Studentenoverleg Scheikunde 16 januari 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studentenoverleg Scheikunde 16 januari 2014"

Transcriptie

1 Studentenoverleg Scheikunde 16 januari 2014 Opening Het S.O.S. werd geopend om uur. Mededelingen - Rolf Boelens heeft Willem Kegel vanaf 1 januari 2014 opgevolgd als hoofd van het Departement Scheikunde. - Studentbestuurslid van de Faculteit Bètawetenschappen is dit jaar Felix Nolet, student Natuur- en sterrenkunde. Daarnaast is Gerard Barkema (van Natuurkunde) sinds januari vicedecaan Onderwijs en Sjef Smeekens (van Biologie) vicedecaan Onderzoek. Thema: De Onderwijs- en Examenregeling (OER) - Waarom is de OER belangrijk? o Rechten en plichten studenten o Toelatingseisen bachelor en master o Regelingen omtrent minoren en keuzevakken o Regels omtrent cursussen o Regels omtrent toetsingen (inzage, geldigsheidsduur) - Tijdsverloop o Model OER opgesteld door het CvB en vervolgens gecontroleerd door de U- raad. o Faculteits- OER wordt vervolgens gecontroleerd door de faculteitsraad. o Voor scheikunde gaat het OER langs het OAC dat adviseert over het OER en vervolgens wordt beoordeeld door de faculteitsraad. - De MOER (Model Onderwijs en Examenreglement) o Meerdere toetsmomenten bij bachelorcursussen Veel niveau 3 vakken hebben op dit moment nog geen meerdere toetsmomenten. Mogelijkheden van toetsen is bijvoorbeeld een inleveropgave of deeltoets. Uiterlijk halverwege de periode het toetsmoment zijn geweest en de resultaten hiervan moeten vrij snel worden beoordeeld. Er zijn nog geen duidelijke richtlijnen hierover opgesteld. Eind vorig jaar: cursussen (voornamelijk niveau 3) hebben nog geen tweede toetsing. o Twee beoordelaars bachelorthesis Op dit moment is het soms zo dat een student maar één beoordelaar van zijn bachelorthesis heeft of dat de begeleider een masterstudent is. In de toekomst dienen de beoordelers van de bachelorthesis onderdeel uit te maken van de wetenschappelijke staf en mag dus geen (master)student zijn. o Iedere student heeft recht op tutorschap en studiebegeleiding. Bij scheikunde heeft iedere student een tutor, maar de begeleiding vanuit de tutor is vaak nog erg wisselend. o Een advies is om behaalde toetsresultaten van cursussen uiterlijk 8 jaar te behouden, hierna vervallen de resultaten.

2 o Studenten hebben gemiddeld minimaal een 4 nodig om te kunnen herkansen. o Officieel heeft een student geen recht op een herkansing als hij een (deel)toetsresultaat hoger dan een 5,5 heeft. In de OER staat geen herkansingsregeling vermeld. o Alle behaalde studiepunten in het eerste jaar tellen mee voor het BSA. Een vak behaald bij een andere studie telt mee voor de BSA in het eerste jaar. Er is geen minimum aantal EC dat van de eigen studie nodig is. Verwachting is dat het in de praktijk bij scheikunde niet voor zal komen. o Afschaffen doorstroommaster Een student heeft geen automatisch recht meer op een master als men klaar is met een bacheloropleiding. Het is op dit moment nog onduidelijke op welke criteria studenten mogen worden geselecteerd. De afschaffing van de doorstroommaster is verplicht gesteld door het ministerie van onderwijs. o De OAC heeft geen instemmingsrecht en mag alleen adviseren over het OER. Als er geen gehoor gegeven wordt aan het advies bij de faculteitsraad dan kan men het nog hogerop zoeken bij de universiteitsraad. o In het OER staat niks vermeld over de hoogte van het collegegeld bij het volgend van honoursonderwijs. Cursussen Jaar 1: Fysische chemie Deze cursus wordt gegeven door Remco Tuinier, Roel Baars en Albert Philipse. De studenten zijn tevreden over de colleges van Roel Baars. Er zijn enige communicatieproblemen met de Engelse werkcollegeassistent. In het algemeen is het vak goed te volgen. Anorganische chemie De cursus wordt gegeven door Krijn de Jong. De werkcolleges worden goed begeleid, er lopen zelfs 4 wc assistenen rond. Dit wordt als erg prettig ervaren Wiskunde Wiskunde is goed te volgen door de studenten. Natuurkunde De hoorcolleges worden slecht bezocht en bestaan voornamelijk uit het voorlezen van het boek. De werkcolleges zijn in vergelijking met het tentamen erg moeilijk. Enkele studenten die in het verleden de cursus hebben gevolgd suggereren of Imhoff of Gerritsen weer de cursus kunnen geven. In het verleden werden die als erg goed ervaren. Practicum synthese Het practicum wordt goed beoordeeld door de studenten. De studenten vinden het erg leerzaam. Practicum fysisch meten Het practicum wordt redelijk voorgekauwd en is niet heel erg uitdagend. De practica en de informatievoorziening worden wel goed geregeld.

