Informatieboekje groep 6. Basisschool De Meulebeek. Groep ouderavond dinsdag 26 sept u u.; Eunice Clevis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatieboekje groep 6. Basisschool De Meulebeek. Groep ouderavond dinsdag 26 sept u u.; Eunice Clevis"

Transcriptie

1 Informatieboekje groep 6 Basisschool De Meulebeek Groep ouderavond dinsdag 26 sept u u.; Eunice Clevis Aan de ouders van de kinderen van groep 6, Om de hoeveelheid informatie op de klassikale ouderavond zoveel mogelijk te beperken, vindt U in dit boekje een overzicht van de leerstof van groep 6. REKENEN: Wereld in getallen Voor rekenen gebruiken we de methode van: "Wereld in getallen". De kinderen van groep 6 werken met een weekprogramma waarin duidelijk wordt aangegeven wat ze moeten doen. Vier dagen werken we aan een "Rekentaak" met diverse rekenopdrachten, veel differentiatie en verrijking. Woensdag: de "projecttaak" ; d.w.z. inzichtelijk rekenen rond een onderwerp. De verwerking gezamenlijk of in kleine groepjes. Mondeling en schriftelijk. Een deel van de les werken de kinderen zelfstandig aan de "Weektaak". Deze stof is verdeeld in minimumstof, basisstof of pluswerk. De kinderen maken gebruik van het stoplicht en de blokjes. De leerkracht probeert tijdens deze tijd extra "zorg" te geven; de uitleg is individueel of in een klein groepje. Na ongeveer 4 weken volgt de Rekentoets.

2 TAAL: methode Taal in Beeld De kinderen leren hoe de taal te gebruiken en welke mogelijkheden taal biedt; maar ook welke taalvaardigheden hen daarbij kunnen helpen. Er worden diverse aspecten van taal geoefend: * Het onderwerp WOORDENSCHAT gaat vooral om het leren van nieuwe woorden en begrippen en gebruik van vaardigheden om de betekenis van nieuwe woorden te ontdekken. * SPREKEN en LUISTEREN is erop gericht vaardigheden aan te leren om goed te kunnen spreken en luisteren. In de voorbereiding gaat het om: een spreekdoel bepalen, een woordweb maken, onderzoek doen in de bibliotheek of internet, vragen stellen.spreken/luisteren is gericht op praten met verschillende mensen; stap voor stap iets uitleggen; informatie geven; verslag uitbrengen; verhaal, toneelstuk, mop vertellen, spreken en luisteren met beeldmateriaal (bijv. foto s), aandacht ook voor lichaamstaal bij spreken en luisteren * TAALBESCHOUWING: deze oefeningen gaan vooral over woordbouw de functie, de bouw en de betekenis van woorden. Bij het onderdeel zinsbouw leren de kinderen functie, bouw en betekenis van zinnen vertelzinnen, vraagzinnen, vraagwoorden, het gebruik van hoofdletter, komma, vraagteken Taalgebruik : dit zijn aspecten die te maken hebben met de bouw van teksten en gebruik van taal zoals letterlijk en figuurlijk taalgebruik, creatief en zakelijk taalgebruik, thuistaal en schooltaal * SCHRIJVEN: hierbij leren de kinderen een adequate schrijfstrategie hanteren. Bijv. het onderwerp bepalen en informatie verzamelen; schrijven van teksten..een verhaaltje, gedicht, verslagje, brief, e- mail, werkstukjes Indelen van teksten, de hoofdgedachte duidelijk maken Verduidelijken van de tekst: tekening erbij maken, plaatjes zoeken, inhoudsopgave maken, omslag maken. Route door de les: fase 1: op verkenning (kinderen oriënteren zich eerst zelf) fase 2: uitleg (= instructiemoment) fase 3: aan de slag (verwerkingsopdrachten in werkboek en taalboek) fase 4: terugkijken/ reflecteren en evalueren (houdt verband met het lesdoel) snel klaar: elke les heeft nog een extra opdracht Spelling: Methode Spelling in Beeld In 2 lessen per week wordt aandacht besteed aan 3 groepen van woorden: de klankwoorden, regelwoorden en weetwoorden. Ter ondersteuning gebruiken de kinderen uitlegkaarten ; extra uitleg over de spellingcategorie. Bij elke les horen ook woorden van de week. In het werkboek worden diverse spellingopdrachten gemaakt. **Na 2 weken wordt een signaaldictee gemaakt en in week 4 een controledictee met daarna de mogelijkheid voor extra oefening of het maken van moeilijke opdrachten. Deze methode houdt rekening met verschillen. Er is ruimte voor zelfstandig werken. Mogelijkheid tot differentiatie en extra zorgverbreding. Vaste lesopbouw: - introductie: op verkenning (het spellingsprobleem in de alledaagse context) - instructie: uitleg (d.m.v. de uitlegkaarten) - verwerking: aan de slag (verwerken d.m.v. diverse werkvormen) - evaluatie/ reflectie: terugkijken :wat heb ik geleerd?

3 Lezen: Methode Lekker lezen. - 3 keer per week wordt er door alle kinderen methodisch gelezen. Kinderen worden in groepen verdeeld en krijgen op hun eigen niveau leesles. Afhankelijk van hun vorderingen werken ze meer of minder zelfstandig. Na elke periode volgt toetsing en event. een nieuwe indeling. - Iedere morgen starten we schoolbreed met 30 minuten stillezen. In die tijd komen ook de kinderen aan bod die Ralfi lezen. We lezen dan de teksten door die tijdens de zaakvakken behandeld worden. We besteden ook aandacht aan het lezen van losse woorden d.m.v. wisselrijen lezen. Dit doen we 2 keer per week - Aandacht voor leesboeken is erg belangrijk. We proberen ook veel voor te lezen in de klas. Stimuleren van lezen door veel aandacht te schenken aan jeugdliteratuur. De voorleeswedstrijd en de kinderboekenweek komen in groep 6 ook aan bod. Elke vrijdag kunnen de kinderen iets meenemen om in de leeskring te laten zien/horen. Begrijpend lezen Nieuwsbegrip en XL Wat is Nieuwsbegrip? - Wekelijks teksten en opdrachten en een filmpje a.d.h.v. een actualiteit. - Lezen wordt in 5 niveaus aangeboden. Voor groep 6 zijn dit de A- teksten. - De leerstof wordt via een stappenplan lezen/luisteren aangeboden. - Het biedt de leerlingen meer plezier in lezen door aantrekkelijke verwerkingsvormen. XL nieuwsbegrip Dit is een les begrijpend lezen waar de kinderen aan de slag gaan met een andere tekstvorm (o.a. fabel,gedicht, lied) Leerlingen maken deze les 1x per week digitaal. Sociaal emotionele ontwikkeling: Methode Goed Gedaan Het kind leert veel op school. Rekenen, taal en lezen, maar ook sociaal en emotioneel. Eerlijk delen, rekening houden met een ander, opkomen voor jezelf, onderhandelen, je aan afspraken houden; het kind heeft er dagelijks mee te maken. Wij werken in alle groepen met Goed Gedaan!. Dit is een programma voor sociaal- emotionele ontwikkeling. Kinderen: - leren bewust nadenken over zichzelf en anderen; - krijgen uitleg en tips om goed om te gaan met zichzelf en anderen; - oefenen tijdens de lessen op een veilige manier met deze tips. De onderwerpen in Goed Gedaan! Elke groep werkt aan dezelfde onderwerpen. Deze zijn natuurlijk wel steeds aangepast aan de leeftijd en ontwikkeling van het kind. Zo leert het kind ieder jaar een stapje meer.

4 Schrijven; methode Pennensteken. - aandacht voor letters en cijfers - creatief schrijven - schrijfrichting, penhouding - schrijfhouding Aardrijkskunde; methode De blauwe planeet. De blauwe planeet is een moderne aardrijkskundemethode met een doorgaande lijn voor groep 5 tot en met 8. De methode is opgebouwd rond de thema's: aarde, wonen, werken en verbindingen. Elk jaar worden deze thema's uitgediept aan de hand van verrassende vragen. En is de nieuwsgierigheid gewekt, dan neemt de methode leerlingen mee op onderzoek en laat ze zelf de antwoorden ontdekken. De blauwe planeet heeft een herkenbare leerlijn topografie en besteedt aandacht aan kaartvaardigheid. Site; blauweplaneet.nl, ook om thuis te leren Geschiedenis; methode Argus Clou Argus Clou Geschiedenis heeft de historie in 10 tijdvakken ingedeeld. Alle 10 tijdvakken komen in elke jaargroep aan bod. Omdat er steeds een overkoepelend onderwerp is wordt de samenhang tussen tijdvakken voor de kinderen extra duidelijk. Eén leerjaar bestaat steeds uit 5 thema s. In elk thema worden dus 2 tijdvakken met elkaar in verband gebracht. Thema 1 Tijdvak 1: Tijd van jagers en boeren Tijdvak 2: Tijd van Grieken en Romeinen Tijdvak 3: Tijd van monniken en ridders Tijdvak 4: Tijd van steden en staten Tijdvak 5: Tijd van ontdekkers en hervormers Tijdvak 6: Tijd van regenten en vorsten Tijdvak 7: Tijd van pruiken en revoluties Tijdvak 8: Tijd van burgers en stoommachines Tijdvak 9: Tijd van wereldoorlogen en Holocaust Tijdvak 10: Tijd van televisie en computer Natuur en techniek; methode Wijzer door natuur en techniek - Een dertigtal lessen over onze leefwereld met aandacht voor natuurkunde en techniek. - Gebruik van klokhuis filmpjes en schooltv Verkeer; methode Klaar Over - Kennis van verkeersborden en regels - Het kind als voetganger en fietser. Engels ; methode Groove me Per jaar zijn er 12 songs. Elke song bestaat uit 2 lessen (lesson A en lesson B). Na elke 3 songs (6 lessen) volgt een herhalingsles waarin de belangrijkste woorden, zinnen worden herhaald en geoefend. Deze herhalingslessen zijn nieuw en zitten vanaf schooljaar in de methode.

5 Creatieve vakken *Tekenen; methode Tekenvaardig kleur, ruimte, natuur, licht, vorm verschillende materialen; o.a.kleurpotlood, vetkrijt, wasco, ecoline, viltstift verschillende technieken * Handvaardigheid donderdagmiddag hout, klei, papier, drukwerk, techniek, kosteloos materiaal.. Er zijn ook crea-workshops gepland dit schooljaar (voor data zie schoolkalender) * Muziek; beluisteren van muziek kennis maken met muziekinstrumenten uit het orkest bewegen op muziek en vooral... zingen! Meulespeule; kinderen presenteren zich aan het grote publiek. Ouders van optredende kinderen kunnen de voorstelling bijwonen. *Gymnastiek; 2x per week :dinsdag- en donderdmorgen ; aandacht voor oefenvormen zoals klauteren, diepspringen, balanceren, lopen, rennen spel en spelvormen ;gymschoenen / kleding sieraden.( zoveel mogelijk afdoen) *Godsdienst; Projectmatig Spreekbeurten: De kinderen van groep 6 houden 2 spreekbeurten. Eén individueel en één in tweetallen. Ze zijn vrij in het kiezen van het onderwerp. Tips voor het maken van een spreekbeurt kun je vinden op: Boekverslagen/bespreking: Alle kinderen houden 2 keer per jaar een boekbespreking. Dit plannen we met de kinderen zelf in. Groep 6 maakt ook nog 2 boekverslagen. Ze mogen natuurlijk eerder ingeleverd worden. Het format geven we de kinderen mee na uitleg. Proefwerken - Elk blok van de zaakvakken is na ongeveer 4-6 weken afgerond. Het kan dan voorkomen dat leerlingen een aantal weken achter elkaar een toets krijgen, maar nooit 2 proefwerken in 1 week. - Voorbereiding in klas, doorlezen van tekst en bespreken van de belangrijkste informatie ( hoofdbijzaken) - Een week de tijd om te leren. - Leren thuis; lezen/sleutelwoorden zoeken/opschrijven navertellen vragen maken begrippen uitleggen - Verdelen; niet alles in 1 keer! Probeer u kind te begeleiden met het leren en vooral ook het plannen.

6 Huiswerk Leerlingen krijgen meestal eenmaal per week huiswerk mee. We streven naar een huiswerkvrij weekend, dus maandag mee/vrijdag terug. Vragen of onduidelijkheden, loop gerust even binnen. Met vriendelijke groet, Eunice Clevis Leerzame sites: *

Informatieboekje groep 5/6 Basisschool De Meulebeek Groep 5/6 2015-2016 ouderavond maandag 28 sept. 18.45u.-19.45u.; Gessy Lenssen, Joof Teeuwen

Informatieboekje groep 5/6 Basisschool De Meulebeek Groep 5/6 2015-2016 ouderavond maandag 28 sept. 18.45u.-19.45u.; Gessy Lenssen, Joof Teeuwen Informatieboekje groep 5/6 Basisschool De Meulebeek Groep 5/6 2015-2016 ouderavond maandag 28 sept. 18.45u.-19.45u.; Gessy Lenssen, Joof Teeuwen Aan de ouders van de kinderen van groep 5/6, Om de hoeveelheid

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5. Basisschool De Meulebeek. Groep

Informatieboekje groep 5. Basisschool De Meulebeek. Groep Informatieboekje groep 5 Basisschool De Meulebeek Groep 5 2017-2018 ouderavond maandag 2 oktober 18.45u.-19.45u.; Jenny Scheres-Geurts, Jeanne Maarseveen Aan de ouders van de kinderen van groep 5, Om de

Nadere informatie

Informatieboekje groep 7 Basisschool De Meulebeek 2015-2016 ouderavond dinsdag 22 september 2015 18.45 19.45 uur

Informatieboekje groep 7 Basisschool De Meulebeek 2015-2016 ouderavond dinsdag 22 september 2015 18.45 19.45 uur Informatieboekje groep 7 Basisschool De Meulebeek 2015-2016 ouderavond dinsdag 22 september 2015 18.45 19.45 uur Aan de ouders van de kinderen van groep 7, Om de hoeveelheid informatie op de klassikale

Nadere informatie

Kindcentrum Cornelius

Kindcentrum Cornelius Kindcentrum Cornelius Groep 6 St. Jozefplein 7, 5428 GL Venhorst. 0492 35 90 36 e-mail: info@cornven.nl website : www.cornven.nl Snappet Ook dit jaar werken wij in groep 5 t/m 8 weer met Snappet. Groep

Nadere informatie

Informatieavond groep 5

Informatieavond groep 5 Informatieavond groep 5 Programma Weekindeling Weekplanning Directe instructiemodel Leer en onderwijsbehoeften Diverse vakken De groep Zelfstandigheid Vragen Weekindeling Gemma: Maandag, donderdag & vrijdag

Nadere informatie

Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2015 Beste ouders, Voor u ligt het informatieboekje van groep 7. Hierin staat informatie over de vakken

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Juf Teatske Juf Marleen Juf Judith Het informatieboekje voor groep 5/6 In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe

Nadere informatie

[INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 5.

[INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 5. 2016-2017 [INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 5. Informatieblad groepen 5 Gang van zaken Zelfstandigheid: In groep 5 leren de kinderen zelf hun werk te verdelen over de week.

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn Informatieboekje Groep 8 Obs de Toermalijn 2014 2015 De leerstof in groep 8 Nederlandse taal : Begrijpend lezen Voor het vak begrijpend lezen hanteren we de methode Nieuwsbegrip. Deze methode legt de nadruk

Nadere informatie

Wilt u er voor zorgen dat uw kind op tijd op school is? Indien uw kind ziek is, graag telefonisch doorgeven.

Wilt u er voor zorgen dat uw kind op tijd op school is? Indien uw kind ziek is, graag telefonisch doorgeven. Informatie groep 6 Groep 6 schooljaar 2018/2019 De Molenwiek Leerkrachten: - Juf Inge maandag, dinsdag en woensdag. - Juf Karin (woensdag) donderdag en vrijdag. Wilt u er voor zorgen dat uw kind op tijd

Nadere informatie

JAARPROGRAMMA GROEP 7

JAARPROGRAMMA GROEP 7 JAARPROGRAMMA GROEP 7 Even voorstellen De leerkrachten van deze groep zijn: Patricia Mulder, zij werkt op maandag en dinsdag. Evelien Rikken werkt op woensdag, donderdag en vrijdag. Technisch lezen Technisch

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn 2015-2016

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn 2015-2016 Informatieboekje Groep 8 Obs de Toermalijn 2015-2016 De leerstof in groep 8 Nederlandse taal : Begrijpend lezen Voor het vak begrijpend lezen hanteren we de methode Nieuwsbegrip. Deze methode legt de nadruk

Nadere informatie

Vanaf groep 5 krijgen de kinderen cijfers op hun rapport. Dit geldt alleen voor de volgende vakken:

Vanaf groep 5 krijgen de kinderen cijfers op hun rapport. Dit geldt alleen voor de volgende vakken: Informatie over groep 5 Groep 5A: Juf Maaike (ma, di en wo) Juf Jolanda (do en vr) Groep 5B: Juf Anita (ma, di en wo) Juf Dien (do en vr) Gymles: maandag (van gymleerkracht Elly Buijs) dinsdag (van de

Nadere informatie

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Leerkrachten: 4/5 Anja Smits en Jennie van Laarhoven 5A Marloes Bongers ALGEMEEN GEDEELTE Zelfstandig werken In de groepen 5 werken de leerlingen

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Oostkapelle, september 2015 informatieboekje voor groep 5/6 In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe en met welke

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond groep 7

Welkom. Informatieavond groep 7 Welkom Informatieavond groep 7 Wat komt vanavond ter sprake? Voorstellen Vakken en toetsing in groep 7 Rekenen Hoofdrekenen, herhaald aftrekken, metriek stelsel, breuken, procenten, zakrekenmachine. Er

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 6

Informatie. vakgebieden. Groep 6 Informatie vakgebieden Groep 6 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt.

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt. Informatie groep 5 Algemene informatie Beste ouder(s)/ verzorger(s) van groep 5, Langs deze weg willen we u en uw kind alvast van harte welkom heten in groep 5. Het is altijd weer spannend om aan een nieuw

Nadere informatie

Informatiebrief groep 7/8

Informatiebrief groep 7/8 Informatiebrief groep 7/8 Schooljaar 2018/2019 De Molenwiek groep 7/8 Leerkrachten: Ma, di, do, vr, : Marianne Mackaay Wo: Eline van Kleef Wilt u er voor zorgen dat uw kind op tijd op school is? Indien

Nadere informatie

Informatieavond. Groep 7a

Informatieavond. Groep 7a Informatieavond Groep 7a Opbouw van de avond Vakinhoudelijke informatie Bijzonderheden groep 7: 2015-2016 Rekenen Nieuwe methode Wereld in Getallen 4 Hoofdrekenen Cijferen Breuken Meten, tijd en geld Opbouw

Nadere informatie

Welkom in groep 8. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Welkom in groep 8. Beste ouder(s)/verzorger(s), Welkom in groep 8 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hierbij ontvangt u het informatieboekje van de groep, waarin uw zoon of dochter dit schooljaar zit. Voor elke groep is er een eigen boekje met daarin belangrijke

Nadere informatie

Informatiefolder groep 5

Informatiefolder groep 5 Informatiefolder groep 5 Schooljaar 2014-2015 foto van de nieuwe groep! Beste ouders, In deze folder vindt u de basis- informatie die van belang is voor uw kind in groep 5. Aanvullende informatie zult

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5-7 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 5-7 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 5-7 schooljaar 2013-2014 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Het informatieboekje voor groep 5/7. In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe en met welke methodes we werken

Nadere informatie

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm Welkom De eerste schoolweken liggen alweer achter ons. In uw handen heeft u nu de infobrief van groep 5. Hier kunt u belangrijke informatie vinden over groep 5, voor uw kind. Wanneer u vragen / opmerkingen

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5

Informatieboekje groep 5 Informatieboekje groep 5 Informatie groep 5 1 Dit is het informatieboekje van groep 5. Hierin kunt u informatie vinden over de methodes, de regels en andere specifieke zaken die bij groep 5 horen. Het

Nadere informatie

Jaarprogramma. Algemeen

Jaarprogramma. Algemeen 1 Jaarprogramma Algemeen Binnen komen De kinderen van groep 4 tot en met 8 komen binnen nadat de schoolbel is gegaan. De inloop is vanaf groep 4 voorbij; het is ook niet meer de bedoeling dat ouders mee

Nadere informatie

Welkom. Wij wensen u en uw kind een fijn, maar bovenal een gezegend schooljaar toe! Als er vragen/problemen zijn, mail, bel of (liever) kom langs!

Welkom. Wij wensen u en uw kind een fijn, maar bovenal een gezegend schooljaar toe! Als er vragen/problemen zijn, mail, bel of (liever) kom langs! Welkom De eerste twee schoolweken liggen alweer bijna achter ons! Tijdens de info- avond heeft u de mogelijkheid gehad om belangrijke informatie te ontvangen. In uw handen heeft u de infobrief van groep

Nadere informatie

De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Even kort de procedure:

De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Even kort de procedure: Info groepen 8 Beste ouders/verzorgers, Groep 8 is en blijft een bijzonder jaar. We hebben een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet. Het Voortgezet onderwijs: De overgang naar een vorm van voortgezet

Nadere informatie

Informatie cursusjaar 2015/2016

Informatie cursusjaar 2015/2016 Vlasakker 3 Tel: 078-6733260 Postadres: Postbus 5256 3295 ZK s-gravendeel fax: 078-6735853 E-mail: debouwsteen@pcpohw.nl Informatie cursusjaar 2015/2016 groep 8b Hoewel elke groep iets speciaals heeft,

Nadere informatie

Informatieboekje GROEP 5

Informatieboekje GROEP 5 Informatieboekje GROEP 5 Schooljaar 2015-2016 Wat doen we eigenlijk allemaal in groep 5? Rekenen We werken met de rekenmethode De Wereld in Getallen. Deze methode is zodanig samengesteld dat er leerstof

Nadere informatie

We wensen u en uw kind dit schooljaar Gods zegen toe en hopen op een fijn schooljaar! Als er vragen/problemen zijn, mail, bel of (liever) kom langs!

We wensen u en uw kind dit schooljaar Gods zegen toe en hopen op een fijn schooljaar! Als er vragen/problemen zijn, mail, bel of (liever) kom langs! Welkom De eerste schoolschoolweek ligt alweer achter ons! Tijdens de informatieavond heeft u de mogelijkheid gehad om belangrijke informatie te ontvangen. U leest nu de infobrief van groep 7. Hier kunt

Nadere informatie

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers.

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers. Groep 6-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Informatieboekje GROEP 7

Informatieboekje GROEP 7 Informatieboekje GROEP 7 Schooljaar 2015-2016 Voorwoord Voor u ligt het informatieboekje van uw kind in groep 7. We gaan samen met de kinderen fris een nieuw jaar in. Een jaar waarin er veel gebeurt en

Nadere informatie

JAARPLAN GROEP 7 SCHOOLJAAR

JAARPLAN GROEP 7 SCHOOLJAAR JAARPLAN GROEP 7 SCHOOLJAAR 2016-2017 Leerkrachten: Dennis Voorst 7a Nicole Koevoets 7b Algemene zaken in groep 7: Huiswerk: Alle kinderen in groep 7 hebben een agenda nodig. Hierin wordt elke week het

Nadere informatie

INLEIDING. Beste ouder(s),

INLEIDING. Beste ouder(s), Groep 5-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 5 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Algemene informatie. Diverse dingen:

Algemene informatie. Diverse dingen: Informatieboekje Groep 4/5 2011-2012 Algemene informatie Diverse dingen: Gedragsregels in en buiten de klas Samen met de juf hebben de kinderen klassenregels bedacht en ondertekend. Wij houden ons allemaal

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 4

Informatie. vakgebieden. Groep 4 Informatie vakgebieden Groep 4 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool Informatieboekje Groep 4 Juliana van Stolbergschool Voorwoord Hierbij ontvangt u het informatieboekje van groep 4. In dit boekje staat informatie over het reilen en zeilen in de groep. U vindt in dit boekje

Nadere informatie

Rekenen (methode Wereld in Getallen)

Rekenen (methode Wereld in Getallen) Informatie groep 7 cursusjaar 2017-2018 De leerstof in groep 7: In groep 7 stijgt het tempo en het niveau De leerstof is een stuk moeilijker Er komen extra vakken bij zoals Engels en Blitz (studievaardigheden)

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 5

Informatie. vakgebieden. Groep 5 Informatie vakgebieden Groep 5 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

Informatie over groep 4

Informatie over groep 4 Informatie over groep 4 Godsdienst Wij volgen de methode Trefwoord. Dit is een godsdienstmethode met lesmateriaal voor de hele basisschool. Er wordt gewerkt aan de hand van verschillende thema s.dit zijn

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 7

Informatie. vakgebieden. Groep 7 Informatie vakgebieden Groep 7 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

Groep 7, 2014-2015. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Groep 7, 2014-2015. Beste ouder(s)/verzorger(s), Groep 7, 2014-2015 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hieronder volgt belangrijke informatie over de groep waarin uw kind nu zit. Wij willen u dan ook vragen dit thuis eens op het gemak door te nemen. Belangrijke

Nadere informatie

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur Informatie bovenbouw 2016 2017 Donderdag 29 september: 14.30 16.00 uur CBS De Lichtbron Johan Frisostraat 2 9285 TS Buitenpost 0511 542 385 Welkom in onze groep, Vanmiddag krijgt u een rondleiding van

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE GROEP 4

INFORMATIEBOEKJE GROEP 4 Godsdienstige Vorming INFORMATIEBOEKJE GROEP 4 Elke dag starten wij in de groep met een Bijbelverhaal of we zingen mooie christelijke liederen. We gebruiken hierbij de methode KIND OP MAANDAG. Op vrijdag

Nadere informatie

Informatieboekje groep 4 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 4 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 4 schooljaar 2017-2018 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Oostkapelle, september 2017 Voorwoord Dit boekje is bedoeld om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen in groep 4 en

Nadere informatie

Informatieboekje groep 6 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 6 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 6 schooljaar 2016-2017 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2016 Beste ouders, Voor u ligt het informatieboekje van groep 6. Hierin staat informatie over de vakken

Nadere informatie

Informatie groep 4 Taal Spelling Begrijpend lezen Rekenen Thuis oefenen is daarbij heel belangrijk!

Informatie groep 4 Taal Spelling Begrijpend lezen Rekenen Thuis oefenen is daarbij heel belangrijk! Taal Onze taalmethode heet Taalactief. Deze methode werkt met verschillende thema s, bijvoorbeeld vriendschap. De eerste 3 weken van een thema krijgen alle kinderen basisinstructie. Daarbij moeten ze een

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 5

Informatieboekje Groep 5 Informatieboekje Groep 5 Schooljaar 2016-2017 Markelo, september 2016 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 5 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar.

Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Informatie groep 8 Beste ouders/verzorgers, Groep 8 is een bijzonder jaar. We hebben een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet. Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool Informatieboekje Groep 4 Juliana van Stolbergschool Voorwoord Hierbij ontvangt u het informatieboekje van groep 4. In dit boekje staat informatie over het reilen en zeilen in de groep. U vindt in dit boekje

Nadere informatie

Aan de ouders van groep 4 en 5

Aan de ouders van groep 4 en 5 Aan de ouders van groep 4 en 5 U bent gewend om aan het begin van elk schooljaar informatie te krijgen over het reilen en zeilen in de groep van uw kind. In deze brief willen wij een aantal zaken op een

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Informatie groep 5. Beste ouders/verzorgers, Hierbij leggen we in het kort de werkwijze in onze groep 5 uit.

Informatie groep 5. Beste ouders/verzorgers, Hierbij leggen we in het kort de werkwijze in onze groep 5 uit. RKBS Inghelosenberghe Wilhelminastraat 48 4564 AE Sint Jansteen tel: 0114-314380 inghelosenberghe@ogperspecto.nl www.inghelosenberghe.nl Informatie groep 5 Beste ouders/verzorgers, Hierbij leggen we in

Nadere informatie

Informatie middenbouw Donderdag 29 september 2016: uur uur

Informatie middenbouw Donderdag 29 september 2016: uur uur Informatie middenbouw 2016 2017 Donderdag 29 september 2016: 14.30 uur 16.00 uur CBS De Lichtbron Johan Frisostraat 2 9285 TS Buitenpost 0511 542 385 Welkom in onze groep, Vanmiddag krijgt u een rondleiding

Nadere informatie

-INFO groep 6- Wat doen we zoal in groep 6?

-INFO groep 6- Wat doen we zoal in groep 6? Welkom Wij zijn een groep van 19 kinderen met twee juffen. Op maandag en dinsdag is juf Veldhuis er en op de andere dagen staat juf Ten Hove voor de groep. We hebben samen met de kinderen een fijne start

Nadere informatie

Zo gaat dat in de. Populier

Zo gaat dat in de. Populier Zo gaat dat in de. Populier schooljaar 2017-2018 In dit boekje vindt u allerlei informatie over de bovenbouw. Praktische punten en een toelichting op hoe we in de bovenbouw werken. Veel leesplezier! Toelichting

Nadere informatie

Groep /

Groep / Groep 4 2017/ 2018 1 Informatiebrief Groep 4 Algemeen: Regels in de klas: - hulpjes in de klas: elke week zijn er twee kinderen hulpje. Zij mogen direct na de bel naar binnen gaan om schriften uit te delen.

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 6

Informatieboekje Groep 6 Informatieboekje Groep 6 Schooljaar 2016-2017 Markelo, september 2016 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 6 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

GROEP 6. Informatieavond

GROEP 6. Informatieavond GROEP 6 Informatieavond 1 Leerkrachten 6a Barbera de Munk Leonie Enders ma-di-wo do-vr 6b Femke Zwart 6c Sjoerd Koelewijn ma-di wo-do-vr ma-di-wo-do-vr 2 Vakken Rekenen Taal Spelling Lezen Schrijven GVO

Nadere informatie

Informatiefolder groep 7

Informatiefolder groep 7 Informatiefolder groep 7 Schooljaar 2014-2015 Welkom Beste ouders, In deze folder vindt u de basis-informatie die van belang is voor uw kind in groep 7. Aanvullende informatie zult u steeds terug kunnen

Nadere informatie

WELKOM op de informatieavond van groep 5 13 september 2012 O.B.B. 2012 1

WELKOM op de informatieavond van groep 5 13 september 2012 O.B.B. 2012 1 WELKOM op de informatieavond van groep 5 13 september 2012 O.B.B. 2012 1 Leerkrachten 5a Cathinka Fieman ma vr wo 1x in de 2 weken Marlien Hammink di-do wo 1x in de 2 weken Marijn Hageman Vervanging Marlien

Nadere informatie

Obs Ter Tolne. Groep 6. Informatieboekje. obs Ter Tolne

Obs Ter Tolne. Groep 6. Informatieboekje. obs Ter Tolne Obs Ter Tolne Informatieboekje Groep 6 obs Ter Tolne Molenvlietsedijk 9 postadres: 4691 HS 1 Tholen postbus 94 0166-602162 4690 AB Tholen www.obstertolne.nl e-mail: obstertolne@octho.nl Welkom in groep

Nadere informatie

-Samen talig en talentvol de wereld in- Groep Court.vandersloot

-Samen talig en talentvol de wereld in- Groep Court.vandersloot -Samen talig en talentvol de wereld in- Groep 7 2017-2018 Court.vandersloot court.vandersloot@agora.nu Wat kunnen jullie verwachten dit schooljaar? Nieuwe rapporten Maandmail van de groep Opera uitvoering

Nadere informatie

Groep /

Groep / Groep 4 2018/ 2019 1 Informatiebrief Groep 4 Algemeen: Regels in de klas: - hulpjes in de klas: elke week zijn er twee kinderen hulpje. Zij mogen direct na de bel naar binnen gaan om schriften uit te delen.

Nadere informatie

Informatieboekje groep 7 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 7 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 7 schooljaar 2016-2017 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2016 Beste ouders, Voor u ligt het informatieboekje van groep 7. Hierin staat informatie over de vakken

Nadere informatie

Informatie groep 7. Algemene informatie

Informatie groep 7. Algemene informatie Informatie groep 7 Algemene informatie Inleiding: In groep 7 wordt nadrukkelijk gewerkt aan de voorbereiding op het Voortgezet Onderwijs. Dit betekent dat we de kinderen steeds een beetje meer verantwoording

Nadere informatie

Neemt u plaats op de stoel bij de tafel van uw kind. U kunt dan ook meteen de spullen van uw kind in het laatje bekijken.

Neemt u plaats op de stoel bij de tafel van uw kind. U kunt dan ook meteen de spullen van uw kind in het laatje bekijken. Neemt u plaats op de stoel bij de tafel van uw kind. U kunt dan ook meteen de spullen van uw kind in het laatje bekijken. Welkom op de infoavond van groep 6 Even voorstellen Meester Dennis en zijn werkdagen

Nadere informatie

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen.

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. Informatie over de gang van zaken in leerjaar 5 Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. ALGEMEEN Het allerbelangrijkste vinden wij dat de kinderen

Nadere informatie

Welkom! Op de informatieavond van de groepen 6

Welkom! Op de informatieavond van de groepen 6 Welkom! Op de informatieavond van de groepen 6 Groep 6a met juf Irma, juf Marjo en juf Anouk Groep 6b van juf Lisette, juf Marjolein en juf Anouk Taal en Spelling Taal in Beeld en Spelling in Beeld Taal

Nadere informatie

Informatieboekje groep 7 schooljaar 2014-2015. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 7 schooljaar 2014-2015. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 7 schooljaar 2014-2015 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Beste ouders, Voor u ligt het informatieboekje van groep 7. In groep 7 wordt er door drie leerkrachten lesgegeven. Hiervoor

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Informatieboekje groep 4 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 4 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 4 schooljaar 2018-2019 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Oostkapelle, september 2018 Voorwoord Dit boekje is bedoeld om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen in groep 4 en

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 8

Informatie. vakgebieden. Groep 8 Informatie vakgebieden Groep 8 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

Wat doen we zoal in groep 6?

Wat doen we zoal in groep 6? Welkom Wij zijn een groep van 19 kinderen met twee juffen. Op maandag en dinsdag is juf Veldhuis er, op donderdag en vrijdag juf Ten Hove. Op woensdag zijn de juffen er om de beurt. Juf Knikker vervangt

Nadere informatie

Informatie groep 7 schooljaar 2015-2016 De groepsleerkrachten Groep 7:Gerda van Dijke en Jolanda Verbiest Klassenouders Groep 7:Sabine Kats

Informatie groep 7 schooljaar 2015-2016 De groepsleerkrachten Groep 7:Gerda van Dijke en Jolanda Verbiest Klassenouders Groep 7:Sabine Kats Informatie groep 7 schooljaar 2015-2016 De groepsleerkrachten Groep 7:Gerda van Dijke en Jolanda Verbiest Klassenouders Groep 7:Sabine Kats Rekenen Wij werken met Wereld in getallen. Deze methode kent

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Een kasteel in de buurt bezoeken

Een kasteel in de buurt bezoeken Een kasteel in de buurt bezoeken Als leerkracht heb je hier een begeleidende en sturende rol. Het is afhankelijk of jij als leerkracht de kinderen meeneemt en dingen aan ze verteld of dat er bijvoorbeeld

Nadere informatie

Informatieavond / boekenmarkt 7 september 2009

Informatieavond / boekenmarkt 7 september 2009 Informatieavond / boekenmarkt 7 september 2009 Wat leert mijn kind allemaal in groep 5/6? Wanneer wordt er getoetst? Belangrijkste einddoelen per vak per groep Wat voor huiswerk wordt er meegegeven? Wat

Nadere informatie

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 3 op de Haafakkers.

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 3 op de Haafakkers. Groep 3-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 3 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Betreft: informatie groep 8. Beste ouder/verzorger,

Betreft: informatie groep 8. Beste ouder/verzorger, 01 / 05 Datum 9 09 15 Betreft: informatie groep 8 01 / 05 Batenstein 01 1 / 05 2403 PK Alphen aan den Rijn T +31 (0)172 431 232 E r.redegeld@skba.nl 01 / 05 www.basisschoolspectrum.nl Beste ouder/verzorger,

Nadere informatie

Informatie groep

Informatie groep Informatie groep 7 2017-2018 Meester Wim Jurriëns JULIANASCHOOL EDERVEEN Even voorstellen: Beste ouders/verzorgers, In 1955 ben ik geboren in Rijssen (Twente). Ik was de jongste van vijf kinderen. (4 jongens

Nadere informatie

Doel van deze avond. Kennis maken met de groepsleerkrachten en ouders. Informeren werkwijze activiteiten groep 6-7-8 Gelegenheid tot vragen stellen.

Doel van deze avond. Kennis maken met de groepsleerkrachten en ouders. Informeren werkwijze activiteiten groep 6-7-8 Gelegenheid tot vragen stellen. Groep 6-7-8 Doel van deze avond Kennis maken met de groepsleerkrachten en ouders. Informeren werkwijze activiteiten groep 6-7-8 Gelegenheid tot vragen stellen. 1 De leerkrachten Kim Verhoef o maandag,

Nadere informatie

Informatie groep 5. Ook is er elke week een les uit Blits, een methode voor studievaardigheden. Dit krijgen de kinderen voor het eerst in groep 5.

Informatie groep 5. Ook is er elke week een les uit Blits, een methode voor studievaardigheden. Dit krijgen de kinderen voor het eerst in groep 5. Informatie groep 5 Taal en spelling We werken op school met de compleet vernieuwde methode: Taal Actief. Taal Actief heeft een basisprogramma van 32 weken per jaar, verdeeld in acht thema s van vier weken.

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolberg

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolberg Informatieboekje Groep 4 Juliana van Stolberg Voorwoord Hierbij ontvangt u het informatieboekje van groep 4. In dit boekje staat informatie over het reilen en zeilen in de groep. U vindt in dit boekje

Nadere informatie

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist Nederlandse taal Kinderen ontwikkelen mondelinge en schriftelijke vaardigheden waarmee ze de Nederlandse taal leren gebruiken in situaties die zich in het dagelijkse leven voordoen. Tevens verwerven ze

Nadere informatie

Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven.

Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven. Informatie groep 6 De Gouden weken: Aan het begin van groep 6 starten we met het project de Gouden weken. We zullen veel groepsspelletjes doen om elkaar beter te leren kennen. We vinden het belangrijk

Nadere informatie

Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster.

Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. Rekenen Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze

Nadere informatie

Informatieboekje groep 8 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 8 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 8 schooljaar 2013-2014 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Beste ouders, Dit jaar zal er een belangrijke keuze gemaakt moeten worden. Naar welke school gaat uw zoon/dochter volgend

Nadere informatie

SaNdWiCh RoBoT. Wat leren leerlingen van deze les?

SaNdWiCh RoBoT. Wat leren leerlingen van deze les? SaNdWiCh RoBoT leer programmeren zonder een computer te gebruiken! Bij deze les speelt de leraar of gastdocent de rol van een robot. Een robot die boterhammen maakt met boter en hagelslag. De leerlingen

Nadere informatie

Keuchenius School met Talent

Keuchenius School met Talent Keuchenius School met Talent Groep 6 Groepssamenstelling Groep 6 > 18 leerlingen Leerkrachten Juf Marijke (maandag/dinsdag) m.kleinjan@csgdewaard.nl Juf Netty (woensdag-vrijdag) n.oliver@csgdewaard.nl

Nadere informatie

Obs Ter Tolne. Groep 7. Informatieboekje. obs Ter Tolne

Obs Ter Tolne. Groep 7. Informatieboekje. obs Ter Tolne Obs Ter Tolne Informatieboekje Groep 7 obs Ter Tolne Molenvlietsedijk 9 postadres: 4691 HS 1 Tholen postbus 94 0166-602162 4690 AB Tholen www.obstertolne.nl e-mail: obstertolne@octho.nl Kennismakingsboekje

Nadere informatie

JAARPLAN GROEP 7A SCHOOLJAAR

JAARPLAN GROEP 7A SCHOOLJAAR JAARPLAN GROEP 7A SCHOOLJAAR 2017-2018 Leerkracht: Nicole Koevoets Algemene zaken in groep 7: Huiswerk: Alle kinderen in groep 7 hebben een agenda nodig. Hierin wordt elke week het huiswerk genoteerd voor

Nadere informatie

GROEP 7. Informatieavond

GROEP 7. Informatieavond GROEP 7 Informatieavond 1 Leerkrachten 7a Gwendy Reek Linda Huijsmans Bapo 7b Bas Mauriks 7c Debby van Twillert Anne-Claire Andreoli IB-er: Jeannette Vos Boco: Kaija de Gooijer ma, di, do, vr wo ma t/m

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 6

Informatieboekje Groep 6 Informatieboekje Groep 6 Schooljaar 2014-2015 Markelo, september 2014 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 6 van Oecumenische Basisschool Ichthus. In dit boekje vindt

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND GROEP 5 2013-2014

INFORMATIEAVOND GROEP 5 2013-2014 INFORMATIEAVOND GROEP 5 2013-2014 LEERSTOF IN GROEP 5: Het accent in groep 5 ligt op: - inzicht in de leerstof - zelfstandig werken, hoeveelheid werk indelen - werken in week- en/of dagtaken - probleemoplossend

Nadere informatie

Begrijpend lezen. Technisch lezen. Taal

Begrijpend lezen. Technisch lezen. Taal Begrijpend lezen Nieuwsbegrip Één keer per week gaan de leerlingen met nieuwsbegrip aan de slag. De leerlingen krijgen een actueel onderwerp waarbij ze vragen moeten beantwoorden over de tekst. Het is

Nadere informatie