Protocol exceptioneel gedrag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Protocol exceptioneel gedrag"

Transcriptie

1 Protocol exceptioneel gedrag vanuit het concept van de Vreedzame School Uit de hand gelopen situaties: bewaken en aanpakken!

2 Inhoudsopgave Uitgangspunten Vreedzame School blz 1 Vreedzame School blz 2 Protocol exceptioneel gedrag blz 3 Toelichting protocol blz 4 Stappenplan mediatie blz 5 Herstelrecht blz 6 Herstelverklaring (voorbeeld) blz 7 Herstelverklaring blz 8 Correctie blz 9 Sanctie blz 10

3 Uitgangspunten Vreedzame School 1. Wat er ook gebeurt, we lossen het op met woorden, nooit met (verbaal) geweld 2. Je lost zelf een eigen conflict op (met of zonder hulp). 3. We spreken elkaar aan op verantwoordelijkheden, want we zijn samen verantwoordelijk voor een goede situatie en een positieve sfeer. 4. Aangerichte schade moet hersteld worden voor zover wenselijk en mogelijk. 5. Fouten maken mag, als je er maar van leert. 6. Belang van de groep gaat boven het individu. 7. We zoeken naar win-win. 8. We proberen escalatie te voorkomen. 9. We halen geen oude koeien uit de sloot. 10. Afspraak = afspraak, gemaakte beloftes worden nagekomen.

4 Vreedzame School Wij zijn een Vreedzame School en de manier zoals we met elkaar omgaan is zo vreedzaam mogelijk. Dat betekent niet dat we over elkaar heenlopen maar dat we elkaar aanspreken op: de verantwoordelijkheden die we allemaal hebben de principes die gelden bij vreedzaam gedrag zoals ons dat in lessen en training is geleerd: kinderen én volwassenen! Als opvoeders en onderwijskrachten moeten we in onze rol nogal eens optreden. We zijn geneigd omdat te zoeken in de vorm van een straf. Op een vreedzame school doen we dat nadrukkelijk niet. We proberen dat zoveel mogelijk te doen in de vorm van correcties. En als dat niet lukt met een sanctie Als er over grenzen wordt heengegaan. Straf Iets vervelends bedenken om de ander te laten voelen dat deze te ver is gegaan. Je macht gebruiken om iets af te dwingen. Je wilt de baas zijn en laat de ander dat ook voelen. Correctie Iets bedenken om de persoon te helpen om het de volgende keer goed te doen. Je wilt de ander helpen en maakt dat ook duidelijk. Sanctie Iets bedenken waardoor het niet meer mogelijk is om over de grens heen te gaan. De persoon zelf of de ander/groep wordt beschermd. Je wilt beschermen en laat dat ook weten.

5 Protocol exceptioneel gedrag Exceptioneel gedrag Ingrijpen Verantwoordelijke neemt een maatregel zodat het nu stopt. Dat doen we met duidelijke verbale en non-verbale communicatie. Probleem (misschien conflict) Afkoelen Isoleren Denktijd organiseren Verhaal kwijt kunnen Onderzoeken Situatie in kaart brengen Hoor- en wederhoor Getuigen Anderen (die info kunnen toevoegen) Aanspreken op verantwoordelijkheden Mediatie (geen straf) Correctie Sanctie Herstelrecht Terugblik/(tussen)evaluatie Afronden Zorgvuldig afwegen wat of in het dossier hierover moet komen.

6 Toelichting bij het schema protocol exceptioneel gedrag Als er exceptioneel gedrag plaatsvindt dan betekent dat, dat de (eind)verantwoordelijke in moet grijpen, omdat de veiligheid in het geding is gekomen. Er moet worden ingegrepen om de situatie te stoppen. Soms moet iemand tegen zichzelf in bescherming worden genomen. Meestal gaat het om een ander of de omgeving die in gevaar komt. Onmiddellijk wordt er ingegrepen met een doortastend gedrag. Dat gebeurt door duidelijk verbaal en/of non-verbaal gedrag, maar nooit met geweld. Er wordt snel gekeken naar het probleem of conflict en de balans opgemaakt. Daarbij kan er eerst een afkoelperiode ingelast moeten worden. Meestal is het handig om de partijen even van elkaar te scheiden met een time-out. Dat kan bijvoorbeeld door een of beiden te isoleren. Er wordt daarmee denktijd gecreëerd om on speaking terms te komen. Zo mogelijk wordt meteen de ruimte gemaakt om het verhaal kwijt te kunnen of stoom af te blazen. Dan kan begonnen worden met de situatie in kaart te brengen en te onderzoeken door hoor- en wederhoor en eventueel getuigen. Ook is het mogelijk dat informatie van derden essentieel is. Uiteindelijk wordt overgegaan tot het aanspreken op verantwoordelijkheden. Er kan gekozen worden voor de volgende opties: Mediatie / herstelrecht/ correctie of een sanctie. Dit hangt af van de mate van onveiligheid voor een ander of de omgeving of de persoon zelf. In dit stadium worden ook de ouders/verzorgers geïnformeerd over de te nemen stappen. Er is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de te nemen stappen uit te voeren en tussentijds te evalueren. Bij de terugblik en de afronding wordt zorgvuldig afgewogen wat er wordt vastgelegd in een dossier.

7 Mediatie Met een onafhankelijke 3e partij tot een win-win-oplossing komen.

8 Herstelrecht

9 Herstelverklaring (voorbeeld)

10 Herstelverklaring (leeg)

11 Correctie Iets bedenken om de persoon te helpen het de volgende keer goed te doen. Je wilt de ander helpen en maakt dit ook duidelijk. 1. Ouders/verzorgers worden bij de correctie ingeschakeld 2. Het is in het belang van de veiligheid voor de persoon zelf en ook voor de omgeving. 3. Het is een begeleidingstraject wat door de persoon, ouders en school gezamenlijk wordt gedragen. 4. Afspraken worden vastgelegd in het dossier,( leerlingvolgsysteem Parnassys) 5. Het kind werkt mee en staat achter de gemaakte afspraken. Voorbeelden van acties bij een correctie: Per dagdeel of dagelijks een gedragsevaluatie met de leerkracht. De school voert evaluatiegesprekken met kind en (eventueel ouders/verzorgers) Volgen van een gedragstraining (o.a. kanjertraining, begeleiding Kabouterhuis, e.d. ). Het kind denkt na en voert een actie uit om de schade te herstellen. Inschakelen van jeugdzorg, schoolmaatschappelijk werk of ander hulpinstanties.

12 Sanctie Iets bedenken waardoor het niet meer mogelijk is om over de grens heen te gaan. Het kind zelf of de ander/groep wordt beschermd. Je wilt beschermen en laat dat ook weten. 1. Ouders/verzorgers worden geïnformeerd over de te nemen stappen. Daarbij volgt een toelichting vanuit het Protocol exceptioneel gedrag. 2. Duidelijk wordt gemaakt dat de maatregel geen straf is maar bescherming voor alle partijen en dat de groep boven het individu gaat. 3. De sanctie wordt uitgevoerd zoals deze wordt voorgelegd, om herhaling uit te sluiten. 4. Belangrijk is dat alle partijen begrijpen dat de intentie van de sanctie is om de geëscaleerde situatie te stoppen en herhaling te voorkomen. We onderscheiden de volgende fases: Bedenktijd In deze fase kan de leerling, afhankelijk van de situatie, gedurende een bepaalde tijd de omgang met bepaalde leerlingen of toegang tot de eigen klas of bepaalde delen van de school worden ontzegd. De leerling blijft echter wel op school en wordt in staat gesteld om onderwijs te volgen/individueel te werken in de buurt van andere volwassenen op school. Deze tijd wordt benut om te bezinnen en de ernst van de situatie te laten zien. Schorsing In deze fase wordt, conform de wet, de leerling formeel voor de duur van één tot maximaal vijf dagen geschorst. Hiervan wordt melding gemaakt in het leerlingvolgsysteem. De school meldt de schorsing ( inclusief verantwoording en voorgeschiedenis) schriftelijk aan: 1. De onderwijsinspectie (indien schorsing langer is dan één dag) 2. De leerplichtambtenaar ( door middel van het toesturen van de kopie van de brief die aan de ouders is gestuurd). 3. De ouders/verzorgers en het kind zelf worden zowel schriftelijk als mondeling op de hoogte gebracht en ze worden uitgenodigd voor een gesprek). 4. Afhankelijk van het voorval en het gedrag van de betreffende leerling wordt het

13 Sanctie (vervolg) Terugplaatsing Bij terugplaatsing op school houdt de school een vinger aan de pols, door middel van dagelijkse/wekelijkse evaluatiegesprekken met het betreffende kind en ouders/verzorgers Verwijdering In zeer exceptionele situaties kan dit de laatste stap zijn in het sanctiemodel. Het kind wordt niet meer toegelaten tot de school. Het bevoegd gezag/schoolbestuur neemt het besluit of er wordt overgegaan tot definitieve verwijdering na overleg met de inspecteur en de leerplichtambtenaar. 1. Het schoolbestuur stelt de inspectie schriftelijk in kennis. 2. De ouders/verzorgers en de leerling worden schriftelijk in kennis gesteld van ( voorgenomen) verwijdering/doorverwijzing. Bij verwijdering worden de leerling en de ouders/verzorgers in staat gesteld om te worden gehoord. 3. De directie en het schoolbestuur zijn verplicht de inspanning te leveren om de leerling bij een andere onderwijsinstelling onder te brengen. (Als dit niet lukt, blijft de school verantwoordelijk voor de opvang, tenzij expliciet anders wordt overeengekomen met de ouders/verzorgers en de inspecteur en de leerplichtambtenaar). 4. De leerplichtambtenaar wordt direct in kennis gesteld van de verwijdering en de opgestarte procedure (Hij/zij kan de school adviseren en helpen met het vinden van oplossingen voor het betreffende kind)

Protocol Exceptioneel Gedrag, waaronder pesten

Protocol Exceptioneel Gedrag, waaronder pesten Protocol Exceptioneel Gedrag, waaronder pesten Inhoudsopgave A B Pesten: een van de vormen van exceptioneel gedrag 1. Inleiding 2. Algemeen 3. Over pesten Het verschil tussen plagen en pesten Signalen

Nadere informatie

PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG

PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG Op de Lidwinaschool gelden algemene gedragsregels voor leerlingen, leerkrachten, ouders, schoolleiding en andere medewerkers. Die staan beschreven in een gedragscode.

Nadere informatie

Protocol ongewenst/grensoverschrijdend gedrag

Protocol ongewenst/grensoverschrijdend gedrag Protocol ongewenst/grensoverschrijdend gedrag Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Hoe werken wij aan een positief klimaat 3. Wat verstaan wij onder ongewenst gedrag 4. Wat doen leerkrachten bij ongewenst gedrag

Nadere informatie

1. Aanloop naar schorsing en/of verwijdering

1. Aanloop naar schorsing en/of verwijdering Protocol Schorsen & Verwijderen Stichting Penta in Hoorn 1. Aanloop naar schorsing en/of verwijdering Allereerst: het belang van het kind staat centraal. De schorsing en/of verwijdering als strafmaatregel

Nadere informatie

Protocol Time-Out, schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol Time-Out, schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol Time-Out, schorsing en verwijdering van leerlingen 2018-2019 Adres: Jan van Schoonvorststraat 1 6021BP Budel Tel: 0495-491432 Website: www.bravocollege.nl Dit protocol treedt in werking als er

Nadere informatie

1. We volgen het vastgestelde protocol n.a.v. het grensoverschrijdende gedrag

1. We volgen het vastgestelde protocol n.a.v. het grensoverschrijdende gedrag Protocol grensoverschrijdend gedrag Hoe gaan wij op CBS Marimba om met kinderen die grensoverschrijdend gedrag vertonen: Waarom hebben we op CBS Marimba een protocol grensoverschrijdend gedrag?: Als team

Nadere informatie

Bijlage 10: Protocol schorsing en verwijdering

Bijlage 10: Protocol schorsing en verwijdering Bijlage 10: Protocol schorsing en verwijdering Voor het primair onderwijs is in artikel 40 leden, 11 en 12 en 40c van de Wet Primair Onderwijs (WPO) geregeld onder welke omstandigheden het bestuur mag

Nadere informatie

Beleid pesten, buiten spelen en ongewenst gedrag

Beleid pesten, buiten spelen en ongewenst gedrag Beleid pesten, buiten spelen en ongewenst gedrag In dit beleid wordt beschreven welke schoolafspraken met betrekking tot de omgang met elkaar gemaakt zijn, wat het team van basisschool t Karregat doet

Nadere informatie

Protocol Schorsing en verwijdering

Protocol Schorsing en verwijdering Protocol Schorsing en verwijdering Schorsing en verwijdering zijn zeer ingrijpende maatregelen om ernstig wangedrag bij te sturen en vindt daarom bij uitzondering plaats. Vanzelfsprekend zullen wij u bij

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering 1 De dagelijkse werkwijze De basisschool is voor onze leerlingen een soort mini maatschappij. Hier kunnen ze binnen de veiligheid van onze school ervaringen opdoen ten aanzien van gedrag. Met eigen, maar

Nadere informatie

Pestprotocol OBS IJsselhof

Pestprotocol OBS IJsselhof Pesten op school Hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. Daar zijn wel enkele

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering Protocol schorsing en verwijdering 1 Inhoud 1. Schorsing... 3 1.1 Procedure schorsing in stappen... 3 2. Verwijdering... 5 2.1 Procedure verwijdering in stappen... 5 2 1. Schorsing De schorsing kan opgelegd

Nadere informatie

Pestprotocol van basisschool de Bolderik

Pestprotocol van basisschool de Bolderik Pestprotocol van basisschool de Bolderik Pesten en agressie op school: hoe gaan wij er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze

Nadere informatie

Pedagogisch stappenplan bij ongewenst gedrag

Pedagogisch stappenplan bij ongewenst gedrag Pedagogisch stappenplan bij ongewenst gedrag Grensverkennend gedrag: gedrag dat de voortgang van lessen zodanig verstoort dat de leerling daarop aangesproken moet worden. stap maatregel consequentie wie

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019

GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019 GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019 INHOUDSPOPGAVE 1. Inleiding Blz. 3 2. Schoolregels Blz. 3 3. Methode sociaal-emotionele ontwikkeling Blz. 4 4. Extra ondersteuning sociaal-emotionele ontwikkeling Blz. 4 5.

Nadere informatie

Protocol disciplinaire maatregelen

Protocol disciplinaire maatregelen Protocol disciplinaire maatregelen Commissie: Onderwijs Directie-overleg: 16-02-2016 GMR: 16-06-2016 (instemming) Raad van Toezicht: n.v.t. College van Bestuur: 17-06-2016 Evaluatie: 17-06-2019 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Gedragscode Basisschool de Otterkolken

Gedragscode Basisschool de Otterkolken Gedragscode Basisschool de Otterkolken Inhoudsopgave Blz. Gedragscode basisschool de Otterkolken 2 Hoe ondersteunen wij onze vier kernwaarden 3 Protocol tegen pesten 4 Bijlage 1 Stappenplan schorsing en

Nadere informatie

Protocol Time-out, schorsen en verwijderen leerlingen

Protocol Time-out, schorsen en verwijderen leerlingen Protocol Time-out, schorsen en verwijderen leerlingen Inleiding Soms is het nodig dat een leerling een time-out krijgt, geschorst wordt of zelfs van school verwijderd wordt. Onze scholen gaan in al die

Nadere informatie

Incidentenprotocol Informatie voor ouders

Incidentenprotocol Informatie voor ouders Incidentenprotocol Informatie voor ouders Uitgangspunten bij dit protocol Op OBS Beukenlaan wordt blijvend aandacht geschonken aan een veilig klimaat in de school en op het schoolplein. De Gouden weken,

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering Alpha Scholengroep

Protocol schorsing en verwijdering Alpha Scholengroep Protocol schorsing en verwijdering Alpha Scholengroep Leerlingen kunnen van school worden gestuurd, voor een korte tijd (een schorsing genaamd) of voorgoed (een verwijdering genaamd). De beslissing over

Nadere informatie

Anti-pestprotocol op de

Anti-pestprotocol op de Anti-pestprotocol op de Ons doel is dat alle kinderen zich veilig voelen bij ons op school, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door elkaar te steunen en wederzijds respect te tonen, stellen we

Nadere informatie

Regeling schorsing en verwijdering van leerlingen

Regeling schorsing en verwijdering van leerlingen Regeling schorsing en verwijdering van leerlingen Overleg Datum Afgehandeld MT CVB GMR CVB Inhoud 1. Inleiding 3 2. Beleid schorsing en verwijdering 3 3. Algemene criteria voor schorsing en verwijdering

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering Protocol schorsing en verwijdering Voorgenomen besluit CvB : 6 juni 2017 Bespreking CMO : 2 juni 2017 Advies ouder- en leerling geleding GMR : 22 juni 2017 Vastgesteld besluit CvB : 3 juli 2017 Inhoudsopgave

Nadere informatie

De school neemt bij zeer ongewenst gedrag of herhaling van ongewenst gedrag te allen tijde contact op met de ouders.

De school neemt bij zeer ongewenst gedrag of herhaling van ongewenst gedrag te allen tijde contact op met de ouders. 1 e Van der Huchtschool Postbus 3248, 3760 DE Soest Paulus Potterlaan 13-15, 3761 AT Soest. tel. 035-6037459 info1e@vanderhucht.nl www.vanderhucht-pauluspotter.nl De school neemt bij zeer ongewenst gedrag

Nadere informatie

Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes basisschool De Branding Beleid bij (on)gewenst gedrag van leerlingen. 1 Inleiding:

Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes basisschool De Branding Beleid bij (on)gewenst gedrag van leerlingen. 1 Inleiding: Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes basisschool De Branding Beleid bij (on)gewenst gedrag van leerlingen 1 Inleiding: De Branding is een veilige en prettige school zijn voor alle leerlingen, ouders

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Indien er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling of een ouder/verzorger van deze leerling of een ernstig incident m.b.t. een leerling

Nadere informatie

Protocol. Time Out, Schorsen en Verwijderen. Zeister Vrije School

Protocol. Time Out, Schorsen en Verwijderen. Zeister Vrije School Protocol Time Out, Schorsen en Verwijderen Zeister Vrije School INHOUD 1. Inleiding 2. Begrippen: - Ernstig incident - Time-out - Schorsing - Verwijdering 3. Aanleidingen en regels - Procedure time-out

Nadere informatie

STAFBUREAU PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN. CSG Het Noordik

STAFBUREAU PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN. CSG Het Noordik STAFBUREAU PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN CSG Het Noordik Kenmerk: SB/SGI/LGR/2017/000181 Vastgesteld door het bestuur na goedkeuring van de MR d.d. 10 oktober 2017 INLEIDING Soms ontstaan

Nadere informatie

Sociale veiligheid op school

Sociale veiligheid op school Sociale veiligheid op school 1 Inleiding In dit document staat omschreven welk beleid en welke protocollen gehanteerd worden op t Kofschip met betrekking tot de sociale veiligheid. Het is een weerslag

Nadere informatie

Time-out, Schorsing en Verwijdering van een leerling

Time-out, Schorsing en Verwijdering van een leerling van een leerling Het is duidelijk dat we heldere en simpele afspraken moeten maken over dit thema. Niet om het schorsen van leerlingen te promoten maar om duidelijkheid te scheppen aan alle partijen en

Nadere informatie

Time-out, schorsing en verwijdering van een leerling

Time-out, schorsing en verwijdering van een leerling Frankenskamp 4 3848 DE Harderwijk 0341-426704 - directiebron@debronharderwijk.nl - www.debronharderwijk.nl Time-out, schorsing en verwijdering van een leerling CBS DE BRON, EEN SCHOOL MET MEERWAARDE. Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Omgang- en gedragsprotocol De Parkenschool

Omgang- en gedragsprotocol De Parkenschool Omgang- en gedragsprotocol De Parkenschool Inleiding Voor u ligt het omgangsprotocol van onze school. Hierin staat hoe we vinden dat we met elkaar om moeten gaan. De Parkenschool is een school waar leerkrachten,

Nadere informatie

Protocol gedrag, time-out, rebound, schorsen en verwijderen

Protocol gedrag, time-out, rebound, schorsen en verwijderen Protocol gedrag, time-out, rebound, schorsen en verwijderen Inleiding. Het pedagogisch klimaat is een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van leerlingen en medewerkers op school. Een slecht

Nadere informatie

Time-out, Schorsing en Verwijdering van een leerling

Time-out, Schorsing en Verwijdering van een leerling Time-out, Schorsing en Verwijdering van een leerling Op de elf scholen van Stichting VCO Harderwijk-Hierden streven we naar een veilig schoolklimaat voor iedereen. Veelal slagen we hier in. Vanzelfsprekend

Nadere informatie

Van Rijslaan 8, 2625 KX Delft, 015-2561928

Van Rijslaan 8, 2625 KX Delft, 015-2561928 Van Rijslaan 8, 2625 KX Delft, 015-2561928 Beleid Sociaal emotionele ontwikkeling Delftse Daltonschool Bijlage 1: Delftse Daltonschool Bijlage 2: Delftse Daltonschool Beleid Sociaal emotionele ontwikkeling

Nadere informatie

Een Vreedzame school:

Een Vreedzame school: Een Vreedzame school: Een school met een hart en educatieve partners! Peter te Riele peterteriele@hotmail.com Maandag 3 juni 2013 19.30 21.30 uur ouders school opvoeding onderwijs ouders school opvoeding

Nadere informatie

Alle kinderen zich in hun basisschoolperiode veilig te laten voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Alle kinderen zich in hun basisschoolperiode veilig te laten voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Pauwenburg 2, 8226 TA Lelystad tel: 0320 258025 www.3sprong.net - school@3sprong.net Pestprotocol Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen zich in hun basisschoolperiode veilig te laten voelen, zodat

Nadere informatie

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om?

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen willen zien en op onze school serieus willen aanpakken. Plagen en

Nadere informatie

Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Schorsen van leerlingen Sociale veiligheid handboek - versie 3 3 (augustus 2010)

Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Schorsen van leerlingen Sociale veiligheid handboek - versie 3 3 (augustus 2010) Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen P6.1 Wettelijk kader P6.2 Protocol schorsen en verwijderen 6.2.1 Schorsen in SO 6.2.2 Schorsen in VSO 6.2.3 Verwijderen P6.3 Voorbeeldbrief schorsing P6.4

Nadere informatie

Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes Basisschool De Wentelwiek

Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes Basisschool De Wentelwiek Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes Basisschool De Wentelwiek 1. Inleiding De Wentelwiek is een veilige en prettige school voor alle leerlingen, ouders en leerkrachten. Wij vragen ouders om ons, leerlingen

Nadere informatie

Protocol Schorsing en verwijdering van leerlingen.

Protocol Schorsing en verwijdering van leerlingen. Protocol Schorsing en verwijdering van leerlingen. Inleiding De meeste leerlingen krijgen gelukkig nooit met schorsing of verwijdering te maken. Maar soms ziet het bevoegd gezag (het CvB) geen andere uitweg

Nadere informatie

Pestprotocol van "De Bussel"

Pestprotocol van De Bussel Pestprotocol van "De Bussel" Pesten en agressie op school: hoe gaan wij er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering Alpha Scholengroep

Protocol schorsing en verwijdering Alpha Scholengroep Protocol schorsing en verwijdering Alpha Scholengroep Leerlingen kunnen van school worden gestuurd, voor een korte tijd ( een schorsing genaamd) of voorgoed (een verwijdering genaamd). De beslissing over

Nadere informatie

Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen

Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Dit protocol treedt in werking als er sprake is van de volgende situaties: Ernstig ongewenst gedrag door een leerling, of ouder waarbij psychisch

Nadere informatie

Protocol (ernstig) ongewenst gedrag.

Protocol (ernstig) ongewenst gedrag. Protocol (ernstig) ongewenst gedrag. Op de Wilgenhoek hanteren we: I. Werkwijze ongewenst gedrag - Wilgenhoek II. Protocol Schorsing en verwijdering bij ernstig ongewenst gedrag Spaarnesant I. Werkwijze

Nadere informatie

PROTOCOL ONGEWENST EN/OF OVERSCHRIJDEND GEDRAG LEERLINGEN

PROTOCOL ONGEWENST EN/OF OVERSCHRIJDEND GEDRAG LEERLINGEN PROTOCOL ONGEWENST EN/OF OVERSCHRIJDEND GEDRAG LEERLINGEN I. Inleiding De ontwikkeling van onze leerlingen staat centraal op Toermalijn. Aan de basis van deze ontwikkeling staat het welbevinden van het

Nadere informatie

Pestprotocol van "Het Wilgerijs"

Pestprotocol van Het Wilgerijs Pestprotocol van "Het Wilgerijs" Pesten en agressie op school: hoe gaan wij er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school

Nadere informatie

Het gedragsprotocol van de Omnibus

Het gedragsprotocol van de Omnibus Het gedragsprotocol van de Omnibus Op De Omnibus is een goed pedagogisch klimaat erg belangrijk. Om dit te bereiken werken alle groepen met de Kanjertraining (Weide, 2008). Het doel van de Kanjertraining

Nadere informatie

Pestprotocol De Tovercirkel

Pestprotocol De Tovercirkel Pestprotocol De Tovercirkel Pestprotocol De Tovercirkel december 2016 1 Inhoudsopgave: 1. Inleiding Blz. 3 2. Kanjertraining Blz. 4-5 3. Op welke wijze gaan wij als school met pestgedrag om? Blz. 6-7 4.

Nadere informatie

Regeling time out schorsing en (voornemen tot) verwijdering van leerlingen en ontzegging toegang van ouders en verzorgers

Regeling time out schorsing en (voornemen tot) verwijdering van leerlingen en ontzegging toegang van ouders en verzorgers Regeling time out schorsing en (voornemen tot) verwijdering van leerlingen en ontzegging toegang van ouders en verzorgers Inleiding De regeling schorsing en (voornemen tot) verwijdering van leerlingen

Nadere informatie

Schooljaar Protocol grensoverschrijdend gedrag - Basisschool De Vijf Hoeven

Schooljaar Protocol grensoverschrijdend gedrag - Basisschool De Vijf Hoeven 1 Inleiding Op De Vijf Hoeven willen wij dat alle kinderen zich tijdens hun basisschoolperiode veilig voelen om zich vervolgens optimaal te kunnen ontwikkelen. Alle personen die betrokken zijn bij de school

Nadere informatie

de school. Situaties waarin Verwijdering Time-out de rest van de dag de noot noot Schorsing

de school. Situaties waarin Verwijdering Time-out de rest van de dag de noot noot Schorsing Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Dit protocol treedtt in werking als er sprake is van de volgende situaties: Ernstig ongewenst gedrag door een leerling, of ouder waarbij psychischh

Nadere informatie

Protocol Schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol Schorsing en verwijdering van leerlingen Geleding Besproken d.d. Besluitvorming d.d. Staf Staf 24-9-2014 Directeuren MT GMR GMR 3-12-2014 GMR 3-12-2014 (advies) College van Bestuur CvB 3-2-2015 Openbaar Primair Onderwijs Almelo Protocol Schorsing

Nadere informatie

Preventie problemen. Situatie 1 : Incidentele gebeurtenissen 1

Preventie problemen. Situatie 1 : Incidentele gebeurtenissen 1 Gedragsprotocol Op de PWA-school is het belangrijk dat kinderen zich veilig voelen. Wanneer kinderen zich veilig voelen, dan komt dat hun ontwikkeling ten goede. Vandaar dat één van de schoolregels is

Nadere informatie

Veilige School Protocol Schorsen en verwijderen leerlingen

Veilige School Protocol Schorsen en verwijderen leerlingen Veilige School Protocol Schorsen en verwijderen leerlingen Auteur van het document : Odeth Bloemberg-van den Bekerom Eigenaar van het document : Werkgroep Veilige School (College van Bestuur) Vastgesteld

Nadere informatie

Protocol veilig klimaat

Protocol veilig klimaat Protocol veilig klimaat Onze school wil een veilige school zijn voor iedereen. Kernwoorden hierbij zijn respect voor en acceptatie van elkaar. Een goede samenwerking tussen personeel, ouders/verzorgers

Nadere informatie

Als je iets toestaat, gebeurt het nog een keer.

Als je iets toestaat, gebeurt het nog een keer. Gedragsprotocol en Antipestprotocol 2017-2018 De vijf basisregels van de Kanjertraining worden op onze school gebruikt. We vertrouwen elkaar We helpen elkaar Niemand speelt de baas We lachen elkaar niet

Nadere informatie

Gedragsprotocol De Stelberg

Gedragsprotocol De Stelberg Gedragsprotocol De Stelberg Op school proberen we een veilig klimaat te scheppen, waar respect, openheid en communicatie belangrijke elementen zijn. De relatie tussen kinderen onderling en tussen kinderen

Nadere informatie

Uit klas plaatsing leerling

Uit klas plaatsing leerling r.k. basisschool De Jonge Wereld Den Helderstraat 250 2547 ST Den Haag Tel: 070 4480310 Fax: 070 4480311 Uit klas plaatsing leerling Bij herhaald negeren van de klas- en/of schoolregels wordt een leerling

Nadere informatie

Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem. Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag?

Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem. Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag? Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag? Fysieke agressie of geweld: Het uitoefenen van elke vorm van feitelijk geweld

Nadere informatie

Gedragsprotocol Matthiasschool gedragsprotocol

Gedragsprotocol Matthiasschool gedragsprotocol Gedragsprotocol Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. De vreedzame school 3. Schoolregels op de Matthias 4. De vertrouwenspersoon 5. Grensoverschrijdend gedrag 6. Schorsing 7. Verwijdering 8. Volwassenen onder

Nadere informatie

R.K Basisschool De Molenwiek

R.K Basisschool De Molenwiek Protocol time-out Molenwiek november 2013 Omgaan met grensoverschrijdend gedrag: 1. We hebben positief geformuleerde gedragsregels in de groep die regelmatig herhaald worden of in herinnering worden gebracht

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen GMR: 2 juli 2009 Bestuur: vastgesteld d.d. 13 juli 2009 1 Dit protocol treedt in werking als er volgens de directie sprake is van ernstig ongewenst gedrag

Nadere informatie

Protocol Time Out, Schorsen en Verwijderen

Protocol Time Out, Schorsen en Verwijderen Protocol Time Out, Schorsen en Verwijderen In principe willen we geen van deze drie begrippen toepassen in onze scholen. Begrippen: Time out: Een time out is een korte onderbreking van de lestijd, waarbij

Nadere informatie

Klachtenprotocol Montessori Scholengemeenschap Amsterdam voor klachten inzake vermoeden tot zeden misdrijf

Klachtenprotocol Montessori Scholengemeenschap Amsterdam voor klachten inzake vermoeden tot zeden misdrijf Klachtenprotocol Montessori Scholengemeenschap Amsterdam voor klachten inzake vermoeden tot zeden misdrijf 24 november 2015 Pagina 1 van 10 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. stroomschema 3. de rol van de medewerker

Nadere informatie

Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Stichting Markant Onderwijs

Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Stichting Markant Onderwijs 1 Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Stichting Markant Onderwijs 1. Inleiding Gelukkig geeft het gedrag van leerlingen zelden aanleiding tot onoverkomelijke problemen in een groep

Nadere informatie

Regeling Schorsing en Verwijdering. Stichting Kopwerk

Regeling Schorsing en Verwijdering. Stichting Kopwerk Regeling Schorsing en Verwijdering Stichting Kopwerk 2 INHOUDSOPGAVE pagina INHOUDSOPGAVE 1 Begripsbepalingen 2 DE REGELING SCHORSING EN VERWIJDERING 3 Doel van de regeling 3 Hoofdstuk 1 TIME -OUT 3 Artikel

Nadere informatie

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen Wanneer wordt een kind van school gestuurd? Leerlingen kunnen, in het geval van ernstige misdragingen en in het geval van ernstig ongewenst gedrag

Nadere informatie

PESTPROTOCOL BASISSCHOOL ST. MARTINUS

PESTPROTOCOL BASISSCHOOL ST. MARTINUS PESTPROTOCOL BASISSCHOOL ST. MARTINUS INLEIDING Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen plagen, uitdagen en ruzie maken tegenover pesten. * Plagen o Plagen is meer een geintje en heeft niet

Nadere informatie

Protocol Schorsing en verwijdering

Protocol Schorsing en verwijdering Protocol Schorsing en verwijdering Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling, waarbij psychisch en of lichamelijk letsel aan derden is toegebracht.

Nadere informatie

PROTOCOL TIME-OUT EN VERWIJDERING

PROTOCOL TIME-OUT EN VERWIJDERING PROTOCOL TIME-OUT EN VERWIJDERING Protocol time-out en verwijdering, maart 2013 pagina 1 van 5 Dit protocol treedt in werking als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag door een judoka, ouders en/of

Nadere informatie

Anti Pestprotocol + Anti Pestkaart (APK)

Anti Pestprotocol + Anti Pestkaart (APK) Anti Pestprotocol + Anti Pestkaart () Leerling Leerjaar :. :. :. Fases/ Datum 1 Wat Acties Verantwoordelijke meldt 1 e klacht bij de mentor. Adviseer de gepeste leerling om het probleem eerst zelf op te

Nadere informatie

LEERLINGENBELEID EN VEILIGHEID

LEERLINGENBELEID EN VEILIGHEID LEERLINGENBELEID EN VEILIGHEID Inleiding De locatiedirecteur is binnen de door het bestuur vastgestelde kaders en met inachtneming van de wettelijke voorschriften belast met de inschrijving, uitschrijving

Nadere informatie

Schorsing en verwijdering

Schorsing en verwijdering Schorsing en verwijdering Inhoud Schorsing en verwijdering... 1 Schorsing en verwijdering... 3 Inleiding... 3 Normen, waarden en gedrag... 3 Maatregelen... 3 Sancties bij overtreding gedragsregels door

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Sint Gerardusschool. Splitting 145. Gedragsprotocol

Gedragsprotocol. Sint Gerardusschool. Splitting 145. Gedragsprotocol 2018-2019 Sint Gerardusschool Splitting 145 Sint Gerardusschool, de veilige school Afspraken m.b.t. omgaan met elkaar op de Sint Gerardusschool Goede leerprestaties kunnen bereikt worden als leerlingen

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Het doel van het pestprotocol is: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Protocol Fysiek Beperkend Handelen VSO Het Mozaïek Almelo

Protocol Fysiek Beperkend Handelen VSO Het Mozaïek Almelo Protocol Fysiek Beperkend Handelen VSO Het Mozaïek Almelo Datum vaststelling: 1 oktober 2018 Vaststelling MR: 6 november 2018 Inleiding In het Schoolveiligheidsplan van Attendiz besteden we in paragraaf

Nadere informatie

SKB de Veenplas. Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen

SKB de Veenplas. Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen SKB de Veenplas Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Besproken in MT: 6 september 2016 Advies door GMR: 21 september 2016 Vastgesteld door D/B:

Nadere informatie

Gedragsprotocol t Karregat. versie: september 2018

Gedragsprotocol t Karregat. versie: september 2018 Gedragsprotocol t Karregat versie: september 2018 Inleiding School waar je leert samenleven! De leerkrachten van t Karregat bevorderen het scheppen van een veilig klimaat in en om de school en een sfeer

Nadere informatie

Protocol Omgaan met pesten

Protocol Omgaan met pesten Protocol Omgaan met pesten Willibrordusschool Alphen NB April 2013 Protocol omgaan met pesten, Willibrordusschool Alphen, april 2013 Pagina 1 Protocol omgaan met pesten Doel: Vanuit onze visie stellen

Nadere informatie

Pestprotocol. OBS de Overhaal. openbare basisschool

Pestprotocol. OBS de Overhaal. openbare basisschool Pestprotocol OBS de Overhaal openbare basisschool september 2016 1 Inhoud Voorwoord 3 1. Doel van het pestprotocol op OBS de Overhaal 3 2. Algemene informatie over het begrip pesten 3 2.1 Wat is pesten?

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering Protocol schorsing en verwijdering Regels en afspraken Om de voorspelbaarheid binnen onze school te vergroten, willen wij de bij ons geldende regels met betrekking tot de gevolgen van ongewenst gedrag

Nadere informatie

Protocol time out, schorsing en verwijdering Versie 12 maart Openbaar basisonderwijs

Protocol time out, schorsing en verwijdering Versie 12 maart Openbaar basisonderwijs Protocol time out, schorsing en verwijdering Versie 12 maart 2013 Openbaar basisonderwijs Protocol time out, schorsing en verwijdering van leerlingen Inleiding Dit protocol treedt in werking als er sprake

Nadere informatie

Verwijderen uit de les, externe schorsing, verwijdering van school

Verwijderen uit de les, externe schorsing, verwijdering van school Verwijderen uit de les, externe schorsing, verwijdering van school Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Hoeksche Waard Inhoudsopgave Bladzijde Verwijderingsprotocol 3 1. Verwijderen uit de les 3 2.

Nadere informatie

Procedure schorsing en verwijdering van het IJsselcollege

Procedure schorsing en verwijdering van het IJsselcollege Procedure schorsing en verwijdering van het IJsselcollege Instemming door de MR 28-01-2016 A. Inleiding Soms ontstaan er op school situaties, die aanleiding geven tot disciplinaire maatregelen waaronder

Nadere informatie

Procedure schorsing en/of verwijdering en protocol inzake ernstige ordeverstoring

Procedure schorsing en/of verwijdering en protocol inzake ernstige ordeverstoring CONCEPT d.d. 9 januari 2012 Procedure schorsing en/of verwijdering en protocol inzake ernstige ordeverstoring Regels en afspraken Om de voorspelbaarheid binnen ons kindcentrum te vergroten, willen wij

Nadere informatie

Hofdijckschool april 2014 PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN

Hofdijckschool april 2014 PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Hofdijckschool april 2014 PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ontoelaatbaar gedrag door een leerling. Onder ontoelaatbaar gedrag wordt

Nadere informatie

Protocol: Time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol: Time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol: Time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen Besluitvorming en communicatie Bespreken MO 29 januari 2015 Instemming GMR 4 februari 2015 Vaststellen definitieve versie bestuur 4 februari

Nadere informatie

Schorsing en verwijderen

Schorsing en verwijderen Schorsing en verwijderen Stichting ICBO Vastgesteld op: 05-07-2017 Instemming GMR op: 05-07-2017 Eigenaar: M. Domela Nieuwenhuis J. Jansen: Directeur-bestuurder Voorzitter Schorsing en verwijdering Inleiding

Nadere informatie

Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem. Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag?

Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem. Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag? Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag? Fysieke agressie of geweld: Het uitoefenen van elke vorm van feitelijk geweld

Nadere informatie

Protocol te laat komen en verzuim

Protocol te laat komen en verzuim Protocol te laat komen en verzuim 2016-2017 Protocol te laat komen en verzuim Alle leerkrachten houden de absenties in bij Esis en zorgen ervoor dat dit uiterlijk elke vrijdag bijgewerkt is voor de voorbije

Nadere informatie

Protocol Omgaan met grensoverschrijdend gedrag

Protocol Omgaan met grensoverschrijdend gedrag Protocol Omgaan met grensoverschrijdend gedrag PCBO Het Mozaïek Middelwijk 2 9202 GV Drachten 0512 544530 info.hetmozaiek@pcbosmallingerland.nl www.pcbo-hetmozaiek.nl Documenteigenaar Team PCBO Het Mozaïek

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering 1 Protocol schorsing en verwijdering Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling. Wanneer de rust en veiligheid ernstig verstoord worden of wanneer de

Nadere informatie

PROTOCOL OMGAAN MET (ON) GEWENST GEDRAG Basisschool Bergop Ubachsberg

PROTOCOL OMGAAN MET (ON) GEWENST GEDRAG Basisschool Bergop Ubachsberg PROTOCOL OMGAAN MET (ON) GEWENST GEDRAG Basisschool Bergop Ubachsberg Directie José Winckelmolen Oktober 2018 Wij vinden het op onze scholen belangrijk dat we een veilige leeromgeving creëren voor iedereen

Nadere informatie

Protocol. Pesten. Anna van Rijn College

Protocol. Pesten. Anna van Rijn College Protocol Pesten Anna van Rijn College Versie oktober 2017 Stappenplan Pesten Inleiding: Een schoolbreed beleid geeft goede resultaten om pesten bespreekbaar te maken en terug te dringen. Dat betekent een

Nadere informatie