monster gefiltreerd over een glasvezelfilter. Het filter wordt in een bekende hoeveelheid ethanol 90% gebracht en 5 minuten gezxtraheerd en met een spate1 gehomogeniseerd bij

5 70-75O~. Na afkoeling wordt gefiltreerd over een glasvezelfilter.. waarna van het filtraat de extinstie wordt gemeten bij 665 nm en 750' nm. Het filtraat wordt... vervolgens aangezuurd met HCL 1 n en opiisuw gemete,n bij dezelfde gdifiengten. it dkze gegevens worden de gehalten aan'chlo~ofyl-a'en'~feofytine-a,.. berekend zoals aangegevkn in bijlage 3.'

6 3. ONDERZOEK Onderzocht is: 3.1., het gebruik van verschillende extractiemiddelen invloeden op het gehalte aan chlorofyl-a bij de methode R.1J.P invloed van de verblijftijd van het monster in een koelkast bij 4OC invloed van het voorbehandelen van het filter met MgCO invloed van het afkoelen van het extract in ijs 3.3, het vergelijken van de gehalten aan chlorofyl-a en feofytine-a volgens de methoden van het R.I.D. en de R.1J.P chlorofyl-a in water rijk aan de blauwwier Oscillatoria agardhii chlorofyl-a in water rijk aan diatomeeen feofytine-a in water rijk aan de blauwwier Oscillatoria agardhii en rijk aan diatomeegn Het gebruik van verschillende extractiemiddelen Omdat in de extractiemiddelen aceton 901, methanol 90% en ethanol 90%, de specifieke absorptiecoefficient van chlorofyl-a en feofytine-a bekend is, zijn deze extractiemiddelen gekozen. Om te zien wat de invloed van deze extractiemiddelen is op het gehalte aan chlorofylra is dit gehalte in twee monsters uit het Veluwemeer bepaald volgens het R.I.D. met gebruik van bovenstaande extractiemiddelen. Tabel 1. Chlorofyl-a in Veluwemeerwater bij gebruik van verschillende extractiemiddelen Methode R. I. D. met extractiemiddel ug chlorofyl-a per llter monster 1 monster 2 aceton 90% methanol 90% ethanol 90% De gehalten gevonden na extractie met aceton en ethanol liggen vrij dicht bij elkaar; die na extractie met methanol liggen vooral voor monster 2 hoger. Dat de methanol gehalten hoger zijn is te verklaren als naar de absorptiecurven van chlorofyl-a en feofytine-a in methanol wordt geke'ken (grafiek 2).

7 - Grafiek, chlorofyl-a nm 700 nm extractiemiddel aceton 90%,\! a,l,.. I feofytine-a ' 650nm 700 nm,. Grafiek 3. extractiemiddel ethanol 90%. Grafiek 1, 2 en 3 ~bsor~tiecurven voor chlorofyl-a ed feofytine-a in ; verschillende extractiemiddelen. Bij feofytine-a is de piek v&rldpen naar een'lageregolflengte. Hierdoor wordt tussen feofytine-a en chlorofyl-a een te groot verschil gemeten waardoor de gehalten aan chlorofyl-a te hoog komen te liggen. Dit verlopen van de piek gebeurt niet bij aceton en ethanol (grafiek 1 en 3). Hieruit kan worden geconcludeerd dat methanol als extractiemiddel niet bruikbaar is. Het is daarom in het verdere onderzoek buiten beschouwing gelaten Invloeden op het gehalte aan chlorofyl-a bij de methode R.1J.P Invloed van de verblijftijd van het monster in een koelkast bij ~ OC Voor dit onderzoek zijn een monster uit bet Veluwemeer en een uit de Zuigerplas zeven dagen in een koelkast bi~, 4OC geplaatst. In deze zeven dagen is in deze monsters verschillende keren het chlorofyl-a gehalte bepaald.

8 Tabel 2, Invloed van verblijftijd in koelkast op het gehalte aan chlorofyl-a monster dag. bg clilorofyl-a per liter 0 1 ' ~ Veluwemeer 43,5 45;6, 47,6 46,l 45,7.., Zuigerplas 65,l 64,O ,2,,,,. ;,...c-.,, ~g chlorofyl-a per liter....fi:+,. De veranderingen in het gehalte zijn zodanig dat gezegd kan worden dat een verblijftijd van zeven dagen in een koelkast bij 4OC niet van invloed is op het chlorofyl-gehalte van water (zie ook grafiek 4). 4 I " '0. fi 50 u v Grafiek 4. Verblijftijd in koelkast aantal dag$ hij 4 C-chlorofyl-a 45 gehalte = monster Veluwemeer x = monster Zuigerplas, Invloed van voorbehandeling van het filter met MgC03.. '. Om de onder genoemde redenen wordt bij het R.I.D. het filter '. voorbehandeld met 5 ml 0,1% - ige MgC03-oplossing. Dezewerkwijze is ''. ook toegepast bij de methode R. 1J.P... om van deze voorbehandeling de invloed op de resultaten na te gagn,...'..,. is in twee monsters uit het Veluwemeer chlorofyl-a bepaald waarbij het filter we1 en niet is voorbehandeld. ' - Tabel 3. Invloed van MgC0,-behandeling op het gehalte aan chlorofyl-a bij methode R.1J.P. gebruik filter lig chlorofyl-a per liter.. monster 1 monster 2, ' ' niet voorbehandeld met MgC03 55 ',. 50 ' , we1 voorbehandild met MgC ,,..,.,,.,.:..' a...,.. 1., Zoals is te zien geeft' voorbehandelen van het filter met MgC03'vrij-..,...,. iwel geen verhoging van het chlorofyl-a-gehalte.

9 Invloed van het afkoelen van het extract in ijs Om deze invioed na te gaan is in twee monsters uit het Veluwemeer chlorofyl-a bepaald en we1 na afkoelen in ijs en na afkoelen in een koelkast bij 40C. Tabel 4. Invloed van verblijftijd in koelkast op het gehalte aan chlorofyl-a Afkoelen van het extract in Llg chlorofyl-a per liter monster 1 monster 2 Koelkast bij 4% ijs He* afkoelen van het extract in ijs geeft een aanzienlijk hoger chlorofyl-a-gehalte te zien dan afkoelen in een koelkast bij 4OC (gem. 12%). Bij de hierna volgende proeven is het extract afgekoeld in ijs Het vergelijken van de gehalten aan chlorofyl-a en feofytine-a volgens de methoden van het R.I.D. en de R.1J.P. Om de gehalten volgens het R.I.D. en de R.1J.P. met elkaar te kunnen vergelijken zijn twee geconcentreerde algenmonsters onderzocht. De een - afkomstig uit het veiuwemeer - was rijk aan de blauwwier Oscillatoria agardhii de andere - uit het IJsselmeer - rijk aan diatomeeun. Van beide monsters is een verdunningsreeks gemaakt zodat meteen kan worden onderzocht of ook concentratie-invloeden aanwezig waren. De gehalten zijn opgegeven per liter verdund water Chlorofyl-a in water rijk aan de blauwwier Oscillatoria agardhii (>90%) De gehalten gevonden volgens beide methoden zijn vermeld. in tabel 5. Tabel 5. Gehalte aan chlorofyl-a in Veluwemeerwater volgens methoden R.I.D..en R.1J.P. ml geconcentreerde oplossing verdund tot 1000 ml ~ g chlorofyl-a ' per liter methode methode R.1J.P. t.0.v. R. I.D. R.1J.P.. R.I.D. -~ ~- - ~~~~~~~~~ ~ - gemiddeld 3,8. De gehalten volgens de R.1J.P.-methbde liggen t.0.v. het R.I.D. gemiddeld 3,6 Vg/l hoger. De spreiding tussen beide waarden ligt evenwe1 binnen de grenzen die bij de R.1J.P. gelden voor duplobepalingen.

