SPORT EN BEWEGEN. Informatie voor kinderen met een nierziekte

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SPORT EN BEWEGEN. Informatie voor kinderen met een nierziekte"

Transcriptie

1 SPORT EN BEWEGEN Informatie voor kinderen met een nierziekte

2 SPORT EN BEWEGEN WAT JE MOET WETEN VOOR JE BEGINT Bewegen is goed voor iedereen. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je conditie verbetert, dat je sterker wordt en dat je je beter voelt. Het is goed voor je hart en bloedvaten, maakt je botten sterker en zorgt ervoor dat je niet te dik wordt. Ook als je dialyseert, binnenkort moet gaan dialyseren of als je een donornier hebt. Heel veel kinderen met een nierziekte sporten. Meestal bij een gewone sportclub, soms aangepast aan wat ze kunnen en soms via een fysiotherapeut. Toch blijven er veel vragen over sporten en bewegen met een nierziekte. Deze brochure probeert ze zoveel mogelijk te beantwoorden. Wat kun je als nierpatiënt? Niet alle kinderen met een nierziekte zijn hetzelfde. Er zijn veel verschillen. En het scheelt of je al sportte voor je ziek werd of er voor het eerst mee wil beginnen. Maar iedereen die wil, kan sporten. Ook als je moet (gaan) dialyseren of een donornier hebt. Wel is het verstandig om aan de dokter te vertellen dat je sport of wilt gaan sporten. Hij of zij is goed op de hoogte van jouw ziekteverhaal en weet waar jij in jouw speciale geval rekening mee moet houden. Sommige kinderen hebben naast hun nierziekte nog andere afwijkingen of gebruiken medicijnen waarbij sporten niet verstandig is. Soms zijn er speciale voorzorgen nodig, bijvoorbeeld om je bloeddruk goed onder controle te houden. Maar meestal zal de dokter je alleen maar een pluim geven. Sporten is immers gezond! Sporten met een slechte nierfunctie Wanneer je nog niet dialyseert, maar wel over een tijdje zal moeten beginnen, voel je je waarschijnlijk wat vaker moe. En je gebruikt vast medicijnen, bijvoorbeeld om je bloeddruk te regelen. Aan die vermoeidheid is niet veel te doen, wel kan je door te sporten zorgen dat je een betere conditie krijgt. Hierdoor voel je je minder snel moe. En sporten kan helpen je bloeddruk naar beneden te krijgen.

3 Tessa Schippers: Een intensieve sport is voor mij nu niet weggelegd, daarvoor moet ik te vaak in het ziekenhuis zijn. Maar ik wil wel in beweging blijven, dus ik ga altijd op de fiets naar school. In de zogenaamde predialysefase kun je gewoon beginnen of doorgaan met sporten. Misschien lukt het je niet meer op het hoogste niveau of in het eerste elftal, maar ook dan kun je veel lol hebben met teamgenoten of medesporters. En als het even niet meer gaat, geef je jezelf een publiekswissel (wel aan de trainer vragen natuurlijk). Er zijn meestal geen extra risico s verbonden aan sporten met een slechte nierfunctie. Doe wat je kunt. Alleen als je heel lang slecht bent ingesteld op medicijnen, omdat je die niet goed innam of omdat je helemaal niet wist dat je nierziek was, kun je een verhoogde kans op botbreuken hebben. In zo n geval zal de dokter je aanraden om tijdelijk niet al te belastende sporten te beoefenen. Ook als je dialyseert kun je sporten Als je dan toch moet dialyseren zul je vaak minder zin hebben om te sporten. Je voelt je veel vaker moe, je gebruikt misschien veel medicijnen en je bent veel tijd kwijt met dialyseren. Maar ook als je dialyseert kun je sporten. Wel moet je met een aantal zaken rekening houden: Vertel altijd aan je trainers of begeleiders dat je dialyseert (of laat je ouders het doen). Als ze vragen hebben die jullie niet kunnen beantwoorden, kunnen ze altijd contact opnemen met de dokter in het ziekenhuis. Als je een shunt hebt, moet je zorgen dat deze goed beschermd is en geen klappen oploopt. Sporten als volleybal, rugby en contactsporten (zoals judo, karate of taekwondo) zijn daarom niet aan te raden. Maar als je het toch wilt Elke dag bewegen Iedereen zou eigenlijk 5 dagen in de week 30 minuten moeten bewegen. Kinderen zelfs elke dag 60 minuten. Dat lijkt heel veel, maar waarschijnlijk beweeg je in je gewone leven al zoveel. Misschien ga je op de fiets naar school, of speel je veel buiten. Kijk eens op en doe de beweegtest om te zien of jij voldoende beweegt.

4 Grenzen Als je lange tijd niets aan sport gedaan hebt, moet je niet te hard van stapel lopen. Je kunt proberen langzamerhand meer en fanatieker te gaan sporten, maar blijf goed naar je eigen lichaam luisteren. Op die manier voorkom je blessures of andere complicaties door overbelasting. Overigens hoef je niet bang te zijn dat je hart of longen meer te lijden hebben van het sporten dan bij gewone kinderen. Als er tenminste niets bijzonders met je hart of longen aan de hand is, vraag dit na bij je eigen dokter. Pas op voor uitdroging met sporten bij warm en vochtig weer. Sport niet als je koorts hebt. proberen, vraag dan in het ziekenhuis naar de mogelijkheden om de shunt goed te beschermen. Soms kunnen de dagen waarop je in het ziekenhuis moet zijn om te spoelen onhandig uitkomen. Bijvoorbeeld omdat er op die dagen ook trainingen gegeven worden of wedstrijden gepland staan. Misschien kun je eens vragen of je spoelschema aan je trainingen of wedstrijden aangepast kan worden. Nee heb je, ja kun je krijgen... Als je spoelt via een hemodialysekatheter moet deze met sporten extra goed vastgeplakt zijn en ook goed onder de kleding weggestopt. Zwemmen is niet mogelijk, net als contactsporten (zoals judo, karate of taekwondo). De buikkatheter om te spoelen via het buikvlies heeft minder beperkingen. Zorg tijdens het sporten wel dat hij goed is vastgeplakt en niet kan losschieten. Welke sporten je wel of niet kunt doen, kun je het best overleggen met je arts. Deze kan je ook vertellen of je met een volle of lege buik moet sporten. Als je wilt zwemmen, zorg er dan voor dat je de katheter waterdicht afplakt met een Tegaderm pleister of een stomazakje (vraag de dialyseverpleegkundige om raad als je er niet uitkomt). Hoewel sporten er vaak bij inschiet als je dialyseert (te moe, te ziek, te druk, geen zin) is het wel belangrijk dat je in beweging blijft. Een goede conditie heeft een goede uitwerking op je gezondheid. En je zult je er na verloop van tijd ook fitter door voelen. Dus probeer in ieder geval te blijven fietsen en lopen. Je zou eens kunnen bekijken of je het hardlopen nog niet verleerd bent. En zwemmen is natuurlijk altijd leuk om te doen (kan alleen bij peritoneaaldialyse/buikspoeling).