3 Onderzoeksstage De voorbereidingen voor deze curus lopen goed. De biochemische vakgroepen zijn ook vertegenwoordigd. De bèta- brede cursus "Klimaatverandering in context", in plaats van de onderzoeksstage, wordt door een enkeling gevolgd. Jaar 2 Organische chemie Studenten zijn niet te spreken over deze curus. Professor Jenneskens legt de reactievergelijkingen niet uit en gaat erg snel door de hoofdstukken. De slides zijn overgenomen van de methode en niet erg representatief. Om bonuspunten te krijgen moet men aanwezig zijn bij de werkcolleges die vervolgens niet heel zinvol zijn, omdat er bijna geen vragen gesteld kunnen worden. Als een student een vraag stelt bij het werkcollege krijgt men geen snel/bondig antwoord. Het tentamen is onregelmatig verdeeld over de hoofdstukken en is erg makkelijk in tegenstelling tot voorgaande jaren. Studenten zijn niet gemotiveerd om de cursus te volgen. Er waren enige opmerkingen over de inleveropgave, die naast de werkcolleges ook voor bonuspunten meetelt. De inleveropgave stond pas de vrijdag voor de kerstvakantie op BlackBoard. De studenten konden zo geen vragen meer stellen aan prof. Jenneskens aangezien de inleveropgave de dinsdag na de vakantie ingeleverd diende te worden. De beoordeling van de inleveropgave was op het moment van het tentamen nog niet bekend. Daarnaast hebben vanaf de start van de colleges studenten naar hem toegeweest om te vragen of de slides en uitwerkingen van de werkcollegeopgaven op BlackBoard geplaatst kunnen worden. Dit gebeurde pas na 5 weken. Studenten opperden of Bert- Klein Gebbink misschien (gedeeltelijk) de cursus zou kunnen geven. Anorganische chemie 2 De cursus wordt goed gegeven door prof. Meijerink. Het tentamen wordt wisselend beoordeeld. Bij het missen van een college is het vrij lastig om de stof terug te vinden. Het dictaat bestaat uit meerdere losse deelonderwerpen die kopieën zijn van meerdere methodes. De cursus is erg aangepast in tegenstelling tot vorig jaar (anorganisch deel werd toen door prof. Bitter gegeven, het vastestof gedeelte door prof. Meijerink). De studenten vinden het een leuke cursus en is verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Fysische chemie 2 De cursus wordt goed gegeven. Willem Kegel kan goed praten maar mist wel een beetje structuur in zijn colleges. Ben Erné heeft veel structuur in zijn colleges maar kan iets minder goed de stof over brengen. Wel worden ze allebei als goede docenten beoordeeld. De studenten vinden het fijn dat de cursus wordt opgenomen. Wiskunde 2 Bij het tentamen mogen de studenten hun boeken/hand- out erbij houden. De hand- out moeten de studenten zelf uitprinten. Er ontbreekt een structuur in de colleges en tussen de colleges is voor velen geen structuur te zien.de opgaven zijn goed te doen. Er wordt veel extra informatie gegeven die men niet wordt geacht te kennen. Er wordt geopperd om Steven Wepster terug te halen, hij heeft in het verleden de wiskundecursus voor de eerstejaars gegeven.

4 Jaar 3 Molecular Machines Molecular Processes Advanced Superstructures: Scattering Materials (ASSM) De cursus is goed te doen. Het eerste gedeelte (waves) is goed te volgen en is vrij natuurkundig. Prof. Petoukhov is goed te begrijpen en scattering is goed te doen. De verhouding tussen waves en scattering is niet evenredig verdeeld. De tentamenstof voor het aankomende tentamen is vrij onduidelijk en (nog) niet goed door de docent gecommuniceerd. Marijn van Huis gebruikt slides van een mastervak dat hij geeft, hier zit geen structuur in en spreekt steeds heen en weer tussen verschillende slides. Enkele buitenlandse (Engelssprekende) studenten volgen ook deze curus, de docent had voor hun geen Engelse werkcollegeopgaven beschikbaar. Vaste stoffen en oppervlakken / Solids and Surfaces (VSO) De cursus wordt positief beoordeeld, de studenten vinden het een leuke cursus. Inhoudelijk is het vrij moeilijk. Het eerste gedeelte van de cursus, dat gegeven wordt door prof. Vanmackelenberg, is goed te doen. De reader en het boek zijn vrij duur en worden niet/nauwelijks gebruikt, de reader bevat (deels) verouderde slides die in een verkeerde volgorde staan.het gedeelte van Ingmar Swart wordt goed beoordeeld. Hij is vaak bij het tweede gedeelte is hij vrij snel klaar (na een half uur). De korte quiz, die studenten voor en na het college moeten maken, worden als erg handig ervaren. Zo krijgt de student voor het college een goed beeld waar het college over gaat en waar hij/zij goed op moet letten. Met de quiz aan het einde van het college kan hij evalueren hoe goed de stof is begrepen. Sommige studenten hebben er moeite mee dat men de quiz allen maar digitaal gemaakt kan worden. Master Advanced spectroscopy of nanomaterials (ASN) De cursus wordt gegeven door de Mello- Donega en wordt als goed gegeven. Frank de Groot geeft voornamelijk college over zijn eigen software. Dit is erg interessant als men in dat vakgebied werkt, alleen is het helaas het niet interessant voor mensen die niet geinteresseerd zijn in het berekenen van de absorptie. Er is vrij weinig structuur in de colleges. De assignment kwam te laat beschikbaar en snel na de vakantie (maandag) moest er al een presentatie gegeven worden. De studenten vinden het leuk dat er een excursie wordt georganiseerd. Soft Condensed Matter (SCM) Adsorption, Kinetics and Diffusion (AKD)

