Raak vertrouwd met de cloud

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Raak vertrouwd met de cloud"

Transcriptie

1 Raak vertrouwd met de cloud Over cloudcomputing wordt op dit moment veel geschreven en gesproken. Hoewel vrijwel iedereen het erover eens is, dat er aan het werken in de cloud heel veel voordelen zijn verbonden worden er - terecht - ook nog wel wat kritische vragen gesteld over onder meer de continuïteit, de bereikbaarheid en de betrouwbaarheid. Voordat we op deze vragen ingaan, is het misschien goed, om eerst te proberen met elkaar af te stemmen wat er onder cloud-computing wordt verstaan. Wanneer we hiermee het gebruik van applicaties of diensten aanduiden die via het wereldwijde web aan iedereen worden aangeboden, dan spreken we veelal van de Public Cloud. In de praktijk wordt deze vorm van cloudcomputing vaak simpelweg aangeduid als De Cloud. Maar ook wanneer we het hebben over de mogelijkheid om informatie uit het eigen netwerk van buitenaf te ontsluiten, dan kunnen we met een beetje goede wil spreken van een cloud-oplossing. Deze mogelijkheid wordt vaak aangeduid als Local Cloud. Wanneer er binnen één organisatie sprake is van beide vormen van cloudcomputing, dan hebben we het over een Hybrid Cloud oplossing. Van een Full Cloud oplossing spreken we wanneer de volledige bedrijfsomgeving in de cloud wordt ondergebracht. In dit boekje willen we u graag vertrouwd maken met de mogelijkheden van clouddienstverlening en leggen we u graag uit welke rol Minerba hierin kan spelen.

2 U doet waarschijnlijk al meer in de cloud dan u denkt Wij durven te stellen dat u op dit moment vrijwel zeker al van een of andere vorm van clouddienstverlening gebruik maakt. Denk maar eens aan diensten als: Google ideal Social Media (zoals Twitter, Facebook, Linked-In, Tumbler enz.) IP-telefonie PIN-verkeer Internetbankieren Marktplaats / ebay Office 365 On-line boekhoudservices als Reeleezee, Exact Online, Twinfield enz. Het gaat er eigenlijk allang niet meer om óf de cloud een alternatief zou kunnen bieden voor de, ondertussen vaak zelfs al als traditioneel aangeduide, standaard automatiseringsoplossingen. De vraag is veel meer, wélke cloud-diensten in uw bedrijfssituatie inzetbaar zijn.

3 Hoe weet ik of cloudcomputing voor mij geschikt is? U kent uw eigen bedrijfssituatie het best. Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een groot aantal factoren. Stel uzelf eens de volgende vragen: - Hoe privacygevoelig is de informatie waar ik mee werk? - Hoe kritisch is mijn data? - Heb ik te maken met branchepalingen en restricties? - Hoe zit het met eventuele juridische kaders? - In alle eerlijkheid: hoe veilig is mijn netwerksituatie op dit moment? - Welke garanties heb ik op dit moment met betrekking tot bereikbaarheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid? - Hoe afhankelijk ben ik op dit moment van derden als het aankomt op continuïteit van mijn netwerkomgeving? - Heb ik werkelijk inzicht in mijn automatiseringskosten? - Hoe onderhoudsgevoelig is mijn eigen omgeving? - Welke eisen stellen mijn klanten aan mijn omgeving? - Beschik ik over voldoende kennis in eigen huis om met ontwikkelingen mee te blijven groeien? - Welke automatiseringstaken zouden eventueel kunnen worden uitbesteed / welke zaken wil ik absoluut in eigen huis houden? - Welke applicaties zijn op dit moment al in de cloud beschikbaar? En onder welke condities? - Is er een scheiding mogelijk tussen applicaties / waar is integratie echt vereist? - Is toegankelijkheid tot de applicaties van buitenaf gewenst? - Is beschikbaarheid van de data buiten de kantooromgeving gewenst? Dit vragenlijstje pretendeert zeker niet volledig te zijn. En wij pretenderen ook niet op alle vragen een antwoord te hebben. Maar wij kunnen wel putten uit een jarenlange ervaring met het naar de cloud brengen van organisaties uit alle geledingen van het MKB. Deze ervaring willen wij heel graag met u delen om te kijken of een overgang naar de cloud ook in uw specifieke bedrijfssituatie een geschikte oplossing zou kunnen zijn.