10 Aan de hand hiervan en gezien de reproduceerbaarheid (grafiek, 5) blijkt dat beide methoden ongeveer dezelfde waarden geven voor water rijk aan de blauwwier Oscillatoria agardhii " / x,-- R.I.D. 0,-- R.1J.P (3 CS... ml verdund tot'100 ml,.. I - Grafiek 5. Reproduceerbaarheid van chlorofyl-a bij verschillende concentraties van water rijk aan de blauwwier Oscillatoria agardhii Chlorofyl-a in water rijk aan diatomeeen ( > 90%) De resultaten van de in dit monster gevonden gehalten aan chlorofyl-a zijn vermeld in tabel 6. Tabel 6. Gehalte aan chlorofyl-a in IJsselwater volgens methode R. I.D. en R. 1J.P. ml geconcentreerde oplossing verdund tot 100 ml pp,,chlorofyl-a per liter methode methode verschil R. I.D. R.1J.P. R.1J.P. t.0.v. R.I.D. 1 70,d 75,O + 5,O 1,5 102,4 93,2-9, ,O 153, ,3 324,O +23,7 gemiddeld + 4,l Aangezien het verschil tussen de gehalten bepaald volgens de R.1J.P. t.0.v. het R.I.D. zowel positief als negatief is (gem. + 4,l) en omdat de reproduceerbaarheid van beide methoden vrijwel gelijk is (grafiek 6),

11 kan worden gesteld dat voor water rijk aan diatomeegn beide methoden nagenoeg dezelfde resultaten geven. per liter, / Grafiek 6. Reproduceerbaarheid van chlorofyl-a bij verschillende con- 1' centraties van wa- ter rijk aan diatomeesn ~.. - x,--- R.I.D. 0,--- R.1J.P. 2, 4 ml verdund tot 100 ml Feofytine-a in water rijk aan de blauwwier Oscillatoria agardhii en, in water rijk aan diatomeegn De resultaten in deze monsters gevonden gehalten aan feofytine-a zijn.vermeld in tabel 7..,..., Tabel 7. Gehalte aan feofytins-a volgens methoden R.I.D:en R.1J.P..,...,.. verdunningswater, yp feofytine-a/l verhoudingen verhouding op grond..,, ' rijk aan:... R. I.D.,R. 1J.P. R:I.D. 21.IJ:P. van verdunning...,,,. 381,O 369,8 1,OO 1,OO 1'00 '. ' Oscillatoria. 573'9 595,9 1,51 1,61 1,50, :'; agardhii.,, ,s 708,6 1,93 ' 1,92 2,OO 1513,4 1404,9 3,97 3,80 4,OO 11,9 1,OO 1,OO 1,OO diatomee8n 14,O 20,8 1,87 1,75 1,60 16,3 29,4 2,17 2,47. 2,OO.....$'.. 21,O. 39,8 2,80 3,34 ' 3,OO,,,.. Z. '.... ~e gehalten aan feofytine-a bepaald volgens het R.I.D.en de R.1J.P. jvertonen bij het water rijk aan diatomeegn vrij grote verschillen. ' De berekende verhoudingen (gehalten delen door het esrste gehalte van de reeks) kloppen veel beter. Het lijkt m i j dat weinig waarde moet, worden gehecht aan de absolute gehalten maar dat moet worden gekeken naar de verhoudingen onderling.

12 4. SAMENVATTING Uit het onderzoek is gebleken dat: a. Om gehalten aan chlorofyl-a en feofytine-a met elkaar te kunnen vergelijken, het noodzakelijk is een uniforme methode voor de bepaling en voor de berekenlng te gebruiken. Twee bruikbare extractiemethoden zijn die welke door het R.I.D.. en de R.1J.P. worden toe- :.: gepast. De R.1J.P.-methode verdient de voorkeur omdat deze minder,,.. tijdrovend is.' b. Bij hcit bewaren van water bij 4OC het gehalte aan chlorofyl-a niet... 'noemenswaard verandert.. ' c. Bij de R. IJ.P.-methode voorbehandelen van het filter met MgC03 niet van.invloed is op het gehalte aan chlorofyl-a. d. Bij de R.1J.P.-methode het extract moet worden afgekoeld in ijs aangezien anders een lager gehalte aan chlorofyl-a wordt gevonden.

13 5. LITERATUUR Golterman, H.L.,1969 Kool, 1I.J. en H. Nijholt, 1974 Kroneman, H., 1970 Methods for Chemical Analysis of Fresh Waters. I.B.P. Handbook no. 8. Het bepalen van gehalte aan chlorofyl in phytoplankton en de waarde van het chlorofyl als maat voor het voorkomen van phytoplankton. R.I.D:, mededeling De bepaling van chlorofyl-a in oppervlaktewater. R.1J.P., I.R. 5387

14 Bepaling van chlorofyl-a en feofytine-a volgens een modificatie van de methode uit het I.B.P. Handbook no. 8 Benodigdheden afzuigringen, volgens Weiss colorimeterbuizen, 0 20 mm erlenmeyers, 100 ml, met glazen stop glasfiltertrechters, met afneembare wand, 0 47 mm glasvezelfilters, Gelman type a, 0 47 mm luchtzuigpomp,. pipet, 200 ml roerder, Tamson type RW 12, omw./min. roerder, Teflon, met gleufjes en roestvrij stalen as spectrofotometer, type Spectronic 70 (U.V.), fabrikant Bausch en Lomb Reagentla Aceton goy0; meng 9 delen aceton met 1 deel Hz0 gedem. Magneslumcarbonaat 0,1%; 10s 1 gram MgC03 op in 1,O 1 HZO gedem. Zoutzuur In; vul 85,6 ml HC1 gec. aan met Hz0 gedem. tot 1,O 1. Werkwi jze Bevochtig glasvezelfilter met 5 ml MgC03 0,1%. Filtreer hierna een geschikte hoeveelheid monster en was uit met weinig H20 gedem. Zuig filter droog (1 minuut). Breng filter plus residu met behulp van een spate1 onder in een potterbuis. Voeg toe 3-5 ml aceton 90%. Verpulver filter met teflon roerder. Verwijder eventuele restanten van het filter tussen de gleufjes van de roerder met een pincet en vang deze op in een pottembuis. Breng de suspensie over in een erlenmeyer, 100 ml. Was de potterbuis enkele malen uit met in totaal 25 ml aceton 90%. Zet de erlenmeyer uur weg in het donker bij 20'~. Filtreer over een glasvezelfilter. Breng het filtraat in een colorimeterbuis, 0 20 mm en meet de extinctie bij 665 en 750 nm ten opzichte van een blanco. Zuur het filtraat aan met 4 druppels HC1 1 n, meng en meet na 5 minuten opnieuw bij 665 en 750 nm ten opzichte van een blanco. Berekening: zie bijlage 3 Opmerkingen: 1. De suspensie moet tegen lichtinvloeden worden beschermd. Suspensiedie aan licht heeft blootgestaan geeft lagere extinoties. 2. Er wordt gemeten bij 665 en 750 nm. Meten bij 665 nm geeft de hoogste extin5tie voor chlorofyl-a en feofytine-a. Bij 750 nm wordt een eventuele veruntreiniging gemeten. 3. Er wordt aangezuurd om het chlorofyl-a om te zetten in feofytine-a. i

