TRENDS IN IT BESCHIKBAARHEID

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TRENDS IN IT BESCHIKBAARHEID"

Transcriptie

1 TRENDS IN IT BESCHIKBAARHEID

2 TRENDS IN IT BESCHIKBAARHEID Het succes en de acceptatie van ICT-oplossingen staat of valt met de beschikbaarheid ervan en deze dient dan ook altijd zo hoog mogelijk te zijn. Niet alleen om medewerkers in staat te stellen optimaal gebruik te maken van hun online werkplek, maar ook om bijvoorbeeld de beste klantenservice te kunnen verlenen moeten zij kunnen rekenen op een snelle en veilige toegang tot alle applicaties. Automatiseringsgids zet de belangrijkste trends voor u op een rij als het gaat om IT-beschikbaarheid. NIET BEZUINIGEN OP MAAT BEZUINIGEN MET ICT Crisis of niet: kosten besparen staat altijd hoog op de agenda van managementteams. Bij veel organisaties is het echter niet langer de trend om te bezuinigen op ICT maar door middel van ICT. Door slimme oplossingen zoals flexwerken via een online werkplek gaan vaste lasten van bijvoorbeeld huisvesting omlaag terwijl de organisatie wel doorwerkt en beschikbaar is voor klanten. Tegelijkertijd stellen ICT oplossingen organisaties in staat meer en meer informatie op maat te leveren aan klanten via tablet of smartphone. Denk bijvoorbeeld aan de digitale factuur en de persoonlijke account waar klanten hun NAW en andere gegevens kunnen bijwerken. HYBRIDE CLOUDOPLOSSINGEN 'Werken in de cloud' en 'cloudoplossingen'. Voor buitenstaanders zijn het nog altijd ongrijpbare termen, terwijl deze oplossingen ongemerkt een rol spelen in het dagelijkse leven van veel mensen in de vorm van Dropbox, Sky Drive of Google Drive. Op een veel grotere schaal is cloudcomputing allang geaccepteerd en is de oriëntatie verschoven van een technische naar een meer bedrijfskundige aanpak. Tegenwoordig zien we binnen dit gebied dan ook kleinere trends ontstaan zoals hybride cloudoplossingen. Veel organisaties vinden de afhankelijkheid van derde partijen bij pure cloudoplossingen een te grote stap en willen bovendien niet te veel afhankelijk zijn van de internetlijn. In het geval van een hybride cloud maakt men gebruik van een publieke cloud en een private. De publieke cloud wordt ingericht met standaardapplicaties zoals Office, terwijl de private cloud dienst doet voor bedrijfsspecifieke toepassingen. Het voordeel van een hybride cloudconfiguratie is dat alle systeemwijzigingen die binnen de bedrijfsmuren plaatsvinden in de private cloud worden gesynchroniseerd met de publieke cloud zodat men altijd en overal over dezelfde werkomgeving beschikt.

3 BRING YOUR OWN TABLET Aangespoord door Het Nieuwe Werken is Bring Your Own Device (BYOD) een trend die we niet over het hoofd mogen zien en eentje die zich met de komst van krachtige tablets (en zelfs smartphones) verder ontwikkelt. Waar tot voor kort Het Nieuwe Werken alleen mogelijk was op een laptop kiezen steeds meer mensen er tegenwoordig voor een apparaat te gebruiken dat nog mobieler is: de tablet. In 2013 zouden volgens Microsoft zelfs tussen 50 en 75 procent meer tablets zakelijk gebruikt worden dan in Met de komst van nieuwe modellen voorzien van krachtige processoren en die bovendien leverbaar zijn met toetsenbord en trackpad wordt het ook wel heel aantrekkelijk om de laptop thuis te laten ten gunste van de tablet, zeker als deze wordt gekoppeld aan de uitrol van 4G waardoor het mogelijk wordt om applicaties te streamen (zie hieronder). Daarbij komt dat BYOD wordt gezien als een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van de papierberg, die zeker in bestuurlijk Nederland problematische vormen aanneemt. Gemeenteraden en besturen schakelen dan ook voltallig over op applicaties als Dropbox of zelfgemaakte apps. Windows 8 is ook goed bruikbaar voor BYOD. Daarbij gaat het vooral om Windows To Go, een onderdeel van de Enterprise-versie van Windows 8. Een medewerker kan met Windows To Go vanaf een USB-stick of externe harde schijf het systeemimage van zijn bedrijf vanuit de cloud draaien op een willekeurige pc. Windows 8 hoeft dan niet lokaal geïnstalleerd te zijn. Dan kan de werknemers dus elke laptop binnenbrengen die hij maar wil en simpelweg booten met gebruik van Windows To Go. 4G MOBIELE NETWERKEN Alle grote telecomproviders in Nederland (KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2) investeren zwaar in 4G waarmee snel mobiel internet een feit wordt. En als de verwachtingen worden waargemaakt is snel ook echt snel. In theorie kan met 4G een up- en downloadsnelheid worden gehaald tot maximaal 1000 Mbit. In de praktijk zal deze snelheid waarschijnlijk niet gehaald worden, maar zeker is wel dat 4G veel sneller wordt dan de huidige 3G netwerken die niet verder komen dan maximaal ruim 28 Mbit per seconde. Hoe dan ook, met 4G beschikken we straks over een mobiel netwerk met dezelfde snelheid als in een gemiddeld vast bedrijfsnetwerk of de aansluiting die men thuis heeft. In combinatie met tablets en andere devices die geschikt zijn voor de nieuwe standaard plus gestreamde apps betreden we dan een nieuw tijdperk. Niet alleen als het gaat om flexibel werken maar zeker ook qua entertainment!