4 Minerba Minerba heeft zich gespecialiseerd in het leveren van full cloud-oplossingen. U weet inmiddels, dat wij hieronder de mogelijkheid verstaan om volledige administratieve omgevingen beschikbaar te stellen vanuit de cloud. In ons geval betekent dit: vanaf ons partner platform in het datacentrum van Telecity in Amsterdam. Onze oplossing is gebaseerd op de inzet van één centraal door ons beheerd platform voor al onze klanten. Verbeteringen, updates en upgrades komen dus al onze klanten ten goede. Het platform is uiteraard zo opgezet dat u altijd uitsluitend over uw eigen deel van het systeem beschikt, volledig afgescheiden van alle andere klanten. Servicedesk Afspraken over bereikbaarheid en beschikbaarheid worden altijd vastgelegd in een heldere overeenkomst, de SLA (Service Level Agreement).

5 ISO Certificering Goed om te weten: de datacenters van waaruit we onze diensten aanbieden, zijn op basis van de ISO en ISO 9001 normen gecertificeerd. ISO specificeert eisen voor het vaststellen, implementeren, uitvoeren, bewaken, beoordelen, bijhouden en verbeteren van een gedocumenteerd Information Security Management System (ISMS) in het kader van de algemene bedrijfsrisico's voor de organisatie. Het ISMS is ontworpen met het oog op adequate en proportionele beveiligingsmaatregelen die de informatie afdoende beveiligen en vertrouwen bieden aan klanten en andere belanghebbenden. Concreet vertaalt dit zich in maatregelen met betrekking tot: Beveiligingsbeleid Beveiligingsorganisatie Classificatie en beheer van de bedrijfsmiddelen Beveiligingseisen ten aanzien van het personeel Fysieke beveiliging en beveiliging van de omgeving Beheer van communicatie- en bedieningsprocessen Toegangsbeveiliging Ontwikkeling en onderhoud van systemen Informatiebeveiliging Incidentmanagement Continuïteitsmanagement Naleving

6 Hoe werkt het? Eigenlijk best eenvoudig. Aan de hand van een, vooraf in samenspraak met u op te zetten, Plan van Aanpak zorgen wij ervoor dat al uw applicaties op ons systeem worden geïnstalleerd. Daarbij maken wij zowel gebruik van uw eigen licenties als van alle benodigde door ons ter beschikking gestelde- Microsoft licenties. Omdat wij in de loop der jaren ervaring hebben opgedaan met de installatie van honderden applicaties kunt u ervan verzekerd zijn dat dit op een uiterst vakkundige en efficiënte manier gebeurt. Wij doen dit als het ware langs de zijlijn zonder dat u daar ook maar enige hinder van ondervindt. Tijdens de voorbereidende werkzaamheden kunt u dus gewoon door blijven werken op uw bestaande systeem. Vervolgens zorgen wij ervoor dat een kopie van uw data naar ons centrale systeem wordt overgezet zodat u kunt testen met uw eigen gegevens. Wanneer de testomgeving is goedgekeurd, halen we uw originele data nog een keer over en vanaf dat moment werkt u in de cloud. Updates, onderhoud, beheer. U heeft er vanaf dat moment geen omkijken meer naar. Wij zorgen ervoor dat het systeem werkt, en dat het blijft werken. Lokale bestanden Uiteraard kunnen bestanden, wanneer gewerkt wordt op het platform, ook lokaal op uw pc worden opgeslagen. Deze lokale bestanden worden echter niet meegenomen in de centrale back-up. Het is dus altijd verstandig om bestanden centraal op het systeem op te slaan. Lokale bestanden kunnen eenvoudig worden geknipt/gekopieerd/geplakt en versleept naar de centrale omgeving vanuit de Verkenner. In dat geval wordt er data ge-upload over de verbinding. De snelheid waarmee dit gebeurt, is uiteraard afhankelijk van de beschikbare verbinding.