5 John Wijers, zwemkampioen World Transplant Games: Na mijn transplantatie ben ik weer gaan sporten, waardoor mijn conditie nog sterker vooruit ging. Een contactsport is te riskant en daarom koos ik voor de zwemsport. Sporten na een transplantatie Als je een nieuwe nier hebt, voel je je meestal een stuk beter. Gun jezelf en je nieuwe nier de eerste 3 maanden na de operatie even rust, maar daarna kun je weer beginnen met sporten. Vaak ben je door je ziekte en de operatie niet in een goede conditie, dus overdrijf het niet. Begin rustig en bouw het langzaam op. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden: Omdat je donornier veel minder diep in je lichaam verstopt zit dan je eigen nieren, is het niet verstandig om aan contactsporten (zoals judo, karate of taekwondo) te doen. Voetballen of andere teamsporten kunnen wel. Maar als je ouders zich toch zorgen maken, vraag dan in het ziekenhuis of er voor jou een nierbeschermer gemaakt kan worden. Dat is een gordel die je tijdens het sporten draagt en die je nier beschermt tegen onverwachte klappen. Vertel altijd aan je trainers of begeleiders dat je getransplanteerd bent (of laat je ouders het doen). Als ze vragen hebben die jullie niet kunnen beantwoorden, mogen ze altijd contact opnemen met je arts in het ziekenhuis. Ook als je getransplanteerd bent, moet je veel medicijnen slikken, bijvoorbeeld om te zorgen dat je nier niet afgestoten wordt. Deze medicijnen verminderen je weerstand, dus overdrijf het sporten niet. Wanneer je een sport als hobby hebt of als je sport om in goede conditie te blijven, is er niets aan de hand. Maar wil je meer: meedoen aan wedstrijden op hoog niveau of zelfs topsport, overleg dan met je arts. Deskundige begeleiding is dan noodzakelijk. Overigens helpt sporten ook de hoge bloeddruk die je van de medicijnen kunt krijgen onder controle te brengen. En sporten zorgt ervoor dat je botten sterk blijven, ondanks het gebruik van prednison. Vaak is een nieuwe nier het begin van een heel nieuw leven. Maak daar gebruik van. Vanaf nu hoort sporten en (meer) bewegen erbij!

6 Pascalle Stougje: Met een betere conditie voel je je minder snel moe. Fitness is leuk om te doen en je kunt je eigen tempo bepalen. Ik ben getransplanteerd en werk als sportinstructeur. Kies een sport die je leuk vindt Als je al heel lang niet meer gesport hebt, bijvoorbeeld na een transplantatie, kun je ervoor kiezen om te beginnen bij Fitkids. In de sportcentra aangesloten bij deze organisatie word je in een half jaar in een betere conditie gebracht zodat je kunt doorstromen naar een gewone sportclub, of als dat niet gaat, naar een aangepaste sportclub. Als je een individuele sport kiest, zoals zwemmen of fitness, kun je helemaal je eigen tempo bepalen. Als je liever een teamsport doet, zoals voetbal, volleybal of hockey, moet je er rekening mee houden, dat je het niveau misschien niet altijd zult kunnen volgen. Maar samen met je vrienden of vriendinnen sporten is natuurlijk leuker dan alleen. Belangrijk is dat je je trainer of begeleider vertelt dat je een nierziekte hebt of getransplanteerd bent. Dan kan deze rekening houden met jouw situatie en zorgen dat je op jouw niveau mee kan blijven doen. Wat is een geschikte sport? Dat zijn er heel veel. Beter is het om de sporten te noemen waaraan je (liever) niet begint. Zoals de al eerder genoemde contactsporten (bijvoorbeeld judo, karate of taekwondo) en aanverwante sporten. Als je dialyseert of in de predialysefase zit, is het misschien moeilijk om een teamsport als voetbal of volleybal vol te houden, omdat je het tempo niet kunt volhouden. Ga dan in een lager team spelen of probeer eens een individuele sport als fitness. Fietsen, zwemmen, hardlopen en wandelen kunnen natuurlijk altijd. Probeer het steeds iets langer vol te houden. Als je eenmaal getransplanteerd bent, wordt je conditie vanzelf al veel beter. En als je blijft sporten, zul je na verloop van tijd merken dat je je teamgenoten gewoon kunt bijhouden. Topsport blijft waarschijnlijk buiten je bereik. Maar eens per twee jaar worden de World Transplant Games georganiseerd. Als je 9 jaar bent of ouder en je hebt een nieuwe nier, kun je hieraan meedoen. Tennis, tafeltennis, squash, zwemmen, volleybal (vanaf 16 jaar), atletiek, badminton, golf, wielrennen en bowling zijn vaste onderdelen. Is je transplantatie ten minste een jaar geleden en heb je geen last