15 Bijlage 2. Bepaling van chlorofyl-a en feofytine a volgens demethodetoegepast door de R.1J.P. Benodigdheden afzuigingen, volgens Weiss bekerglas, 1000' ml colorimeterbuizen, 0 20 mm glasfiltertrechters met afneembare wand, 6 47 mm glasvezelfilters, Gelnian type a, 6 47 rnm luchtzuigpomp Pipet, 12 ml en 200 ml spectrofotometer, type Spectrornic 70 (U.V.), verwarmingsplaat, type IKA Combimag RCH Reagentia fabrikant Bausch en Lomb. alcohol 90%; meng 100 m l ethanol 96% met 17 m l H20 gedem. zoutzuur 1 n; vul 85.6 m l HCI gec. aan met H20 gedem. tot 1,O.l Clierkwi jze Filtreer een geschikte hoeveelheid monster over een glasveselfilter en was uit met weinig Hi0 gedem. Zuig het filter droog (1 minuut). Breng filter plus residu in een reageerbuis waarin zich 12 ml ethanol 90% bevindt. Extraheer 5 minuten in een waterbad bij 70-75OC. Voorkom tijdens het extraheren zoveel mogelijk het vormen van luchtbellen. Koel af in een bekerglas met ijs. Filtreer over een glasvezelfilter in een colorimeterbuis, 0 20 mm. Meet na 30 minuten de extinctie bij 665 en 750 nm ten opzichte van een blanco. Zuur filtraat in colorimeterbuis aan met 4 druppels HCl 1 n, meng en meet na 5 minuten opnieuw bij 665 en 750 nm. Berekening: zie bijlage 3.

16 Bijlage 3 Berekening van het gehalte aan chlorofyl-a en aan feofytine-a 1 cm 1000 chlorofyl-a in pg/l = E x- chl 665 'chl 1 cm feofytine-a in ug/l = E feo x a x 2,-665 V : L. feo waarin: v = volume extractiemiddel V = volume monster water in 1 z~~~ = specif ieke absorptiecogf f iciznt van chlorofyl-a chl in ethanol(72)en in aceton(89) 665 = specif ieke absorptiecogf ficignt van feofytine-a ZfeO in ethanol (56)en in aceton (56) 1 cm 0 = 2,43 - a chl 0 meetbuis in cm C ( OE665 - E750) - (ae665 ~750) 1 De factor 2,43 is berekend en wordt gelntroduceerd omdat in natuurlijk oppervlaktewater chlorofyl-a en feofytine-a nasst elkaar kunnen voor+-- komen. E iegm = O~ ~ l c m chl,d meetbuis in cm o~665 en 0~750 zijn de extincties van het filtraat bij 665 en 750 nm. ae665 en a~750 zijn de extineties van het aangezuurde filtraat bij 665 en 750 nm. Opmerking: specifieke absorptiecoeffici@nt in aceton volgens Parsons en Strick, 1972 specifieke absorptieco6fficient in ethanol I.B.P. Handbook no. 8 en 12. Literatuur Galterman, H.L., 1969 Methods for Chemical Analysis of Fresh Waters I.B.P. Handbook no. 8 Strickland, J.D.H. en T.R. A Practical Handbook of Seawater Parsons, 1972 Analysis Vollenweider, R.A Primary production in aquatic environments. I.B.P. Handbook no. 12.

17 chlorofyl-a feofytine-a 650 nm 700 nm chlorofyl-a feofytlne-a 650 nm 700 nm chlorfyl-a

18 ug chlorofyl-a Per liter,. ""I 55 aantal dagen 45 -T

19 .+g chloro- per liter I x,-- R.I.D. 10 0,-- R.1J.P. I ml verdund tot 100 ml

20 rnl verdund tot 100 rnl

SPECTROFOTOMETRISCHE BEPALING VAN HET ORGANISCH KOOLSTOFGEHALTE IN BODEM

SPECTROFOTOMETRISCHE BEPALING VAN HET ORGANISCH KOOLSTOFGEHALTE IN BODEM SPECTROFOTOMETRISCHE BEPALING VAN HET ORGANISCH KOOLSTOFGEHALTE IN BODEM 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Deze methode beschrijft de spectrofotometrische bepaling van het organisch koolstofgehalte in bodem

Nadere informatie

Diervoeders - Bepaling van sulfadimidine-na - HPLC. RSVnr A0148, DAMcode 0800302, editie nr. 4, 07-07-94; Bijlagen zijn niet bijgevoegd.

Diervoeders - Bepaling van sulfadimidine-na - HPLC. RSVnr A0148, DAMcode 0800302, editie nr. 4, 07-07-94; Bijlagen zijn niet bijgevoegd. Stofnaam Type methode Te onderzoeken in Minimum bepaalbaarheidsgrens Herhaalbaarheid Reproduceer-baarheid Categorie Titel Sulfadimidine-natrium HPLC Mengvoeders 20 mg/kg 7 % bij 200-600 mg/kg 1,5-2 x herhaalbaarheid

Nadere informatie

Bepaling van concentratie nitriet in een monster met een. spectrofotometer

Bepaling van concentratie nitriet in een monster met een. spectrofotometer Handleiding Spectrofotometer 118085 Bepaling van concentratie nitriet in een monster met een spectrofotometer 118085 1. Inleiding Achtergrond informatie spectrofotometrie. Als een oplossing gekleurd is,

Nadere informatie

1976-90 Bbw april 1976

1976-90 Bbw april 1976 W E R K D O C U M E N T HET BEPALEN VAN DE SAMENSTELLING VAN HET GAS DAT ONTSTAAT ALS GEVOLG VAN BIOLOGISCHE ACTIVITEIT IN HET WATER VAN HET VELUWEMEER door., P.R.J. Ceelen 1976-90 Bbw april 1976 I,,.

Nadere informatie

Bepaling van petroleumether extraheerbare stoffen in water

Bepaling van petroleumether extraheerbare stoffen in water Bepaling van petroleumether extraheerbare stoffen in water Januari 2012 1/5 WAC/IV/B/005 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 APPARATUUR, MATERIAAL EN REAGENTIA... 3 4.1

Nadere informatie

Bepaling van petroleumetherextraheerbare stoffen in water

Bepaling van petroleumetherextraheerbare stoffen in water Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van water Bepaling van petroleumetherextraheerbare stoffen in water Versie januari 2012 WAC/IV/B/005 Inhoud INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED 3 2 PRINCIPE 3

Nadere informatie

BAM - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van nitraatstikstof

BAM - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van nitraatstikstof - Bemonsterings- en analysehodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van nitraatstikstof VERSIE 3.1 juni 2010 Pagina 1 van 5 BAM/deel 1/04 1 PRINIPE Voor de bepaling van nitraatstikstof

Nadere informatie

Versie 03 Datum van toepassing 2014-04-28

Versie 03 Datum van toepassing 2014-04-28 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Bestuur Laboratoria I-MET-FLVVT-055 I-MET-FLVVT-055 BEPALING VAN RUW VET IN DIERENVOEDERS Versie 03 Datum van toepassing 2014-04-28 Opgesteld

Nadere informatie

Raming van de kleur volgens de Pt-Co schaal

Raming van de kleur volgens de Pt-Co schaal Raming van de kleur volgens de Pt-Co schaal januari 2006 1/5 WAC/II/A/002 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 APPARATUUR EN MATERIAAL... 3 4.1 APPARATUUR... 3 4.2 MATERIAAL...