5 Rondvraag - Frans Dekker: Het is jammer dat de wiskundebijsprijkercursus voor SCM niet meer wordt gegeven. Kan deze eventueel weer terugkomen. Het vak wiskunde 3 dat gegeven wordt zou een voorbereiding moeten zijn op SCM. De roostering wordt komend jaar anders, zo vinden enkele studenten het jammer dat de cursus nu overlapping heeft met andere cursussen. - Hoe loopt het met de voorbereidingen voor MLS? De track MLS gaat komende collegejaar van start, het is alleen lastig om een inschatting te maken van het aantal studenten. Dit is lastig voor zowel het departement als voor Proton. De cursussen zijn rond, alleen missen ze helaas het esterproject in het eerstejaar. - Hoe loopt het met de voorbereidingen voor de dubbele bachelor Natuurkunde en Scheikunde? De dubbele bachelor Natuurkunde en Scheikunde gaat ook komend collegejaar van start. Hier is ook geen inschatting van hoeveel mensen de studie gaan volgen, waarschijnlijk maar een handvol. Ook hier is het esterproject een heikel punt. Qua practicumbezetting zitten ze op dit moment nog erg moeilijk. In het eerste jaar zal het esterproject niet gegeven worden, maar hiervoor wordt gekeken naar vervanging in het tweede jaar. Sluiting Het S.O.S. werd gesloten om uur.

Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER)

Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Fractie VUUR, Universiteitsraad www.verenigingvuur.nl info@verenigingvuur.nl - 2 - Voorwoord

Nadere informatie

OER. Uitleg over de. Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER)

OER. Uitleg over de. Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Fractie VUUR, Universiteitsraad www.verenigingvuur.nl info@verenigingvuur.nl Voorwoord De Onderwijs-

Nadere informatie

EL vragenlijst Introductie Elektronica en Elektrotechniek ( ) + practicum ( ) december 2010 Aantal ECTS: 6,5 + 2

EL vragenlijst Introductie Elektronica en Elektrotechniek ( ) + practicum ( ) december 2010 Aantal ECTS: 6,5 + 2 EL vragenlijst Introductie Elektronica en Elektrotechniek (191211580) + practicum (191211600) december 2010 ECTS: 6,5 + 2 1. Hoeveel tijd heb je in totaal aan het vak IEEE besteed, exclusief het practicum?

Nadere informatie

Evaluatierapport Project Dynamische Systemen

Evaluatierapport Project Dynamische Systemen Evaluatierapport Project Dynamische Systemen 201400150 dr. ir. J. van Dijk XX% geslaagd na eerste poging De evaluatiecommissie heeft Project Dynamische Systemen en module 7 via een e-mailenquête geëvalueerd.

Nadere informatie

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Life Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? De studie is pittig; zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie direct vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden &

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden & Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden & Faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Technische Universiteit Delft Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs-

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Nanobiology wordt uitsluitend in Delft gegeven.

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Nanobiology wordt uitsluitend in Delft gegeven. Naam opleiding: Nanobiology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Molecular Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Faculteitsraden

Verkiezingsprogramma Faculteitsraden Verkiezingsprogramma Faculteitsraden 2018-2019 Ondernemende Studenten Leiden Sociale wetenschappen Groei Meer contact tussen Nederlandse studenten en internationals Beter niveau Engels van docenten Het

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academy

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academy Veel gestelde vragen over de U-Talent Academy Deze lijst met veel gestelde vragen gaat in op de meest gestelde vragen over de U-Talent Academy. Deze lijst is bedoeld voor vwo-leerlingen die interesse hebben

Nadere informatie

Notulen OAC-vergadering 11 november 2016

Notulen OAC-vergadering 11 november 2016 Notulen OAC-vergadering 11 november 2016 Michael van den Hoogenband 5 aanwezig: Johan van de Leur Barbara van den Berg Gil Cavalcanti Thijs Ruijgrok Jan Hogendijk Babette de Wolff Michael van den Hoogenband

Nadere informatie

CURSUSSEN PROCESTECHNOLOGIE I, II EN III OPLEIDING IN DE PROCESTECHNOLOGIE

CURSUSSEN PROCESTECHNOLOGIE I, II EN III OPLEIDING IN DE PROCESTECHNOLOGIE CURSUSSEN PROCESTECHNOLOGIE I, II EN III OPLEIDING IN DE PROCESTECHNOLOGIE CURSUSSEN PROCESTECHNOLOGIE PT-I, PT-II EN PT-III: DE VOLGENDE STAP IN JE ONTWIKKELING Ben je werkzaam in de procesindustrie en

Nadere informatie

EL vragenlijst Elektronica en Elektrotechniek (121158) + practicum (121160) januari 2010 Aantal ECTS: 8.5

EL vragenlijst Elektronica en Elektrotechniek (121158) + practicum (121160) januari 2010 Aantal ECTS: 8.5 EL vragenlijst Elektronica en Elektrotechniek (121158) + practicum (121160) januari 2010 ECTS: 8.5 1. Hoeveel tijd heb je in totaal < 120 uren 14 aan het vak IEEE besteed, 120160 uren 19 exclusief het

Nadere informatie

Notulen OAC-Wiskunde

Notulen OAC-Wiskunde Notulen OAC-Wiskunde Michael van den Hoogenband 5 aanwezig: Frits Beukers, Marian Brands, Aline Schep, Maud Nabben, Laura Deen, Yuri Kuznetsov, Michael van den Hoogenband (notulist), Aldo Witte, Steven