7 van complicaties of afstotingsverschijnselen? Kijk dan eens op de site van de Stichting Sport en Transplantatie. Wat als je een speciaal dieet volgt? Als je van de diëtist een speciaal dieet hebt gekregen, blijf dat dan gewoon volgen. Ga in geen geval zomaar beginnen met een eiwitrijk dieet of het slikken van extra vitaminen, zoals dat soms bij bodybuilding of fitness aangeraden wordt. Overleg altijd eerst met je dokter. Wat als de sport te duur is? Soms is het niet mogelijk om je lievelingssport te gaan doen omdat je ouders of verzorgers de contributie van de sportclub of de aanschaf van dure sportbenodigdheden niet kunnen betalen. In dat geval kan de Nierstichting misschien uitkomst bieden. Vraag aan je maatschappelijk werker in het ziekenhuis wat de mogelijkheden zijn. Als je geen maatschappelijk werker hebt, kun je contact opnemen met de Nierstichting zelf, afdeling Sociaal Beleid, Tot slot: vragen kost niets! Aarzel niet om bij twijfel of vragen over sporten en bewegen te overleggen met je dokter in het ziekenhuis. Deze kan je raad geven of meedenken over wat wel en wat niet verstandig is. Vermoeidheid Vermoeidheid hoort bij een nierziekte. Toch moet je proberen om regelmatig te blijven bewegen, want als je weinig doet, word je steeds sneller moe. Neem in overleg met je trainer een extra rustpauze tijdens een training of laat je tijdens een wedstrijd wat vaker wisselen, zo kun je toch gewoon mee blijven doen. Of je fietst na schooltijd nog eens een extra rondje. Alle kleine beetjes helpen.

8 Floranke te Brake: Op het gebied van sport moest ik wel een stap terug doen toen ik ging dialyseren. Twee jaar geleden ben ik getransplanteerd en nu doe ik aan atletiek. Meer informatie: Alles over Fitkids, de sportcentra die meedoen en waar je geschikte sportclubs vindt: Voor sporten met een chronische aandoening: Stichting World Transplant Games Nederland (WTGN), tegenwoordig de stichting Sport en Transplantatie: Gehandicaptensport Nederland: De tekst van deze folder is tot stand gekomen i.s.m. kinderarts-nefrologen van de UMC s Ja, ik werk graag mee aan een toekomst met zo min mogelijk nierziekten én een betere toekomst voor nierpatiënten. Ik geef de Nierstichting toestemming om per maand of anders, nl: een bedrag af te schrijven van: 5 of anders, nl: van rekeningnummer: (In blokletters invullen a.u.b.) Naam: Voorletters: m/v Straat en huisnummer: Postcode: Telefoon: Woonplaats: Geboortedatum: Datum: Handtekening: Stuur de ingevulde antwoordkaart naar: Nierstichting Nederland, Antwoordnummer 533, 1400 VB Bussum (postzegel is niet nodig). 5896

9 Geef toekomst Steun de Nierstichting De Nierstichting werkt aan een toekomst met zo weinig mogelijk nierziekten én een betere toekomst voor nierpatiënten. De Nierstichting wil bereiken dat minder mensen afhankelijk worden van dialyse, door nierfunctieverlies eerder op te sporen en tijdig te behandelen. Ook financiert de Nierstichting onderzoek naar het ontstaan en de behandeling van nierziekten. Waardevolle kennis die aan de basis staat van betere en innovatieve behandelmethoden. Een nierziekte heeft zeer ingrijpende gevolgen voor het dagelijkse leven. Daarom investeert de Nierstichting in de kwaliteit van leven en overlevingskansen van nierpatiënten. De Nierstichting beschouwt het als haar taak nierpatiënten - in alle fases van hun ziekteverloop - een helpende hand toe te steken. Op sociaal, financieel en maatschappelijk gebied. Uw steun is daarbij onmisbaar. Word daarom donateur. Dat kan al vanaf vijf euro per maand. U hoeft alleen de antwoordkaart in te vullen en op te sturen. Meer informatie: Postzegel niet nodig Nierstichting Nederland Antwoordnummer VB Bussum

10 Nierstichting Nederland Groot Hertoginnelaan 34 Postbus DA Bussum Telefoon Informatielijn nierziekten (gratis) ING augustus 2009

Sport en bewegen na transplantatie Goed voor u!

Sport en bewegen na transplantatie Goed voor u! Sport en bewegen na transplantatie Goed voor u! Sport en bewegen na transplantatie Goed voor u! Bewegen is gezond voor iedereen. Bewegen na een niertransplantatie is extra belangrijk en draagt bij aan

Nadere informatie

Sport en bewegen na transplantatie

Sport en bewegen na transplantatie Sport en bewegen na transplantatie Sport en bewegen na transplantatie Goed voor u! Bewegen is gezond voor iedereen. Bewegen na een niertransplantatie is extra belangrijk en draagt bij aan het behoud van

Nadere informatie

Informatie over financiële steun aan nierpatiënten

Informatie over financiële steun aan nierpatiënten Informatie over financiële steun aan nierpatiënten Financiële steun Door uw nierziekte kunt u voor hogere kosten komen te staan. Vaak is er ook sprake van minder inkomsten. Gezinnen met een laag inkomen

Nadere informatie

Laat nierpatienten overleven.

Laat nierpatienten overleven. Laat nierpatienten overleven. Alles op alles, zodat nierpatiënten zoals Fabian in leven blijven en ook écht blijven leven! Dia l yse is zwaar. De gedachte da t Dirk dit straks ook moet doormaken, maakt

Nadere informatie

-Samen op zoek naar bewegen-

-Samen op zoek naar bewegen- Leerlingen werkboek DE KRACHT VAN KRACHT -Samen op zoek naar bewegen- September 2015 Les 1 Persoonlijke code:. HOEVEEL SPORT IK? Schrijf hieronder op hoeveel je sport buiten de gymlessen op school. Dit

Nadere informatie

Sportief bewegen door jongeren met reuma. Jongeren met reuma

Sportief bewegen door jongeren met reuma. Jongeren met reuma Sportief bewegen door jongeren met reuma Jongeren met reuma Sportief bewegen met jeugdreuma: dat kan!...................................... Sporten met reuma? Je bent jong en je wilt graag sporten. Maar

Nadere informatie

Sportief bewegen met reumatoïde artritis. Reumatoïde artritis

Sportief bewegen met reumatoïde artritis. Reumatoïde artritis Sportief bewegen met reumatoïde artritis Reumatoïde artritis Sportief bewegen met reumatoïde artritis...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een

Nadere informatie

Goed eten tijdens of direct na de dialysebehandeling.