Nadere informatie

Bodem Bepaling van fosfaat in grond extraheerbaar met een ammoniumlactaatazijnzuurbuffer

Bodem Bepaling van fosfaat in grond extraheerbaar met een ammoniumlactaatazijnzuurbuffer - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van fosfaat in grond extraheerbaar met een ammoniumlactaatazijnzuurbuffer (P-AL) VERSIE 3.1 juni 2010 Pagina

Nadere informatie

Bereiding van extracten en analyseoplossingen

Bereiding van extracten en analyseoplossingen Compendium voor monsterneming en analyse in uitvoering van het Materialendecreet en het Bodemdecreet Bereiding van extracten en analyseoplossingen Versie oktober 2018 CMA/2/IV/6 1 PRINCIPE Deze procedure

Nadere informatie

scheikunde bezem vwo 2016-I

scheikunde bezem vwo 2016-I WC-reinigers 5 maximumscore 3 Cl 2 + 4 OH 2 ClO + 2 H 2 O + 2 e Cl 2 voor de pijl en ClO na de pijl 1 OH voor de pijl en H 2 O na de pijl 1 elektronen na de pijl en juiste coëfficiënten 1 6 maximumscore

Nadere informatie

Onderwerp: Vergelijkend onderzoek tussen spectrofotometrische en HPLC bepaling van natamycine.

Onderwerp: Vergelijkend onderzoek tussen spectrofotometrische en HPLC bepaling van natamycine. Lnh. 80 Additieven Verslag 80G18 80.61 Daturn 1980-11- 10 Pr.nr. 7.476 Project: Method en voor het aantonen en bepalen van schimmelwerende middelen. Onderwerp: Vergelijkend onderzoek tussen spectrofotometrische

Nadere informatie

''STATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS,

''STATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, do Bibliotheek Proefstation Naaldwijk A 2 B 50 ''STATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, TE NAALDWIJK. De kleurmeting van oppervlaktewater,1973' door: P.A.v.Dijk, S.S.de Bes. Naaldwijk,1973-

Nadere informatie

Colorimetrische bepaling van het kopergehalte van euromunten experiment 5+

Colorimetrische bepaling van het kopergehalte van euromunten experiment 5+ Practicum W22 Colorimetrische bepaling van het kopergehalte van euromunten experiment 5+ In experiment 5, blz 102, moet je de kleur van een muntoplossing vergelijken met een aantal buizen met bekende concentratie.

Nadere informatie

Bepaling van vaste stoffen in suspensie. Methode door filtratie op glasvezelfilter

Bepaling van vaste stoffen in suspensie. Methode door filtratie op glasvezelfilter Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van water Bepaling van vaste stoffen in suspensie. Methode door filtratie op glasvezelfilter Versie juni 2017 WAC/III/D/002 1 TOEPASSINGSGEBIED Deze

Nadere informatie

ANORGANISCHE ANALYSEMETHODEN/WATER

ANORGANISCHE ANALYSEMETHODEN/WATER 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED SILICATEN De beschreven methode laat toe het gehalte aan molybdaatreactieve silicium te bepalen in gefiltreerde waters. De minimale detecteerbare concentratie is ongeveer 2

Nadere informatie

Max. 10 % in relatieve waarde van de bepaalde waarde of 0,5 g per 100 g monster in absolute waarde indien dit groter is -

Max. 10 % in relatieve waarde van de bepaalde waarde of 0,5 g per 100 g monster in absolute waarde indien dit groter is - Stofnaam Type methode Te onderzoeken in Minimum bepaalbaarheidsgrens Herhaalbaarheid Reproduceerbaarheid (binnen laboratorium) Aantoonbaarheid - Categorie A Titel Erucazuur Gas-vloeistofchromatografie.

Nadere informatie

Bepaling van het gehalte aan orthofosfaat met behulp van doorstroomanalyse

Bepaling van het gehalte aan orthofosfaat met behulp van doorstroomanalyse Bepaling van het gehalte aan orthofosfaat met behulp van doorstroomanalyse november 2008 Pagina 1 van 8 WAC/III/C/010 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 APPARATUUR EN

Nadere informatie

Protocol voor de extractie van oppervlaktewater met Microcystis of Planktothrix dominantie voor de ELISA analyse van microcystines

Protocol voor de extractie van oppervlaktewater met Microcystis of Planktothrix dominantie voor de ELISA analyse van microcystines Protocol voor de extractie van oppervlaktewater met Microcystis of Planktothrix dominantie voor de ELISA analyse van microcystines STOWA 2009 21B ISBN 978.90.5773.441.0 stowa@stowa.nl www.stowa.nl TEL

Nadere informatie

Bepaling van het gehalte aan orthofosfaat met behulp van doorstroomanalyse

Bepaling van het gehalte aan orthofosfaat met behulp van doorstroomanalyse Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van water Bepaling van het gehalte aan orthofosfaat met behulp van doorstroomanalyse Versie november 2008 WAC/III/C/010 INHOUD Inhoud 1 TOEPASSINGSGEBIED

Nadere informatie

Bepaling van vaste stoffen in suspensie. Methode door filtratie op glasvezelfilter

Bepaling van vaste stoffen in suspensie. Methode door filtratie op glasvezelfilter Bepaling van vaste stoffen in suspensie. Methode door filtratie op glasvezelfilter september 2011 Pagina 1 van 5 WAC/III/D/002 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 APPARATUUR

Nadere informatie

De termijn tussen monsterneming (direct gevolgd door conservering) en het moment van zekerstellen van het gehalte.

De termijn tussen monsterneming (direct gevolgd door conservering) en het moment van zekerstellen van het gehalte. Notitie Datum: 3 november 2014 Onderwerp: Watermonsters nemen en conserveren Algemeen Dit document beschrijft de flessen, conservering en de werkwijze voor het vullen van watermonsters. De conservering

Nadere informatie

Opgave 1. Opgave 2. b En bij een verbruik van 10 ml? Dan wordt de procentuele onnauwkeurigheid 2 x zo groot: 0,03 / 20 x 100% = 0,3% Opgave 3

Opgave 1. Opgave 2. b En bij een verbruik van 10 ml? Dan wordt de procentuele onnauwkeurigheid 2 x zo groot: 0,03 / 20 x 100% = 0,3% Opgave 3 Hoofdstuk 13 Titratieberekeningen bladzijde 1 Opgave 1 Wat is het theoretisch eindpunt? Het theoretisch eindpunt is het titratievolume waarbij de bedoelde reactie precies is afgelopen. En wat is dan het

Nadere informatie

ci/) /i z 5c? PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS TE NAALDWIJK ELEX 6361 VLAMFOTOMETER. W.R. van de Woestijne C.W. van Elderen

ci/) /i z 5c? PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS TE NAALDWIJK ELEX 6361 VLAMFOTOMETER. W.R. van de Woestijne C.W. van Elderen ci/) ONDER GLAS TE NAALPWIJK Bibliotheek Proefstation Naaldwijk /i z W 5c? PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS TE NAALDWIJK ELEX 6361 VLAMFOTOMETER. W.R. van de Woestijne C.W. van Elderen juli 1991 Intern

Nadere informatie

Uitwerkingen van de opgaven uit: CHEMISCHE ANALYSE ISBN , 1 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 3 Acidimetrie bladzijde 1

Uitwerkingen van de opgaven uit: CHEMISCHE ANALYSE ISBN , 1 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 3 Acidimetrie bladzijde 1 Hoofdstuk 3 Acidimetrie bladzijde 1 Opgave 1 a We titreren HCl met NaOH. Welke van de boven gegeven indicatoren kunnen we gebruiken? Elke genoemde indicator, de phverandering gaat ongeveer van ph = 3 tot

Nadere informatie

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte februari 2009 Pagina 1 van 7 WAC/III/D/022 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 APPARATUUR EN MATERIAAL... 4 5 REAGENTIA EN OPLOSSINGEN...

