Informatie groep 5. Ook is er elke week een les uit Blits, een methode voor studievaardigheden. Dit krijgen de kinderen voor het eerst in groep 5.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie groep 5. Ook is er elke week een les uit Blits, een methode voor studievaardigheden. Dit krijgen de kinderen voor het eerst in groep 5."

Transcriptie

1 Informatie groep 5 Taal en spelling We werken op school met de compleet vernieuwde methode: Taal Actief. Taal Actief heeft een basisprogramma van 32 weken per jaar, verdeeld in acht thema s van vier weken. Binnen een thema worden op diverse momenten werkvormen aangeboden, waarbij de kinderen samenwerken. Met Taal Actief werken alle kinderen vanaf dag één op hun eigen niveau. Het taalprogramma van Taal Actief onderscheidt vier leerstofdomeinen: 1. Woordenschat 2. Taal verkennen 3. Spreken & luisteren 4. Schrijven Na een toets volgen diverse differentiatietaken naar aanleiding van de toetsresultaten. Het spellingprogramma volgt dezelfde thema s als het taalprogramma en er is een voortdurende wisselwerking tussen het leren van woorden, zinnen en teksten (taal) en het correct leren schrijven ervan (spelling). Elk thema bestaat uit diverse spellingcategorieën en woorden. Deze staan op de website. Het is fijn als de kinderen deze thuis ook oefenen. De kinderen kunnen thuis ook oefenen met Hiervoor krijgt u een mailtje met de inloggegevens. Lezen In groep 5 besteden we heel veel aandacht aan lezen. Het goed op niveau kunnen lezen, is erg belangrijk. Veel lezen is een middel om te komen tot vlot en correct lezen. Tevens ontwikkelen de kinderen een grote woordenschat die hen ook helpt teksten beter te begrijpen. Voor het technisch lezen maken wij gebruik van de methode Estafette lezen. Dit komt drie keer in de week aan bod. Daarnaast hebben we ook regelmatig vrij lezen. De kinderen mogen binnenkort ook zelf boeken uitkiezen in onze schoolbieb: Het Leespunt. Ook gaan we binnenkort starten met duo-lezen (3x per week). Hierbij kunnen wij hulp van ouders gebruiken. Dit met als doel het leesniveau van de kinderen te verhogen. Elk jaar werken we met een leesbevorderingsproject vanuit de bibliotheek gedurende een bepaalde periode. Alleen op school lezen is niet genoeg. Uw kind zal er veel voordeel van hebben als het ook thuis regelmatig leest. Ga met uw kind naar de bibliotheek en zoek samen een leuk boek uit. Het lenen van boeken is gratis. U zult zien dat het lezen met sprongen vooruit gaat. Begrijpend lezen We werken met actuele thema s vanuit de methode: Nieuwsbegrip. Nieuwsbegrip is een methode waarbij leerlingen een tekst lezen over een actueel onderwerp. Bij de actuele tekst horen leesbegrip- en woordenschatoefeningen en een filmpje. De actualiteit zorgt voor betrokkenheid, enthousiasme en motivatie om de tekst te lezen. De kinderen krijgen ook meer interesse in het nieuws en de wereld om hen heen. Het vergroot hun woordenschat en hun kennis van de wereld. Ook is er elke week een les uit Blits, een methode voor studievaardigheden. Dit krijgen de kinderen voor het eerst in groep 5.

2 Rekenen We werken met de methode: Rekenrijk. Wat komt er in groep 5 aan bod: Getalbegrip: - Basisvaardigheden: optellen en aftrekken tot en met 1000 vermenigvuldigen en delen tot en met 1000 (Er wordt bij aanvang vanuit gegaan dat de tafels 1 t/m 10 volledig geautomatiseerd zijn) Hoofdrekenen: - optel- en aftrekstrategieën tot en met vermenigvuldig- en deelstrategieën tot en met Meten/Meetkunde: - schaduwen, spiegelen, symmetrie, patronen, plattegronden De tafels blijven ook in groep 5 erg belangrijk. U kunt uw kind thuis extra laten oefenen op bijvoorbeeld of De methode heeft veel differentiatie. Er is werk voor zwakkere rekenaars maar ook voor de betere. Wereldoriëntatie Nieuwe vakken in groep 5 zijn aardrijkskunde, biologie en geschiedenis. Geschiedenis Methode Bij de tijd. De kinderen leren verschijnselen en gebeurtenissen niet alleen te bekijken vanuit het heden, maar ook vanuit hun ontwikkeling in de tijd. Deze methode is er vooral op gericht het historische besef te ontwikkelen. Daarbij wordt ingegaan op concrete gebeurtenissen en contexten uit de geschiedenis. In groep 5 gaan we vooral de volgende tijdvakken bestuderen: - De tijd van de jagers en boeren (-3000 v. C.) - De tijd van de monniken en ridders ( ) - De tijd van de regenten en vorsten ( ) - De tijd van de burgers en stoommachines ( ) - De tijd van de wereldoorlogen ( ) Aan de hand van de volgende onderwerpen worden deze aangeboden: Zwerven en wonen, Een Germaans dorp, Samen sterk, Nederland waterland, Naar de fabriek en Techniek en vrije tijd. Na ieder thema volgt een toets. De samenvatting van de toetsen zijn te vinden op de website van de Biologie Methode Natuurlijk De thema s zijn: - Groeien is veranderen - Verschillen zijn gewoon - Niets gaat vanzelf - Zien, horen en voelen - Van binnen en van buiten - Overal is leven - Eet smakelijk - In leven blijven

3 Na ieder thema volgt een toets. De samenvatting van de toetsen zijn te vinden op de website van de Bij deze methode gaat het niet alleen om het leren van kennis, maar ook het toepassen en logisch nadenken spelen een grote rol. Aardrijkskunde Methode Hier en daar Aardrijkskunde is een vak dat beïnvloed wordt door de actualiteiten in de hele wereld. Van de kinderen wordt verwacht dat zij zelfstandig gegevens kunnen opzoeken, selecteren en verwerken. De kaart is het belangrijkste hulpmiddel in de aardrijkskunde. De rode draad in de methode is dan ook het gebruik en de toepassing van kaarten in verschillende vormen en uitvoeringen. In groep 5 wordt zoveel mogelijk de eigen omgeving van het kind als vertrekpunt genomen. Er wordt gewerkt vanuit een leerlingenboek, in een werkboek en een topoboek. De thema s zijn: - De kaart - Wonen - Water - Landschap - Werken - Cultuur - Natuur - Verkeer Na ieder thema volgt een toets. De samenvatting van de toetsen zijn te vinden op de website van de Verkeer: Verkeerskrant: Stap Vooruit, elke 3 weken een nieuw verkeersblad. Techniek: Werken met de techniektorens Gym: 2x per week maandag uur donderdag uur Op deze dagen is het verstandig om makkelijke kleren aan te doen en geen sieraden om te doen. De kinderen mogen drinken meenemen voor na de gymles (bijv. een flesje water). Tekenen en handvaardigheid: Methode Laat maar zien. Muziek: Methode Moet je doen Schrijven: Methode Pennenstreken De hoofdletters en de juiste verbindingen worden verder geautomatiseerd. Dit met als doel de kinderen een vlot en vloeiend, maar vooral een duidelijk handschrift te laten ontwikkelen. De kinderen krijgen van school een potlood, pen en gum. Spullen van thuis meenemen is dus niet nodig.

4 Levensbeschouwing: We werken met projecten van de methode Trefwoord. Sociale vaardigheden: We werken met de methode Klets. Doel is het aanleren en onderhouden van sociale vaardigheden met als doel de sfeer in de groep te verbeteren en pestproblemen liefst te voorkomen. In de klas hebben we aandacht voor de regels over acceptabel en niet-acceptabel gedrag op school en in de klas. Daarnaast werken we met themaweken. Elke week komt er een onderwerp aan bod, zoals bijv. de regels en afspraken in de klas. Op school is een anti-pestprotocol aanwezig. Boekbespreking: Na de herfstvakantie gaan we beginnen met de boekbesprekingen. De kinderen krijgen hiervoor een blaadje mee naar huis met daarop informatie over het houden van een boekbespreking. Op de achterkant van dit blaadje staan ook vragen over het boek. Dit kunnen de kinderen invullen. Het blaadje mogen ze dan tijdens hun boekbespreking gebruiken als "spiekbriefje". Het formulier is ook digitaal te vinden op de website bij groep 4/5. De indeling, wie wanneer aan de beurt is, komt ook op de website te staan. Spreekbeurt: Na de kerstvakantie beginnen we met de spreekbeurten. Op de website zijn tips te vinden over het houden van een spreekbeurt. Hier komt dan ook te staan wie wanneer aan de beurt is. Verjaardag leerlingen: Maak voorafgaand met de leerkracht een afspraak wanneer de verjaardag gevierd kan worden. De verjaardag wordt doorgaans gevierd van tot uur. Ouders mogen hierbij niet meer aanwezig zijn. Pauze: Elke dag hebben de kinderen s ochtends een kwartier pauze van uur. De kinderen eten en drinken niet meer in de klas, maar doen dit buiten. Onze voorkeur gaat uit naar fruit. Huiswerk: In groep 5 is dat beperkt tot het voorbereiden van de toetsen voor aardrijkskunde, biologie geschiedenis en verkeer. De samenvattingen zijn op de website te vinden. De data van toetsen komen op de website te staan. Ook de voorbereiding voor boekbespreking en spreekbeurt gebeurt thuis. Er zijn soms huiswerkopdrachten bij de methode Klets. Ouderportaal Parnassys: Ouders kunnen zelf thuis inloggen in Parnassys. Hiervoor hebben jullie een inlogcode en een wachtwoord ontvangen. In het ouderportaal zijn de CITO resultaten te zien. Website: Neem regelmatig een kijkje op de site van De Muldershof voor de meest actuele informatie.

5 Op de website komen alle foto(albums) achter een inlogcode. Deze inlogcode krijgen ouders per mail en is voor alle ouders gelijk. De code wordt jaarlijks vervangen. Leerkracht: Karin Uitenhoven-de Bruin (ma-di) ( karin.debruin@eenbes.nl ) Maridy Daems (wo-do-vr) ( maridy.daems@eenbes.nl ) Wilt u iets bespreken: korte mededeling kan voor schooltijd of via de mail, anders graag een afspraak maken.

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 4 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS 7. Overige informatie

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 6 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 6 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 4 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS 7. Overige informatie

Nadere informatie

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm Welkom De eerste schoolweken liggen alweer achter ons. In uw handen heeft u nu de infobrief van groep 5. Hier kunt u belangrijke informatie vinden over groep 5, voor uw kind. Wanneer u vragen / opmerkingen

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Informatieboekje Groep 7 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS

Nadere informatie

Vanaf groep 5 krijgen de kinderen cijfers op hun rapport. Dit geldt alleen voor de volgende vakken:

Vanaf groep 5 krijgen de kinderen cijfers op hun rapport. Dit geldt alleen voor de volgende vakken: Informatie over groep 5 Groep 5A: Juf Maaike (ma, di en wo) Juf Jolanda (do en vr) Groep 5B: Juf Anita (ma, di en wo) Juf Dien (do en vr) Gymles: maandag (van gymleerkracht Elly Buijs) dinsdag (van de

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond groep 7

Welkom. Informatieavond groep 7 Welkom Informatieavond groep 7 Wat komt vanavond ter sprake? Voorstellen Vakken en toetsing in groep 7 Rekenen Hoofdrekenen, herhaald aftrekken, metriek stelsel, breuken, procenten, zakrekenmachine. Er

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Informatieboekje Groep 7 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 6 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 6 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Informatieavond groep 4. Schooljaar

Informatieavond groep 4. Schooljaar Informatieavond groep 4 Schooljaar 2016-2017 Inhoud Samenwerken Informatie per leervak Algemene informatie Activiteiten met ouders Samenwerken Wij vinden het belangrijk dat we dit schooljaar met u samenwerken.

Nadere informatie

INLEIDING. Beste ouder(s),

INLEIDING. Beste ouder(s), - 1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 7 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de ouderbezoeken,

Nadere informatie

Tijdens de ochtenden geven we de volgende vakken, bij elk vak is opgeschreven wat de kinderen dit jaar gaan leren:

Tijdens de ochtenden geven we de volgende vakken, bij elk vak is opgeschreven wat de kinderen dit jaar gaan leren: Welkom in groep 4! In deze informatiebrief staat belangrijke informatie voor deze groep en kunt u vinden wat er dit jaar allemaal aan bod komt met de verschillende vakken. Tijdens de ochtenden geven we

Nadere informatie

Juf Leonie Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen

Juf Leonie Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Informatieboekje Groep 6 Juf Leonie Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS 1.

Nadere informatie

Welkom in groep 4-5 EVEN VOORSTELLEN.

Welkom in groep 4-5 EVEN VOORSTELLEN. Welkom in groep 4-5 EVEN VOORSTELLEN. Groep 4 Wereld in getallen rekenen (snappet) Deze methode gaat uit van het dagelijks leven. Schema s en tekeningen worden hierbij gebruikt om de problematiek inzichtelijk

Nadere informatie

Informatie groep 4 Taal Spelling Begrijpend lezen Rekenen Thuis oefenen is daarbij heel belangrijk!

Informatie groep 4 Taal Spelling Begrijpend lezen Rekenen Thuis oefenen is daarbij heel belangrijk! Taal Onze taalmethode heet Taalactief. Deze methode werkt met verschillende thema s, bijvoorbeeld vriendschap. De eerste 3 weken van een thema krijgen alle kinderen basisinstructie. Daarbij moeten ze een

Nadere informatie

Welkom in groep 5 EVEN VOORSTELLEN.

Welkom in groep 5 EVEN VOORSTELLEN. Welkom in groep 5 EVEN VOORSTELLEN. Rekenen Werken met Snappet met eigen leerdoelen Optellen / aftellen Tot 20 memoriseren Tot 1.000 hoofdrekenen Voorbereiden op cijferen Vermenigvuldigen / delen 1 t/m

Nadere informatie

We zullen door middel van deze korte samenvatting laten zien wat wij doen bij de verschillende vakken die we hebben.

We zullen door middel van deze korte samenvatting laten zien wat wij doen bij de verschillende vakken die we hebben. Informatie groep 4 Welkom op de site van groep 4 van CBS De Bargeweide. Er zitten 27 kinderen in groep 4. We hebben twee juffen, juf Annet Semmekrot en juf Wietske Scholts. Juf Wietske wordt op dit moment

Nadere informatie

Aan de ouders van groep 4 en 5

Aan de ouders van groep 4 en 5 Aan de ouders van groep 4 en 5 U bent gewend om aan het begin van elk schooljaar informatie te krijgen over het reilen en zeilen in de groep van uw kind. In deze brief willen wij een aantal zaken op een

Nadere informatie

Informatieboekje groep 7

Informatieboekje groep 7 Informatieboekje groep 7 Beste ouder(s) / verzorgers, Voor u ligt het informatieboekje van groep 7 van basisschool EigenWijs. Wij hebben dit boekje gemaakt om u op de hoogte te brengen van de gang van

Nadere informatie

[INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 5.

[INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 5. 2016-2017 [INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 5. Informatieblad groepen 5 Gang van zaken Zelfstandigheid: In groep 5 leren de kinderen zelf hun werk te verdelen over de week.

Nadere informatie

Wat vinden wij belangrijk? Goede sfeer Betrokkenheid leerlingen Samenwerken Afspraken/regels

Wat vinden wij belangrijk? Goede sfeer Betrokkenheid leerlingen Samenwerken Afspraken/regels Welkom in groep 5 Wat vinden wij belangrijk? Goede sfeer Betrokkenheid leerlingen Samenwerken Afspraken/regels Nieuw in groep 5 De vakken aardrijkskunde, natuur, geschiedenis en studievaardigheden. Huiswerk

Nadere informatie

Informatiebrief groep 7/8

Informatiebrief groep 7/8 Informatiebrief groep 7/8 Schooljaar 2018/2019 De Molenwiek groep 7/8 Leerkrachten: Ma, di, do, vr, : Marianne Mackaay Wo: Eline van Kleef Wilt u er voor zorgen dat uw kind op tijd op school is? Indien

Nadere informatie

INLEIDING. Beste ouder(s),

INLEIDING. Beste ouder(s), Groep 5-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 5 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Wat vinden wij belangrijk? Goede sfeer Betrokkenheid leerlingen Samenwerken Afspraken/regels

Wat vinden wij belangrijk? Goede sfeer Betrokkenheid leerlingen Samenwerken Afspraken/regels Welkom in groep 5 Wat vinden wij belangrijk? Goede sfeer Betrokkenheid leerlingen Samenwerken Afspraken/regels Nieuw in groep 5 De vakken aardrijkskunde, natuur, geschiedenis en studievaardigheden. Huiswerk

Nadere informatie

Aan de ouders van groep 4 en 5

Aan de ouders van groep 4 en 5 Aan de ouders van groep 4 en 5 U bent gewend om aan het begin van elk schooljaar informatie te krijgen over het reilen en zeilen in de groep van uw kind. In deze brief willen wij een aantal zaken op een

Nadere informatie

Welkom bij de infoavond. groep 6

Welkom bij de infoavond. groep 6 Welkom bij de infoavond van groep 6 Agenda Voorstellen Toelichting vakken Leerlingenzorg Algemene zaken Vragenrondje Even voorstellen Tamara Schenkels. Ellen van den Wildenberg. Lezen Technisch lezen Estafette

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF GROEP: 5

INFORMATIEBRIEF GROEP: 5 INFORMATIEBRIEF GROEP: 5 INLEIDING EN VOORSTELLEN Uw zoon/dochter zit in groep 5. In deze groep wordt de lesstof beetje bij beetje complexer en er wordt een groeiend inzicht verwacht van zowel lezen als

Nadere informatie

[Typ hier] Informatie. groep 6/7

[Typ hier] Informatie. groep 6/7 [Typ hier] Informatie groep 6/7 2018-2019 Informatie groep 6/7 Als aanvulling op de schoolgids, hebben we puntsgewijs zaken op papier gezet, die voor komend schooljaar van belang zijn. Als u er vragen

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5

Informatieboekje groep 5 Informatieboekje groep 5 Beste ouder(s)/ verzorgers, Voor u ligt een informatieboekje van groep 5 van basisschool EigenWijs. Wij hebben dit boekje gemaakt om u op de hoogte te brengen van de gang van zaken

Nadere informatie

Jaarprogramma. Algemeen

Jaarprogramma. Algemeen 1 Jaarprogramma Algemeen Binnen komen De kinderen van groep 4 tot en met 8 komen binnen nadat de schoolbel is gegaan. De inloop is vanaf groep 4 voorbij; het is ook niet meer de bedoeling dat ouders mee

Nadere informatie

Informatie. groep 4/5

Informatie. groep 4/5 Informatie groep 4/5 2018-2019 Informatie groep 4/5 Als aanvulling op de schoolgids, hebben we puntsgewijs zaken op papier gezet, die voor komend schooljaar van belang zijn. Als u er vragen over heeft,

Nadere informatie

Informatieavond groep september 2016

Informatieavond groep september 2016 Informatieavond groep 4 20 september 2016 Van harte welkom Opzet van de avond: Kort overzicht van de vakken Zaken van algemene aard Stellen van vragen Rondkijken Het rooster van groep 4 Maandag 8.30-8.45

Nadere informatie

Welkom bij de informatieavond van groep 6!

Welkom bij de informatieavond van groep 6! Welkom bij de informatieavond van groep 6! Agenda O Even voorstellen O Toelichting op de vakken & inloop O Zorg O Thuis O Praktische zaken O App Even voorstellen O Brigit Janssen maandag tot en met vrijdag

Nadere informatie

Wilt u er voor zorgen dat uw kind op tijd op school is? Indien uw kind ziek is, graag telefonisch doorgeven.

Wilt u er voor zorgen dat uw kind op tijd op school is? Indien uw kind ziek is, graag telefonisch doorgeven. Informatie groep 6 Groep 6 schooljaar 2018/2019 De Molenwiek Leerkrachten: - Juf Inge maandag, dinsdag en woensdag. - Juf Karin (woensdag) donderdag en vrijdag. Wilt u er voor zorgen dat uw kind op tijd

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 3 2018-2019 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Leerstofaanbod 5. LVS 1. Inleiding Beste

Nadere informatie

Welkom in groep 3b/4 Bijbelse geschiedenis verhalen Lezen in groep 4 Taal in groep 4

Welkom in groep 3b/4 Bijbelse geschiedenis verhalen Lezen in groep 4 Taal in groep 4 Welkom in groep 3b/4 Wij, juf Arende Panhuis en juf Hermien van den Brink, zijn de twee juffen die dit jaar voor groep 4a staan. Middels deze brief willen we u informeren wat wij dit jaar hopen te leren

Nadere informatie

Maandag. Dinsdag. Woensdag

Maandag. Dinsdag. Woensdag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Verrassing Weektaak Agenda Dagtaak Verjaardag Jeugdjournaal Naar huis Naar de bieb Computer 4 Computeren Computer 1 Computer 2 Buitenspelen Klassendienst Pauze

Nadere informatie

Informatieboekje. Middenbouw. Voor ouders en kinderen uit de middenbouw

Informatieboekje. Middenbouw. Voor ouders en kinderen uit de middenbouw Informatieboekje Middenbouw Voor ouders en kinderen uit de middenbouw Lezen In groep 3 en 4 is het leren lezen erg belangrijk. Kinderen moeten veel kilometers lezen om zo steeds vloeiender en foutloos

Nadere informatie

Even voorstellen. Juf Jacqueline (Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag) Juf Loes (Woensdag)

Even voorstellen. Juf Jacqueline (Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag) Juf Loes (Woensdag) Informatie groep 6b Even voorstellen Juf Jacqueline (Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag) Juf Loes (Woensdag) De vakken in groep 6 Taal De basisstof is onderverdeeld in: Woordenschat Taal Verkennen

Nadere informatie

[Typ hier] Informatie. groep 7/8

[Typ hier] Informatie. groep 7/8 [Typ hier] Informatie groep 7/8 2018-2019 Informatie groep 7/8. Als aanvulling op de schoolgids, hebben we puntsgewijs zaken op papier gezet, die voor komend schooljaar van belang zijn. Als u er vragen

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 4 Schooljaar Basisschool d n Hazennest Vermeulenstraat HB Tilburg

Informatieboekje. Groep 4 Schooljaar Basisschool d n Hazennest Vermeulenstraat HB Tilburg Informatieboekje Groep 4 Schooljaar 2019-2020 Basisschool d n Hazennest Vermeulenstraat 30 5012 HB Tilburg 013-5470016 Inhoudsopgave Even voorstellen... 3 Groep 4a... 3 Groep 4b... 3 Groep 4c... 3 Vakleerkrachten...

Nadere informatie

informatie groep 4 Beste ouders, 18 september 2017

informatie groep 4 Beste ouders, 18 september 2017 informatie groep 4 Kbs De Werft Raaimoeren 21 4824 KA Breda 076-5410515 www.dewerft.nl kbsdewerft_info@inos.nl Beste ouders, 18 september 2017 Uw kind zit ondertussen alweer enkele jaren op de basisschool.

Nadere informatie

Informatieavond groep 5a Renske Jansse en Joyce van Konijnenburg

Informatieavond groep 5a Renske Jansse en Joyce van Konijnenburg Informatieavond groep 5a Renske Jansse en Joyce van Konijnenburg Voorstellen Renske Staat op woensdag, donderdag en vrijdag voor de groep. Vanaf januari 2015 gaat zij met zwangerschapsverlof. Er zal vanaf

Nadere informatie

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers.

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers. Groep 6-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Welkom in groep 3/4 bij juf Gabrielle en juf Hanny

Welkom in groep 3/4 bij juf Gabrielle en juf Hanny Welkom in groep 3/4 bij juf Gabrielle en juf Hanny Inhoud van de avond Voorstellen leerkrachten groep 3/4 Algemeen gedeelte groep 3/4 Vakgebieden groep 3/4 Wie werkt wanneer? maandag dinsdag woensdag

Nadere informatie

Definitie OGW onderwijsinspectie

Definitie OGW onderwijsinspectie Welkom in groep 4 Bespreekpunten Focus Weekrooster Manier van werken Methodes Rekenen: wereld in getallen Sociaal-emotionele ontwikkeling Zorgleerlingen Toetsen Thuis oefenen Wat hebben de kinderen nodig

Nadere informatie

Elke ochtend van uur starten we met lezen. De kinderen krijgen dan op hun eigen niveau een korte leesinstructie.

Elke ochtend van uur starten we met lezen. De kinderen krijgen dan op hun eigen niveau een korte leesinstructie. Aan de ouders van groep 4,5 en 6 U bent gewend om aan het begin van elk schooljaar informatie te krijgen over het reilen en zeilen in de groep van uw kind. In deze brief willen wij een aantal zaken op

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 3 2017-2018 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS 1. Inleiding

Nadere informatie

Informatieavond OBS De Zevensprong Groep 5

Informatieavond OBS De Zevensprong Groep 5 Informatieavond OBS De Zevensprong Groep 5 Even voorstellen Jeanine Sparnaaij Werkdagen: maandag, dinsdag of maandag, donderdag Liesbeth Mulckhuyse zie dagen Jeanine Jos Broer Werkdagen: woensdag, donderdag,

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5 Schooljaar 2015-2016

Informatieboekje groep 5 Schooljaar 2015-2016 Informatieboekje groep 5 Schooljaar 2015-2016 Beste ouders en leerlingen van groep 5 Dit informatieboekje brengt u op de hoogte van een aantal belangrijke zaken die in groep 5 aan bod komen in het schooljaar

Nadere informatie

Daar leer je! Informatie groep 6 Schooljaar

Daar leer je! Informatie groep 6 Schooljaar Daar leer je! Informatie groep 6 Schooljaar 2017-2018 Even voorstellen Hallo, ik ben meester Martijn en ik werk van maandag t/m vrijdag in groep 6. Ik woon in Zijtaart waar ik geboren en getogen ben. Ik

Nadere informatie

Informatie. groep 4/5

Informatie. groep 4/5 Informatie groep 4/5 2017-2018 Informatie groep 4/5 Als aanvulling op de schoolgids, hebben we puntsgewijs zaken op papier gezet, die voor komend schooljaar van belang zijn. Als u er vragen over heeft,

Nadere informatie

Even voorstellen groep 4a Juf Leontien en juf Loes

Even voorstellen groep 4a Juf Leontien en juf Loes Even voorstellen groep 4a Juf Leontien en juf Loes Deze avond Overgang van groep 3 naar 4 De vakken Een schooldag Dalton Korte info Overgang groep 3 naar 4 Lastige overgang van alleen werkschriften naar

Nadere informatie

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt.

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt. Informatie groep 5 Algemene informatie Beste ouder(s)/ verzorger(s) van groep 5, Langs deze weg willen we u en uw kind alvast van harte welkom heten in groep 5. Het is altijd weer spannend om aan een nieuw

Nadere informatie

Informatie groep 3 en 4

Informatie groep 3 en 4 Informatie groep 3 en 4 Hierbij even wat informatie over de dingen waar uw kind dit schooljaar mee te maken krijgt. Dit kan u helderheid verschaffen over wat de kinderen leren in groep 3 en 4. En ook hoe

Nadere informatie

Welkom in groep 5! Even voorstellen:

Welkom in groep 5! Even voorstellen: Welkom in groep 5! Even voorstellen: René van Eekelen ma t/m vr Femke Rullens ma t/m vr Meneer Rene -52 jaar jong -Kindgericht -24 jaar Rietvest, 2 jaar Arenberg, 1 jaar Achtsprong -Reïntegratietraject

Nadere informatie

Daar leer je! Informatie groep 6 Schooljaar

Daar leer je! Informatie groep 6 Schooljaar Daar leer je! Informatie groep 6 Schooljaar 2018-2019 Even voorstellen Hallo, ik ben juf Esther en ik werk van maandag t/m vrijdag in groep 6. Ik woon in Veghel samen met mijn vriend Sjors. In de zomer

Nadere informatie

Beste ouder/verzorger, In deze folder vindt u zoveel mogelijk informatie over het reilen en zeilen in groep 6.

Beste ouder/verzorger, In deze folder vindt u zoveel mogelijk informatie over het reilen en zeilen in groep 6. Welkom in groep 6! Beste ouder/verzorger, In deze folder vindt u zoveel mogelijk informatie over het reilen en zeilen in groep 6. Tijdens de opening van het schooljaar met de kinderen bent u van harte

Nadere informatie

Er staat koffie voor u klaar!

Er staat koffie voor u klaar! Er staat koffie voor u klaar! Even voorstellen.. Onze directeur: Joost Heemskerk Barend Schuurman IB Saskia Smeets 7S Judith Does 7J LIO-stagiaire Amy Spaans Sophie Kistemaker Op de vrijdag Catechese Jaaropening

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond van groep 7-8!

Welkom op de informatieavond van groep 7-8! Welkom op de informatieavond van groep 7-8! De onderwerpen van vanavond: De vakgebieden (Continu-)rooster en pauze Huiswerk Regels Verjaardagen Kamp Spullen meenemen Verzuim Rapporten en 10-minuten gesprekken

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool Informatieboekje Groep 4 Juliana van Stolbergschool Voorwoord Hierbij ontvangt u het informatieboekje van groep 4. In dit boekje staat informatie over het reilen en zeilen in de groep. U vindt in dit boekje

Nadere informatie

Informatieavond groep september 2017

Informatieavond groep september 2017 Informatieavond groep 4 14 september 2017 Van harte welkom Opzet van de avond: Kort overzicht van de vakken Zaken van algemene aard Stellen van vragen Rondkijken Het rooster van groep 4 Maandag 8.30-8.45

Nadere informatie

Informatieavond groep 6

Informatieavond groep 6 Informatieavond groep 6 Via de schooltelefoon zijn we bereikbaar Ziekte/ afwezigheid even melden Tijdens het inloopkwartier s morgens korte boodschap 10 minuten avond Afspraken worden apart gemaakt en

Nadere informatie

Informatieboekje GROEP 7

Informatieboekje GROEP 7 Informatieboekje GROEP 7 Schooljaar 2015-2016 Voorwoord Voor u ligt het informatieboekje van uw kind in groep 7. We gaan samen met de kinderen fris een nieuw jaar in. Een jaar waarin er veel gebeurt en

Nadere informatie

Er staat koffie voor u klaar!

Er staat koffie voor u klaar! Er staat koffie voor u klaar! Even voorstellen.. Onze directeur: Joost Heemskerk Barend Schuurman IB Saskia Smeets 7S Judith Does 7J LIO-stagiaire Amy Spaans Sophie Kistemaker Op de vrijdag Catechese Jaaropening

Nadere informatie

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur Informatie bovenbouw 2016 2017 Donderdag 29 september: 14.30 16.00 uur CBS De Lichtbron Johan Frisostraat 2 9285 TS Buitenpost 0511 542 385 Welkom in onze groep, Vanmiddag krijgt u een rondleiding van

Nadere informatie

Informatieavond groep

Informatieavond groep Informatieavond groep 6 2015-2016 Welkom! Groep 6 Schooljaar 2015-2016 Even voorstellen Wim Aarts (wim.aarts@eenbes.nl) Open communicatie Als er iets is, kom naar me toe Als ik iets door wil geven zal

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 3 2019-2020 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Leerstofaanbod 5. LVS 1. Inleiding Beste

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5

Informatieboekje groep 5 Informatieboekje groep 5 Informatie groep 5 1 Dit is het informatieboekje van groep 5. Hierin kunt u informatie vinden over de methodes, de regels en andere specifieke zaken die bij groep 5 horen. Het

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 4

Informatie. vakgebieden. Groep 4 Informatie vakgebieden Groep 4 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool Informatieboekje Groep 4 Juliana van Stolbergschool Voorwoord Hierbij ontvangt u het informatieboekje van groep 4. In dit boekje staat informatie over het reilen en zeilen in de groep. U vindt in dit boekje

Nadere informatie

Informatie Groep

Informatie Groep Informatie Groep 5 2017-2018 1 Inhoud Algemene informatie... 3 Inhoud vakgebieden 5 Bijlage 7 2 Algemene informatie Binnenkomst In groep 5 komen de kinderen bij de bel zelfstandig naar binnen. Als er bijzonderheden

Nadere informatie

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Leerkrachten: 4/5 Anja Smits en Jennie van Laarhoven 5A Marloes Bongers ALGEMEEN GEDEELTE Zelfstandig werken In de groepen 5 werken de leerlingen

Nadere informatie

Huiswerkboekje Huiswerkboekje

Huiswerkboekje Huiswerkboekje Huiswerkboekje 1 Jan Thiesschool Menso Altinglaan 4 9451 KE Rolde (0592) 24 13 03 e-mail: janthies@primah.org website: www.janthiesschool.nl Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3 t/m 8.

Nadere informatie

Leerkracht: Josefien Groep: 3/4 Werkdagen: maandag t/m vrijdag Stagiaire: Jessica (maandag en dinsdag)

Leerkracht: Josefien Groep: 3/4 Werkdagen: maandag t/m vrijdag Stagiaire: Jessica (maandag en dinsdag) Welkom! Leerkracht: Josefien Groep: 3/4 Werkdagen: maandag t/m vrijdag Stagiaire: Jessica (maandag en dinsdag) Leerkracht: Denice Groep: 4/5 Werkdagen: maandag t/m vrijdag Stagiaires: Pjotr (maandag) en

Nadere informatie

Informatie. groep 5/6

Informatie. groep 5/6 Informatie groep 5/6 2017-2018 Informatie groep 7/8. Als aanvulling op de schoolgids, hebben we puntsgewijs zaken op papier gezet, die voor komend schooljaar van belang zijn. Als u er vragen over heeft,

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond van groep 6!

Welkom op de informatieavond van groep 6! Welkom op de informatieavond van groep 6! Wilt u zo vriendelijk zijn de lijst met noodnummers te controleren? Graag een vinkje als het oké is. De lijst ligt op de instructietafel. Juf Corine Verschoor

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn Informatieboekje Groep 8 Obs de Toermalijn 2014 2015 De leerstof in groep 8 Nederlandse taal : Begrijpend lezen Voor het vak begrijpend lezen hanteren we de methode Nieuwsbegrip. Deze methode legt de nadruk

Nadere informatie

Informatieavond groep 7 2015-2016

Informatieavond groep 7 2015-2016 Informatieavond groep 7 2015-2016 Welkom! Groep 7 Schooljaar 2015-2016 Even voorstellen Geert Lemmens (geert.lemmens@eenbes.nl) Esther Valk (esther.valk@eenbes.nl) Algemeen Schoolgids/ kalender Nieuwsbrief/

Nadere informatie

Informatiefolder groep 7

Informatiefolder groep 7 Informatiefolder groep 7 Schooljaar 2014-2015 Welkom Beste ouders, In deze folder vindt u de basis-informatie die van belang is voor uw kind in groep 7. Aanvullende informatie zult u steeds terug kunnen

Nadere informatie

Kindcentrum Cornelius

Kindcentrum Cornelius Kindcentrum Cornelius Groep 6 St. Jozefplein 7, 5428 GL Venhorst. 0492 35 90 36 e-mail: info@cornven.nl website : www.cornven.nl Snappet Ook dit jaar werken wij in groep 5 t/m 8 weer met Snappet. Groep

Nadere informatie

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist Nederlandse taal Kinderen ontwikkelen mondelinge en schriftelijke vaardigheden waarmee ze de Nederlandse taal leren gebruiken in situaties die zich in het dagelijkse leven voordoen. Tevens verwerven ze

Nadere informatie

Welkom op de informatie avond van groep 3b/4b

Welkom op de informatie avond van groep 3b/4b Welkom op de informatie avond van groep 3b/4b Even voorstellen maandag,donderdag en vrijdag: Anita dinsdag en woensdag: Marjon maandag-, dinsdag- en woensdagochtend: Lorenzo donderdag: Pabo-stagiaire Nelianne

Nadere informatie

Informatieavond groep 4

Informatieavond groep 4 Informatieavond groep 4 Dagindeling- weekrooster -Elke dag starten we met stillezen, om het lezen te bevorderen. Zo beginnen we de dag altijd heel rustig. -Daarna hebben we het vak; levensbeschouwing en

Nadere informatie

Informatieavond groep 5/6

Informatieavond groep 5/6 Informatieavond groep 5/6 Fulltime Stagiaire Ineke Smit Via de schooltelefoon zijn we bereikbaar Ziekte / afwezigheid even melden Tijdens het inloopkwartier s morgens --> mededeling 10 minuten avond Afspraken

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 6

Informatieboekje Groep 6 Informatieboekje Groep 6 Schooljaar 2014-2015 Markelo, september 2014 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 6 van Oecumenische Basisschool Ichthus. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Welkom bij de informatieavond van groep 5 2015-2016

Welkom bij de informatieavond van groep 5 2015-2016 Welkom bij de informatieavond van groep 5 2015-2016 Inhoud van de avond - Voorstellen - Vakken - Thematisch werken - Leerlingenzorg - Algemene zaken - Vragen Voorstellen Ellen van den Wildenberg Dinsdag,

Nadere informatie

JAARPLAN GROEP 6 SCHOOLJAAR LEERKRACHT: NICO HEUVELMANS

JAARPLAN GROEP 6 SCHOOLJAAR LEERKRACHT: NICO HEUVELMANS JAARPLAN GROEP 6 SCHOOLJAAR 2016-2017 LEERKRACHT: NICO HEUVELMANS Informatie m.b.t. de verschillende vakgebieden in groep 6: Taal: De groepen 4 t/m 8 maken gebruik van de taalmethode Taal Actief. De methode

Nadere informatie

Een nieuw jaar! Het team van de Bolderik wenst alle leerlingen en hun families héél véél geluk, gezondheid en plezier in 2014!

Een nieuw jaar! Het team van de Bolderik wenst alle leerlingen en hun families héél véél geluk, gezondheid en plezier in 2014! Regel van de week Wij houden ons aan gemaakte afspraken. ALGEMEEN Een nieuw jaar! Het team van de Bolderik wenst alle leerlingen en hun families héél véél geluk, gezondheid en plezier in 2014! U bent van

Nadere informatie

Informatiebulletin groep 5 2015-2016

Informatiebulletin groep 5 2015-2016 Informatiebulletin groep 5 2015-2016 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hieronder de informatie over groep 5. Uiteraard wordt u ook dit schooljaar middels de nieuwsbrief geinformeerd. Mocht u nog vragen hebben

Nadere informatie

Aan de ouders/verzorgers van de kinderen van groep 4-5.

Aan de ouders/verzorgers van de kinderen van groep 4-5. Aan de ouders/verzorgers van de kinderen van groep 4-5. Groepsbrief U bent gewend om aan het begin van elk schooljaar informatie te krijgen over het reilen en zeilen in de groep van uw kind. Hiervoor gebruiken

Nadere informatie

Informatieboekje groep /2020

Informatieboekje groep /2020 Informatieboekje groep 3 2019/2020 Beste ouder(s), Voor u ligt een informatieboekje van de groepen 3 van basisschool EigenWijs. Wij hebben dit boekje gemaakt om u op de hoogte te brengen van de gang van

Nadere informatie

Informatiefolder groep 5

Informatiefolder groep 5 Informatiefolder groep 5 Schooljaar 2014-2015 foto van de nieuwe groep! Beste ouders, In deze folder vindt u de basis- informatie die van belang is voor uw kind in groep 5. Aanvullende informatie zult

Nadere informatie

Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven.

Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven. Informatie groep 6 De Gouden weken: Aan het begin van groep 6 starten we met het project de Gouden weken. We zullen veel groepsspelletjes doen om elkaar beter te leren kennen. We vinden het belangrijk

Nadere informatie

[Typ hier] Informatie. groep 4/5

[Typ hier] Informatie. groep 4/5 [Typ hier] Informatie groep 4/5 2016-2017 Informatie groep 4/5 Als aanvulling op de schoolgids, hebben we puntsgewijs zaken op papier gezet, die voor komend schooljaar van belang zijn. Als u er vragen

Nadere informatie

Welkom bij de informatieavond van groep 7!

Welkom bij de informatieavond van groep 7! Welkom bij de informatieavond van groep 7! Dit zijn wij! Agenda O Even voorstellen O Toelichting op de vakken O Thematisch werken O Inloop O Leerlingenzorg O Thuis O Praktische zaken O Kirsten van Gerven

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Informatie groep

Informatie groep Informatie groep 5 2017-2018 Juf Charlotte de Koning JULIANASCHOOL EDERVEEN Even voorstellen: Beste ouders/verzorgers, Mijn naam is Charlotte de Koning. Sinds juni 2017 ben ik afgestudeerd leerkracht basisonderwijs.

Nadere informatie