Goed eten tijdens of direct na de dialysebehandeling. Goed eten tijdens of direct na de dialysebehandeling. Goed eten tijdens of direct na de dialysebehandeling. Voldoende en gezond eten is belangrijk. Ook als u dialyseert. Wanneer u voldoende eet, voelt

Nadere informatie

Sport en bewegen door kinderen met een nierziekte

Sport en bewegen door kinderen met een nierziekte TNOrapport KvL/P&Z/8.49 Sport en bewegen door kinderen met een nierziekte Preventie en Zorg Wassenaarseweg 56 Postbus 5 CE Leiden www.tno.nl T 75888 F 7589 Datum Oktober 8 Auteur(s) F.D. Pannebakker, E.J.

Nadere informatie

Inhoud Bewegen, november 2012. Inleiding. 3 Inleiding. 4 Waarom bewegen? 4 Bewegen is gezond 4 Bewegen met reuma 5 Respecteer uw grenzen

Inhoud Bewegen, november 2012. Inleiding. 3 Inleiding. 4 Waarom bewegen? 4 Bewegen is gezond 4 Bewegen met reuma 5 Respecteer uw grenzen Bewegen Bewegen Inhoud Bewegen, november 2012 3 Inleiding 4 Waarom bewegen? 4 Bewegen is gezond 4 Bewegen met reuma 5 Respecteer uw grenzen 7 Hoe kunt u bewegen? 7 Oefenen 8 Licht intensief bewegen 8 Matig

Nadere informatie

Sportief bewegen met Parkinson. Parkinson

Sportief bewegen met Parkinson. Parkinson Sportief bewegen met Parkinson Parkinson Sportief bewegen met de ziekte van Parkinson...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed

Nadere informatie

Postmortale niertransplantatie

Postmortale niertransplantatie Postmortale niertransplantatie Uw behandelend arts heeft verteld dat u in aanmerking kan komen voor niertransplantatie. Voordat het zover is, zijn een aantal onderzoeken en eventueel ingrepen nodig. Deze

Nadere informatie

- PERSBERICHT - NIERSTICHTING WERKT AAN WERELDWIJDE DOORBRAAK MET DRAAGBARE KUNSTNIER

- PERSBERICHT - NIERSTICHTING WERKT AAN WERELDWIJDE DOORBRAAK MET DRAAGBARE KUNSTNIER - PERSBERICHT - NIERSTICHTING WERKT AAN WERELDWIJDE DOORBRAAK MET DRAAGBARE KUNSTNIER Bussum, 14 juni 2013 - De Nierstichting forceert met de ontwikkeling van de draagbare kunstnier een internationale

Nadere informatie

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Als gevolg van de medische behandeling van kanker (operatie, chemotherapie of/en radiotherapie) kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

HOGE BLOEDDRUK? VOORKOM NIERSCHADE.

HOGE BLOEDDRUK? VOORKOM NIERSCHADE. HOGE BLOEDDRUK? VOORKOM NIERSCHADE. BLOEDDRUK EN NIEREN EEN INGEWIKKELD SAMENSPEL Nieren en bloeddruk hebben veel met elkaar te maken. Nieren filteren de afvalstoffen uit het lichaam, maar ze regelen ook

Nadere informatie

Pace vragenlijst Physician-based Assessment and Counseling for Exercise

Pace vragenlijst Physician-based Assessment and Counseling for Exercise Pace vragenlijst Physician-based Assessment and Counseling for Exercise Dit formulier bepaalt uw lichamelijke activiteiten niveau. Lees dit formulier door en kies de zin die het beste aansluit bij uw huidige

Nadere informatie

Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol?

Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol? Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol? De norm is om elke dag minimaal een half uur te bewegen. Veel mensen weten dat sporten gezond is en nemen zichzelf steeds weer voor om het op te pakken. Maar

Nadere informatie

Huidaandoeningen. Sportief bewegen met een chronische huidaandoening

Huidaandoeningen. Sportief bewegen met een chronische huidaandoening Huidaandoeningen Sportief bewegen met een chronische huidaandoening Sportief bewegen met een chronische huidaandoening...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig

Nadere informatie

Sportief bewegen na kanker. Kanker

Sportief bewegen na kanker. Kanker Sportief bewegen na kanker Kanker Sportief bewegen na kanker...................................... Bewegen: goed en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is nog

Nadere informatie

Het effect van bewegen

Het effect van bewegen Het effect van bewegen Ziekenhuis Gelderse Vallei De balans van afvallen Afvallen bestaat enerzijds uit minder calorieën binnen krijgen en anderzijds meer calorieën verbruiken door te bewegen. Door beweging

Nadere informatie

Goed bezig. Nier Groei-wijzer jaar: Enkele tips: Naam:

Goed bezig. Nier Groei-wijzer jaar: Enkele tips: Naam: Nier Groei-wijzer 12-16 jaar: Goed bezig Naam: Als je opgroeit verandert er veel voor jou en voor je ouders/verzorgers. Stap voor stap word je zelfstandiger, je regelt dingen zelf en krijgt eigen taken.