Nadere informatie

Onderwijsregeling VI Keuzeonderwijs Bacheloropleiding Geneeskunde Curius+

Onderwijsregeling VI Keuzeonderwijs Bacheloropleiding Geneeskunde Curius+ Onderwijsregeling VI Keuzeonderwijs Bacheloropleiding Geneeskunde Curius+ juli 2014 ingangsdatum 1 september 2014 Algemeen Het verplichte keuzeonderwijs beslaat 10 ec in studiejaar 2 (keuzevakken) en 10

Nadere informatie

Opleidingsspecifieke bijlage van de onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Scheikundige Technologie

Opleidingsspecifieke bijlage van de onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Scheikundige Technologie Faculteit Technische Natuurwetenschappen Opleidingsspecifieke bijlage van de onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Scheikundige Technologie (art. 7.13 en 7.59 WHW) Inhoudsopgave Artikel

Nadere informatie

Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA

Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Voor de Bacheloropleiding Scheikunde Studiejaar 2009-2010 Preambule In de onderwijs- en

Nadere informatie

Evaluatierapport Module 5 Dynamische Systemen

Evaluatierapport Module 5 Dynamische Systemen Evaluatierapport Module 5 Dynamische Systemen 201600091 Ir. J.P. Schilder Disclaimer Samenvatting Voor de samenvattingen per moduleonderdeel in dit rapport geldt het volgende: De samenvattingen bevatten

Nadere informatie

2/17/2010. Doel cursus. Ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen

2/17/2010. Doel cursus. Ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen Ontwikkelen van nieuwe Het ontwerp van een cursus preklinisch onderzoek Irma Meijerman Lombardino (2004), Nat Rev Drug Disc, 3, 853 Doel cursus Preklinisch traject (drug discovery en development) van de

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling Master deel A,

Onderwijs- en Examenregeling Master deel A, Spuistraat 134 1012 VB Amsterdam (020) 525 3278 fgw@studentenraad.nl studentenraad.nl/fgw Onderwijs- en Examenregeling Master deel A, 2017-2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 1. Algemene

Nadere informatie

Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA

Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Voor de Bacheloropleiding Bio-exact Studiejaar 2009-2010 Preambule In de onderwijs- en

Nadere informatie

Naam opleiding: Technische Natuurkunde. Toelating

Naam opleiding: Technische Natuurkunde. Toelating Naam opleiding: Technische Natuurkunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen Aanvullende regels en richtlijnen voor de opleidingen geldig vanaf 01 september 2010 Hoofdstuk 1 Bachelor Wiskunde... 2 Hoofdstuk 2 Master Mathematics... 2

Nadere informatie

Evaluatierapport MOD6 Project Productontwerpen en Module 6

Evaluatierapport MOD6 Project Productontwerpen en Module 6 Evaluatierapport MOD6 Project Productontwerpen en Module 6 201400149 dr. ir. H.A. Visser 71% geslaagd na eerste poging De evaluatiecommissie heeft project Productontwerpen en Module 6 via een e-mailenquête

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit?

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Naam opleiding: Industrieel Ontwerpen Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Evaluatierapport Module Consumentenproducten

Evaluatierapport Module Consumentenproducten Evaluatierapport Module 201500198 Consumentenproducten 201500198 G.T. Havinga Disclaimer Samenvatting Voor de samenvattingen per moduleonderdeel in dit rapport geldt het volgende: De samenvattingen bevatten

Nadere informatie

Erratum studiegids 2014-2015 Bachelor opleiding Werktuigbouwkunde

Erratum studiegids 2014-2015 Bachelor opleiding Werktuigbouwkunde Erratum studiegids 2014-2015 Bachelor opleiding Werktuigbouwkunde In de studiegids 2014-2015 van de bachelor opleiding Werktuigbouwkunde zijn ondanks zorgvuldige voorbereiding een paar onjuistheden geslopen.

Nadere informatie

Studeren aan de Universiteit Utrecht Welkom bij de opleiding Frans

Studeren aan de Universiteit Utrecht Welkom bij de opleiding Frans Studeren aan de Universiteit Utrecht Welkom bij de opleiding Frans Luuk Dijkstra (l.dijkstra@uu.nl) Bachelorvoorlichtingsdagen november 2015 Opbouw presentatie Inleiding Kenmerken van de opleiding De studie

Nadere informatie

Citaat: De hoorcolleges waren onbegrijpelijk, dus kwam ik alleen voor het werkcollege. De uitleg bij de colleges waren niet nuttig.

Citaat: De hoorcolleges waren onbegrijpelijk, dus kwam ik alleen voor het werkcollege. De uitleg bij de colleges waren niet nuttig. Evaluatie opleiding Industrieel Ontwerpen Vak Applicatiebouw Vakcode 280111 Verantwoordelijke docent Mw. dr. A.H.M.E. Reinders Aantal studiepunten 2,9 EC Programma B1 Periode 2 e semester 2006-2007 Rapportage

Nadere informatie

Opleidingsspecifieke bijlage van de onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Scheikundige Technologie

Opleidingsspecifieke bijlage van de onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Scheikundige Technologie Faculteit Technische Natuurwetenschappen Opleidingsspecifieke bijlage van de onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Scheikundige Technologie (art. 7.13 en 7.59 WHW) Inhoudsopgave Artikel

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R HAVO 5 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2018 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Bij de TU Delft wordt de studie in het Nederlands aangeboden. In Eindhoven en Twente kan je de studie alleen in het Engels volgen.

Bij de TU Delft wordt de studie in het Nederlands aangeboden. In Eindhoven en Twente kan je de studie alleen in het Engels volgen. Naam opleiding: Electrical Engineering Toelating Is de studie moeilijk? De studie vraagt veel tijd van je. Het is van belang vanaf het begin hard te werken en gemiddeld circa 40 uur per week aan je studie

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs- en Examenregeling van de Bacheloropleiding Molecular Science & Technology 2010-2011

Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs- en Examenregeling van de Bacheloropleiding Molecular Science & Technology 2010-2011 Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden & Faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Technische Universiteit Delft Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs-

Nadere informatie

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Voorlichtingsdag Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde PROGRAMMA Bedrijfskunde@VU: hoe, wat en waarom? Prof. dr. W.E.H. Dullaert, Opleidingsdirecteur bachelor bedrijfskunde

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

Best practices in academische vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen

Best practices in academische vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen Robert van Wijk & Esther Vleugel vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen Workshop op de ICAB conferentie 2015 Programma Achtergrond van ons academisch vaardigheden onderwijs Onze ervaringen en lessen

Nadere informatie

7.3 Regels en Richtlijnen van de Examencommissie Lerarenopleiding 2014-2015 voor:

7.3 Regels en Richtlijnen van de Examencommissie Lerarenopleiding 2014-2015 voor: 7.3 Regels en Richtlijnen van de Examencommissie Lerarenopleiding 2014-2015 voor: Lerarenopleidingstraject van de Educatieve Master / Master Communicatie en Educatie Master LVHO Educatieve Minor met betrekking

Nadere informatie

Evaluatierapport Module 11 Production Systems Engineering

Evaluatierapport Module 11 Production Systems Engineering Evaluatierapport Module 11 Production Systems Engineering 00313 dr.ir. W.W. Wits Disclaimer Samenvatting Voor de samenvattingen per moduleonderdeel in dit rapport geldt het volgende: De samenvattingen

Nadere informatie

Evaluatierapport Project Ontwerpen van een Werktuig en Module 1

Evaluatierapport Project Ontwerpen van een Werktuig en Module 1 Evaluatierapport Project Ontwerpen van een Werktuig en Module 1 201300028 Ir. W. De Kogel-Polak 100% geslaagd na eerste poging De evaluatiecommissie heeft Project Ontwerpen van een Werktuig en Module 1

Nadere informatie

Evaluatierapport Module 2 Energie en Materialen

Evaluatierapport Module 2 Energie en Materialen Evaluatierapport Module 2 Energie en Materialen 201500272 Dr. ir. T. Bor Disclaimer Samenvatting Voor de samenvattingen per moduleonderdeel in dit rapport geldt het volgende: De samenvattingen bevatten

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

bijlagee Opleidingsspecifieke Natuurwetenschappen Universiteit Twente. Advanced Technology Datum: 25 juli 2013 studentenstatuut

bijlagee Opleidingsspecifieke Natuurwetenschappen Universiteit Twente. Advanced Technology Datum: 25 juli 2013 studentenstatuut Faculteit Technische Natuurwetenschappen Opleidingsspecifieke bijlagee van het opleidingsdeel van het studen ntenstatuut inclusief de onderwijs- en examenregelingg van de bacheloropleiding Advanced Technology

Nadere informatie

Handleiding Honours Programma Wiskunde

Handleiding Honours Programma Wiskunde Handleiding Honours Programma Wiskunde Deze handleiding beschrijft inhoud en organisatie van het honours programma (HP) van de bacheloropleiding Wiskunde en Wiskunde en Toepassingen aan de Universiteit

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling 2010/2011

Onderwijs- en Examenregeling 2010/2011 Onderwijs- en Examenregeling 2010/2011 Masteropleidingen Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Biologie Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Natuurkunde Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Scheikunde

Nadere informatie

Rapport 5.0-regeling (concept)

Rapport 5.0-regeling (concept) Rapport 5.0-regeling (concept) Resultaten enquêtes en interviews 1 Februari 2014 Rick Verberne en Marleen Poot Faculteitsraad Geowetenschappen Universiteit Utrecht Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Resultaten

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs- en Examenregeling van de Bacheloropleiding Molecular Science & Technology

Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs- en Examenregeling van de Bacheloropleiding Molecular Science & Technology Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden & Faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Technische Universiteit Delft Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs-

Nadere informatie

Evaluatierapport Project Mechatronica MOD8

Evaluatierapport Project Mechatronica MOD8 Evaluatierapport Project Mechatronica MOD8 201400151 dr.ir. J. van Dijk 90% geslaagd na eerste poging De evaluatiecommissie heeft Project Mechatronica via een e-mailenquête geëvalueerd. De enquête is naar

Nadere informatie

Studeren aan de Universiteit Utrecht Welkom bij de opleiding Frans

Studeren aan de Universiteit Utrecht Welkom bij de opleiding Frans Studeren aan de Universiteit Utrecht Welkom bij de opleiding Frans Luuk Dijkstra (l.dijkstra@uu.nl) Bachelorvoorlichtingsdag maart 2016 Opbouw presentatie Inleiding Waarom kiezen voor Frans? De studie

Nadere informatie

Notulen OAC-vergadering 5 november 2015

Notulen OAC-vergadering 5 november 2015 Notulen OAC-vergadering 5 november 2015 aanwezig: Johan van de Leur Barbara van den Berg Yuri Kuznetsov Gil Cavalcanti Jaap van Oosten Thijs Ruijgrok Marian Brands Steven Wepster Bas Jacobs Michael van