4 GESTREAMDE CLOUDAPPLICATIES Softwaregigant Microsoft zet in de zakelijke markt de toon, en dat geldt niet minder voor het aloude Office. Het laatste grote nieuws over Office is de verhuizing naar de cloud. Een van de belangrijkste gevolgen van deze stap is niet zozeer van technische aard maar van een financiële. Microsoft stapt namelijk over naar het abonnementmodel. In plaats van Office te kopen betalen we dus een maandelijks bedrag voor het gebruik van de software. Lokaal installeren is niet meer nodig, alle applicaties worden direct gestreamd uit de cloud en continu gesynchroniseerd, ook met eventuele varianten die offline zijn gemaakt. Microsoft heeft goed nagedacht over de ontwikkeling van Office in de cloud met als doel een online variant te bieden die meer biedt dan de lokale versie. De voordelen zijn evident. Zo kan iedereen die Office huurt zijn documenten vanaf elk apparaat bewerken. Alle instellingen worden centraal in de cloud opgeslagen zodat het mogelijk is om op elk moment vanaf elk device verder te werken, zelfs als een document ergens anders nog geopend is. GEINTEGREERDE APPLICATIES Er gebeurt veel op het gebied van applicaties, want naast cloudapplicaties zien we ook dat applicaties die kunnen worden geïntegreerd met andere systemen sterk in opmars zijn. Dit heeft te maken met het feit dat gebruikers vrijheid willen en geen keurslijf als het gaat om de keuze voor een (kantoor)applicatie. Zij willen dat hun Word-documenten direct worden opgeslagen in Sky Drive maar ook in Google Drive, en dat wijzigingen in het CRM-systeem worden gesynchroniseerd met hun agenda en contactpersonen in Outlook of welke andere applicatie dan ook. Hetzelfde geldt voor een fenomeen als social media. Koppelingen met Facebook, Twitter en YouTube zullen een voorwaarde zijn om gebruikers te overtuigen van het nut van een applicatie. APPLICATIEBEHEER ONDER DRUK Met de opkomst van gestreamde applicaties, maar ook door andere oorzaken, staat het applicatiebeheer bij veel organisaties onder druk. Dit geldt niet alleen voor kleinere organisaties, waar applicatiebeheer niet altijd is ingevuld, want juist ook grotere bedrijven zijn van plan hun inspanningen op dit terrein terug te schroeven. Desalniettemin zijn er bij organisaties met meer dan 50 medewerkers nauwelijks bedrijven te vinden die het doen zonder applicatiebeheer. En als vestigingen applicatiebeheer voeren, doen ze dat vaker met eigen mensen dan met extern personeel. Slechts een kwart van de vestigingen laat het applicatiebeheer door een externe partij uitvoeren. Met name de zakelijke dienstverleners, de overheid en het onderwijs hebben een uitgesproken voorkeur voor intern personeel. SaaS- en cloudproviders zijn voor deze discipline nog nauwelijks in beeld.

5 OPKOMST OPEN SOURCE Open source is al lang niet meer het domein van getalenteerde hobbyisten die vanaf hun zolderkamers handige software de wereld inslingeren. Sterker nog, alleen al het succes van systemen als WordPress en WSO2 (waarbij WSO2 het meest populaire opensource systeem is met gerenommeerde gebruikers als ebay, Cisco en T-Mobile) getuigt van het feit dat de open source wereld is veranderd in een zeer stabiele en volwassen markt, waarin ook aanbieders van commerciële software een snelle verschuiving maken naar open source. De reden hiervoor is dat er uitstekende open source producten worden geleverd die zelfs rond de klok support leveren. In bijna alle gevallen zijn er bovendien direct besparingen te realiseren van vele duizenden euro s op de jaarlijkse support en onderhoudskosten. Bovendien kan elke organisatie tegen redelijke budgetten voor implementatie en productsupport ervoor zorgen dat de laatste ICT oplossingen worden geïmplementeerd om de bedrijfsdoelstelling te halen. OPTIMALE PROCESSEN Al met al komt er door de opkomst van online werkplekken, Het Nieuwe Werken, cloudapplicaties, 4G en streaming media nogal wat op ons af, met als resultaat dat de ICT-omgeving als geheel complexer wordt en veel extra werk meebrengt op het gebied van beheer en beveiliging. Tegelijkertijd verwacht de gebruiker ongestoord en optimaal gebruik te kunnen maken van elke oplossing die hij tot zijn beschikking heeft. Dit moet op elke locatie en vanaf elke laptop, tablet en smartphone mogelijk zijn. Bovendien verwachten gebruikers dat zij bij problemen snel worden geholpen door een systeembeheerder. Medewerkers omzeilen de IT afdeling als die niet direct klaar staat en gaan zelf op zoek naar een oplossing, met alle veiligheidsrisico's van dien. Kortom, het is steeds meer de gebruiker die bepaalt en ICT die faciliteert. De moderne gebruiker van IT oplossingen wenst onafhankelijk van tijd, platform en plaats te kunnen werken. Om deze redenen is het optimaliseren van IT processen een van de belangrijkste speerpunten van elke IT afdeling. Want optimale processen betekent tevreden klanten.

ios, Android, Windows Phone of BYOD? Hulp bij het kiezen van juiste mobiele platform

ios, Android, Windows Phone of BYOD? Hulp bij het kiezen van juiste mobiele platform ios, Android, Windows Phone of BYOD? Hulp bij het kiezen van juiste mobiele platform ios, Android, Windows Phone of BYOD? helpline B.V., 20 maart 2014, versie 1.0 Dellaertweg 9 C 2316 WZ Leiden 071-523

Nadere informatie

HOE EENVOUDIG IS HET OM GEBRUIK TE MAKEN VAN CLOUD COMPUTING?

HOE EENVOUDIG IS HET OM GEBRUIK TE MAKEN VAN CLOUD COMPUTING? Innervate: Januari 2011 WHITEPAPER CLOUD COMPUTING HOE EENVOUDIG IS HET OM GEBRUIK TE MAKEN VAN CLOUD COMPUTING? Lees hier in het kort hoe u zich het best kunt bewegen in de wereld van cloud computing

Nadere informatie

KENNISDOCUMENT Van traditioneel werkplekbeheer naar Managed Workspace

KENNISDOCUMENT Van traditioneel werkplekbeheer naar Managed Workspace KENNISDOCUMENT Van traditioneel werkplekbeheer naar Managed Workspace Hoe werkplekbeheer verandert door de komst van Desktop Virtualisatie KENNISDOCUMENT Introductie Inhoud Inhoud Kennisdocument Desktop

Nadere informatie

Tijd om het beter te doen! Efficiënter werken met totaalcommunicatie

Tijd om het beter te doen! Efficiënter werken met totaalcommunicatie Tijd om het beter te doen! Efficiënter werken met totaalcommunicatie Inhoudsopgave Tijd om het beter te doen! 3 1. Optimale bereikbaarheid 5 2. Beter samenwerken 7 3. Veiligheid 9 4. Kosten & beheersbaarheid

Nadere informatie

Een veilige, kostenefficiënte Bring Your Own Device-omgeving

Een veilige, kostenefficiënte Bring Your Own Device-omgeving cloud innovation by Macaw Een veilige, kostenefficiënte Bring Your Own Device-omgeving Zo hou je grip op mobiele apparatuur Onder invloed van Het Nieuwe Werken brengen steeds meer medewerkers hun eigen

Nadere informatie

De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design

De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design white paper Heeft ú al een ecm systeem? 4 april 2013 Bas Fockens, directeur Datacon BV De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design Door de komst van de smartphone en tablets is

Nadere informatie

Cursusadministratie Software. Whitepaper

Cursusadministratie Software. Whitepaper Cursusadministratie Software Huur of Koop Whitepaper Januari 2011 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding: Koop versus huur... 3 Hoofdstuk 1... 4 1.1 Belangrijke trends bij SaaS-applicaties... 4 1.2

Nadere informatie

Wat betekent consumerization voor organisaties?

Wat betekent consumerization voor organisaties? Wat betekent consumerization voor organisaties? 16 KEYNOTES 01 WAT BETEKENT CONSUMERIZ ATION VOOR ORGANISATIES? Het moment waarop de manier van omgaan met ict is veranderd, laat zich moeilijk precies vastpinnen

Nadere informatie

Cloud Communicatie Hosted Voice powered by Detron Telecom Solutions

Cloud Communicatie Hosted Voice powered by Detron Telecom Solutions Cloud communicatie EDITIE NR. 1 Cloud Communicatie Hosted Voice powered by Detron Telecom Solutions Zeker, zorgeloos en optimaal bereikbaar Investeren in een nieuwe telefooncentrale of telefonie afnemen

Nadere informatie

Wakker worden! Triggers voor IT managers. Trendonderzoek Waar ligt de IT manager wakker van?

Wakker worden! Triggers voor IT managers. Trendonderzoek Waar ligt de IT manager wakker van? Wakker worden! Triggers voor IT managers Trendonderzoek Waar ligt de IT manager wakker van? Inhoud 3. 4. Voorwoord Inleiding 5. 6. Uitdagingen en trends 12. 16. 19. Een greep uit de onderzoeksresultaten

Nadere informatie

Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten

Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten White Paper Op Cloud gebaseerde online werkplekken vanaf iedere locatie op elk apparaat Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten Organisaties zijn op zoek naar meer flexibele en kosteneffectieve

Nadere informatie

IT: van kostenpost tot katalysator van productiviteit Whitepaper over de inzet van zakelijke full service IT stores

IT: van kostenpost tot katalysator van productiviteit Whitepaper over de inzet van zakelijke full service IT stores IT: van kostenpost tot katalysator van productiviteit Whitepaper over de inzet van zakelijke full service IT stores IT: van kostenpost tot katalysator van productiviteit 1 Inleiding Tien jaar geleden zaten

Nadere informatie

MKB Cloud Barometer 2014 Management Samenvatting Zakelijke Dienstverlening In opdracht van: Exact Nederland & KPN

MKB Cloud Barometer 2014 Management Samenvatting Zakelijke Dienstverlening In opdracht van: Exact Nederland & KPN Management Samenvatting Zakelijke Dienstverlening In opdracht van: Exact Nederland & KPN Peter Vermeulen Pb7 Research 1 juli 2014 peter@pb7.nl 1 Inhoud Inhoud... 1 Achtergrond... 2 De MKB Cloud Barometer

Nadere informatie

White paper: introductie van Cloud Computing

White paper: introductie van Cloud Computing White paper: introductie van Cloud Computing Introductie Cloud computing De explosieve groei van cloud oplossingen en diensten in de afgelopen periode is een situatie die vergelijkbaar is met de meeste

Nadere informatie

Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server?

Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server? Whitepaper Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server? Wanneer een kantoorserver moet worden vervangen, staat het management daarbij voor de keuze om op de traditionele manier te blijven

Nadere informatie

KEMBIT Cloud Ladder Klassieke IT of "de Cloud"?

KEMBIT Cloud Ladder Klassieke IT of de Cloud? Walter Robijns Microsoft Certified Architect KEMBIT Cloud Ladder Klassieke IT of "de Cloud"? Kan ik al volledig werken in de Cloud? Moet ik nog wel investeren in een nieuwe werkplek of serveromgeving

Nadere informatie

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model.

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. Whitepaper Collaboration for Business Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. T +31 418 57 07 00, F +31 418 57 07 50 1. Introductie Steeds meer organisaties komen

Nadere informatie

Whitepaper Vast-mobiel integratie

Whitepaper Vast-mobiel integratie Whitepaper Vast-mobiel integratie Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Vast versus mobiel... 3 2 Wat is vast-mobiel integratie?... 4 2.1 Anywhere... 4 2.2 Mobiele apps... 5 2.3 Forced on PBX... 5 2.4 Private

Nadere informatie

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD)

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD) Hoe? Zo! Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Wat is BYOD? 4 3 Hoe kun je BYOD zinvol inzetten? 7 4 Wat zijn de consequenties van de invoering van BYOD? 10 5 Hoe werkt BYOD voor medewerkers? 14 6 Hoe kan ik BYOD

Nadere informatie

WHITEPAPER MOBILE DEVICES

WHITEPAPER MOBILE DEVICES 2011 Innervate: november WHITEPAPER MOBILE DEVICES SMARTPHONES / OF BETER GEZEGD: SERIOUS BUSINESS FOR ICT MANAGERS Producenten van mobiele devices spelen meer en meer in op de gebruikersbehoefte om communicatie

Nadere informatie

HOE DE CLOUD HET MKB GAAT VEROVEREN

HOE DE CLOUD HET MKB GAAT VEROVEREN HOE DE CLOUD HET MKB GAAT VEROVEREN NIEUWE KANSEN VOOR SERVICE PROVIDERS Voorwoord De markt voor informatie- en communicatietechnologie (ICT) is volop in ontwikkeling en daarbij valt steeds vaker de term

Nadere informatie

Waarom kiezen voor Cloud Computing?

Waarom kiezen voor Cloud Computing? Waarom kiezen voor Cloud Computing? De grootste verandering in de ICT sinds de opkomst van het internet 1 Een White Paper is een document dat uitgebreide, objectieve en relevante informatie biedt over

Nadere informatie

#trendingtopics. de cloud. In gesprek over. Wat houdt bedrijven tegen? New Technology Adaptation Meer rendement met nieuwe tools

#trendingtopics. de cloud. In gesprek over. Wat houdt bedrijven tegen? New Technology Adaptation Meer rendement met nieuwe tools #trendingtopics Magazine voor klanten van KPN Consulting In gesprek over de cloud Wat houdt bedrijven tegen? New Technology Adaptation Meer rendement met nieuwe tools Benefits Management Zorg dat u écht

Nadere informatie

Kiki koning. Irenestraat 62 6707 CX Wageningen Tel: +31(0)612266623 KvK: 11061326 BTW: NL081151780B01

Kiki koning. Irenestraat 62 6707 CX Wageningen Tel: +31(0)612266623 KvK: 11061326 BTW: NL081151780B01 In de cloud, het nieuwe werken Is uw bedrijf ook toe aan werken in de cloud? Bent u het beu dat programma s, data en bedrijfsdocumenten zich overal en nergens bevinden? ItsCloud neemt al deze zorgen van

Nadere informatie

Bekijk onze eerstvolgende Business Eventdagen op BTCTELECONSULT.NL/BUSINESSEVENT. Met vriendelijke groet,

Bekijk onze eerstvolgende Business Eventdagen op BTCTELECONSULT.NL/BUSINESSEVENT. Met vriendelijke groet, TELECOM TABLOID RENDEMENT IN DE LIFT herfst 2013 / winter 2014 >> Thema: Rendement in de lift >> Hosted IP Telefonie op maat... pag. 2 >> Special: bewaar-stappenplan... pag. 3 t/m 6 Slimmer werken, communiceren

Nadere informatie

Nieuw denken over de werkplek Digital Workspace: schaalbaar, gedifferentieerd en veilig

Nieuw denken over de werkplek Digital Workspace: schaalbaar, gedifferentieerd en veilig Nieuw denken over de werkplek Digital Workspace: schaalbaar, gedifferentieerd en veilig Whitepaper Inhoudsopgave Met digital workspace meer wendbaarheid Definitie 3 belangrijke thema s ICT en HR: samen

Nadere informatie

MKB Cloud Barometer 2014 Management Samenvatting Productie In opdracht van: Exact Nederland & KPN

MKB Cloud Barometer 2014 Management Samenvatting Productie In opdracht van: Exact Nederland & KPN Management Samenvatting Productie In opdracht van: Exact Nederland & KPN Peter Vermeulen Pb7 Research 24 juli 2014 peter@pb7.nl 1 Inhoud Inhoud... 1 Achtergrond... 2 De MKB Cloud Barometer voor Productiebedrijven

Nadere informatie