7 Licenties Hoe zit het met licenties wanneer u gebruik maakt van onze cloud-oplossing? Daar kunnen we kort in zijn. U heeft daar vanaf het moment dat u bij ons op het systeem werkt eigenlijk geen omkijken meer naar. Alle licenties, met uitzondering van die van uw eigen bedrijfsapplicaties, worden door ons geregeld. Of het nu om Office, Outlook of serverlicenties gaat. En ook updates worden uiteraard door ons uitgevoerd. Licenties bij diverse cloudoplossingen 1

8 Een kort stukje techniek Om de voordelen van ons systeem te verduidelijken ontkomen we helaas niet aan een kort stukje techniek. Het platform is gebaseerd op een Citrix-omgeving. Dit biedt een aantal voordelen ten opzichte van een Terminal Server / RDP-omgeving: - De Citrix software (ICA Client) maakt op een intelligente manier gebruik van de bandbreedte (performanceverbetering) - Hoge mate van veiligheid; mogelijkheid om gebruik te maken van tokenbeveiliging, bovenop naam- en wachtwoordbeveiliging. Dit kan een hardware token zijn (zie afbeelding), of een token die als app wordt geïnstalleerd op een smartphone 1 Voorbeeld token - Mogelijkheid om de Citrix receiver App te installeren op Apple apparatuur, zoals de ipad, waardoor de mogelijkheid wordt geboden om ook alle Windows applicaties op deze apparatuur te kunnen gebruiken - Uitstekende client-printerafhandeling door de Citrix Universal Printer en printerdriver - Mogelijkheid om seamless te kunnen werken; dat wil zeggen: u beleeft het gebruik van uw applicaties in uw Citrix-scherm alsof u lokaal werkt. Beeldvullend, volledig scherm, met icoontjes van de openstaande applicaties onderin de Windows taakbalk; (zie afbeeldingen op volgende pagina)

9 Schermvoorbeelden Citrix omgeving 2 Voorbeeld scherm SnelStart onder Citrx 3Voorbeeld scherm Citrx bureaublad

10 Heel veel voordelen. Het online gebruik van uw applicaties op ons platform biedt een groot aantal voordelen: U hoeft niet te investeren in (nieuwe) serverhardware U bespaart op kosten van aanschaf en onderhoud van een eigen back-up oplossing (streamer, tapes en softwarelicenties, controletijd) Systeembeheerders kunnen zich toeleggen op systeembenutting in plaats van onderhoud zodat er een slag kan worden gemaakt van automatisering naar informatisering U bespaart op energiekosten. Niet alleen van servers, maar ook van randapparatuur (o.a. UPS, SAN, back-up apparatuur) en koeling U heeft geen eigen serverruimte in het bedrijfspand nodig Wij regelen de dagelijkse automatische back-up van alle mail en data met een bewaartermijn van 30 dagen; uitbreiding van het aantal dagen is mogelijk, evenals uitbreiding van het interval U beschikt standaard over de mogelijkheid tot (veilige) synchronisatie met laptops, tablets en smartphones (inclusief Blackberry s) Onze oplossing maakt het mogelijk om Windows- applicaties te draaien op ipads, iphones en Mac s Het systeem is volledig schaalbaar; capaciteitsuitbreiding is altijd mogelijk zonder investeringen van uw kant

11 Nog meer voordelen. Wij nemen alle zorgen weg rondom serverbeheer en onderhoud Geen perikelen rondom licentiebeheer ( Microsoft licenties worden mee gehuurd) Het systeem kent een hoge mate van veiligheid en betrouwbaarheid (systeem is op alle kritieke punten redundant uitgevoerd) Het datacenter beschikt over ISO-certificeringen op het gebied van Kwaliteit en Informatiebeveiliging (ISO en ISO 9001) Er kunnen eenvoudig maandelijks- gebruikers aan het systeem worden toegevoegd of van het systeem verwijderd, hetgeen het systeem bijzonder flexibel maakt Voorspelbare, en dus beheersbare en overzichtelijke, maandelijkse ICT-kosten op basis van het aantal gebruikers Mogelijkheid tot inzet van thin clients weinig tot geen werkplekbeheer Applicaties en data overal / altijd bereikbaar, waar een internetverbinding voorhanden is Facilitering van thuiswerk in het kader van Het Nieuwe Werken Eenvoudig aansluiten en uitrollen van IT ten behoeve van nieuwe vestigingen Mogelijkheid om in te spelen op bring your own device trend Mogelijkheid tot extra toegangsbeveiliging op basis van tokenbeveiliging -bovenop naam en wachtwoordbeveiliging- Aansluiting op Green IT trend en duurzaam ondernemen Mogelijkheid om gebruik te maken van zowel de meest recente versie van Office, als van een voorgaande versie. Hosting / geïntegreerd gebruik mogelijk van eventuele maatwerkapplicaties in combinatie met standaard pakketten