Nadere informatie

Inwerken onderwijssystemen

Inwerken onderwijssystemen Als je op de Universiteit Twente gaat studeren zijn er een paar onderwijssystemen (lees websites) die je zal gaan gebruiken: - Blackboard: Hier kan je je opdrachten, vak informatie, deelcijfers en berichten

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R HAVO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2020 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student

Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student 30-5-2016 1 Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student Geartsje Zondervan Anneke Schrik Bart Borghols Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen 30-5-2016 2 30-5-2016 3 Even voorstellen Geartsje

Nadere informatie

Enquête informatievoorziening minoren en keuzeruimte

Enquête informatievoorziening minoren en keuzeruimte Enquête informatievoorziening minoren en keuzeruimte Verspreid onder informatiekunde bachelorstudenten, Mei 2010 31 respondenten Alle data is te vinden in het volgende bestand: https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0ahd6mpsqz7q1dhhur3zwauvztjzrt0dyvudvaupadve

Nadere informatie

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Economie en Bedrijfseconomie Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde ( FEWEB) Opbouw van studie door prof. dr. Henri de Groot (programmadirecteur)

Nadere informatie

Aan de ouder(s)/ verzorger(s) en aan de leerlingen van leerjaar 4. Purmerend, 23 maart Beste ouder(s) /verzorger(s), Beste leerling,

Aan de ouder(s)/ verzorger(s) en aan de leerlingen van leerjaar 4. Purmerend, 23 maart Beste ouder(s) /verzorger(s), Beste leerling, Aan de ouder(s)/ verzorger(s) en aan de leerlingen van leerjaar 4 Purmerend, 23 maart 2018 Beste ouder(s) /verzorger(s), Beste leerling, Binnenkort gaan de leerlingen beginnen aan het Centraal Examen.

Nadere informatie

2. Samenstelling en dagelijkse gang van zaken van de examencommissie

2. Samenstelling en dagelijkse gang van zaken van de examencommissie Regels en Richtlijnen van de examencommissies van de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit Nijmegen 2017-2018 Algemeen gedeelte 1. Reikwijdte Deze Regels en

Nadere informatie

2. Begripsbepalingen. 3. Samenstelling en dagelijkse gang van zaken van de examencommissie

2. Begripsbepalingen. 3. Samenstelling en dagelijkse gang van zaken van de examencommissie Regels en Richtlijnen van de examencommissies van de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit Nijmegen 2016-2017 Algemeen gedeelte 1. Reikwijdte Deze Regels en

Nadere informatie

Evaluatierapport Module 5 Dynamische Systemen

Evaluatierapport Module 5 Dynamische Systemen Evaluatierapport Module 5 Dynamische Systemen 201500122 Dr. ir. J.P. Schilder De evaluatiecommissie heeft verschillende moduleonderdelen van Module 5 Dynamische Systemen via emailenquêtes geëvalueerd.

Nadere informatie

Chemical Science and Engineering B1 3 rd block

Chemical Science and Engineering B1 3 rd block Chemical Science and Engineering B1 3 rd block 2017-2018 OKC-CSE, Quality assurance committee Chemical Science and Engineering, September 2018 Contents 1. Introduction 2. Points of attention 3. Quantitative

Nadere informatie

Bachelor VUmc-compas 15 Overgangsregeling. Prof.dr. Anton Horrevoets, Programmaleider Bachelor GNK

Bachelor VUmc-compas 15 Overgangsregeling. Prof.dr. Anton Horrevoets, Programmaleider Bachelor GNK Bachelor VUmc-compas 15 Overgangsregeling Prof.dr. Anton Horrevoets, Programmaleider Bachelor GNK Vumc compas 2015 Voldoen aan wettelijk raamwerk academische bachelor (OCW): Wet kwaliteit in verscheidenheid

Nadere informatie

U.S.S. Proton. Voorwoord. Beste student,

U.S.S. Proton. Voorwoord. Beste student, U.S.S. Proton Voorwoord Beste student, Voor de opleiding Scheikunde bestaat er een studiegids, hierin staat informatie over alle vakken van de opleiding Scheikunde. Soms wil je echter weten of een vak

Nadere informatie

In Groningen wordt de opleiding in het Engels gegeven. Je kunt de opleiding in het Nederlands volgen in Eindhoven, Twente en Delft.

In Groningen wordt de opleiding in het Engels gegeven. Je kunt de opleiding in het Nederlands volgen in Eindhoven, Twente en Delft. Naam opleiding: Technische Wiskunde Toelating Is de studie moeilijk? De studie vraagt veel tijd van je. Het is van belang vanaf het begin hard te werken en gemiddeld circa 40 uur per week aan je studie

Nadere informatie

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen Aanvullende regels en richtlijnen voor de opleidingen geldig vanaf 01 september 2016 Hoofdstuk 1 Bachelor Wiskunde... 2 Hoofdstuk 2 Master Mathematics... 3

Nadere informatie

Welkom bij: Open dag 4 maart Bacheloropleiding Diergeneeskunde

Welkom bij: Open dag 4 maart Bacheloropleiding Diergeneeskunde Welkom bij: Open dag 4 maart 2017 Bacheloropleiding Diergeneeskunde Wist je dat.. er in Nederland 33,4 miljoen gezelschapsdieren zijn? Denk daarbij aan honden, katten, maar ook reptielen en postduiven

Nadere informatie

Naam opleiding: Technische Bestuurskunde. Toelating

Naam opleiding: Technische Bestuurskunde. Toelating Naam opleiding: Technische Bestuurskunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

Studeren in een academische context

Studeren in een academische context Studeren in een academische context Jan van Rooij & Sinem Akgün 07-09-2016 - Organisatie van de Universiteit Leiden/psychologie - Honours College - SPS-NIP - Bachelor opleidingscommissie - OER/Examencommissie

Nadere informatie

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen Aanvullende regels en richtlijnen voor de opleidingen geldig vanaf 01 september 2013 Hoofdstuk 1 Bachelor Wiskunde... 2 Hoofdstuk 2 Master Mathematics... 2

Nadere informatie

Inleiding... 3 1. Toetsen... 4 2. Toetsbespreking, correctie, normering, inzage... 8 3. Onregelmatigheden, bezwaar en beroep... 9

Inleiding... 3 1. Toetsen... 4 2. Toetsbespreking, correctie, normering, inzage... 8 3. Onregelmatigheden, bezwaar en beroep... 9 Augustus 2015 Inhoud Inleiding... 3 1. Toetsen... 4 2. Toetsbespreking, correctie, normering, inzage... 8 3. Onregelmatigheden, bezwaar en beroep... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Over de regels en afspraken

Nadere informatie

Voorlichting voor eerstejaars Taal- en cultuurstudies. Dinsdag 9 april 2019

Voorlichting voor eerstejaars Taal- en cultuurstudies. Dinsdag 9 april 2019 Voorlichting voor eerstejaars Taal- en cultuurstudies Dinsdag 9 april 2019 Waar gaat het over? Opbouw TCS Verplichtingen binnen BA TCS Vrije ruimte Hoofdrichtingen Registreren Hoofdrichting Kernpakket,

Nadere informatie

Stichtse Vrije School

Stichtse Vrije School Studiewijzer Eindwerkstuk Stichtse Vrije School Klas 11A / 11B Schooljaar 2014-2015 Algemeen Je sluit je vrijeschooltijd af door een eindwerkstuk te maken. Je bent vrij in de keuze van de vorm en inhoud

Nadere informatie

Beleidsplan SGFR Studentgeleding Faculteitsraad Faculteit der Sociale Wetenschappen

Beleidsplan SGFR Studentgeleding Faculteitsraad Faculteit der Sociale Wetenschappen Beleidsplan SGFR 2014-2015 Studentgeleding Faculteitsraad Faculteit der Sociale Wetenschappen 1 Voorwoord Geachte lezer, Voor u ligt het beleidsplan van de studentgeleding van de Faculteitsraad FSW (SGFR)

Nadere informatie

Eindhoven heeft in het eerste jaar een aantal gemeenschappelijke vakken voor alle eerstejaarsstudenten van de universiteit.

Eindhoven heeft in het eerste jaar een aantal gemeenschappelijke vakken voor alle eerstejaarsstudenten van de universiteit. Naam opleiding: Technische Informatica Toelating Is de studie moeilijk? De studie vraagt veel tijd van je. Het is van belang vanaf het begin hard te werken en gemiddeld circa 40 uur per week aan je studie

Nadere informatie

EXAMENREGELING TWEEDE JAAR PSYCHOLOGIE 2015-2016

EXAMENREGELING TWEEDE JAAR PSYCHOLOGIE 2015-2016 1 EXAMENREGELING TWEEDE JAAR PSYCHOLOGIE 2015-2016 Terminologie NAV = Niet aan voorwaarden voldaan; AVV = Aan voorwaarden voldaan. Uitgangspunten 1. Het tweede studiejaar Psychologie kent de volgende 6

Nadere informatie

Bijlage Onderwijs- en Examenregeling (OER) Bachelor Programma Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs

Bijlage Onderwijs- en Examenregeling (OER) Bachelor Programma Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs Bijlage Onderwijs- en Examenregeling (OER) Bachelor Programma Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen 2016-2017 Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel

Nadere informatie

Welkom bij Diergeneeskunde

Welkom bij Diergeneeskunde Welkom bij Diergeneeskunde 16 maart 2019 Wist je dat er in Nederland 33,4 miljoen gezelschapsdieren zijn? Denk daarbij aan honden, katten, maar ook reptielen en postduiven er bijna 125 miljoen landbouwhuisdieren

Nadere informatie

Onderwijs- en Examen Regeling (OER) Programma Bacheloropleiding Sociologie Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Onderwijs- en Examen Regeling (OER) Programma Bacheloropleiding Sociologie Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Onderwijs- en Examen Regeling (OER) Programma Bacheloropleiding Sociologie Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen 2016-2017 Bijlage: het programma 1 Bachelor-opleiding Sociologie 2016/2017 Artikel

Nadere informatie

Reactie bachelor OER

Reactie bachelor OER Spuistraat 134 1012 VB Amsterdam (020) 525 3278 fgw@studentenraad.nl studentenraad.nl/fgw Reactie bachelor OER 2015-2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Artikel 3: Inrichting opleiding... 2 3.1 Indeling

Nadere informatie

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica Decentrale selectie Psychobiologie Procedure en selectiecriteria 2014-2015 Voor het studiejaar 2014-2015 zal de opleiding Psychobiologie 100%

Nadere informatie

Vragenlijst voor leerlingen

Vragenlijst voor leerlingen Competentie Vakinhoud Vragenlijst voor leerlingen Zet in het onderstaande overzicht je gemiddelde cijfer voor elk vak. Daarnaast kun je opschrijven waar je sterk en zwak in bent. Overzicht vakken Alfa

Nadere informatie

EXAMENREGELING TWEEDE JAAR PSYCHOLOGIE

EXAMENREGELING TWEEDE JAAR PSYCHOLOGIE 1 EXAMENREGELING TWEEDE JAAR PSYCHOLOGIE 2016-2017 Terminologie NAV = Niet aan voorwaarden voldaan; AVV = Aan voorwaarden voldaan. Uitgangspunten 1. Het tweede studiejaar Psychologie kent de volgende 6

Nadere informatie

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen Aanvullende regels en richtlijnen voor de opleidingen geldig vanaf 01 september 2014 Hoofdstuk 1 Bachelor Wiskunde... 2 Hoofdstuk 2 Master Mathematics... 2

Nadere informatie

Studiewijzer. Bachelor Informatica. Inleiding Programmeren Studiejaar en semester: jaar 1, semester 1 (blok 1)

Studiewijzer. Bachelor Informatica. Inleiding Programmeren Studiejaar en semester: jaar 1, semester 1 (blok 1) Studiewijzer Bachelor Informatica Vak: Inleiding Programmeren Studiejaar en semester: jaar 1, semester 1 (blok 1) Coördinator: J. Lagerberg Docenten: R. Poss en J. Lagerberg Studielast: 6 EC Studiegidsnummer:

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling 2012/2013

Onderwijs- en Examenregeling 2012/2013 Onderwijs- en Examenregeling 2012/2013 Masteropleidingen Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Biologie Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Natuurkunde Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Scheikunde

Nadere informatie

Master s Open Day 3 oktober 2018

Master s Open Day 3 oktober 2018 Master s Open Day 3 oktober 2018 Welkom bij deze voorlichting over het hbo premasterprogramma Youth, Education and Society (YES) 17:30-18:15 zaal Ruppert 0.02 Introductie hbo premasterprogramma YES Voorbereiding

Nadere informatie

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit Uitdaging in bèta en techniek voor vwo ers Zoek je meer uitdaging

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R VWO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2020 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

PDCA+ V6. PDCA+ Curriculumonderdeel: Blok 1.3 Jaargang: 14-15

PDCA+ V6. PDCA+ Curriculumonderdeel: Blok 1.3 Jaargang: 14-15 PDCA+ Curriculumonderdeel: Blok 1.3 Jaargang: 14-15 Deel I: Nabespreking Datum: 28 mei 2015 Coördinator(en): Prof. dr. R.A.A. Mathot, Dr. M.R. Soeters (afw) Docenten: Tamira Klooker (ook OC) Studenten

Nadere informatie

Studenten Overleg Farmacie Datum en tijd: 18 oktober 2016, 16:00-17:00 uur Locatie: Groningen, Antonius Deusinglaan 1,

Studenten Overleg Farmacie Datum en tijd: 18 oktober 2016, 16:00-17:00 uur Locatie: Groningen, Antonius Deusinglaan 1, Studenten Overleg Farmacie Datum en tijd: 18 oktober 2016, 16:00-17:00 uur Locatie: Groningen, Antonius Deusinglaan 1, 3215.0162 Aanwezig: Luuk van de Koog (PS), Merel Evers (PS), Marloes Dekens (PS),

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel leerlingen die overwegen om deel te nemen aan de U-Talent Academie hebben vragen over het programma, de selectie, de zwaarte van het programma. In dit

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 5. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 5. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R VWO 5 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2015-2018 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

4032IEBIP_Business Intelligence en Process Modelin. Business Intelligence en Process Modeling (4032IEBIP) (LIACS) No.

4032IEBIP_Business Intelligence en Process Modelin. Business Intelligence en Process Modeling (4032IEBIP) (LIACS) No. 0IEBIP_Business Intelligence en Process Modelin Business Intelligence en Process Modeling (0IEBIP) (LIACS) No. of responses = Survey Results Legend Relative Frequencies of answers Std. Dev. Mean Question

Nadere informatie

Studenten Overleg Farmacie Datum en tijd: 06 december 2016, 16:00-17:00 uur Locatie: Groningen, Antonius Deusinglaan 1, S42B

Studenten Overleg Farmacie Datum en tijd: 06 december 2016, 16:00-17:00 uur Locatie: Groningen, Antonius Deusinglaan 1, S42B Studenten Overleg Farmacie Datum en tijd: 06 december 2016, 16:00-17:00 uur Locatie: Groningen, Antonius Deusinglaan 1, 3211.-S42B De agenda is onder voorbehoud als volgt: 1. Opening 2. Vaststellen van

Nadere informatie

Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht BELEIDSREGELS AANGAANDE TOELATING TOT ONDERWIJS BOVENOP NOMINALE STUDIELAST Deze beleidsregels zijn vastgesteld door de Opleidingsdirecteur op 11 mei 2009 ter uitvoering en implementatie van art. 25 OER-bachelor

Nadere informatie

Jaarverslag OCNS 2012-2013

Jaarverslag OCNS 2012-2013 Jaarverslag OCNS 2012-2013 Inhoudsopgave 1 Samenstelling 2 2 Jaaragenda 3 3 Samenvatting 4 Accreditatie............................................... 4 Gemeenschappelijke vergadering met de VU.............................

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie