NumoQuest.nl Oktober 2013 Auteur: R. Nollen, R. Civile

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NumoQuest.nl Oktober 2013 Auteur: R. Nollen, R. Civile"

Transcriptie

1 NumoQuest.nl Oktober 2013 Auteur: R. Nollen, R. Civile

2 Inleiding NumoQuest white papers en presentatie beslaan het raakvlak en grijs gebied IT vs Non-IT. Visie en zijn gebaseerd op generieke best practices en ready to implement. Het is bekend dat generiek een dynamisch begrip kan blijken voor de lezer. Niettemin is het document geheel in lijn met de werking van IT als materie en de wetmatigheden die met IT gepaard gaan. NumoQuest staat geenszins voor oog discussie te beginnen doch de betrokkenen binnen de organisatie de werking van materie IT bij te brengen, ontdaan van alle commercie, zoals IT werkt, volgens eigen wetmatigheden. Voor vragen en aanvulling kunt u zich wenden tot het NumoQuest Contact Center middels in voetnoot geplaatste mogelijkheden.

3 Cloud Het is allemaal cloud wat de klok slaat sinds enkele jaren. Cloud hier, cloud daar, cloud overal. U stuitert van de ene hype in de ander, dat is waar we naar toe gaan en of u wil of niet, u zult straks wel moeten. Geen wereld meer zonder cloud. Tenminste, dat hoopt men natuurlijk. En die men zijn de mensen die het liefst zoveel mogelijk aan u verdienen. Doel van IT In de vele hypes en discussies, met als doel u te overreden dat. de toekomst is., of u wilt of niet, daar gaan we wel naar toe.,. U kunt er maar beter voor zorgen dat. Want anders.,.. is de toekomst, er is geen weg terug.. en gelijkwaardige publicaties die u moeten overreden om toch vooral te gaan investeren in. Dat is NIET het doel van IT. IT is een strategisch vehikel dat uw organisatie tot nut moet zijn in de uitvoering van Dat betekend dat er over de inzet en implementatie van IT in zijn geheel regelmatig moet worden nagedacht. Waar slechts weinig mensen toe komen is voor elke stap in en met IT, zich twee validerende vragen te stellen. 1. Waarom automatiseer je? 2. Waarom zou je automatiseren? Als deze twee niet gevalideerd kunnen worden, zou u zich heel eenvoudig af moeten vragen waarom dan wel? IT en toevoegende waarde IT als materie en vehikel is uitstekend geschikt binnen aantoonbare kosten, marges en tijd, inzichtelijk te maken of het handig is een IT peripheral te implementeren of een bepaalde investering te doen. Hierbij zou een ieder eigenlijk uit moeten gaan van de toevoegende waarde van IT, niet wat er word geroepen en gehyped. Wanneer wel en wanneer niet? Deze vraag is zeer eenvoudig te beantwoorden. Als een IT implementatie geen duidelijk omlijnde toevoegende waarde heeft voor implementatie, hier moet u lezen nuttig en winstvergrotend, dan zou het goed zijn aankoop of implementatie te overwegen. Als het zo is dat het verhaaltje overweldigend aan doet of op voorgaande twee cruciale vaststelling geen gedegen antwoord komt, dan zou het antwoord gewoon NEEN moeten zijn. Uiteraard is een ieder van u volkomen vrij daarin een eigen afweging te maken. De reden dit u mee te geven is omdat IT als materie Volkomen is. Volkomen in de zin dat deze stap voor stap voorspelbaar is.

4 Cloud in vorm en facet Google cloud maar eens en u krijgt een hoos uit.. vele commerciële vormen, u word bedolven onder techniek, maar eigenlijk worden u veel dingen vrijwel niet verhelderd, verduidelijkt, inzichtelijk gemaakt. Het echte cloud.. Het echte cloud verhaal begint eigenlijk in Jawel, u leest het goed. Het idee van Joseph C.R. Licklider van het ARPA net was de visie van een wereldomvattend computernetwerk. Dat is dus uitgegroeid tot wat u en wij kennen als gewoon het internet. Dat is slechts de helft van het verhaal. De andere helft was van een wat later moment in de tijd dat er een techniek bestond om allerlei soorten data op te splitsen en overal en nergens op te slaan op verschillende computers. Men stelde dat dat enorme voordelen zou hebben. Data zou niet langer meer op één plaats zijn verzameld maar overal. Men zou theoretisch van overal bij die data kunnen, niemand hoefde meer bang te zijn dat een back up het niet meer zou doen, juist door het verspreiden van al die data, was de kans dat data incompleet zou worden, verwaarloosbaar. Dat dacht men. De eerste melding van het woord Cloud, was eigenlijk overgenomen vanuit het begrip dat het internet een soort wolk was waar iedereen kon intappen. Het begrip cloud in een notendop. Niets nieuws onder de zon Na twee duizend acht, het uitbreken van de mondiale bankencrisis, is er iets in het landschap van IT en NON IT gebeurd. In Nederland, om het even beperkt te houden, schoot menigeen in diepe ellendige stress en bedacht van alles en nog wat om van heel veel zakelijke ballast af te komen. Dat was van het onnadenkend snijden in resources en Human capital tot het bedenken van allerlei zogenaamde nieuwe zaken zoals cloud. Zoals in voorgaande geïllustreerd, is cloud, als die al opgang maakte na twee duizend acht, helemaal niets nieuws, maar zou uw organisatie, de zaak, van onschatbare waarde zijn. In twee jaar tijd presteerde men het de halve goegemeente knettergek te maken dat Cloud HET is. Of u wil of niet, dat is waar wij met zijn allen naar toe gaan, neen er is geen weg terug. In dit laatste is een grotere waarheid verborgen dan dat zij u vertellen. Materie IT en wetmatigheden U moet weten dat materie IT zich op een bepaalde manier beweegt. Wel op een dusdanige wijze dat iedereen die in en met IT werkt, zich aan de wetmatigheden van IT zal moeten onderwerpen. Helaas, de fout die menigmaal word gemaakt is te denken dat IT zich maar moet schikken naar de grillige dynamiek van mens en zakenwereld. Helaas. NIET! Dit niet vanuit het oogpunt IT of commercie geroepen, het is gewoon materie IT die dat niet toe staat. En laat nu 95% van de gebruiker hier niets van weten, laat staan begrijpen en ernstiger nog, meer dan 80% van hen die u iets proberen te verkopen? Die weten dat ook nog niet eens. Zij zijn te druk bezig met dat ene. U ergens van te overtuigen.

5 Cloud, toevoegende waarde U zult zich in alle rust eens de vraag moeten stellen of cloud iets voor u en uw onderneming of organisatie is. Hierbij is het wel van belang dat u zich op de hoogte stelt van een aantal zaken rond cloud, die direct impact heeft op uw beeldvorming, en uiteindelijk de keus die u maakt. Amazon was de eerste die een cloud achtige structuur gebruikte. Denk hier rustig over na en u beseft dat Amazon haar tijd aardig vooruit was. Maar kijkt u even naar de structuur van de Amazon organisatie, dan beseft u dat cloud wel eens uitermate geschikt kan zijn voor globale decentrale organisaties. De vraag hier zal dus zijn, bevind u zich in een dergelijke of bent u in het bezit van een dergelijke organisatie? Perikelen van cloud op Nederlandse bodem IT is een materie die toevoegende waarde bezit. Berekenbare toevoegende waarde. Dat betekend dat u met IT als vehikel hele eenvoudige rekensommen kunt maken over investeringskosten en terugverdien modellen. Dat moet u zo eenvoudig mogelijk maken want de principes van IT als materie en vehikel, zijn namelijk bijzonder eenvoudig. In Nederland word u dan ook bestookt met tal van cloud principes, public, private cloud en wie weet wat al niet meer. U weet nu wat cloud in essentie is, en u weet nu ook dat wat men nu zo graag hyped en roept, misschien wel VIA cloud loopt, maar niet perse cloud is. In Nederland word het ene cloud hostingcenter na de ander de grond uit gestampt, en iedereen roept plots cloud expert en leverancier te zijn. Maar of dat ook werkelijk zo is? Kosten reductie, oogpunt van IT IT als materie, als vehikel, heeft in elk geval een duidelijk oogmerk. Het realiseren van besparingen door rendement te verhogen. Aangezien IT momenteel, misschien was u nog niet tot die conclusie gekomen, al een volledig strategische materie voor u is geworden, kunt u met eenvoudige handgrepen besparingen bewerkstelligen die niemand u vertelt. Waarom dit in de praktijk vaak niet zo is? Men gaat toch niet een gat slaan in de eigen portemonnee? Bedenkt u maar eens wat een verlies het is als uw uit valt of dat u gewoon niet meer kunt bellen of het internet dat problemen geeft. Waarom u in de cloud zou moeten? - Omdat het goedkoper is Dat is nog maar helemaal de vraag of dat zo is. De kosten per werkplek het onderhoud en afschrijving daarvan vs alle kosten van, inclusief die van een migratie naar, cloud. Wat u hier niet word vermeld in dergelijk traject hoe een remigratie uit de cloud kan worden gerealiseerd. Tot op heden zijn er vrijwel geen simulatie ervaringen gedocumenteerd dus is bijzonder moeilijk vast te stellen wat daar de risico s en gevolgen van zijn.

6 - Uw data is 24/365 beschikbaar Ook een afgegeven garantie heeft maar zeer beperkte waarde. Immers, het zegt niets over de beschikbaarheid van verbinding omdat de verbinding erg vaak in handen is van een derden partij waarvoor u andere afspraken zult moeten afsluiten. Die beschikbaarheid hangt af van veel meer factoren. - U kunt beschikken over uw data waar u ook bent Ook dit is een beetje onzinnige beredenering. In het huidige tijdperk is de realisering hiervan helemaal niet zo heel erg ingewikkeld. Dus ook niet echt een overtuigende reden om over te moeten stappen naar cloud. - Back ups zijn altijd en centraal gegarandeerd Ook dit is een dooddoener. Het maken van een backup maakt onderdeel uit van een totale overeenkomst. Tenminste, mocht u dit niet zijn vergeten. Wat in meer dan 70% van de gevallen wel word vergeten is het controleren van die backups. U zou verbijsterd zijn hoe vaak het voor is gekomen dat backups om technische redenen volkomen waardeloos zijn gebleken. Dit word doorgaans alleen maar duidelijk bij grotere calamiteiten waarbij een grote restore noodzakelijk is. Wanneer men een enkel document terug wil hebben uit een backup? Neemt dit flink tijd in beslag en heeft natuurlijk een rekening. - Grote expertise inhouse Dit kan. Maar wanneer u bedrijfsspecifieke applicaties heeft, zal men net als voorheen een beroep moeten doen op externe expertise, zoals u, of uw IT afdeling ook altijd heeft gemoeten. - U zult op gegeven moment wel moeten. Het is een ingezette trend die steeds groter word, dat is nu eenmaal de toekomst, of u wilt of Deze boude beweringen zijn volkomen onzin. Absoluut niet iedereen in Nederland staat te trappelen om even in de cloud te stappen omdat Natuurlijk, vele publicaties met succes verhalen maar. Wat eveneens zeer belangrijk is te weten.. - Uw data elders. Het kan zijn dat uw cloud leverancier afspraken heeft gemaakt met derden. Misschien staat dit wel in de kleine lettertjes van de contracten maar toch. Dat betekend dat hoe meer partijen bij een dergelijk traject zijn betrokken, hoe groter de kans op hiaten en omissie met alle gevolgen van dien. IT is een tamelijk niet vergevingsgezinde materie. Als er ergens iets mis gaat dat gaat het gewoon mis. Dat ligt zelden aan IT maar aan de mens. Maar wanneer uw data elders is gestald, volkomen buiten uw regie? - GEC Globally Embargoed Countries Nederland is vriendjes met velen over de wereld. De VS is dit niet. Deze houd een lijst bij van landen waar het beter van is geen zaken mee te doen. Het hoeft niet zo te zijn dat Nederland dit ook vind natuurlijk. Het word lastiger als men in de VS er achter komt dat uw data op een stukje cloud is geplaatst van een land op de zwarte lijst. Zonder dat u het weet komt uw naam plots op een zwarte handelslijst te staan in de VS.

7 U komt daar pas achter wanneer u. zaken wil doen in de VS. Nu al is bekend van een aantal ondernemers die pas aan de grens van de VS met dit gegeven werd geconfronteerd, de gelegenheid werd geboden de eerste vlucht weer terug te nemen. - NSA en Home Act Edward Snowden, u weet wel die klokkenluider van de NSA, heeft bijzonder veel onthuld over de perikelen van o.m. hoe de NSA van de VS globaal te werk gaat. De wijze waarop men dit doet is ontluisterend want as we speak, gebleken is dat er maar weinig terreinen zijn waar de belangstelling van die NSA niet naar uit gaat. De Home Act van de VS verordonneert dat data gestald op cloud in de VS, integraal inzichtelijk moet zijn voor de Amerikaanse autoriteiten. Dat betekend dat uw data aldaar gestald, persoonsgegevens, zakelijke en financiële data, inzichtelijk is aldaar. Als er data door u word gebruikt die de VS niet welgevallig is, ook dan loopt u kans op vragen of zelfs problemen. Los van het feit of dit allemaal wel mag en kan, u weet in ieder geval dat u van de Nederlandse overheid niets hoeft te verwachten. Maar ook niet van uw cloudleverancier. Uw data veiliger bij uw cloudleverancier? Dat is dan nog maar helemaal de vraag. - Recentelijke interessante jurisprudentie Bij een failissement van een onderneming wiens infrastructuur en data volledig in de cloud stond, werden klanten van die onderneming plots van hun data afgesneden. Stuk voor stuk moesten zij een juridische weg gaan bewandelen de cloudleverancier inzichtelijk te maken dat zij juridisch eigenaar waren van welke data. Het is al duidelijk dat in 2014 en 2015 het economische leed voor de gehele IT sector absoluut nog niet is geleden. Dat betekend in ieder geval dat een gezonde overpeinzing op zijn minst op zijn plaats zou moeten zijn data en applicaties in de cloud te willen plaatsen. Immers, zit u te wachten op langdurige interruptie van iets strategisch als uw IT? Ook al staat u juridisch volkomen in uw recht?

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch?

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Snap binnen 2 uur de belangrijkste financiële begrippen:

Nadere informatie

Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server?

Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server? Whitepaper Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server? Wanneer een kantoorserver moet worden vervangen, staat het management daarbij voor de keuze om op de traditionele manier te blijven

Nadere informatie

Verslag Diner Pensant van 19 september 2012 ICT ALS WATER UIT DE KRAAN

Verslag Diner Pensant van 19 september 2012 ICT ALS WATER UIT DE KRAAN Verslag Diner Pensant van 19 september 2012 ICT ALS WATER UIT DE KRAAN 1/7 \ ICT zou moeten werken als een nutsvoorziening: als stroom uit een stopcontact of als water uit de kraan. In theorie kan cloud

Nadere informatie

Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem

Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem Bachelorthesis J.N. Zwikstra - 265948 Economie & Bedrijfseconomie Erasmus Universiteit Rotterdam Begeleider: prof. dr. G.J. van der Pijl Meelezer:

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

geld niet van bewust.

geld niet van bewust. 5 geld In dit hoofdstuk wordt gekeken hoe een open source-softwareomgeving aan fondsen kan komen. Dit is niet alleen bestemd voor ontwikkelaars die worden betaald om aan open source-softwareprojecten te

Nadere informatie

e-mail marketing webwinkeliers voor Voor praktische professionals

e-mail marketing webwinkeliers voor Voor praktische professionals e-mail marketing voor webwinkeliers Voor praktische professionals Alle grote webwinkels doen aan e-mail marketing. Dat doen ze natuurlijk niet voor niets. Ze weten namelijk dat e-mail marketing meer oplevert

Nadere informatie

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen:

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen: Sollicitatiegesprek De uitnodiging En dan is het zover: je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je bent nu door de eerste selectie heen en dat betekent in ieder geval dat je brief, CV en eventueel

Nadere informatie

Voor mijn ouders Riny en Jan

Voor mijn ouders Riny en Jan Een rijk land moet rijk leven Voor mijn ouders Riny en Jan Martin ten Cate Een rijk land moet rijk leven Nederland op zoek naar balans Boom Amsterdam Omslagontwerp: René van der Vooren, Amsterdam Vormgeving

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 9. 1 Inleiding 13

Inhoud. Voorwoord 9. 1 Inleiding 13 Inhoud Voorwoord 9 1 Inleiding 13 2 De essentie van PROA: ongevraagd, gevraagd, sluitend en juist 19 2.1 PROA: ongevraagd en gevraagd advies 19 2.2 De sluitende PROA: een logische redenering 21 2.3 De

Nadere informatie

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; Raad van Lelystad ( 3 T 2009 N 455 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op donderdag 11 juni 2009 te 19.00 uur in het Stadhuis te Lelystad. Aanwezig zijn:

Nadere informatie

ICT Security in de praktijk voorbeelden en aanbevelingen van deskundigen

ICT Security in de praktijk voorbeelden en aanbevelingen van deskundigen ICT Security in de praktijk voorbeelden en aanbevelingen van deskundigen 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 ICT Security in de praktijk voorbeelden en aanbevelingen van deskundigen 4 4 4 4 4 Colofon 4

Nadere informatie

Sparen, beleggen in aandelen of in recreatief onroerend goed

Sparen, beleggen in aandelen of in recreatief onroerend goed Sparen, beleggen in aandelen of in recreatief onroerend goed De beurskoersen schommelen en kennen een neergaande trend. De rente is historisch laag. Voor beleggers een onzekere situatie, en voor wie op

Nadere informatie

Strategie in social media Herziene versie van het social strategy model (2011)

Strategie in social media Herziene versie van het social strategy model (2011) goed in direct klantcontact Strategie in social media Herziene versie van het social strategy model (2011) bekijk onze website op www.pondressocialmarketing.nl Ralph Merkle If you look at the various

Nadere informatie

de wethouders H. Kuipers (VVD), H. Klap (GB) en S. Lok (CDA).

de wethouders H. Kuipers (VVD), H. Klap (GB) en S. Lok (CDA). 1 V E R S L A G * * * * * ** * * * van de meningsvormende vergadering van de raad van de gemeente Vlagtwedde, gehouden op dinsdag 9 april 2013 om 20.00 uur in het gemeentehuis in Sellingen. Voorzitter:

Nadere informatie

Waarde-volle zorg 01

Waarde-volle zorg 01 Waarde-volle zorg 01 02 Waarde-volle zorg Waarde-volle zorg 03 04 Waarde-volle zorg Gezondheidszorg moet gaan doen wat het woord zegt Gezondheidszorg moet gaan doen wat het woord zegt. Dat betekent dat

Nadere informatie

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl Colofon Titel Just share it! Geef je kennis een goed doel. Samengesteld door CIVIQ instituut vrijwillige inzet House of Sharing * Datum Oktober 2004 Contactadressen voor deze publicatie: CIVIQ Plompetorengracht

Nadere informatie

White Paper. We kunnen niet zonder de telefoon! Wat is de plaats van de telefoon in de huidige omni channel klantcontact omgeving?

White Paper. We kunnen niet zonder de telefoon! Wat is de plaats van de telefoon in de huidige omni channel klantcontact omgeving? Quality Support BV Wagenhoeve 57 3992 PB Houten Postbus 279 3990 GB HOUTEN T 030 63 522 75 K.v.K. Utrecht nr. 30192231 NL75ABNA0630730458 White Paper We kunnen niet zonder de telefoon! Wat is de plaats

Nadere informatie

Cloud computing in het onderwijs

Cloud computing in het onderwijs SURFnet Kennisnet Innovatieprogramma SURFnet bv Postbus 19035 3501 DA Utrecht Telefoon 030 2 305 305 Fax 030 2 305 329 admin@surfnet.nl www.surfnet.nl Stichting Kennisnet Postbus 778 2700 AT Zoetermeer

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

Edwin de Ron van IGEL Technology:

Edwin de Ron van IGEL Technology: het vakblad over cloud computing www.cloudworks.nu Jaargang 4, nr. 9 / 2013 Onderzoek Research in Action/Compuware: Cloud vraagt om andere monitoring tools Hybride cloud-omgeving vereist teamwerk Edwin

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

Houten/Rotterdam 18 december 2012

Houten/Rotterdam 18 december 2012 Houten/Rotterdam 18 december 2012 KansPlus en Platform VG Rijnmond bieden U hierbij een handreiking aan voor collectieve belangenbehartigers, die in hun gemeente de belangen willen behartigen van mensen

Nadere informatie

Mens en model. 1. Introductie

Mens en model. 1. Introductie Mens en model Het werken met modellen is rationeel. Oorzaak en gevolg wordt keurig met elkaar in verband gebracht. Het werken met modellen is ook een teken van vertrouwen. Vertrouwen in de ratio, vertrouwen

Nadere informatie

3 de vraag naar timemanagement

3 de vraag naar timemanagement 3 de vraag naar timemanagement Als je dit boek in een boekhandel openslaat of al gekocht hebt, ben je kennelijk geïnteresseerd in timemanagement of technieken om in de tijd waarover je beschikt, meer te

Nadere informatie

Analytic Trouble Shooting The best practice for problem solving

Analytic Trouble Shooting The best practice for problem solving De mens in de IT-organisatie Analytic Trouble Shooting, The best practice for problem solving 5.5 Analytic Trouble Shooting The best practice for problem solving Voor het oplossen van (al dan niet technische)

Nadere informatie

manag IT Cloudangst Cloud voor en na 400.000 organisaties gingen u voor, welke strijd heeft u nog te gaan? 8 redenen om alles bij het oude te laten

manag IT Cloudangst Cloud voor en na 400.000 organisaties gingen u voor, welke strijd heeft u nog te gaan? 8 redenen om alles bij het oude te laten nummer 3, augustus 2013 manag IT Cloud voor en na 400.000 organisaties gingen u voor, welke strijd heeft u nog te gaan? In vijf stappen helemaal in de wolken Zes tips en valkuilen voor een veilige toegang

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

Succesvol Beleggen. Succesvol Beleggen. Wordt een succesvolle belegger door de juiste stappen te nemen

Succesvol Beleggen. Succesvol Beleggen. Wordt een succesvolle belegger door de juiste stappen te nemen Succesvol Beleggen Wordt een succesvolle belegger door de juiste stappen te nemen door Harry Klip en Jan Robert Schutte OptieAcademy 0 Inhoudsopgave Voorwoord Hoofdstuk 1: Bouwstenen succesvol beleggen

Nadere informatie