12 Zwakke schakel? Een veel gehoorde opmerking is, dat de verbinding uiteindelijk de zwakke schakel zou vormen bij een cloudoplossing. Hoewel het internet tegenwoordig bijna net zo betrouwbaar is als het elektriciteitsnet, is uitval van de internetverbinding op voorhand inderdaad nooit 100% uit te sluiten. Uitval kunt u dus niet voorkomen, maar u kunt wel het effect hiervan met enkele hele simpele maatregelen minimaliseren. Zo kunt u ervoor zorgen dat u onder praktisch alle omstandigheden gewoon door kunt werken. U kunt gebruik maken van een 2 e verbinding, via een andere provider, als fail-over. Dit kan een eenvoudige ADSL-verbinding zijn omdat ervan uitgegaan mag worden dat het om tijdelijke situaties gaat waarin alleen key-users over deze verbinding hoeven te werken; U kunt uitwijken naar een alternatieve locatie (thuis bijvoorbeeld) om via de aldaar aanwezige verbinding verder te werken op het systeem; U kunt gebruik maken van een UMTS router of een dongle als tijdelijk alternatief. Back-up Dagelijkse back-up van alle bestanden op het centrale systeem is bij de applicatiehostingdienst standaard inbegrepen. Back-ups worden standaard gedurende 30 dagen bewaard. Deze termijn is eventueel uit te breiden. Tot maximaal 7 jaar. En ook de back-up frequentie kan op verzoek worden verhoogd.

13 Vertrouwd met de cloud Wij hopen dat u zich na het lezen van dit boekje wat meer vertrouwd bent gaan voelen met de mogelijkheden van de cloud. Voor meer informatie kunt u altijd terecht op onze website: En u kunt natuurlijk altijd even mailen of bellen met onze verkoopafdeling via of

Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten

Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten White Paper Op Cloud gebaseerde online werkplekken vanaf iedere locatie op elk apparaat Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten Organisaties zijn op zoek naar meer flexibele en kosteneffectieve

Nadere informatie

Het grote kleine cloudhandboek voor ondernemers

Het grote kleine cloudhandboek voor ondernemers Het grote kleine cloudhandboek voor ondernemers Binnen 5 minuten uw cloudvragen beantwoord Wat is de cloud eigenlijk? Wat kan ik ermee? Hoe (on)veilig is de cloud? Wat kost het overstappen naar de cloud?

Nadere informatie

White paper: introductie van Cloud Computing

White paper: introductie van Cloud Computing White paper: introductie van Cloud Computing Introductie Cloud computing De explosieve groei van cloud oplossingen en diensten in de afgelopen periode is een situatie die vergelijkbaar is met de meeste

Nadere informatie

Cloud Communicatie Hosted Voice powered by Detron Telecom Solutions

Cloud Communicatie Hosted Voice powered by Detron Telecom Solutions Cloud communicatie EDITIE NR. 1 Cloud Communicatie Hosted Voice powered by Detron Telecom Solutions Zeker, zorgeloos en optimaal bereikbaar Investeren in een nieuwe telefooncentrale of telefonie afnemen

Nadere informatie

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD)

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD) Hoe? Zo! Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Wat is BYOD? 4 3 Hoe kun je BYOD zinvol inzetten? 7 4 Wat zijn de consequenties van de invoering van BYOD? 10 5 Hoe werkt BYOD voor medewerkers? 14 6 Hoe kan ik BYOD

Nadere informatie

UW WERKPLEK ONLINE IN DE CLOUD BESCHIKBAAR OP

UW WERKPLEK ONLINE IN DE CLOUD BESCHIKBAAR OP UW WERKPLEK ONLINE IN DE CLOUD BESCHIKBAAR OP UW WERKPLEK ONLINE IN DE CLOUD 2 Utica de Cloud provider 3 Werkplek Online 5 Mail Online 6 Utica Workspace 365 7 VoIP Online 11 Server Online 12 Backup Online

Nadere informatie

De gevolgen van cloud computing voor de werkzaamheden van de mkb-accountant, een uitgebreid onderzoek. (januari 2014)

De gevolgen van cloud computing voor de werkzaamheden van de mkb-accountant, een uitgebreid onderzoek. (januari 2014) De gevolgen van cloud computing voor de werkzaamheden van de mkb-accountant, een uitgebreid onderzoek (januari 2014) De gevolgen van cloud computing voor de werkzaamheden van de mkb-accountant, een uitgebreid

Nadere informatie

Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server?

Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server? Whitepaper Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server? Wanneer een kantoorserver moet worden vervangen, staat het management daarbij voor de keuze om op de traditionele manier te blijven

Nadere informatie

HOE DE CLOUD HET MKB GAAT VEROVEREN

HOE DE CLOUD HET MKB GAAT VEROVEREN HOE DE CLOUD HET MKB GAAT VEROVEREN NIEUWE KANSEN VOOR SERVICE PROVIDERS Voorwoord De markt voor informatie- en communicatietechnologie (ICT) is volop in ontwikkeling en daarbij valt steeds vaker de term

Nadere informatie

UNO CLOUD OPLOSSINGEN Moeiteloos en veilig samenwerken & communiceren in de Cloud!

UNO CLOUD OPLOSSINGEN Moeiteloos en veilig samenwerken & communiceren in de Cloud! NU GRATIS OFFICE 365 VOOR STICHTINGEN & NGO S met ANBI of SBBI status UNO CLOUD OPLOSSINGEN Moeiteloos en veilig samenwerken & communiceren in de Cloud! Zij gingen u voor UNO Flex geeft mij letterlijk

Nadere informatie

Whitepaper Hybride Cloud

Whitepaper Hybride Cloud Whitepaper it starts here Whitepaper Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Wat is de cloud?...4 2.1 Typen clouds...4 2.2 Cloud service modellen...5 2.3 Uitdagingen voor de IT-professional...6 2.4 De gewijzigde

Nadere informatie

Verslag Diner Pensant van 19 september 2012 ICT ALS WATER UIT DE KRAAN

Verslag Diner Pensant van 19 september 2012 ICT ALS WATER UIT DE KRAAN Verslag Diner Pensant van 19 september 2012 ICT ALS WATER UIT DE KRAAN 1/7 \ ICT zou moeten werken als een nutsvoorziening: als stroom uit een stopcontact of als water uit de kraan. In theorie kan cloud

Nadere informatie

Cloud computing in het onderwijs

Cloud computing in het onderwijs SURFnet Kennisnet Innovatieprogramma SURFnet bv Postbus 19035 3501 DA Utrecht Telefoon 030 2 305 305 Fax 030 2 305 329 admin@surfnet.nl www.surfnet.nl Stichting Kennisnet Postbus 778 2700 AT Zoetermeer

Nadere informatie

UNO CLOUD OPLOSSINGEN Moeiteloos en veilig samenwerken & communiceren in de Cloud!

UNO CLOUD OPLOSSINGEN Moeiteloos en veilig samenwerken & communiceren in de Cloud! UNO CLOUD OPLOSSINGEN Moeiteloos en veilig samenwerken & communiceren in de Cloud! Zij gingen u voor UNO Flex geeft mij letterlijk en figuurlijk rust. - Maarten Reuchlin, Managing Partner bij Vroom & Van

Nadere informatie

CLOUD COMPUTING, FUNDAMENT OP ORDE. Eindrapportage

CLOUD COMPUTING, FUNDAMENT OP ORDE. Eindrapportage CLOUD COMPUTING, FUNDAMENT OP ORDE Eindrapportage CLOUD COMPUTING, FUNDAMENT OP ORDE Eindrapportage André Hendriks, Erik Mark Meershoek met bijdragen van Van Doorne (Kees Stuurman et al) en RAND Europe

Nadere informatie

Cloud Computing voor de waterschappen

Cloud Computing voor de waterschappen Cloud Computing voor de waterschappen Een notitie in opdracht van het i-platform Versie: 1.0 Concept Publicatiedatum: 28 oktober 2013 Auteur: Peter de Leeuw Ons kenmerk: Versiehistorie Versie Status Datum

Nadere informatie

Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten. Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten

Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten. Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten 1 Cloudcomputing is populair, en niet zonder reden. Clouddiensten

Nadere informatie

Whitepaper: CRM in de cloud Het Nieuwe Verkopen

Whitepaper: CRM in de cloud Het Nieuwe Verkopen Whitepaper: CRM in de cloud Het Nieuwe Verkopen Inhoudsopgave 1 Managementsamenvatting 4 2 Belang van CRM 5 Definitie CRM 5 Klantcontact en CRM 5 De klantrelatie centraal 5 Van spreadsheet naar CRM software

Nadere informatie

To Cloud or Not To Cloud: the Proof of the Pudding

To Cloud or Not To Cloud: the Proof of the Pudding To Cloud or Not To Cloud: the Proof of the Pudding Met de cloud zijn alle problemen opgelost! Geen eigen grote investeringen meer op vlak van infrastructuur, minder lokaal personeel, meer efficiëntie,.

Nadere informatie

GESLOTEN RIJKSCLOUD. Functionele Doelarchitectuur

GESLOTEN RIJKSCLOUD. Functionele Doelarchitectuur GESLOTEN RIJKSCLOUD Functionele Doelarchitectuur Status Definitief, vastgesteld in ICCIO Versie 1.0 Datum 27 juni 2013 Samenvatting Aanleiding Cloud computing is, kortgezegd, het met een computer, tablet

Nadere informatie

Informatieset Uw ICT, altijd en overal

Informatieset Uw ICT, altijd en overal Informatieset Uw ICT, altijd en overal Tendenz ICT is aangesloten bij: Wie zijn wij? TendenZ ICT is uw ervaren ICT-partner die u adviseert, ondersteunt en volledig kan ontzorgen op het gebied van al uw

Nadere informatie

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model.

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. Whitepaper Collaboration for Business Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. T +31 418 57 07 00, F +31 418 57 07 50 1. Introductie Steeds meer organisaties komen

Nadere informatie

VOICE over. Mobiel tenzij. Mobieltje van de zaak. mobiel werken. Alle mogelijkheden van mobiel werken op een rij. Wat betekent. voor u?

VOICE over. Mobiel tenzij. Mobieltje van de zaak. mobiel werken. Alle mogelijkheden van mobiel werken op een rij. Wat betekent. voor u? VOICE over MAGAZINE VOOR DE OVERHEID I NR. 3 april 2013 Mobiel tenzij Wat betekent mobiel werken voor u? Mobieltje van de zaak of liever uw eigen smartphone Alle mogelijkheden van mobiel werken op een

Nadere informatie

» Consumerization en security» De gebruiker als innovator is uitdaging voor beveiligers

» Consumerization en security» De gebruiker als innovator is uitdaging voor beveiligers » Consumerization en security» De gebruiker als innovator is uitdaging voor beveiligers »Consumerization en security» De gebruiker als innovator is uitdaging voor beveiligers Nationaal Cyber Security Centrum

Nadere informatie

Een veilige, kostenefficiënte Bring Your Own Device-omgeving

Een veilige, kostenefficiënte Bring Your Own Device-omgeving cloud innovation by Macaw Een veilige, kostenefficiënte Bring Your Own Device-omgeving Zo hou je grip op mobiele apparatuur Onder invloed van Het Nieuwe Werken brengen steeds meer medewerkers hun eigen

Nadere informatie

De voordelen van cloudnetwerken

De voordelen van cloudnetwerken whitepaper De voordelen van cloudnetwerken Cloudnetwerken inschakelen om de IT-kosten te verlagen en de IT-productiviteit te verhogen Inleiding Er ligt een voortdurende druk op organisaties in zowel de

Nadere informatie

Effectief en verantwoord inzetten van tablets, BYOD-beleid en clouddiensten bij gemeenten en overheid!

Effectief en verantwoord inzetten van tablets, BYOD-beleid en clouddiensten bij gemeenten en overheid! Effectief en verantwoord inzetten van tablets, BYOD-beleid en clouddiensten bij gemeenten en overheid! Tips en valkuilen Checklisten voor BYOD, Clouddiensten en invoering tablets Met concept BYOD, Tablet

Nadere informatie

Begrotingswijzer 2013-2014 Informatiediensten en ICTservices. KPN Lokale Overheid

Begrotingswijzer 2013-2014 Informatiediensten en ICTservices. KPN Lokale Overheid Begrotingswijzer 2013-2014 Informatiediensten en ICTservices voor gemeenten KPN Lokale Overheid Inhoudsopgave Het Nieuwe Samenwerken 4 Nieuwe diensten 5 Digitale Werkomgeving Gemeenten (DWG) 5 GemBox

Nadere informatie

Remcoh MAGAZINE. Proberen is de eerste stap van falen. Interview Frank Sprangers, Bouwmij Janssen Remcoh biedt stevig fundament.

Remcoh MAGAZINE. Proberen is de eerste stap van falen. Interview Frank Sprangers, Bouwmij Janssen Remcoh biedt stevig fundament. magazine voor ondernemers Remcoh MAGAZINE 1e editie juni 2011 www.remcoh.nl Interview Frank Sprangers, Bouwmij Janssen Remcoh biedt stevig fundament Innovatie Werken in de wolk Cloud computing met Remcoh

Nadere informatie