Nadere informatie

Titel: Sport en Bewegen na transplantatie. Naam spreker: Dr. Dorien M. Zelle

Titel: Sport en Bewegen na transplantatie. Naam spreker: Dr. Dorien M. Zelle Titel: Sport en Bewegen na transplantatie Naam spreker: Dr. Dorien M. Zelle Wie is Dorien Zelle - Onderzoeker in het UMCG - Gepromoveerd in bewegen en nierziekte - Maar ook sport liefhebber! Motieven om

Nadere informatie

de nieren Tessa van de Weijer April 2015

de nieren Tessa van de Weijer April 2015 de nieren Tessa van de Weijer April 2015 0 Inhoudsopgave hoofdstuk: bladzijde: Inleiding 2 1. Wat zijn je nieren en hoe werken ze? 3 2. Nierziekte of nierfalen 5 3. Niertransplantatie 7 4. Nierdialyse

Nadere informatie

Klaar voor de start. Nier Groei-wijzer 7-11 jaar: Enkele tips: Naam:

Klaar voor de start. Nier Groei-wijzer 7-11 jaar: Enkele tips: Naam: Nier Groei-wijzer 7 - jaar: Klaar voor de start Naam: Als je opgroeit verandert er veel voor jou en voor je ouders/verzorgers. Stap voor stap word je zelfstandiger, je regelt dingen zelf en krijgt eigen

Nadere informatie

Beweegdagboek. Opdracht 3A

Beweegdagboek. Opdracht 3A Opdracht 3A Beweegdagboek Doel: Introductie: 15 min. Opdracht Alle kinderen vullen 3 dagen lang het beweegdagboek in. Aan de hand van het beweegdagboek wordt inzichtelijk gemaakt hoeveel kinderen op een

Nadere informatie

De pré-dialyse polikliniek

De pré-dialyse polikliniek De pré-dialyse polikliniek Deze informatie is speciaal bedoeld voor mensen die in aanmerking komen voor een nierfunctievervangende behandeling. Door uw behandelend internist-nefroloog is vastgesteld dat

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

Predialyse Informatie over chronische nierschade en de keuzemogelijkheden van behandeling

Predialyse Informatie over chronische nierschade en de keuzemogelijkheden van behandeling DIALYSE Predialyse Informatie over chronische nierschade en de keuzemogelijkheden van behandeling BEHANDELING Predialyse Informatie over chronische nierschade en de keuzemogelijkheden van behandeling In

Nadere informatie

Bewegen tijdens de behandeling van kanker

Bewegen tijdens de behandeling van kanker 1/7 Oncologie / Fysiotherapie Bewegen tijdens de behandeling van kanker Inleiding Veel patiënten met kanker die behandeld worden, hebben last van vermoeidheid en conditieverlies. Patiënten hebben vaak

Nadere informatie

Illustraties Sandra Rozendaal

Illustraties Sandra Rozendaal Welkom bij Rood - Wit Illustraties Sandra Rozendaal 2 Dit ben jij Je bent lid geworden van Rood-Wit en je gaat hier een geweldige tijd beleven. Je leert hockeyen op een van de mooiste complexen van Nederland

Nadere informatie

Levende donorniertransplantatie

Levende donorniertransplantatie Levende donorniertransplantatie Niertransplantatie met de nier van een levend(e) familielid of van een niet-verwante donor. Uw behandelend arts heeft verteld dat u in aanmerking kan komen voor niertransplantatie.

Nadere informatie

Predialyse Polikliniek

Predialyse Polikliniek Predialyse Polikliniek H15.012-01 Inleiding Van uw behandelend arts heeft u te horen gekregen dat uw nieren minder goed werken. De arts heeft u daarom doorgestuurd naar de Predialyse Polikliniek. In deze

Nadere informatie

Sportief bewegen met hypertensie. Hypertensie

Sportief bewegen met hypertensie. Hypertensie Sportief bewegen met hypertensie Hypertensie Sportief bewegen met hypertensie...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de

Nadere informatie

centrumdialyse in een veilige omgeving

centrumdialyse in een veilige omgeving centrumdialyse in een veilige omgeving www.dcg.nl sluit aan op uw leven U gaat binnenkort in dialyse. U wilt graag in een veilige en gastvrije omgeving dialyseren, dichtbij huis. In een omgeving waar aandacht

Nadere informatie

Allesoverwielrennen.nl. Het50dagen. trainingsprogramma. Van 0 naar 60 kilometer in 50 dagen

Allesoverwielrennen.nl. Het50dagen. trainingsprogramma. Van 0 naar 60 kilometer in 50 dagen Allesoverwielrennen.nl Het50dagen trainingsprogramma Van 0 naar 60 kilometer in 50 dagen Inleiding Wat goed dat je dit e-book hebt aangevraagd. Misschien kun je het je nog niet voorstellen, maar over nog

Nadere informatie

Colofon: Tekeningen: Annabel Bolck Met bijdragen van: Fieke van Hest (10 jaar) Opmaak: Floor Leemans, BeeldinZicht

Colofon: Tekeningen: Annabel Bolck Met bijdragen van: Fieke van Hest (10 jaar) Opmaak: Floor Leemans, BeeldinZicht Colofon: Tekeningen: Annabel Bolck Met bijdragen van: Fieke van Hest (10 jaar) Opmaak: Floor Leemans, BeeldinZicht Met dank aan: De ouders en hun kinderen met nefrotisch syndroom die als ervaringsdeskundigen

Nadere informatie

DIABETES EN BEWEGEN Hypo of hyper

DIABETES EN BEWEGEN Hypo of hyper DIABETES EN BEWEGEN Bewegen is voor iedereen belangrijk. Als u regelmatig beweegt, verbetert uw conditie. Ook kan voldoende beweging voorkomen dat u te zwaar wordt, en het helpt bij afvallen. Bovendien

Nadere informatie

Colofon: Tekeningen: Annabel Bolck Met bijdragen van: Fieke van Hest (10 jaar) Opmaak: Floor Leemans, BeeldinZicht

Colofon: Tekeningen: Annabel Bolck Met bijdragen van: Fieke van Hest (10 jaar) Opmaak: Floor Leemans, BeeldinZicht 3 Colofon: Tekeningen: Annabel Bolck Met bijdragen van: Fieke van Hest (10 jaar) Opmaak: Floor Leemans, BeeldinZicht Met dank aan: De ouders en hun kinderen met nefrotisch syndroom die als ervaringsdeskundigen

Nadere informatie

Tips voor het volhouden van een lichamelijke actieve leefstijl

Tips voor het volhouden van een lichamelijke actieve leefstijl Tips voor het volhouden van een lichamelijke actieve leefstijl Blessures aan spieren, gewrichten en botten zijn de meest voorkomende oorzaken van beëindigen van activiteiten. De beste manier om blessures

Nadere informatie

Predialyse. Afdeling dialyse

Predialyse. Afdeling dialyse Predialyse Afdeling dialyse In deze brochure informeren we u over wat er allemaal gaat gebeuren in de predialysefase. U leest in deze brochure over: wat predialyse is; wat u ervan merkt als uw nierfunctie

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

Informatiebrief patiënten Voor kinderen van 12 t/m 17 jaar

Informatiebrief patiënten Voor kinderen van 12 t/m 17 jaar Informatiebrief patiënten Voor kinderen van 12 t/m 17 jaar HemoNED Register: Landelijk register van patiënten met hemofilie en aanverwante aandoeningen. Beste jongen/meisje, Wij willen je vragen om mee

Nadere informatie

Levende donorniertransplantatie

Levende donorniertransplantatie Levende donorniertransplantatie Niertransplantatie met de nier van een levend(e) familielid of van een niet-verwante donor. Uw behandelend arts heeft verteld dat u in aanmerking kan komen voor niertransplantatie.