Nadere informatie

BEPALING VAN RUW VET IN DIERENVOEDERS

BEPALING VAN RUW VET IN DIERENVOEDERS Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Bestuur Laboratoria 2015/I-MET-055/LAB/FLVVT BEPALING VAN RUW VET IN DIERENVOEDERS Versie 05 In toepassing vanaf 30/04/2015 Verantwoordelijke

Nadere informatie

Bereiding van extracten en analyseoplossingen

Bereiding van extracten en analyseoplossingen Compendium voor monsterneming en analyse in uitvoering van het Materialendecreet en het Bodemsaneringsdecreet Bereiding van extracten en analyseoplossingen Versie december 2012 CMA/2/IV/6 1 PRINCIPE Deze

Nadere informatie

BEPALING VAN NICARBAZINE IN DIERENVOEDERS (HPLC)

BEPALING VAN NICARBAZINE IN DIERENVOEDERS (HPLC) Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Bestuur Laboratoria I-MET-FLVVT-035 I-MET-FLVVT-035 BEPALING VAN NICARBAZINE IN DIERENVOEDERS (HPLC) Versie 03 Datum van toepassing 2013-12-10

Nadere informatie

Bepaling van opgelost chroom VI in water door ionenchromatografie

Bepaling van opgelost chroom VI in water door ionenchromatografie Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van water Bepaling van opgelost chroom VI in water door ionenchromatografie Versie oktober 2013 WAC/III/C/050 1 TOEPASSINGSGEBIED Deze methode beschrijft

Nadere informatie

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van water Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte Versie februari 2009 WAC/III/D/022 INHOUD Inhoud 1 TOEPASSINGSGEBIED 3 2 PRINCIPE 3 3 OPMERKINGEN

Nadere informatie

Verkorte ZAHN- WELLENS test voor afvalwaters

Verkorte ZAHN- WELLENS test voor afvalwaters Verkorte ZAHN- WELLENS test voor afvalwaters februari 2010 Pagina 1 van 7 WAC/V/B/005 INHOUD 1 INLEIDING... 3 2 PRINCIPE... 3 3 BIODEGRADATIEVOORWAARDEN... 3 4 TESTVOORWAARDEN... 3 5 MATERIAAL... 4 5.1

Nadere informatie

Bepaling van ammoniakale stikstof door destillatie en titratie

Bepaling van ammoniakale stikstof door destillatie en titratie Bepaling van ammoniakale stikstof door destillatie en titratie januari 2005 1/6 WAC/III/E/022 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 MATERIAAL... 3 4.1 MATERIAAL... 3 5 REAGENTIA

Nadere informatie

FeNeLab vakdeskundigenoverleg Juni 2008 CONSERVERING VAN TIN IN WATER MET SALPETERZUUR

FeNeLab vakdeskundigenoverleg Juni 2008 CONSERVERING VAN TIN IN WATER MET SALPETERZUUR FeNeLab vakdeskundigenoverleg Juni 2008 CONSERVERING VAN TIN IN WATER MET SALPETERZUUR INHOUDSOPGAVE Pagina SAMENVATTING... 3 1. INLEIDING... 4 2. BESCHRIJVING PROEFOPZET... 4 3. BESCHRIJVING MONSTERS...

Nadere informatie

Het opzetten van je gisting

Het opzetten van je gisting Science in School Issue 24: Autumn 2012 1 Vertaald door Piet Das Het opzetten van je gisting Voor het uitvoeren van alle practica, heeft elk studententeam ongeveer 200 ml gefermenteerde most, 200 ml druivensap

Nadere informatie

Prof. dr. Wanda Guedens Mevr. Monique Reynders

Prof. dr. Wanda Guedens Mevr. Monique Reynders 2 Inhoud 1. Protocol ph-meting van bier... 3 2. Protocol bepaling alcoholgehalte in bier... 4 Gefractioneerde destillatie versus gewone destillatie... 4 Uitvoering gefractioneerde destillatie... 4 VERSLAG

Nadere informatie

Naaldwijk, september 1986 Intern verslag nr. 60

Naaldwijk, september 1986 Intern verslag nr. 60 PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS Een spektrofotometrische bepaling van ureum in voedingsoplossing en in grond. door: F.M. Leijn-van Dijk Naaldwijk, september 1986 Intern verslag nr. 60 ö,buot r TU

Nadere informatie

Bepaling van ammoniakale stikstof door destillatie en titratie

Bepaling van ammoniakale stikstof door destillatie en titratie Bepaling van ammoniakale stikstof door destillatie en titratie februari 2012 Pagina 1 van 6 WAC/III/E/022 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 MATERIAAL... 3 4.1 MATERIAAL...

Nadere informatie

Vaste mest en vaste behandelde mest Ammoniumstikstof

Vaste mest en vaste behandelde mest Ammoniumstikstof Bemonsterings- en analysemethodes voor mest, bodem en veevoeder in het kader van het mestdecreet Vaste mest en vaste behandelde mest stikstof Versie november 2015 BAM/deel 4/05 1 PRINCIPE Voor de bepaling

Nadere informatie

Bepaling van Totaal Organische Koolstof (TOC) en/of Opgeloste Organische Koolstof (DOC) in water

Bepaling van Totaal Organische Koolstof (TOC) en/of Opgeloste Organische Koolstof (DOC) in water Bepaling van Totaal Organische Koolstof (TOC) en/of Opgeloste Organische Koolstof (DOC) in water januari 2005 1/6 WAC/III/D/050 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 APPARATUUR

Nadere informatie

OXYDEERBAARHEID BIJ WARMTE

OXYDEERBAARHEID BIJ WARMTE OXYDEERBAARHEID BIJ WARMTE 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Het bepalen van de oxydeerbaarheid (permanganaat index) is een snelle, conventionele methode voor de raming van het gehalte aan organische en oxydeerbare

Nadere informatie

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van water Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte Versie oktober 2017 WAC/III/D/022 1 TOEPASSINGSGEBIED Het bepalen van de oxideerbaarheid (permanganaat

Nadere informatie

Spectofotometrische bepaling van nietchlooroxydeerbare

Spectofotometrische bepaling van nietchlooroxydeerbare Spectofotometrische bepaling van nietchlooroxydeerbare cyanidegehalte na manuele destillatie of met een doorstroomanalysesysteem januari 2005 1/5 WAC/III/C/033 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE...

Nadere informatie

Parameter Monsterfles Conservering Bemonstering Zwevende stof Petrischaal + filter ml monster filtreren.

Parameter Monsterfles Conservering Bemonstering Zwevende stof Petrischaal + filter ml monster filtreren. Parameter Monsterfles Conservering Bemonstering Zwevende stof Petrischaal + filter. 1000 ml monster filtreren. Faag Plastic fles, 250 ATP Plastic fles, 250 Microbiologisch algemeen Plastic fles, 500 Wijdhals,

Nadere informatie

Vloeibare mest en vloeibare behandelde mest Ammoniumstikstof

Vloeibare mest en vloeibare behandelde mest Ammoniumstikstof Bemonsterings- en analysemethodes voor mest, bodem en veevoeder in het kader van het mestdecreet Vloeibare mest en vloeibare behandelde mest stikstof Versie november 2015 BAM/deel 3/05 1 PRINCIPE De bepaling

Nadere informatie

Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater

Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater april 2005 One Cue Systems Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming

Nadere informatie

INSTITUUT VOOR BIOLOGISCH EN SCHEIKUNDIG ONDERZOEK VAN LANDBOUWGEWASSEN. Wageningen. Verslagen nr. 37, 1965

INSTITUUT VOOR BIOLOGISCH EN SCHEIKUNDIG ONDERZOEK VAN LANDBOUWGEWASSEN. Wageningen. Verslagen nr. 37, 1965 INSTITUUT VOOR BIOLOGISCH EN SCHEIKUNDIG ONDERZOEK VAN LANDBOUWGEWASSEN Wageningen Verslagen nr. 37, 1965 VOORSCHRIFT VOOR HET ONDERZOEK VAN LIPIDEN IN RUWVOEDER EN IN FAECES VAN RUNDEREN dr. W.B. Deljs

Nadere informatie

KWANTITATIEVE BEPALING VAN CHOLINE IN SPECIFIEKE

KWANTITATIEVE BEPALING VAN CHOLINE IN SPECIFIEKE Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Bestuur Laboratoria I-MET-FLVVT-153 I-MET-FLVVT-153 KWANTITATIEVE BEPALING VAN CHOLINE IN SPECIFIEKE Versie 03 Datum van toepassing 2014-05-09

Nadere informatie

De waterconstante en de ph

De waterconstante en de ph EVENWICHTEN BIJ PROTOLYSEREACTIES De waterconstante en de ph Water is een amfotere stof, dat wil zeggen dat het zowel zure als basische eigenschappen heeft. In zuiver water treedt daarom een reactie van

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 35778 20 december 2013 Regeling van de Minister van Veiligheid en Justitie van 9 december 2013, nr. 458764, houdende wijziging

Nadere informatie

Bepaling van tetrachlooretheen extraheerbare stoffen in water met IR-spectrofotometrie

Bepaling van tetrachlooretheen extraheerbare stoffen in water met IR-spectrofotometrie Bepaling van tetrachlooretheen extraheerbare stoffen in water met IR-spectrofotometrie januari 202 / WAC/IV/B/026 INHOUD TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 APPARATUUR EN MATERIAAL...

Nadere informatie

Notitie. Datum: 9 maart 2018

Notitie. Datum: 9 maart 2018 Notitie Datum: 9 maart 2018 Onderwerp: Watermonsters nemen en conserveren Algemeen In dit document worden de flessen, conservering en de werkwijze voor het vullen van watermonsters beschreven. De conservering

Nadere informatie

Een stof heeft altijd stofeigenschappen. Door hier gebruik van te maken, kun je stoffen makkelijk scheiden.

Een stof heeft altijd stofeigenschappen. Door hier gebruik van te maken, kun je stoffen makkelijk scheiden. Stoffen scheiden Schrijf bij elke proef steeds je waarnemingen in je schrift. Bij het doen van experimenten is het belangrijk dat je goed opschrijft wat je hebt gedaan, zodat andere mensen jouw experiment

Nadere informatie

Deze norm beschrijft een referentiemethode voor de bepaling van het nitriet- en nitraatgehalte van kaas, smeltkaas en weikaas.

Deze norm beschrijft een referentiemethode voor de bepaling van het nitriet- en nitraatgehalte van kaas, smeltkaas en weikaas. UDC 637.3.074:543.846 Kaas Fysische en chemische methoden van onderzoek Bepaling van het nitriet- en het nitraatgehalte (referentiemethode) Cheese - Physical and chemical test methods - Determination of

Nadere informatie

Bepaling van het gehalte aan ammoniakale stikstof met behulp van doorstroomanalyse

Bepaling van het gehalte aan ammoniakale stikstof met behulp van doorstroomanalyse Bepaling van het gehalte aan ammoniakale stikstof met behulp van doorstroomanalyse mei 2010 Pagina 1 van 8 WAC/III/E/021 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 APPARATUUR

Nadere informatie

BAM - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van de fosfaatverzadigingsgraad

BAM - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van de fosfaatverzadigingsgraad - Bemonsterings- en analysehodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van de fosfaatverzadigingsgraad VERSIE 3.1 juni 2010 agina 1 van 7 BAM/deel 1/08 1 RINCIE In zure grond reageren

Nadere informatie

Bepaling van het nitraatgehalte in water

Bepaling van het nitraatgehalte in water Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Dick Naafs 22 December 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/35306 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Oefenvragen Hoofdstuk 2 Scheidingsmethoden antwoorden

Oefenvragen Hoofdstuk 2 Scheidingsmethoden antwoorden Oefenvragen Hoofdstuk 2 Scheidingsmethoden antwoorden Vraag 1 Zet een kruisje in de tabel bij de juiste scheidingsmethode(n). Er kan meer dan één antwoord per stelling goed zijn. De component met de grootste

Nadere informatie

Lab. Zuivel. Pr.nr Onderwerp: Bepaling van het gehalte aan diacetyl in boter (Methode Prill and Hammer) VERSLAG 81.

Lab. Zuivel. Pr.nr Onderwerp: Bepaling van het gehalte aan diacetyl in boter (Methode Prill and Hammer) VERSLAG 81. Lab. Zuivel VERSLAG 81.35 1980-11-07 Pr.nr. 5. 324 Onderwerp: Bepaling van het gehalte aan diacetyl in boter (Methode Prill and Hammer) NEN 3715 Lab. Zuivel 1980-11-07 VERSLAG 81.35 Pr.nr. 5.324 Project:

Nadere informatie

FOTOMETRISCHE BEPALING VAN FLUORIDE MBV EEN DOORSTROOMANALYSESYSTEEM (CFA)

FOTOMETRISCHE BEPALING VAN FLUORIDE MBV EEN DOORSTROOMANALYSESYSTEEM (CFA) FOTOMETRISCHE BEPALING VAN FLUORIDE MBV EEN DOORSTROOMANALYSESYSTEEM (CFA) 1 TOEPASSINGSGEBIED Deze procedure vervangt de procedure CMA/2/I/C.1.1 van juli 2005. Deze methode beschrijft de bepaling van

Nadere informatie

BEPALING VAN LASALOCID-NATRIUM IN DIERENVOEDERS (HPLC)

BEPALING VAN LASALOCID-NATRIUM IN DIERENVOEDERS (HPLC) Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Bestuur Laboratoria I-MET-FLVVT-005 I-MET-FLVVT-005 BEPALING VAN LASALOCID-NATRIUM IN DIERENVOEDERS (HPLC) Versie 04 Datum van toepassing 2014-01-27

Nadere informatie

Fotometrische bepaling van fluoride mbv een doorstroomanalysesysteem (CFA)

Fotometrische bepaling van fluoride mbv een doorstroomanalysesysteem (CFA) Compendium voor monsterneming en analyse in uitvoering van het Materialendecreet en het Bodemdecreet Fotometrische bepaling van fluoride mbv een doorstroomanalysesysteem (CFA) Versie oktober 2010 CMA/2/I/C.1.2

Nadere informatie

Bloedalcoholen bepaling met GC-FID op een apolaire kolom

Bloedalcoholen bepaling met GC-FID op een apolaire kolom Bloedalcoholen bepaling met GC-FID op een apolaire kolom E Olijslager en R Langen Klinisch Farmaceutisch Laboratorium TweeSteden ziekenhuis Dr. Deelenlaan 5, 5042 AD Tiiburg. EOlyslager@zamb.tsz.nl Inleiding

Nadere informatie

RACEN met... WC-papier

RACEN met... WC-papier RACEN met... WC-papier 1 Fossiele Brandstoffen Nadelen 1) Voorraden zijn eindig. 2) Afhankelijkheid van oliestaten 3) Bij verbranding komen broeikasgassen vrij: CO2/NOx/CH4 1000 1500 2000 2 Fossiele Brandstoffen

Nadere informatie

METHYLEENBLAUW ACTIEVE SUBSTANTIES

METHYLEENBLAUW ACTIEVE SUBSTANTIES METHYLEENBLAUW ACTIEVE SUBSTANTIES 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED De bepaling van de methyleenblauwaktieve stoffen (MBAS) laat een schatting toe van het anionisch detergentgehalte in waters en afvalwaters.

Nadere informatie

Uitwerkingen van de opgaven uit: CHEMISCHE ANALYSE ISBN , 1 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 8 UV-VIS spectrometrie bladzijde 1

Uitwerkingen van de opgaven uit: CHEMISCHE ANALYSE ISBN , 1 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 8 UV-VIS spectrometrie bladzijde 1 Hoofdstuk 8 UV-VIS spectrometrie bladzijde 1 Opgave 1 Welke kleur heeft een stof die: a blauw licht absorbeert? Complementaire kleur: oranje. b paars licht absorbeert? Complementaire kleur: geel. c blauw

Nadere informatie

BELGIUM TEAM A TAAK A ANTWOORDBLAD LAND- EN TEAMCODE: HANDTEKENING:

BELGIUM TEAM A TAAK A ANTWOORDBLAD LAND- EN TEAMCODE: HANDTEKENING: TAAK A ANTWOORDBLAD LAND- EN TEAMCODE: NAAM: NAAM: NAAM: HANDTEKENING: HANDTEKENING: HANDTEKENING: Experiment 1 100 punten Belangrijke constantes: R = 8,314 J mol 1 K 1 = 8,314 kg m 2 s 2 mol 1 K 1 = 8.314

Nadere informatie

Verzendlijst: Direkteur, sektorhoofd (3x), Direktie VKA, Zuivel, Normalisatie (Humme), Projectbeheer.

Verzendlijst: Direkteur, sektorhoofd (3x), Direktie VKA, Zuivel, Normalisatie (Humme), Projectbeheer. Lab. Zuivel VERSLAG 82.1 1981-12-29 Pr.nr. 505.6090 Onderwerp: Melkzuurbepaling in kl-lark volgens methode Davidson Bijlagen: grafiek+ voorschrift. Verzendlijst: Direkteur, sektorhoofd (3x), Direktie VKA,

Nadere informatie

Analyse rapport ORAC Europe BV

Analyse rapport ORAC Europe BV Analyse rapport ORAC Europe BV Paraaf onderzoeker Naam opdrachtgever: Hak Agrofeed t.a.v. Dhr. B. Hak Leemansstraat 2 4251 LD Werkendam Aantal aangeleverde monsters: 9 monsters Aankomstdatum monster(s):

Nadere informatie

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat. 10.2.2010 Publicatieblad van de Europese Unie L 37/21 VERORDENING (EU) Nr. 118/2010 VAN DE COMMISSIE van 9 februari 2010 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 900/2008 tot vaststelling van de analysemethoden

Nadere informatie

Naaldwijk, november 1983 Intern verslag no. 53

Naaldwijk, november 1983 Intern verslag no. 53 I cb Bibliotheek Proefstation Naaldwijk A 2 L 36 STATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS TE NAALDWIJK Onderzoek naar het gebruik van 12,5 % zoutzuur in plaats van 25 % zoutzuur bij de CaCOß- bepaling door : Ard

Nadere informatie

Onderzoeksthema: DNA extractie uit levende cellen (kiwi) (6 jaar) C. Schramme

Onderzoeksthema: DNA extractie uit levende cellen (kiwi) (6 jaar) C. Schramme Onderzoeksthema: DNA extractie uit levende cellen (kiwi) (6 jaar) C. Schramme Bij dit onderzoekje wordt het accent in hoofdzaak gelegd op het leren ontwikkelen van een onderzoeksmethode, een werkwijze,

Nadere informatie

Proef Scheikunde Het suikergehalte in Cola en Cola Light bepalen

Proef Scheikunde Het suikergehalte in Cola en Cola Light bepalen Proef Scheikunde Het suikergehalte in Cola en Cola Light bepalen Proef door een scholier 597 woorden 11 maart 24 5,6 22 keer beoordeeld Vak Scheikunde Proeven i.v.m. G.I.P. (suiker) Het suikergehalte in

Nadere informatie

Coulometrische bepaling van het ascorbinezuurgehalte van vitamine C-tabletten

Coulometrische bepaling van het ascorbinezuurgehalte van vitamine C-tabletten Coulometrische bepaling van het ascorbinezuurgehalte van vitamine C-tabletten Auteurs Laatst gewijzigd Licentie Webadres Dick Naafs ; 06 October 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/38254

Nadere informatie

BAM - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van snel vrijkomende organische stikstof

BAM - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van snel vrijkomende organische stikstof - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van snel vrijkomende organische stikstof VERSIE 3.0 juni 2010 Pagina 1 van 5 BAM/deel 1/12 1 PRINCIPE Het

Nadere informatie

Bepaling van het kaliumgehalte in pokon

Bepaling van het kaliumgehalte in pokon Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Dick Naafs 25 februari 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/42827 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

De TOA heeft een aantal potjes klaargezet. In sommige potjes zit een oplossing, in andere potjes zit een vaste stof.

De TOA heeft een aantal potjes klaargezet. In sommige potjes zit een oplossing, in andere potjes zit een vaste stof. OPDRACHT 9 Practicum Om je kennis van de scheidingsmethoden en oplosbaarheid te vergroten volgen hieronder een aantal proeven. Ook krijg je een proef over indicatoren / reagens. Met behulp daarvan kun

Nadere informatie

Bepaling van het gehalte aan nitrietstikstof en nitraatstikstof en de som van beide met behulp van doorstroomanalyse

Bepaling van het gehalte aan nitrietstikstof en nitraatstikstof en de som van beide met behulp van doorstroomanalyse Bepaling van het gehalte aan nitrietstikstof en nitraatstikstof en de som van beide met behulp van doorstroomanalyse november 2008 Pagina 1 van 10 WAC/III/D/031 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE...

Nadere informatie

Opgave 1. Opgave 2. Bereken het chloorgehalte in de droge grond in μg/kg.

Opgave 1. Opgave 2. Bereken het chloorgehalte in de droge grond in μg/kg. Hoofdstuk 2 Monstervoorbehandeling bladzijde 1 Opgave 1 Bij de meting van chloorhoudende verbindingen in grond weeg je 2,05 g vochtige grond af. Dit wordt met aceton en petroleumether geëxtraheerd en ingedampt

Nadere informatie

Potentiometrische bepaling van sulfide

Potentiometrische bepaling van sulfide Potentiometrische bepaling van sulfide mei 2008 Pagina 1 van 8 WAC/III/C/040 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 APPARATUUR EN MATERIAAL... 3 5 REAGENTIA EN OPLOSSINGEN...

Nadere informatie

Vitamine C bepalen uit fruitsap

Vitamine C bepalen uit fruitsap Vitamine C bepalen uit fruitsap 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we de gehalte vitamine C in fruitsap bepalen? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Zuur-basetitratie : een titratietechniek

Nadere informatie

38 e Nationale Scheikundeolympiade

38 e Nationale Scheikundeolympiade 38 e Nationale Scheikundeolympiade Rijksuniversiteit Groningen PRACTICUMTOETS woensdag 14 juni 2017 De experimenten voor deze toets zijn voorbereid door: Niek Eisink, MSc Juan Chen, PhD Jim Ottelé, MSc

Nadere informatie

2 Concentratie in oplossingen

2 Concentratie in oplossingen 2 Concentratie in oplossingen 2.1 Concentratiebegrippen gehalte Er zijn veel manieren om de samenstelling van een mengsel op te geven. De samenstelling van voedingsmiddelen staat op de verpakking vermeld.

Nadere informatie

probiotica vol nuttige bacteriën

probiotica vol nuttige bacteriën probiotica vol nuttige bacteriën Veel mensen kennen wel Yakult, Vifit of Actimel. Het zijn een paar voorbeelden van probiotische zuiveldrankjes, wat betekent dat er micro-organismen in zitten die goed

Nadere informatie

Docentenhandleiding 6x5 Daderprofiel DNA kit

Docentenhandleiding 6x5 Daderprofiel DNA kit Docentenhandleiding 6x5 Daderprofiel DNA kit #VOS-038A versie 2.0 Inhoud kit: 6 x 5 DNA profielen 6 x Dader profiel 6 x 200µl loading dye (kleurloze vloeistof) 4 g agarose 400µl gel dye (1000x) 100ml elektroforese

Nadere informatie

ZUUR-BASE BUFFERS Samenvatting voor het VWO

ZUUR-BASE BUFFERS Samenvatting voor het VWO ZUUR-BASE BUFFERS Samenvatting voor het VWO versie december 2017 INHOUDSOPGAVE 1. Vooraf 2. Wat is een buffer? 3. Hoe werkt een buffer? 4. Geconjugeerd zuur/base-paar 5. De ph van een buffer De volgende

Nadere informatie

Veevoeder Ruw eiwit ONTWERPMETHODE ONTWERPMETHODE ONTWERPMETHODE

Veevoeder Ruw eiwit ONTWERPMETHODE ONTWERPMETHODE ONTWERPMETHODE Bemonsterings- en analysemethodes voor mest, bodem en veevoeder in het kader van het mestdecreet Veevoeder Versie juni 2014 BAM/deel 2/05 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Het gehalte aan ruw eiwit in diervoeders

Nadere informatie

Purgeerbare organische halogeenverbindingen (POX) in water

Purgeerbare organische halogeenverbindingen (POX) in water Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van water Purgeerbare organische halogeenverbindingen () in water Versie februari 2009 WAC/IV/B/012 Inhoud INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED 3 2 PRINCIPE 3

Nadere informatie

Bepaling van opgelost en totaal anorganisch gebonden fluoride met doorstroomanalyse

Bepaling van opgelost en totaal anorganisch gebonden fluoride met doorstroomanalyse Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van water Bepaling van opgelost en totaal anorganisch gebonden fluoride met doorstroomanalyse Versie november 2016 WAC/III/C/022 1 TOEPASSINGSGEBIED

Nadere informatie

Antwoorden Scheikunde Hoofdstuk 7, Gezond aan tafel

Antwoorden Scheikunde Hoofdstuk 7, Gezond aan tafel Antwoorden Scheikunde Hoofdstuk 7, Gezond aan tafel Antwoorden door een scholier 2028 woorden 17 juni 2010 6,2 33 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Pulsar chemie 7 Gezond aan tafel 7.1 Eten en de

Nadere informatie

Purgeerbare organische halogeenverbindingen (POX) in water

Purgeerbare organische halogeenverbindingen (POX) in water Purgeerbare organische halogeenverbindingen (POX) in water februari 2009 1/6 WAC/IV/B/012 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 APPARATUUR EN MATERIAAL... 3 4.1 APPARATUUR...

Nadere informatie

Docentenhandleiding 2x15 Daderprofiel DNA kit

Docentenhandleiding 2x15 Daderprofiel DNA kit Docentenhandleiding 2x15 Daderprofiel DNA kit #VOS-038 versie 2.1 Inhoud kit: 2 x 15 DNA profielen 2 x Dader profiel 2 x 1 ml loading dye (kleurloze vloeistof) 3 g agarose 400 µl blauwe gel dye (1000x)

Nadere informatie

Wennen aan het idee dat je de eenheden eerst aanpast aan de nieuwe grootheid. Hier: eerst omrekenen naar gram en liter.

Wennen aan het idee dat je de eenheden eerst aanpast aan de nieuwe grootheid. Hier: eerst omrekenen naar gram en liter. Hoofdstuk 4 Massaconcentratie bladzijde 1 Opgave 1 Wennen aan het idee dat je de eenheden eerst aanpast aan de nieuwe grootheid. Hier: eerst omrekenen naar gram en liter. a 25,0 mg ethanol in 100 ml 0,025

Nadere informatie

BEPALING VAN DOXYCYCLINE, TETRACYCLINE, OXYTETRACYCLINE EN CHLOORTETRACYCLINE IN

BEPALING VAN DOXYCYCLINE, TETRACYCLINE, OXYTETRACYCLINE EN CHLOORTETRACYCLINE IN Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Bestuur Laboratoria I-MET-FLVVT-091 I-MET-FLVVT-091 BEPALING VAN DOXYCYCLINE, TETRACYCLINE, OXYTETRACYCLINE EN CHLOORTETRACYCLINE IN DIERENVOEDERS

Nadere informatie

Vaste mest en vaste behandelde mest Monstervoorbehandeling

Vaste mest en vaste behandelde mest Monstervoorbehandeling Bemonsterings- en analysemethodes voor mest, bodem en veevoeder in het kader van het mestdecreet Vaste mest en vaste behandelde mest Versie december 2018 BAM/deel 4/02 Inhoud INHOUD 1 Principe 3 2 Materiaal

Nadere informatie

ZUUR-BASE BUFFERS Samenvatting voor het VWO

ZUUR-BASE BUFFERS Samenvatting voor het VWO ZUUR-BASE BUFFERS Samenvatting voor het VWO versie december 2014 INHOUDSOPGAVE 1. Vooraf 2. Wat is een buffer? 3. Hoe werkt een buffer? 4. Geconjugeerd zuur/base-paar 5. De ph van een buffer De volgende

Nadere informatie

σ = 1 λ 3,00 μm is: 3,00 x 10-4 cm σ = 1 cm / 3,00 x 10-4 cm= 3,33 10 3 cm -1

σ = 1 λ 3,00 μm is: 3,00 x 10-4 cm σ = 1 cm / 3,00 x 10-4 cm= 3,33 10 3 cm -1 Hoofdstuk 7 Analytische spectrometrie bladzijde 1 Opgave 1 Oranje en groen licht vallen op een prisma (onder dezelfde hoek en in dezelfde richting). Welke kleur wordt het sterkst gebroken? Hoe korter de

Nadere informatie

Phydrostatisch = gh (6)

Phydrostatisch = gh (6) Proefopstellingen: Bernoulli-opstelling De Bernoulli-vergelijking (2) kan goed worden bestudeerd met een opstelling zoals in figuur 4. In de figuur staat de luchtdruk aangegeven met P0. Uiterst links staat

Nadere informatie