elektromechanica TEAM 2 HANDLEIDING ZONNEBOILER Project tweede jaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "elektromechanica TEAM 2 HANDLEIDING ZONNEBOILER Project tweede jaar"

Transcriptie

1 elektromechanica TEAM 2 HANDLEIDING ZONNEBOILER Project tweede jaar

2 Inhoud Opbouw van de zonneboiler... 2 Onderdelen... 2 Collector... 2 kastje met elektrische bedrading... 2 Boiler... 3 opvang vat... 3 pomp... 3 Werking... 4 Stilstand... 4 Opstart (vullen)... 4 Circulatie... 4 Stop (terugloop)... 4 Primair circuit... 5 Secundaire circuit... 5 Gebruik van de zonneboiler... 6 Vullen primair circuit... 6 Vullen secundair circuit... 6 Opwarmen water... 6 Legen secundair circuit... 6 Extreme temperaturen... 6 specificaties... 7 Onderhoud... 7 Isolatie van de leidingen... 7 Proper houden van de collector... 7 Condens op de gasplaat van de collector... 7 Kalkaanslag in het opslagvat... 8 Besluit... 8

3 Handleiding zelfgemaakte zonneboiler Opbouw van de zonneboiler Onderdelen Collector De collector is vervaardigd uit geïsoleerde platen met daarop een serpantin bevestigd en afgedekt met een glasplaat. De geïsoleerde platen zijn op lengte gemaakt en aan elkaar bevestigd met hoek profielen. Het serpantin is geplooid en samen met de platen bespoten met een hittebestendige verf om warmteverliezen tegen te gaan. De glasplaat is bevestigd op de rest van de collector. kastje met elektrische bedrading In het bedradingskastje kan men een noodstop terugvinden. Deze dient voor de beveiliging van de rest van de elektrische kring. Vervolgens zitten er ook 3 transformators in die elk verbonden zijn aan een LCD-scherm die een temperatuur weergeeft door middel van een PTC. De transformators zetten 230V om naar 12V. Alle kabels zijn geïsoleerd en zodra ze buiten het kastje komen ook dubbel geïsoleerd. Dit kastje kan men terugvinden achter de collector.

4 Boiler De boiler die onder de collector staat dient als naverwarming. We kunnen de temperatuur van deze boiler weergeven op één van de LCD-schermen. opvang vat Het opvangvat dat volledig geïsoleerd is vangt het water op van het primaire circuit. In het deksel zijn vier gaten gemaakt voor de koperbuizen die er toekomen en het vat verlaten. pomp De pomp is een circulatiepomp die in het opvangvat zit en die het water door de collector stuwt. Het is belangrijk dat het pompje onder water blijft voor een goede werking.

5 Werking algemene werking Een zonneboilerinstallatie bestaat uit een opslagvat en een aantal thermische zonnecollectoren op het dak. In tegenstelling tot fotovoltaïsche zonnepanelen die elektriciteit opwekken, vangen die thermische zonnecollectoren op het dak het zonlicht op en zetten dit om in warmte. We spreken dan van thermische zonne-energie. Die warmte wordt opgeslagen in het opslagvat of voorraadvat. Het leidingwater wordt hierdoor opgewarmd, alvorens het naar de cv-ketel of de waterkraan gaat. De vloeistof in de collector bestaat uit water. Daarom moet er een leegloopsysteem voorzien worden, anders zou water in de collector kunnen bevriezen en schade aanbrengen. Dit kan ook opgelost worden door aan het water een antivries toe te voegen. Stilstand Water onder terugloopniveau Lucht boven terugloopniveau Lucht in de collector beschermt de zonneboiler tegen oververhitting Terugloopniveau = niveau tot waar het water komt bij stilstand van de zonneboiler (terugloopvat) Opstart (vullen) De pomp zuigt water aan uit het terugloopvat en duwt het door de collector terug in het terugloopvat. Lucht verzamelt in het terugloopvat. De pomp draait op vol vermogen om de circulatie op te starten. Circulatie De pomp circuleert het water om warmte van de collector naar het terugloopvat te brengen. Het opgewarmde water in het terugloopvat geeft zijn warmte af aan het leidingswater dat door de serpentin vloeit in het terugloopvat. Dit verwarmde leidingswater komt dan terecht in de elektrische boiler die dient als naverwarming. Stop (terugloop) Wanneer de temperatuur van de collector onder de 3 C gaat of wanneer de temperatuur van de boiler stijgt tot max 80 C zal de thermostaat schakelen en stopt hierdoor de pomp. Het water uit de collector zal in het terugloopvat terecht komen d.m.v. de zwaartekracht. Wanneer de temperaturen terug normaal worden ( T collector boven 3 C en T boiler onder 80 C), zal de thermostaat terug schakelen en de pomp terug starten. De collector moet uiteraard boven de boiler/vat gelegen zijn, anders is leeglopen onmogelijk.

6 Primair circuit De collector is gemaakt uit een omkasting van sandwichpanelen ISO 8. Deze sandwichpanelen bestaan uit 2 staalplaten die behandeld zijn tegen het roesten met daartussen PUR-isolatie schuim met Lambdawaarde: 0,039 W/mK. De totale dikte van het paneel is 80 mm. Het sandwichpaneel werd in stukken gezaagd en zo gemaakt tot een omkasting voor de collector. Dit is een ideale isolatielaag voor de collector. Zo blijft de warmte makkelijk in de omkasting. In deze omkasting hebben we een koperserpentin van 1/2 bevestigd waardoor het water loopt. Nadien hebben we de collector in het zwart gespoten met hittebestendige spuitbussen. Dit om zoveel mogelijk zonnewarmte te absorberen en zo weinig mogelijk reflectie te hebben. Om de collector omkasting af te dekken hebben we een glasplaat op maat gemaakt ( enkel gehard glas). Deze zorgt voor een broeikaseffect in de collector, waardoor te temperatuur zal stijgen. De glasplaat zorgt er ook voor dat de pijpleiding droog blijft. De staalplaat van het sandwichpaneel dat in het zwart gespoten is zorgt ervoor dat de stralingsenergie van de zon wordt opgenomen in warmte. Deze warmte wordt dan afgegeven aan het water dat door de collector circuleert. In het secundaire circuit zit dan een koperserpentin (warmtewisselaar) die de warmt afgeeft aan het koude leidingswater. Het terugloopvat is gemaakt uit een sterke plastic emmer met deksel, die we volledig geïsoleerd hebben. In het deksel zijn gaten gemaakt zodat de primaire leidingen van de collector in het terugloopvat kunnen gaan. Éen van de leidingen gaat tot onderaan het terugloopvat, aan deze leiding is de pomp bevestigd. De pomp bevindt zich dus onder water en pompt water door de collector. De andere leiding van de collector stopt boven het waterpeil van het terugloopvat. Zo kan de collector steeds leeglopen wanner de pomp afgeschakeld wordt. De primaire leidingen tussen collector en teruloopvat zijn geïsoleerd om warmteverliezen te vermijden. Secundaire circuit Aansluiten van sanitair koud water d.m.v. tuinslangkoppeling. Water loopt door de koper serpentin die in het terugloopvat zit. De warmte van het water in het terugloopvat wordt afgegeven aan het koud sanitair water die door de serpentin loopt. Het verwarmde water loopt dan in de elektrische boiler waar er indien nodig wordt naverwarmd tot de gewenste temperatuur bereikt is.

7 Wanneer het water in de elektrische boiler voldoende warm is en het dus gebruiksklaar is kan de mengkraan opengezet worden. Het warme water uit de elektrische boiler stroomt dan uit de mengkraan en kan indien nodig bijgemengd worden met koud sanitair water om de gewenste temperatuur te bekomen. Gebruik van de zonneboiler Vullen primair circuit Vul het terugloopvat bijna volledig. Niet volledig vullen met water, anders kan de collector niet meer leeglopen bij afschakelen van de pomp. Vullen van het leegloopvat kan door het deksel te openen en een tuinslang in het vat te steken tot deze genoeg is gevuld. Vullen secundair circuit Verbind koud sanitair water met het secundair circuit m.b.v. een tuinslang. Open de kraan totdat het secundair circuit gevuld is. Laat de kraan openstaan Opwarmen water Steek de stopcontacten voor pomp, thermostaten en elektrische boiler in. De zonneboiler is nu klaar om water op te warmen. Wacht tot het water in het terugloopvat en de elektrische boiler voldoende is gestegen. Gebruik de elektrische boiler als naverwarming. Warm water kan worden afgetapt en eventueel worden bijgemengd met koud water. Legen secundair circuit Sluit de toevoerkraan en open de mengkraan van de zonneboiler, zo gaat de druk uit het circuit. Extreme temperaturen Bij een te lage collector temperatuur (onder 3 C) zal de thermostaat schakelen en de pomp stilvallen waardoor de collector leegloopt. Als de collectortemperatuur terug stijgt (boven 3 C) zal de thermostaat terug schakelen en de pomp terug beginnen water door de collector sturen. Bij een te hoge (elektrische)boilertemperatuur (boven 80 C) zal de thermostaat schakelen en de pomp stilvallen waardoor de collector leegloopt. Als de boilertemperatuur terug daalt (onder 80 C) zal de thermostaat terug schakelen en de pomp terug beginnen water door de collector sturen.

8 specificaties Bij het bouwen van de zonneboiler waren er steeds bepaalde specificaties waarop we moesten letten. Deze kan u hieronder terugvinden. 1.De zonneboiler met een collector van oppervlakte max 1m² heeft een voorraadvat met inhoud van 15 liter. Het water in het voorraadvat moet zo snel mogelijk opgewarmd worden 2.Het systeem moet naverwarming kunnen sturen en voorzien zijn van een visuele aanduiding. 3 Beveiliging d.m.v. leegloop van de collector van zodra de collectortemperatuur onder de 3 C daalt of de boilertemperatuur stijgt tot max. 80 C. 4. Thermometer in C op het boilervat. 5. De temperatuur aan het begin van het sanitair warmwaterleidingnet moet kunnen worden beperkt tot 60 C door bijmenging van koud leidingwater. 6. De installatie moet corrosie vast zijn. Onderhoud Isolatie van de leidingen Het zou wel een heel spijtige zaak zijn om warmte te verliezen als gevolg van een slechte isolatie. Alle leidingen van het primaire circuit (ook de minder warme leidingen) moeten over hun hele lengte worden geïsoleerd. De ideale isolatiedikte is gelijk aan de diameter van de buis. Bovendien moet het isolatiemateriaal dat buiten wordt aangebracht, bestand zijn tegen ultraviolette straling en aanvallen van vogels. Buitenisolatie is meer onderhevig aan slijtage en moet daarom regelmatig aan een visuele inspectie worden onderworpen. Proper houden van de collector Collectoren dienen niet gepoetst te worden, omdat de beglazing zichzelf reinigt bij regen (zoals dakvensters). Met een korte visuele inspectie kan men zich ervan vergewissen dat er zich geen mos vormt, wanneer ze staan opgesteld in een zeer vochtige omgeving (bijvoorbeeld vlakbij een bos) of dat er zich geen stof heeft opgehoopt. Mocht dit toch het geval zijn, dan is een poetsbeurt met helder water en een vensterwisser aangewezen, bij voorkeur bij het begin van de herfst. Condens op de gasplaat van de collector Bij een collector onder glas wijst condensvorming op de aanwezigheid van vocht in de luchtplaatsen van de collector. Wanneer de condens snel verdwijnt bij zonneschijn, wijst dit slechts op de condensatie van waterdamp die in de lucht aanwezig is en dat vormt geen probleem. Wanneer het condens regelmatig terugkomt of niet verdwijnt, wijst dit op de infiltratie van water langs de pakking van het glas (productiefout). Dit kan de isolatie van de collectoren beschadigen en dus het gebruik beïnvloeden. Het lek moet worden opgespoord en gedicht.

9 Kalkaanslag in het opslagvat De kalk in het stadswater zet zich op een natuurlijke wijze af bij temperaturen van meer dan 60 C. De warmtewisselaar bereikt vaak nog hogere temperaturen en daarom vormt er zich een kalklaag. Op korte termijn heeft dit geen gevolgen voor de rentabiliteit van het systeem, want door de regelmatige uitzetting van het metaal van de wisselaar (die van 20 C naar C gaat) verbrokkelt de kalklaag en valt ze in stukjes uit elkaar op de bodem van het vat. Men kan deze kalkbrokjes alleen zien, wanneer het vat wordt geopend. Om een ophoping te vermijden, is het raadzaam om het vat om de 3 à 4 jaar te ledigen tijdens een onderhoudsbeurt. Besluit Het is uiterst eenvoudig om een beroep te doen op de zon om gratis zijn eigen warm water te produceren. Naast alle technische redenen om zonne-energie te gebruiken, zal u trouwens enorm veel plezier beleven aan het eenvoudige feit van een zonnedouche te kunnen nemen en zich de zon toe te eigenen, zodra ze zich toont.

1. DE ONDERDELEN VAN EEN ZONNEBOILER

1. DE ONDERDELEN VAN EEN ZONNEBOILER Beste klant, Proficiat met uw aankoop van een zonneboilersysteem van Futech. In deze gids leggen we kort de basisfuncties van het toestel uit. We behandelen ook de onderhoudsvoorschriften die u als klant

Nadere informatie

Algemene montage-instructie van het ATON B100RV-VW zonne-energie systeem- VOORL.

Algemene montage-instructie van het ATON B100RV-VW zonne-energie systeem- VOORL. 1 Algemene montage-instructie van het ATON B100RV-VW zonne-energie systeem- VOORL. 1. Algemeen. De basis van het systeem is een 100 liter boiler met daarop gemonteerd een pompunit en een regeling. Deze

Nadere informatie

Itho Daalderop Zonneboilers en zonnecollectoren. product-

Itho Daalderop Zonneboilers en zonnecollectoren. product- Itho Daalderop Zonneboilers en zonnecollectoren product- 2 De zonneboilers van Itho Daalderop Itho Daalderop heeft twee verschillende soorten zonneboilers; de Solior en de Voorverwarmer. De Solior is een

Nadere informatie

In 2016 is er 70 miljoen subsidie beschikbaar. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het aantal buizen in de collector:

In 2016 is er 70 miljoen subsidie beschikbaar. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het aantal buizen in de collector: Allereerst hartelijk dank voor uw getoonde interesse in onze Solesta Zonneboiler. In dit document vindt u informatie over het door ons samengestelde systeem. Het rendement van een zonneboiler Een zonneboiler

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde hoofdstuk 4

Samenvatting Natuurkunde hoofdstuk 4 Samenvatting Natuurkunde hoofdstuk 4 Samenvatting door Jel 1075 woorden 17 maart 2018 8 3 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova 1 Warmtebronnen en brandstoffen. Warmtebronnen thuis en op school.

Nadere informatie

Gebruikshandleiding. Zonneboilers. 8X.52.71.01/09.12 Wijzigingen voorbehouden.

Gebruikshandleiding. Zonneboilers. 8X.52.71.01/09.12 Wijzigingen voorbehouden. Gebruikshandleiding Zonneboilers 8X.52.71.01/09.12 Wijzigingen voorbehouden. Inhoud Inhoud... 2 1 EcoNorm II en CBSolar II... 3 2 CBHotTop... 4 3 Uitlezing regelunit (onderdeel van het SolarStation)...

Nadere informatie

Thermische zonne-energie. Maximaal rendement uit de zon met de zonne-energie systemen van ZEN. renewables for all

Thermische zonne-energie. Maximaal rendement uit de zon met de zonne-energie systemen van ZEN. renewables for all Thermische zonne-energie Maximaal rendement uit de zon met de zonne-energie systemen van ZEN renewables for all renewables for all Haal je warmte uit de zon Denk milieuvriendelijk, handel economisch In

Nadere informatie

Thermische zonne-energie. Maximaal rendement uit de zon met de zonne-energie systemen van ZEN. energizing your future

Thermische zonne-energie. Maximaal rendement uit de zon met de zonne-energie systemen van ZEN. energizing your future Thermische zonne-energie Maximaal rendement uit de zon met de zonne-energie systemen van ZEN energizing your future energizing your future Haal je warmte uit de zon Denk milieuvriendelijk, handel economisch

Nadere informatie

Gebruikshandleiding. 8X /05.12 Wijzigingen voorbehouden.

Gebruikshandleiding. 8X /05.12 Wijzigingen voorbehouden. Gebruikshandleiding 8X.52.71.01/05.12 Wijzigingen voorbehouden. Inhoud 1 EcoNorm II en CBSolar II... 3 2 CBHotTop... 4 3 Zonneboilercombi... 5 4 Uitlezing regelunit... 6 5 Vraag & antwoord... 6 Versie

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G Website:

H A N D L E I D I N G   Website: G E B R U I K E R S H A N D L E I D I N G E-mail: info@dutchsolarsystems.com Website: www.dutchsolarsystems.com Inhoud Gebruikershandleiding DSS Zonneboilersystemen 1 Werking 1 2 Status Regel Unit 3 3

Nadere informatie

IZEN ZONNEBOILER GEBRUIKERSHANDLEIDING type TERUGLOOP DTi 2 DUO (BWP / ELEK / CV / WP)

IZEN ZONNEBOILER GEBRUIKERSHANDLEIDING type TERUGLOOP DTi 2 DUO (BWP / ELEK / CV / WP) IZEN ZONNEBOILER GEBRUIKERSHANDLEIDING type TERUGLOOP DTi 2 DUO (BWP / ELEK / CV / WP) ALS U EEN WARMTEPOMPBOILER (COOLWEX/SANISTAGE) HEBT: WERKING ZONNEBOILER IN DEZE HANDLEIDING WERKING WARMTEPOMP BOILER

Nadere informatie

De Segrosol producten worden van hoogwaardige materialen geproduceerd, waardoor de producten een lange levensduur hebben en weinig onderhoud vergen.

De Segrosol producten worden van hoogwaardige materialen geproduceerd, waardoor de producten een lange levensduur hebben en weinig onderhoud vergen. Segrosol levert hoogwaardige zonneboiler systemen tegen minimale kosten. Onze producten zijn uitgerust met vacuüm buizen en heat pipes. Deze systemen geven een zeer hoog rendement en zijn onderhoudsvriendelijk.

Nadere informatie

VMBO PIE. Zonneboiler

VMBO PIE. Zonneboiler VMBO PIE Zonneboiler Colofon Uitgave: Ontwerp: Illustraties: Auteurs: Bewerking: De rede Terneuzen XXX XXX XXX XXX Deze uitgave is uitsluitend bestemd voor gebruik door leden van de Vereniging Platform

Nadere informatie

1 CARBOMAT ECO - WARMTEPOMPEN

1 CARBOMAT ECO - WARMTEPOMPEN 1 CARBOMAT ECO - WARMTEPOMPEN 1 2 Een thermische zonne installatie is opgebouwd uit volgende elementen : 1 2 De zonne-collector vangt het invallend zonlicht op en zet die om in warmte. Deze warmte wordt

Nadere informatie

1. Inleiding. Het procesmodel ZONNECOLLECTOR is gemaakt voor het gebruik op scholen. Het doel is om de leerling kennis te laten maken met het toepassen van een zonnecollector in een praktijksituatie. Hiervoor

Nadere informatie

CARBOMAT ECO - WARMTEPOMPEN

CARBOMAT ECO - WARMTEPOMPEN 1 CARBOMAT ECO - WARMTEPOMPEN 1 2 Een thermische zonne-installatie is opgebouwd uit volgende elementen : 1 2 De zonne-collector vangt het invallend zonlicht op en zet die om in warmte. Deze warmte wordt

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G E-mail: info@dutchsolarsystems.com Website: www.dutchsolarsystems.com

H A N D L E I D I N G E-mail: info@dutchsolarsystems.com Website: www.dutchsolarsystems.com G E B R U I K E R S H A N D L E I D I N G E-mail: info@dutchsolarsystems.com Website: www.dutchsolarsystems.com Inhoud Gebruikershandleiding DSS Zonneboilersystemen 1 Werking 1 2 Status Regel Unit 3 3

Nadere informatie

SolarFreezer. Comfort zonder aardgas. Maart 2018

SolarFreezer. Comfort zonder aardgas. Maart 2018 SolarFreezer Comfort zonder aardgas Maart 2018 Wie zijn we? Geschiedenis: 2013 SolarFreezer BV opgericht 2015 Investeringsronde 2016 SolarFreezer systeem volledig functionerend 2017 7 systemen operationeel

Nadere informatie

Energy Saving Solutions. ESS Informatie brochure Heatpipes

Energy Saving Solutions. ESS Informatie brochure Heatpipes Energy Saving Solutions ESS Informatie brochure Heatpipes HeatPipe Een compleet zonneboilersysteem bestaat uit 3 componenten: 1 de collector 2 het opslagvat 3 het besturingssysteem Elk van deze componenten

Nadere informatie

De zon als warmtebron. Hoe werkt een zonneboiler?

De zon als warmtebron. Hoe werkt een zonneboiler? koud tapwater 0900-9892 Zonneboilers Algemene informatie over actieve thermische zonne-energie De zon als warmtebron De zon is een onuitputtelijke bron van energie Zonne-energie omgezet in warmte is de

Nadere informatie

Inbedrijfstelling van de installatie

Inbedrijfstelling van de installatie Inbedrijfstelling van de installatie excellence in hot water INHOUD. Zonnecircuit.............................. 2. Inbedrijfstelling............................. 3 3. Oplossen van eventuele pannes..............

Nadere informatie

U n i e k i n t e c h n i e k e n v o r m g e v i n g

U n i e k i n t e c h n i e k e n v o r m g e v i n g monosolar zonneboilersysteem met hoogrendement bouwen op duurzame energie U n i e k i n t e c h n i e k e n v o r m g e v i n g Onze producten worden wereldwijd verkocht vanwege hun ongeëvenaarde technische

Nadere informatie

Hoe kiest u een zonneboiler?

Hoe kiest u een zonneboiler? Hoe kiest u een zonneboiler? Frank Lannoit In de zonneboiler wordt het warme water bewaard, de boiler is uiteraard zeer goed geïsoleerd zodat het water dagenlang op temperatuur kan blijven. Normaal gesproken

Nadere informatie

aurostep plus zonneboiler Duurzaam warmwatercomfort

aurostep plus zonneboiler Duurzaam warmwatercomfort Duurzaam warmwatercomfort 01.04.2011 aurostep plus Meer comfort terwijl u energie bespaart Duurzaam douchen en baden dat kan met de. De aurostep plus van Vaillant zorgt voor een krachtigere straal heerlijk

Nadere informatie

aurostepplus zonneboiler Duurzaam warmwatercomfort

aurostepplus zonneboiler Duurzaam warmwatercomfort aurostepplus zonneboiler Duurzaam warmwatercomfort aurostepplus Meer comfort terwijl u energie bespaart Duurzaam douchen en baden dat kan met de aurostepplus zonneboiler. De aurostepplus van Vaillant zorgt

Nadere informatie

inhoud Een uitgave van Intech Klimaat & Sanitair en OTIB februari 2010 Aansluiten zonneboiler Katern voor scholing, her- en bijscholing

inhoud Een uitgave van Intech Klimaat & Sanitair en OTIB februari 2010 Aansluiten zonneboiler Katern voor scholing, her- en bijscholing Katern voor scholing, her- en bijscholing 24 inhoud 1 Aansluiten zonneboiler Een uitgave van Intech Klimaat & Sanitair en OTIB februari 2010 Aansluiten zonneboiler Zonne-energie staat steeds meer in de

Nadere informatie

GEBRUIKSHANDLEIDING Betrouwbaarheid Innovatie 8A.52.03.03/01.03 Wijzigingen voorbehouden. Inhoud Werking... 3 Indicatielampjes regeleenheid... 3 Display-unit... 4 Onderhoud... 5 Controle van het waterniveau

Nadere informatie

Bosch solar Pakket. Montage- en Gebruikershandleiding 6 720 616 018 (2008/03)

Bosch solar Pakket. Montage- en Gebruikershandleiding 6 720 616 018 (2008/03) osch solar Pakket nl Montage- en Gebruikershandleiding 2 NL Voorwoord In deze installatie-instructie wordt de installatie, ingebruikstelling en het onderhoud van het hele systeem beschreven. De installatie

Nadere informatie

Tercal verwarmingssystemen

Tercal verwarmingssystemen Tercal verwarmingssystemen De HP 160 Easy is een hoogwaardige betaalbare zonneboiler met een zeer goede opbrengst, die bovendien onderhoudsvrij is. Het is een volgens het zwaartekrachtprincipe werkend

Nadere informatie

INHOUD. CE Verklaring van Overeenstemming 8. 2

INHOUD. CE Verklaring van Overeenstemming 8.  2 INHOUD 1. Algemene veiligheid 3 2. Kenmerken 3 3. Beperkingen 3 4. Algemene informatie 3 5. Installatie 4 6. Werking 5 7. Elektrische specificaties 6 8. Rendement 6 9. Probleemoplossing 6 10. Onderdelenlijst

Nadere informatie

HANDLEIDING ELEKTRISCHE ELEMENTEN

HANDLEIDING ELEKTRISCHE ELEMENTEN HANDLEIDING ELEKTRISCHE ELEMENTEN 2 Inhoud Inleiding...4 1. Type elementen & specificaties 1.1 Type elementen... 5 1.2 Algemene specificaties... 5 2. Dimensionering van het element 2.1 Selectie van het

Nadere informatie

De zon in het zwembad

De zon in het zwembad De zon in het zwembad Inleiding Het zwembad Aquarius staat in de gemeente Tienhuizen. Toen het zwembad in 1963 gebouwd werd speelde de energiekosten en het milieu nog niet zo n belangrijke rol. Inmiddels

Nadere informatie

TECHNISCHE INFORMATIE. HEAT PIPE 160 Easy

TECHNISCHE INFORMATIE. HEAT PIPE 160 Easy TECHNISCHE INFORMATIE De HP 160 Easy is een hoogwaardige betaalbare zonneboiler met een zeer goede opbrengst, die bovendien onderhoudsvrij is. Het is een volgens het zwaartekrachtprincipe werkend Solar

Nadere informatie

ST-Energy. Energizing your future. Haal je warmte uit de zon. ST-Energy, pionier in de Benelux.

ST-Energy. Energizing your future. Haal je warmte uit de zon. ST-Energy, pionier in de Benelux. ST-Energy Energizing your future Haal je warmte uit de zon Denk milieuvriendelijk, handel economisch In de zoektocht naar nieuwe, milieuvriendelijke energie- bronnen, biedt de zon de grootste mogelijkheden.

Nadere informatie

Hanenburglaan 176, 2565 HA Den Haag, telefoon , R. Draak.

Hanenburglaan 176, 2565 HA Den Haag, telefoon , R. Draak. Hanenburglaan 176, 2565 HA Den Haag, telefoon 0703912848, klant@bouwklusbedrijf.nl R. Draak. Type zonnecollector Zonnecollector is de algemene naam voor het opslaan van energie geleverd door de zon. Het

Nadere informatie

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 4

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 4 Samenvatting NaSk Hoofdstuk 4 Samenvatting door L. 1264 woorden 2 juli 2014 3,9 15 keer beoordeeld Vak NaSk 1 Warmtebronnen en brandstoffen. Warmtebronnen thuis en op school. Om iets te verwarmen heb je

Nadere informatie

2WHITE TECHNISCHE HANDLEIDING. pagina 2. pagina 4. pagina 8. product beschrijving. installatie. voorbereiding

2WHITE TECHNISCHE HANDLEIDING. pagina 2. pagina 4. pagina 8. product beschrijving. installatie. voorbereiding LIQUISOL BVBA - OUDSTRIJDERSSTRAAT 152-2520 OELEGEM - BELGIË TECHNISCHE HANDLEIDING 2WHITE pagina 2 product beschrijving pagina 4 voorbereiding pagina 8 installatie HAND- LEIDING 2WHITE PRODUCT OMSCHRIJVING

Nadere informatie

Zonneboiler-systemen. Comfort-lijn Hygiëne-lijn Systemen op maat

Zonneboiler-systemen. Comfort-lijn Hygiëne-lijn Systemen op maat Zonneboiler-systemen Comfort-lijn Hygiëne-lijn Systemen op maat Maatwerk in zonneboilers De zonneboiler-systemen van TechniQ Energy zijn perfect in balans en van hoge kwaliteit. Naast de standaard systemen,

Nadere informatie

Meer wooncomfort. Nu tijdelijk 250,- korting op. van een zonneboiler. en minder energieverbruik door 100% rendement van de zon

Meer wooncomfort. Nu tijdelijk 250,- korting op. van een zonneboiler. en minder energieverbruik door 100% rendement van de zon WIJ REGELEN HET VOOR U! Nu tijdelijk 250,- korting op uw zonnepanelensysteem bij de aanschaf van een zonneboiler Zonneboiler Meer wooncomfort en minder energieverbruik door 100% rendement van de zon voltalimburg.nl/zonneboiler

Nadere informatie

Waterwerkbladen Plaatsing boilervat Draag vermogen vloer t.b.v. boilervat Gesloten systeem Niet doen

Waterwerkbladen Plaatsing boilervat Draag vermogen vloer t.b.v. boilervat Gesloten systeem Niet doen Waterwerkbladen Waterwerkblad 3.8 beveiligingen (gevaarlijke) toestellen Waterwerkblad 4.4B warmtapwaterinstallaties beveiligingen Waterwerkblad 4.4C warmtapwaterinstallaties zonne-energie systemen Plaatsing

Nadere informatie

ENERGIE MET RESPECT VOOR DE TOEKOMST

ENERGIE MET RESPECT VOOR DE TOEKOMST ENERGIE MET RESPECT VOOR DE TOEKOMST Duurzame energie helpt klimaatverandering tegen te gaan en voorkomt dat energie opraakt. De bronnen van duurzame energie, zoals de wind en de zon, kunnen niet opraken.

Nadere informatie

Een zalige warmte, een stomend bad, een lekkere douche, verzorgd door een zuinige, krachtige en compacte verwarmingsketel, da s Bulex!

Een zalige warmte, een stomend bad, een lekkere douche, verzorgd door een zuinige, krachtige en compacte verwarmingsketel, da s Bulex! ZON Een zalige warmte, een stomend bad, een lekkere douche, verzorgd door een zuinige, krachtige en compacte verwarmingsketel, da s Bulex! Al 75 jaar staat Bulex er voor in dat u niet in de kou staat.

Nadere informatie

Handleiding. Elektrische elementen

Handleiding. Elektrische elementen Handleiding Elektrische elementen Inhoud Inleiding...4 Aandachtspunten bij het toepassen van elektrische elementen...4 1. Type elementen & specificaties...5 1.1 Type elementen... 5 1.2 Algemene specificaties...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Silverline Heat. Het slimste. zonneboilersysteem. van Nederland SLST.GBH

Gebruikershandleiding. Silverline Heat. Het slimste. zonneboilersysteem. van Nederland SLST.GBH Gebruikershandleiding Silverline Heat Het slimste zonneboilersysteem van Nederland SLST.GBH.20160524 1 1. Inleiding Van harte gefeliciteerd met de aanschaf van uw zonneboiler! U heeft gekozen voor een

Nadere informatie

SolarFreezer. Comfort zonder aardgas

SolarFreezer. Comfort zonder aardgas SolarFreezer Comfort zonder aardgas Jacques Mathijsen April 2017 1 Energie per woning Gemiddeld energie verbruik in Nederland woning met 2.2 personen Elektrische energie 100% = 3.500 kwh Thermische energie

Nadere informatie

Itho Daalderop Zonneboilers en zonnecollectoren. product-

Itho Daalderop Zonneboilers en zonnecollectoren. product- Itho Daalderop Zonneboilers en zonnecollectoren product- 2 De zonneboilers van Itho Daalderop Itho Daalderop heeft twee verschillende soorten zonneboilers; de Solior en de Voorverwarmer. De Solior is een

Nadere informatie

10. Sanitair warmwaterbereiders

10. Sanitair warmwaterbereiders 10. remeha.be 350 10. Inox boilers 352 Remeha Aqua Plus 125 S 352 Remeha Aqua Pro 100, 150, 200, 300 354 Geëmailleerde boilers 356 Remeha BP 150, 200, 300, 401, 501 356 Remeha BP accessoires 358 351 Inox

Nadere informatie

VERWARMEN KOELEN VENTILEREN HERNIEUWBARE ENERGIE

VERWARMEN KOELEN VENTILEREN HERNIEUWBARE ENERGIE VERWARMEN KOELEN VENTILEREN HERNIEUWBARE ENERGIE VENTILATIE Wat is ventileren? Wist u dat... we gemiddeld zo n 70% van onze tijd tussen 4 muren doorbrengen? Dit lijkt misschien veel, maar reken zelf eens

Nadere informatie

Nefit SolarLine Zonneboilers. Nefit houdt Nederland warm

Nefit SolarLine Zonneboilers. Nefit houdt Nederland warm Nefit SolarLine Zonneboilers Nefit houdt Nederland warm SolarLine Zonneboilers Eindeloos profiteren van Duurzame energie, duurzame kwaliteit Het Nederlandse merk Nefit bracht als eerste ter wereld de succesvolle

Nadere informatie

Verwarmen van water thuis op basis van zonne-energie.

Verwarmen van water thuis op basis van zonne-energie. Tekst voor zonneboiler: Thermische zonne energie of de Zonneboiler De zonneboiler is hét topproduct uit het gamma van ZEN Renewables. Ontwikkeld vanuit een jarenlange ervaring en directe technische opvolging,

Nadere informatie

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Leerkrachtinformatie Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Lesduur: 30 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten wat de gevolgen zijn van energie verbruik. De leerlingen weten wat duurzaamheid is. De leerlingen

Nadere informatie

5,4. Spreekbeurt door een scholier 1606 woorden 21 mei keer beoordeeld. Nederlands. A. Er zijn verschillende soorten en vormen van energie.

5,4. Spreekbeurt door een scholier 1606 woorden 21 mei keer beoordeeld. Nederlands. A. Er zijn verschillende soorten en vormen van energie. Spreekbeurt door een scholier 1606 woorden 21 mei 2003 5,4 169 keer beoordeeld Vak Nederlands A. Er zijn verschillende soorten en vormen van energie. Ik ga deze spreekbeurt houden over energie. Verschillende

Nadere informatie

Een Rivusol zonneboiler voor iedereen

Een Rivusol zonneboiler voor iedereen Een Rivusol zonneboiler voor iedereen De makkelijkste manier om over te stappen op zonne-energie Rivusol heeft zich ten doel gesteld om de zonneboiler bereikbaar te maken voor iedereen. Met de Rivusol

Nadere informatie

Waarop letten bij het kiezen van een zonneboiler?

Waarop letten bij het kiezen van een zonneboiler? Waarop letten bij het kiezen van een zonneboiler? Inleiding Een zonneboiler bestaat uit de drie volgende hoofdbestanddelen: - de zonnecollector(en): het meest zichtbare onderdeel - de boiler of opslagvat

Nadere informatie

Itho voorverwarmer zonneboilers

Itho voorverwarmer zonneboilers Itho voorverwarmer zonneboilers Toepassing De Itho voorverwarmer zonneboiler wordt toegepast om op een uiterst spaarzame manier tapwater te verwarmer op locaties waar warm water direct en royaal beschikbaar

Nadere informatie

Installatiehandleiding Zonneboiler met vacuümbuizen

Installatiehandleiding Zonneboiler met vacuümbuizen Installatiehandleiding Zonneboiler met vacuümbuizen Inhoud 1. Installatievoorschriften 2. Werking van het systeem 3. Installatie van de vacuümbuizen 4. Aansluiting 5. Onderhoud 6. Inregelen systeem 7.

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE

Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE Leefmilieu Brussel Productie van thermische zonne-energie in individuele en collectieve woningen (< 10 eenheden) Gregory NEUBOURG APERe Doelstellingen van de presentatie

Nadere informatie

zonne-energie zonneboiler zonnepanelen

zonne-energie zonneboiler zonnepanelen Zonne-energie Zonneboilers Zonnepanelen GEBRUIKERSHANDLEIDING Silverline Heat en Blackline Heat OOK VOOR ZONNEPANELEN BENT U BIJ SOLESTA AAN HET JUISTE ADRES. KIJK OP WWW.SOLESTA.COM VOOR SLSTa5.GBH.100213

Nadere informatie

HANDLEIDING SLIMLINE

HANDLEIDING SLIMLINE HANDLEIDING SLIMLINE GEBRUIKSAANWIJZING Product groep: Product type: Versie: Besturing Slimline 13rev.6 SunDisc Solar Systems B.V. e-mail info@sun-disc.nl internet www.sun-disc.nl Dealer : Geachte klant,

Nadere informatie

SENTRY ELEKTRISCHE BOILERS

SENTRY ELEKTRISCHE BOILERS SENTRY ELEKTRISCHE BOILERS MODELLEN: ES3 ES4 ES5 ES65 Installatie- en bedieningsvoorschriften Onderhoudsinstructies Deze instructies dienen bij het toestel bewaard te worden. 4.1.4 INSTALLATIEVOORSCHRIFTEN

Nadere informatie

Introductiecursus zonnewarmte. Robbert van Diemen

Introductiecursus zonnewarmte. Robbert van Diemen Introductiecursus zonnewarmte Robbert van Diemen 1 Inhoud 1. Waarom zonnewarmte 2. De markt 3. Type zonnewarmtesystemen 4. Type collectoren 5. Basis systemen 6. Toepassingen 7. Dimensionering 8. Subsidie

Nadere informatie

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning Bewonersinformatie Rosmalen Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning 2 Voorwoord Afgelopen periode heeft BAM Woningbouw in opdracht van de eigenaar van uw woning, a.s.r., uw woning verbeterd. Bij de woningverbetering

Nadere informatie

Warmtepompboiler AX7.1B

Warmtepompboiler AX7.1B Warmtepompboiler AX7.1B Warmtepompboiler (260 liter) 260 liter 4 à 6 personen pagina 3 Warmtepompboiler (260 liter) 3 Wat is een warmtepompboiler? Een warmtepompboiler is een milieuvriendelijk alternatief

Nadere informatie

Remeha ZentaSOL. De nieuwe standaard in eenvoud, design en rendement

Remeha ZentaSOL. De nieuwe standaard in eenvoud, design en rendement Remeha ZentaSOL De nieuwe standaard in eenvoud, design en rendement ZentaSOL Zonneboilersysteem Remeha ZentaSOL S Zonne-energie is de meest milieuvriendelijke en duurzame warmtebron die we kennen. We hebben

Nadere informatie

ALTECH Aqua PLUS: De Aqua PLUS is een houtkachel voorzien van 2 geïntegreerde warmtewisselaars maar het principe is verder gelijk aan de overige speksteenkachels van Altech. Zo is ook deze haard voorzien

Nadere informatie

Subsidiereglement voor rationeel energiegebruik

Subsidiereglement voor rationeel energiegebruik Subsidiereglement voor rationeel energiegebruik (Gemeenteraadsbeslissing: 21.02.2011) Afdeling 1 : Aanwending van alternatieve energievormen. Artikel 1: Definities Voor toepassing in afdeling 1 gelden

Nadere informatie

concept Model - collectoren Green Hybrid SGH300S SGH300H SGH500S SGH500H Thermische zonne-energie op zijn best!

concept Model - collectoren Green Hybrid SGH300S SGH300H SGH500S SGH500H Thermische zonne-energie op zijn best! & Green hybrid sunstage green hybrid AIRCONDITIONING AIRCOHEATER WATERSTAGE NEW HYDR. SCHEMA +JAARRENDEMENT TECH. SPECS. Model - collectoren Op dak SCS0 Green Hybrid In dak SCSI SGH300S SGH300H SGH500S

Nadere informatie

Concepten EPC 0.4. Bouwkundige uitgangspunten

Concepten EPC 0.4. Bouwkundige uitgangspunten Concepten EPC 0.4 Om een EPC 0.4 te realiseren voor de referentiewoningen zijn er verschillende concepten ontwikkeld die onderling verschillen op de wijze van ventileren en verwarmen. Aan de basis van

Nadere informatie

Remeha Aqua System Pro-1S. Indirect gestookte voorraadvaten

Remeha Aqua System Pro-1S. Indirect gestookte voorraadvaten Indirect gestookte voorraadvaten Productbeschrijving De (spiraal) is een range van indirect gestookte tanks voor het opwarmen en bufferen van warmwater. De 1S-serie heeft een spiraalvormige warmtewisselaar

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE

Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE Leefmilieu Brussel Productie van thermische zonne-energie in individuele en collectieve woningen (< 10 eenheden) Gregory NEUBOURG APERe Doelstellingen van de presentatie

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE

Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE Leefmilieu Brussel Productie van thermische zonne-energie in individuele en collectieve woningen (< 10 eenheden) Gregory NEUBOURG APERe Doelstellingen van de presentatie

Nadere informatie

Œrtli ŒCOSUN. Gecombineerde zonnesystemen

Œrtli ŒCOSUN. Gecombineerde zonnesystemen Œrtli ŒCOSUN Gecombineerde zonnesystemen Zonneboilers voor de productie van sanitair warm water en de ondersteuning van verwarming ŒCOSUN Gegarand De zon is een onuitputtelijke energiebron die 1,4 kw/m

Nadere informatie

Infogids zonneboiler

Infogids zonneboiler Infogids zonneboiler Inhoudstabel Inhoudstabel... 1 Wat is een zonneboiler?... 2 De werking van een zonneboiler... 2 Waarmee moet u rekening houden?... 2 De kostprijs van een zonneboiler... 3 Overzicht

Nadere informatie

Nefit SolarLine Zonneboilers. Nefit houdt Nederland warm. SolarLine. Zonneboilersystemen

Nefit SolarLine Zonneboilers. Nefit houdt Nederland warm. SolarLine. Zonneboilersystemen Nefit SolarLine Zonneboilers Nefit houdt Nederland warm SolarLine Zonneboilersystemen Eindeloos profiteren van Duurzame energie, duurzame kwaliteit Het Nederlandse merk Nefit bracht als eerste ter wereld

Nadere informatie

Verwarming - ecologie

Verwarming - ecologie InterSOLUTION Beste mevrouw, Beste meneer, InterSOLUTION Van Marcke maakt van deze gelegenheid gebruik u via dit persdossier haar selectie producten voor te stellen voor de beurs InterSOLUTION. U vindt

Nadere informatie

Stralend nieuws onder de zon!

Stralend nieuws onder de zon! Remeha ZentaSOL Zonneboiler Stralend nieuws onder de zon! Remeha ZentaSOL Zonneboiler De zon gaat wél voor en daar kunt ú het hele Zonne-energie is de meest milieuvriendelijke en duurzame warmtebron die

Nadere informatie

SERVICE HANDBOEK DUURZAME ENERGIE. Bediening en werking

SERVICE HANDBOEK DUURZAME ENERGIE. Bediening en werking SERVICE HANDBOEK DUURZAME ENERGIE Bediening en werking Inhoudsopgave 1. Bediening MultiSolar 1. BEDIENING MULTISOLAR PAG. 2 2. WERKING MULTISOLAR PAG. 4 3. BEDIENING MONOSOLAR PAG. 6 4. WERKING MONOSOLAR

Nadere informatie

Startadvies Energiebesparing

Startadvies Energiebesparing Startadvies Stephanusplein 1, 7772 BR Hardenberg Startadvies : Op basis van de besparingscheck (zie bijlage) heeft uw woning een indicatief energielabel F. Het energielabel voor woningen loopt van A tot

Nadere informatie

ZONNEBOILERS ZONNEBOILERS PRIJS EXCL. BTW EUR. TYPE ARTIKEL nr OMSCHRIJVING. (prijslijst onder voorbehoud van eventuele wijzigingen of fouten)

ZONNEBOILERS ZONNEBOILERS PRIJS EXCL. BTW EUR. TYPE ARTIKEL nr OMSCHRIJVING. (prijslijst onder voorbehoud van eventuele wijzigingen of fouten) TYPE ARTIKEL nr OMSCHRIJVING Zonneboiler SBS 1 wisselaar voor zonnesysteem W Geïsoleerd met CFC-vrij polyurethaanschuim, 1 warmtewisselaar, eenvoudig toegankelijk inspectieluik, 2 voelerhulzen van 15 mm,

Nadere informatie

Nefit Economy cv-boilers

Nefit Economy cv-boilers Nefit houdt Nederland warm Installatie-instructie Nefit Economy cv-boilers INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMEEN 1-1 2. INSTALLEREN 2-1 2.1 Voorschriften 2-1 2.1.1 Algemene voorschriften 2-1 2.1.2 Voorschriften fabrikant

Nadere informatie

EPHP12/EPHP15/EPHP20 VACUÜMBUIS ZONNECOLLECTOR INSTALLATIEHANDLEIDING: 1 Belangrijke informatie: 1.1 Plaatselijke regelgeving: 1.

EPHP12/EPHP15/EPHP20 VACUÜMBUIS ZONNECOLLECTOR INSTALLATIEHANDLEIDING: 1 Belangrijke informatie: 1.1 Plaatselijke regelgeving: 1. EPHP12/EPHP15/EPHP20 VACUÜMBUIS ZONNECOLLECTOR INSTALLATIEHANDLEIDING: 1 Belangrijke informatie: 1.1 Plaatselijke regelgeving: De installatie moet voldoen aan de plaatselijke regelgeving. 1.2 Installateur:

Nadere informatie

De zonnedroger. En we zijn meteen verkocht... Het werkt super!

De zonnedroger. En we zijn meteen verkocht... Het werkt super! De zonnedroger Al een tijdje waren we op zoek naar een manier voor het bewaren van onze fruit, klein fruit en kruiden. Drogen leek al snel een goede oplossing maar in een traditionele oven allesbehalve

Nadere informatie

REFLECTIE? SLIM GEVONDEN!

REFLECTIE? SLIM GEVONDEN! REFLECTIE? SLIM GEVONDEN! HET HITTESCHILD ALUTHERMO, HET HITTESCHILD is een dun, reflecterend isolatiemateriaal met uitzonderlijke eigenschappen die een zeer eenvoudige plaatsing mogelijk maken. Het product

Nadere informatie

HANDLEIDING SMARTLINE

HANDLEIDING SMARTLINE HANDLEIDING SMARTLINE GEBRUIKSAANWIJZING Product groep: Product type: Versie: Besturing Smartline 14rev3 SunDisc Solar Systems B.V. e-mail info@sun-disc.nl internet www.sun-disc.nl Dealer : Geachte klant,

Nadere informatie

AANSLUITSCHEMA BUFFERVAT - VOOR CV HOUTKACHELS MET BUFFERVAT Aansluitschema voor de aansluiting van een CV houtkachel op een buffervat

AANSLUITSCHEMA BUFFERVAT - VOOR CV HOUTKACHELS MET BUFFERVAT Aansluitschema voor de aansluiting van een CV houtkachel op een buffervat AANSLUITSCHEMA BUFFERVAT - VOOR CV HOUTKACHELS MET BUFFERVAT Aansluitschema voor de aansluiting van een CV houtkachel op een buffervat Hierboven is een cv houtkachel aangesloten op een buffervat. Dit buffervat

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING Warmwater circulatie-unit O DVU 3 kw 230 V INHOUDSOPGAVE Voorwoord pag. 4 Inleiding pag. 5 Technische specificaties pag. 5 Veiligheidsvoorzieningen en instructies pag. 6 Werking van

Nadere informatie

UNIMIX compact en universeel regelsysteem voor vloerverwarming. member of

UNIMIX compact en universeel regelsysteem voor vloerverwarming. member of UNIMIX compact en universeel regelsysteem voor vloerverwarming member of UNIMIX DE UNIMIX IS EEN COMPACT EN UNIVERSEEL REGELSYSTEEM VOOR VLOERVERWARMING DAT VOORZIEN IS VAN EEN INGEBOUWDE THERMOSTATISCHE

Nadere informatie

Energie opties Jouw adres,

Energie opties Jouw adres, Jouw Naam Jouw adres Jouw plaats YECT energie report 18 Dec 2014 Energie opties Jouw adres, De inschatting van de energie veranderingen bij jullie thuis leveren jullie 1.000,- Euro per jaar op. Voorgestelde

Nadere informatie

DE INDIVIDUELE ZONNEBOILER

DE INDIVIDUELE ZONNEBOILER Energie > Particulieren DE INDIVIDUELE ZONNEBOILER Onderhoudsgids voor de eigenaars van een zonneboiler Versie juni 2009 Voor meer inlichtingen : www.leefmilieubrussel.be > Particulieren Leefmilieu Brussel

Nadere informatie

Beste klant. Productinformatie. Extra benodigdheden. Inhoud doos

Beste klant. Productinformatie. Extra benodigdheden. Inhoud doos ICE STOP Vorstvrijlint Stekker-klaar product B eschermt leidingen tot -20 C tegen bevriezing I ngebouwde thermostaat met probleemloze en altijd correcte positionering Beste klant Gefeliciteerd met de aankoop

Nadere informatie

Info gids. Infogids zonneboiler. Info gids. Zonneboiler www.zonneboilersite.be 1

Info gids. Infogids zonneboiler. Info gids. Zonneboiler www.zonneboilersite.be 1 Zonneboiler www.site.be 1 Inhoudstafel Wat is een? 2 De werking van een 3 Waarmee moet u rekening houden? 3 De kostprijs van een 4 Overzicht premies van een 4 Premie van de netbeheerder 5 Terugverdientijd

Nadere informatie

Tentamen Warmte-overdracht

Tentamen Warmte-overdracht Tentamen Warmte-overdracht vakcode: 4B680 datum: 7 april 2014 tijd: 9.00-12.00 uur LET OP Er zijn in totaal 4 opgaven waarvan de eerste opgave bestaat uit losse vragen. Alle opgaven tellen even zwaar mee.

Nadere informatie

Technische Kennis Dag 2014. Zonne-energie Henk Meijer

Technische Kennis Dag 2014. Zonne-energie Henk Meijer Technische Kennis Dag 2014 Zonne-energie Henk Meijer Zonne-energie Wat gaan we behandelen? Energie van de zon Indirect gebruik zonne-energie Direct gebruik zonne-energie Zonnepanelen en collectoren Passieve

Nadere informatie

Wellstraler WL01 WL02

Wellstraler WL01 WL02 Wellstraler WL01 WL02 Continuous burning appliance Gebruiksaanwijzing WL01 en WL02 MD 017/055 1) WERKING EN AARD VAN DE KACHEL 1.1 Verbranding en milieu De kachel zal gebruik maken van zowel primaire,

Nadere informatie

Bosch Solar Optimaal profiteren van zonne-energie

Bosch Solar Optimaal profiteren van zonne-energie Bosch Solar Optimaal profiteren van zonne-energie 2 Bosch Solar Bosch: dat klinkt bekend én vertrouwd! Geen wonder, want miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken de producten van Bosch. Dag in, dag

Nadere informatie

vanderbeyl IGB-200S, IGB-300S, IGB-500S Installatie- en montagehandleiding

vanderbeyl IGB-200S, IGB-300S, IGB-500S Installatie- en montagehandleiding vanderbeyl IGB-200S, IGB-300S, IGB-500S Installatie- en montagehandleiding Inhoud 1 vanderbeyl boilers, type IGB 4 1.1 Beschrijving 4 1.2 Levering 4 1.3 Technische informatie 4 1.4 Toepassingsmogelijkheden

Nadere informatie

Omdat we de aarde lenen van onze kinderen...

Omdat we de aarde lenen van onze kinderen... [ Lucht ] [ Water ] Zonnesystemen Productinformatie [ Aarde ] [ Buderus ] Omdat we de aarde lenen van onze kinderen... Warmte is ons element Laat de zon binnen Zonne-energie is gratis en kan op verschillende

Nadere informatie

www.pletteinstallaties.nl Bosch Solar zonne-energie

www.pletteinstallaties.nl Bosch Solar zonne-energie 1 Bosch Solar zonne-energie 2 Bosch: dat klinkt bekend én vertrouwd! Geen wonder, want miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken de producten van Bosch. Dag in, dag uit. Huishoudelijke apparaten,

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 27.12.2018 MONITEUR BELGE 104067 VLAAMSE OVERHEID [C 2018/32470] 5 DECEMBER 2018. Ministerieel besluit houdende vaststelling van de nadere regels, technische vereisten en hoogten van

Nadere informatie

DAALDEROP, VEELZIJDIG IN WARMTE

DAALDEROP, VEELZIJDIG IN WARMTE DAALDEROP, VEELZIJDIG IN WARMTE Daalderop, opgericht in 1880 in Tiel, is marktleider op het gebied van de ontwikkeling, productie en verkoop van hoogwaardige warmwaterapparatuur en toonaangevend leverancier

Nadere informatie