Nadere informatie

gelegenheid hebben om overdag meer activiteiten te ondernemen, inclusief werk (geen dialysedagen meer).

gelegenheid hebben om overdag meer activiteiten te ondernemen, inclusief werk (geen dialysedagen meer). Nachtelijke dialyse 2 De dialyseafdeling van het CWZ biedt nachtelijke dialyse aan. Dit houdt in dat u drie keer per week s nachts in het ziekenhuis slaapt en tijdens uw slaap dialyseert. In deze folder

Nadere informatie

Radar beweegt SPORT- EN SPELACTIVITEITEN. Maastricht Sp rt beweegt de stad. www.maastrichtsport.nl. Postadres: Postbus 1992 6201 BZ Maastricht

Radar beweegt SPORT- EN SPELACTIVITEITEN. Maastricht Sp rt beweegt de stad. www.maastrichtsport.nl. Postadres: Postbus 1992 6201 BZ Maastricht Radar beweegt SPORT- EN SPELACTIVITEITEN Postadres: Postbus 1992 6201 BZ Maastricht Bezoekadres: Discusworp 4 6225 XP Maastricht T: 043-350 45 00 www.maastrichtsport.nl www.maastrichtsport.nl INFORMATIE

Nadere informatie

Predialyse spreekuur

Predialyse spreekuur Predialyse spreekuur Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is een predialyse spreekuur? 3. Met wie heeft u een gesprek? 3.1 Internist-nefroloog 3.2 Dialyseverpleegkundige 3.3 Maatschappelijk werker 3.4 Diëtist 3.5

Nadere informatie

Bewegen tijdens de behandeling van kanker

Bewegen tijdens de behandeling van kanker Bewegen tijdens de behandeling van kanker Bij de behandeling van kanker kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies. Dit wordt vaak erger tijdens de behandelperiode. Ook na de behandeling kunt

Nadere informatie

Inschrijfformulier Zaltbommel DutchRunners. Adres :. Geboorte datum:... PC + woonplaats :. Tel:...

Inschrijfformulier Zaltbommel DutchRunners. Adres :. Geboorte datum:... PC + woonplaats :. Tel:... Inschrijfformulier Zaltbommel DutchRunners Naam :. M / V Adres :. Geboorte datum:... PC + woonplaats :. Tel:... Wie zijn de Zaltbommel DutchRunners: De Zaltbommel Dutchrunners is een loopgroep die in 2011

Nadere informatie

Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname. Tips, adviezen en oefeningen

Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname. Tips, adviezen en oefeningen Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname Tips, adviezen en oefeningen Beter in beweging In deze folder hebben wij informatie over bewegen voor u op een rij gezet. Zo kunt u lezen waarom het zo

Nadere informatie

Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs. Vragenlijst

Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs. Vragenlijst Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs Vragenlijst Beste sporter, trainer, bestuurslid, supporter, Met steun van de Vlaamse overheid biedt Rode Kruis-Vlaanderen 225 sportclubs een opleiding

Nadere informatie

Sportief bewegen met een stoma. Stoma

Sportief bewegen met een stoma. Stoma Sportief bewegen met een stoma Stoma Sportief bewegen met een stoma...................................... Bewegen is gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS

BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS 1082 Inleiding In deze folder staan ademhalingsoefeningen en adviezen, ter voorbereiding op de maagoperatie die u binnenkort ondergaat.

Nadere informatie

De predialyse adviezen polikliniek van na een hernia-operatie. ZorgSaam. Ziekenhuis. ZorgSaam

De predialyse adviezen polikliniek van na een hernia-operatie. ZorgSaam. Ziekenhuis. ZorgSaam De predialyse adviezen polikliniek van na een hernia-operatie ZorgSaam Ziekenhuis ZorgSaam 1 2 Dit is een informatiebrochure voor patiënten die binnenkort in aanmerkingen komen voor een nierfunctievervangende

Nadere informatie

I n l e i d i n g. Deze brochure bestaat uit twee delen: 1. Een verhaal waarin Kids in Action wordt uitgelegd voor kinderen (pagina 4 t/m 10).

I n l e i d i n g. Deze brochure bestaat uit twee delen: 1. Een verhaal waarin Kids in Action wordt uitgelegd voor kinderen (pagina 4 t/m 10). Leefstijlprogramma voor kinderen en jongeren met overgewicht (begeleiding door kinderarts, beweeg- & leefstijladviseur, fysiotherapeut en diëtist) Wat beweegt jou? Kids in Action 2 I n l e i d i n g Kids

Nadere informatie

Start met bewegen. Tips voor gezond bewegen

Start met bewegen. Tips voor gezond bewegen Start met bewegen Tips voor gezond bewegen Start met bewegen Voel je fitter en gezonder Inleiding Starten met meer bewegen is een gezond besluit. Bij bewegen denk je misschien aan intensief sporten zoals

Nadere informatie

Interne Geneeskunde. Predialyse polikliniek

Interne Geneeskunde. Predialyse polikliniek Interne Geneeskunde Predialyse polikliniek Interne Geneeskunde U bent verwezen naar de predialyse polikliniek omdat de functie van uw nieren verstoord is en nierfunctievervangende behandeling in de toekomst

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

H Niertransplantatie

H Niertransplantatie H.40044.1017 Niertransplantatie 2 Algemene informatie Deze folder is ontwikkeld om u te informeren over niertransplantatie. Het is een aanvulling op de gesprekken die u heeft met de arts en verpleegkundige,

Nadere informatie

Uw nieren zijn van levensbelang De behandeling van chronische nierschade.

Uw nieren zijn van levensbelang De behandeling van chronische nierschade. Nierstichting Antwoordnummer 533 1400 VB Bussum 1400VB533 Nierstichting Postbus 2020 1400 DA Bussum Algemeen 035 697 80 00, Informatie nieren en nierziekten: 0800 388 00 00 (gratis) infonierziekten@nierstichting.nl

Nadere informatie

Sportief bewegen met epilepsie. Epilepsie

Sportief bewegen met epilepsie. Epilepsie Sportief bewegen met epilepsie Epilepsie Sportief bewegen met epilepsie...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid

Nadere informatie

18 december 2013. 1 van 10. Op vakantie na een niertransplantatie; NP online enquête

18 december 2013. 1 van 10. Op vakantie na een niertransplantatie; NP online enquête Op vakantie na een niertransplantatie; NP online enquête Nierpatiënten Perspectief online is een internetpanel voor mensen met een nierziekte*, naasten van nierpatiënten en nierdonoren. Zij kunnen via

Nadere informatie

WELKOM. op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven. 14 september 2013

WELKOM. op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven. 14 september 2013 1 WELKOM op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven 14 september 2013 2 Mededelingen Gelieve uw mobiele telefoon uit te schakelen 3 Ochtendprogramma 10.30 10.45 Welkom 10.45 10.50 Ludiek filmpje

Nadere informatie

pro personal fit medisch intakeformulier Achternaam: Voorletters: M V Adres: Telefoon: Mobiel: 06 E-mail: Beroep: Werkgever:

pro personal fit medisch intakeformulier Achternaam: Voorletters: M V Adres: Telefoon: Mobiel: 06 E-mail: Beroep: Werkgever: pro personal fit medisch intakeformulier Achternaam: Voorletters: M V Voornaam: Geboren: Adres: Plaats: Postcode: Telefoon: Mobiel: 06 E-mail: @ Beroep: Werkgever: Privacy Alle gegevens die u op dit medisch

Nadere informatie

Klaar voor de start. CF Groei-wijzer 7-11 jaar: Enkele tips: Naam:

Klaar voor de start. CF Groei-wijzer 7-11 jaar: Enkele tips: Naam: CF Groei-wijzer 7 - jaar: Klaar voor de start Naam: Als je opgroeit verandert er veel voor jou en voor je ouders/verzorgers. Stap voor stap word je zelfstandiger, je regelt dingen zelf en krijgt eigen

Nadere informatie

Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname. Tips, adviezen en oefeningen

Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname. Tips, adviezen en oefeningen Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname Tips, adviezen en oefeningen UMC Utrecht in beweging Wordt u binnenkort opgenomen in het UMC Utrecht? In deze folder hebben wij informatie over bewegen voor

Nadere informatie

W W W. A S T R I D V A N R E N S. N L

W W W. A S T R I D V A N R E N S. N L M I N I - C U R S U S S t a r t e n m e t Y o g a - Y O G A I S F O R E V E R Y - B O D Y - W W W. A S T R I D V A N R E N S. N L Astrid van Rens - 2016 Het gaat niet om hoeveel je doet, maar om de aandacht

Nadere informatie

Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector

Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van klachten en uitval door lichamelijk zwaar werk 1 Inhoud Inleiding 3 A Omgaan met fysieke belasting

Nadere informatie

Ledenreglement. Stichting Sport en Transplantatie. Auteurs: Bestuur Sport en Transplantatie Datum: 25 Mei 2014 Versie: 1.3 Status: def Pagina s: 13

Ledenreglement. Stichting Sport en Transplantatie. Auteurs: Bestuur Sport en Transplantatie Datum: 25 Mei 2014 Versie: 1.3 Status: def Pagina s: 13 Nasahof 21 3402 ZV IJsselstein 030-688 7486 KvK: S 41194401 Bankrelatie: ABNAMRO te Amersfoort IBAN: NL46ABNA 040.10.84.450 Ledenreglement Stichting Sport en Transplantatie Auteurs: Bestuur Sport en Transplantatie

Nadere informatie

Goed bezig (voor ouders)

Goed bezig (voor ouders) Nier Groei-wijzer 12-16 jaar: Goed bezig (voor ouders) Naam: Als uw kind opgroeit verandert er veel voor u en uw kind. Stap voor stap wordt uw kind zelfstandiger, regelt hij/zij dingen zelf en krijgt hij/zij

Nadere informatie

Predialyse. Afdeling dialyse

Predialyse. Afdeling dialyse Predialyse Afdeling dialyse In deze brochure informeren we u over wat er allemaal gaat gebeuren in de predialysefase. U leest in deze brochure over: wat predialyse is wat u ervan merkt als uw nierfunctie

Nadere informatie

Wanneer komt u in aanmerking voor niertransplantatie

Wanneer komt u in aanmerking voor niertransplantatie Deze brochure is bedoeld voor mensen die nadenken over niertransplantatie en zich afvragen of ze in aanmerking kunnen komen voor het ontvangen van een nier. Niertransplantatie is mogelijk in alle academische

Nadere informatie

Het inbrengen van een hemodialysekatheter

Het inbrengen van een hemodialysekatheter Het inbrengen van een hemodialysekatheter Inleiding Binnenkort start u met hemodialyse. Een behandeling waarbij bloed wordt afgenomen en via een slangetje naar een machine wordt gebracht. Deze machine

Nadere informatie

Inleiding Waarom bewegen tijdens chemotherapie?

Inleiding Waarom bewegen tijdens chemotherapie? BEWEGEN BIJ KANKER Inleiding De ziekte kanker, maar ook de behandeling, zoals chemotherapie, operatie, bestraling en hormonale therapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Beste speler, Beste ouders,

Beste speler, Beste ouders, Beste speler, Beste ouders, Een voetbalseizoen stopt als het volgende begint Volgende maand gaat het seizoen 2015 2016 van start. Na een toch wel verdiende zomerrust kregen onze batterijen ruim de kans

Nadere informatie

VRAGENLIJST basisonderwijs 2014 BRIN-code school

VRAGENLIJST basisonderwijs 2014 BRIN-code school www.jeugdmonitorzeeland.nl VRAGENLIJST basisonderwijs 2014 BRIN-code school 1 HALLO! Vul hieronder de letter en het nummer in die jij voor deze vragenlijst van je juf of meester hebt gekregen. code: Achtergronden

Nadere informatie

Inhoud Bewegen, juni Inleiding. 3 Inleiding. 4 Waarom bewegen? 4 Bewegen is gezond 4 Bewegen met reuma 5 Respecteer uw grenzen

Inhoud Bewegen, juni Inleiding. 3 Inleiding. 4 Waarom bewegen? 4 Bewegen is gezond 4 Bewegen met reuma 5 Respecteer uw grenzen Bewegen Bewegen Inhoud Bewegen, juni 2016 3 Inleiding 4 Waarom bewegen? 4 Bewegen is gezond 4 Bewegen met reuma 5 Respecteer uw grenzen 7 Hoe kunt u bewegen? 7 Oefenen 8 Licht intensief bewegen 8 Matig

Nadere informatie

Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie. Activiteiten voor de eerste weken na een hartinfarct

Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie. Activiteiten voor de eerste weken na een hartinfarct Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie Activiteiten voor de eerste weken na een hartinfarct Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie In deze folder vindt u informatie voor de eerste weken na uw ontslag

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie doorgeven per E-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Sportief bewegen met osteoporose. Osteoporose

Sportief bewegen met osteoporose. Osteoporose Sportief bewegen met osteoporose Osteoporose Sportief bewegen met osteoporose...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de

Nadere informatie

voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou?

voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou? voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou? WAT JE IN DEZE BROCHURE LEEST 1 RIBW AVV in het kort 2 Zo gaan we met jou aan de slag 3 Training

Nadere informatie

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones.

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones. De Veenlopers Basis trainingsschema 5 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema

Nadere informatie

Ziekten die mogelijk insufficiëntie veroorzaken:

Ziekten die mogelijk insufficiëntie veroorzaken: Wat is nier insufficiëntie? Als de nieren altijd onvoldoende werken wordt dit chronische nierinsufficiëntie genoemd ( insufficiënt = onvoldoende) chronische nierinsufficiëntie is het mogelijke gevolg van

Nadere informatie

Acute dialyse Nierfunctievervangende behandeling

Acute dialyse Nierfunctievervangende behandeling Acute dialyse Nierfunctievervangende behandeling Afdeling dialyse Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 Algemene informatie over de nieren blz. 3 Verschijnselen bij nierziekten blz. 4 Nierfunctievervangende behandeling

Nadere informatie

Uw nieren zijn van levensbelang De behandeling van chronische nierschade.

Uw nieren zijn van levensbelang De behandeling van chronische nierschade. Uw nieren zijn van levensbelang De behandeling van chronische nierschade. De behandeling van chronische nierschade. Uw nieren spelen een belangrijke rol in uw lichaam. Als ze door ziekte of een andere

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

Waarom nachtdialyse? Criteria om in aanmerking te komen voor nachtdialyse

Waarom nachtdialyse? Criteria om in aanmerking te komen voor nachtdialyse Nachtelijke dialyse De dialyseafdeling van CWZ biedt nachtelijke dialyse aan. Dit houdt in dat u drie keer per week s nachts in het ziekenhuis slaapt en tijdens uw slaap dialyseert. In deze folder geven

Nadere informatie

Chronische pijn en chronische vermoeidheid bij jongeren Reigerbos

Chronische pijn en chronische vermoeidheid bij jongeren Reigerbos Chronische pijn en chronische vermoeidheid bij jongeren Reigerbos Chronische pijn en chronische vermoeidheid bij jongeren. Ik werd eindelijk serieus genomen. Revalidatiecentrum voor kinderen en jeugd Reigerbos,

Nadere informatie

Nierpatiëntenvereniging Catharina Ziekenhuis en Elkerliek ziekenhuis

Nierpatiëntenvereniging Catharina Ziekenhuis en Elkerliek ziekenhuis Inwendige geneeskunde Nierpatiëntenvereniging Catharina Ziekenhuis en Elkerliek ziekenhuis www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl INW009 / Nierpatiëntenvereniging

Nadere informatie

Informatiebrief patiënten

Informatiebrief patiënten Informatiebrief patiënten Voor kinderen van 12 t/m 15 jaar HemoNED Register: Landelijk register van patiënten met hemofilie en aanverwante aandoeningen. Hallo, Wij willen je vragen om mee te doen aan HemoNED,

Nadere informatie

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Afdeling revalidatie mca.nl Inhoudsopgave Wat is chronische pijn en vermoeidheid? 3 Chronische pijn en vermoeidheid bij tieners 4 Rustig aan of toch

Nadere informatie

Trainingsprogramma COPD

Trainingsprogramma COPD Trainingsprogramma COPD Informatie voor patiënten F0947-3064 januari 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Sportief bewegen met artrose. Artrose

Sportief bewegen met artrose. Artrose Sportief bewegen met artrose Artrose Sportief bewegen met artrose...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid

Nadere informatie

Sociale problemen bij (pré) dialyse patiënten Karin Holties, maatschappelijk werker 14 september 2013

Sociale problemen bij (pré) dialyse patiënten Karin Holties, maatschappelijk werker 14 september 2013 Sociale problemen bij (pré) dialyse patiënten Karin Holties, maatschappelijk werker 14 september 2013 Inhoud Wie ben ik? Korte uitleg over medisch maatschappelijk werk Doorlopen van sociale il problemen

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram)

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) De afspraak voor de mictiecystogram Het onderzoek van je blaas en urinewegen vindt plaats op: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt verwacht

Nadere informatie

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie?

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie? Onco-move Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie